Africký zápisník IX. aneb Nigérie vs. Bafana Bafana, Kongo vs. Fofana Fofana

07.02., 16:50
Názory a komentáře
Přidá Ademola Lookman další branku? (© AFP)

Africký fotbalový svátek se chýlí ke konci. Zbývají poslední čtyři týmy, které se v rámci jediného semifinálového dne utkají o vstupenky do velkého finále: podvečerní duel obstará asi největší zbývající favorit, Nigérie, a překvapení turnaje z Jihoafrické republiky. Večer se potom domácí Sloni postaví dosud neporaženému Kongu.

Nigerijci se s Jihoafričany na Afconu utkali zatím třikrát a vzájemná bilance vyznívá suverénně v jejich prospěch - tři výhry, souhrnné skóre 8:1. Pokud se Super Eagles dnes podaří tuto šňůru prodloužit, a pokud to zvládnou bez inkasované branky, zapíše se jejich kouč José Peseiro do historie jako první stratég, který je v rámci jednoho Afconu dovedl ke čtyřem výhrám v řadě s udrženou nulou.

Samozřejmě ale stále platí, že Nigérie je v historii kontinentálního poháru hlavně sběratelem bronzových medailí, zatímco Jihoafričany vede Hugo Broos, který už v semifinále jednou byl a zvládl ho na jedničku (s Kamerunem v roce 2017). Pokud Bafana Bafana zvládnou po Egyptu a Kapverdách vyřadit i nigerijské Orly, udrží naději na teprve druhý historický titul (a první od roku 1996).

Super Eagles jsou mimochodem v semifinále už popatnácté, což je absolutní rekord; dvoucifernou metu už jinak pokořili pouze Egypťané (13), Ghaňané (12) a Kamerunci (10). A nově také Pobřeží slonoviny. Domácí reprezentace sice zatím na turnaji vyhrála v základní hrací době jediný zápas (!), hned ten první proti outsiderovi z Guiney-Bissau, v play-off ale ukazuje obrovskou mentální sílu, díky které dokázala přetlačit nejprve favorizovaný Senegal a následně i nebezpečné Mali.

DR Kongo už se s Pobřežím v této fázi turnaje jednou utkalo; bylo to v roce 2015, kdy Sloni pod vedením Hervého Renarda také získali svůj zatím poslední titul. Tehdy ve vzájemném zápase zvítězili 3:1. Nehráli ale doma - a to by mohl být problém, protože aktuální šňůra semifinálových účastí pro domácí reprezentace nevypadá vůbec dobře. Ghana v roce 2008, Rovníková Guinea v roce 2015 a Kamerun v roce 2021 shodně nevstřelily ani gól a s turnajem se loučily těsně před vrcholem.

Připomínáme, že v play-off budeme Zápisníky vydávat každý hrací den a vždy pokryjeme aktuální čtveřici (a později dvojici) týmů, jejich poslední zápasy a prognózu na ty nadcházející.

Žebříček power rankings samozřejmě stále aktualizujeme, protože ale tyto články budou nadále vycházet postupně, uvedeme ho vždy na začátku článku. Pak teprve přistoupíme k jednotlivým reprezentacím.

1. Nigérie, 2. Pobřeží slonoviny, 3. Jihoafrická republika, 4. DR Kongo

A teď už k týmům samotným. Jako první přichází na řadu...

NIGÉRIE

4-1-0, 6:1, pořadí v power rankings: 1. (=)

Defenzivu Super Eagles jsme chválili už několikrát. José Peseiro má zkrátka svůj styl, který asi nezaujaté fanoušky příliš nenadchne, Nigérii ale zatím na turnaji přináší úspěchy. Čtyři čistá konta za sebou a téměř úplné vymazání energické angolské ofenzivy (až na počáteční nekoncentrovanost při rohovém kopu a jedné šance Gelsona Daly) nedává jinou možnost než považovat Nigérii za největší favority na celkové prvenství. Pravda, útočná vozba si stále počíná dost minimalisticky, i na ní jde ovšem vidět znatelný pokrok (a hlavně Nigérii zatím zpravidla stačí i jeden gól).

Může za to zejména změna filosofie ve středu hřiště, kde Joe Aribo musel ustoupit ofenzivnějšímu Iwobimu. Šlo zároveň o dost překvapivý tah, Aribo s Onyekou nehráli vůbec špatně, perfektně vykrývali prostor a neprostupná defenziva byla z velké části i jejich zásluha. Bohužel pro Nigérii jsou oba typologicky dost podobní - běhaví, takticky vyspělí, ale zároveň zcela nekreativní. S Iwobim jindy konzervativní Peseiro dost zariskoval, mohl totiž ztratit svou jistotu vzadu na úkor zlepšení ofenzivy s vynikajícími individualitami, které si do té doby vždy NĚJAK poradily. Zatím to ale vypadá, že šlo o geniální tah. Iwobi mimo svůj tradiční post působí jako spojka mezi útokem a středovou řadou a uvolnil tak nohy zejména Mosesi Simonovi, který proti Angole odehrál zatím svůj nejlepší zápas. Včera se nicméně objevila zpráva, že naprosto klíčový útočník Victor Osimhen má problémy s břišním svalem. Nemělo by sice jít o nic vážného a hráč normálně trénoval, Super Eagles ale budou potřebovat mít svou největší hvězdu ve 100% kondici.

Pořád je totiž nutno zohlednit fakt, že Nigérie teprve nyní v semifinále narazí na opravdu kvalitního soupeře, který nekupí pod tlakem jednu chybu za druhou. Navíc jde o soupeře vedeného výborným stratégem. Což o to, ani JAR není vyloženě špičkou na kontinentu, Nigérie ale nemůže vepředu stále spoléhat na individuální chyby soupeřových stoperů (Castelleto, Gaspar), těch by sehranější obrana JAR měla dělat mnohem méně.

Proti nepříliš zkonsolidované a zmatkující obraně Angoly, které se navíc při nepříznivém stavu mentálně složil střed zálohy, si Nigérie vytvořila nijak oslnivých 1,17 xG. A vzhledem k penaltové formě Ronwena Williamse bych při případném remízovém stavu po 120 minutách na Nigérii příliš nesázel. Pro postup Nigérie ale zase hovoří herní styl soupeře, který by měl Super orlům vyhovovat. Jihoafričané totiž hrají poněkud atypickým stylem, kdy rádi drží míč a šance si tvoří rychlými kombinacemi a díky zažitým návykům hráčů Mamelodi Sundowns. Nigérie tak opět může slavit úspěch svým pragmatickým defenzivním stylem.

JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA

2-2-1, 6:2, pořadí v power rankings: 3. (+1)

Cesta Jihoafričanů do semifinále byla mnohem náročnější než až překvapivě umetená cestička jejich dnešního soupeře. I proto je ale mnohem impozantnější. Na začátku turnaje, a to zejména po prvním zápase s Mali, jsme pochybovali o ofenzivních možnostech Broosova týmu. Poslední zápas tuto pochybnost znovu oprášil, přesto JAR působí v ofenzivní fázi lépe, než jsme čekali. Vzhledem k postupující fázi turnaje může být jeden z rozhodujících faktorů také únava. Co si ovšem Bafana Bafana odehráli navíc na hřišti, to alespoň ušetří oproti Nigérii při cestování.

Jižní Afrika je velmi těžce předvídatelným týmem. Na jednu stranu jejich otevřené 4-4-2 naznačuje náchylnost k propadům uprostřed hřiště a k určité defenzivní nejistotě, na druhou Jihoafričané poměrně překvapivě nedostávají góly. A že jich dostat mohli... V klíčovém momentu ale vždy přijde buď skvělý blok obránce, špatná mířidla útočníka nebo zákrok zatím vynikajícího Ronwena Williamse, který je pro mě zatím favoritem na nejlepšího gólmana turnaje. Proti nim bude stát tým spoléhající zejména na brejkové situace, který si nevytváří velké množství šancí, ale zato je umí klinicky proměňovat.

Kombinačně zdatná ofenziva se naopak postaví asi zatím nejlepší defenzivě na turnaji. Angola i přes svůj nejhůře odehraný zápas ukázala, že i nechybující obranu Super Eagles je možné otevřít průnikovou přihrávkou, případně lze využít standardní situace. Ofenziva JAR je ze zbývající čtveřice dle mého názoru nejnápaditější. Zatímco Nigérie často při útoku do zkonsolidované obrany neví, co s míčem a tvrdohlavě zkouší centry z křídel, Jihoafričané vepředu víří, ví o sobě a jsou schopní zahrozit jak centrem, tak i kombinačně. Problémem je, že stejně jako v obraně je občas až nepochopitelné, co všechno dokáže JAR "přežít", útočníci Bafana Bafana jsou schopní šance pálit podobným způsobem. Brankář Nigérie se nicméně určitě musí připravit na dalekonosné rány Teboho Mokoeny, který beztak už od rána žhaví kopačky.

Vzhledem k profilaci Nigérie a Jihoafrické republiky bych se nedivil, kdyby zápas dospěl opět do prodloužení. Jeden tým má problém efektivně útočit, druhý zase proměňovat šance. Mentální výhodou Jihoafričanů ale může být absence strachu z remízy a následného penaltového rozstřelu. Ronwen Williams musí totiž strašit hráče Kapverd ve snech ještě nyní.

POBŘEŽÍ SLONOVINY

2-1-2, 5:7, pořadí v power rankings: 2. (+1)

Ve čtvrtfinále nám zbyl jediný tým, který sází na vysoké držení míče. Tím je právě Pobřeží slonoviny. Jakpak by také ne, když se můžete opřít o skvělou záložní řadu v čele s dominantním Seko Fofanou. Sloni zároveň udivují svým (známým) příběhem, kdy po zpackané skupinové fázi dohrávají turnaj pod nezkušeným Emerse Faém, který se, pokud Sloni svou pohádku dotáhnou do konce, stane minimálně domácí doživotní legendou.

Pokud Nigérie došla do semifinále díky defenzivní organizaci a Jihoafričané kvůli ofenzivní kombinaci, hlavní devízou Pobřeží slonoviny je jednoznačně mentální síla a absolutní nezdolnost. Mali bylo ve vzájemném zápase lepším týmem, mělo výhru na dosah ruky... než přišla šťastná trefa mladíka Adingry na samém konci druhého poločasu, na kterou navázala ještě šťastnější trefa na samém konci prodloužení. Zároveň se ale nelze ubránit pocitu, že jednou i pořadatelské zemi musí dojít "šťáva".

Demokratická republika Kongo je rozhodně soupeřem k poražení, vítěznou euforii oranžového týmu ale kazí ztráta klíčového stopera Odilona Koussonoua a střelce (potterovsko-famfrpálovou terminologií spíš odrážeče) vítězného gólu Oumara Diakitého. Zatímco Diakité nijak zvlášť chybět nebude, Kossounou ano. A když už jsme u těch stoperů, tak se schválně zaměřte na hru Evana Ndicky. Sloni rozehrávají hodně zezadu a právě stoper Ndicka vytvořil už tři šance svým spoluhráčům, má čtvrtý nejvyšší počet xA z týmu, a to při procentuální úspěšnosti 92 % přihrávek.

Faé se zkrátka snaží držet toho, co bylo natrénováno už před turnajem, jinou možnost ani neměl. Oproti Gassetovi má ale jeden velký trumf - uzdraveného útočníka Hallera. Jak je Haller ve vápně smrtící, se ukázalo už proti Mali, kde mohl poslat svůj tým do vedení v prodloužení mnohem dřív, jeho hlavička ale skončila na břevně. Jedno vylepšení pak přinesl do týmu sám mladý kouč, a to zařazení Jeana Seriho do středové řady po debaklu s Rovníkovou Guineou. Občas zkrátka potřebujete mít v týmu nejen ty nejlepší fotbalisty, ale také zkušenou klidnou sílu. Seri v rozehrávce proti Mali sice jednou zachyboval, je to ale výjimečný jev. Právě nechybovat v rozehrávce bude alfou a omegou úspěchu, protože DR Kongo je velmi agresivně napadajícím týmem, který má nejvyšší počet získaných míčů na soupeřově polovině. Ono se ale to samé dá říct i na druhé straně, protože Pobřeží slonoviny v této statistice o moc nezaostává.

DR KONGO

1-4-0, 6:4, pořadí v power rankings: 4. (+3)

Souboj DR Kongo s Pobřežím slonoviny bude bitvou dvou mentálně nejsilnějších týmů na turnaji - o zázračném vzepětí Slonů už se toho napsalo dost a dost, Konžané ale zůstávají trochu stranou, přestože zatím stále neprohráli, ve čtvrtfinále s Guineou konečně prolomili remízovou sérii a navíc se už potřetí dokázali oklepat z první inkasované branky (ve skupině takto vyrovnávali duely se Zambií a Marokem). Co víc, proti Guineji předvedli výborný výkon, silného soupeře eliminovali a vyhráli zcela zaslouženě. Leopardy se Slony spojuje i silná ofenzivní lavička: kouč Sébastien Desabre pravidelně oživuje útok nasazením Silase Katompy-Mvumpy, který skóroval proti Maroku a naposledy vybojoval rozhodující penaltu, a agilního Simona Banzy.

Přijde mi, že francouzský stratég také pro čtvrtfinále vyladil zálohu: když se totiž na poslední chvíli proti Egyptu zranil Gael Kakuta, rozhodl se Desabre vyslat na jeho místo Meschaka Eliu. Ten zaujal pozici Théa Bongondy, který základní skupinu odehrál na pravém křídle a pro osmifinále se stáhl do tříčlenné zálohy. Nakonec to fungovalo, ale byl to trochu chaos; na Bongondovi šlo poznat, že je zvyklý hrát zkraje, často opouštěl pozici a být Egypťané ve středu pole metodičtější a pohyblivější, možná by to dokázali potrestat. Na Guineu už ale Konžané natrénovali své klasické 4-2-3-1 s Bongondou místo Kakuty na AM. A dávalo to smysl: Bongonda sice stále dribluje do stran, protože si ale prohazoval pozice s levým křídelníkem Wissou, rázem to vypadalo jako skutečný (a účinný) taktický prvek.

Konžané jsou vepředu pořád hodně agresivní a dokážou vybojovat míč na soupeřově polovině; zároveň jej také v útoku často ztrácejí. Hodně střílí (v osmifinále i čtvrtfinále si připsali shodně 12 pokusů), často i z nepříliš výhodných pozic. Je to celé dost živelné, takový řízený chaos. Na první pohled se chce říct, že by jim neškodilo seřídit mířidla, ale ona je to nejspíš opravdu součást Desabreho strategie - jednoduše soupeře přetížit, nenechat ho dýchat, a ono tam něco spadne. Byť třeba z penalty. Kterou je ale stále potřeba vybojovat, a vynervovaný soupeř pod tlakem spíš udělá chybu.

Ve vlastní defenzivě se Leopardi stahují do jakéhosi 4-4-2 / 4-5-1, a přestože Guinejcům dovolili několik střel přímo z vápna (v zachytávání náběhů středem hřiště nejsou pivoti Pickel s Moutoussamym úplně nejlepší), zvládají je obětavě blokovat a celkově se rychle přeskupovat do obranného rozestavení před Mpasiho bránou. Ostatně dovolili soupeřům pouze 11 střel na bránu v 5 zápasech. To je nejméně ze všech semifinalistů. Za zmínku také stojí, že Konžané na vlastní polovině v kritických pozicích prakticky neztrácí míče; to je poměrně zásadní rozdíl oproti ofenzivní složce hry. Defenziva pod vedením zkušeného Mbemby zatím funguje, a velkou (a podceňovanou) roli v tom hrají i oba beci Kalulu a Masuaku, kteří se rozhodně nebojí chodit do soubojů (a také je často vyhrávají).

Otazníkem je možná gólman - Lionel Mpasi sice proměnil postupovou penaltu proti Egyptu, zatím je ale dost neprověřený a má na kontě už jednu poměrně komickou hrubku (v prvním duelu se Zambií). Všichni ostatní semifinalisté mají mezi tyčemi hráče, kteří už potvrdili, že umí v klíčové chvíli vytáhnout skvělý zákrok; viděli jsme to u Yahii Fofany, Nwabaliho i Ronwena Williamse. U Mpasiho zatím ne.

Novinky o Africkém poháru národů naleznete také na Livesportu.

Autor: Dominik Zezula, Jaroslav Novotný

Komentáře (101)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Kdyby každý hráč reprezentoval zemi svých předků. Já vím, tolik práce a přitom taková blbost. Když to ale děláš v pracovní době a si za to placený tak proč ne. Jel jsem podle futbinu až po hodnocení 70.

DR Kongo - Lakaka, Nkunku, Bicykel Muani, Kimpembe, Tielemans, Badiashille, Disasi, Mandanda, P.Kalulu, Ngonge, Batshuayi, Lukebakio, Ikoné, Ndombele, Wan Bissaka, R.Baku, Konsa, Mukiele, Kalimuendo, O.Mangala, Mbabu, Nzonzi, Zakaria, Bitshiaibu, Lokonga, Matazo, Vranckx, Mavididi, Denayer, Lotomba, Mateta, Nsoki, Boyata

Nigérie - Saka, Musiala, Akandji, Adeyemi, Abraham, Danjuma, Ugochukwu, Zirkzee, D.Alli, Adarabioyo, Billing, Madueke, Udogie, Okafor, Ogbonna, Okoli, Schade, Bazunu

Pobřeží Slonoviny - Gnabry, Aké, Tah, W.Fofana (Chelsea), Guéhi, M.Kean, E.Wahi, Badé, M.Koné, Gnonto, Fulgini, J.Bakayoko, T.Bakayoko

Ghana - Depay, Frimpong, Doku, Boadu, Brobbey, Welbeck, Hudson Odoi, A.Knauff, Nkietah, Balotelli, Amuzu, Fosu Mensah

Kamerun - Mbappé, Tchouameni, Saliba, Embolo, Bella Kotchap, Moukoko, Elanga, Mvogo, Ebimbe, Ekitike

Angola - Leao, Camavinga, J.Mario, W.Carvalho, Lukeba, Da Silva (Brendford), Matusiwa, Buta, Vilhena, I.Cavaleiro

Mali - M.Diaby (AV), Kanté, M.Sissoko (Ex Spurs), I.Konaté (Live), Y.Fofana (Monaco), Plea, M.Dembélé (Ex Lyon), A.Traoré (Wolves legend), Sidibé

Senegal - B.Mendy, F.Mendy, M.Sakho, B.Kamara (AV), A.Onana (Everton), B.Soumaré, Amavi

Kapverdy - N.Semedo, T.Coreira, N.Tavares, G.Martins, U.Garcia (OM)

Guinea - Pogba, Simakan, B.Diakité, J.Guilavogui

Maroko - Openda, Chadli, Elyonoussi, El Ghazi

Alžírsko - Benzema, Fekir, Cherki, Y.Adli

Togo - Gakpo, Tolisso, Barcola

Středoafrická republika - Zouma, Gourna-Douath, Solet

Sierra Leone - Rudiger, Glen Camara, Chalobah

Guina Bissau - Upamecano, D.Pereira, T.Djalo

Kongo - B.Samba, Teze, Locko

Gambia - Bah, J.Gomez (Live)

Kenya - Mweme, Origi

Benin - Koundé, Dagba

Rovnikova Guinea - Yamal

Eritrea - Isak

Tunisko - Ben Yedder

Egypt - El Shaarawy

Burundi - Kehrer

Burkina Faso - Lafont

Komory - Omari

Mozambik - K.Tete

Chad - Beauguel

Reagovat
ACSeRw!n

jdi se lecit, kam se hrabe monty

Reagovat
Seydou Doumbia

Věř mi že mě to dost bavilo, ale kdybych psal hráče pod 70 hodnocení tak už je nikdo tady z místní smetánky nebude znát.

Reagovat
vceradnesazitra

Dej mi kontakt na tvého nadřízeného, mám pro něj návrh ohledně optimalizace lidských zdrojů.

Reagovat
Kucka

Reagovat
veikko

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Seydou Doumbia

Nadřízený má dovolenou, tak ho nebudeme rušit.

Reagovat
ZB 07

Reagovat
bayern987

Reagovat
andrew96

Reagovat
Čenda

Reagovat
mistr129

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
SunFells

Reagovat
Neon

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
sk333

Reagovat
smazaný uživatel

+ Libérie (Davies, Weah), Mauritánie (Dembélé), Kongo (Camavinga - narodil se v uprchlickém táboře v Angole), Nigérii by mohli teoreticky reprezentovat Alaba a Tomori...

Reagovat
smazaný uživatel

Svatý Tomáš a Princův ostrov - Renato Sanches a Gedson Fernandes, Guinea-Bissau - Ansu Fati, Ghana - Nico Williams

Reagovat
Seydou Doumbia

I Guadeloupe mělo hodně zajímavých hráčů, namátkou třeba Lemar nebo Lacazette, ale bylo jich víc.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Coutinho10

to už znělo, že tě šéf platí za ten seznam

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak v zásadě ano. Dobrý seznam ne

Reagovat
QooBo

Reagovat
Freedo

Atlantský oceán - Mavuba

Reagovat
Seydou Doumbia

Legenda a sympaták

Reagovat
Nieuwendyk

Rio Mavuba - navždy Sparťanem

Reagovat
Seydou Doumbia

dej si přesně 3:09, pro mě legenda tohoto songu

https://www.youtube.com/watch?v=4bPGxLxogvw

Reagovat
Coutinho10

Etiopie - Theo Gebre Selassie

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Nieuwendyk

Mám ořech - co Guelór Kanga?

Reagovat
Seydou Doumbia

On je Gabonec, ale má tam jako druhou vlajku Sbrsko, nevím co to má znamenat.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Seydou Doumbia

Kdo nejvíce překvapil?

Reagovat
Kejza

magor

Reagovat
Seydou Doumbia

Díky

Reagovat
Jordi Alba

Nečetl jsem, ale oceňuju námahu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Klasika tady, ale díky

Reagovat
alias

Reagovat
Uwe háže buly

V Senegalu ještě L. Sané.

Reagovat
Seydou Doumbia

Já jel podle transfermaketu a tam má jako druhou vlaječku Francii. Ale asi ano.

Reagovat
Nieuwendyk

super!

Reagovat
John Obi Mikel

Žádný AngolAn góla nevstřelil, dál postoupila Nigérie. SILA Slonu bude změřena doktory z Konga.

Reagovat
Kucka

nemá být Sylla Slonů?

Reagovat
John Obi Mikel

Silas hraje za doktory.

Reagovat
Kucka

Nojo, jasný

Reagovat
Shevchenko

Závěr zápasu Katar- Írán byl top, ale celkově to finále je silné wtf tady jsem si byl jistý, že to bude Korea- Írán

Reagovat
Interista_4ever

Neskutečný drama. Celkově na Asijském poháru se letos hraje stokrát lepší fotbal než na věčně přeceňovaném Afconu, jen můj názor.

Doufám, že ve finále uspěje Jordánsko.

Reagovat
paver

Skvělý turnaj. Každý tým (snad kromě Indie) alespoň něco předvedl, žádný vyložený bizár k vidění nebyl, úroveň zase o 10-15% větší než předchozí ročník.

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Coutinho10

ten Afcon je zápas od zápasu no, ale třeba ty matche domácích týmů mají šťávu viz Sloni nebo taky zápasy Egypta byly napínavý

Reagovat
Freedo

Souhlasím. Pustil jsem si pár zápasů z obou turnajů a většinou mě víc bavil Asijský pohár. Jordánsko i Katar mají hodně zajímavý hráče.

Reagovat
Seydou Doumbia

Al Tamazi nebo jak se jmenuje z Montpelier je dobrý hráč

Reagovat
QooBo

Fantasticky zapas, Iran jasne lepsi ale nezuzitkovali prevahu a sance, velka skoda pre nich ..

Jordansko to musi dat vo finale

Reagovat
Coutinho10

viděl jsem od gólu na 2:3 a top

hlavně ten závěr nastavenýho času (dlouhý jak celý jedno prodloužení) a ta tyčka, jak se to odrazilo přes celou šířku brány aż na druhou stranu a nebyl z toho ani roh

Reagovat
Seydou Doumbia

Sice kung pao cup nesleduju, ale těší mě že jsou ve finále neokoukane země jako to Jordánsko.

Reagovat
Nieuwendyk

No arabáčský finále no. Ale taky radši rybník v Táboře než krční chorobu

Reagovat
Seydou Doumbia

zase jsem rád že to nevyhráje iran, korea, japonci a austrálie přeju jordáncům, ale koukat na to nebudu

Reagovat
0:1

Katar je obhájce a teď je doma. Ve finále je podle očekávání. Já od začátku myslel, že doma obhájí. Ale nevsadil jsem si, ani jsem to nikde nenapsal. Takže si to můžu říkat jen sobě. Poslední Asijský pohár vyhráli s prstem v nose a teď vyhrají taky, ikdyž bez toho prstu v nose. To máš jak Pobřežáci v Africe. Je jedno jak na hovno vypadají, pořád je být domácí v CAF nebo AFC větší výhoda, než být domácí v Evropě. To že v mezidobí vypadali na domácím MS jak trochu horší Zbrojovka Brno nechápu. Zvlášť když Japani, Korejci, Kriminálníci a Peršani tam vypadali líp než Evropský nadprůměr.

Reagovat
Firkraag

Ale Jordánsko hraje fakt pěkně. Kvalitní technický fotbal.

Reagovat
paver

A to paradoxně jejich současný trenér měl před turnajem s týmem naprosto hrozivou bilanci.

6 zápasů - 0 výher - 2 remízy - 4 prohry - skóre 5:16

Reagovat
Shevchenko

Právě u nich jsem si říkal, že museli jít za těch 5 let strašně dolů a oni mají zase finále, to jsem do nich fakt nečekal, už Uzbeci je mohli vyřadit, na druhou stranu všechny týmy si v play off prošly nějakou krizovkou.

Reagovat
paver

Domácí prostředí, lehká skupina, tak tak přešli přes Palestinu, Uzbeci je měli na lopatě, Írán si to prohrál sám. Klasická turnajová souhra okolností, která hraje v jejich prospěch. V žádném důležitém zápase nebyli vyloženě lepší.

Reagovat
Jordi Alba

To je úplná kopie jejich předešlýho turnaje, když už měli soupeře, tak ten si to prohrál sám.

Reagovat
Firkraag

Reagovat
mastakillah

Osimhen zkušeně

Reagovat
Coutinho10

penalta tedy zajímavě utažená po zemi ne daleko od středu....dostat se tam moc nešlo no, když skočil a byl ve vzduchu...naštve

Reagovat
ZB 07

Hrozná uspávačka ty zápasy Nigérie

Reagovat
Coutinho10

už jsem to chtěl o poloćase vypnout

Reagovat
domingo

Peseiroball vzdycky jsem veril

Reagovat
ZB 07

Tak teď teda chudák Osimhen Zase neskutečnej AFCON, že se z nudnýho zápasu stane takový drama.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Coutinho10

místo 2:0 je to 1:1...tento způsob je krutej no...Bohemka ví

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Coutinho10

no my jsme si to vlastně v posledním derby taky vyžrali

Reagovat
Modroočko

Bol ten kontakt v šestnástke? Pri spomalených záberoch sa mi to zdalo na hranici vápna

Reagovat
ZB 07

Tak čára je furt vevnitř, podle mě to tam bylo.

Reagovat
KnoxXx

Ola Aina

Reagovat
sk333

Nebáli bude

Reagovat
sk333

Nwabali bude hrdina.

Reagovat
domingo

Omeruo swag

V dusledku zaslouzeny, prijde mi, ze Nigerie ted hraje fakt dobrej turnajovej fotbal. A ted sup Kongo, to by bylo skvely finale

Reagovat
sk333

Som rád, že je vo finále Nigéria, ale česť aj mužstvu JAR.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
John Obi Mikel

Paráda Mám rád oba týmy, ale favorita mám jasného samozřejmě. Snad Jar zvládne duel o bronz.

Reagovat
Nieuwendyk

musí. Jinak půjdou do toho nejhlubšího dolu

Reagovat
Coutinho10

zajímavě to ten Haller trefil o zem...že by pro Slony konečně klidnej závěr ?

Reagovat
JustCube

Takhle šťastný gól který dost možná pošle tým do finále domácího velkého turnaje se jen tak nevidí

Reagovat
Coutinho10

j

Reagovat
Seydou Doumbia

Hlavně tam to kopyto mohlo mít už v pohodě hattrick žejo drsný gol

Reagovat
SunFells

Nejlepší finále co mohlo být

Reagovat
JustCube

Ono to těm Slonům vlastně ani nejde nepřát. Dneska nejpřesvědčivější výkon na turnaji, silná záloha si konečně sedla a Haller je přesně ten rozdílový hroťák, se kterým se na Afconu vyhrávají důležité zápasy. Za mě v neděli ukážou to nejlepší, co v nich je a dopíšou tento krásný příběh

Reagovat
John Obi Mikel

Nn, Nigérie musí

Reagovat
Seydou Doumbia

Moje nejoblibenější repre proti moji druhé nejoblibenější repre ve finále, to je sen.

Vyhodili Gaseta a nějaký no name černoch je dotáhl do finále. Po dlouhé době Černý trenér > bílý trenér

Reagovat
Ingimir

ako pre mna je väčší no name Gasset, ja si Faeho pamätám ako hráča, žiadna hviezda ale má vyše 40 štartov za Slonov a bol na MS 2006

Reagovat
Seydou Doumbia

Já první turnaj co jsem sledoval bylo Euro 2008 takže ho neznám. Gasset je známa tvář z Ligue 1 no

Reagovat
John Obi Mikel

Ty joo. Zatím velká spokojenost s oblíbenými týmy. Nigérie finále, Pobřeží finále, JAR semifinále. Jediná škoda jen že Ghana byla úplně mimo.

Reagovat
QooBo

Nigeriu mam rad, ale tesil som sa na finale outsiderov RSA - COD

Sloni haluzne postupili zo skupiny a nakoniec su vo finale

Reagovat
Kucka

Souhlas, turnaj super, ale vzhledem k průběhu jsem doufal aspoň v jednoho outsidera ve finále.

Reagovat
alias

Já jen doufám, že je to poslední africký šampionát, který musíme přetrpět u streamů...za rok by se již mělo hrát v létě, tak snad bude větší prostor ,aby to někdo u nás vysílal i když se bude souběžně hrát MS klubů, ale to by se primárně mělo hrát v noci a Gold Cup, ale ten tu vysílat asi nebude stejně nikdo...

Reagovat
Seydou Doumbia

No jako ty streamy jsou za trest, často prvních 10,15 minut nevidím protože co šlo včera mi dnes padá a seká se tak hledám furt něco jiného, naštěstí vždy něco najdu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele