Africký zápisník VI. aneb Maroko je velký favorit, Burkina Faso Mali

30.01., 15:43
Názory a komentáře
Maročany čeká velká výzva (© AFP)

Poslední hrací den osmifinálových bojů letošního Afconu rozhodne o tom, kolik předturnajových favoritů zůstane ve hře i do dalšího kola - Senegal už je ze hry, zbývá Maroko, které se představí večer proti Jihoafrické republice. Podvečerní zápas obstará sahelské derby mezi Mali a Burkinou Faso.

Zkrat Senegalců proti Slonům znamená, že vítěz prvního duelu dostane ve čtvrtfinále příležitost vyzvat domácí výběr. Jak Mali, tak Burkina Faso se přitom v uplynulé dekádě stabilně zařadili mezi "sekundární okruh favoritů”; Orlové mají z posledních sedmi Afconů dva bronzy, Hřebci stříbro, bronz a čtvrté místo. Jejich vzájemný zápas by i proto měl být hodně vyrovnaný.

Maročané obhajují čtvrtfinále z posledního turnaje, letos ale míří výše - konec mezi nejlepší osmičkou by byl považován za zklamání, zvláště po vypadnutí Senegalu, které katapultovalo Lvy z Atlasu do pozice jednoznačných favoritů. Jihoafrická republika představuje nepříjemnou překážku, papírově je ale Maroko lepší, což bude platit i v případném čtvrtfinále proti Kapverdám.

Připomínáme, že v play-off budeme Zápisníky vydávat každý hrací den a vždy pokryjeme aktuální čtveřici (a později dvojici) týmů, jejich poslední zápasy a prognózu na ty nadcházející.

Žebříček power rankings samozřejmě stále aktualizujeme, protože ale tyto články budou nadále vycházet postupně, uvedeme ho vždy na začátku článku, a to v původní podobě, tedy po skupinách (týmy vyřazené v osmifinále jsou ze seznamu vyškrtnuty, pořadí samotné ale necháváme původní). Pak teprve přistoupíme k jednotlivým reprezentacím.

̷1̷.̷ ̷S̷e̷n̷e̷g̷a̷l̷, 2. Maroko, 3. Nigérie, ̷4̷.̷ ̷R̷o̷v̷n̷í̷k̷o̷v̷á̷ ̷G̷u̷i̷n̷e̷a̷, 5. Mali, 6. Burkina Faso, ̷7̷.̷ ̷E̷g̷y̷p̷t̷, 8. Kapverdy, 9. Jihoafrická republika, ̷1̷0̷.̷ ̷K̷a̷m̷e̷r̷u̷n̷, 11. Guinea, 12. Pobřeží slonoviny, 13. Angola, 14. DR Kongo, ̷1̷5̷.̷ ̷N̷a̷m̷i̷b̷i̷e̷, ̷1̷6̷.̷ ̷M̷a̷u̷r̷i̷t̷á̷n̷i̷e̷

A teď už k týmům samotným. Jako první přichází na řadu...

MALI

1-2-0, 3:1, pořadí v power rankings: 5. (-2)

Na turnaji, který zatím ve většině zápasů vyloženě baví, gólově je (i přes zpomalení v posledních hracích dnech) nejproduktivnější za posledních 14 let a navíc díky ztrátám mnoha favoritů představuje ideální šanci pro reprezentace "druhého sledu”, by právě Orlové z Mali měli zářit. Měli formu, konečně začali dávat góly, do toho hratelná skupina... přesto ale něco není úplně v pořádku. Bilance jedné výhry a dvou remíz, přičemž ta druhá přišla v posledním skupinovém duelu s Namibií, při skóre 3:1 spíše odpovídají "starému” Mali pod vedením stabilizátora Mohameda Magassouby, který sice postavil základy současného výběru a vtiskl mu jasnou tvář a filozofii, ale takticky přece jen zaostával. Driblování se skloněnou hlavou, centry nazdařbůh někam směrem k vápnu, šílené běhání od brány k bráně - to všechno mělo s novým koučem Éricem Chellem postupně vymizet.

Daří se to zatím tak napůl. Malijci mají solidní obranu, inkasovali pouze jednou (od Tuniska) a nepropouští ani příliš mnoho šancí. Jinak ale jejich hra od úvodní výhry nad Jihoafrickou republikou spíše stagnuje a opět přichází na přetřes produktivita, či spíše její nedostatek. Ibrahima Koné zkrátka chybí. Remíza s Namibií (0:0) sice Orlům k postupu pohodlně stačila, přesto jsme ale chtěli vidět něco víc než jen klasický profesorský "ťukec”, bezzubé držení míče a naprostou absenci kreativních nápadů v útočné třetině. Navíc proti papírově nejslabšímu soupeři s podlomeným sebevědomím. Jasně, Mali do zápasu nedalo úplně 100%; nebylo to potřeba a pošetřené síly se v play-off hodí. Ale stejně.

Bezkrevný výkon proti Namibijcům lze určitě zčásti připsat i změně rozestavení. Chelle hraje klasický diamant (4-1-2-1-2), na poslední duel ale přepnul na oldschoolové 4-4-2, nechal na lavičce opory Samassékoua a Kamoryho Doumbiu a naopak vrátil do sestavy Yvese Bissoumu. To dává smysl; největší hvězda týmu se ve dvoučlenné záloze cítila očividně skvěle. Bissouma zahrál jako kompletní, dominantní B2B středopolař, připsal si nejvíce střel (3) i obranných zákroků (3) a konečně tak využil svůj potenciál. Jenže se tak stalo na úkor Doumbii, pro změnu nejlepšího hráče Mali v prvních dvou zápasech, který v nároďáku nastupuje na podhrotu. Nasadit oba dva zároveň nefunguje; Chelle to zkusil proti Jihoafrické republice, načež Bissoumu překvapivě stáhl v poločase, hra Orlů se zvedla a výsledkem byly dva vstřelené góly.

Před zápasem s Burkinou je to největší trenérovo dilema: posadí Bissoumu? Nebo ho postaví coby středobod celé zálohy, ale odskáče to Doumbia? Nezapomínejme, že kromě Bissoumy se zápas s Namibií nepovedl skoro nikomu (s výjimkou obránců v čele s Niakhatém). Nebo si troufne znovu zkusit diamant s Bissoumou v upozaděné roli "posouvače”? První možnost se osvědčila nejvíce, ale chcete nechat takového fotbalistu na lavičce? Malijci nemají důvod k panice, s Burkinou se utkají v duelu dvou potenciálních medailových aspirantů a určitě mohou pomýšlet na postup. Útok a zálohu ale obestírají otazníky.

BURKINA FASO

1-1-1, 3:4, pořadí v power rankings: 6. (-2)

Je prohra v posledním skupinovém zápase s Angolou průšvih? Ne nutně; Černé antilopy hrají na turnaji zatím výborně, navíc Burkina Faso už měla postup de facto v kapse (a také bez problémů postoupila i přes výsledek 0:2). Jenže pokud si ji zasadíme do kontextu celé skupiny, musíme konstatovat, že Hřebci i přes konečné druhé místo spíše zklamali. Outsidera z Mauritánie udolali na poslední chvíli z penalty (a jejich nejlepším hráčem byl gólman Koffi), proti Alžírsku přišli o výhru v závěrečných vteřinách a nakonec zaslouženě padli s Angolou. Toto přitom byla papírově jedna z nejjednodušších skupin, ideální odrazový můstek pro další medailový útok. Místo toho se odkryla řada slabin, na kterých musí Burkina bezpodmínečně zapracovat už v osmifinále proti silnému Mali.

Zaprvé - defenziva. Není to úplná tragédie, hlavně individuálně; Koffi je i přes slabý výkon v posledním duelu zkušenou, osvědčenou oporou, která na Afconu svůj tým pravidelně drží, a stoper Tapsoba patří na rovinu mezi nejlepší hráče turnaje (hlavně díky své pracovitosti, rozehrávce, síle ve vzduchu a schopnosti diktovat z hloubi pole tempo hry, trochu jako Koulibaly před lety v Senegalu). Celkově ale burkinská defenziva nepůsobí úplně pevným dojmem; nekolabuje, ale pod tlakem se láme rychleji než například Mali nebo Nigérie, což jsou týmy na srovnatelné úrovni s podobnými ambicemi.

Zadruhé - kouč Hubert Velud, stejně jako jeho kolegové v Pobřeží slonoviny a (opět) Mali, evidentně nemá jasno o ideální jedenáctce. Rozestavení 4-2-3-1 se drží věrně, takže nějakou strukturu to má vždy, ale hráčům směrem dopředu chybí automatismy, je to celé často dost "o náhodě”, což dává smysl - ve třech skupinových duelech se totiž v sestavě protočilo pět křídel, čtyři defenzivní střeďáci, dvě desítky a dva devítky. Nejlepší střelec, talisman Bertrand Traoré, dal dva góly z penalt, pokaždé jako střídající hráč. Ví vůbec Velud, koho a co chce v osmifinále hrát?

A konečně zatřetí - Burkina je pořád v žebříčku vysoko, protože má individuální kvalitu a na Afconech se v play-off tradičně mění v monstrum (čtyřikrát v historii postoupila ze skupiny a pokaždé došla minimálně do semifinále, z toho třikrát se tak stalo během posledních 5 turnajů). Jenže pokud si mají Hřebci ze zápasu s Angolou odnést jedinou věc, je to poznání, že musí víc chtít. Pokud se bavíme o bojovnosti, odvaze, intenzitě či vítězném duchu, je na tom Burkina Faso v porovnání s konkurencí zatím dost bledě. Teď má ideální příležitost s tím něco udělat.

MAROKO

2-1-0, 5:1, pořadí v power rankings: 2 (=)

Místy to skřípalo, ale nakonec si Maročané podle očekávání došli pro pohodový postup: dvě výhry s čistým kontem, jedna plichta s Kongem (1:1) a prvenství ve skupině, to není žádná ostuda. Navíc se po remíze dokázali oklepat proti Zambii, kterou porazili 1:0 a ještě pošetřili síly. Nejsou to žádné ofenzivní velehody, ale obrana drží a útok vždy minimálně jednu branku do sítě protlačí. Osmifinále proti Jihoafrické republice bude zrádné - pohyblivost a nepředvídatelnost Broosova výběru slibují potenciální drama - ale pokud budou Lvi z Atlasu hrát disciplinovaně a využijí svou individuální převahu, neměli by mít problém. Pokud.

Maroko je mnohem sebevědomější, týmovější a takticky vyspělejší než ostatní severoafrické týmy; otázkou je, jestli dokážou pod tlakem dojít až na vrchol. Historicky se totiž bavíme o týmu, který většinou hraje dobře, ale absolutně postrádá vítěznou DNA; vždyť i jeho fenomenální jízda na posledním MS nakonec skončila na bramborové příčce. Ne že by to vzhledem k okolnostem někomu vadilo, ale Lvi jako by vážně byli alergičtí na medaile. Na Afconu ostatně v celé historii získali jen tři, tu poslední (stříbro) v roce 2004 a od té doby mají na kontě jen dvě čtvrtfinálové účasti ze sedmi pokusů. Letos mají ideální šanci toto čekání konečně ukončit, hlavně pravá strana ve složení Hakimi - Ounahi - Ziyech umí vyhrávat zápasy prakticky sama a ani absence Boufala by neměla být nepřekonatelným problémem. Maročanům dokonce nechybí ani kvalitní desítka (Harit), kterou ale ve svém systému stejně nepotřebují, protože útočí po křídlech (vážně, jejich heatmapy vypadají jako podkovy).

Hodně velká pozornost bude v play-off upřena na En-Nesyriho: může být právě on tím útočníkem, který Lvy z Atlasu konečně dotáhne k triumfu? Schopnosti na to má, s vítěznou mentalitou už to vypadá hůře (zkušený forvard má bohužel ve zvyku v klíčových okamžicích "vypínat”). Tlak na celý tým bude enormní, i proto, že cestu do finále má papírově umetenou. Cokoliv jiného rovná se zklamání. Nikdo netuší, jestli to Regragui a jeho koně ustojí; na MS to byla v jejich podání outsiderská jízda, teď ale patří mezi největší favority. Los jim přeje. Každý zápas zatím začali výborně. Teď se musí soustředit na to, aby po změně stran nevypadli z tempa - což se jim stalo proti Kongu i Zambii.

JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA

1-1-1, 4:2, pořadí v power rankings: 9. (+2)

Maroko v osmifinále zní jako konečná, ale nezapomínejme, že Bafana Bafana mají s vyřazováním severoafrických favoritů v play-off relativně nedávnou zkušenost. V roce 2019 takto v osmifinále udolali domácí Egypt, který přitom prošel skupinovou fází bez ztráty jediného bodu. Otázkou je, která Jihoafrická republika se v následujícím zápase představí - v zápase s Namibií (4:0) byli Broosovi svěřenci naprosto dominantní a vypadali jako Brazílie, v posledním duelu s Tuniskem (0:0) jim ale chyběla finální fáze. Opět.

Pozitivní je, že dvakrát v řadě nedostali gól; i proto je JAR v žebříčku relativně vysoko. Pokud nějakým způsobem porazí Maroko, může se stát cokoliv. Vířivý, ofenzivní systém 4-4-2 v jejím podání může fungovat, budou se pokoušet o držení míče a zkusí Maročany rozložit rychlými kombinacemi, otázkou je zakončení (Zwane, Tau a Makgopa se zkrátka musí dobře vyspat, jako proti Namibii).

Pro Jihoafričany mluví sehranost a určitá neokoukanost: jejich systém je zkrátka jiný než u všech ostatních. Je to dost riskantní, už tím, že JAR nasazuje pouze dva střední záložníky a dva stopery (drtivá většina ostatních týmů v play-off hraje na pět střeďáků v záloze a obraně). Nejsou moc fyzičtí, Tunisko je v posledním zápase v soubojích a ve vzduchu dost šikanovalo, ale dohání to fotbalovostí.

A pak je tu samozřejmě faktor Broos. Belgický kouč už jednou v podobné situaci byl - v roce 2017 vedl Kamerun vlastně v dost podobné pozici (relativně silný tým, který byl ale kvalitativně daleko za těmi největšími favority a vlastně mu v přímé konfrontaci nikdo moc nevěřil). Výsledkem byla zlatá medaile. A i teď Broos ví, co dělá, Jihoafričané jsou trénovaní dobře, mají jasnou herní tvář a jejich nedostatky jsou spíše individuální (stoper Xulu, který takto pokazil zápas s Mali, si proto od druhého utkání nekopl).

Novinky o Africkém poháru národů naleznete také na Livesportu.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (183)

Přidat komentář
Čenda

Reagovat
Pablos

To asi neměl bejt jakože vtipnej titulek Burkina fasov(m)ali co ?

Reagovat
John Obi Mikel

První titulek, co nechápu

Reagovat
Pablos

jo už jsem to pochopil.... Burkina Faso malý (Mali) favorit ....to je slabota no

Reagovat
John Obi Mikel

Jo ahá

Reagovat
icefish

Mě to přišlo dobrý, právě že to chtělo vteřinku přemýšlet

Reagovat
Remt

To teda nevím co si myslet o lidech, kteří na toto potřebují čas

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
JackDaniels.

podla mna tak primitívne, ze az vtipne

Reagovat
Seydou Doumbia

Marokokotům spadne Noss a udělají Nene čtvrtfinále. Zároven doufám že nedostanu útočníka Bragy uražení uzenáču.

John Obi Mikel bude vědět o co jde.

Reagovat
John Obi Mikel

A Sibisi neměl psát tak útočné příspěvky.

Reagovat
Seydou Doumbia

Když tyhle ty země nikdo slušný nemá Riad.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
icefish

Jedeš výbušný koťátka ve velkým?

Reagovat
Seydou Doumbia

tomuhle nerozumím

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
domingo

Btw vcera jsem o Senegalu vubec nepochyboval a rikal jsem si, ze jestli nekdo z te dvojky favoritu zavaha, tak spis Maroko. Takze jsem zvedavy

Reagovat
Seydou Doumbia

Díky za tu Afriku, díky tobě vím kde jaká země leží. Dříve mi to bylo celkem jedno, já jsem spíš ujetý na vlajky jen tam to člověka už nebaví hrát ty hry, když po 210 vlajkách máš 1 chybu tak jsem zkusil tu mapu a dobrá zábava

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
domingo

Rado se stalo :)

Reagovat
Lemond Laws

U Afriky porad mezery.. ale Asii mam diky tobe v suchym triku

Reagovat
Kucka

Kde jsi byl v Africe kromě Cabo Verde, ještě nějaké doporučení na zajímavou zemi?

Reagovat
Seydou Doumbia

Jinak zajímavost pro tebe - posledních 6 vítězů APN jako obhájci nikdo nedošel dál než do osmifinále někdo se na turnaj ani nekvalifikoval, někdo zůstal ve skupině a maximum je osmifinále, nevím zda to tu někdo už psal

Reagovat
Kucka

Další super věc na APN + představ si, že by se na Euru dostalo do čtvrtfinále 8 úplně jiných týmu než minule, jak tu psal níže Shevchenko.

Reagovat
Seydou Doumbia

Euro, Asie, dokonce i MS je v tomhle nereálný že by se to stalo...však si vem 8 nej repre světa na MS a vem si jak by asi vypadalo čtvrtfinále MS, kdyby tam ta osmička nebyla a dosad si jinou osmičku..i z tohoto důvodu je to pro mě tak dobrý turnaj, protože tam fakt rozdíly jsou malé...vem si top země, dej je na APN a jejich kvalita oproti učinkovani na MS půjde dolů o 50% a to se potom může chytat kdokoli, kdo umí trochu kopnout do balonu, maká, je sehraný a nedělá školacke chyby...já si tohle APN opravdu moc užívám a vrátilo mi to alespon na chvili zase radost z tohoto sportu

Reagovat
oli9

Link dík

Reagovat
Seydou Doumbia
Reagovat
Nieuwendyk

Mapa je drsná no, ale vlajky jsou taky super.

Na tý slepý mapě se mi pořád plete Rwanda a Burundi, nechápu proč.

Možná by stálo za to tam začít nějakou válku za sjednocení

Reagovat
Neutron

Hej, tych vojen je tam malo

Reagovat
Nieuwendyk

Přesně tak, se furt válej nebo kopaj do meruny a my pak děláme chyby v testech

Reagovat
Seydou Doumbia

Říkám furt. Problém světa je že je přesrano zemi. Bud sjednoditt nebo ukončit jejich kariéry.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Kucka

Reagovat
Lemond Laws

Už jsem to psal jednou někde… ale ta debilni napoveda, jak tam domingo má, tak díky tomu je to jednoduchý

Reagovat
cubinho

Reagovat
j_mrazik

Zase bude hořet Paříž a půlka Francie, když Maroko vypadne?

Reagovat
Seydou Doumbia

I když postoupí. To jsou největší špíny Afriky pro mě osobně. Proti DR Kongu mi v určitých segmentech přišlo že dokonce mají píštalky, furt jsem slyšel že se přerušuje hra, ale to jen soupeř držel balon.

Reagovat
oli9

Reagovat
Nieuwendyk

JSOU to největší špíny Afriky!

1. Maroko

2. Tunis

3. Alžírsko

4. Egypt

5. Súdan. Oba.

Reagovat
Seydou Doumbia

pro mě alžír a egypt před tunisem ale jinak to jsou pro mě všechno zla takže dobrý žebříček

Reagovat
Nieuwendyk

Děkuju Doktore Albane

Reagovat
Nieuwendyk

Malijci jsou ovšem taky špína arabská, to je potřeba mít na paměti. Teroristí

Reagovat
veikko

Počkej, cože? Vždyť tam žije hromada národů, z čehož "Maurové" budou tvořit tak cca 5-10 % (5-7). Jo jinak teroristi tam samozřejmě jsou, to jo.

Reagovat
Seydou Doumbia

Teroristi nám nevadí, problém je když ten odpad začne ničit Evropu. Mám ve Francii kamaráda, jelo tam pár mých přátel a každý říkal to stejný. Kamerunci/Senegalci tam nedělaji problémy, ale Maročané, Alžířané a tyhle odpady ano. A to to nejsou zaujatí zmrdi jako já.

Reagovat
veikko

Já teď nebourám ničí předsudky, ty si klidně nechte. Já jen říkám, že Malijci nejsou Arabové.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jo tak to asi nejsou, mě nevadí tak se k ním nevyjadřuju. Jsou to černoši takže automaticky mistři.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Nieuwendyk

Máš pravdu. Bambarové, Tuaregové a další etnika. Asi mě zmátlo to, že je to země subsaharské Afriky pod bedlivým okem Francie a 90% obyvatel jsou muslimové

Reagovat
St. Pauli

Jako progresivistike levote se mi to nepriznava lehce, ale moje zkusenosti s vybojnymi Severoafricany jsou podobne. A to ani nemluvim o Nemecku, co se tam deje, to by nas taky melo zacit docela znepokojovat.

Reagovat
Seydou Doumbia

A pak se mi a ostatním lidi divi, proč jsme rasisti nebo proč se do nich navažíme...proč myslíš že se máme znepokojovat? Oni do zaostalého Česka určitě nepůjdou, v Německu a Francii jím je několikanásobně lépe, my tu máme plnou prdel s Ukrajinou, Bulhary, Poláky to asi stačí...ale k tomu se radši vyjadřovat nebudu jinak bych taky musel být Robert Hrubý

Reagovat
St. Pauli

Primarne tu tedy nechci zabredavat do debaty s rasistickymi prvky, to uplne neni muj obvykly zpusob traveni volneho casu, nicmene stran toho Nemecka, melo by nas to zajimat uz jen proto, ze se tam verejnost uplne pomatla. Ani jedna strana nechce slyset argumenty a jen se dokola presvedcuje o svych pravdach. Skutecnost je vsak tristni. Na ulicich je strasne moc nasili. Setkavam se s tim vsude, kde se zrovna vyskytnu, Berlin, NRW, Bavorsko. A to nasili vyprovokavava prave mnozina mladencu, povetsinou z tech poslednich migracnich vln. Dokazuji to i data, ktera vsak nejsou popularni. A odpurci AfD slepe tvrdi, ze tomu tak neni. Ze se tohle nedeje. A to je proste lez, pokrivovani reality a propaganda. Vzdyt jenom ja muzu dosvedcit za posledni dva mesice tu rvacku pred Rewe na Alexi, dalsi v Edece na Hakese, jindy v U-Bahnu na Gesundbrunnen, nebo treba pred Vanocnimi trhy v Norimberku. Mechanicky pomeranc. Je to jak mor. A nikomu to neprijde. Asi se jen kockuji a nikoho neohrozuji. (Mimochodem tohle se klidne muze stat normou mezi nizsima vrstvama nehlede na etnikum i u nas. Poulicni nasili.) A prave tohle je popirano sirsi verejnosti i podstatnou casti medii. No a pak na druhe strane jsou dezolati z novych spolkovych zemi, podle jejichz doktriny za vsechno zlo muze zapadni dekadence+cmoudi a hura Rusku do naruce. A temer neni nic mezitim. Losna, nebo Maznak. A cely je to komitragicky. Takze zatimco budouci kancler Söder v tichosti planuje reemigraci, coz se podle toho, co unika z CSU realne deje, venku se protestujte proti stejnemu principu, jenom proto, ze o tom jednali nejaci nackove. A Ossis? Ti jsou uplne marni. Jak tak sleduju jejich klesajici zivotni uroven (coz je realita), jen cekam, kdy zacnou emigrovat do Polska nebo k nam... Hele, tohle je na nejakou sirsi debatu, idealne jinde nez v komentarovych chlivcich na EF, znam takovou vilu na Wansee...

Reagovat
Seydou Doumbia

Díky za vhled do situace. No ono si za to stejně můžeme sami ne? Vše se celkem rychle otočlo. Kdysi byli negři totální odpad a nemohli nic. Potom se bojovalo aby měli stejné práva a šance jako normální lidi. Ted si můžou volně cestovat do jakékoli země chtějí a mají otevřené náruče, protože kdyby je nepřijali tak jsou přece rasisti. Toho by se chytla nějaká televize nebo reportér a byla by z toho kauza celosvětových rozměrů a než vypadat před ostatními blbě tak je lepší si dělat bordel ve své zemi. Dnes řekneš černochovi že je černý a si grázl největších rozměrů, pomalu větší vyvrhel než kdyby si někoho znásilnil, přitom v JA nebo nějakých státech Asie či Afriky si normálně mezi sebou říkají rasistickými slovy, ale tam to nikdo neřeší. Jen civilizovaný zápas v Evropě a USA se ze všeho ted můžou posrat. Dostat tenhle odpad pryč ze své země už bude extrémní problém a hádám že se to nepodaří, protože by ty menšiny udělali takový bordel, že by si to hlavy státu spíš rozmysleli. Takhle to vidím já no. Třeba blbý názor ale alespon nějaký.

Reagovat
Nieuwendyk

Naopak, pravdu díš. A bude hůř

Reagovat
Nieuwendyk

Krásně řečeno! Ve vile se potkáme

Reagovat
Kucka

Progresivní EF

Reagovat
Kucka

Libye nic?

Reagovat
Nieuwendyk

Libye mi nějak nevadí, nemám s lybijci žádné XP

Reagovat
John Obi Mikel

Ma-li odvrátít Maroko zMar okolo severní Afriky, nesmí dělat Chibi a porazit jihoafrické Broousky

Reagovat
Seydou Doumbia

No nakonec ten můj nadpis byl přesný.

Reagovat
Israha

"Maročanům vlastně chybí jenom kvalitní desítka" - Harit je co?

Reagovat
John Obi Mikel

Náhradník

Reagovat
Israha

No ale zároveň kvalitní desítka, takže nechybí.

Reagovat
domingo

Fair point. Doplnim to tam.

Reagovat
Coutinho10

OT: teď se hraje osmifinále Saudi Arabia - Korea a taky slušný, sice bez gólů po poločase, ale má to emoce

Reagovat
Coutinho10

Son a spol v trablech...

Reagovat
johnik

Vyrovnání za 5 12

Reagovat
Coutinho10

zaslouženě...na prodloužení se hodně těším

Reagovat
johnik

Ale co teď nedali

Reagovat
jsemdement

Nedovedu si představit naše reprezentanty kopajíc penalty jako Korejci.. .

Reagovat
Salfovic

Varovnali v 9´ minutě nastavení

Reagovat
Coutinho10

nastavovalo se 10

Reagovat
Jordi Alba

Letos už konečně musí vyhrát nějakej šikmookej tým.

Reagovat
Coutinho10

bylo by to hezký, obzvlášť na půdě, kde je úplně v lásce nemají viz včerejšek a to neustálé bučení

Reagovat
johnik

Nadpis

Reagovat
ZB 07

Tapsoba

Reagovat
domingo

jsem ho proklel, chudaka

Reagovat
sk333

Mali zatiaľ lepšie ako Burkina.

Reagovat
Wat

Reagovat
Nieuwendyk

Bafana Bafana go go boys, ať jsou na vás pyšní aj Springboks

Reagovat
Nieuwendyk

Cywe zase mi všecko padá, nebo malvér z Malawi asi nebo nesmysly - máte prosím funkční strým kucí na soubor Dobrého Jihu s Odporným Severem?

Aby to nebyl Sithole, díky!

Reagovat
Nieuwendyk

už mám.

Reagovat
Nieuwendyk

Nazdar, Maroko, už nás víc Nesyri!

Reagovat
Seydou Doumbia

Čtvrtfinále bez 2 cikánu, teroristu i uzenáču? Kdy se to naposledy stalo? Zjistěte to, já jdu spát s radostí. Dobrou noc všem. Nejlepší turnaj ever toto. Ted už z té top 8 nemohu byt naštvaný at to vyhraje kdokoli, neskutečný. Tohle jsem si před turnajem ani nevysnil.

Reagovat
Nieuwendyk

No konečně, jste mě tu nechali napospas Saracénům

Jo, je to boží, naprostá paráda, jsem nadšen!!

Reagovat
QooBo

Reagovat
Alons0

Jo, to je fakt. V Nigérii, Kongu, nebo JAR se vůbec nikdo nevraždí, protože má někdo jinou barvu, nebo věří v jiného imaginárního kamaráda...

Reagovat
Nieuwendyk

No víte jak je to myšleno, že jo. Afrika by měla bejt prostě Africká. Bez Arabů. Tak to chtěl už velký doktor Livingstone.

Reagovat
Salfovic

A Evropa bez Afričanů a Arabů.

Reagovat
Nieuwendyk

Tak jako to by bylo.... nádherné

Ale k tomu se asi jen tak nedostaneme.

Ale jednou...

Reagovat
St. Pauli

"Evropa byla bila, pradedovi se libila."

Lalala.

Reagovat
Nieuwendyk

Husaři

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Benfica

Reagovat
Hasan Šáš

Ovšem i bez tvaroháčků, takže všechnu bílou cháru z JAR, Namibie či Zimbabwe je třeba také vymést zadním vchodem.

Reagovat
Seydou Doumbia

To souhlasím, takoví tam nepatří

Reagovat
Nieuwendyk

Ale to je nesmysl. Bez nich z toho bude Gabon. Leda provést čistou výměnu

Mmch, Windhoek je jedno z nejkrásnějších měst vůbec. Proč?

Hádejme

Reagovat
Seydou Doumbia

Mě je celkem jedno co si kdo dělá v Africe. Serou mě ty státy díky svému učinkovani v Evropě. Banda problémových svini.

Reagovat
Nieuwendyk

tak

Reagovat
Shevchenko

Naposledy v roce 2013 a

Reagovat
Nieuwendyk

Mokuena to trefil krásně, tzv. na Laciho!

Škoda že si tady zase píšu sám, vy honíte nad PL zasejc? I Seyudou? I rytíř bez bázně a G(h)any?

Reagovat
Seydou Doumbia

Já si psa s kamoškou a sledoval fotbal, tři věci nešlo dělat. PL neřeším. Mokuena mi dal vzpomenout na tohoto pána

https://en.wikipedia.org/wiki/Godfrey_Khotso_Mokoena

Reagovat
Nieuwendyk

Co jste dělali se psem s kámoškou si asi raději nech pro sebe Nyní se radujme a skákejme jako Godfrey

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
herbage

psala, že ráda sleduje dokumenty na BBC

Reagovat
Nieuwendyk

nebyl to Discovery Channel?

Reagovat
Seydou Doumbia

okey to ti vyšlo

Reagovat
ZB 07

Maročani byli hrozně bezzubí, po dnešku zaslouženej konec. Naopak na JAR je fakt krásně vidět, jakou roli hraje na APN sehranost z klubu. Klidně to můžou celé vyhrát

Reagovat
Nieuwendyk

Manelodi je zřejmě slušnej oddíl

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Modroočko

Krásny Pohár národov toto takýto attrition rate favoritov hádam nikdy v histórii nebol. Dúfam, že celkový víťaz bude niekto z trojice Angola/Mali/DR Kongo, na tomto turnaji už nič nebude prekvapenie.

Reagovat
ZB 07

Koukám, že z předturnajových power rankings zbylo z prvních sedmi týmů jen Pobřeží slonoviny, což je vzhledem k jejich cestě skupinou úplnej bizár

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Salfovic

Bizár bude, až to celé vyhrajou.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Interista_4ever

Přijde mi, že Maročani přecenili sami sebe. Celý turnaj hráli až moc profesorsky a mysleli si, že všechno půjde samo.. ukazuje se, že jim spíš vyhovuje být v roli outsidera. To se ostatně ukázalo na MS.

Ta role favorita jim evidentně nesvědčí, nejsou schopni ustát ten tlak. Ale generaci mají pořád slušnou

Reagovat
Salfovic

Egypt pryč, Senegal pryč, Maroko pryč, to je zase komedie

Reagovat
Nieuwendyk

Není potřeba bejt takovejhle cynik, je to vynikající zpráva a teď se to rozjede!

Pojďme dát nové tipy na vítěze!

Reagovat
jsemdement

R.I.P in pieces pár aut v Belgii a Francii.

Reagovat
johnik

Reagovat
Seydou Doumbia

A výlohy obchodů

Reagovat
Shevchenko

Všechny týmy, co byly na posledním MS, už vypadly

Reagovat
johnik

Tento turnaj je fakt nepředvídatelný. To ho asi dělá výjimečným. Teď už bych se nedivil kdyby vyhrálo např. Mali.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Shevchenko

A dokonce už nepokračuje žádný klub, který byl na minulém APN ve čtvrtfinále, šílenost

Reagovat
John Obi Mikel

* tým

Reagovat
Shevchenko

No jo

Reagovat
Kucka

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Seydou Doumbia

6 čtvrtfinalistů z posledního APN zařvalo letos v osmifinále, asi kletba

Reagovat
Nieuwendyk

Dobro

Reagovat
Kejza

titulek

Reagovat
John Obi Mikel

Bafanaa bafanaa

Reagovat
sk333

Kto je teraz najväčší favorit na titul? Osobne fandím Nigérii a Mali. Kľudne to celé však môže vyhrať domáci tím.

Reagovat
John Obi Mikel

Před turnajem jsem tipoval Slony, takže to tam nechám. Ale fandím samozřejmě Nigérii. Ale ten tlak teď bude enormní.

Reagovat
Hasan Šáš

Guinea, teď teprve vytáhnou z kalhot nejlepšího střelce Bundesligy a bude vymalováno.

Reagovat
Kucka

Reagovat
BBystr

Kapverdy

Reagovat
St. Pauli

Kezby!

Reagovat
Modroočko

Povedal by som, že jednoznačne Nigéria, ale skrytý favorit je pre mňa Mali.

Reagovat
Nieuwendyk

Zřejmě domácí budou teď nakopnutí, Malijci, Guinea. Já bych přál to Cabo Verde

Reagovat
mayday

Maroko zpátky na zem, zpátky do díry! Perfektní turnaj.

Sloni postup ze skupiny jako nejhorší ze všech osmifinalistů a naráz to mají umeteno k titulu jak nikdy.

Takže čekám ze vyhrají Kapverdy.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Hasan Šáš

Semifinalista MS raus už v osmifinále - jednoznačný důkaz, jak nabušenou kvalitu má AFCON a vůbec fotbal v Africké konfederaci. Devět míst na MS je proto naprostý výsměch a je třeba jim do budoucna přidat, určitě na úkor Evropy.

Reagovat
alias

Reagovat
Seydou Doumbia

Nepřidávat, nebo postoupí cikáni teroristi a uzenaci...9 je tak akorát

Reagovat
Hasan Šáš

Ti postoupí stejně, s tím nic nenaděláš. Maroko, Egypt, Alžír určitě. Cikány myslíš koho - Líbyjce? Já jen, že by se to dalo všechno shrnout do uzenáčů, ať to nemusíš vypisovat.

Reagovat
Seydou Doumbia

Šlo to shrnout, ale já ty ksichty ještě rozděluju. Libye mi je ukradená, nikdy jsem je na APN neviděl ani jsem neviděl dělat jejich kluky bordel v Evropě, takže co není na očích mě nesere.

Reagovat
Shevchenko

Libyjci dělali bordel v Návratu do budoucnosti.

Reagovat
Hasan Šáš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nieuwendyk

Určitě na úkor Evropy!

Reagovat
El Cid z City

Jasně, každej turnaj je jinej, ale Portugalci narvaní hvězdama to nepěkně obsrali na mundialu od Maroka, velká škoda pro ně, že Maroku zápas století vyšel zrovna proti nim.

Reagovat
icefish

Tady se zas sešlo vtipálků

Reagovat
Benfica

Reagovat
Kiss Me Polka!

hlavně furt dokola, uz je to trapné

Reagovat
0:1

Normálka. Klasický eurofotbalový hipsterství smíchané s buranstvím. Jen bych měl pro ty černé bratry v triku malou statistiku na vyvážení trollingu: Evropa - Afrika 48:0. To je historický počet medailí z MS ve fotbale .

Reagovat
Nieuwendyk

Ok, minimálně ta jedna, spíš obě zlaté medaile Francie z MS patří Africe

Reagovat
0:1

A Argentinské Evropě?

Reagovat
Seydou Doumbia

Afrika nemá žádnou medaile z MS, protože žádnou mít nikdy nechtěli. Kdyby chtěli, tak ji získají, to je snad jasný. Kdyby Ibra chtěl LM a zlatý míč, taky to má, ale nechtěl.

Reagovat
0:1

Konečně rozumná řeč.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
sk333

Trochu mimo tému, začnem písať o futbale v Mali . V budúcnosti budú patriť medzi najväčších favoritov tohto turnaja. Minulý rok som sledoval MS do 17 rokov a futbalisti Mali hrali najkrajší futbal a získali bronz. Viem, že mládežnícke turnaje netreba preceňovať, ale aj tak. Ak napríklad Argentínčan Echeverri už prestúpil do Man city, tak mladý malijsky playmaker Hamidou Makalou môže byť ďalšia superstar a takých bolo v malijskom mužstve viac napríklad kapitán a krídelník Diarra vraj prestúpi do FC Barcelona. Mali sa kvalifikovali aj na OH v Paríži. Možno aj tam už títo mladíci dostanú šancu. V Bamaku vraj majú veľmi dobrú akadémiu. Hráči z nej prestupujú najčastejšie do RB Salzburg a potom do RB Lipsko. Prípadne ich pošlú do 2 rakúskej ligy do Lieferingu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Malí je dlouhodobě fotbalové na vzestupu s ukazují to na každém dalším APN, super že se jim daří i v mládeži. Snad brzy nejen africká velmoc ale i světová.

Reagovat
sk333

Tie MS 17 vysielal kanál RTVS šport. Zaujímavé bolo prekvapenie u komentátora ako sa čudoval, že Mali hrá lepší futbal ako súper napríklad Francúzsko, alebo Argentína. Akoby ho šokovalo, že môžu byť herne lepší. Napríklad v zápase o bronz pri víťazstve nad Argentínou3:0, tak zahodili ešte ďalších 7 čistých šancí.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak asi to pro komentátora byl jen jeden zapadlý zbytečný africký stát, oproti výše zmíněným reprezentacím, které jsou dominantní od dorostu po seniorskou repre. Dobře nevím zda jsou dominnantní v mládeži, ale prostě ty země maji fotbalově zvuk, nějaké Mali podle mě většina lidi neví ani že existuje.

Reagovat
sk333

Asi tak ako píšeš.

Reagovat
Modroočko

Mňa osobne mrzí, na akej úrovni je športová žurnalistika na Slovensku (a hlavne v RTVS), pokiaľ príde reč na veci mimo náš malý slovenský rybník. Počas MS v Katare otvorené znevažovanie afrických a celkovo mimoeurópskych tímov (s výnimkou Južnej Ameriky), samozrejme podporené nulovými znalosťami v podarení viacerých "expertov" (keď nevedeli, občas sa to snažili okoreniť stereotypmi). Komentovanie štýlom, akoby sme boli veľmoc na úrovni Brazílie alebo Anglicka. V tomto to má ale presah celkovo do spoločnosti, sme strašne citliví na hocijaké kritické komentáre o nás, ale o druhých sa vyjadrujeme znevažujúco a často primitívne, bez empatie a sebareflexie.

Reagovat
St. Pauli

Na zenu velmi kvalitni hodnoceni.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Seydou Doumbia

Nezáleží na kvalitě sportovní žurnalistice. Pokud máš kontakty a dobré CV si přijat. Pokud si do toho ještě hrál nějaký sport na nějaké úrovní tak ještě lepší. To jak svou práci potom vykonáváš je už druhořadý, nebo mi to tak příjde.

Reagovat
Radin

Arabský svět úplně vyhořel na tom turnaji

Reagovat
mayday

Což je jen dobře. Neexistuje větší verbež než Arabáči.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Seydou Doumbia

Asi jako obchody v Belgii, Francii a Španělsku.

Reagovat
Nieuwendyk

Ve Španělsku ne. Tam si to nedovolí.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jsem myslel že tam Maroko taky dost uřaduje...nebo si je tam umí srovnat?

Reagovat
Nieuwendyk

Maročani dělají bordel jenom v Ceutě a Mellile. Na pobřeží aj vnitrozemí si to nedovolujou. Mí předkové tam odtud nejsou takový sráči jako Francouzi

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
mayday

Guinea s doktorama jasnej kříž za barák.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele