Africký zápisník VI. aneb Kongo nemá šAinu, uGandalf Onyango čaroval

27.06.2019, 15:59
Názory a komentáře
Včera se tedy děly věci. V utkání Ugandy se Zimbabwe si hráči na obou stranách otevřeli palírnu a veterán v ugandské brance Denis Onyango postupně za pomocí vlastní magie využíval pomoci brankové konstrukce i fyziky. DR Kongo mezitím zůstává otřesné a po dvou utkáních se s turnajem se skóre 0:4 téměř jistě loučí...

Skupina A se nám pomalu vybarvuje. Egypt už je v osmifinále, a tak se všichni můžeme soustředit hlavně na drama kolem Amra Wardy. Uganda se Zimbabwe si body (neskutečně) podělily a v posledních zápasech budou hrát o všechno, zatímco DR Kongo musí zničit Zimbabwe a doufat.

Osmifinále už má jisté také Nigérie ve skupině B, když si proti Guiney zkušeně dokráčela za další výhrou 1:0. Guinea je mezitím v menší nouzi; po dvou zápasech má jenom bod a okopaného Nabyho Keitu. To není nic moc výchozí pozice.



Nigérie - Guinea 1:0

26.06.2019 16:30

Góly: 73. Kenneth Omeruo

Více informací k zápasu

Nigérie — hodnocení 6/10


1. Gernot Rohr do Egypta přivezl 20 hráčů do pole a plánuje je využít. To není zas tak nové zjištění — na mistrovství světa se ostatně prezentoval nejen zuřivou rotací, ale i taktickou flexibilitou a změna formace se mu nakonec i dala vyčítat jako jeden z důvodů nepostupu ze skupiny. Tentokrát už to ale celé nepůsobí tak experimentálně, tentokrát už většina tahů (až na Mikela na desítce) prostě dává smysl.

Rohr se poučil z prvního poločasu úvodního zápasu a evidentně nepřipraveného Shehua tentokrát Awaziemem nahradil od samého počátku. Takhle měl na pravém beku konzervativního borce, kterého doplnil běhavý a šikovný Moses Simon namísto mladého Samuela Chukwueze. Jednalo se svým způsobem o zpevnění jednoho kraje, na němž měla řádit hlavní ofenzivní hvězda Guiney (François Kamano), a to se vyplatilo.

Simon se navíc krom zodpovědné hry dozadu dal považovat za nejnebezpečnějšího Nigerijce a své momenty měl i Ahmed Musa na levém křídle. Alex Iwobi ve středu pole povyrostl a speciálně ve druhé půli začal rýsovat pěkné pasy dopředu a do stran. Na stoperu vedle dominantního Omerua dostal šanci Balogun místo Troosta, což jenom dále dokumentuje parádní šíři kádru, kterou se Rohr nebojí využít. Nigerijci takhle na soliditě nijak neztratili.

2. Ovšem to finální řešení, na tom je nutno zapracovat. Nigérie cestovala do Egypta jako tým s nejlepším střelcem kvalifikace a obávaný gólostroj s mraky nebezpečných křídelníků a Iwobim na desítce, ale zatím soupeře poráží spíše skrz metodické výkony a výhradně se skóre 1:0. To není nutně velký problém, i takhle se dá Afconem krásně postupovat (viz vlastně oba finalisté z předloňska, heh), ale určité varování by se tu našlo.

Řešení situací ve finální třetině totiž Nigerijcům hodně pokulhává. Iwobi, se zdá, v pokutovém území není schopen v jakékoliv pozici vystřelit a vždy s hlavou sklopenou akorát dlouze zpracovává míč a pak ho přihrává. Duo Musa-Ighalo se potom vytasilo se dvěma otřesně řešenými sólovými úniky — nejprve Ighalo měl nahrávat kolegovi do prázdné a místo toho pálil do boční sítě, poté naopak Musa uspěchal přihrávku.

Super Eagles dosud gólů docílili díky geniální a snad neopakovatelné patičce Ainy plus jedné standardce. To není dobré.

Guinea — hodnocení 4/10


1. Naby Keita se ještě do turnaje pořádně nedostal, včera za to však mohli především rozhodčí. První střetnutí ještě Keita načínal na lavičce, a také zkraje toho druhého vypadal přesně jako hráč, který na klubové úrovni poslední dobou moc nehrál, ale co přišlo poté, to nemělo obdoby ani na africké půdě, kde mají kapsy s kartami notoricky hodně hluboké. Liverpoolský hráč byl regulérně šikanován; přesto soupeři neviděli ani žlutou. (Etebo ji dostal až v 90. minutě, kdy už byl Keita pryč, a to za jasně červený zákrok.)

Že tohle nebude dobré, začalo člověku pomalu docházet zhruba v půli prvního poločasu, kdy se na Nabyho Keitu slétli postupně Etebo (cynické zatahání za ruku) i Ndidi (normální podkosení bez zájmu hrát o míč), aby následně oba vyvázli bez trestu. V tu chvíli Naby Keita poprvé ztratil nervy a po jednom z protihráčů se ohnal. V příštích okamžicích už nervy neztrácel, na to neměl čas, místo toho musel jednou i vyměňovat chránič na holeni, která byla okopávaná doopravdy jako brambory.

Co je pozoruhodné — Keita byl dle oficiálního zápisu faulován všehovšudy jednou, v situaci, kterou jsem nastínil výše, a v níž samotné byl technicky faulován dvakrát. Přesto jsme ho viděli na zemi ještě ve 43. minutě, krátce po přestávce a v 65. minutě. Dvakrát dostal kolíky přímo do holeně, od Omerua a Eteba, a nic se nepískalo.

Svým způsobem to byla dobrá strategie, protože to Nigérii vůbec nic nestálo. Ale jak se stalo, že je to vůbec nic nestálo, a že Keita střídal v 70. minutě úplně zničený, v obličeji zjevně o deset let starší, a přece se žádným soupeřovým napomenutím na štítě... to je vážně nevysvětlitelné. Sudí a karty si zatím v Egyptě vážně nerozumí.

2. (Víceméně) bez Keity pak Guinea v podstatě neměla zálohu. Pohled na guinejský přechod do útoku byl ve výsledku notně frustrující. Většina rozehrávky stála na stoperech, nízko položený a schopný Amadou Diawara se soustavně přeskakoval, a vpředu se plácal Sory Kaba, jehož nenucený běh s balonem musel následovat toho dne rovněž položenou otázku "oh, ono se bude hrát s kulatou věcí?".

Paul Put evidentně potřebuje Jonathana Pitroipu na vrcholu sil, kterého měl svého času v Burkině Faso, aby jeho tým dokázal útočit. Francois Kamano jím prozatím není, když neumí ani zdaleka tak dobře střílet, a nikdo další už v guinejském dresu nezaujal. Což je vskutku hodně nešťastné zjistění, jakmile si uvědomíte, že vaše útočení závisí hlavně na individualismu křídel a... sorry, ale o Sorym Kabovi už radši ani slovo.

(td)



Uganda - Zimbabwe 1:1

26.06.2019 19:00

Góly: 12. Emmanuel Okwi - 40. Khama Billiat

Více informací k zápasu

Uganda — hodnocení 5/10


1. Jeřábi začali dobře, postupem času ale ukázali zranitelnost. A zatímco vlažné, odevzdané Kongo jejich formu vlastně ani moc neprověřilo, naspeedované Zimbabwe ztrácelo jen v úvodních zhruba dvaceti minutách. Zkraje utkání se Válečníci soustředili na bránění, jako by jim chvíli trvalo dostat se do tempa; Uganda toho dokázala využít, hrála zkušeněji, s větším nadhledem, trpělivě. Vedoucí gól byl zaslouženou odměnou.

Jenže v podstatě hned vzápětí vyšlo najevo, že ugandská převaha nepramenila z Desabreho herního plánu, jako spíše ze zimbabwské ležérnosti. Jakmile totiž jihoafričané "zapnuli”, začala se borcům v červeném točit hlava. Možná, kdyby se Ugandě podařilo udržet vedení do poločasu, dokázali by se hráči o pauze vzpamatovat a druhé dějství odehrát jinak, lépe. Vyrovnávací gól do šatny je ale postavil do nezáviděníhodné pozice: Zimbabwe určovalo rytmus zápasu, bylo rychlejší, pohotovější, snadněji se dostávalo do šancí. A Desabre s tím nedokázal udělat nic lepšího než snažit se soupeři v tomto směru vyrovnat, což, upřímně řečeno, jde zrovna proti Zimbabwe dost těžko.

2. Ugandská neschopnost ovládnout tempo hry byla alarmující. Jihoafrický celek zakončil utkání s větším procentem držení míče, ačkoliv je jeho strategie postavená na brejcích a bleskovém smršťování a roztahování vertikály mezi oběma vápny. To není zrovna profil týmu, který by se rád mazlil s balonem na kopačkách. Uganďané toho ale - na rozdíl od Egypta - vůbec nedokázali využít.

Desabre zkrátka přistoupil na soupeřovu hru. Ve druhé půli už se v podstatě jen čekalo na to, jestli Uganda dostane druhý gól, nebo jestli ubrání bod díky kombinaci totálního štěstí a čaroděje Dennise Onyanga (jehož anti-fyzikální zákrok proti Rusikeho střele byl naprosto klíčový). Jeřábi působili dezorientovaně a nekomfortně, střed pole s Azirou a Auchem nefungoval vůbec a střelec prvního gólu a levý křídelník Okwi musel bránit mnohem víc, než by bylo záhodno. Ugandská hra byla vůbec dost disproporční: napravo OK, nalevo chaos, včetně ne zrovna jistého levého stopera Wasswy.

V závěru sice Patrick Kaddu zahodil tisíciprocentní šanci, ale to už bylo ve chvíli, kdy se hrálo vyloženě nahoru dolů, z brejku do brejku, od branky k brance. Uganda si po závěrečném hvizdu rozhodně oddechla. Protože nepřehrát v záloze tým, který prakticky nemá zálohu, to už je hodně meta.

Zimbabwe — hodnocení 6/10


1. Chidzambwův plán je extrémně jednoduchý, ale funkční. Prostě... brejky. Bleskové brejky na pár doteků. Skvěle to bylo vidět zhruba po půlhodině hry, kdy Danny Phiri převzal míč na vlastní půlce a chytrým dlouhým pasem z první intuitivně našel playmakera Khamu Billiata, který okamžitě posouval na Knowledge Musonu ve střelecké pozici. Tato akce sice ohrožením branky neskončila, ale jako ilustrace zimbabwské hry poslouží znamenitě.

V okamžiku, kdy žlutí dokázali zapojit Billiata do hry, šly jejich akcie strmě nahoru; to bylo zhruba po dvaceti minutách. A opět se ukázalo, jak je záložník Kaizer Chiefs pro svůj tým naprosto klíčovou postavou: většina důležitých akcí šla přes něj, on je tím kreativním mozkem, který nastavenou strategii přeměňuje z abstraktního plánu na konkrétní přihrávky a střelecké pokusy. Sehraná ofenziva s Billiatem, Musonou a tahovým křídelníkem Ovidy Karuruem prostě šlape. Kouč Sunday Chidzambwa nepotřebuje vymýšlet nic složitého. Každý ví, co Válečníci na hřišti budou dělat, a každý s tím má problémy. Plus, jako bonus, se na jejich hru vážně dobře kouká.

Jenže...

2. Pokud Zimbabwe nepostoupí, je to Musonova vina. Tohle se asi nedá nijak okecat, relativizovat, zamést pod koberec: Knowledge Musona to monstrózně pos*al. Jeho triumvirát neproměněných gólovek, přičemž hlavně tu z 53. minuty by zúročil snad i chromý lenochod, bude zimbabwské fanoušky strašit ve snech ještě hodně dlouho.

Teď mají Válečníci jeden bod a k postupu musí porazit Doktora Kongo a doufat. To je rozhodně reálná možnost; zároveň se ale klidně může stát, že nakonec zůstanou mimo play-off, a nestalo by se to, kdyby Musona nebyl včera kopyto. Nedat něco takového je prostě fatální chybou, podobně jako kdyby si gólman sám donesl míč do brány.

(dz)



Egypt - DR Kongo 2:0

26.06.2019 22:00
Více informací k zápasu

Egypt — hodnocení 5/10


1. Salah a diváci udělají své... První Salahův gól na turnaji byla klasa. Z velké části díky sólu Trézégueta, ale i díky neuvěřitelně pohodové, naschvál oddálené koncovce. Tak trochu Momo s cheaty.

A domácí kulisu, prosím, též nepodceňovat. Pokud se Didier Drogba nechal po finále Afconu 2006 slyšet, že v tak nepřátelském prostředí ještě nehrál, a že se regulérně bál, že v případě vítězství jeho Sloni z Egypta nevyváznou živi a zdrávi, nelze to brát na lehkou váhu. Tohle je koneckonců sám Drogba, který hrál už i za tým, jehož hlavní hvězda se po většinu kariéry vypořádávala s hlasitými posměšky, že kdysi bývala tlustá. Drogba si už něco prožil.

Také letos jsou egyptští diváci na zápasy nabuzení jako málokterá jiná fanouškovská základna. Obě klání skupiny A se včera konala na stejném stadionu a už Uganďané se Zimbabwany takhle hráli v podstatě před plným kotlem, aniž by ten daný kotel pořádně zajímali. To se akorát fanoušci zahřívali na noční vrchol dne, a pár z nich dokonce při tradičním pokřiku "Aboutrika" ve 22. minutě vyváděla ochranka ze stadionu.

(Legendární Mohamed Aboutrika číslo 22 proslavil a nyní se v Egyptě živě spekuluje, že ho Sísího režim odmítá pustit z katarského exilu zpátky do země, protože se veřejně vyslovil na podporu Muslimského bratrstva.)

2. ... ale z Egypta pořádný strach stejně nejde. Vždyť tohle je hergot tým, v jehož středu stále v roce 2019 už třetí turnaj v řadě utkání opakovaně načínají borci jako Abdallah Said nebo Marwan Mohsen. No vážně, vybavíte si od nich snad nějaký výrazný, neřkuli hnedka rozdílový výkon? Přesně tak.

Ano, Mahmoud Trézéguet vypadá být připraven tenhle tým tentokrát doopravdy jaksepatří táhnout spolu se Salahem, ba ho dokonce prozatím i zlehka zastiňuje, ale to je v důsledku jen taková kosmetická změna. Střed pole je pořád stejný, pořád brutálně limitovaný; a nebýt nakažlivé shovívavosti sudí na tomto šampionátu, Mohamed Elneny včera ani nedohrál. A obranná linie má stále nutkání se stávat nesmírně pasivní a hluboko sedící, jako kdysi za Cúpera.

Stejně jako v případě Zimbabwe platí, že narazit Egypt v obou zápasech na lepšího soupeře s pořádnou koncovkou, dvě relativně pohodové výhry z toho nebudou. Aguirre se dosud na turnaji nevytasil s ničím závratným a upřímně ani nemusel. Ale to, že třeba včera proti DRC nebyl schopen reagovat na kompletně rozpuštěnou kontrolu nad druhým dějstvím, to je minimálně alarmující. A když se podíváte na lavičku, říkáte si, že Egypt takovou variantu možná ani nemá.

Měli jsme sice přislíbený odvážnější Egypt, ale já zatím pod Aguirrem moc velkou proměnu nepozoruji.

DR Kongo — hodnocení 2/10


1. DR Kongo je suverénně nejhůře připraveným týmem na turnaji. Podívejte, já mám takovou teorii. Na Wikipedii se píše, že Florent Ibengé již v březnu 2017 oznámil, že během roku 2018 plánuje z pozice trenéra DR Kongo odstoupit. Jak známo, Wikipedie nikdy nelže, a popravdě — dokáže někdo stoprocentně vyloučit, že k rezignaci vážně nedošlo a Ibengého chvatně nenahradil nějaký jeho náhodný dvojník? Však se na toho chlapa podívejte; kdykoliv je na něj na tomto turnaji záběr, vypadá, jako by na stadion náhodně zabloudil. Kontroloval vůbec někdo, jestli má tenhle Ibengé trenérskou akreditaci? A jak vysvětlíte, že si Ibengého (jistě též falešní) kolegové po utkání v první řadě dělali selfíčka s Momem?

Krom toho, podívejte se na Ibengého tým; takhle přece mančaft vedený stejným trenérem po dlouhých pět let v kuse zaboha nevypadá. DR Kongo si od předloňského šampionátu ani kdykoliv za poslední dobu neprošlo žádnou drastickou generační proměnou, spíš tak maximálně přišlo o dlouholeté talismany typu Kidiaba nebo Mbokani, a přece na jeho prvních 180 minutách na tomto turnaji nelze vysledovat ani jeden sehraný vzorec, ani jeden opakující se prvek, ani jeden automatismus. Je to pořád akorát Hrc Prc DRC.

2. Co to proboha bylo za proměnu základní sestavy? Vypadalo to jako takový klasický "yer da" tah. Takové klasické uposlechnutí hospodského nadávání na líné žoldáky z Premier League, kteří si své domoviny patřičně neváží a neodevzdávají reprezentaci ani zdaleka sto procent. Ibengé sice po utkání hovořil o několika zraněních, které mu před tímto utkáním svazovaly ruce, ale notak — Youssouf Mulumbu, Chancel Mbemba, Arthur Masuaku, Yannick Bolasie i Britt Assombalonga všichni na lavičce? To jsou vlastně všichni hráči s jakýmikoliv vazbami na Anglii a tamní Premier League. To přece nemůže být náhoda!

Ne snad že by si Mbemba, Masuaku a Bolasie to posazení nezasloužili; krutější bylo spíš vůči Meschackovi Eliovi, jednomu z mladších členů nominace, který taky po svém včerejším vysvlečení působil jako svěží vítr. Každopádně ani bez těch nejrozeznatelnějších jmen se nic nezměnilo. DR Kongo stále neumělo bránit standardky (první gól), stále bylo bez míče po hřišti rozprostřené ukrutně ledabyle (druhý gól), a jeho finální tlak sestával z bezhlavých centrů, nesmyslných střel z nepřipravených pozic, či sól donikam.

(td)

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
PODCAST: Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2019
25.07.2019, 20:29
Africký zápisník XXI. aneb NamlSané Alžírsko slaví
21.07.2019, 00:23
Africký zápisník XX. aneb Žádné IgHaló se nekonalo. Maestro, je to zasEtebou
18.07.2019, 08:35
Africký zápisník XIX. aneb Aliou domů, Giresse! Alžírsko Raïsuje na Senegal
15.07.2019, 16:00
Africký zápisník XVIII. aneb Sbohouo Sloni, Bronnjour Tunisko
12.07.2019, 16:55
Africký zápisník XVII. aneb Semifinále jen pro Zwane
11.07.2019, 15:45
Africký zápisník XVI. aneb Maestru Giressemu nikdo neZaha ani po kotníky
09.07.2019, 17:40
Africký zápisník XV. aneb Doktor Kongo chmAtal po výhře, černí Koné jsou venku
08.07.2019, 17:16
Africký zápisník XIV. aneb Překvápko! Další severoafrický erRohr
07.07.2019, 14:48
Africký zápisník XIII. aneb Hakime, Žiyech?
06.07.2019, 16:13
Africký zápisník XII. aneb Favoriti formou nepolíBenin
03.07.2019, 19:20
Africký zápisník XI. aneb Mon Dié! Takhle se Ounas dávají góly!
02.07.2019, 03:02
Africký zápisník X. aneb Jeden gól a už se chipeVezeze
01.07.2019, 16:23
Africký zápisník IX. aneb Střelba jak u Verdonu, ať N'Jie Gold Cup!
30.06.2019, 12:49
Africký zápisník VIII. aneb Pan Tau: Od zítřka nečaruji
29.06.2019, 15:56
Africký zápisník VII. aneb Vítězství Keni pOmolo, alžírský fotbal m'Bolí
28.06.2019, 13:48
Africký zápisník V. aneb Kamerunu stačily dva Banany, Poté přišlo drama
26.06.2019, 15:06
Africký zápisník IV. aneb Tunisané zklaMali, Mauritánci se koupali na Adama
25.06.2019, 16:32
Africký zápisník III. aneb Jak Maroko Horaebníkovi z lopaty uteklo
24.06.2019, 13:50
Africký zápisník II. aneb Mamma Miya! To je začátek turnaje!
23.06.2019, 16:23
Africký zápisník I. aneb Porazit Zimbabwe není žádný mohaMed
22.06.2019, 12:46

Komentáře (99)

Přidat komentář
lajka30

Dneska Senegal-Alžírsko by mohl být super match.

Reagovat
C-M@ster

Jj, 1:0

Reagovat
pingla

0:1

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
JeséRodriguez

bude

Reagovat
smazaný uživatel

Snad to dá Senegal

Reagovat
mistr129

uGandalf

Reagovat
Shevchenko

Ugandská filmografie

Kdo nezná -> https://youtu.be/BatT5TzGGFA

Reagovat
Stannis Baratheon

Jojo, klasika

Ale Kollywood je ještě o level výš, hlavně filmeček Entiran, to je poklad.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
mayday

Reagovat
REPLIKATOR

still better than Bubeník a princezna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Připomnělo Ptákodemii, nebo jak se ten skvost jmenoval.

Reagovat
Nihilister

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
krisa

Reagovat
diastan

Reagovat
TheTopFootbaler

Někdo link na ten Onyangův výkon?

Reagovat
Kucka

Highlighty, Onyango to měl ve druhý půli. https://youtu.be/6vGhDUxZUp4

Reagovat
TheTopFootbaler

No tak to je nářez, fyzika v plné kráse.

Reagovat
domingo

On to nebyl výkon, prostě tam měl v závěru jeden úplně haluzní zákrok, kterej nejspíš doteď nechápe sám

https://www.youtube.com/watch?v=08UGEWiVaP8

10:08

Reagovat
fantomas

Ty fakt nahazuješ jenom linky, který sou okamžitě smazaný.

Reagovat
EAG le grand amour

Reagovat
OranžováKarkulka

kde se dá dívat na ten Madagaskar s Burundi? a dá se na to dívat?

Reagovat
fantomas
Reagovat
OranžováKarkulka

je to super, diky moc

Reagovat
Kucka

Dobrej zápas, Madagaskar je bije, ale nemůže dát góla. Snad jim to tam ve druhý půli spadne, hrajou sympaticky zatím.

Reagovat
OranžováKarkulka

taky jim to dost přeju, ale Burundi se teď hodně zvedlo

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
sk333

U Nigérie by som na post hroťáka vyskúšal Osimhena a na krídlach by mohli dostať šancu Kalu a Onyekuru. Mohol by to aj takto Rohr postaviť.

Reagovat
C-M@ster

6 zápasů z 16 skončilo 1:0 pro domácí tým.

5x z toho šlo o první zápas dne.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, v tom vedru…

Reagovat
C-M@ster
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Modroočko

Félicitations, Madagascar postup do osemfinále by im nemal ujsť.

Reagovat
Stannis Baratheon

Na 99,9% už postupují

Reagovat
mayday

Se čtyřma bodama už to mají v suchu že třetího fleku max.

Reagovat
Mirek na tenisu

Dneska dvě SF ME do 21 let a EF to nezajímá?

Reagovat
Stannis Baratheon

Taky to nechápu. Je sice pěkný že se takhle věnují Africe, ale to neznamená že GC nebo EURO U21 by měli totálně ignorovat. Copa jakbysmet.

Reagovat
Shevchenko

GC ať klidně ignorují, to stejně moc lidí nezajímá, ale nejlepší mládežnický turnaj na světě by tu chybět fakt neměl. Navíc výborný zápas, Rumuni jsou fakt skvělí.

Reagovat
fantomas

Člověk má jen jeden život a dvě oči. Zápasy se překrývaj, čas na psaní neni.

Reagovat
Shevchenko

Já vás naprosto chápu, navíc jestli jste na to jen dva. Ale aspoň to prevko mohlo být na hlavní stránce, takhle to tady zapadne a plno lidí to ani nezaregistruje.

Reagovat
fantomas

Hm, to teda mohlo no. Zkusim si vzpomenout a nahodit aspoň druhý SF.

Reagovat
Stannis Baratheon

Jasně, já to chápu. Je to na úkor toho, že si dáváte zalezes s APN, což si myslím že ale stejně mnoho lidí neocení a přečte si nadpis a diskuzi.

Ale alespoň nějaký souhrny článek s výsledkema, kde by se dalo diskutovat o těch daných turnajích by nebyl špatný a věřím že by to nedalo tolik práce.

Ale jako toto není hejt, vaší práce k APN a celkově si vážím.

Reagovat
Seydou Doumbia

Pro mě a asi i pro fantomase je APN nejlepší turnaj hned po MS.

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
fantomas

Hele asi takle - já radši budu dělat 1-2 turnaje naplno než tři naráz a žádnej pořádně.

Reagovat
fantomas

Každopádně tohle je prostě o blbym FIFA kalendáři. Jak vidno na letech 2013-2017, já vždycky ME "21" sleduju i pokrývám rád. Ale teď sem si prostě nenaladil ani zápas, protože to pořádně ani nešlo.

Reagovat
C-M@ster

A někdo jinej to napsat nemohl?

Do zákulisí EF nevidím.

Reagovat
fantomas

No... zjevně ne.

Reagovat
C-M@ster

Jakto? Není budget na další redaktory?

Reagovat
fantomas

To sou otázky na PJe. Ale všichni ti, co např. pracovali na zápisníku loni během MS, už buď vůbec nepíšou, anebo mají míň času.

Reagovat
smazaný uživatel

A taky zensky by si zaslouzily pokryt.

Reagovat
monty25

Reagovat
C-M@ster

On to možná myslí jinak než ty...

Reagovat
Modroočko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
monty25

LegaliseRape tady zrovna patří k těm, co sledujou MS žen.

Reagovat
Kixi Syhimour

Tak však, proč to nepíšeš ty? Vyznáš se v tom nejvíce a baví tě to sleodvat

Reagovat
monty25

Já bych toho moc nenapsal, když jsem byl během osmifinále v nemocnici se slepákem. Ale asi by mě to ani nebavilo. Já bych se radši realizoval v diskusích, jenže když nejsou články...

Reagovat
smazaný uživatel

co rikas na eng nor? me to teda moc nebavi, fotbal anglicanek me obecne vubec nebavi a norky jsou dneska strasne nic, hansen bohuzel neviditelna (teda zrovna ted se dostala do sance, ale takto to pokazit... )

Reagovat
monty25

Angličanky si vytvářejí dobrý šance a proměňujou je. Norkám chybí finální fáze a dneska je to snad první zápas na turnaji, kdy se Caro Hansen nedaří.

Reagovat
smazaný uživatel

a ted gol ze standardky po takovem nefaulu.. prepinam na me21

Reagovat
Kixi Syhimour

Jaký jsou tam ti rozhodčí vůbec? Jsem si pustil sestřih těch Nizozemek proti Japonkám a v komentářích byli stížnosti na časté penalty

Reagovat
monty25

Co se týče těch penalt, tak to jsou spíš stížnosti na VAR.

Reagovat
smazaný uživatel

asi tak, jako v muzskem fotbale, nekdy horsi nekdy lepsi, protoze je tam video, tak se podobne v pokutovem uzemi piska skoro vse. ale protoze se mnohem min simuluje a je to pomalejsi, tak to imo vypada, ze piskaji lepe. ale zas nevidel jsem moc zapasu, asi tak 7..

Reagovat
monty25

Jediná věc, co se mně osobně nelíbila, bylo to bazírování VAR na brankářkách přikovaných na čáře při penaltách. Jinak si myslím, že penalty byly víceméně všechny odpískané správně, i když některé přísnější.

Reagovat
smazaný uživatel

nevzpomenu si ted presne na zapas, ale videl jsem minimalne jednu typickou var penaltu, tedy lehke zduchnuti, kterych je milion za zapas. nebo treba ten neuznany gol kamerunu, nevim, jestli ta stavajici technika vubec ma takovou presnost, aby to rozhodla spravne, kdyz jde o centimetry.

jinak, kdo to dnes spolukomentoval, ja podle hlasu nejprve myslel, ze erich, ale pak prepnu na to u21 a tam byl taky

Reagovat
monty25

Mají kalibrovanou ofsajdovou lajnu, to jsme tady řešili už při zahajovacím zápase.

https://pbs.twimg.com/media/D8e45bcX4AYhWj0.jpg

Byl to Pešír, to je teď asi nejčastější Kalousův spolukomentátor. Strašná dvojka.

Reagovat
smazaný uživatel

delphine je uplne jinde celkove na celem turnaji nechapu ta francouzska pozdni stridani.

ale ten neuznany gol americanek no nevim, nevim

Reagovat
smazaný uživatel

a tedka ta ruka. proti japonkam to same piskli

Reagovat
monty25

To jsem si taky říkal. Kdyby ji pískla, v pohodě si to obhájí...

Francouzská trenérka celkově neuměla poskládat sestavu. Delphine tam dávala pozdě, některé další (Katoto, Hamraoui) ani nenominovala a místo toho stavěla hráčky, co jsou už trochu vyčpělé.

Reagovat
smazaný uživatel

jo taky mi prislo, ze tam ma moc hracek, ktere vypadaly ze jsou u ni nestridatelne, jako konkretne diani hrala dobre, to jsem chapal, proc ji nechava, ale pravidelne stahovani jen gauvinove(ktera mi prisla z te zakladni sestavy nejvic nebezpecna) moc ne..

Reagovat
monty25

Bussaglia a Thiney jsou už za zenitem, Majri se taky moc nedařilo možná i proto, že v Lyonu hraje jiný post. Selma Bacha, která obvykle hraje v Lyonu levou obránkyni, vlastně taky nebyla v nominaci.

Reagovat
fantomas

Taky má ale přezdívku LegaliseRape.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Thelvin

Senegal s Alžírskem vůbec neni špatnej fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Alžírci dnes v plném počtu nedohrají

Reagovat
C-M@ster

Tak Němci ze standardek rozhodli.

Reagovat
adoxx

Pro mě je tenhle zápas hrozný dilema...na jednu stranu mám hroznou radost, že Alžírsko vede a na druhou stranu jsem smutnej, že Senegal prohrává

Reagovat
Modroočko

Viva l'Algerie s takýmito výkonmi môžu dôjsť ďaleko. Páčilo by sa mi, keby to Egyptu natreli v domácom prostredí.

Reagovat
Kepy_FCB
Reagovat
Lynx

Ne

Reagovat
John Obi Mikel

Nigérie prostě dobrej tým

Reagovat
Stannis Baratheon

Jde se chlataaaaaaaaaaaaaaaaaaaat

Reagovat
fantomas

Takovej fanoušek Keni? <3

Reagovat
Stannis Baratheon

Ne, akorát už jsem na sračky

Reagovat
Stannis Baratheon

Ale samozřejmě jim přeju, Angola, Zimbabwe, Namibie, JAR pro mě TOP. Keňa a Tanzánie hned za nimi.

Reagovat
fantomas

Chválim i Angolu

Reagovat
Stannis Baratheon

Jižní Afrika (jakože část Afriky, ne jen ta země, proč to do prdele nemohli nechat pojmenovaný Jihoafrická republika ) je prostě boží

Reagovat
smazaný uživatel

oba názvy jsou správny

Reagovat
fantomas

Reagovat
Stannis Baratheon

To sice jo, ale když člověk napíše Jižní Afrika, tak už není jisté jestli myslí vyložené tu zemi nebo prostě od Zaire dolu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele