Eurozápisník XXIII. aneb Bez Ramseyho je Wales Nanic

07.07.2016, 13:59
Názory a komentáře
Zaujalo nás
I Wales našel svůj turnajový strop. Na rozdíl od Islandu, který jednoduše neměl na postup přes Francii kvality, se ostrované rozsypali vinou ztráty klíčového tvůrce Aarona Ramseyho. Gareth Bale bojoval jako příkladný Drak, ale byl na to sám. Naproti tomu Portugalci se vedle Cristiana Ronalda mohli spolehnout i na jeho kolegu Naniho.

Ještě, než se pustíme do rozboru utkání, dovolte mi připomenout podstatu jednoho z pilířů tohoto formátu Eurozápisníku: tabulek se třemi výraznými postavami každého utkání.

Uvnitř hned zkraje najdete nejlepšího hráče daného zápasu dle statistického serveru WhoScored.com. Důvod zrovna jeho využití je nasnadě: tamější databázi považujeme za nejkomplexnější, a tedy i zpravidla nejlépe vypovídající o reálných výkonech.

Abyste potom nemuseli na onu stránku sami chodit, vypíchli jsme pro vás právě ty statistické kolonky, které k fotbalistovu ocenění symbolickou hvězdičkou patrně nejvíce přispěly.

Dále už následují čistě naše volby hrdinů i odpadlíků, přičemž jsme si soukromě dali za úkol nikdy se s WhoScored nekřížit a vybrat pro vás tím pádem co možná nejvíce aktérů.





1) Bez Ramseyho je Wales směrem dopředu poloviční a proti Portugalsku to bylo vidět bolestivým způsobem. V obraně sice záložníka Arsenalu nahradil Andy King důstojně, defenzivní blok byl v prvním poločase naprosto dokonalý. Problém byl právě v útoku, kde chyběla nejen Ramseyho energičnost, ale především kvalita na balónu a schopnost otevřít obranu kvalitním pasem. Pohled na seznam přihrávek do útočné třetiny od Andyho Kinga a Joe Allena během celých devadesáti minut je nesmírně frustrující. Bilance Walesu od začátku roku 2015 bez Aarona Ramseyho je výmluvná - 4 zápasy, 1 remíza, 3 prohry.

Velšané navíc ani na zoufalý nedostatek kreativity uprostřed pole nedokázali zareagovat. V průběhu šampionátu byli sympatičtí především tím, že neúnavně hledali skuliny v obranách soupeře - ať už průnikovkami Balea či Ramseyho, dlouhými míči nebo (a to především) po stranách přes energické křídelní obránce. Gunter s Taylorem však za celý zápas nezkompletovali ani jeden úspěšný průnik a dohromady neposlali před branku ani jediný přesný centr! Včera prostě Colemanovi nevyšlo směrem do útoku skoro nic.

Jak jsme mohli během Eura zamést pod koberec zvěsti o tom, že Wales = Gareth Bale, proti Portugalsku jsme hlavně ve druhém poločase viděli zase náznak té reprezentace, která náleží spíš do evropského průměru. A bez svých dvou hlavních hvězd možná ani to. Bale hrál skutečně výborně, byl nesmírně aktivní a opět se pohyboval po celém hřišti. Nasbíral 75 doteků s míčem (Robson-Kanu, J. Williams, Church a Vokes jich měli dohromady za nějakých sto padesát minut na hřišti ubohých 51), pětkrát vystřelil, dvakrát poslal spoluhráče do šancí, dvakrát pronikl do obrany sám. Všechno marné - bez podpory spoluhráčů a Ramseyho to prostě v semifinále Eura nejde.

2) Ani Portugalci ovšem nebyli schopni na zadní vrátka Walesu klepat dostatečně hlasitě. V prvním poločase zápasu kralovali stopeři, na jedné straně Bruno Alves s José Fontem, u vápna Velšanů zase Ashley Williams, James Chester a překvapivě hlavně James Collins, který nastoupil jen díky karetnímu trestu pro Bena Daviese. Ti tři byli základem dokonalého systému, jenž před pauzou naprosto vynuloval jak Cristiana Ronalda, tak i Naniho či ofenzivní letku Sanchese s Máriou. Sedmi až osmičlenný defenzivní blok se vůbec poprvé na turnaji dokázal po celou relevantní dobu držet v dostatečné vzdálenosti od vlastní branky, pročež se Portugalci nemohli dostat přes střed k žádné příležitosti.

Navíc k tomu ani neměli předpoklady - Danilo s Adrienem nejsou žádní tvořiví géniové, takže se pod útočníky často pohybovali Joao Mária a Renato Sanches. To sice nemělo žádný výrazný vliv na produkci klíčových pasů, ale do značné míry to určilo styl hry. Portugalci se totiž kvůli zacpanému středu uchylovali k centrovaným míčům zpravidla v podání velmi aktivních krajních obránců Cédrica Soarese a Raphaela Guerreiry. A doufali, že se Cristiano Ronaldo prosadí. Inu, prosadil, nutno však podotknout, že před gólem se k hlavičce dostal snad pouze jednou a navíc mířil mimo. Pak už se skálopevná obrana Walesu rozdrobila na prach.

3) Souboj Ronaldo vs. Bale skončil možná nespravedlivě jasnou výhrou Cristiana. Útočník Walesu byl od začátku zápasu aktivnější, k čemuž ho předurčovala i jeho volná role na trávníku. Při neúčasti vykartovaného Ramseyho musel Bale pracovat ještě více z hloubi pole, tvořit hru a zároveň se starat o přechod do útoku. Andy King totiž skutečně neměl na trávníku zřetelnou roli a hlavně směrem do ofenzivy působil zcela vykořeněně. Bale na to byl sám, ale zanechal výborný dojem.

Když jeho herní schéma porovnáme s Cristianem Ronaldem, na první pohled je zřetelné, kdo měl na bedrech větší zodpovědnost. Baleova úloha se změnila ještě víc po příchodu útočníků Churche s Vokesem, tehdy se definitivně přesunul doprostřed zálohy a tvořil snad 90 procent akcí Walesu. Navíc dřel i dozadu; tři ze čtyř úspěšných obranných zákroků si připsal za stavu 2:0.

To Ronaldo tak všepřítomný nebyl. Pohyboval se na menším prostoru a do obrany se zpravidla nezapojoval. Když měl míč Wales, byl obvykle úplně na hrotu, zatímco když útočili Portugalci, často se zatahoval pod Naniho. Buď aby si sám vzal míč a tvořil, nebo aby si s ním spoluhráči mohli narazit. Nejvíce škod však napáchal v šestnáctce a na její hranici. V první půli se sice přes stopery moc prosadit nedokázal, ale po změně stran mu stačily tři minuty, aby rozhodl o postupu své země do finále.

4) Připravil se Santos na Velšskou nervozitu? Dokud se po slepených brankách zápas nezvrhl v taktickou anarchii, byl duel výrazně svázaný. Trenér Portugalska také mohl počítat s tím, že se senzačnímu semifinalistovi bez Ramseyho trošku rozklepou kolena. Wales skvěle bránil, ale sám se nikam zvlášť nehnal. Ani vítězství se nakonec neurodilo vlivem tendenčního systému nebo nějakého taktického prvku - Portugalcům prostě jednou vyšla standardka a za tři minuty naopak Velšanům nevyšla ofsajdová past. Dva góly a nemilosrdný konec zápasu.

Vraťme se ale k prvnímu poločasu, kde se ještě dá leccos analyzovat. Ani Portugalci totiž také nebyli nikterak rozlítaní. Presovali výhradně na vlastní polovině a často pouze v momentu, kdy soupeř přebíral balón. Třikrát až čtyřikrát takhle využili nervózního Joe Allena, jenž si s prvním dotekem nebyl schopen poradit a ztrácel míče na pravidelné bázi. Pokud se však Walesu míč podařilo převzít, hráči Seleccaa ubrali na tempu a zase se zatáhli do poctivého bloku.

5) Farewell, Wales! Platí to i pro Severní Irsko nebo Island. Už jejich kvalifikace na finálový turnaj byla pro mnohé překvapením. Tím spíš postup ze skupiny, natožpak mezi čtyři nejlepší reprezentace fotbalové Evropy. Wales fascinoval týmovým duchem, semknutostí kabiny a odhodlaností. Absolutorium si však kromě hráčů a trenéra rozhodně zaslouží i fanoušci. Už jejich chování ve Francii - vedle islandských Vikingů byli právě ostrované, kdo v ulicích tvořil pravou turnajovou atmosféru. Svým fotbalistům navíc připravili nádherné rozloučení. Když v posledních minutách Portugalci zahrávali rohový kop a oběma nohama už byli ve finále, celým stadionem zrovna zněla Velšská hymna. Fotbalisté se v tu chvíli skutečně mohli cítit jako národní hrdinové. Tak díky a FareWales!

Autor: Marek Ustohal

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXV. aneb Francie mířila příliš Sissoko
11.07.2016, 22:13
Eurozápisník XXIV. aneb Francouzský superhrdina GriezMan
08.07.2016, 13:08
Eurozápisník XXII. aneb Olivoir, statečný Islande!
04.07.2016, 13:10
Eurozápisník XXI. aneb Hector konečně odhalil italskou Achillovu patu
03.07.2016, 12:19
Eurozápisník XX. aneb OšKubané Polsko a čím víc Lukaku, tím víc prohra
02.07.2016, 13:26
Eurozápisník XIX. aneb No Hart Feelings, Anglie
28.06.2016, 15:43
Eurozápisník XVIII. aneb Irové se pochlapili, Slováci se zaKuckali
27.06.2016, 12:50
Eurozápisník XVII. aneb Chorvatskou šachovnici ovládli dva portugalští střelci
26.06.2016, 09:39
Eurozápisník XVI. aneb Portugalský Cristus a irský Wesiáš
23.06.2016, 14:16
Eurozápisník XV. aneb Mor na české postupové naděje
22.06.2016, 11:37
Eurozápisník XIV. aneb Bales v plné parádě
21.06.2016, 09:53
Eurozápisník XIII. aneb Čtyři výchozí body pro zápas s Turky
21.06.2016, 00:40
Eurozápisník XII. aneb Švýcaři na roztrhání, oči na vydrápání
20.06.2016, 10:53
Eurozápisník XI. aneb Špatná Ronaldova karma nevyšla Portugalce zdarma
19.06.2016, 12:00
Eurozápisník X. aneb Vida, ono to přece nějak půjde
18.06.2016, 09:27
Eurozápisník IX. aneb Brzká dovolenka pro kouče Fomenka
17.06.2016, 10:17
Eurozápisník VIII. aneb Na co se zaměřit při duelu Čechů s Chorvaty
17.06.2016, 02:53
Eurozápisník VII. aneb Francouze tentokrát spasil Griezed Lightnin'
16.06.2016, 10:45
Eurozápisník VI. aneb Třetí dech báječného geronta Gery
15.06.2016, 09:30
Eurozápisník V. aneb Wilmots a jeho pochybná fotbalová velmoc
14.06.2016, 09:02
Eurozápisník IV. aneb Löwova osvědčená neosvědčená Marioneta
13.06.2016, 08:37
Eurozápisník III. aneb Kde má český tým před Španělskem rezervy
12.06.2016, 18:00
Eurozápisník II. aneb Lepší zbRoy, stejný výsledek
12.06.2016, 09:24
Eurozápisník I. aneb Francie si mírně koleduje o naši nEvraživost
11.06.2016, 12:41

Komentáře (58)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1. pre moje výročie na EF

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Reagovat
smazaný uživatel

Úžasný, perfektní, svěží, vtipný titulek

Reagovat
fantomas

Reagovat
jenage

Nikdy jsem nechápal, proč všichni tak řeší ty nadpisy, ale tohle už je fakt křeč.

Reagovat
smazaný uživatel

Titulek Nečetl jsem ještě, ale dobrá práce, Tomáši. Vždyť víš, že mnozí tady si Tvojí práce ceníme, i když ne vždy s Tebou souhlasíme.

A zemi 50 je kluk s amputovaným penisem, tak co chceme...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale vždyť jako autor je uveden "Marek Ustohal" žádný Tomáš, podlézáš nesprávnému.

Reagovat
smazaný uživatel

Ticho.

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Já to myslel obecně, Usty Vždyť vím, že je tu i další banda borců, včetně Tebe a Dominika. No táák...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Já jen že, při vší úctě k Tomášovi, tenhle článek je moje práce, no

Reagovat
fantomas

On je holt uzlíček ctižádostivosti

Reagovat
Usty

rasisto

Reagovat
fantomas

* na bílý

Reagovat
smazaný uživatel

Konečne. Priznanie je prvým krokom k náprave

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mastný Chobot

dík

Reagovat
Azazelo RD

Tak je asi jeho dobrá práce, že Tě to nechal napsat.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Usty

co tady musí bílej kluk udělat pro trochu uznání...

Reagovat
Hokaido

Reagovat
andrew96

Reagovat
nani92

Nanic92 minút

Reagovat
fantomas

Reagovat
andrew96

Reagovat
hroutil

Moc pěkné články na pravidelné bázi, ale "na pravidelné bázi"...?

Reagovat
PP

Si koledujete.. teď se sem slétne HurriKane a jemu podobní a všichni budete ludské odpady a gauneri.. Ramsey byl totiž nejhorší hráč na ME a to s přehledem společně s Girwoodem..

Reagovat
smazaný uživatel

Pro me se jasna vyhra Ronalda nekonala. Dal sice gol, ale Bale byl hodne videt. Jeho osobnost po tomto turnaji je zase o dost vys. Obrovskej bojovnik, tahoun, sympatak...

Reagovat
smazaný uživatel

Je to jasná výhra imho. Byl u obou gólů, jeho tým postoupil, Bale se sice snažil, ale nic z toho.

Reagovat
smazaný uživatel

Bale táhne celý Wales, ne Ramsey a k Ronaldovi, nemůžeš srovnávat Ronalda, který jen stojí na polovině, sem tam se vrátí zpět a Bale, který si všechno musel vytvářet sám, u všech šancí byl Bale, nikdo nic nevymyslel, jen on..

Reagovat
homeles8

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Rambo je pro Wales stejně důležitej jako Bale. Ano ten si musel včera všechno vytvářet sám, ale jenom protože Rambo chyběl

Reagovat
Rarášek

Wau, super titulek. Vtipný a zároveň to naprosto vystihlo situaci.

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no ja neviem nebol to az taky zly vykon ale s ramseym by hrali lepsie

Reagovat
Usty

Wales mi přišel v ofenzivě absolutně bezradnej. Pouze když vzal Bale míč a zkusil jít sám, tak vznikly nebezpečný situace - jinak absolutní nula.

Reagovat
smazaný uživatel

To stačilo napsat místo toho článku.

Reagovat
Usty

Místo článku by stačil napsat titulek

Reagovat
smazaný uživatel

Titulek je hloupý

Reagovat
homeles8

Reagovat
Acrocephalus

Odpadnul poslední tým, kterýmu jsem upřímně fandil. Po našich, Slovácích, Chorvatech, Maďarech, Islandu teď vypadnul i Wales. Divný, že komu fandím, ten prohraje.

Reagovat
hroutil

jsi holt asi životní ztroskotanec

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš fandí ztroskotancům

Reagovat
smazaný uživatel

chorvati len nemali stastie inak vyborne hrali

Reagovat
smazaný uživatel

já to mám podobně, fandil jsem Chorvatům, ptž hráli v základní skupině výborný fotbal a taky kvůli Modričovi, ptž to je motor Chorvatska i Realu. Taky jsem fandil Polákům a Walesu, ale všechny tři týmy mi vyřadilo Portugalsko, které nehrálo Bůh ví jaký fotbal, ale dokázali se dostat do finále a možná jako jeden z mála si myslím, že zaslouženě, hráli prostě to, na co mají a vyšlo jim to! Říkat věci jako, že měli lehký los celé ME je blbost, co má říkát třeba Francie?

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Hezky si to vystih

Reagovat
C-M@ster

Neprospěl by podle vás Baleovi přestup?

Jasný, momentálně hraje v top klubu, kde každou sezónu bojuje o titul+pohár+LM, kam víc by měl chtít...

Nicméně když si vzpomenu jak hrál ve Spurs a když vidím, jak hraje v repre, tak si nemůžu pomoct, ale přijde mi, že mu víc vyhovuje, když hra stojí víc na něm.

Real rozhodně nesleduju nějak pravidelně, ale takový výkony jako na ME jsem ho tam podávat neviděl.

Reagovat
Pato44

Ja si myslim, ze je dobre, ze zustane. Ronaldo uz moc dlouho nevydrzi a az odejde a hra se bude stavet na Baleovi, tak vynikne. Je to fakt bojovnik a zrejme tenhle krok pomuze i Realu. Jako fanda Barcelony se na ten den fakt netesim .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jak jsem na Ramseyho tradičně nadával, tak proti Belgii byl nejlepší na hřišti a proti Portugalsku strašně chyběl... Pro Wales je důležitější díky tomu, že celej tým je laděnej bojovně a defensivně, takže když on to dozadu fláká, neni to holt takovej průšvih, jako v Arsenalu. A muže se díky tomu soustředit víc na útok.

Reagovat
smazaný uživatel

vsak s tym lemplom by bolo rozhodnute v prospech portugalska uz v prvom polcase

Reagovat
vacin

Myslím, že britský ministerstvo zdravotnictví by mělo vydat varování a na dresech by slepice měly začít nosit něco ve stylu "fandění Tottenhamu se může projevit na vašem duševním zdraví"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Tohle musí být pro vaši kliniku otřesný mistrovství, co?

Reagovat
fantomas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele