Africký zápisník VI. aneb Senegalci ukoulibaly dalšího soupeře

05.02.2022, 02:25
Názory a komentáře
Senegalská radost (© AFP)
Sedmdesát minut se prakticky nic nedělo. A potom přišla senegalská erupce v rytmu tří gólů, které západoafrické zemi přihrály už třetí účast ve finále Afrického poháru národů. Tolikrát ještě žádná nepozlacená reprezentace ve vrcholném utkání Afconu nevystoupila; bude tedy platit "do třetice všeho dobrého”?

To nikdy nevíte, protože Senegalu se naopak postaví jeden z nejúspěšnějších finalistů historie — sedminásobný šampion z Egypta, který prohrál zatím jen dvě finále, a to ve dvou velice odlišných érách (1962 a 2017).

Ať už to dopadne jakkoliv, můžete si být jisti jedním: buď Sadio Mané, nebo Mohamed Salah budou v rámci předehry baráže o mistrovství světa 2022 skousávat už druhou ultrahořkou pilulku coby poražení finalisté Afconu. Jedná se tedy de facto o výběrové řízení na tuplovaného nástupce Didiera Drogby coby nejvýznamnější smutné tváře kontinentu.

Postup pro oba finalisty se věru nerodil hladce, když Egypt už podruhé na šampionátu musel spoléhat až na penalty, a podruhé na jiného brankáře. Gabaski si však vedl ještě lépe než Sobhy, takže v tomto směru se Faraoni před potenciálním nedělním rozuzlením nemají čeho bát.



Burkina Faso - Senegal 1:3

02.02.2022 20:00

Góly: 82. Blati Touré - 70. Abdou Diallo, 76. Idrissa Gueye, 87. Sadio Mané

Více informací k zápasu

1. Senegal poprvé nastoupil s (rádoby) desítkou, a nebylo to vůbec znát. Protože tou desítkou byl, ehm, Idrissa Gueyé — dobrý to hráč, ale stejně tak v žádném případě vhodný kreativní doplněk k osamocenému hrotovému útočníkovi. Aby toho nebylo málo, technicky poměrně limitovaný Gueyé se zároveň později v utkání ujímal i přímých kopů, a stal se tak nechtěným symbolem tohoto Senegalu — uspávajícího kolektivu, který je zároveň připraven v určitých momentech vyrazit zběsile kupředu a soupeře v horizontu pár sekund zaskočit.

Na to je přesně Gueyé dobrý; na doplňování z druhé vlny, obecně atakování vápna. Tam už sice vzorně nezakončí, o tom jsme se zkraje tohoto Afconu též přesvědčili, ale doběhne tam a udělá průvan. To Cissému, zdá se, ke spokojenosti stačí, ale otázkou je, zdali by mělo. Stavět Gueyého do takové role je v podstatě ekvivalent Šilhavého volby Alexe Krále na "falešnou desítku”. Ani on tam neměl jen špatné momenty, ale zisk to v součtu přinášelo spíš mizivý.

Ani po druhém postupu do finále v řadě (něco, co se v tomto století podařilo jen Kamerunu a Egyptu) a dalším třígólovém výkonu se tak kuriózně nelze ubránit dojmu, že se Senegal na špici africké pyramidy vyšplhal, zatímco se tuze ochotně tzv. střílel do vlastní nohy. Pravda, už zvládá být efektivní — Gueyé neasistoval u jediné střely soupeře a míče se ve vápně soupeře dotkl všehovšudy jednou, to však zrovna při střelbě klíčové branky — ale Egypt se na rozdíl od Rovníkové Guiney a Burkiny Faso téměř jistě nezlomí sám.

2. Ale abychom Cissému nekřivdili, jedné hvězdě systém přizpůsobil, a není jí nikdo menší než Sadio Mané. U něj pořád nelze říct, že by soupeře likvidoval, ale podíl na pěti gólech je prostě podíl na pěti gólech, a že čtyři z těch příspěvků přišly ve vyřazovací fázi, není žádná náhoda.

Senegal zahájil turnaj ve formaci 4-4-2, která měla adresovat výše dotčenou absenci kreativních hráčů uprostřed pole, a zároveň poskytnout Manému potřebnou volnost v neukotvené roli druhého hrotového útočníka. Výsledek byl však tristní: Manému se vůbec nedařilo přebírat balony mezi liniemi, a tak se za nimi věčně honil do stran, k rohovým praporkům, zkrátka do prostorů, odkud se mu následně neútočilo hladce. Senegal zůstává třetím nejčastěji centrujícím týmem na šampionátu (v přepočtu na 90 minut), a plno z těchto centrů si nahnalo právě zkraje turnaje, kdy vyloženě nevědělo kudy a jak útočit.

Na tomto místě se sluší podotknout, že Mané v roli "doplňkového útočníka” a v této formaci exceloval v kvalifikaci na MS 2022 proti Kongu, Namibii, Togu... ale ani jeden z těchto týmů se na Afcon ani nepodíval, a to nám možná říká vše podstatné. Guinea mezitím Maného de facto vymazala. Od Cissého bylo tedy jedině správným rozhodnutím přetočit systém do 4-3-3, a tímhle jednoduchým návratem ke "kořenům” — právě takhle, s Maném na levém křídle 4-3-3, se Senegal probojoval do finále 2019 — vyřešil polovinu svých problémů. Jak je to občas jednoduché (když máte v kádru úřadujícího Afrického fotbalistu roku)...

3. Být neohroženou největší ofenzivní hvězdou druhořadého týmu je těžký úděl, a Bertrand Traoré pěkně zblízka nahlédl proč. Vy totiž v podstatě nemůžete vyhrát: pokud naložíte celou zemi na svá bedra a prostě ji přes cílovou čáru klidně v křečích dotáhnete (viz víceméně osmifinále s Gabonem, byť ho nedohrál), lidi vám leda tak odměřeně zatleskají, protože se to od vás zkrátka tak nějak očekává; pokud tak neučiníte, jste obratem onálepkováni jako "ten, kdo nezahraje v nejvýznamnějších zápasech”.

Když byl ještě v kurzu, Pierre-Emerick Aubameyang by mohl o tomto stigmatu vyprávět své (na svém prvním Afconu 2012 sice zářil i ve čtvrtfinále, pak ale selhal v rozstřelu a rozhodl tak nakonec v neprospěch hostitelské země). Ještě lepší příměr však nabízí Jonathan Pitroipa, Traorého krajan, který Burkinu Faso z velké části dotáhl do historického finále Afconu 2013, aby tam u něj takřka každá akce začínala i končila, zatímco se utápěl v kličkách.

Traoré byl ve středu postavou totožného ražení. Byl zjevně ukrutně přemotivovaný a možná i nervózní, když dvakrát natahoval z nesmyslných pozic, dvakrát ztrácel míč při hloupých pokusech o vývoz balonu z hloubi pole, a jen jednou jakž takž uspěl s akcí uvnitř vápna.

Pokud vás jako vyslance nejbohatší a nejpopulárnější ligy na světě dokonale zastíní borci z egyptské ligy (Blati Touré) či druhé nejvyšší francouzské soutěže (Gustavo Sangaré), je holt něco špatně. A na semifinálové scéně je to vidět násobně víc než ve skupinové fázi.

(td)



Kamerun - Egypt 0:1p

03.02.2022 20:00

Góly: -

Více informací k zápasu

1. V souboji dvou portugalských trenérů nakonec vyhrál ten starší, a to zejména díky tomu, že se rozhodl nepokoušet štěstí a prostě svůj tým vyslal na hřiště ve stejném rozestavení a se stejnými pokyny jako obvykle. Egypťané se na celém Afconu prezentují jako takticky dost rigidní tým — Carlos Queiroz organizuje svoji jedenáctku do poměrně precizně sešikovaného 4-3-3, a to včetně největší hvězdy Mohameda Salaha, který si v národním dresu hledí pravé lajny a nemá (na rozdíl od Sadia Maného v Senegalu) volnou licenci hledat si na hřišti místo podle potřeby. Nikdo nečekal, že by Faraoni na Kamerun vyrukovali s něčím jiným, a skutečně: tento Egypt jsme všichni poznávali.

Toni Conceição oproti tomu zahájil turnaj v ofenzivním 4-4-2 a později přetočil svůj systém na organičtější 4-1-4-1; takto ostatně Nepřemožitelní Lvi nastoupili i ve čtvrtfinále proti Gambii, s Gouetem před stopery a kreativními záložníky Honglou a Anguissou v linii před ním. Pro semifinále se ale šedesátiletý stratég rozhodl pro drobnou změnu: ačkoliv personálně se v jeho sestavě nic nezměnilo, rozestavení proti Egyptu připomínalo spíše kompaktní mix mezi 4-3-3 a 3-4-3.

Cílem nejspíš bylo zúžit prostor mezi jednotlivými řadami a eliminovat tak opakující se kamerunský problém: Lvi totiž postupovali turnajem spíše tak, že soupeře jednoduše přestříleli, jejich porézní, pohyblivý systém však zároveň z Andrého Onany udělal gólmana s druhým nejvyšším počtem zákroků po čtvrtfinále. Předpokládám, že Conceição se jednoduše pokusil "zdrcnout” své muže na menší prostor, protože nechtěl do potenciálně nebezpečných pozic pouštět zrovna Salaha s Marmoushem; proto taky levý bek Tolo dostal za úkol držet se vzadu do té míry, že občas vypadal spíše jako LCB. Fair enough.

Do značné míry to taky fungovalo — Kamerunci byli opticky nebezpečnějším týmem a Egypťany opravdu po větší část zápasu eliminovali. Problém byl v tom, že Tolovo zatáhnutí úplně vyřadilo z provozu celou lajnu směrem dopředu. Napravo hru stále táhl spolehlivý automat na asistence Collins Faï, jenže to v důsledku znamenalo, že Lvům pořádně fungovala jen jedna strana hřiště; chvílemi se zdálo, že by proti Faïovi měl na LWB hrát Hongla, ale to nedává moc smysl, když Hongla je LCM, ne brousič lajny. A možná to ani v popisu práce neměl, prostě se jen tak... toulal po hřišti, bezcílně, jakoby bez jasných pokynů.

Karl Toko Ekambi, dvougólový hrdina čtvrtfinále, tak na levém křídle jednoduše neměl dostatečnou podporu; Conceição tímto v podstatě obětoval nezanedbatelnou část své ofenzivní síly na oltář sevřenější taktiky. Můžete to brát třeba tak, že v souboji proti Queirozovi "uhnul jako první”: to on reagoval na soupeře, to on se přizpůsobil.

2. Kamerun rozhodně neplatí za žádné třasořitky, ale obrovskou roli v egyptském triumfu hrál jednoduše fakt, že jsou Faraoni fyzicky silnější. Nebo alespoň v tomto duelu tak působili. Čestnou výjimkou budiž stoper Ngadeu, jehož schopnost udělat si ve vápně prostor představovala asi největší kamerunskou zbraň.

Jinak ale Queirozovi muži dominovali: ve vyhraných hlavičkách i obranných zákrocích (a faulech) byli skoro 2x lepší (nebo v případě faulů technicky horší), a dokonce se jim podařilo 23x (!) obrat soupeře o míč. Aboubakar takto narazil pětkrát, Anguissa taky pětkrát, Hongla čtyřikrát. Na druhé straně prakticky jediní hráči, kteří v egyptském dresu přicházeli o balon, byla obě křídla (Salah a Marmoush); z tohoto pohledu Conceiçãova taktika fungovala, jenže když se podíváme na celkový obraz hry, Egypťané svého soka zkrátka fyzicky přejeli.

3. A nezapomínejme ani na mentální sílu: Kamerun trefil dvakrát brankovou konstrukci, hnalo ho domácí publikum, ale Egypťany jako by jednoduše nic nevyvedlo z míry, což jsme ostatně jasně viděli v penaltovém rozstřelu. Tento tým psychicky roste s každým zápasem, působí dojmem, že zkrátka má vítěznou mentalitu. Ostatně podobně jako Senegal. Když si to vezmeme kolem a kolem, je složení finále z tohoto pohledu zasloužené. I toto je výhoda toho, že vaše největší hvězdy hrají za elitní tým Premier League a mají zkušenosti z vítězných tažení v domácí soutěži i Lize mistrů; ta kamerunská sice nejspíš vyhraje trofej pro nejlepšího střelce Afconu, ale ligu pravidelně kope v Saúdské Arábii...

(dz)

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (194)

Přidat komentář
johnik

Nadpis

Reagovat
eder

...ale i článek je dobrý

Reagovat
johnik

Jj o APN si nenechám ujít

Reagovat
eder

To vážně ani to finále nevysílá žádná z dostupných TV?

Reagovat
Liquid

V čem máš problém když to poběží na youtube bez reklam ?

Reagovat
eder

Dík, to jsem nevěděl.

Reagovat
oli9

Jakože by někdo koupil jen finále? Pochybuju, že by sem na tom dokázali domluvit.. Navíc Eurosport už má žně s olympiádou

Reagovat
eder

Olympiáda je asi teď globální priorita, to je fakt. Bývaly doby, kdy aspoň finále takových pohárů vysílala například i ČT, ale to už je nejspíš minulost...

Reagovat
oli9

Tak veřejnoprávní TV tam asi moc prostředků nebude no, tam jsem alespoň rád za to finále LM jelikož i když spousta lidí nesouhlasí tak vidět studio a komentář na ČT je příjemná změna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kejza

Reagovat
John Obi Mikel

Ale N'jie, domácí výběr v rozstřelu zKamal: čtvrtá pětKa - meruna vedle branky

Reagovat
smazaný uživatel

Burkina Faso

Škoda že už nemôžu postúpiť na Mundial.

Reagovat
Liquid

Reagovat
Liquid

Kamerun si říkal, dáme šanci lavičce, s Onanou v bráně to bude stačit, no a ten je zase děravej, na místo toho chudáci opory Aboubakar i Ekambi ale i Ngadeu 1.půlu seděj...., jako už ve skupině je dali v top sestavě jen díky 2 zbytečným penaltám

Reagovat
Seydou Doumbia

tak chtěli dát šanci i lavičkářům, aby nebyli nasraní že nehráli vůbec, ještě by se na tu repre příště vysrali...takhle nakonec solidní drama a super zápas

Reagovat
Liquid

kurňa tam je hmyzu

Reagovat
Mass

Reagovat
Liquid

zase tlačej Kamerun, před gólem měl být roh pro BF, CAM rychle rozehrál, Aboubakar mírně postrčil defenzivního hráče na gólmana, být toto proti CAM, tak to jistě neuznaj pro faul, ale BF neměla tak zalézt

Reagovat
eder

Docela masakr...

Reagovat
smazaný uživatel

To je iný zvrat 3-3 Kamerun vztal z popola. eek

Reagovat
Liquid

Kamerun dotlačen k medaily, hnus dalo se čekat, že 3.gólman Burkiny Faso nebude umět chytat pecky a stalo se, hůře by nechytal ani český důchodce

Reagovat
Džeko55

Jakto že nebylo prodloužení a šlo se rovnou do penalt, když předtím v play-off se prodloužení hrálo?

Reagovat
fantomas

Netřeba natahovat zápas o bronz.

Reagovat
Shevchenko

nějak spíte, zápas o bronz není ani v databázi.

Reagovat
Stannis Baratheon

Není to takto i v zápase o bronz na MS?

Reagovat
John Obi Mikel

Nevím. Naposledy skončil nerozhodně v roce 86, kdy se šlo do prodloužení.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

6 gólů, škoda, že jsem to neviděl.

Reagovat
Liquid
Reagovat
mistr129

Co to bylo za skluz?

Reagovat
smazaný uživatel

Bože Mane kopni to rozumom nie silou škoda

Reagovat
Mass

To má Mané za to, že brankáři řekl, že je monkey a přitom si zakrejval pusu rukou

Reagovat
smazaný uživatel

Mane dnes nedá gól

Reagovat
Mass

Pokud se vyvarujou nějakých hovězích skluzů ve vápně, tak nedá gól nikdo.

Reagovat
mistr129

Hovězí skluz ve vápně už byl a gól z toho nebyl

Reagovat
Mass

Myslel sem další podobnej.

Reagovat
Seydou Doumbia

to byl vepřovej

Reagovat
Mass

Zas taková prasárna to nebyla.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
cristiano.K.

nelhals ale....

Reagovat
oli9

Egypt to dnes dá

Reagovat
Liquid

Cissé by někde měl najít koule a to poolský hovado Maného vystřídat, kurví úplně všechno, je přemotivován a škodí Senegalu, jinak zajímavý pořádky na letošní africe, dávají karet za srážky hlavama, dostal jí gólman Kapverd a to rovnou červenou, teď Koulibaly také za ťuknutí hlavama, Egpyt zatím jen prasí, VAR se klidně mohl ozvat a za loket do oka Egypťana vyloučit, bohužel být toto hráč někde z Malawi tak jde ven hnedka

Reagovat
Mass

Koulibaly podle mě dostal kartu zaslouženě, to nebyla srážka, ale spíš úder hlavou.

Reagovat
Liquid

tak ano, šel tam hlavou nebezpečněji, to samé ten Kapverďan, ale když je toto v ČR/PL tak jsem nikdy neviděl žlutit, jde samozřejmě o soubojové hlavičky nikoliv úder alá Zidane

Reagovat
Seydou Doumbia

Dieng, Dia ani K.Baldé by nebyli lepšími variantami hele

Reagovat
Liquid

Dieng z Marseille to už jednou oživil a dal i góla....

Reagovat
Seydou Doumbia

Ale zase střídat ho za Maného, tak trenéra po zápase popraví i v případě výhry...

Reagovat
John Obi Mikel

V jaký minutě byl ten loket?

Reagovat
Liquid

kolem 35.minuty, černoch měl úplně zkrvavělý oko když se vracel

Reagovat
Seydou Doumbia

Jj, Nampali Mendi tuším

Reagovat
Kucka

Egypt fakt jenom prasí a čeká na pentle

Reagovat
C-M@ster

Proč je ten zvuk na YT tak napiču?

Vlevo diváci, vpravo komentátor

https://youtu.be/Z2d4G-YMct8

Reagovat
smazaný uživatel

Egypt sa len sťažuje ale že im už boli odpustené 3 ŽK to nevidia.

Reagovat
Liquid

frustrovaný Mané si teď říkal o červenou za skluz zezadu, naštěstí ho trefil jen letmo, i tak jasná žlutá za toto a samozřejmě sudí nic, zkrátka to zohlednění jména tu Africe je ještě větší než kdekoliv jinde

Reagovat
smazaný uživatel

Egypt zase faul na kartu zase nič

Reagovat
Remt

Toto byla dokonale nacasovana přihrávka od hráče Senegalu

Reagovat
smazaný uživatel

Strašne slabý výkon rozhodcu

Reagovat
Mass

A to je prý Victor Gomes nejlepší v Africe.

Reagovat
Mass

I když teda podle mě je to největší klaun na úrovni Colliny.

Reagovat
Inter Eterno Amore

Pierluigi je GOAT

Reagovat
dantetomas

Boha to je bordel. Prasia to oba timy, rozhodca strateny v Sherwoode a travnik maju lepsi aj v Hornej Porube

Reagovat
O.Giroud

fakt dalsia remiza Egyput

Reagovat
Liquid

19 faulů Egyptu a sudí jim dal jen 2 žlutý, minimálně 5 jich měli dostat

Reagovat
John Obi Mikel

Vsadils dnes na 0:0 nebo něco podobného?

Reagovat
Salfovic

Na pět žlutejch Egypta.

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

bohužel ne, bylo to v plánu ale podělal mi to under u Senegalu v semi kdy se rozstřílel v posledních 15 mintuách, našetřím ale na příští ročník, který máme za 16 měsíců a tam pojedu undery fest, tu těch 11 underů v řadě kdy jsem měl jen 3 vsazený mě budou mrzet, stačilo za litra dát 1 celý ten den a bylo to někde kolem 45 litrů výhra

Reagovat
John Obi Mikel

Aby příští ročník nebyl nějaký hodně gólový.

Reagovat
Coutinho10

rekl bych ale, ze i bookmakeri se poucej a tak vyhodny kurzy nedaj

Reagovat
Liquid

tak u české ligy jsem měl u toho Senegalu teď Zlín-Liberec under 1,5g a kurz 3,35, na to že z 10 posledních ligových zápasů spolu to vyšlo 7x, zápas odložili, ale ve zbylých zápasech mimo Bolky padl under 1,5g všude a dalo se čekat, že po zimě po té pauze to teď nebude padat, brzy zkusím Jablonec doma, mají tam voraniště stejně jako v Teplicích, kde ale mají na hovno hráče, takže tam už riziko vidím

Reagovat
Fabregas@ole
Reagovat
Liquid

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
REPLIKATOR

0:0 nečekaný výsledek

Reagovat
Benfica

Vysledok este nepozname..

Reagovat
Mass

Fotbal nic moc, hrozný hřiště, strašný pazvuky z tribun.

Reagovat
ZB 07

Senegal to musí dát, asi neexistuje míň sympatickej vítěz, než by byl tady tento Egypt.

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

Salah rozhodne.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Liquid

Reagovat
martin.b

Bylo by to takový “já vám teda gratuluju, ale moc vám to nepřeju, jste si to celý vymačkal”

Reagovat
QooBo

Reagovat
cubazi

cely ten zapas je strašny... proste slabota

Reagovat
Coutinho10

zapas zabila nepromenena penalta Maneho...

Reagovat
SpecialOne

No jsem zvědavý na Mendyho při případných penaltách, moc mu nejdou.

Reagovat
smazaný uživatel

penalty budou určitě brutální, nervy potečou po podlaze

Reagovat
Liquid

ale ten egyptský náhradní gólman celkově skvělej, skoro se divím, že je jinak až dvojka

Reagovat
mistr129

Reagovat
Kucka

Reagovat
Remt

Ten gólman byl super, vytáhl pár skvělých zákroků

Reagovat
O.Giroud

Simulovanie do futbalu museli priniest Africania to neni mozne Sa nechyta ani Španielskoo ci Portugalsko

Reagovat
Mass

Jak si na to přišel?

Reagovat
Coutinho10

tak tady ho Mendy dost vykolejil...

Reagovat
ZB 07

Jestli ten Gabaski takhle dobře chytá i v klubu, tak nechápu, proč už dávno nehraje Premier League.

Reagovat
Liquid

nevím jak teď, ale v době kdy kraloval Egypt Africe 3x po sobě, tak naprostý minimum hrálo v zahraničí a když už tak někde v Emirátech, neměli to zapotřebý, měli hodně slušný platy doma v Egyptě a to tam měli daleko lepší generaci než mají teď, navíc je u nich problém s asimilací

Reagovat
ZB 07

jasný no, ale ten výkonnostní rozdíl mezi egyptskou ligou a Evropou je velkej. I když teda koukám, že zrovna Gabaski chytá za Zamalek, kterej to v Egyptě docela válcuje, takže asi nemá moc důvod něco měnit

Reagovat
smazaný uživatel

Mané tam chodí okolo jak nervózní pešek

Reagovat
Coutinho10

tohle bylo jasny, ze po treti nepujde na tu jednu stranu a jeste tak slabou strelu...

Reagovat
REPLIKATOR

MANÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ

Reagovat
cubazi

Salah si ani nekopol

Reagovat
dantetomas

Ten sa uz tesi do Liverpoolu, ze si konecne zasa zahra futbal

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
O.Giroud

snad mu doprajeme PL alebo LM

Reagovat
ZB 07

Mané krásnej příběh nakonec

Reagovat
SpecialOne

Salah Půjdu poslední kluci.

Reagovat
mistr129

uf

Reagovat
C-M@ster

Škoda.

Reagovat
Fabregas@ole

Yes, Senegal!

Reagovat
Kucka

Reagovat
John Obi Mikel

Třetí vyhraný rozstřel pro Egypt už by byl hodně divný. Tohle musel vyhrát Senegal.

Reagovat
Switchback

Nechávat nejlepšího fotbalistu kopat jako posledního je fakt demence. Mané to slušně zvládl tu penaltu

Reagovat
John Obi Mikel

Mané si hodně věřil. Nedat v zápase a v rozstřelu jít na poslední.

Reagovat
Whitemedia

Jak marný asi budeš, když ti penaltu čapne Mendy.

Reagovat
hitZor

Reagovat
Remt

Je špatný? Však je to obr :D nebo teda v bráně tak vypadá

Reagovat
hitZor

Penalty mu i přes tu výšku vůbec nejdou, prakticky v 90 % případů skočí na opačnou stranu

Reagovat
SpecialOne

No kdyby skočil, většinou se na tu patnou stranu jen opře o ruku

Reagovat
Remt

I to by v jeho případě mělo stačit aby dosáhl až k tyči teď jen netrefovst blbý strany

Reagovat
Whitemedia

Obr, který s radostí skáče na druhou stranu.

Reagovat
Remt

Kepa je na penalty lepší tedy?

Reagovat
Whitemedia

Taky u nich umí vypadat k smíchu, Aguero beztak do teď nechápe, jak tu jeho penaltu nechytil, ale o parník je v nich lepší no.

Reagovat
O.Giroud

Ved Kepa je jeden z tych lepsich brankárov na penalty

Reagovat
John Obi Mikel

Jj, Kepa je penaltový specialista

Reagovat
smazaný uživatel

Senegal Mane

Reagovat
Kixi Syhimour

Mané se s tím moc nepáral.

A zase jsme u toho, dávat nejlepší hráče na poslední penaltu, Ronaldo by mohl vyprávět...

Reagovat
O.Giroud

Som sa nestihol ani pripravit na tu penaltu a už sa rozbiehal ten už chcel oslavovať

Reagovat
Coutinho10

jak Mane utesoval Salaha...urcite mu rikal, hele vyhraju pro tebe aspon League Cup, nebud smutnej

Reagovat
cristiano.K.

Mané strašně mu to přeju

Reagovat
masina_LFC

Reagovat
Liquid

je to špína, měl dostat červenou a to hned 2x, i za tu simulaci před vápnem měl dostat kartu v prodloužení

Reagovat
Frony

Reagovat
Mass

Dneska se s těma simulacema a neproměněnou penaltou moc nepředvedl. Za mě muž zápasu Koulibaly.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
martin.b

Tvl ti lidi nemaj nervy, takhle to narvat nártem k tyči Egypt upletl z hovna bič, Salah by měl spíš utěšovat mladší kluky a ne naopak…

Reagovat
Seydou Doumbia

největší hvězda potřebuje nejvíce utěšit...přitom pro ty no name hráče, kteří nikdy nedosáhnou podobných uspěchu jako salahu by to potřebovali více...ale takové osobnosti dnes už moc nemáme v této generaci

Reagovat
martin.b

How does it feel to be man of the match

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Kucka

Reagovat
Liquid

Reagovat
Liquid

ti Kozohorští jsou všude stejní

Reagovat
hitZor

Reagovat
Mass

Kdo ho dostal?

Reagovat
Liquid

gólman Egyptu

Reagovat
Mass

A umí ten týpek vůbec anglicky?

Reagovat
Liquid

mají tam překlad, řekl ale lámaně, že neřekne nic poanglicku a pak mluvil arabsky

Reagovat
Seydou Doumbia

ten polak

Reagovat
Mass

Právě sem koukal jestli nemá nějaký polský příbuzný..

Reagovat
Seydou Doumbia

nn goralski a gabinski jsou dva

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Liquid

ufff ještě že tak, tip po skupinách na vítěze mi tedy vyšel, snad jim to Egypt nevrátí v baráži

Reagovat
DieFohlenBMG

Nechápu jak je možný, že Salah motá nejlepší obránce v Evropě a pak se není schopen prosadit tady na tom McDonalds cupu.

Reagovat
eder

Nejvyšší čas, aby ti někdo prozradil zásadní tajemství: fotbal je týmový sport...

Reagovat
Mass

Senegal má obránce světový kvality.

Reagovat
Seydou Doumbia

kdyby si odkoukal více než 2 zápasy, tak by si to chápal

Reagovat
DieFohlenBMG

koukal jsem jenom na dnešní penalty

Reagovat
Seydou Doumbia

aha

Reagovat
Shevchenko

No ještě že tak

Reagovat
Kixi Syhimour

Každopádně je mi líto Salah, dvě prohraná finále jsou kruté, bohužel by to měl stejně i Mané.

Každopádně gratulace Sádiovi

Reagovat
Liquid

snad né gratulace za dnešní výkon, protože byl hrůzostrašnej a neměl dohrát

Reagovat
Remt

Už to uklidni

Reagovat
Liquid

někde se tu psalo, jak se opakovali semifinalisti, tak super, že posledních 7 vítězů je různorodých

2010 - Egypt

2012 - Zambie

2013 - Nigerie

2015 - Pobřeží Slonoviny

2017 - Kamerun

2019 - Alžírsko

2021 - Senegal

Reagovat
SpecialOne

Kde je vůbec konec tomu bělochovi, který to vyhrál se Zambií i potom vedl i Slony (vyhrál se Slony?). Na klubové úrovni mu to až tolik nešlo.

Reagovat
Liquid

Hervé Renard, jdu ho googlit, vím právě tu cestu co si napsal ty, tuším že byl někde v Sochaux pak

Reagovat
Inter Eterno Amore

Renard

Reagovat
Liquid

tak hele koučuje Saudskou Arábii a velmi dobře, takže za pár měsíců ho uvidíme na MS, věřím, že již postoupí

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
Seydou Doumbia

Hervé Renard, absolutní legenda APN

Reagovat
Inter Eterno Amore

tú Zambiu som nechápal pre mňa to bol obrovský šok

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Liquid

je to tak, z těch Afrik co jsem sledoval snad od roku 2006 tak jasně největší překvapení, mimochodem 2 z letošních semifinalistů Senegal i Burkina Faso tehdy nezískali ani bod https://en.wikipedia.org/wiki/2012_Africa_Cup_of_Nations

Reagovat
Inter Eterno Amore

to bolo ako Grécko 2004

Reagovat
Kucka

Gólman turnaje měl být určitě Abuslaw Gabalski, čapal fakt skvěle

Reagovat
dantetomas

Reagovat
Liquid

zas to sundávání medailí dal bych to podepsat před turnajem nebo podmínečný vyloučení z turnaje pro příště kdo takto zneuctí ceremoniál

Reagovat
SpecialOne

To ještě nikomu nedošlo, že největší frajer je v takových případech ten, kdo si ji nechá? Alex Ovečkin

Reagovat
hitZor

Kdyby si ji nechali aspoň než si podají ruku se všema těma "předávajícíma", ale oni ji dostanou a hned ji sundaj..

Reagovat
Seydou Doumbia

daleko horší mi příjde že si tam ti kriplové berou mobily předávaní stříbrných medailí po PROHRANÉM finále je hrozná sračka

Reagovat
Liquid

to nesouhlasím, jednou je to sport a toto patří ke kultuře, uznat porážku, že pro nikoho v ten moment není cenná je jasné, docení se později, tak jak bys měl respektovat rozhodčího, tak bys měl respektovat celý turnaj a rozdávat jen zlatý je blbost

Reagovat
Seydou Doumbia

tak já nečekám že můj postoj někdo bude chápat, ale po takovém utkání prostě by mělo stačit podat protihráčům a rozhodčím ruku a co nejdříve jít do piče...a ne tam hodinu brečet jak malé děcko, sledovat před očima jak soupeř slaví a ty tam stojíš jako kokot...pak ti dají poraženou medaili, vyfotíš se a až pak můžeš jít do piči...prostě za trest pro kohokoli kdo kdy dělal kolektivní sport

Reagovat
hitZor

Reagovat
O.Giroud

Najlepsie, že ich ešte poslali nech sa idu odfotit

Reagovat
Seydou Doumbia

jj masakr

Reagovat
smazaný uživatel

Salah a Mané sú živí a zdraví?

Reagovat
ZB 07

Co to je za šaškárnu s tím pohárem?

Reagovat
hitZor

Taky nechápu

Reagovat
Frony

Já to vypl, co se dělo?

Reagovat
hitZor

Infantino a nějaký další týpek ho vynesli na tribunu do VIP, tam ho předali Koulibalymu a ten s ním šel zase zpátky dolů ke zbytku týmu

Reagovat
O.Giroud

To akoze im ten pohar predal ten prezident či kto to bol ale divne no

Reagovat
FKVZLFC

Ve VIP lóži to předal prezident pořádající země...

Reagovat
Frony

Díky docela komedie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele