Brazilský zápisník XXIII. aneb Dvojí tváře nejrozkvetlejších tulipánů

10.07.2014, 12:01, aktualizováno 10.07.2014, 12:01
Komentáře a souhrny
Jestliže první semifinále pokazila neúčast jednoho z mančaftů, druhý souboj o finále zklamal pro jistotu oboustranně. Vše vygradovalo až v penaltovém rozstřelu, kde se ukázaly druhé, ty negativní, tváře dvou klíčových mužů Nizozemska - Louise van Gaala a Rona Vlaara. A tak postupuje Argentina.


Nizozemsko - Argentina 0:0, na penalty 2:4

Jistě, utkání nabídlo zdánlivě precizně fungující obrany, jenže ony spíše než precizní byly ve skutečnosti... jednoduše neprověřené. Nemůže být tedy sebemenšího divu, že zápas dospěl až do pro diváky atraktivní zatěžkávací zkoušky odolnosti nervových soustav přímých aktérů utkání, a nikoho by zřejmě neměl překvapit ani fakt, že z vítězství se nakonec po penaltovém rozstřelu radovala Argentina, tedy historicky nejúspěšnější reprezentační výběr, alespoň co se "desítek" týče.

Oba trenéři se (tak trochu podle očekávání) jednoduše řídili heslem "kdo nedostane gól, neprohraje". Jenže došlo až na penalty a bylo jasné, že je pro jeden z týmů bude zle. Odskákali to Oranjes, ovšem tvrdit, zda je argentinský postup zaslouženým či nikoliv, to si tedy opravdu netroufnu. Při taktikou svázané bitvě se oba celky poměrně pravidelně střídaly v tom, kdo zrovna alespoň malinko povolí řemínek, mírně převezme iniciativu a bude mít nepatrnou převahu.

V úvodní čtvrthodině to byli Nizozemci, pak až do řekněme nějaké šedesáté minuty tahali za malinko delší konec provazu Argentinci, následovala opravdu vyrovnaná partie, až dokud se těsně před koncem normální hrací doby opět nepřesunula aktivita směrem dopředu na stranu Oranjes. Po většinu času se ale bojovalo uprostřed hřiště, k jedné či druhé šestnáctce se nikdo prakticky nedostával. Jak by se také dostal, když byl na obou stranách velmi často k vidění podobný neprostupný defenzivní blok. Taktika 6-3-1 je vpravdě inovativním kouskem, v obranné činnosti Nizozemců se však objevovala s železnou pravidelností. Ať už to byl (nejčastěji) de Jong, nebo za něj zrovna zaskočili Wijnaldum či dokonce Sneijder, jeden ze středních záložníků Oranjes prostě nesměl mezi už tak početnou petičlennou obrannou vozbou chybět. A to se to pak Messimu, jak známo zvyklému vzít si balón už ve středovém kruhu, učinit z protihráčů slalomové branky a dostal se až do pokutového území, hrálo opravdu velice těžko. Když je oněch branek moc, nezvládl by se v nich zřejmě nikterak elegantně pohybovat ani slalomový specialista Benjamin Raich, natož pak fotbalista s desítkou na zádech.

A tak byl Messi k vidění tu napravo, tu zase nalevo. Jenže ouha, finální statistiky hovoří jasně. Dámy a pánové, Lionel Messi se za sto dvacet minut hry nedotkl míče uvnitř šestnáctky soupeře! Vskutku nevídaná věc... Podobné praktiky navíc musel volit i hrotový útočník Higuaín, to aby se vůbec mohl zapojit do hry, a na druhé straně se o to Robben s van Persiem po drtivou většinu zápasu pro jistotu ani nepokoušeli. Argentina totiž volila podobnou taktiku, totiž po ztrátě balónu co možná nejrychlejší návrat za míč, pevně postavené linie, mezi nimiž se prolínali Mascherano, Biglia a Pérez. Právě posledně jmenovaný vnášel do hry Argentiny klíčový prvek v podobě spojování zálohy a útoku, po jeho nečekaném střídání už však Messimu potřebná podpora chyběla a to byl přesně ten moment, kdy se Nizozemci dostali do své největší převahy v zápase, kdy se i Robben probral ze svého dlouhého letního spánku a málem dokoncei rozhodl.

Proti byl Mascherano, podávající naprosto fenomenální výkon, ve spolupráci nejčastěji s Garayem. A když už se pro změnu hnali do do nebezpečněji vyhlížejícího útoku Argentinci, narazili na dvoučlennou hráz Stefan de Vrij - Ron Vlaar. Oba týmy byly navíc tak extrémně zaměřeny na defenzivu, že i když už se vyskytla na té či oné straně individuální chyba (zpravidla Blindova, Demíchelisova či v první půli ještě Martinsova), jednoduše se zrovna kolem pohybovalo takové množství bránících spoluhráčů, že se vše podařilo ještě zavčas uhasit. Za vše hovoří obrázek, na němž bývají zpravidla znázorněny všechny vytvořené gólové příležitosti, ovšem jak si můžete všimnout, na tomto, ehm, něco chybí.

A tak jsme se po předlouhém čekání na gól... nedočkali. A šlo se na penalty. A ty vyhráli Argentinci. Díky odolnějším nervům? Díky neschopnému Cillesenovi? Nebo, a to možná platí ze všeho nejvíc, díky (ne)genialitě Louise van Gaala?!

Jakkoliv byl nizozemský lodivod van Gaal za svůj čtvrtfinálový neortodoxní krok, kdy na penalty poslal do brány náhradního gólmana Krula, většinou chválen, tím samým riskantním střídáním si na sebe upletl pořádný bič. Dnes totiž ve sto dvacáté minutě ono třetí střídání k dispozici neměl, což se nakonec ukázalo být klíčovým bodem celého semifinále. Že šel už o poločase dolů zraněný a navíc i s oranžovou kartou na kontě hrající Martins Indi, to samozřejmě trenérovi Tulipánu nemůže nikdo vyčítat. Výměna Clasieho za de Jonga už si v řadách příznivců Oranjes jistě najde méně početnou skupinu příznivců, a přestože Huntelaar za nevýrazného van Persieho se zdál být logickým krokem, v konečném zúčtování se van Gaalovi pořádně vymstil. Útočník Schalke na hřišti jako by ani nebyl, "zařídil" přitom, že se na Krula tentokrát nedostalo.

Je jasné, že po bitvě je každý generál a chyby se hledají velice snadno, Jasper Cillesen však, jakkoliv odchytal výborný zápas a působil po všech stránkách sebevědomým dojmem, při penaltovém rosztřelu ukázal světu, proč minule na pokutové kopy důvěru nedostal. Dvě argentinské střely měl doslova na ruce, vyrazit ale ani jednu nedokázal, a tak mohl po vyloženě špatně provedeném kopu Maxi Rodrígueze jen sledovat křepčící (a pochopitelně postupující) Jihoameričany. Krul by dvě penalty lapil a dal by Nizozemsku znovu výraznou šanci na postup, chtělo by se škodolibě říci...

Van Gaal si za to ale může zhola sám. Pokud už se odhodlal k takto radikálnímu kroku ve čtvrtfinále a ten mu přinesl úspěch, měl se v zajetých kolejích držet i včera. Jestliže Cillesen chytat penalty prostě neumí a nedostal šanci čelit soupeřovým pokusům při čtvrtfinále, v dalším utkání o všechno, v boji o postup do finále mistrovství světa, jednoduše měl jít ze hry znovu.

A věřte nebo ne, mohla to být právě i nejistota související s gólmanem pro penaltový rozstřel, která rozklepala Nizozemcům kolena. A to až natolik, že si podle van Gaalových slov a první pokutový kop jednoduše ani jeden člen Oranjes nevěřil. A tak tato nervydrásající úloha padla do klína stopera Vlaara, nejlepšího hráče zápasu, ten nedal, a dál už to znáte. Marný Cillesen + skvělý Romero = Messi a spol. ve finále.

(mh)


Individuální hodnocení nejvýraznějších postav zápasu:

Ron Vlaar ***
Středobod nizozemské obrany byl nizozemským symbolem v tomto utkání - a to jak po pozitivní, tak nakonec i po té negativní stránce. Téměř celé dvě hodiny pracoval naprosto výborně, ze své pozice dirigenta stoperské trojice Oranjes řídil obranu jako Fabio Cannavaro v nejlepší formě a zdánlivě bez problémů deptal argentinské útočné snahy. První chybu udělal až v samém závěru prodloužení; tehdy Nizozemci následnou šanci ještě přežili. Rozhodnutí poslat právě Vlaara jako prvního muže na penaltu se však už vymstilo.. a jeden z individuálně nejlepších výkonů, který jsme na tomto šampionátu od (jakéhokoliv) středního obránce viděli, tak byl trochu nespravedlivě opentlen velkou černou kaňkou.

Stefan de Vrij
Vlaar hraje skvělý šampionát a fanoušci Aston Villy ho nepoznávají; jeho dominance je v defenzivně založeném nizozemském týmu natolik vidět, že se trochu zapomíná na práci jeho kolegy de Vrije. Proti Argentině se ukázalo, že neprávem. Teprve dvaadvacetiletý stoper Feyenoordu předvedl velmi vyspělý a po všech stránkách solidní výkon, na pravé straně stoperského tria byl bezchybný, nepokazil jedinou přihrávku v kritické zóně a výraznou měrou přispěl k tomu, že se přece jen aktivnější Argentinci dlouho, předlouho nemohli dostat do šance.

Dirk Kuijt
Veterán Kuijt, který většinu kariéry strávil v útoku, se v roce 2014 etabloval jako spolehlivý a pracovitý wing-back. Není to bůhvíjaké překvapení; Kuijt je známý tím, že na hřišti dře jako kůň, a proti Argentině se opět prokázalo, že mít takového borce v kádru je snem snad každého trenéra (a pro van Gaala to platí trojnásob). I přes Kristovy léta toho stále odběhá víc než většina o dekádu mladších kolegů, což z něj spolu s jeho univerzálností a zkušenostmi dělá ideální doplněk na omezenou soupisku pro velký turnaj. Pokud porovnáme jeho výkon s kolegy Daley Blindem a Brunem Martinsem Indim, není to pro oba mladíky zrovna lichotivé vysvědčení - Blind byl zejména v úvodu zápasu vyloženě nejistý, zatímco Martins Indi suverénně převzal roli jediného nezodpovědného elementu jinak perfektně vycepované squadry. Také v poločase střídal, zraněný a se žlutou kartou.

Robin van Persie
Ne, prostě ne. Jestliže by nebylo úplně spravedlivé označovat Nizozemce za tým, který celý šampionát žije z úvodní šokující výhry nad Španělskem, na van Persieho toto stigma sedí jako ulité. Kapitán a největší útočná hvězda týmu (spolu s dalším pánem na holení o odstavec níže) připomíná ve vyřazovacích bojích svůj vlastní stín; Argentinci jej ubránili naprosto bez problémů, a ani se nedá říct, že by se museli nějak extra snažit. Kdyby van Persie na hřišti nebyl, nestalo by se vůbec nic.

Arjen Robben
Van Persie hrál proti Argentině na schovávanou, což se o Robbenovi říct nedá; kandidát na cenu pro nejlepšího hráče turnaje byl na soupeřově polovině poměrně aktivní, stále jsme však viděli nějakých 20% z toho, čeho v předcházejících zápasech ukázal, že je schopný. Opět je nutno velkou část Robbenova "otupění" přičíst argentinské defenzivě, která pod vedením maršála Garaye a nově také znovuzrozeného Demichelise šlape jako hodinky (a nyní už definitivně připomíná tu vítěznou španělskou z před čtyř let), a také tomu, že spoluhráči v oranžovém mu zrovna nepomáhali. I přes tyto nepřízně to byl nakonec on, kdo mohl v nastavení rozhodnout (ze své první a poslední typické šance v utkání). Nestalo se tak, avšak spíše než na kritiku Robbenova nezapojování se do hry bychom se měli soustředit na jeho perfektní eliminaci ze strany soupeře - a možná také na to, že si Oranjes podle všeho příliš zvykli čekat na to, až jejich hvězda sama "něco udělá".

Javier Mascherano **
V první půli argentinským fanouškům dvakrát zatrnulo - to když jinak bezchybný Javier Mascherano vyrobil v defenzivě dvě naštěstí nepotrestané "boty". V kontextu celého zápasu (a samozřejmě postupu do finále) však šlo nakonec o prkotiny, protože jestliže nizozemské defenzivě vládla "skála" Vlaar, na argentinské straně působil podobně dominantním dojmem právě tento zkušený univerzál. Mascherano včerejším zápasem navíc zřejmě definitivně potvrdil, že jeho přirozenou pozicí je defenzivní záložník, který zvládá tvrdit muziku i rozehrávat z hloubi pole. Odvážnější pokusy o dlouhé míče dopředu se mu dařily spíše střídavě, ve svém prostoru před stopery však kraloval a držel obávaného soupeře bezpečně na uzdě. Nejlepší Argentinec na hřišti.

Enzo Pérez *
V takticky svázané, opatrné bitvě první půle existoval de facto jen jeden druh útočných akcí - ty, v nichž byl nějakým způsobem namočený Enzo Pérez. Coby náhrada v sestavě za zraněnou hvězdu Di Maríu se pohyboval na poměrně širokém prostoru včetně středu zálohy a její levé strany, nejvíce však byl vidět napravo - jestliže jsme výše kritizovali úvodních pár desítek minut v podání Martinse Indiho s Blindem, bylo to právě Pérezovou zásluhou. Jeho stažení ze hřiště byl ze Sabellovy strany nepochopitelný tah, připravil tak totiž Argentinu o největší hrozbu a může být nakonec rád, že se na tento přehmat zapomene díky novému hrdinovi v brance..

Sérgio Romero
Romero je stabilní argentinskou jedničkou, tento šampionát však pro něj není ničím jednoduchým - v klubu celou sezonu nechytal, a za dobře bránící obrannou čtyřkou se do pohotovosti nedostává tolik jako jiné brankářské hvězdy turnaje. Jenže ukazuje se, že jde stále o mimořádně psychicky silného gólmana, který zkrátka umí "zapnout" v ten nejdůležitější okamžik. Romero podal v utkání stejně suverénní výkon jako jeho kolega Jasper Cillessen, jenže když došlo na penaltové lámání chleba, vypadalo to jako souboj ostříleného mentora a jeho vyplašeného učedníka. Zbytek je historie.

Pablo Zabaleta
Znáte klasickou táborovou halekačku "Červená se line záře"? Přesně takhle nějak vypadá dashboard přihrávek Pabla Zabalety. Pravý bek Manchesteru City je dlouhodobě nejslabším článkem argentinské obrany, a Sabella může být rád, že Nizozemci jeho stranu hřiště příliš nezatěžovali. Do ideálu měl daleko i výkon Marcose Roja na levé straně, nicméně fakt, že se Zabaleta mohl na hřišti "schovat" bez nějaké větší újmy, by jej neměl automaticky chránit před zaslouženou kritikou.

Lionel Messi
Chcete důkaz toho, že Nizozemci přistoupili k utkání defenzivně a že Vlaarovo komando bránilo opravdu jako z partesu? Tady je jedna zajímavá statistika: Lionel Messi odehrál ve své kariéře na MS už 12 utkání, přičemž včera to bylo poprvé, kdy se ani jednou nedostal k míči v soupeřově vápně. Svou roli samozřejmě sehrála i absence dvorního kolegy-kreativce Di Maríi, díky čemuž se největší argentinská hvězda musela často zatahovat hlouběji do pole, jenže to jeho všelijaký výkon také nemůže úplně omluvit; Messi se na hřišti (kulantně řečeno) nepředřel, jako by se podvědomě šetřil na finále a čekal na ten jeden klíčový okamžik, kdy bude moci ukázat svoji genialitu. A ten nepřišel, za což je nutno vyseknout van Gaalovi velkou poklonu - jím nastavený systém barcelonskou superstar skutečně ubránil. Jenže nakonec to bylo i tak k ničemu.

Legenda: hvězdičky označují hvězdy zápasu - čím víc jich daný hráč u svého jména má, tím víc podle nás zazářil.

(dz)

Autor: Michal Hruška, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Brazilský zápisník XXIV. aneb Olá, Brasil14!
13.07.2014, 10:39
Brazilský zápisník XXII. aneb Sedm kulí do Scolariho žákajdy
09.07.2014, 10:58
Brazilský zápisník XXI. aneb Keylor Navas vs. the World
06.07.2014, 12:45
Brazilský zápisník XX. aneb Návraty do roku nula
05.07.2014, 11:49
Brazilský zápisník XIX. aneb Argentině drogy, USA doping
02.07.2014, 11:58
Brazilský zápisník XVIII. aneb Důstojná africká loučení
01.07.2014, 15:55
Brazilský zápisník XVII. aneb Mistrovství závěrečných zvratů
30.06.2014, 16:00
Brazilský zápisník XVI. aneb Jak básníci přicházejí o iluze
29.06.2014, 15:38
Brazilský zápisník XV. aneb This Time For Africa
27.06.2014, 11:51
Brazilský zápisník XIV. aneb Argentina póózor, Francie pohov!
26.06.2014, 16:16
Brazilský zápisník XIII. aneb Opakování matka moudrosti
25.06.2014, 16:41
Brazilský zápisník XII. aneb Mít Robbena není Fer
24.06.2014, 15:51
Brazilský zápisník XI. aneb Lepší pozdě nežli nikdy
23.06.2014, 16:01
Brazilský zápisník X. aneb Balkánská kletba po bosensku
22.06.2014, 11:18
Brazilský zápisník IX. aneb Kafe a pět croissantů ke snídani
21.06.2014, 15:04
Brazilský zápisník VIII. aneb Návrat národního hrdiny
20.06.2014, 14:51
Brazilský zápisník VII. aneb Král je mrtev, ať žije král?
19.06.2014, 15:01
Brazilský zápisník VI. aneb Plná ruka žolíků
18.06.2014, 16:00
Brazilský zápisník V. aneb Den plný kontrastů
17.06.2014, 15:59
Brazilský zápisník IV. aneb Nic není zadarmo
16.06.2014, 10:20
Brazilský zápisník III. aneb Soumrak konzervativců
15.06.2014, 12:41
Brazilský zápisník II. aneb Jak větrné mlýny Španěly semlely
14.06.2014, 16:27
Brazilský zápisník I. aneb Velké oči Nika Kovače
13.06.2014, 16:06

Komentáře (81)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak teda nevim, ale Kuit kdykoliv mohl, tak nahrál zpět dozadu a když už se rozhodl něco poslat dopředu, tak to stálo za nechci říct co Nebudu skrývat, že to pro mě je dost neoblíbený hráč v podstatě celou kariéru a z vrcholových hráčů jeden z mála, který neumí hrát fotbal. Umí běhat a makat, to mu neodpírám, ale na tuhle úroven trochu málo

Reagovat
johnik

Reagovat
smazaný uživatel

dobře tak těch 200 gólů a 100 nahrávek zmíním, ok. Ale nic to nemění na tom mém názoru, že neumí hrát fotbal a pokud bych měl někoho zařadit do kategorie splašené hráč od ničeho k ničemu, tak je to Kuijt. Možná ted směrem dozadu bude platnější

Reagovat
johnik

neznamená, že když není technický typ, že neumí hrát fotbal.......vždycky to byl spíše "bojovnostní" typ, ale tohle o něm napsat je zhovadilost.......

Reagovat
smazaný uživatel

nevim no, já na něm mnoho fotbalovosti nikdy neviděl, a to jsem těch jeho zápasů viděl docela dobrý vzorek. Jak byl Overmars létající Holanďan, tak Kuijt je pro mě splašený Holanďan

Reagovat
Kily

tak směrem dopředu nepředvedl kromě nepřesností nic, to je pravda, zase je otázka, jak moc a jestli vůbec jde hodnotit ofenzívu Nizozemska, když kromě Robbena měli všichni zakázáno běhat s míčem dopředu

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasím

Reagovat
Swarley

neměl to komu dávat, proto volil pak taková řešení...na druhou stranu, to taky neomlouvá ty naprosto otřesně nepřesné centry i přihrávky

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Darren Fletcher

ako je pre mna Kuyt par rokov najmenej sympaticky futbalista na svete.. uplne na dne.. .tak na WC stupol

Reagovat
Usty

De Vrij se mi líbil ještě víc než Vlaar, na rozdíl od něj byl naprosto bezchybnej...

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
bayern987

Reagovat
kiwwi

to sice nie, Vlaar bol proste najlepsi, ale De Vrij hral velmi dobre...som prekvapeny ako isto riesi aj tazke situacie, resp. jak nekompromisne chodi do subojov

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud měl Kuijt nakázáno neútočit a soustředit se na defensivu, pak to plnil dokonale i na soupeřově polovině, to se musí nechat. Asi nejsem na ten jeho přerod připravenej, měl jsem ho jako útočícího hráče hrozně rád (kromě toho jednoho momentu, kdy vyřadil Spartu z EL). Pořád bych ale čekal, že když udělaj z takovýho křídla beka, bude to útočný křídlo.

Jinak souhlas s Mascheranem a Pérezem. Bez Péreze přestala fungovat Argentina dopředu, kdyby si Mascherano klepl hlavou ještě víc, byl by to ještě větší problém - vzhledem k tomu, že se očividně hrálo na 0:0...

Reagovat
salami

nevim no, Van Gaala bych za nestřídání golmanů nekritizoval, minule to bylo překvápko, věc která měla soupeře překvapit a rozhodit a to zabralo, Argentina s tim už počítala, takže by se překvapit nenechala, navíc říct, že by Krul ty 2 penalty chytil je hodně zjednodušený, o čem bych klidně polemizoval je, proč Krul neni holandská jednička, je to hodně nedoceněnej golman

Reagovat
Stiksxx

Krula měl van Gaal dát do základu. Už jen proto, aby to nedopadlo tak, jak dopadlo...Když mám dva hráče v základu, kteří nejsou 100%, tak bych si měl uvědomit, že je budu pravděpodobně střídat. Jsem si jistý, že by to odchytal také s nulou. akorát by asi nepředvedl dvě zasekávačky..

Reagovat
smazaný uživatel

za nestřídání golmanů během toho zápasu jej snad nemůže kritizovat nikdo. Přece když mám půl hodiny do konce a je tam zrraněný hráč, tak mi rozum velí toho hráče vystřídat, at jde o kohokoliv

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo, Krul měl jít 100% do základu. Po těch penclích byl v laufu. Cillesen nechytal kdovíjak skvěle, byl příšerně nejistý snad každý zápas.

Reagovat
Stiksxx

Mě se nejvíce líbil opravdu Ron Vlaar. To byla jistota. Škoda té penalty.

Na druhé místo bych opravdu vyzdvihl Kuyta. Jezdil tam a zpátky a byl úspěšný i v osobních soubojích. I když je pravda, že všechny centry od jeho nohy, byly přetažené a končili v autu. To bylo hrozný.

A na třetí místo bych dal Wijnalduma. Pravda téměr neviditelný chlapec. Zejména proto, že měl defenzivní úkoly, ale ztratil snad jen jeden balon a držel dobře střed hřiště.

Reagovat
tulen

Hlavne nestavať obranu na teľati Vlaarovi, ako jasne, včera celkom schopný výkon okrem tej penalty, ale inak to nie je stopér pre repre s najvyššími cieľmi. osobne by som ho ani do WH nechcel. a van Gaalovi by som nevyčítal nestriedanie brankárov, skôr to, že ako prvého dá kopať stopéra. čo bol toto za nápad. nerozumiem

Reagovat
smazaný uživatel

Kuijt za celej zapas nedal jedinej presnej centr, nebo nahravku dopredu.. sice tam lital jako blazen, ale vykon spis spatnej.

Reagovat
vodka

Reagovat
Puskas

Navíc nedokázal ani přejít přes hráče, jim vůbec chyběla hra po stranách, pokud tam nebyl Robben, boky neexistovaly.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli nedokázal, to je čirá spekulace - on se o to totiž ani nepokusil..

Reagovat
CubONE

A teraz bohuzial fandit Nemecku.

Reagovat
smazaný uživatel

cozeee? fandis nemcom?

Reagovat
smazaný uživatel

miky

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

vcera vyborni Masch a Vlaar, paradne vykony

Reagovat
Puskas

Reagovat
Swarley

Reagovat
Spalovač šancí

Včera dobrý Kun, který dopravil do sítě nejen míč, ale i krtka, kterého při penalte vykopnul.

Reagovat
smazaný uživatel

https://pbs.twimg.com/media/BsLqv4YCUAAkKom.jpg

včerejší buenos aires

V Kolumbii zase miliony fanoušků vítalo hráče.. jsem zvědavej jestli se i my někdy naučíme ocenit úspěch i když z toho není medaile.

Reagovat
Spalovač šancí

Proč takové sebemrskačství. Když náš nároďák naposledy hrál na Mundialu čtvrtfinále, dočkal se taky zasloužených ovací

Reagovat
smazaný uživatel

A na posledním euru většina ani nechtěla aby jsme portugalce porazili aby vypadl Bílek...

Reagovat
smazaný uživatel

samozřejmě že většina postup chtěla, ale věděla, že když se prohraje, tak to bude znamenat jeho konec, takže v konečném důsledku ta prohra zase tolik nebolela. Ale původní predikce byla podle mě samozřejmě postup, zase tak v prdeli mentálně ještě nejsme, ačkoliv to rozhodně není růžové

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš, že Vrba s tím materiálem dokáže něco víc než Bílek? Není to o trenérovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Např. Scolari prokázal na letošim MS taktickou vyzrálost na úrovni Bílka a přece ho ve světě uznávaj.

Reagovat
smazaný uživatel

Co to meleš? Vždyť jsme prohrali a Bílek zůstal

Reagovat
Kily

spousta lidí jela do Polska kvůli tomu, aby si mohli zapískat na Baroše a Bílka a pokračovali v tom i po postupu ze skupiny, já bych se nebál, že by se nechali "otrávit" nějakou medailí a nejeli pokračovat ve svých aktivitách do města, které mají blíže, než Vratislav a Varšavu

Reagovat
smazaný uživatel

To je mentalitou. Nemůžeš čekat, že se to najednou změní. Stejně nemůžeš očekávat, že budeme pálit autobusy a rabovat obchody, až vypadneme v semifinále fotbalového turnaje.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Foto dva roky staré

Reagovat
smazaný uživatel

Velka takticka chyba Van Gaala. Naco tam daval Huntelaara ked isli na penalty??? Mal dat Krula. Kazdopadne Argentina na Nemecko nema.

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo by zajímavý dát tam Krula v tý 106. minutě. Zajímalo by mě, jestli by se Argentici splašili s vidinou toho, že Nizozemci už jedou na penalty a Krul na ně byl minule připravenej prostě skvěle a začali do nich bušit, nebo by to prostě nechali bejt.

Reagovat
smazaný uživatel

Proc by tam daval Krula v 106. minute?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim, asi aby se rozehral..:-)))Napadlo me to ciste proto, ze ve 106. stridal Van Persie (myslim):-)))

Reagovat
kiwwi

ty vole, LVG raz vyskusa nejaku netradicnu vec ktora by nikomu pomaly ani nenapadla a ked to neurobi druhykrat, tak uz je to velka takticka chyba

Reagovat
smazaný uživatel

Sam priznal, ze to bylo v planu. Krul potvrsil, ze se spesl pripravoval na pecky. Cili nevyuzit to je takticka chyba..

Reagovat
miky10

Ano, je to chyba.

Reagovat
kiwwi

pozor, VELKA takticka chyba!

Reagovat
miky10

Můj názor je myslím dostatečně rozvedenej v článku, ano, dá se to považovat za velkou taktickou chybu, víc k tomu nemam.

Reagovat
Kily

zase na druhou stranu - stejně tak by bylo chybou nechat je hrát o deseti i celé prodloužení

Reagovat
miky10

Vždyť van Persie nebyl zraněnej. A stejně to bylo v podstatě jen čekání na penalty, takže jestli se ti na hrotu naprosto odříznutej plouží on nebo Huntelaar, to už je jedno. Kdyby ho tam dal za účelem jednoznačnýho zvýšení ofenzivy a šel za výhrou, bylo by to samozřejmě něco jinýho, nic takovýho se ale nestalo.

Reagovat
Kily

taky pravda, akorát to tedy trochu nekoresponduje s tím, jak zápas hodnotili Robben a Sneijder, ale to už je pak jiné téma s tím, že tam je chyba vyloženě v jejich hlavách

Reagovat
kiwwi

podla mna bolo celkom evidentne, ze po prestriedani Persieho Holandania zvysili obratky a snazili sa to urvat v predlzeni...niesom sam kto si to vsimol, ale ok, ja sa hadat nejdem...ale hovorit o velkej taktickej chybe? Vy ste sa fakt zblaznili

Reagovat
miky10

No sama o sobě to samozřejmě velká taktická chyba není, ale v návaznosti na to čtvrtfinále jo.

Reagovat
smazaný uživatel

VanGaal prostě nechtěl prohrát, a taky udělal vše doslova naruby aby nepostoupil, jak kdyby dostal příkaz nepostoupit!! jinak to prostě nevídím!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Chytrej po boji je každý. Ale myslím že ani střídání golmana by Nizozemsku nepomohlo. Rozhodla první a ty od Argentiny se chytat nedaly

Reagovat
fantomas

Nesmysl, daly se chytit obě poslední.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak vidíš nedaly

Reagovat
fantomas

(Cillessenem )

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak ako píšete v tej analýze. Ak Cilessen penalty chytať nevie, a preto vo štvrťfinále bol striedaný, tak na zápas o postup do finále mal nastúpiť Tim Krul už od začiatku v bránke. Keď toto niekto nevie, či NEPOCHOPIL, tak je kokot, a nie TRÉNER, a už vonkoncom nie "L. van Génius"!

Reagovat
Darren Fletcher

lool tohto vlaara ste videli? nakoniec chýbal centimeter

https://vine.co/v/MxBLtbXX5P0

Reagovat
PJ

Reagovat
Kily

a taky to, aby se po zákroku Romera toho míče nedotkl

Reagovat
Darren Fletcher

nj az neskor som nasiel debaty o tom, ze sa mozno dotkol. mohol byt dlhsi gif

Reagovat
Kily

jako celkem by mě zajímalo, kolik lidí to v přímém přenosu postřehlo, já si toho vůbec nevšiml a hned po zápase jsem vypnul televizi a šel spát, tak ani nevím, jestli to třeba nerozebírali tam

Reagovat
Darren Fletcher

vtedy muselo byt minimum podla mna, ktovie ci aj bol zaber vlastne, zeby to bolo vidno

Reagovat
Darren Fletcher

podla mna nebol zaber v tv, inak by sa to na webe riesilo skor ako 2 dni po... gifka by boli hotove okamzite vsade

Reagovat
miky10

Já sem si třeba všim, že se ten míč nebezpečně vracel směrem k bráně, ale v televizi pak už nebylo vidět, jak to dopadlo, a když to nikdo neřešil, tak sem se na to vyprd taky no.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha no.

Reagovat
Shevchenko

V tv nebyl záběr, podívej se na sestřih na ČT.

Reagovat
Shevchenko
Reagovat
smazaný uživatel

http://www.sport.cz/fotbal/ms2014/clanek/590464-z-hrdiny-se-mohl-stat-blaznem-argentinsky-brankar-slavil-mic-ale-mezitim-smeroval-k-brane.html

No vidíš. Na sportu z toho udělali článek Kouzelné je, že v tom článku ještě citují pravidla.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele