Eurozápisník IV. aneb Löwova osvědčená neosvědčená Marioneta

13.06.2016, 08:37
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Ve známé písničce skupiny Tichá dohoda se zpívá o zasněné marionetě, to v německém případě platí, že se pokaždé zasní spíše ten, kdo je v první řadě zodpovědný za výběr té nejvhodnější loutky pro své představení. Včera dostal před typologicky odlišným Mariem Gomezem přednost jeho jmenovec Götze - v tahu, který až příliš připomínal rozjezd předloňského mistrovství světa...

Němci rozhodně nepodali špatný výkon a stejně jako před dvěma lety na úvod poměrně jasně zvítězili, situace na úplném vrcholu jejich rozestavení si však opět žádá řešení. Ani tentokrát nejsme nijak blízko ke zkonstatování, že by Němci byli ke hře se žádným klasickým hrotem dobře uzpůsobeni.

Pokud nepočítáme Polsko, které celou dobu hrálo proti zataženému sokovi, tak zatím nejdominantnější výkon dosavadního průběhu turnaje proto předvedli spíše Chorvaté, kteří bodovali jak v obranné, tak v útočné fázi.

Ještě, než se pustíme do rozboru všech tří utkání, dovolte mi připomenout podstatu jednoho z pilířů tohoto formátu Eurozápisníku: tabulek se třemi výraznými postavami každého utkání.

Uvnitř hned zkraje najdete nejlepšího hráče daného zápasu dle statistického serveru WhoScored.com. Důvod zrovna jeho využití je nasnadě: tamější databázi považujeme za nejkomplexnější, a tedy i zpravidla nejlépe vypovídající o reálných výkonech.

Abyste potom nemuseli na onu stránku sami chodit, vypíchli jsme pro vás právě ty statistické kolonky, které k fotbalistovu ocenění symbolickou hvězdičkou patrně nejvíce přispěly.

Dále už následují čistě naše volby hrdinů i odpadlíků, přičemž jsme si soukromě dali za úkol nikdy se s WhoScored nekřížit a vybrat pro vás tím pádem co možná nejvíce aktérů.





1) Turci ve druhé půli jednoduše zkolabovali. V první části se hrál mimořádně vyrovnaný zápas, po taktické stránce dost možná ten doposud nejlepší na šampionátu. Oba týmy byly kompaktní ve všech fázích hry, z čehož pramenil absolutní nedostatek volného prostoru a času pro ofenzivní hráče. To se samozřejmě podepsalo na herním obraze - například ani jeden z týmů nehodlal při rozehrávce od brankáře volit krátké přihrávky a riskovat tím nebezpečí možné ztráty - místo toho létaly balóny takřka výhradně vzduchem.

Dále bylo také k vidění mnoho technických chyb, což možná mohlo vyvolat dojem, že hráči opravdu nejsou v ideální formě. Pravdou ovšem zůstává, že je poměrně těžké předvést výborný výkon ve chvíli, kdy jste takřka neustále pod tlakem. Těch pár šancí, které první půle přinesla, proto vzešlo primárně skrz útoky po stranách a centrované míče, případně skrz záblesk mimořádné individuální kvality. Něco takového ostatně představoval jediný gól Modriće.

Ten samozřejmě Turky donutil k nějaké změně herního plánu. V jejich případě ovšem tato adaptace nevedla k ničemu dobrému, jelikož jejich národní tým ve druhé půli kompletně ztratil herní disciplínu. Výborně to bylo vidět na hře záložní řady, která najednou přestala poctivě pracovat směrem vzad - Chorvatsku se díky tomu otevřel cenný prostor mezi záložní a obrannou řadou soupeře, který jejich vynikající záloha okamžitě využila. Paradoxní přitom je, že Turci nikterak nevytáhli svůj presink, jejich defenzivní plán se téměř nezměnil, tedy krom toho, že někteří hráči přestali vykazovat zájem o defenzivní dimenzi svých rolí. Chorvatsko si například v druhé půli vytvořilo mnohem více situací 1 na 1 na kraji hřiště, což dokumentovalo nedokonalou defenzivní práci krajních záložníků - několikrát jsme mohli sledovat, jak kompletně vypustili dohrání takových situací ve chvíli, kdy se míč dostal za jejich záda. V tomhle aspektu představovala půle první a druhá dva odlišné světy.

2) Chorvatsko je prozatím nejlepším týmem na turnaji. Výkon Chorvatska bychom opravdu mohli s klidným svědomím označit za ten doposud nejlepší na šampionátu. Srna a spol. předvedli velkou vyspělost jak v ofenzivní, tak i defenzivní fázi.

Na jejich herním projevu bych vyzdvihl například kompletní zónovou orientaci celé záložní čtveřice. Často se stává, že se krajní záložníci neposouvají dle pozice míče, nýbrž si jen střeží krajního obránce z týmu soupeře. To ale nebyl případ Chorvatska, jehož krajní záložníci vždy pomáhali uzavřít střed pole (proto nejspíš v první řadě nastoupil na křídle obvykle střední záložník Brozović namísto původně očekávaného křídelníka Pjacy).

Tento systém je samozřejmě náchylnější na časté a rychlé otáčení hry, jelikož právě na krajích se nacházejí volnější prostory, kterých může soupeř využít. Navzdory tomu nebyl turecký národní tým schopen této potenciální slabiny nikterak využít, poněvadž měl v přechodové fázi velké potíže. Pokud už došlo k rychlému otočení hry, byla spolupráce mezi krajním obráncem a záložníkem celkem uspokojivá. V takový moment totiž bek vystoupil proti hráči, na kterého byla směřovaná ona diagonální přihrávka, zatímco se krajní záložník zatáhl a vyplnil prostor mezi bekem a stoperem. Příkladem dobře zvládnuté situace tohoto typu může být situace z nastaveného času první půle, kdy se Perišić včas zatáhl mezi stopera a beka a odklidil míč na rohový kop.

Dalším pozitivem na hře Chorvatů byl jejich re-presink, který spouštěli okamžitě po ztrátě míče. Tento způsob hry byl proti Turecku poměrně efektivní a zejména ve druhé půli je v některých pasážích přišpendlil na vlastní polovinu. Pro úspěšný re-presink je krom rychlých reakcí při ztrátě míče nutné také správné rozestavení hráčů při útočném snažení, které se Chorvatům pravidelně dařilo zachovávat.

3) Fatih Terim musí ukrutně zapracovat na turecké sterilitě. Velké zklamání představovalo ofenzivní snažení tureckého celku. Poměrně typické pro Turky je, že se po zisku míče nesnaží o rychlý protiútok (téměř nikdo nepodniká okamžitý náběh vpřed), místo toho hru okamžitě zabrzdí a snaží se o postupnou rozehrávku - ovšem i díky této tendenci byl presink Chorvatů tak účinný.

Jejich rozehrávka se postupem času smrskla na obyčejné dlouhé míče vpřed na osamoceného útočníka, přičemž v ofenzivní třetině se soustředili výhradně na tradiční centrované balóny do pokutového území soupeře.

Ze všeho nejvíc zarážející v tomhle směru bylo, že turecké herní pojetí nedoznalo žádné změny - člověk by čekal, že s blížícím se koncem střetnutí budou více riskovat, posílat více hráčů vpřed, ovšem tak se nestalo. Hráči Turecka zaujímali nevhodné pozice, pokud budeme uvažovat tak, že při využívání nakopávaných míčů není nejdůležitějším prvkem vyhrát první osobní souboj, nýbrž zachytit odražený míč, což pak týmu umožní dále rozvíjet ofenzivní akci. Jenže i v poslední desetiminutovce byl hrotový útočník Turecka zcela osamocený, kdy zbytek jeho spoluhráčů stále zaujímal pozice ještě před záložní řadou Chorvatska. Nebylo tedy divu, že se žádný závěrečný tlak nekonal.

(vs)





1) Poláci do utkání vstoupili jako uragán, slabin soupeře se jim však přesto tolik využívat nedařilo. Prvních 10-15 minut nabídlo tu nejjednostrannější podívanou, jakou si snad lze představit. Tři severoirští stopeři v podstatě stáli nahňácaní jeden těsně vedle druhého a v tomto konkrétním intervalu sotva společně opustili prostor před malým vápnem. Polsko na první pohled ovládalo každou píď hřiště a soupeř se vůbec nepotkával s balonem. Takový popis rozpoložení sil určitě budí respekt, ale svým způsobem taky mate - dá se totiž zároveň říci, že Severní Irové byli Poláky jen čistě sporadicky donuceni opustit vlastní komfortní zónu. Během první 45minutovky tedy bíločervení možná vyprodukovali 24 centrů, z toho však ubohé tři z nich utěšeně našly svého adresáta. To je úplně zoufalá statistika, ze které speciálně fanouškům Manchesteru United musely při vzpomínce na Moyesovu éru hrůzou vstávat všechny chlupy na těle.

Teprve postupem času jako by Polákům docházelo, že se Severní Irové dají zdaleka nejsnáze nachytat po zemi, a už vůbec nejlépe v kapsách, které vznikaly mezi oběma krajními stopery a beky. Těchto prostorů se dařilo využívat jak Błaszczykowskému, jenž odtamtud asistoval na gól, tak mladému Kapustkovi, který si zřejmě měl speciálně před pauzou vysloužit větší pozornost rozehrávajících středopolařů (zde se stále projevuje zažitá tendence Poláků naschvál přetěžovat dortmundskou pravou stranu). Co se středních záložníků týče, tak tam je možná škoda, že zrovna v tomto utkání nedostal šanci tvořivý Zieliński, protože pokud někde mohl v ofenzívě vedle Krychowiaka dělat zásadní rozdíl, aniž by přitom Nawałka jakkoliv riskoval směrem dozadu, bylo to právě včera, kdy střed pole pro Severní Iry vesměs neexistoval...

2) Severní Iry vědí, kde tkví jejich síla, a na tu se fixují až nezdravým způsobem. Severní Irové nebudou bavit, to je po včerejšku všem jasné. Ale čekal to vlastně někdo od týmu, jehož největší opory - a pomalu i nejznámější firmy v kádru - se koncentrují v srdci zadní linie? Jonny Evans, Gareth McAuley i Craig Cathcart letos patřili ke stálicím defenzivních řad kompetentních klubů Premier League a svou kvalitu potvrdili i tentokrát (možná s výjimkou poměrně slabého Cathcarta). Zároveň tím každopádně Michaelu O’Neillu, ne-li celému mužstvu, tak trochu svazují ruce. Všichni totiž jako by se na tuhle jistou trojku spoléhali i ve věcech, které by měli obstarávat jiní. To se týká především rozehrávky, kdy levý křídelní bek mnohdy ve slibné výchozí pozici ignoroval zajímavější varianty a posouval míč krotce zpátky na Evanse, který měl pod palcem zdánlivě 95 % severoirské rozehrávky.

Taková realita má přirozeně k ideálu daleko (a na podobný neduh trpěli i Rusové s protagonistou v Ignaševičovi, hned po O’Neillově partě zatím tým, který ukázal druhý nejmenší počet kusadel) - a mrzí to tím víc, že Severním Irům kapitánuje Steven Davis, jeden z nejméně doceněných playmakerů anglické nejvyšší soutěže. Jeho osoba byla takhle při tvorbě útoků soustavně přeskakována, což také pokládám za jeden z důvodů, proč by O’Neill do druhého utkání rozhodně neměl vyrukovat s jediným (vyšším) hrotem, nýbrž ho od počátku doplnit buď Washingtonem, nebo Griggem.

3) Lewandowski prožil frustrující výkon, ale do jaké míry šlo pro Poláky o děsivé zjištění? Spíše do žádné než nějaké. Zaprvé je asi zřejmé, že Severní Irsko v tomhle směru Lewymu poskytlo poněkud neopakovatelný zážitek - od začátku do utkání v jeho dresu naskočili hned čtyři stopeři s jasným úkolem polského tahouna zdvojovat, ba ztrojovat, k čemuž jednoduše žádný další trenér nesáhne. A zadruhé k tomu docela určitě nesáhne i z toho důvodu, že tahle O‘Neillova strategie až takový úspěch neslavila.

Jistě, Lewandowski ani jednou nevystřelil a frustrován byl i ve vzduchu, jenže mít Arkadiusz Milik pořádně seřízená mířidla, už po 15 minutách nebylo co řešit. Navíc, na co se po závěrečném hvizdu možná trochu pozapomínalo, to je skutečnost, že jakmile se Lewandowski stáhl níže do pole a zároveň ne až tak hluboko (kde má normálně operovat spíš Milik), stával se nečekanou kreativní silou - takhle rýsoval hned tři klíčové přihrávky a minimálně dvě první či druhé asistence mu z toho kápnout mohly. Oproti Euru 2012 se tedy Lewandowski nejevil být zcela stoprocentně frustrovanou postavou, spíš se i do jisté míry zvládl přizpůsobit, a to je pro polské fanoušky rovněž vzhledem k vyřazovací fázi důležitý detail. Jakkoliv Lewandowského majitelé ve Fantasy Football souhlasit zřejmě nebudou...

(td)





1) Proč, Jogi, proč nám to jen děláš? A proč to děláš Gómezovi? Tenhle turnaj na papíře sliboval eventualitu jakési obrody role klasické devítky, přičemž jejími 'tahouny' měly být dříve experimentující výběry - Španělsko s Moratou či Adurizem a právě Německo s Mariem Gómezem. Joachim Löw však pro začátek kanonýrovi Beşiktaşe tak trochu vrazil kudlu do zad. Po vynikající sezoně mu včera nedal ani minutu prostoru, zatímco do pozice falešné 'falešné devítky' (protože ono to vážně vypadalo spíš jako volné uskupení ofenzivních hráčů, bez jakýchkoliv rolí) nechával stejně jako v úvodu MS protáčet dvojici Götze-Müller. Na tom by zřejmě nebylo nic divného, kdyby se mu to dříve osvědčilo, to ale rozhodně nelze říct. V Brazílii se podobného nastavení vzdal ihned po dvou utkáních, přičemž kvalifikační jízda s Götzem (jakž takž) na hrotu spíš drhla, než že by si říkala o replikaci na té nejvyšší úrovni.

A včerejší výsledek skutečně nepůsobil dobře. Müller podal možná svůj nejslabší výkon na velké mezinárodní akci, kde Němce tradičně táhne, a Götze byl pak jaksi 'nijaký' - čili se opět nacházel v rozpoložení, kterou by si mohl minimálně v reprezentačním dresu (spolu s Özilem) patentovat. Tady přitom asi netřeba dvakrát zdůrazňovat, že pokud má Nationalelf i na tomto šampionátu dojít daleko, Müllera a jeho nejbližší pobočníky bude potřebovat na mnohem vyšší úrovni. A existuje solidní předpoklad, že se takové situace opět nedosáhne bez toho, aby Löw v průběhu mistrovství zavrhl svůj plán A, což by bylo vpravdě kuriózní déjà-vu.

Mimochodem, mizerná či přinejlepším nenápadná hra útočníků je zatím pozoruhodně takřka dokonalým styčným bodem každého utkání (viz i dnes Zozulja na druhé straně), ba každého favoritova vystoupení v dosavadním průběhu Eura. Dokonce ani ty lépe vypadající mančafty se na své nejvýše operující borce nemohly spolehnout do takové míry, jakou si asi sami jejich lodivodové před výkopem vysnili. Chorvaté, Němci, Poláci i Angličané si ze svých úvodních vystoupení mohou vzít lecjaký pozitivní poznatek, ovšem Mandžukić, Götze (který v tom středu přeci jen operoval častěji), Lewandowski ani Kane z různých - a různě závažných důvodů - v onom výčtu plusů figurovat dozajista nebudou.

2) Ukrajinci ukázali potenciál, to bezesporu, ale svou pěknou pasáž v součtu živili tuze krátce. Předně se sám musím omluvit trenéru Mychajlovi Fomenkovi. Od toho jsem na základě několika mrtvolných výkonů z kvalifikace očekával leccos, jenom ne snahu vlastní aktivitou vyloženě srazit Němce na kolena, přitom právě to se nadšeně brejkujícím Ukrajincům zhruba od 25. minuty do konce prvního dějství dařilo s pozoruhodnou úspěšností. Do šancí sice Východoevropanům pomáhaly občasné výpadky Mustafiho a Höwedese, ovšem to nic nemění na tom, že jakmile se po nervózním začátku probral Jarmolenko, tak potom společně s Konopljankou a vysokými, silnými, pohyblivými Sydorčukem a Kovalenkem hromadně doháněli diváky k hlasitým pochybám nad obecnými turnajovými vyhlídkami rozháraných Němců.

Speciálně Sydorčuk překvapil - je evidentně šikovný a libuje si v 'jesličkách', takže dovede uprostřed pole jedním tahem vytvořit pro soupeře nesmírně zapeklitou situaci či rovnou přečíslení. Teprve 20letý Kovalenko šel pak sice po pauze rapidně dolů, ale zde je slušným příslibem alespoň to, že ho nahradil ještě mladší a rovněž útočně naladěný Zinčenko. Na rozjezdu ukrajinské mise se tedy zdá, že opakování běžné reality z přípravných utkání, kdy Fomenko neměl problém vedle sebe postavit tři štítové záložníky, už zde ve Francii nehrozí. Což je pro neutrálního diváka jedině dobře.

Co naopak k optimismu tolik nevybízí, to je ukrajinská situace na beku. Zatímco v záloze bychom včera našli tunu odhodlání i talentu k zosnování nějakého toho nebezpečného protiútoku, adekvátní podpora od krajních obránců Ukrajincům zoufale scházela - a docela klidně by se dala sama označit za příčinu výsledné nuly na ukazateli skóre. Fedeckyj měl na své straně příliš práce se soupeři (hrál na odvážnějšího z beků Hectora, a k jeho lajně se stahovali i Kroos, Özil...), což ho částečně omlouvá, ale 37letý Ševčuk už zaslouží regulérní pohlavek. Höwedes ho v první půli hned několikrát pustil do výborných pozic, odkud přesto veterán nedokázal vyprodukovat byť jen jedinou přihrávku vedoucí k zakončení. Hned po Fedeckém (který nezkompletoval ani polovinu svých pasů) potom Ševčuk výmluvně zosobňoval toho nejméně přesného rozdavače balonů.

3) Němci se po přestávce dokonale srovnali, a vděčit za to mohou především bezchybné dvojici Kroos - Khedira. Němci po změně stran, to byl ukázkový příklad zlepšení herního projevu pod taktovkou výjimečných jedinců, ne až tak asi trenéra. V první řadě je tedy férově zmínit, že třeba Höwedes po obrátce působil na pravém beku mnohem ostražitěji a už tolik neprotékal (plus Müller zlepšil podporu defenzívy), nicméně hlavním faktorem byla v určitých chvílích až ryzí, dokonale komplexní dominance středového tandemu Kroos - Khedira. Prvně jmenovaný měl napříč duelem prsty v osmi gólových příležitostech svého týmu (třikrát přitom sám střílel), čímž si vytvořil vlastní turnajové maximum, přičemž jeho kolega rovněž nebezpečně pálil a sám zkompletoval víc než 90 % svých přihrávek (o tři procenta méně než fotbalista Realu). Společně pak Khedira s Kroosem prokázali, že v nich Löw má učiněný poklad, co se přehledu o dění na hřišti týče. V Khedirově pozici by o chlup pomaleji myslící hráč často přicházel o míč, středopolař Juventusu však nezřídka i pod tlakem rýsoval pasy, které dávaly vzniknout dílčím přečíslením. A Kroos? Ten se jevil jako rektor Xabiho vysoké školy dispečerského umění. Ve finále Němci po pauze působili opravdu suverénním dojmem, když v podstatě se stoprocentní přesností realizovali veškeré secvičené vzorce rozehrávky.

(td)

Autor: Víťa Srp, Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Eurozápisník XXV. aneb Francie mířila příliš Sissoko
11.07.2016, 22:13
Eurozápisník XXIV. aneb Francouzský superhrdina GriezMan
08.07.2016, 13:08
Eurozápisník XXIII. aneb Bez Ramseyho je Wales Nanic
07.07.2016, 13:59
Eurozápisník XXII. aneb Olivoir, statečný Islande!
04.07.2016, 13:10
Eurozápisník XXI. aneb Hector konečně odhalil italskou Achillovu patu
03.07.2016, 12:19
Eurozápisník XX. aneb OšKubané Polsko a čím víc Lukaku, tím víc prohra
02.07.2016, 13:26
Eurozápisník XIX. aneb No Hart Feelings, Anglie
28.06.2016, 15:43
Eurozápisník XVIII. aneb Irové se pochlapili, Slováci se zaKuckali
27.06.2016, 12:50
Eurozápisník XVII. aneb Chorvatskou šachovnici ovládli dva portugalští střelci
26.06.2016, 09:39
Eurozápisník XVI. aneb Portugalský Cristus a irský Wesiáš
23.06.2016, 14:16
Eurozápisník XV. aneb Mor na české postupové naděje
22.06.2016, 11:37
Eurozápisník XIV. aneb Bales v plné parádě
21.06.2016, 09:53
Eurozápisník XIII. aneb Čtyři výchozí body pro zápas s Turky
21.06.2016, 00:40
Eurozápisník XII. aneb Švýcaři na roztrhání, oči na vydrápání
20.06.2016, 10:53
Eurozápisník XI. aneb Špatná Ronaldova karma nevyšla Portugalce zdarma
19.06.2016, 12:00
Eurozápisník X. aneb Vida, ono to přece nějak půjde
18.06.2016, 09:27
Eurozápisník IX. aneb Brzká dovolenka pro kouče Fomenka
17.06.2016, 10:17
Eurozápisník VIII. aneb Na co se zaměřit při duelu Čechů s Chorvaty
17.06.2016, 02:53
Eurozápisník VII. aneb Francouze tentokrát spasil Griezed Lightnin'
16.06.2016, 10:45
Eurozápisník VI. aneb Třetí dech báječného geronta Gery
15.06.2016, 09:30
Eurozápisník V. aneb Wilmots a jeho pochybná fotbalová velmoc
14.06.2016, 09:02
Eurozápisník III. aneb Kde má český tým před Španělskem rezervy
12.06.2016, 18:00
Eurozápisník II. aneb Lepší zbRoy, stejný výsledek
12.06.2016, 09:24
Eurozápisník I. aneb Francie si mírně koleduje o naši nEvraživost
11.06.2016, 12:41

Komentáře (70)

Přidat komentář
Acrocephalus

Ze zápasu Chorvatsko - Turecko mám teda odlišný dojem. Už jsem to tu četl častěji, že Chorvatsko zatím předvedlo nejpřesvědčivější výkon tohoto EURA, ale při sledování zápasu mi zase tak dominantní silou nepřišli. Jasně, Chorvati byli v tomhle zápase dominantnější než bezzubí Turci, které jsem chvilkama nepoznával. Ale nebyla to kdovíjak perfektně fungující mašina, z hlediska gólů určitě ne. A co se týče herního výkonu, tak jsem si během zápasu říkal "jo, s nima jde hrát vyrovnaný zápas." Němci podle mě předvedli přesvědčivější výkon, neříkám z pohledu branek, ale celkově. Ty jejich přesný pasy na 50m se mi zdají až nadpozemsky přesný a kvalitu mají nepopiratelnou. No Ukrajinci to neměli vůbec lehký, ale jejich několik poctivě vypracovaných příležitostí mohlo celkovým výsledkem ještě zamávat.

Kažodpádně, v 15h hoši do toho!

Reagovat
xhejl

mě zas teda přišli Chorvati hrozně dobří a byl to zatím jediný zápas, na který mě bavilo koukat kvůli kvalitě fotbalu, a ne jen tomu, že 'to je Euro'. Bylo strašně super jak zvládli pressovat a hned po zisku balonu vymyslet nějakou smysluplnou akci dopředu. V takový kvalitě už jsem to dlouho neviděl.

Reagovat
Free_player

Turci hlavně prasili jak zmrdi ...

Reagovat
smazaný uživatel

No sám sis v závěru odpověděl, proč se považuje prozatím za nejlepší výkon ten chorvatský. Němci mohli hrát totiž v poločase klidně 3:3.

Reagovat
stas87

S kritikou zostavy Polska nesuhlasim. Nawalka urcite sledoval zapas Severneho Irska na Slovensku, tam hrali hlavne v druhom polcase to iste co vcera cely zapas- pevny blok, minimum snahy zautocit a v podstate neexistujuci prechod dopredu inam ako nakopom. V prvom polcase ale kombinacne zahrali na ich pomery slusne, mali tam myslim jednu ci dve sance a chceli tak ohrozit Kozacika. Z tohto podla mna Nawalka vychadzal a preto vedla Krycha nastupil Maczynski. Nikto necakal, ze to bude mat taky priebeh, hlavne v prvom polcase. Ak by chvilku po pauze nedal Arek gol, tak by po tych 65 minutach Maczynski siel dole a prisiel by Zielinski. Lewa s osobkou ratal, sam pred zapasom povedal, ze to nebude primarne o nom ale o time. Mne sa pacil nielen Bartek, ale aj Kuba. Proti Holandsku ta dvojica z BVB hrala dost zle, tu ozili ale to bolo sposebene tym, ze super nekvalitne branil.

Vysledky tejto skupiny zatial skvele, poliakom to dava moznost zatiahnut sa do bloku a nechat iniciativu ukrajincom. Je dost mozne, ze to bude vypadat ako proti Nemecku, ked vyhrali 2:0. V tom pripade vedla Krycha Jodlowiec.

Btw. Pazdan... 2x rozohral a dvakrat to takmer posral.

Reagovat
fantomas

No počkej, to žádná kritika základní sestavy nebyla, spíš toho střídání - proč tam potom šel i ten Jodlowiec třeba. Od Severních Irů fakt nic nehrozilo a Zieliński klidně mohl zařídit pojistku ve chvíli, kdy i ta ofenzivní fáze Polska začínala odcházet pak. Ještě defenzivnější volba vedle Krycha fakt nebyla potřeba, a teď se bojim, že už si Zieliński na turnaji pořádně nekopne.

Reagovat
stas87

Precital som si to znovu a slovo kritika je nestastne. Mas pravdu v tom, ze si vcera Zielinski mohol zahrat, v druhom polcase uz bolo Polsko dost pasivne a on by tomu pomohol.

Kapustka fajn debut, ak ale bude Grosicki fit, tak bude sediet. Aj tak ale ako zolik bude dost platny, to je dost prijemne zistenie.

Keby sa uhral bkd s ukackami, do posledneho zapasu by som Zielinskiho dal do zakladu, nejaky väcsi debakel neschytaju, ciel splni a prehru nikto tolko riesit nebude.

Bohuzial, Polsko ten tim nema zlozeny na obliehanie vapna ci na drzanie lopty. Tie brejky a branenie im naprosto sedi. K tomu maju utocnika svetovych kvalit, zaloznika a jedneho stopera slusnych kvalit tiez. Skratka na pomery europy lahky nadpriemer. Nic viac, nic menej.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes nás čekají tři neskutečně zajímavé duely. Rozhodně jde o nejlepší den skupinové fáze. Těším se hlavně co předvedou naši, a potom večer podceňovaní Italové s přeceňovanou Belgií. Zápas Irska se Švédskem by mohl taky bavit.

Reagovat
Rezan

O Itálii s Belgií si právě myslím, že to bude nuda. A skončí to 0:0.

Reagovat
pepinho2

Reagovat
smazaný uživatel

I tak to muže dopadnout. Já tipuju výsledek 2:1 pro Itálii.

Reagovat
smazaný uživatel

To nehrozí. 1:1 když už a šance budou.

Reagovat
Manik...

přesně

Reagovat
smazaný uživatel

Volne uskupeni ofenzivnich hracu to je velmi dobry pojmenovani. A s tim souvisi i nevyraznej vykon Müllera, kterej tak nemuze vyuzit svoje nejvetsi prednosti - nabeh z druhe vlny a vyber mista v sestnatce v okamziku, kdy je obrana zamestnana druhym utocnikem. Tuto roli by Mario sehral vyborne, tim spise, ze neni jenom hracem do vapna, ale prijde mi, ze se ohromne zlepsil i v defenzive, nevypusti souboj, bojuje o kazdy balon (to, co mu bylo predtim tak vycitano)- viz mac s Madarskem, kde v poslednich sekundach absolvoval souboj o mic pred nemeckou sestnactkou. Jinak diky za pochvalu Khediry, je to buh. Kdyz jsem ho videl hrat v Juventusu, tak bylo jasny, ze se musi objevit i v zakladu Nationalelf, tak sem rad, ze Sami ukazal, proc tomu tak je.

Reagovat
PP

Khedira je skvělý.. nechápu jeho odepsání a odeslání pryč Realem..

A já zas nechápu nevýrazný výkon Mullera - u něj je to normální, ale drtivou většinu hráčů by jste museli pochválit za jeho včerejší představení.. Chyběl trochu vepředu, ale do kombinace a v obranné fázi byl prostě vynikající..

Reagovat
fantomas

Do obranný fáze teda minimálně v první půli vynikající nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemecko me prekvapilo. Oproti hre z posledni doby to je citelne zlepseni. Nikdy to neni tak, ze v zapase jsou vsichni skveli. Kazdy souper je jiny a kazdemu hraci sedne jinak. Nejvetsi problem byl Höwedes, ktery v prvnim polocase nepochopil roli leveho kridla Ukrajincu. Löw to v druhem polocase vyresil drzenim mice ala Spanelsko a hra Höwedese byla najednou uplne jina. Dopredu je skvelej. V dalsim zapase bude sestava zrejme stejna. Götze i Müller jsou chytri hraci, urcite si to sedne.

Reagovat
andrew96
Reagovat
smazaný uživatel

Mi přijde, že Anglofilní redakce je nějak posedlá shazováním Rusů. Srovnávat je se Severním Irskem.. Hráli rozhodně líp než Turci, kvalitou výš než Albánie se Švýcarskem s proti kvalitnějšímu soupeři působili rozhodně odbojněji než Slováci proti Walesu.

Reagovat
fenixLFC

působili rozhodně odbojněji než Slováci proti Walesu

Reagovat
smazaný uživatel

Němci s tim hrotem, no to je těžký když ho nemaji. Na nějakýho Gomeze neni nikdo zvědavej. Nestihli holt znaturalizovat Lewandowskiho než kdysi začal hrát za Polsko. Götze toho v sezoně moc neodehrál a včera moc nezářil, ale na MS 2014 táhli Němce v ofenzivě právě on s Müllerem.

Reagovat
fantomas

A teda totéž platí pro první příspěvek... to nemá nic moc společnýho s Anglií. Tam ta paralela s Ignaševičem narážela čistě na ruský založení útoku, který prostě zejména v prvnim poločase bylo takřka stejně bezradný jako to severoirský. Pak už teda víc drželi míč, což ve výsledku dělá ten rozdíl oproti NIR, ale pořád vlastně nic nevymysleli.

Reagovat
smazaný uživatel

No teda...To bych spíš sroval první půli Rusů s druhou Ukrajiny než Irska který podalo vyloženě výkon, kde nechtěli ani hrát a ani nic nedokázali. Srovnávat výkon Irska s Ruskem mi přijde zcestný. Jinak teda vymymsleli aspoň ten gól držení míče měli dobré a celkově se jejich výkon s naprostým zoufalstvím od Irska nedá srovnat.

Reagovat
fantomas

Ok, kde přesně teda ležel ten tak zásadní rozdíl mezi ruskou tvorbou hry v první půli a severoirskou tvorbou hry napříč celym zápasem? Podle mě nikde - těžiště ve stoperovi, kterej to dopředu nakopává na urostlýho útočníka a ten si dál neví rady. Tam byl jedinej rozdíl v tom, že Dzjuba i nějaký ty souboje vyhrál/ustál. Ale fakt jedinej...

Reagovat
kubys

Co to je za žvást s tou naturalizací?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Klose, Podolski...Lewa by se jim hodil. Je to velká nadsázka samozřejmě.

Reagovat
kubys

To přirovnání je úplně mimo mísu, protože oba dva zmínění vyrůstali v Německu...

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, vim o tom, ale je to škoda, že Lewa ne, pro Německo by byl určitě platnej.

Reagovat
bayern987

Co to meleš s tím Gomezem?

Reagovat
alcantara

Proti Irom stoperi lahko ziaria, no, ked prakticky nemaju ofenzivu, cisla sa dobre zbieraju. Aj Durica so Skrtelom boli pred tyzdnom pomerne suverenni. V tom zapase sa mi pacil Milik, ktory sa cely zapas prezentoval velkou snahou, ajked sa mu nie uplne vsetko podarilo, svojim pristupom si dosiel az k zasluzenemu golu.

Reagovat
smazaný uživatel

Včera večer som konečne videl trochu kvalitný zápas. Ukrajina nebola slabšia ako predtým Rusi proti Anglicku. Dnes hrá konečne Česko, myslím že by bolo velmi správne nechať dnes Rosického na lavičke.

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina se držela jen tu první půli bohužel. Nicméně duel s Polskem by mohl být dost zajímavý. A nechat Rosckého na lavičce proč ?

Reagovat
smazaný uživatel

Rosického na lavičce? Napadá nejlíp z naší repre a taky je jedinej, kdo může přesně trefit Necidovu hlavu.

Reagovat
Free_player

Chudák Srna .... pro Chorvaty dost nečeká ztráta

Reagovat
Kenneth

Neskutecny Toni . At jde Perez se svym Pogbou k certu..

Reagovat
db18

Když píšete o volném protáčení Müllera s Götzem na hrotu - všimli jste si Götzeho jinde? Mne většěinou přišlo, že se akorát Thomas vytáhl, což dělá vždycky a Götze někde spíš překážel, než aby si vyměnil místo s Thomasem... tak jestli jsem ho nepřehlédl...

Reagovat
fantomas

To nebylo myšlený nutně, že by si oni dva měnili pozice, spíš že jednou byl vejš ten a podruhý onen no. Götze se spíš různě potuloval, jak řikáš, viz i ta heatmapa, která krásně vystihuje to, že se ocitl leckde, ale nikde nebyl výraznym činitelem.

Reagovat
db18

Tak to byl "jen" klasický Thomas, ale bez fungujícího útočníka jeho práce nevynikne...

(no, každopádně na tom, že tam Götze nemá co dělat se shodneme... to už radši i Schürrle )

Reagovat
smazaný uživatel

Mně se to líbilo i s Gotzem. A Boateng sice hasil, ale jednou i to co si zavinil.

Reagovat
fantomas

Co zavinil?

Reagovat
smazaný uživatel

Akce, při které vykopával míč z brankové čáry rozjel on svým chybným odvrácením hlavičky.

Reagovat
smazaný uživatel

akci

Reagovat
fantomas

Hm, tak to mi oproti Mustafiho minelám přijde vyloženě nicotný.

Reagovat
smazaný uživatel

To fakt? Vždyť to byla fatální chyba.

Reagovat
10

Reagovat
10

to je mimochodem pro ty dnešní stopery docela typický, oni nejdřív svojí chybou vytvoří šanci, kterou pak zachrání na brankový čáře a jsou za největší bohy

Reagovat
fantomas

No, tak zas nemusíme předstírat, že by Boateng byl "za boha" jen kvůli tý jedný situaci.

Reagovat
10

já jen narážím obecně na to, že tu první fázi akce, která třeba vygraduje špatným postavením nebo odhadem toho stopera, většina fanoušků nepostřehne a hodnotí už jen ten konečnej "highlight save"

Reagovat
fantomas

Když Mustafi dělal píčoviny u postranní čáry a hned zkraje tak mohl Ukrajince poslat do vedení (když střílel Konopljanka), to mi teda přišlo mnohem zásadnější. Chyba Boatenga k tý šanci nevedla nijak přímo.

Reagovat
smazaný uživatel

No vedla k tomu přímo. Boateng v pozici, v které byl, mohl hrát na jistotu a odhlavičkovat míč do autu. Snažil se ale situaci řešit konstruktivně a trefil myslím Zozulju. A to za situace, kdy byla celá německá záloha venku. Ukrajinci akci sice pozdrželi, ale i tak byli Němci po téhle chybě rozhození a nekonsolidovaní, z čehož vyplynul trestuhodně volný prostor pro Konoplyanku.

Reagovat
fantomas

Když to porovnáš s Mustafim, kterej okamžitě vytvořil průser a po jedný další přihrávce se střílelo, tak ne... nevedla k tomu přímo. Mustafi imo vyrobil vysloveně hloupou minelu v postavení, který (při stoperovi u levý lajny) akutně smrdělo šancí soupeře, kdežto Boateng spíš "jen" zaváhal a nezvolil nejlepší řešení v situaci, která šancí soupeře akutně nesmrděla.

Je to možná slovíčkaření, ale ber to třeba tak, že ti oplácim včerejšek.

Reagovat
smazaný uživatel

A to jsi ještě zapomněl na Mustafiho malou domů

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, každopádně mým cílem bylo upozornit na to, o čem psal desítka. Nechtěl jsem ho porovnávat s Mustafim a ani jsem nechtěl, abys tu musel plést porovnání s Mustafim. Který ač dal gól, tak nebyl tak dobrý jako Boateng. O tom se nepřu.

Reagovat
db18

Až tak fatální mi to nepřišlo - ale zase jen z toho důvodu, že tam byl takový chumel, že je docela pravděpodobné, že by to do branky jinak vrazil jiný (nejspíše ukrajinský) hráč. Mustafi tam dělal větší blbosti

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem si jistý, jestli máme na mysli tu samou fázi té situace.

Reagovat
db18

Ten balon šel v blbé výšce, hlavou by tam musel skočit docela neohrabaně a dost možná by si to tak jako tak srazil do brány... asi to chtěl primárně stopnout tělem a pak by to buď odkopl on a nebo Manu chytil...

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím. Chtěl jsem zdůraznit počátek, proč vůbec ten ukrajinský útok vznikl. U lajny se snažil Boateng posunout míč hlavou na spoluhráče a trefil Zozulju. Ten rozvinul útok na jehož konci byl Jarmolenkův míč na Konoplyanku. Ty se asi bavíš už o samotném záchraném zákroku.

Reagovat
db18

Aha, tak to jo...

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Marioneta

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Šmakéz

Reagovat
DieFohlenBMG

kentus

Reagovat
cink

cesko da gol

irsko neda gol

ita-bel over 2.5

Reagovat
Hachim Mastour

Kroos je vynikajúci, budúcu sezónu už to bude lepší a dôležitejší hráč ako Modrič ak ním ešte nie je.

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvati hrali neskutecne sympaticky. Troufam si rict, ze s timhle fotbalem mohou dojit hodne daleko. Hrozne mi tim napadanim a skvelym utocnym rozestavenim připomínali Australskou reprezentaci

Reagovat
smazaný uživatel

Hráč zápasu dle Whoscored a EF se musí vždy lišit?

Reagovat
fantomas

"Dále už následují čistě naše volby hrdinů i odpadlíků, přičemž jsme si soukromě dali za úkol nikdy se s WhoScored nekřížit a vybrat pro vás tím pádem co možná nejvíce aktérů."

Reagovat
smazaný uživatel

nojo mám pořádně číst

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele