Eurozápisník XVII. aneb Penalta? Rozhodčí posLar sen

09.07.2021, 12:36
Názory a komentáře
Damsgaardův přímý kop na dánský sen nestačil (© AFP)
Byť takřka celý neutrální svět už dopředu alespoň vlažně přál Dánům, první anglická finálová účast od zlatého, dokola připomínaného roku 1966 mohla být alespoň pěkným příběhem mužstva sympatických individualit, které bylo donedávna jistou bigotní elitou země ostře kritizováno, aby se za něj teď ta samá elita ráda stavěla. Místo toho se však řeší vše kolem.

Raheem Sterling osudovou dánskou penaltu jednoznačně nafilmoval, přesto tam Gary Lineker viděl "spíše dva penaltové fauly” než žádný. Zároveň UEFA už teď otevírá disciplinární řízení s anglickou fotbalovou asociací ohledně tří věcí: bučení národní hymny, pyrotechniky a laseru v očích Kaspera Schmeichela těsně před pokutovým kopem Harryho Kanea.

Nikoho teď nezajímá, že se Angličané pod Garethem Southgatem opět vzepřeli osudu. Zatímco proti Kolumbii před třemi lety vymýtali ďábla v podobě penaltového rozstřelu, tentokrát zlomili i prokletí semifinálové štace, kdy se opět - už počtvrté - prodlužovalo, avšak na rozdíl od let 1990, 1996 a 2018 to tentokrát pro hrdý Albion nedopadlo zlomeninou srdce.

Nikoho teď nezajímá, že Jordan Pickford jen taktak stihl překonat vousatý rekord Gordona Bankse v počtu minut bez obdrženého gólu (720), nebo že se Anglie po inkasované brance vybičovala ke svému zdaleka nejdominantnějšímu ofenzivnímu výkonu o 10 střelách na bránu.

Ne, Angličané jsou teď dost dobře pro téměř celý neanglický svět padouchy. A víte vy co? Patří jim to!




Anglie - Dánsko 2:1e

07.07.2021 21:00

Góly: 39. Simon Kjaer (vl.), 104. Harry Kane - 30. Mikkel Damsgaard

Více informací k zápasu

1. Dánové zvolili od začátku reaktivní styl ve snaze eliminovat největší anglickou zbraň - útoky po levé straně hřiště. Plán Kaspera Hjulmanda byl jednoduchý a efektivní; jeho tým vyběhl na trávník v nominálním rozestavení 3-4-3, oba křídelní beci ale zůstávali vzadu a vytvářeli tak přehuštěnou řadu pěti obránců, zatímco Damsgaard na pozici levého křídla pressoval vysoko na hřišti a snažil se rozbíjet Stonesovu rozehrávku po anglické pravé straně. Jeho kolega z druhé strany, Martin Braithwaite, tentokrát zaujal roli defenzivního křídla (Sidney Govou, anyone?) a snažil se o něco jako osobku na Luke Shawa.

Hjulmandova logika byla zřetelná: Dánové měli vyvíjet tlak právě přes Damsgaarda s Maehlem, přečíslovat tak slabší anglickou lajnu a nutit favorita útočit zleva, kde jak Shaw, tak Sterling dostali své vlastní "hlídače” (Braithwaite, Larsen). Červení na to šli chytře; v jejich plánu nebylo cílem Anglii zabránit ve využívání silnější strany, naopak, Three Lions měli být dánským pohybem donuceni k falešnému pocitu bezpečí, měli držet míč, zatímco reaktivní Dánové měli za úkol eliminovat případné hrozby dobrou poziční hrou a vyhlížet brejky.

To se také několikrát povedlo hned v první třetině utkání - Anglie kombinovala tam, kde jí to dánský pressing dovolil, a ačkoliv to na první pohled vypadalo jako klasické bušení na bránu outsidera, ve skutečnosti se zápas vyvíjel podle Hjulmandova plánu. Proto taky Dánové zaregistrovali několik zajímavých brejkových šancí (kde stříleli vždy velice rychle a po zemi, což byl nejspíš také taktický záměr - sice jsem nepřišel na to proč, ale je možné, že Jordan Pickford je u střel po zemi statisticky slabší, něco podobného by mě u puntičkáře Hjulmandova typu vůbec nepřekvapilo), a i když vedoucí gól vstřelili z přímého kopu, ještě těsně před koncem poločasu jejich plán vycházel na jedničku.

2. Southgate ale kolegův záměr rychle přečetl a vytáhl smrtící protizbraň - uvolnění Sterlinga do centrálního prostoru. Raheem Sterling byl dlouho jediným Angličanem na turnaji, který rozhýbával ofenzivní hru, dovolil si jeden na jednoho, dodával poněkud statické hře prvek dynamické nepředvídatelnosti; to všechno platilo i v semifinále (s jeho dribblingy měli Dánové celý zápas obrovský problém), tentokrát jej ale Southgate navíc dokázal využít i jinak, ještě efektivněji.

Místo toho, aby křídelník City sváděl souboje se svým strážcem Larsenem, začal si sbíhat de facto na pozici středního útočníka. Jednou z výhod Southgateova týmu je totiž herní inteligence a workrate Harryho Kanea, který sice nastupuje na devítce, dokáže se ale stejně tak stáhnout do role volného second strikera, sbíhat si pro míče do středu pole, pracovat v mezihře a způsobovat tak chaos v defenzivních strukturách soupeřova rozestavení. Přesně to jsme viděli i v tomto zápase. Stažený, kreativnější Kane uvolňoval místo pro Sterlinga (ale i Saku), jejichž pozice u lajny suplovali overlapující beci, a právě Sterlingovy náběhy do centrálního prostoru byly naprosto klíčové, protože přesně takto padl jak vyrovnávací gól, tak i ona prokletá penalta v nastavení.

3. S příchodem Jacka Grealishe se Sterling přesunul napravo ve snaze využít jednu z mála slabin v dánské strategii. Bukayo Saka odvedl dobrou práci, když na svém křídle otravoval Maehleho natolik, že jeho prostor Dánové museli zdvojovat; přetíženému bekovi totiž pomáhal Vestergaard, který strávil velkou část zápasu hodně blízko u lajny, což ale samozřejmě otevíralo šanci pro anglické náběhy do prostoru uvolněného mezi Vestergaardem a Kjaerem.

Opět se můžeme vrátit k vyrovnávací brance, která měla na dánské sebevědomí naprosto devastující efekt - šlo o anglický útok zprava, Kane (coby kreativní element) našel Saku, ten se uvolnil přes Maehleho, nahrál do prostoru, kde chyběl Vestergaard, a nabíhající Sterling donutil osamoceného Kjaera k vlastnímu gólu. Perfektní syntéza předchozích dvou bodů. Tím spíše, že nešlo o nějakou náhodu, ale systémový tah, zcela logickou reakci na herní obraz. Body pro Southgatea.

V závěru utkání šel Saka ze hřiště, jeho místo napravo zaujal Sterling a nový muž Grealish přirozeně "zaplul” na pozici levého inside forwarda; křídelník Citizens se pak už netlačil tolik dopředu a spíše si hleděl lajny, kde unaveného a rozlítaného Maehleho doslova terorizoval.

4. Taktickou bitvu o střed pole vyhrála Anglie. Původní dánský plán nejspíš počítal s tím, že se středová dvojice Delaney, Hojbjerg pokusí vynulovat anglický double pivot (Rice, Phillips); v okamžiku, kdy ale Southgate začal více využívat stahování křídelníků do středu, došlo k zatažení Masona Mounta hlouběji do hřiště (záložník Chelsea tím uvolnil svůj centrální prostor pro rotující útočnou trojici) a Anglie tak překopala svůj systém na jakési pohyblivé 4-3-3, kdy právě Mount spolu s Phillipsem zrcadlili dánský střed a Declan Rice tak zůstával na šestce prakticky volný. Tento tah měl s přibývajícími minutami stále výraznější vliv na obraz hry: Three Lions od začátku zaujali roli dobyvatelů, až přítomnost jednoho neobsazeného záložníka navíc ale dodala jejich hře skutečný řád, a Dánové tak de facto ztratili šanci soupeře uprostřed hřiště přečíslit.

Hjulmand sice zareagoval nasazením Christiana Norgaarda, aby Dánsko vyrovnalo počet záložníků a absorbovalo tak část anglického tlaku, ale to už běželo posledních 20 minut a zdálo se, že taktické střídání přišlo pozdě. V té době totiž favorit držel otěže utkání pevně v rukou, a ačkoliv severský tým stále bránil dobře a (většinou) exceloval v poziční zodpovědnosti, získat znovu taktickou kontrolu nad duelem se mu už nepodařilo.

5. Anglie tedy vyhrála zaslouženě, ale... no vždyť víte.

Je obrovská škoda, že UEFA schválila Platiniho nesmyslný, megalomanský, ekologicky sebevražedný, atmosféru devalvující plán na roztažení Eura přes celý kontinent, protože jinak jde o jeden z nejlepších turnajů, který jsem kdy v životě viděl (počítáno od MS 2002). Hromada gólů, silné příběhy, skvělé neokoukané týmy, krachy favoritů, jízdy outsiderů... a taky naprosto jasný villain, bez kterého by žádné drama nikdy nebylo kompletní.

Tato analýza vychází až dnes, protože jsem se musel nejprve vydýchat a přinutit se na zápas podívat znovu, abych vůbec dokázal nějak smysluplně popsat, proč si Anglie postup do finále zasloužila. Protože si ho zasloužila. Ale ne takto. Ta nespravedlnost je úplně do očí bijící, zvlášť když jsme sledovali souboj možná největších sympaťáků turnaje s nejvíce nenáviděným mužstvem. Na jedné straně řvavě arogantní britský bulvár, fanoušci bučící do soupeřovy hymny, dechberoucí namyšlenost armády nacionalistů na Twitteru... a na druhé straně báječně hrající squadra outsiderů a Christian Eriksen, živý, usmívající se, zdravící z nemocnice. A rozhodne se prakticky v poslední vteřině z nafilmované penalty, kterou Harry Kane ani napoprvé neproměnil.

Na druhou stranu - my můžeme vypnout Twitter, nečíst Sterlingovo deluded prohlášení (takzvaně na Chramostu), jít ven, těšit se na finále, odpočívat. V důsledku je to pořád jenom fotbal a nic v našich životech se nějak dramaticky nezměnilo. Na rozdíl od britských žen, kterým předevčírem o půlnoci musel spadnout obrovský kámen ze srdce: Pokaždé, když Anglie prohraje, stoupne míra domácího násilí o 38%.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (256)

Přidat komentář
Mercury

no, dnes se to uplně nepovedlo...

Reagovat
smazaný uživatel

presne dost trapnej

Reagovat
Stannis Baratheon

Naopak dnes jeden z mála, který skutečně vyloudí alespoň úsměv na tváři.

Reagovat
Lorcan

první kterej jsem přečetl úplně celej - to už je co říct

Reagovat
fantomas

Reagovat
iamek

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icefish

Naopak, výbornej

Reagovat
patas92

Reagovat
vceradnesazitra

Titulek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak na závěr nejlepší titulek

Reagovat
celeb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Euphael

Reagovat
icefish

Dobré!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Firkraag

Reagovat
VersaceChain

Reagovat
smazaný uživatel

"zlomeninou srdce"

Dominik, nie je lepšie naformulovať "zlomeným srdcem"?

Inak popiči článoček a aj titulok sa mi páči.

Reagovat
domingo

Uvod psal Tomas, ja delal jenom tu samotnou analyzu a titulek mozna je to reference na Wanastovky

Reagovat
smazaný uživatel

Ok.

Reagovat
Remt

Tyhle titulky jsou super doufam, ze s timhle EF neprestane na popud par rejpalu. Vzdy se na to tesim mozna vic nez na samotny mistrovstvi

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
oli9

Angličani tolik spinavosti, nefér věci a ještě se placaji po zádech. Zmrd Sterling. Karma snad zafunguje ve finále tak a fandíme Itálii

Reagovat
fabec1222

OT: Skylink koupil práva na PL... Takže kdo chce sledovat PL, tak Skylink, ale jestli chce sledovati LM a naši ligu, tak O2...

Reagovat
Seydou Doumbia

to je v dupě...zrovna jak jsem si loni poprvé koupil o2

Reagovat
FC Porto FC

Vždyť nikde nic nepíšou

Reagovat
tomegg

až od 22/23.

Reagovat
Zark

A digi už teda nebude vysílat pl?

Reagovat
Coutinho10

tuto sezonu jeste jo

Reagovat
Zark

dik

Reagovat
drussbarb

To je k zblití

Reagovat
Fortex

Klidně ať si celou anglickou vrazí do špic

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
ratusek

Takže O2 bude mít jen naši ligu

S tou LM to ještě není jisté?

At Kidernay koupí SVK ligu, byla by sranda

Reagovat
fabec1222

Já ani nevěděl, že O2 může přijít o LM, to by byl slušnej oser na jejich zákazníky

Reagovat
Coutinho10

nastesti by nemeli

Reagovat
Coutinho10

mrkni pod clanek o PL, jak jsem tam daval ten ten tweet a procti komentare...O2 by LM melo nabizet, ve stredu a vyrazovaci casti ma svem programu a uterky pres ten novy turecky, ktery ty prava ma + je sance, ze O2 skrz ne bude davat i Bundesligu, LA Ligu a Serii A o kterou prichazi Telly dle prav

Reagovat
GjøvikFF

super nadpis, klobouček

Reagovat
Kostomlat

Makkelie má místo srdce popelnici!

Reagovat
smazaný uživatel

Pecka

Reagovat
misomy6

Ja dúfam ze potom co Angličania vybucia Taliansku hymnu Taliani v teatrálnych slzách opustia hraciu plochu a do finále odmietnu nastúpiť. UEFA bude rozhodovat za zeleným stolom a výhra to jeden z Glasgowskych celkom potom co sa stretnú v náhradnom finále v Baku

Reagovat
dolnocermak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GjøvikFF

Výborný článek včetně závěrečného odstavce. Akorát by měly pohotovosti anglických nemocnic personálně posílit na nedělní noční, anglickým ženám ten večer nezávidím

Reagovat
andrew96

Reagovat
JacoBee

Tak tohle asi už bude titulek roku

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

A čo sa zmení?

Taliansku hymnu vypískajú

Talianskeho brankára laserom budú oslepovať

Sterling, Kane a spol. budú skúšať simulácie v 16

Anglicko výhra EURO a EF v nedeľu padne 24x

Reagovat
Seydou Doumbia

Anglie vyhraje Euro a jelikož tady všichni jsou dostatečně inteligentní tak nikdo nic nenapíše a půjde spát, protože stejně ví že plakání nic nebude řešit...

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
pantondavo

Pre vypiskaji, neprervou ani zpivajiciho Chieliniho

Reagovat
ignor24

Reagovat
svkmd

Reagovat
Acrocephalus

Díky za článek, ten taktický rozbor a analýza vždycky osvětlí laikům to, co tak nějak ze hry "cítí", ale nedokážou to přesně popsat. Kde přesně se stala chyba, kde to byl taktický záměr, kde se kdo a proč pohyboval... Asi bych nedokázal rozpoznat, že se na pozadí odehrávaly takový šachy mezi Hjulmandem a Southgatem, jenom střídaní nám dokáže něco napovědět. A taky je to zajímavé z toho důvodu, že od trenéru se na tiskovkách a rozhovorech nikdy nedozvíte pravé taktické záměry, to jsou vždycky ty obyčejné a nicneříkající fráze "no mají dobrou ofenzívu, tak ji musíme eliminovat" "hrají organizovaně a na brejky, tak musíme hrát koncentrovaně"... Aspoň tyto eurozápisníky dokážou leccos vysvětlit a nastínit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Cid z City

Skvělý,opravdu skvělý výkon Walkera, tohle je důvod proč hraje on,ikdyž to ukázal až teď. Shaw je konstantní celý turnaj, Stones zatím nechybuje,ale klíčovým,nenahraditelným mužem je Maquire, top stoper,lídr, musel o tom přesvědčit každého vysmíváčka před turnajem..klobouk dolů.

Reagovat
Acrocephalus

nevím, jak to stranově vychází, ale škoda toho Spinazzoly, strašně rád bych viděl jejich běžecké souboje. Ale říkám, teď si neuvědomuji, jestli oba hrají na té stejné straně.

Reagovat
El Cid z City

Walker by hrál na Spinazzolu.

Reagovat
Losinho

Reagovat
ZB 07

skvělý

Reagovat
smazaný uživatel

Po tom co domácí vyhrají finále a oni ho vyhrají, tak by měli poslat ostatní Evropské asociace na UEFA gratulační dopis. Sluší se pogratulovat asociaci, jejíž tým zvítězí.

Reagovat
smazaný uživatel

A jdete vaichni uz s tim zas.anym Linekerem dop.dele. Jestli tohle jmeno jeste do finale nekde uvidim, tak nevim co udelam, ale uz sem vazne deprimovanej z toho, proc tohodle anglickyho de.ila porad vsichni nekde zminujou v souvislosti s komentarema. To je jako jedinej svetovej odbornik na fotbal nebo je jedinej kdo neco komentuje? Kua Gary, We Can Be Heroes Just For One Day. I kdyz tenhle hate je spis "novinarum" cti presstirutkam, ktery ho maj furt potrebu nekam tlacit. Dop.dele az si budu chtit precist jeho tweety, tak si poridim twitter. Jestli ho tak milujete kupte si jeho plakat a honte si nad nim vocase. Ale furt mi zas.ranyho Linekera necpete do kazdyho clanku o euru.

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby tady lidi nesjizdeli anglicky srajdy na internetu, tak tu zustane jen zaslouzena antipatie k anlicky hre a simulacim + na uefa za tenhle v uvozovkach format

chtej klecet, at klecej... chtej propagovat xyzsexualy, at si je propagujou... jeden bejvalej dobrej fotbalista ze sebe chce delat blbecka, at si dela...

Reagovat
Moje maličkost

Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker Lineker

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Le Gunner

Díky za ten předposlední odstavec. Letos se zkrátka Albionu nepřeje snadno...

Reagovat
Svatej

Reagovat
vacin

No každopádně Anglie spojila většinu fotbalového světa.

Reagovat
Acrocephalus

to se jen tak nevidí.

Reagovat
Kapřík

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatických individualit?

Reagovat
CHONG

Kdyby Luftwaffe nebyli takoví žabaři...

Reagovat
Furia Ceca

Tenkrát to posral Hitler, když po útoku na Berlín dal rozkaz "vše na Londýn" a Angličani v jiných městech v pohodě vše opravili, doplnili a přeskupili síly.

Jinak mě Angličani taky serou, ale tohle už je trochu moc, ne?

Reagovat
CHONG

Je no, ale jenom trochu

Reagovat
vladis271

a to pôvodne ani nechcel bombardovať Londýn lebo vedel, že to potom schytá Berlín. Ale jeden bombardér sa zatulal a zhodil pár bômb nad Londýnom. Zvyšok je história.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
smazaný uživatel

Autor titulku uz trochu Maehle z posledniho, ale porad dobry

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Nějaký kvalitní časák na dovolenou? Mám obavy, že většina z nich je na úrovni bulváru, i ty o historii a vědě prý nemusí být OK.

Kdysi jsem kupoval Československý dopravák, ale ten už není.

Reagovat
Moje maličkost

Pornhub, Redtube?

Reagovat
smazaný uživatel

porno nechci

Reagovat
r.mrazik

Reporter je fajn. Navic ted maji tusim nejaky prazdninovy special s rozhovory.

Level je fajn (jestli vychazi )

ale zalezi jaky mas chteny zaber temat

Reagovat
smazaný uživatel

Reporter checknu, díky. Level myslím ještě je, ale většina her mě nezajímá - jen FIFA a Euro Truck Simulator 2. Bojovky nehraju.

Reagovat
r.mrazik

tak zkus ten reporter...prijde mi dost fajn

Reagovat
Kapřík

Dějiny a současnost

Reagovat
Puskas

Býval kdysi dobrý, pak jsem ho přestal odebírat, pokazil se.

Reagovat
GjøvikFF

Přesně tak, "Ďas" byl kdysi výborný časák, ale pak mě taky otrávil a už několik let jsem ho neotevřel.

Reagovat
8lampard8

Přesně, už jedině ČČH

Reagovat
Puskas

Stal se nudným. Dobrý byl i Historický obzor, ten ale skončil.

Reagovat
wenca01

V tom mi otiskli článek

Reagovat
Puskas

Reagovat
GjøvikFF

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já kdysi kupoval v pátky deník Sport. Semtam měli zajímavé rozhovory. Zbytek ale jde už přečíst na internetu.

Kdysi prý byl dobrý Hattrick, ale ted už ani ne. Btw kdysi jsem hledal časpopis a kvůli němu 10 let hraju stejnojmennou hru.

Reagovat
Puskas

Hattrick býval dobrý, před ním i Fotbal, nejlepší bývaly Stadion a Štart.

Reagovat
smazaný uživatel

Týdeník Hokej

Reagovat
smazaný uživatel

Gól,Atletika

Reagovat
Puskas

Tip.

Reagovat
Jolly Roger

Koupil jsem si starý ročníky Gólu ( 1978 - 82 ), skvělé počtení.

Reagovat
Puskas

Skvělí novináři, s úrovní, znalostmi, přehledem a profesionální ctí.

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal šel i za Hatricku

Reagovat
Puskas

Jo, ale Hattrick byl lepší, dával jsem mu přednost, nicméně když Fotbal cca r. 1990 začal, byl super.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl,tam bylo jen samé vykecávání a skoré žádné výsledky,v tom Hattricku

Reagovat
Puskas

Na výsledky byl Gól coby týdeník, Hattrick byl magazín.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,jasně,o prázdninách vždycky statistický souhrn roku,naše soutěže po 1.B třídu

Reagovat
Freedo

Myslel jsem, že jsem jediný. Hraju 13 let a furt jsem ve čtvrté lize. Jak si vedeš ty?

Reagovat
smazaný uživatel

Já byl taky max ve čtvrté lize. Ale v předchozím týmu jsem měl českého reprezentanta Lukáše Zváru, který vyhrál neoficiální U20 Euro a pak i bronz na MS.

Teď mám nový tým přes 2 roky a jsem v páté lize. Příští sezónu chci zaútočit na postup, to už bych měl mít vytrenovane dobré křídla.

Reagovat
Hokaido

Jediný co pravidelně kupuju je Interview.

Reagovat
vodka

finmag

Reagovat
mickey mouse

Football Club

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal by mě zajímal, ale nevím zda je dostupný ve stáncích.

Reagovat
mickey mouse

tento časopis hledat spíše v knihkupectvích

Reagovat
Furia Ceca

Československý dopravák funguje online

Reagovat
smazaný uživatel

To vím, web sleduji pravidelně.

Reagovat
Mass

History, Enigma, Panorama, 21.století

Reagovat
Kop do titulků

Enigma mi přijde občas trochu naivní, což by někomu možná mohlo vadit ale i tak je to super počtení. Naprosto ideální je Epocha

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
naheCZ

Reagovat
John Obi Mikel

Rozhodčí vRaheem semifinálového utkání.

Reagovat
John Obi Mikel

Jo aha, Sterling už v nadpisu byl.

Reagovat
celeb

No to som zvedavy, ako stupne miera domaceho nasilia, ked anglani rachnu vo finale doma na posvatnej pode Wembley

Reagovat
smazaný uživatel

baku

dani pred prodlouzenim sotva pletli nohama...

anglie 139km dansko 137.2km

Reagovat
Rothbard

OT: Vaclík do Olympiacosu?

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Coutinho10

Neapol by byla lepsi, ale chapu, ze chce byt jednicka...v Seville toho prosedel uz dost

Reagovat
OTASi

Reagovat
spider_8

Btw koho vidíte jako zatím nejlepšího hráče turnaje? Za mě, pokud odmyslím nefotbalové věci a sympatie, tak jednoznačně Sterling. Na to, že tu mnozí psali, že by ani neměl jet, tak ofenzivu Anglie táhne primárně on.

Reagovat
El Cid z City

Verratti,Maquire.

Reagovat
John Obi Mikel

Jorginho.

Reagovat
smazaný uživatel

Schick

Reagovat
r.mrazik

chiesa,chiellini

Reagovat
smazaný uživatel

1. Sterling 2. Bonucci 3. Maehle

Reagovat
smazaný uživatel

Shaw

Reagovat
Busby babes

to jsem psal ja, ze podle soucasny formy by nemel ani jet. ale ze se to nestane.

Hraje skvele. Pokud Anglie vyhraje, tak je to asi jasne on. Leda by Harry dal jeste hattrick ve finale treba.

Velmi dobre hraje i cela obrana Anglie, Shaw a Maguire jsou zatim super.

U Italu Verratti, Bonucci, Chiesa ma dobrej turnaj...

Reagovat
spider_8

Nebyl jsi jediný

Reagovat
Busby babes

mozny to je. Ale on na konci sezony v City proste nehral dobre.

Reagovat
spider_8

Jasný, ale ten klubový a reprezentační fotbal jsou prostě dva různý světy.

Reagovat
fantomas

Reagovat
iamek

Bonucci, Harry, Shaw, Sterling nebo Maehle.

Reagovat
Acrocephalus

Spinazzola

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manchestersky Krocan

sa čudujem, že si jediný kto ho napísal podľa mňa suverénne Spinazzola, škoda, že sa zranil, takto to podľa mňa uchmatne buď Sterling alebo Kane

Reagovat
oddy

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Freedo

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
Mass

Reagovat
GjøvikFF

Vůbec bych se nebál volby Schicka, naprosto rozdílovej hráč. Eventuálně Kjaer, tam je to i ten širší rozměr. Dostane to ale Kane (bohužel).

Reagovat
Infi

Bonucci/Chiellini

Reagovat
Martin9719

kazí jim to gól od španělů

Reagovat
Manchestersky Krocan

od Moraty

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Seydou Doumbia

V poměru sračka jméno x výkony určitě Maehle...jinak Kjaer, Schmeichel, Akanji, Sommer, De Bruyne

Reagovat
Neutron

Messi

Reagovat
Furia Ceca

Chiesa

Reagovat
O.Giroud

Pickford

Reagovat
oli9

hele mě se nejvíc líbil

Spinazzola ..ale bohužel zranění tam posune jinší. Potom bych asi udělal top 5

Schick

Maehle

Laporte

Forsberg

Sommer ( Vaclik )

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo. Dal nejvíc gólů, přestože hrál jen 4 zápasy a vypadl jen kvůli špatným spoluhráčům.

Reagovat
fenixLFC

Tato analýza vychází až dnes, protože jsem se musel nejprve vydýchat

ja som si zo srandy pri cakani na tento clanok vcera pomyslel ci to komentatori az tak nezvladali. a evidentne to tak bolo

Reagovat
domingo

Jak pisu, slo spis o to ze jsem to potreboval videt v klidu znova a dostal se k tomu az dost pozde)

Reagovat
hodjohn

Strašně mě to baví. Škoda, že takový rozbor není ani u ligových soutěží.

Reagovat
Posledni Kovboj

overlapující

Reagovat
Furia Ceca

Kéž by, ale pochybuju... PSG mu ty prachy nedaj. Svejma hnusnejma prachama všechno zkurvej a když by jednou mohli být užiteční, tak nepomůžou

Reagovat
Melchior

Pojď, synu

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo se chce smát Anglii, nemusí smutnit. Pořád platí, že byli ve finále jen, když se hrálo v Anglii. Na druhou stranu už dávno nehrají jako stará dobrá(špatná) Anglie. Hráči jsou fyzicky nejlepší a technicky většinou se špičkou srovnatelní.

Reagovat
Nizzie

Jo, místo drsného tvrdého ostrovního fotbalu se z nich stali největší sračky. Fyzicky nejlepší nejsou ani náhodou, protože do fyzického fondu nepatří jen to, že naběhají nejvíc, ale také silové souboje, a v těch teda stojí (nebo leží?) za vyližprdel.

Reagovat
smazaný uživatel

nenabehaji nejvic..

Reagovat
Furia Ceca

Fyzicky nejlepší Vždyť ty kopyta neustojí ani vánek...

Reagovat
smazaný uživatel

Hele já nenáviděl Angličany, ještě dřív než to bylo v módě, ale nebudu se ztrapňovat, abych psal, že jsou to kopyta, co nic neumí a v ničem nevynikají, když se dostali do finále. Samozřejmě ve finále jako každý s trochou sebeúcty budu fandit Italům. Anglie je doma ale podle mě favorit, jako by byli Italové v Římě.

Reagovat
Acrocephalus

Mimochodem, chystate i nejaky poEUROvy podcast nebo nejake obsirnejsi shrnuti tohoto EURA?

Reagovat
fantomas

Ano

Reagovat
Acrocephalus

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud Angličani opravdu opustí všechna nařízení ohledně korony a donutí zbytek světa udělat to samé (protože se už umírat na Deltu nebude), zřejmě jim ten humus na ME odpustím. Pokud ale vyměknou, budou to pro mě navždy blbečci.

Reagovat
Busby babes

jak presne by anglani mohli nekoho jineho k necemu takovemu donutit?

Reagovat
smazaný uživatel

Je to jednoduché. Pokud voliči uvidí, že je v Anglii svoboda a nikdo neumírá, donutí politiky ve své zemi zrušit zbytečná opatření. Neplatí to samozřejmě pro Čínu, KLDR, Rusko a další totalitní státy.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Busby babes

no jenze Anglie ma uplne jine podminky, treba proockovanost je tam uplne jina nez jinde, treba u nas. V UK je proockovanost skupiny 80+ let asi 99,5 procenta. u nas 78.

Takze srovnavas nesrovnatelne.

Btw stejnou logiku bych mohl uvest i u veci, ktere funguji, jako treba masivni testovani. To v zemich, kde eli minimalni omezeni a taky minimalni ztraty na zivotech i ekonomice, fungovalo, vsichni to videli, pokud chteli a stejne tu pulka naroda picovala a picuje nad tim, ze jim nekdo da vatovou tycinku do nosu.

Tady se kazdej ohani jak ma na kde co pravo, ale na svoje povinnosti zapomina... a zakryva to kecama o svobode, coz ale neni nic jineho nez sobeckej brek maleho ditete: ja si chci delat co chci.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Rizikové skupiny jsou již naočkované. Dále je to již o vlastním zhodnocení rizika, informace existují. Proočkování vyspělých zemí bude do dvou měsíců stejné jako v Anglii. O té době píšu.

Reagovat
Busby babes

https://pbs.twimg.com/media/E5zfXZRX0AAhS5w?format=png&name=small

tohle je aktualni proockovanost v CR. Pokud se tu zacne vyrazne vic sirit Delta, mame velkej problem.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť to tam máš. 50+ je proočkováno 52%. Navíc pokud se začne delta šířit a neočkovaní začnou umírat, zřejmě se naočkují i ostatní. Resp. budou mít tu možnost. Pokud se zaplní nemocnice, bude to znamenat, že očkování pravděpodobně nefunguje a jedeme odznova. To už je ale jiný příběh.

Reagovat
Busby babes

ne, to to znamenat nebude. 50+ je 52 procent. takze muzem odhadovat, ze za mesic tam budeme mit tak 60 procent. Proste tu porad budes mit nekolik milionu nenaockovanych lidi bez protilatek. A to muze byt problem.

Reagovat
ratusek

Žádnej velkej problém nebude

Reagovat
Busby babes

a ne, neni to o vlastnim zhodnoceni rizika. Az ty lidi zaplni nemocnice nebudeme je moct odmitat s tim, ze meli jit na ockovani. bude jim treba pomoct. A tim padem treba pak dojde k dalsimu omezovani jine pece, protoze proste nebudou lidi. Nebo zase nebude sanitka, ktera by pro nekoho prijela az dostane infarkt a tak... takze to neni tak jednoduchy jak to popisujes.

Reagovat
smazaný uživatel

Svobodu nelze omezovat pro “kdyby”.

Reagovat
Busby babes

to, ze musis chodit na test neni omezovani svobody.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemocnice se zaplní lidmi umírajícími na následky očkování

Reagovat
Busby babes

samozrejme, mame 5 milionu ockovanych a zatim zadne umrti.

Reagovat
smazaný uživatel

Oficiální údaje si můžou vylhat,co se jim zamane,třeba i všechny zemřelé na očkování počítat do mrtvých na to nachlazení,kvůli kterému všichni tak strašně hysterčí,zakazují sportovní soutěže a přikazují dusit se v rouškách a respirátorech

Reagovat
Busby babes

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavé,že se nám celou dobu snaží ta virojunta nakukat,jak jí strašně záleží na tom,aby se ten strašně nebezpečný virus nerozšířil třeba tempem o 50% za rok,čili místo 0,3% mrtvých za 1 a půl roku na 0,45% a celou dobu se tito propagandisté strašně těšili,až bude ta jejich zázračná vakcína,ale když přišli,tak ji okamžitě zavrhli,protože byla z toho škaredého Ruska a nebyla ta hodná-germánsko-románsko-zápaďácká.Čili jim o žádný fanatický strach,že někdo zemře na ten strašně nebepečný virus nejde,ale záleží jim jen na tom,na čem celou tu posametovou dobu,čili na nenávisti vůči Rusku vždy na 1.místě,to je jediná politika,kterou se naši politici řídí

Reagovat
Busby babes

30 tisic mrtvych.

Ruska vakcina nebyla radne otestovana a ani nebyla prvni.

Reagovat
smazaný uživatel

To nebyla ani hodná,demokratická švýcarská,za tak krátkou dobu se to ani otestovat nedalo,to by museli zkoušet asopoň 10 let.To,že ta švýcarská je lepší je jen přiblblá rusofobní propaganda,všechny jsou úplně stejně na hovno,protože nebezpečnost toho viru je naprosto mizivá,takže je daleko jistější risknout chycení toho viru,než riskovat nějaké následky z toho hodného,demokratického,germánsko-románského,zápaďáckého a fanaticky antiruského očkování vyzkoušené ve fanaticky antiruských zkušebnách

Reagovat
Busby babes

vis ocividne hovno o testovani vakcin nebo leku. Fakt se to netestuje desitky let a fakt ted nezaciname vyuzivat leky z konce 90. let.

Je uplne bezny, ze klinicke studie maji okolo 3 tisic lidi. A ted ty vsechny vakciny maji okolo 60 tisic lidi v testech. Kdyz mas probihajici pandemii, tak je docela snadny najit vhodny prostredi na testovani, protoze potrebujes ty ockovane lidi vystavit te nemoci abys videl, jestli to funguje. (pro vysvetleni: muzu mit super vakcinu proti dymejovemu moru, ale vzhledem k tomu, ze dymejovy mor nikde neni, tak nemam sanci to otestovat a proto pak trva treba 15 let, nez to zvladnu).

a zbytek.. jo, jasne, kdyz pominu to, ze na to treba v CR umrelo asi 35 tisic lidi a na ockovani nikdo, tak pak covidem riskujes srandy jako zniceny plice, srdecni problemy, dlouhodobou brutalni unavy, poskozeni mozku a psychicke problemy a tak... Clovek si az rika, ze by dementy jako ses ty a tobe podobni mohl ten Covid fakt vykosit a pak by tu bylo lepsi misto k zivotu.

Reagovat
r.mrazik

Jdi s těma sračkama do hajzlu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
LAM

Covid jde porazit dva věcma-Kdo chce ať se na očkuje a pak si ho přestat všímat.

Teď už je to neskutečně šaškárna a pokuď na to přistoupíme, tak tady budou nařizovat dalších 10 let. Covid už nikdy stejně nezmizí a musíme se s ním naučit žít. Pokuď by pokračovalo tohle, tak celá ekonomika padne.

A jestli někdo umře? Ano to se stává a stávat se to bude. Za tu dobu co je covid přibylo na zemi přes 80 milonů lidí, takže asi tak.

Reagovat
Busby babes

no ja ti jen vysvetluju, ze to tak jednoduchy neni. U nas mame porad hodne lidi, co bude bez protilatek. A pokud tihle lide zacnou zase zaplnovat nemocnice, tak budes mit i ty problem, kdykoliv se ti neco stane a budes potrebovat pomoc. Sanitka nedojede vcas k lidem po infarktu (kde hrajes o kazdou minutu) nebo treba po blby autonehode... a tak. Proste muze to byt problem a nezbyva nez doufat, ze tu bude dost lidi s protilatkama. Jinak budeme mit problem a resenim neni: meh, srat na to...

Prave proto, ze jsem banda dementu, co sere na prevenci v podobe ockovani nebo testovani, tak mame velke ekonomicke i lidske skody. Zeme, kde se dela hodne preventivnich opatreni, o kterych tu spousta lidi rika, jak se tak neda zit, tak ty nevedi, co je to lockdown, maji male ekonomicke ztraty, maly pocet obeti a funguji spis s nejakyma rozumne nastavenyma restrikcema... Jizni korea, Australie, Zeland a tak...

Reagovat
smazaný uživatel

to slovo sen v titulku je jakože místo se, nebo je to skutečně sen?

Reagovat
fantomas

oboje

Reagovat
LAM

https://www.youtube.com/watch?v=AICKeUb0z0Q

Trailer na 2 sezonu Witchera, kdyby někoho zajímalo

Reagovat
Busby babes

za me dobry. na tuhle sezonu se jeste tesim, ale cim vic se budou priblizovat konci knih, tim to pro me bude horsi. Jde to pak hrozne dolu a posledni uz je vylozene sracka.

Reagovat
Nikikrew

Zahraj si to na Páku. Najlepšia hra ever

Reagovat
fabec1222

Sapkowski bohužel není tak dobrý vyprávěč velkých a celistvých příběhů, jak si asi on sám o sobě myslí... Tím pádem ty románové knížky už nejsou tak dobré, jako ty povídkové, kde ve větší míře vyniknout jeho kvality... Ty se pochopitelně dostali i do románů, ale pro spoustu čtenářů na pozadí toho hlavního příběhu zaniknou. On umí výborně pracovat s jednotlivými mikropříběhy (Shani v bitvě, Rayla...), potažmo jednotlivými makrosituacemi (Smrt Essi),což je výborné pro ty povídky, ale už ne tolik pro velkou románovou sérii.

Reagovat
Busby babes

jo, s tim bych asi souhlasil. Navic mi teda ten konec prijde strasne debilni.

Reagovat
patas92

První řada mi přišla extrémně špatná. Tohle zatím aspoň po produkční stránce vypadá o poznání líp

Reagovat
r.mrazik

pche...bylo to naprosto v pohode

Reagovat
patas92

Příšerný storytelling, laciná výprava a efekty....Extrémně špatný je přehnané, vzhledem k očekáváním a hypu to ale bylo zklamání poměrně velké

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
Al Capone

Reagovat
r.mrazik

jak rikam...pro me naprosto v pohode

Reagovat
vladis271

Reagovat
LAM

Asi tak.

Jinak jsem třeba shlédl první řady GOT a tam můžu říct, že to celý zachránili jen ty dialogy, který úplně věrně kopírovali knihy. Jinak kulisy a efekty byly hodně podprůměrný.Člověk na to po tolika seriích docela zapomněl.

Reagovat
patas92

Furt to vypadalo líp, než o 10 let mladší Zaklínač

Reagovat
fabec1222

Ale Hra o trůny má mít největší sílu právě v dialozích... Proto taky, když se od toho začala v dalších sériích odklánět, šla kvalitu o něco dolu.

Reagovat
fabec1222

Potažmo, když se dějově dostali před knihy, a už neměli kde ty dialogy čerpat, a museli vytvářet vlastní

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
Muffi

Pribeh a rada veci ohledne fungovani sveta je tam uplne prevracene a nema s knihama nic spolecneho.

Reagovat
r.mrazik

No...a? Je to seriál...

Reagovat
anonym

Což je prostě zásadní pro to, aby to byl ten Witcher. Mně v roli Geralta sedí daleko víc Zebrowski než Cavill. Jde o rysy.

Reagovat
vladis271

Reagovat
fabec1222

Tos asi moc věcí ještě neviděl...

Reagovat
LAM

https://www.youtube.com/watch?v=kTVgjtKc414

Kaer Morhan.No některé detaily teda velmi pěkný.Navíc je vidět, že půjdou asi ruku v ruce s knihami a hrami, což by mohl bejt ideál.

Reagovat
Mass

Reagovat
Jolly Roger

Super analýza i článek. Souhlasím s tím, že tenhle turnaj je jeden z nejkvalitnějších, co jsem kdy viděl. Jako ME podle mě nejlepší ever. Snad to finále nepokazí.

Reagovat
Rudnevs

Najlepsi titulek ever

Reagovat
smazaný uživatel

Vynikající článek. V souboji sympatického Davida s nesympatickým Goliášem holt vyhrál obr. A byl výrazně lepší, takže v tomto ohledu vyhrál oprávněně. Finále bude souboj dvou mužstev, která měla hodně temné momenty. Simulováni a zdržování Italů v zápase s Belgií bylo odporné. Ještě horší byla vymyšlená penalta Angličanů. Budu fandit Itálii, ale bude to mít těžké. Anglie má top krajní obránce. Přes ty to asi nepůjde. Itálie má ale lepší záložní řadu. Uvidíme. Snad to squadra azzurra dá.

Reagovat
krisa

Poslal jsem Vám postel..

Reagovat
oli9

Jinak můžeme tipovat 11ku turnaje ..... Určitě to bude ovlivněné tím kam došly týmy aale tipuju

Pickford,. Chiellini , Maguire, Kjaer, - Maehle, Forsberg, Sterling , Jorginho - Immobile, Schick , Kane

Teda pokud si dovolí vynechat CR7

Reagovat
LAM

Za 3 penalty a dvě dorážky asi budou muset. Vypadl už v osmifinále.

Reagovat
Malresi

Immobile je vtip? Za mna Donnaruma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola - Jorginho, Xhaka, KDB - Sterling, Shick, Chiesa

Reagovat
Malresi

*Schick

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Bonucci, KdB určite nie. Di Lorenzo, Xhaka otázni.

Reagovat
Malresi

Bonucci preco nie? Imho na CB spolu s Chiellinim a s nim hral/hra nadstandardne uz len Elvedi a Maguire. Di Lorenzo/Xhaka beriem, ale preco nie KdB?

Reagovat
smazaný uživatel

Bonucci hrá dobre, ale mal pár zaváhaní, nájdeme iných stopérov s lepšou formou. KdB odohral málo zápasov a jeho tím skončil skoro.

Reagovat
Malresi

Tak povedz, koho by si tam dal miesto neho? Mňa skutočne napadol len Elvedi a Maguire. KdB odohral málo zápasov, no v každom bol snáď najlepším hráčom na ihrisku, ale ok, beriem.

Reagovat
smazaný uživatel

+ Kjaer a Vestegaard, a tebou spomenutý Chiello.

Reagovat
Zark

Bonucci měl pár zaváhání... a pak napíšeš stopera, co si dal vlastňáka

Reagovat
r.mrazik

Donnaruma-shaw,maguire,chiellini,spinazolla-jorginho,olmo,xhaka-sterling,schick,chiesa

Reagovat
Zark

Reagovat
Malresi

Reagovat
El Cid z City

Shaw hraje levýho.

Reagovat
Mouser

Donnarumma - Walker, Kjaer, Chiellini, Spinazzola - Xhaka, Pedri - Sterling, De Bruyne, Olmo - Schick

nahradnici: Vaclik - Dumfries, Elvedi, Maguire, Maehle - Jorginho, Hojbjerg, Forsberg - Chiesa, Kane, Insigne

Reagovat
vladis271

Pickford?

Reagovat
oli9

Zatím dostal jeden gól v 6 zápasech.. Proto ho dají

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele