Africký zápisník XVI. aneb Klasická Ghana in flaGranti

03.02.2017, 09:45
Názory a komentáře
Tohle byla Ghana jako vyšitá. Ne snad jenom kvůli dalšímu semifinálovému nezdaru - už čtvrtému za posledních šest ročníků. Zároveň také vzhledem k průběhu zápasu, který veskrze kopíroval čtvrtfinále s DR Kongo - otřesný první poločas, lepší druhý poločas, jen tentokrát zasloužená prohra a snový postup pro outsidera...

A že Kamerunci jsou věru outsidery na slovo vzatými. Ano, opakovali jsme to už stokrát, ale opakovat bychom to mohli klidně do zblbnutí: Hugo Broos před turnajem obdržel omluvenky od Matipa, Nyoma, Choupo-Motinga, Anguissy, Poundjeho, Amadoua, brankářské jedničky Ajaxu Onany...

... a místo nich postavil tým veskrze neznámých tváří (z nichž ty vzácně profláklé jako N’Koulou, N’Jie nebo Aboubakar ani nehrají základ), který se ovšem skutečně prezentuje jako odhodlaný kolektiv.

Včera navíc Nepřemožitelní lvi skutečně vypadali jako nepřemožitelná jednotka, ne už jako ti relativní haluzáci a odkopávači balonů ze čtvrtfinále se Senegalem - za což opět zaslouží obrovskou poklonu.

Teď už si ale pojďme posvítit na klíčové jevy druhého semifinále...




Kamerun - Ghana 2:0

02.02.2017 20:00
Více informací k zápasu

1. Kamerunský úspěch je na jednu stranu nepochopitelný, ale na stranu druhou dává velký smysl. Bez papírových hvězd se dají dosáhnout velké věci, však se zeptejte v Nigérii na jejich zlaté hochy zpřed čtyř let. A leč Kamerunci představují přeci jen jinačí extrém, nenachází se daleko od věrných pokračovatelů Mikela a spol. Pro veškerou absurditu některých prvků kamerunského tažení (však Tambe na hrotu je v podstatě ekvivalent Libora Doška...) na něm ve finále není nic až tak šokujícího.

Proč? Kořeny vysvětlení sahají vlastně až k Samuelu Eto’ovi, potažmo Rogeru Millovi, do ulic zhusta obydlené čtvrti největšího kamerunského města Doualy zvané New Bell, kde se prvně jmenovaná kamerunská ikona narodila. New Bell je v podstatě takovým Sowetem bez jihoafrického kontextu; také tam se vždy rodily revoluční myšlenky a právě tam se nejhlasitěji protestovalo proti německým i francouzským kolonizátorům. Protestovalo se přitom hlavně za užití slova hemle, které v místním jazyce Bassa znamená výraz hrdosti, burcujícího nacionalismu.

Když Kamerun na mistrovství světa 1990 kráčel až do čtvrtfinále, hned dvanáct členů výpravy hovořilo řečí Bassa - jednoho z 278 (!) kamerunských jazyků o pouhých cca 250 tisíc mluvčích - a to včetně Rogera Milly. Ten sám ztělesňuje hrdou le pied camerounais, kamerunskou nohu. To Samuelovi Eto’ovi bylo do konce kariéry předhazováno, že má minimálně jednu nohu étranger, cizí, protože byl přece fotbalu učen v Madridu. Na takového Josepha Antoinea Bella, jenž vyrostl za mřížemi v New Bellu, aby se poté stal kapitánem Marseille a na protest jedl banány, které po něm házeli rasističtí fanoušci, se Eto’o prostě v určitém ohledu chytat nemohl.

Tenhle kamerunský tým přitom takovým odhodlaným "hemle!" burácí do všech stran. Kuráž by zdánlivě mohl vyvážet kamkoliv do světa; a to byl přitom včerejší Broosův základ vyskládán ze zástupců devíti různých soutěží, z nichž ve středu pole vyčníval nesmírně schopný generál Siani, rodák ze Senegalu. Přesto nejspíš nebude náhodou, že kapitán Benjamin Moukandjo i největší tahoun ofenzívy Christian Bassogog se oba narodili v Douale...

2. I přes všechen ten silný týmový duch Kamerunu zahrály také individuality. Cynik by možná podotkl, že Hugo Broos vlastně ani žádnými individualitami per se nedisponuje, ale to by bylo samozřejmě bezohledné. Bezohledné vůči Moukandjovi, jehož příkladná výpomoc defenzívě se zčásti zasadila o relativní neutralizaci obávaného Atsua. Bezohledné vůči pozoruhodně disciplinovaným stoperům, z nichž si jeden menší výpadek dovolil akorát Teikeu při úniku Jordana Ayewa ze 40. minuty. Bezohledné vůči registovi Sianimu, jehož komplexní role vrchního čističe a distributora balonů připomíná tu Onaziho z výše připomínané zlaté nigerijské mise. Bezohledné vůči aktivnímu, pružně operujícímu podhrotovému útočníkovi Zouovi...

Ve výsledku lze hovořit o téměř bezchybném, cílevědomém fungování celku o silných individualitách. Ghanské 4-4-2, respektive v určitých chvílích rovnou 4-2-4, bylo obdobným kamerunským rozestavením celkem hravě kontrováno a čisté konto nakonec i přes dvě dobré šance Jordana Ayewa není výsledkem žádných heroických činů jako spíš zodpovědného naplňování jednotlivých herních rolí.

A víte co? O tohle šlo Broosovi od samého počátku. Ony ani ty omluvenky pro něho nejsou ničím extra novým, však přicházel v období, kdy s reprezentační kariérou končilo na deset hráčů. Neznámý trenér, který v 64 letech nikdy netrénoval žádný nároďák a po propuštění od alžírského klubu čekal na práci celý jeden rok, v Kamerunu jednoduše vsadil na disciplínu a pracovní morálku; zázračné to ingredience.

Mimochodem, jedna dechberoucí statistika závěrem: když naposledy Kamerun inkasoval v semifinále Afrického poháru, psal se rok 1972 - od té doby Nepřemožitelní lvi nastoupili k osmi dalším semifinálovým duelům a na prostoru 780 minut nadále odolávají. Bravo bravo bravo!

3. Avram Grant je obyčejný diletant a je nejvyšší čas, aby ho lidé přestali zaměstnávat. Čert vem finále Ligy mistrů s Chelsea a čert vem předloňské finále Afrického poháru národů, samotný Avram Grant nestojí za moc a letošní šampionát jeho bezradnost odhalil ve své čisté podobě. Když se vám totiž trenér po takovém zápase vymlouvá na zranění Baby Rahmana (z prvního utkání turnaje!) a kondici Asamoaha Gyana, zatímco předevčírem postupoval Egypt bez šesti členů kádru, z nichž dobrou polovinu lze považovat za důležitou... tušíte, že máte co dočinění s přinejlepším průměrným koučem.

Izraelskému trenérovi se nejspíš vydařil poločasový proslov - po něm vypadali speciálně Wakaso Mubarak, Christian Atsu a Thomas Partey jako vyměnění. Ale to se zase bavíme jenom o takovém dvacetiminutovém ostrůvku v moři plném falešné arogance a hry jakoby bez valného zájmu. Jako ostatně po celý šampionát.

Že André Ayew nikdy nebyl pořádně ve hře, protože se musel vracet s pravým bekem Faiem a hyperaktivním Bassogogem, nebo že všechno musela odehrát v klidu pracující, ale sotva rozdílová středová trojka Wakaso - Acquah - Partey; tohle jsou přesně oblasti, kde očekáváte, že váš stratég na lavičce zavelí ke změně, k obratu za lepším. Jen si porovnejte Grantovu nečinnost s Broosovým zdánlivě kosmetickým, ale ve výsledku zásadním přesunem Moukandja z centrální pozice na levé křídlo.

Pravda, Grant se zde alespoň vyhnul burácivým personálním nesmyslům, jako když defenzivního záložníka Agyemang-Badua postavil loni v listopadu proti Egyptu na pravé křídlo, ovšem zato absencí jakéhokoliv plánu smrdělo naprosto celé turnajové vystoupení Black Stars. Napráskat ofenzivní hráče dopředu a pak děj se vůle boží? Takhle se mezinárodní turnaje vážně nevyhrávají. A ghanský přístup k přechodu do útoku podle toho vážně vypadal, to nijak nepřeháníme...

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2017
07.02.2017, 18:18
Africký zápisník XVIII. aneb Egypťané siani neškrtli
06.02.2017, 16:07
Africký zápisník XVII. aneb Hlavně se zase nepřeprAtsuj
05.02.2017, 00:47
APN v cílové rovince: Sedm věcí, na které se zaměřit v bojích o medaile
04.02.2017, 09:35
Africký zápisník XV. aneb Burkinský sen o zlatu rozcupován na Hadary
02.02.2017, 13:08
Africký zápisník XIV. aneb Egypt zachránil kouzelný Kokamžik
30.01.2017, 10:30
Africký zápisník XIII. aneb Tunisko dostalo naBanceno, Kamerun se negal
29.01.2017, 13:02
Africký pohár národů 2017 - shrnutí skupin
27.01.2017, 02:06
Africký zápisník XII. aneb Z Egypta zase Salah suverenita
26.01.2017, 16:10
Africký zápisník XI. aneb Sloni, seri-ously?
24.01.2017, 23:41
Africký zápisník X. aneb Kde nic, tunis - vyřazení Alžírska neM'bolhi
24.01.2017, 15:23
Africký zápisník IX. aneb Jde to'o i bez hvězd
23.01.2017, 02:48
Africký zápisník VIII. aneb Egypt nevede žádný Cúperman, ale zatím to stačí
22.01.2017, 15:04
Africký zápisník VII. aneb Další sloní DRCnutí na cestě za obhajobou
21.01.2017, 08:55
Africký zápisník VI. aneb Senegal pálí, kdy se mu zamané
20.01.2017, 13:51
Africký zápisník V. aneb Gabonmá pro nespokojené fanoušky
19.01.2017, 16:59
Africký zápisník IV. aneb Nedám góla, nevyhrayew
18.01.2017, 01:29
Africký zápisník III. aneb Křeček v bílé košili
17.01.2017, 08:24
Africký zápisník II. aneb Tunis pálených šancí
16.01.2017, 11:34
Africký zápisník I. aneb Burkina vyfasovala bod, jako všichni ostatní
15.01.2017, 16:46

Komentáře (61)

Přidat komentář
Kang & Kodos

Něco proti Liboru Doškovi?

Reagovat
Inter Eterno Amore

pekná fotka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Preco si smutny?

Reagovat
fantomas

Nevim, tušim náký zla zas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Grant ven, tenhle kádr má daleko větší potenciál

Reagovat
smazaný uživatel

Díval se na ten zápas někdo? Jak hrál Ngadeu kromě toho, že dal gól?

Reagovat
adoxx

Na šampionátu se celkem předvedl ,mně se celkem líbilo jak hrál

Reagovat
kitas

Prosim vas neviete niekto ako hral Tambe? Alebo ako sa mu na turnaji vôbec darí....

Príde mi to komické že hrá za Trnavu a následne sa dostal v základnej zostave až do finále APN.

Reagovat
smazaný uživatel

Čo je na tom komické prosím ťa?

Reagovat
fantomas

Protože to neni moc fotbalista?

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

hlavně mě fakt překvapuje, že Kamerunci nechávají ta největší jména pravidelně na lavičce...jako ne, že by Nkoulou na podzim podával nějaké oslnivé výkony, ale aby ho ze sestavy vytlačil Slávista Ngadeu-Ngadjui

Reagovat
smazaný uživatel

".jako ne, že by Nkoulou na podzim podával nějaké oslnivé výkony"

To je hodně kulantně řečeno :D

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je to skôr taký zápasník vpredu, ale myslím, že Broos vie o futbale trošku viac než vy a presne vie s čím ho posiela na trávnik.

Reagovat
fantomas

Tak to ale jako nic nemění na tom, že je to předevšim loktař, co do balonu pořádně kopnout neumí, že jo. Jasněže svý poslání má a dejme tomu ho i plní.

Reagovat
Pipo123

Niečo ako Giroud ?

Reagovat
fantomas

Jj, asi tak desetinovej.

Reagovat
Pipo123

Reagovat
smazaný uživatel

Hovoríme asi to isté len každý po svojom

Reagovat
Shevchenko

Rok 2008 jako přes kopírák.

Reagovat
domingo

Kuffour: "''I'm pissed. [Avram] Grant must go. He spends all his time outside the country and does not develop any local talent."

Otazka je, koho misto nej? Potencial tam je obrovskej, jenom ho vytezit.

Reagovat
domingo

V podstate tam vidim tri moznosti:

A) zkusenej matador, sazka na jistotu (Le Roy, Rajevac)

B) zajimavej mladsi trener s uspechama v Africe (Sredojevic, Keshi)

C) necekany velky jmeno (Aguirre, AVB?)

Reagovat
fantomas

Rajevac se myslim nerozesel dobre s GFA

Reagovat
domingo

Hm. To zas bude Appiah urcite.

Reagovat
ZB 07

Renard

Reagovat
smazaný uživatel

Keshi?

Reagovat
smazaný uživatel

Armin van Buuren?

Reagovat
smazaný uživatel

Vrba?

Reagovat
db18

D) nečekaný starý matador typu Otto Pfister nebo Berti Vogst.

Reagovat
fantomas

Tohle se mu vycita od zacatku a je to doslova to posledni, co by je melo trapit imo. Ten kadr byl OK. Kazdopadne prave kvuli tyhle retorice ocekavam nejakyho druhyho strejdu Kwesiho.

Reagovat
domingo

Ja bych byl hodne zvedavej na Keshiho. Jakoze hodne.

Reagovat
smazaný uživatel

Muzu se zeptat ktereho Keshiho myslite?

Reagovat
domingo

(Toho, kterej uz to nevezme. Ale byl bych hodne zvedavej )

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si rikal

Reagovat
fantomas

Ja si rikal, jestli ma kurva nakyho syna ci co

Reagovat
smazaný uživatel

prosim vas nerobte za kazdu cenu slovnu hracku, ad 1 neviete to a silite to, ad 2 cesky jazyk neposkytuje take moznosti ako anglictina na take hracky. sustredte sa na obsah nie na to silou mocou vymysliet super slovni hricku

Reagovat
Milan.B

proc ne vole?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Rekl znamy lingvista

Reagovat
kilobyte

Kdyby jsi uměl česky, věděl by jsi, že čeština nabízí o hodně víc možností pro slovní hříčky než angličtina.

Reagovat
ZB 07

"Kdyby jsi uměl česky"

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Policie hledá podvedené oběti muže

Pražští policisté hledají oběti údajného podvodníka, který se vydával za manažera slavných fotbalistů nebo pokerových hráčů. Z lidí, jimž sliboval zajištění kariéry nebo výdělky prostřednictvím sázek na fotbalová utkání, vylákal podle kriminalistů miliony korun. Na policejním webu to uvedl mluvčí Tomáš Hulan. Šestatřicetiletého muže zadrželi policisté koncem ledna, soud ho poslal do vazby. Za podvody mu hrozí až osmileté vězení. Údajně se představoval buď jako bývalý prvoligový fotbalista, nebo jako pokerový hráč, a to podle prostředí, v němž se zrovna pohyboval. Jindy vystupoval jako manažer sportovců nebo tvrdil, že je majitelem zahraničních fotbalových klubů či barů ve známých přímořských destinacích. "Svá tvrzení podporoval fotografiemi se slavnými osobnostmi z fotbalového prostředí, jako je například Ronaldo," popsal Hulan. (ČTK)

Tak po Vítovi už jdou evidentně i policajti

Reagovat
Kang & Kodos
Reagovat
smazaný uživatel

Tak Ronaldo hrál i za Barcu

Reagovat
Kang & Kodos

Ale zradil

Reagovat
Blasphemer

Vítovi není šestatřicet.

Reagovat
Blasphemer

I když pokud jde o Máru, tak tam si vlastně nemůžeš být jistý vůbec ničím.

Reagovat
smazaný uživatel

Krásny článok, hlavne kamerunské okienko do miestnej futbalovej kultúry bolo skvelé Môžem si o tom niekde prečítať viac?

Reagovat
fantomas
Reagovat
sk333

Kamerun som určite netipoval na finále. Prekvapili už proti Senegalu. Je fajn, že tam majú hráčov z našej i českej ligy. Ak by sa kvalifikovala Guinea, tak tam mohol hrať na turnaji aj Soumah zo Slovana Bratislava. V drese Nigérie zase nastupujú bývalý hráči AS Trenčín Moses Simon, či Madu.

Reagovat
Biozdenda

Opravdu zajimave pocteni. Na nocni bodne dvojnasob.

Reagovat
smazaný uživatel

Co ten Tambe? Může mi o něm někdo napsat, jak hraje a jaký to je hráč? Díky

Reagovat
flamengo

Ja napíšem len svoj pohľad, niekto so mnou nemusí súhlasiť aj spomedzi Trnavčanov, ktorí ho najlepšie poznajú.

Je to silový typ, nie je moc rýchly. Má dobré krytie lopty, vie lopty sklepávať, myslím, že nie je sobec, snaží sa hrať aj do kombinácie. Premieňanie šancí by mohlo byť lepšie, ale to snáď sa vylepší, v Trnave nie je momentálne ofenzívna sila taká, že by bol dostatočne zásobovaný dobrými loptami, preto dal v lige len tuším 5 gólov. K nominácii mu pomohli 4 góly v EL v piatich zápasoch. Na Austrii dal z jednej šance víťazný gól, doma ju nepremenil keď išiel sám na brankára. O pár dní bude mať 23 rokov, zmluvu má myslím ešte na rok, takže Poór ho určite predá.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele