Evropská liga - preview pátých zápasů skupinové fáze

28.11.2019, 08:54, aktualizováno 28.11.2019, 08:54
Previews
Po Lize mistrů pomalu finišuje rovněž skupinová fáze Evropské ligy a dnes bude známa řada postupujících. Gladbach cestuje do Rakouska a tamnímu Wolfsbergeru má co oplácet, AS Řím čeká duel v Istanbulu a zde bude hrát i Slovan, jehož soupeřem je Besiktas...
Skupina A
Sevilla FC - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 21:00)
Sevillu už o první místo nikdo neobere, tři body by si proti ní ale moc rád připsal Qarabağ Ağdam. Zástupce ázerbájdžánského fotbalového trpaslíka totiž stále může postoupit. K tomu však potřebuje získat minimálně stejně dobrý výsledek jako kolegové z Nikósie.

Sevilla si ze soupeřů ve skupině A udělala takové soukromé sparingpartnery, na kterých cvičí svou kvalitu a má možnost experimentovat, přičemž hojně zatěžuje jejich konta. Alespoň tak to vypadá při pohledu na tabulku. Celek z Andalusie je na prvním místě s náskokem osmi bodů na druhý a třetí tým, neztratil ani jeden bod a ještě k tomu dokázal nasázet dvanáct branek, tedy v průměru tři na zápas.

Obrana Sevilly navíc inkasovala jen ve dvou případech, takže o jasném vládci skupiny nemůže být sporu. Sevilla se ostatně již dávno kvalifikovala do jara a teď jen zvědavě čeká, kdo se k ní přidá. Zároveň může dění ve skupině snadno ovlivnit, neboť po Karabachu se v posledním kole vydá na půdu APOELu, tedy dalšího týmu, který má v tuto chvíli velké šance na druhé místo. Nejdřív tedy Karabach.

V zájmu ctění tradic by Sevilla měla vyhrát, přinejhorším pak remizovat. Španělským týmům se proti jejich ázerbájdžánským soupeřům tradičně daří, neboť ještě ani jednou tým z Ázerbájdžánu soupeře z LaLigy neporazil. Není to jen Evropská liga, kde se Seville jako známému specialistovi daří. Momentálně se veze na vlně výher i na domácí scéně.

V LaLize se tým trenéra Julena Lopeteguiho stal něčí obětí naposledy počátkem října a od té doby převážně vyhrává. I na domácí duel s Karabachem se připravil výhrou, když si poradil s Realem Valladolid. Stačilo mu k tomu čisté konto brankáře Tomáše Vaclíka v kombinaci s přesnou trefou záložníka Évera Banegy a další tři body byly na světě. I díky nim je Sevilla aktuálně na průběžném třetím místě za obvyklými rivaly Barcelonou a Realem Madrid.

Zkušený obránce Sergio Escudero před duelem s Karabachem prohlásil: "Je před námi náročné utkání, protože náš soupeř bude mít obrovskou motivaci. Jde mu o postup, to znamená, že musíme být hodně obezřetní. Už v prvním utkání nás soupeř místy zatlačil do obrany, takže očekávám, že to tentokrát bude ještě horší. Hrajeme ale doma a v poslední době všichni cítíme skvělou formu," dodal zkušený obránce.

Hosté přijedou s nutností vyhrát, kterou navíc budou chtít zopakovat i v posledním kole. Jde-li forma Sevilly nahoru, pak v případě Karabachu jde opačným směrem. V posledních deseti utkáních totiž ázerbájdžánský celek vyhrál jen čtyřikrát. Účast v další fázi si velmi zkomplikoval v minulém kole, kdy na půdě APOELu neudržel brzké vedení a prohrál.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Pozo, Gudelj, Gomez, Escudero - Jordan, Torres - Munir, Vazquez, Nolito - Dabbur
Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Begović - Medveděv, Husejnov, Sadiqov, Ailton - Qarajev - Gueye, Almeyda, Michel, Zoubir - Abdullajev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.96 - 7.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
F91 Dudelange - APOEL Nikósie  (čtvrtek 21:00)
Dudelange má dvě kola před koncem reálnou šanci na postup mezi dvaatřicítku nejlepších v EL, což by pro něj byl neuvěřitelný úspěch. Domácí výběr doposud vybojoval tři body a ty získal hned na úvod právě proti kyperskému rivalovi, na jehož půdě senzačně zvítězil. V následujících třech střetnutích se mu bodovat nepodařilo, proto klesl na poslední čtvrtou příčku. APOEL oživil svou naději na na další působení ve dvojzápase s Karabachem.

Poslední lucemburský mistr se nenachází v tak dobrém rozpoložení jako v uplynulé sezóně a především v domácí soutěži bojuje sám se sebou. Po velmi špatném vstupu se sice zvedl, ale i tak je až šestý se sedmnácti body, na vedoucí tým Union Titus Pétange ztrácí propastných čtrnáct bodů. Špatné ligové výsledky odnesl v polovině září belgický trenér Emilio Ferrera, toho prozatím nahradil osmačtyřicetiletý krajan Bertrand Crasson.

Jeho svěřencům příliš nevyšla generálka na klíčový čtvrteční souboj, neboť doma jen remizovali s klubem UNA Strassen v poměru 2:2. F91 zažilo snový start do hlavní fáze. Na stadionu v Nikósii nejprve vedlo o dvě branky, a i když poté během krátké chvíle o náskok přišlo, tak se nakonec radovalo z cenné výhry 4:3. Poté jasně nestačilo na ázerbájdžánský Karabach (1:4) a příliš šanci nemělo ani se španělskou Sevillou (0:3, 2:5).

APOEL nepůsobil v první polovině úplně sebevědomě, kromě zklamání s Dudelange prohrál ve Španělsku 0:1 a následně získal první bod v Baku s Karabachem. Stejného protivníka přivítal o čtrnáct dní později na vlastním stadionu, dlouho s ním prohrával a přečkal i jeho několik vyložených možností. Nicméně v 88. minutě přeci jen vsítil rozdílovou trefu na 2:1 a nyní proto má situaci ve vlastních rukách.

Se čtyřmi body na kontě se dostal právě o skóre před Karabach a již teď si může zajistit pokračování v jarní fázi. Pokud totiž Lucemburčany porazí a Karabach nebude bodovat v Seville, tak získá definitivní jistotu. V kyperské lize je třetí se sedmnácti body. Na stánku Stade Josy Barthel bude hrát na zcela novém trávníku, který musel být vyměněn kvůli katastrofálnímu stavu za bezmála 150 tisíc eur.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.54 - 4.02 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sevilla FC (ESP)440012:212
2.APOEL Nikósie (CYP)41127:84
 Qarabağ Ağdam (AZE)41127:84
4.F91 Dudelange (LUX)41037:153
Skupina B
Malmö FF - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 21:00)
Pořádně napjatá je situace ve skupině B, v níž stále mohou proklouznout dál všechny čtyři celky. Ačkoli čtvrté Lugano je možná malinko odstrčené od těchto bojů, třetí Malmö a druhé Dynamo, které od sebe dělí v tabulce pouhý bod, si bezpochyby mohou brousit zuby na první dvě příčky. V kole číslo pět je čeká opravdu hodně důležitá bitva.

Kyjevský klub dosud ještě neprohrál, na druhou stranu ze čtyř zápasů urval tříbodový výsledek jen doma proti Malmö. Pokud by nyní svého protivníka porazil znovu, zajistil by si s definitivou účast v jarní fázi Evropské ligy. Pro švédský celek by prohra mohla znamenat úplný konec v evropských pohárech. Je tak pod trochu větším tlakem než jeho sok.

Rozhodnuto o dvou postupujících může být v této grupě už po tomto kole, ovšem jedině za předpokladu vítězství Dynama a Kodaně, která sehraje rovněž svou vlastní klíčovou bitvu v Luganu. Právě švýcarský protivník má nejmenší možnosti, jak ještě poskočit na první dvě místa. Na Dynamo ztrácí hned čtyři body, na Malmö pouze o jediný bod méně.

Domácí naposledy sehráli soutěžní utkání před reprezentační přestávkou, v Luganu uhráli bezbrankovou plichtu. Liga, v níž obsadili konečnou druhou pozici, jim totiž skončila už zkraje listopadu. Nejsou tak v optimálním zápasovém rytmu, na druhou stranu někteří hráči dali do kupy své zdravotní šrámy před závěrečnými duely v Evropské lize.

Údajně by měli být k dispozici Oscar Lewicki, Marcus Antonsson i Arnór Traustason, kteří již normálně trénují, fit by měli být také Anders Christiansen a Franz Brorsson, ovšem jejich start je přece jenom stále nejistý. Především prvně jmenovaný je důležitým článkem ofenzívy. "Byl bych vážně zklamaný, kdybych nebyl připravený," uvedl dánský záložník.

Dynamo naposledy v domácí soutěži skolilo bez větších potíží Mariupol, generálka na mač na Skandinávském poloostrově mu vyšla opravdu velmi dobře. A spokojený byl taktéž kouč Oleksij Michajlyčenko. "Poté, co jsme si vytvořili tolik šancí, jsme jednoduše museli skórovat," hodnotil. "Mohli jsme vsítit dokonce i více branek než jen tři," dodal.

Hosté, kteří tahají na Ukrajině za kratší konec než jejich velký rival Šachtar, by neměli počítat s Denysem Popovem, ostatně jako právě v minulém ligovém zápase, jinak Michajlyčenkovi na marodku nikdo nově nepřibyl. "Popov utrpěl drobné mikrozranění, proto teď v nominaci chybí. Doufáme však, že za pár dní bude v pořádku," prozrazoval hostující lodivod.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.16 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lugano - FC Kodaň  (čtvrtek 21:00)
Kodaň v dosavadním průběhu základní skupiny Evropské ligy neprohrála a nyní si definitivně může zajistit postup do jarní části. K jedné výhře si připsala na konto tři nerozhodné výsledky a se šesti body vévodí skupině B o skóre před druhým Dynamem Kyjev, na třetí Malmö má náskok jednoho bodu. Na půdě švýcarského Lugana ji však jednoduchá úloha nečeká, neboť domácí před vlastními fanoušky ještě nepoznali hořkost porážky.

Domácí výběr se probojoval do hlavní fáze EL po roční pauze a zatím si nevede tak dobře, i přesto má stále naději na posun mezi dvaatřicítku nejlepších. Na venkovních stadionech se mu nedařilo a prohrál ve Švédsku (1:2) i právě v Dánsku (0:1). Na druhou stranu v azylu v St. Gallenu ani jednou neinkasoval, s ukrajinským favoritem i s Malmö remizoval bez branek. Na kontě tak má dva body, naději na postup mu zaručí pouze premiérová výhra.

"Do této soutěže jsme vstupovali s cílem, abychom se všemi třemi protivníky drželi krok, a myslím si, že se na tom celkem daří. Získali jsme dva body a ve zbývajících utkáních jsme prohráli o jediný gól. Teď bychom poprvé rádi vyhráli a tím si udrželi i možnost postoupit. Bylo by moc hezké se poprat o první vyřazovací kolo na závěr v Kyjevě, ale je nám jasné, že nás s Kodaní čeká náročná zkouška," řekl natěšeně domácí kouč Maurizio Jacobacci.

Jeho svěřencům se zatím příliš nedaří v lize, neboť v patnácti kolech vybojovali pouhých šestnáct bodů a jsou až sedmí těsně před pásmem sestupu. Naposledy však skvěle zvládli generálku v Thunu a vyhráli překvapivě snadno po výsledku 3:0. Hosté se po úspěchu s Luganem rozešli smírně s Malmö (1:1), stejný výsledek pak uhráli i ve dvojzápase s Kyjevem. V dánské nejvyšší soutěže jsou druzí o sedm bodů za prvním Midtjyllandem.

"Tato skupina je podle očekávání velmi vyrovnaná. Na jednu stranu jsme rádi, že jsme s Dynamem neprohráli, jenomže bez výher se jen těžko postupuje. Lugano je silný soupeř, ukázal nám to hned na úvod v Kodani. Vyzrát na jeho defenzivu není jednoduché, což se potvrdilo v předchozím průběhu. Pokud si chceme domů odvést všechny tři body, tak potřebujeme předvést výkon na hranici možností," uvedl s respektem trenér Stale Solbakken.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.96 - 3.11 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Kodaň (DEN)41304:36
2.Dynamo Kyjev (UKR)41303:26
3.Malmö FF (SWE)41213:35
4.FC Lugano (SUI)40221:32
Skupina C
FK Krasnodar - FC Basilej  (čtvrtek 16:50)
Krasnodar, Getafe nebo Trabzonspor. Jeden z trojice doplní do jarní vyřazovací fáze už jistého postupujícího FC Basilej. Krasnodar čeká v pátém utkání právě švýcarský celek a potřebuje zvítězit. Rusové mají slušnou formu, napříč všemi soutěžemi neprohráli osm zápasů v řadě. Dobře si vede i Basilej, i když o víkendu utrpěla nepříjemnou porážku.

Své víkendové utkání naopak zvládl Krasnodar, který vyhrál na půdě Arsenalu Tula 2:1 a na druhý Lokomotiv ztrácí jen jeden bod. Býci tak bojují na všech frontách a nejsou vůbec ve špatné pozici. Platí to i o Evropské lize, kde jsou sice až třetí, ale se stejným počtem bodů jako má druhé Getafe. Rusové potřebují domácí duel s Basilejí nutně zvládnout a doufat ve ztrátu madridského klubu v Turecku. Pakliže by Krasnodar vyhrál a vyhrálo by i Getafe, rozhodoval by o postupujícím přímý duel ve Španělsku.

Basilej už si postup zajistila a stačily jí na to jen čtyři zápasy. Klíčové přitom byly ty ve Španělsku proti Getafe, protože i v případě bodové rovnosti tří týmů, ke které za jistých okolností stále může dojít, bude mít v minitabulce devět bodů.

Neznamená to však, že by Švýcaři cestovali do Ruska na výlet. Odčinit budou chtít především víkendovou ligovou porážku od Servette Ženeva, díky které už Basilej ztrácí na první místo čtyři body. Ve hře samozřejmě zůstává i celkové prvenství ve skupině a tím pádem lepší nasazení pro jarní los.

Krasnodar má Basileji co oplácet, velice nerad totiž vzpomíná na první duel ve Švýcarsku, kde v polovině září prohrál vysoko 0:5. Podobný výsledek v žádném případě nechce opakovat, zvláště ne na domácí půdě.
FK Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Kricjuk - Petrov, Martynovič, Spajić, Ramirez - Olsson, Vilhena, Fernandes - Sulejmanov, Ari, Stotckij.
FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Omlin - Widmer, Comert, Alderete, Riveros - Xhaka, Zuffi - Zhergova, Frei, Petretta - Ademi.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.82 - 3.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Trabzonspor - Getafe CF  (čtvrtek 16:50)
Getafe v minulém kole přišlo o první místo ve skupině C, což bude chtít co nejdřív napravit. Na záda mu totiž dýchá Krasnodar, který má pouze horší skóre. I proto Španělům přijde vhod utkání s posledním Getafe.

Trabzonspor se už nemůže kvalifikovat a brány další fáze jsou pro něj definitivně uzavřeny. Doposud se mu povedlo získat jen jeden jediný bod a nemá se čím chlubit. V prvních čtyřech utkáních si na domácí půdě rozdělilo body s ambiciózní Basilejí, která v současné chvíli vede tabulku o čtyři body před Getafe, ale jinak prohrálo. Naposledy doplatilo na skvělý výkon Manuela Fernandese, který si v barvách Krasnodaru připsal dva přesné zásahy z celkových tří.

Turecká Süper Lig nabízí větší uspokojení, protože v ní se Trabzonspor nachází na výtečném druhém místě jen o dva body za vedoucím Sivassporem. Naposledy se Trabzonsporu povedlo nasázet tři branky do sítě domácího Ankaragücü. Utkání s Getafe už mu tolik nevyšlo a Trabzonspor se v minulém vzájemném utkání nedokázal prosadit. Domácím nakonec stačila jediná branka.

Tentokrát se hráči chtějí prezentovat lepším výkonem, o čemž svědčí slova trenéra Ünala Karamana. Ten v rozhovoru pro stránky UEFA zmínil: "Je před námi domácím utkání s Getafe a musíme říct, že jsme z vývoje ve skupině mírně zklamaní. Ne snad, že bychom byli favority na postup, ale přeci jen jsme si mysleli, že touto dobou budeme mít na kontě mnohem víc branek. Ale často jsme si utkání prohráli sami vlastními chybami. I proti Getafe jsme jich pár udělali a rozdíl mohl být ještě větší. Tentokrát jsme lépe připraveni."

Getafe už ve třech posledních duelech nedokázalo vyhrát. V Evropské lize nestačilo na Basilej a pak si připsalo dvě ligové remízy v řadě. Getafe se plánuje přiblížit prvnímu místu a pro další dny může počítat se dvěma navrátilci. Po těžkých zraněních se totiž vracejí k tréninku Vitorino Antunes s Amathem Ndiayem. Pokud chce postoupit, musí zapracovat na ofenzivní fázi. Doposud se mu totiž povedlo dát jen čtyři branky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.54 - 4.04 - 1.59
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)431010:310
2.Getafe CF (ESP)42024:46
3.FK Krasnodar (RUS)42026:86
4.Trabzonspor (TUR)40133:81
Skupina D
Sporting CP - PSV Eindhoven  (čtvrtek 21:00)
Sporting i PSV Eindhoven byly před začátkem skupinové fáze považováni za jasné kandidáty na postup mezi dvaatřicítku nejlepších, nicméně kromě nich se do hry dostal rozjetý LASK Linz a nyní je tak čeká nesmírně důležité vzájemné střetnutí. V o něco lepší pozici se nachází portugalský celek, který doposud vybojoval devět bodů a vyhřívá se na čele tabulky, nizozemský vicemistr vybojoval o dva body méně a je třetí se sedmi body.

V tomto utkání se mohlo hrát už jen o čest, kdyby se eindhovenský klub nepropadl do hluboké krize. V úvodních dvou případech totiž zvítězil, když nejprve odrazil nápor Sportingu a zdolal ho 3:2, pak bez větších potíží kraloval v Trondheimu nad místním Rosenborgem (4:1). Kámen úrazu ale nastal ve dvojzápase s rakouským konkurentem, který po bezbrankové remíze v Nizozemsku zvítězil doma 4:1 a na PSV se bodově dotáhl.

Svěřenci věhlasného trenéra Marka van Bommela zažili ohromnou krizi i na ligové scéně, když po neúspěchu s Utrechtem (0:3) nebodovali naplno ani v následujících třech zápasech a svou špatnou sérii přerušili až minule s Heerenveenem (2:1). V Eredivisii jim momentálně patří třetí místo se sedmadvaceti body. Pro hostujícího stratéga je skvělou zprávou, že se po zranění vrátili letošní tahouni Donyell Malen a Steven Bergwijn.

Oba dva byli na marodce zhruba měsíc a uplynulou neděli to byl právě Bergwijn, který dvěma trefami zrežíroval výhru nad SC. "Jejich přítomnost na trávníku je samozřejmě znát, na druhou stranu se nemůžeme vymlouvat, že nám to bez nich nejde. Za poslední měsíc rozhodně máme co napravovat, proto si chceme zvednout sebevědomí v Lisabonu a všichni věříme, že se to povede," uvedl s optimistickými myšlenkami Van Bommel.

V hostujícím dresu momentálně pravidelně nastupuje český krajánek Michal Sadílek a své místo v základní sestavě by měl mít i teď. Mimo hru dlouhodobě zůstává Lammers, domácí nemohou počítat s Cabralem, Fernandem, Battagliou a Coatesem. Sporting po prohře s PSV třikrát za sebou zvítězil, po úspěchu s Linzem (2:1) dvakrát přehrál Rosenborg (1:0, 2:0). Na ligové scéně je čtvrtý s dvaceti body o deset bodů za vedoucí Benficou.

Trenér Sportingu Silas dobře ví, že tříbodový zisk zajistí týmu postup do další fáze, naopak remíza či dokonce prohra by znamenala velké komplikace. "Samozřejmě chceme rozhodnout již nyní, ovšem je potřeba si uvědomit, jak kvalitní a zkušený tým proti nám stojí. Právě s PSV jsme jedinkrát prohráli a chováme k němu respekt, proto očekávám nesmírně vyrovnaný průběh. Rozhodnout může každá maličkost," vyjádřil se s očekáváním v hlase třiačtyřicetiletý Silas.
Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Ribeiro - Rosier, Neto, Mathieu, Acuña - Wendel, Doumbia, Luís - B. Fernandes - Bolasie, Vietto
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Zoet - Dumfries, Viergever, Schwaab, Sadílek - Rosario, Hendrix - Bruma, Ihattaren, Bergwijn - Malen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.60 - 2.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rosenborg BK - LASK Linz  (čtvrtek 21:00)
Rakouský LASK si letos vede velmi dobře, kromě sympatických výkonů v předkole LM nezaostává na domácí scéně a ani v základní skupině Evropské ligy, kde si už nyní na půdě norského Rosenborgu může zajistit postup do jarní fáze. V dosavadním průběhu prohrál pouze jednou a se sedmi body se nachází na druhém místě o skóre před třetím PSV. Norský mistr bude hrát pouze o čest, neboť je jasné, že ve skupině D skončí jistojistě poslední.

Celek z Lince loni obsadil v rakouské nejvyšší soutěži druhou pozici a nyní určitě má šanci poskočit až na vrchol. V patnácti kolech vybojoval úctyhodných osmatřicet bodů a za vysoce favorizovaným Salzburgem zaostává o pouhý jeden bod. V EL nejprve zdolal svého nadcházejícího rivala nejtěsnějším poměrem 1:0, pak prohrál 1:2 v Lisabonu se Sportingem. Následně se vrátil do hry o reálný postup proti eindhovenskému klubu.

Na jeho půdě nejprve uhrál cennou bezbrankovou remízu, pak v odvetě otočil vývoj a zvítězil vysoko 4:1. Pokud teď uspěje v Trondheimu a nizozemský rival zároveň nebude bodovat v Portugalsku, tak si s mírným předstihem zajistí vytouženou účast mezi dvaatřicítkou nejlepších v EL. Rosenborg na své první body stále čeká, na svého čtvrtečního soupeře ztrácí nedostižných sedm bodů a konečné čtvrté místo tak už vylepšit nemůže.

Po prohře v Rakousku jasně nestačil na PSV (1:4) a poté nedokázal konkurovat ani Sportingu (0:1, 0:2). Do konce norské ligy chybí jediné kolo a je jasné, že i v ní Rosenborg bude zklamaný. Nyní je až čtvrtý s devětačtyřiceti body a může maximálně poskočit o jednu příčku výše, navíc mu dokonce i hrozí neúčast v příštím ročníku evropských pohárů. "V tuto chvíli řešíme jen to, abychom neskončili v Evropské lize s nulou na kontě. S Linzem to bude náročné, ale určitě se to může povést," vyjádřil se v krátkosti trenér Eirik Horneland.

LASK od začátku sezóny vede francouzský kouč Valérien Ismaël a pod jeho taktovkou klub jen vzkvétá. "Máme na dosah obrovský úspěch, nicméně poslední dva kroky mohou být nejtěžší. Rosenborg bude hrát v pohodě a bez nervů. Jsem si jistý, že své vystoupení v EL nechce za žádnou cenu zakončit bez bodů a jeho motivace proto bude obrovská. My však máme situaci ve vlastních rukách a já věřím, že to zvládneme," prohlásil odhodlaný Ismaël.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.16 - 4.02 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP (POR)43017:49
2.LASK Linz (AUT)42116:37
3.PSV Eindhoven (NED)42118:77
4.Rosenborg BK (NOR)40041:80
Skupina E
SS Lazio - CFR Cluj  (čtvrtek 21:00)
Domácí Lazio stojí před velmi náročným úkolem. Pokud chce mít před posledním utkáním skupiny stále šanci na postup, pak musí Kluž bezpodmínečně porazit. V jiném případě půjde dál právě Kluž, takže o motivaci na Stadio Olimpico rozhodně nebude nouze.

Biancocelesti se nenacházejí ve zrovna snadné pozici. Chtějí-li živit sen o postupu do další fáze, který je spíše teoretický, musí vyhrát. Až doposud se totiž týmu trenéra Simoneho Inzaghiho moc nedařilo a jeho výkony zůstávaly hodně daleko za očekáváním. Připsali si jedinou výhru a hned třikrát prohráli, což před začátkem sezony čekal jen málokdo. Lazio je tradičním účastníkem Evropské ligy toužící po Lize mistrů, ale díru do světa tam zatím neudělalo.

Spíš to vypadá, že se klub spokojil s pravidelnou účastí ve skupině druhé nejprestižnější evropské soutěže, což samo o sobě generuje nějaký finanční zisk a taky trochu zvedá reputaci pro případné posily. Ale tím to vlastně končí.

Velkým problémem pro postupové vyhlídky římského celku bylo minulé utkání, ve kterém na domácí půdě Lazio nestačilo na Celtic. Lazio sice velmi brzy vedlo po brance Cira Immobileho, jenže Celtic dokázal ještě v první půli srovnat a definitivní zklamání domácím přinesl Ntcham v 95. minutě.

Další ztráta bodů už by pro Lazio byla fatální. A trenér Inzaghi ji nechce dopustit. "Rozhodně to necítíme tak, že by Evropská liga byla na vedlejší koleji. Pravda, je to trochu italská nátura, ale musíme si vrýt do paměti, že do každého zápasu jdeme s tím, že musíme zvítězit. Je jedno, kdo stojí proti nám nebo jaké jsou naše okolnosti. Výhra pro nás musí být drogou, kterou neustále potřebujeme," dodal nositel slavného příjmení.

Pokud chcete pokoušet štěstí a sázíte, pak doporučuji výsledek 2:1. Tím totiž skončily zatím všechny čtyři zápasy Lazia. Jedna výhra a tři porážky. Na duel Evropské ligy se Lazio připravilo těsnou výhrou nad Sassuolem (schválně, uhádnete výsledek?). Trenér Inzaghi nebude mít k dispozici dvojici Marušić a Berisha.

Ani hosté nedorazí do Věčného města v plné polní, neboť z důvodu karetního trestu nenastoupí útočník Rondon. Právě ten se stal jediným střelcem v posledním vystoupení Kluže na poli Evropské ligy. Jeho gól ukončil naděje francouzského Rennes, jehož sen předčasně skončil. A teď si Kluž brousí zuby také na konec nadějí Lazia.

Nemá k tomu špatné předpoklady. Pokud zlepší koncovku, která rozhodně není oslnivá (jen 4 góly ve stejném počtu utkání), tak by z toho postup mohl být. Kluž hraje taky o první místo, protože na Celtic ztrácí dvě kola před koncem jen jeden bod. Naposledy se doma na poháry naladila skvěle, když čtyřmi góly rozstřílela celek Chindia Târgovişte.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Bastos, Vavro, Acerbi - Lazzari, Parolo, Cataldi, Luis Alberto, Jony - Caicedo, Immobile
CFR Cluj - pravděpodobná sestava:
Arlauskis - Peteleu, Burca, Boli, Cestor, Camora - Bordeianu, Djokovic, Paun - Omrani, Deac
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 4.14 - 5.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celtic FC - Stade Rennes  (čtvrtek 21:00)
Rennes letošní působení v Evropské lize v těžké konkurenci nezvládlo vůbec podle svých představ. A už po čtyřech zápasech ztratilo možnost postoupit dál. V posledních dvou vystoupeních se bude snažit o to, aby reálně předskočilo v tabulce aspoň třetí Lazio, které má už jen malou šanci na úspěch. Teď se bretaňský celek představí na půdě Celticu.

Situace ve skupině E se zdá být jasně nastavená. Byť ještě matematicky může dojít například ke střídání stráží na druhém místě, které aktuálně okupuje Kluž na úkor římského soka, prakticky je tenhle scénář docela nereálný. V tomhle souboji půjde Celticu hlavně o potvrzení vedoucí příčky v tabulce a Rennes o napravení si své značně pošramocené reputace.

Hosté, úřadující šampióni Francouzského poháru, dosud získali jen jeden bod. Paradoxně tomu bylo právě proti glasgowskému soupeři v září, jenž právě jediné své body ztratil právě v tomto klání. Na třetí místo ztrácí SRFC dva body, aby tedy nějakým způsobem mohl ohrožovat Lazio, měl by co nejrychleji najít cestu za svým prvním vítězstvím.

Jedno je jasné. Rennes rozhodně nezopakuje svoje výkony v Evropské lize z loňska, kdy se prokousalo do osmifinále této soutěže. "Chceme předvést dobrý výkon už jenom proto, že se představíme tam, čemu já říkám katedrála fotbalu. Hrát na Celtic Parku je něco speciálního," mínil trenér Julien Stéphan, jehož tým naposledy padl v lize o branku s Dijonem.

Jeho svěřenci nejsou v tuhle chvíli v optimální pohodě. V Ligue 1 jsou jen ve středu tabulky, na evropské scéně zklamali, a hodně se mimochodem v minulosti hovořilo o Stéphanově odvolání. "Poslední prohra s Dijonem pro nás byla zklamáním. Teď náš ovšem čeká Evropská liga. Je důležité, abychom všem ukázali, co v nás je," povídal francouzský lodivod.

Rennes možná bude chybět nejlepší střelec M'Baye Niang, režie ofenzívy by tak v tom případě připadla na Raphinhu, plně fit by měl být naopak Benjamin Bourigeaud. "Budeme hrát i pro dva a půl tisíce fanoušků, kteří se do Skotska vydají za námi, a bojovat za naší čest. Chceme získat také co nejvíce zkušeností pro náš mladý tým," zakončil Stéphan.

Domácí si mohou zajistit první pozici v tomto čtyřčlenném složení, potřebují ovšem bezpodmínečně skolit Rennes a zároveň doufat, že Kluž padne v Laziu. "Jestli dokážeme vyhrát skupinu, může nám to přinést příznivější losování pro play-off," připomínal trenér Neil Lennon. "Půjdeme do tohoto duelu se sebedůvěrou, ale bez uspokojení," sliboval.

V nynějších chvílích jsou The Celts v optimální formě, napříč všemi soutěžemi vyhráli už osmkrát v řadě. V Evropské lize naplno uspěli třikrát za sebou. "V minulosti jsme v Evropské lize nemohli získat tolik bodů jako teď. Tuhle statistiku můžeme vylepšit," dodával Lennon. "Rennes má nebezpečné protiútoky. Pokud ho necháme hrát, čeká nás těžká noc."

Ani Celtic nemá výraznější potíže s absencemi. Po delším zranění by mohl nastoupit Michael Johnston, jenž laboroval s nezdravou kyčlí a tříslem zároveň, každopádně kvůli problémům s ramenem zřejmě nenastoupí Jonathan Hayes. "Je trochu divné, že jsme v situaci, v jaké jsme. Nejsme na ní zvyklí. Pořád jsme však motivováni," zakončil domácí stratég.
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Elhamed, Jullien, Ajer, Bolingoli Mbombo - McGregor, Brown - Forrest, Christie, Elyounoussi - Édouard
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Traoré, Gnagnon, Da Silva, Maouassa - Bourigeaud, Camavinga - Raphinha, Del Castillo, Niang - Hunou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.43 - 6.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Celtic FC (SCO)43107:310
2.CFR Cluj (ROU)43014:39
3.SS Lazio (ITA)41035:73
4.Stade Rennes (FRA)40132:51
Skupina F
Vitória SC Guimarães - Standard Lutych  (čtvrtek 21:00)
Belgický Standard Lutych si zachoval ve skupině F reálnou naději na postup a to i přesto, že se mu v konkurenci londýnského Arsenalu a německého Frankfurtu příliš nevěřilo. Doposud si připsal na konto šest bodů a nachází se na druhém místě o skóre před německým rivalem, na vedoucího anglického giganta ztrácí čtyři body. Nyní zavítá na půdu největšího outsidera skupiny z Guimarãese a nutně potřebuje zvítězit.

Vitória ve čtyřech střetnutích vybojovala jediný bod za nerozhodný výsledek s Arsenalem (1:1), vyrovnávací trefu přitom vsítila až v první minutě nastavení. Předtím odcházela z trávníku třikrát poražena, když po neúspěchu v Lutychu (0:2) a těsné porážce s EFrankfurtem (0:1) sahala po senzaci na Emirates Stadium. Nicméně nakonec musela s Arsenalem skousnout prohru 2:3, rozdílovou trefu smolně obdržela ve druhé nastavené minutě.

V tuto chvíli ještě má alespoň teoretickou naději na postup, ale ve dvou zbývajících zápasech by potřebovala vyhrát a zároveň by musela doufat, že Arsenal v soubojích s ostatními protivníky nezaváhá. Guimarãesi se před startem skupinové fáze nedávalo příliš šancí na dvaatřicítku nejlepších v EL, na druhou stranu se za své dosavadní výkony rozhodně nemusí stydět. V portugalské lize mu momentálně patří pátá příčka se šestnácti body.

V posledních dvou případech se mu příliš nevedlo, neboť po remíze 1:1 s Moreirense podlehl těsně před reprezentační přestávkou silné Braze po výsledku 0:2. Standard v EL po tříbodovém zisku s Vitórií utrpěl debakl 0:4 v Londýně a následně neuspěl na německé půdě (1:2). Před třemi týdny však Eintrachtu vrátil porážku a radoval se z nesmírně důležitého vítězství ve stejné poměru. V belgické nejvyšší soutěži se po šestnácti odehraných kolech nachází na druhé pozici s třiceti body.

Uplynulou sobotu se střetl s Eupenem a porazil ho 2:1. "Všichni vnímáme, že se teď bude lámat chleba. Jestliže v Guimarãesi zvítězíme, tak před závěrečným vystoupením můžeme mít situaci ve svých rukách, v opačném případě naše naděje výrazně klesnou. Od protivníka očekávám odvážnou hru s ofenzivní taktikou, již nemá co ztratit a musí hrát na určité riziko. Jestli to bude výhoda, se ukáže až na trávníku," prohlásil natěšený lodivod belgického týmu Michel Preud'homme.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.58 - 3.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Eintracht Frankfurt  (čtvrtek 21:00)
Jakkoli bývaly nejen pohárové zápasy londýnského Arsenalu fotbalovým svátkem, čtvrteční duel s Eintrachtem Frankfurt bude na Emirates Stadium probíhat v dosti odlišné atmosféře. Hosté se totiž budou muset obejít bez svých příznivců z Německa, kteří mají po nepokojích v zápase s Guimaraesem zakázanou účast ve dvou venkovních duelech, a Kanonýři se aktuálně potýkají s tak žalostnou formou, že cokoli jiného než poloprázdné tribuny bude velkým překvapením.

Arsenal se pod vedením Unaie Emeryho herně i výsledkově trápí, což odráží především nedávná série pěti ligových zápasů v řadě bez jediného vítězství. V Evropské lize si severolondýnský klub vede o poznání lépe, neboť s deseti body vévodí tabulce skupiny F a k postupu mu ve čtvrtek stačí i remíza či dokonce prohra, pokud Standard Lutych prohraje s Vitórií Guimaraes. Právě s portugalským soupeřem v minulém kole skupinové fáze však Kanonýři podali obzvláště bídný výkon a jen s odřenýma ušima si odvezli bod za remízu 1:1.

Na předzápasové tiskové konferenci musel Emery odrážet dotazy ohledně svého (ne)setrvání v trenérské funkci, a přestože se stejně jako v předešlých týdnech zaštítil podporou klubového vedení, aktuální série neuspokojivých výkonů jen přiživuje zákulisní i mediální spekulace o jeho brzkém odvolání. "Naše sebevědomí je odvislé od toho, jak se na našem stadionu cítíme s podporou tribun. Týmy sem přijíždějí a hrají beze strachu, musíme být silní a jednotní," prohlásil Emery.

Ani Frankfurt se momentálně netěší nijak zářné formě. "I když jsme prohráli třikrát po sobě, je potřeba pohlížet na to ze správné perspektivy," uvedl trenér hostí Adi Hütter. "Pořád si věříme, že zítra podáme dobrý výkon. Když se nám to povede, něco si ze zápasu odvezeme."

Na straně domácích lze očekeávat výrazné změny v sestavě bez největších hvězd, ovšem vrátit do sestavy by se mohl nyní již ex-kapitán Arsenalu Granit Xhaka, jenž od nechvalně proslulého incidentu s vlastními fanoušky v zápase s Crystal Palace nenastoupil v dresu Arsenalu ani na minutu.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Martínez - Sokratis, Mustafi, Luiz - Maitland-Niles, Willock, Torreira, Kolašinac - Pépé, Martinelli, Nelson
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Ronnow - Abraham, Hasebe, Hinteregger - Da Costa, Fernandes, Rode, Kostić - Sow - Paciência, Silva
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.97 - 3.81
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)431011:310
2.Standard Lutych (BEL)42025:76
3.Eintracht Frankfurt (GER)42024:66
4.Vitória SC Guimarães (POR)40133:71
Skupina G
BSC Young Boys - FC Porto  (čtvrtek 18:55)
Až čtvrté místo ve skupině zaujímá její někdejší vítěz FC Porto. Portugalský tým nesmí na hřišti Young Boys prohrát, protože to by znamenalo konec nadějí. Švýcaři mají před svým soupeřem tři body náskok, ale pokud by prohráli, jejich postupové plány by dostaly pořádnou trhlinu. Skupina G je zkrátka hodně zamotaná a pátý hrací den může zodpovědět několik důležitých otázek.

FC Porto ovládlo Evropskou ligu v letech 2003 (tehdy ještě Pohár UEFA) a 2011, ale tento ročník se pro Draky nevyvíjí dobře. Situace je přitom hodně zvláštní, Porto má vše ve svých rukou, navzdory tomu, že je poslední. Pokud zvítězí ve Švýcarsku nad Young Boys a doma porazí Feyenoord, zajistí si postup do jarních bojů. Pochopitelně už výhra nad Young Boys bude velmi obtížná. Švýcaři jsou v čele skupiny G, před Portem mají náskok tří bodů a pokud vyhrají, bude jejich postup zpečetěn.

Portugalci mají na svém kontě jen jednu výhru právě nad Young Boys a remízu s Rangers, zbylá dvě utkání na hřištích soupeře prohráli shodným výsledkem 0:2. Přitom právě ofenzivní schopnosti budou Draci na umělém trávníku stadionu de Suisse potřebovat.

Porto naposledy v domácí lize porazilo v derby Boavistu 1:0 a přiblížilo se vedoucí Benfice na rozdíl dvou bodů. Ještě lepší výkon podali svěřenci trenéra Sérgia Conceiçãa v Taça de Portugal, když vyprovodili čtyřmi góly Vitórii FC. Formu tak Draci mají, ale dokáží ji potvrdit i na vyprodaném stadionu v Bernu?

Young Boys jsou na tom s formou podobně, také oni poslední dva soutěžní duely zvládli, ale na rozdíl od Porta svoji soutěž vedou už se čtyřbodovým náskokem na konkurenční Basilej. Domácí si dobře uvědomují, že musí "mečbol" proměnit, protože v případě neúspěchu by je čekala těžká práce ve skotském Ibrox Parku.
BSC Young Boys - pravděpodobná sestava:
Von Ballmoos - Janko, Sorensen, Zesiger, Lotomba - Fassnacht, Aebischer, Gaudino, Moumi - Assale, Nsame.
FC Porto - pravděpodobná sestava:
Marchesin - Corona, Mbemba, Marcano, Telles - Costa, Uribe, Danilo, Diaz - Marega, Tiquinho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.58 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - Rangers FC  (čtvrtek 18:55)
Boj o druhou příčku vrcholí. Skupina G zůstává zahalena tajemstvím, protože rozdíl mezi prvním a posledním činí jen tři body, takže všechno je možné. V Rotterdamu se o body porvou domácí Feyenoord se skotskými Rangers.

Už po skončení čtvrtečních duelů může být jasno. Když by totiž vyhrály týmy Rangers a Young Boys, dostaly by se na deset bodů s náskokem nedostižných šesti bodů. V opačném případě to bude ještě zajímavá bitva s otevřeným koncem až do posledních minut. Karty jsou v tuto chvíli rozdány jasně a domácí celek musí vyhrát, aby měl šanci na postup. Pokud se mu to nepovede, v soutěži pro tento rok končí.

A trenéru Dickovi Advocaatovi, který se posadil na horkou lavičku Feyenoordu po Jaapu Stamovi, je jasné, že jeho celek musí zabrat. Zvlášť pro něj bude tenhle zápas specifický, neboť má k Rangers skvělý vztah. Zkušený trenér totiž vedl Rangers mezi lety 1998 až 2001. To pro něj ale nepředstavuje problém.

"Mám to ve Skotsku moc rád a je to země, kam se rád vracím. K Rangers mám velmi dobrý vztah, strávil jsem tam kus života a poznal zase něco nového. Teď jsem ale trenérem soupeře a nic jiného než výhra Feyenoordu mě v tuto chvíli nezajímá. Naše pozice není zrovna ideální, ale já jsem optimista a myslím, že se z toho dokážeme společně dostat," prohlásil Advocaat.

Jeho Feyenoord má v tuto chvíli jen čtyři body a v poslední době se mu nijak zvlášť nedaří. Nutno ale říct, že pod vedení Dicka Advocaata, tedy v posledních čtyřech utkáních, ještě nenašel přemožitele. To samé se daří i skotskému týmu, který v deseti posledních utkáních neprohrál ani jednou.

Aktuálně vyhrál šest zápasů po sobě a i přes manko jednoho zápasu se mu daří držet krok s prvním Celticem. Pokud by teď výběr manažera Stevena Gerrarda vyhrál, postoupil by. Postupovými kartami zamíchal v minulém kole, když se mu povedlo vyhrát nad zkušeným Portem. Na domácí půdě zvládli Rangers neinkasovat a se stejným cílem jedou i na stadion De Kuip.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Vermeer - Geertruida, Botteghin, Baron, Malacia - Toornstra, Fer, Kokcu - Berghuis, Sinisterra, Larsson
Rangers FC - pravděpodobná sestava:
McGregor - Tavernier, Goldson, Helander, Barišić - Jack, Davis, Kamara - Barker, Morelos, Kent
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.55 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.BSC Young Boys (SUI)42116:47
2.Rangers FC (SCO)42115:37
3.Feyenoord Rotterdam (NED)41123:44
4.FC Porto (POR)41123:64
Skupina H
Ferencvárosi TC - Espanyol Barcelona  (čtvrtek 18:55)
Espanyol je jedním z nejpříjemnějších překvapení dosavadního průběhu skupinové fáze Evropské ligy. Nezkušený celek se navzdory bídnému projevu v lize uchytil a vede skupinu s náskokem čtyř bodů. Snížit jeho náskok se pokusí domácí Ferencváros.

Ferencváros hraje úplně o všechno. Díky minulému výsledku, čímž byla remíza s CSKA, se maďarský celek ještě udržel ve hře o postup, i když je jeho situace značně komplikovaná. Zbyla mu v podstatě spíš jen teoretická šance a ještě k tomu musí spoléhat na pomoc soupeřů. Utkání s Espanyolem totiž nesmí prohrát a ještě musí doufat, že Ludogorec Razgrad v souběžně hraném utkání neprohraje svůj duel proti CSKA.

Maďarský tým zatím získal jen pět bodů a má záporné skóre 2:4. To dokonale odhaluje největší slabinu týmu, tedy marnou ofenzivu. Dát ve čtyřech zápasech pouhé dvě branky, tomu se říká opravdová střelecká neschopnost. Vědom si je toho i zkušený útočník Tokmac Chol Nguen, který nastoupil v minulém vzájemném utkání v Barceloně a byl u remízy 1:1.

"Vůbec se nám nedaří zakončení. Jsme v něm strašně vystrašení, hektičtí a v křeči. Nevím, čím to je, protože v domácí lize tohle necítíme a tam nám zakončení nedělá problémy. Šance si vytváříme, jsme správně namotivovaní a nemáme ze soupeřů strach, o tom to není. Prostě asi nováčkovská nervozita, jinak si to neumím vysvětlit. Věřím ale, že nám domácí prostředí pomůže ke zlepšení."

Espanyol má své místo v další fázi již jisté bez ohledu na výsledek, ale kromě toho by si moc rád zajistil i první místo. Od něj ho v tuto chvíli dělí jen dvě skutečnosti. Za prvé musí vyhrát, za druhé pak musí spoléhat na pomoc CSKA proti Ludogorci, který by neměl vyhrát, aby mohl španělský celek slavit první místo už kolo před koncem.

Celkově má lepší formu jednoznačně domácí celek, který v posledních deseti zápasech prohrál jen jednou. Espanyol se naopak v lize hodně trápí a prohrál už pět utkání z deseti posledních.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 3.41 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CSKA Moskva - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 18:55)
Už jen velmi malou šanci na postup má CSKA Moskva. Ruský celek potřebuje v přímém souboji porazit bulharského šampiona Ludogorec a také doufat ve výhru Espanyolu nad Ferencvárosem, ale ani když se všechny tyto faktory sejdou, nebude to ještě znamenat postup. V moskevském klání mají domácí svému soupeři co oplácet, v září totiž na bulharské půdě schytali pětibrankový příděl.

Skupina H je ještě poměrně zamotaná, jistě - Espanyol už má postup v kapse, o další místo ale usilují hned tři týmy: Ludogorec, Ferencváros a CSKA Moskva, přičemž ruský celek má pozici nejméně výhodnou.

CSKA ve čtyřech zápasech ani jednou nevyhrálo, na svém kontě má pouze bod za remízu v Budapešti a to je opravdu málo. Je zřejmé, že jeden z neúspěšnějších klubů ruské fotbalové historie se spíše koncentruje na domácí soutěž, ve které bojuje o mistrovský titul. CSKA ztrácí ze čtvrté pozice na vedoucí Zenit Petrohrad šest bodů, na druhý Lokomotiv pak jenom jeden bod.

Evropská liga jakoby trenéra Viktora Hančarenka vůbec nezajímala, vždyť CSKA vedle domácího boje o titul postoupilo i do dalšího kola ruského poháru. Stále sice existuje šance na postup do jarní fáze EL, ale to by se musel stát zázrak. Pro začátek by armádní celek potřeboval porazit Ludogorec v kombinaci s alespoň jakoukoliv bodovou ztrátou Ferencvárose proti Espanyolu. A v kole následujícím by sám musel uspět za tři body ve Španělsku a věřit v konečnou remízu mezi Ludogorcem a Ferencvárosem. Inu cesta je to hodně trnitá a málo pravděpodobná.

Bulharský šampion Ludogorec Razgrad je v mnohem komfortnější pozici, ale ani případná výhra v Moskvě mu ještě postup nezaručí. Ludogorec v prvním zápase rozstřílel CSKA 5:1 a další tři body vyválčil na hřišti Ferencvárose, kde zvítězil 3:0. Dvě porážky od Espanyolu sice postupové ambice poněkud omráčily, avšak Bulhaři mají stále všechno ve svých rukou.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfeev - Karpov, Diveev, Magnusson - Fernandés, Vlasic, Akhmetov, Obljakov, Kuchjev - Chalov, Sigurdsson.
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Iliev - Gusmao, Moti, Forster, Nedjalkov; Abel, Badji - Swierczok, Marcelinho, Wanderson - Tchibota
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.54 - 3.93
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Espanyol Barcelona (ESP)431010:110
2.Ludogorec Razgrad (BUL)42028:86
3.Ferencvárosi TC (HUN)41212:45
4.CSKA Moskva (RUS)40131:81
Skupina I
AS Saint-Étienne - KAA Gent  (čtvrtek 18:55)
Saint-Étienne v Evropské lize stále čeká na jakékoli vítězství, pořád ovšem může pomýšlet na postup ze skupiny, neboť situace v ní je poměrně napjatá. Před vlastními fanoušky ovšem přivítá statisticky nejtěžšího soupeře. Gent dosud ještě neprohrál a právem se nachází na čele tabulky. Tomu bude stačit k jisté účasti v jarním playoff vyhnout se porážce.

Belgický celek má svou situaci pevně ve svých rukou. I kdyby na Stade Geoffroy-Guichard bodově vyšel naprázdno, v posledním utkání proti Oleksandriji by si vlastními silami stejně mohl zajistit poskočení do další fáze. "Když tehdy Saint-Étienne přijelo v září k nám, bylo v těžké situaci. Teď má nového trenéra," připomínal hostující kouč Jess Thorup.

V případě, že by naopak z Francie přivezlo KAA domů všechny body, o první místo by ho již nikdo nepřipravil. "Teď ASSE neprohrálo už desetkrát za sebou. Má kompaktní mužstvo, takže to nebude snadné," varoval Thorup. "My jsme však díky prvnímu vítězství nad ním získali v Evropské lize sebedůvěru. To je důvod, proč můžeme něco uhrát."

Gent taktéž disponuje velmi slušnou sérií, v posledních devíti zápasech napříč všemi soutěžemi padl pouze v lize v Antverpách, jinak vždy získal aspoň remízu. Ačkoli na evropské scéně nedisponuje nijak pevnou defenzivou, vše vynahrazuje útokem. V průměru zaznamenal více jak dva góly na devadesát minut. Naposledy skolil Wolfsburg.

Saint-Étienne ztrácí na druhou pozici, kterou okupuje Wolfsburg, který mimochodem v souběžně hraném čase podstoupí svoje vystoupení na Ukrajině, aktuálně dva body. Zároveň je na tom bodově stejně jako čtvrtá Oleksandrija, která stále rovněž může proklouznout dál. Suma sumárum ho opravdu nečekají jednoduchá závěrečná dvě kola. Ba naopak.

Domácí si především budou muset dát pozor na ofenzivní úderné trio ve složení Roman Jaremčuk, Jonathan David a Laurent Depoitre, kteří ve všech utkáních Gentu vsítili dohromady už čtyřicet gólů! Třeba o minulém víkendu se Saint-Étienne podařilo udržet čisté konto. V ligovém duelu proti Montpellieru uhráli nakonec bezbrankovou plichtu.

Trenér Claude Puel, po jehož příchodu do klubu za Ghislaina Printanta začali Les Verts sekat výsledkovou latinu, byl s konečnou remízou v Ligue 1 spokojený. "Bod bereme," ujišťoval. "Naštěstí odvedl parádní výkon gólman Stéphane Ruffier. Udržoval nás ve hře. Někteří jiní hráči se chopili své šance. To je určitě dobrá skutečnost pro celý klub," dodal.

Rozhodně ovšem Puel nezářil po předchozím rezultátu na půdě Oleksandrije, kde naposledy jeho svěřenci ztratili prakticky vyhraný mač, jelikož ještě šest minut před koncem vedli o dvě trefy. "Bylo to zklamání, obrovská škoda," přiznával. "Podstoupili jsme obtížné klání, byli jsme pod tlakem. Bylo frustrující takhle dvakrát inkasovat. Pořád jsme ale ve hře."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.51 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PFK Oleksandrija - VfL Wolfsburg  (čtvrtek 18:55)
Ačkoli se mohlo po samotném losu zdát, že Oleksandrija, nováček Evropské ligy, bude představovat jen slabý kompars pro evropskými poháry ostřílené protivníky, skutečnost je úplně jiná. A po čtyřech kolech živí reálnou naději na postup. Před vlastními fanoušky nyní přivítá Wolfsburg, jenž si na své poměry dosud nevedl nikterak vábně.

Domácí v hlavní fázi utrpěli pouze jednu porážku, a to hned na úvod právě na půdě Wolfsburgu. O té doby je neskolily Gent ani ve dvou pokusech Saint-Étienne. Pakliže by nyní s německým sokem padli i napodruhé, s vidinou na jarní část by se museli definitivně rozloučit. V případě finální remízy by naopak neměli situaci ve svých rukou.

Aby opravdu mohla Oleksandrija držet slušné trumfy v rukávu v posledním kole, potřebovala by "Vlkům" oplatil zářijový neúspěch. A zároveň věřit, že nějakým způsobem zaváhá Saint-Étienne, které nasbíralo stejný počet tří bodů, a to proti Gentu. Neboť se ASSE má vlivem pravidla o počtu vstřelených branek na hřišti soupeře horší vzájemnou bilanci.

Ukrajinský klub si samotné účasti v Evropské lize nesmírně váží. Určitě nebylo předem jeho prioritou, aby útočil na první dvě místa v tabulce. Ovšem nakonec by nemusel mít úplně skromné cíle, vždyť třeba před reprezentační přestávkou dokázal díky své urputnosti vydobýt bod se Saint-Étienne. Jako by jeho výkony stoupaly strmě vzhůru a říkal si o postup.

Oleksandrijský trenér Volodymyr Šaran byl po minulém duelu nadmíru spokojený. Jeho tým totiž proti Les Verts našel sílu v závěru pro dvě vstřelené branky. "Hráli jsme tak, abychom vyhráli. Věřil jsem tomu až do konce," lebedil si. "V poločase jsem na hráče mluvil, aby bojovali do poslední minuty. Prožívali jsme v tom utkání opravdu krušné časy."

Porazit jeho svěřence opravdu není jednoduchý úkol. Od té doby, co padli ve Wolfsburgu, odcházeli v následujících třinácti utkáních bez úspěchu jen z půdy Dynama Kyjev, jinak vždy uhráli aspoň remízu. Generálka na tenhle klíčový souboj vyšla Šaranovu mužstvu dobře, po reprezentační přestávce v lize, v níž okupují páté místo, setnuli doma Zorju Luhansk.

Hosté sice zkraje sezóny drželi sérii třinácti utkání bez prohry, jenže od chvíle, co v Německém poháru inkasovali tvrdý direkt od Lipska, se jim výrazně nedařilo. Před reprezentační přestávkou měli na svém kontě čtyřzápasovou šnůru bez jediného úspěchu, kterou utnuli až o minulém víkendu vítězstvím na hřišti frankfurtského Eintrachtu.

VfL bylo považováno za možná největšího favorita skupiny I, nicméně na své konto urvalo jen jednu výhru. "Doufali jsme v jiný průběh večera," hlesl po domácí blamáži s Gentem kouč Oliver Glasner. "Takovou prohru jsme neměli dopustit. To, co se stalo, se událo i v minulých utkáních. Soupeř promění svou první šanci a my hned sklopíme hlavy," čertil se.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.67 - 3.95 - 1.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)42209:68
2.VfL Wolfsburg (GER)41217:75
3.AS Saint-Étienne (FRA)40316:73
4.PFK Oleksandrija (UKR)40315:73
Skupina J
Istanbul Başakşehir - AS Řím  (čtvrtek 18:55)
Istanbulský Başakşehir si v minulém kole poradil s Wolfsbergem a díky zaváhání AS Řím se mu povedlo dostat se na první místo skupiny. To by si teď Římané rádi vzali zpátky a šanci k tomu budou mít právě proti Turkům. V opačném případě by mohl být jejich postup velmi vážně ohrožen.

Po minulém kole změnila skupina J svého lídra. Na čelo se totiž dostal Başakşehir. Ten si poradil s Wolfsbergem, kterému nasázel tři branky a sám ani jednou neinkasoval. O dvě branky se postaral kanonýr Enzo Crivelli, který si na své konto připsal už 9 branek v sedmnácti soutěžních utkáních. A příval dobrých zpráv z hlediska tureckého celku nekončil, protože v dalších dvou soutěžních utkáních opět zvítězil.

Především minulé kolo turecké Süper Lig ho muselo hodně těšit, protože Başakşehir zvládl ostře sledované a důležité utkání s Galatasarayem. Istanbulské derby rozhodl střídající útočník Fredrik Gulbrandsen jen po osmnácti minutách na hřišti a výsledek znamenal, že se Başakşehir posunul v tabulce na třetí místo. V dalším kole má co napravovat, neboť právě proti Římu se mu katastrofálně nedařilo.

V prvním kole se na Stadio Olimpico objevil turecký celek nabitý očekáváním a pozitivní atmosférou, jenže ta se velmi rychle rozplynula. Mohl za to debakl v podobě 4 branek, po kterém se zdálo, že Turci to budou mít v sezoně hodně těžké. O další tři kola později je ale situace úplně jiná a tým kolem Topala s Turanem je na prvním místě s náskokem dvou bodů na druhé AS.

Pokud by se Turkům teď povedlo vyhrát, zajistili by si trochu nečekaně postup do další fáze s předstihem jednoho kola. K dobru jim svědčí také to, že v posledních dvou duelech Evropské lizgy nedostali ani jednu branku a v porovnání s prvním kolem v Římě se toto mužstvo opravdu v mnohém zlepšilo. Stejně to samozřejmě vidí i trenér Okan Buruk.

"Myslím, že tohle je něco úplně odlišného. Hodně jsme na sobě pracovali a výsledky jsou teď mnohem pozitivnější. Troufám si říct, že jsme i za tak krátký čas hodně vyspěli a posbírali dost zkušeností, které se nám teď hodí. Řím je skvělé mužstvo, které má charismatického trenéra a dostatek výborných hráčů, ale my už podobný debakl rozhodně nedopustíme."

Římané si postup zkomplikovali posledním nepovedeným utkáním proti Borussii Mönchengladbach, které nezvládli a prohráli v samém závěru. Před zápasem, který bude hodně specifický pro mladého křídelníka Cengize Ündera jakožto bývalého hráče Başakşehiru, Vlci vyhráli nad Brescií a dostali se zpátky na 4. místo v ligové tabulce. Teď potřebují zlepšit svou venkovní bilanci, protože ve čtyřech posledních pohárových utkáních nevyhráli ani jednou.
Istanbul B. - pravděpodobná sestava:
Günok - Caicara, Ponck, Škrtel, Clichy - Topal, Tekdemir - Višcá, Kahveci, Gulbrandsen - Crivelli
AS Řím - pravděpodobná sestava:
López - Spinazzola, Mancini, Smalling, Kolarov - Diawara, Veretout - Ünder, Pellegrini, Zaniolo - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.93 - 3.78 - 1.97
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Wolfsberger AC - Borussia Mönchengladbach  (čtvrtek 18:55)
Vzpomínáte na premiéru Wolfsbergu v Evropské lize? Šokující výhra v Borussia-Parku 4:0. Nyní nastal čas německé odplaty. Rakouský tým od tohoto duelu žádný další v Evropské lize nevyhrál a spadl na poslední místo. Jestli si chce uchovat šanci na postup, musí znovu přehrát Mönchengladbach, ale to už tak snadné nebude. Hříbata se totiž v Grazu představí jako vedoucí tým Bundesligy.

Skupina J je v Evropské lize pořádně zamotaná a šanci na postup mají stále všechny čtyři týmy. Tedy vedoucím Basaksehirem počínaje, posledním Wolfsbergem konče. Jedno je jisté, pokud Wolfsberg svůj domácí zápas s Mönchengladbachem prohraje, definitivně tím přijde o možnost postoupit. Další varianty zůstávají otevřené a hodně bude pochopitelně záležet i na výsledku duelu Basaksehiru s AS Řím.

Připomeňme, že Wolfsberg je v Evropské lize absolutním nováčkem. Nikdy předtím pohárovou soutěž nehrál, tím spíš, že by měl po čtyřech kolech stále šanci na postup do jarní fáze. Hodně se toho namluvilo a napsalo o první konfrontaci mezi domácími a Mönchengladbachem. Výsledek i s odstupem času stále šokuje, Vlci rozmontovali v Borussia-Parku aktuálně vedoucí tým Bundesligy 4:0, když se prosadili dvakrát Mario Leitgeb a po jedné brance přidali Shon Weissman a Marcel Ritzmaier.

Mönchengladbach si dá na svého soupeře už velký pozor a touží mu potupnou porážku oplatit. I Hříbata totiž usilují o jarní účast v evropských pohárech. V tabulce mají na svém kontě pět bodů, tedy stejně jako druhý AS Řím, ale jen o bod více, než právě Wolfsberger. Borussia se na rakouské půdě v Grazu představí jako vedoucí tým Bundesligy, byť její náskok na čele se po víkendové porážce od Unionu Berlín 0:2 ztenčil na rozdíl jediného bodu.
Wolfsberger AC - pravděpodobná sestava:
Kofler - Novak, Sollbauer, Rnić, Schmitz - Schmid, Leitgeb, Ritzmaier - Lendl - Weissman, Niangbo.
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Lainer, Elvedi, Ginter, Wendt - Kramer, Zakaria - Hofmann, Neuhaus, Pleà - Thuram.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.92 - 4.01 - 1.74
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Istanbul Başakşehir (TUR)42115:57
2.AS Řím (ITA)41217:45
3.Borussia Mönchengladbach (GER)41214:75
4.Wolfsberger AC (AUT)41125:54
Skupina K
Beşiktaş JK - Slovan Bratislava  (čtvrtek 18:55)
Slovan bude v Istanbulu bojovat o zachování šance na postup do jarního play-off Evropské ligy. Musí místní Besiktas, který dosud nezískal ze čtyř utkání ani bod a může usilovat maximálně o zisk třetí příčky ve skupině, bezpodmínečně porazit a doufat, že se v souběžně hraném klání mezi první Bragou a druhým Wolverhamptonem neurodí remíza.

Hosté se za dosavadní působení v evropských pohárech určitě nemusejí stydět. Po úvodních dvou kolech měli dokonce slušně našlápnuto k tomu, aby pokračovali ve druhé nejprestižnější klubové soutěži Evropy i po podzimní části, jenže pak na řadu přišly dva neúspěchy s Wolves. A i proto se ocitli v pozici, ze které se útočí na první dvě pozice opravdu ztuha.

Bulharský obránce Vasil Božikov by však nechtěl stahovat kalhoty předčasně, když brod je ještě daleko. "Za nic se neskrýváme. Víme, že jen výhra nám může zaručit to, abychom ještě v závěrečném klání s Bragou mohli živit naději," říkal v rozhovoru pro oficiální klubové stránky. "Důležité bude opět ukázat týmový, kolektivní a obětavý výkon," dodal.

Belasí jsou už pár měsíců ve výsledkové pohodě. Až na dvě porážky s Wolverhamptonem v šestnácti minulých případech vždy uhráli aspoň remízu napříč všemi soutěžemi. "Atmosféra na stadionu Besiktase je bouřlivá. Myslím si, že nás čeká něco podobného jako na konci srpna v Soluni. Tehdy jsme tam kulisu ustáli. Všichni se už těšíme," pokračoval Božikov.

První vzájemné střetnutí v Bratislavě dopadlo ve prospěch slovenského klubu, Besiktas ztratil alespoň bod v samotném nastavení díky dvěma inkasovaným brankám. Jako by nepříjemné momenty předznamenaly jeho další tři nepovedená vystoupení. "Nyní půjde do zápasu s cílem smazat svou nulovou bilanci. Čeká nás určitě velmi náročný úkol," myslel si Božikov.

Ten by ani náhodou nechtěl svého protivníka podceňovat, byť Slovan urval po čtyřech kolech o čtyři body více než on. "Jestli si někdo myslí, že Besiktas bude lehčí překážkou, pak se mýlí. Takhle v kabině nikdo nepřemýšlí," ujišťoval. "Každý v téhle skupině má kvalitu. Možná že jenom při jiné shodě okolností by měl Besiktas více bodů," připomínal.

Kara Kartallar sice v Evropské lize své fanoušky zklamali, po horším vstupu do sezóny však svoje výkony v uplynulých několika týdnech přece jenom více stabilizovali a třeba v lize okupují slušné páté místo, ze kterého mají samotné popředí tabulky bezpochyby na dosah. Po reprezentační přestávce venku skolili těsně Konyaspor, před ní Denizlispor.

Přestože turecký celek aktuálně pracuje velmi slušně v defenzívě, alespoň dle statistických čísel, domácí kouč Abdullah Avci vidí v této činnosti rezervy. "V lize jsme v šesti zápasech inkasovali jen jednou, pořád však potřebujeme obranu posílit," uvedl. "Výherní série, kterou teď v Süper Lig máme, nám určitě dodá sebevědomí do nadcházejících duelů."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.78 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Braga - Wolverhampton Wanderers  (čtvrtek 18:55)
Předposlední kolo základních skupin proti sobě svede první dva týmy skupiny K. Pro postup do další fáze soutěže stačí oběma celkům remíza. Případná výhra ovšem zajistí Braze první místo a pravděpodobnost schůdnějšího soupeře ve vyřazovací části.

Braga neprohrála v evropských pohárech už jedenáct utkání v řadě a dokázala vyhrát i na půdě svého nadcházejícího soka. Po reprezentační pauze si navíc připsala cenné pohárové vítězství v derby s Gil Vicente. Vlci mají základní skupinu také velice dobře rozehranou a těší se z dobré formy. Víkendová výhra na půdě Bournemouthu vynesla Wolves na páté místo v Premier League.

Zápas bude pro Wolves velmi pikantní, neboť se v jeho sestavě nachází hned sedm hráčů portugalské národnosti a někteří další v Portugalsku působili. Portugalec a bývalý reprezentant je i trenér hostů Nuno Espírito Santo.

"Je skvělé být zpět v Portugalsku a nejenom pro mě, ale i pro většinu realizačního týmu a několik hráčů. Jako vždy jsme ale přijeli hrát a předvést co nejlepší výkon proti silnému soupeři," prohlásil před utkání hostující kouč.

Ten bude postrádat zraněného Bolyho, Bennetta a Gibbse-Whitea, v karetním ohrožení je navíc nejlepší střelec Wolves Raúl Jimenéz. Domácím nepomůže zraněný Koka a do utkání se nejspíš nezapojí ani od úvodu sezóny zraněný Tormena.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.61 - 2.97 - 3.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)43108:410
2.Wolverhampton Wanderers (ENG)43014:29
3.Slovan Bratislava (SVK)41127:74
4.Beşiktaş JK (TUR)40044:100
Skupina L
FC Astana - Manchester United  (čtvrtek 16:50)
Vítěze Evropské ligy 2016/2017 Manchester United čeká dlouhá cesta do dalekého Kazachstánu. Manažer Ole Gunnar Solskjaer se rozhodl šetřit největší opory a do výpravy zařadil převážně málo vytěžované mladíky. Důvod je zřejmý, United mají už jistý postup a o víkendu je čeká důležitější ligové utkání proti Aston Ville. Pro Astanu je návštěva slavného anglického celku velkým svátkem, na druhou stranu to poněkud kazí fakt, že už postoupit nemůže.

Astana v prvním zápase na Old Trafford prohrála 0:1 a to na její poměry nebyl vůbec špatný výsledek. Bohužel nejtěsnější porážka byla jediným světlým okamžikem v dosavadním průběhu skupinové fáze, kazašský celek prohrál i další tři zápasy a nechal si u toho nastřílet třináct gólů. Už po čtyřech kolech se mu tak zavřely postupové brány.

Kazaši sice postoupit nemohou, ale kdy jindy se doma vytáhnout, než proti slavnému Manchesteru United. V Nur-Sultanu se opět bude hrát na umělé trávě, což by měla být domácí výhoda, byť tomu předchozí výsledky nenasvědčují, zvláště porážka od Alkmaaru 0:5. Domácí liga už pro Astanu skončila, 3.11. porazil tým trenéra Romana Hryhorčuka Tobol Kostanaj 1:0, čímž si definitivně zajistil další titul. Nic na tom pak nezměnila ani porážka v posledním zápase s Pavlodarem.

Manchester United čeká opravdu dlouhá cesta a protože už má jistý postup, rozhodl se manažer Solskjaer své největší hvězdy nepříjemného cestování ušetřit. V nominaci dal přednost talentovanému mládí a jedna věc je tím pádem jistá, v Nur-Sultanu vyběhne zcela jiný Manchester. Poprvé je v nominaci United je i devatenáctiletý obránce Max Taylor, který ještě před rokem bojoval se zákeřnou rakovinou. "Nikdy bych si nemyslel, že o rok později, co jsem měl chemoterapie, budu cestovat s prvním týmem," neskrýval radost Taylor.

Těžko říci, co od anglických teenagerů na umělé trávě čekat, Ole Gunnar Solskjaer bude chtít vidět dobrý výkon a rád by si také pojistil prvenství ve skupině, o které ještě za určité konstelace může přijít. Rudým ďáblům se v Premier League vůbec nedaří, o víkendu znovu ztratili body v Sheffieldu (3:3) a na čelo už ztrácí opravdu propastných dvacet bodů. V Evropské lize je to jiná písnička, tři výhry, jedna remíza a žádný inkasovaný gól.
FC Astana - pravděpodobná sestava:
Eric - Shomko, Tomašević, Šimunović, Rukavina - Rotariu, Pertsukh, Majevski, Sigurjohnsson, Bejsebekov - Khižničenko
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Grant - Laird, Tuanzebe, Taylor, Shaw - Levitt, Garner - Lingard, Gomes, Chong - Greenwood
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.84 - 3.67 - 1.97
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - FK Partizan  (čtvrtek 18:55)
Alkmaar se po vlažnějším vstupu do tohoto ročníku dostal do skvělé formy a nyní předvádí výkony, které rozhodně budí respekt. Domácí výběr momentálně zvítězil již šestkrát za sebou a k tomu neinkasoval dlouhých 567 minut. Nyní si může zajistit postup do jarní části Evropské ligy proti srbskému Partizanu a k tomu potřebuje před domácím publikem uhrát bod, navíc do čtvrtečního střetnutí bude vstupovat jako obrovský favorit.

AZ totiž v dosavadních čtyřech střetnutích skupinové fáze neprohrálo a nic na tom určitě nehodlá měnit ani v pátém klání. Oba dva rivalové na sebe narazili hned v 1. kole a v konečném účtování nakonec musel být spokojenější nizozemský celek. Ten totiž hrál více jak pětašedesát minut v oslabení a vzápětí přišel o jednobrankové vedení, nakonec se zmohl alespoň na srovnání stavu (2:2) a tento výsledek se zdát být v postupové matematice klíčový.

Svěřenci trenéra Arneho Slota následně vybojovali cennou bezbrankovou remízu s anglickým Manchesterem United a pak ve dvojzápase s Astanou nasázeli hned jedenáct branek. Nejprve kazašského vyzyvatele deklasovali 6:0, v odvetě o čtrnáct dní později zvítězili vysoko 5:0. V tuto chvíli se nacházejí na druhém místě s osmi body a před bělehradským klubem si vytvořili solidní čtyřbodový náskok.

Partizan po úvodním nerozhodném výsledku vyhrál v Astaně 2:1, pak ale podle očekávání ani jednou nebodoval s anglickým gigantem po výsledcích 0:1, 0:3. Domácí výběr se prezentuje skvělými výkony i na ligové scéně, momentálně naplno bodoval čtyřikrát za sebou a osamostatnil se na druhé pozici s dvaatřiceti body o šest bodů za vedoucím Ajaxem. Naposledy zvládl duel v konkurenčním Utrechtu a uspěl v poměru 3:0.

Partizanu taktéž generálka na tento zápas vyšla, neboť si poradil s týmem Javor Ivanjica o čtyři branky (6:2). V tabulce srbské nejvyšší soutěže je čtvrtý s pětatřiceti body o osm bodů za vedoucí Crvenou Zvezdou. "Ještě nemáme vyhráno a Partizan nesmíme podcenit. Náš soupeř hraje o všechno a pokusí se nás zaskočit, aktuální forma nemusí být vůbec rozhodující. Pevně věřím, že přistoupíme k utkání s maximální zodpovědností," uvedl Slot s opatrností v hlase.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.84 - 7.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester United (ENG)43105:010
2.AZ Alkmaar (NED)422013:28
3.FK Partizan (SRB)41124:74
4.FC Astana (KAZ)40041:140

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
ratusek

Poďme Porto a Feyenord, at mají všechny týmy po 7 bodech před posledními zápasy.

Reagovat
ZB 07

A v posledním kole 2 remízy

Reagovat
Largo

Forza ROMA!

Reagovat
HugoBoss27

Reagovat
fabec1222

twle Grant, to už ani on sám nemohl věřit, že se ještě někdy postaví do brány

Reagovat
fenixLFC

dnes vitazstvo wolves a slovanu. slovan su sice kripli ale nech maju sancu na postup a na jar moze dojst nejaky zaujiamvy super na ktoreho uz vstup zakazany nebude...

Reagovat
Pipo123

Proto; Bastos, Vavro, Acerbi; Lazzari, Parolo, Cataldi, Luis Alberto, Jony; Correa, Adekanye.

Čo to kurva je za zostavu?

Reagovat
Nuno čomes

No co, klasicky serete na EL.. Jakobyste snad hráli každý rok LM a EL pohrdali, místo abyste si Evropy vážili.

Reagovat
PaYaB

Taky to nechápu, kdyby postoupili, tak mají šanci na pár kvalitních dvojzápasů, místo toho se soustředí na por. ligu, kde moc kvalitních soupeřů nemají...

Reagovat
Pipo123

Posadnutosť LM, vsetci o nej od uvodu sezony rozprávajú, btw ja tych hracov aj Chapem, hraje druhu najlepšiu sutaz a na stadion pride 4000 fanusikov. Na 70 000 štadióne to vyzera komicky.

Reagovat
Largo

Reagovat
ZB 07

Slovan a Wolves

Reagovat
Coutinho10

Wolves to je valec...dobre rychle 2 goly

Reagovat
Largo

Nadhera! Jen tak dal Vlci. Tri body do Rima a prvni misto.

Reagovat
Emmett Brown

Škoda toho Gladbachu akurát

Reagovat
Largo

To jo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele