Eurozápisník III. aneb Slováci zaujímají Pole position

16.06.2021, 14:13
Názory a komentáře
Slovenská radost (© AFP)
Česká a slovenská reprezentace poprvé na jedné mezinárodní akci oslavily vítězství, v tomto případě dokonce prakticky naráz, v jeden den — takové štěstí "společného” válčení dosud vůbec neměly. Díky urputnému švédskému valu proti Španělsku takto navíc Slováci sedí v čele své skupiny. Tu druhou po pozdním náletu na statečné Maďary vede Portugalsko...

Co se muselo stát, to se také stalo. Cristiano Ronaldo se sice delší dobu hledal, ale nakonec se na čele historické tabulky střelců evropských šampionátu dvěma góly přeci jen osamostatnil hned na první pokus. Maďarsko takto nezopakovalo své úspěchy proti obhájcům titulu z MS 1954 a 1966, naopak si odneslo nejtěžší porážku hostitelské země v dějinách Eura.

Ostře sledované druhé měření sil skupiny F, v němž se od začátku představilo 13 mistrů světa a 13 vítězů Ligy mistrů (přičemž pouze Rabiot, Gündogan a Gosens neměli ve sbírce ani jednu z medailí), rozhodl vlastní gól Hummelse, čímž jsme se po 12 zápasech dostali na rekordní tři vlastence — toto turnajové maximum bylo stanoveno právě před pěti lety.

Asi nepřekvapí, že "pan Vlastní Gól” pro tuto chvíli sedí na čele tabulky střelců. A částečně za to může i střelecké trápení opticky dominujících mužstev. Hned pět ze šesti týmů s nejvíce střeleckými pokusy na turnaji totiž nevyhrálo. Pouze ten úplně top (Itálie s 24) to zvládl; Dánsko (23), Skotsko (19), Švýcarsko (18), Polsko (17) a Španělsko (16) se složí na dva body.




SKUPINA E

Polsko - Slovensko 1:2

14.06.2021 18:00

Góly: 46. Karol Linetty - 18. Wojciech Szczęsny (vl.), 69. Milan Škriniar

Více informací k zápasu

Polsko — hodnocení 3/10


1. Polsko nevypadá jen jako tuze průměrný, ale i rozháraný kolektiv. Poslední tři týdny byla polská média krmena tím, jak tenhle mančaft není jenom (klasicky) ambiciózní, ale i (neklasicky) stmelený. Krychowiak mluvil o tom, jak je vše dokonalé: příprava, podmínky v místě přípravy, trávník, jejich forma (bez přáteláků s Islandem a Ruskem). Szczęsny se přidával s tím, že od té doby, co jezdí na repre srazy, ještě nikdy nebyla nálada v kabině tak prima. (Což nelze brát na lehkou váhu, protože zkušený brankář je už na čtvrté velké akci.) Dokonce použil ohrané klišé, že je to jako hrát s kamarády namísto kolegů.

A potom tu máme samotného Lewandowskiho, kvůli němuž se (údajně) na poslední chvíli měnil trenér, aby se právě i on cítil jako ryba ve vodě a konečně na turnaji něco předvedl.

Přesto právě polská hvězda vypadala jako dočista vytržená z kolektivu. Jednou podrážděně reagovala, jakmile nedostala průnikovou přihrávku, a ještě horší to bylo po vítězné brance soupeře. Lewandowskimu se na jednu stranu nedalo divit — prošel jsem všechny jemu adresované přihrávky a jenom dvě byly do normální pozice (další dvě na zpracování hrudí, třetí na zpracování za tělem, čtvrtá na zpracování špičkou v plném běhu za obranu...); i proto se začal po pauze stahovat níže — ale nedá se svítit. Jednou je Lewandowski kapitán, a proto zkrátka není možné, aby mu došla trpělivost už po jednom poločase šampionátu. Takhle se lídr nechová.

2. U Sousy se dalo čekat hledání optimální sestavy, ale i formace? Bylo to jako ujít krok dopředu a následně další dva dozadu. Vesměs celý svůj krátký režim se portugalský stratég upínal na taktiku se dvěma hrotovými útočníky, z nichž jeden (který se nejmenuje Lewandowski) se soustředí na odvádění pozornost od hlavního tahouna, potažmo sbírání balonů v hloubi pole. To hrál proti Maďarsku s Lewym, proti Anglii bez něj, a také v generálce s Islandem, kdy už věděl, že nebude mít k dispozici ani Piątka ani Milika!

Přesto z toho nyní byl takový... patvar. Nejvíce přihrávek Lewandowskimu adresovali stopeři Glik s Bednarkem, v závěsu potom byli křídelní bek Rybus s Krychowiakem, kdežto Zieliński, Klich ani Linetty — tři hráči, kteří měli být útočníkovi největší podporou — si s ním fakticky vůbec neporozuměli a mnohdy ho hledali vyloženě na sílu. Po 25 minutách mělo Polsko 68 % držení míče bez jediné střely a nakonec celý první poločas prohrálo i na rohové kopy.

Podobně se Sousa rozhodl pro kombinaci Jóźwiak na RWB-Bereszyński na RCB, které doposud pravou stranu svěřil všehovšudy pro jeden z pěti zápasů — ten s Andorrou. Tehdy to fungovalo, ale asi netřeba připomínat, že soupeř kalibru Andorry se na Euru nevyskytuje. Proto taky právě přes tyto dva šla klíčová první gólová akce, která Poláky zničehonic notně rozhodila. Jóźwiak sice vypadal zajímavě směrem dopředu, byl suverénní při driblinku a sem tam se mu povedla i laterální přihrávka do středu pole, ale v defenzívě již nemůže být jištěn dalším původním povoláním krajním bekem. To si celou dobu říkalo o katastrofu.

Sečteno podtrženo je nyní Paulo Sousa nejméně úspěšným trenérem polské reprezentace od roku 1966, když vyhrál jediný ze svých prvních šesti zápasů (proti té Andoře). To není dobré.

Slovensko — hodnocení 7/10

1. Sázka na dvě falešné devítky se Tarkovičovi vyplatila. Mnozí včetně mě pozdvihli obočí, když ani na lavičce neregistroval Boženíka, který se všeobecně očekával jako první volba na hrotu. Trenér Tarkovič se místo toho rozhodl na pozici devítky úplně zapomenout a hrát to se dvěma falešnými, zcela neukotvenými, navzájem se doplňujícími.

Duda už sice pod Tarkovičem jednou od začátku úplně vepředu nastoupil (v barážovém finále se Severním Irskem), to však s výrazně odlišnou platformou a poněkud odřezán. Takřka veškeré míče (kterých bylo míň) přebíral v zahuštěných centrálních prostorech, tím pádem jen jednou se (neúspěšně) pokusil o průnik (teď zkompletoval čtyři takové), neměl střelu (teď jednou nebezpečně pálil), ani fauly tolik nepřitahoval (jeden vs tři tentokrát).

Plán s dalším kovaným záložníkem Hamšíkem coby Dudovou neustálou podporou byl věru ďábelský, málokdy aplikovaný, a ještě sporadičtěji exekuovaný ke všeobecné spokojenosti. Teď přitom o té všeobecné spokojenosti rozhodně hovořit šlo. Hamšík s Dudou stojí za čtyřmi z 11 střel, a dokupy sami přijali celkem 62 přihrávek po celé šíři i délce hřiště. Když si vezmete, že Slováci celkem zkompletovali 338 nahrávek, jedná se o pěkných 18 % rezervovaných pro jejich nejofenzivnější hráče. Zároveň je nutno ocenit, že si oba útočníci napřímo vyměnili hned patnáct balonů — pouze čtyři slovenské kombinace byly častější.

2. Nejen Škriniar, ale i Hromada s Kuckou klíčoví pro defenzívu. Milan Škriniar se svým komplexním příspěvkem okamžitě přihlásil mezi hvězdné stopery ME, o tom netřeba sáhodlouze diskutovat. Zároveň si velmi pochvaloval spolupráci s Ľubomírem Šatkou, s nímž po svém boku dosud za reprezentaci neprohrál. To je určitě super základ.

Nutno však nezapomínat také na příspěvek obou defenzivnějších středopolařů. Slováci začali a veskrze pokračovali v poměrně pasivním, hlubokém bloku, kdy z výchozího 4-4-2 flexibilně přepínali do formace 5-3-2, aby Lewandowskimu dopřávali ještě méně prostoru. V takovém případě se obvykle v první půli Kucka zasouval mezi stopery, přičemž Hromada (leckdy ještě s pomocí Dudy či Hamšíka) se primárně soustředil na čištění levého (mezi)prostoru, kde řádil nebezpečný Jóźwiak. Hromadova heatmapa ve výsledku vypadá spíše jako ta levého stopera, přičemž Kucka si připsal 13 přerušených akcí (z nich šest před vápnem či uvnitř).

Pokud Tarkovičovým plánem bylo vyjít z opatrné defenzívy bez chyb a spoléhat na spolupráci Dudy s Hamšíkem, dá se hovořit takřka o 100% úspěchu. Obě křídla mohla být efektivnější, ale to zase jindy.

(td)



Španělsko - Švédsko 0:0

14.06.2021 21:00

Góly: -

Více informací k zápasu

Španělsko — hodnocení 5/10


1. Španělskou poziční variabilitu byla zprvu radost sledovat. Po letech strávených ve stínu hvězdnějších kolegů to tentokrát vypadá, že by tohle Euro mohlo beze zbytku patřit Kokemu.

Jeho měnění pozic s Llorentem na pravé straně bylo vlastně tím jediným univerzálně fungujícím klíčem na hluboký švédský blok. Jeho tři průnikové přihrávky byly tím jediným univerzálně fungujícím receptem na překonání obou švédských linií a "načnutí” soupeře. Právě s ním v čele Španělsko hrálo to pravé "juego de posición”, veškeré krásné trojúhelníky.

Problémem bylo, že co měl Luis Enrique připravené (a že někdo bystřejší a šikovnější než já vám to tady i hezky znázornil), do jisté míry záviselo i na té poslední překvapivé, vertikální přihrávce, a právě tenhle prvek náhlé přímočarosti se ze španělské hry na dlouhé chvíle vytrácel. Nebyla to sice ve skutečnosti žádná statická házená, ale rozhodně to tak dlouze působilo.

To bylo zejména evidentní zhruba po uplynutí první půlhodiny hry, kdy ještě byla La Roja plná elánu. Jakmile Morata spálil svou první velkou tutovku, tempo i nabídka opadly, a to bylo třeba řešit...

2. V druhém poločase už mělo přijít osvěžení; dřív a hlavně jinak. Poměrně brzy po restartu bylo patrné, že se Švédové stávají jistějšími v kramflecích a je potřeba na ně vyrukovat s něčím trochu jiným. To Enrique adresoval kolem 65. minuty, kdy vysvlékl Thiaga se Sarabiou, ovšem háček tkvěl v tom, že pravého křídelníka (se silnější levačkou) vyslal na plac místo Moraty, čímž mu ten rozhodující finální dotyk scházel tím víc.

Hlasité volání po Gerardovi Morenovi, dle mnohých nejlepším zakončovateli v týmu, španělský trenér vyslyšel teprve čtvrthodinu před koncem, kdy sice nebylo nutně pozdě per se, ale tou dobou už Španělé z nějakého důvodu výrazně přetěžovali levou stranu, kdy od pohledu drtivou většinu balonů přebíral Jordi Alba, a to opět nezní jako optimální recept. Jeden z nejlepších driblérů na světě, Adama Traoré, který by zase pomohl řešit španělskou neschopnost/neochotu přejít 1 na 1 přes švédské obranáře, pro změnu zůstal na lavičce.

Jinými slovy: Luis Enrique rozhodně má skvělé nástroje ve svém arzenálu, jen by měl co nejdříve přijít na to, jak je správně využít a kombinovat, potažmo jak jich příště využít více. Dobrou zprávou pro Španěle je, že na tak organizovaného soka už ve skupině nenarazí.

Švédsko — hodnocení 7/10

1. Stará dobrá švédská obětavost zpátky na scéně. Nebylo to pouze o tom, to vůbec ne. Švédské dostupování krajních prostorů, které se Španělé snažili soustavně přečíslovat, bylo pro jejich formaci 4-4-2 neobyčejně náročným úkolem a dařilo se jim to nad očekávání.

Zároveň na to Švédové rozhodně nešli na styl Turků a jejich hra ve vlastním vápně měla i nějaký řád. Nebyl to zkrátka hluboký blok ze zoufalství a nedostatku kvality; tohle byla regulérní strategie, kterou Anderssonovi svěřenci, jako již obvykle, exekuovali nadmíru dobře. I veteráni jako Larsson s Lustigem se strhali, oba středopolaři Olsson s Ekdalem s křečemi v závěru aspirovali na hráče zápasu. Nezkušený Danielson sice dvěma "nedocvaky” umožnil dvě z největších španělských šancí, ovšem jinak byl i on skálou, vždy na správném místě.

Výsledkem je skutečnost, že pokud do tohoto utkání bylo rekordním počtem odvrácených míčů (clearances) pro celé utkání 33, Švédové měli za sebou jeho dvě třetiny již v poločase! Jenom Danielson s Lindelöfem utkání završili s celkovým počtem 20 odklizených balonů.

2. Útočný plán se ale, samo sebou, bude muset změnit. Švédové proti Španělům vlastně kombinovali dva pozoruhodné extrémy: jeden za druhého v defenzívě, kde to byl ultimátní týmový výkon, a naopak Isak sám za sebe v ofenzívě. Obecně se hlavně zpočtátku jednalo o zvláštní mix betonu a následné snahy hrát na míči tak, že ho taháš, nerozdáváš, a necháváš se obírat zbytečně nízko v poli. Od toho nakonec Švédové naštěstí opustili, protože Španělé byli schopni okamžitě trestat... a tak začal míč tahat už jenom Isak.

Severskému celku nakonec bylo naměřeno 0,6 očekávaných gólů, a sám Isak je zodpovědný za 0,58 z nich. Zejména při servírování míče před prázdnou kasu Bergovi ukázal celý svůj široký repertoár — nejprve přesně přihrál, na desítky metrů zasprintoval, vymotal se z obležení dvou soupeřů a prokázal famózní periferní vidění. Nebýt Berg starým dobrým Bergem, mohli jsme se tu bavit o ještě větším překvapení na úvod šampionátu...

(td)




SKUPINA F

Maďarsko - Portugalsko 0:3

15.06.2021 18:00
Více informací k zápasu

Maďarsko — hodnocení 5/10


1. Tohle byla už taková klasická outsiderova srdeční záležitost. Pokud na některého z účastníků dokonale platilo, že to šel urvat pověstným "srdíčkem”, aby mu nakonec při dvojí teči před prvním zásahem Portugalců scházelo ono prokleté "štěstíčko”, pak to jsou bezesporu Maďaři. Ti byli hnaní napěchovanou Puskás Arénou, která nelítostně aplaudovala jakémukoliv zkaženému míči nebo doytku Cristiana Ronalda, a ještě byla pobízena talismanickým kapitánem Ádámem Szalaiem, který sice svým rozevlátým pohybem určitě nebyl rozdílovým driblérem v hloubi pole, jak si sám představoval, ale... no prostě se bil.

To nakonec dalo vzniknout jednomu pozoruhodnému jevu: přestože měli míč na kopačkách jen 33 % času a přihráli si všehovšudy 228krát, Maďaři vybojovali o pět faulů více než soupeř (15:10).

To však vlastně dává velký smysl, když si přehrajete, jak si na balonu počínali; outsider chtěl málokdy kombinovat, spíše jako beranidlo prorážet klidně dvojí-trojí zástup Portugalců, a to holt nevyhnutelně vedlo (v lepším případě) k nedovoleným zákrokům. Zároveň je ovšem nutno podotknout, že devět z těch faulů se odehrálo na útočné polovině, a jen jeden v obranné třetině. Portugalcům se dravé soky aspoň dařilo zachytávat včas, když nic jiného.

2. Otázkou je, zda to bude do budoucna na body stačit, no. Ne snad že by Maďaři nebyli technicky zdatnými fotbalisty, to ne. Ale je nasnadě se tázat, zda Portugalsko nebylo jen takovým "preview” pro zbylé dva zápasy, v nichž budou též jasnými outsidery. Těžko se bránit dojmu, že tohle prostě bylo třeba ubránit, a že takhle — po naprostém kolapsu, kdy nevydržel ani do té doby skvělý Orbán — už cesta ze skupiny prakticky neexistuje.

Přitom ve druhé půli Maďarsko zvládlo zapracovat na tom, co se mu v té první nedařilo. Sallai se tehdy například ani jednou nedotkl balonu alespoň ve 25metrové vzdálenosti od gólu, zatímco po pauze už ho spoluhráči zásobovali častěji a lépe. Trenér Rossi zároveň v 77. minutě šikovně vyslal na plac svou nejhbitější ovečku, teprve 20letého Schöna (s pouhými dvěma repre starty na kontě), a tento tah taky okamžitě vedl k ofsajdové brance.

Takže talent i varianty tam jsou, ale opět — se záporným skóre -3 na tom už možná nesejde.

Portugalsko — hodnocení 6/10

1. Nezměnil se Deschamps, tak proč by se měnil Santos, že ano? Přesto bylo navýsost frustrující sledovat, kterak až do 81. minuty drží na hřišti své dva oblíbené štítové záložníky, přičemž jeden z nich (William) dokonce měl zjevně na starosti... erm... tvořit hru? A to ne skrz odměřené diagonály, které umí a vždy uměl, nýbrž... erm... přízemní i vysoké centry od pravé postranní čáry? Jak přesně mělo tohle proboha fungovat?

Sam Tighe měl sice dobrý postřeh, že poselstvím Danila s Williamem bylo nejspíš vykrývat prostory, které po sobě nechávají velmi vytažení krajní beci Guerreiro se Semedem, ale už po pár minutách bylo patrné, že Maďaři nenesou takovou hrozbu, aby na to byli potřeba oba. Naopak Nevesova rozdílová schopnost roztáhnout hru chyběla, stejně jako Renatův drajv a ochota vzít zápas takříkajíc za pačesy, kterou Bruno Fernandes zcela postrádal (spíše zaujal rozhazováním rukama). Ne náhodou se Portugalci konečně prosadili až s Renatem.

Vážně, do té 81. minuty jsem byl skálopevně rozhodnut nasolit Santosově partě trojku. Takhle už bych si ji neobhájil, ale nemělo by zapadnout, že po 3/4 zápasu byli Portugalci naprosto příšerní a moment překvapení v druhé půli za bezbrankového stavu postrádali snad ještě víc než v poklidu dohrávající Angličané proti násobně silnějšímu sokovi.

Ironické přitom je, že to krom Renata pro tápající Portugalce strhl zrovna Rafa Silva, který prvních 10-15 minut nevypadal jako žolík nejlépe (bodejť by ne, hodil by se spíš na brejky než dobývání valu) a jedině tak všechny své kritiky utvrzoval v tom, že ani neměl být v nominaci. Potom doručil jednu šťastnou asistenci, aby se následně vyhranou penaltou a další nahrávkou podílel i na zbytku gólové nadílky nebohým Maďarům.

2. Jota s Ronaldem se taky nezmění, a proto by neměli hrát spolu. První ochutnávku nefungující spolupráce jsme viděli hned v páté minutě, kdy Diogo Jota ignoroval Ronalda v lepší pozici a sám střílel, načež se portugalský kapitán mohl vzteky rozskočit. O čtyři minuty zakončoval znovu (již bez té ignorace) a o přestávce nakonec poněkud přiléhavě i nevyhnutelně platilo, že za Portugalce nestřílel nikdo jiný než tihle dva spoluhráči rivalové.

Ono se tomu ani nelze příliš divit. Jota je jedním z nejčastěji střílejících křídelníků v evropských top ligách (pálí zhruba třikrát na zápas) a Ronaldo je... no prostě Ronaldo. Oba jsou v první řadě oportunistickými predátory, pro něž je obvykle na hřišti jenom jedno místo. Proto taky Ronaldo po většinu zápasu (a vzhledem k dřívější zkušenosti se "sólistou” Jotou) působil, jako by neměl zájem na vývoji utkání. Dělal zbytečné přešlapovačky, neběhal a svou první velkou tutovku záhadně spálil (mimochodem, jeho příští nevyužitá šance bude jeho jubilejní dvoustou na mezinárodních turnajích, tak to nezapomeňte řádně oslavit/oplakat) — jako demotivovaný kapitán vašeho vesnického týmu, který je na hřišti hlavně kvůli přímákům a penaltám, a je si až moc jistý tím, že ať už udělá jakoukoliv volovinu, nikdo ho nestáhne.

Ronaldo samozřejmě utkání zakončil jako hrdina, ale to už ve chvíli, kdy mu nesobecky vytvářel prostor André Silva namísto Dioga Joty. Ani v tomto případě se nejednalo o náhodu.

(td)



Francie - Německo 1:0

15.06.2021 21:00

Góly: 20. Mats Hummels (vl.)

Více informací k zápasu

Francie — hodnocení 7/10


1. Viděli jsme souboj dvou posledních mistrů světa, z nichž jeden svoji vítěznou identitu ještě posílil, zatímco druhý se od té doby změnil k nepoznání.

Didier Deschamps je pragmatik, jeho cílem je vyhrávat, a pokud si snad někdo myslel, že s výměnou Oliviera Girouda za pohyblivějšího Karima Benzemu začne jeho Francie hrát otevřeněji a adoptuje ladnější, ofenzivnější fotbal, se zlou se potázal.

Ne že by tomu cokoliv nasvědčovalo — úspěšný kouč je ostatně u týmu dostatečně dlouho na to, aby si fanoušci na jeho úsporný a efektivní styl stačili zvyknout. Když jsem v předturnajovém profilu Les Bleus psal, že tento tým bude opět spoléhat v první řadě na uzamčenou obranu a vepředu jej potáhnou individuality, napadlo mě, jestli jeho kormidelník náhodou přece jen (alespoň trochu) neklame tělem; hned první zápas ale ukázal, že žádné experimenty se na Euru konat nebudou. If it ain’t broke, don’t fix it.

Sledovat Les Bleus je trochu frustrující v tom, že člověk ty hráče zná a ví, že toto opravdu není ten nejlepší, nejkreativnější, dominantní fotbal, kterého by dost dobře byli schopni; Francie neustále působí dojmem, že nehraje na 100%, že zkrátka do každého zápasu nastupuje se zařazenou jedničkou a "zapíná” teprve v okamžiku, kdy je to nezbytně potřeba. Na mistrovství světa to bylo asi nejlépe vidět proti Argentině, ale i tady jsme byli svědky podobného momentu - empatický nástup Němců do druhé půle, kdy svým pohybem dokázali rozběhat francouzskou obranu a vytvořit si souvislý tlak kolem vápna, nakonec vyústil v pevnější defenzivní sevření a tři brejky, které skončily dvěma brankami a jedním heroickým zákrokem Hummelse v poslední vteřině.

Jasně, oba góly padly z ofsajdů a je otázkou, jestli Hummelsova záchranná brzda nebyla na penaltu, ale i přesto pořád přetrvává pocit, že Francie ani zdaleka neukázala všechno, co umí. Vadí to? Jistěže ne — tři body jsou tři body, a to je všechno, co Deschamps ke spokojenosti potřebuje. Jeho filozofií není soupeře šikanovat a nadělovat výprasky, bohatě mu stačí hrát právě tak, aby to spolehlivě stačilo na body. Toto byl přesně takový výkon - Francouzi sice v optických metrikách (jako držení míče nebo počet střel mimo bránu) výrazně zaostali, přesto měl člověk při sledování zápasu pocit, že zápas mají pod kontrolou a že kdyby bylo potřeba, prostě ten další gól vstřelí. Fakt, že Les Bleus v souboji s jedním z papírově nejsilnějších týmů na Euru zvládli komfortně zvítězit na půl plynu, jejich pozici turnajového favorita ještě posílil.

2. Co se tedy od mistrovství světa změnilo? Presnel Kimpembe ukázal, že francouzská defenziva je silná především díky systému, bojovnosti a kompaktnosti; pokud jsou její jednotlivé komponenty na určité úrovni (což Kimpembe bezesporu je, stejně jako před ním Samuel Umtiti), fungovat to zkrátka bude bez ohledu na to, jaké jmenovky mají na dresu.

Zejména Lucas Hernández je opravdu zvíře. Deschamps nadále konzervativně trvá na modelu čtyř chlapů vzadu s běhavým štítem před sebou, což si s Hernándezem, Varanem, Kimpembem, Pavardem a fenomenálním N’Golo Kantém zkrátka můžete dovolit, aniž byste se báli o výsledek. Paradoxně nejslabším článkem obrany, díky kterému se Němci dokázali ve vlnách vracet před vápno (aby následně marně hledali cesty dovnitř), bylo nakonec několik vyloženě odevzdaných výkopů Huga Llorise.

Výměna Adriena Rabiota za Blaise Matuidiho znamená zhuštění středu pole. Zatímco Matuidi v závěru své reprezentační kariéry už hrál vyloženě na místě levého záložníka, Rabiotova pozice — ač se i on drží primárně nalevo — je mnohem fluidnější a více centrální, což na pravé straně zrcadlí i (proti Němcům bravurní) Pogba. Deschamps oproti Mundialu upustil od 4-4-2, ale současná sestava příliš nepřipomíná ani předpokládaný diamant — to by totiž Antoine Griezmann musel hrát na desítce. Střelec Barcelony ale proti Němcům zůstával jednak mnohem více v defenzivě, jednak se držel napravo, takže výsledkem je spíše 4-3-3 s Mbappém nalevo a Benzemou na devítce.

Jak už ale bylo řečeno, Francie je v první řadě reaktivní tým, který většinu času stráví bez míče, snahami o absorpci a eliminaci soupeřových zbraní; reálné rozestavení ofenzivní (a vlastně i záložní) trojky tak v podstatě záleží na konkrétní situaci. Opět, není to žádná oku lahodící symfonie; pokud preferujete ofenzivní dominanci v podání proaktivních, silných týmů, bude vás pohled na Les Bleus nejspíše dost štvát. Jenže oni vyhrávají, a jestli utkání s Němci (navíc na jejich půdě) něco ukázalo, pak je to potvrzení toho, že vyhrávat budou i nadále.
Německo — hodnocení 4/10


1. Prakticky od prvních minut se ukázalo, že Jogi Löw zvolil špatnou sestavu a vlastně i celou zápasovou strategii, a to do míry, která mi — vzhledem k jeho zkušenostem a know-how — připadá skoro až bizarní.

Zaprvé, Němci vyběhli do zápasu v rozestavení 3-4-3 v podstatě se třemi falešnými devítkami. To sice občas fungovat může, jak ostatně v posledních dvou letech v Premier League ukázaly i oba dominantní filozofické směry současnosti - jak Jürgen Klopp, tak Pep Guardiola zničili celou ligu mimo jiné právě díky implementaci falešných hroťáků. Jenže ono to nemůže fungovat tak, že tam postavím tři borce, kteří mají všichni za úkol prostě "hrát v útoku tak nějak všude”, a nechám je, ať se spolu domluví, jak teda prolomit nejefektivnější obranu na světě.

Výsledkem je heatmapa všech tří forvardů najednou, kterou vidíte níže:

obrázek
zdroj: whoscored.com



Už jen tento obrázek samotný by mohl dost dobře sloužit jako analýza celého utkání.

Zadruhé, Kroos s Gündoganem dohromady jako dvoučlenný střed prostě nefungují. Je to dost statické a "měkké”. Kimmichovo umístění na RWB dává smysl z hlediska toho, že Němci lepšího křídelního beka napravo nemají, ale zároveň jim někdo takový viditelně chyběl uprostřed pole. Gündogan navíc zahodil největší německou šanci a Kroos se příliš nevyznamenal u standardek (i když jinak hrál sám o sobě dobře, dokonce možná nejlépe z Němců). Zatřetí, Die Mannschaft nejenže v tomto nefuknčním 3-4-3 začal, on se ho držel jako klíště prakticky celou první půli. Hráči postupovali směrem k francouzské bráně v rovných horizontálních liniích, zatímco jejich soupeři stačilo k tomu, aby byl objektivně nebezpečnější, prostě jen hrát vertikálně a v rychlosti. To jsou všechno Löwovy chyby, a co hůře, všechny tyto implikace se daly předvídat: Deschamps u svého mužstva nic důležitého nezměnil, to jen jeho protějšek jej prostě nezvládl správně přečíst. Elementární chyba.

No a konečně začtvrté: když už to vypadalo, že alespoň stoperská trojice by snad mohla fungovat, předvede Antonio Rüdiger ukázkovou Luizovinu, když se ze svého prostoru vydá na výlet kamsi do háje zeleného a poskytne tak Les Bleus jednu loženou šanci ke skórování, což — jak už bychom za ta léta měli vědět — obvykle znamená, že je hotovo. Tak jako tady.

2. Po změně stran to Němci trochu rozpohybovali a výsledkem byla objektivně solidní pětiminutovka, během které favorita skutečně zatlačili, jenže i tak to bez zakončovatele nebylo prakticky k ničemu, pokud nepočítáme zdravé nas*ání Francouzů, kteří protivníkovi rychle zase zatli tipec. V závěru už Löw na hřiště naskládal hned čtyři forvardy (Volland, Werner, Sané, Müller), ale výsledkem bylo pouze Vollandovo promáchnutí.

Připadá mi, že problém německého týmu je, že zkrátka nehraje německy. V době, kdy "německá trenérská škola” platí za nejlepší na světě, existuje Jürgen Klopp, existuje Thomas Tuchel, existují Bayern, Dortmund a Leipzig, vypadá Joachim Löw jako člověk, který absolutně ztratil kontakt s fotbalovým vývojem ve své vlastní zemi. Kde je gegenpressing? Kde jsou vertikální přihrávky? Kde je využívání meziprostorů? Co overlapy na křídlech? Kde je tohle všechno?

Rozhodně ne včera v Mnichově.

(dz)



Pozn. Číselné hodnocení je subjektivním autorovým hodnocením výkonu, nikoliv výsledku mužstva, a to i s přihlédnutím k očekávání a kvalitě daného týmu. I v případě těsné prohry outsidera je tedy klidně možné, že od nás favorit nedostane vyšší známku, protože jednoduše naplnil očekávání v menší míře než soupeř. Děkujeme za pochopení a shovívavost.

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (85)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
Stannis Baratheon

To hodnocení losujete?

Reagovat
Nebelung

Pro ty méně vnímavé: "Pozn. Číselné hodnocení je subjektivním autorovým hodnocením výkonu, nikoliv výsledku mužstva, a to i s přihlédnutím k očekávání a kvalitě daného týmu. I v případě těsné prohry outsidera je tedy klidně možné, že od nás favorit nedostane vyšší známku, protože jednoduše naplnil očekávání v menší míře než soupeř. Děkujeme za pochopení a shovívavost."

Reagovat
Stannis Baratheon

Já to chápu, ale stejně mi to hodnocení přijde mimo.

Reagovat
kattos

Je to.. zvláštní no.

Reagovat
fantomas

A stejně jako titulky to, překvapivě, neni gró článku.

Reagovat
Nebelung

Reagovat
Pablos

Vždy je hodnocení gró článku. Je hodnocení a pak je teprve rozepsání o tom ...dali jste si ho tam jako to hlavní, měli jste ho dát až za to rozepsání někam nakonec. To není kritika a i chápu, že je to osobní pohled člověka, tudíž s tím můžu a nemusím souhlasit, to je logické. Ale je toto nejhlavnější na celém článku díky Vám.

Reagovat
fantomas

Tak odteď teda bude na konci, když to má takovej efekt.

Reagovat
Pablos

Mě je to jedno přece. Jen že si myslím, že to je gró toho článku. Píšu není to kritika. Vlastně ani nevím, proč jsem se nad tím pozastavoval, je to vcelku úplně šumák.

Reagovat
fantomas

Jo ne, tak máš pravdu, že to asi moc bije do očí a do pozice "gró článku" to sami stavíme. Což nikdy nebylo úmyslem, a neni to třeba. Na druhou stranu, lidi si to vždycky najdou a vždycky to bude to první, k čemu se vyjádří, protože neni těžký si (ze zjevných důvodu) představit jiný číslo. Stejně jako si najdou tip na umístění u představovaček, přestože je to až na konci a nijak výrazný...

Reagovat
Pablos

Jo to souhlas, že by si to lidi našli stejně. Ono je to prostě už dané tak, že to prostě táhne a lidi to zajímá, určitě to není nic vděčného pro Vás. Ale tak už musíte být zvyklý.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to názor jednotlivce, bylo by divný kdyby s tím souhlasil každý. To je normální.

Reagovat
Pablos

Reagovat
John Obi Mikel

Nemyslím si, že by Slováci měli dostat lepší hodnocení než my.

Reagovat
fantomas

Hodnotili dva různí autoři. A hlavně - my byli favoriti a nechali jsme se přehrát, Slováci nebyli.

Reagovat
Stannis Baratheon

A z jakého důvodu má Polsko víc než mělo třeba Chorvatsko?

Reagovat
fantomas

Chorvatsko nepředvedlo zhola nic. Nebránilo organizovaně, nevědělo, jak útočit, chtělo brejkovat se zálohou, co na to neni stavěná... uplně všechno špatně. Poláci měli minimálně ten vstup do druhý půle před vyloučenim, kdy vypadali dobře, ale dvojku asi dostat mohli, no.

Reagovat
Stannis Baratheon

Ale kvalita jejich soupeřů úplně jiná.

Reagovat
fantomas

Stejně tak kvalita chorvatských a polských hráčů přece.

Reagovat
Stannis Baratheon

Ale ten rozdíl tu není tak velký.

A pokud tedy, jak Nebelung nahoře píše, přihlížíte k očekávání, tak je to prostě blbost. Chorvati jich proti favoritům skupiny asi moc neměli, naopak Poláci "museli" vyhrát.

Reagovat
fantomas

No, a Poláci taky byli násobně blíž tý výhře. Nehledě na to, že Chorvati jsou spolufavority skupiny.

Já nevim, ale takhle se tady můžeme nípat v hodnocení a ubírat/přidávat po bodu donekonečna a pokaždý, kdy vyjde zápisník, což opravdu nemínim. Jasněže ty nekonzistence a neshody tam budou vždycky, protože to hodnocení je subjektivní, od více autorů a stejně tak očekávání máme každej svý (já a ty), takže znova připomenu, že bodový hodnocení je jen bonus na nějaký "orámování" tý analýzy, jinak nad tim reálně nedumáme jako vy tady v diskuzi - veškerou energii vkládáme do rozboru utkání, což je to gró všeho.

Reagovat
Spalovač šancí

Anebo zrušit hodnocení a bude méně diskuzí

Reagovat
Losinho

Favoriti podle čeho? Vzájemný zápasy, kurzy sázkovek - obojí pro Skotsko. Přípravný zápasy taky pro Skotsko.

Reagovat
fantomas

To teda nevim, jaký sázkovky. Tipsport i Fortuna určitě věřili víc nám. Žebříček FIFA, reflektující skutečnost, jak se vůbec oba týmy na šampionát kvalifikovaly (a že Skotové potřebovali nejvíc štěstí ze všech), stejně tak.

Reagovat
Losinho

Po oznámení sestav byly kurzy lehce nakloněný ve prospěch Skotska.

Reagovat
fantomas

Po oznámení sestav bez Tierneyho a Adamse? Bych čekal přesně naopak - odpovídala tomu i nálada mezi skotskými fanoušky, z nichž rázem byli pesimisti.

Reagovat
Losinho

Ale s Čelůstkou, Kalasem, Masopustem.. já chtěl dávat na Skoty, tak jsem si to hlídal, ten pokles kurzu mě zachránil

Reagovat
Usty

Slováci působili rozhodně jistějším a suverénnějším dojmem než my.

Reagovat
John Obi Mikel

Však málem dostali gól proti deseti.

Reagovat
TheTopFootbaler

Zatímco my jich měli dostat tak pět proti Skotům. Zachránil nás fakt jen Vaclík a dřevivost Dykese.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

A pro příště prosím nějaký vyMakanější titulek. Máte na víc.

Reagovat
Busby babes

https://twitter.com/guardian_sport/status/1404928437391929345

Tohle je silenost, co zas fotbal predvadi. Pavard ztrati vedomi a oni ho nechaj hrat dal...

Dva dny po tom, co resili zastavu srdce primo na hristi. Naprosto nepochopitelny.

Reagovat
smazaný uživatel

to by se nestalo ani v bojových sportech, tedy hlavně tam by se to nestalo

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

Löw by měl zřejmě obětovat jednoho z dvojice Kroos, Gündogan a Kimmicha nechat tvořit na pozici, kterou hraje v Bayernu. Pravé křídlo by zastal lépe Sané, hrával ho dost dobře v Schalke. Nicméně kvalita Francie je tak vysoká, že by to asi stejně nepomohlo. Opravdu jsem zvědav na další zápasy této skupiny. Jinak ten poslední odstavec je přesný.

Reagovat
nani92

najlepšie mužstvo na turnaji

Reagovat
Manchestersky Krocan

Maďari by si teda zaslúžili lepšiu známku aj keď nakoniec vyfasovali 3 góly..dosť sympatický výkon, oveľa lepší ako napríklad od Švédov

Reagovat
fantomas

Kdyby se tak nesesypali a dostali 1-2 góly... ale 3 je prakticky eliminujou okamžitě. Nešlo jít vejš.

Reagovat
John Obi Mikel

Však mají docela dobré hodnocení, na to že o tolik prohráli.

Reagovat
wwwx

Platini dal 9 gólů v 5 zápasech proti nejlepším 8 týmům kontinentu. Překonal ho až fenomén CR7 po 5 turnajích (!) a jen díly zápasům proti méně kvalitním týmům jako současné Maďarsko, které by se na euru bez rozšíření a devalvace formátu ME ani neukázaly. Respekt.

Reagovat
fantomas

Jako jsem spíš na tvý straně týhle debaty, ale... Platini zas 6/9 těch gólů dal proti dvěma soupeřum, z nichž žádnej na tom turnaji nepostoupil ze skupiny a Jugoslávie byla vyloženě marná.

Reagovat
Puskas

To zase prr, měla dobrý tým, plus ta Belgie, ta byla též skvělá, Gerets, Grun, Ceulemans.. vynikající hráči. On tam měl vážně fazónu jak hrom, nebylo to sílou či slabotou soupeřů.

Reagovat
fantomas

Jugoslávie v tý skupině ještě před Platinim dostala klepec od Dánů a prohrála 0:2 i s tou Belgií. V tý době to ekvivalent Maďarska uplně klidně je, to zas nebuďme romantici...

Reagovat
Puskas

Sučić, Stojkovič, Katanec.. to byli výborní hráči, vážně, žádná romantika, žádné dnešní Maďarsko. Belgie 4 roky předtím byla 2. na ME, dva roky poté 4, na MS, parádní mančaft, A Dánský dynamit? Elkjar-Larsen, Lerby, Olsenové... Obrovská kvalita. Tabulky neřeknou vše.

Reagovat
fantomas

Tři výsledky ti už určitě o kvalitě řeknou ažaž. Jména na papíře naopak prakticky nic.

Zkrátka, vstřelit hattrick Jugoslávcum, co neměli o co hrát se skóre 0:7, ROZHODNĚ nebyl žádnej těžší skutek než teď vstřelit dva góly namotivovanym a čerstvym Maďarum. To mi prostě nevymluvíš.

Reagovat
Puskas

Já tady nesrovnávám, jen hájím kvalitu jeho soupeřů, které jsem zažil. To byla skupina jak víno, tehdejší Belgie byla spolu s Dány mezi nejlepšími týmy světa, radost pohledět. A Francie s tou geniální zálohou? Jo, 0 bodů je 0 bodů, ale třeba Francie z MS 2002 též neměla slabý tým, ač to tabulka říká.

Reagovat
fantomas

Nejde jen o body, ale i o charakter porážky přece. Jugoslávcum evidentně defenzíva nefungovala a museli se psychicky hroutit v momentě, kdy na ně nastoupil Platini. To člověk ani nemusí zažít, aby si odvodil, že to proti nim Platini neměl o nic těžší než Ronaldo teď proti Maďarum (a většině svých soupeřů).

Reagovat
Puskas

Platini tam hrál tak, že by ho nezastavil nikdo, to byl fakt nejlepší individuální výkon na Euru, co pamatuji. Zároveň si nepamatuji detaily, ale už zase ty hráče. A znovu - nepíšu, že to měl ten či onen lehčí, nepřu se, jen reaguji na to, cos psal o marných Jugoších. A už vůbec nezlehčuji, jako jiní, Ronaldovy rekordy nějakými slabšími soupeři.

Reagovat
fantomas

Tak fajn

Reagovat
valloire

Reagovat
valloire

zase vstřelit hattrick Belgii je ekvivalent dnešní Belgie a Puskás má pravdu, nejlepší individuální výkon hráče na turnaji, dodal bych spolu s Maradonou a Pelém

Reagovat
valloire

Co? Uvědomuješ si, že tenkrát hrálo 8 týmů a ne 24? Takže z tohohle hlediska byla Jugoslávie daleko kvalitnější než současný Maďarsko?

Reagovat
fantomas

To neni nutně pravda, protože zároveň zbytek kontinentu tehdy nebyl ani zdaleka tak kvalitní jako teď - resp. rozdíl mezi těma top týmama a zbytkem býval zpravidla mnohem větší. Vždyť Maďaři minule Portugalce taky málem porazili, doprdele, a to teď mají dle místních ještě silnější tým.

Reagovat
valloire

Ale je to pravda. Rozdíl mezi top týmy a zbytkem byl podobnej. Teď je v důsledku rozpadu SSSR a Jugoslávie těch týmů víc. Na tom ME hrála Jugoslávie, ale kde tam máš Anglii, SSSR, Polsko, Itálii, nás, Holandsko...I tehdy se favorit trápil s tzv. slabším týmem, podobně jako dnes. To, co tam předvedl Platini se dá srovnat s tím, co jsi ty viděl, asi jenom s Ronaldem 02.

Reagovat
Busby babes

tezko ted rict, jestli je teda Ronaldo dobrej nebo ne...

Reagovat
mistr129

Dobrej je, ale tahle statistika nejlepších střelců na velkých šampionátech mi fakt přijde jako jen "pro zajímavost" a specifická.

Reagovat
valloire

Reagovat
Busby babes

hmm, tak budem muset pockat s hodnocenim Ronalda, jestli se dokaze prosadit i proti silnejsim souperum...

Reagovat
wwwx

Uvidíme, jestli se prosadí proti Němcům a Francii.

Reagovat
Alons0

Já bych dal nadpis: Neszczesná Makovice polského gólmana

Reagovat
netopier

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pablos

Reagovat
Modroočko

"Maďarsko takto nezopakovalo své úspěchy proti obhájcům titulu z MS 1954 a 1966, naopak si odneslo:::"

Wut? absolútne nechápem, o akých tímoch sa tu hovorí.

Reagovat
fantomas

1954 porazili Uruguay v semifinále (obhajovali zlato z r. 1950), tehdy navíc jako bonus vyflákali i pozdější mistry ze SRN, 1966 porazili Brazílii už ve skupině (obhajovali zlato z r. 1962).

Reagovat
Modroočko

Aha...v tom odseku mi to každopádne príde napísané trochu nejasne, lebo to znie, akoby ste sa sa odvolávali len na jeden tím, ktorý má navyše niečo do činenia s tým zápasom - akoby ste hovorili priamo o Portugalsku. Again, môj pocit z tej časti.

Reagovat
valloire

je to napsaný naprosto jasně, stačí vědět něco o historii...

Reagovat
Puskas
Reagovat
Modroočko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
uff

Reagovat
valloire

brilantní

Reagovat
Puskas

Ještě k těm Polákům - prý ani nepoděkovali fandům a k novinářům šel jen nováček Pucharz. Asi tam fakt nebude úplně vše v cajku.

Reagovat
fenixLFC

V zapase so spanielmi svedi vyzerali, ze im styl branit v 9 a nechat utocit staci s isakom +1. A to hrali proti najvacsiemu favoritovi skupiny..inak ale spanieli s nemcami v tych zapasoch mali spolocne to, ze clovek neveril, ze by boli schopni dat gol

Reagovat
AC Sparta Praha good

Švédům bych nedával 7/10 ani za udržení remízy. Oni dostanou za zakopávání míčů 7 a S. Makedonie dostane za aktivní hru 4

Reagovat
crusty

Btw, Peter Pokorný prestupuje do Realu Sociedad.

Reagovat
Modroočko

Reagovat
smazaný uživatel

takze si uzije v rezerve

Reagovat
crusty

tak to pochybujem, skôr ho pošlú niekam hosťovať.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele