Brazilský zápisník V. aneb Den plný kontrastů

17.06.2014, 15:59
Názory a komentáře
Obsahuje i podcast. Pátý hrací den nabídl dvě velké premiéry - poprvé jsme viděli hattrick a remízu. Němci, hnaní skvělým Müllerem, rozmetali naše pesimistické prognózy a Portugalsko smetli jasně 4:0, v půlnočním zápase se Američané pomstili Ghaně... a Nigérie s Íránem nám předvedly, jak se to opravdu, ale opravdu dělat nemá.


Německo - Portugalsko 4:0 (3:0)

Zvládne Německo konečně naplnit svůj potenciál? Tak přesně taková otázka musela před startem turnaje napadnout snad každého fanouška Nationalelf, která byla chtě nechtě před cestou do Brazílie pasována na jednoho z hlavních favoritů na celkový triumf (už jen samotná kvalifikace, kterou Němci prošli bez jedné jediné porážky, tomu nahrávala). Tentokráte se však kolem německého výběru vyrojilo až nezvykle velké množství otázek...

...jejich vyřešení však během tolik očekávaného střetnutí vyplynulo tak nějak samo a všem příznivcům německé družiny se jistojistě ulevilo. Němci se po jasném vítězství nad Portugalci (4:0) mohou pořádně nadechnout a do zbývajících dvou zápasů ve skupině G, kde vyzvou ještě Ghanu a Spojené státy americké, mohou nastoupit s naprosto čistou hlavou (ostatně svěřenci Joachima Löwa zde také budou plnit roli jasného favorita). Ambiciózní mužstvo tak první veledůležitý krok zvládlo a nastavený trend by rozhodně chtělo udržet i nadále.

Snad největší otazník se z německého pohledu vznášel nad složením obranné čtveřice. Stoperská dvojice byla sice dlouho předem jasně stanovená a víceméně se čekalo pouze na zdravotní stav Matse Hummelse, kterého během sezóny trápilo zranění kolena, jenž skvěle doplňuje dlouholetou německou stálici na tomto postu Pera Mertesackera, který má za sebou opravdu vydařený rok, což jen dokazuje fakt, že za Arsenal odehrál celých 51 duelů (nejvíce ze všech obránců). Horší to však bylo s obsazením krajních prostorů. Na pravé straně (podle potřeby případně levé) měl dlouhé roky monopol kapitán Philipp Lahm, ovšem toho začal Pep Guardiola po svém příchodu do Bayernu Mnichov využívat ve středu pole, kde ještě více vyniknou jeho poziční přednosti, což reprezentační kormidelník rozhodně kvitoval, zvláště když s obsazením tohoto postu měl díky zraněním několika hráčů (Gündogan, oba Benderové, Schweinsteiger a po vážném zranění se rozehrávající Khedira) největší problémy. Všeobecně se pak předpokládalo, že druhou stranu defenzivní čtverky obsadí Marcel Schmelzer, toho však Löw do Brazílie vůbec nenominoval a místo něho vzal nadějného klubového spoluhráče Erika Durma, který sice zvládne zahrát na obou krajích obrany, ale jeho větší využití se na turnaji nepředpokládá.

Jak tedy Jogi Löw obranný rébus vyřešil? Vcelku jednoduše. Na pravou stranu se postavil Jérôme Boateng, jenž tuto pozici sice dříve zastával v Hamburgeru SV, ovšem za mnichovský Bayern už nastupuje výhradně uprostřed defenzivy. Pro reprezentačního stratéga je však dlouhodobě spíše prvním náhradníkem na obě strany. Daleko větší překvapení ale způsobil fanouškům pohled na opačnou stranu defenzivy, kde se představil Benedikt Höwedes, který mimochodem s Boatengem tvořil za mládežnické reprezentace skvěle fungující stoperskou dvojici, jenž sice i za Schalke nastupuje na kraji obrany, ovšem na pravém. Od Löwa se však jednalo o prozíravý tah, který měl zpevnit defenzivu proti obávaným portugalským křídlům, kde se představili Cristiano Ronaldo a Nani, tedy asi to nejlepší co pohled na soupisku týmu z pyrenejského poloostrova směrem dopředu nabízí.

Výsledkem byla fungující a skvěle se doplňující německá obrana, která pohotově vystupovala a nedávala Selecção ani metr prostoru navíc. Obě hvězdná křídla se sice prakticky neustále snažila, ovšem velký herní přínos to pro hostující družinu nemělo, zejména Nani o sobě, až na jednu povedenou střelu, která skončila nad brankou, nedal pořádně vědět. Němci se na druhou stranu museli obejít bez větší podpory útoku, kterou rozhodně dvojice Lahm - Schmelzer za normálních okolností nabízí, ovšem nutno podotknout, že to na hře Nationalelf nebylo poznat.

Sázka na pevnější defenzivu přišla od Löwa jistě také proto (nebo spíš hlavně proto), že měl rodák ze Stuttgartu nemalé problémy s obsazením klíčových postů ve středu pole. Dlouhodobě se zde Německo spoléhalo na duo Khedira - Schweinsteiger, ovšem prvně jmenovaný si zpřetrhal kolenní vazy a jen tak tak se stihl do šampionátu dát zdravotně do pořádku a opora FCB za sebou nemá tak vydařenou sezónu jako tomu bylo třeba loni, což je z velké části dáno právě také zdravotními problémy, díky kterým "Schweiny" ani nemohl zasáhnout do úvodního zápasu. Kvůli zranění pak vypadl snad nejideálnější náhradník za výše zmíněného dispečera Ilkay Gündogan, cestu do Brazílie pak musel odříct i jeho klubový spoluhráč Sven Bender a navrch vypadl také jeho bratr Lars.

Přímo se tak nabízela sázka na Toniho Kroose, který je na tento post dostatečně zvyklý, i když raději nastupuje trochu výše, jehož spolupráci s Khedirou si Löw vyzkoušel už během přípravných zápasů a rozhodně neměl důvod této dvojici nevěřit. To se pro úspěch proti Portugalsku ukázalo jako neméně důležitý fakt. Khedira sice nebyl tak výrazný, jak jsme u něho byli dříve na reprezentační úrovni zvyklý, ovšem defenzivní činnost si plnil svědomitě, což je z jeho pohledu hlavní náplň práce. Režírovat hru měl, když už, právě Kroos, kterému se tahle úloha povedla na jedničku podtrženou (to však bylo způsobené jednak tím, že Portugalsko po vyloučení Pepeho zdaleka tolik nezlobilo a neméně důležitým faktem bylo, že středovou dvojici ještě kryl právě mimořádně spolehlivý Lahm). Kroos navíc přidal důležitou nadstavbu a to skvěle zahrávané standardní situace, což jen korunoval výborným centrem na hlavu Hummelse.

Samotnou kapitolou je pak Thomas Müller. Kdekomu se mohlo zdát opomenutí Miroslava Kloseho v zahajovací sestavě jako risk, ovšem právě ofenzivní univerzál nechal na svého bývalého spoluhráče z Bayernu zcela zapomenout. Jmenovec slavnějšího krajana sice nikdy nebude čekat na ofsajdové hraně nebo ostřelovat soupeřovu branku z hranice vápna, ale jeho největší přínos tkví ve skvělém výběru místa a neomylném zakončení. To ostatně Müller ukázal nejprve při penaltě, kdy zachoval naprosto chladnou hlavu a s přehledem zavěsil, následně pak během nastaveného času prvního dějství dílo zkázy dokonal (právě zde ukázal, čím je pro německý tým tolik přínosný, proč si bez Něho Joachim Löw už nedokáže německou sestavu ani představit). A třetí branka? To už by byla obehraná písnička, také zde byl Müller prostě ve správný čas na správném místě a po pěti brankách z minulého šampionátu stihl za první duel přidat další tři!

Kdekdo by mohl portugalský neúspěch svalovat na diskutabilní pokutový kop či pozdější vyloučení Pepeho (úplně zbytečné), ovšem nutno podotknout, že Německo šlo od samého začátku za svým cílem a nenechalo se zbytečně rozhodit, což se o týmu z pyrenejského poloostrova (Pepem speciálně) rozhodně nedá povídat. Pohled Paula Benta po vyloučení madridského obránce byl naprosto vypovídající...

Menší kaňkou na německém vítězství je zranění Matse Hummelse, který špatně dopadl po vyhrané hlavičce s Éderem a následně musel zelený pažit opustit. Jeho případná absence by byla pro Nationalelf hodně citelná zejména ve vzdušných soubojích, kde Hummels naprosto spolehlivě kraluje nejen ve vlastním vápně, ale i při útočných standardních situacích, což jen dokázal nekompromisní gólovou hlavičkou.

Před Joachimem Löwem však nyní nastává těžší úkol - udržet povzbuzenou družinu ve stejném trendu i pro další zápasy, kde budou Němci čelit znovu úplně odlišným protivníkům. Možná už pro blížící se duel s Ghanou se tak nechá očekávat změna na ofenzivních postech, ačkoliv zejména Götze, Özil i Müller si dokázali skvěle vyhovět.

(jv)


Írán - Nigérie 0:0

Remíza 0:0 může mít hned několik scénářů - může jít o zápas s převahou jednoho týmu a heroickým výkonem brankáře toho druhého. Může jít o těžkou, vyrovnanou bitvu, v níž ze sebe všichni vydají vše, ale nikomu se zkrátka nepovede toho druhého přetlačit. Nebo také může jít o zápas tak nudný a špatný, že si člověk touží nalít do očí louh. Utkání mezi Nigérií a Íránem spadalo do té třetí kategorie.

Buďme nicméně féroví - Írán odehrál podle svých reálných možností a ambicí určitě dobrý zápas. Borci v bílém poprvé v historii světových šampionátů neinkasovali, s výjimkou úvodní turbulentní čtvrthodiny soupeře dokonale deptali a jejich kouč Carlos Queiroz, známý obhájce defenzivního stylu, zářil po finálním hvizdu spokojeností. To jeho nigerijský protějšek Stephen Keshi působil dojmem, že si před zápasem vzal pár tablet valia, a s blížícím se závěrem stále častěji skrýval hlavu do dlaní.

Pravdou je, že pokud by rozhodčí nepřispěli do letošního festivalu lapsů dalším "úlovkem" (sporný útočný faul na gólmana Haghighiho, podobná situace jako v souboji Olić - César z úvodního zápasu), Nigérie by nejspíš zvítězila. Zasloužené by to však bylo jen stěží. Super Eagles sice evidentně chtěli (na rozdíl od svých soupeřů) hrát fotbal, k zemi je však srážely tragické individuální výkony, nepřesnosti a místy i nedostatek nasazení.

Keshiho Nigérie měla v lednu 2013 velice jednoduchý recept na úspěch: stačilo dát dohromady bezchybný dispečink Obiho Mikela, dělovou ránu Emmanuela Emenikeho a pohotové zákroky Vincenta Enyeamy. Střih o rok a půl později, a Enyeama byl celý zápas bez práce, Mikel vypadal, jako by si vzal o číslo menší kopačky, a Emenikeho výkon vejde do učebnic jako odstrašující příklad pro hrotové útočníky.

Svérázný stratég vsadil na očekávané rozestavení 4-3-3; zraněného Eldersona nahradil na levém beku Oshaniwa, záložní dvojblok Mikel - Onazi doplnil talentovaný Azeez, na křídlech se pak objevili oba Mojžíšové, ten anglický (Victor) i arabský (Ahmed). Premier League ostřílení Odemwingie s Ameobim přišli na hřiště až z lavičky, oba v zoufalém pokusu nějak se probít íránským obranným valem (nutno říci, že oba nakonec podali lepší výkon než celá základní útočná trojice dohromady). Toto rozestavení má na papíře jen málo slabin - jeden ofenzivní, jeden defenzivní bek (a Efe Ambrose byl na pravé lajně skutečně velmi defenzivní, jako by za půlící čárou někdo polil trávník kyselinou), silný a vyvážený střed, v útoku jedno technické, jedno rychlostní křídlo, mezi nimi zabiják do vápna. Jenže reálně to skončilo nekoukatelnou tragédií.

Myslím, že za to do značné míry mohla přemotivovanost; Nigerijci byli před turnajem opravdu hodně sebevědomí a způsob, jakým na Íránce od prvních minut "vlítli", skutečně zasluhoval uznání. Ano, bylo to syrové, plné nepřesností a naivity, ale zároveň opravdu procítěné a upřímné; proti lenivým dojmem působícím Peršanům ohromný rozdíl. Jenže zhruba po 15. minutě nigerijský tlak opadl a zápas se dohrával ve dvou módech - buď (sporadicky) útočili Íránci, nebo (po většinu času) nikdo nedokázal dát více než dvě úspěšné přihrávky za sebou.

Mikel s Emenikem jsou pro hru Super Eagles tak důležití, že to bez nich zkrátka nejde. Záložník Chelsea se aspoň snažil a bylo vidět, že jej limituje nedostatek formy a herní praxe; jeho trademarkové dlouhé pasy tak adresáty nenacházely, vlastně mu toho ale nelze příliš vyčítat. S Emenikem je to jiné. To on měl být hlavní nigerijskou zbraní proti zahuštěné perské obraně; díky své ohromné síle a skvělému pohybu na hřišti to dávalo perfektní smysl. O to horším dojmem pak působil jeho skutečný výkon: většinu zápasu strávil někde v "zemi nikoho", a když už se dostal ke střele, zužitkoval ji způsobem, že se Haghighi mohl s klidem dloubat v nose.

Nigérie měla po celý zápas velkou převahu v držení míče, za což je nutné pochválit spolehlivého a přesného Ogenyi Onaziho; v útočné třetině to však z její strany byla donebevolající nemohoucnost. Keshi svým svěřencům naordinoval hru na centrované míče, první úspěšný pas však dolétl do vápna v 87. (!) minutě. To je opravdu transdimenzionálně tragická statistika.

Íránskou strategii lze vlastně shrnout pár větami. Carlos Queiroz určil sedm hráčů na bránění a pouze tři na útok; při každém náznaku nigerijské ofenzivní akce se jeho ovečky způsobně sešikovaly do vápna, zatímco drtivá většina brejků vypadala tak, že se Íráncům dopředu vlastně ani nechce. Jejich zájem vstřelit gól byl prakticky nulový, evidentně bylo klíčové neinkasovat. S heroickým nasazením inteligentního "pohyblivého betonu" se to povedlo bez větší námahy.

Posledních pár poznámek: Příšerná práce Afričanů v útočné třetině byla demonstrována i standardkami, pravidelně kopanými po zemi k nohám prvního íránského obránce. Asiaté podali bojovný výkon na vlastní polovině, jakmile však přešli půlící čáru, proměnili se v lázeňské hosty na karlovarské kolonádě. Nigerijským křídelníkům by měl Keshi důrazně vysvětlit, že pokud budou nonstop běhat až k rohovému praporku (kde na ně Queiroz vyslal na každé straně hned dva beky), nikdy ničeho nedosáhnou. Všichni Íránci mají účesy jak z katalogu pro sňatkové podvodníky z 20. let. Nigerijcům by lépe seděl fotbal v tělocvičně, kde nejsou auty, protože to zpracování míče u lajny bylo z jejich strany unisono fyzicky bolestivé. Byl to krásný fotbal, až oči přecházely (v sloup).

(dz)


USA - Ghana 2:1 (1:0)

Doposud jsme byli svědky obdivuhodně střelecky potentního mistrovství. Až v pondělní večer došlo na vůbec první remízu brazilského šampionátu, která byla ke všemu bezbranková. Kdo však očekával, že souboj Íránu s Nigérií přinese gólový hladomor i v následujících kolech, tvrdě v půlnočním zápase narazil hned v úvodní minutě. MS jednoduše baví a ani jedna raritka jej ze zavedených kolejí podle všeho nevytrhne.

Sotva se Ghaňané stihli na hřišti rozkoukat, zaskočily je Spojené státy už pár desítek vteřin po zahajovacím výkopu. Statistici se drahnou chvíli rozcházeli - gól Dempseyho prý padnul v devětadvacáté sekundě a stal se pátým nejrychlejším v celé historii světových šampionátů, pak přišel drobný posun na vteřin třicet jedna a nakonec se ustálil "až" na čtyřiatřicet, což jej posunulo na šestou příčku historických tabulek. Tak jako tak si Američané vytvořili své osobní maximum, a že bylo na co koukat. Dempsey přiťuknul vhozený aut zpátky Beasleymu a střelhbitě vyrazil vpřed. Míče se mezitím ujal Jermaine Jones, jemným dotekem vybídl někdejšího kanonýra Fulhamu k efektnímu převzetí přihrávky a ještě náramnější kličce kolem kuželu v dresu s číslem 21, Johna Boyeho. Následné zakončení otřené o zadní tyč už byla lahůdka, kterou si celá střelhbitá akce zasloužila. Dempsey holt nenosí pásku i titul nejlépe placeného hráče americké MLS jen tak pro legraci...

Jakkoli měla Ghana hrát na aktivní křídelní beky, což by vytěžilo to nejlepší z Kwadwa Asamoaha, realita byla o poznání slabší. Jeden z největších tahounů Černých hvězd zůstával ukovaný na levém kraji, kde vypadal spíše jako klasický levý bek bez výraznějších ofenzivních choutek, než cokoli jiného. Své si jistě odvedl zodpovědným bráněním Alejandro Bedoya, zatímco na druhé straně měl Jones o poznání větší tendence stahovat se do středu hřiště a DaMarcus Beasley stál mnohdy proti přesile. O ofenzivu Ghany se tak starala pravá strana, kde ovšem Christian Atsu se svými centry i střelami kamsi na tribunu zaměstnal spíš podavače míčů než Howarda samotného. Je to takřka k neuvěření, ale podpora beka Opareho byla ještě horší a Beasley tak z této početní šlamastyky vyvázl.

V první půli ještě Američané stačili se skvěle fyzicky připraveným soupeřem běhat nahoru dolů a hra měla chvílemi strhující tempo. Zatímco u Klinsmannova celku šlo jen o hledání správné finální přihrávky, dovolil bych si zpochybnit taktiku jejich soupeře. Ta byla omezena na dvě věci: střelbu zdálky a ostré centry z krajů hřiště bez přípravy. Jakkoliv nezpochybnitelná je africká atletičnost, kterou ghanští fotbalisté dokázali demonstrovat v podobě vysokých výskoků, pořád čelili o hlavu vyšším stoperům USA. Snad jen Gyan Asamoah se svými 180 centimetry měl šanci na úspěch, jenže to by musel znát více způsobů zakončení hlavou, než jen trknout do míče co největší silou s tím, že ono to nějak dopadne.

Po změně stran začala brzy vyvstávat otázka, nakolik dobře se vlastně Američané na brazilské klimatické podmínky připravili. Co měla být jejich síla, bylo postupně po třech zraněních (ve všech případech zadní stehenní sval, a to ještě střelec Dempsey smolně schytal tohle) a kompletní rezignaci na protiútoky z první půle jejich slabinou. Viceprezident Joe Biden z lóže přihlížel nezáživnému hlubokému bloku s výtečným organizátorem Howardem v brance. Ten ovšem fungoval kvalitně a neúnavní Ghaňané jen pokračovali ve festivalu zbytečných centrů a ještě zbytečnějších střel zdálky. Třiačtyřicet úspěšných odkopů americké obrany a jen tři ghanské střelecké pokusy letící mezi tyče z celkových jednadvaceti hovoří za vše.

Pochvaly se ode mě nedočká ani trenér Černých hvězd Akwasi Appiah. Místo toho, aby stáhnul tragického pravého beka Opareho, jenž si za celý zápas připsal jeden jediný úspěšný centr do šestnáctky, a zasunul na jeho místo energického Atsua, vystřídal Appiah právě ex-hráče Porta a nyní jednoho z padesáti hráčů Chelsea na hostování.

Až v samotném závěru Černé hvězdy zjistily, že by to s nákopy do šestnáctky mohlo jít i po zemi, kde jsou přece jen šikovnější než američtí kolohnáti. Napoprvé ještě Gyana zradilo zakončení, ale poté, co mu poslal do šestnáctky pobídku Asamoah, ukázal hrot ghanského výběru perfektní přehled i cit pro přihrávku, když z prvního doteku patičkou poslal do šance Andrého Ayewa. Jeho zakončení šajtlí zakončilo překrásnou akci, která měla sloužit jako vzor pro další ghanské útoky. Marně. Místo toho se projevila jedna z největších slabin afrických výběrů, lapsus v koncentraci. Když celý druhý poločas jen bušili do plných a vzadu se nemuseli potýkat s jedinou vážnější hrozbou, jako by snad Černým hvězdám ani nepřišlo na mysl, že by mohly inkasovat. Z rohového kopu je čtyři minuty po vyrovnání ošklivě vyvedl z omylu střídající Brooks, jehož (stejně jako u prvního gólu) neubránil John Boye, smolař utkání. Zato Brooks byl rázem hrdina, byť tomu ani sám roztomile nemohl uvěřit. Netrvalo dlouho a anglická verze Wikipedie na jeho tamním profilu hlásala, že stoper Herthy s německými kořeny je "největším Američanem od doby Abrahama Lincolna".

Deprimovaní Ghaňané již v samotném závěru neměli naději na další gólovou průtrž, takže Američané zvláště s pomocí skvělých Jonese s Beckermanem v záloze hlídali s míčem na kopačkách vedení, až mohli konečně vypuknout v oprávněnou radost. Stačil jim k tomu zodpovědný výkon bez chyb a pohotové potrestání ghanských výpadků. Možná ztráta tří hráčů základní sestavy však pro Klinsmanna do klíčového zápasu o postup s podobně sužovaným Portugalskem nevěstí nic dobrého.

(mk)


Podcast #5

• Potěšili... Mehrdad Pooladi (IRN), Jermaine Jones (USA)
• Zklamali... Rui Patrício (POR), Emmanuel Emenike (NGA)
• Preview BEL - ALG: Dva stejné systémy (07:50 - 15:20)
• Preview BRA - MEX: Využijí Mexičané brazilských chyb? (15:21 - 24:25)
• Preview RUS - KOR: Co má za lubem Fabio Capello? (24:26 - 37:00)




Na tomto místě také naposledy připomínáme naše velké předturnajové preview, konkrétně část věnovanou dnes startující poslední skupině H:

Preview skupiny H + závěrečné tipy by EuroFotbal.cz


Autor: Jiří Vojík, Dominik Zezula, Martin Kantor

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Brazilský zápisník XXIV. aneb Olá, Brasil14!
13.07.2014, 10:39
Brazilský zápisník XXIII. aneb Dvojí tváře nejrozkvetlejších tulipánů
10.07.2014, 12:01
Brazilský zápisník XXII. aneb Sedm kulí do Scolariho žákajdy
09.07.2014, 10:58
Brazilský zápisník XXI. aneb Keylor Navas vs. the World
06.07.2014, 12:45
Brazilský zápisník XX. aneb Návraty do roku nula
05.07.2014, 11:49
Brazilský zápisník XIX. aneb Argentině drogy, USA doping
02.07.2014, 11:58
Brazilský zápisník XVIII. aneb Důstojná africká loučení
01.07.2014, 15:55
Brazilský zápisník XVII. aneb Mistrovství závěrečných zvratů
30.06.2014, 16:00
Brazilský zápisník XVI. aneb Jak básníci přicházejí o iluze
29.06.2014, 15:38
Brazilský zápisník XV. aneb This Time For Africa
27.06.2014, 11:51
Brazilský zápisník XIV. aneb Argentina póózor, Francie pohov!
26.06.2014, 16:16
Brazilský zápisník XIII. aneb Opakování matka moudrosti
25.06.2014, 16:41
Brazilský zápisník XII. aneb Mít Robbena není Fer
24.06.2014, 15:51
Brazilský zápisník XI. aneb Lepší pozdě nežli nikdy
23.06.2014, 16:01
Brazilský zápisník X. aneb Balkánská kletba po bosensku
22.06.2014, 11:18
Brazilský zápisník IX. aneb Kafe a pět croissantů ke snídani
21.06.2014, 15:04
Brazilský zápisník VIII. aneb Návrat národního hrdiny
20.06.2014, 14:51
Brazilský zápisník VII. aneb Král je mrtev, ať žije král?
19.06.2014, 15:01
Brazilský zápisník VI. aneb Plná ruka žolíků
18.06.2014, 16:00
Brazilský zápisník IV. aneb Nic není zadarmo
16.06.2014, 10:20
Brazilský zápisník III. aneb Soumrak konzervativců
15.06.2014, 12:41
Brazilský zápisník II. aneb Jak větrné mlýny Španěly semlely
14.06.2014, 16:27
Brazilský zápisník I. aneb Velké oči Nika Kovače
13.06.2014, 16:06

Komentáře (124)

Přidat komentář
fenixLFC

popis zapasu nigerie

Reagovat
smazaný uživatel

ten je supet

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

dneska to jsou hodně nudné zápasy..............

Reagovat
smazaný uživatel

Ta Nigérie hrála strašně, byl to určitě nejnudnější zápas celého MS. Od Musy, Mosese nebo Emenikeho jsem teda očekával mnohem vice a věřil jsem že by mohli postoupit, po tomhle je to ale asi jasná záležitost pro Bosnu, která předvedla výborný výkon proti Argentině.

USA s Ghanou mi chuť zpravili, na ten zápas se dívalo moc pěkně. Ghana si určitě zasloužila vyhrát víc ale jsem rád že to takhle dopadlo a doufám že Američani o ten postup proti Portugalsku zabojují.

Reagovat
fabec1222

Potěšili: Sami Khedira, Tim Howard

Zklamali: Nani, Emmanuel Emenike

Reagovat
hefy

+ Potěšili: Jones

Zklamani: Bradley

Reagovat
smazaný uživatel

Zklamal jasne Pepe. Byl u golu Hummelse, dostal redku, diky ktere dostali ctyrku, a nebude hrat dalsi tri zapasy. Tohle nemuze prekonat ani tragickej Nani nebo Moutinho..

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Talker

Nepatří to spíš do "potěšili"?

Reagovat
smazaný uživatel

a jak se vám líbí dresy jednotlivých účastníků? za mě nejvíc ten francouzský s límečkem (a není to jen proto, že fandím frantíkům)

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoznačně nejhorší je má Ghana, ten límec kolem krku je hrozný...

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhezčí dresy na turnaji májí Fenci.

Příšerný jsou zejména ty mundúry Hondurasu, vypadají jak blázni ušlí z cvokhausu - H je zkratak špítálu viď. ?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mně se hodně líbí americké

Reagovat
smazaný uživatel

no nemci ukazali, ze se s nimi musi pocitat, at uz hraji v jakekoliv sestave

Reagovat
smazaný uživatel

a Nigérie s Íránem nám předvedly, jak se to opravdu, ale opravdu dělat nemá

nemá tam být předvedli?

Reagovat
domingo

Taky jsem se u toho chvili zarazil, no.. beru to jako (ty staty) nam predvedly, kdyby tam bylo Nigerijci a Iranci, tak uz je to zivotny. Ale jestli je tu nekdo cestinar, tak me klidne opravte.

Reagovat
smazaný uživatel

Obojí lze.

Reagovat
smazaný uživatel

ok, taky si tím nejsem jistý

Reagovat
Usty

tvrdý je správně, každej stát je neživotnej (i Kazachstán, Írán....)

Reagovat
j_mrazik

Žena a neživotný mužský rod => Y.

Reagovat
smazaný uživatel

supr repoerty, hltám to každý den, stejně jako podcasty jako preview, paráda

Reagovat
Usty

Ten Jirkův rozbor mě docela mrzí, těšíl jsem se, že se dočtu hlavní důvody toho, proč to Porutgalsku nešlo (třeba statickej střed, vygumovanej Moutinho, špatná práce stoperů - jejich malej důraz...)... půlka je prakticky jen vysvětlování toho, jakou nasadil Löw sestavu. O Portugalsku prakticky nula.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Taky mi to přišlo spíš jak report. Škoda, ten prostor na kvalitní analýzu tam byl velkej.

Reagovat
Usty

A když už jsem u té kritiky, neodpustím si samozřejmě jeden štulec do Countera a jeho "Spojených Států" .

Reagovat
domingo

Stulec do Countera patri hlavne kvuli tomu, ze si milostpan nahazi do analyzy 173957 odkazu a neobtezuje se s tagama

Reagovat
Usty

tak to je ovšem klasická counterovina

Reagovat
Counter

sry

Reagovat
Counter

jn, tohle je chabé skoro jako tvé onlajny.

Reagovat
Wat

Reagovat
Usty

to zas ne, moje onlajny jsou nejhorší nas světě

Reagovat
Arne

Já ti dám Herthu Berlín, ty jeden... fanoušku Arsenalu Londýn.

Reagovat
Maritazzi

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
smazaný uživatel

Včera to víťazstvo mohol ukoristiť Irán, ale ukázal, že na MS je, bohužiaľ, len do počtu. Neboli schopní troch súvislých prihrávok, ich hra sa dá v podstate zhodnotiť "nakopávané lopty na Rezu". A i tých pár akcií, ktoré mohli rozvinúť, Dejagah zbytočným držaním lopty zabrzdil a de facto zadusil. O Nigérii sa ani nemá zmysel vyjadrovať. Bosna tak má vydláždenú cestu k postupu.

Reagovat
Pipo123

Pochváliť Onaziho ? Čakal som ďaleko viac od neho, možno patril k tomu lepšieho a bol viac pri lopte ako Mikel, ale v Laziu po takýchto výkonoch išiel vždy na lavičku

Reagovat
domingo

Tak vis co, chtel jsem pochvalit aspon nekoho

Reagovat
Pipo123

Já som ho nepoznával včera, ako klasika na lopte v pohode, bránil dobre, ale v Laziu často skúsi aj do plných zaútočiť a spraviť nejakú klučku, alebo si zbehne na kraj atd, tuto mu asi Keshi dal troška iné pokyny.

Reagovat
fantomas

No tak to od něj ovšem nečekaj, ani když bude v lepšim rozpoložení, takový pokyny on prostě nikdy mít nebude.

Reagovat
domingo

Jak rikal Tom, on tam je od toho, aby dobre branil, vykryval prostory, neztracel mice a rozdeloval je na nejblizsi hrace. Klasicky DM proste. To, co popisujes ty, dela v repre Mikel, kterej byl vcera tragickej. (Onazi ho zajistuje prave)

Reagovat
smazaný uživatel

V tý tragédii ho zastupoval vskutku mimořádně

Reagovat
penepi

Iránska futbalová federácia zakázala svojím hráčom na majstrovstvách sveta v Brazílii vymieňať si po zápasoch dresy so súpermi. Môže za to slabšia finančná situácia tamojšej federácie, ktorá si údajne môže dovoliť iba obmedzený počet súprav dresov.

Reagovat
smazaný uživatel

za to časové rozpětí za jednotlivými tématy

Reagovat
smazaný uživatel

odky jsou Íránci asiaté? Snad Peršané, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

ale jinak pobavil louh v očích a Keshiho valium

Reagovat
domingo

A Iran lezi kde, v Arktide?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

v tom případě jsou asiaté i Rusové ne? když Rsuko zabírá půlku Asie

Reagovat
domingo

Ja moc nevim co resis, proste Persane jsou geograficky asijske etnikum obyvajici stat v Asii, hrajici v asijske zone a reprezentujici asijskou konfederaci

Reagovat
smazaný uživatel

no tak pokud to bereš geograficky, tak máš aspoň formálně pravdu...dobře no, ale chtěl bych vidět výraz Íránce, když bys mu řekl, že je asiat

Reagovat
fantomas

Já bych zas chtěl vidět výraz Němce, když mu řekneš, že je Evropan. Ten by se neznal!!

Reagovat
smazaný uživatel

já zas výrazy Shaqiriho, Drmiče, Xhaky, Mehmediho, Behramiho, Seferoviče atd., když jim řekneš, že nejsou Švýcarové.

Reagovat
Masi

Dlouho bys je neviděl.

Reagovat
smazaný uživatel

*od kdy

Reagovat
fantomas

Lol. Tak nejprv mi zakážete Araby (správně), teď Asiaty... kam až tohle zajde?

Reagovat
smazaný uživatel

Obytalé každé země ležící na asijském kontinentu jde snad logicky označit za Asiaty, ne? To není žádná rasa, jen příslušník země ležící v Asii. Stejně jako my Češi jsme Evropané atd. Nechápu, co je na tom.

Reagovat
smazaný uživatel

*Obyvatelé

Reagovat
smazaný uživatel

podle hlasu je ikreccc taky nekde z MS kraje, ne?

Reagovat
domingo

Jojo, uz planujeme epickou diskusni bitvu ikercc vs. Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň by to vyhovovalo těm, kteří chtějí u podcostu strávit méně času

Reagovat
fantomas

Reagovat
Counter

Reagovat
nani92

Portugalská obrana

Reagovat
smazaný uživatel

Patricio.

Reagovat
fantomas

Co zas?

Reagovat
smazaný uživatel

To jako fakt vzhledem ke vsem tem nasledkum muze byt pred Pepem? Navic mimo tu cervenou nezavinil vic golu nez Pepe.

Reagovat
fantomas

Nezavinil, ale moh zabránit prakticky všem. Hlavně opět.. Pepe je prostě obvious volba - myslim, že ten už byl sepranej dost všude možně. A zmíněnej je i v podcastu koneckonců.

Reagovat
domingo

Tak Pepe je zakerny zmrd, to se tak nejak vseobecne vi, ne? Patricio byl celkove slabej, nejistej, on mel pred sebou podobne rozharanou obranu predloni ve Sportingu a chytal jako buh, proto zklamani. Zase je to o nejakym osobnim prvotnim ocekavani no.. Pepe by tam sel prasknout samozrejme taky, stejne jako Alves.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak Pepe zavinil gol na 2:0, zavinil vic nez 45minutovy oslabeni, pri kterym padly dalsi dva goly, a navic jako lidr a nejlepsi obrance Portugalska se vyradil na dalsi 3 zapasy. Tim chci rict, ze vic posrat to uz nemohl. A Patricio nezachytal, to je pravda, na druhou stranu zadnej z tech golu nebyl vylozene jeho. Mozna ten posledni, ale tyhle situace jsou pro golmany dost slozity.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak, k tomu, co se traduje o výšce Mexičanů ( ), nejmenší hráč, o kterém vím, je Lorenzo Insigne z Neapole, který má 1,63. Znáte někoho menšího v profi fotbale?

Reagovat
domingo

Buonanotte?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole ( ), 1,57, co to je?! To nemám ani žádnou takovou kamarádku, natož abych znal nějakého týpka, co má tak málo. To je šílené, jak někdo může být tak malý...

Reagovat
cetto

Kdysi, jak jsem chodíval na akce, tak jsem potkával typka, kterej byl určitě ještě menší než 157cm. Kámoška má 156 a byla o chlup vyšší, než on. Dokonce jsem nějakou dobu uvažoval, jestli není liliput, ale pak jsem usoudil, že oni mají přecijen trochu jinou stavbu těla.. Ale teda chudáci chlapi, já mám 174 a připadám si hrozně malej a často mám pocit, že mě ta výška limituje (ono není příjemný, když jde člověk na pracovní pohovor a je menší než žena, se kterou ho má). Ale bylo vtipný sledovat, jak paří s nějakejma borkama a každá je o hlavu vyšší než on...

Reagovat
smazaný uživatel

Jedna kámoška má 156, jinak neznám nikoho menšího, s kým bych se bavil. Já mám 186 a jsem úplně spokojený, ideální výška, můžeš mít holku, co má kolem metru šede, ale zároveň i nějakou dlouhonohou, co má kolem metru osmdesát.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak lidé za svou výšku nemohou, že jo... Takže je hloupé se malým mužům otevřeně smát, protože už tak z toho mají komplexy. Já patřím mezi ně.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok. Já si jim nevysmívám, jen se tomu podivuju.

Reagovat
smazaný uživatel

*se

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

ještě Daniel Villalva 1.55 metru

http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Villalva

Reagovat
paver

Joao Plata z Real Salt Lake má 1.57

Reagovat
fantomas

Takhle s těma časama v závorkách to teda všem vyhovuje? (Stojane??)

Reagovat
nani92

so závorkami nemám problém

Reagovat
smazaný uživatel

dobrej nápad

Reagovat
PJ

Stoprocentně, už jsem vám chtěl psát, že by to bylo fajn doplnit

Reagovat
smazaný uživatel

Paradox zápasu IRN-NGR že oba týmy i trenéři byli s urvaným bodem zjevně spokojeni

Reagovat
domingo

Svym zpusobem, Iran dosahl sveho maxima a Nigerie ma stale postup ve vlastnich rukou. To by ale museli hrat o 200% jinak. Je to o individualnich vykonech, system maji nastaveny spravne.

Reagovat
smazaný uživatel

no zápas jsem sledoval a připadlo mi že Orli snad ani nechtěj nic víc uhrát to byla anti ofenzíva

Reagovat
smazaný uživatel

a pokud to Bosna otevře tu obranu, protože musí hrát na vítězstvì tak Nigérie může i vyhrát,samozřejmě s přesnější hrou o xxx %

Reagovat
smazaný uživatel

* urvaným, myšleno "těžce vybojovaným"

Reagovat
domingo

a detail - NGR je Niger, Nigerie je NGA :)

Reagovat
smazaný uživatel

dá se říct že máš pravdu, ale Niger je NIG, teda aspoň býval

Reagovat
fantomas

Lol, takže Wilmots mě vypek, vysral se na Mirallase i Mertense a plácnul tam Chadliho.

Reagovat
domingo

Huh. A kdyz jsem pod preview psal, ze Chadli je moznost, protoze je to Wilmotsuv velky oblibenec, tak se mi kiwwi smal, ze prej na nem nemuze nic videt

Reagovat
fantomas

Tak kiwwi se smál Chadlimu i Mertensovi, toho nejde brát vážně.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

a ADM

Reagovat
Talker

Tak tys ho tam hodil na úkor Kevinka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za to časování

Reagovat
smazaný uživatel

gól Dempseyho bol 5. najrýchlejší, padol v 31. sekunde, stačí si to stopnúť

Reagovat
fantomas

Poslední FIFA stanovisko, co sem včera zaregistroval, bylo právě 34 vteřin a 6. nejrychlejší.

Reagovat
smazaný uživatel

tak snáď to ešte opravia

Reagovat
Counter

v tom případě mě včera fantomas mystifikoval (-.-)

Reagovat
smazaný uživatel

no ja som to včera videl LIVE u nás na STV a bola tam 31.min., teraz som ti pustil znovu na ČT a stopky ukázali 31 tiež

Reagovat
Counter

jj, tomu rozumím, jsou kolem toho určité nejasnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

a to Hulk bejval Pan Fotbalista!

Reagovat
Ligter

100. pro vypadnutí Španělska ve skupině.

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
domingo

Bez Slimaniho?

Reagovat
fantomas

Stejně je to hlavně super-sub, ono to takle může nakonec fungovat líp.

Reagovat
smazaný uživatel

OT:Kolik máte celkově bodů ve fantě ms na sportu.cz ? Já 244

Reagovat
PJ

289

Reagovat
smazaný uživatel

321

Reagovat
PJ

teď už 336

Reagovat
smazaný uživatel

Ja nebo ty?

Jinak, vyřešte (vedení) prosim toho olise. Už jsem získal důkazy o tom, že za ním stojí Pintu, 10, homeles8 a další Juventini. Už toho bylo dost a měli by se začít rozdavat BANy.

Reagovat
cetto

516

Reagovat
PJ

v součtu s MS v hokeji, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Popis Hulkovy hry proti Chorvatsku byl naprosto fantastickej a přesnej.. :-D

Reagovat
fantomas

Jn, sem tam chvíli lapal po dechu a následně i tlačítku "zapnout mikrofon"...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele