Brazilský zápisník X. aneb Balkánská kletba po bosensku

22.06.2014, 11:18
Názory a komentáře
Obsahuje i podcast. Po včerejšku se v dějišti mistrovství světa bude zuřivě vykládat o další křivdě, která o naději bojovat do poslední chvíle o postup připravila výběr Bosny a Hercegoviny. Čerstvých debatních témat se ale najde vícero: Němci s Ghaňany sehráli vpravdě úchvatný zápas, zatímco Argentinci málem ztratili s Íránem...


Argentina - Írán 1:0 (0:0)

Příznivci defenzivního fotbalu si museli s postupem brazilského šampionátu zoufat. Každý zápas přinášel moře gólů, žádná obrana nevypadala nijak zvlášť pevně... Až došlo na utkání Íránu. Ten už v úvodním duelu s Nigérií ukázal, že pod Carlosem Queirozem přijíždí s cílem frustrovat s propracovaným bráněním kohokoli, kdo se mu postaví do cesty. Že to však odnese i Argentina, čekal jen málokdo.

Úvod utkání přitom ještě vypadal slibně. Argentina nastoupila v rozestavení 4-3-3, přesně jak si Lionel Messi přál, a jasně dominovala. Mačkala svého soupeře jako citrón a znemožňovala i jakékoli náznaky protiútoků. Není náhodou, že v prvních čtrnácti minutách Írán zaznamenal neuvěřitelné čtyři úspěšné přihrávky . A když už se zdálo, že Albiceleste ve své snaze upadají, provedl Lionel Messi první geniální věc večera: nečekaně jednoduchou kolmou přihrávkou rozebral íránský blok a poslal Higuaína do velké šance tváří v tvář Haghighimu. Střelec Neapole však zklamal, stejně jako v celém zbytku utkání.

Co pak následovalo, už ovšem byla jiná písnička. Queirozovi svěřenci se zvláště díky skvělému Dejagahovi, jenž vedle zodpovědného bránění Messiho byl u tří z šesti íránských šancí, zmátořili i směrem dopředu a začali Albiceleste pořádně frustrovat. Sám portugalský stratég koneckonců totéž dokázal již v roce 2008, kdy připravil hráče Manchesteru United na Messiho Barcelonu podobně dokonale a mohl pak v semifinále Ligy mistrů slavit postup za výhru 1:0.

I když Íránci zaznamenali za první pětačtyřicetiminutovku jen čtyřicet přihrávek, stejně si vytvořili několik nebezpečných příležitostí, zvláště po standardních situacích, jež Argentina bránila zoufale nedůsledně. Jako by snad nevěřila, že i ve čtyřech lidech se dá vepředu při skrumáži v šestnáctce ohrozit branku. Na druhém konci hřiště Írán skvěle zahušťoval střed hřiště a tlačil soupeře do stran, kde není ani zdaleka tak silný. Samotní Higuaín s Agüerem neměli nárok na dosažení některého z centrů, které ani Zabaleta a zvláště velmi nepřesný Rojo nebyli schopní do šestnáctky z krajů hřiště dodat.

Kdo věřil v poločase ve změnu argentinského výkonu k lepšímu, musel být pořádně zklamán. Naopak Team Melli herně rostl s každou odehranou minutou, dokonce se jevil i lépe fyzicky, a Sergio Romero byl až nečekaně často v permanenci. Jeho zákrok po Rézově hlavičce se dokonce řadí do ranku prvotřídních a to ještě chvíli předtím Queirozovi svěřenci marně po srbském rozhodčím Mažićovi požadovali odpískání pokutového kopu, kdy Zabaleta podcenil souboj s Dejagahem a místo unikajícího míče sestřelil právě hráče Fulhamu. Po zápase si sám Queiroz neodpustil zmínku o tom, že na hřišti byli dva lidé, kteří v konečném důsledku udělali rozdíl: Lionel Messi a právě rozhodčí Mažić.

Nezbývá než dojít právě ke klíčovému momentu Messiho geniality. Předcházelo mu o čtvrthodinu dvojité střídání, kdy Higuaína s Agüerem nahradili Lavezzi s Palaciem, kteří skomírající ofenzivu Albiceleste mimořádně pozvedli. Byl to nakonec malý útočník PSG, kdo si připsal přihrávku na jediný gól večera, přidal k tomu i jednu další vytvořenou šanci a tři úspěšné průniky přes hráče soupeře. Kritici Messiho "líné" hry (proti Íránu naběhal 7773 metrů) už už jásali, že budou mít o čem psát, jenže to by nebyl Messi, aby jim škodolibou radost ještě nezkazil, když v 91. minutě dokázal zpoza šestnáctky skórovat parádní ranou na zadní tyč, přestože před ním stálo seřazených všech jedenáct Íránců.

Jak symbolické, že o chvíli předtím již tribuny stadionu Mineirao opustil Diego Maradona. Messi nakonec nepředvedl moc, ale předvedl dost. Dost na to, aby po zápase podstoupil s lehkým srdcem tento mediální humbuk, který však snadno mohl být mnohem větší. Íránu nakonec k bodům nestačil ani sveřepý týmový výkon, ovšem dojem zanechal velkolepý. Sabellův celek naopak má stále na čem pracovat, jen samotný Messi jej v cestě za titulem nezachrání, jakkoli zatím mistrně ukazuje opak.

Perlička na závěr: V případě výher 1:0 jak v zápase Argentiny s Nigerijci, tak Íránu s již vypadnuvší Bosnou a Hercegovinou by všechna dílčí kritéria o druhém postupujícím byla k ničemu. Mezi Íránem a Nigérií by musel rozhodnout až hod mincí! Dost možná tak Peršanům k postupu ze skupiny bude stačit jeden jediný vstřelený gól.

(mk)


Německo - Ghana 2:2 (0:0)

První utkání Německa, které bez větších problémů rozprášilo dalšího evropského fotbalového velikána z Portugalska, dosud patřilo k největším ozdobám turnaje a každý tak netrpělivě očekával, co družina Joachima Löwa předvede proti nevyzpytatelné Ghaně.

Dalším velkým otazníkem bylo možné využití Matse Hummelse, jenž předchozí utkání vinou problémů se stehenním svalem nedohrál, nakonec se však proti černým hvězdám opětovně postavil do stoperské dvojice vedle Pera Mertesackera - DFB-Team tak vsadil na staré známé pravidlo a do základní sestavy po vítězném střetnutí vůbec nezasahoval.

Hned od prvotního rozehrání se začalo podle německých not: Nationalelf držela častěji mičudu na svých kopačkách, pohodlně s ním kombinovala, ovšem při přechodu na soupeřovu polovinu se jen velmi těžko dostávala přes flexibilní obranný val Ghany, nebezpečných situací tím pádem bylo k vidění opravdu pomálu. To si můžeme ostatně dokázat na tomto dashboardu.

Velkým otazníkem, podobně jako proti Portugalcům, měla být německá obrana, zejména pak oba neortodoxní kraje, kde se představili hráči (Boateng a Höwedes), kteří dokonce společně za mládežnické reprezentace nastupovali uprostřed defenzivy. Zpočátku to byl hlavně Christian Atsu, který letos z Chelsea hostoval ve Vitesse Arnhem, jenž působil z ghanského pohledu na pravé straně, kdo svému primárnímu strážci Höwedesovi přidělával svou rychlostí nemalé potíže, ovšem během prvního dějství z toho africká ekipa nic nebezpečného nevytvořila.

Celkově úvodních čtyřicet pět minut připomínalo spíše šachovou partii dvou zkušených mazáků, kdy ani jeden nechtěl tomu druhému zbytečně odkrývat možné nedostatky, raději se tak soustředil na zadní vrátka a směrem do ofenzivy se příliš nenutil. To naprosto ukázkově platilo pro Němce, kterým očividně vadilo i nepříznivé klima (zhruba 30 °C doplnila až 60 % vlhkost vzduchu).

Z německého pohledu, na rozdíl od prvního duelu, zdaleka tolik nefungovalo ani prolínání jednotlivých hráčů, což platilo zejména pro Mesuta Özila, který se během prvního poločasu prakticky nedostal do hry. Daleko více byl při tvorbě hry vidět Toni Kroos, který se, jak je jeho dobrým zvykem, ujímal i rozehrávání standardních situací. Přínos obou hráčů německé hře můžeme vidět zde.

Druhé dějství snadno navázalo na konec toho prvního, avšak to platilo jen pro prvních pár minut. Jako blesk z čistého nebe nejprve po rychlé akci udeřil Götze, který byl sám překvapený, že se mezi dvěma stopery dostal k míči. Prakticky z totožné akce, jen o pár minut později, však srovnal André Ayew, jenž podobně jako německý protihráč rozhodně nepatří mezi nejvyšší hráče, čerstvý Mustafi (nahradil zraněného Jérôme Boatenga, jehož podle pozdějšího vyjádření německé družiny trápily svalové potíže) však křídelníka OM pouze stínoval a rázem jsme měli opět srovnáno. Obrana DFB-Teamu tak inkasovala z dost možná nejméně pravděpodobné situace - hlavou.

Hodně důležitou úlohu hrál pro Ghanu ve středu pole Muntari, který bývá na klubové úrovni často přehlížený, ovšem za reprezentaci podává pravidelně skvělé výkony. To ostatně znovu dokázal proti Němcům, když si skvěle plnil defenzivní povinnosti, ale navrch dokázal být i jedním z nejvíce nebezpečných ghanských hráčů pro soupeřovu branku. Vyjma tradičních dalekonosných pokusů vytvářel šance pro své spoluhráče, což ideálně dokumentoval ukázkovým vysunutím Asamoaha Gyana, který následně zachoval chladnou hlavu a otočil průběžný stav pro černé hvězdy.

Německý stratég Joachim Löw neměl dvacet minut před závěrečným hvizdem na výběr a na trávník poslal Miroslava Kloseho s Bastianem Schweinsteigerem (nahradili Götzeho a zcela vyčerpaného Kdediru). Tento tah se později ukázal jako rozhodující. Bývalý útočník Werderu Brémy nebo Bayernu Mnichov si okamžitě stoupl do vápna, čímž na sebe chtě nechtě přilákal pozornost dvojice protihráčů a ofenzivní spoluhráči rázem měli daleko víc prostoru. Svoji největší sílu pak Klose prokázal hned prvním dotekem (!) při standardce: Kroos rozehrál míč od rohového praporku, Höwedes jeho centr prodloužil a zkušený rutinér už měl na zadní tyči snadnou úlohu - Klose tak vyrovnal dosavadní prvenství Ronalda a na mistrovství světa už zaznamenal úctyhodných 15 tref do černého! Německý střelec je pak teprve třetím hráčem, který skóroval na čtyřech mistrovstvích světa (ještě Pelé a Uwe Seeler).

Druhá půlka potom jakoby navázala na první německé vystoupení na turnaji, hrálo se nahoru dolu a jedna zajímavá šance střídala druhou. Hlavně Ghana střílela opravdu z každé pozice, ovšem ani jeden brankář, vyjma gólových situací, prakticky zasahovat nemusel.

DFB-Teamu po svém příchodu kromě Kloseho výrazně pomohl také Schweinsteiger, jenž se okamžitě zapojil do tvorby hry, neustále si žádal míč, rozehrával volné přímé kopy a za svůj relativně krátký pobyt na hřišti vybojoval na ghanských hráčích hned několik nedovolených zákroků. Pro následující utkání se Spojenými státy americkými očekávám oporu mnichovského Bayernu na hřišti od první minuty a nedivil bych se tomu ani u nesmírně aktivního Kloseho.

Ghana podle očekávání celé utkání spoléhala na rychlé kontry, k čemuž má naprosto vhodné typy hráčů a zejména Harrison Afful byl na pravém kraji obrany doslova k neutahání - kromě neustále podpory ofenzivy si však naprosto spolehlivě plnil i defenzivní úkoly. Afful momentálně působí v Espérance Tunis a vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se po světovém šampionátu poroučel za lepším. Pravý bek možná trochu překvapivě zastínil i mnohem známějšího Kwadwo Asamoaha, který se tentokráte do hry až tolik nedostával.

Podobně jako se vydařila německá střídání, měl při této činnosti šťastnou ruku i Akwasi Appiah, jenž poměrně brzo (psala se 52. minuta) poslal místo nevýrazného Kevina-Prince Boatenga do hry Jordana Ayewa, jenž navázal na dobré představení ze zápasu s USA a prakticky neustále byl pro Němce hrozbou. K několika střeleckým pokusům však přidal i spolehlivou práci směrem dozadu.

Hodně propíraným tématem před samotným začátkem utkání byl bratrský souboj Boatengů, ovšem také vzhledem k tomu, že oba byli ve svých týmech prvními střídanými hráči (Jérôme vinou zranění), se společně mnohokrát nepotkali. Jeden vzájemný souboj "na ostří nože" se odehrál před vápnem Německa, ale vítěze nepřinesl. Právě Nationalelf pak může nucené střídání mrzet, protože náhradník Mustafi byl právě tím, kdo nedokázal ubránit o poznání menšího Andrého Ayewa...

Německo tak navázalo na dlouhodobou statistiku, když pouze jednou jedinkrát na mistrovství světa vyhrálo svůj druhý zápas, k tomu můžeme připočítat jednu porážku (proti Srbsku na MS 2010) a hned čtyři nerozhodné výsledky.

(jv)


Nigérie - Bosna a Hercegovina 1:0 (1:0)

Světové šampionáty nadále nepřejí balkánským, respektive samostatným postjugoslávským celkům. S čestnou výjimkou v Chorvatsku z roku 1998 to je zatím z jejich strany doopravdy jen a jen o selhávání. Samotní Vatreni se ostatně letos ocitají na pokraji čistého hattricku skupinových selhání; Srbsko s Černou Horou vybouchly na MS 2006, aby pak samotní Srbové sice slavně skalpovali Němce, avšak záhy opět nenaplnili očekávání postupu ze skupiny.

Bosňané se nyní stávají alespoň obrysovou kopií jich všech. A jakkoliv se všude bude v první řadě brečet nad neofsajdem Džeka (a případně na rozhodčí tak nějak vcelku), faktem zůstává, že i ta výhra 1:0 odpovídá. Otázkou sice je, jak by se utkání vyvíjelo, kdyby se ten Džekův zářez z 20. minutě neanuloval, nicméně takový je občas fotbal - a pokud vás na světovém šampionátu podobným způsobem zlomí jeden okamžik (právěže!) zkraje zápasu, není s vámi něco v pořádku.

Džeko byl očividně rozhozen až běda, což se útočníkovi světových parametrů stávat jednoduše nesmí; Pjanić se taky probral spíš až ve druhé půli (i když o to impozantněji); a konečný střelecký výkaz by o skutečném dění na place nemohl lépe vypovídat - 20:20. Celé to bylo úchvatně vyrovnané, přičemž Nigérie měla Emenikeho jakožto přeci jen nejvýraznější individualitu dnešního nočního klání.

Že se útočník Fenerbahce blýskl obratem o celých 180 stupňů, to však budeme podrobněji řešit až v podcastu; na tomto místě se spíše sluší pochválit Super Eagles jako kolektiv. Přesně ten výborně pracující mančaft, který fanoušek africké kopané tolik důvěrně znal z loňského Afrického poháru národů, kde Nigerijci vybojovali zlato.

Mikel se tentokrát na rozdíl od zahajovací bitvy s ničím moc nezdržoval a byl tím správně dynamickým dirigentem; Onazi si za ním odvedl skvělý standard, stejně jako Džekova permanentní přítěž jménem Omeruo; a Musa minimálně před pauzou vytrvale terorizoval bosenskou defenzívu svými diagonálními běhy skrz naskrz celou útočnou polovinou.

Obecně co se útočné fáze týče, nigerijská strategie byla velmi prozaická, ale v rámci možností účinná - prostě nakopni balon za obranu, tam si ho najde Musa/Emenike, podrží ho, počká si na spoluhráče, rozdá to... a často se i určitým způsobem zakončí. Ideálka.

Jediné, co by se možná dalo mimořádně kompaktním a uvědomělým Nigerijcům seriózně vytknout, byla jaksi chybná identifikace Medunjanina jakožto zcela nulové hrozby. Dokud se konečně neprobral Pjanić (který si vzal pod palec tvorbu veškerých šancí spíš až po změně stran), byl to totiž právě defenzivněji laděný středopolař s vtipným plnovousem, kdo tam rozdával jednu nebezpečnou kolmici za druhou. Důvod byl jednoduchý - vždy měl před sebou moře prostoru, neboť se soupeři raději soustředili na Pjaniće s Misimovićem.

Takto především Misimović nebyl tak úplně vidět (až na tu skoroasistenci Džekovi) a po většinu času z Bosňanů zas a znovu nejlépe působil Hajrović, jehož po Argentincích dokonale nezvládali bránit ani Nigerijci. Jeho silnější levačka, čili ta noha "uvnitř" hrací plochy, nadále zůstává být záhadně nečitelná - stejně tak ale ve finále spíše neefektivní, ať už vlastní vinou nebo zrovna kvůli spoluhráči.

To byl celkově takový bosenský evergreen včera. Tutovek se urodilo ažaž, ale ta střelba! Víc nepřesných či v lepším případě propagačních pokusů v jednom jediném utkání, to aby člověk pohledal. A právě proto si BiH za svůj neslavný debut na MS skutečně může v první řadě sama...

(td)


Podcast #10

• Potěšili... Emmanuel Emenike (NGA), Ashkan Dejagah (IRN) (1:43 - 4:23)
• Zklamali... Kevin-Prince Boateng (GHA), Pablo Zabaleta (ARG) (4:24 - 6:50)
• Preview BEL - RUS: Kolik změn chystají Capello s Wilmotsem? (6:51 - 17:16)
• Preview ALG - KOR: Ve jménu flexibility (17:17 - 24:46)
• Preview POR - USA: Bitva dvou lazaretů (24:47 - 35:18)


Autor: Martin Kantor, Jiří Vojík, Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Africký zápisník X. aneb Vyhrajeme titul a poletíme nwa Bali
11.02., 16:11
Africký zápisník IX. aneb Nigérie vs. Bafana Bafana, Kongo vs. Fofana Fofana
07.02., 16:50
Africký zápisník VIII. aneb Čtvrtfinále jen pro Zwane
03.02., 15:02
Africký zápisník VII. aneb Neblú a hraj
02.02., 17:50
Africký zápisník VI. aneb Maroko je velký favorit, Burkina Faso Mali
30.01., 15:43
Africký zápisník V. aneb Sloni vběhnou do Mané že
29.01., 15:40
Africký zápisník IV. aneb Guinejské derby? To je Sylla
28.01., 14:33
Africký zápisník III. aneb Kdo si dá dnes angóla?
27.01., 17:39
Africký zápisník II. aneb Špatné sloNoviny pro domácí
22.01., 20:09
Africký zápisník I. aneb Kdo nekouká na Afcon, bude Hotto mrzet
18.01., 15:28
Afcon 2023: Power rankings před turnajem
13.01., 20:57
Jak Argentina dokráčela ke zlatu? Analýza finále MS 2022
19.12.2022, 23:59
Zápisník z Kataru XXI. aneb Maroko se s medailovými ambicemi ounáhlilo
18.12.2022, 15:15
Zápisník z Kataru XX. aneb Tak co, Francouzi, přeKonaté i Messiho?
15.12.2022, 17:10
Zápisník z Kataru XIX. aneb Prohrát s Marokem? To nesyri
11.12.2022, 21:00
Zápisník z Kataru XVIII. aneb Evropské semifinále? Noppert!
10.12.2022, 15:04
Zápisník z Kataru XVII. aneb Penalty? Bono a klid
07.12.2022, 17:17
Zápisník z Kataru XVI. aneb Penalty proti Chorvatům bývají Yoshidné
06.12.2022, 15:38
Zápisník z Kataru XV. aneb Poláci a Senegalci ssé loučí
05.12.2022, 14:39
Zápisník z Kataru XIV. aneb Favorité postupují, USA a Austrálie mají sMolinu
04.12.2022, 14:20
Zápisník z Kataru XIII. aneb Korejská výhra sladší než Ferrero Rochet
03.12.2022, 15:58
Zápisník z Kataru XII. aneb Španělsko jde dál. Japonsko? Ito
02.12.2022, 15:10
Zápisník z Kataru XI. aneb Austrálie předvádí skok daLeckie do osmifinále
01.12.2022, 14:34
Zápisník z Kataru X. aneb Írán a play-off se prostě neReamuje
30.11.2022, 14:44
Zápisník z Kataru IX. aneb S kim chtějí Korejci vyhrávat?
29.11.2022, 13:09
Zápisník z Kataru VIII. aneb Španělsko mířilo za postupem, ale došla mu siala
28.11.2022, 14:16
Zápisník z Kataru VII. aneb Argentina prolomila beton, Poláci byli szczesnější
27.11.2022, 15:37
Zápisník z Kataru VI. aneb Ostrovní týmy? Dest a hrůza
26.11.2022, 15:20
Zápisník z Kataru V. aneb Neymarnější úvod pro Afriku
25.11.2022, 17:51
Zápisník z Kataru IV. aneb Mdloby navas!
24.11.2022, 13:51
Zápisník z Kataru III. aneb Arabové odsaúdili favority ke ztrátám
23.11.2022, 14:01
Zápisník z Kataru II. aneb Asijské země jsou na MS zatím tírány
22.11.2022, 11:30
Zápisník z Kataru I. aneb Představují se Enneři strýčka Homeboye
21.11.2022, 11:30
Africký zápisník VI. aneb Senegalci ukoulibaly dalšího soupeře
05.02.2022, 02:25
Africký zápisník V. aneb Sliby Chibi
02.02.2022, 18:32
Tipy pro sázkaře: Kdo vyhraje letošní Africký pohár?
28.01.2022, 22:37
Africký zápisník IV. aneb Who's not Ghana win?
23.01.2022, 13:54
Africký zápisník III. aneb Nováčci, plnou Barrow vpřed!
22.01.2022, 00:09
Africký zápisník II. aneb Kamerun stále on Fai-r, Alžířané stále Benlemry
17.01.2022, 19:14
Africký zápisník I. aneb V Kamerunu odstartovala Rallye Abou Bakar
13.01.2022, 19:40
Eurozápisník XVIII. aneb Penalty jak z kRicekého přeboru
13.07.2021, 08:41
Eurozápisník XVII. aneb Penalta? Rozhodčí posLar sen
09.07.2021, 12:36
Eurozápisník XVI. aneb InaMorato celé Itálie
07.07.2021, 14:57
Eurozápisník XV. aneb Dánové nejsou žádná neMæhla
04.07.2021, 20:51
Eurozápisník XIV. aneb Takové vyřazení Švýcarů není koSchär
03.07.2021, 14:25
Eurozápisník XIII. aneb Že Anglie doma porazí Německo? Stone se
30.06.2021, 18:24
Eurozápisník XII. aneb QuaSimóndova msta a vražda favorita v MidSommeru
29.06.2021, 17:38
Eurozápisník XI. aneb Nizozemsko de Roonit slzy, "dva nula je dobrej výsledek"
28.06.2021, 16:08
Eurozápisník X. aneb Un cane in Chiesa
27.06.2021, 02:02
Eurozápisník IX. aneb Dramatická Botka za skupinovou fází
24.06.2021, 17:23
Eurozápisník VIII. aneb Ono sa to podá, ty si predsa Foda
23.06.2021, 17:49
Eurozápisník VII. aneb Slunce, Şenol a pár facek
22.06.2021, 18:26
Eurozápisník VI. aneb Francie výhru netreFiola, a Španělé? Olmost
20.06.2021, 15:26
Eurozápisník V. aneb Nuda v céčku? KDepay! Ta přišla až fo den později
19.06.2021, 12:18
Eurozápisník IV. aneb Dánové sahali po výhře, ale na KdBy se nehraje
18.06.2021, 11:52
Eurozápisník III. aneb Slováci zaujímají Pole position
16.06.2021, 14:13
Eurozápisník II. aneb Sterling se uvedl dRaheem gólem, Patrik schickanoval Skoty
15.06.2021, 13:56
Eurozápisník I. aneb Uffff
13.06.2021, 12:41
PODCAST: Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2019
25.07.2019, 20:29
Africký zápisník XXI. aneb NamlSané Alžírsko slaví
21.07.2019, 00:23
Africký zápisník XX. aneb Žádné IgHaló se nekonalo. Maestro, je to zasEtebou
18.07.2019, 08:35
Africký zápisník XIX. aneb Aliou domů, Giresse! Alžírsko Raïsuje na Senegal
15.07.2019, 16:00
Africký zápisník XVIII. aneb Sbohouo Sloni, Bronnjour Tunisko
12.07.2019, 16:55
Africký zápisník XVII. aneb Semifinále jen pro Zwane
11.07.2019, 15:45
Africký zápisník XVI. aneb Maestru Giressemu nikdo neZaha ani po kotníky
09.07.2019, 17:40
Africký zápisník XV. aneb Doktor Kongo chmAtal po výhře, černí Koné jsou venku
08.07.2019, 17:16
Africký zápisník XIV. aneb Překvápko! Další severoafrický erRohr
07.07.2019, 14:48
Africký zápisník XIII. aneb Hakime, Žiyech?
06.07.2019, 16:13
Africký zápisník XII. aneb Favoriti formou nepolíBenin
03.07.2019, 19:20
Africký zápisník XI. aneb Mon Dié! Takhle se Ounas dávají góly!
02.07.2019, 03:02
Africký zápisník X. aneb Jeden gól a už se chipeVezeze
01.07.2019, 16:23
Africký zápisník IX. aneb Střelba jak u Verdonu, ať N'Jie Gold Cup!
30.06.2019, 12:49
Africký zápisník VIII. aneb Pan Tau: Od zítřka nečaruji
29.06.2019, 15:56
Africký zápisník VII. aneb Vítězství Keni pOmolo, alžírský fotbal m'Bolí
28.06.2019, 13:48
Africký zápisník VI. aneb Kongo nemá šAinu, uGandalf Onyango čaroval
27.06.2019, 15:59
Africký zápisník V. aneb Kamerunu stačily dva Banany, Poté přišlo drama
26.06.2019, 15:06
Africký zápisník IV. aneb Tunisané zklaMali, Mauritánci se koupali na Adama
25.06.2019, 16:32
Africký zápisník III. aneb Jak Maroko Horaebníkovi z lopaty uteklo
24.06.2019, 13:50
Africký zápisník II. aneb Mamma Miya! To je začátek turnaje!
23.06.2019, 16:23
Africký zápisník I. aneb Porazit Zimbabwe není žádný mohaMed
22.06.2019, 12:46
Ruský zápisník XXV. aneb Oslavy na Avenue des Champs-Élysées
16.07.2018, 08:46
Ruský zápisník XXIV. aneb Harry, jdem do baráku
15.07.2018, 09:19
Ruský zápisník XXIII. aneb Mandža si čvachtá
12.07.2018, 14:22
Ruský zápisník XXII. aneb Ani umTitiho Belgii do finále neprotlačil
11.07.2018, 12:51
Ruský zápisník XXI. aneb Livin‘ la Vida Luka
08.07.2018, 14:24
Ruský zápisník XX. aneb Brazilci zapomněli na Kevina
07.07.2018, 13:09
Mundial v cílové rovince: O co se čtvrtfinalisté opírají, a co je může zradit? (2/2)
05.07.2018, 18:02
Mundial v cílové rovince: O co se čtvrtfinalisté opírají, a co je může zradit? (1/2)
04.07.2018, 20:23
Ruský zápisník XIX. aneb Penalty? Yes, we Kane
04.07.2018, 13:53
Ruský zápisník XVIII. aneb Chybami se člověk Yamaguchi
03.07.2018, 13:05
Ruský zápisník XVII. aneb Tiki takajedeme domů
02.07.2018, 11:37
Ruský zápisník XVI. aneb Nemusí pršet, stačí, když Mbappe
01.07.2018, 12:30
Ruský zápisník XV. aneb Senegal při rohu nevěděl, která Kolumbie
29.06.2018, 14:30
Ruský zápisník XIV. aneb Nablýskaný Rolls Reus předjela i Löwná Kia
28.06.2018, 12:36
Ruský zápisník XIII. aneb Postup s tRojou štěstí
27.06.2018, 11:08
Ruský zápisník XII. aneb Sklíčené Ta Re Mi Fa Sol La Si Do
26.06.2018, 13:09
Ruský zápisník XI. aneb Jejda Mané, Poláci to Sabalyli
25.06.2018, 10:59
Ruský zápisník X. aneb Sudí se chyb nevyVARoval, má jich plnou Kroosnu
24.06.2018, 11:56
Ruský zápisník IX. aneb Fágní Brazilci a švýcarský X faktor
23.06.2018, 13:05
Ruský zápisník VIII. aneb VýLuka na trase Argentinců do osmifinále
22.06.2018, 11:39
Ruský zápisník VII. aneb Španělé jednou íránou vycostili houževnatého soka
21.06.2018, 10:26
Ruský zápisník VI. aneb Sama hvězda naději nevykřeSalah
20.06.2018, 11:20
Ruský zápisník V. aneb Princ Harry do toho praštil
19.06.2018, 11:34
Ruský zápisník IV. aneb Khedíra v plánech neyvětších favoritů
18.06.2018, 10:20
Ruský zápisník III. aneb Menší tahouni, než jsMessi mysleli
17.06.2018, 14:24
Ruský zápisník II. aneb Nacho obrana, na krize máte Crise
16.06.2018, 12:55
Ruský zápisník I. aneb Saúdská Al-Ergie na Golovina
15.06.2018, 09:01
Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2017
07.02.2017, 18:18
Africký zápisník XVIII. aneb Egypťané siani neškrtli
06.02.2017, 16:07
Africký zápisník XVII. aneb Hlavně se zase nepřeprAtsuj
05.02.2017, 00:47
APN v cílové rovince: Sedm věcí, na které se zaměřit v bojích o medaile
04.02.2017, 09:35
Africký zápisník XVI. aneb Klasická Ghana in flaGranti
03.02.2017, 09:45
Africký zápisník XV. aneb Burkinský sen o zlatu rozcupován na Hadary
02.02.2017, 13:08
Africký zápisník XIV. aneb Egypt zachránil kouzelný Kokamžik
30.01.2017, 10:30
Africký zápisník XIII. aneb Tunisko dostalo naBanceno, Kamerun se negal
29.01.2017, 13:02
Africký pohár národů 2017 - shrnutí skupin
27.01.2017, 02:06
Africký zápisník XII. aneb Z Egypta zase Salah suverenita
26.01.2017, 16:10
Africký zápisník XI. aneb Sloni, seri-ously?
24.01.2017, 23:41
Africký zápisník X. aneb Kde nic, tunis - vyřazení Alžírska neM'bolhi
24.01.2017, 15:23
Africký zápisník IX. aneb Jde to'o i bez hvězd
23.01.2017, 02:48
Africký zápisník VIII. aneb Egypt nevede žádný Cúperman, ale zatím to stačí
22.01.2017, 15:04
Africký zápisník VII. aneb Další sloní DRCnutí na cestě za obhajobou
21.01.2017, 08:55
Africký zápisník VI. aneb Senegal pálí, kdy se mu zamané
20.01.2017, 13:51
Africký zápisník V. aneb Gabonmá pro nespokojené fanoušky
19.01.2017, 16:59
Africký zápisník IV. aneb Nedám góla, nevyhrayew
18.01.2017, 01:29
Africký zápisník III. aneb Křeček v bílé košili
17.01.2017, 08:24
Africký zápisník II. aneb Tunis pálených šancí
16.01.2017, 11:34
Africký zápisník I. aneb Burkina vyfasovala bod, jako všichni ostatní
15.01.2017, 16:46
Eurozápisník XXV. aneb Francie mířila příliš Sissoko
11.07.2016, 22:13
Eurozápisník XXIV. aneb Francouzský superhrdina GriezMan
08.07.2016, 13:08
Eurozápisník XXIII. aneb Bez Ramseyho je Wales Nanic
07.07.2016, 13:59
Eurozápisník XXII. aneb Olivoir, statečný Islande!
04.07.2016, 13:10
Eurozápisník XXI. aneb Hector konečně odhalil italskou Achillovu patu
03.07.2016, 12:19
Eurozápisník XX. aneb OšKubané Polsko a čím víc Lukaku, tím víc prohra
02.07.2016, 13:26
Eurozápisník XIX. aneb No Hart Feelings, Anglie
28.06.2016, 15:43
Eurozápisník XVIII. aneb Irové se pochlapili, Slováci se zaKuckali
27.06.2016, 12:50
Eurozápisník XVII. aneb Chorvatskou šachovnici ovládli dva portugalští střelci
26.06.2016, 09:39
Eurozápisník XVI. aneb Portugalský Cristus a irský Wesiáš
23.06.2016, 14:16
Eurozápisník XV. aneb Mor na české postupové naděje
22.06.2016, 11:37
Eurozápisník XIV. aneb Bales v plné parádě
21.06.2016, 09:53
Eurozápisník XIII. aneb Čtyři výchozí body pro zápas s Turky
21.06.2016, 00:40
Eurozápisník XII. aneb Švýcaři na roztrhání, oči na vydrápání
20.06.2016, 10:53
Eurozápisník XI. aneb Špatná Ronaldova karma nevyšla Portugalce zdarma
19.06.2016, 12:00
Eurozápisník X. aneb Vida, ono to přece nějak půjde
18.06.2016, 09:27
Eurozápisník IX. aneb Brzká dovolenka pro kouče Fomenka
17.06.2016, 10:17
Eurozápisník VIII. aneb Na co se zaměřit při duelu Čechů s Chorvaty
17.06.2016, 02:53
Eurozápisník VII. aneb Francouze tentokrát spasil Griezed Lightnin'
16.06.2016, 10:45
Eurozápisník VI. aneb Třetí dech báječného geronta Gery
15.06.2016, 09:30
Eurozápisník V. aneb Wilmots a jeho pochybná fotbalová velmoc
14.06.2016, 09:02
Eurozápisník IV. aneb Löwova osvědčená neosvědčená Marioneta
13.06.2016, 08:37
Eurozápisník III. aneb Kde má český tým před Španělskem rezervy
12.06.2016, 18:00
Eurozápisník II. aneb Lepší zbRoy, stejný výsledek
12.06.2016, 09:24
Eurozápisník I. aneb Francie si mírně koleduje o naši nEvraživost
11.06.2016, 12:41
Brazilský zápisník XXV. aneb Bez rváče nejsou koláče
14.07.2014, 12:53
Brazilský zápisník XXIV. aneb Olá, Brasil14!
13.07.2014, 10:39
Brazilský zápisník XXIII. aneb Dvojí tváře nejrozkvetlejších tulipánů
10.07.2014, 12:01
Brazilský zápisník XXII. aneb Sedm kulí do Scolariho žákajdy
09.07.2014, 10:58
Brazilský zápisník XXI. aneb Keylor Navas vs. the World
06.07.2014, 12:45
Brazilský zápisník XX. aneb Návraty do roku nula
05.07.2014, 11:49
Brazilský zápisník XIX. aneb Argentině drogy, USA doping
02.07.2014, 11:58
Brazilský zápisník XVIII. aneb Důstojná africká loučení
01.07.2014, 15:55
Brazilský zápisník XVII. aneb Mistrovství závěrečných zvratů
30.06.2014, 16:00
Brazilský zápisník XVI. aneb Jak básníci přicházejí o iluze
29.06.2014, 15:38
Brazilský zápisník XV. aneb This Time For Africa
27.06.2014, 11:51
Brazilský zápisník XIV. aneb Argentina póózor, Francie pohov!
26.06.2014, 16:16
Brazilský zápisník XIII. aneb Opakování matka moudrosti
25.06.2014, 16:41
Brazilský zápisník XII. aneb Mít Robbena není Fer
24.06.2014, 15:51
Brazilský zápisník XI. aneb Lepší pozdě nežli nikdy
23.06.2014, 16:01
Brazilský zápisník IX. aneb Kafe a pět croissantů ke snídani
21.06.2014, 15:04
Brazilský zápisník VIII. aneb Návrat národního hrdiny
20.06.2014, 14:51
Brazilský zápisník VII. aneb Král je mrtev, ať žije král?
19.06.2014, 15:01
Brazilský zápisník VI. aneb Plná ruka žolíků
18.06.2014, 16:00
Brazilský zápisník V. aneb Den plný kontrastů
17.06.2014, 15:59
Brazilský zápisník IV. aneb Nic není zadarmo
16.06.2014, 10:20
Brazilský zápisník III. aneb Soumrak konzervativců
15.06.2014, 12:41
Brazilský zápisník II. aneb Jak větrné mlýny Španěly semlely
14.06.2014, 16:27
Brazilský zápisník I. aneb Velké oči Nika Kovače
13.06.2014, 16:06

Komentáře (248)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Džeko a Harba stejný hráči jsou si podobný a mám je rád oba

Reagovat
smazaný uživatel

Bosna sa nema vyhovara. mohli strelit este jeden gol ked hrali tak super

Reagovat
Bayernista18

To je ale uplně jedno, byl jim upřenej regulérní gól a mělo to bejt 1 : 1, což by jim na postup nejspíš stačilo.

Reagovat
veikko

Kdyby 1:1. Bylo by to 0:1. Navíc při gólu Nigérie tam byl faul na Spahiće, to si nikdo nevšiml, že mu Emenike podrazil nohu kolenem??

Reagovat
Bayernista18

Ten faul na Spahiče, řikali komentátoři, že se písknout moh i nemusel, ale já bych ho asi písknul, hlavní roli tam hráli ruce, kterejma ho strčil na zem, ale což to je jedno no, hlavně měl uznat ten Džekův gól, už ani nemám chuť sledovat další zápasy, uplně vidim, jak další z mejch oblíbenejch týmů vypadne kvůli rozhodčímu, už poškodili Chorvatsko, pak mexiko a teď Bodnu, kterou to stálo postup.

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvatsko ani nezvladlo strelit gol. Nevravim ze ten Fredov pad nebol nahrany ale nemaju si na co stazovat ked sami ziaden gol nedali. Tak to mala BiH a CRO spravit jak Mexico. Mexicu tiez neuznali 2 regulerne goly ale strelili treti a zasluzene vyhrali. Bosna ide zasluzene domov

Reagovat
Bayernista18

Penalta bejt neměla, pak Chorvatsko dalo góla, kterej nejspíš měl bejt uznanej a nebyl a pak rozhodčí nepísk faul na Rakitiče před gólem Oscara, mělo to bejt 2 : 2 a ne 3 : 1.

Reagovat
smazaný uživatel

Toto je dost velka teoria o tom ze akoby sa niekto choval keby niekto nieco. Radsej mlc

Reagovat
Bayernista18

Jaká teorie, to jsou fakta, mělo se to posoudit tak jak se patří a bylo by to 2 : 2!

Reagovat
smazaný uživatel

Fakta ? A ty odkial vies ze by brazilia uz nedala gol ?

Reagovat
Bayernista18

O to tu právě vůbec nejde, to můžeš říct to samý u Nigérie, že kdyby Bosně uznali góla, tak by stejně možná Nigérie vyhrála, možný to je, ale o to tu nejde.

Reagovat
smazaný uživatel

Tu ide o goly a jediny fakt je ze bosna vcera nestrelila gol. A to ze ty zo zaznamu vidis ze to bol ofsajd je super ale rozhodca ma par sekund na rozhodnutie

Reagovat
Bayernista18

A proto maj povolit videorozhodčí, všechno by se tim vyřešilo, ale to už by samotná FIFA nemohla ovlivňovat zápasy tak, jak se jim to líbí, takže se kamer nejspíš nedočkáme.

Reagovat
Cipinho

Reagovat
Bayernista18

Je to tak.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Honda

Ale Bosna gol dala

Reagovat
smazaný uživatel

to mate uplne jedno, mistrovstvi co mistrovstvi je kurveno vykony rozhodcich, kde ovlivnovani vysledku spatnymi rozhodnutimi je opravdu ve velke mire.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
veikko

Nebyl tam navíc faul Ramirese před třetím gólem?

Reagovat
Bayernista18

Před jakym? Myslíš 3. gól Brazílie nebo celkově?

Reagovat
veikko

Brazílie

Reagovat
Bayernista18

No to jsem právě psal, že tam byl faul na Rakitiče při tom Oscarově gólu.

Reagovat
JeséRodriguez

si už děláte prdel ne? to není basket, Spahić byl úplně marnej, dá se říct i trapnej

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
Hafna

Konečně konec této umělé slávy kolem Bosny... Někteří lidi je viděli minimálně ve čtvrtfinále, jsem rád, že spadli na zem. Jejich obrana je hrozně špatná, v záloze výrazně nadprůměrný jen Pjanič. Tým rozhodně neměl na postup Včera to potvrdili, jejich hra byla prostě nudná. Neříkám, že Nigérijci hráli super, ale líbili se mi víc

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Talker

Četl jsem velkou chválu na Omerua - mohl by mi to potvrdit i nějaký nezaujatý pozorovatel? Případně se rozepsat?

Reagovat
Talker

Fantíku, Domingo, Countere nebo kdokoliv, kdo na ten zápas koukal

Reagovat
fantomas

Koukal sem já.. Džekovo klíště, iks důležitých obranných zákroků, suprovka. Celá nigerijská defenzíva měla problémy jenom tehdy, když je Bosňáci rozcukali (Pjanić), což se holt dalo chápat - jakýkoliv souboje jeden na jednoho jinak zvlášt Omeruo zvládal pravidelně bez větší chybky.

Reagovat
smazaný uživatel

*Bosnane

Reagovat
fantomas

Ne, nebudu to prostě řikat ani psát do diskuze

Reagovat
smazaný uživatel

i kdyz to je spatne?

Reagovat
fantomas

Neni to špatně.

Reagovat
veikko

Tak záleží. Pokud je mezi nimi nějaký bosenský Chorvat nebo Srb, tak jsou to skutečně Bosňané, ale pokud vím, tak tam jsou jen Bosňáci.

Reagovat
fantomas

Jj.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak jsi na tohle prisel?

Reagovat
veikko

Bosňák = etnikum; bosenský muslim - tj. většina Bosny

Reagovat
smazaný uživatel

Ale obcan Bosny je proste bosnan. Ne bosnak

Reagovat
fantomas

A proč bych je nutně musel titulovat jako "obyvatele Bosny"? Si taky o Íránci klidně řeknu, že je to Peršan, i když to dle tvý optiky neni správný pojmenování...

Reagovat
smazaný uživatel

Protoze nemuzes vedet, jak jsou vsichni nabozensky zalozeni

Reagovat
fantomas

To neni jen o náboženství

Reagovat
smazaný uživatel

To je vcelku jedno. Ty snad vis, jak to maji v tymu?

Reagovat
smazaný uživatel

ne, ale ví, co ty seš za retarda

Reagovat
smazaný uživatel

bosnaku je v bosne priblizne 48%, to ti neda ani tu vetsinu, natoz abys tak mohl jednotne oslovovat vsechny obcany bosny

Reagovat
fantomas

Je jich tam rozhodně většina, nevim, jaks na tohle procento přišel.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

No, sčítání z roku 2000, to je archaický datum... mám pocit, že sem už v novějších akademických zdrojích viděl přes 50% (kolem 52%). Nicméně klíčový samozřejmě je, že je to prostě většinový etnikum.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je hezky, ze ti 52% staci, abys tak oznacil vyber, kde klidne treba dve petiny lidi vubec nemusi do toho etnika patrit

Reagovat
smazaný uživatel

Jak vis, ze konkretne Pjanic je bosnak?

Reagovat
fantomas

Achjo, proč to vůbec tak řešíte? Mluvili sme o tom už posledně, Bosňan je pro mě prostě umělej termín a nemám ho rád, když sme na seminářích řešili Bosnu, mluvilo se o Bosňácích... tak mě prosim nechte si to používat aspoň v diskuzi, v článcích máte Bosňany.

Reagovat
smazaný uživatel

Stacilo kdybys na otazku "Ikdyz je to spatne?", odpovedel - "Ikdyz to muze byt spatne."

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Mně je to celkem jedno, používej si co chceš. Jen mě zaráží, jak moc na těch Bosňácích lpíš, když Bosňan je rozhodně vhodnější termín, jelikož všichni v tom týmu Bosňáci nejsou

Reagovat
fantomas

Protože to nesnášim

Reagovat
smazaný uživatel

Někdy bys, s prominutím, potřeboval pár facek.

Reagovat
terry

Hele, ja kdyz to tady ctu, tak jsem o tom premyslel a proste ti nemuzu dat za pravdu, byt bych jakkoliv chtel. Respektive je mi fakt jedno, co si v tech clancich pises ( ), ale pokud ty obyvatele toho statu nazvyvas dle klice, ze vetsinovy etnikum = stat, tak bys treba obyvatelum Andory taky rikal Spanele?

Reagovat
fantomas

Já to právě do článků nepíšu

Reagovat
domingo

Katalanci

Reagovat
terry

Jo no, ja cekal, kdo tu moji bleskovou resersi napadne.

Nicmene Katalanci jsou Andorrane, ne? Respektive pod ne pak radis i tu spanelskou vetsinu?

Reagovat
domingo

Ja v tomhle zastavam tvrde whorfiansky pristup, ze etnikum = jazyk a obyvatel statu = formalni obcan statu. Tudiz Malijec je obyvatel Mali, pokud zije odmala ve Francii a Mali poradne nezna, je to Francouz, pokud zije v Mali a mluvi nejakym domorodym jazykem, je to prislusnik kmene Oro (treba).

Reagovat
terry

Takze jen abych to pochopil – clovek zijici v Mali mluvici domorodym jazykem je prislusnik kmene Oro, ale porad Malijec. Tak?

Reagovat
domingo

Pro me jo. Vzdycky jde o identifikaci s etnickyma korenama, ktera je imo primo zavisla na materskym jazyku no.

Reagovat
terry

Jasny. Stejne jako jsou Bosnane a pod nima Bosnaci, Srbove, Hercegovinci etc.

Reagovat
domingo

Byl jsem jednou u couchsurfera z Hercegoviny a ten byl vylozene nasranej, kdyz jsem mu rikal, ze je "Bosnian". >> "I am a citizen of Bosnia and Herzegovina, that's all."

Reagovat
terry

No jo, to je dalsi level problemu, cesky a anglicky vyrazy.

Reagovat
fantomas

No, ale Bosnian je zrovna Bosňan právě, že jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok a co treba tohle: clovek vyrusta v Baskicku, ale jeho rodina je kastilsko-francouzska, uci se baskictinu ve skole, ale jeho materskym jazykem je spanelstina a francouzstina...da se pocitat jako Bask?

Reagovat
smazaný uživatel

(zduraznuju ze nema baskicky koreny)

Reagovat
veikko

Dobře, tak přidej procenta ostatních národností. Aby jich nebyla většina (neřekl jsem nadpoloviční), tak by tam muselo být 52% Srbů.

Reagovat
patas92

no zrovna Misimovič je třeba ortodoxní křesťan

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Talker

Jop, to jsem pochopil podle tvých iniciálů Tak doufám, že bude v té dvojici hvězd spolu s Mikelem

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Píšu seminárku o celebritách do školy. Berete Peltu jako celebritu?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole, toho zná víc lidí jak Hradčany

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Spalovač šancí

Záleží na definici celebrity

Reagovat
smazaný uživatel

Celebritu beru jako někoho, koho znají i lidi, kteří se o daný obor nezajímají. A právě by mě zajímalo, jestli tohle Pelta splňuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Řekl bych, že asi ne..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak děkuji

Reagovat
Atlético de Madrid

Bosna hrála strašně rozhozeně, tenhle výkon nemůže na MS absolutně stačit. U Argentiny si zase myslim, že je to o Sabellovi, protože celá základní jedenáctka vypadala, že má zápas uplně na salámu (a přitom by člověk čekal, že když přijede Argentina na MS do Brazílie i s kotlem vlastních fanoušků, nechá na tom hřišti všechno). Írán hrál hodně sympaticky a mrzí mě, že bod neurvali. Ghana s Němci vyrovnaný utkání, Löw by se měl zamyslet zejmána nad složením středu zálohy a obrany, protože tam několikrát trestuhodně selhali.

btw v Counterovo část jsou špatně udělaný odkazy, člověk musí vždycky umazat jeho konec

Perlička na závěr:

Lionel Messi averages 5.5 succesful dribbles per game in World Cup football, only Eusébio (5.67) made more (2+ games, 1966-2014).

Reagovat
Counter

To je tak, když je projednou dělám ve spěchu sám...

Reagovat
fantomas

Jak jako špatně udělaný odkazy? Mně se normálně zobrazej..

Reagovat
Atlético de Madrid

Teď už jsou opravený V adrese bylo vždycky o jeden znak víc

Reagovat
Counter

Byly původně uvozovky až za rovnítkem, opravil jsem to asi ještě dřív, než náš Strojař dopsal připomínku...

Reagovat
Atlético de Madrid

Nigeria and Iran could see their World Cup fate decided by the drawing of lots. Argentina play Nigeria and Iran face Bosnia-Herzegovina in Group F's final matches on Wednesday, and if Iran and Argentina were both to win their games 1-0 then the FIFA Organising Committee would need to draw lots to determine who would advance.

to by bylo hodně krutý, ale pokud neni čas na extra zápas, lepší řešení asi neni...

Reagovat
smazaný uživatel

Je to v článku.

Reagovat
Talker

Jednu stranu to případně dost naštve, no... Ale Argentina by nemusela hrát naplno, když mají postup jistý.

Reagovat
el Principito

tak argentina potřebuje aspon remizu, aby byla prvni ve skupine a vyhnula se tak francii a vůbec té těžší části pavouka

Reagovat
smazaný uživatel

ty kokos snad na tohle ale nedojde, nějak si nedovedu představit ty reakce potom

Reagovat
domingo

Keshi je Buh. On tyhle situace proste zvladat umi, kdo videl lonsky ACN, vi.

Presne jak jsem rikal - staci probrat Mikela s Emenikem a ten tym funguje.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč ještě v roce 2014 nemá rozhodčí sluchátko v uchu, kam mu během pár vteřin od počítače někdo řekne jestli to ofsajd byl nebo ne. U TV to vidí hned miliony lidí, jen rozhodčí ne. FIFA

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo chytré hodinky, bože dyť ta technika je dnes tak daleko a trvalo by to do 5 vteřin...

Reagovat
smazaný uživatel

5 ztracenych vterin, jak si to kurva predstavujes?

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně nad čim by se pak lidi hádali v hospodách? Nepředstavitelný.

Reagovat
smazaný uživatel

Presne! Fotbal by prisel o emoce!

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Cipinho

Reagovat
smazaný uživatel

defenzivněji laděný středopolař s vtipným plnovousem, - DOMINGO

Reagovat
fantomas

To by tam musel bejt brankář..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jejich první MS, potřebují zkušenost :)

Ale vrtá mi hlavou myšlenka: když se nedokázali prosadit oni s Džekem, co bysme si tam počali mi s naším slavným Rosickým, byli bysme tam snad nejslabší ze všech

Reagovat
veikko

Džeko se moc nepředvedl. Vrcholem všeho bylo, když v 1. poločase ztratil míč a pomalou chůzí odkráčel k bráně soupeře.

Reagovat
Bayernista18

Dal gól a tyč, to myslim stačí.

Reagovat
veikko

No právě, měl dát gól.

Reagovat
Bayernista18

Dal.

Reagovat
veikko

Ale tu tyčku v nastavení měl dát taky. Měla být remíza, Nigérie si výhru nezasloužila.

Reagovat
Bayernista18

Jasný no, ale řikat, že to i tak mohli vyhrát ... to sice mohli, ale i kdyby ne, mělo to prostě bejt minimálně 1 : 1 a postoupili by.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
veikko

Bosně to prohráli Džeko a rozhodčí. Ostatně, při gólu Nigérie byl Spahić faulován, a to mi rozhodně "experti" ČT nevymluví. Emenike mu kolenem zavadil o nohu, co víc řešit.

Reagovat
fantomas

Ne, nebyl. Naopak se sám snažil faulovat.

Reagovat
veikko

Rukama hráli oba + Emenike fauloval nohama.

Reagovat
fantomas

Nesmysl, Spahić se skácel sám. Celkově prostě k souboji přistoupil laxně... (a mimochodem nebyla to jen ČT, ale i celá BBC, co to neměla za faul, na tom už možná něco bude.)

Reagovat
veikko

Sakra, to se nikdo nepodíval, co udělaly Spahićovy nohy??? Sám o sebe nezakopl. Podívej se na záznam Torresova skoku MS 2010 proti Chile. Stejná situace, akorát posouzena jako faul + žlutá karta (a to ten vůl skočil jak laň).

http://www.youtube.com/watch?v=Y-YESNdbkUk

Reagovat
fantomas

Sledoval sem ho celý, podle mě se prostě nepřirozeně zhroutil, nevidim tam žádný evidentní podražení...

Reagovat
veikko

Nebylo to určitě úmyslné, ale bylo to tam. Tahle křivda (hlavně ten gól) mi znechutila celé MS. Bosně jsem to fakt přál. Pjanić byl úžasný. Možná až bude zveřejněný ještě jednou ten záběr na nohy, tak to posoudím s odstupem času jinak, ale podle mě Nigérii neskutečně přidali. Dementní Kivi.

Reagovat
Ligter

On o něj škobrtl lehce, pak si zakopl o vlastní nohy. To škobrtnutí stěží považovat za faul.

Reagovat
veikko

Nezlob se, ale podle mě je škobrtnutí o nohy soupeře faul.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Ligter

Tak pokud to chápeš takhle rigidně, tak těžko argumentovat.

Reagovat
veikko

Tak to máš těžké. Spahić si pro faul šel. Bylo vidět, že balón chtěl pustit do autu. Řekl bych, že 5/10 rozhodčích by to určitě písklo, simulace to nebyla.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Alberto Aquilani

Bosna mala dať k Džekovi niekoho behavého a Pjaniča dať na svoj najlepší post viac do hlbky ihriska kde to mohol tvoriť, takto to bolo dosť pomalé- aj ked si nahrávali pekne. Tá ich defenzíva bola ale samozrejme najväčší prúser ....

Reagovat
stas87

o Babatoundem ani zmienka ten sa mi pacil z tej trojky mozno najviac

Spahic na ms do toho suboja nemoze ist takto,navyse nemal zaujem hrat loptu ale chcel faul,fail

nepochopil som stiahnutie Hajrovica..potom prisiel iba jeden center na Salihovica a dva na Dzeka,proste malo

Mikel v druhom polcase ziaril,ovladal stred pola a tam postupom casu vyhravala silovost,s tym si Bosna nevedela rady

pokazene prihravky a nasledne vybojovanie lopty spät najviac trapilo Bosnu,esteze su Nigerijci mantaci a lepsie tie chyby nevyuzili

Reagovat
fantomas

Emenike jednoznačně nad Babatundem, Musa byl taky nebezpečnější, hlavně zkraje.

Reagovat
stas87

ok,mne sa pozdaval dost,mohol si ho tam zmienit

Bosna mala ale 70 minut na to s tym vysledkom nieco spravit,bohuzial neurobila nic,sance boli ale ked ich nepremeni..rozhodca to ovplyvnil ale cas na napravu mali,hadzat to len na chybny verdikt nie je fer,snad to Susic na tiskovke zmieni

Reagovat
veikko

Ten Babatunde byl dobrý, to je fakt. Ale nejlepší na hřišti byl podle mě Pjanić.

Reagovat
smazaný uživatel

Včerejší zápasy ukázaly jak byli Portugalci dost slabým soupeŕem pro Němce a teprve Ghana GER prověŕila.

A jak defenzíva Peršanů doslova otrávila Nigérijce, ti si proti Bosně konečně mohli zahrát svou typickou jednoduchou fyzickou hru a vyšlo jim to a navíc měli kvůli tragédii motiv vyhrát!

Reagovat
smazaný uživatel

Bosna naprosto nevyužívala kraje hřiště, přitom přítomnost Džeka a Ibišiviče ve vápně k tomu přímo vybízela. Spahič se rozhodl zaútočit vždycky asi po pětiminutovým váhání a když už si tam naběhl a měl před sebou dálnici až k tribuně, tak mu to nikdo z těch záložníků nedal. Naopak posledních 20 minut to Bosna pořád a pořád tlačila tím ucpaným středem. Taky nepochopim, proč Bosna 10 minut do konce, kdy je na pokraji vyřazení, jistí unavenýho Emenikeho na půlce čtyřma obráncema. I když ono to souvisí s tou nulovou podporou krajních beků. Celkově mi ten její výkon přišel spíš takovej nadšenej, bez systému, nepřišli mi Bosňani sehraní.

Reagovat
domingo

Takhle ale pusobili uz v priprave, proti Argentine tez. Sam Susic to tusim priznaval, ze nema moc moznosti, tak mu proste nezbyva nez nahazet na hriste tech par kvalitnich hracu co ma k dispozici a spolehnout se na ne. Iran je systemove naprosto rozmlati.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, ale on tam potom stojí u lajně, kouká na to, pokyny nulový, nic nezmění... Trenér by měl dělat víc, než jen postavit sestavu a říct jim, ať si jdou zahrát...

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, jenže Iran musí hrát na 3body a žadné vyčkávání, takže zálaeží jak Bosna ten zápas vezme vážně? jsou sice stejného vyznání...ale čest aspoň zIskat bod?

A pro Francouze se rýsuje zajímavej soupeř z Afriky jim blizke a nebo z Blízkého východu Peršani??

Reagovat
fantomas

Iran si skrz vyckavani vytvoril par tutovek i proti ARG, ma fajn standardky... urcite to Queiroz nebude otvirat jen proto, ze potrebuje vyhrat. To maximalne ke konci.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj.vše bude záležet jak se náladoví Balkánci k tomu zápasu "připraví" čili jak ho vezmou vážně, zda postaví lavičku nebo mají prémie za každej bod atd...?

Reagovat
fantomas

Hajrović byl náhodou zase fajn. Problém je, že on většinu času působí tak, jako by do toho týmu nepatřil no. (Z tý menší části vlastní chybou ovšem.)

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo, tady je zjevně chyba na obou stranách. Já si říkal, že bejt krajním obráncem, tak se na to běhání dopředu taky možná vykašlu. Mám před sebou volno jak blázen a on to přihraje na šestkrát obsazenýho Džeka na vápně zády k bráně.

Reagovat
kiwwi

chcem Pjanica do United!!!

Reagovat
smazaný uživatel

radši De Jonga si vemte

Reagovat
kiwwi

to urcite

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
CubONE

No to by nam chybalo, zbavit sa Nigela.

Reagovat
smazaný uživatel

este pred par mesiacmi sa tu pisalo ze nechcete do United hraca ktoreho motal Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Song v. Mandžukič, jak to bylo doopravdy

http://metrouk2.files.wordpress.com/2014/06/ld36p9.gif

Reagovat
Godwinson

Spahic me hodne zklamal, zatim nejhorsi individualni vykon, co jsem na MS videl.

Reagovat
SunFells

Tak ten je hodně novej.

Reagovat
smazaný uživatel

ach Ado

Reagovat
Counter

ally by na tebe byl hrdý

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Swarley

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Připadá mi, že spousta pomezních absolutně nestíhá tempu hry.......Ale to bych se opakoval s nasazováním rozhodčích na MS, na to už nemám nervy.....Jinak zákrok před gólem Nigérie naprosto v pořádku. Za prvé se stává stále více fenoménem, že obránce cítí útočníka na zádech a spadne. Letos se to začíná hojně pouštět a je to dobře. (Příklad třeba Podolski-Lahm v lize mistrů). Za druhé Spahič tam šel první rukama do ksichtu a pak si zakopl ještě o nohy. Jasný útočník ho trošku rozhodil tím náběhem, ale faul ani náhodou.

Reagovat
smazaný uživatel

Prej zakrok naprosto v poradku

Nejdriv se aspon na to video koukni..

Reagovat
smazaný uživatel

http://bit.ly/1qrEdOq v čase 3:18-3:19, respektive 3:36

jestli to tam nevidis, tak jsi slepej..

Reagovat
smazaný uživatel

Možná mu tam o nohu škobrtnul, ale Spahič stejně fauloval první, takže to je ve výsledku jedno.

Reagovat
smazaný uživatel

Já to viděl.....Kouknul jsem se na to vícekrát ještě tedy jednou....zákrok v pořádku. Ty tam vidíš kontakt kolena se zadním stehnem Spahiče. Nicméně to nebyla hlavní přičina, proč pak Spahič zakopnul o vlastní nohu. Kdyby se pískalo každé dotknutí, tak by se nehrálo vůbec. Neřikám kdyby ho sundal, ale tohle byla nešikovnost Spahiče. A to ani neberu jeho prvotní faul ruce v obličeji. Nádherně puštěná situace.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem si to pustil ještě kouskovaně......a tam byl teda kontakt koleno na koleno. Nicméně Spahičova noha při tom kontaktu neudělala vůbec nic, tam byl ten kontakt absolutně minimální. A pak zakopnul o vlastní nohu. Tohle bylo naprosto v pořádku.

Reagovat
smazaný uživatel

To ze ho trefil do jeho nohy zpusobilo prave to zakopnuti, asi si v zivote nehral fotbal, nebo nebezel za balonem s tim, ze te nekdo zezadu strejchnul do nohy, garantuji ti, ze si natluces drzku uplne stejne, jako vcera Spahic.. Takze prestan kecat kraviny, priznej, ze jsi se spletl a pak muzes pokracovat v obhajovani tragickych rozhodcich dal.

Reagovat
smazaný uživatel

To seš trošku mimo ty. Pokud sis někdy četl můj rozbor, tak nikdy nikoho neobhajuju, naopak jsem zatím velice kritickej k výkonům sudích. Nicméně nemůžu nikoho kritizovat za něco, co udělal dobře. To že fotbalisti padají po každym minimálním kontaktu je jejich chyba a při tomto kontaktu, kdy se jeho noha ani nepohnula, když to bylo spíše takové otření, to vážně nezapříčinilo jeho pád.

Reagovat
smazaný uživatel

Popros nejakyho kamarada, pokud nejakyho mas, a zkuste si sehrat tuhle situaci, jeste jednou ti garantuju, ze spadnes uplne stejne jako Spahic. Vic ti k tomu uz psat nebudu.

Reagovat
smazaný uživatel

No to uděláš to nejlepší, co můžeš

Reagovat
smazaný uživatel

Však Spahič fauloval první, takže měl být pískán jeho faul, případně ponechána výhoda.

Reagovat
smazaný uživatel

No a jak to souvisi s faulem na Spahice? Bud se mel piskat primak hned, nebo se ponechala vyhoda, kde nasledne fauloval nigerijec.

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo to v podstatě ve stejnou chvíli, takže si myslím, že to rozhodčí správně nechal být.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, to nebylo.

Reagovat
smazaný uživatel

Byl to jeden souboj o balón a nemyslím si, že by bylo správné neodpískat Spahičův faul a následně odpískat pro rozhodčího docela těžko postřehnutelný kontakt nohou obou hráčů, zvlášť když to pořádně není vidět ani z opakovaných záběrů.

Reagovat
smazaný uživatel

"když to pořádně není vidět ani z opakovaných záběrů."

ale ono to je uplne jasne videt z opakovynch zaberu, nahore jsem ti dal odkaz, tak se podivej..

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, z jednoho a ještě zpomaleného. Jak to asi rozhodčí v té rychlosti mohl vidět?

Reagovat
smazaný uživatel

Prostě bych to nebral jako nějaký zářez. Ten odmávaný ofsajd je stokrát horší, protože to měl rozhodčí jak na talíři a mávnul to až ve chvíli, kdy viděl, že je gól. Podle mě v tu chvíli znejistěl a dostal pocit, že by mohl pustit gól z ofsajdu. A pak taky neschopnost Bosny se prosadit, za to už rozhodčí nemohl.

Reagovat
Talker

Tak někdo při takovém kontaktu spadne, někdo ne. Samozřejmě, že tam dotyk byl, ale nebyl nějak extrémní, kdyby se pískalo tohle, tak se píská prakticky každý kontakt.

A ty padáš i bez kontaktu, takže asi tak

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tady jde hlavně o to, že při tom kontaktu mu ta noha neudělala nic neobvyklého. Kdybych upadl cizím zaviněním, tak by mi musel to koleno podlomit, či drknout ze strany, aby mi vzala neočekávanou dráhu. Tady to byla ale čistá nemotornost Spahiče. Podle mě ten kontakt ani necítil. A to se bavím v rovině, že já si to pouštím zpomaleně, kouskovaně, zastavuju si to. Rozhodčí se musel rozhodnout ve vteřině a prostě neviděl tam zákrok, po kterým by se měl Spahič takhle rozsekat.

Reagovat
fantomas

Jj, spad neprirozene. Ale mne to rikat nemusis.

Reagovat
smazaný uživatel

Panic, snazici se mluvit o sexu. Presne tak vypadas.

Reagovat
smazaný uživatel

Je zvláštní, že jenom v této diskuzi Ti všichni říkají, že si absolutně mimo. Když budu mluvit v Tvé odborné terminologii, tak možná je zde panic někdo jinej

Reagovat
smazaný uživatel

ono je tady i review toho zapasu, kde se to resi daleko vic a ca 80% se shoduje na tom, ze to byl faul..

Reagovat
smazaný uživatel

Já tam kromě Sandstorma a nějakýho Dinga nevidím někoho, kdo by řekl že je to jasný faul To ty si tady jedinej jedeš pořád to svoje. Ale stejně to nevyřešíme. Tohle bylo podle mě v pořádku, podle Tebe ne....ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Pri takovem kontaktu spadne kazdej, protoze nemas na vyber, kdyz ti nekdo pri behu zezadu skobrtne, byt klidne lehce a mnohem min, nez to bylo tentokrat, o nohu z tehle strany, tak automaticky spadnes.. To neni o to, ze si vybral spadnout. A tu osobni poznamku prejdu jako vtip, protoze ja rozhodne nepatrim mezi simulanty..

Reagovat
Talker

Já hlavně nevím, proč se hádáme o "faulu", kterých je za zápas X. Tohle bez videa těžko rozhodčí pískne, protože by pískal neustále. Osobně bych tohle prostě nepískal, protože by se muselo pískat neustále. Takže za mě video do fotbalu. Už jenom kvůli tomu ofsajdu, což byl opravdu slušný fail a narozdíl od tohoto souboje naprosto jasný.

Pro Bosnu samozřejmě trošku nefér, 2 situace,které byly rozhodnuty v jejich neprospěch, i když to mohlo být klidně obráceně. Na druhou stranu, těch failů rozhodčích je letos na MS tolik, že mi tohle přijde absolutně nezajímavý (nehledě na to, že fandím Nigerii )

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, tohle nebyl jen tak každý kontakt. Ano, to co je vidět v popředí, jak Emenikeho koleno narazí do stehna Spahiče, to je to, o čem mluvíš. Pak mu ale tím kolenem trefí i kotník a kvůli tomu Spahič zakopne o vlastní nohu Ale jak už jsem psal, tohle rozhodčí správně pustil z více důvodů, nejde to brát jako zářez.

Reagovat
smazaný uživatel

I když ty máš pravdu, že mu ještě Spahič zavadil kotníkem o holeň....Ale v tom byl zase Emenike naprosto nevinně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasné no. V takovém souboji a situaci, kdy to není pomalu vidět ani z opakovaček, se to dá těžko považovat za faul.

Reagovat
smazaný uživatel

Co se tu dneska nedozvim. Ze pry faul, kteryho si rozhodci nevsimnul a v takovym zapase neni faulem neskutecny

Reagovat
smazaný uživatel

To se mám zas opakovat?

Reagovat
Talker

Ty jsi strašná citlivka. Tohle byl tak malý kontakt, že se to prostě nepíská, pokud nepíská rozhodčí každý kontakt. Ano, rozhodčí posrali zápas tím ofsajdem. Ale tady? Když ten kontakt člověk vidí až napotřetí ve zpomaleném záběru?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja nejsem pro piskani malych kontaktu, naopak, mam rad tvrdou hru. Ale v okamziku kdy vede maly kontakt k padu, tak to pisknout musi. Spahic to ustat nemohl, ja moc dobre vim, jaky to je, kdyz bezis a zezadu ti nekdo skobrtne o nohu, to proste neustojis.

Reagovat
smazaný uživatel

On to musí písknout, až to vidí. A v takovém souboji, kdy napřed fauluje Bosňan, pak mu při obíhání Emenike nepatrně trefí nohu, to jde vidět jen těžko. Jo, byl to faul, i když takový nevinný, ale faul bylo taky Spahičovo počínání ještě před tím, než ho Emenike začal obíhat. Prostě souboj, kde se provinili oba a tak to správně nechal být.

Reagovat
vitasrp

To je naprosto neuvěřitelný prostě..

Reagovat
smazaný uživatel

Když to teda zopakuju ještě jednou a napíšu to pomaleji, aby tomu i ti méně chápaví rozuměli, tak rozhodčí má jeden pohled, ze kterého to prostě vidět není. Nikdo mi furt neřekl, jak to mohl vidět, jak může písknout něco, co je vidět jen z jednoho zpomaleného záběru (který on nemá, ale takoví blbci už snad nebudete) a nikdo nevyvrátil, že ruka Spahiče v obličeji Emenikeho vteřinu před tím nebyl faul. Dokonce to sám dolar výše víceméně potvrdil. Ale vysmát se, to jo... Navíc zrovna tebe nechápu, proč se tu do toho zapojuješ tímto způsobem, když dolar tady předvádí tu svojí klasickou demagogii a dělá z toho obří chybu rozhodčího, díky které Bosna jede domů. Ano, když se na to podívám hodně jednoduše, tak to byl faul, ale o tom tu nemluvím.

Reagovat
vitasrp

Mě prostě poslalo do kolen to krácení faulů, o tom jsem ve spojení s fotbalem ještě nikdy neslyšel..

Pokud byl faul Spahiče ještě předtím, než jej fauloval Emenike, tak se samozřejmě měla hra přerušit (byla poskytnuta výhoda, ve který přišel faul útočícího hráče) a z místa přestupku měla rozehrávat Nigérije. Není prostě možný, aby se řeklo fauloval Bosňan, pak fauloval Nigerijec, všechno v pořádku, hrajte dál.

Asistent tohle podle mě vidět určitě měl, od toho ostatně na hřišti je. Nicméně ja nebudu posuzovat, jak moc velká hrubka rozhodčího to je a jak moc to ovlivnilo zápas, jen nechápu, že se tu vůbec vedla debata, jestli tohle faul byl.

Reagovat
smazaný uživatel

No napsal jsem to blbě, to je fakt... Já se na to dívám jako na souboj, kdy rozhodčí může jenom hádat, kdo se provinil víc. Pokud si to člověk pustí z toho reálného záběru z hlavní kamery, tak to prostě vypadá jako jeden nepřehledný souboj a proto si myslím, že je dobře, že do toho rozhodčí nezasáhnul. Mezi faulem Spahiče a Emenikeho je tak malý moment, že to nejde v té rychlosti postřehnout.

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole

Reagovat
smazaný uživatel

co tady se člověk nedozví za novinky

Reagovat
vitasrp

Byl to úplně jasnej faul, já třeba vůbec nechápu, co tu řešíte..

Reagovat
fantomas

Fakt vtipny narky. Spahic byl prisernej celou dobu a tahle situace, kdy to proste obycejne podcenil, to cely akorat prihodne podtrhla.

Reagovat
smazaný uživatel

ty ses v tomhle vylozene smesnej, prijde ti snad, ze nekdo tvrdi, ze Spahic odehral dobrej zapas?

Reagovat
fantomas

Ne, prijde mi, ze se Bosnu snazite za kazdou cenu omlouvat a vymyslite si fauly jako tenhle a ty toho "Pjanice"... ja kdyz si cet diskuzi rano, cekal sem uplne bozi vykon a krivdu stoleti, pritom slo o jeden ofsajd z 20. minuty a nasledne naprosto vyrovnanej prubeh. Heh..

Reagovat
smazaný uživatel

Tobe to prijde malo? Ze misto toho, aby Bosna vedla 1:0, mohla se zatahnout, kontrolovat hru a branit, prohravala 0:1 a musela utocit do plnych? To je malo?

Bosna hrala po obrdzenem olu velky hovno, Dzeko byl prisernej a po tom golu uz si vyhrat nezaslouzili. Ale to nemeni nic na tom, ze rozhodci brutalne ovlivnil hru a to nejdriv neuznanym naprosto regulernim golu a nasledne nepisknutym faulu na Spahice ze ktreho padl gol. A ja si stojim i za tim, ze na pulce Nigerie byl faulovanej Pjanic (ikdyz si me opravil, ze to byl Misimovic).

Reagovat
fantomas

Ty vole, vsak ani poradne neprotestovali kvuli tomu golu. Vztekali se az kvuli tomu nesmyslu Spahice, do ty doby hrali spatne proste jen proto, ze jim to lip neslo. A i tak.. jako sorry, ale pokud mancaft takle skoli jedna sporna situace, jeden gol, v takovy chvili... pak nema v osmifinale co delat.

Reagovat
smazaný uživatel

Boze, to se stava tymum ktery hrajou semifinale LM a ne jenom nezkuseny Bosne.

A co by jim pomohlo, kdyby se vztekali, vzdyt to ani sami nemuzou vedet, jestli byl nebo nebyl..

Reagovat
fantomas

No prave, tak tady nehraj nic na emocni notu (a uz vubec ne na zalezlou Bosnu, tu buch fakt chtel videt). Tohle proste nebyl ani zdaleka takovej zarez, jakej se z toho dela. Bosna mela vyhrat tak jako tak... pokud by teda v prvni rade oplyvala potrebnou silou (vsech druhu).

Reagovat
domingo

Karma za prvni zapas Nigerie

Reagovat
smazaný uživatel

Co mela Bosna spolecnyho s prvnim zapasem Nigerie?

Reagovat
domingo

Nic, proto tam davam ten zlehcujici smajlik, vole.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohuzel to nedava smysl. Ja tady ani nic proti Nigerii nepisu, je mi ukradena postup si nezaslouzi, stejne jako Bosna. Dal by mel jit Iran, kterej byl taky brutalne poskozenej.

Reagovat
domingo

Mimochodem, Nigerie se muze citit regulerne okradena o plny bodovy zisk, a drzkuju tady? Nedrzkuju, proti Iranu hrali tragicky, nezaslouzili si vyhrat. Bosna je ted to same.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodci udelat rozdil v zapase v hodnéte dvou golu a tobe to prijde jako malinky ovlivneni, jestli vubec, tohle nema smysl, fandis Nigerii, tak bys to obhajoval i kdyby tam nekdo nekoho pobodal

Reagovat
domingo

Ty jses fakt obcas strasne tupej, to je kouzelny

Reagovat
fantomas

Nefandim. A rozhodci zpackal jen jednu golovou situaci, navic 70 min pred koncem. To se deje co chvili.

(Skoncil sem uz.)

Reagovat
smazaný uživatel

neuznaný zcela regulérní gol ze zcela jasné situace, která ani omylem nemůže být považována za hraniční je podle mě zářez ze kterého se dělá hodně málo

Reagovat
smazaný uživatel

Tak sen skončil I když tak rychle to skutečně nemohli čekat ani sami hráči. A opravdu i včerejší "výkon" nasvědčoval tomu, že až příliš nestáli nohama na zemi, až příliš vyhlíželi zápas s Francií, no včetně mě. Zejména obrana v čele se Spahičem (absolutně nejhorší hráč na hřišti! Té nezodpovědnosti, sebejistoty a suverénnosti, to je od něj nečekal. Předkládal hlavně v první půli Emenikemu možnost za možností k samostatnému solu. Takoví kapitáni si zaslouží tak akorát poděkování za leta v reprezentaci a pryč.) opravdu postrádala týmovou obětavost a nasazení z prvního zápasu. Jenže tehdy hráli s pokorou před soupeřem velkého jména, to nyní nepochopitelně skončilo. Vážně mi bylo Begoviče líto. Mohl se vztekat jak chtěl, a stejně byli obránci jak ve snách. A odplata musela přijít. Také mě mrzí neuznaného golu, Sušič má pravdu, že mohl pohnout obrázkem celého zápasu. Ale bohužel se ZASE stalo, co stalo a začala doléhat krutá realita možného vypadnutí. Ano, už v druhém zápase! S čímž opravdu nikdo Bosně přející nepočítal. Poté už to byla marnost nad marnost. Tlak byl rázem neúnosný, nervozita všudypřítomná a tak nezkušený nováček začal kazit, co se dalo. Ani Džeko nebyl Džekem, ani Pjanič Pjaničem a třešničkou na dortu bylo ve skvělé pozici netrefení míče Misimovičem! I Sušič jakoby si nebyl schopen plně realitu uvědomit, probudit se z letargie a začít něco dělat. Jeho ledově chladné pozorování hry bezzubosti bosenského "útoku" opravdu neprospělo. A tak se trpělo až do poslední chvíle. Bylo mi Bosny skutečně líto. Možná ještě víc jejich fandů. I hráči si postupně uvědomovali svou situaci a naivitu. Ale měli by to nyní vzít s pokorou jako velkou zkušenost. Přeci jen to byl první šampionát. Csaplár měl docela pravdu, že tato reprezentace svůj úkol splnila vlastně už postupem sem. Už to přineslo četné plody oněm okolnostem, o kterých zde bohudík už něco padlo. Vše navíc tedy bylo jakousi příjemnou nadstavbou a zejména zkušeností pro ME ve Francii, což by mělo být pro zemi ještě větší metou a cílem. Přeci jen to bude pro Bosnu příhodnější situace a podmínky (nejen klimatické. Snad by mohli přijet i bosenští fanoušci a realizovat ona sbližování rozkmotřených národů v praxi). Hlavním cílem ale i přesto musí být vypilování defenzivy. Se Spahičem by se měli rozloučit a dát prostor mladým, kterých je v týmu na všech postech přehršel. Tým přece nemá vůbec nic za sebou, ale naopak teprve zraje, včetně Džeka. Za dva roky by to tak mohla být, i díky této hořké zkušenosti, velká paráda a já jim to přeju a moc se těším Každopádně i tak Bosně velký dík za milé zpestření šampionátu

Reagovat
božský John

Snadn ebude Capellovi s Wilmotsem radit Kreuziger. Protoze ten co zas dneska dokazal posrat a protaktizovat, to se nevidi

Reagovat
smazaný uživatel

proč ten podcast nejde stahnout

Reagovat
domingo

Uz jde.

Reagovat
fantomas

Sorry, už

Reagovat
fantomas

Lol

Reagovat
smazaný uživatel

díky pánové

Reagovat
smazaný uživatel

200. pro titul Brazílie

Reagovat
smazaný uživatel

no chance

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou na turnaji i favorizovanější týmy, ale rozhodně nejsou Brazilci bez šance.

Reagovat
Staenly10

Hmm... Poprvý sme si poslechl podcast, a celkem dobrý. Je to zajmavý, taková ta kamarádská atmosféra na mě působila líp, než Kozohosrký a jeho banda.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zrovna Kozohorský je ultratragéd. Snad nikdo mě tam neirituje jako právě on.

Reagovat
Staenly10

Jo, to snad ani netřeba rozebírat už.

Reagovat
fantomas

Courtois, Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vermaelen, Witsel, Fellaini, De Bruyne, Mertens, Hazard, Lukaku

Přesně jak sem zadoufal v podcastu.. takle je rozemelou.

Reagovat
Arbiter

Capello na druhou stranu překvapil. Ale docela nemile

Reagovat
fantomas

Jn

Reagovat
Arbiter

já třeba vůbec nechápu, co sleduje změnou Ješčenko->Kozlov. Kanunnikova bych ještě pochopil, ale i tak si myslím, že tam měl jít Dzaga nebo Kerža do útoku a na kraj Kokorin...

Reagovat
smazaný uživatel

Lukaku hrat nemel.. skoda

Reagovat
Talker

Ani jedna slepice v základu, to vypadá nadějně

Reagovat
Ángel di María 22

Neskutečné zklamání. Sice jsem viděl jen půlku prvního dějství, pak jen nějaký delší highlighty, ale z toho co jsem viděl a co čtu, další mizernej zápas. Takovýhle vítězství Argnetině už ani nepřeju, mám je rád kvůli hezkýmu fotbalu, co hráli, ale ani jeden zápas na MS zatim krásnej nebyl. To, že je jeden hráč nějakou střelou vytáhne v 90. minutě proti Íránu, kterej měl ještě kopat penaltu, mě vážně nebaví. Maj kliku na skupinu, dál nejspíš dostanou Švýcary, ale pak nevim nevim, hlavně mě to prostě šíleně nebaví co předváděj.

Reagovat
smazaný uživatel

Hrali zle ale ta skupina slaba neni. Ved Iran predviedol jednu za najlepsich defenzivnych hier na turnaji. Bosna ziez nieje zly tym, len mali smolu a doplatili na neskusenost. Nigeria je taktiez ohromne dobre fyzicky pripravena a ma pomerne dobry kader. Ta skupina neni nijak lahucka. Inak suhlas, takato Argentina je sklamanie. Bez Messiho by boli na tom velmi zle. Musime dufat v zlapsenie a nie hned im prestat fandit

Reagovat
Ángel di María 22

Jám jim nefandim, z nároďáků fandim jen Portugalalsku a Česku. Mám je rád za předvedenou hru a některý hráče, vážně u nároďáků neberu moc nějakou dlouhodobou sympatii, aspoň pro mě se to mění s tim, jak se mění kádr, jakej hrajou fotbal a na každym MS přeju trochu někomu jinýmu. Argentina mě vážně zklamala zatim.

Reagovat
Talker

http://www.sport.cz/fotbal/ms2014/clanek/585622-situace-se-dramatizuje-rozhodne-o-postupujicim-los.html#hp-sez

Takové menší OT - může mi někdo popsat rozdíl mezi body 3-5?

Kritéria pro postup ze skupiny při shodném bodovém zisku:

1. lepší rozdíl v celkovém skóre ze všech zápasů

2. více vstřelených branek ve všech zápasech

3. více získaných bodů ve vzájemných zápasech

4. lepší celkové skóre ze vzájemných zápasů

5. více vstřelených branek ve vzájemných zápasech

6. los

Protože mě přijdou jako úplně stejné ve chvíli, kdy jde o jeden vzájemný zápas Buď jeden tým vyhraje (a tím pádem získá více bodů, má lepší celkové skore a více vstřelených branek ze vzájemných zápasů) nebo je to remíza a ani jeden tým nemá více získaných bodů, lepší celkové skore ani více vstřelených branek ve vzájemných zápasech.

Fu*king logic?

Reagovat
db18

3. 4. a 5. se vztahují na situaci, kdy postoupí dejme tomu Německo - a rozhodovat by se o postupujícím mělo mezi Ghanou a USA (tzn. že nebudou hrát zrovna proti sobě)

...kdyby ty týmy hráli zrovna proti sobě (a šlo jen o boj mezi 2), tak se kopou penalty

Reagovat
Talker

Stále mezi nimi nevidím rozdíl - jde pořád o to, že pokud někdo vstřelí více branek ve vzájemném zápasu, tak vyhrává. Pokud má lepší celkové skore ze vzájemných zápasů, opět zápas vyhrává.

Reagovat
Arbiter

to je myslím případ, kdy se rozhoduje mezi všemi týmy o postupu nebo mezi třemi...

Reagovat
smazaný uživatel

No když vzájemný zápas dopadne výhrou někoho, tak se splní bod 3 a ty ostatní se už zohledňovat nemusí. Když bod 3 nestačí, tak logicky nestačí ani bod 4 a 5 a tak dojde k losu (k tomu může dojít, pokud Argentina porazí Nigérii 1:0 a stejným výsledkem vyhraje i Írán). Ty body 4 a 5 tam jsou, jak už tu je napsáno, pokud se rozhoduje mezi více týmy. Pak se udělá minitabulka třeba třech týmů, vymaže se zápas s tím čtvrtým, který tam není a rozhoduje, kdo má lepší celkové skóre ve vzájemných zápasech a když ani to nepomůže, tak kdo dál více gólů.

Reagovat
Talker

OK, takhle to už smysl dává.

Reagovat
db18

tak jsem to popsal a pochopil hodně blbě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele