Brazilský zápisník XVIII. aneb Důstojná africká loučení

01.07.2014, 15:55
Názory a komentáře
Obsahuje i podcast. Včerejší souboje Evropanů s Afričany klidně mohly být těmi nejjednoznačnějšími osmifinálovými bitvami, místo toho se však jednalo o pořádný boj ze všech stran. Nigerijci Francouze pořádně provětrali a góly inkasovali až v druhé půli, Alžířané dokonce zápas s Německem dovedli až do prodloužení...


Francie - Nigérie 2:0 (0:0)

S lehkou dávkou cynismu můžeme říci, že se Francie včerejším výkonem definitivně zařadila k okruhu favoritů na titul. Po skvostných představeních v úvodních dvou skupinových duelech totiž ukázala, že zvládá i umění hrát na půl plynu a schovávat si trumfy do drtivého závěru; umění, které patří k povinné základní výbavě každého medailového adepta. Francouzi měli štěstí, když jim byl odpuštěn oranžový Matuidiho faul na Ogenyi Onaziho, a příliš nezávislých sympatií si nejspíš nezískali; přesto by však bylo nefér označit jejich postup za nezasloužený. Přes veškerou nigerijskou snahu to totiž byli oni, kdo soupeře nakonec přehrál a razantně přestřílel. 80 minut byl nejlepším Nigerijcem na hřišti Vincent Enyeama.

Stephen Keshi se nakonec rozhodl setrvat v rozestavení 4-2-4, které Nigérii přineslo postup ze skupiny; za zraněného Michaela Babatundeho tak místo třetího středového hráče (v prognózách se nejčastěji objevoval Ramon Azeez) nastoupil Victor Moses. Ten si přirozeně stoupl na pravé křídlo, což posunulo Petera Odemwingieho doprostřed útoku k Emenikemu. Didier Deschamps zůstal podle očekávání věrný svému 4-3-3 s papírově nejsilnější zálohou (Cabaye, Matuidi, Pogba); místo zraněného Sakha se do stoperské dvojice postavil Koscielny, útok vedl Olivier Giroud, na levé křídlo byl "odklizen" Karim Benzema.

V úvodních fázích zápasu působili Francouzi upozaděným dojmem a vypadalo to, že nechávají soupeře takříkajíc "vycukat"; to se možná dalo předpokládat, ne však už, že tato fáze vydrží celý první poločas a vlastně i začátek druhého, tedy do Onaziho odchodu a naopak nástupu Antoine Griezmanna (k tomu ještě dále). Keshi měl díky odvážnému rozhodnutí vzdát se silnější zálohy ve prospěch útočné řady prakticky jedinou možnost, a to favorita dokonale zaskočit, držet míč pokud možno co nejvýše, dostat se do vedení a závěr utkání jednoduše ubránit. Jednoduchý taktický plán, k jehož úspěšnému splnění by však byla za potřebí větší přesnost v útočné třetině - Super Eagles sice míč skutečně drželi a neustále hrozili proniknout do francouzské obrany, jenže finální fáze byla v jejich podání vyloženě zbrklá, a k nějakému ohrožení Huga Llorise tak docházelo jen velmi sporadicky, pokud vůbec. Naopak favorit už v prvním dějství několikrát hladce pronikl až před Enyeamu; v těchto okamžicích už začínalo být jasné, že nějaký souboj záloh nehrozí, protože Nigérie zálohu prostě nemá.

Jakous takous kontinuitu poskytoval pouze Onazi, který sice dostal naloženou větší porci úkolů, než na jakou je zvyklý, rval se však statečně a z pozice před stopery vybojoval spoustu cenných míčů. Obrovský rozdíl oproti Mikelovi, který byl opravdu intergalakticky špatný, a ačkoliv hromosvodem neúspěchu bude nejspíš trenér Keshi (také ihned po utkání odstoupil z funkce), hodí se ukázat prstem právě na záložníka Chelsea - toto byl z jeho strany opravdu velmi, velmi, velmi nepovedený turnaj. Mikel měl hrát pozici staženého playmakera a kreativního rozehrávače, nedokázal však dávat ani jednoduché přihrávky; samozřejmě existovala ještě možnost vše zachránit alespoň zodpovědným defenzivním výkonem, to by však nesměl ztrácet míče jako na běžícím pásu. Nigerijské 4-2-4 tak efektivně vypadalo spíše jako 4-Onazi-0-4, a po Onaziho odchodu se systém změnil v krásnou ukázku africké klasiky 4-propast-4. Hádejte, jak to vypadalo pokaždé, když Francouzi vyvezli míč 40 metrů od vlastní brány, tedy za nigerijskou útočnou rojnici.

Keshi svým útočníkům nařídil měnit si pozice a celkově se snažit rozhýbat francouzskou defenzivu, což se výborně dařilo bez míče - pohyb Nigerijců před soupeřovým vápnem byl příkladný, zejména oba hrotoví forvardi (Emenike a Odemwingie) způsobovali Koscielnému a spol. velké problémy. Jenže jakmile Nigerijci dostali míč, dopláceli na individuální chyby a špatná řešení situací. Odemwingie podal opravdu výborný výkon, leč jeho spoluhráči ho příliš nepodpořili - to platí jak pro Ahmeda Musu, na nějž si Francouzi dávali velký pozor, tak zejména pro Victora Mosese, jehož prezence sice pomohla Odemwingiemu posunout se na přirozenější pozici (a přímo tak razantně zlepšila jeho výkon - tento hráč na křídlo opravdu nepatří), jenže nigerijská pravá strana nebyla o nic nebezpečnější. Útočník Chelsea má totiž ten problém, že jakmile dostane míč, nekouká kolem sebe, nevidí spoluhráče, nic. Pokud máte na hřišti čtyři forvardy, je klíčové dobře roztahovat hru a zapojovat do hry křídla a jejich centry - a to se Nigérii nedařilo, takže ačkoliv její hra působila na pohled nátlakově a sympaticky, v důsledku byla vlastně neškodná. Nebo alespoň mnohem neškodnější než občasné francouzské výlety, které "smrděly" brankou takřka pokaždé.

Francie dlouho neměla šanci na nějaký plynulý přechod do ofenzivy, protože její záložníci faulovali více, než by bylo zdrávo; výkon oslavované středové trojky byl vůbec trochu zvláštní. Cabaye na hřišti vlastně vůbec být nemusel, neboť Nigérie neměla na podhrotu vůbec nikoho, a co se Pogby a Matuidiho týče, oba střídali skvělé momenty s občasnými kolapsy - Pogbův výkon šel nakonec razantně nahoru a můžeme ho označit za hráče zápasu (ve formě je opravdu skvělý, příkladný bojovník se smrtícím tahem na bránu), Matuidi v první půli často chyboval a dost možná měl být vyloučen, jenže jakmile se rozhodl vzít míč a jít s ním dopředu, Nigérie byla bezradná. Asi se můžeme shodnout na tom, že francouzskou zálohu ta neexistující nigerijská vůbec neprověřila a její reálná síla se ukáže až ve čtvrtfinále.

Super Eagles sice dali gól (z mírného ofsajdu), jinak ale jejich útoku chyběl nějaký konkrétnější plán - což lze ostatně říci o celé jejich hře. Keshi zkrátka vyhodil taktiku z okna ve prospěch nátlakové fyzické hry, jejímiž nejvýraznějšími atributy jsou nadšení, síla a počet hráčů zapojujících se do ofenzivy. Svojí aktivitou Nigerijci soupeře perfektně zaskočili (dokonce měli i vyšší procento držení míče), Deschamps si však brzy uvědomil, že vlastně stačí vytrvat a soustředit síly na závěrečné minuty; Onaziho odchod byl v tomto směru trochu deus ex machina, dá se však očekávat, že průlom by přišel tak jako tak. Takhle se to Les Bleus jenom ulehčilo.

Klíčovým bodem obratu pak bylo stažení Girouda a jeho nahrazení svěžím Griezmannem. Odsoudit forvarda Arsenalu by bylo poměrně jednoduché - hrál opravdu špatně, prohrával vzdušné souboje (což by měla být jeho devíza) a nechal se ubránit Josephem Yobem, což je v roce 2014 opravdu tristní vizitka - jenže zapomínat bychom neměli ani na to, že a) příkladně vypomáhal v obraně, což bylo v úvodních fázích zápasu velmi důležité, a b) Benzema mu jeho roli v útoku příliš neulehčoval, když se zatahoval zbytečně moc ke straně a místo optimální role second strikera tlačícího se dopředu z levé strany tak vlastně hrál klasické ostré křídlo, což samozřejmě nefungovalo. Griezmannův příchod tak znamenal jeho posun na hrot, a efekt byl okamžitý - od této chvíle už se čekalo pouze na to, kdy dá Francie gól a jak vysokým skóre nakonec vyhraje. Vincent "Kanye West" Enyeama předvedl pár skvělých zákroků, nakonec však vedoucí trefu favoritovi de facto daroval a perfektně tak shrnul včerejší nigerijské představení.

Poslední poznámka - Mathieu Valbuena je génius. Žádný hráč nevytvořil tolik příležitostí, tolik přihrávek v útočné třetině, nikdo neukázal takovou herní inteligenci, rozhled a schopnost zvolit vždy to správné řešení. V obraně tradičně zoufalý levý bek Juwon Oshaniwa mu sice takříkajíc "šel na ruku", to však jeho výkon nijak nesnižuje. O Valbuenovi se v konkurenci hvězdnějších jmen příliš nemluví, pro Francii však může právě on být tím, kdo nakonec dovede ambiciózní celek ke kýžené medaili.

(dz)


Německo - Alžírsko 2:1 po prodloužení (0:0)

Osmifinálové střetnutí mezi Nationalelf a Alžírskem mělo na první pohled jasného favorita, svěřenci Joachima Löwa však, na rozdíl od svého protivníka, který do vyřazovací fáze světového šampionátu postoupil vůbec poprvé, působili hodně nervózním dojmem a dlouho nedokázali svoji roli naplnit. To se nakonec DFB-Teamu přece jen povedlo, ale Němci rozhodně nedostali postup zadarmo...

Stačilo úvodních patnáct minut, abychom vypozorovali, jakým směrem se bude zápas ubírat: Německo drželo kulatého neposedu na svých kopačkách, ovšem převážně na své vlastní polovině, což logicky nemohlo Fenky ohrozit. Výše popsaná slova jen dokládá následující dashboard, kde jasně vidíme, že zdaleka nejvíce kontaktů s míčem měli za dané období oba němečtí stopeři a střední záložníci Philipp Lahm s Tonim Kroosem.

Alžířané se naproti tomu s ničím zbytečně nepárali, vsadili na zhuštěnou obranu a k tomu přidali smrtící protiútoky, čímž přidělávali Německu nemalé problémy, zejména stopeři (Mertesacker a Boateng), kde chyběl nemocný Mats Hummels, nestíhali zachytávat náběhy afrických ofenzivních hráčů. Taktika zkušeného lišáka Vahida Halihodžiče fungovala na jedničku, i když velké množství dalekonosných pasů hledalo kýženého adresáta a marně, přesto se měla německá defenziva v čele s Manuelem Neuerem co činit.

Ostatně strážce německé svatyně zaslouží opravdu velkou pochvalu, protože to byl právě on, kdo držel akcie svého mužstva nad vodou. Hned několikrát musel brankář mnichovského Bayernu včasným výběhem likvidovat rodící se příležitost soupeře, celkově měl Neuer za celé utkání (120 minut) 59 doteků s míčem (!) - 21 z nich mimo pokutové území - hodně neobvyklé číslo pro brankáře. Bývalý gólman Schalke tak jen ukázal, jak je momentálně pro současnou Nationalelf nepostradatelný, obzvlášť proti rychlostně výborně disponovaným alžírským hráčům byl pro defenzivu velkým pomocníkem.

Dalším stěžejním hráčem na tomto šampionátu je pro Němce bez debat Thomas Müller, který DFB-Teamu čtyřmi góly vystřílel postup ze skupiny, proti Alžírsku se mu však zdaleka tolik nedařilo, i když se do nebezpečných situací dostával, avšak ze šesti střeleckých pokusů pouze jednou jedinkrát našel vymezený prostor, pohotový M'Bolhi však jeho hlavičku za svá záda nepustil.

Právě uplynulý duel byl z německého pohledu tím, kde naprosto jasně chyběl zraněný Marco Reus, který by často statické a pomalé hře Nationalelf přidal tolik potřebnou přímočarost a dynamiku. Když už to nešlo postupnou kombinací, zkoušeli to svěřenci Jogiho Löwa alespoň ze střední a větší vzdálenosti, čímž slavili nečekaný úspěch. Na Afričany platilo zejména skvělé dobíhání na odražené míče, které strážce alžírské branky s železnou pravidelností vyrážel před sebe, ovšem Němci z těchto situací nic podstatného nevytěžili.

Ve druhém dějství se Německo zlepšilo, hlavně zvýšilo agresivitu a důraz, což naprosto ukázkově dokumentoval příchod Andrého Schürrleho (nahradil Maria Götzeho), který i za cenu několika nedovolených zákroků ukázal, jak by si německá družina měla počínat. Dalším důležitým momentem bylo vynucené střídání Shkodrana Mustafiho, jehož místo na pravém kraji defenzivní čtveřice zaujal Philipp Lahm a čerstvě příchozí Sami Khedira se přesunul do středu pole. Ani to však Němcům do konce řádné hrací doby kýžené vyústění nepřineslo, i když nebezpečných situací měl DFB-Team dostatek, jejich využití však nebylo zdaleka ideální.

Africké ekipě postupem času také očividně docházely síly, hned několik hráčů mělo křeče, což muselo být po náročném způsobu hry logické. Prakticky hned po začátku nastaveného času navíc Německo udeřilo, když už to pak vypadalo, že utkání skončí nejtěsnějším možným rozdílem, přidal Mesut Özil pojistku a hned z protiútoku uzavřel skóre Abdelmoumene Djabou.

Německo tedy nakonec roli favorita naplnilo, náročné fanoušky však znovu rozhodně nepřesvědčilo, přestože mělo obrovskou převahu v držení míče (Kroos zaznamenal celkem 473 doteků s míčem, což se ještě nikomu na probíhajícím mistrovství světa nepodařilo!) i ve střelbě (28 střeleckých pokusů, včetně zablokovaných střel, znamená doposud rovněž prvenství). Pro blížící se čtvrtfinálový souboj s Francií se však musí Nationalelf zlepšit...

(jv)


PODCAST #18

• Reportová část (01:45-11:50)
- Hrdina: Peter Odemwingie (Nigérie)
- Shrnutí: Situace ve francouzské ofenzivní linii
- Zklamání: Mesut Özil (Německo)
- Shrnutí: Slimani vs. slimáci


• Preview Argentina - Švýcarsko (11:55-23:30)
- Messiho vzpomínky na hattrick
- Argentinské ofenzivní možnosti s Lavezzim
- Střet dvou odlišných stylů
- Gökhan Inler a švýcarské brejky
- Epické epicentrum zápasu: Zkouška pro střed švýcarské obrany


• Preview Belgie - USA (23:35-43:45)
- Wilmotsova druhá zlatá generace
- Kdo nastoupí na belgickém hrotu?
- Proč Hazard s De Bruynem zůstávají za očekáváním?
- Vliv Michaela Bradleyho na hru USA
- Měl by Klinsmann přejít na klasické 4-2-3-1?
- Epické epicentrum zápasu: Neexistující křídla vs. neexistující beci





Autor: Dominik Zezula, Jiří Vojík

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Brazilský zápisník XXIV. aneb Olá, Brasil14!
13.07.2014, 10:39
Brazilský zápisník XXIII. aneb Dvojí tváře nejrozkvetlejších tulipánů
10.07.2014, 12:01
Brazilský zápisník XXII. aneb Sedm kulí do Scolariho žákajdy
09.07.2014, 10:58
Brazilský zápisník XXI. aneb Keylor Navas vs. the World
06.07.2014, 12:45
Brazilský zápisník XX. aneb Návraty do roku nula
05.07.2014, 11:49
Brazilský zápisník XIX. aneb Argentině drogy, USA doping
02.07.2014, 11:58
Brazilský zápisník XVII. aneb Mistrovství závěrečných zvratů
30.06.2014, 16:00
Brazilský zápisník XVI. aneb Jak básníci přicházejí o iluze
29.06.2014, 15:38
Brazilský zápisník XV. aneb This Time For Africa
27.06.2014, 11:51
Brazilský zápisník XIV. aneb Argentina póózor, Francie pohov!
26.06.2014, 16:16
Brazilský zápisník XIII. aneb Opakování matka moudrosti
25.06.2014, 16:41
Brazilský zápisník XII. aneb Mít Robbena není Fer
24.06.2014, 15:51
Brazilský zápisník XI. aneb Lepší pozdě nežli nikdy
23.06.2014, 16:01
Brazilský zápisník X. aneb Balkánská kletba po bosensku
22.06.2014, 11:18
Brazilský zápisník IX. aneb Kafe a pět croissantů ke snídani
21.06.2014, 15:04
Brazilský zápisník VIII. aneb Návrat národního hrdiny
20.06.2014, 14:51
Brazilský zápisník VII. aneb Král je mrtev, ať žije král?
19.06.2014, 15:01
Brazilský zápisník VI. aneb Plná ruka žolíků
18.06.2014, 16:00
Brazilský zápisník V. aneb Den plný kontrastů
17.06.2014, 15:59
Brazilský zápisník IV. aneb Nic není zadarmo
16.06.2014, 10:20
Brazilský zápisník III. aneb Soumrak konzervativců
15.06.2014, 12:41
Brazilský zápisník II. aneb Jak větrné mlýny Španěly semlely
14.06.2014, 16:27
Brazilský zápisník I. aneb Velké oči Nika Kovače
13.06.2014, 16:06

Komentáře (96)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kosovský klub KF Hajvalia by mohol byť dočasným azylom pre Luisa Suáreza, kým mu vyprší celosvetovo platný štvormesačný dištanc vymeraný disciplinárnou komisiou Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) za uhryznutie Giorgia Chiellniho v zápase Uruguaj - Taliansko na svetovom šampionáte v Brazílii.

Uruguajský útočník patriaci anglickému FC Liverpool by sa však musel výmenou za možnosť pravidelne hrávať poriadne uskromniť, keďže klub sídliaci v Prištine by mu mohol poslať na účet mesačne len 1200 libier.

"Nemôže hrať najbližšie štyri mesiace v súťažiach pod hlavičkou FIFA. Keďže my ešte nie sme jej právoplatnými členmi, podľa nás by mohol hrať v Kosove. Máme ponuku a predostrieme ju Liverpoolu. Za hráča sme schopní zaplatiť 25 000 libier a mesačne mu dať 1200 libier. Môže to znieť smiešne, ale toto je náš strop. Ak bude ochotný prísť, je vítaný. Keďže Kosovo nie je členom FIFA, bola by to pre neho ideálne voľba," uviedol podľa denníka Sport Plus riaditeľ KF Hajvalia Xhavit Pacolli.

Reagovat
oli9

Vzdyt afričani jdou dál , teda apson 3/4 francouzské reprezentace

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nakonec jsem s výkonem af. týmů spokojený. 2/5 postup do osmifinále. Čekal jsem větší zklamaní dle soupisek. Příjemně překvapilo Alžírsko. Největší zklamání - nepostup Slonů.

Reagovat
oli9

Alžírsko hrálo hezký fotbal, ale to už se psalo už před MS určitě sympatický tým

Reagovat
smazaný uživatel

Väčšina hráčov v repre sú mladý skoro zelenáči. Chce to za pár rokov 1 brankára svetovej triedy a 1 nového "Zidana" do stredu poľa. Potom na MS v Qataru môžme ísť aj hrať o tutul. :)

Reagovat
domingo

Skoda, ze je Chaouchi takovy debil, kvalitativne na to mel.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ani tento M'Bolhi nebol až tak zlý, mužstvo podržal, ale zas ktovie, čo z toho bolo šťastie a čo umenie

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť střed pole mají pokrytý více než dobře, koho by tam ještě mohli chtít

Reagovat
smazaný uživatel

a proč ne už za 4 roky? je sice fakt Qatar bude asi arabský domácí prostředí, ale už dost náročný bude postup mezi 5 Afričanů

Reagovat
smazaný uživatel

M´bolhi se mi teda dost líbil. V bráně bych velký problém neviděl.

Reagovat
domingo

To s tim Alzirskem jsem rikal, no, oni jsou pod Halilhodzicem fakt dobri Skoda tech Slonu, jinak za me vlastne ocekavanej prubeh - tymy co jsem tipoval na postup postoupily, CIV a GHN v ramci moznosti dustojne odehranej turnaj, Kamerunci jsou banda sasku, tem neni pomoci.

Reagovat
smazaný uživatel

miesto Kamerunu by som radšej videl Tunisko/Egypt

fakt by som bol zvedavý, či by išli egypťania na MS s El-Hadarym ako jednotkou

Reagovat
smazaný uživatel

Burkina Faso

Reagovat
smazaný uživatel

mne prídu tie mužstvá na jedno kopyto... a z nich asi Guinea

svojho času Pascal Feindouno a Bobo Baldé

Reagovat
domingo

Feindouno jeho vykon na ACN 2012 bylo snad to nejhorsi, co jsem od profesionalniho fotbalisty kdy videl

Reagovat
smazaný uživatel

2008 bol výborný, tak v roku 2012 skoro vôbec nehral...

Reagovat
domingo

Vsak jo, on ani nemel zadny klub, prijel jako free agent, stary, tlusty, pomaly, znudeny a s kapitanskou paskou. Africky tymy tohle driv delavaly furt (Kanu, Ndlovu, Cousin atd.)..

Reagovat
smazaný uživatel

a niektoré v tom pokračujú doteraz...

Reagovat
domingo

Jj, ale na te top urovni uz to vymizelo. Respektive uvidime co s Drogbou.

Reagovat
smazaný uživatel

pri týchto vedeniach federácii a ich výberoch trénerov je možné všetko

Reagovat
smazaný uživatel

tak pokud bude Bonny stabilně v sestavě a hrát celý zápas a Droghba pojede jako takovej Guru(nebo maskot?) co nastoupí na pár minut tak proč ne?

nějak tak se snad prezentoval legendární Milla s Kamerunci na svým posledním MS(94 nebo 98?)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak sloni mali 30nikov alebo hracov okolo 30 na vacsine postov, alebo sa mi to myli lebo uz maju ten kader dlho pokope?

Reagovat
smazaný uživatel

tak Guinea je s touhle generací už asi za zenitem a na novou generaci to zatím nevypadá

Reagovat
smazaný uživatel

čo ich tak kukám, tak porti Mali tam mali dosť mladú zostavu

Reagovat
smazaný uživatel

tak na Afriku/AFC by neméli mít problém se probojovat, ale zahrát si MS to asi dlouho nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ked mohlo hrat MS aj Togo tak snad sa docka aj Lass s Guineou

Reagovat
smazaný uživatel

Slonové neskutečný pech(prokletí od šamanů?) s jejich postupem jsem počítal na 100%

Orlové s Keshim super výkonem (mne) nezklamali

Ghana takovej potenciál, ale těžká skupina a navíc i vnitřní rozpory!

Kamerun jak píšeš, k tomu není co dodat

a Alžírsko to bylo pro mne super překvápko, prakticky až v představovačkách na efc před MS to vypadalo že nebudou a díky hratelný skupině, jen do počtu... ale ten jejich fotbal a styl

nadchl

Reagovat
smazaný uživatel

Alžírsko jsem nadšený ze hry, z technických dovedností, i celkového výsledku, to bych skutečně nečekal. Měl jsem strach z toho golmana, ale přestože měl některé zákroky trochu neortodoxní, tak mě pobavil a zároveň chytal velmi dobře

Reagovat
smazaný uživatel

Alžírsko jsem nadšený ze hry, z technických dovedností, i celkového výsledku, to bych skutečně nečekal. Měl jsem strach z toho golmana, ale přestože měl některé zákroky trochu neortodoxní, tak mě pobavil a zároveň chytal velmi dobře

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
andrew96

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
QooBo

Práveže mne sa zdalo, že po odchode Onaziho Mikel začal konečne hrať ale aj tak jeho výkony boli pre mňa veľkým sklamaním

Reagovat
smazaný uživatel

Na něm se podle všeho podepsala nerozehranost z klubu. On je poctivým náhradníkem a neremcá, ale přesto by měl asi odejít někam kde si zahraje.

Reagovat
QooBo

On tú kvalitu v sebe má, obzvlášt v repre vždy podával veľmi dobré výkony preto som bol sklamaný

http://www.youtube.com/watch?v=M17SGuhMglc

Reagovat
smazaný uživatel

V kterých dresech hráli Francouzi?

Reagovat
domingo

Bilych.

Reagovat
smazaný uživatel

Intergalakticky špatnej je ještě horší než spektakulárně špatnej?

Reagovat
smazaný uživatel

Afriko, Afriko proti fotbalovým (a paradoxně i koloniálním) mocnostem krásná rozlučka!

Nigérie

Alžírsko

Reagovat
Ángel di María 22

Alžířani měli vážně sympatickej projev a celej turnaj se jim povedl. Docela jsem jim nakonec i přál proti těm Němcům, aby to dali aspoň do penalt, škoda.

Reagovat
sk333

Nigéria má pred sebou veľkú perspektívu. Hlavne majstri sveta do 17 rokov z minulého roka sú veľmi šikovný. Ghana mohla dosiahnuť viac. Alžírsko hralo výborne a trenér Halihodžič odviedol perfektnú prácu. Pobrežie Slonoviny mohlo hrať teraz štvrťfinále s Holandskom, ale robili naivné chyby. Uvidíme ako bude prebiehať generačná výmena. Na záver by som zhodnotil Kamerun. To bol otras a hanba.Lenže do budúcnosti upozorňujem na mlaďasov z juniorky FC Barcelona. To sú všetko supertalenty ako: Ondoa, Bagnack, Dongou, Kaptoum, Enguene, Mveva. Títo chlapci by dodali mužstvu veľa kreativity.

Reagovat
Talker

Mohl bych požádat o zítřejší podcast na devátou ráno?

Reagovat
domingo

Ale vis ze nejsou zadny preview, ze jo?

Reagovat
db18

...takže bude pauza od reportové části?

Reagovat
fantomas

Nahrajem krátce jen tu reportovou část, abysme nevynechali to tradiční vyhodnocení epicenter.

Reagovat
domingo

Epickych epicenter, bacha

Reagovat
fantomas

Nechtěl sem provokovat

Reagovat
domingo

Ne, reportovy podcast normalne vyjde v Zapisniku, ale bude to proste polovicni no. Nema cenu delat preview dva dny pred vykopem, to pak vyjde normalne v prvni ctvrtfinalovy den.

Reagovat
db18

ok

Reagovat
Talker

To ale není můj problém

Reagovat
smazaný uživatel

Afričani nejvíc doplácejí na ty svý vnitřní rozbroje a skandály s financemi! Nedávno jsem sledoval dokument Historie kopané/část Afrika a před 40 lety skandální výsledky Konga na MS prohra 0:9 se Srby což je rekordní prohra a za vším nevyplaceny prémie za postup

Reagovat
db18

Fantíku, asi jste popletený s Chameze, Julian je Amík a ne hispánec

Reagovat
fantomas

Jj mně už v zákulisí ujel i Chanmát. James je prostě zlo a kazí lidi !!

Reagovat
domingo

priste to chce Chermajna Chonése

Reagovat
db18

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

nebude to Chermachn?

Reagovat
db18

Jermaine

Reagovat
smazaný uživatel

A jo

Reagovat
smazaný uživatel

a letos Ghana velký rozbroje! Orly ty hádky o prémie asi moc naštěstí před Francií nerozhodily a Kamerun to je neskutečný virus průšvihů, korupce při volbách, neodlet málem na MS kvůli stávce hráčů a nakonec obvinění vlastní federace z ovlivňování výsledků!

Reagovat
domingo

no.. o tech velkych rozbrojich mluvi hlavne Boateng, ktery uz byl z repre jednou vypoklonkovan, protoze tam delal bordel. Zrovna jemu bych neveril ani nos mezi ocima, podle vseho to bude docela egoisticky vocas

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

takže uraženej Princ se vybrečel? tak pokud se ta generace zlaté 20 očistì od těch (starších) negativistů tak by ten tým mohl být na dalších MS velmi kvalitní

Reagovat
Arne

Nemůžu tomu uvěřit, ale trochu bych se zastal toho Özila... Samozřejmě že nehraje dobře a moc se mi líbí ta poznámka, že zosobňuje tu změnu celého Německa. Všichni ale ví, že na téhle pozici hrát nemůže, že mu to nesedí. Jogi by to vědět mohl taky.

A taky se zastanu Joa Šimuniće, který dvě červený nedostal...

Reagovat
fantomas

No, tak tři žlutý.. v podstatě totéž.

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Simunic

Reagovat
fantomas

Ježiš, ted čtu, že Sabella poslední dobou trénoval 4-4-2 bez Lavezziho... jestli sme zas půlku podcastu strávili diskutovánim jednoho, aby pak trenér přišel s (horšim) druhym. Aaaaaaaaa!

(Mimochodem 4-4-2 by dost pravděpodobně obnášelo Rickyho Alvareze v sestavě )

Reagovat
fantomas

Romero, Garay, Zabaleta, Gago, Di Maria, Higuain, Messi (c), Mascherano, Rojo, Fernandez, Lavezzi

Ufffff

Reagovat
Ángel di María 22

Plašák

Reagovat
fantomas

No tak Sabella už nás jednou nemile překvapil, když musel nahrazovat útočníka, zrovna u něj se tudíž to plašení docela nabízelo.

Reagovat
Ángel di María 22

To je pravda, ale teď bych fakt nevěřil, že bude zas patlat změny, když mu Messi jasně řek, jak to chce hrát. A proti Nigérii to bylo lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Arg. nema nikoho lepsio na levej kraj obrany? Ten Rojo mi prijde strasne slabej..

Reagovat
fantomas

Je dvakrát lepší než Zabaleta na tomhle turnaji.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Jakože.. podle tebe neni??

Reagovat
smazaný uživatel

Neprijde mi dvakrat lepsi, ale to podstatny je, ze jsem se na to neptal. Ptal jsem se, jestli nema Argentina nalevo nekoho lepsiho, protoze Rojo je prisernej..

Reagovat
Ángel di María 22

To nevim, z ceho si vysledoval, ze je prisernej.

Reagovat
smazaný uživatel

Pozicne mimo, pres nej projde prakticky kazdej, neumi centrovat, akorat se tam mota nad micem.

Reagovat
fantomas

Ty máš evidentně velkej problém s identifikovánim hráčů, co uměj a neuměj centrovat...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pro tebe je centr uz jen to, ze nekdo kopne mic do vapna a je uplne jedno kam, to pro me teda neni, pro me je dulezity, aby ten centr mel nejakej cil.

Reagovat
fantomas

No, a v tomhle je přesně Rojo jeden z těch lepších. Např. standardky má super.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja ty zapasy videl. Evidentne narozdil od tebe

Reagovat
fantomas

Už zase

Reagovat
fantomas

Rojo je příšernej v globálu, ale určitě ne tady. ARG potřebuje řešit uplně jiný problémy.

Reagovat
Ángel di María 22

Překvapivě jsou tam horší.

Reagovat
smazaný uživatel

takze na levej kraj tam teda nikdo dalsi neni?

Reagovat
Ángel di María 22

Defacto ani ne, musel by to tam lepit nějakym CB zřejmě.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde jsou ty casy, kdy levou lajnu piloval Juan Pablo Sorin

Reagovat
fantomas

Nebo Zabaleta a Campagnaro na RB.

Reagovat
smazaný uživatel

tak Rojo mi přijde takovej rváč-buldok pro hravé Argentince až netypickej, v obraně si své uhraje a hlavně si umí naběhnout a zabojovat v šestnácte soupeře, hlavičkový souboje nebo dorážky(možná takovej argentinskej Terry )

Reagovat
smazaný uživatel

Odemwingie není rychlej? wtf

Reagovat
sk333

K tomu článku to síce nepatrí, ale spomeniem to. Do AS Trenčin prichádza na skúšku 23 ročný nigérijčan Rabiu Ibrahim. Skúšal šťastie v Sportingu Lisabon, PSV Eindoven, Celticu Glasgow i v Kilmarnocku. Je to majster sveta do 17 rokov z roku 2007. V tom čase o ňom písali ako o nástupcovi Jay Jay Okochu, alebo o africkom Maradonovi, alebo Zidanovi. Malý vzrastom, ale s perfektnou technikou. Kedysi ohromný talent a je trochu záhada, prečo sa nepresadil. Ešte však je mladý a može niečo dokázať.

Reagovat
Rišan

Zdá se, že mému oblíbenci Ozilovi odchod do Arsenalu moc neprospěl. Ještě jsem si všiml, že zpěvu německé hymny se nezúčastnil - přeci jen je to Turek a také převážně žije mimo SRN.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele