Eurozápisník XIII. aneb Čtyři výchozí body pro zápas s Turky

21.06.2016, 00:40
Názory a komentáře
Zaujalo nás
České fotbalisty čeká zápas o všechno - utkání, v němž musí jít za vítězstvím, a nakonec vlastně i poslední šance naklonit si na svou stranu poněkud rozčarované fanoušky. Pavel Vrba by se měl se svým týmem vrátit k pár prvkům, které ho zdobily v průběhu kvalifikace, a zároveň sáhnout k málokdy vídanému, ale čím dál logičtějšímu posazení svého oblíbence Limberského...

Proti Španělsku s ryzím a poměrně slušně držícím betonem, proti Chorvatsku s mnohem rozháranější defenzívou a stále nedobře vypadající ofenzívou. Ukáže český národní tým své tradiční silné stránky alespoň tváří v tvář Turecku, které má za sebou dva jaksi odevzdané výkony proti favoritům?

Nacházíme se víceméně v situaci "buď teď, anebo nikdy". Pokud nás řada zahraničních preview představovala jako s chutí útočící mančaft, je nejvyšší čas dát takovým tvrzením zapravdu.

Víťa Srp s Tomášem Daníčkem pro vás na následujících řádcích zhruba načrtvávají čtyři body, které by Vrbův trenérský tým měl před výkopem minimálně zvážit, aby česká reprezentace skutečně byla pro Turky tou pravou hrozbou...

1) Ofenzivní akce po stranách hřiště by tentokrát na Turecko mohly platit. V dosavadním průběhu Eura se Češi pravidelně snaží do útočné třetiny přejít skrz kombinaci a lokální rotaci na krajích hřiště. Proti Chorvatsku i Španělsku ovšem byly tyto pokusy kompletně neúspěšné, což bylo dáno jednak výraznou individuální převahou protivníka, jednak také špatným provedením samotných hráčů.

S druhým bodem toho Pavel Vrba moc nenadělá - hráče může maximálně tak motivovat a nabádat k tomu, aby si utkání aktivním přístupem užili, nicméně pokud na základní jedenáctku opět dolehne tíha okamžiku a začne se hrát velmi jednoduchý fotbal plný obav, pak bude s nastalou situací jen velmi těžko něco dělat.

Navzdory tomu by onen herní plán mohl Turecku nadělat určité potíže - v kvalifikaci a i na dosavadním šampionátu je pro ně totiž typické centrální ukotvení středních obránců. Ti tak jen naprosto minimálně následují pohyb míče, do stran například nevystupují vůbec a starají se pouze o to, aby pečlivě pokryli strategicky nejvýhodnější prostor ve středu pole. Díky tomu tak prakticky nemusí řešit žádné situace jeden na jednoho a jejich herní úkoly představuje převážně odvracení centrů či svádění soubojů s hrotovým útočníkem protivníka.

Jakmile se však míč dostane do kraje, kam pak logicky musí krajní bek vystoupit, vzniká mezi ním a středním obráncem poměrně velká díra. Tu se za obvyklých okolností snaží uzavřít jeden ze středních záložníků, nicméně tento mechanismus není v podání Turecka úplně bezchybný a občas se přihodí, že do zmíněných míst vklouzne hráč útočícího celku úplně bez dozoru.

Jak krajní obránce, tak i krajní záložník navíc bývají dost výrazněji zaměřeni na konkrétního protivníka, díky čemuž se s nimi dá docela dobře manipulovat. Tím je myšleno například vytažení hráče z pozice a uvolnění prostoru, do kterého zabíhá někdo jiný. V ofenzivní fázi by tudíž mohlo být k vidění mnoho protisměrných náběhů jednotlivých hráčů (křídelní hráč proti míči, krajní obránce náběh za obranu, případně křídelní hráč z prostoru mezi liniemi náběh k postranní čáře, zatímco by odkrytý prostor atakoval střední záložník či podhrot). Jako příklad lze uvést třetí branku španělské reprezentace, které předcházela právě zmíněná manipulace s defenzivním blokem Turků.

2) Poprvé bychom také mohli vidět okamžitý re-presink v podání české reprezentace. Pokud budeme vycházet z kvalifikačních bojů, není těžké popsat herní styl, kterým se současný lodivod národního celku Pavel Vrba chce prezentovat. Snaha o držení míče, organizovanou formu útoku a okamžitý presink po ztrátě míče - to bych označil za ony základní aspekty. Zásadní zklamání představuje fakt, že jsme v podstatě ani jednu z těchto věcí na mistrovství doposud neměli šanci vidět.

Proti Španělsku se to dalo očekávat, proti Chorvatsku to ovšem už leckoho zarazilo - rozdíl v kvalitě se sice čekal, ale rozhodně ne v podobě tak obrovské propasti. Uvedená absence re-presinku samozřejmě souvisí s celkovým výkonem. Jakmile totiž tým není schopen souvislejší kombinace a není schopen se alespoň chvilkově usadit na polovině soupeře, těžko může po ztrátě míče aplikovat okamžitý nátlak, když se hráči nenacházejí v pozicích, které jsou pro takový způsob hry nezbytné.

V posledním duelu základních skupin by ale český tým měl těžit z výhodnějších podmínek - soupeř vyznává pasivnější, hluboký blok, kdy téměř vůbec nepresuje. Díky tomu by se mělo výrazně snížit množství ztracených míčů v úvodní fázi rozehrávky. Je tedy samozřejmě otázka, zda Turci svou hru nějak výrazně nezmění, ale pokud budeme vycházet z předpokladu, že ne, dá se očekávat, že bude mít Česko vyšší držení míče a tím pádem také větší šanci zabydlet se v ofenzivní třetině hřiště, což vytváří dobré předpoklady pro případný re-presink.

Ten by měl být navrch na Turky celkem účinný - třeba Chorvaté tak tohoto soupeře dokázali na delší časové úseky uzamknout na vlastní polovině a vytvořit si soustavný tlak. Souvisí s tím i fakt, že je turecký přechod do rychlého protiútoku často pomalý a zdlouhavý, tudíž i když dojde k prolomení té prvotní linie napadání, defenzivní celek má stále velkou šanci, že se stihne vrátit do obranného bloku.

Musím se přiznat, že mě poněkud zaskočilo, když jsem četl rozhovor s trenérem, který tureckou reprezentaci skautoval, poněvadž jako jednu z hlavních předností zmínil právě rychlé kontry. Bylo by samozřejmě krajně pošetilé tvrdit, že toho o nich vím více, nicméně ze zápasů a záběrů, které jsem měl možnost vidět, bych s tímto tvrzením nesouhlasil - Turci se sice o ty rychlé kontry pokoušejí, nicméně charakteristika jejich ofenzivních hráčů pro daný styl není zrovna ideální. Ofenzivní hráči totiž chtějí balóny spíše do nohy, po zisku nechtějí okamžitě podstoupit desetimetrové intenzivní sprinty, proto se spousta útoků zastaví hned na začátku, a proto se na Turky dá celkem efektivně aplikovat onen zmíněný re-presink.

(vs)

3) David Limberský na tuhle úroveň a v současném rozpoložení zkrátka nemá, a vážně - kdy jindy ho konečně posadit než právě teď? Limberský byl doposud na turnaji vždy o krok pomalejší, potažmo měl v souboji se svým sokem vždy o to jedno pověstné kolečko víc, a tentokrát se jeho nahrazení nenabízí pouze s cílem zpevnit defenzivní linii, ale i za účelem potenciálního využití soupeřových slabin.

Ano, je to sice už téměř tři roky, co naposledy Michal Kadlec brázdil v českém trikotu levou lajnu (kvalifikační utkání s Bulharskem v říjnu 2013), nicméně teď taková varianta vskutku stojí za zvážení i vzhledem k tomu, o jakou zbraň pro útočné standardky se jedná. Spolu se Sivokem se Kadlec v minulosti zasadili o nespočet solidních šancí i gólů speciálně po rohových kopech a Turci - na turnaji jako jediní praktikující zónové bránění takových situací - s nimi mají dlouhodobě problémy. V přípravě se Slovinskem po rozích mohli inkasovat minimálně dvakrát a Chorvaté i Španělé si proti nim skrze standardní situace každý vytvořili tři šance (což je zvlášť u Španělů, kdy šlo vždy o centry od rohových praporků, poněkud netradiční prvek).

Kór pokud dále uvážíme, že sami Turci díky několika skvělým exekutorům vepředu dovedou ze standardek pěkně zavařit, přítomnost jednoho schopného hlavičkáře navíc se tedy rozhodně šikne. A že pak vpředu musí startovat jeden z dvojice Necid-Škoda, to snad i vzhledem k výkonu Lafaty netřeba dvakrát zdůrazňovat. Turci zatím na turnaji vyhráli jen 20 hlavičkových soubojů (a 36 % z celkového počtu), což je činí jedním z pouhých dvou týmů, které jsou v tomto ohledu ve Francii zranitelnější než my, a využití takové slabiny se jednoduše musí jít naproti.

4) Co se týče sólových průniků, či jednoduše driblinku, jsme zdaleka nejhorším týmem na turnaji. Proto bychom na takovou cestu k překonání turecké hradby měli raději zapomenout. Prozatím se na šampionátu v tomto směru nezvládal prosazovat ani Tomáš Rosický - v českém kontextu docela dobře neohrožený král této disciplíny - a dohromady pak Vrbovi svěřenci úspěšně završili jenom čtvrtinu svých pokusů (čtyři ze 16; z toho o dvanáct takových výletů se Češi pokusili proti Chorvatům). Dokonce i druhý nejhorší tým, Irsko, je na tom zhruba o závratných 20 procent líp.

Takže tudy vážně ne - individuální cestou to doteď nešlo, a asi ani nikdy nepůjde. Turci k tomu sice možná budou vybízet, neboť se tradičně vyznačují velkou chutí chodit často (i předčasně) na zem a soupeře agresivně atakovat, zároveň však patří spíše k těm celkům, které takhle soupeře zdárně otravují a vyhrávají poměrně velké množství balonů. Přehnaným taháním balonů bychom proto spíš vbíhali do nastražených pastí.

Naopak co se naší defenzivní hry týče, mohli bychom mít v tomto ohledu zaděláno na nejednu polízanici. Naše úspěšnost při páchání obranných zákroků prozatím odpovídá zřetelnému podprůměru letošního Eura (s 27 % se v tabulce nacházíme až na čtvrté příčce odspoda), přičemž zároveň budeme čelit mužstvu, které vůbec nejlépe ovládá disciplínu drzého chození si pro fauly. Doteď byli Turci nedovoleně bráněni 29krát, z toho šestnáctkrát se tak dělo na útočné polovině, a ve většině případů na turecké pravé straně. Tady máte tudíž další důvod proč se tentokrát vyhnout Limberskému...

(td)

Autor: Tomáš Daníček, Víťa Srp

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXV. aneb Francie mířila příliš Sissoko
11.07.2016, 22:13
Eurozápisník XXIV. aneb Francouzský superhrdina GriezMan
08.07.2016, 13:08
Eurozápisník XXIII. aneb Bez Ramseyho je Wales Nanic
07.07.2016, 13:59
Eurozápisník XXII. aneb Olivoir, statečný Islande!
04.07.2016, 13:10
Eurozápisník XXI. aneb Hector konečně odhalil italskou Achillovu patu
03.07.2016, 12:19
Eurozápisník XX. aneb OšKubané Polsko a čím víc Lukaku, tím víc prohra
02.07.2016, 13:26
Eurozápisník XIX. aneb No Hart Feelings, Anglie
28.06.2016, 15:43
Eurozápisník XVIII. aneb Irové se pochlapili, Slováci se zaKuckali
27.06.2016, 12:50
Eurozápisník XVII. aneb Chorvatskou šachovnici ovládli dva portugalští střelci
26.06.2016, 09:39
Eurozápisník XVI. aneb Portugalský Cristus a irský Wesiáš
23.06.2016, 14:16
Eurozápisník XV. aneb Mor na české postupové naděje
22.06.2016, 11:37
Eurozápisník XIV. aneb Bales v plné parádě
21.06.2016, 09:53
Eurozápisník XII. aneb Švýcaři na roztrhání, oči na vydrápání
20.06.2016, 10:53
Eurozápisník XI. aneb Špatná Ronaldova karma nevyšla Portugalce zdarma
19.06.2016, 12:00
Eurozápisník X. aneb Vida, ono to přece nějak půjde
18.06.2016, 09:27
Eurozápisník IX. aneb Brzká dovolenka pro kouče Fomenka
17.06.2016, 10:17
Eurozápisník VIII. aneb Na co se zaměřit při duelu Čechů s Chorvaty
17.06.2016, 02:53
Eurozápisník VII. aneb Francouze tentokrát spasil Griezed Lightnin'
16.06.2016, 10:45
Eurozápisník VI. aneb Třetí dech báječného geronta Gery
15.06.2016, 09:30
Eurozápisník V. aneb Wilmots a jeho pochybná fotbalová velmoc
14.06.2016, 09:02
Eurozápisník IV. aneb Löwova osvědčená neosvědčená Marioneta
13.06.2016, 08:37
Eurozápisník III. aneb Kde má český tým před Španělskem rezervy
12.06.2016, 18:00
Eurozápisník II. aneb Lepší zbRoy, stejný výsledek
12.06.2016, 09:24
Eurozápisník I. aneb Francie si mírně koleduje o naši nEvraživost
11.06.2016, 12:41

Komentáře (80)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To ti připadá kvúli těm standardkám Káca o tolik lepší volba než Prdil?

Reagovat
fantomas

Jop

Reagovat
fantomas

Nebo teda jako Pudil by taky byl upgrade oproti Limbovi v nejednom směru, ale hlavičkovat po standardce si ho moc nevybavuju. To Kadlec v tomhle vždycky byl třída.

Reagovat
smazaný uživatel

A v tom že toho beka dlouho nehrál problém nevidíš?

Reagovat
smazaný uživatel

krajního samozřejmě

Reagovat
fantomas

Moc bych to nepřeceňoval no. Já z něho měl vždycky za repre mnohem horší pocit na LCB, přirozenějc imo daleko spíš zapadá na beka, takže si myslim, že by se našel okamžitě. A koneckonců i "zvyklej" Limba se tam často chová vyloženě dezorientovaně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, horší než Limba nebude nikdo jen mě to s tim Kácou překvapilo, že si ještě někdo pamatuje že toho levýho beka hrál (mně se tam taky líbil nejvíc). Ale skoro bych si tipnul, že tam bude hrát Gebre.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
matZz

sám Kadlec říkal, že na levýho beka už se necítí ani ve Spartě já bych dal šanci Pudilovi

Reagovat
fantomas

Fakt jo?

Reagovat
smazaný uživatel

fakt nad tím ani nějak pozitivně nespekuluj.. je tam Pudil, je tam Gebre... oba radši než Kadlece. vlastně snad nakonec i toho Limbu. Kadlec je všehoschopnej

Reagovat
salami

jj, nedávno s nim byl nějakej rozhovor a řikal, že už si na to nevěří po fyzický stránce

Reagovat
fantomas

Ježišiš no tak v tom případě určitě Pudil.

Reagovat
andrew96

Pro repre se obětuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

chce to youtube kanál Vrbovy šílenosti

Reagovat
C-M@ster

Dnes tam dám zas Lafatu CHICHUCHUCHACHA...

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Y.N.W.A

celou kvaldu i celou klubovou kariéru hraje ofenzivně... jednou proti Španělům naordinuje netradičně defenzivu a hned jsou z toho všichni na větvi - byla to jediná možnost, jak soustředěný Španěly obrat o body... proti Chorvatsku to ofenzivnější opravdu bejt mělo, no nekvalita, chyby a připosranost dělaly až do 70 minuty svý... jinak nechápu tyhle kecy na Vrbu, je to pan trenér

Reagovat
F.Torres

trošku to chce nadhled ne? vždyť se jedná o vtip, nicméně trochu na tom pravdy je

Reagovat
Y.N.W.A

s vtipy nemám problém, se zjednodušenými kecy jo...

Reagovat
smazaný uživatel

lzimberskytysihovado

Reagovat
smazaný uživatel

Limba je stále náš nejlepší levý bek nikdo lepší na jeho místo není.

Reagovat
Snatus

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

to by bylo dost tragický...kdyby to byla pravda

Reagovat
kattos

Reagovat
13

Reagovat
Euphael

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
PP

už přes rok to neplatí.

Reagovat
smazaný uživatel

proč si myslíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Co si myslíš vole, chceš se bít?

Reagovat
smazaný uživatel

OK

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pojď

Reagovat
smazaný uživatel

"Nikdo lepší na jeho místě není."

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to primarne o hlave. Turci na nas vlitnou a my se budem opet tezko dostavat do zapasu. V podstate maji realnoi sanci postoupit, ve skupine E zrejme vyhraji favoriti a Albanie ma skore -2. Turecke sebevedomi je nekonecne. Osobne bych je prekvapil dvema hroty (Skoda-Necid), kteri je budou odrazovat od hura stylu. Jinak s bodem 3 souhlas.

Reagovat
kattos

Vtipné, jak Limberský dostává od veřejnosti.

Proti Španělům byl průměr, proti Chorvatům byl 1 poločas bída, 2 solidní..

Plašil ( jsme jím zklamán ) hraje třeba mnohem hůř....

Reagovat
fantomas

Plasilem sem taky zklaman, ale posadit si ho treba ani omylem nemuzeme dovolit.

Reagovat
Snatus

Z těch výkonů na EURU Limberský vychází lépe než Kadeřábek...bohužel

Reagovat
PP

Plašil není absolutně ve hře. Co je pozitivum, tak bez Rosy hraje Plašil mnohem lépe.

Reagovat
smazaný uživatel

Limba měl proti Španělům jediný štěstí, že proti němu nehrál Alba a před ním hrál Ládík... proti Chorvatům hroznej..

Reagovat
Euphael

Fantomas je frajer, pokud psal ten poslední bod.

Reagovat
Spalovač šancí

Koubek-Limba, Suchý, Hubník, Pudil - Skalák, Pavelka, Plašil, Krejčí - Darida - Šural

Reagovat
Zizou

Centrální ukotvení středních obránců. No stopeři samozřejmě vybíhají do krajů, když už tam není nikdo jiný, kdo by akci přerušil. Tohle zní, jako by ani nikam nemohli. Jinak moc dobré. A nejhorší na té naší hře je fakt ten driblink. Ale nejde o to, že by na to někdo z našich neměl technicky, oni mají strach to vůbec zkusit, aby hlavně něco nepokazili. A to je čistý hnusný alibismus. A i když jsem si pořád myslel, že Plašil by hrát měl, tak už mě dostatečně přesvědčil o opaku. Bohužel pro mě, ale znovu určitě nastoupí. Každopičopádně pojďme Češi! Čech-Kadeřábek, Sivok, Hubník, Kadlec - Darida, Pavelka - Gebre, Dočkal, Krejčí - Necid.

Reagovat
vitasrp

No právěže ani ne, je to podobnej princip, na kterém fungovali stopeři v Chelsea pod Mourinhem, čili naprosto minimální posun do stran, jelikož ty zajišťuje někdo jinej. A pokud celej ten blok propadne, stále drží celkem středový postavení a snaží se odvrátit následnej centr či přízemní přihrávku.

Reagovat
Spalovač šancí

Problém je, že Rosický, Plašil a Darida hrají na pozici ofenzivních záložníků. Je evidentní, když Vrba z nich sestaví kompletní středovou trojici, tak to prostě fungovat nemůže. Primární problém, který by Vrba měl vyřešit, je DM. Otázkou je, zda tam šoupnout Pavelku, nebo někoho se stoperu. Potom může Plašil s Daridou hrát více dopředu, kde budou oba užitečnější. Případně Dočkal místo Plašila, pokud je zdravý.

...

A druhý problém jsou samozřejmě krajní obránci. Limba i Kadeřábek jsou děsní nejen dopředu, ale hlavně dozadu, takže Gebre a Pudil/Kadlec.

Reagovat
fantomas

Na pozici ofenzivních záložníků jako kde? Kdy naposled hrál Plašil v klubu pravidelně AM?

Reagovat
Spalovač šancí

U Plašila mělo být ofenzivnější, ale nechtělo se mi to vypisovat.

...

Plašil v klubu DM nehraje, nicméně v repre ho Vrba staví - stejně jako Daridu - na defenzivnější pozici, než je zvyklý. A to prostě problém je, když se to udělá u dvou hráčů ve středu pole.

Reagovat
domingo

Plasil v klubu nehraje DM ve smyslu 'cistic pred vapnem', ale hraje hlubokyho playmakera ve 4-3-1-2, pripadne CM ve 4-2-3-1, kde ale casto zustava zatazeny hloubeji nez ten boric, ktery toho vic obeha a vic pressuje..

Reagovat
Spalovač šancí

Jenže v repre nikoho takového tam nemá. Nicméně ta moje původní reakce byla, že hlavním problémem Vrbova přístupu je, že nutí 2 ze 3 středových hráčů hrát na defenzivnější pozici než hrají v klubu, což proti kvalitním soupeřům nemůže moc dobře fungovat.

Reagovat
Zizou

No tohle beru celkem u Daridy. On je fakt zbytečně utopený s defenzivními úkoly. Ale zase na druhou stranu se nedivím, že je dostal, když jsme hráli pro Španělsku a Chorvatsku. Věřím, že dneska se bude pohybovat výše. U Plašila s tím ale nesouhlasím. On v repre vždycky fungoval jako naše DM. A bohužel na Euru jsou jeho výkony žalostné. Nikdy to nebyl žádný supr fotbalista, ale je to obrovsky zkušený borec (od 16let v zahraničí), který ale ty svoje 'zkušenosti' absolutně nijak nevyužívá ani v obranné činnosti, ani v osobních soubojích a jinde už je asi těžko zužitkuje. O nějaké nádstavbě u něj ani hovořit nelze a jeho rychlostní dispozice uzavírají jeho nulový přínos pro naši hru. Holt na Euru se hraje o minimálně jeden level lepší fotbal než v kvaldě, kde byl ještě jakštakš prospěšný. Dostal ale nesčetně příležitostí a už mi s ním prostě došla trpělivost. Vrbu uznávám, protože s tím naším, individuálně téměř nejslabším týmem na Euru dokázal, že je prostě výborný stratég, což je podle mě u trenéra ta nejdůležitěší vlastnost. On umí hrát i ofenzivní fotbal (viz Plzeň), ale je natolik soudný, že nebude hrát proti Španělsku a Chorvatsku otevřenou partii. Nezastávám totiž názor, že radši prohrát 5:2, ale bylo se na co koukat. To už bychom mohli balit teď. Bohužel fotbal se vyvinul do takové podoby, že taktika je vlastně tím nejdůležitějším faktorem, což ale pro oko diváka znamená méně líbivosti. No Turecko je z naší skupiny pro nás jediným hratelným týmem a tak doufám, že ti borci tam nechají na hřišti duši a že se budou snažit hrát dostatečně rychlý a co nejjednodušší fotbal, protože na vymýšlení tam teď nemáme opravdu nikoho. A snad nenastoupí od začátku Plašil. Nechci v osmifinále fandit už jenom Slovákům kurva!

Reagovat
jenage

Za jakých podmínek můžeme potkat Francii?

Reagovat
smazaný uživatel

Prakticky jen v tom případě, že spolu s námi postoupí ze třetího místa ještě Albánie, což ale není už moc pravděpodobný...

Reagovat
jenage

Děkuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Daníček a Srp do repre fakt dobře zpracováno, smekám imaginární klobouk pro mě jako amaterského diváka je to vždy zajímavé čtení

Reagovat
verv

Super článek Akorát bych potřeboval objasnit slovo re-presink. Narazil jsem na něj za poslední dobu několikrát a přijde mi, že je to fakticky nesmysl. Vždycky jsem žil v domění, že okamžitej tlak na soupeře po ztrátě míče je presink, tak jak se teda liší klasickej presink od tohohle re-presinku? Omlouvám se za rejpání ale opravdu by mě to zajímalo

Reagovat
vitasrp

Re-presink je tlak na míč hned po ztrátě míče, zatímco klasickej presink vytváří tým v různých částech hřiště na základě různorodých spouštěčů.

Víceméně pokavaď tým rozehrává od vlastní branky na stopera, kterého pak začne soupeř napadat, jedná se o presink, pokud tým vyčkává na přihrávku do záložní řady, ale pak začne vyvíjet tlak, opět jde o presink, dalším spouštěčem může být třeba zpětná přihrávka nebo přihrávka na krajního obránce u postranní čáry (celkem častý spouštěč v případě Atlétika).

Jakmile ale celek útočí, přijde o míč a nejbližší hráči se okamžitě pokusí o získání míče, pak se to klasifikuje jako re-presink.

Jeho cílem jsou v podstatě takový dvě věci - ten první samozřejmě představuje okamžité získání míče, ale pokud se tohle nepovede, má za úkol alespoň zamezit soupeři v přechodu do rychlého kontru.

Reagovat
verv

díky za vysvětlení

Reagovat
domingo

pressing - tlacis na tym kombinujici s micem

re-pressing - po ztrate mice nezaujimas pasivni pozici, ale aktivne se snazis mic vybojovat zpet

je to samozrejme riskantni, protoze kdyz ztratis mic a potom se ho neuspesne snazis vybojovat zpatky, zustava za tebou dira a souper ma mic na noze. pokud se to ale povede, vystvujes soupere tlaku. tohle dela treba Bielsa, jehoz tymy takhle kempi na souperove pulce treba v sedmi lidech

Reagovat
verv

na tohle odpovíš hned, ale když ti píšu jestli půjdeš o víkendu chlastat, tak žádná odpověď

Reagovat
domingo

Reagovat
Azazelo RD

Asi má ženskou.

Reagovat
PP

Skvělý článek.. zvlášť 2) o represinku je super..

Reagovat
pobody's nerfect

chlapi díky za tyto články, jsou fakt parádní, chci se zeptat, to děláte ve svém volném čase nebo má eurofotbal takový komerční potenciál, že Vám to i hodí nějakou tu korunu?

Reagovat
fantomas

Nějakou korunu to hodí

Reagovat
smazaný uživatel

Je poměrně zajímavý, jak se zatím vyhýbá kritika Kadeřábkovi, který ale hraje možná ještě hůř než Limberský.

Reagovat
pobody's nerfect

a přitom na pravé straně se alternativa najde mnohem snáz než na opačné straně

Reagovat
fantomas

Nehraje hůř, a vlastně se mu ani nevyhýbá, v dnešnim podcastu sme se víceméně shodli na tom, že bysme si byli jistější Gebrem.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to omluva, k podcastu jsem se ještě nedostal.

Reagovat
Blasphemer

Hůř než Limberský nehraje nikdo. Ale souhlasím s tím, že Kadeřábek na Euru do ideálu hodně daleko.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
PP

taky fakt.. Hůř asi ne, ale rozhodně ne líp.

Má ho někdo nasledovaného z Německa? Tam hraje taky tak neslaně - nemastně?

Reagovat
OnderCZ

Bohužel z těch zápasů, co jsem v BL viděl, tak to bylo celou sezonu nemastné - neslané od něj. Jako pár zápasů mu vyšlo, ale fakt jich moc nebylo. Taky jednu chvíli seděl a do hry se dostával až z lavičky. A celou sezonu hrál o záchranu, bylo potřeba víc bránit, což mu moc nesedělo. Jako myslím si, že na to pořád má, jen prostě ten přechod na vyšší level pro něj není jednoduchý a sedí mu hrát spíše v týmu, který hraje na špici tabulky (Sparta), než v týmu, který bojoval celou sezonu o záchranu. Uvidí se příští sezonu, ta nejspíš rozhodne, jestli bude mít na to, posunout se ještě někam výš nebo ne.

Reagovat
coral

Pokud Vrba nepostaví Limberského, Čecha, Skaláka, Krejčího, Lafatu, Šurala či Necida, máme šanci uspět. To ostatní je nepodstatné.

Reagovat
db18

Super sestava, i přes Dočkala... jinak doufám, že na AM bude běhat Darida, jako v Berlíně.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele