Africký zápisník II. aneb Mamma Miya! To je začátek turnaje!

23.06.2019, 16:23
Názory a komentáře
Hned druhý den jsme se na Africkém poháru národů dočkali prvních překvapení: Uganda porazila DR Kongo, ve skupině B uhrál Madagaskar historicky první body s Guineou a moc nechybělo ani Burundi, které nakonec podlehlo Nigérii.

Kdyby se Vlaštovkám podařilo dotáhnout některou ze slibných šancí (Burundi ve skutečnosti favorizovaného soka dokonce přestřílelo), zapsal by se sobotní program mezi nejčernější sázkařské dny za hodně dlouhou dobu. I takto ale platí, že favoriti zatím v Egyptě nepřesvědčují - pokud bychom soudili čistě podle předvedeného výkonu, suverénně nejlíp zatím z osmi představených týmů vychází Uganda.

Postupová bitva v obou skupinách tak bude ještě hodně zajímavá; jak Egypt, tak Nigérie sice mají na kontě upachtěné úvodní výhry 1:0, jinak ale vše nasvědčuje tomu, že na tomto Afconu nebude o překvapení nouze. Pojďme se ve zkratce podívat na klíčové body sobotních zápasů.



DR Kongo - Uganda 0:2

22.06.2019 16:30

Góly: 14. Patrick Kaddu, 48. Emmanuel Okwi

Více informací k zápasu

DR Kongo — hodnocení 2/10


1. Bude tento turnaj labutí písní Ibengého Leopardů? V preview jsme psali, že DR Kongo je týmem, který se vlastně nikam neposouvá a toto je už čtvrtý Afcon v řadě, na který přijíždí víceméně v totožné pozici: fanoušci očekávají zábavný, sice chaotický, ale fyzicky odhodlaný ofenzivní styl, díky němuž se Leopardi jednoduše probijí do play-off a tam pravděpodobně vypadnou s prvním organizovanějším týmem.

Jenže, soudě podle jejich úvodního zápasu, může toto prozření klidně přijít už ve skupině. Vlastně už přišlo. Toto byl z konžské strany tak neskutečně tragický, laxní, pomalý, nesoustředěný a odevzdaný výkon, že se člověk musí zamýšlet nad tím, jestli prostě Ibengého kouzlo už definitivně nevyprchalo a jestli tento konžský tým postavený na stárnoucích hráčích a přečtené filozofii nepotřebuje další přestavbu. Protože teď jde na domácí Egypt, který sice napoprvé taky nezazářil, ale toto Kongo by smáznul jako nic. Takže je dost dobře možné, že modro-červení promarnili šanci na postup už teď.

Hrálo se v příšerném odpoledním vedru před prázdným stadionem. Výkon Leopardů tomu odpovídal: jako by se nikomu nikam nechtělo a stejně se nikdo nedívá, tak co.

2. Trésor Mputu chyběl. Hodně. Snažit se v celém tom amorfním trapasu identifikovat konkrétnosti je jednak docela složité a jednak zbytečné. Proto jenom podotkneme, že pokud se má Kongo nějak zvednout, bude k tomu potřebovat kreativního, inteligentního a potenciálně rozdílového hráče na spojce mezi zálohou a útokem - čili Trésora Mputua v základní sestavě.

Snad žádný konžský hráč včera nevypadal smutněji než totálně odříznutý Cédric Bakambu na hrotu. Bolasie se aspoň snažil, dokonce si po půlhodině hry stoupnul na pravé křídlo, když zjistil, že zleva to nepůjde, ale nebylo to v důsledku k ničemu. A ještě zahodil jednu z mála konžských šancí, když hlavičkou netrefil prázdnou bránu. Protože se srazil s Bakambuem. To tak nějak asi vystihuje vše.

Uganda — hodnocení 8/10


1. První ugandská výhra po 41 letech (!) ani nemohla být zaslouženější. Jestliže Kongo bylo v celém zápase prostě univerzálně špatné, pro Ugandu platí opak. Přestože oba góly padly po standardních situacích - to by až takové překvapení nebylo, věděli jsme, že ty Uganďanům jdou - Jeřábi byli jednoznačně lepší i ve hře. Všude o krok napřed, organizovanější, soustředěnější, přesnější, nebezpečnější.

Plán kouče Desabreho vycházel z ovládnutí středu pole; to byl chytrý krok, protože konžská střední záloha je hodně defenzivní a Leopardům chybí dirigenti a vůbec záložníci schopní podržet míč a v klidu rozehrát. Povedlo se. Přesně tímto způsobem Uganda vymazala soupeře ze hřiště.

2. Ta útočná trojice... to bylo něco. Hrdinů v červených dresech běhalo více - třeba spolehlivý gólman Onyango nebo organizátor a šéf obrany Wasswa - ale to, co předvádělo vepředu trio Faruku Miya, Patrick Kaddu, Emanuel Okwi, to si zaslouží vypíchnout samostatně.

Miya byl jasným mužem zápasu; škoda jen, že ke dvěma asistencím nepřidal ještě gól, třeba z jedné povedené třicetimetrové pumelice z přímého kopu. Pokud bude v distribuci balonů pokračovat stejným tempem, můžeme pomalu začít mluvit o jednom z černých koňů turnaje. A Patrick Kaddu? Prakticky neznámý forvard, hrající ve třiadvaceti v domácí lize, způsoboval svým pohybem a nasazením zkušeným konžským obráncům obrovské problémy a svůj vítězný gól si plně zasloužil. Toto byl ukázkový výkon správně dotěrné, pohyblivé a produktivní devítky.

Před turnajem jsme mluvili hlavně o spolehlivé ugandské defenzivě; ta dnes paradoxně ukázala nějaká okénka, jenže v důsledku to vůbec nevadilo, protože Leopardi se k zápasu nedostavili vůbec. Jeřábi ale zabodovali na opačné straně hřiště.



Nigérie - Burundi 1:0

22.06.2019 19:00

Góly: 77. Odion Ighalo

Více informací k zápasu

Nigérie — hodnocení 4/10


1. Gernot Rohr bude po prvním zápase zase měnit sestavu. Stejně jako na mistrovství světa. Tentokrát ale není na vině rozestavení, ale samotný výběr hráčů - proti houževnatému Burundi, které dokázalo dobře absorbovat tlak a často nechávalo Nigerijce prostě držet míč a snažit se o nějaký průnik, který nepřicházel - záloha s Mikelem na pozici AM ve 4-2-3-1 prostě ani fungovat nemohla.

Mikel totiž v žádném vesmíru není ofenzivní záložník, a už vůbec ne ve 4-2-3-1. Mikel je deep-lying playmaker. Jeho pozice na hřišti je o nějakých třicet, čtyřicet metrů níž. Toto byl tristní tah už proto, že Rohr má v kádru jedno skvělé AM - jmenuje se Alex Iwobi a většinu zápasu strávil na levém křídle, odpojen ze hry, protože Mikel takhle vysoko prostě efektivně distribuovat míče neumí, on potřebuje dirigovat tempo hry z hloubi pole, ne lítat mezi soupeřovými obránci jako hadr na holi.

Teprve s příchodem Ahmeda Musy (za Mikela) se nigerijská hra rozhýbala; rychlík Musa se totiž zapojil na křídlo, což umožnilo Iwobimu posunout se do středu pole, a rázem to začalo k něčemu vypadat. Pak už jenom stačilo stáhnout ze hřiště plácajícího se hrota Onuachua a poslat tam Odiona Ighala, nejlepšího nigerijského střelce, který prakticky okamžitě po příchodu na hřiště vstřelil jediný gól zápasu.

Gernot Rohr je zkušený, protřelý, precizní trenér, posedlý funkčností a efektivitou. Takové hovadiny by na stará kolena dělat už neměl.

2. Ok, tady bude potřeba vylepšit... tak nějak všechno. Čistě z herního hlediska Nigérie propadla - ne proto, že by prostě jen podala nepřesvědčivý výkon (jako třeba Egypt proti Zimbabwe), ale proto, že se jí mnohem slabší Burundi první hodinu zápasu reálně vyrovnalo.

Nigérie má evidentně problém s efektivitou (což se ukázalo už v přípravných zápasech) a trochu i s tím, že Rohr podle všeho moc neví, jak naložit se zápasem, kdy má jeho tým držení míče nad 60%. Jenže vzhledem k tomu, jak silní Super Eagles reálně jsou, je tento scénář nepotkal naposledy. V nigerijské hře chyběla myšlenka, kreativní záblesky, energie... prostě to celé bylo tak nějak unylé, uondané, bez nápadu.

Jo, a Daniel Akpeyi sice podal celkově dobrý výkon, ale stejně stihl za těch pár minut po Ighalově gólu vyrobit dvě blbé hrubky. Burundi toho sice nevyužilo, ale lépe ofenzivně disponovaný tým by tak milosrdný nebyl. Tolik jenom k té předturnajové debatě o spolehlivosti gólmanů.

Burundi — hodnocení 6/10


1. Sympatický výkon nováčka, ale ve druhé půli už bylo jasné, kdo je lepším týmem. Po velkou část zápasu se Burundi svému sokovi vyrovnalo, hrálo aktivně, a i přes výrazně nižší držení míče působilo uprostřed zálohy efektivnějším dojmem, o což se postaral hlavně spolehlivý dirigent Bigirimana. Ano, Nigérie hrála pod svoje možnosti, ale nebylo to tak, že by se na to Super Eagles vykašlali - ne, jejich frustrace pramenila jednoduše z toho, že se sice snažili, ale Burundi je do hry prostě nepouštělo. To je na turnajového nováčka impozantní výkon.

Ještě někdy kolem 60. minuty Nigerijci regulérně čekali buď na záblesk, nebo na to, až se fyzicky velmi dobře připravený soupeř jednoduše unaví. Nakonec se stalo tak trochu obojí, ale Vlaštovky přesto mohly opustit hřiště se vztyčenými hlavami.

2. Jenže... kudy vede cesta ven ze skupiny? Protože jakkoliv Burundi za svůj historicky první zápas na Afconu sklízí zaslouženou chválu, faktem je, že prostě nevstřelilo gól a nemá žádný bod. Disciplinovaný, organizovaný a zkušený výkon je super, jenže co z toho, když máte více střel na bránu než Nigérie a nedokážete toho využít? Burundi ukázalo, že se do útočné třetiny dostat umí... ale tam už moc neví, co dělat. Saïdo Berahino si musí urychleně rozpomenout, jak se střílí góly (a Fiston asi přezout kopačky nebo seřídit mířidla), jinak po turnajové premiéře Vlaštovek zůstane mlhavá vzpomínka na sympatického outsidera a možná jeden bod proti Madagaskaru.



Guinea - Madagaskar 2:2

22.06.2019 22:00

Góly: 34. Sory Kaba, 66. François Kamano (pen.) - 49. Anicet, 55. Carolus Andriamatsinoro

Více informací k zápasu

Guinea — hodnocení 6/10


1. Viděli jsme krásný zápas nahoru dolů, a přestože Guinea byla dost frustrující, musí se jí nechat, že dokázala přistoupit na madagaskarskou hru a soupeři se v ní vyrovnat. A teď tím nemáme na mysli nějaké taktické přeskupování, ale prostě jen entuziasmus a intenzitu. Vážně, toto byla reklama na fotbal v té nejdivočejší, nejčistší formě - spousta chyb, spousta pozičních nedostatků na obou stranách, ale zároveň upřímná snaha útočit, přehrát soupeře, přestřílet ho, hrát lépe.

Upřímně? Tady se ani nemá smysl pokoušet o nějakou taktickou analýzu, prostě proto, že propracované strategie letěly z okna prakticky hned po výkopu. A dokonce i takový cynik jako já se královsky bavil. Pokud jsou fotbal v podstatě šachy, zápas Guiney proti Madagaskaru představoval oživlé šachy z Harryho Pottera.

2. Paul Put našel svého útočníka. Jinak ale nepřesvědčil. Belgický kouč staví svůj herní profil na pokud možno co nejklidnější kontrole nad hřištěm; to se mu včera tak spektakulárně nepovedlo, že i přes získaný bod zkrátka musíme jeho práci hodnotit spíše negativně.

Jinak ale bychom neměli propadat pocitu, že jen proto, že Guinea nedokázala porazit jednoho z největších outsiderů turnaje, její šance na celkový úspěch tím nějak dramaticky utrpěly. Před šampionátem jsme Putův tým pasovali na jednoho z potenciálních černých koňů, což pořád platí - v příštích zápasech musí hrát mnohem zodpovědněji a soustředeněji, ukázal ale, že je na čem stavět.

V první řadě je to skvělý výkon hroťáka Soryho Kaby, který dává Guinejcům naději, že našli svoji ideální devítku - tato pozice totiž před turnajem platila za jeden z největších potenciálních problémů. Ve druhé půli jsme se dočkali i nástupu uzdraveného Nabyho Keïty, který se sice na hřišti zatím rozkoukával, ale v dalších zápasech už by měl být patřičně rozehřátý - a s Keïtou by Guinea měla mít v dalších zápasech mnohem snazší přístup ke svému "kreativnímu kontrolnímu módu”. Remíza na úvod pro ni není špatná, i když přišla proti outsiderovi.

Madagaskar — hodnocení 7/10


1. Předně - obrovská gratulace a díky! Když Anicet Andrianantenaina vstřelil historicky první madagaskarský turnajový gól v dějinách, běžel celý tým slavit k trenérské lavičce - a to nadšení bylo prakticky hmatatelné i přes obrazovku.

Ne, vážně. Nikdy jsem k Madagaskaru nechoval žádné emoce, nic jsem si o tom týmu nemyslel, ale pozorovat jeho radost bylo až dojemné. I kdyby v zápase prohráli 3:5 (což se klidně mohlo stát), na hodnocení by to nic nezměnilo. Ačkoliv...

2. Na rozdíl od Burundi má ostrovní celek šanci pomýšlet realisticky na postup ze skupiny. A to ze dvou důvodů.

Zaprvé - Madagaskar sice nebude asi nikdy umět zodpovědně bránit a vyvarovat se chyb, ale v ofenzivě se podle všeho vyrovná i mnohem silnějším soupeřům. Což je faktor, který Burundi nemá, a zaskočit Nigérii sice bude těžké, ale ne nemožné (pokud, samozřejmě, Super Eagles nevyhrají třeba 6:2).

Zadruhé - Vyhrát proti Vlaštovkám a Dupuisův tým má na kontě čtyři body. Což by k postupu ze třetího místa stačit mělo. Navíc jeho opory v čele s Andrianantenainou vypadají ve formě.

I kdyby ale toto byl poslední madagaskarský bod na turnaji, pozitivní celkový dojem si ostrovní reprezentace zajistila už teď.

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
PODCAST: Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2019
25.07.2019, 20:29
Africký zápisník XXI. aneb NamlSané Alžírsko slaví
21.07.2019, 00:23
Africký zápisník XX. aneb Žádné IgHaló se nekonalo. Maestro, je to zasEtebou
18.07.2019, 08:35
Africký zápisník XIX. aneb Aliou domů, Giresse! Alžírsko Raïsuje na Senegal
15.07.2019, 16:00
Africký zápisník XVIII. aneb Sbohouo Sloni, Bronnjour Tunisko
12.07.2019, 16:55
Africký zápisník XVII. aneb Semifinále jen pro Zwane
11.07.2019, 15:45
Africký zápisník XVI. aneb Maestru Giressemu nikdo neZaha ani po kotníky
09.07.2019, 17:40
Africký zápisník XV. aneb Doktor Kongo chmAtal po výhře, černí Koné jsou venku
08.07.2019, 17:16
Africký zápisník XIV. aneb Překvápko! Další severoafrický erRohr
07.07.2019, 14:48
Africký zápisník XIII. aneb Hakime, Žiyech?
06.07.2019, 16:13
Africký zápisník XII. aneb Favoriti formou nepolíBenin
03.07.2019, 19:20
Africký zápisník XI. aneb Mon Dié! Takhle se Ounas dávají góly!
02.07.2019, 03:02
Africký zápisník X. aneb Jeden gól a už se chipeVezeze
01.07.2019, 16:23
Africký zápisník IX. aneb Střelba jak u Verdonu, ať N'Jie Gold Cup!
30.06.2019, 12:49
Africký zápisník VIII. aneb Pan Tau: Od zítřka nečaruji
29.06.2019, 15:56
Africký zápisník VII. aneb Vítězství Keni pOmolo, alžírský fotbal m'Bolí
28.06.2019, 13:48
Africký zápisník VI. aneb Kongo nemá šAinu, uGandalf Onyango čaroval
27.06.2019, 15:59
Africký zápisník V. aneb Kamerunu stačily dva Banany, Poté přišlo drama
26.06.2019, 15:06
Africký zápisník IV. aneb Tunisané zklaMali, Mauritánci se koupali na Adama
25.06.2019, 16:32
Africký zápisník III. aneb Jak Maroko Horaebníkovi z lopaty uteklo
24.06.2019, 13:50
Africký zápisník I. aneb Porazit Zimbabwe není žádný mohaMed
22.06.2019, 12:46

Komentáře (61)

Přidat komentář
FCSL

https://www.tipsport.cz/tiket?idu=42031261&idb=312&hash=43c05578&t=dGlrZXQgMi42MCB6YSAzMDBLxI0gT0s%3D%0A

A to jsem si říkal, at už radši ani nenastupuje, když nebyl v základu. Frajer

Reagovat
KingMaster13

Viděl jsem všechny zápasy a ta Uganda panečku Hráli skvěle, fakt mě na to bavilo koukat. Miya famozní, koukám, že hraje v Chorvatsku za slabej tým. Docela by to mohlo být zajímavé kdyby se o něj pokusil třeba Jablonec

Nigérie naopak naprostá nuda. Ten tým sice kombinoval, držel balon ale nuda. To Burundi tam taky nedalo 2 skoro tutovky.

A ten poslední zápas byl taky fajn, Madagaskar si mě hodně získal

Reagovat
smazaný uživatel

Madagaskar opravdu super, na balonu hodně šikovný hráči, hráli s nadšením. ale fyzicky ke konci hodně odešli a měli pořádnou kliku. V obraně byli občas doslova směšní a Keita mohl v nastavení rozhodnout, ale jakoby ani nechtěl dát gol

Reagovat
C-M@ster

Ta fotka vypadá jak záběr z animace z počítačové hry.

Reagovat
John Obi Mikel

Je dobře, že trenér vymění největší hvězdu, když se nedaří. Tohle v Argentině nikdy neudělají

Reagovat
uff

Lenže John Obi Mikel bol jasne najslabším hráčom. Čo Messi neni.

Reagovat
John Obi Mikel

Dovolím si nesouhlasit.

Reagovat
John Obi Mikel

Tak, že by Messi ukázal o tolik víc, to se říct nedá. Vlastně až na ten překoplý stadion.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak u Mikela byl spíše problém to, kde nastoupil. Do dalšího zápasu by měl nastoupit daleko zataženější a na CAM Iwobi a LW Musa.

Reagovat
domingo

Reagovat
sk333

Škoda, že som nevidel zápas Guinea-Madagaskar. To muselo byť veľmi zaujímavé. S hodnotením Nigérie sa dá súhlasiť, ale verím, že Super Eagles zahrajú lepšie. Treba si však uvedomiť jeden fakt. Manšafty ako Burundi, Madagaskar a dnes možno Namíbia, Tanzánia či Keňa hrajú fakt veľmi solídne a papierový favoriti to majú fakt ťažké. To je aj pozitívum tohto turnaja.

Reagovat
fantomas

Keňa dost pochybuju. Dneska nebudou mít 2/3 svých obvykle vytěžovaných stoperů. To může bejt katastrofa.

Reagovat
Modroočko

No Maroko taktiež biedne, výživná remíza 0:0 by tomu zápasu svedčala oveľa viac. Zatiaľ sklamanie v podaní favoritov.

Reagovat
John Obi Mikel

A mě vyšli tipy jak u Egypta, tak u Maroka (tak u Kolumbie).

Reagovat
John Obi Mikel

*vyšly

Reagovat
Baronne

Mně*

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
sk333

Ani Senegal to podľa mňa nebude mať ľahké.

Reagovat
Desmond

https://www.youtube.com/watch?v=e_cyVMPH-WE

Ty random dlouhý nakopávaný balóny jsou naprosto v topu. Spin-o-rama u prvního golu taky. Je to krása

Reagovat
smazaný uživatel

Tyvole a to bránění rohu? Útočník v malém vápně proti 6+1 a prosadí se?

Reagovat
Kucka

Reagovat
Kucka

first touch na tu svíci před druhým gólem hodně slušnej

Reagovat
mayday

Reagovat
mayday

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pome Senegal... a musim zklamat fantomase, mam v programu TV napsanou Tanzanii jako Tanzááááánii..

Reagovat
smazaný uživatel

...ale komentator to vyslovuje spravne

Reagovat
fantomas

Reagovat
adoxx

Senegal zatím výbornej

Reagovat
smazaný uživatel

čistá penalta a teraz gól a oni to vôbec neskumaju omg katastrofa snáď nato Senegal nedoplati

Reagovat
fantomas

VAR se nasazuje až v ČF.

Reagovat
smazaný uživatel

dik za info je to podľa mňa veľká škoda môžu nato doplatiť niektoré tímy ale snáď nie Senegal.. ešte pred očami tie žlté karty čo ich nepustili do Osemfinále MS :(

Reagovat
smazaný uživatel

ktorý hráč hraje v zálohe Senegalu jak boh?

Reagovat
fantomas

Badou N'Diaye je nečekaně skvělej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

diky zase hraje fakt geniálne :)

Reagovat
Bandita_Harry

mate zaujem ?

Reagovat
sk333

Senegal paráda.Ani ten Sadio Mané veľmi nechýba. Hádam ešte také 2 góly pridajú.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak mam Nianga rad, tak dnes je na facku, co uz nedal

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
fantomas

Ale jako target man zase fajn. První gól do značný míry jeho dílo.

Reagovat
smazaný uživatel

to nezpochybnuju, dopad toho jak hraje na celkovej projev Senegalu je neoddiskutovatelnej

Reagovat
Modroočko

Mimochodom, skupina F by zajtra mohla byť?

Reagovat
domingo

Bude dnes ještě

Reagovat
Modroočko

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
adoxx

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
Posledni Kovboj

luxus, diky

Reagovat
sk333

Ten mladý Krepin Diatta je ozaj šikovný.

Reagovat
sk333

V predstaveni skupín ste písali, že v budúcnosti by mohol byť Diatta kvalitná desiatka. Dnes zahral výborne a uvidíme ako sa mu bude dariť ďalej.

Reagovat
fantomas

Už z desítky táhl dvacítku. V Bruggách to válí spíš zleva. Tady to bylo takový všelijaký pozičně. Uvidíme, jak se ještě vyvrbí no...

Reagovat
adoxx

Já jsem o něm věděl, ale že už teď je takhle dobrej jsem vážně nečekal, snad to nebyl jenom jeden zápas

Reagovat
John Obi Mikel

Komentátor říkal, že Dybala už šanci dostal a neoslnil.

Reagovat
John Obi Mikel

Sorry vedle

Reagovat
Pharrell

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele