Profily, historie

Další články

Ozvěny z Bundesligy: Ti nevšední fanoušci ze St. Pauli aneb punkem proti fašismu

Třináct ročníků St. Pauli trvalo, než se vrátilo do Bundesligy. Minulou neděli se mu po třech neúspěšných pokusech podařilo získat první bod, to když remizovalo doma s Lipskem. Jestli ale něco charakterizuje tento klub, nejsou to získané trofeje, věhlasná sláva na evropské scéně či supermoderní stadion. Jsou to fanoušci. Pro někoho jsou podivíni, pro jiné naopak vzorem.

Méně klasické hudby a více heavy metalu. I to je Eintracht Frankfurt

Frankfurt zahájí tažení Evropskou ligou v sezoně 2024/25 na svém stadionu proti Plzni, z českého pohledu tudíž půjde bezesporu o velmi sledovaný zápas. Co čeká fanoušky Viktorie na tribunách? V čem se bundesligový celek změnil? A co od domácích vlastně očekávat? Na Eintracht si před čtvrtečním duelem posvítila německá redakce Livesport Zpráv.

Vzestupy a pády Bílé hvězdy: Wisla kolabuje i překvapuje a spoléhá na umělou inteligenci

Wisla Krakov, třináctinásobný mistr Polska a pětinásobný vítěz národního poháru, kdysi patřila k pravidelným účastníkům evropských soutěží. Po sestupu z Ekstraklasy v roce 2022 se marně snaží probojovat zpět do nejvyšší soutěže, nicméně v posledních týdnech je o ní opět slyšet. Jaká je budoucnost Bílé hvězdy?

Rodí se Dánsku nová hvězda? Grönbaek svými výkony oživil také Rennes

Albert Grönbaek na začátku září poprvé oblékl reprezentační dres. Mladík charakteristický vitalitou a blond vlasy dostal příležitost v Lize národů a jeho představení bylo natolik působivé, že i samotní fanoušci národního týmu kroutili hlavami nad tím, proč tenhle tvořivý, a hlavně produktivní středopolař dostal šanci až nyní.

Fyzický, zjizvený a se třemi vzadu. Slavii čeká v Unionu věrný odraz sebe samé

Když před dvěma lety stanula Trpišovského Slavia proti Papszunově Rakówu, mnozí trefně varovali, že naráží na své vlastní zrcadlo — intenzivní, běhavý tým, který dovede soupeře pořádně zmáčknout. Tyto obavy se potvrdily, když sešívaní po úvodní prohře v Polsku postup přeci jen vydřeli až v nastavení prodloužení. Nyní na Pražany v předkole Ligy mistrů čeká belgické déjà vu...

Penalty? Češi a Turci jsou stoprocentní, Anglie a Nizozemsko se při rozstřelech trápí

Česká reprezentace je po vyřazení ve skupině z mistrovství Evropy v Německu dávno doma, může si však aspoň připomenout svou slavnější minulost. Podle statistiky UEFA jsou Československo a nástupnické Česko spolu s Tureckem jedinými zeměmi se stoprocentní úspěšností v penaltových rozstřelech. Národní tým zatím proměnil všech 20 svých kopů.

Proč dánský střelec Elstrup nehrál finále Eura 1992? Bál jsem se neúspěchu, vypráví

Představte si, že jste klíčový hráč, který pomůže dotáhnout svůj tým do finále mistrovství Evropy. A pak nechcete hrát o titul. Ne proto, že byste byli zranění, ale protože se bojíte. Přesně takové byly pocity jednoho z dánských hrdinů při vítězném mistrovství Evropy v roce 1992.

Začíná Copa América: 16 důvodů ke sledování (4/4)

Minisérie článků představujících letošní Copu je u konce. V preview skupiny D si představíme tradičního favorita z Brazílie, ve formě hrající Kolumbii a dva papírové outsidery, Kostariku a Paraguay.

Představení účastníků Eura 2024 - Portugalsko

Nemohla to být suverénnější cesta, Portugalsko se kvalifikovalo na letošní mistrovství Evropy díky 10 vítězstvím v 10 zápasech. I proto jsou opět očekávání jejich fanoušků obrovská. Ze vzpomínek stále ještě nevymizel rok 2016, kdy Cristiano Ronaldo a spol. vybojovali trofej z Eura a země posedlá fotbalem by zase znovu a ráda prožila podobný triumf.

Představení účastníků Eura 2024 - Gruzie

Ukrajina a Gruzie. První postsovětská dvojice na jednom evropském šampionátu, kterou netvoří Rusko. A samozřejmě také dvojice států, jejichž nezávislost na Rusku je v posledních letech opět vysoce relativní. Ukrajinci se dnes probudili do 842. dne s Rusy na svém území, na pozadí druhého dne summitu světových lídrů, kteří společně řeší, jak ruskou agresi jednou provždy odsoudit (údajně poprvé za užití Putinem odmítaného slova "válka”), a snad i ukončit. Gruzínci se vypořádávají s podstatně tišším, vnitřním tlakem...

Představení účastníků Eura 2024 - Turecko

Na turnaji před třemi lety se vzájemnému střetnutí vyhnulo. Nyní jsou zavedené pořádky opět při starém a Turecko opět odehraje zápas základní skupiny Eura s Českou republikou. Jeho cílem je jednoznačně postup ze skupiny do vyřazovací fáze turnaje. Naposledy bylo černým koněm a zcela vyhořelo. Do Německa postoupilo z prvního místa v kvalifikaci, ale hlavně nedávné výkony v přípravě ho do stejné role znovu nepasují.

Představení účastníků Eura 2024 - Ukrajina

Nejspíš pro žádnou jinou reprezentaci nebude účast na Euru v Německu tak významnou otázkou národní hrdosti jako pro tu ukrajinskou. Země zmítaná válečným konfliktem má řadu důležitějších starostí než to, jak uspěje na evropském fotbalovém šampionátu, ale zároveň to jsou právě dobré výkony národního týmu, které dodávají unavenému národu novou energii.

Představení účastníků Eura 2024 - Rakousko

Další černý kůň? Rakušané se tohoto označení až panicky bojí. A je pravdou, že ve skupině s Francií, Nizozemskem (setkání znovu po třech letech) a nevyzpytatelným Polskem budou mít co dělat, aby urvali postup alespoň ze třetího místa. Na druhou stranu učinili za poslední dva roky opravdu velký progres a umístění na některé z prvních dvou pozic v tabulce by vlastně nepřekvapilo. Na tento tým pozor.

EuroTour 2024 - Düsseldorf: Výjimka v průmyslovém regionu

Už za pár hodin vypukne v Mnichově letošní vydání evropského šampionátu, my se ale nyní přesuneme o kus severozápadním směrem do města, které jako jediné přibylo mezi pořadatelskými oproti mistrovství světa před 18 lety. Düsseldorf jako metropole Severního Porýní-Vestfálska se významně liší od dalších sídel v této průmyslové lokaci. Kulturní a umělecké centrum také často bývá nazýváno německým hlavním městem módy.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele