Jak Argentina dokráčela ke zlatu? Analýza finále MS 2022

19.12.2022, 23:59
Názory a komentáře
Oslavy argentinských reprezentantů (© AFP)

Lionel Messi je mistrem světa! Argentina ve strhujícím boji o zlato přestřílela Francii na penalty a slaví první triumf od "Maradonova" roku 1986. Jak toho Albiceleste dosáhli? A jak se Les Bleus dokázali v samém závěru vrátit do zápasu? Náš pravidelný Zápisník z Kataru se loučí detailní taktickou analýzou finálového utkání.

Pokud vám chybí slovní hříčka v názvu, nezoufejte: zrovna tak by se tento článek mohl jmenovat "Zápisník z Kataru XXII. aneb Šest tagliafíků a titul pro Argentinu." Pokud máte nějaké další nápady, neváhejte se o ně podělit v diskusi!

Tímto se ovšem s programem z mistrovství světa neloučíme; do Vánoc je ostatně času dost, takže se ještě můžete těšit na závěrečnou Kostku, která (kromě dalších kategorií) bude obsahovat i ideální sestavu šampionátu podle redakce EF. Teď už se ale přenesme do nedělního podvečera, kdy Argentina, v dost možná nejlepším finále v dějinách mistrovství světa, dokráčela k vytouženému titulu...

Argentina - Francie 4:3p

18.12.2022 16:00

Góly: 23. Lionel Messi (pen.), 36. Ángel Di María, 109. Lionel Messi - 80. Kylian Mbappé (pen.), 81. Kylian Mbappé, 118. Kylian Mbappé (pen.)

Více informací k zápasu

1. Lionel Scaloni zaskočil Francouze skvělým ofenzivním plánem. Když se před výkopem objevily potvrzené sestavy, řešili jsme v chatu s kolegy, v jakém systému vlastně Argentina plánuje nastoupit - nominálně to sice bylo psáno jako 4-4-2 s Ángelem Di Maríou na pravé straně zálohy, ale skutečně by jihoamerický kouč riskoval stejnou chybu jako proti Mexiku? Tehdy Albiceleste vyběhli na hřiště v podobném rozestavení, ale reálně začali na soupeře tlačit až po jeho změně. Vypadalo to celé dost zvláštně. Shodli jsme se proto na tom, že spíše můžeme očekávat 4-3-3 s Di Maríou na ostrém křídle (kde se cítí mnohem lépe než v záloze), Messim na devítce a Juliánem Álvarezem zleva. A skutečně to tak vypadalo - prvních několik minut.

Na první pohled to dává smysl: jednak už Álvarez na turnaji zleva nastoupil, jednak Argentina přirozeně proniká dopředu spíše zprava, protože to je místo, kde se nejčastěji pohybuje Lionel Messi (i coby falešnou devítku ho nejčastěji vídáme v pravém meziprostoru). Tím spíš proti Francii, na jejímž levém křídle nastupuje Kylian Mbappé - který, stejně jako Messi na druhé straně, je coby největší hvězda a nejlepší ofenzivní hráč týmu víceméně "osvobozen" od bránění. Jestliže tedy můžeme počítat s tím, že to Mbappé nepřehání s pressingem, může mít Argentina v útočné fázi obrovskou výhodu: francouzské levé křídlo netlačí na pravého beka Molinu, ten tedy má volnost k overlapům, a dokud Jihoameričné udrží míč vysoko (což se jim díky agresivnímu tlaku od prvních vteřin dařilo), mají rázem na jedné straně hřiště Messiho, Di Maríu, Molinu i pravého středního záložníka De Paula.

Toto Didier Deschamps samozřejmě očekával; Francouzi bránili v rigidním 4-4-2 (viz čtvrtý bod), kde na levém beku operoval Theo Hernández a z pozice LM mu vypomáhal Adrien Rabiot. Celá osa hry se tak od začátku vychýlila právě na tuto stranu: jestliže Hernández s Rabiotem zůstávali vytaženi nepřirozeně daleko u lajny, aby pomáhali eliminovat epicentrum argentinského nebezpečí, musel se více nalevo vychýlit i Aurélien Tchouaméni, pro případ, že by se (například) Messi uvolnil k útoku z pravého meziprostoru k bráně. To se ostatně taky v prvních minutách stalo a Tchouaméni dobře zasáhl.

2. Jenže pak sklapla argentinská past. Ángel Di María se velice rychle přesunul z pravého křídla na levé, kde měl najednou spoustu místa - a protože Argentinci byli na míči opravdu agresivní (včera útočili občas až ve formaci 2-2-6), dostalo se mu i podpory od levého střeďáka Alexise MacAllistera. Protože Francie měla většinu obranných sil přesunutých k Messiho lajně, těžili jak Di María, tak MacAllister z obrovského množství volného prostoru - ve francouzském 4-4-2 totiž tvoří středovou dvojici Tchouaméni s Griezmannem, nikoliv s Rabiotem (ten hraje na LM), a jelikož Tchouaméni bránil Messiho lajnu, zůstával na druhé straně Griezmann, což samozřejmě není DM, nemá takové defenzivní návyky a navrch musí být coby nejkreativnější Francouz neustále připraven vyrážet do útoku.

Až příliš jednoduše se tak Di María dostával do soubojů 1 na 1 s francouzským pravým bekem Julesem Koundém, jemuž chybělo krytí; a Koundé, původní profesí stoper, si se zkušeným křídelníkem jednoduše nevěděl rady. Albiceleste sice stále místy tahali útoky přes pravý channel, ale velice snadno přenášeli hru přes šířku hřiště, čímž dokázali Francouze až překvapivě dlouho dostávat do obrovských problémů. Chudák Koundé jednoduše nestíhal bránit zároveň Di Maríu na křídle a zároveň MacAllistera nabíhajícího do levého meziprostoru; ve druhém případě mu sice měl pomáhat Raphaël Varane, ale ten měl plné ruce práce s Juliánem Álvarezem, nyní už na devítce ve 4-3-3, neúnavně dotírajícím na oba francouzské stopery.

Francouzský kouč proto zareagoval ještě větším zatažením Ousmane Dembélého, který v defenzivním systému už tak hraje pravého záložníka; dříve to ale byla taková "přechodná" role, mladý křídelník spíše pomáhal držet formaci, hlídal svůj prostor a byl připravený vyrážet do brejků. Včera ale musel jít mnohem hlouběji a vyloženě vypomáhat Koundému, aby skvělého Di Maríu nebránil úplně sám. A to je problém, protože i když ani jeden z obou de facto pravých beků v takové situaci nehraje primárně pravého beka, Koundé je alespoň profesí obránce; Dembélé, celý život zvyklý v první řadě útočit, jednoduše nevěděl, jak svůj nový úkol plnit efektivně, a výsledkem byla první argentinská penalta a první gól zápasu.

Scaloni udělal v průběhu první půle ještě jednu drobnou změnu - Argentinci začali postupem času využívat levou stranu více i k samotnému vedení útoků, ne jen jako cílovou destinaci pro rychlé přenášení hry. To byl skvělý tah, protože - zjednodušeně řečeno - když není míč u Mbappého lajny, nemůže se dostat vertikálně k Mbappému. Myslím, že tato myšlenka se víceméně překrývala s Deschampsovým rozhodnutím vyslat Dembélého na pomoc Koundému; v ten okamžik už měli Les Bleus oba své pravé krajní hráče na vlastní defenzivní třetině, takže Argentina mohla mnohem více využívat jak Tagliafica, tak - především - včera výtečného MacAllistera. Výsledkem byl poločas, po kterém Albiceleste zaslouženě vedli 2:0, zatímco Mbappé se s míčem potkal všehovšudy jedenáctkrát.

3. Francie v úvodních minutách ukázala zárodky potenciálně efektivního 3-4-3, ale bylo jich málo a Argentinci je rychle eliminovali. Upřímně si nemyslím, že by Didier Deschamps přepustil otěže utkání na celou první půli dobrovolně; dokonce věřím i tomu, že počítal s tím, že Argentina na jeho svěřence od začátku "vlítne", bude pressovat a zatlačí je do defenzivy. Ostatně Francie je špičkový brejkový tým, takže to by samo o sobě nemuselo být až tak problematické. Zaujalo mě ale, jak rychle Francouzi reagovali po zisku míče - Theo Hernández prakticky okamžitě nabíhal vysoko dopředu, využíval postavení vytaženého Moliny a snažil se dostat co nejrychleji k Mbappému na křídle. Asi bychom to mohli popsat jako 3-4-3 s Koundém na RCB, Hernándezem a Dembélém na pozici wing-backů a ofenzivním trojzubcem ve složení (zprava) Griezmann, Giroud, Mbappé.

Jenže šlo opravdu jen o náznaky; reálně byli Argentinci na hřišti mnohem lepší v soubojích i na míči a tento plán jednoduše překazili čistou energií a aktivitou. Papírově by dávalo smysl, že například Dembélé na RM / RWB na sebe naváže pozornost Tagliafica a uvolní tím prostor Griezmannovi na hraně útočné třetiny, případně totéž s Hernándezem, Molinou a Mbappém nalevo; Albiceleste ale (individuálně i kolektivně) předvedli v první půli tak dobrý výkon, že se tyto cesty pro Francouze zkrátka neotevíraly. Griezmann ve volném meziprostoru je vám k ničemu, když se míč pohybuje 50 metrů od něj v argentinské režii. Mbappé je oportunista, tým na něj potřebuje pracovat, sám si pro balony sbíhat nebude. A Giroud... těžko říct.

Reálně Francie v prvním dějství hrozila vlastně pouze ze standardek, a nutno uznat, že ty má Deschampsův tým secvičené parádně: Griezmannova distribuce byla určitě lepší než ta Messiho, a právě Olivier Giroud, vysoký, silný a ve formě, i uprostřed vší té mizérie několikrát ukázal, že se ve skrumáži ve vápně dokáže zorientovat, je špičkovým hlavičkářem a má cit pro zakončení. Jinak ale Les Bleus dlouho, dlouho nepředvedli vlastně vůbec nic. Protože...

4. Francouzské defenzivní 4-4-2 mělo obrovské problémy uprostřed hřiště. Výše jsme mluvili o tom, že Francie brání v rozestavení 4-4-2; jde o dvojitý hluboký blok, kde roli krajních záložníků zaujímají Rabiot s Dembélém, Griezmann se zatahuje na CM a Mbappé s Giroudem zůstávají vepředu. Obě čtyřčlenné lajny přitom stojí velmi blízko u sebe, takže i když Les Bleus ztratí míč vysoko na hřišti, místo okamžitého repressingu volí rychlý ústup do připravené formace. Lionel Scaloni se s tím rozhodl vypořádat podobně jako v semifinále s Chorvaty: jakmile Argentinci útočili, stáhli většinu kreativní síly doprostřed, do jakéhosi diamantu (nejzažší hrot tvoří Fernández, nejvýše je Messi, mezi nimi operují De Paul s MacAllisterem, a společnými silami se snaží dezorientovat a rozhodit rigidní poziční strukturu bránícího soupeře, zatímco Álvarez stále otravuje stopery a snaží se je donutit k chybám).

Tento fluidní čtyřúhelník je schopný rychlými přihrávkami z první vyšachovat v podstatě každého soupeře, a Francie nebyla výjimkou. Až příliš často tak Les Bleus pouze reagovali, snažili se hasit vzniklé průšvihy, ztráceli se v kaskádách argentinských útoků. Kylian Mbappé, odříznutý od míčů skvělou prací Rodriga De Paula (který jednoduše nedovoloval Hernándezovi útočit), odcházel v poločase do tunelu viditelně frustrovaný - a Adrien Rabiot, francouzská posila na levé straně hřiště, prožil nejhorší poločas na turnaji. Přitom to od Deschampse nebyl teoreticky úplně špatný plán: v 19. minutě dokázala Francie dostat míč přes střed k Hernándezovi, ten následně poprvé překonal De Paula a výsledkem byla nebezpečná standardka. Jenže opět: náznaky.

Druhý gól Argentiny, který padl po skvěle sehraném brejku, pak ještě prohloubil francouzskou mizérii: toto měla být francouzská specialita, převzít míč hluboko na hřišti a během pár doteků se dostat k úspěšnému zakončení je pro Deschampse regulérním taktickým plánem. Včera to ale z výše nastíněných důvodů prostě nevycházelo. Les Bleus měli problémy držet formaci, propadali pozičně i 1 na 1; ze všeho nejvíc to připomínalo Finalissimu, kde Argentina podobně rozbila mistry Evropy z Itálie. Nebo finále MS 1998, kde (ironicky) právě Francie znemožnila beztvarou, malátnou Brazílii. Mbappé v poločase vypadal jako tehdejší Ronaldo.

5. V okamžiku, kdy se na hřišti objevili Kolo Muani a Thuram, Francie změnila taktiku. Na střídání doslova pár minut před koncem poločasu je cosi ponižujícího; to to vážně nemohlo počkat do šatny? Chudák Olivier Giroud; v prvních 40 minutách neudělal nic špatně, naopak; Didier Deschamps se ale rozhodl, že čas na novou strategii přišel právě teď, a ve 41. minutě stáhl Girouda s Dembélém a vyslal na hřiště dva čerstvé, rychlonohé ofenzivní univerzály. Evidentním cílem bylo dostat Kyliana Mbappého co nejrychleji doprostřed hřiště; na křídle byl bráněný až příliš dobře. Dembélého stažení dávalo smysl, ten se vyloženě trápil; u Girouda to ale bylo na první dobrou mnohem méně pochopitelné - prohráváte 0:2 a vzdáte se borce, který dal na turnaji 4 góly a je ideálním cílem centrovaných balonů? Proč?

U Deschampse vážně nejsme zvyklí na nějaké radikální, odvážné kroky; spíše má pověst opatrného kouče, který si hledí zadních vrátek a naplno využívá individuálních schopností svých superhvězd. Toto ale byl skutečně brutální zásah do systému - Francie hrála celý turnaj 4-2-3-1, Giroud s Dembélém platili za stěžejní součástky její ofenzivy. Myslím ale, že toto dvojité střídání mělo v první řadě defenzivní záměr. Mbappé, coby hráč, který se nemusí vracet, se totiž posunul na devítku, a Thuram s Mouanim zaujali pozice na křídlech; Les Bleus tak organicky přepnuli na 4-5-1 / 4-3-3, čímž se jim podařilo vyrovnat formaci na obou stranách hřiště. Prvních 40 minut působili občas dost amorfně, jednotliví hráči se na hřišti podivně motali a měli viditelné problémy kontrolovat prostor, což se dá (opět) vypozorovat zpět k Mbappému. Po jeho přesunu na hrot útoku ale Francie rázem vypadala ukotveněji a soustředěněji.

Co víc: Mouani, Mbappé a Thuram je ohromně rychlá ofenzivní trojice, totálně schopná převzít míč kolem středového kruhu a bleskově vyrazit dopředu. S Giroudem na hrotu by Francie byla přece jen více odkázaná na dlouhé míče; takto mohla hrát více do nohy. Dobrý tah. Jenže - a to už jsme na tomto mistrovství viděli několikrát - herní obraz utkání zkrátka ležel plně v argentinské režii: ještě po hodině hry měl obhájce titulu na kontě 0 střel, nehledě na to, že jeho hráči začali ztrácet nervy a Rabiot mohl (teoreticky) klidně jít ven za oranžový faul. Přidejme k tomu fakt, že Argentinci v tento okamžik už dávno hráli na zajištěnou obranu a brejky, a výsledek je jasný: všechno jde pořád podle Scaloniho plánu. Francie musí přitlačit.

6. Odchod Ángela Di Maríi stvrdil argentinské zatažení do defenzivy. Na jednu stranu je to logické: křídelníkovi Juventusu je 34 let a na turnaj jel notně pochroumaný, ostatně i jeho nasazení do základu ve finále bylo do určité míry překvapením. Scaloni musel vědět, že Di María celých 90 (či případně 120) minut nezvládne odtáhnout. V okamžiku, kdy přišlo jeho (nevyhnutelné) vystřídání, ale argentinský lodivod podle mého názoru udělal chybu - vyměnil ho totiž za Marcose Acuňu, levého beka, který sice operuje u stejné postranní čáry, ale jeho herní styl přece jen sestává spíše z náběhů a overlapů z obrany. Najednou tak měli Albiceleste na trávníku dvě LB - a i když si svoje role dokázali efektivně rozdělit (Tagliafico bránil, Acuňa útočil), de facto tím jihoamerické mužstvo odevzdalo zápas do francouzských rukou.

Nasazení Acuňi na levé křídlo přišlo v 64. minutě; o chvíli později Deschamps vycítil, že Albiceleste začínají bránit náskok, a rozhodl se jít all in. Ze hřiště odešli levý bek Theo Hernández a ofenzivní mastermind Antoine Griezmann a jejich místa zaujali Kingsley Coman a Eduardo Camavinga. První jmenovaný se automaticky zařadil na pravé křídlo; Camavinga, který v Realu Madrid hraje uprostřed zálohy, zaujal pozici levého beka. Zní to bizarně, ale Deschamps něco podobného zkoušel už ve skupinovém zápasu s Tuniskem, kde Camavinga na LB nastoupil od začátku; upřímně řečeno tam byl příšerný až do doby, než se začal organicky stahovat do středu pole a vypomáhat s rozehrávkou.

A přesně to jsme viděli i včera - Camavingovým úkolem nebylo brousit lajnu, spíše měl hlídat Messiho meziprostor, což Hernándezovi (coby útočnému bekovi) moc nešlo. Navíc Camavinga začal krátce po svém příchodu na hřiště vyloženě terorizovat vyčerpaného De Paula; přidejme k tomu fakt, že Messi a Álvarez v poslední půlhodině přestali aktivně pressovat, a (argentinský) průšvih je na světě.

7. Didier Deschamps v honbě za vyrovnáním zvolil formaci 4-2-4, stejně jako Louis Van Gaal ve čtvrtfinále. Zatímco ale nizozemský lodivod vsadil na "oldschoolový" systém, jako vystřižený ze Skotska z doby před vynálezem internetu (nákopy, souboje a hlavičky), ten Deschampsův mnohem více připomínal třeba Alioua Cissého a jeho Senegal na tomto MS proti Kataru: čtyři borci vepředu, ale nejsou to dvě křídla a dvě obří věže uprostřed. Thuram, Mbappé a Mouani si často měnili pozice na levé straně útoku; nejčastěji ale Thuram s Mouanim zaměstnávali dva argentinské stopery, což v podstatě zajištovalo Mbappému volnou licenci k pohybu mezi liniemi.

Toto by Scaloni mohl jednoduše vyvážit přepnutím na 5-3-2, jako proti Chorvatům; už zhruba po hodině hry byla na Jihoameričanech vidět únava, a v okamžiku, kdy jejich soupeř vyrukoval s touto změnou, měl argentinský kouč jednoznačně poslat do hry Lisandra a "ucpat" tak prostor před bránou. A toto je vyloženě jeho chyba: Francouzi dlouho nevěděli, kde jim hlava stojí, pak zkusili víceméně hail mary řešení, ale zkušenější trenér by to buď rovnou předpovídal, nebo aspoň dokázal okamžitě reagovat. Scaloni místo toho nechal své unavené hráče vydusit až do bodu, kdy Francie nakonec vyrovnala na 2:2.

8. Je vlastně zázrak, že tyto opakující se kolapsy nakonec Argentince nestály titul. U mistrů světa jsme si většinou zvykli, že v závěrečných fázích turnaje dominují; Argentina ale odehrála sedm zápasů, a hned čtyřikrát vlastními chybami, úpadkem koncentrace i taktickými přešlapy vyloženě vyzvala soupeře k obratu. Saúdové to využili dokonale, Australané nedokázali proměnit gólovku v posledních vteřinách; Nizozemci a Francouzi si alespoň vynutili prodloužení, shodně za stavu 0:2, kdy Argentině v podstatě stačilo jen hrát pořád stejně a k žádnému dramatu ani nemuselo dojít.

Do určité míry je to samozřejmě dáno agresivním pressingem, který se nedá udržet celý zápas; včera navíc velká část argentinské strategie ležela na Di Maríovi, jenž prostě celý zápas odehrát nezvládne. To je v pořádku. Zároveň se ale nebavíme o nějaké unikátně argentinské vlastnosti; schopnost ovládat obraz zápasu na ploše celých 90 minut by logicky měla být klíčovou součástí každé vítězné taktiky na velkých turnajích, a je zvláštní, že právě v této disciplíně Argentinci v Kataru rutinně propadali a přesto si odnáší zlaté medaile. Asi ten titul vážně visel ve vzduchu; asi se to opravdu muselo stát, aby Lionel Messi zkompletoval fotbal.

Včera to byla pitomost od Nicoláse Otamendiho, ale rozhodně není sám - v okamžiku, kdy Francie snížila na 1:2, začali Argentinci totálně panikařit, nevěděli, co mají dělat, hromadili úplně zbytečné chyby a nakonec zvítězili víceméně silou vůle. I když vlastně byli po 115 minut lepší (ze 120). Molina udělal jedinou chybu a ta vedla k vyrovnání.

9. V prodloužení už ale Argentina vypadala opět jako lepší tým. Francouzi, stejně jako Nizozemci ve čtvrtfinále, vsadili vše na rychlé (a nepravděpodobné) vyrovnání. Deschampsovo operativní 4-2-4 je ale naprosto příšerný systém pro jakoukoliv kontrolu hry; můžete takto zaskočit soupeře, když jej překvapíte, ale nastavený čas znamená dalších 30+ minut fotbalu, a tam už Albiceleste logicky využívali obří díry ve francouzské záloze a nakonec měli smůlu, že Kylian Mbappé ucítil krev a - jak se to stalo? - nakonec z penalty vyrovnal na 3:3.

Zajímavé je, že oba týmy vstřelily góly ve chvílích, kdy ovládaly herní tempo a držely míč. Semifinálový úspěch Maroka možná zažehl debaty o tom, jestli doktrína držení míče není přece jen překonaná, ale nemyslím si - ostatně něco podobného jsme si říkali už po památném vítězství Nizozemců nad Španěly na MS 2014 (5:1), a nakonec se vlastně nezměnilo skoro nic. Tiki-taka je mrtvá, ale samotný údaj o držení míče ještě nemluví o tom, zda se týmu daří nebo ne. Včera jsme sledovali dva manšafty, které jsou skvělé v brejcích (a daly góly z brejků!), ale přesto potřebovaly balon na kopačkách k tomu, aby z tohoto finále udělaly možná nejlepší závěrečný zápas v dějinách mistrovství světa.

Celkově ale musím říct, že i přes Deschampsovy poměrně odvážné kroky - které vyšly! - vyhrála Argentina zaslouženě. Těžko se to popisuje, ale prostě se zdálo, že Messi & spol. si za titulem jdou více, víc se snaží, jsou všude dřív, jsou hladovější... tyto měkké faktory, které nakonec mohou být stejně důležité jako promyšlené strategické kroky. Lionel Messi se prostě odmítl smířit s druhou porážkou ve finále Mundialu. A na druhé straně stojí tým, který vyhrál posledně a dost možná (vzhledem k nízkému věku klíčových opor) může vyhrát příště. Ten příběh by jinak nedával smysl.

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Zápisník z Kataru XXI. aneb Maroko se s medailovými ambicemi ounáhlilo
18.12.2022, 15:15
Zápisník z Kataru XX. aneb Tak co, Francouzi, přeKonaté i Messiho?
15.12.2022, 17:10
Zápisník z Kataru XIX. aneb Prohrát s Marokem? To nesyri
11.12.2022, 21:00
Zápisník z Kataru XVIII. aneb Evropské semifinále? Noppert!
10.12.2022, 15:04
Zápisník z Kataru XVII. aneb Penalty? Bono a klid
07.12.2022, 17:17
Zápisník z Kataru XVI. aneb Penalty proti Chorvatům bývají Yoshidné
06.12.2022, 15:38
Zápisník z Kataru XV. aneb Poláci a Senegalci ssé loučí
05.12.2022, 14:39
Zápisník z Kataru XIV. aneb Favorité postupují, USA a Austrálie mají sMolinu
04.12.2022, 14:20
Zápisník z Kataru XIII. aneb Korejská výhra sladší než Ferrero Rochet
03.12.2022, 15:58
Zápisník z Kataru XII. aneb Španělsko jde dál. Japonsko? Ito
02.12.2022, 15:10
Zápisník z Kataru XI. aneb Austrálie předvádí skok daLeckie do osmifinále
01.12.2022, 14:34
Zápisník z Kataru X. aneb Írán a play-off se prostě neReamuje
30.11.2022, 14:44
Zápisník z Kataru IX. aneb S kim chtějí Korejci vyhrávat?
29.11.2022, 13:09
Zápisník z Kataru VIII. aneb Španělsko mířilo za postupem, ale došla mu siala
28.11.2022, 14:16
Zápisník z Kataru VII. aneb Argentina prolomila beton, Poláci byli szczesnější
27.11.2022, 15:37
Zápisník z Kataru VI. aneb Ostrovní týmy? Dest a hrůza
26.11.2022, 15:20
Zápisník z Kataru V. aneb Neymarnější úvod pro Afriku
25.11.2022, 17:51
Zápisník z Kataru IV. aneb Mdloby navas!
24.11.2022, 13:51
Zápisník z Kataru III. aneb Arabové odsaúdili favority ke ztrátám
23.11.2022, 14:01
Zápisník z Kataru II. aneb Asijské země jsou na MS zatím tírány
22.11.2022, 11:30
Zápisník z Kataru I. aneb Představují se Enneři strýčka Homeboye
21.11.2022, 11:30

Komentáře (211)

Přidat komentář
2miguel1

MESSI JE GOAT!!!

Messi je náš a vždy bude! Ďakujem ti bože, že si nám ho doprial v drese Barcy! Nič viac už nemôžeme chcieť. Naša generácia už lepšieho futbalistu nezažije, tak ako vaši otcovia mali Maradonu, dedkovia Peleho, my sme mali najlepšieho - Messiho. Nezažijeme už viac genialneho futbalistu.

Reagovat
Diskostu

Hoax

Reagovat
Al Capone

Koza?

Reagovat
Front hell

Přece není možné aby dospělý člověk byl takhle udělaný z kopačky

Reagovat
Al Capone

Jako rikal jsem si ze mu nebude vic jak 15 let, ale kdyz vidim jeho datum registrace…

Reagovat
jenage

Rodiče mu k narození založili účet na eurofotbalu, jinak si to nedovedu vysvětlit.

Reagovat
Neon

Zeptej se Damkový

Reagovat
Shottack

Reagovat
thewall

Reagovat
Dr. Admess

Je.

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Csaplárova past

Tím "MY" jako myslíš koho?

Pelé řádil před šedesáti lety. Za šedesát let fotbalu jsme měli, budu ti věřit, jen tři velikány fotbalu. Drtivé většině z nás je tu kolem třiceti let, takže máme takových padesát let života před sebou a tak musí přijít ještě minimálně dva takový hráči ... snad. Fotbal se zase hrozně změní, individuálních akcí bude ještě méně, gólů možná taky, ale ikony se budou rodit i nadále.

Ale přes 800 gólů jako Messi a CR7 ... to nedá asi ani Mbappé ...

Reagovat
masly008

Tak po úbytku gólů možná někomu dojde jako v NHL , že nebude na škodu zase se řídit pravidly ohledně držení a trestání taktických faulů a možná bude padat zase více gólů.

V NHL pochopili, že hokejka je od toho aby se s ní jen hrálo s pukem a né na hákování s sekání.

Tak ve fotbale by mohli něco podobného použit na ruce. Každé držení trestat kartou( ne jako teď ve finále ) a klidně oboustraně i když drží útočný hráč.

Vem si kolik takových akcí je zbržděno nebo zastaveno držením a bez karty.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Jenom v NHL tohle uvědomění vyprchává v momentě buly prvního play-off zápasu

Reagovat
masly008

Ne úplně. Pořád to nejsou devadesátky. Prostě ten posun jde hodně vidět.

A výhoda fotbalu je, že v lize se PO nehraje.

Reagovat
TopinB

Jo, to je pravda, 90ky byly šílené, ale stále i teď je ten rozdíl obrovský mezi tím, co je 2 min minor během sezóny a během playoffs Pak vidíš jak za McDavidem jede obránce jak na vodních lyžích

Reagovat
2miguel1

Ako tam nejde ani moc o goly, to si myslim, že aj taky Haaland ma na to, prekonat vsetky rekordy, ide o tu hru samotnu. Keby sa počitaju druhe asisst, ked to Messi nahraval Albovi a ten potom do prazdnej brany, mal by este ovela viac bodov. Genialni futbalisti sa narodili v 1940, 1960 a 1987. Mozno sa narodil niekedy teraz dalsi genialny futbalista, ten mna osobne uz tak ťahat nebude, pretoze som vyrastal na Messim a uz teraz viem, ze Mbappe ani Haaland tak genialni nebudu.

Reagovat
drussbarb

Ano, nejde jen o branky, ale dokonce ani o druhé asistence, jde o fotbal

Reagovat
drussbarb

Naprostý souhlas ve všech bodech

Reagovat
Ereinion

pohádkový konec pro Messiho fanoušky, teď už od něho nemůžem chtít nic víc

Reagovat
Salfovic

Je pravdou, že byl Aguero zapsán jako člen realizačního týmu ?

Viděl jste někdo tv záběr na Messiho ve chvíli, kdy Montiel proměnil penaltu ?

Reagovat
Reggie

Mas to nekde?

Reagovat
Tony Stark

Ten argentínsky brankár vyzerá byť ako riadny primitívny mentál

Reagovat
VALEN

Reagovat
Bayern +

Strašný čuráčik nesympatický. Už fakt prekonáva aj Paredesa

Reagovat
Acrocephalus

si můžou s Pickfordem podat ruce

Reagovat
Generalní Gladiator

Reagovat
Taiger

king

Reagovat
Front hell

Reagovat
Taiger

Slušná závist

Reagovat
Bayern +

a čoho? Casillas, Neuer ani Lloris robiť zo seba kokotov nepotrebovali a tiež majú vo svojej vitríne tú istú trofej. A prví dvaja na rozdiel od Martineza ešte aj mnoho ďalšich

Reagovat
Taiger

Člověk má charisma, plnej emocí a lidi ho za to píčujou, protože to není stroj, co dělá a říká to samý, co milion lidí před nima, originalita

Neuer btw dělal ze sebe kokota, když si společně se všema Němcema dělal gesta, ale tam to není problém

Reagovat
eleven11

Hlavne na nich nepískali žabožrúti počas preberania tej ceny

Reagovat
Nihilister

A ty jsi kdo?

Reagovat
Taiger

Sorry, nevím kdo si, takže neodpovím

Reagovat
masly008

Reagovat
oli9

Moralisti v Kataru řeší , že borec udělal gesto kokota

Reagovat
Taiger

Ale to, že si ti rádoby fotbalisti nad věcí z Německa kryli ústa, to lidem přijde jako super gesto

Reagovat
Bakary3

Ano, ve srovnání s Martinezem je to super gesto.

Nějak nechápu, proč tyhle dvě věci dáváš do souvislosti, ale vůbec.

Mě to nijak neurazí, ale Martinez je čistej kokotko

To potvrdil několikrát

Reagovat
vladino10

Súvis žiadny no, ale aspoň si niečo napísal

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Co má Aguero proti Camavingovi?

Reagovat
pesky passer-by

Krátka odpoveď: Skúsenosti, forma a drina.

Dlhá odpoveď: Skúsenosti, forma a drina.

Absolútne zaslúžene

Reagovat
Lexi Belle

Zápisník z Kataru XXII. aneb Fotbalové Mbappéčko v hlavním vysílacím čase

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Cotton

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Kucka

Reagovat
Largo

Reagovat
PJ

Reagovat
raduinho

Reagovat
TopinB

Reagovat
technecium

Vidim to stejne. Od 65. jsem byl v nervech proc sakra nestrida a nechava tam ty vystavene De Paula, Alvareze a Molinu. Kdyby to prorotoval uz tam, jsem si jisty, ze by vyhrali 3:0, kde by neinkasovali a naopak pridali z breaku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mistr129

Reagovat
Tomanatura

Nenk to pravda. Aj vystaveny Alvarez je lepsi nez bez formy Lautaro nebo Dybala. Stejne tak u De Paula/Paredese. Dal dolu DiMu a zabilo to utocne moznosti tymu

Reagovat
technecium

Misto Moliny mel jit Montiel, misto Alvareze Lautaro, misto De Paula Paredes a ja bych jeste stahnul Tagliafica za Lisandra Martineze. 5-3-2, Francie uz bez Girouda nemela takovou vyskovou prevahu a do konce by to udrzeli.

Reagovat
Generalní Gladiator

Kdo by ti hrál levého WB?

Reagovat
technecium

Acuna, ten sel mi DiMa na kridlo

Reagovat
Generalní Gladiator

Jasný, nejlepší by bylo držet střed pole,ale na to nebyli hráči. Lisandro měl jít,to je tutovka. Paradese takhle brzy asi nechtěl riskovat.

Reagovat
Tomanatura

Proc? Francie nemela nic, fungovalo to. Nebyt Otamendiho zkratu plynouciho z velkeho sebevedomi, neni penalta a ten zapas skoncil 2:0

Reagovat
Generalní Gladiator

Skvělá analýza, jenom v ní není dostatečně zdůrazněno,jak velkej rozdíl v první půli dělal Messi ve středu hřiště tím, že se stahoval. Problém se střídáním jak píšeš byl i v tom, že Scaloni nemá kvalitu na lavičce, nebyl tam jedinej záložník(a spíš by potřeboval dva), kteří by poslali dolů de Paula a MC Alistera.Čerstvá síla by udržela hravěji střed pole proti v podstatě čtyřem útočníkům. Měl jít Martinez, bez debat, na Mbappého mohli hrát dva. Co už, takhle to sice bylo s třema infarktama,ale o to krásnější.

Reagovat
romeo351

Nebo by rupli 3:2

Reagovat
Godwinson

To asi nevi ani sama Argentina. Pro me podobna zahada jako Maroko. Nepamatuju slabsi tym Argentiny a presto to nejak dali.

Reagovat
Generalní Gladiator

2018.

Reagovat
technecium

Ja nepamatuju silnejsi tym Argentiny. Slabsi kadr ale meli malokdy.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

ked nepamatujes silnejsi tym Argentiny tak si futbalovy ničhonda

Reagovat
technecium

Reagovat
Greny

Proč ? Byl to nejsilnější tým jednoznačně, nebyl to nejlepší tým složený z individualit a hvězd ..

Reagovat
Reggie

Reagovat
John Obi Mikel

2014 na tom byli podobně. Kdo ví, kdyby tehdy hrál Di Mária finále.

Reagovat
Taiger

Reagovat
Kokesh

Je to o té palici. Martinez i když je naprosto průměrný gólman, úplně změnil tím svým hajzlovstvim a sebejistotou vše. Když si člověk vzpomene, kolikrát a jakým způsobem Argentina selhávala na penaltách a srovná to s Copou a teď MS, kdy si byli naprosto jistý proti Nizozemsku a Francii, je to fakt masakr.

Bez něj by to nedali ani za mák, i na letošním šampionátu dokázali dělat kupu týmových chyb a ztráceli zápasy v posledních vteřinách a vlastně i ten klíčový zákrok be 120+ v jeho podání...klíčová osoba.

Reagovat
Ereinion

taky mě překvapilo, že Messi proměnil na MS šest ze sedmi penalt, úplně jsem po těch minulých zkušenostech čekal, že ve finále to nedá o to lepší to teď je

Reagovat
technecium

Martinez je do hry naprosto prumerny a malokdy chyti něco navic, ale na penalty to je nejlepší brankar na svete.

Reagovat
Gazdo

Martinez je skvely brankar aj do hry. Bohuzial ho v Arsiku dlho prehliadali a ked uz ho museli nasadit tak dokazal aky je skvely

Reagovat
dantetomas

Kedy si ho videl chytat naposledy? Pretoze od prestupu do Villy je vyborny. Nehovorim, ze svetova spicka, ale rozhodne nie priemerny.

Reagovat
TopinB

Masterclass of shithousery

Reagovat
Ereinion

na papíře možná, ale kdyby měli v 2014 na hrotu Álvareze místo Higuaína, tak třeba dali zlato už tehdy...

Reagovat
Generalní Gladiator

Nebo se jim nezranil Di Mária.

Reagovat
Ereinion

rozdílový hráč i teď ještě

Reagovat
Kucka

Reagovat
Bayern +

Mali tam veľmi dobrý mix bojovníkov a Martineza v bráne, to o všetkom rozhodlo. A vlastne aj ten je viac srdciar než top top brankár.

Reagovat
patas92

lol

Reagovat
Allianz_Arena

Nedali to "nějak". Vždyť jsou pravděpodobně již delší dobu nejlepší tým na světě, vůbec to nebyla otázka jen tohoto turnaje. Koukání na soupisky atd. je o ničem. Ten tým Scaloni poskládal skoro dokonale, jsou velmi vyvážení, mají několik prvotřídních hráčů jako AdM. Pak Messi...K tomu si přidej obrovskou chuť bojovat a vyhrát. Argentinu na MS nebyl schopen nikdo přehrát, jim se naopak ty zápasy i trochu smolně komplikovaly. Řeší se nějaké žluté karty, vbíhání hráčů do hřiště před gólem nebo v posledních vteřinách šance Francie. Ale ten hlavní výstup z finále je takový, že Argentina byla výrazně lepším týmem a je zaslouženě mistrem.

Reagovat
technecium

Reagovat
Ereinion

jj, v xG vyhráli celkem jasně všech 7 zápasů

Reagovat
patas92

Reagovat
DonAndres

Reagovat
raduinho

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Cotton

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mercury

Reagovat
Taiger

debílkovi nevysvětlíš moc

Reagovat
Kucka

Reagovat
Yuriewitsch

Reagovat
oli9

Reagovat
Lemiux66

Reagovat
Infi

Reagovat
Reggie

Podle mě to není tak složitý - týmové pojetí, makali neskutečně, agresivní pressing, taktika, Messi, Alvarez a záloha v brutální formě, obrana taky hodne dobra, Martinez penaltovej specialista a hlavně touha po vítězství!!! Proti Nizozemsku, Chorvatsku i Francii bylo vidět, kdo to chce urvat. V tomhle byli lepší snad vždycky.

Reagovat
herold

Týmové pojetí měla i Francie.I Brazílie.Potřebuješ i trochu štestí.

Reagovat
Greny

Však štěstí měla Francie s Anglii například že nedal Kane penaltu a tam tahali za kratší provaz

Reagovat
Shevchenko

Jako... šli do turnaje se sérií 36 zápasů bez prohry, že.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Atlético de Madrid

Vzdyt Argentina prohrala jediny zapas za posledni tri a pul roku A po ceste dokazali vyhrat Copu, vyhrat MS a rozprasit mistry Evropy ve Finalissme. Tohle je jeden z nejsilnejsich reprezentacnich tymu nejmin za poslednich 20 let. Dokazali sice neuveritelnym zpusobem malem ztratit dva vyhrany zapasy, ale v obou pripadech byli jasne lepsim tymem, do zapasu se dokazali vratit a pak oba suverenne vyhrali na penalty. Je potreba si uvedomit, ze ten reprezentacni fotbal je opravdu hodne vyrovnany a zridka se stane, ze by nejaka reprezentace projela turnajem od zacatku do konce suverenne bez jedine prohry nebo dramatu. To byla naposledy snad Brazilie 2002...

Reagovat
Taiger

Proč každej tvůj příspěvěk je sračka? Konzistence

Reagovat
GEGE

Reagovat
WhoisGeorge

Jak? Marciniak

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Generalní Gladiator

Je to poprvé od roku 90, kdy mi nevyšel tip na vítěze jednoho ze 3 favoritů. Argentině jsem vůbec nevěřil. Je pro mě nepochopitelné, že po zálohách Schweini-Kroose,Özil,Khedira, xavi-xabi-bus-iniesta, fabregas!!! Makelele-Vieira, Pirlo-Gatuso-Camoranesi, Pogba-Kanté..záloha kolem Mathause v 90(zkušení, v nejlepších letech) vyhrála Argentina. Enzo odehrál 103 minut před šampionátem ve třech přátelácích, pouze půl roku v Evropě a nikoli v top lize. Moc Allister 400 minut v repre, v základu týmu PL pouze druhou sezónu. Tohle byl vždycky znak budoucích šampionů, letos selhal.

Reagovat
smazaný uživatel

Argentína dokráčela tak že rozhodči jeden po druhom dostal pekny finančný bonus za tlačeni k titulu, neudelovani xy žltych karet hracom Argentiny, totalna protekce Messiho, piskani neexistujucich penalt jak na bežicim pase takmer v každom zapase !!!!! !!!!! brutalne ovplivnila vysledky najma vyradovacich zapasu !

Reagovat
kubys

Reagovat
Ereinion

u těch žlutých karet to byl trend celý MS a nejen u Argentiny, přišlo mě, že je měli skoro zakázaný dávat s výjimkou QF Argentina - Nizozemsko, tam to byl zas opačný extrém...jinak žádná penalta nebyla vymyšlená, některý možná přísnější, ale tak to bývá...žádný zářez tam prostě nebyl

Reagovat
kubys

Jako proti tomu Polsku to byla šílenost upřímně, ale tu navíc Messi zahodil, tak nevím, kde je problém.

Reagovat
smazaný uživatel

penalta proti Poľsku

penalta proti Holadnsku

penalta proti Chorvatsku

penalta proti Francuzsku

Reagovat
kubys

Jsem v šoku, žes tam i ty Saudy nezmínil.

Reagovat
loki5

Zapoměl i zmínit druhou penaltu proti Holandsku a tu druhou ve finále

Reagovat
kubys

Ale jinak to je fakt fascinující, Nizozemci první střela na branku v 83. min, Chorvati snad 73., Francouzi detto, ale bylo to všechno o rozhodčích. Hlavně ve finále, kdyby Otamendi nebyl jantar, tak podle mě není o čem a dohraje se 2:0.

Reagovat
loki5

Třeba Lautaro měl vyloženě turnaj blbec Mě hodně překvapili jak úplně vymazali Chorvaty. Takhle jednoznačný zápas jsem rozhodně nečekal.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Ereinion

kontakt tam byl ale jo, ta byla asi nejhorší

Reagovat
DonAndres

Doporučil bych kapesníky Linteo. Jsou ve slevě, dvouvrstvé a pro tvé slzy řekl bych tak akorát.

Reagovat
j_mrazik

Být jím tak volím spíš třívrstvé. Dvouvrstvé se trhají při velké zátěži.

Reagovat
loki5

Žádné kapesníky. Ještě pár slz a zkratuje si klávesnici.

Reagovat
Moje maličkost

Reagovat
Shevchenko

Víc tam dej těch vykřičníků ty šašku

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
tunkic

I kdyz to napises pod uplne kazdej clanek o Messim/Argentine, tak to stejne neprestane bejt picovina Proste uz to kousni nebo si vem prasek

Reagovat
lampas

Reagovat
oli9

dpč už skoč z toho okna , děláš si tu pořád jen ostudu

Reagovat
LAM

Tak Messi byl ve 23 neuvěřitelnej hráč jenž tvořil, byl pořád u balonu, famózní dribbling a i góly.

Mbappé je skvělej útočník, ale nikdy nebudeme mít takovej vliv na hru nebo přehled.

No a pokuď jde o statistiky, tak tam má od Messiho hozenou rukavici.Nejlepší Messiho sezóna byla 73+29 a pokuď Jde o góly v kalendářním roce, tak tam má Leo 91

Reagovat
Maximm9

73+29, kdyz to nekomu reknes za 50let, tak ti nikdo nebude verit, neskutecne

Jasny, typove je kazdy jiny. Podle stylu hry je asi lepsi porovnavvat Mbappeho s Ronaldem, ale po tomhle finale nejspis vetsina bude Mbappeho uz porovnavat jenom prave s Messim, kdyz stali takhle proti sobe.

Reagovat
Yanek

Mbappe má ale ty čísla z Francie, což docela dost mění situaci.

Reagovat
Maximm9

Tak Mbappe ma z repre neco kolem 30golu. I bez repre by byla jeho statistika skvela. A vlastne ti ani nerozumim, jak ta repre meni situaci

Reagovat
herold

Myslí ligu.

Reagovat
technecium

Podle me tady je docela dobry zminit fakt, ze Mbappe ma konstantni vysokou vykonnost od cca 18 let, zatímco Messi v tom veku jeste byval hodne zraneny, zatímco od 21 let ma Messi lepsi statistiky a kazdym rokem sel nahoru, kdezto Mbappe ne... Proste si myslim, ze Mbappe nema ten peak tak vysoko. Pro porovnani klubove stats

Mbappe

19/20, 21 let, 37 Z, 30 G, 18 A

20/21, 22 let, 47 Z, 42 G, 11 A

21/22, 23 let, 46 Z, 39 G, 26 A

Messi

08/09, 21 let, 52 Z, 38 G, 19 A

09/10, 22 let, 53 Z, 47 G, 12 A

10/11, 23 let, 55 Z, 53 G, 27 A

Aby Mbappe udrzel naskok, tak by v teto sezone potreboval udelat 70 golu. To je podle me naprosto nerealne. Protoze Messi mel ve 24 tu svoji nejlepší sezonu.

Reagovat
mistr129

By mě zajímalo odkud jsou ta čísla. Jednak Mbappému je zrovna dneska 24, Messi měl ve 24 177 klubových gólů (+ odhadem nějakých 20 za repre), Mbappé má 222 (+ cca 40 v repre). Ta Messiho čísla jsou každopádně na první pohled vytažena z prdele, protože i kdybych odečetl rok, tak to nesedí.

Mbappé 258 gólů + 134 asistencí, 70 min na G/A.

Messi 197 gólů + 84 asistencí, 88 min na G/A.

Což fakt není žádný velký rozdíl na to, že Mbappé jednak hraje slabší ligu, jednak ji jeho tým výrazně válcuje.

Reagovat
Cotton

Mbappé hraje Ligue 1, Messi hrál La Ligu.

Reagovat
John Obi Mikel

Ale no tak, myslim, že bysMessi zasloužili nějaký vtipný titulek na závěr.

Reagovat
herold

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Largo

Reagovat
Fridgiee

Reagovat
TopinB

Reagovat
Neon

Reagovat
Acrocephalus

No nic, tak příští MS 2026 - vítěz Česká republika.

Reagovat
Cotton

není o čem

Reagovat
Edgewalker

Kuchta hattrick ve finále

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Reggie

Jeden místní odborník nám tu před MS přesvědčoval, že neprohrát 36 zápasů v řadě vlastně nic neznamená . Protože hráli v podstatě jenom proti týmům z JA, že vyhráli nad Brazílií a kompletně zlikvidovali mistry Evropy vlastně taky nic neznamená, no. Tak jsem rád, že se ukázalo, jak skvělej ten tým je . Nikdo Argentinu na MS nepřehrál, což asi něco ukazuje.

Reagovat
VersaceChain

Saudove byli nejbliz, myslim si, ze kdyby s nima Argentina neprohrala, mela by to mnohem tezsi v playoff. Tahle facka na zacatek jim dle meho nazoru vyhrala MS.

Reagovat
Salfovic

Jo, to jsem taky psal. To, že museli zvládnout další dva zápasy ve skupině byla ideální příprava na play-off.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Reggie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kejza

Super čtení!

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik ti dali????

Reagovat
Jan Horáček

Teď čtu na Sportu.cz, že Messiho gól na 3:2 neměl platit, protože argentinští náhradníci vběhli na hřiště. Pán Příhoda tam říká, že VAR hlavního neupozornil, protože to není zjevné pochybení, náhradníci neovlivňovali hru, byli daleko atd.

Napadlo mě s tím zjevným pochybením, proč tedy často neplatí gól kvůli naprosto nepatrnému ofsajdu? Přehlédnout nepatrný ofsajd je zjevné pochybení?

Reagovat
Vinci

Protože offside není otázka názoru a není tam v podstatě žádný prostor pro úvahu rozhodčího. Offside buď je, nebo není, což přezkoumává počítačová technologie. Proto taky při offsidu rozhodčího nevolají k VARu, ale jen mu oznámí do sluchátka zda offside byl.

Reagovat
Jan Horáček

Rozumím. Ale v případě vběhnutí náhradníků na hřiště to také není věc názoru, buď tam je nebo není.

Reagovat
Vinci

Neřekl bych, tam už dává smysl posoudit jaký to mělo vliv na hru a zda dává smysl kvůli tomu neuznat gól. Zrovna neuznání gólu Argentiny by bylo naprosto nesmyslné rozhodnutí si myslím.

Reagovat
Jan Horáček

Možná by bylo tedy lepší dát u určitých bodů pravidel poznámku, že rozhodčí může posoudit i jinak, než je psáno.

Reagovat
Salfovic

Tak to je skoro u všech

Reagovat
Salfovic

Prostě takovou kokotinu nikdo nekontroluje. Stejně jako to, jestli v momentě gólu nějaký trenér nestojí na hřišti, což je běžné.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Shevchenko

To máš to samé jako když útočící hráči vběhnou do pokutového území když hráč promění penaltu. Nemělo by se to, ale stejně to rozhodčí neřeší když jde o pár desítek cm.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lemiux66

Klidne o metr, kdyz to nema na nic vliv.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Není to to stejne, protože ti hraci při penalte se realne vedome zapojuji do hry, zatimco tam ti tam opravdu nesli s umyslem nějak pomoci tymu

Reagovat
Shevchenko

jako je hodně smutné, že se tohle vůbec řeší

Reagovat
Shevchenko

samozřejmě

Reagovat
Kucka

Reagovat
oli9

Reagovat
OTASi

Reagovat
OTASi

jestliže je v pravidlech, že žádní další hráči prostě nesmí být na hřišti, pak je to uplně stejný

Reagovat
OTASi

zrušit ofsajd

Reagovat
drussbarb

Neposílal tu někdo sceen, na kterém Francouzi vběhli na hřiště před vyrovnáním Mbappého?

Reagovat
Shevchenko

To by mě taky zajímalo, nenašel si to?

Reagovat
drussbarb

Narazil jsem na to někde v diskuzi, ale v tisících příspěvcích se mi to fakt nechce hledat. Každopádně mi připadá zábavné, jak bulvár publikuje spekulace, ale nejsou schopní si dohledat související informace. Oni by to hledat měli, je to jejich práce, ale klasika, potřebují jen kliky

Reagovat
Shevchenko

Ok, kdybys náhodou znal klíčová slova, tak by mohlo pomoct tohle:

https://efsearch.owny.cz/

Reagovat
rel7

Co teď vůbec s Mbappem? Jestli chce být nejlepší musí v zimě pryč.

Reagovat
smazaný uživatel

na jeho mieste odidem ihned z PSG, Kedto majitele si zaplatili Messiho a jeho dali stranou na MS

Reagovat
Mercury

Messi pujde pryc v lete s pravdepodobnosti hranicici a jistotou.

Reagovat
smazaný uživatel

proč myslíš? A kam? Příjde mi jako blbost, že by už šel někam do USA či Argentiny

Reagovat
Mercury

Letos idealni sance uhrat LM. Jakou tam muze mit motivaci? Podle me (a uznavam, ze je to asi trochu prani otcem myslenky) pujde na jednu rozluckovou sezonu do Barcy a v lete 2024 do MLS. Aspon ja bych to presne takto na jeho miste chtel i s ohledem na rodinu.

Reagovat
rel7

To by byli sami v Barce hloupí. Lepší se přes tu éru přenést, jako Real.

Reagovat
Mercury

Jeden rok neznamena navrat ery, ale dustojnou rozlucku, kterou si nejlepsi hrac v dejinach klubu zaslouzi na hristi.

Reagovat
smazaný uživatel

Messi půjde už teď v zimě, Mbappé už má pro něj určitě sepsanou výpověď.

Reagovat
rel7

Na to jsem úplně zapomněl

Reagovat
smazaný uživatel

spíš tak Neymar a Mbappé se spojí a budu sabotovat

Reagovat
Taiger

Tak ještě, že nejseš na jeho místě

Reagovat
loki5

Mohli by s Messim konečně vyhrát LM pro PSG

Reagovat
rel7

Spíš si říkám zda bude chtít dohrávat tuto sezonu v jeho stínu, jakýkoli další úspěch půjde asi za Messim. Pokud opravdu chce odejít tohle to ještě umocní.

Reagovat
loki5

Myslím, že je to profík a přes tohle se přenese. Alespoň teda doufám.

Reagovat
rel7

Když si vezmeš co se řešilo skrze media, spory v kabině atd... aby to neměl jako CR že on musí být hlavní hvězdou.

Reagovat
smazaný uživatel

Neymar a Mbappe to Messimu v PSQa sečtu za to mistrovstvi

Reagovat
xjert02

Wau, rozepsat neco, co se da popsat jednoduseji, do tolika slov, to je prace hodna politika.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Podcast nebude na závěr?

Reagovat
drussbarb

Reagovat
Generalní Gladiator

Ten příběh by jinak nedával smysl....

Bravo, autor jednou větou vystihl všechno....

Reagovat
PP

Skvělý článek..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele