Africký zápisník XX. aneb Žádné IgHaló se nekonalo. Maestro, je to zasEtebou

18.07.2019, 08:35
Názory a komentáře
Odion Ighalo v obležení spoluhráčů (© AFP)
Nigérie se na svůj obligátní osmý bronz z osmi pokusů nenadřela. Hned po třech minutách se díky další hrubce tuniského gólmana ujala vedení a vzápětí už nikdy nevypadala tak, že by o něj měla přijít. Tunisané takhle potvrdili, že jejich gólová exploze ve čtvrtfinále byla čirou náhodou. Od té doby ani nezavěsili...

Jedinou branku utkání vstřelil Odion Ighalo, který se takhle s pěti góly pravděpodobně stane nejlepším střelcem turnaje. Aby si pomyslnou korunu krále střelců nakonec nenasadil, musel by někdo ve finále dát rovnou hattrick. Ighalo se včera stal teprve druhým nigerijským střelcem s pěti góly na jednom APN po legendárním Rashidim Yekinim.

Super Eagles se takhle s Africkým pohárem potřetí v řadě loučí vítězstvím (2013 zlato, 2010 bronz) a potřetí tak navíc činí s čistým kontem, které dnes připadlo už třetímu nigerijskému strážci svatyně, mladému Uzohovi. Ten se na druhou stranu příliš nezapotil, když na něho mířil jediný projektil. Hned šesti zblokovanými ranami mu vypomohli spoluhráči před ním, zejména Omeruo a Ndidi.



Tunisko - Nigérie 0:1

17.07.2019 21:00

Góly: 3. Odion Ighalo

Více informací k zápasu

1. Stoprocentní bilance zachována, to však tentokrát vyloženě na autopilota. Existují zhruba dva výklady toho, jak Gernot Rohr dojížděl tenhle šampionát. Buď pevně věříte, že už předtím na plac skládal tu nejlepší možnou sestavu, která se mu přes prohru v semifinále a trable ve čtvrtifnále osvědčila, a tak jí ve snaze za každou cenu završit tuto akci s medailemi na krku nechal znovu pohromadě a nic neriskoval. Anebo máte naopak zato, že Rohr zkrátka zbytek turnaje tak nějak líně doplácal jakoby z povinnosti.

Já se s přihlédnutím k průběhu utkání klaním raději k té druhé variantě. Rohr udělal v poli jedinou změnu, a to vynucenou, když suspendovaného Awaziema na pravém beku vystřídal Aina. Asi dvě minuty před poločasem mu potom ze hřiště se slzami v očích odkráčel Ighalo, a co se nestalo — Rohr se ani nenamáhal ho ještě před pauzou klasicky nahradit. Těch pár desítek vteřin prostě dohrál s levým bekem Collinsem bizarně vytaženým na křídle a Osimhena k jeho debutu vysvlékl teprve o přestávce. Něco takového jsem popravdě v medailovém zápase snad ještě nikdy neviděl.

Ale dejme tomu, upínat se na to nemusíme. Upínejme se spíš na to, že Rohr opět zabil 75 minut s budižkničemou Ahmedem Musou, který teď už definitivně vypadá mnohem hůř než roku 2013, kdy skóroval v semifinále při zlatém tažení — a to i přesto, že mu je teď teprv 26, čili by měl dosahovat svého výkonnostního vrcholu. Na Iwobiho včera stačilo jenom malinko zatlačit a ze souboje raději couval, jako by se už šetřil na Premier League. Etebo stále kopal standardky, a takřka vždy do náruče gólmana. Ve výsledku pak snad jedině všichni obránci, Ndidi a možná snaživý, byť nepřesný Chukwueze jako by opravdu chtěli hrát a opravdu chtěli medaile. Zbytek týmu po darované brance dojížděl se zataženou ruční brzdou.

Speciálně po přestávce to bylo z nigerijské strany tak pasivní, že se mi chtělo brečet. Pokud zápasy o bronz bývají leckdy nespoutanými gólovými festivaly, ten letošní se jím ani omylem nemohl stát. Obě strany směrem dopředu vesměs vůbec neměly zálohu, a byť se nějaký ofenzivní fotbalista sem tam zbláznil a něco zajímavého předvedl, typicky vše pokazila koncovka. V tuniském podání se obvykle jednalo o zpola trefený míč.

Člověk se tak ve finále nejlépe bavil nad tápáním komentátora BeIN Sports, kterému se nějakou záhadou hned několikrát podařilo splést si Alexe Iwobiho s někým jiným. Jednou jeho jméno hlásil, když soupeř obešel Ndidiho. Podruhé zase když se dopředu hnal Aina. Iwobi má číslo 18. Ti dva nosí 4 a 2. Iwobi hraje vysoko v poli, ti dva zastávají defenzivní úlohy. IWOBI MÁ DREDY, TI DVA KRÁTKÉ VLASY. Jak se takové věci dějou, to mi vážně vysvětlete. A to ani nebylo poprvé na turnaji.

2. Zápas o bronz potvrdil vše, co jsme už o Tunisku věděli. Ale doopravdy vše. A v první řadě to, že v takhle pokročilé fázi turnaje prostě Orli z Kartága neměli co pohledávat. Ocitli se tu čistě díky jednomu penaltovému rozstřelu a štěstí na tu stranu pavouka, která jim přisoudila notně vyšťavený Madagaskar.

Jinak to byla opět ta samá písnička. Giresse zkusil třetího gólmana a ten hnedle udělal... inu, tuniského gólmana. Do útoku zase pod marného hroťáka Khenissiho vyslal Khazriho a Badriho s prozaickým úkolem "útočte a zkuste dát gól", takže se tam oba borci motali z křídla na křídlo a nikdy se vhodně nedoplňovali. (Přesto byl zas Khazri u všeho podstatného, protože je prostě moc dobrý.) Ferjani Sassi zkoušel dloubáčky na spoluhráče uvnitř vlastní poloviny, protože je přece arabský Pirlo. První střela na bránu z tuniské kopačky vylétala až v 57. minutě, a to pro jistotu přímo do Uzohových rukavic. No, a tak dále. Je to vážně pořád to samé dokola.

Podám to ještě takhle: některé týmy schopně aplikují takzvaný organizovaný chaos; hrají vířivý fotbal, čímž matou soupeře, a přitom sami mají skvělé povědomí o tom, kde se který jednotlivý spoluhráč zrovna nachází, aby si mohli balon libovolně předat a udeřit. Třeba můj vlastní pokoj je dobrým příkladem aplikace takového organizovaného chaosu: já se v něm krásně orientuju, ale ostatním bych na dálku zaboha nevysvětlil, kde co je, a jak co funguje.

Tunisko je jenom koncentrovaný chaos, který se nedá vysvětlit z jakéhokoliv úhlu pohledu. Hráči neustále mění pozice, pomalu si nenarazí a hodně toho závisí buď na střelbě z dálky (v případě Slitiho typicky nepřipravené), anebo na jednom či dvou géniích, kteří leccos sami vykouzlí. To je dosti archaický fotbal, a skutečně, jakmile měl Giresseho tým dotahovat a svého soupeře takticky přelstít (což bylo včera vlastně celý zápas), byl jakožto kolektiv naprosto bezradný.

A ono samozřejmě není divu. Alain Giresse v medailových bojích mezinárodního turnaje v roce 2019 působí zhruba jako frontman kapely Toto zpívající svou největší vypalovačku v roce 2019. Akorát, že jemu na to (hádám) občas i chodí lidi...


3. Oukej, je načase zvážnět. Mám pro vás seriózní teorii o tuniských brankářích. Moje hypotéza zní následovně: od doby, kdy se Aymen Mathlouthi vytratil z národního týmu, má Tunisko jen jediného brankáře.

Čas od času v zápise o utkání tuniská strana šikovně prohodí jména. Přidá "Ben", ubere "Ben". Projednou vyspelluje "Moez" jako "Mouez". Mustapha se sem tam změní na Moustaphu. Však víte, jak to chodí.

Podstatné ale je, že se ve skutečnosti vždy jedná o tu samou postavu. Nebo tedy postavu, to je poněkud relativní. Když se totiž dotyčný jedinec — říkejme mu třeba Mouez Ben Cheriphia — na reprezentační sraz zrovna nemůže dostavit, nebo si v tréninku nedejbože něco udělá, na hřišti ho zastoupí jeho hologram.

Konkrétně docela obyčejný hologram, od něhož se balon sem tam skrze mimořádně načasovaný tik alespoň odrazí, ale rozhodně v něm nezůstane, a občas se holt stane, že jím balon i zcela nedotčen proletí.

Jako... je to pořád jenom hologram, čili de facto vzduch. Co jiného byste od něj čekali? A Tunisanům nelze nic zazlívat, pokud si po Mathlouthiho chybách řekli, že jim to za ty nervy nestojí. Proč by pak jeden povolával tři gólmany, aby následně zjistil, že všichni tři nestojí ani za starou bačkoru? To by přece bylo absurdní.

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
PODCAST: Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2019
25.07.2019, 20:29
Africký zápisník XXI. aneb NamlSané Alžírsko slaví
21.07.2019, 00:23
Africký zápisník XIX. aneb Aliou domů, Giresse! Alžírsko Raïsuje na Senegal
15.07.2019, 16:00
Africký zápisník XVIII. aneb Sbohouo Sloni, Bronnjour Tunisko
12.07.2019, 16:55
Africký zápisník XVII. aneb Semifinále jen pro Zwane
11.07.2019, 15:45
Africký zápisník XVI. aneb Maestru Giressemu nikdo neZaha ani po kotníky
09.07.2019, 17:40
Africký zápisník XV. aneb Doktor Kongo chmAtal po výhře, černí Koné jsou venku
08.07.2019, 17:16
Africký zápisník XIV. aneb Překvápko! Další severoafrický erRohr
07.07.2019, 14:48
Africký zápisník XIII. aneb Hakime, Žiyech?
06.07.2019, 16:13
Africký zápisník XII. aneb Favoriti formou nepolíBenin
03.07.2019, 19:20
Africký zápisník XI. aneb Mon Dié! Takhle se Ounas dávají góly!
02.07.2019, 03:02
Africký zápisník X. aneb Jeden gól a už se chipeVezeze
01.07.2019, 16:23
Africký zápisník IX. aneb Střelba jak u Verdonu, ať N'Jie Gold Cup!
30.06.2019, 12:49
Africký zápisník VIII. aneb Pan Tau: Od zítřka nečaruji
29.06.2019, 15:56
Africký zápisník VII. aneb Vítězství Keni pOmolo, alžírský fotbal m'Bolí
28.06.2019, 13:48
Africký zápisník VI. aneb Kongo nemá šAinu, uGandalf Onyango čaroval
27.06.2019, 15:59
Africký zápisník V. aneb Kamerunu stačily dva Banany, Poté přišlo drama
26.06.2019, 15:06
Africký zápisník IV. aneb Tunisané zklaMali, Mauritánci se koupali na Adama
25.06.2019, 16:32
Africký zápisník III. aneb Jak Maroko Horaebníkovi z lopaty uteklo
24.06.2019, 13:50
Africký zápisník II. aneb Mamma Miya! To je začátek turnaje!
23.06.2019, 16:23
Africký zápisník I. aneb Porazit Zimbabwe není žádný mohaMed
22.06.2019, 12:46

Komentáře (34)

Přidat komentář
ryzskej

Tý jo, ty nadpisy jsou někdy až moc na sílu...

Reagovat
TheTopFootbaler

Že to říkáš ty s pornem.

Reagovat
ryzskej

Reagovat
Zephyr

Někdy? Spíš vždycky...

Reagovat
Stannis Baratheon

První tři to možná šlo, pak už jsem to byla křeč a ztratilo to kouzlo.

Reagovat
SunFells

Je to infantilní jak kráva.

Reagovat
smazaný uživatel

Anketa

Co ale znamená „je to zasEtebou“ ?

Reagovat
fantomas

Maestro, je to zase tebou (že se haló nekonalo a Tunisko hrálo bídně).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El-Pistolero-68

Taky jsem premyslel.

Reagovat
John Obi Mikel

Já nevim. Jaktože v té anketě nevede Kuča?

Reagovat
Zark

svadi vyrovnany boj s plysovym mocipanem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El-Pistolero-68

Uz mu dava na prdel.

Reagovat
smazaný uživatel

Ak Kuča v ankete zvíťazí, bolo by dobré ho o tom upovedomiť (najlepšie v písomnej forme, nech sa to dá zarámovať), aby si toto víťazstvo na svojej webovej stránke mohol zaradiť do plejády doterajších športových "úspechov"

Reagovat
Zark

dobro nakonec vzdy zvitezi nad zlem

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
Zark

tak uz i f Africe, nekamarade muj?

Reagovat
Stannis Baratheon

S tebou třeba i na Marsu

Reagovat
Zark
Reagovat
Rarášek

Reagovat
El-Pistolero-68

A já čekal Špinarku.

Reagovat
sk333

Zápas som nevidel, ale som rád, že Nigéria vybojovala bronz. Na viac asi objektívne nemali.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
adoxx

A přitom Hassen vůbec nechytá špatně, ale ty jeho zkraty....

Reagovat
Fedro

Komentátor BeIn sports byl asi na stáži u Vláška s panem Karochem, ti takový očividný a neuvěřitelný chyby sází s kadencí jak já rumy na baru. Viz loňský MS...

Reagovat
Liquid

OT: Hajduk

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Liquid
Reagovat
smazaný uživatel

Je mu 31, každou sezonu přestupuje jako volný hráč, a dá takovýhle góly.

Reagovat
Liquid

koukám že ještě před 2 měsíci hrál za ten tým co jde teď na Slovan něco mi říká, že by jim pořádně zatopil kdyby tam zůstal, protože předtím za ně 13 zápasů a 12 gólů

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Azza

Reagovat
smazaný uživatel

Ighaló se nekonalo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele