Brazilský zápisník XIX. aneb Argentině drogy, USA doping

02.07.2014, 11:58
Názory a komentáře
Obsahuje i podcast. Osmifinále je na za námi a v další fázi se můžeme historicky poprvé těšit na všechny vítěze skupin. Žádný z těch včerejších nicméně nepřesvědčil: Argentinci znovu potřebovali až Messiho záblesk geniality k tomu, aby udolali houževnaté Švýcary, přičemž Belgičané v prodloužení divže neprohospodařili pohodlný dvoubrankový náskok...


Argentina - Švýcarsko 1:0 po prodloužení (0:0)

Pro Diega Maradonu musel být souboj Argentiny se Švýcarskem dost psychedelickým zážitkem - viděl se totiž na hřišti dvakrát. Přímo na trávníku ve formě Lionela Messiho, který opět v samém závěru rozhodnul o výhře a zatím tak zavírá ústa svým kritikům, kteří tvrdí, že (na rozdíl od božského Diega) nedokáže táhnout reprezentaci za výrazným úspěchem, a na lavičce ve formě Alejandra Sabelly, jehož herní "plán" pro toto utkání náramně připomínal jeho vlastní jalové pokusy o trénování.

Bylo by přeháněním tvrdit, že si Švýcaři zaloužili výhru; Argentina je suverénně přehrála, v útočné třetině zkompletovala 189 (!) přihrávek, jasně dominovala v držení míče a vyslala dokonce 29 střel, což odpovídá zhruba jedné ráně každé čtyři minuty. Z tohoto pohledu vypadají statistiky zápasu jako klasické obléhání zuřivě se bránícího outsidera a čekání na finální milosrdný úder (ten přišel v hodině dvanácté, ale někdy přijít zkrátka musel. Na druhou stranu však můžeme s klidem tvrdit, že penaltové vyústění by pro Hittzfeldův tým bylo nejspíš férovější. Z taktického hlediska jsme pozorovali zřejmě nejnudnější osmifinálový zápas; předem se vědělo, s čím Švýcaři na favorita vyrukují, a stěžejní otázkou tak zůstávalo, jak se s náročnou úlohou Sabella vypořádá. A Argentina může být po tomto zápase ráda, že má cestu k medailovým bojům v podstatě nalajnovanou - Belgie pro ni bude ve čtvrtfinále mnohem schůdnějším soupeřem.

Hittzfeld zvolil svoji klasickou sestavu, která se většinou na papíře přepisuje jako 4-2-3-1 - a v těch několika málo okamžicích, kdy Švýcaři kontrolovali míč, to tak skutečně vypadalo. Obrannou čtveřici strážil pivot Behramiho s Inlerem, pozici volného podhrota obsadil Shaqiri, na pravém křídle se nejspíš měl pohybovat Xhaka, Mehmedi nastoupil klasicky zleva. Predominantní herní plán Evropanů byl tak nějak nastaven ještě před výkopem; borci v červených dresech bránili v hlubokém bloku, spoléhali na tvrdou práci obou štítových záložníků před vápnem, a vepředu nechávali veškerou práci na Shaqirim. A to až do té míry, že velké pasáže zápasu vypadaly jako souboj o to, který s obou geniálních driblérů prolomí soupeřovu defenzivu jako první. Shaqiri i Messi hráli přesně tak, jak fanoušci očekávali (a doufali) - nebáli se brát zodpovědnost na sebe, strhávali na sebe pozornost a celkově představovali pro soupeře daleko největší hrozbu. Klíčový rozdíl byl v tom, že Messi měl po boku Ángela Di Máriu. (A také v tom, že ačkoliv Švýcaři barcelonskou hvězdu bránili velice svědomitě a dlouho i překvapivě efektivně, zrovna on je jedním z hráčů, kteří se zkrátka nakonec prosadí, děj se co děj.)

Argentinci sice nastoupili v nominálním rozestavení 4-3-3 (jedinou změnou bylo nasazení Lavezziho na levý kraj útoku, kde vystřídal zraněného Kuna Agüera), v důsledku však byly oba systémy vlastně podobné - Shaqiri se ze své pozice ofenzivního záložníka často vytahoval až na hrot, čímž suploval podobnou úlohu, jakou v Argentině zastává Messi, oba celky nasadily ostřejší levé (Mehmedi, Lavezzi) a staženější pravé křídlo (Xhaka, Di Mária), dvojitý pivot a jednoho utopeného chudáka na hrotu (Drmić, Higuaín). Že Sabellova sestava vykrystalizovala do této podoby, je však spíše vlivem přirozené povahy a herních návyků argentinských hráčů než nějakého pečlivě vytvořeného taktického plánu - ten šedivý stratég neměl veskrze žádný. Výmluvnou statistikou je například počet míčů, které si Lavezzi v první půli vyměnil dohromady s Messim, Di Máriou a Higuaínem. (Nula. Nula míčů.)

Je vůbec fascinující, jak takto papírově jasně rozdělený zápas nakonec musely rozhodovat individuality, respektive jejich nedostatek na švýcarské straně. Chudák Xhaka byl na tomto šampionátu přeborníkem ve hře na schovávanou; Hitzfeld jej zpočátku využíval jako AM (Xhaka není AM), a rozhodnutí přesunout na tuto pozici Shaqiriho pramenilo čistě ze snahy maximalizovat vliv bayernského křídelníka; Xhakův komfort s tím neměl co do činění. Záložník Mönchengladbachu tak byl odklizen do role nevděčného sparingpartnera, který v sestavě vlastně neměl žádné pevné místo, a jeho chabé výkony nikterak nenaznačovaly, že by na jeho potřeby měl Hitzfeld brát větší ohled. Zatímco Mehmedi na levém křídle odváděl to, co se po něm chtělo, Xhaka byl na hřišti k ničemu.

Švýcaři začali ztrácet dech ve druhé půli, spíše než nějakým argentinským "zapnutím" to však bylo způsobeno dočasným zatměním Gökhana Inlera. Štítový záložník Helvétů podával v první půli vynikající výkon, poté na nějakých 20, 25 minut vypadnul z tempa, a když se opět vrátil, byl už jeho tým pod útočnou palbou. A když říkáme "palbou", myslíme tím nekonečná sekvence nakopávaných centrů na tragického Higuaína - pokud byl toto Sabellův herní plán, pak ať s Argentinou stojí sám Bůh. Sabellovi je nutno přičíst k dobru, že jako první kouč dokázal přizpůsobit systém plně na míru Messimu, jenže ono to vypadalo (a napříč turnajem konstantně vypadá), že sestavu a strategii určuje spíše argentinský štírek než jeho šéf. Jihoamerický systém připomínal totálně neorganizovaný chaos, hráči se toulali, kde je zrovna napadlo, a pouze Messiho driblérské schopnosti a neunavující elán skvělého Di Márii (poztrácel sice spoustu míčů, ale to je nutno přičíst k tomu, že jako jediný z celé ofenzivní vozby nehrál "připosraně" - koneckonců vytvořil asi patnáct milionů šancí a švýcarskou branku ostřeloval jako texaský pistolník v nejlepší formě) držely argentinské ofenzivní akcie jakž takž nad vodou. To tito dva géniové porazili Švýcarsko - po 117 minutách utrpení.

Argentina Švýcary nakonec porazila, ale Sabella odešel ze souboje s Hitzfeldem jako zpráskaný pes - a to se německý stratég ani nemusel příliš snažit, hrál prostě to, co se vyloženě nabízelo od samého začátku. Sabella s něčím takovým musel počítat, a vymyslel - centry. A když nebudou fungovat centry, nasadí se víc centrů. A ještě. A ještě. A pak přijde Messi a vyhraje zápas. A potom přijde Bůh a postaví Džemailimu do cesty tyčku..

(dz)


Belgie - USA 2:1 po prodloužení (0:0)

Sice to nebyl tak úplně "Zuberbühler roku 2006" - do švýcarského brankáře a jeho 14 zákroků v jednom utkání Timu Howardovi přeci jen chybělo to čisté konto jako třešnička -, nicméně tak jako tak fenomenální výkon strážce americké svatyně představuje zřetelnou dominantu posledního osmifinále tohoto neoficiálního mistrovství světa brankářů. Howard se totiž pořád zvládl úspěšně vypořádat s 15 mnohdy regulérně gólovými projektily, čímž fakticky stanovil rekord největšího fotbalového turnaje, a vysloužil si tak zároveň místo na Mount Rushmore i v kanceláři amerického ministra obrany...

Famózní představení Tima Howarda bylo vůbec jaksi přiléhavé, až symbolické pro celé americké vystoupení na světovém šampionátu: šlo o důsledek nezměrného odhodlání, výkon na hraně sebeobětování a obecně vlastních možností. Stejně tak třeba zcela neznámého Matta Beslera (nebýt obou potrestaných zaváhání v prodloužení) šlo po celý turnaj řadit k širší špičce mezi stopery; DaMarcus Beasley znovu na levém beku prakticky sám zachraňoval, co se dalo; a konečně nezvykle brzy příchozí žolík DeAndre Yedlin byl i z obrany vepředu nebezpečnější než obě americká křídla dohromady. Všechno skoro totožné případy dramatického (a soustavného!) předčívání očekávání.

Celá reprezentace Spojených států amerických potom skutečně v leckterých chvílích mohla působit až komickým způsobem neprofesionálně, zároveň jste si ale vždy mohli být jisti tím, že Bradley a spol. nic byť jen částečně nevypouští. Sám 26letý vojevůdce Klinsmannovy ekipy se koneckonců v rozhodujícím okamžiku vytasil s nejlepším/nejužitečnějším výkonem na turnaji a devět zablokovaných střel, stejně jako heroické vzepětí před druhým poločasem prodloužení, potom hovoří jasně ve prospěch super kolektivního výkonu.

Nicméně pokud Michael Bradley doopravdy vypadal být nezvykle klidný na míči, což šlo vzhledem k předešlým výkonům jedině s radostí kvitovat, jeho parťáci ze středu záložní řady se už tolik nepředvedli. Zaprvé byl problém už v té jediné Klinsmannově personální změně, když se německý kouč zřejmě nechal unést vyhlídkou Marouana Fellainiho na podhrotu, a místo Kylea Beckermana - štítového záložníka menšího vzrůstu - vsadil na říznějšího, ale také očividně méně kvalitního Geoffa Camerona.

Univerzál Stoke City nakonec mnohdy působil jako solidní třetí stoper, na své nové pozici defenzivního záložníka si už ale příliš rady nevěděl. A Fellaini, z jehož včerejší verze strach vážně nešel, se nakonec v jeho teritoriu prakticky vůbec nezdržoval. Jediným důsledkem tohoto tahu a - zadruhé - již nezdravě brzy vyšťaveného, kazícího a nestíhajícího Jermaina Jonese potom tedy byl akorát přehršel belgických střel ze střední vzdálenosti; potažmo řádění dua Lukaku-De Bruyne v nastavené 30minutovce.

Na druhou stranu pro Američany to v tomhle směru jistě mohlo dopadnout i hůře. Klinsmannovi svěřenci totiž sice sokovi povolili celých 39 střeleckých pokusů, většina z nich ale byla zoufale nepřipravená a uspěchaná. Belgičané včera obecně vždy raději natáhli, než aby se nějakým způsobem pokoušeli penetrovat - ačkoliv by na to hráče bezesporu měli. Ale to už je holt ohraná písnička Wilmotsovy kapely: spíš než fungovat jako tým a zakombinovat, to to radši stokrát vezmu na sebe.

Něco podobného pak zároveň platilo pro belgické centry do vápna: ty předně neměly být takřka bez výjimky nízké, když USA mají takové problémy s bráněním vzdušného prostoru, a navíc jich ani nemuselo být tolik. Osmnáct centrovaných míčů v první půli a z toho pouze jeden, který se potkal s vlastním adresátem, to vpravdě není vizitka efektivní strategie.

O většinu takových centrů se zasloužil levý bek Jan Vertonghen, kterého ovšem musíme jedním dechem pochválit za solidní přínos ofenzívě. V tomhle směru ostatně zas a znovu přebyl Edena Hazarda, který opětovně do středu pole častěji driftoval jen výjimečně, a zejména s těmi 19 prvopoločasovými převzatými balony na protivníkově polovině měl naložit úplně jinak. Ale úplně; což mrzelo tím spíš, uvážíme-li, že obvykle vlivný Dries Mertens za tu samou 45minutovku na té samé polovině obdržel jen tři přihrávky - z toho pouze jednu do jakž takž zajímavé pozice.

Belgické útočné snahy tudíž znovu stály víceméně na jednom Origim a sem tam přizvukujícím De Bruyneovi. Vzhledem k tomu, že Fellaini skutečně dělal všechno proto, aby svůj přínos ofenzívě minimalizoval, a na jeden světlý okamžik střídajícího Mirallase připadly přinejmenším dvě hloupé vývrtky, na nikoho jiného se řádně spolehnout opravdu nedalo. A že i takový De Bruyne se k celkovému počtu 10 vytvořených šancí (nejvyššímu od MS 1982 mimochodem) dopracoval spíš až díky prodloužení.

Co se tedy belgické ofenzivní vozby týče, ušel se krok směrem dopředu alespoň na hrotu - Origiho verze pro základ nebyla o nic horší než ta, co docházela na plac z lavičky, a Lukaku se coby žolík bezpochyby vyplatil. Nad zbylými posty ovšem dál visí strašidelné otazníky, ba vykřičníky. Především takový to Hazard Belgii přes Argentinu protlačí jen horko těžko...

(td)


PODCAST #19

• Reportová část
- Hrdina: Divock Origi (Belgie)
- Shrnutí: Neexistující beci vs. neexistující křídla
- Zklamání: Gonzalo Higuaín (Argentina)
- Shrnutí: (Ne)prostupnost švýcarského středu

Autor: Dominik Zezula, Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Africký zápisník X. aneb Vyhrajeme titul a poletíme nwa Bali
11.02., 16:11
Africký zápisník IX. aneb Nigérie vs. Bafana Bafana, Kongo vs. Fofana Fofana
07.02., 16:50
Africký zápisník VIII. aneb Čtvrtfinále jen pro Zwane
03.02., 15:02
Africký zápisník VII. aneb Neblú a hraj
02.02., 17:50
Africký zápisník VI. aneb Maroko je velký favorit, Burkina Faso Mali
30.01., 15:43
Africký zápisník V. aneb Sloni vběhnou do Mané že
29.01., 15:40
Africký zápisník IV. aneb Guinejské derby? To je Sylla
28.01., 14:33
Africký zápisník III. aneb Kdo si dá dnes angóla?
27.01., 17:39
Africký zápisník II. aneb Špatné sloNoviny pro domácí
22.01., 20:09
Africký zápisník I. aneb Kdo nekouká na Afcon, bude Hotto mrzet
18.01., 15:28
Afcon 2023: Power rankings před turnajem
13.01., 20:57
Jak Argentina dokráčela ke zlatu? Analýza finále MS 2022
19.12.2022, 23:59
Zápisník z Kataru XXI. aneb Maroko se s medailovými ambicemi ounáhlilo
18.12.2022, 15:15
Zápisník z Kataru XX. aneb Tak co, Francouzi, přeKonaté i Messiho?
15.12.2022, 17:10
Zápisník z Kataru XIX. aneb Prohrát s Marokem? To nesyri
11.12.2022, 21:00
Zápisník z Kataru XVIII. aneb Evropské semifinále? Noppert!
10.12.2022, 15:04
Zápisník z Kataru XVII. aneb Penalty? Bono a klid
07.12.2022, 17:17
Zápisník z Kataru XVI. aneb Penalty proti Chorvatům bývají Yoshidné
06.12.2022, 15:38
Zápisník z Kataru XV. aneb Poláci a Senegalci ssé loučí
05.12.2022, 14:39
Zápisník z Kataru XIV. aneb Favorité postupují, USA a Austrálie mají sMolinu
04.12.2022, 14:20
Zápisník z Kataru XIII. aneb Korejská výhra sladší než Ferrero Rochet
03.12.2022, 15:58
Zápisník z Kataru XII. aneb Španělsko jde dál. Japonsko? Ito
02.12.2022, 15:10
Zápisník z Kataru XI. aneb Austrálie předvádí skok daLeckie do osmifinále
01.12.2022, 14:34
Zápisník z Kataru X. aneb Írán a play-off se prostě neReamuje
30.11.2022, 14:44
Zápisník z Kataru IX. aneb S kim chtějí Korejci vyhrávat?
29.11.2022, 13:09
Zápisník z Kataru VIII. aneb Španělsko mířilo za postupem, ale došla mu siala
28.11.2022, 14:16
Zápisník z Kataru VII. aneb Argentina prolomila beton, Poláci byli szczesnější
27.11.2022, 15:37
Zápisník z Kataru VI. aneb Ostrovní týmy? Dest a hrůza
26.11.2022, 15:20
Zápisník z Kataru V. aneb Neymarnější úvod pro Afriku
25.11.2022, 17:51
Zápisník z Kataru IV. aneb Mdloby navas!
24.11.2022, 13:51
Zápisník z Kataru III. aneb Arabové odsaúdili favority ke ztrátám
23.11.2022, 14:01
Zápisník z Kataru II. aneb Asijské země jsou na MS zatím tírány
22.11.2022, 11:30
Zápisník z Kataru I. aneb Představují se Enneři strýčka Homeboye
21.11.2022, 11:30
Africký zápisník VI. aneb Senegalci ukoulibaly dalšího soupeře
05.02.2022, 02:25
Africký zápisník V. aneb Sliby Chibi
02.02.2022, 18:32
Tipy pro sázkaře: Kdo vyhraje letošní Africký pohár?
28.01.2022, 22:37
Africký zápisník IV. aneb Who's not Ghana win?
23.01.2022, 13:54
Africký zápisník III. aneb Nováčci, plnou Barrow vpřed!
22.01.2022, 00:09
Africký zápisník II. aneb Kamerun stále on Fai-r, Alžířané stále Benlemry
17.01.2022, 19:14
Africký zápisník I. aneb V Kamerunu odstartovala Rallye Abou Bakar
13.01.2022, 19:40
Eurozápisník XVIII. aneb Penalty jak z kRicekého přeboru
13.07.2021, 08:41
Eurozápisník XVII. aneb Penalta? Rozhodčí posLar sen
09.07.2021, 12:36
Eurozápisník XVI. aneb InaMorato celé Itálie
07.07.2021, 14:57
Eurozápisník XV. aneb Dánové nejsou žádná neMæhla
04.07.2021, 20:51
Eurozápisník XIV. aneb Takové vyřazení Švýcarů není koSchär
03.07.2021, 14:25
Eurozápisník XIII. aneb Že Anglie doma porazí Německo? Stone se
30.06.2021, 18:24
Eurozápisník XII. aneb QuaSimóndova msta a vražda favorita v MidSommeru
29.06.2021, 17:38
Eurozápisník XI. aneb Nizozemsko de Roonit slzy, "dva nula je dobrej výsledek"
28.06.2021, 16:08
Eurozápisník X. aneb Un cane in Chiesa
27.06.2021, 02:02
Eurozápisník IX. aneb Dramatická Botka za skupinovou fází
24.06.2021, 17:23
Eurozápisník VIII. aneb Ono sa to podá, ty si predsa Foda
23.06.2021, 17:49
Eurozápisník VII. aneb Slunce, Şenol a pár facek
22.06.2021, 18:26
Eurozápisník VI. aneb Francie výhru netreFiola, a Španělé? Olmost
20.06.2021, 15:26
Eurozápisník V. aneb Nuda v céčku? KDepay! Ta přišla až fo den později
19.06.2021, 12:18
Eurozápisník IV. aneb Dánové sahali po výhře, ale na KdBy se nehraje
18.06.2021, 11:52
Eurozápisník III. aneb Slováci zaujímají Pole position
16.06.2021, 14:13
Eurozápisník II. aneb Sterling se uvedl dRaheem gólem, Patrik schickanoval Skoty
15.06.2021, 13:56
Eurozápisník I. aneb Uffff
13.06.2021, 12:41
PODCAST: Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2019
25.07.2019, 20:29
Africký zápisník XXI. aneb NamlSané Alžírsko slaví
21.07.2019, 00:23
Africký zápisník XX. aneb Žádné IgHaló se nekonalo. Maestro, je to zasEtebou
18.07.2019, 08:35
Africký zápisník XIX. aneb Aliou domů, Giresse! Alžírsko Raïsuje na Senegal
15.07.2019, 16:00
Africký zápisník XVIII. aneb Sbohouo Sloni, Bronnjour Tunisko
12.07.2019, 16:55
Africký zápisník XVII. aneb Semifinále jen pro Zwane
11.07.2019, 15:45
Africký zápisník XVI. aneb Maestru Giressemu nikdo neZaha ani po kotníky
09.07.2019, 17:40
Africký zápisník XV. aneb Doktor Kongo chmAtal po výhře, černí Koné jsou venku
08.07.2019, 17:16
Africký zápisník XIV. aneb Překvápko! Další severoafrický erRohr
07.07.2019, 14:48
Africký zápisník XIII. aneb Hakime, Žiyech?
06.07.2019, 16:13
Africký zápisník XII. aneb Favoriti formou nepolíBenin
03.07.2019, 19:20
Africký zápisník XI. aneb Mon Dié! Takhle se Ounas dávají góly!
02.07.2019, 03:02
Africký zápisník X. aneb Jeden gól a už se chipeVezeze
01.07.2019, 16:23
Africký zápisník IX. aneb Střelba jak u Verdonu, ať N'Jie Gold Cup!
30.06.2019, 12:49
Africký zápisník VIII. aneb Pan Tau: Od zítřka nečaruji
29.06.2019, 15:56
Africký zápisník VII. aneb Vítězství Keni pOmolo, alžírský fotbal m'Bolí
28.06.2019, 13:48
Africký zápisník VI. aneb Kongo nemá šAinu, uGandalf Onyango čaroval
27.06.2019, 15:59
Africký zápisník V. aneb Kamerunu stačily dva Banany, Poté přišlo drama
26.06.2019, 15:06
Africký zápisník IV. aneb Tunisané zklaMali, Mauritánci se koupali na Adama
25.06.2019, 16:32
Africký zápisník III. aneb Jak Maroko Horaebníkovi z lopaty uteklo
24.06.2019, 13:50
Africký zápisník II. aneb Mamma Miya! To je začátek turnaje!
23.06.2019, 16:23
Africký zápisník I. aneb Porazit Zimbabwe není žádný mohaMed
22.06.2019, 12:46
Ruský zápisník XXV. aneb Oslavy na Avenue des Champs-Élysées
16.07.2018, 08:46
Ruský zápisník XXIV. aneb Harry, jdem do baráku
15.07.2018, 09:19
Ruský zápisník XXIII. aneb Mandža si čvachtá
12.07.2018, 14:22
Ruský zápisník XXII. aneb Ani umTitiho Belgii do finále neprotlačil
11.07.2018, 12:51
Ruský zápisník XXI. aneb Livin‘ la Vida Luka
08.07.2018, 14:24
Ruský zápisník XX. aneb Brazilci zapomněli na Kevina
07.07.2018, 13:09
Mundial v cílové rovince: O co se čtvrtfinalisté opírají, a co je může zradit? (2/2)
05.07.2018, 18:02
Mundial v cílové rovince: O co se čtvrtfinalisté opírají, a co je může zradit? (1/2)
04.07.2018, 20:23
Ruský zápisník XIX. aneb Penalty? Yes, we Kane
04.07.2018, 13:53
Ruský zápisník XVIII. aneb Chybami se člověk Yamaguchi
03.07.2018, 13:05
Ruský zápisník XVII. aneb Tiki takajedeme domů
02.07.2018, 11:37
Ruský zápisník XVI. aneb Nemusí pršet, stačí, když Mbappe
01.07.2018, 12:30
Ruský zápisník XV. aneb Senegal při rohu nevěděl, která Kolumbie
29.06.2018, 14:30
Ruský zápisník XIV. aneb Nablýskaný Rolls Reus předjela i Löwná Kia
28.06.2018, 12:36
Ruský zápisník XIII. aneb Postup s tRojou štěstí
27.06.2018, 11:08
Ruský zápisník XII. aneb Sklíčené Ta Re Mi Fa Sol La Si Do
26.06.2018, 13:09
Ruský zápisník XI. aneb Jejda Mané, Poláci to Sabalyli
25.06.2018, 10:59
Ruský zápisník X. aneb Sudí se chyb nevyVARoval, má jich plnou Kroosnu
24.06.2018, 11:56
Ruský zápisník IX. aneb Fágní Brazilci a švýcarský X faktor
23.06.2018, 13:05
Ruský zápisník VIII. aneb VýLuka na trase Argentinců do osmifinále
22.06.2018, 11:39
Ruský zápisník VII. aneb Španělé jednou íránou vycostili houževnatého soka
21.06.2018, 10:26
Ruský zápisník VI. aneb Sama hvězda naději nevykřeSalah
20.06.2018, 11:20
Ruský zápisník V. aneb Princ Harry do toho praštil
19.06.2018, 11:34
Ruský zápisník IV. aneb Khedíra v plánech neyvětších favoritů
18.06.2018, 10:20
Ruský zápisník III. aneb Menší tahouni, než jsMessi mysleli
17.06.2018, 14:24
Ruský zápisník II. aneb Nacho obrana, na krize máte Crise
16.06.2018, 12:55
Ruský zápisník I. aneb Saúdská Al-Ergie na Golovina
15.06.2018, 09:01
Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2017
07.02.2017, 18:18
Africký zápisník XVIII. aneb Egypťané siani neškrtli
06.02.2017, 16:07
Africký zápisník XVII. aneb Hlavně se zase nepřeprAtsuj
05.02.2017, 00:47
APN v cílové rovince: Sedm věcí, na které se zaměřit v bojích o medaile
04.02.2017, 09:35
Africký zápisník XVI. aneb Klasická Ghana in flaGranti
03.02.2017, 09:45
Africký zápisník XV. aneb Burkinský sen o zlatu rozcupován na Hadary
02.02.2017, 13:08
Africký zápisník XIV. aneb Egypt zachránil kouzelný Kokamžik
30.01.2017, 10:30
Africký zápisník XIII. aneb Tunisko dostalo naBanceno, Kamerun se negal
29.01.2017, 13:02
Africký pohár národů 2017 - shrnutí skupin
27.01.2017, 02:06
Africký zápisník XII. aneb Z Egypta zase Salah suverenita
26.01.2017, 16:10
Africký zápisník XI. aneb Sloni, seri-ously?
24.01.2017, 23:41
Africký zápisník X. aneb Kde nic, tunis - vyřazení Alžírska neM'bolhi
24.01.2017, 15:23
Africký zápisník IX. aneb Jde to'o i bez hvězd
23.01.2017, 02:48
Africký zápisník VIII. aneb Egypt nevede žádný Cúperman, ale zatím to stačí
22.01.2017, 15:04
Africký zápisník VII. aneb Další sloní DRCnutí na cestě za obhajobou
21.01.2017, 08:55
Africký zápisník VI. aneb Senegal pálí, kdy se mu zamané
20.01.2017, 13:51
Africký zápisník V. aneb Gabonmá pro nespokojené fanoušky
19.01.2017, 16:59
Africký zápisník IV. aneb Nedám góla, nevyhrayew
18.01.2017, 01:29
Africký zápisník III. aneb Křeček v bílé košili
17.01.2017, 08:24
Africký zápisník II. aneb Tunis pálených šancí
16.01.2017, 11:34
Africký zápisník I. aneb Burkina vyfasovala bod, jako všichni ostatní
15.01.2017, 16:46
Eurozápisník XXV. aneb Francie mířila příliš Sissoko
11.07.2016, 22:13
Eurozápisník XXIV. aneb Francouzský superhrdina GriezMan
08.07.2016, 13:08
Eurozápisník XXIII. aneb Bez Ramseyho je Wales Nanic
07.07.2016, 13:59
Eurozápisník XXII. aneb Olivoir, statečný Islande!
04.07.2016, 13:10
Eurozápisník XXI. aneb Hector konečně odhalil italskou Achillovu patu
03.07.2016, 12:19
Eurozápisník XX. aneb OšKubané Polsko a čím víc Lukaku, tím víc prohra
02.07.2016, 13:26
Eurozápisník XIX. aneb No Hart Feelings, Anglie
28.06.2016, 15:43
Eurozápisník XVIII. aneb Irové se pochlapili, Slováci se zaKuckali
27.06.2016, 12:50
Eurozápisník XVII. aneb Chorvatskou šachovnici ovládli dva portugalští střelci
26.06.2016, 09:39
Eurozápisník XVI. aneb Portugalský Cristus a irský Wesiáš
23.06.2016, 14:16
Eurozápisník XV. aneb Mor na české postupové naděje
22.06.2016, 11:37
Eurozápisník XIV. aneb Bales v plné parádě
21.06.2016, 09:53
Eurozápisník XIII. aneb Čtyři výchozí body pro zápas s Turky
21.06.2016, 00:40
Eurozápisník XII. aneb Švýcaři na roztrhání, oči na vydrápání
20.06.2016, 10:53
Eurozápisník XI. aneb Špatná Ronaldova karma nevyšla Portugalce zdarma
19.06.2016, 12:00
Eurozápisník X. aneb Vida, ono to přece nějak půjde
18.06.2016, 09:27
Eurozápisník IX. aneb Brzká dovolenka pro kouče Fomenka
17.06.2016, 10:17
Eurozápisník VIII. aneb Na co se zaměřit při duelu Čechů s Chorvaty
17.06.2016, 02:53
Eurozápisník VII. aneb Francouze tentokrát spasil Griezed Lightnin'
16.06.2016, 10:45
Eurozápisník VI. aneb Třetí dech báječného geronta Gery
15.06.2016, 09:30
Eurozápisník V. aneb Wilmots a jeho pochybná fotbalová velmoc
14.06.2016, 09:02
Eurozápisník IV. aneb Löwova osvědčená neosvědčená Marioneta
13.06.2016, 08:37
Eurozápisník III. aneb Kde má český tým před Španělskem rezervy
12.06.2016, 18:00
Eurozápisník II. aneb Lepší zbRoy, stejný výsledek
12.06.2016, 09:24
Eurozápisník I. aneb Francie si mírně koleduje o naši nEvraživost
11.06.2016, 12:41
Brazilský zápisník XXV. aneb Bez rváče nejsou koláče
14.07.2014, 12:53
Brazilský zápisník XXIV. aneb Olá, Brasil14!
13.07.2014, 10:39
Brazilský zápisník XXIII. aneb Dvojí tváře nejrozkvetlejších tulipánů
10.07.2014, 12:01
Brazilský zápisník XXII. aneb Sedm kulí do Scolariho žákajdy
09.07.2014, 10:58
Brazilský zápisník XXI. aneb Keylor Navas vs. the World
06.07.2014, 12:45
Brazilský zápisník XX. aneb Návraty do roku nula
05.07.2014, 11:49
Brazilský zápisník XVIII. aneb Důstojná africká loučení
01.07.2014, 15:55
Brazilský zápisník XVII. aneb Mistrovství závěrečných zvratů
30.06.2014, 16:00
Brazilský zápisník XVI. aneb Jak básníci přicházejí o iluze
29.06.2014, 15:38
Brazilský zápisník XV. aneb This Time For Africa
27.06.2014, 11:51
Brazilský zápisník XIV. aneb Argentina póózor, Francie pohov!
26.06.2014, 16:16
Brazilský zápisník XIII. aneb Opakování matka moudrosti
25.06.2014, 16:41
Brazilský zápisník XII. aneb Mít Robbena není Fer
24.06.2014, 15:51
Brazilský zápisník XI. aneb Lepší pozdě nežli nikdy
23.06.2014, 16:01
Brazilský zápisník X. aneb Balkánská kletba po bosensku
22.06.2014, 11:18
Brazilský zápisník IX. aneb Kafe a pět croissantů ke snídani
21.06.2014, 15:04
Brazilský zápisník VIII. aneb Návrat národního hrdiny
20.06.2014, 14:51
Brazilský zápisník VII. aneb Král je mrtev, ať žije král?
19.06.2014, 15:01
Brazilský zápisník VI. aneb Plná ruka žolíků
18.06.2014, 16:00
Brazilský zápisník V. aneb Den plný kontrastů
17.06.2014, 15:59
Brazilský zápisník IV. aneb Nic není zadarmo
16.06.2014, 10:20
Brazilský zápisník III. aneb Soumrak konzervativců
15.06.2014, 12:41
Brazilský zápisník II. aneb Jak větrné mlýny Španěly semlely
14.06.2014, 16:27
Brazilský zápisník I. aneb Velké oči Nika Kovače
13.06.2014, 16:06

Komentáře (82)

Přidat komentář
smazaný uživatel

legenda

Reagovat
smazaný uživatel

ani jsem si neuvědomil že tam jsou jen vítězové skupin.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jj kdo dával zavahání tak krutě prodělal...no záleží kolik dával

Reagovat
Talker

"A že i takový De Bruyne se k celkovému počtu 10 vytvořených šancí (nejvyššímu od MS 1982 mimochodem) dopracoval spíš až díky prodloužení."

Pff, 4 nebo 5 měl už v prvním poločase na kontě

Reagovat
stas87

on bude este lepsi v dalsej sezone,tych 20 mega sa moze Wolfsburgu vratit

Reagovat
Talker

To je jasné od chvíle, kdy ho koupili...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mr.Jindros

Messimu to fakt přeju... ten trenér mu to může dodrbat, i když zatím vypadá ta jejich obrana relativně slušně.

Reagovat
Woods

Sabella je totalny looser.... ma tym s takym potencialom a ofenzivnym delom .... a oni nehraju ziadny system, jedine na co sa caka ze kedy vymysli nieco Messi a za pochvalu stoji este Mascherano, Rojo, Di Maria a Romeru ...maju stastie, ze schytali '' LEN '' belgicanom teraz lebo inak by koncili ....

ale Messimu to samozrejme prajem

Reagovat
smazaný uživatel

SOUTĚŽNÝ KVÍZ! kdo je AM?

Reagovat
smazaný uživatel

attacking midfielder Angel di Maria

Reagovat
smazaný uživatel

takže jde o rozdilového hráče, kde je ta kvantita nahrazena kvalitou a u rozdiloví hráči...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, byl jsi prvej. Jestli tě trápí výhra, nemám anesllíbil jsem nic. Ale když jsem si zaplňoval album samolepek FIFA BRASIL2014, (stejně jako Balotelli ) zůstalo mi cca 70 nálepek navíc. Máš zájem? kam a komu pošlu?

Reagovat
smazaný uživatel

Angel di Maria je ADM

Reagovat
OnderCZ

AM je attacking midfielder, co jsem vyhrál?

Reagovat
Rarášek

Nic, byl jsi druhej.

Reagovat
smazaný uživatel

nic, byl jsi druhej a ja nic neslíbíl.

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak

Reagovat
johnik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Ale pri pohledu na Howarda jsem se nemohl ubranit dojmu, ze pro golmany muze byt vizaz docela ucinna psychologicka zbran. U hracu v poli je to jedno, ti maji za ukol dopravit mic z bodu A do bodu B, ale jednou z hlavnich uloh golmana je protivnika zastrasit a donutit ho k chybe (pri vybihani, v situacich 1 na 1, v soubojich ve vapne).. a umim si docela dobre predstavit, ze obrovsky holohlavy chlap s vcelim rojem na brade v tomhle ohledu pusobi hrozivejsim dojmem nez treba Peta Cech, i kdyz ten ma vykryvani prostoru taky vyborne. Poprve jsem si toho vsimnul u Ruffiera, ktery vypada jak Vladimir 518 a utocnici se ho regulerne boji - kdyz proti tobe vybehne takova hora masa a jeste u toho roztahne ty svoje paraty, tak to musi byt pocit jak strilet na hokejovou branku. Kdyz nad tim tak premyslim, tak podobnym dojmem urcite pusobil i Kahn. Neco na tom mozna bude

Takovy Courtois ma sice fenomenalni reflexy a vsechno, ale jinak je to proste takovy klucina, zatimco Howard vypada, ze ti je schopny holyma rukama utrhnout hlavu. Pri reflexivnich zakrocich je to uplne jedno, pri vybezich a tech zminenych situacich ale imo uz tak ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Blažek kdysi říkal, že si golman musí v pokutovém území udělat respekt. Myslím, že i říkal něco ve smyslu, že řvaní a lítání pod nohy taky udělá svý, ta vizáž do toho bez pochyby zapadá. Courtois je spoiled brat, vypadá tak i se tak chová.

Je to nejspíš hovadina, ale podle mne i ta vizáž dost odráží styl brankářů, Ochoa vyloženě takový teatrální atd.

Reagovat
domingo

Jj, tak jasne, urvany golman si vapno vzdycky zorganizuje lip nez nejaky tichy introvert. Ja mel ale na mysli spis fakt vizaz - jakoze si vyholis hlavu a najednou vypadas vetsi. Ruffier ma 184 cm, ale je to strasidelny svalnaty chlap a ve vybezich patri mezi absolutni svetovou elitu - urcite v tom bude hrat roli i to, ze se k nemu utocnici proste nechcou priblizovat chapes

Reagovat
db18

obrovský holohlavý chlap v růžovym hadru

Reagovat
smazaný uživatel

ta barva dresů taky hraje roli, jsou golmani, kteří mívají červenou nebo takovou výrazně žlutou jak rozlišovák.

Reagovat
smazaný uživatel

Četl jsem o gôlmanovi Maďar Kiraly, chytal BundesL, a proslul bìlÿmi tepláky, tenkrát nezvyklej úbor, ale opticky rozšiřoval a dělal problémy při samostatných průnicích na tohoto gôlmana, kterej tak měl v téhle činnosti velkou úspěšnost

Reagovat
smazaný uživatel

jj já to chápu, jak tam do něj včera jednou šel Kevinek, tak jsem pak čekal, že jenom vstane a řekne mu "Promiňte pane." Ten proti němu vypadal neskutečně

Reagovat
domingo

tak de bruyne vypada jak mladsi weasleyovic bracha, to neni meritko :D

Reagovat
smazaný uživatel

v hlákaní bol legenda Santi Canizares, chlapík okolo 180 cm, výbuch na hlave, oči psychopata, už v 2. minute poslal do piče komplet obranu spolu s celou ofenzívou súpera + tie brankárske klasiky ako kolíky dopredu, koleno na ladviny, lakte pri výskoku a rešpekt bol na svete

Reagovat
smazaný uživatel

hulákaní

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Talker

Tak už chápu, proč jsi změnil styl...

Reagovat
db18

(je fakt, že co má de Gea "fousky" tak mu jde líp vybíhání )

A Oli se o to zastrašení postaral i sám + je to ještě výhoda při likvidování centrů

(a už vím, čeho chtěl Tim Wiese docílit )

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně Tim celou branku nezaplní

Reagovat
db18

https://www.youtube.com/watch?v=EBUxHhSgaA4

teď ale nikdo nebude střílet na branku

Reagovat
smazaný uživatel

Ruffierovi nejvíc pomohlo to, že jsi ho tady vyhypoval...co teprve kdyby si vyholil hlavu Matuidi

Reagovat
smazaný uživatel

tak Peťa Ćech má svou neodmyslitelnou přilbu a ta prý taky dokáže protihráče znervóznit a v Anglii chytal za MNU taky jeden Dán takovej provokatér s vizáží psycho-pavouk.

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně za domingův poslední odstavec.

Reagovat
smazaný uživatel

Sakra, ten zvukový ruch, málem jsem to kvůli tomu nedoposlouchal, pro mne příšernost.

Reagovat
smazaný uživatel

pro jednou to šlo překousnout

Reagovat
smazaný uživatel

Historickej zápis není jen postup všech vítězů skupin(a navíc všichni hez porážky

Reagovat
smazaný uživatel

samozřejmě tady patří

ale bylo snad v historii osmifinále někdy až 5 remíz?

a krom prvního dne, tedy posledních šest zápasů mělo první poločasy výsledek 0:0!?

co na to statistici a odborníci pamatuje tohle někdy historie ???

Reagovat
smazaný uživatel

Kritika na Hazarda je uplně mimo. Týmy se na něj zaměřují mnohem více, než na ostatní hráče a i přes to se dokáže několikrát během zápasu prosadit a vytvořit šanci. Víceméně zaručil trápící se Belgii postup ze skupiny a ve třetím zápase skupiny jej nahradil Januzaj, který se nepotkal s míčem. Včera určitě neodehrál perfektní utkání, ale nebyl to ani žádný podprůměr. Yedlin je hodně rychlý a strážil Hazarda velmi dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda Amíků tihle bojovníci maj u mne velký sympatie

zůstane Klinsmann i po MS dále trenérem?

a podle všeho to vypadá že jim režisér Donovan proti Belgům asi chyběl?

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem jim nikdy nefandil a nikdy nebudu, ale hrajou fakt dobře, útočně, bojovně, není to nuda, jako třeba u ,,mojí" Argentiny.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby takhle makala Anglie, tak to mistrovství vyhrajou.

Reagovat
Al Capone

ale jsou to prostě amíci a těm nejde fandit

Reagovat
-Carles-

A to už prečo?

Reagovat
Al Capone

No protože je nemám rád

Reagovat
smazaný uživatel

nj. i ten tvůj nick je opravdu tak nějak typicky"neamerický"

Reagovat
Al Capone

Reagovat
smazaný uživatel

Nick je nick, já taky nejsem kulturista, ani kung-fu bojovník, natož pak Číňan

Reagovat
smazaný uživatel

ale možná jsem hééérec

Reagovat
smazaný uživatel

kokot seš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
veikko

No nevím, mi USA připomíná lehce děravý železobeton, ze kterého trčí jedna zrezivělá tyčka. A horší techniku než Američani měl snad jen Honduras.

Reagovat
smazaný uživatel

tak fandím hlavně tomu že ten fotbal tam měl těžkou pozici a stále bojuje s těmi typicky americkými sporty(baseball, ragby...) a zajímavý je že oni ani nepřerušili svou fotbal.ligu asi z ekonomickýho hlediska!?

a když vzpomínáš tu Anglii tak tam je pravý opak sportem nejnej č.1

Reagovat
Azazelo RD

Cricket!

Reagovat
smazaný uživatel

ragby na každým plácku za barákem

Reagovat
smazaný uživatel

Belgy jsem poprvé viděl až včera a je to zvláštní tým prezentující se jako tako nová vlna budoucnosti multi směsící fotbalistů všech národů.. ale dost hráli sobecky a každý to chtěl urvat na sebe a když je v článku i s fotem vzpomenut Diego nedal on jednu ze svých nejkrásnějších branek v historii někdy právě Belgii?

Reagovat
smazaný uživatel

kluci z podkastu: jakoby si to kazite jakoby pouzivanim jako zbytecnejch jakoby hlavne hloupejch jako /je to vseobecna nemoc mluvy poslednich let. u vas skoda protoze vite o cem mluvite a ne jakoby/. jinak dobra prace

Reagovat
Talker

Jinak fantíku, domingo, kdy plánujete další podcast? Neuvažujete to teď dávat s větším předstihem?

Ono jde o 30-45 minut, což se dá během dne rozkouskovat nebo si to naplánovat, ale když to má člověk stihnout během dvou hodin, tak je to takový naprd.

Takhle by si to člověk pustil ráno na cestě do práce, když má třeba volno během dne nebo kdykoliv se mu to hodí. Když to je ale těsně před zápasem (2 hodiny), tak je to hektické, člověk může/nemusí mít čas...

Berte to jenom jako návrh, mě ty podcasty baví, ale většinou si poslechnu právě z tohoto důvodu (nedostatek času) ráno po zápase souhrn předchozích zápasů, občas když mám chuť ještě preview před zápasem, když mě ten zápas zajímá, ale jinak je to prostě až moc hektické.

Podle mě by vám to "sledovanost" dost zvýšilo. A teď na to je relativně čas - dva dny volno, mohly by vyjít všechny preview den předem a podcasty se souhrny samostatně například.

Reagovat
fantomas

To je bohužel nereálný. Podcasty nemůžou vzhledem k místu vycházet samotný, musej bejt součástí zápisníků, a ty se samozřejmě nejprv musej napsat, což nám zabere veškerej ten čas mezi zápasy a natáčenim. Ted k prvnímu ČF to teda zas může vyjít dřív, jo, ale den nato to zas bude složitější. A takle furt dokola..

Reagovat
Talker

Chápu, že doteď to prostě nešlo. Je logické, že pokud jsou zápasy den co den, tak se to prostě těžko dělá jinak, v tomhle to musí být celkem masakr každý den najít společný čas, namluvit to, dát to dokupy, sestříhat, k tomu udělat hromadu článků.

Nevím, jak to budete dělat na pátek, ale připravit si to stejným stylem i na sobotu, hodit to sem v sobotu ráno a článek s reportem až odpoledne. Bude o článek víc, ale to myslím nikomu vadit nebude, naopak bude více času si to přečíst.

Reagovat
fantomas

Právěže článek navíc problém je, protože to znamená dvě místa v nepřehlédněte, a to při dvou čtvrtfinále v jeden den jaksi nevychází. Zkusíme to tlačit blíž obědu - tak jak to bylo dneska -, ale víc už to asi nepude.

Reagovat
Talker

Jo, chápu Je to prostě na pytel v tomhle, ale je to škoda. Já bych si je moc rád poslechl všechny, no, ale času je prostě málo a ve chvíli, kdy už je po zápase, tak to poslouchat nebudu.

Reagovat
fantomas

Nedá se nic dělat, pořád budeš určitě jeden z našich nejvěrnějších posluchačů, a za to ti PJ jistě vybaví tričko s potiskem EuroFotbal.cz!

Reagovat
smazaný uživatel

Ja počúvam každý deň tiež ....dostanem triko?

Reagovat
Talker

To bych neřekl, že jeden z nejvěrnějších, právě proto vás šikanuju o posun času, abych je stíhal

Reagovat
smazaný uživatel

Mně přijde ta kritika Sabelly dost přehnaná. Argentina měla vždy problémy v defenzivě, pod Sabellou je naopak jejich obrana výborná. Vykášlal se na Demichelise, Heintzeho a spol., Mascherana dal na jeho původní místo a nebál se vsadit na mladé Roja a Fernandeze. Tým je podle mě dobře poskládaný i ofenzivě. To že má Messi volnost a ostatní spíše dělají křoví bych mu nevyčítal, lepší než kdyby se Messi někde trápil. A druhou věcí je, že Aguero a Higuin jsou totálně z formy, což je sice nepříjemné, ale trenér za to nemůže.

Reagovat
domingo

obrana neni vyborna ani nahodou

Reagovat
smazaný uživatel

To teda je, dostali tři góly v 5 zápasech, soupeři moc vyloženejch šancí neměli. Maj to na tom postavený.

Reagovat
smazaný uživatel

Argentina Campeón

Reagovat
Andis

kdo tohle sepisuje

Reagovat
smazaný uživatel

"Argentina Švýcary nakonec porazila, ale Sabella odešel ze souboje s Hitzfeldem jako zpráskaný pes - a to se německý stratég ani nemusel příliš snažit, hrál prostě to, co se vyloženě nabízelo od samého začátku. Sabella s něčím takovým musel počítat, a vymyslel - centry. A když nebudou fungovat centry, nasadí se víc centrů. A ještě. A ještě. A pak přijde Messi a vyhraje zápas. A potom přijde Bůh a postaví Džemailimu do cesty tyčku.." trefné

Reagovat
fantomas

KFA podržela Hong Myung-ba

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele