Eurozápisník XII. aneb Švýcaři na roztrhání, oči na vydrápání

20.06.2016, 10:53
Názory a komentáře
Zaujalo nás
V repríze duelu předloňského MS, v němž se Francouzi se Švýcary společně zasadili o sedm branek, tentokrát nehrály prim góly, nýbrž příslušenství. Nekalým praktikám domácích neodolaly rovnou čtyři dresy, přičemž pod rutinním nátlakem jednoho ze Švýcarů pro změnu prdnul balon. Více fotbalové zábavy tedy přineslo utkání Albánie s Rumunskem, kde nováček konečně skóroval a živí naději na postup...

Ještě, než se pustíme do rozboru všech tří utkání, dovolte mi připomenout podstatu jednoho z pilířů tohoto formátu Eurozápisníku: tabulek se třemi výraznými postavami každého utkání.

Uvnitř hned zkraje najdete nejlepšího hráče daného zápasu dle statistického serveru WhoScored.com. Důvod zrovna jeho využití je nasnadě: tamější databázi považujeme za nejkomplexnější, a tedy i zpravidla nejlépe vypovídající o reálných výkonech.

Abyste potom nemuseli na onu stránku sami chodit, vypíchli jsme pro vás právě ty statistické kolonky, které k fotbalistovu ocenění symbolickou hvězdičkou patrně nejvíce přispěly.

Dále už následují čistě naše volby hrdinů i odpadlíků, přičemž jsme si soukromě dali za úkol nikdy se s WhoScored nekřížit a vybrat pro vás tím pádem co možná nejvíce aktérů.





1) Cabaye měl přinést do hry Francie nový rozměr, zahrál však "dokonalého Kantého". A ne že by na tom bylo něco špatně, to ani omylem. Yohan Cabaye v utkání proti Švýcarsku na svém postu poměrně dominoval a v roli nevýrazného defenzivního záložníka měl za celých devadesát minut snad jen jeden slabý moment. To když jasně fauloval Shaqiriho před vlastní šestnáctkou - jenže dokonce i tento ojedinělý okamžik rozhodčí přehlédl a Cabaye zůstal dokonale bez úhony. K tomu devětkrát odebral míč soupeři, třikrát přerušil Švýcarskou akci a čtyřikrát balón odklízel do bezpečí.

Já osobně jsem si však od třicetiletého záložníka představoval trochu jiný výkon. Cabaye je technicky na jiné úrovni než Kanté, má schopnost diktovat tempo hry a z hloubi pole ji i tvořit. Tohle jsme však, až na jeden, dva nevýrazné momenty, v jeho hře vůbec neviděli. A právě v tomhle je jeho přínos pro francouzskou hru, protože tyto kvality nikdo jiný v týmu nemá. Cabaye si však prakticky nechodil pro míče od stoperů, kteří vše hráli přes Pogbu nebo kraje hřiště. Když navíc balón měl, hrál ho téměř vždy opatrně a do stran. Jen dvakrát se odhodlal k vertikální příhře do útočné třetiny - a v obou případech neúspěšně.

Může to být způsobeno i tím, že Francie hrála především ve druhém poločase nezvykle reaktivní fotbal, míč měla na kopačkách výrazně méně času než soupeř, což pro hru deep-lying tvůrce hry vskutku není optimální situace. Považte sami - proti Albánii a Rumunsku měli Francouzi šedesátiprocentní držení míče, se Švýcarskem jen něco lehce přes čtyřicet. Abych to tedy shrnul, Cabaye zahrál výborně, byť do týmu nepřinesl příliš nového. Deschamps ho totiž využil přesně do utkání, kde mu klidně "stačil" Kanté. Je však příjemné zjištění, že bývalý záložník PSG zvládá i tuhle nekreativní roli.

2) Obrana Francie není žádný průšvih. Naopak, skvělá práce Ramiho s Koscielnym spolu se štítovým záložníkem má za příčinu enormní nudu pro gólmana Huga Llorise. Před turnajem přitom právě při diskuzích o hře středních obránců padaly nejsilnější zmínky na nedokonalost nebo potenciální trable. Obzvlášť Adil Rami, který by bez zranění řady zadáků nebyl ani v nominaci, měl být ohniskem v tomto negativním smyslu.

Jenže ono to až na drobné výjimky funguje Francii dokonale. Proti Rumunsku totálně shořel Evra, nedostatky mají svěřenci Didiera Deschampse i při standardních situacích. Ale tím to hasne. Zápas se Švýcarskem si podmanil Laurent Koscielny, který úžasně četl hru, vystupoval do přihrávek soupeře a překvapivě kraloval i v osobních a hlavičkových soubojích. Breel Embolo si s Koscielnym za zadkem ani "neštrejchnul" a nemohl využít své hlavní domény - rychlosti. Stoper Arsenalu byl pozičně tak vynikající, že běžecké souboje jednoduše nemusel podstupovat.

A tak se Lloris už druhý zápas za sebou nemusel ani jednou natahovat po střele. Za 270 minut na něj šly dvě rány - z penalty a po rohovém kopu. Francie měla při cestě za domácím zlatem spoléhat hlavně na nadupanou zálohu a silnou ofenzivu. Možná se však k finále bude muset proplížit přes perfektní obranu. Kapacitu na to evidentně má.

3) Pět bodů je pro Švýcarsko až až. Papírově bylo Petkovićovi svěřenci jasným favoritem na druhé místo, což nakonec i potvrdili a momentálně vyhlíží, zda v osmifinále vyrukují na Polsko, Severní Irsko nebo snad Německo. Je nicméně smutným faktem, že Švýcaři v základní skupině neprohráli jen záhadou a díky velkému štěstí.

Už před zápasem s Albánií si museli natrhat plné kapsy čtyřlístků a následně vynášet do nebes gólmana Sommera, protože ten i v oslabení musel řešit velké množství problémů včetně samostatného nájezdu v samém závěru utkání. Švýcarsko sice inkasovalo jediný gól z pokutového kopu, ale kdyby jich bylo třikrát, čtyřikrát tolik, nikdo by se nedivil.

Že je Djourou slabinou reprezentačního týmu se dokonale projevilo i dnes. Nebyl dokonalý pozičně, ztrácel v osobních soubojích a nestačil ani rychlostně. Všechny nedostatky se ukázaly při onom úžasném úprku Sissoka, kdy se Djourou nechal snadno opít rohlíkem, a pak se ani nemusel snažit unikajícího soupeře zastavit. O krajních becích v čele s nebránícím Rodríguezem už se toho napovídalo dost a dost. Pokud hned v prvním vyřazovacím kole Švýcaři v obraně nevyhoří, budu nesmírně překvapen.

(mu)





1) Po psychické stránce neměli Rumuni šanci. Přitom nechybělo mnoho a zápas se mohl vyvíjet úplně opačným směrem; v úvodních zhruba dvaceti minutách byli Rumuni viditelně lepší, ukazovali, že individuálně mají zkrátka kvalitnější hráče a albánský gólman Etrit Berisha znervóznil spoluhráče několika nejistými zásahy. Jenže to bylo ze strany favorita tak nějak vše. Jakmile si albánská hra takříkajíc 'sedla' - a poté, co sudí Královec benevolentně přešel pár přemotivovaných faulů - bylo už prakticky jasné, který z týmů je na zápas lépe připraven.

Albánci měli díky nějakým padesáti (!) tisícovkám fanoušků v Lyonu prakticky domácí prostředí a klíčové pasáže utkání zvládli na jedničku. Toto byl výkon sebevědomého týmu, který si uvědomuje vlastní limity a hraje přesně tak, aby vynikly jeho přirozené přednosti. Tedy herní organizace, bojovnost, výdrž a zdravá agresivita. Historická výhra je logickým vyústěním situace: Albánci se rvali, šli za třemi body, ukázali snahu a týmového ducha. Rumuni oproti nim vypadali jako nesehraný kroužek individuí.

2) Jaká je logika v krocích Anghela Iordanescua? Předchozí bod ostatně úzce souvisí s osobou zkušeného rumunského trenéra, jehož skládání základní sestavy v průběhu turnaje vyvolávalo otázky, na něž umí odpovědět asi jen on sám. Vlastně jde nakonec o otázku jedinou, ale o to palčivější: Proč bylo tak nutné najít v jedenáctce místo pro Bogdana Stancua?

Jistě, Stancu je stále ještě nejlepším střelcem Eura, teď už vlastně jediným Rumunem, který vůbec dokázal skórovat. Jenže oba góly vstřelil z penalty. Přičemž tu druhou, proti Švýcarům, v jediném zápase, v němž jeho tým bodoval, zařídil svojí akcí skvělý Chipciu. Který dnes na křídle chyběl, protože na jeho místě hrál právě Stancu.

Je těžké kritizovat hráče, díky jehož pevným nervům byli Rumuni před zápasem stále reálně ve hře (a proměnit penaltu skutečně není na této úrovni nic jednoduchého, jak dosvědčí jistý portugalský kapitán). Jenže s výjimkou jedné povedené střely ve výše zmíněné úvodní dvacetiminutovce byl Stancu na hřišti vlastně k ničemu. Na křídelní hru nemá techniku, rychlost ani pohyb, takže místo toho, aby talentovanějším Rumunům pomáhal tlačit na albánský blok, svým spoluhráčům spíše překážel. Také Stanciu nepotvrdil pověst jednoho z možných překvapení turnaje; na hrotu mezitím místo běhavého Andoneho operoval Alibec, chlap jak hora, jehož fyzické přednosti pozičně výteční Mavraj s Ajetim dokázali eliminovat.

Teprve po jeho zranění přišel do hry Torje a hra Rumunů opět získala šťávu a ofenzivní energii; to ale nebyla Iordanescuova zásluha, nýbrž dílo náhody, stejně jako proti Švýcarům, kdy nestíhajícího Rata nuceně vyměnil lépe hrající Filip. Dnes se na levém beku objevil Matel, což už bylo vyloženě havarijní řešení; Albánci také prakticky všechny útoky vedli přes jeho stranu, tedy přes Hysaje.

A můžeme sem přidat i rozhodnutí poslat do druhého dějství veterána Luciana Sanmarteana, který má sice dobrou techniku, ale je pomalý a především je to ofenzivní záložník. Iordanescu kvůli němu stáhl Prepelitu, přitom ale rumunský dvojblok ve 4-2-3-1 nefungoval už v první půli hlavně kvůli Hobanovi, který hrál příliš vysoko. Bez Prepelity pod stopery a se Sanmarteanem, neschopným stíhat albánské tempo, tak Rumuni za stavu 0:1 v klíčové fázi klíčového zápasu prakticky rezignovali na boj o střed hřiště. Prostě všechno špatně.

3) Albánská lekce z využívání prostoru na hřišti. Drtivá většina rumunských střel mířila zpoza vápna. Zčásti je to asi i ukvapeností ofenzivních hráčů, největší zásluhu ale hrál fakt, že skvěle organizovaná Albánie soupeře do vlastní šestnáctky vůbec nepustila. Pozorovat hru De Biasiho týmu bylo jako nahlížet do učebnice účinné taktiky pro outsidery: Orli skvěle pressovali, napadali soupeřovu rozehrávku, tlačili na míč a přehušťovali prostor v mohutných počtech, s čímž si rumunský střed zálohy zkrátka nedokázal poradit. Vypadalo to, jako by Albánie hrála přesilovku.

Pokud se hrálo na albánské polovině, mohli jsme (zejména ve druhé půli) vidět opakující se obrázek - bránící Albánec přebírá míč a z bloku okamžitě vyráží dva, tři spoluhráči, kteří se nabízejí ve volném prostoru.

To nebyl beton, ale naopak výsostně aktivní, účinná strategie - Albánci se rozhodně nespokojili s 'ucpáním' hřiště a nákopy dopředu, naopak vyráželi do nebezpečných kontrů, o které se staral zejména Hysaj (operující často jako falešné křídlo, zatímco 'křídelník' Lila se zatahoval za něj a bránil ze své nominální pozice pravého beka). Jedinou vadou De Biasiho vojensky sešikovaného 4-1-4-1 byl v první půli přemotivovaný 'držák' Basha, který možná mohl být vyloučen; po nástupu kapitána Cany však Albánie lépe absorbovala závěrečný nápor a nakonec po zásluze bere všechny tři body.

(dz)

Autor: Marek Ustohal, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXV. aneb Francie mířila příliš Sissoko
11.07.2016, 22:13
Eurozápisník XXIV. aneb Francouzský superhrdina GriezMan
08.07.2016, 13:08
Eurozápisník XXIII. aneb Bez Ramseyho je Wales Nanic
07.07.2016, 13:59
Eurozápisník XXII. aneb Olivoir, statečný Islande!
04.07.2016, 13:10
Eurozápisník XXI. aneb Hector konečně odhalil italskou Achillovu patu
03.07.2016, 12:19
Eurozápisník XX. aneb OšKubané Polsko a čím víc Lukaku, tím víc prohra
02.07.2016, 13:26
Eurozápisník XIX. aneb No Hart Feelings, Anglie
28.06.2016, 15:43
Eurozápisník XVIII. aneb Irové se pochlapili, Slováci se zaKuckali
27.06.2016, 12:50
Eurozápisník XVII. aneb Chorvatskou šachovnici ovládli dva portugalští střelci
26.06.2016, 09:39
Eurozápisník XVI. aneb Portugalský Cristus a irský Wesiáš
23.06.2016, 14:16
Eurozápisník XV. aneb Mor na české postupové naděje
22.06.2016, 11:37
Eurozápisník XIV. aneb Bales v plné parádě
21.06.2016, 09:53
Eurozápisník XIII. aneb Čtyři výchozí body pro zápas s Turky
21.06.2016, 00:40
Eurozápisník XI. aneb Špatná Ronaldova karma nevyšla Portugalce zdarma
19.06.2016, 12:00
Eurozápisník X. aneb Vida, ono to přece nějak půjde
18.06.2016, 09:27
Eurozápisník IX. aneb Brzká dovolenka pro kouče Fomenka
17.06.2016, 10:17
Eurozápisník VIII. aneb Na co se zaměřit při duelu Čechů s Chorvaty
17.06.2016, 02:53
Eurozápisník VII. aneb Francouze tentokrát spasil Griezed Lightnin'
16.06.2016, 10:45
Eurozápisník VI. aneb Třetí dech báječného geronta Gery
15.06.2016, 09:30
Eurozápisník V. aneb Wilmots a jeho pochybná fotbalová velmoc
14.06.2016, 09:02
Eurozápisník IV. aneb Löwova osvědčená neosvědčená Marioneta
13.06.2016, 08:37
Eurozápisník III. aneb Kde má český tým před Španělskem rezervy
12.06.2016, 18:00
Eurozápisník II. aneb Lepší zbRoy, stejný výsledek
12.06.2016, 09:24
Eurozápisník I. aneb Francie si mírně koleduje o naši nEvraživost
11.06.2016, 12:41

Komentáře (167)

Přidat komentář
kylo ren

albanie

Reagovat
smazaný uživatel

Albánie super, ale za jednu upocenou výhru se snad postupovat nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
veikko

Pořád lepší než třeba tři uhaluzené remízy, které by momentálně na postup měly stačit tak na 95%.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Já v ten postup Švédu bez vystřelení na bránu věřím.

Reagovat
andrew96

To dáme

Reagovat
smazaný uživatel

to je právě dost možná právě naopak. kdo ukázal větší sílu? ten kdo 2x prohrál a jednou vyhrál anebo ten, kdo 3x neztratil..

za mě prostě to třetí... i když nerad..

Reagovat
Y.N.W.A

jasný, maj jen tři body, ale za ty výkony by si to zrovna Albánie zasloužila... v tý konkurenci týmů na třetích flecích

Reagovat
smazaný uživatel

někdo téměř najisto postoupí se 3 bodama, ale bohužel pro sympaticky hrající Albánii nejspíš ne se skóre 1:3

Reagovat
domingo

Bude to zaviset na Cesku no. Kdyz neporazi Turky, tak Albanie tak na 80% postupuje.

Reagovat
smazaný uživatel

když nás dají Turci o dva góly, tak jdou před Albáni na vyšší počet vstřelených branek.i

spíš by bylo zajímavé, co by se stalo, kdyby neplatil třetí neregulérní gól Španělska, a Turci nás porazili 1:0. Pak by jak oni, tak i Albánci měli 3 body a skóre 1:3

Reagovat
Kily

v tom případě by na tom díky pravidlu fair play zřejmě byli lépe Turci díky výkonu rozhodčího v zápase s Chorvatskem, který velkoryse netrestal jejich zákroky, které volaly po kartách

Reagovat
Kily

i když včera prý zase na začátku odpustil rozhodčí červenou kartu jednomu Albánci, no jako byla by z toho asi celkem zajímavá debata

Reagovat
smazaný uživatel

to s tou červenou je dobrý.

Furt se rozhodčí chválí a pak za jeden den v každým zápase dvě hrubky, jednou ve prospěch Albánie, podruhé Francie.

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou právě debaty úplně o ničem, protože pak bys musel do celýho toho započíst to, jak na turnaji potlačili sudí káru domácím Frantíkům. A nejspíš by se našel i někdo další, kdo by si nárokoval, že jim sudí ufoukli lepší výsledek.

A když už jsme na té spekulativní rovině, tak třeba Albánci se na turnaj dostali hodně diskutabilně na úkor Srbů. Kdo tam tenkrát udělal botu, asi nikdo nikdy stoprocentně nerozklíčuje.

Reagovat
Y.N.W.A

Koho zajímá Euro, když se právě losují prvné dvě předkola CL a EL!

Reagovat
Azazelo RD

Všechny.

Reagovat
Realita

Nejhorší mundial v historii!!

Reagovat
Al Capone

Mundial je euro jo?

Reagovat
Realita

Pardon, nejhorší Dial :D

Reagovat
Y.N.W.A

přesně, bez Messiho, Neymara, Suareze, Sancheze a Jamese Rodrigueze to vůbec není ono

Reagovat
domingo

Jinak teda ten format je sice super v tom, ze se fakt hraje do posledni minuty o vsechno.. Jenze Albanie ted bude tri dny trenovat a pak treba poleti domu. To je sileny

Reagovat
Godwinson

32 týmů

Reagovat
Azazelo RD

16 týmů.

Reagovat
Tigerinho

a místo kvalifikace dvojzápas..

Reagovat
smazaný uživatel

44 týmů, 4 skupiny po jedenácti týmech a můžeme kašlat na Kaprligu.

Reagovat
Y.N.W.A

jako už jen to, že maj teoretickou šanci pro ně musí bejt motivací... fyzicky jsou na tom dobře, můžou se jen sehrávat, trénovat standardky a taktický vzorce, rehabilitovat a užívat si Francii... k tomu každej den pro nároďák, kterej je pohromadě se hodí i do budoucna - i když teda nevím, jak to ti Albánci maj s tím útěkem do Kosova

Reagovat
stas87

Basha mal byt urcite vyluceny, nie mozno. Vlastne je pre mna prekvapenim, ze to skoncilo len 0:1. Rumunsko polozilo podla mna dve veci:

1, Tatarusanove vybehy na centrovane lopty.. a specialne, pokial na turnaji inkasuje tim styrikrat a brankar je podpisany pod 50% branek, je to obrovsky problem. Vzhladom k impotentnosti v ofenzive..

2, Iordanescu odmietal zmenit hru a taktiku. To, ze mu to vyslo v prvom zapase takmer dokonale je fajn, lenze oni nepochopili, ze podobny super ich uz v skupine necaka. Chipciu priniesol sviezi vietor a ja som uz pred turnajom pisal, ze by mal dostat vela priestoru. Stancu okrem tych dvoch penalt k nicomu, doslova, tah so Sanmarteanom bol posledny vykrik zufalca.

Reagovat
Kucka

*Cabaye, bývalý záložník PSG

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Clevelaaaand

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

James

Reagovat
kubys

Brzo...

Reagovat
smazaný uživatel

Jako po game 4 jsem už nevěřil, ale o to větší bomba to teď je.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Koscielny překvapivě kraloval v osobních a hlavičkových soubojích, to kdo napsal?

Reagovat
pawelFCB

Lol, ještě, že Puma nedělá kondomy

Reagovat
Riviera Kid

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně za originalitu

Reagovat
F.Torres

Reagovat
smazaný uživatel

Teď by to chtělo toho ještěra 'A ukrads to ty od Shaqiriho nebo Shaqiri od tebe?'

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
SunFells

A ukrad to Shaqiri od těch desítek lidí, co to zahlásilo už během zápasu?

Reagovat
smazaný uživatel

Zahlašuje se aut, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo psal to o Švýcarech? to je totiž neskutečnej blábol.

I když jejich hra nebyla tak dominantní, tak jak proti Rumunsku, tak hlavně proti Albánii měli neskutečné množství šancí, možná i víc než sterilní Francie, a i včera měli kopat dvě penalty za dva jasné fauly ve vápně, oba od Sagni.

Reagovat
smazaný uživatel

Niekde som čítal, že Švajčiari pred MS 2018 začnú obliekať Nike. So sponzorstvom Pumy to ide dole vodou, v Európe už majú prakticky len ČR, Slovensko, Taliansko, Rakúsko a Kosovo, v Afrike im zostala špička v Guinejskom zálive plus Senegal, no a zo zbytku sveta Uruguaj. Hlavne ten "úprk" severnej Afriky od Pumy bol pozoruhodný. A pritom, čo sa týka dizajnu, je Puma jedna z mála, čo si udržiava kreativitu a tie najnovšie africké dresy s novou technológiou by nemuseli byť márne.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty dresy Švýcarska ještě, že se Puma soustředuje pouze na produkci sporotvního vybavení a nevyrábí například kondomy.

Reagovat
CubONE

Mna teda FRA-SUI futbalovo velmi bavilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Cristiano Ronaldo kurz 1,2 na zlatu loptu, Messi 2,0 ...to kde som ked Ronaldo ziska ZL to bude fraška, sak on výkonmi nepatri ani do top 3 ...si to zrekapitulujme na jednej strane hráč čo ako čistkrvný strelec dal tento rok 29 golov a 8 asistencii, na druhej tvorca playmaker argentiny barcelony co dal tento rok 33 golov a 20 asistencii, na jednej strane hrac co vyhral LM , aj ked v roku 2016 mu vysiel jedine zapas z Wolfsburgom, na druhej strane hrac co vyhral Spanielsku ligu a Spanielsky pohar (vo finale pohara pripravil oba goly), na jednej strane sa jednemu na Euru nedari (aj ked zmenit sa to moze, nevravim ze nie, ale na titul to asi nebude) a na druhej strane hrac co dal za necele dva zapasy v Cope 4 goly a na 2 nahral, a jeho hra zastavuje dych, tak tu sa pýtam kompetentných kde sa stala chyba

Reagovat
smazaný uživatel

Holt nasázel plno gólů v LM, která je pro ty (často) analfabety, kteří volí, nejvíc vidět.

Reagovat
smazaný uživatel

hej ale kedy ich nasádzel, minuláý rok, a proti Komu, Malmo a Shaktar 11 golov, inak PSG 0 , tak podla mna by to bola fraska ak by to vhral, i ked jemu staci aby mu vysiel 1 zapas z 20 a je za boha

Reagovat
misinho7

aha lebo ty si odbornik uplne nestrany len tak pomimo nevidel som neobjektivnejsieho cloveka ako teba a roberosa a takych podobnych neratam..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak fandim Messimu, ale aj ako nestraaný by som sa nedostal do tej fazy ze by som pokladal ze bol ronaldo tento rok lepsi, a mam pi.i nech to vyhra Hamsik aj

Reagovat
misinho7

Hamsikovy by to prial snad kazdy slovak aj na ukor Ronalda ci Messiho..ja urcite slovaka co yhral GB este nemame

Reagovat
smazaný uživatel

ale třeba suarez byl v tom případě lepší neý oba dva a stejně je asi bez šance

Reagovat
domingo

A ten Ronaldo hraje za Rumunsko, Svycarsko nebo Albanii?

Reagovat
bakasa

Já vůbec nechápu, že vás tyhle ankety vzrušují.

Reagovat
smazaný uživatel

pokud Messi vyhraje copu tak to bude mit vetsi vahu nez lm. porad se jeste musi odehrat podzim a pokud messi predvede svuj standard tak se znovu ukaze ten rozdil ve kvalite

Reagovat
misinho7

copu si mozu strcit niekam

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle si nemyslím. Copa prostě nemá takový zvuk, jako EURO nebo LM. Nejde o kvalitu, ale o profláknutost. A tam prostě Copa nemůže konkurovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani kvalitou nemůže konkurovat. Je tam 5-6 pořádných mužstev. Pak je hrozný kvalitativní schod.

Reagovat
Kokesh

Kterých? Brazílie vyletí ze skupiny, suverénní Mexiko dostane sedm. Kvalita asi jen od Chile a Argentiny. Možná je Copa zábavnější, ale tím to končí.

Reagovat
smazaný uživatel

a kolik kvalitních mužstev je na euru? na ms se ukázalo že ta špička je celkem vyrovnaná a ten zbytek je v obou případech spíše do počtu

Reagovat
smazaný uživatel

Copa 2016

1. rank

Argentina, Chile, Kolumbie

2. rank

USA, Brazílie, Ekvádor

3. rank

Peru, Venezuela, Mexiko

4. rank

Kostarika, Paraguay, Uruguay

5. rank

Panama, Bolívie, Haiti, Jamajka

EURO 2016

1. rank

Francie, Německo, Španělsko, Itálie

2.

Anglie, Portugalsko, Polsko, Chorvatsko, Belgie

Dál netřeba pokračovat. Kde je větší koncentrace kvality je vidět. Kvalita na Copa America je, ale na EURU je víc rozprostraněná.

Kvalita nerovná se atraktivita. To co je kvalitní často bývá nudné. Viděl jsem zápasy na Copě a zábavná je proto, že je tam neuvěřitelné množství individuálních selhání, z toho plynou šance a góly. A třeba taková Uruguay si ve dvou zápasech nebyla schopna přihrát na dva metry bez toho, aby byli pod tlakem. Na EURU většina mužstev s tímhle problém nemá (bohužel jedním z těch málo mužstev, která s tímhle problém mají je ČR). Samozřejmě souhlasím, že Copa může být pro většinu zábavnější, už z podstaty fotbalu, kterou jsou góly. Ale to neznamená, že je kvalitnější.

Reagovat
smazaný uživatel

dík za práci s vypsánim. evropa má tu špičku širší, ale ta špičky copy s ní dokázala na ms držet krok. ale celková kvalita je ve prospěch eura. já se (asi chybně) zaměřil pouze na ty největší favority a ty srovnal.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, tam s tebou souhlasím. V té špičce nevidím nějaký zásadní rozdíl. Problém v Americe už ale vidím u toho druhého ranku. Brazílie zavisí na Neymarovi, s ním nebo bez ním se dokonce odvážím tvrdit osciluje mezi 1. - 3. rankem. USA hraje "evropsky", což je po hříchu jejich jediné kouzlo a jen díky taktice se dostali do semifinále. Ekvádor, Peru, Mexiko, Venezuela disponují kvalitními hráči, kteří by svými různými přednostmi v evropských nároďácích vynikali, koneckonců v Evropě vynikají. Např. mladičký Venezuelčan hrající za Granadu Penaranda. Extrémně dynamický hráč. Mexiko mělo trochu pasivní, ale dominantní projev. Že měli lehkou skupinu jim ale Chile názorně demonstrovalo. Peru, Ekvádor mají docela solidní herní projev. A na EURU by se neztratily. Ale jinak byla na Copě produkce individuálních chyb ve srovnání s EUREM šílená. Musím uznat, že Simeoneho trend aktivního defenzivního fotbalu má až zděšující ohlas. Po téhle stránce určitě EURO překvapilo a dokonce až šokovalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Klinsmann se myslím paradoxně nechal slyšet, že Copa bude zábavnější než EURO. Primární cíl hry USA je neinkasovat.

Reagovat
smazaný uživatel

normalne ne ale 100. výročí je něco trochu jiného a má to ten zvuk. navíc pokud je přivede k mezinárodnímu úspěchu po delší době tak to bude mít obrovskou váhu a srovnatelnou s lm. kde navíc v těch nejtěžších zápasech ronaldo moc vidět nebyl

Reagovat
teenz

Reagovat
smazaný uživatel

No právě že normální Copa by imho spíš měla větší zvuk než tahle "umělá".

Reagovat
misinho7

Reagovat
smazaný uživatel

jaký je rozdíl mezi normální a touhle?

Reagovat
misinho7

ze tato vobec nemala byt...umelo vytvorena...

Reagovat
smazaný uživatel

jsou tam horsi tymy? umele vytvorena? jak se to vezme. je to k nejvetsimu moznemu vyznamnemu vyroci a na viteze se bude vzpominat vic nez na ty normalni. podle me to ma obrovskou vahu

Reagovat
smazaný uživatel

Panama, Haiti, Kostarika, to většinou na CA nebývá ne?

Reagovat
smazaný uživatel

chybí tam někdo z velkých favoritů a top mužstev? ne. euro se taky rozšířilo a hrajou tam horší mužstva než normálně, ale ne celkovou kvalitu a potřebu k vítezství to nemá vliv

Reagovat
Kokesh

Jak by mel taky nekdo chybet, kdyz se nehraje kvalifikace jako na Euro? Bronzovy Nizozemci z posledniho MS se na turnaj divaji pekne z TV, to se na Cope stat nemuze.

Reagovat
smazaný uživatel

co to je za blud?

Reagovat
Kokesh

Ne. Letos to je vyjimka, ze to rozsirili na 16, jinak tradicne 12.

Reagovat
smazaný uživatel

aby mal konecne messi trofej aj s repre tak sa to uz hra kazdy rok namiesto kazde 4.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak normální Copa je pořádaná každý 4 roky. Tahle je teda z důvodu toho 100. výročí pořádaná jeden rok po klasický Copě, což prostě v mých očích tu prestižnost toho turnaje snižuje, nic víc. Prestiž těhle turnajů taky spočívá i v tom, že příležitost na nich něco dokázat, je značně limitovaná a tu šanci máš jen jednou za delší časový období a to v případě týhle Copy prostě neplatí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tohle beru a chápu ale ona se taky ne vždycky pořáda každý 4 roky. a k takhle významnému výročí se to velmi hodí a na vítěze se bude pamatovat víc než na ty regulérní. je tam jiná kvalita týmů? liší se to nějak od té standartní? stejné turnaje a pro vítězství musí udělat tým stejnou práci

Reagovat
Switchback

není to tak dlouho co byla každý dva roky ... to pak musel bejt turnaj o hovně ...

Reagovat
smazaný uživatel

nejvíc by prospělo.. a snad i těm dvoum.. kdyby to vyhrál někdo jinej..

před eurem se mi líbil Griezmann.. minule někdo vystihl, že by to mohl být i Don Andres - v tom já souhlasím! teoreticky i Modrič..

Reagovat
teenz

To se nestane, dokud tu ti dva budou a budou relativně dobře hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

což je škoda..

třeba Cristiana už mezi 2 nejlepší fotbalisty sám nepočítám..

Reagovat
jenage

"Výrobce sportovního vybavení Puma hodlá vyšetřit, jak je možné, že se hned šesti švýcarským fotbalistům při nedělním utkání s Francií na mistrovství Evropy roztrhl dres."

Jasně, ty dresy se roztrhly samy, kdyby Frantíci nefaulovali, tak se nic neroztrhne.

Reagovat
10

vtipný je, že snad ani jeden z těch faulů, kdy k roztržení dresu došlo, nebyl pískanej

Reagovat
fantomas

Jono

Reagovat
10

a to jsem si včera při tom prvním roztržení říkal, že možná Puma nechtěně (nebo naopak geniálně) vymyslela způsob, jak tyhle fauly ze hry vymítit a pomoct rozhodčímu...těsně vedle

Reagovat
fantomas

Ten byl zrovna penaltovej ne? Nebo snad min. dvakrát se dres trhal i přímo ve vápně, pokud se nemýlim.

Reagovat
10

ano, v obou případech Sagna...tohle vždycky písknou jen Chiellinimu za Juve, jinak se toho rozhodčí bojí mi přijde

Reagovat
fantomas

Jojo, ten jeden Sagna byl vyloženě donebevolající.

Reagovat
Kily

celkem pešek pro Švýcary i vzhledem k tomu, že Rumuni proti nim za tohle penaltu kopali. Tu zase zařídil Lichtsteiner, že on sedí v kabině hned vedle Chielliniho?

Reagovat
10

vůbec bych se tomu nedivil

Reagovat
jenage

Reagovat
C-M@ster

Kdysi jsem v zajímavostech v Kačerovi Donaldovi četl, že to už takto někdo vymyslel. Tam se to ale trhalo ve švech, ne uprostřed dresu.

Reagovat
smazaný uživatel

Kačer Donald

Reagovat
C-M@ster

... nejzábavnější časopis na světě!

Reagovat
jenage

Mohlo by to být podobně jako v hokeji, kde krev = automaticky 2+2 minuty, tady by to bylo roztržený dres = automaticky žlutá.

Reagovat
Kokesh

Jasný, taktik Mourinho by jim je trhal už ve vchodu.

Reagovat
Sergi Samper

Reagovat
smazaný uživatel

rozkousnout si ret v hokeji uměly jen ty největší hovada.. dres si roztrhaj i malý holky..

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

tak jasnější známka faulu snad neni. ale tak tradičně se pořadatelskému týmu přípískává a ani ve francii to neni vyjímkou. viz hned úvodní gól turnaje a úplně zřejmý faul

Reagovat
10

snad se to nezvrhne jako v Koreji

mě zatím nejvíc dostal ten zákrok Alderweida na Longa 30 vteřin před prvním gólem Belgie - http://soccer123.net/wp-content/uploads/2016/06/belgian.png

Reagovat
fantomas

Reagovat
kiciN

dneska nebude podcast?

Reagovat
fantomas

Ale jistěže bude, už ho vkládám na SC jak se hraje v 21 až, tak jen tolik nespěcháme

Reagovat
kiciN

vpohode, me to jen casove vyhovovalo na poslouchani v praci, diky za info

Reagovat
fantomas

Zejtra to bude zas +- jako dřív.

Reagovat
kiciN

top

Reagovat
Azazelo RD

Nemá mít hlavu tak nízko!

Reagovat
vrabejka

https://youtu.be/6JyufwtDYTo

6 díl EuroPodcastu.

Reagovat
10

při rychlosti x2 dokonce mluvíš relativně nepostiženě

Reagovat
teenz

Reagovat
misinho7

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Ty vole, to se fakt poslouchá regulérně líp, ne-li dobře

Reagovat
fantomas

Tam se pak člověk musí vyloženě smát slovnímu spojení "rychlost normální"

Reagovat
10

Reagovat
vodka

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
kiwwi

1.5x je tak akurat

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

čtení za 4 -

Reagovat
smazaný uživatel

Zase Bekim Šalaj.. panebože je to Ádám Szalai (Maďarsko) a Bekim Balaj (Albánie).

Reagovat
C-M@ster

Dělá si kontrolu, jestli to někdo poslouchá.

Reagovat
smazaný uživatel

Fandím ti. Jen tak dál. Máš zápal, přijde zlepšení. Kritikou se nenech odradit, ale buď jí přístupný.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

to uz ma 6 dielov

Reagovat
vodka

já fakt nevěřím, že to není trolling, to je neskutečné

Reagovat
Counter

Mats Hummels asked if he's been told that Will Grigg is on fire. Says he might give him his jersey. "I love that story. I'm a great fan."

Hummels asked if his defence is terrified. Well played, that man. "I like this song and these actions..but it's not quite right".

Hummels has now been asked to sing the Will Grigg song: "I'm the worst singer in the squad so maybe I shouldn't do that."

to je panečku fenomén

Reagovat
misinho7

hral ten Grigg uz dajaky zapas vobec na Eure? severnich irov som este ani raz nesledoval

Reagovat
misinho7

severnych*

Reagovat
Counter

Ani minutu

Reagovat
misinho7

tak snad mu daju sancu aspon v poslednom zapase

Reagovat
Swarley

Reagovat
kiwwi

chant of the EURO s naprostym prehladom

btw typek co ho vymyslel dostal permicu na Wigan

Reagovat
Kokesh

Proc ho trestaji?

Reagovat
Masi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Všichni, co četli preview Severního Irska, tohle už dávno vědí

(tzn. tak 20-25 lidí)

Reagovat
vodka

ono stojí si to preview přečíst jenom kvůli diskusi fantomase s Fergusonem

Reagovat
kiwwi

daj link

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Counter

To je pravda no

Reagovat
Hokaido

Reagovat
andrew96

Reagovat
Shevchenko

Tak už se začíná trošku rýsovat pavouk. Švýcarsko asi s Polskem, Francie na Severní Iry. Druhý tým z naší skupiny na Italy, no a třetí pravděpodobně s vítězem B, takže večer uvidíme.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele