Africký zápisník VII. aneb Další sloní DRCnutí na cestě za obhajobou

21.01.2017, 08:55
Názory a komentáře
Po Alžírsku má na kahánku také další favorit velké části zasvěcených pozorovatelů - obhájci titulu z Pobřeží Slonoviny opět nepřesvědčili, s DR Kongo uhráli jenom remízu po dvojím dotahování, a o postup se v přímém pikantním souboji utkají s Marokem, vedeným bývalým koučem Hervém Renardem...

Všechny týmy jsou aktuálně v tabulce poskládané vždy s rozestupem jednoho bodu, přičemž ze všech nejlépe je na tom k překvapení mnohých Demokratická republika Kongo, jež tentokrát ukázala i nemálo fotbalovosti.

Podobně jako Pobřeží Slonoviny, také Maroko inkasovalo během první desetiminutovky, velký rozdíl ale spočívá v reakci později hrajících Arabů, kteří následně Togu stěží dali čuchnout a nakonec vyhráli přesvědčivě 3:1.

Teď už si ale pojďme výkony všech čtyř aktérů rozebrat zevrubněji a ohodnotit známkou...





Pobřeží slonoviny - DR Kongo 2:2

20.01.2017 17:00
Více informací k zápasu

Pobřeží Slonoviny — hodnocení 4/10


1. Zná vůbec Michel Dussuyer po tom roce a půl charakteristiku svých hráčů? Michel Dussuyer ke kormidlu Pobřeží Slonoviny nastoupil v červenci 2015, přesto se zde v Gabonu chová, jako by v čele týmu celý kvalifikační cyklus ani omylem nestrávil a místo toho byl teprve před pár týdny vhozen do řádně hluboké vody.

V poslední době Dussuyer preferoval Kanona na levém beku a Koného na stoperu. Tady? Koné si prozatím ani nekopl, zatímco nalevo si už stihl tři špatné poločasy odkroutit Adama Traoré. Výše ve hřišti pak Dussuyer pro včerejší zápas učinil hned tři zásadní změny, přičemž posadil svého dlouhodobého útočníka číslo 1 (Kodjiu), jediného přirozeného tvůrce hry (Seriho) i nejzkušenějšího člena ofenzivní vozby (Kaloua). Kontinuita ztracena a s ní dost očividně také jakákoliv nit.

Pravda, Gradel si svým cameem z úvodního duelu o pořádnou šanci řekl (a Kalou si zároveň podal žádanku o lavičku), ale Kodjiův pohyb vpředu Slonům citelně scházel. A jaký smysl měl Doukouré v roli (pofidérní) desítky, to si už vůbec netroufám odhadovat. Jak ihned po ohlášení sestavy poznamenal kolega Zezula - Dussuyer si nejspíš stále plně neuvědomuje, že už netrénuje nároďák statusu Guiney.

2. Tiené s Bokou se v "reprezentačním hrobě" musí obracet. Arthur Boka v Pobřeží Slonoviny razil tradici ofenzivně laděného beka, Siaka Tiené se zase většinou soustředil na defenzívu, kde si své poctivě vždy odvedl. Letos Michel Dussuyer vsadil na Adamu Traorého z Basileje, který nevyniká ani na jednom konci hřiště a je všem okolo evidentní přítěží. Pravý křídelník DRC Ndombe Mubele sice není žádný nazdárek (katarskou ligu taky trhá na kusy), ale takhle jednoduché to nikdy mít neměl.

Co je ovšem možná ještě víc zarážející, je to, že ani po přesunu stopera Wilfrieda Kanona na levý okraj obranné linie nedošlo k viditelnému posunu vpřed. Mubele se ihned vytasil s dalším sólem přes dva až tři protihráče, přičemž každý Kanonův pokus o centr ústil tak akorát v pobavení publika - jako by se o něco takového pokoušel poprvé v životě. To pravý obránce Aurier pro změnu jako opilý kadet působil ve chvíli, kdy se za něho před druhým úderem proplížil Kabananga, a on ho ani po otočce zdánlivě ne a ne identifikovat.

DR Kongo — hodnocení 5/10


1. Ibenge pustil Kabanangu z okovů a rázem se děly věci. Junior Kabananga odehrál na velice slušné úrovni už první utkání, to ne že ne, jenže tehdy plnil dosti odlišnou úlohu toho hlavního hromosvodu na hrotu - na což ho byla zkrátka škoda. Tentokrát se této nevděčné role ujal lépe stavěný Mbokani, zatímco Kabananga zaujal pozici neukotveného levého křídla, které se záhy podepsalo pod oba góly. Forvard kazašské Astany obecně prozatím budí dojem ohromně snaživého borce, který včera v jednu chvíli dokonce i stoupal do hlavičkového souboje jako provizorní střední záložník.

2. Nácvik standardních situací se před utkáním s DR Kongo určitě vyplatí... protože takového množství hrubých, vlastně systémových chyb při bránění rohů i přímých kopů se tu zkrátka nikdo nedopouští. Ibenge má sice pod svým palcem celou řadu urostlých jedinců, těm se ale zjevně neobtěžoval rozdat jakékoliv konkrétní pokyny, a tak například Mbokani při jednom rohu neměl na starosti žádného ze soupeřů. Wilfried Bony tedy ze vzduchu skóroval, Deli měl jednu vynikající příležitost, Aurier dělal svým pohybem bordel při naprosto každé standardce a Kalou v závěru neslavil vítěznou branku jen proto, že ho Konžané čistě omylem vystavili do ofsajdu. Sladká to nevědomost.



Maroko - Togo 3:1

20.01.2017 20:00
Více informací k zápasu

Maroko — hodnocení 8/10


1. Maroko utěšeně pokračuje v kultivaci Renardovy fotbalové "tradice". Prvních cca 30 minut zahajovacího duelu nám posloužilo jako takový teaser, tentokrát už Maročané vydrželi působit suverénně po drtivou většinu stopáže, za což může v první řadě veskrze dokonale aplikovaný systém, který nejvíce připomíná jakési 5-3-2 s tím, že Boussoufa coby jeden z těch tří středopolařů bloumá pod oběma útočníky. Dirar na pravém křídelním beku slušně supluje Aurierovu vyřídilku v rámci sloního 3-4-3 z předloňského šampionátu a Fajr tentokrát Bouhaddouze na hrotu útoku doplnil jako jiný typ útočníka (a také nadmíru schopný exekutor standardek, po nichž padly dva góly).

Maročané zároveň vypadají jako tým, který na cvičišti ze všech účastníků strávil asi nejvíc času, což opět k image známého pedanta Hervého Renarda perfektně pasuje. Trenérovy hysterické halekačky od postranní čáry byly zkraje utkání slyšet více než v prvním kole a nesly své ovoce: marocký presink se stával smrtelnějším a smrtelnějším, organizovaný je ostatně až běda (napříč startovním polem v Gabonu nenachází konkurenci), a Tožany nutil k soustavnému zakládání nebezpečných protiútoků.

2. Nelítostné Maroko odpovídá Senegalu - také ono vypadalo jako přirozený vítěz. Renardovy úspěšné týmy se vždy vyznačovaly silnou mentalitou, tvrdou skořápkou, a právě tu včera Maroko rovněž osvědčilo. Vzhledem k mizernému výsledku z prvního zápasu by jeden očekával, že s favority ona brzká rána z kopačky Dosseviho dramaticky zatřese, místo toho se ale Maročané vůbec nenechali rozhodit, jakoby nic dál plnili připravený herní plán a jakoby nic taky zápas otočili.

Ano, přesně takhle se obvykle prezentují budoucí šampioni, ačkoliv i v tomto případě - obdobně jako v tom senegalském - platí, že zatím nevidíme žádného spolehlivého hrotového útočníka (známý palič, ale taky horizontálně pohyblivý forvard Youssef El-Arabi by už vážně měl dostat šanci v základu). A to může být v budoucnu řádně palčivý problém...

Togo — hodnocení 4/10


1. Napodruhé už Le Roy neměl šanci někoho zaskočit. A taky nezaskočil. Pobřeží Slonoviny bylo v prvním utkání zjevně konsternováno, když veteráni jako Gakpé nebo Romao nastoupili na jiných pozicích a vedli si, jako by na nich hrávali dennodenně. Na Maroko už ale stejný moment překvapení nezafungoval. Místo toho právě i Romao občas na stoperu působil vyloženě bezradně, jakmile na něho Maročané trochu zatlačili, a takový jsem měl dojem z většiny Tožanů. Brejkové mužstvo by v tomhle tempu mělo být zvyklé hrát, a o útočnících to víceméně platí... zbytek sestavy ale ukrutně tápal.

2. Nostalgie je krásná věc, ale Kossi Agassa by si nejspíš měl dáchnout. Už je to více než deset let, co jsme aktuálně 38letého brankáře Kossiho Agassu zaregistrovali poprvé, během mistrovství světa 2006. Už jen to by nás mělo vést ke zbystření, tím spíš v kombinaci s faktem, že je Agassa od srpna 2016 bez práce a od pátého prosince 2015 na klubové úrovni odchytal jen jedno ligové utkání.

Podle toho si také včera starý lišák počínal, když při standardkách neustále působil dezorientovaně, jako by se staré řemeslo právě učil odznova. První gól Agassa umožnil špatnou koordinací, respektive slabým pokusem o nafilmování faulu, jindy zase vtipně podběhl centr, na který nikdy neměl nejmenší nárok dosáhnout. V důsledku pak třeba Adebayor mohl při defenzivních standardkách příkladně vypomáhat, vinou Agassy ovšem tak jako tak každá smrděla. A to navíc brankářovy pověstné "kouzelné ruce" nebudou mít čisté svědomí ani vzhledem ke zrádné En-Nesyriho střele při třetím gólu.

Otázkou za milion nyní je, zdali si Le Roy může dovolit Agassu popravit, respektive jestli vůbec má po ruce někoho s větší zápasovou praxí a potenciálem být něčím jiným než tak bolestně evidentní slabinou. To první je jasné, a to druhé by se na základě včerejšího výkonu ex-remešského gólmana rovněž mohlo zdát jako tutovka. Jenže když si vezmete, že další dva tožští brankáři chytají sice relativně pravidelně, zato ale až v páté francouzské lize...

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2017
07.02.2017, 18:18
Africký zápisník XVIII. aneb Egypťané siani neškrtli
06.02.2017, 16:07
Africký zápisník XVII. aneb Hlavně se zase nepřeprAtsuj
05.02.2017, 00:47
APN v cílové rovince: Sedm věcí, na které se zaměřit v bojích o medaile
04.02.2017, 09:35
Africký zápisník XVI. aneb Klasická Ghana in flaGranti
03.02.2017, 09:45
Africký zápisník XV. aneb Burkinský sen o zlatu rozcupován na Hadary
02.02.2017, 13:08
Africký zápisník XIV. aneb Egypt zachránil kouzelný Kokamžik
30.01.2017, 10:30
Africký zápisník XIII. aneb Tunisko dostalo naBanceno, Kamerun se negal
29.01.2017, 13:02
Africký pohár národů 2017 - shrnutí skupin
27.01.2017, 02:06
Africký zápisník XII. aneb Z Egypta zase Salah suverenita
26.01.2017, 16:10
Africký zápisník XI. aneb Sloni, seri-ously?
24.01.2017, 23:41
Africký zápisník X. aneb Kde nic, tunis - vyřazení Alžírska neM'bolhi
24.01.2017, 15:23
Africký zápisník IX. aneb Jde to'o i bez hvězd
23.01.2017, 02:48
Africký zápisník VIII. aneb Egypt nevede žádný Cúperman, ale zatím to stačí
22.01.2017, 15:04
Africký zápisník VI. aneb Senegal pálí, kdy se mu zamané
20.01.2017, 13:51
Africký zápisník V. aneb Gabonmá pro nespokojené fanoušky
19.01.2017, 16:59
Africký zápisník IV. aneb Nedám góla, nevyhrayew
18.01.2017, 01:29
Africký zápisník III. aneb Křeček v bílé košili
17.01.2017, 08:24
Africký zápisník II. aneb Tunis pálených šancí
16.01.2017, 11:34
Africký zápisník I. aneb Burkina vyfasovala bod, jako všichni ostatní
15.01.2017, 16:46

Komentáře (53)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To ze bude autor clanku jediny uz bolo zname podla nadpisu

Inak Renard klasika, Sloni budu radi az postupia,s Marokom to budu mat tazke. Sa na ten zapas tesim, pre Herveho pikantny. Dneska som zvedavy na faraonov.

Reagovat
fantomas

A nebylo to spis tim, ze clanek vysel v 8:55 a ne 16:55?

Reagovat
smazaný uživatel

Pokoj, nemyslel som to vobec zle zrovna mna ten nadpis pomerne pobavil, len vieme ze kto nas pravidelne podobnymi vtipkami zahlcuje

Reagovat
fantomas

Vetsina titulku zatim byla domingova

Reagovat
Usty

Reagovat
Ferguson6

Ako nerozumiem, že vedenie dovolí niekomu vydávať takéto články s radoby vtipnými nadpismi. Teraz som bol so psom na prechádzke a to čo z neho vyšlo malo väčšiu hodnotu ako toto

Reagovat
Kily

to nepřekvapí, že zrovna ty něčemu nerozumíš

Reagovat
smazaný uživatel

Teraz som si pozrel tvoje oblubene kluby a pochopil som, ze tvoj komentar jednoducho nemozem brat vazne.

Reagovat
fantomas

Sem tam regulerne cekal nejaky Fantomas FC, muj nejvernejsi fanda <3

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som cakal ze to bude zas nejaka Fantomasovo mama ci Fantomasova sestra, ktora bude chciet aby si umyl riad ci cosi podobne.

Inak nevies kto stoji za timy uctami? Kazdopadne ten clovek ma celkom bavi

Reagovat
Ferguson6

Čo presne ti nesedí na obľúbených kluboch?

Reagovat
smazaný uživatel

Vobec nic, napisal som to len preto aby som ti dal najavo ze tento tvoj prispevok sa jednoducho vazne brat neda ako chapem a respektujem, nie kazdeho tieto vtipky v nadpisoch musia bavit. Ale nerozumiem vobec tomu, ze preco by mu vedenie nemalo dovolit vydavat clanky aj ked s raadoby vtipnymi nadpismi to skor by to mali zakazat CTK,nemyslis?

Reagovat
Ferguson6

nesledujem čtk

Reagovat
smazaný uživatel

Robis dobre

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
arsavin

Náhodou titulek má nápad. Zkus vymyslit lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
salaminoo

Víš, tohle je web kde si jdou lidé přečíst nějaké novinky, třeba se pobavit a oddechnout si..(někteří trollovat a někteří nadávat jako ty). Nechápu idioty jako jsi ty...nechoď tu, nečti to, bude ti líp a ušetříš si čas a možná i nervy, když tě vzrušuje takový nadpis. Založ si svůj web a můžeš tam psát co chceš + v jakém jazyce chceš...

Reagovat
smazaný uživatel

Když to mělo větší hodnotu, tak za kolik jsi to prodal?

Reagovat
Kongo

Kongo je prostě skvělé.

Reagovat
smazaný uživatel

Prajes obom Kongam?

Reagovat
Kongo

Spíše menšímu Kongu , ale tam se to teprve všechno rozjíždí.Je team hrozně nízký vekovy průměr.Vetsi Kongo je o parník napřed.Ale na tenhle akci preju i tomu vetsimu.

Reagovat
Wat

Reagovat
Kongo

Ekonomický asi na stejne úrovni nikdy nebudou,protoze belgické Kongo schrablo všechno nejlepší.Ale fotbalove se k nim dotahnout mohou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Ten Kabananga by byl třeba pro Plzen moc drahý?

Reagovat
smazaný uživatel

To neviem, kazdopadne pre cesku ligu dobry

Reagovat
sk333

Slony s Marokom to bude ozaj veľký boj o postup. Už som písal k včerajšiemu zápisníku, že aj keď to veľmi nesúvisí s článkom, tak úžasný výkon podal za Gent proti Charleroi Samuel Kalu. Z hráčov súpera si robil kuželky a nahral aj na gól. Po prestupe z As Trenčín do Gentu si myslím, že ani tam dlho neostane. Trochu mi štýlom hry pripomína Keitu Baldeho zo Senegalu ale myslím, že Kalu je ešte lepší driblér.

Reagovat
Ferguson6

Mali by tu byť zoznamy článkov aj podľa autorov, nechce sa mi každý otvárať, či náhodou nie je od Daníčeka.

Reagovat
aurelio

Ty si poklad

Nenarážam priamo na teba, ale pripomenul si mi, že som chcel už dávnejšie navrhnúť, aby sa dali blokovať/nezobrazovať komentáre konkrétnych uživateľov.

Reagovat
ZB 07

A nebo je stačí jednoduše ignorovat. Ono je to časem přestane bavit, až se jejich komentáře budou "ztrácet v davu".

Reagovat
smazaný uživatel

To bych nerekl, protoze treba mezi Barcou a Realem ten shitstorm pojede vecne. Predstav si ze klines na souhrn La Ligy a vidis jen 10 relevantnich komentaru

Reagovat
aurelio

Presne tak... Kde je nad 100 komentárov, to radšej ani nečítam. Potom prídem pozrieť sem pod Afriku a z tých "obvykle rozumných 30-40" je napokon aj tak polka od Kolína

Reagovat
ZB 07

Tak Koln aspoň píše (většinou) k tématu, občas s ním i souhlasím, ale reagovat na každej druhej komentář by taky nemusel no...

Reagovat
aurelio

Kým bol v bundesligovej sekcii, tak sa to dalo zniesť, teraz je už fakt mimoriadne otravný. Ktovie, či sa už naučil rozoznávať S a Z

Reagovat
Mustang™

Nenaučil.

Reagovat
ZB 07

Tak u La Ligy je to extrém, fakt nezávidím těm pěti lidem, kteří se tam snaží vést rozumnou diskuzi. Ale častější tu je spíš to, že se objeví člověk, kterej touží po pozornosti a místo toho, aby ho ostatní ignorovali, tak na něj reagujou a vznikají tak úplně zbytečný vlákna.

Reagovat
Ferguson6

Tak to dúfam, že nenarážaš na mňa. Kto by reagoval na moje hejty na ViOn potom?

Reagovat
aurelio

Nie, na teba som zvyknutý

Len tak ako si ty chcel blokovať autorov, ja by som sa radšej zaobišiel bez pár diskutérov.

Reagovat
Ferguson6

Ja nechcem blokovať autorov Len by som chcel nejaký zoznam článkov podľa autorov. Ako keď tu klikneš na hráča a ukáže ti k nemu všetky články, tak to isté s autormi.

Reagovat
Kongo

Ze srandy jsem si vsadil,ze finále bude Kongo-Mali.Bude to chtít tedka hodně štěstí no.

Reagovat
smazaný uživatel

Někteří si tady stěžují na nadpisy, ale mně osobně se letos líbí hodně líbí

jinak je ale škoda, že takové pozornosti jako APN se zde nedostává Copa America ...

Reagovat
fantomas

Holt Copa sdilela leto s ME "21" a Eurem, ktery mely docela prirozene prioritu. Vic by se neutahlo. A 2015 se psaly rozsahly prevka, pokryvalo se finale, byl podcast...

Reagovat
sk333

Aj mne sa články o tomto turnaji strašne páčia. Keď si nepozriem zápas, tak aspoň podľa zápisníka si urobím obraz. Práca na úvod, teda preview skupín, tak to teda musela byť tiež riadna fuška. Klobúk dole pred vami

Reagovat
smazaný uživatel

Nema nekdo spolehlivej link na ACN? Na Eurosport live playeru to nebezi

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

díky

Reagovat
smazaný uživatel

V pohode.

Reagovat
fantomas

Achjo, takle vypnout regulérně lepší tým přitom.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že nakoniec mal v preview domingo pravdu a neskúsenosť sa pri Ugande ukázala ako tá skutočnosť, čo ich oproti ostatným tímom v skupine znevýhodňuje. Ale majú dobrý základ, o dva roky by mohli byť úspešnejší.

Reagovat
Coutinho10

tak Egypt za 5 minut 12

Reagovat
smazaný uživatel

Tip na štvrťfinále :

Kamerun - Tunisko

Senegal - Burkina Faso

DR Kongo - Egypt

Ghana - Pobrežie Slonoviny

Reagovat
smazaný uživatel

Až na to Pobřeží

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele