Eurozápisník XV. aneb Dánové nejsou žádná neMæhla

04.07.2021, 20:51
Názory a komentáře
Dánové slaví zasloužený postup (© AFP)
Dánský výběr už byl na ten český příliš, a tak se fotbalisté se lvem ve znaku se šampionátem loučí po čtvrtfinále. Na seveřany narazí Angličané a dotvoří tak čtyřku semifinalistů, která — shodou náhod či nikoliv — veškeré své skupinové zápasy odehrála v domácím prostředí...

Pro Anglii se jedná o mimořádně konzistentní čtyřletku. Roku 2017 Angličanky došly do finále svého mistrovství Evropy, po roce je napodobili muži na mistrovství světa, pak i anglické ženy došly mezi nejlepší čtyři na svém světovém šampionátu, a teď další semifinále. Problém byl vždy v tom, že po čtvrtfinále už ani jeden z těchto výběrů triumf nepřidal.

Tenhle anglický výběr je však ambicióznější a možná i silnější než veškeré předešlé. Pokud dříve vždy na Euru anglický gól uvnitř prvních pěti minut předznamenával hořkou porážku (včetně kolapsu s Islandem před pěti lety, ale také let 1992, 1996, 2000 a 2004), tentokrát vyústil v sebevědomý debakl. Sehrálo snad svou roli i datum? Třetího července přeci Albion tři roky zpátky proti Kolumbijcům zlomil dlouholetou kletbu penaltových rozstřelů.

S duchy minulosti se na cestě do semifinále svým způsobem muselo vypořádávat i Dánsko, které se — pokud jsem pohledal správně — stalo prvním výběrem, který to dotáhl až mezi čtyři nejlepší navzdory tomu, že kontinentální či světový šampionát otevřel dvěma porážkami. Jediným schůdným předobrazem je snad akorát ghanský výběr do 20 let (2013).




Česko - Dánsko 1:2

03.07.2021 18:00
Více informací k zápasu

1. Češi se vydali ze všech sil, narazili však na své přirozené limity. Vlastně vše, co jsme tušili, že by nás mohlo ve výsledku srazit na kolena, se potvrdilo. Stopeři opět nebyli vcelku jó špatní, ale Čelůstkovo nejisté počínání stálo na počátku proklínaného rohového kopu, přičemž jeho neméně nervózní nahánění soupeřů po celé délce a šířce hřiště záhy jemu samotnému přineslo předčasný konec na šampionátu skrze zbytečný úraz. Krajní beci byli zase o pár kroků pozadu za svými hráči — podobně jako předtím Perišiće tentokrát Coufal nestíhal Mæhleho, a Bořil podobně jako předtím Kadeřábek (zkraje utkání naštěstí o jeden malý krok netrestajícímu) Dumfriesovi tentokrát osudově nestačil Dolbergovi. Střed pole opět — po menším a vlastně i rozdílovém vzepětí v osmifinále — v postupném útočení prakticky vůbec nefiguroval a v důsledku generoval všehovšudy 0,11 xG z osmi pokusů...

Nedá se nic dělat. Dánové jsou holt mimořádně organizovaným mančaftem, který nám sice "dal šanci” tím, že tentokrát nepresoval tak vysoko a intenzivně jako dřív, ale přesto se nešlo ubránit dojmu, že to měli vše pod kontrolou. A když už Šilhavý svého protějška zaskočil dvojicí poločasových střídání a přechodem na nespoutané 4-4-2, netrvalo moc dlouho, než sám Hjulmand zareagoval přetočením na 4-3-3, a když ani tento obvyklý "fix” nezabral, po dalších sedmi minutách vrchem vysvlékl Nørgaarda, a Češi měli na zbylou půlhodinu utrum. Krom jednoho Janktova voleje byli energičtější Dánové opět v sedle, zatímco Nørgaard od svého příchodu na hřiště vybojovával rovnou sedm balonů — nejvíc ze všech Dánů.

To na Češích byla velmi brzy znát fatální únava, která pozoruhodně "nakazila” i teoreticky čerstvé střídající hráče. Krmenčík začal dobrým, nesobeckým pohybem a zásadním způsobem rozvázal nohy skórujícímu Schickovi, ale navázal už jenom ofsajdy; Vydra se nechytil nikdy. Aktivního Jankta pro změnu odstřelila Šilhavého klasická křídelní rošáda.

Byť se to možná v daném okamžiku nezdálo — a na xG jsme ostatně vyhráli — ona vydařená cca čtvrthodinka zkrátka mimořádně zkresluje, protože jinak to v podání Dánů byla spíš hra kočky s myší. Vzhledem k cestování, ázerbajdžánskému vedru a individuálním stropům mnohých českých reprezentantů to však nepřekvapilo a nemělo by být těžké to pochopit...

2. Všeobecné referendum o absenci "kreativního hráče” míjí pointu. A tou je, že mít ve svém středu tzv. "kreativního hráče” (kterých dle veřejné debaty, jež se po čtvrtfinále strhla, prostě neprodukujeme dostatek) není žádnou základní ingrediencí úspěchu, ba ani nepřekonatelným handicapem. V semifinále máme hned čtyři týmy, které mají střed postaven bez Dočkalů a jemu podobných, mladších verzí, přičemž zároveň polovina zbývajícího kvarteta má obvykle střed pole vyloženě defenzivní, potažmo jim stojí spíš na hráčích schopných balon vyvézt (Phillips x Højbjerg) než s ním rýsovat krásné diagonály a průnikovky. I tvořiví borci typu Verrattiho a Pedriho mají svou rozdílovost primárně ukotvenou ve schopnosti se v mžiku rozhodnout, vyhodnotit situaci než na nahodilých geniálních myšlenkách.

Moment překvapení nám sice schází ukrutně, ale ten se přece nerovná jen "zlaté české uličce”.

Ostatně, co si vlastně od toho tzv. "kreativního hráče” slibujeme? Zde přítomného fotbalistu s nejlepším okem pro přihrávku ze všech (Jankta) mnozí po prvních pár desítkách minut odepisovali, protože "nemaká a není výrazný”. Proti Dánům mu sice statistici Statsbomb napočítali hned čtyři "shot-creating actions” — tj. akce vedoucí přímo/nepřímo k zakončení — v čemž se mu z Čechů vyrovnal pouze Ševčík, a přesto na něm kritici zase nenechali nit suchou. Přesto je pro většinu pozorovatelů hned po Královi největším zklamáním turnaje.

Být tzv. "kreativním hráčem” tohoto Šilhavého výběru je prostě inherentně nevděčná úloha, protože našemu překotnému, leč opatrnému stylu stejně budou vždy dominovat Masopustové.

Proto bych si dovolil diskurz trochu přesměrovat: jak je patrné už jenom z kontrastu mezi naším výkonem proti Belgii, který poháněla v první řadě Provodova nebojácnost na míči, a vesměs vším, co jsme v přechodové fázi předvedli na tomto Euru, nechybí nám spíše někdo takový? Někdo schopný i ochotný vzít balon a přejít přes hráče, rychle ho rozdat, naběhnout do volného prostoru...? I takhle přece může vypadat moment překvapení a třeba v podání Anglie takhle vypadá prakticky ze sta procent. My mezitím nechali Hložka plnit převážně defenzivní úkoly, Pešek nedostal ani minutu, a driblovat se jakž takž snažil jen Barák. Zrovna on, pro nějž to taky není přirozená poloha.

Náš herní styl není na tzv. "kreativního hráče” připravený; na dribléra s kreativním cítěním, který se nám doufejme brzy vrátí jak v Provodovi, tak ve Václavu Černém, už ale rozhodně ano. A právě na to, zda Šilhavý dává prostor i volnost těmto typům, bychom se měli soustředit především.

3. Dánové pokračují v efektivním, nelítostném tažení. Ta proměna z dobře šlapajícího týmu, který neumí pořádně zakončit, do sebevědomé, smrtící mašiny je doopravdy dechberoucí. Angličané budou trochu jiným testem, ale přesto zvažte následující: v prvních dvou utkáních Dánové vypálili 38krát a mezi tři tyče mířili jenom desetkrát. To znamená, že brankáře soupeře prověřil v průměru jen každý čtvrtý projektil; ukrutně málo. V následujících třech vystoupeních to byla dočista jiná písnička: střel mírně ubylo (41), ovšem rovnou čtyřiadvacet jich našlo kýžený cíl. Z cca 26% přesnosti se rázem stala zhruba 58%!

Co je přitom rovněž pozoruhodné: deset z 11 dánských gólů přišlo z otevřené hry, přestože standardní situace se naposledy včera ukázaly být též jejich velkou zbraní. Pouze výběry Nizozemska (2000) a Španělska (2008) nastřádaly za jedno Euro více branek ze hry než letos Dánové (alespoň tedy od roku 1980), kterým se tu nevyrovnají ani Italové.

A v tomto bodě si opět neodpustím zmínit, že Dánové tohohle všeho docílili bez svého nejtvořivějšího hráče. V Braithwaiteovi, Damsgaardovi i obou krajních becích totiž mají hráče, kteří si pokryjí míč, vyvezou ho, rozdají ho, prostě se s ním neštítí zacházet...



Ukrajina - Anglie 0:4

03.07.2021 21:00
Více informací k zápasu

1. Je načase si to definitivně přiznat: Southgate si nás i své soky vodí. Zatím každou anglickou zahajovací jedenáctku na turnaji provázela četná zdvižená obočí. Po Sanchovi sice veřejnost volala takřka celou dobu, ale proč zrovna teď, ve čtvrtfinále, když Saka vypadal tak dobře, tázali se mnozí? Jiní si zase z timingu utahovali proto, že se na první pohled zdálo, jako by se Sancho blížil základu právě tak rychle, jako se blížil přestupu do své vlasti.

Southgate každopádně měl své velmi pádné důvody: už před výkopem vysvětloval, že chtěl mít protentokrát po Fodenovi a Sakovi napravo praváka, který by více roztáhl předpokládanou pětici ukrajinských zadáků. A Sancho to skutečně dělal; míč přebíral primárně blíže lajny a pak se s ním hned sedmkrát rozbíhal vstříc soupeřům a skrz ně. Jeho sedm průniků předčilo všech pět ukrajinských a jím rozběhnutý "ťukes” zastínil všechny čtyři góly.

Jak si výtečně všiml Mark Carey na stránkách The Athletic, Angličané vůbec nejméně na celém turnaji ke svému útočení využívali střed pole. Z 22,2 a 24,6 % v předešlých dvou utkáních to rázem bylo procent 16,7. To je výrazný pokles, kterému se vyrovná pouze derby se Skotskem — žádnou náhodou poslední start Mounta, který pro změnu exceluje v roztahování kombinace do levé strany. Shaw, jenž šampionát ani nenačínal v základu, opět exceloval v nábězích i centrech (přestože Anglie skoro necentrovala) a zase si kolikrát porozuměl se Sterlingem. Southgateovi takhle na hřišti jasně vykrystalizovaly důležité dvojičky a opěrné body: Walker se Stonesem vzorně jistí pravou stranu, zatímco ta levá je dobrodružnější prostřednictvím tandemu Mount-Shaw doplňovaného Sterlingem. Phillips s Ricem uprostřed pole utváří příkladné "kyvadlo”, kdy se typicky jeden vytahuje osobně bránit a druhý (je jedno, kdo zrovna) vše zónově jistí. No, a vrchem tu máte již šestigólové (!) duo Sterling-Kane, od dvojice Shearer-Sheringham konečně fungující double act vepředu.

2. Ale co nějaká... komplikace? Není nula problémů spíš špatně? Zní to divně, a v určité variaci jsem na to již po skupinách upozorňoval i u Italů (kteří od té doby své trápení zažili), ale anglický průchod šampionátem zatím připomíná až podezřelé růžové sady. Pět čistých kont samo o sobě je podezřelých, když stále nevíme, jak se Albion vypořádá s první nepřízní osudu, která takřka nevyhnutelně v určitém bodě přijde. Do semifinále se ostatně kvalifikovaly objektivně top čtyři týmy šampionátu, o nichž moc nelze pochybovat.

Anglické čtvrtfinále byla málokdy viděná pohádka. Kane si dál zvednul sebevědomí, Henderson konečně ukončil nejdelší reprezentační čekání na premiérový gól, přičemž zároveň předváděl patičku ve vlastním pokutovém území. Žádný ze třech klíčových článků (Rice, Phillips, Maguire) se nevykartoval a posledních 10 minut se skandovalo "olé” při každé přihrávce suverénního favorita. To jen Jordan Pickford poprvé v turnaji bláznil, respektive tak trochu povědomě "pickfordoval”, a pokud tak činil ve vědomé snaze to utkání alespoň trochu zdramatizovat, byl by s trochou nadsázky nejrozumnějším Angličanem na hřišti.

Totiž, pokud to doposud neohrožení Angličané ke zlatům skutečně dotáhnou, budou prakticky první svého druhu. Před čtvrtfinále se psalo o tom, že žádný ze šesti týmů, které v dějinách před Albionem otevřely MS/ME čtyřmi nulami, to nedotáhl ani do finále, natož na piedestal. Ještě pozoruhodnější přitom je, že inkriminované výběry Německa (1978 a 2016), Brazílie (1974 a 1986) ani Itálie (1990) nedokázaly adekvátně reagovat, jakmile konečně kapitulovaly. Jen Německo 1978 a Brazílie 1974 se zmátořilo, zbytek mlčel. Švýcary z roku 2006 taktně vynechávám, protože ti technicky neinkasovali i přes osmifinálový exit na penalty, což... vlastně taky zní docela "anglicky”, když si to tak vezmete. Posledních šest vítězů MS/ME mezitím v průměru poprvé inkasovalo už po 76 minutách svého snažení. Francie musela přestřílet Argentinu, Portugalci třikrát prohrávali s Maďary. Němci chvíli nestačili Ghaně, Španělé úvodem svého zlatého mundialu dokonce padli se Švýcarskem.

Letošní Anglie za sebou nemá žádnou takovou zkušenost. Nejvíc všem trnulo při nájezdu Müllera v osmifinále, a ten by stejně skóre jenom srovnával. Totéž platí pro Součkovu náhodnou šanci v duelu, kde zdánlivě o moc nešlo. Skotové se rvali, ale to bylo vesměs celé...

3. Ukrajinci opouští turnaj po debaklu, ale se vztyčenými hlavami. Mužstvo, s nímž se ve vyřazovací fázi po nezvládnutém posledním utkání ve skupině ani nepočítalo, tak nějak přiléhavě opouští šampionát bez jakýchkoliv gratulací, potichu.

Přesto by právě "ukrajinská cesta” měla být dle mého vyzdvihována mj. českými novináři, kteří zoufale hledají pro leckdy ustrašený český mančaft inspiraci. Ukrajinci nemají o nic víc "kreativních hráčů”, jejichž nedostatkem se teď mnozí ve veřejném prostoru zaklínají a deklarují krizi české kopané; ne, oni prostě jen chtějí kombinovat, chtějí se bavit, a výsledky až tak neřeší.

Nechci tedy Ševčenkovi a spol. křivdit, ale takhle to zkrátka na tomhle Euru vypadalo — a myslím to jako reálný kompliment. Takhle se totiž prodávají hráči. Jenom takhle si svět mohl všimnout komplexního útočníka Jaremčuka a v menších dávkách i Zabarného, Zubkova či Cyhankova.

Skutečností částečně je, že Ševčenkovi nic moc jiného než snaha o pěkný fotbal nezbývalo. Pro čtvrtfinále mu vypadla ofenzivní hvězda Malinovskyj (byť se spekulovalo i o sporech s trenérem, jenž ve vyřazovací fázi začal stavět mnohem opatrnější záložní řady), nemohl počítat ani se svým nejzkušenějším štítem Stepanenkem a hned v půlce úvodní části mu ze hřiště odkulhal i nejostřílenější stoper Kryvcov. To by se jeden po... zvencnul. Kór když si vezmete, že takhel Ševčenko sestavu proti favoritům lepil už na podzim kvůli covidu.

Pro Ukrajince však takové komplikace nakonec byly spíše požehnáním. Ne snad že by se outsider kdy přiblížil postupovému výsledku, ale do prvního poločasu po přetočení formace na čtyři vzadu dorostl. Rázem se hůře presoval, začal chytře rozrážet anglické momentum menšími fauly, Zabarnyj konečně sebevědomě rozehrával, a Cyhankov z lavičky přinesl řádné osvěžení. Albion soupeře hned zkraje druhé části zchladil, ale i ke konci zápasu se Ukrajinci nadále snažili na polovině věhlasného soka kombinovat za hlasitého zpěvu i "islandského potlesku” fanoušků a ohlušujícího přizvukování četných bubnů na žlutomodrých tribunách.

Jeden by při pohledu na tribuny nikdy neodhadl, že takto poháněný tým prohrává 0:4...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (132)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Česká prohra se Schickla, výkon Dánska jako Delaney.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
cink

Reagovat
M0rb1D4S

No fans of #ESP, #ITA nor #DEN can attend #Euro2020 semi-finals or the final (other than UK residents).

To je už fakt k blití tenhle formát

Reagovat
LAM

Klasická tlačenka pro Anglii.Tahle ale nemá obdoby

Reagovat
Talker

Covid vypustila Anglie, aby odložila turnaj o rok a teď ještě vytvořila další mutaci, aby zabránila fanouškům se zúčastnit.

Reagovat
mistr129

Ne, ale mají jim sebrat pořadatelství, když tam nikdo nesmí

Reagovat
JacoBee

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Mouser

Reagovat
PaYaB

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Minister

Reagovat
naheCZ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kovi81

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
Infi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
gunner123

Reagovat
jk

JJ naprostá klasika

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Whitemedia

Ministers are approaching a deal under which Uefa and Fifa officials, politicians, sponsors and broadcasters would be exempt from self-isolation rules on arrival, despite concerns that this could lead to an increase in coronavirus cases and provoke a backlash from members of the public who are unable to go on foreign holidays.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oddy

Reagovat
JacoBee

All four teams in the semifinals played all their group games at home.

England - 3 x London

Denmark - 3 x Copenhagen

Italy- 3 x Rome

Spain- 3 x Seville

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
Mass

coincidence?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
forma

Reagovat
Talker

Co si budeme povídat, Southgatův pragmatismus prostě Anglii svědčí. Předchozí trenéři se snažili nacpat do sestavy to nejlepší, všechny ofenzivní hvězdy, dvojici Lampard-Gerrard atd.

Southgate to bere prostě obráceně, chce nějaký systém a do toho si vybírá hráče, kteří tam sedí. Titul na EURO z toho podle mého nebude, tam si myslím, že Anglie padne, ale finále by být mohlo a to je prostě úspěch. Po semifinále na MS druhý v řadě.

Na tituly to bude chtít špičkového stratéga, ale SG prostě dělá co může a podle mého je hodně podcenovaný.

Reagovat
Muffi

Jedna vec pro ne hraje a to je individualni kvalita, kterou maji v porovnani s konkurenci nejlepsi co pamatuju.

Lidi tu pisou ze za beckhama, gerrarda terryho nebo lampard na tom byli lip ale to je blbost.

Sanci meli 02 ale byli v blbe strane pavouka, 04 je posilil rooney ale becks s lampsem hrali mizerne, stejne i 06, kde na tom byli tak super, ze se pri zraneni rooneyho nakopavalo na fyzicky slabeho crouche, poslednim utocnikem v nominaci byl 16lety wallcot, protoze vasselovi, bentovi ani defoeovi trener neveril.

Reagovat
Talker

Mně to přijde opravdu velmi odlišné. Možná je to tím, že tam je spousta "nosičů vody", kteří jsou ochotní makat pro tým, na kterých to Southgate staví - vlastně celá záloha jede na krev, Sterling dělá náběh za náběhem, krajní beci pilují lajnu... Jedinou hvězdou "velkého" klubu je tam Kane. Ten zbytek je zastíněn jinými hráči ve svých klubech (kromě Mounta, ale tak ten je dříčem).

Když porovnáš tu zálohu předtím, tak tam byl Gerrard, Lampard, Scholes, Beckham. Všichni už byli hvězdami ve svých klubech 2004, k tomu na hrotu Rooney.

Možná i díky tomu, jak je ten kádr mladý, mi přijde, že je tam mnohem méně ega a mnohem více obětavosti. Respektive to ego bylo obětováno ve prospěch těch dříčů, těch obětavých hráčů. On tam mohl dát od začátku Grealishe i Sancha na úkor Sterlinga, Mounta/Phillipse a ač by to zlepšilo ty ofenzivní schopnosti a kreativitu, nebyl by tam hráč, který dělá náběhy, nebyl by tam ten dříč navíc v té záloze...

Reagovat
fenixLFC

moment ako moze byt kane hvezdou "velkeho klubu"? nemyslis skor hviezdou velekho formatu? pretoze 95% tej repre je tam z vacsich klubov nez je tottenham

Reagovat
jk

Je to takový Jarda Šilhavý anglické kopané. Akorát má k tomu svému taktickému přístupu podstatně lepší hráče. On se ale fakt hodí jen do národního mužstva, v klubu bych ho nechtěl ani vidět

Reagovat
Talker

Já Šilhavého prakticky neznám, tuším, že trenoval Slavii a předtím snad i Jablonec, možná Baník, ale to je tak všechno. Českou ligu nesleduju už nějakou dekádu a repre jen na velkých akcích, takže mi tohle vůbec nic neřeklo.

Jinak mě by třeba zajímalo angažmá u lepšího klubu, protože se mi moc líbí, co dělá u repre. Vzešel z mládežnických kategorií a nebojí se tam ty hráče okamžitě brát, nebojí se to na nich stavět a odpálit ty průměrné/nadprůměrné zkušenější hráče ve prospěch těch mladých.

Podle mého by dokázal udělat něco podobného, co udělal Lampard u nás - oživit tu soupisku, překopat to, omladit. K tomu i díky zkušenostem vypadá takticky vyspěleji a zkušenější.

Reagovat
jk

Já si nedovedu představit, že by musel hrát tři soutěže a měnit sestavu. On je tak konzervativní až to není hezký. Když se mluvilo o tom, že by mohl převzít Spurs tak se většina fans křižovala víc než ohledně Martineze nebo Gerrarda ( ).

Jinak teda osa anglické reprezentaci má řekl bych kolem +-25 let ne? Jedinej bez koho si tu jeho nudnou sestavu nedokážu představit je Rice, který má 22.

Reagovat
Talker

Tak to se řeší těžko z pohledu, kdy klub snad ještě netrénoval...

Navíc rotace je celkem kouzelné slovíčko, které málokdo splní. Ti TOP trenéři mají většinou 8+ hráčů, kteří odehrají prakticky všechno a kolem nich se točí pár hráčů + když někdo potřebuje oddych.

Co se týče repre, tak se zapojili všichni kromě 3 obránců a náhradních golmanů, kdy to jsou role, kde to netočíš, pokud nemusíš. Všichni ofenzivní hráči (podhrotoví) dostali zápas nebo více v základu. Já ho znám jen z repre a tam vidím naopak celkem vůli to točit, je tam vůle dávat šance mladým hráčům.

Co se týče té osy, tak cca tam to nějak bude. Spíš mi jde o to, že dává šance mladým hráčům, pozívá je relativně brzo na treninky/zápasy, aby je viděl a ti pak dostávají šance - ať už Mount, Foden či další. Jasně, Anglie má skvělou generaci mladíků, ale i tak si myslím, že kdejaký trenér by vzal pár zkušenějších hráčů na úkor třeba Bellinghama a spol.

Reagovat
jk

Tak 20 repre zápasů Sancha je dost výmluvných. Já asi chápu kam míříš.

Ten konzervatismus co zmiňuji on prostě demonstruje od výběru sestavy až po vedení zápasu. To bylo prostě hrozný se dívat na ten sterilní fotbal např. proti Německu. 70 minut hraje s Ricem a Phillipsem údržbu aby tam na 20 minut poslal Grealishe, za do té doby dost přímočarého Saku, úplně změnil ráz zápasu a vyhráli 2:0. Takticky výborný, ale on tam má takové fotbalisty, že by s nimi mohl hrát strašně hezký fotbal Ale výsledky mají výborné to se musí nechat.

Reagovat
Talker

Já s tebou souhlasím, on je konzerva, může hrát skvělý fotbal a místo toho hraje sterilní sračku.

Na druhou stranu jak píšu, ono se o to pokoušela hromada trenérů, zapojit ty největší hvězdy a ono to nikdy nefungovalo. Sice byl třeba super fotbal, ofenzivní, ale výsledky nebyly.

Southgate to bere obráceně, hraje na výsledky a vše tomu podřizuje. Sestavu, styl hry, systém, všechno. A má z toho (přinejmenším) 2 semifinále v řadě. Sice to je nuda, ale mají semifinále a porazili Německo. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby tam byl někdo, kdo by se pokusil nacpat do sestavy 5 ofenzivních hráčů ve stylu Rice-Mount, Grealish, Foden, Sancho - Kane.

Já myslím, že něco takového bude fungovat za pár let (EURO 2024), kdy budou ti hráči vyspělejší, ale v tuhle chvíli ho prostě chápu, no.

Reagovat
jk

Já si právě říkám, co by se stalo, kdyby Muller poslal němce pro tom sólu do vedení. Jestli by Albion s tím svým profesorským přístupem dokázal otočit.

Ale jako jo, on tomu úspěchu v turnaji podřizuje všechno, ale v systému kdy by hrál 50 zápasů za rok tomu jeho pragmatismu prostě nevěřím. (A nebo mě ještě furt trochu děsí Mourinho )

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
partaS

Provod a kreativní cítění dejte pokoj

Reagovat
fantomas

Anebo poďme skopat na zem každou alternativu a nikdy nebejt spokojení. Taky možnost samozřejmě.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Mass

Já vim že ligu nesleduješ, ale v asistencích (A/Z,% p.) má stejný statistiky s Bořkem Dočkalem, nestačí?

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Rarášek

A to se něják vylučuje s tím, že není kreativní?

Reagovat
Bakary3

Vylučuje, protože kreativní je.

Já se kolikrát nestačil divit, jakou vykouzlil ulici, jak balon prostrčil.

Což mě u něj kolikrát fakt šokovalo, protože zrovna od něj jsem to po jeho úvodu angažmá nečekal.

Reagovat
Banikovec7

nejsou nemíla?

Reagovat
JacoBee

Reagovat
fantomas

Chtěl jsem chvíli dát dle Bosákovy výslovnosti "Postup nakonec nebyl na Maehle vzdálený", ale... ta výslovnost neni správná ne?

Reagovat
Banikovec7

Není Schválně jsem včera po tom Bosákově ujištění, že vše ověřil, hledal na youtube nějaké video s dánským komentářem a čtou to s "e".

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Jak slovenské ä se to vyslovuje podle slovenského zeměpisného atlasu 1957

Reagovat
Rudnevs

Presne. Æ = Ä. Neviem, čo Bosák šaškuje, asi má doma chladničku od Miele.

Reagovat
herbage

Bosak slusne potrolil

Reagovat
cubinho
Reagovat
smazaný uživatel

Joakim Mæhle – May-leh

UEFA.com to taky moc nevyjasnila

Reagovat
smazaný uživatel

Mrknu do zeměpisného atlasu

Reagovat
herbage
Reagovat
smazaný uživatel

Opet pochvalim skvely podcast o semifinale a presne zhodnoceni Cechu

Reagovat
smazaný uživatel

ctvrtfinale

Reagovat
patas92

Já jsem si nevšiml, že by byl Jankto kritizován za nemakání. Spiš za to, že se od něj čekala právě ta role tvořivějšího hráče mezi těma dělníkama a on v ní zklamal.

Jinak souhlas s tím, že ten "kreativní" hráč nemusí být mermomocí střední záložník. Stačí šikovnější křídlo, schopné driblingem nebo aspoň rychlostně obejít hráče, přečíslit, slušně nacentrovat. Jankto bohužel v ničem z toho moc nevyniká.

Reagovat
stas87

Vynikajuci vykon za mna podal aj Vestergaard. Ci uz v tom, ze konstruktivne rozohral, nebal sa loptu potiahnut a nakoniec to bol on, kto prihravkou do nabehu vyzval Maehleho k tomu, aby nacentroval na Dolberga. Trochu ho zraza ten inkasovany gol, kde dobre nevyhodnotil postavenie Schicka, skor cakal vysoku loptu do hlavickoveho suboja. Lenze center bol nizky, Schick zastavil svoj pohyb a on bol uz daleko od neho. Mohol dufat, ze ho Schick trafi do nohy, ale dostal loptu medzi nohy a Schmeichel bol bez sance. Uz som to pisal vcera pod zapasom, velka pomoc je, ked aspon jeden zo stoperov loptu potiahne a zalozi tak akciu, ci uz prihravkou alebo loptou do kridla. Odpada tak nutnost zakladat akcie cez zalohu. Ta ked uz dostane loptu od stopera, tak väcsinu sa super stihne postavit do bloku a je tak tazsie nieco vytvorit. Ta trojica danov vzadu sa v tomto dost dobre doplnuje, toto im funguje fakt vyborne.

Reagovat
smazaný uživatel

Ona ta naše malá kreativita byla opravdu daná především důrazem na pracovitost všech hráčů v poli a také tím že je těžké býť kreativní když si ti vepředu nabíhá do nebezpečné pozice jen jeden hráč. Naopak mi více než kreativita chyběla odvaha, proniknout do šestnáctky a častější střelba ze střední vzdálenosti. Přesto si myslím, že jsme se na ME nesnažili, jako často v minulosti jen bořit a hrát tzv. na chytráka. Naše hra byla o dost aktivnější než 2008, 2012, 2016.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

no hlavně prostě nemáme kreativní hráče...pokud počítám ty skutečně kreativní, tak posledním byl Dočkal, a po něm už nic, bohužel, ale se zbytkem souhlasím

Reagovat
dantetomas

Ale tak to nie je len pripad vasho timu. Celkovo mam pocit, ze kreativni hraci sa z futbalu vytracaju. Dolezity je doraz, presing a celkovo fyzicka pripravenost. Uz akosi nie je miesto pre klasicke desiatky, ktore to na ihrisku vacsinou "odchodili", ale hernou inteligenciou a kreaticnymi schopnostami dokazali zapasy rozhodovat. Dnes by si taky Zidane ani nekopol

Reagovat
jk

Kreativita se přeceňuje.

Reagovat
Pablos

Reagovat
Nikikrew

https://cnn.iprima.cz/nespravedlive-euro-v-praxi-v-semifinale-jsou-tymy-ktere-ve-skupine-nemusely-cestovat-28851?utm_source=facebook&utm_medium=ads&utm_campaign=sh&fbclid=IwAR0Bgk9vIS9FCYhUvDVrTXyGjP2VB8QGBZAec-0VtYKeX8H4IDhlJfFUWj8

Debilnejsi model Eura asi nemohol byt. Anglicania 4 z 5 odohrali doma a pravdepodobne dalsie 2 opat. Wtf ved to je cele na hlavu. Obrovska vyhoda pre nich...

Reagovat
fenixLFC

tvl to je sracka spanieli tu domacu vyhodu vyuzili tak moc ze ani nevyhrali skupinu. spanieli a taliani furt patri medzi tych cca 6 reprezentacii pre ktore nie je semifinale prekvapenim. a posledna veta ze francuzi skoncili mozno aj preto- jojo pretoze svajciari hrali vsetky zapasy doma a voobec necestovali jedine ake take prekvapenie v semifinale su dani ktori ale zaroven hraju jeden z najlepsich futbalov na sampionate. nemam pritom pocit ze by sa v niektorom pripade dalo vyhovarat (pretoze to nic ine nie je) na to ze tim nepostupil kvoli cestovaniu. vsetky timy ktore postupili do semi za to vdacia aj priaznivemu losu alebo situacii kde v tych zapasoch povacinou boli favoriti. spanieli urcite v oboch zapasoch playoff, anglicania boli s nemcami 50/50, dani favoritmi v oboch zapasoch a taliani to na belgicanov vedia dlhodobo. ale chapem ze je lahke to zjednodusit. korelacia ale nie je kauzalita, to by im mal niekto vysvetlit

Reagovat
mistr129

Už jsem to tu někomu psal jinde, za mě není problém v tom domácím prostředí jako takovém, ale v cestování, které se projeví právě až v pozdější fázi turnaje. Přesné počty už si nepamatuju, ale Francie před 5 lety sice byla domácí, přesto se přesouvala po celé zemi stejně jako všichni ostatní a nakonec nacestovala během turnaje víc kilometrů, než finálový soupeř Portugalsko.

Když vezmeš vzdálenosti autem (beru podle Google map a jinak to nejde, tak Ukrajina do čtvrtfinále šla s 10 000 "nutně" nalétanými kilometry (jako výchozí bod beru Kyjev, když vezmeš Amster, tak je to 8 000), zatímco Angličani jen s tím letem do Říma (1 800 km). Rozdíl jsou teď i Dánové, kteří za sebou mají cestu do Baku a zpátky.

Reagovat
dantetomas

Ako pise kolega dole, tu ani nejde o domace prostredie, ale o fakt, ze niektore timy lietali do takej prdele ako Baku ci Petrohrad. Dokonca sa v Azii hralo cvtrtfinale. Ak by sa cele Euro odohralo v zapadnej a strednej europe, mozno by ten format taky problem nebol. Lenze prachy zase rozhodli a podla mna to turnaj vyrazne ovplyvnilo. Predsa len, ak niekto nalieta tisicky km v priebehu par tyzdnov, musi sa to na jeho fyzickej pripravenosti prejavit.

Reagovat
Acquanni

Rozhodně je to výhoda, že třeba Dánové a Angličané jen jednou cestovali na zápas pryč z domova. Ale ještě horší je to, že na semifinále a finále se nedostanou fanoušci odjinud než z Londýna, to je pro Anglii už fakt šílená výhoda. Fanoušků jejich soupeře/soupeřů se jen z Londýna moc teda neposbírá

Reagovat
fenixLFC

keby hrali semifinale s ukrajinou alebo ceskom tak by tam hostujucich fans mali tri prdele

Reagovat
Acquanni

To je možný Ono se určitě najdou i Dánové třeba, ale prostě i kdyby jich tam byly třeba tři tisíce, tak je to směšný počet a pořád tam bude neuvěřitelná převaha domácích

Reagovat
celeb

a taki Poliaci by Anglanov mozno aj prekricali

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
Neri04

Bez kreativity neni moment prekvapeni.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Moment překvapení je vytvářen daleko častěji individuální odvahou. Průnikem do šestnáctky, střelou, vytvořením zmatku tím že zpomalím a pak následně zrychlím, rychlostí jednotlivců při brejku. Tím vším a jiným uvedeš soupeře do zmatku a pak můžeš udělat třeba něco nečekaného, ale pro kreativitu musíš vytvořit podmínky a prostor.

Reagovat
fantomas

Přesně, i kreativita ostatně pronikne na povrch jen odvahou. Můžeš stokrát vidět ulici, ale furt tam musíš ten míč i poslat (a pak se ukáže, zda na to máš i techniku). Stejně tak uvidíš příležitost se někudy prosmýknout a v závislosti na tom, zda máš odvahu, to uděláš nebo ne (a pak se zkáže, zda na to máš i techniku). Je to ten samej princip.

Reagovat
icefish

Souhlas. Taky ti do ty ulice musí někdo nabihat, že... kreativitu limituje/umožňuje pohyb ostatních.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Chybí Jiráček.

Reagovat
Neri04

Souhlasim s tebou, individualni odvaha je velice uzce spojena s kreativitou, bez ni rozhodne nemuze byt hrac kreativni. :-)

Jen mam pocit, ze si kazdy predstavujeme pod kreativitou lehce odlisne veci. Za me do kreativity patri i to, co jsi popsal. Nevidim v tom jen ty tzv. ulice, ktere se tu tak vzyvaji.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda,že nejsou

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, http://www.youtube.com/watch?v=ODN5mjwIJW4 ,takže podle očekávání se to vyslovuje

Reagovat
Rothbard

Basketbal

Reagovat
smazaný uživatel

Všechny skupiny vyhráli Evropani

Reagovat
smazaný uživatel

Slovinci se nějak zázračně zlepšili,minule se ani nedostali na MS a najednou v kvalifikaci OH všechny převálcují

Reagovat
$dolar$

Faktor Doncic.

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě nějaký Američan za ně hraje,co v roce 2013 vyhrál MS do 19 let s USA a hrál pak ve španělských klubech a nějak záhadně se dostal ke Slovinsku i když nikdy za žádný slovinský klub nehrál

Reagovat
cink

Lol. Dončič?

Reagovat
smazaný uživatel

Ale předtím zase vyhráli ME.

Reagovat
$dolar$

Jj dobry hrace meli vzdycky, ostatne maji jeste Dragice a predtim tam byl Lakovic.

Reagovat
Pablos

paráda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to jak jsme ztratili náskok deset bodů 50 sekund před koncem to byl kumšt no aspoň že dnes bez nervů

Reagovat
smazaný uživatel

A teď se dívám OH bez Litvy a Srbska, ale s ČR! Senzace jak kráva. Zvlášť když Basket je na OH jasně nejsledovanější kolektivní sport. I když já se víc těším na sedmičkový Rugby.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
stas87

Kurzy úplne smiešne, ja mal neprehru Česka za 2,34. Kľudne som tam mal poslať jednotku. Čo už, zahodil som darček od bookmakerov. Na Grécko bolo 1,31 a to bol úlet, ja by som tie kurzy dal do roviny. Ten Česky tím je zaujímavý, aj na olympiáde môžu ísť do QF, páčilo sa mi to už proti Kanade, kde ju do vedenia pustili až v OT. Len skoda že tam je Balvin, ten je pre mna dosť nesympatický hráč. Aj si na Česko ešte podám na olympiáde, snáď bookmaker urobí nejakú chybu a poteší ma.

Reagovat
Stannis Baratheon

V basketu dávat neprohru

Reagovat
stas87

A preco nie? Netrapi ma predlzenie, ked tim na ktory podam neprehra, nic ma nemusi zaujimat.

Reagovat
Stannis Baratheon

No tak remíza je v basketu častá asi jako ve fotbale búro, tak se ti ani nevyplatí dávat s křížkem.

Reagovat
stas87

Cesi prave remizu hrali zapas predtym. Veril som im, ze minimalne neprehraju, tych 1,3 na grekov bola blbost ale radsej neprehra. Par drobakov to hodilo, na pivo bude. Ja na NBA davam neprehry celkom casto, ked vidim na 1 u nejakeho zapasu 2,5-3 tak to skusam.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Skalda29

Aspoň se bude na co dívat, než nějaké skákání na trampolíně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

*

Reagovat
fenixLFC

hrozny sport

Reagovat
irik

Reagovat
smazaný uživatel

Podle gusta. Ale je druhý nejpopulárnější na světě.

Reagovat
fenixLFC

no nie je. ani podla aktivnych ucastnikov, sledovanosti alebo nicoho

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je, maximálně Kriket se s ním může měřit.

Reagovat
fenixLFC

podcenujes radu sportov ktore sa hravaju napr v azii. nie je to len kriket. co som tak pozeral tak basketbal nebol v ziadnej kategorii ako druhy najpopularnejsi sport

Reagovat
smazaný uživatel

např? Všechny statistiky ukazují basketbal na 2.-3. místě na světě. A v Asii je velmi populární také. Filipíny, Čína, Korea....tam je basketbal velmi populární a když k tomu přičteš Ameriku a Evropu, kde zase stolní tenis a kriket nikoho nezajímá, tak je basketbal v globálu po fotbale asi opravdu druhý nejpopulárnější sport.

A tu poznámku že je to hrozný sport to taky nechápu. Ale tak to je podle gusta asi no.

Reagovat
smazaný uživatel

Šlo to udělat i tak,aby si zahráli všichni bez kvalifikace rovnou na těch 7 zápasů,5 skupin po 11,každá skupina by se hrála na 2 kola-2x 5 dvojic+vynechávající v obou kolech mezi sebou a pak 32 do play-off,čili po 6 z každé skupiny+2 další ze 7.místa

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
cink

Itálie - Španělsko kurz 2.5 na Italy, na to že Španělsko vyhrálo jen jeden zápas a to se Slovenskem je ulet

Reagovat
fantomas

Bookmakeri jim spolu s Anglii dost veri celej turnaj.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele