Africký zápisník VII. aneb Neblú a hraj

02.02., 17:50
Názory a komentáře
Nigérie se najednou stává favoritem č. 1 (© AFP)

Neblú, gólman Angoly, tedy hrát nebude; v osmifinále proti Namibii byl vyloučen, Černé antilopy ale i přesto dokázaly zvítězit a dnes je čeká silná Nigérie. Ve druhém zápase úvodního čtvrtfinálového dne se představí DR Kongo proti Guineji.

První duel bude mít jasného favorita. Nigérie byla před turnajem podceňovaná, i díky vyloženě špatné formě a nepříliš záživné (nebo funkční) taktice kouče Josého Peseira, teď ale platí za hlavního kandidáta na zlato; všichni ostatní se totiž s turnajem už rozloučili, s výjimkou domácích Slonů, jejichž šampionát zatím připomíná spíše nějakou extrémní horskou dráhu.

Vážně - finální osmičku letos tvoří Nigérie, Angola, DR Kongo, Guinea, Mali, Pobřeží slonoviny, Kapverdy a Jihoafrická republika. Ani jeden (!!) z těchto týmů nejenže nebyl na posledním MS, ale dokonce ani před dvěma lety ve čtvrtfinále předchozího Afconu. Za dva roky se obměnilo 100% postupujících mezi nejlepší osmičku (posledně to byly Burkina Faso, Senegal, Rovníková Guinea, Tunisko, Gambie, Kamerun, Egypt a Maroko). To je naprosto neuvěřitelné.

Co více, na Afconu 2021 se do čtvrtfinále dostalo hned 5 ze 7 nejlepších týmů Afriky podle žebříčku FIFA. Tři z nich se dokonce vešli mezi nejlepší třicítku na celém světě. Letos? Ani jeden tým z africké top 5. Jediný z top 7. A všechny reprezentace, které jsou v globálním rámci na čtyřicátém místě nebo výš, už se s turnajem rozloučily.

Připomínáme, že v play-off budeme Zápisníky vydávat každý hrací den a vždy pokryjeme aktuální čtveřici (a později dvojici) týmů, jejich poslední zápasy a prognózu na ty nadcházející.

Žebříček power rankings samozřejmě stále aktualizujeme, protože ale tyto články budou nadále vycházet postupně, uvedeme ho vždy na začátku článku. Pak teprve přistoupíme k jednotlivým reprezentacím.

1. Nigérie, 2. Mali, 3. Pobřeží slonoviny, 4. Jihoafrická republika, 5. Guinea, 6. Kapverdy, 7. DR Kongo, 8. Angola

A teď už k týmům samotným. Jako první přichází na řadu...

NIGÉRIE

3-1-0, 5:1, pořadí v power rankings: 1. (+2)

Před turnajem jsme Nigérii vlastně vůbec nevěřili, přesto se nyní na čtvrtfinále objevuje na prvním místě našeho power rankings. Je to ovšem dáno spíš relativně umetenou cestičkou do semifinále (a teoreticky i finále) než kvalitním a dominantním herním projevem Peseirových Super Eagles. Vzhledem ke kolapsu dvou hlavních favoritů turnaje najednou Nigérii zdánlivě nemá bránit při cestě za slávou - po případném postupu přes Angolu ji totiž čeká Nigérii jeden z dvojice JAR, Kapverdy, což rozhodně nejsou žádní hrůzu nahánějící soupeři.

Trenér Peseiro jako vždy naordinoval svým svěřencům důraz na pevnou defenzivu, která se s postupujícími fázemi turnaje ještě zpevňuje. Jediný gól dostali Super Eagles v prvním zápase proti Rovníkové Guineji. Nebohý chaotický Songův Kamerun se pak v osmifinále proti výborně organizovanému soupeři nezmohl na jedinou střelu na bránu a nevytvořil si ani žádnou pořádnou příležitost ke skórování. Dobře navíc zatím působí i předturnajová dvojka Nwabili, který dal zapomenout na kiksujícího Francise Uzoha. Dovolím si zde drobné klišé, že trofeje vyhrává obrana, nikoliv útok. A to proto, že...

...prakticky všem Peseirovým týmům totiž tradičně schází promyšlený systém při útočení. Ofenziva Nigérie bez nadsázky spoléhá na to, že takřka osamocený Victor Osimhen NĚCO vymyslí (podporu mu zajišťuje alespoň energický Ademola Lookman). Hra Nigérie tak působí trochu staromódním "cynickým" africkým stylem, kdy skórování zajišťují skvěle individuálně vybavení borci, jejichž ofenzivní potenciál ale zůstává trestuhodně nevyužitý. Kamerun se porazil doslova sám, jelikož jeho defenziva připomínala spíš cirkusové vystoupení v manéži než obranu týmu tradičního afrického velikána. Po školácké Castelletově chybě bylo prakticky jasné, že Nigérie zápas ztratit nemůže. A to Ademola Lookman ten gól vzhledem ke způsobu zakončení snad ani dát nechtěl.

Jenže přes všechnu kritiku nanicovatého ofenzivního (anti)systému a nepříliš líbivé hře čeká Nigérii po Kamerunu další tým, který vzadu tropí psí kusy a je schopen se porazit vlastně úplně sám - Angola. Oba týmy sází v ofenzivě na stejnou taktiku, přímočarý vertikální pohyb po hřišti a rychlou snahu o zakončení. Oba jsou také na špičce statistiky zakončení po rychlých protiútocích. Jejich způsob je sice diametrálně odlišný, při střetu dvou stejných stylů ale vyhraje ten, kdo udělá méně chyb. A Nigérie zkrátka zatím chyby téměř nedělá. Přes všechnu kritiku jsou totiž Super Orli dobře organizovaným a vyspělým týmem s rozdílovými individualitami v útoku.

ANGOLA

3-1-0, 9:3, pořadí v power rankings: 8. (+5)

Na turnaji plném velkých překvapení je angolský národní tým pravděpodobně tím nějvětším. Před turnajem odepisovaný tým, kterému nevěřili ani jeho vlastní fanoušci či hráči (že, pane Nzolo?), je rázem asi nejzábavnějším týmem na turnaji. V předchozích analýzách jsme předpovídali, že freneticky běhajícím Angolanům dojde šťáva nejpozději ve čtvrtfinále. Jenže v lehce bláznivém utkání s Namibií, která nedokázala využít krátké početní převahy a s prvním vzniknuvším problémem se rozsypala, měly Černé antilopy možnost konečně pořádně pošetřit síly. Za stavu 3:0 si už také vždy nažhavení Angolané uvědomili, že soupeř spoléhající čistě na útočníka Shalulileho se do jejich zavřené defenzivy nemá šanci prosadit a pohlídali si vedení s minimálním výdejem energie.

Nyní ovšem narazí na jednoho z posledních zbývajících Mohykánů - pardon, favoritů - na turnaji. Proti takto kvalitnímu týmu v defenzivě ještě Angola na turnaji nestála. Může sice může působit v ofenzivě kreativnějším a kliničtějším dojmem než Nigérie, faktem ale zůstává, že Angola je dosti čitelným týmem a Nigérijci budou na trojici Gilberto - Mabululu - Dala připraveni. Angola se nijak nezdržuje zdlouhavými kombinacemi ve středu hřiště, naopak všechno jde co nejrychleji "nahoru", aby si následně zmíněná trojice doplněná o některého ze zdánlivě neunavitelných záložníků, hlavně Fredyho, se situací kreativně poradila. Nesporným plusem je, že z neefektivních remízových králů Afriky se zničehonic stal zabijácký tým s nejlepší ofenzivou turnaje. No a nesporným mínusem je druhá strana hřiště.

Angolským fanouškům muselo pořádně zatrnout, když Bethuel Muzeu nachytal stopery na švestkách, pokusil se přelobovat jinak výborně chytajícího Neblúa, což se mu sice nepovedlo, nicméně jen proto, že Neblú zastavil rukou míč mimo vápno za cenu červené karty. Do brány musel náhradní gólman Antonio, který nezklamal, přesto bude Neblúova absence dost velkou nepříjemností. Angolská defenziva je rozháraná, což bylo nejlépe vidět proti slabé Mauritánii, která Angole dost nepříjemně zatápěla. Nevinil bych ani tak trenéra Gonçalvese, angolští obránci nejsou zkrátka individuálně dostatečně kvalitní a kupí jak poziční chyby, tak i hrubky v rozehrávce.

Přesto Angola podle mého názoru není proti Nigérii bez šance. Zaprvé, a jde spíš o intuici než tvrdý fakt, favoriti letos zkrátka na turnaji hoří, zejména proto, že nedokážou své slabší soupeře jednoznačně přehrát (což by mohlo platit i pro opatrnou Nigérii). Zadruhé, Nigérie je zvyklá rovněž útočit hlavně z protiútoků, na které spoléhá i Angola, která je navíc řeší kvalitněji. Pokud ovšem Gonçalves dokáže své svěřence ukrotit, aby si hlídali přechodovou fázi do defenzivy při ztrátě míče, museli by v obraně opět především individuálně selhat. Nigérie je ve všech ohledech v defenzivě nesrovnatelně lepší než Namibie, v ofenzivě je to ale vlastně Namibie, jen s mnohem lepšími individualitami - uhlídáte Osimhena, máte z velké části vyhráno. Jenže ono se to snáz řekne než provede... Přesto můžeme očekávat po ofenzivních hodech Angoly spíš opatrně pojatý zápas. Nezapomínejme však, že Angola na domácí scéně moc často neprohrává.

GUINEA

2-1-1, 3:3, pořadí v power rankings: 5. (+6)

Víte, kdo je to Ibrahim Koné? Je mu 34 let, hraje maltskou ligu za celek Hibernians, narodil se v Abidžanu, ale reprezentuje Guineu. Brankář. Na Afconu zatím chytil jedinou střelu, jeho úspěšnost zákroků je 25%. A přesto to Guinejcům vůbec nevadí - proti Kamerunu totiž propustili 2 střely na bránu (z toho 1 gól), proti Gambii žádnou, proti Senegalu opět dvě (dva góly) a naposledy v osmifinále proti silné Rovníkové Guineji opět žádnou. Ono to nevypadá tak zázračně, inkasovat třikrát ve čtyřech zápasech; to je na silný, defenzivně solidní tým ve čtvrtfinále Afconu docela klasika. Když si ale vezmeme, že tato defenziva, vedená nenápadným stoperským duem Diakhaby - Jeanvier, dovoluje soupeřům v průměru jednu střelu na zápas (!!!), najednou vypadá Guinea... strašidelně, pokud se jí máte postavit v play-off.

Tento pevný, úsporný styl pod koučem Kabou Diawarou nejenže funguje; osmačtyřicetiletý kouč, pro nějž jde o vůbec první takové angažmá po skončení hráčské kariéry, dokonce neváhá delegovat dvě své suverénně největší hvězdy zpět na lavičku, pokud do něj stoprocentně nesedí. Sehrou Guirassy a Naby Keita nastoupili v posledním skupinovém duelu proti Senegalu od začátku, ale zápas se jim nepovedl, Guinea poměrně hladce prohrála a do osmifinále tak oba nastoupili až jako náhradníci. Jejich místo na výsluní mezitím převzali borci jako Jeanvier, pravý bek Ibrahim Diakité nebo opět vynikající ofenzivní záložník Aguibou Camara z řeckého Atromitosu, můj (hipsterský) kandidát na potenciálního nejlepšího hráče turnaje. A Mohamed Bayo, který dal v sedmé minutě nastavení vítězný gól.

Jinak bychom se pravděpodobně dostali až k penaltám; Guinejci umí soupeře ukázkově zadusit, směrem dopředu jsou ale jaloví, v počtu střel uzavírají pořadí zbývajících osmi týmů a většinou ty střely ani nejsou bůhvíjaké. Navíc často vynikají v nepřesnosti přihrávek. Ale pořád mají Guirassyho - jako žolíka. Říkám, strašidelné.

Ne že bych se tady snažil Guineu nějak přechválit - on to vážně není moc hezký fotbal a tak nějak mám pocit, že stačí jedna hloupá chyba (jako vyloučení Bikora, které poslalo Rovníkovou Guineu v 55. minutě osmifinále do deseti) a tento tým nedokáže "přepnout” na vyšší rychlost, větší kreativitu či efektivitu. Ale Diawara si rozhodně zaslouží kredit za to, jak dokonale dokázal lehce favorizovaného soka zadusit, jak z něj vysál naprosto všechnu jeho (šílenou) energii a šťávu. Toto vážně nebyl ten stejný tým, který pár dní předtím rozbil domácí Slony 4:0, a může za to guijnejská schopnost otupit (zatím kromě Senegalu každého) soupeře.

DR KONGO

0-4-0, 3:3, pořadí v power rankings: 7. (+7)

Před osmifinále jsme se soustředili na to, že Demokratická republika Kongo zvládla prolézt ze skupiny se třemi remízami a má tedy problém vyhrávat. Po další plichtě a penaltovém postupu přes Egypt je možná načase toto tvrzení trochu přeformulovat - Konžany na tom turnaji zatím neumí nikdo porazit. Nedokázalo to Maroko ve skupině ani Faraoni v play-off, a to přitom měli ve svém středu fantoma Gabaskiho a DR Kongo naposledy potupně (rovněž v osmifinále) vypadlo na penalty s Madagaskarem.

Takže vlastně je co chválit! Zvlášť s přihlédnutím k tomu, že kouč Sébastien Desabre musel doslova na poslední chvíli měnit taktiku; během předzápasové rozcvičky se totiž zranil Gael Kakuta, který v modrém dresu hraje klasické AM a dost mu to jde, vytváří šance, chodí často do rizika, a i když není bůhvíjaký technik (taky dost přihrávek pokazí), dohání to překvapivě kreativním myšlením. Bez Kakuty se Desabre rozhodl přeskupit rozestavení z poměrně rigidního 4-2-3-1 na pohyblivější 4-3-3, kde všichni záložníci hráli tak nějak všude; útočný trojzubec se naopak pevně držel nalajnovaných pozic, tedy Elia napravo, Bakambu uprostřed, Wissa nalevo. Toto "čachrování” se sestavou zkoušel Desabre už ve skupině proti Tanzanii, kdy hrál bez klasické devítky a nedalo se na to moc koukat; tentokrát mu to vyšlo mnohem lépe.

Asi můžeme říct, že Egypt do značné míry porazil sám sebe (hlavně mentálně), ale to neupírá Konžanům na kreditu: hráli opravdu velice dobře, slavnějšímu soupeři se vyrovnali a v závěru úplně v klidu kontrolovali obraz hry, nechávali Faraony pinkat si s míčem uprostřed pole a nepouštěli je do větších šancí (byť tedy hráli na konci přesilovku). Dylan Batubinsika na stoperu prakticky nekazí přihrávky, útočníci o sobě ví a posty vepředu jsou kvalitně zdvojené... vážně, toto je i na papíře docela dost silný tým a konečně má kouče, který to umí nějak využít. Herně.

Jediným problémem je efektivita. Ale je to Problém s velkým P. Ty herní návyky a systémy tam vážně jsou - podívejte se třeba na to, jak vysoko Konžané umí pressovat, kolik míčů vyhrávají na útočné polovině. Jenže následně z toho neumí pořádně vytěžit ani střelu, natož gól. Ve statistice předpokládaných gólů (xG) mají Leopardi hodnotu 6.6, což je druhé nejvyšší číslo na turnaji... skórovali ale jen třikrát. Žádný jiný čtvrtfinalista na tom v tomto ohledu není hůře. A proti Guineji, která to umí vzadu jednoduše zavřít a soupeři prakticky žádné střely nedovoluje, to může být vyloženě průšvih.

Novinky o Africkém poháru národů naleznete také na Livesportu.

Autor: Dominik Zezula, Jaroslav Novotný

Komentáře (97)

Přidat komentář
Nieuwendyk

Postup prosím Angola a Doktoři od jezera hrochů.

Dnes to neuvidím, protože začíná Six Nations, který má pro mě osobní konotace, ale na dálku přeju všem fajnšmekrům ostrý obraz a dobrý zvuk a hlavně ať je to zase paráda!

Reagovat
Modroočko

Angola, doktori alebo Mali na celkové víťazstvo

Reagovat
pf2000

Opět velmi čtivé a plné informací. Jen bych si to ale raději přečetl dříve, ne s výkopem prvního zápasu, to je zkrátka s křížkem po funuse. To pak ztrácí smysl.

Reagovat
domingo

Mas pravdu, dneska jsme to neodhadli uplne. Zitra to vyjde klasicky par hodin dopredu

Reagovat
Seydou Doumbia

Dneska fandím Nigérii a Maitre Gims boys

Nejvíce přeju titul - Slonům a Nigérii, medaili bych přál Doktorům, Ceppfandům, Mali a Umyvačum riadu Angola a Guinea mi nevadí takže stop útočným příspěvkům

Reagovat
Benfica

inak Gims boys sú aj maročania

Reagovat
Seydou Doumbia

Neulehčuješ mi být slušný člověk on tam žije a proto tam točil písen s Malumou ne? Ale jinak nimi nic společného nebo?

Reagovat
Benfica

Hej on tam dlhodobo zije, vraj kvoli tomu mu nechcu dat vo Francuzsku obcianstvo

Btw cez MS 2022 ich celkom podporoval na IG, teraz som si vsimol len DRC

Reagovat
Seydou Doumbia

ještě že ty světoznáme celebrity nesleduju na ig, protože co mám z toho jaký vedou oni život, oni mě taky nesledují na ig tak proč já je

Reagovat
Benfica

konkrétne GIMSa sledujem, lebo chcem vedieť kedy čo nové vyjde, on vlastne ani nejak nespamuje

Reagovat
Nieuwendyk

V Angole sloužilo dost československých žoldáků a místní opoidi unesli tenkrát nějaké naše doktory, ale vrátili je za krabici nábojů a paštik

Titul přeju nejvíc Cabo Verde, ale nevadili by mi ani Sloní, Nigérie mě sere těmi svými proruskými postoji. Doktoři jsou nejvíc cool a hipsta podle mě, Mali nemusím a Umývači Riadu jsou Mauretánci jo?

Vyhrajou to Sloní, jsou doma a bylo by to fajné. A nebo Bafana Bafana, to by zase bylo extrémně schweet, vlastně jim taky docela přeju

Reagovat
Seydou Doumbia

To s Angolou dobrá zajímavost Ceepfandy proč ne, klidně at získají medaili ee Mauretanci už tam nesu, trochu dál na jih jsou ti Umyvači riadu

Reagovat
Nieuwendyk

Tady mistře jenom lehký článek. Je toho k dispozici více, rád poskytnu:

https://www.lidovky.cz/odpovedi/prezil-unos-v-angole-jak-na-to-vzpomina-ptejte-se.O_SAZECEK#:~:text=Nejv%C4%9Bt%C5%A1%C3%AD%20%C3%BAnos%20%C4%8Cech%C5%AF%20se%20stal,lid%C3%AD%20horami%20dlouh%C3%BDch%201300%20kilometr%C5%AF.

Dost jsem to studoval při svých, ehm, studiích Dějiny koloniální Afriky a konsekvence předání nezávislosti. Masakr

Jinak jsi mě dostal s těmi Umývači Riadu - vím, že Riad je v Mauretánii, ale máš samozřejmě recht a já su kokot

Ale tvl na jih- to je Guinea přímo na jih. A na jihovýchod je to Burkina Faso. Horní Volta. Ale proč tvl jsou umývači riadu?

Reagovat
Seydou Doumbia

Já myslel JAR a význam na co se JAR používá...o ten riad tam ani tak moc nejde, ale znělo mi to slovensky lépe než česky opačný konec Afriky, jih i východ jestli to dobře píšu díky za článek

Reagovat
Nieuwendyk

Tak to jsi mě úplně zničil, mě vůbec nenapadlo

Good, good, Bafana Bafana mám rád velmi, byl jsem tam, šílený, ale ty bílý místa jsou super, proč asi no, nechme to bejt

Držím palce ať máš super zážítek ze zápasu, já s k tomu vráítm post, začíná Six Nations, Francie vs Irsko, tam muším bejt

Reagovat
Seydou Doumbia

Díky, taky si to užij...googlil jsem co to je, oka ragby, kamoš mě na to kdysi na základce tahal at jdu hrát s nimi, ale já byl 50 kilový atlet, takže dobře že jsem do toho nešel

Reagovat
Nieuwendyk

Ale to jsi měl, páč na váze nezáleží, asi by tě necpali do první řady, mohl bys běhat jako křídlo, centr nebo rozdělovat míče a řídit hru jako útokovka nebo mlýnovka Pro mě nejlepší sport eva a jedinej, kterej jsem hrál na nějaký úrovni (hokejovej dorost nepočítám a fotbal mě aktivně tak nějak minul, tak o něm kecám tady )

Reagovat
Seydou Doumbia

Český ty nazvy zní celkem zvlášně, jsem zvyklý na anglické názvy. Sleduju seriál o americkém fotbalu (all american) a pamatuji si pozice linebecker a ''risivr'' Fotbal mě taky minul, vždy se mi pletl míč pod nohami, protože jsem dělal atletiku a běhal kolečka a dementi to kopali kolem mě na dráhu. Nikdy mě to ani nelakalo hrát, stejně jako ragby. Moc kontaktní sport, speciálně ragby mě by 1 sejmuli na zem a hned bych si něco zlomil. Už tak jako atlet mám po 2 operacích kolene, já jsem na tom se zdravím asi jako Rosický.

Reagovat
Nieuwendyk

Budeš se smát, ale český názvy pochází od Ondřeje Sekory (jj, ten s těmi brouky), který přeložil někdy ve dvacátejch letech minulýho století pravidla z francouzštiny.

Americkej fotbal je taky fajn, ale to jsou spíš šachy s lidma - nebo teda jako pár bělochů hraje šachy s černochama Rugby je dynamickej sport bez brnění. Ale nevymezuju se proti ničemu, sleduju i gridirion.

Ragby je kontaktní, ale určitě ne tak jako AF (tam ta životnost těch hráčů jako jsou právě "risívři" a "lajnbekři" je pár let) ale jsou tam jasný pravidla, takže není potřeba se bát - navíc jasně daný hodnoty, jako je respekt k soupeři... neříkám že by se měl fotbal v mnohém poučit, ale měl by

No tak jsi atlet, tak bys všem utekl

Taky na tom nejsem nejlíp, navíc už jsem veterán (40), ale je to boží

Reagovat
Seydou Doumbia

Díky za osvětu. Každý má ten svůj oblíbený sport, mě se na atletice a běhu obecně líbí že si mohu dát sluchátka a mám volnost kde pobezim, jak rychle a jak dlouho. To na nějakém oranisti při ragby se musím držet stadionu a to je pro mě moc omezující. + Já rád jedu sám na sebe, trénují třeba po odpolední že běžím z práce ve 22:00 a odbudu si tréninky to v ragby se musím podřídit, stejně jako ve všech kolektivních sportech

Reagovat
Nieuwendyk

Jsi běhavý ďábel a individualista cením

Reagovat
Seydou Doumbia

On ten úspěch pak chutná jinak když si sám děláš tréninky, sám objíždíš závody a nemáš žádné trenéry. Diky kámo

Reagovat
celeb

Podla toho ako to postupuje bude vitazom celeho turnaja najskor Angola.

Reagovat
domingo

Ja uz do toho zebricku trochu schvalne davam dolu tymy, ktery chci videt dal Nebo jakoze ANG - NGA je mi asi jedno, Nigerii fandim dlouhodobe, ale ten Peseiruv fotbal je fakt hnusny a nechce se mi na to koukat dalsich X let. Angola jsou sympataci.

Reagovat
Seydou Doumbia

angola nejlepší předzapasový taneček s jbl reprakem z repre, které jsem viděl eue eue eue eue kampjio eue eue eue kampjo mi hraje furt v hlavě

Reagovat
sk333

Peseiro štýl vyzerá účelne. Nič moc a raz za čas záblesk geniality. Takto prejdú do finále.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Xavi

Taky bych řekl.

Reagovat
Xavi

Sotva to napíšu, tak dostanou gól.

Reagovat
Coutinho10

OT: Korea odvrátila další vyřazení v závěru a Son vybojovanou penaltou posílá zápas do prodloužení proti Austrálii

Reagovat
domingo

skoda Tadziku akorat

Reagovat
Coutinho10

ty jsem ani neviděl...co je na nich zajímavýho nebo čistě z pohledu outsider x favorit

Reagovat
domingo

Pro me hlavne to ze se fakt snazili hrat nejak kombinacne, utocne, nebyl to klasicky priklad outsidera ktery na ten turnaj prijede hlavne branit (jako Syrie), proste maji nejaky styl, sli s nim na ferovku na prvni turnaj ever, beze strachu, vyuzili lehky skupiny a tim ziskali sebevedomi. Sympaticky turnaj od nich

Reagovat
Kucka

Reagovat
Coutinho10

hezky

Reagovat
Coutinho10

Nice one, Sonny

to sedí, trefil to luxusně

Reagovat
srandamač

A teď ta redka, Austrálie hotovo.

Reagovat
Coutinho10

ještě, že to Hwang neodnesl nějak víc...vypadalo to hrůzostrašně na ten kotník

Reagovat
Nieuwendyk

Finále Daehanminguk vs Nippon Koku by bylo parádní!

Reagovat
Coutinho10

taky by se mi líbilo

Reagovat
Nieuwendyk

Tak pokud to někdo neposere, mělo by se to povést ne?

Japonsko Írán porazí, respektive Japonci Peršany přejedou. A s dvojicí Katar/Uzbek si poradí ne?

A věřím tomu, že Son a spol prostě přejdou přes Jordán. A je to a my si dáme saké a budeme decentně debužírovat Ramen, případně su-shi

Reagovat
Coutinho10

jako jo, ale nechci to zakřiknout Korea už 2x za sebou to zachraňovala v závěru

Reagovat
Alons0

4x, ale ve skupinách z toho nakonec byly remízy.

Reagovat
Coutinho10

dokonce...nicméně vítězná mentalita a nikdy se nevzdávat tam je obdivuhodná

Reagovat
vilp

Příští zápas by neměl hrát Kim Min Jae kvůli kartám, což je dost velký oslabení.

Reagovat
Coutinho10

bohužel je to tak...hodně zbytečná karta, ikdyž mu rozumím, chtěl co nejrychleji rozehrát, ale rozhodčí ze sebe trochu dělal důležitýho, tak mu jí šoupnul

jediný plus, že na poslední zápas bude zpět...ideálně na finále, tam může být důležitější jeho přítomnost

Reagovat
domingo

Proc myslis ze Japonci prejedou Iran? Podle me to finale prave vubec neni jasny, Klinsmann ani nevi jak vlastne postupujou a Japonsko ukazalo ze je vzadu o dost krehci nez jsme mysleli, i kdyz je pravda ze oni obecne hrajou lip proti silnym tymum, urcite bych jim veril vic nez Koreji, zvlast bez Kima Min Jae

Reagovat
johnik

Jestli Japonci vyhrajou ten turnaj se Suzukim v bráně, tak to bude zázrak. Vždyť s ním vždycky nastupují v podstatě za stavu 0:1

Reagovat
Coutinho10

no, tak ne penalta v 90+ za stavu 1:1 byla KO pro Japonsko...škoda

Reagovat
Jordi Alba

Přesně jsem to čekal. Ještě by to teď mohl uhaluzit Katar, jako celej poslední turnaj.

Reagovat
Nieuwendyk

Ach jo, tak jste měli pravdu. Škoda. Suzuki podle mě už nežije

Reagovat
Jordi Alba

Musíme doufat, ale ta Korea to má nahnutý každej zápas, naštěstí je tam Sonny a dřeva z Austrálie. Japonsko taky zatím nemělo silnějšího soupeře.

Reagovat
veikko

Krucinál, ten Gaspar je tak pomalý... Nigérie zase využila jeden kiks, oni jsou do zavřené obrany úplně marní. Všechno do křídla a pak neví co s tím, tak to na náhodu fláknou na Osimhena.

Reagovat
sk333

To je možno aj zámer. Nechať hrať Angolu a z protiútokov sa dostávať do šancí. Toto Nigerii vyhovuje najviac. Nie útočenie cez skonsolidovanu obranu.

Reagovat
veikko

Jo, oni musí hrát na protiútoky, protože hru do zavřené obrany proti individuálně opravdu slabé záloze a obraně jsme viděli sami. Ten tým projde do finále trenérovi navzdory. To vepředu fakt žádný systém nemá. Oni jsou ale vzadu skálopevní, to je důležité. Nedělají vzadu vůbec chyby. A při vší úctě k Angole tohle je pro ně opravdu strop. Vždyť v záloze jim hrajou dva borci ze 2. turecké ligy a jeden lavičkář z Portugalska.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak ono tohle to bohatě může do finále stačit, když si vezmeš kdo je čeká příští zápas...ještě k tomu s tou svou neprostupnou obranou

Reagovat
veikko

Já vím, já jsem psal tady tu část o Nigérii a Angole. Priorita je pro mě JA, ale AFCON mě taky baví.

Reagovat
Nieuwendyk

Jižní Afriku já taky rád

(já vím, chtěl jsem udělat ftip)

Reagovat
Seydou Doumbia

jsem rád že sleduješ oba tyto top turnaje

Reagovat
Nieuwendyk

Kdo ty to turnaje nesleduje, a jen se opájí tupým a stále stejným Eurem, je kokot a nerozumí fotbalu

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
veikko

No hlavně na letošní Copu rozšířenou o špičku CONCACAF se fakt těším. Minule to byla prostě 10týmová klasika, která už se při pravidelném sledování prostě přejídá. Předminule byly dva zvané týmy z AFC, což mi taky nevyhovuje. Teď to bude pecka s počtem týmů tak akorát, přičemž Mexiko a USA má i dost dobrou kvalitu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jo Mexiko a USA se tam hodí více než nějaké Asie či Afrika.

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Seydou Doumbia

Jinak netušil jsem že tě zajímá i Afrika, myslel jsem že jen JA

Reagovat
John Obi Mikel

Sim Salah bim a Egypt už tu není s Nami, Bie bye Faraóni.

Reagovat
Nieuwendyk

Na slávistu velmi kvalitní zhodnocení!

Reagovat
srandamač

Salah tutututu

Reagovat
Modroočko

Angola, škoda tam chýbali centimetre.

Reagovat
veikko

Škoda, oni hrají v útoku dost inteligentně, to se mi líbí. Ten rozdíl v individuální kvalitě je ale fakt obrovský.

Reagovat
Salfovic

OT: Korea má kliku, to jsem neviděl.

Reagovat
John Obi Mikel

Jedeme dál

Reagovat
sk333

Finále skoro isté. Osimhen si góly ešte odkladá na záver. Treba však uznať, že Angola hrala sympatický futbal.

Reagovat
Nieuwendyk

Jenom do semi mistře, pak budou Super orli (asi inspirace Tolkienem mě napadlo) budou pozřeni Cabo Verde nebo Bafana Bafana

Reagovat
sk333

Súboj Nigéria verzus Južná Afrika by bol zaujímavý aj z toho dôvodu, že obaja spolu súperia v kvalifikácii na MS 2026 v jednej skupine.

Reagovat
Nieuwendyk

Ano, to by bylo dobré!

Ale já bych raději tam viděl Cabo Verde. Je to těžké, je tam tolik sympatisch týmů a moji miláčci z Namibime už jsou dávno ze hry, komu opravdu fandit... je to těžké. Přál bych to všem, ale nejvíc asi Cabo Verde, RSA nebo prostě domácím, páč mám rád Sloni.

A kdo nemá Sloni rád,

není to náš kamarád.

Reagovat
sk333

Kapverdy. Tam chytá gólman z Trenčína Vozinha. Jediný zástupca slovenskej ligy.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Seydou Doumbia

finále pojd

Reagovat
sk333

José Peseiro to dáva na štýl José Mourinha.

Reagovat
Modroočko

To čo pískol ten sudí

Reagovat
kitas

To nebola penalta ani náhodou

Reagovat
Kucka

Za mě teda jo, Mbemba to chtěl udělat chytře a neodstrčit ho rukama, ale rameno do zad prostě faul byl z těch záběrů.

Reagovat
Seydou Doumbia

Šance Mbemba moc hezky nevím proč šel golman do hokejového pokleku, kdyby zůstal stát tak to mohl vyrážet

Reagovat
domingo

Tohle je ale fakt dobrej zapas zatim. Zadny orgie, ale oba tymy dobre pripravene, je poznat ze se hraje o hodne a ze v tom ctvrfinale nejsou nahodou

Reagovat
Kucka

Koné pořád stejná úspěšnost zákroků

Reagovat
Kucka

Jsem to napsal na cetta, myšleno pořád špatná

Reagovat
domingo

Me je ho skoro lito, tohle je fakt nevdecna uloha, ale proste me bavi ze vubec nikdo nevi jestli je to dobry golman nebo ne a uz jsou ve ctvrtfinale Ta obrana proste vsechno pochyta a jedine strely ktere jdou na nej jsou ty se kteryma nemuze nic moc delat, to je jak golman v hazene :D

Reagovat
domingo

Aha, tak uz mam tuseni

Reagovat
Kucka

Nemá nakoukány Masuakovy highlighty

Reagovat
Seydou Doumbia

Masuaku se ustřelil a vyjímečně mu něco vyšlo to je minus pro Doktory, protože to ted bude zkoušet častěji ale Doktoři dnes večer baví, ten nájezd Silase byl taky luxusní

Reagovat
Kucka

Z podobné pozice (ale ze hry) už takhle ztrestal Chelsea s peak Mendym v bráně, občas se ukopne

Reagovat
Seydou Doumbia

Doktůrci to asi nevyhrají, počítám že Sloni nebo Mali budou nad jejich síly, ale můžou si to s nimi rozdat, alespon co se ofenzívy týče. Nevěřím te jejich obrane proti papírově silnějšímu soupeři, ale bronz proč ne. Doktoři dnes příjemná podívana

Reagovat
domingo

Desabremu to fakt preju Uz s Ugandou hral dobre, tady je proste videt ze ten tym ma system a kdyz zvladnou dotlacit mic do brany, tak je to smrtici kombinace. Udrzeli na uzde Maroko i Egypt, jsou tam zaslouzene :)

Reagovat
ErixMilo

tíí gólmani na AFCONE sú fakt tragickí a naozaj je to komédia čo poniektorí vystrájajú

Reagovat
Seydou Doumbia

Zároven jsou lepší než 2 roky zpátky a zároven by tu střelu nechytili i nějaci golmani z Evropy

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele