Evropská liga - souhrn pátých zápasů skupinové fáze

28.11.2019, 18:48, aktualizováno 28.11.2019, 22:57
Komentáře a souhrny
Arsenal doma podlehl Frankfurtu a ještě nemá jistý postup do vyřazovací fáze. AS Řím veze jasnou výhru z Istanbulu, tam se dnes hrály dva zápasy a v tom druhém si Besiktas poradil se Slovanem Bratislava. Sporting překvapivě snadno přejel PSV Eindhoven...
Skupina A

Sevilla FC - Qarabağ Ağdam 2:0

28.11.2019 21:00

Góly: 61. Bryan Gil, 90+2. Munas Dabbur

Sevilla přes všechny jistoty porazila Qarabağ Ağdam i doma a potvrdila roli jasného suveréna skupiny. Španělský celek má po pěti zápasech plný počet bodů. Utkání na stadionu Rámona Sáncheze Pizjuána rozhodl brankou Gil a v závěru pojistil výsledek Dabbur. Qarabağ Ağdam zároveň přišel o možnost postupu, na druhý APOEL ztrácí tři body, ale má horší vzájemnou bilanci.

Sevilla měla už před tímto zápasem postup v kapse, navíc z prvního místa, takže kouč Julen Lopetegui dal šanci náhradníkům, kteří tolik nenastupují. Qarabağ byl v jiné pozici, v Andalusii potřeboval nejlépe vyhrát, aby se přiblížil vytouženému postupu.

Velké změny v domácí sestavě byly na hře favorita znát. Sevilla sice v prvních minutách hýřila aktivitou, ta však brzy opadla a Qarabağ byl následně více než vyrovnaným soupeřem. Brankář Bounou, který nahradil Tomáše Vaclíka, měl až nečekaně hodně práce, hosté si ale žádnou velkou gólovku nevypracovali. Až minutu před koncem rozehrál volný přímý kop Munir a Begović se prolétl vzduchem a nebezpečnou střelu vyrazil. To byla zároveň největší šance v průběhu prvního poločasu.

Po změně stran se obraz hry neměnil, ale přeci jenom došlo k prolomení bezbrankového výsledku. Přesně v 60. minutě nedokázala obrana Qarabağu odvrátit balón z vlastní šestnáctky a odražený balón napálil směrem na branku Bryan Gil a protože došlo k zásadní teči, neměl gólman Begović absolutní nárok zasáhnout. Sevilla další ofenzivní výpady podnikala jen ojediněle a spíše se soustředila na udržení výsledku. Qarabağ se v závěru zvedal, chtěl vyrovnat a odvézt si z Andalusie cenný bod, ale své příležitosti se nedočkal. Sevilla si nakonec pojistila vítězství druhým gólem. Begović ještě dvě minuty před koncem vyrazil levačku Munira, ale v nastavení už nedokázal zachytil Dabburovu střelu pod břevno.

Více informací k zápasu

F91 Dudelange - APOEL Nikósie 0:2

28.11.2019 21:00

Góly: 12. Uroš Matić (pen.), 43. Giorgios Merkis

Kyperský APOEL lépe zvládl klíčový souboj o postup do vyřazovací části EL a v Lucembursku nad Dudelange zvítězil hlavně díky dobrému prvnímu poločasu 2:0. V tabulce se osamostatnil na druhé pozici se sedmi body a zajistil si tak účast mezi dvaatřicítkou nejlepších, neboť před třetím Karabachem si vytvořil tříbodový náskok a ázerbájdžánský výběr ho už vinou horší bilance vzájemných duelů nemůže předskočit.

Hosté tak zvítězili podruhé za sebou a mohou se předčasně radovat, i když úvodní polovina skupiny jim vůbec nevyšla. F91 ještě může skončit alespoň třetí, pokud na závěr v Baku zdolá právě Karabach. Hostům hodně pomohl první důležitý moment po deseti odehraných minutách, kdy zkušený obránce Schnell zahrál ve vlastní šestnáctce rukou a nařízený pokutový kop dokázal proměnit devětadvacetiletý srbský záložník Uroš Matić.

Brankář Joubert sice jeho směr střely vystihl, ale na balón přeci jen o kousek nedosáhl. Krátce po odehrané čtvrthodině se zjevil ve stoprocentní příležitosti Musa Al Taamari a jeho ránu zblízka vytěsnil skvělý Joubert na břevno, od kterého se míč odrazil k hráčům Dudelange. Od tohoto okamžiku se hra přeci jen srovnala a ve 34. minutě se poprvé ozvali také domácí, když daleko od skórování nebyl německý záložník Stolz.

Ten se odhodlal k úžasnému projektilu z nějakých pětatřiceti metrů a orazítkoval pravou tyč, gólman Belec se jen naprázdno proletěl vzduchem. Hosté dokázali pojistit svůj náskok ve 43. minutě. Po přímém volném kopu z pravé strany od Matiće se na hranici brankového území ocitlo početné klubko hráčů kyperského týmu a nakonec to byl Giorgios Merkis, který hlavou z pěti metrů zamířil přesně k protější konstrukci.

Po změně stran nejprve nedokázal snížit střídající Lavie, jehož volej z patnácti metrů prosvištěl těsně vedle. Vzápětí na druhé straně definitivně nepojistil výhru hostů Musa Al Taamari, protože ho vychytal Joubert. V 83. minutě byl nejprve vyloučen po druhé žluté kartě Praxitelis Vouros a ihned na to mohl zdramatizovat toto utkání Danel Sinani, když napálil břevno. V poslední minutě základní hrací doby to byl právě Sinani, který neudržel nervy na uzdě a po dvou žlutých kartách během dvaceti sekund také odcházel předčasně do kabin.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sevilla FC (ESP)550014:215
2.APOEL Nikósie (CYP)52129:87
3.Qarabağ Ağdam (AZE)51137:104
4.F91 Dudelange (LUX)51047:173
Skupina B

Malmö FF - Dynamo Kyjev 4:3

28.11.2019 21:00

Góly: 2. Rasmus Bengtsson, 48. Markus Rosenberg, 57. Erdal Rakip, 90+6. Markus Rosenberg - 18. Vitalij Mykolenko, 39. Viktor Cyhankov, 77. Benjamin Verbič

Pod taktovkou českého rozhodčího Pavla Královce se ve Švédsku rozjela mezi Malmö a Dynamem Kyjev pořádně dramatická přestřelka. Souboj, který byl veledůležitý pro oba celky, co se postupu do jarního playoff týče, rozsekl nakonec až v šesté minutě nastavení domácí forvard Markus Rosenberg. Přitom hosté po prvním poločase vedli o jednu branku.

Oba kluby dělil v tabulce před tímto vzájemným zápasem pouhý bod, přitom vedoucí Kodaň na tom byla bodově stejně jako Dynamo. Malmö bylo z této trojice v nejhorší, ale ve stále hratelné pozici, a tímhle vítězstvím dostalo situaci před posledním kolem pod svou kontrolu. Půdu pod nohama naopak ztratil po porážce kyjevský tým, jenž spadl na třetí místo.

Domácí vstoupili do tohoto střetnutí parádně, zaúřadovali totiž po prvním rohovém kopu, který měli k dispozici. Berget sice svou hlavičkou nevyzrál na brankáře Buščana, nicméně míč se odrazil k nohám Bengtssona, jenž ho z bezprostřední blízkosti snadno dorazil za brankovou čáru. Vedení jim ovšem vydrželo v podstatě jen nějakou čtvrthodinku.

Bujalskyj z šestnáctky přetáhl svůj jemný oblouček do volného prostoru, kam si naběhl zcela nehlídaný Mykolenko, a ten tvrdě propálil gólmana Dahlina. A ve 39. minutě Dynamo, které zároveň například zahrozilo, leč neúspěšně, Verbičem už o minutu dříve, udeřilo podruhé, to když Bujalskyj vyprodukoval dlouhou přihrávku zleva na zakončujícího Cyhankova.

Svěřenci trenéra Uweho Röslera však zase lépe zvládli úvod poločasu a záhy se dostali na koně. Ve 48. minutě se jim podařilo využít secvičeného signálu, stav srovnal Rosenberg, jenž snadno zužitkoval nahrávku Traustasona z přímého kopu. A v 57. minutě přesně pod břevno zamířil střídající Rakip, který si vyměnil balón u levé lajny se spoluhráčem Rieksem.

Situace se pro Dynamo opravdu hodně zkompilovala poté, co se nechal zcela zbytečně vyloučit Sydorčuk. Už z dějství prvního si odnesl žlutou kartu, v 65. minutě si však přesto dovolil protestovat u Královce, a musel tak předčasně opustit hrací plochu. I v oslabení však hosté skórovali, po Cyhankovově standardce zacílil do sítě z vyložené pozice Verbič.

Poslední slovo si ale nakonec vzalo Malmö. Snad poslední akce celého zápasu skončila přesným zásahem, jelikož centr zprava od Bergeta protečoval za záda Buščana ke vzdálenější tyči Rosenberg. Švédský klub díky této trefě dostal svého soka pod tlak. Ten totiž na závěr musí skolit Lugano, aby postoupil, a ani tahle skutečnost mu ve finále nemusí stačit.

Více informací k zápasu

FC Lugano - FC Kodaň 0:1

28.11.2019 21:00

Góly: 27. Nikolaj Thomsen

Dánská Kodaň jako první vyzrála v St. Gallenu na defenzivu Lugana a nakonec zvítězila nejtěsnějším poměrem 1:0. V tabulce se udržela na vedoucí příčce s devíti body, ovšem vzhledem k překvapivé výhře švédského Malmö nad ukrajinským Dynamem Kyjev (4:3) ještě nemá jistotu postupu. Pokud totiž na závěr před vlastními fanoušky prohraje severské derby právě s Malmö, tak se do vyřazovací fáze s velkou pravděpodobností nedostane.

Domácí tak na vlastní půdě ani jednou neskórovali a je jasné, že obsadí konečnou čtvrtou pozici. Momentálně totiž mají na kontě dva body a na třetí Dynamo ztrácejí nedostižné čtyři body, v posledním utkání tohoto ročníku EL v Kyjevě jim proto půjde pouze o čest. Domácí přitom ve statistických ohledech za svým čtvrtečním konkurentem vůbec nezaostávali a dokonce i více drželi míč, jenomže znovu je zklamala produktivita.

Do první větší možnosti se dostali přesně v polovině úvodního dějství. Krásnou individuální akci předvedl Bottani, úchvatným sólem přelstil hned několik bránících hráčů, jenomže v zakončení nebyl příliš razantní a jeho závěrečnou střelu zlikvidoval gólman Johnsson. Ihned na to ho mohl zastoupit brazilský útočník Carlinos, avšak ten po efektivním zpracování pálil jen doprostřed branky, kde číhala připravená náruč gólmana.

Poslední dánský mistr z ničeho nic prorazil ve 27. minutě. Jeho výhru zařídil šestadvacetiletý Nikolaj Thomsen, když po nádherném centru Bartolce z pravého křídla hlavičkoval z deseti metrů a jeho rybička přeci jen zapadla do levého spodního rohu, brankář Baumann se natahoval marně. Od tohoto okamžiku se hra vyvíjela podle očekávání. Kodaň skvěle bránila, nikam nespěchala a soupeře navíc vůbec k ničemu nepouštěla.

Další možnost tak byla k vidění až zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Probojoval se do ní střídající Čovilo, když ani po minutě strávené na trávníku mířil o decimetry vedle levé konstrukce. V 85. minutě se hosté chtěli definitivně uklidnit po rychlém přečíslení, ale nejprve těsně před brankovou čarou zakročil jeden z hráčů Lugana a pak po chybném odkopu Baumanna skončil balón na břevně, výsledek se tím pádem již nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)52305:39
2.Malmö FF (SWE)52217:68
3.Dynamo Kyjev (UKR)51316:66
4.FC Lugano (SUI)50231:42
Skupina C

FK Krasnodar - FC Basilej 1:0

28.11.2019 16:50

Góly: 72. Ari Ferreira (pen.)

Tak tohle bude boj až do posledních minut! Španělské Getafe v souběžně hraném utkání vyhrálo a to pro Krasnodar znamenalo jediné - musel vyhrát. Proti favorizované Basileji se mu to ale díky penaltě Ariho povedlo.

Basilej byla jasným favoritem a postup ji neminul. Do Ruska ale jela i přesto s cílem vyhrát, protože tím by si zajistila s předstihem jednoho kola první místo. Motivace byla hodně silná, stejně jako u Krasnodaru. Ten měl před utkáním totiž stejný počet bodů jako druhé Getafe, čili vše bylo otevřené. Do utkání domácí nasadili všechny možní trumfy, včetně Vilheny, Olsona nebo Wandersona s Arim.

Právě Wanderson se stal prvním hráčem, který vyzkoušel pozornost brankáře Omlina. Jeho první rána zpoza vápna však nebyla úspěšná. Rusové zkoušeli svou územní převahu vyjádřit díky standardním situacím a ve 14. minutě další roh z pravé strany zahrával Sulejmanov. Balon skončil u nohou Kristoffera Olssona, který však také nemířil přesně. Domácím patřila první část utkání, ale šance si vytvářet nedokázali.

Aktivní střelec Maciel Wanderson se po půlhodině hry probojoval až do vápna a nenechal se odstavit od míče ani v něm. Rána, kterou vyslal, však zamířila vedle tyče strážené brankářem Omlinem. Basilej možná překvapilo počasí nebo unavila cesta, ale jedno bylo jisté - nebyl to tým, který se pere o první místo. Zejména o jeho útočné fázi v první půli prakticky nelze mluvit.

Po změně stran jsme mohli registrovat přeci jen o něco větší snahy domácí ekipy útočit. Basilej opět nepředváděla téměř nic. A byla za to náležitě potrestána. V 71. minutě Alderete fauloval ve vlastním vápně Ariho a sudí byl neoblomný. Faulovaný hráč osobně vzal odpovědnost na sebe a s přehledem penaltu proměnil.

Hostující Basilej se sice ke konci utkání snažila vymyslet něco směrem dopředu, ale opět to bylo hektické a plné nepřesností. Krasnodar se nakonec ubránil i přesto, že v páté minutě nastavení dostal druhou žlutou kartu střelec Ari. Přesto slavil tři body.

Více informací k zápasu

Trabzonspor - Getafe CF 0:1

28.11.2019 16:50

Góly: 50. Jaime Mata

Getafe zvládlo klíčový duel v Turecku, k čemuž mu stačila jediná branka. O tu se v 51. minutě postaral střelec Jaime Mata a Getafe díky tomu může dál pomýšlet na postup.

Getafe nevyšly dva poslední zápasy proti Basileji a kleslo na druhou příčku. A to nebyla ta nejhorší zpráva, protože od třetí Krasnodaru dělilo Španěly před zápasem jen lepší skóre. Takže bylo jasné, že si to o druhé postupové místo za Basilejí na dálku (protentokrát) rozdá Krasnodar právě s Getafe. Domácí Trabzonspor vzhledem k vzájemné bilanci s prvními třemi týmy už postoupit nemohl.

Na hráčích Getafe byla od začátku vidět chuť hrát a především vyhrát. Mladý křídelník Kenedy se dostal do vápna a k prvnímu ohrožení domácí brány mu chybělo jen několik centimetrů. Míč kopačky hráčů Getafe prakticky neopouštěl, jenže překonat flexibilní blok domácích hráčů a najít nějakou skulinku, kudy by se dal protlačit míč, byl pro hosty nadpozemský úkol. Třebaže šancí k tomu měli požehnaně.

V 18. minutě rozehrával volný přímý kop z nadějné pozice Fajcal Fajr, který pálil těsně nad. A toho mohlo Getafe velmi brzy litovat, neboť ve 24. minutě šli domácí málem do vedení. Po rychlé a celkem jednoduché akci uprchl Avdijaj po straně a hledal před bránou někoho ze spoluhráčů. Brankář Chichizola nejistě vyrazil míč jen před sebe a před dorážejícím Muramatem Akpinarem zela prázdná brána. Jenže ani to mu nestačilo a poslal míč vedle!

O úvodní branku duelu se mohl zasloužit hostující kapitán Molina, jehož kroucená dělovka zamířila těsně vedle spojnice. Prakticky stejnou chybu, jakou před pár minutami zapříčinil Akpinar, udělal deset minut před koncem první půle Mata. Ten byl v o trochu horší pozici a padal, ale přesto měl na zadní tyči prázdnou bránu před sebou. Netrefil. Následně Mata jemným obloučkem přehazoval vyběhnuvšího brankáře Kardeşlera a sledoval, jak míč padá nad.

Getafe nutně potřebovalo vyhrát a velký krok k tomu udělalo v minutě 51. Kenedy se totiž po straně dostal do úniku a vymyslel ke všemu ještě povedený centr na volného Jaimeho Matu. Ten si míč jedním dotykem zpracoval a z otočky jej poslal neomylně do sítě!

Getafe chtělo přidat další branku a mělo k tomu do konce utkání ještě jednu další šanci. Zkušený kanonýr Molina na hranici ofsajdu obdržel přihrávku na levou stranu, jenomže na poslední chvíli byl zablokován a poté už nestihl balón na hrací ploše.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)531110:410
2.Getafe CF (ESP)53025:49
3.FK Krasnodar (RUS)53027:89
4.Trabzonspor (TUR)50143:91
Skupina D

Sporting CP - PSV Eindhoven 4:0

28.11.2019 21:00

Góly: 9. Luiz Phellype, 16. Bruno Fernandes, 43. Jérémy Mathieu, 64. Bruno Fernandes (pen.)

Ještě po dvou odehraných zápasech by téměř nikdo netipoval, že skvěle hrající PSV nepostoupí do jarní fáze Evropské ligy, nicméně eindhovenský celek v následujících třech duelech získal jediný bod a před závěrečným soubojem s norským Rosenborgem je už nadobro vyřazen. Naopak domácí Sporting si díky přesvědčivé výhře 4:0 zajistil účast v další fázi, svému čtvrtečnímu protivníkovi oplatil jedinou dosavadní porážku hned z úvodu (2:3).

Sporting se díky tomuto úspěchu udržel na vedoucí pozici s dvanácti body a na závěr v Rakousku si to v přímém souboji rozdá s týmem LASK Linz o konečné první místo, stačit mu bude i remíza. Svěřenci trenéra Marka van Bommela jsou třetí se sedmi body o tři body za výběrem z Lince a kvůli horší bilanci vzájemných duelů ho nemohou přeskočit. Utkání v Portugalsku jim vůbec nevyšlo, v úvodním poločase totiž inkasovali hned třikrát a bylo po nadějích.

Lisabonský klub hrál od samého začátku sebevědomým dojmem a první větší možnost si vypracoval již v 7. minutě. Pozdější autor dvou branek a dvou asistencí Bruno Fernandes napřáhl z velké vzdálenosti a jeho projektil směřující přímo pod břevno dokázal fantasticky vyškrábnout nad branku gólman Unnerstall. Neuběhly ani dvě minuty a stejný hráč již připravil úvodní gólovou akci.

Po jeho nahrávce z levé strany se na hranici brankového území protlačil k hlavičce Luiz Phellype a balón usměrnil přímo k vzdálenější konstrukci. Za dalších sedm minut se prosadil sám Fernandes, když zkusil štěstí z dobrých pětadvaceti metrů a jeho skákavý pokus se odrazil od levé tyče do sítě, hostující strážce se natahoval marně. Po necelé půlhodině mohl hosty vrátit do hry Bruma, ovšem jeho rána ze čtrnácti metrů letěla o decimetry vedle.

Sporting pojistil svůj náskok ve 43. minutě. Po rohovém kopu Fernandese se opřel do míče z první Jérémy Mathieu a s pomocí země zavěsil pod horní tyčku. Ihned po změně stran mohl vykřesat naději pro PSV Ihattaren, ale jeho dělovku z deseti metrů odvrátil jednoruč do zámezí famózní brankář Maximiano. V 64. minutě uzavřel gólový účet opět Fernandes, jenž s přehledem proměnil penaltu za nedovolený zákrok Baumgartla na unikajícího Acuñu.

Více informací k zápasu

Rosenborg BK - LASK Linz 1:2

28.11.2019 21:00

Góly: 45. Bjørn Johnsen - 20. Thomas Goiginger, 54. Dominik Frieser

LASK Linz stvrdil svou pohádkovou sezónu překvapivým postupem do další fáze, pokračování si definitivně zajistil výhrou 2:1 na půdě norského Rosenborgu. Díky druhé výhře v řadě se osamostatnil na druhé příčce skupiny D s deseti body a na závěr před vlastním publikem si to rozdá o konečné první místo s portugalským Sportingem. Vzhledem k bilanci vzájemných zápasů si totiž nyní vytvořil nedostižný tříbodový náskok před třetím PSV Eindhoven.

Naopak celek z Trondheimu nedokázal bodovat ani při svém pátém vystoupení v hlavní fázi EL a hodně nelichotivou bilanci si pokusí alespoň částečně vylepšit v posledním střetnutí v nizozemském Eindhovenu. Přitom norský výběr začal ve čtvrtečním zápase odvážně a přesně po odehrané čtvrthodině se mohl dostat do vedení. Po přihrávce proti noze stanul tváří v tvář brankáři Schlagerovi rozběhnutý Trondsen, jenže zblízka ho propálit nedokázal.

Rakouský vicemistr z ničeho nic udeřil ve 20. minutě. O naprosto neuvěřitelnou branku se postaral Thomas Goiginger, který zakroutil balón přímo z rohu tak dokonale, že překvapil i gólmana Hansena a k údivu všech přihlížejících rozvlnil síť. Necelých deset minut před přestávkou vyslal přízemní střelu z deseti metrů Trondsen a jeho skákavý pokus skončil o dva metry vedle pravé konstrukce. Ve 42. minutě mohl naopak pojistit vedení hostů Michorl.

Čtyřiadvacetiletý záložník se opřel do balónu z dvaceti metrů a jeho razantní volej dokázal fantastický Hansen odvrátit jednoruč mimo prostor tří tyčí. Když se už zdálo, že do kabin bude odcházet spokojeněji LASK, tak v poslední minutě úvodního dějství srovnal Bjørn Johnsen. Útočník hostující v klubu z nizozemského Alkmaaru vyskočil nejvýše do vzduchu po zpětném pasu Hedenstada a z brankového území nasměroval míč k bližší konstrukci.

Rakušané si vzali zpět ztracené vedení devět minut po výměně stran. Po centru z pravého křídla defenziva Rosenborgu úplně zapomněla na osamoceného Dominika Friesera. Na jeho prudkou hlavičku si sice Hansen sáhl, ale balónu v cestě do sítě již zabránit nedokázal. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem se v poslední nadějné možnosti zjevil právě Frieser, nicméně po rychlém brejku zamířil těsně vedle pravé tyčky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP (POR)540111:412
2.LASK Linz (AUT)53118:410
3.PSV Eindhoven (NED)52128:117
4.Rosenborg BK (NOR)50052:100
Skupina E

SS Lazio - CFR Cluj 1:0

28.11.2019 21:00

Góly: 24. Joaquín Correa

Jedinou branku viděli diváci na Stadio Olimpico v Římě. Lazio porazilo gólem Joaquína Correy rumunskou CFR Kluž, ale ta má postupové triumfy stále ve svých rukou.

Trenér Simone Inzaghi vsadil na docela jinou jedenáctku, než která nastupuje v Serii A. Římský celek už nemá situaci ve svých rukou a navíc se chce koncentrovat výhradně na domácí soutěž. Kluž potřebovala na Stadio Olimpico uhrát alespoň bod, nebo prohrát o gól, pokud by sama vstřelila alespoň dva góly, pak by měla jistotu postupu do další fáze.

Lazio v úvodu zápasu nikam nespěchalo, trpělivě čekalo na chyby soupeře a první větší příležitost mělo až po dvaceti minutách, kdy před Luisem Albertem na poslední chvíli zasáhl Cestor. O čtyři minuty později už byli Biancocelesti úspěšnější. Adekanye posunul balón na Joaquína Correu, který udržel balanc a přízemní střelou překonal brankáře Arlauskise. Hosté mohli ještě do přestávky vyrovnat nebo i podruhé inkasovat. Nejprve Damjan Djoković orazítkoval tyč a o pár minut později postupoval sám na branku Correa, jenomže tentokrát mířil trestuhodně vedle. V nastavení pak poslal přímý kop do zdi Bordeianu a více už se nestalo.

Italové si po prvním poločase hýčkali jednobrankový náskok, ale utkání bylo pochopitelně stále otevřené. Kluži se však nedařilo vytvořit si trvalejší převahu a navíc si musela dávat pozor na nebezpečného Joaquína Correu. Po jeho průniku mohl zakončovat Luis Alberto, ale z pozice Kluže dobře zasáhl Boli.

Dvacet minut před koncem se Rumunům podařilo vstřelit kýžený gól, na malém vápně se prosadil Traoré, ale protože byl v době přihrávky v ofsajdu, radost byla zbytečná. Ve velké šanci byl i Omrani, jeho rána proletěla vedle. Do další gólovky už se Kluž nedostala a na Stadio Olimpico prohrála. Rumunský mistr má i tak postup stále ve svých rukou.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Stade Rennes 3:1

28.11.2019 21:00

Góly: 22. Lewis Morgan, 45+1. Ryan Christie, 74. Michael Johnston - 89. Adrien Hunou

Celtic mohl před vlastními fanoušky stvrdit vedoucí příčku ve skupině. Potřeboval k tomu bezpodmínečně skolit Rennes, které naopak po čtyřech kolech ztratilo možnost proklouznout do další fáze Evropské ligy. A tři body nakonec skotský gigant opravdu získal. Už po půli vedl o dvě branky, po obrátce mu poté jenom stačilo pohodlný náskok udržovat.

Bretaňský celek zároveň díky této porážce ztratil i šanci na možný zisk ceny útěchy v podobě uzmutí třetího místa v tabulce, neboť nedosažitelně se mu vzdálilo Lazio, které doma porazilo o gól druhou Kluž. Celkově nemůže své vystoupení na evropské scéně hodnotit vůbec pozitivně. Urvalo totiž všudy všeho jeden bod, a to na úvod právě proti Celticu.

Domácí naopak po tomto skalpu soupeře rozšířili své bodové konto už na číslo třináct. Takovou statistikou se v soutěži ještě nikdy nepyšnili. Na tento úspěch v nynějším střetnutí dosáhli asi zaslouženě. Nejprve skórovali Lewis Morgan a Ryan Christie, na ně navázal taktéž Michael Johnston, přičemž Adrien Hunou následně v závěru jen snížil.

Vůbec první střelu na bránu vyprodukovalo v 6. minutě hostující křídlo Del Castillo, avšak glasgowského brankáře Forstera nepřekonal. Celtic poprvé zahrozil v 18. minutě, připravenost gólmana Mendyho prověřil svou střelou Ntcham, nicméně ani on průběžné bezgólové skóre směrem kupředu neposunul. To se nakonec podařilo The Celts o čtyři minuty později.

Uvolněný Forrest zleva poslal svou přihrávku do středu pokutového území, tam si seběhl Morgan, který z voleje zamířil přesně na bližší tyčku. Ve 28. minutě se na střeleckou listinu chtěl zapsat znovu Ntcham, jenže Mendyho opětovně nepřekonal. Druhý gól Celtic přidal až v nastavení dějství prvního, to když svou levačkou zaúřadoval parádně Christie.

Rennes se snažilo po změně stran nějakým způsobem odpovědět na z jeho strany mizernou úvodní pětačtyřicetiminutovku, v 57. minutě napřímo Forstera ohrožovali Tait, Siebatcheu i Léa-Siliki, proti nim se ale zaskvěl domácí muž v rukavicích. Prostřelit ho se pokoušeli ještě Maouassa a zase Léa-Siliki v 65. minutě, ani oni dva ale na něj vyzrát nedokázali.

Celtic se obecně ve druhém poločase do žádných velkých akcí nepouštěl, přesto se mu podařilo zaznamenat další, v pořadí třetí přesný zásah. Šestnáct minut před koncem si Johnston vyměnil balón s Ntchamem a prvně jmenovaný pak zamířil ke vzdálenější tyči. Za hosty se v 89. minutě prosadil Hunou, jenž hlavou zužitkoval centr od Maouassy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Celtic FC (SCO)541010:413
2.CFR Cluj (ROU)53024:49
3.SS Lazio (ITA)52036:76
4.Stade Rennes (FRA)50143:81
Skupina F

Vitória SC Guimarães - Standard Lutych 1:1

28.11.2019 21:00

Góly: 45+2. André Pereira - 40. Maxime Lestienne (pen.)

Standard na půdě portugalské Vitórie SC Guimarães pouze remizoval v poměru 1:1 a kvůli překvapivé výhře německého Frankfurtu v Londýně nad Arsenalem (2:1) se výrazně snížila jeho naděje na účast mezi dvaatřicítku nejlepších. Momentálně je v tabulce sedmý s devíti body o dva body za druhým Eintrachtem, jeho nejvážnější rival v boji o postup přivítá na závěr právě tým z Portugalska. Ten podruhé bodoval, i přesto konečné čtvrté místo nevylepší.

Domácí výběr má totiž na kontě dva body a na belgického soka ztrácí již nedostižných pět bodů. Jestliže klub z Lutychu nechce kalkulovat s možným zaváháním Eintrachtu, tak k postupu potřebuje porazit Arsenal a to více než čtyřgólovým rozdílem, což se určitě nezdá být příliš reálné. První větší možnost se zrodila po necelé čtvrthodině hry, kdy se blýskl hostující gólman Bodart proti nadějné ráně Andrého Pereiry z hranice pokutového území.

Belgický celek se poprvé ozval ve 27. minutě, ovšem pokus Maxima Lestienneho z osmnácti metrů dokázal zlikvidovat připravený brankář Douglas. O šest minut později selhal ve stoprocentní možnosti Emond, svůj přízemní pokus usměrnil o půl metru vedle pravé tyče. Standard se nakonec radoval z vedení zhruba pět minut před přestávkou, kdy gruzínský rozhodčí Kruašvili nařídil pokutový kop za nedovolený zákrok Douglase na Emonda.

Míč na penaltový puntík si vzápětí postavil Lestienne a domácího strážce poslal na opačnou stranu. Vitórií však tento moment ani v nejmenším neotřásl a ještě v nastaveném čase úvodního dějství srovnala krok. Po centru z pravého křídla posunul Lucas Evangelista hlavou míč do volného prostoru a nabíhající Pereira si už věděl rady, ve skluzu chytře obstřelil vyběhnutého Bodarta. V podobném duchu se pokračovalo také po výměně stran.

Nejprve tlačili domácí a plno práce měl Bodart. Ten nejprve zneškodnil hlavičku Pereiry, pak si poradil se střelou Evangelisty i průnikem Edwardse a v 75. minutě vytáhl brilantní zákrok jednoruč proti dělovce střídajícího Davidsona. V závěrečných dvaceti minutách se karta přeci jen obrátila a své příležitosti spálil také Standard. Asi tu největší neproměnil v nastavení Oularé, když byl v mírném úhlu na poslední chvíli zablokován.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Eintracht Frankfurt 1:2

28.11.2019 21:00

Góly: 45+1. Pierre-Emerick Aubameyang - 55. Daichi Kamada, 64. Daichi Kamada

Unai Emerymu již musí v uších znít trenérský umíráček. Arsenal pod vedením španělského kouče prožil další noční můru v podobě domácí prohry s Frankfurtem a zůstává tak bez jediného vítězství již posedmé za sebou. Kanonýři přitom o přestávce vedli a měli zápas zdánlivě pod kontrolou, avšak dva rychlé zásahy Daichiho Kamady na úvod druhé půle strhly vedení na stranu hostí a zcela rezignovaní hráči Arsenalu se již ve zbytku zápasu na nic nezmohli.

Arsenal poněkud překvapivě nastoupil se středovou záložní dvojicí Xhaka-Luiz, ovšem ani jednomu z nich se hned v první půli nevyhnuly zdravotní potíže. Zatímco Luiz po nezaviněné srážce s hráčem soupeřem musel střídat již po půlhodině hry kvůli bolestem na hrudi, Xhaka zápas nakonec dohrál navzdory potížím s kolenem rovněž po kolizi v souboji s protihráčem, ovšem závěr utkání strávil na pozici stopera kvůli zranění Shodrana Mustafiho.

Zdravotní potíže Kanonýrů však byly tím nejmenším, s čím se aktuálně londýnský klub potýká. Před liduprázdnými tribunami Emirates Stadium se domácí v první půli ještě prezentovali sympatickým výkonem, který jim plnými doušky umožňovali hosté častými nepřesnostmi v rozehrávce, ovšem po změně stran se karta obrátila a Arsenal stejně jako v předešlých zápasech nebyl schopen zareagovat.

Z plejády šancí Kanonýrů během úvodní pětačtyřicetiminutovky se ujala jediná - na samém sklonku poločasu vyústila blesková akce mladíků Saky s Martinellim v ránu Piérra-Emericka Aubameyanga, který i s trochou štěstí překonal brankáře Ronnowa, neboť míč po zásahu dánského gólmana skončil za brankovou čarou až po odrazu od břevna. Jinak ale Ronnow svůj tým několikrát podržel kvalitními zásahy a hosté mohli vděčit především jemu, že rozdíl ve skóre nebyl o přestávce vyšší.

Na úvod druhé půle ještě měli další možnost navýšit náskok Willock s Chambersem, jenže ani oni v dobrých příležitostech neuspěli, a poté se ke slovu přece jen dostali hosté. Frankfurtský kouč Adi Hütter o přestávce na bídný výkon svého týmu zareagoval hned dvojím střídáním a změnou formace, což se záhy ukázalo jako správná volba. V rozmezí devíti minut totiž německý klub stihl nejen srovnat, ale dokonce se i ujmout překvapivého vedení, když se dvěma povedenými ranami z hranice pokutového území prosadil Daichi Kamada.

Za stavu 2:1 se hosté stáhli zpět na vlastní polovinu a trpělivě vyčkávali s čím favorit vyrukuje, avšak žádný nápor Arsenalu se nekonal. Hráči v červených dresech působili zcela rezignovaným dojmem, ani jednou již do konce zápasu Ronnowa neprověřili a nic na jejich žalostném představení po změně stran nezměnila ani střídání Mesuta Özila či Lucase Torreiry, zatímco Alexandre Lacazette a Nicolas Pépé, střídající hrdina předešlého domácího duelu s Vitórií Guimaraes, zůstali oba překvapivě na lavičce náhradníků.

Arsenal tak prohrou 2:1 pohrdl šancí zajistit si s předstihem postup do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy a prodloužil svou aktuální sérii bez vítězství napříč všemi soutěžemi již na sedm zápasů, což se severolondýnskému klubu nestalo od roku 1992. Jen díky remíze Standardu Lutych v Guimaraesi mají Kanonýři stále postup na dosah, neboť v posledním kole v Lutychu jim stačí neprohrát rozdílem pěti branek. Ani Frankfurt stále nemá postup zajištěn, ovšem díky cenné výhře z Emirates Stadium k tomu má podstatně blíže.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)531112:510
2.Eintracht Frankfurt (GER)53026:79
3.Standard Lutych (BEL)52126:87
4.Vitória SC Guimarães (POR)50234:82
Skupina G

BSC Young Boys - FC Porto 1:2

28.11.2019 18:55

Góly: 6. Christian Fassnacht - 76. Vincent Aboubakar, 79. Vincent Aboubakar

Obrovsky vyrovnaná skupina G má zápletku i pro poslední kolo. Postoupit z ní může kdokoliv, a to i díky výsledku, který se zrodil v Bernu. Domácí sice vedli po brzké trefě Fassnachta, dvěma slepenými góly ale ve druhé půli otočil Aboubakar.

Na úvodní gól se skutečně nečekalo dlouho. Exekuce volného kopu z veliké dálky se ujal García, jehož centr zamířil přesně na hlavu Christiana Fassnachta, který šanci zužitkoval a otevřel skóre. Po necelé půlhodině mohlo Porto srovnat, jenže Maregovu šanci zneškodnil vyběhnuvší von Ballmoos.

Po návratu ze šaten hosté soupeře jednoznačně přehrávali, jenže gól ne a ne z tlaku vytěžit. Nepovedlo se to ani Coronovi, jehož pokus zneškodnil gólman, ani Aboubakarovi, který netrefil zařízení.

Přesto se Vincent Aboubakar nakonec stal hrdinou. Rychle rozehraná standardka vedla k pasu na Maregu do vápna, ten se zorientoval bravurně a našel kamerunského útočníka, jenž tváří v tvář gólmanovi uspěl. Stejná kombinace brzy vedla k další brance. Tentokráte Marega na přední tyči prodlužoval roh, na zadní stál úplně nehlídaný právě Aboubakar a poslal míč do sítě.

Mohl to být zápas dvoubrankových střelců, jenže Fassnacht v nastaveném čase z malého vápna rozezněl jen brankovou konstrukci. Young Boys i Porto tak mají na kontě shodně sedm bodů, o jeden méně než Rangers a o dva více než Feyenoord.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Rangers FC 2:2

28.11.2019 18:55

Góly: 33. Jens Toornstra, 68. Luis Sinisterra - 53. Alfredo Morelos, 65. Alfredo Morelos

Rangers remizovali v Rotterdamu a udrželi se na prvním místě ve skupině. Domácí Feyenoord naopak zůstává na posledním místě a postup nemá ve svých rukou.

Feyenoord potřeboval z domácího utkání body, protože v tabulce mu před zápasem patřilo až třetí místo. Skotský celek naopak v domácí soutěži zdatně konkuruje Celticu a v Evropské lize to zatím vypadalo na postup. Druhé místo a naposledy jasná porážka Porta - to všechno bylo jasnou předpovědí, že domácí nečeká nic snadného. A proto Feyenoord raději začal aktivně hned od začátku.

Mladý talent Tyrell Malacia přímočarým pasem našel Larssona, jenž rychle doběhl do vápna a chystal se zakončit, jenže právě v tu chvíli byl čistě odzbrojen. Úvodní minuty patřily jenom domácímu celku a Rangers se museli spokojit s odkopy od brankáře McGregora. V první opravdu velké šanci se Feyenoord ocitl v 19. minutě. Botteghin se vyšplhal k hlavičce, kterou McGregor vyrazil a měl obrovské štěstí, že dorážka Leroye Fera skončila pouze na tyči jeho brány!

Gól každopádně visel ve vzduchu a s velkou pravděpodobností na straně domácího Feyenoordu. Masy jeho fanoušků se dočkaly ve 33. minutě, kdy se konečně změnilo bezbrankové skóre. Malacia potáhl míč po levé straně a ani jeden z protihráčů jej ve vápně nedokázal odvrátit. Toho využil Jens Toornstra, který po nezištné nahrávce od Larssona propálil s pomocí Helanderovy teče brankáře McGregora - 1:0.

Skotští Rangers dnes zůstávali daleko za očekáváním a směrem dopředu se jim prakticky nic nedařilo. Nezlepšil to ani aktivní Morelos, který s koncem první půle několikrát zahrozil. Základní jedenáctky zůstaly i po změně stran totožné. Stav gólů se ale měnil. Už v 53. minutě Ryan Kent dostal vynikající balón na levé křídlo, odkud stejně tak dobře odcentroval na zadní tyč a Alfredo Morelos se trefil přesně.

Stejný hráč se po hodině hry stal hrdinou hostí, protože Kamara roztáhl hru do křídel a po Barišićově centru Morelos hlavičkoval opět bezchybně k tyči - 2:1. Přesto se Feyenoord vzápětí dočkal naděje. Mladíček Luis Sinisterra si naběhl na dlouhý pas, snadno si pohrál s Helanderem a obloučkem přehodil i McGregora!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rangers FC (SCO)52217:58
2.BSC Young Boys (SUI)52127:67
3.FC Porto (POR)52125:77
4.Feyenoord Rotterdam (NED)51225:65
Skupina H

Ferencvárosi TC - Espanyol Barcelona 2:2

28.11.2019 18:55

Góly: 23. Dávid Sigér, 90+1. Michal Škvarka (pen.) - 31. Oscar Melendo, 90+6. Sergi Darder

Divoké utkání bylo k vidění ve Ferencvárosi při střetu domácího celku se španělským Espanyolem. Maďaři sice dvakrát vedli, pokaždé ale vedení ztratili a k postupu budou muset porazit Ludogorec.

Začátek utkání se lépe vydařil domácím. Už v šesté minutě Varga dalekonosnou ranou řádně protáhl gólmana Lópeze, i ten byl bezmocný zhruba ve čtvrtině zápasu. Isaelova standardka z velké dálky se ku překvapení všech odrazila od tyče zpět do ohně, odkud Dávid Sigér nekompromisně zavěsil.

Na vyrovnání se ovšem nečekalo dlouho. Pipa si na levé straně famózně poradil se dvěma protivníky a namířil si to do vápna, načež předložil Oscaru Melendovi, jehož tečovaná rána skončila za zády brankáře. Asi po hodině hry mohli domácí znovu vést, aktivní Isael povedenou ranou trefil břevno.

Poté, co Calero ve vápně poslal k zemi Boliho, se právě Isael ujal exekuce pokutového kopu, jenže na Lópeze nevyzrál a neproměnil. Když tedy na začátku nastavení dostal Ferencváros možnost další penalty za Iturraspeho faul, postavil se k ní už Michal Škvarka, jenž na druhou stranu, než skákal gólman, proměnil.

Zanedlouho se však nechal vyloučit exsparťanský Čivić, čehož v šesté minutě nastaveného času Espanyol využil. Pipův centr zleva našel přesně hlavu Sergiho Dardera, který do odkryté klece bez potíží trknul míč. Hosté si tak zajistili první místo v tabulce, domácí budou ještě bojovat o postup.

Více informací k zápasu

CSKA Moskva - Ludogorec Razgrad 1:1

28.11.2019 18:55

Góly: 76. Fjodor Čalov - 66. Claudiu Keșerü

Ruské CSKA už zůstane poslední. Rozhodla o tom dnešní remíza, která domácímu týmu nestačila. Ludogorec je naopak na druhém místě a o postup si to příště rozdá napřímo s Ferencvárosem.

Ludogorec se musel o postup strachovat, protože na třetí Ferencváros měl náskok jen jednoho bodu a před sebou nebezpečného soupeře - CSKA. Moskevský klub ale podzim v pohárech zatím vůbec nezvládá. Dnes potřeboval nutně bodovat, i když jeho šance na postup byly stejně minimální. Domácí Rusové začali zápas aktivněji a jako první se už ve druhé minutě prezentoval ráznou střelou Nikola Vlašić.

Igor Divejev to zkusil z hodně velké dálky a jeho rána nakonec letěla příliš vysoko, takže zkušený brankář Plamen Ilijev nemusel zasahovat. Domácí Konstantin Kučajev už byl o trochu blíž, jenže trefil jen boční síť. Hosté sice měli častěji míč a dostávali se k vápnu domácího CSKA, jenže tam jejich akce a veškerá invence končila. Do větší šance se naopak dostali domácí, kteří góly nutně potřebovali.

Kristijan Bistrović se s míčem u nohy dostal až k vápnu hostí a tvrdou ranou pořádně protáhl brankáře Ilijeva, který měl co dělat, aby jeho tvrdou ránu vytáhl mimo bránu. Práci měl i s nenápadnou střelou Vlašiće, který mířil po zemi na zadní tyč. Jeho pokus nakonec Iljev zkrotil a mohl rozehrávat. Ani Ludogorec se ale nedokázal dostat k větší šanci a skóre se až do konce první půle neměnilo.

Po změně stran se před brankářem Akinfejevem zjevil zcela osamocen Jody Lukoki, jenže míč v obrovské šanci poslal mimo bránu. Krátce poté se na hrací ploše objevil i poměrně ztracený obrovský talent ruské kopané, Alan Dzagojev. Moc štěstí ale svým barvám nepřinesl. V 66. minutě totiž Ludogorec nakročil k postupu, když se po Wandersonovi dostal k míči Claudiu Keșerü - 1:0.

CSKA sice o deset minut později srovnala zásluhou útočníka Fjodora Čalova, který dopravil do sítě nahrávku Achmetova, ale víc už CSKA nezvládlo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Espanyol Barcelona (ESP)532012:311
2.Ludogorec Razgrad (BUL)52129:97
3.Ferencvárosi TC (HUN)51314:66
4.CSKA Moskva (RUS)50232:92
Skupina I

AS Saint-Étienne - KAA Gent 0:0

28.11.2019 18:55

Góly: -

Ani na pátý pokus se nepodařilo St. Étienne získat tři body, před vlastními fanoušky pouze uhrálo bezbrankovou remízu s Gentem a s Evropskou ligou se v posledním zápase ve Wolfsburgu rozloučí. Právě německý celek v souběžně hraném střetnutí porazil venku Oleksandriji a spolu s belgickým klubem si oba s předstihem zajistily postup.

Domácí před tímto utkáním drželi sérii deseti utkání bez porážky napříč všemi soutěžemi, kterou tak prodloužili na číslo jedenáct. Jenže v nynějším případě potřebovali konečně uzmout své úvodní vítězství na evropské scéně, aby reálně mohli usilovat o uzmutí prvních dvou pozic. Nepodařilo se. Jeho protivník naopak slavil účast v jarním play-off.

Hosté byli v pohodlné pozici. Potřebovali ve Francii jen udržet neporazitelnost ve skupině, aby s definitivou mohli proklouznout do další fáze. A bylo vidět, že do ofenzívy se nijak přehnaně hnát nebudou. Vždyť celkově vyprodukovali o čtrnáct střel na bránu méně než ASSE. Napřímo mezi tři tyče přitom nezamířili ani v jednom jediném případě.

V 7. minutě zahodil velkou příležitost Diony, jenž se snažil skórovat po rohovém kopu, avšak z vyložené pozice selhal v koncovce a kýžený a chtěný prostor brány minul. Na druhé straně hlavičkoval velmi nebezpečně stoper Ngadeu-Ngadjui, i jemu ovšem v zakončení nepřálo úplně štěstí a o kousek pálil vedle. Gólman Ruffier nakonec zasahovat nemusel.

V 17. minutě se do další slušné možnosti protlačil znovu Diony, který tentokráte prověřil svou pravačku, zase však nebyl úspěšný, a tak brankář Kaminski mohl zůstat v relativním, ale v opravdu hodně relativním klidu. Asi nejblíže byl vstřelení gólu v první půli Bouanga, jenže i on ve finále musel smutnit společně se svými spoluhráči, neboť trefil pouze břevno.

Ve druhém dějství se sice Les Verts snažili o nalezení cesty za průběžným vedením, ovšem marně. V 54. minutě se ocitl ve slušné možnosti opět aktivní Bouanga, pravou nohou ale nasměroval balón pouze mimo. O tři minuty později nemířil přesně ani Camara, z přímého kopu se pak ozval též Boudebouz, oba domácí hráči však míč poslali do zámezí.

Ještě v 76. minutě přišel na řadu jeden zajímavý moment, který mohl vlít St. Étienne novou krev do žil, protože druhou žlutou kartu a následně červenou inkasoval Ngadeu-Ngadjui za nevybíravý zákrok vůči Bouangovi. Nicméně ani v přesile se ASSE nedařilo. KAA byl v defenzívě stále dobře organizovaný a potřebnou plichtu udržel až do konce.

Více informací k zápasu

PFK Oleksandrija - VfL Wolfsburg 0:1

28.11.2019 18:55

Góly: 45+1. Wout Weghorst (pen.)

Wolfsburg měl být dle papírových předpokladů jednoznačným favoritem této skupiny, a ačkoli měl během úvodních čtyř zápasů velké porodní bolesti, díky výhře na půdě Oleksandrije si zajistil postup do jarního play-off. Protože však Gent uhrál bod na hřišti St. Étienne, posunul se v tabulce jen na druhé místo právě za belgického protivníka.

Domácí před tímto střetnutím ještě živili také naději na uzmutí prvních dvou příček, ovšem k tomu, aby v posledním kole mohli o tuhle metu reálně usilovat i nadále, potřebovali zaznamenat konečně svůj první tříbodový výsledek. Byť nynější porážka proměnila jeho šance definitivně v prach, rozhodně se za celkové působení nemusí stydět.

Hosté mimochodem proklouzli s jistotou do další fáze společně s Gentem. Svěřenci trenéra Volodymyra Šarana tak budou ve svém posledním vystoupení bojovat o konečnou třetí pozici se St. Étienne, které rovněž po podzimní části v evropských pohárech pokračovat nebude. Rozdíl mezi oběma poraženeckými celky je v tuhle chvíli pouze jednobodový.

Mužstvo kouče Olivera Glasnera neprožívalo před reprezentační přestávkou úplně poklidné období, padlo totiž hned čtyřikrát v řadě. Jenže po mezinárodní pauze zabralo a venku už skolilo Frankfurt. Výsledkově tedy na Ukrajině navázalo na svůj úspěch, byť o něm rozhodl v podstatě jenom jeden zásadní moment, a to proměněná penalta ze závěru první půle.

Nebyla to pro diváky na stadionu ve Lvově žádná ofenzivní podívaná. Jako první zahrozili ve 13. minutě Vlci, a to zásluhou Mehmediho, který se propracoval k hlavičce v dobré pozici, jenže svoje mířidla neseřídil správně. Na druhé straně se pokoušel o změnu bezgólového skóre Šastal, ovšem brankář Casteels proti jeho střele předvedl fantastický zákrok.

Oleksandrija od té doby, co nestačila venku v září Wolfsburgu, odcházela v následujících třinácti utkáních poražena jen z placu Dynama Kyjev. Teď ztratila svou půdu pod nohama v této odvetě v nastavení prvního dějství. Dubra ve vápně stáhl k zemi za dres Weghorsta, sudí Schüttengruber nařídil pokutový kop, a ten sám faulovaný proměnil.

Po přestávce se herní projev ukrajinského týmu, hlavně směrem dopředu, vůbec nezlepšil. Wolfsburg tak v podstatě nejtěsnější možný náskok udržel až do konce, a to bez větších potíží. Naopak v závěru mohl náskok navýšit Roussillon, který pravačkou ostře vypálil, zaskvěl se ovšem vůči němu gólman Pankiv, jenž vyrazil balón do zámezí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)52309:69
2.VfL Wolfsburg (GER)52218:78
3.AS Saint-Étienne (FRA)50416:74
4.PFK Oleksandrija (UKR)50325:83
Skupina J

Istanbul Başakşehir - AS Řím 0:3

28.11.2019 18:55

Góly: 30. Jordan Veretout (pen.), 41. Justin Kluivert, 45+1. Edin Džeko

Souboj dvou celků bojujících o postup do jarní části Evropské ligy našel jednoznačného vítěze. Istanbulský Basaksehir na svého soupeře z Říma vůbec nestačil a konečný výsledek byl stanoven už po půlce, kdy se prosadili Veretout, Kluivert a Džeko.

Vlci přistoupili k utkání se vší vážností. Jedinou změnou proti víkendovému duelu s Brescií bylo nasazení Santona na úkor Florenziho. Jen o změnu více provedl trenér Buruk, jenž namísto Caicary a Tekdemira postavil Škrtela a Gulbrandsena.

První varování poslal tureckému týmu už ve dvaadvacáté minutě Zaniolo, který se jako nůž máslem prosmýkl obranou a až díky důslednému obrannému zákroku Hategana na poslední chvíli ztratil míč. O pár minut později na vápně napřáhl Pellegrini, jenž trefil ruku padajícícho Topala.

Sudí nekompromisně ukázal na značku pokutového kopu, k němuž se postavil Jordan Veretout, jenž nedal gólmanovi sebemenší šanci. Po čtyřiceti minutách hry našel Pellegrini na pravé straně Justina Kluiverta, který pláchnul obraně a na vzdálenější tyč přesně zakončil.

I ve třetím gólu měl prsty Pellegrini. Ten tentokráte ve středu hřiště vybojoval míč a parádním vzdušným balónem nalezl přesně hruď Edina Džeka, který z druhého dotyku chladnokrevně zakončil. Pellegrini byl také tím, kdo ve druhé půli odnesl divácké nepokoje a po zásahu předmětem vhozeným z hlediště měl dokonce krvavý šrám.

To ale bylo ze strany Basaksehiru to jediné, co stálo za zmínku. Jeho hráči se na žádný velký závěrečný tlak nezmohli a k postupu tak budou potřebovat porazit Mönchengladbach. Zato Římu bude k udržení druhého místa stačit i bod.

Více informací k zápasu

Wolfsberger AC - Borussia Mönchengladbach 0:1

28.11.2019 18:55

Góly: 60. Lars Stindl

Lars Stindl se stal hrdinou utkání v Grazu, kde hrály Wolfsberger AC a Borussia Mönchengladbach. Hříbatům se povedl revanš za domácí vysokou porážku, přestože svému soupeři vstřelili "jen" jeden gól. Následky to má pro Wolfsberger fatální, definitivně totiž ztratil možnost postoupit do jarní fáze.

Vedoucí tým Bundesligy Borussia Mönchengladbach měla svému soupeři rozhodně co oplácet. První utkání v Borussia-Parku totiž ovládli hráči Wolfsbergeru šokujícím výsledkem 4:0! I přesto všechno byla německá Hříbata v roli favorita, ale v Grazu je nečekalo nic snadného.

A první poločas to potvrdil, přestože v něm žádná branka nepadla, Wolfsberger byl o poznání aktivnější. Úvodní desetiminutovka ještě nebyla v jeho podání dobrá, ale pak už se začínaly veškeré statistiky přiklánět na stranu Vlků, tedy až na ty nejdůležitější, zobrazující počet gólů. Brankář Yann Sommer byl nucen čelit několika standardkám, ale Wolfsberger si vlastně žádnou velkou šanci nevypracoval, pouze náznaky. Obrana Mönchengladbachu působila pevným dojmem, nicméně směrem dopředu se od lídra Bundesligy čekalo více.

Wolfsberger byl aktivnější i po přestávce, ale stejně jako v prvním poločase nedokázal Sommera jakkoliv ohrozit. Hříbata si na svůj moment počkala, v 61. minutě prošla milimetrově přesná Wendtova přihrávka až k volnému Larsu Stindlovi a ten překonal brankáře Koflera. Mönchengladbach po vstřelené brance svojí taktiku neměnil, dál vyčkával na vhodný okamžik a sedm minut před koncem si mohl výsledek pojistit, ale Thuram na zadní tyči na balón těsně nedosáhl. Rakušané si závěrečný tlak nevypracovali a s Gladbachem těsně prohráli, čímž si zavřeli postupové dveře.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)522110:48
2.Borussia Mönchengladbach (GER)52215:78
3.Istanbul Başakşehir (TUR)52125:87
4.Wolfsberger AC (AUT)51135:64
Skupina K

Beşiktaş JK - Slovan Bratislava 2:1

28.11.2019 18:55

Góly: 76. Enzo Roco, 90+2. Adem Ljajić (pen.) - 35. Erik Daniel

Slovan Bratislava si jarní fázi Evropské ligy nezahraje, nedokázal totiž vyhrát na půdě Beşiktaşe a po porážce 1:2 bude v posledním kole bojovat o nepostupové třetí místo. Hosté přitom v Turecku dlouho vedli, ale Beşiktaş dvěma góly v závěrečné čtvrthodině výsledek otočil. Vítěznou branku vstřelil až v nastavení z pokutového kopu Ljajić.

Slovenský šampion byl před zápasem v těžké pozici, musel totiž v Istanbulu bezpodmínečně zvítězit a zároveň doufat, že se v utkání Bragy s Wolverhamptonem nezrodí remíza. Kouč Ján Kozák mladší nechal o víkendu odpočívat své největší opory a doufal, že jeho tým je schopný zopakovat výsledek jako v prvním vzájemném utkání. Beşiktaş byl navzdory nulovému počtu bodů mírnějším favoritem a i když už mu o nic nešlo, nechtěl skončit bez bodu.

Poměrně dlouho se v Beşiktaş-Parku nic zásadního nedělo. Domácí nikam nespěchali a Slovan měl problémy udržet balón na svých kopačkách. Až ve 28. minutě se naskytla Beşiktaşi první gólovka, na levé straně se uvolnil Caner Erkin, jeho přihrávka na malé vápno se odrazila k Özyakupovi a ten naštěstí pro Slovan přestřelil. Zrovna v době, kdy Turci přebírali iniciativu a dostávali se do tempa, přišel vedoucí gól Slovanu. De Marcův centr přelétl domácí obránce a dopadl přesně na kopačku Erika Daniela, který prostřelil brankáře Kariuse.

Beşiktaş chtěl ještě do přestávky srovnat, zvýšil aktivitu, ale Dominik Greif nemusel před svojí brankou řešit jedinou nebezpečnou situaci. Jeho německý protějšek byl v jiné situaci a ještě na sklonku prvního poločasu si musel oddechnout poté, co Šporar pálil jen vedle tyče.

Domácí hned po přestávce dvakrát vystřídali, ale byl to Slovan, kdo mohl vstřelit další gól. Z hranice vápna vypálil Erik Daniel a Karius si připsal důležitý zákrok. Beşiktaş se dostával do tempa pomalu a až čtvrthodinu před koncem začal obléhat bratislavskou branku. Nejprve Umut Nayir orazítkoval tyčku a o dvě minuty později už začal istanbulský stánek burácet. Nkoudou poslal do šestnáctky vysoký centr a Enzo Pablo Roco srovnal na 1:1.

To nejhorší pro Slovan přišlo až v samotném závěru, de Kamps ve vlastním vápně fauloval a sudí odpískal pokutový kop. Ljajić nezaváhal, přestože Greif tipl směr a zařídil Beşiktaşi premiérové vítězství. Pro Slovan má porážka fatální následky, sen o jarní fázi Evropské ligy se rozplynul.

Více informací k zápasu

SC Braga - Wolverhampton Wanderers 3:3

28.11.2019 18:55

Góly: 6. André Horta, 64. Paulinho, 79. Fransérgio - 14. Raúl Jiménez, 34. Matt Doherty, 35. Adama Traoré

Přímý souboj o první příčku ve skupině K svého vítěze neměl. Anglický Wolverhampton měl sice navrch ve všech statistických ohledech, po inkasované brance hned v úvodu se ještě do přestávky dostal do dvoubrankového vedení, jenomže nakonec se musel spokojit s nerozhodným výsledkem 3:3. Oba dva čtvrteční protivníci si tak definitivně zajistili postup do 1. vyřazovacího kola EL, o první místo si to v posledním střetnutí rozdají na dálku.

SC začalo o něco aktivněji a po šesti odehraných minutách se dostalo do vedení. Po zpětné přihrávce Sequeiry z levé strany napřáhl z více jak pětadvaceti metrů André Horta a jeho razantní přízemní projektil ještě tečoval bránící Neves, gólman Patrício už nedokázal na změnu směru včas reagovat a balón přeci jen zaplachtil do jeho sítě. Hosté však na sebe nenechali s odpovědí čekat příliš dlouho a ani ne po odehrané čtvrthodině srovnali krok.

Osmadvacetiletý mexický útočník Raúl Jiménez si po nádherném křižném centru Jonnyho Castra z levého křídla seběhl ke vzdálenější tyč a hlavou zblízka překonal pozdě se přesouvajícího brankáře Eduarda. Přesně o dvacet minut později Wanderers otočilo vývoj. Nejlepší muž na hřišti Jiménez vymyslel geniální oblouček do volného prostoru a rozběhnutý Matt Doherty z deseti metrů usměrnil balón hlavou do pravého spodního rohu.

Neuběhlo ani dalších šedesát sekund a anglický klub se prosadil potřetí. Znovu u toho byl Jiménez, který oslovil ke skórování rychlonohého Adama Traorého a třiadvacetiletý španělský záložník tvrdou ranou propálil Eduarda. Šest minut po výměně stran mohl definitivně rozhodnout Jiménez, avšak jeho hlavičkový pokus ze středu šestnáctky reflexivně zneškodnil těsně před brankovou čarou strážce portugalského výběru.

Braga se vrátila zpět do hry o bodový zisk v 64. minutě. Krásnou individuální akci na levé straně předvedl Galeno a vodorovnou přihrávkou napříč pokutovým územím našel zapomenutého Paulinha, jenž před zcela prázdnou brankou nezaváhal. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem zařídil konečnou remízu Brazilec Fransérgio. Ten po odvráceném rohovém kopu a centru Sequeiry hlavičkoval z hranice brankového území přesně pod břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)532011:711
2.Wolverhampton Wanderers (ENG)53117:510
3.Slovan Bratislava (SVK)51138:94
4.Beşiktaş JK (TUR)51046:113
Skupina L

AZ Alkmaar - FK Partizan 2:2

28.11.2019 18:55

Góly: 88. Ferdy Druijf, 90+2. Ferdy Druijf - 16. Takuma Asano, 27. Seydouba Soumah

Alkmaar v závěru zápasu se srbským Partizanem prokázal obrovskou vnitřní sílu a díky vybojované remíze 2:2 si zajistil pokračování v jarní části Evropské ligy. Na stadionu v Den Haagu prohrával po necelé půlhodině hry již o dvě branky a v následujícím průběhu se mu nedařilo snížit, od 84. minuty navíc dohrával v oslabení. Nicméně v závěrečných pěti minutách se stal hrdinou AZ střídající Ferdy Druijf, který vsítil obě dvě trefy svého výběru.

Svěřenci trenéra Arneho Slota vstupovali do čtvrtečního duelu se šňůrou 567 minut bez inkasované branky, která skončila již krátce po odehrané čtvrthodině. Bělehradský celek kvůli katastrofální koncovce přišel o výbornou možnost postoupit mezi dvaatřicítku nejlepších v EL a je vyřazen, na závěr v přímé bitvě o třetí pozici přivítá kazašskou Astanu a stačí mu i bod. Alkmaar bude hrát na půdě Manchesteru United a k posunu na první místo potřebuje zvítězit.

Domácí nezačali vůbec dobře a v 16. minutě z první větší akce tohoto střetnutí inkasovali. Partizan dostal do vedení japonský útočník Takuma Asano, jenž přelstil ofsajdovou past po parádním centru za obranu od Natcha, poté předvedl nádherné zpracování a zblízka obstřelil vyběhnutého gólmana Bizota. Za dalších jedenáct minut přidal jasný outsider svou druhý zásah, tentokráte měl přesnou mušku Seydouba Soumah.

Guinejský záložník po nedůrazném odkopu Bizota převzal nahrávku od Zdjelara a po elegantní patičce zamířil doprostřed branky mimo dosah bezmocného domácího strážce. Ještě do přestávky mohl Soumah definitivně rozhodnout, ale z hranice pokutového území pálil příliš vysoko. Šest minut po přestávce orazítkoval stejný hráč vzdálenější tyč, ihned na to zneškodnil připravený Bizot samostatný únik Sadiqa.

Přesně v polovině druhé půle nedokázali rozvlnit síť Tošič se Sadiqem, v 74. minutě na opačné straně trefil Idrissi ze čtrnácti metrů břevno. O deset minut později to vypadalo, že naděje AZ definitivně zhasla, neboť Myron Boadu nafilmoval svůj pád a od polského rozhodčího Stefanskiho uviděl druhou žlutou kartu. Domácí dokázali i v deseti snížit, jiskřičku naděje vykřesal teprve jednadvacetiletý Druijf po dlouhém nákopu Koopmeinerse.

Defenzíva Partizanu se v tuto chvíli nedohodla a závěrečná hlavička přeci jen doskákala k zadní tyči. Ani ne o šedesát sekund později napřáhl z dvaceti metrů Idrissi a podruhé v utkání napálil brankovou konstrukci. Ve druhé minutě nastavení zařídil nesmírně důležitý nerozhodný výsledek z pohledu Alkmaaru opět Druijf, když po nádherném pasu Midtsjøa z pravého křídla zavěsil razantním volejem z dvanácti metrů přímo pod horní tyčku.

Více informací k zápasu

FC Astana - Manchester United 2:1

28.11.2019 16:50

Góly: 55. Dmitrij Šomko, 62. Di'Shon Bernard (vl.) (pen.) - 10. Jesse Lingard

S mnoha hráči širšího kádru a českým brankářem Kovářem na lavičce se vydal Manchester United na umělou trávu do daleké Astany. Po poločase sice vedl zásluhou Lingarda, domácí ale skóre otočili zásluhou Šomka a vlastní trefy Bernarda.

Z mužů pravidelně nastupujících do ligových zápasů naskočili za Rudé ďábly jen Shaw, Lingard, Tuanzebe a Greenwood, jinak šlo o více či méně známé mladé tváře. A byl to jeden z těch zkušenějších, kdo otevřel skóre. Jesse Lingard si po přihrávce od Shawa přistrčil míč a ranou na zadní tyč překonal gólmana.

Ve dvacáté minutě zkoušel něco podobného, tentokrát ale bránu minul. Srovnat mohl Chižničenko, který dostal pobídku před poloprázdnou klec, jenže ji nevyužil a z blízkosti napálil míč mimo. Nedlouho před odchodem do šaten se mohl prosadit Greenwood, po individuální akci však nedokázal vyzrát na gólmana Jeriće.

Po přestávce mohl navýšit znovu Greenwood, trestuhodně ale neproměnil a přišel trest. Murtazajev ve vápně našel Dmitrije Šonka, jenž z druhého dotyku z otočky vypálil a i z těžké pozice dokázal rozvlnit síť. A brzy bylo s hosty ještě hůře, při obranném zákroku si totiž míč do vlastní klece poslal Di'Shon Bernard.

Red Devils se soupeře snažili zatlačit, skórovat ale mohli i domácí. Na Rotariův centr si naskočil Sigurjónsson, jenže minul tyč. Aktivní Greenwood na druhé straně nevyužil další příležitosti, tentokrát ztroskotal na Jerićovi. A jelikož nikdo další se ke gólu ani nepřiblížil, utkají se Solskjaerovi svěřenci za dva týdny v přímém souboji postupujících o první místo s Alkmaarem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester United (ENG)53116:210
2.AZ Alkmaar (NED)523015:49
3.FK Partizan (SRB)51226:95
4.FC Astana (KAZ)51043:153

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (36)

Přidat komentář
CHONG

Škoda spálených šancí, mohli jsme vyhrát i větším rozdílem, ale hlavně, že jsme vyhráli a v posledním kole nám stačí doma remízka, to musíme dát

Reagovat
Fenix

Hmm...mě je to fuk.

Reagovat
CHONG

Tak hlavně, že to komentuješ

Reagovat
Stannis Baratheon

Filípek Ševčík, pls...

Reagovat
Smreky

Bruno Fernandes dnes opäť 2+2

Ten má neskutočne čísla

Reagovat
Rothbard

Anglie tento tyden 1-4-2.

Spanelsko 3-3-1.

Reagovat
Xavi

Si to spočítej ještě jednou.

Reagovat
Xavi

Máš to dobře

Reagovat
Zark

Reagovat
Rothbard

Reagovat
Shevchenko

Itálie 5-1-0 remíza pouze na Anfield Road.

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska jsem po delší době viděl hrát Sadilka. Tady ho mnozí tlačí do A repre, ale ten kluk na to ještě nemá. Velmi průměrný hráč

Reagovat
PaYaB

No rozhodně není momentálně lepší, než to, co teď máme ve středu zálohy, kde nás navíc tlačí bota asi nejmíň.

Reagovat
Nuno čomes

Udělali z něho beka. A nevím. Celkově dostávají dost branek.

Reagovat
srandamač

hezky si hraješ s češtinou

Reagovat
cristiano.K.

pro ČR koeficient všechno špatně. Skoti uhráli čtyři body, Apoel i Kodan vyhráli.

Reagovat
ratusek

Linz

Ferencvároš

Arsenal

Dudelange

Reagovat
mayday

Ještě bych připojil Partizan

Reagovat
ratusek

To ano

Reagovat
ttopi

Partizan si podle mě projebal postup, protože pak by jim stačilo získat doma s Astanou víc bodů, než Alkmar na United a to by asi klaplo.

Reagovat
mayday

Je to možný.

Reagovat
db18

Eintracht

Reagovat
smazaný uživatel

Wolves. Konecne nejake slusne zastoupeni mimo anglickou top 6. Mohli by to vyhrát, ideálně ve finále s ARSEnalem.

Reagovat
Fortex

Ani jeden z nich na to nemá.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Zark

Vzdyt ti zastupujou portugalsko

Reagovat
Emmett Brown

SerieA 6-1-0

Reagovat
Emmett Brown

*5-1-0

Reagovat
srandamač

Očekával jsem tu nápor slovenska ohledně Slovanu, který má o 2 body více než Slávia a ono nic

Reagovat
ttopi

Slavia by tu jejich skupinu vyhrála.

Reagovat
Selänne

Reagovat
andkoo

si to mylis, Slavia hra ligu majstrov

Reagovat
smazaný uživatel

"Po přestávce mohl navýšit znovu Greenwood, trestuhodně ale neproměnil a přišel trest."

Tu tutovku neproměnil Chong a ne Greenwood. Ale to nevadí, oba byli hrozný...

Reagovat
h8_sfatto

velký hype okolo mladých "angličanů", na Euru se to projeví, jediný kdo je rozumně nasazuje je Chelsea

Reagovat
smazaný uživatel

Goals from open play this season:

Lingard - 1 (cost 0Ł)

Pepe - 0 (cost 72m Ł)

Reagovat
h8_sfatto

i ta Kluž nakonec nahraje víc bodů jak Slavie, o rakouských,švýcarských, chorvatských, srbských i bulharských bodech ani nemluvě..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele