Evropská liga - souhrn druhých zápasů skupinové fáze

29.10.2020, 20:54, aktualizováno 29.10.2020, 22:59
Komentáře a souhrny
Slavia doma zužitkovala dlouhou početní převahu a nakonec udolala Leverkusen. Naopak ani napodruhé nebodovala Sparta, která tentokrát prohrála na San Siru s AC Milán, zatímco Liberec inkasoval debakl od Crvene Zvezdy. Neapol veze body ze San Sebastiánu, venku zvítězily rovněž Leicester, Hoffenheim nebo Villarreal. Tottenham naopak padl v Antverpách...
Skupina A

AS Řím - CSKA Sofia 0:0

29.10.2020 21:00

Góly: -

Devětadvacátého října 2020 se v rámci 2. kola Evropské ligy hrálo tradičních čtyřiadvacet duelů. Pouze tři skončily bezbrankovou remízou. Ten, který probíhal na Stadio Olimpico v hlavním městě Itálie, však rozhodně nebyl žádnou nudnou podívanou.

Už ve 2. minutě se přihlásil o slovo Gonzalo Villar, který střílel z hranice šestnáctky, ale Gustavo Busatto byl u levé tyče včas. Hned za dvě minutky skóroval Chris Smalling, nicméně jeho trefa nemohla být uznána, protože zkušený arménský záložník Henrik Mchitarjan si krátce předtím nepohlídal ofsajdovou hranu.

V 7. minutě se v dresu bulharského týmu osmělil Ali Sowe. Bohužel jeho pokus postrádal větší přesnost. Následně zahrával po faulu na Mayorala standardní situaci Leonardo Spinazzola. Původním záměrem bylo zřejmě nacentrovat na zadní tyč, nicméně míč se nakonec snášel pod břevno, takže musel muž v rukavicích vyrážet na roh, kterých domácí za celý duel zahrávali dvanáct, zatímco soupeř pouhé tři.

Ve 20. minutě chyboval ve vlastním vápně Bruno Peres a jeho spoluhráč Smalling musel srazit na roh střelu Bradleyho Mazikoua. Po rozehrávce se balon snesl až na zadní tyč, kde z bezprostřední blízkosti hlavou přestřelil Petar Zanev. Veliká škoda pro skvadru Stamena Belcheva. Ve dvaatřicáté minutě se mohli pro změnu držet za hlavu domácí borci.

Spinazzola lehoučkým obloučkem našel za obranou Henrika Mchitarjana, jenž orazítkoval břevno. Více zaznamenáníhodného se během úvodní pětačtyřicetiminutovky v Římě nepřihodilo. Po změně stran mohli jít do vedení hosté. Younousse Sankharé hlavičkoval ve vápně ze všech nejvýš. Pau López však dokázal balon vyrazit. A následnou dorážku poslal Valentin Antov vysoko nad.

Poté zkusil neúspěšně štěstí Bruno Peres. Na straně CSKA Sofie se pak dostal do zakončení střídající Brazilec Henrique. López však s tímto pokusem neměl problémy. Španělský gólman ve službách italského celku musel ve dvaasedmdesáté minutě likvidovat dobrou Soweho šanci. Potom se k samostatné akci nadechl Edin Džeko. Prokličkoval mezi třemi obránci, jenže do zakončení se nedostal kvůli tomu čtvrtému, kterým byl Thibaut Vion.

V 79. minutě byl už na hřišti i Lorenzo Pellegrini a svou střelou zaměstnal brankáře Busatta. V 83. minutě mohli spoluhráči děkovat Zanevovi, že včas po Pedrově pobídce uzmul balon od kopačky Pellegrinimu. Následně AS rychle rozehrálo standardní situace a Pedro poslal z pravé strany vápna centr před bránu pro Džeka, jenž zdaleka netrefil podle svých představ.

V 90. minutě se ještě Fonsecovi svěřenci dožadovali odpískání pokutového kopu, neboť se domnívali, že Ivan Turincov, který byl v té době na hrací ploše zhruba minutu, zahrál ve vlastní šestnáctce rukou. Běloruský sudí Kulbakov ale nechal pokračovat ve hře. A tak a je ve skupině A po dvou kolech AS Řím na druhé příčce zásluhou horšího skóre, kdežto CSKA Sofia zůstává s jedním bodem zatím poslední.

Více informací k zápasu

CFR Cluj - BSC Young Boys 1:1

29.10.2020 21:00

Góly: 62. Mário Rondón - 69. Christian Fassnacht

Favoritem skupiny A je AS Řím a o druhé postupové místo se podle papírových prognóz mají poprat zbývající tři kluby, nejlépe z nich má přitom vše rozehrané CFR Kluž. Rumunský klub v prvním zápase vyhrál v Bulharsku a po třech bodech sahal i tentokráte, Young Boys ovšem dokázali utrhnout cenný bod...

Domácí může konečná remíza mrzet na základě ztraceného vedení, pro hosty zase může být bod málo díky tomu, že byli aktivnější a vypracovali si více šancí.

Utkání se nehrálo v žádném závratném tempu a především první půle byla hodně nezáživná. Kluži situaci zkomplikovalo brzké střídání, když se zranil Paulo Vinícius a jeho místo zaujal Cristian Manea. Další nepříjemnost mohla přijít ve 38. minutě, Ngoumo Ngamaleu si našel prostor uvnitř pokutového území a mířil dobře k tyči, brankář Cristian Balgradean ovšem předvedl výborný zákrok a míč vyrazil na rohový kop.

Druhá půle už byla přece jenom záživnější a přinesla i dvě branky. V 62. minutě se hodně lacino dostali do vedení domácí, po rohovém kopu nepředvedl nejjistější vyboxování brankář David von Ballmoos, v pokračujících zmatcích mu nepomohli ani pasivní obránci a Mário Rondón od nich dostal spoustu času a prostoru k tomu, aby se otočil a poslal míč do sítě - 1:0.

Rumunskému celku ale radost dlouho nevydržela, už o šest minut později přišel dlouhý aut až do vápna, kde se nadvakrát dostal k zakončení Christian Fassnacht. První pokus ještě zblokovali obránci, napodruhé už proti sobě měl jenom brankáře a tomu nedal šanci - 1:1.

Nerozhodný stav se už nezměnil, závěrečná fáze zápasu přinesla pouze několik nepřesných zakončení. Kluž má podobně jako AS Řím čtyři body, v dalších dvou zápasech se tyto dva celky postaví proti sobě a jeden z nich bude moci udělat klíčové kroky na cestě za postupem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.CFR Cluj (ROU)21103:14
2.AS Řím (ITA)21102:14
3.BSC Young Boys (SUI)20112:31
4.CSKA Sofia (BUL)20110:21
Skupina B

Arsenal FC - Dundalk FC 3:0

29.10.2020 21:00

Góly: 42. Edward Nketiah, 44. Joseph Willock, 46. Nicolas Pépé

Povinnost splněna - takto by se dalo asi nejjednodušeji popsat vítězství Arsenalu nad irským Dundalkem v druhém kole základní skupiny Evropské ligy. Gunners potvrdili roli velkého favorita a i bez několika opor vyhráli pohodlně 3:0.

Úvod zápasu byl plný nepřesností a hostující hráči v jednom ze svých největších zápasů kariéry nedávali soupeři ani centimetr prostoru. Arsenal měl jasnou převahu v držení míče, ale dlouho nebyl schopen vůbec ohrozit bránu úřadujícího irského šampiona.

První větší ohrožení brány si svěřenci Mikela Artety připsali až po více než půlhodině hry. Nelson se dokázal uvolnit na pravém křídle a svým centrem na zadní tyč našel volného Kolašinace, který ovšem nedokázal ideálně trefit míč hlavou a brankář Rogers jeho zakončení vyrazil nad břevno.

Poslední pětiminutovka úvodního dějství ovšem domácím vyšla naprosto ideálně. V první skrumáží vzniklé po rohovém kopu Nketiah ještě neuspěl, o pár minut později již stejnou příležitostí po zaváhání vyběhnuvšího Rogerse nepohrdl a trefou do odkryté brány poslal Arsenal do vedení.

O dvě minuty později bylo v řadách domácích ještě veseleji. Pepého střelu zpoza pokutového území blok obránců srazil pouze k volnému Willockovi, který si v šanci počínal jako zkušený mazák a prudkou střelou pod břevno přidal ještě jeden gól do šatny.

Hladový po gólu byl i Nicolas Pépé a bezprostředně po změně stran se opravdu zapsal mezi střelce. Willockovu přihrávku si pětadvacetiletý křídelník dobře převzal na hranici šestnáctky technickou střelou vymetl růžek brány.

Arsenal kontroval míč a takřka nepouštěl hosty za polovinu. Velkých šancí však bylo jako šafránu a další byla vidět až v 72. minutě. Maitland-Niles využil zmatené rozehrávky Dundalku a pálil z nadějné střelecké pozice, dobrý zákrok ale vytasil Rogers. Arsenal si již vedení bez větších problémů pohlídal a po výhře nad Rapidem Vídeň si připisuje další tříbodový zisk.

Více informací k zápasu

Molde FK - Rapid Vídeň 1:0

29.10.2020 21:00

Góly: 66. Ohi Omoijuanfo

Oba dva čtvrteční soupeři se před důležitým vzájemným zápasem nacházeli ve skvělé formě, nicméně norské Molde bylo na trávníku přeci jen lepším výběrem a díky brance kanonýra Ohiho Omoijuanfa zhruba v polovině druhého dějství zvítězilo nejtěsnějším poměrem 1:0. V tabulce skupiny B proto zůstává na druhé příčce s plným bodovým ziskem a před náročným dvojzápasem s Arsenalem si vytvořilo slušnou výchozí pozici.

Naopak rakouský výběr nenavázal na solidní výkon s londýnským gigantem (1:2) a je třetí s nulovým bodovým ziskem, v následujících týdnech tak nutně potřebuje vyzrát na irského outsidera Dundalk. Domácí začali s velkým odhodláním a do vedení se chtěli dostat po necelých dvou minutách, ale Eikrem svou dělovkou z hranice pokutového území těsně minul levou konstrukci.

V 10. minutě hlavičkoval zcela osamocený Brynhildsen a mířil do pravého horního růžku, ale perfektní zákrok vytáhl brankář Gartler a zabránil jisté pohromě. Za dalších osm minut byl poprvé vidět Omoijuanfo, jenomže se svým přízemním pokusem směřujícím k pravé tyči si na famózního strážce branky Rapidu nepřišel. Gartler se opět musel vytáhnout asi deset minut před přestávkou, tentokráte si poradil s razantním projektilem Eikrema.

Hosté mohli z ničeho nic udeřit ve 44. minutě, to totiž zkusil štěstí z dobrých pětadvaceti metrů Ritzmaier a jeho parádní rána se zastavila až o levou konstrukci. Obrázek hry se příliš neměnil ani po změně stran, Molde stále mělo navrch. V 58. minutě znovu podržel vídeňský klub pozorný Gartler, jenž po pohledné přízemní kombinaci protivníka vychytal zblízka aktivního Omoijuanfa.

O čtyři minuty později se sám před poloprázdnou brankou Rapidu zjevil Aursnes, nicméně ve stoprocentní pozici trestuhodně selhal a jeho "lajdácké" zakončení proletělo zhruba metr nad břevnem. Rozhodující moment se zrodil v 66. minutě, kdy skóroval Omoijuanfo. Šestadvacetiletý útočník s nigerijskými kořeny obdržel pobídku do předbrankového prostoru od Haugena a ve skluzu snadno rozvlnil síť. Český rozhodčí Petr Ardeleánu již nemusel ve zbývajícím průběhu řešit žádnou ošemetnou situaci, nic zásadního se totiž nestalo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)22005:16
2.Molde FK (NOR)22003:16
3.Rapid Vídeň (AUT)20021:30
4.Dundalk FC (IRL)20021:50
Skupina C

Slavia Praha - Bayer Leverkusen 1:0

29.10.2020 21:00

Góly: 80. Peter Olayinka

Nepříliš pohledný fotbal byl k vidění v rámci druhého kola základní skupin Evropské ligy v Edenu. Domácí Slavia svým výkonem příliš nenadchla a proti Leverkusenu hrozila až ve druhé půli. Penaltu nejprve zahodil Stanciu, o vítězství 1:0 nakonec rozhodl po rohovém kopu Olayinka.

Sešívaní vůbec nezachytili nástup do utkání a už ve třetí minutě mohlo být zle. Kolář předvedl prachbídnou rozehrávku, čehož se snažil využít Karim Bellarabi. Jeho technický pokus ze střední vzdálenosti ale poloodkrytou branku nenašel. Bayer obecně v první dvacetiminutovce Slavii mačkal, pak však pro domácí přišla nečekaná spása. Bellarabi bez balónu zajel do unikajícího Provoda, což skotský sudí ocenil červenou kartou. Na Slavii tak čekala sedmdesátiminutová přesilovka...

V první půli však nadále červenobílí působili malátně. Soupeře už pochopitelně nepouštěli do nebezpečných prostorů, rovněž sami si ovšem nedokázali nic vytvořit. Po přestávce už to přeci jen bylo podstatně lepší. Hned v úvodu druhého poločasu byl aktivní zejména mladý stoper David Zima, jenž nejprve napálil odražený balón z úrovně penalty do bránícího hráče, následně po pěkné individuální akci zakončoval zpoza vápna.

Možná jako klíčový moment celého utkání by se dalo označit Trpišovského střídání po hodině hry. Ze hry odešli nepříliš výrazní Tomáš Holeš a Oscar Dorley, jejich náhradníky se stali dvě nejdražší slávistické posily Nicolae Stanciu a Peter Olayinka. A hned po třech minutách byli tito dva ústředními postavami dění na hřišti. Bojovný Nigerijec díky svému dorážení vybojoval na brankáři Hrádeckém pokutový kop, ke kterému se postavil Stanciu. Jenže ten jej provedl prachbídně, nechal brankáře vyniknout a úspěch neslavil ani z dorážky.

V osmdesáté minutě si tito dva hráči vyměnili role připravujícího a zakončujícího, což už přineslo své ovoce. Stanciu z dálky pořádně protáhl Hrádeckého. Balón se odrazil na rohový kop, kterého se ujal rovněž rumunský středopolař. Tuto standardku zahrál podstatně lépe než předcházející penaltu, našel hlavu Petera Olayinky a ten už poslal balón zabijácky do sítě.

Po gólu se Slavia zatáhla a aktivitu převzal jednoznačně Leverkusen. Dostal se ale jen do jediné větší příležitosti, to když obrana nezachytila náběh Amiriho za obranu a jeho nárt z voleje dělilo od úspěchu jen pár centimetrů. Pro sešívané každopádně vše dobře dopadlo a do tabulky si připsali cenné tři body. Skupina C je aktuálně tak vyrovnaná, jak jen to je možné - všichni čtyři účastníci mají po třech bodech.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Hapoel Beer-Sheva 1:0

29.10.2020 21:00

Góly: 23. Amine Gouiri

Situace ve skupině C, kde působí i pražská Slavia, se po druhém kole hlavní fáze Evropské ligy srovnala, tak říkajíc, do latě. Všechny čtyři celky mají shodný počet tří bodů i proto, že Nice nejtěsnějším možným způsobem skolilo Beer Ševu. Domácí si tak výrazně napravili reputaci poté, co minulý čtvrtek schytali těžký debakl v Německu na půdě Leverkusenu.

Už nedávno uhraná cenná remíza s Lille v rámci Ligue 1 naznačila, že by svěřenci kouče Patricka Vieiry chtěli co nejrychleji zapomenout na nepovedený vstup na evropské scéně. Hosté na jihu Francie herně nijak nepřekvapili, spíše vyčkávali, co jejich soupeř vymyslí, a třeba co se držení míče týče, byli v této statistice daleko horší. Nakonec ani bod nezískali.

Yossi Abukasis, lodivod Hapoelu, už před zápasem avizoval, že do hry pošle tu samou sestavu, jakou nasadil v posledním ligovém utkání na půdě Maccabi Tel-Aviv, akorát že místo indisponovaného Jhonatana Agudela nasadí Sintayehu Sallalicha, a své slovo dodržel. Jeho taktický tah se ale nesetkal s úspěchem. K toužebné vstřelené brance se jeho tým nedostal.

O osudu tohoto měření sil rozhodla 23. minuta. Atal podnikl výpad po pravé straně, jakmile se propracoval do šestnáctky, ve správný moment zasekl míč, ten následně poslal na zadní tyčku, odkud jeho spoluhráč Gouiri nikým nehlídaný pohotově skóroval. V závěru půle se snažil o vyrovnání stavu levačkou Josué, jeho pokus ovšem zlikvidoval pozorný brankář Benítez.

I ve druhém dějství působili Les Aiglons o něco nebezpečnějším dojmem, jenomže v 67. minutě Gouiri nezapsal na své konto druhý přesný zásah, protože gólman Levita byl proti, a v 75. minutě se proti Levitovi neprosadil ani Dolberg. Beer Ševa mohla gólově udeřit snad jen ve třetí minutě nastavení zásluhou střídajícího Varenneho, jeho hlavičku však polapil Benítez.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)21016:33
2.Hapoel Beer-Sheva (ISR)21013:23
3.Slavia Praha (CZE)21012:33
4.OGC Nice (FRA)21013:63
Skupina D

SL Benfica - Standard Lutych 3:0

29.10.2020 21:00

Góly: 49. Pizzi (pen.), 65. Luca Waldschmidt (pen.), 76. Pizzi

Estádio da Luz mohli po delší době navštívit v omezeném počtu fanoušci a ti nakonec viděli již druhé vítězství Benficy v Evropské lize. Standard favoritovi tohoto souboje vzdoroval alespoň v prvním poločase, nicméně po přestávce inkasoval tři branky, z toho dvě z penalty, a společně s poznaňským Lechem zůstává v tabulce skupiny D bez jediného získaného bodu.

Domácí stratég Jorge Jesus se musel obejít pro toto klání bez tří obránců, a to ve složení Jean-Clair Todibo, André Almeida a nově také Alex Grimaldo, v defenzivní činnosti však jeho mužstvo nemělo výraznější potíže a udrželo čisté konto. V útoku se každopádně delší dobu nemohlo prosadit, ve finále ale zaúřadovali dvakrát Pizzi a jednou Luca Waldschmidt.

Hostující lodivod Philippe Montanier se svým týmem minulý čtvrtek padl s Rangers a následně v lize taktéž na půdě Sint-Truidenu možná i proto, že jeho kabinu setnula hrozba jménem koronavirus. A stejně jako před týdnem i v tomto případě nemohl do hry poslat Nicolase Raskina, Moussu Sissakoa, Abdoula Tapsobu či Michela Angeho Balikwishu.

Jak už bylo řečeno, lutyšský celek sehrál s Benficou poměrně vyrovnanou partii v rámci prvního dějství. V 16. minutě možná mohl změnit průběžné bezgólové skóre Éverton, avšak na hostujícího gólmana Bodarta nevyzrál, ve 39. minutě se ve slušné pozici objevil Pizzi, jenomže ten neseřídil svou mušku ideálně a nasměroval míč pouze mimo prostor brány.

Až ve 49. minutě přišel na řadu jeden z klíčových okamžiků tohoto měření sil. Diogo Goncalves se svou přihrávkou snažil v šestnáctce uvolnit Waldschmidta, do něj drcnul bránící Bokadi a rozhodčí Letexier nařídil, možná trochu přísně, pokutový kop. K němu se jako exekutor postavil Pizzi, který zkušeně a bez větších obtíží zamířil do protipohybu Bodarta.

V 59. minutě hodlal vyrovnat stav Vanheusden, jeho pokus ovšem zlikvidoval pozorný brankář Vlachodimos, a naopak v 66. minutě As Águias navýšili svoje vedení. Znovu jim ke skórování dopomohla penalta, kterou Letexier nařídil za kontakt ve vápně mezi obráncem Faiem a podnikajícím Nunem Tavaresem, a tu pak tvrdou střelou proměnil Waldschmidt.

Standard nenašel sílu na další reakci. Lisabonský výběr svůj pohodlný náskok podržel až do samotného konce, přičemž ho v 76. minutě ještě navýšil, to když Pizzi z hranice šestnáctky pravačkou parádně skóroval do šibenice. Upravit kosmeticky skóre mohl v 87. minutě Boljević z přímého kopu, avšak balón po jeho zakončení skončil mimo domácí branku.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Lech Poznań 1:0

29.10.2020 21:00

Góly: 68. Alfredo Morelos

S Rangers je letos potřeba počítat, glasgowský celek vládne domácí lize a pohodu si přenesl i do Evropské ligy. Svěřenci Stevena Gerrarda před týdnem odvezli body z Lutychu a na triumf nad Standardem navázali i proti Lechu Poznań...

Domácí začali o něco aktivněji a prvním výsledkem byla situace ze 13. minuty, Roofe připravil střeleckou pozici pro Hagiho a ten ze zajímavého místa pálil mimo branku. O několik minut později už na sebe vše vzal Roofe a jeho rána těsně minula tyč. Hosté působili skromněji a zahrozili až před půlhodinou duelu, Moderův pokud McGregor kontroloval.

V závěru první půle si následně slovo vzal Steven Davis, jeho první pokus zablokoval jeden z obránců, o několik desítek vteřin později pak mířil nad. Do první pětačtyřicetiminutovky se vešel ještě jeden nepřesný pokus Modera.

Hráči polského klubu za celý zápas ani jednou netrefili zařízení a v 53. minutě toho mohl hodně litovat Rogne, ten zakončoval nepřesně hlavou po standardní situaci, podobně na druhé straně pálil Arfield.

V 62. minutě se na trávník dostal kanonýr Alfredo Morelos a byl to právě on, kdo si na své konto připsal jedinou branku utkání. V 68. minutě odcentroval z levé strany Borna Barišić, kolumbijský útočník si v pokutovém území našel míč a proti jeho hlavičce byl Bednarek bezmocný - 1:0.

Lech potřeboval sešlápnout plyn a přišlo několik střídání. Zápas měl i jednu českou účast, když poslední čtvrthodinu odehrál Jan Sýkora, ani jeho přítomnost ovšem nepřinesla žádný tlak - Rangers si výsledek pohlídali a mají plný počet bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica (POR)22007:26
2.Rangers FC (SCO)22003:06
3.Lech Poznań (POL)20022:50
4.Standard Lutych (BEL)20020:50
Skupina E

Omonia Nikósie - PSV Eindhoven 1:2

29.10.2020 21:00

Góly: 29. Jordi Gómez - 40. Donyell Malen, 90+2. Donyell Malen

PSV se před svým druhým zápasem Evropské ligy potýkalo s mnoha problémy, kromě početné marodky mu chybělo také hned osm hráčů vinou koronavirové nákazy a do duelu v kyperské Nikósii proto vstupovalo jako mírný outsider. Omonia se dostala do vedení krátce po odehrané půlhodině, ovšem hosté ještě do přestávky srovnali krok a o svém úspěchu rozhodli v nastaveném čase díky druhé brance v zápase od Donyella Malena.

Domácí celek tak klesl na poslední čtvrté místo s jedním bodem na kontě, výběr z Eindhovenu se po úvodní porážce se španělskou Granadou (1:2) raduje z prvního tříbodového úspěchu a patří mu druhá pozice. Úvodní větší možnost byla k vidění po osmi odehraných minutách, kdy nejprve brankář Mvogo zlikvidoval projektil Jordiho Gómeze z ostrého úhlu a pak si poradil i s hlavičkou slovenského útočníka Ďuriše.

Omonia se kýženého vedoucího gólu dočkala ve 29. minutě. Jednalo se o opravdu nesmírně kuriózní gól, neboť po nedovoleném zákroku ve středu hřiště na Ďuriše ukázal neuvěřitelný přehled i techniku Gómez. Ten si všimnul vyběhnutého Mvoga, z neskutečných pětapadesáti metrů se opřel do zastaveného balónu a ukázkově zamířil k pravé tyči, hostující strážce branky se už vracel mezi tři tyče příliš pozdě.

PSV na jeden z nejneočekávanějších zásahů v historii evropských pohárů zareagovalo pět minut před výměnou stran. Na levé straně se ocitl Madueke a nahrávkou pod sebe našel volného Malena, který jemnou tečí nasměroval balón do sítě kolem překvapeného gólmana Fabiana - 1:1. Kyperský klub si mohl vzít zpět své ztrácené vedení po třech minutách druhého poločasu, ale Ďuriš tváří v tvář proti Mvogovi selhal a zblízka pálil až na tribunu.

Od tohoto okamžiku dominovali na trávníku svěřenci kouče Rogera Schmidta. Nejprve neuspěl Teze, jehož střílená přihrávka proletěla zhruba o metr vedle vzdálenější konstrukce. Poté nezužitkoval rychlý protiútok Max, když mířil o kousek vedle bližší tyče. V 84. minutě vytáhl vynikající reflexivní zákrok jednoruč Fabiano po přízemní ráně Malena, nicméně v 90+2. minutě si již na stejného hráče nepřišel, jednadvacetiletý útočník ho totiž snadno překonal pohotovou přízemní střelou.

Více informací k zápasu

Granada CF - PAOK Soluň 0:0

29.10.2020 21:00

Góly: -

Hráči Granady nepotvrdili dobrou formu ze španělské La Ligy a na vlastním stadiónu pouze remizovali s řeckým PAOKem. Oba týmy se v útoku příliš nepředvedly a v podprůměrném utkání nedokázaly skórovat.

Úvodní dvacetiminutovka nenabídla příliš záživnou podívanou. Více kombinovali domácí, ale ani jeden z týmů si nedokázal vypracovat výraznější převahu, a tak se brankáři na obou stranách hřiště většinu času nudili.

I z toho důvodu přišla šance hostů ve 27. minutě jako blesk z čistého nebe. Na Rodrigův přízemní centr do pokutového území si nejlépe naběhl Schwab, jehož nebezpečná teč skončila na vzdálenější tyči. Tato šance však byla v úvodním dějství zcela ojedinělou a zbytek poločasu byl hlavně bojem o míč ve středu hřiště.

Naději na kvalitnější podívanou nabídl úvod druhého poločasu, do kterého vstoupili domácí aktivně. V 50. minutě hlavičkoval nebezpečně po rohovém kopu Gonalons, ale brankář Živković byl připravený a střelu vyrazil. Vedoucí gól mohl vstřelit o pět minut později Kenedy, promeškal ovšem ideální moment a jeho zakončení zablokovala obrana.

Po nadějném úvodu se hra opět vrátila do starých kolejí a k vidění byly zejména agresivní souboje o míč v prostoru mezi šestnáctkami. K nebezpečnějšímu zakončení se dostal až v 83. minutě hostující Swiderski, ale střela mu příliš nesedla. Gólem neskončila ani Živkovičova střela zpoza šestnáctky, a tak se oba soupeři po nudném představení rozešli bez branek.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Granada CF (ESP)21102:14
2.PSV Eindhoven (NED)21013:33
3.PAOK Soluň (GRE)20201:12
4.Omonia Nikósie (CYP)20112:31
Skupina F

AZ Alkmaar - NK Rijeka 4:1

29.10.2020 21:00

Góly: 6. Teun Koopmeiners (pen.), 20. Albert Gudmundsson, 51. Jesper Karlsson, 60. Albert Gudmundsson - 72. Sandro Kulenović

Alkmaar navázal na úvodní senzační výhru s italskou Neapolí a nyní bez větších potíží zdolal největšího outsidera skupiny F z chorvatské Rijeky, které se naopak po druhé porážce v řadě výrazně vzdálil postup do jarní fáze Evropské ligy. AZ se nachází na první pozici s plným bodovým ziskem a před vedoucím celkem španělské ligy Realem Sociedad i italskou Neapolí si vytvořilo tříbodový náskok. O svém vítězství rozhodlo již v prvním poločase.

Oproti ligové scéně na té evropské znovu neselhalo, HNK již dokázalo pouze snížit zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Domácí se dostali do vedení ze své první vážnější možnosti po necelých šesti odehraných minutách, kdy vracející se Velkovski poslal k zemi unikajícího De Wita a ruský rozhodčí Ivanov ukázal na penaltový puntík. Míč si vzápětí postavil tradiční exekutor Teun Koopmeiners a měl přesnou mušku.

Svůj přízemní pokus usměrnil doprostřed branky a brankář Nevistić na nečekané provedení nestačil zareagovat. Rijeka přeci jen mohla z ničeho nic srovnat krok ve 12. minutě, jenomže po přizvednutém centru z levého křídla selhal nabíhající Andrijašević, kterého famózně ve výskoku vychytal gólman Bizot. Svěřenci trenéra Arneho Slota přidali svou druhou trefu přesně po dvaceti odehraných minutách, to totiž skóroval Albert Gudmundsson.

Třiadvacetiletý islandský záložník převzal vynikající přihrávku od Midtsjøa a sám před Nevistićem si věděl rady, svou střelu přesně usměrnil do levého spodního rohu. Favorit mohl přidat třetí uklidňující trefu už ke konci úvodního dějství, ale zakroucenou ránu Švéda Jespera Karlssona brilantně vyrazil hostující brankář. Domácí vlétli s velkým odhodláním také do druhého poločasu a po šesti odehraných minutách přeci jen přidali třetí branku.

Karlsson si po dalším skvělém nákopu Midtsjøa naběhl do šestnáctky protivníka a pak přesnou levačkou zamířil přímo k zadní tyči. V 60. minutě se podruhé v tomto klání prosadil Gudmundsson, tentokráte se ocitl ve volném prostoru díky fenomenálnímu pasu Koopmeinerse z levé strany a míč z první usměrnil k bližší konstrukci. Hosté se od tohoto okamžiku přeci jen lehce osmělili a o dvanáct minut později alespoň kosmeticky upravili výsledek.

Sandro Kulenović převzal na hranici ofsajdu centr Lončara a tváří v tvář proti Bizotovi chladnokrevně zavěsil pod břevno. Následně na opačné straně nezkompletoval hattrick Gudmundsson, jenž na balón nedosáhl o centimetry, asi deset minut před závěrečným hvizdem se opět vytáhl Nevistić proti dělovce Wijndala.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - SSC Neapol 0:1

29.10.2020 21:00

Góly: 56. Matteo Politano

Lídr La Ligy Real Sociedad nepotvrdil dobrou formu z domácí soutěže a doma nestačil v druhém utkání Evropské ligy na Neapol. Ta byla velice produktivní, napravila blamáž z minulého týdne a připisuje první body do tabulky.

Hned úvodní minuty nabídly obraz hry, který vytrval až do závěrečného hvizdu. Real Sociedad trpělivě kombinoval a marně se snažil najít skulinku v kompaktní defenzivě soupeře. Hosté se zase spoléhali na rychlé protiútoky v podání ofenzivního trojlístku Politano - Petagna - Lorenzo Insigne.

Ani jedna ze zvolených taktik v úvodní půli příliš nefungovala a na hřišti bylo k vidění pouze minimum šancí. Ve 24. minutě si na centr do pokutového území naběhl Merino, ale hlavou netrefil míč a poslal jej nad bránu.

Dobrý zápas hrál především zkušený David Silva, který byl v rozehrávce domácího týmu nejaktivnějším členem a většina útočných akcí šla přes něj. Finální fáze domácího týmu ovšem kulhala na obě nohy a Ospina v prvním poločase stejně jako jeho brankářský kolega Remiro na druhé straně hřiště příliš práce neměl.

I po změně stran se Real držel iniciativy a pokračoval v kombinační hře na polovině hluboko bránícího soupeře. Čekání v obraně na ideální moment se ovšem Gattusovu týmu vyplatilo. Politano si v 56. minutě připravil míč a střelou ze střední vzdálenosti rozvlnil síť za překvapeným brankářem Remirem.

Real Sociedad, který se nemohl do větší šance propracovat za nerozhodného stavu, byl po inkasovaném gólu v útoku ještě bezradnější. Neapol se zatáhla do hlubokého obranného bloku a trenér Alguacil se svými svěřenci nemohl najít recept na jeho prolomení.

Veškerá trpělivá kombinace domácích vznikající od brankáře přes celou obranu ve většině případů skončila neúspěšným centrem a první slušnou příležitost k vyrovnání si Real vypracoval až v 78. minutě, kdy se z levého křídla hnal na Ospinu Oyarzabal, který ale z dobré pozice trefil pouze boční síť.

Domácí se k žádnému většímu ohrožení brány až do konce utkání nedostali, a tak se hlavní aktérem posledních minut stal střídající neapolský útočník Victor Osimhen. Nigerijec prvně v 85. minutě vstřelil druhou branku zápasu, která ale kvůli ofsajdovému postavení nebyla uznána, a následně ve třetí minutě nastavení udeřil loktem do obličeje Le Normanda, za což obdržel druhou žlutou kartu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)22005:16
2.SSC Neapol (ITA)21011:13
 Real Sociedad (ESP)21011:13
4.NK Rijeka (CRO)20021:50
Skupina G

AEK Atény - Leicester City 1:2

29.10.2020 18:55

Góly: 48. Muamer Tanković - 18. Jamie Vardy (pen.), 39. Hamza Choudhury

Anglický Leicester City si poradil i ve druhém zápase Evropské ligy a z Athén si veze tři body. Svěřenci manažera Brandona Rodgerse udeřili dvakrát v prvním poločase a to nakonec stačilo. Z pokutového kopu se prosadil Jamie Vardy a druhou trefu obstaral Hamouz Choudhury. Řekové sice hned na začátku druhé půle snížili, ale vyrovnat se jim nepodařilo.

Leicester byl před utkáním mírným favoritem, v prvním zápase Evropské ligy porazil Zarju Luhansk 3:0 a o víkendu si v rámci Premier League poradil s Arsenal, navíc na Emirates Stadium! O víkendu vyhrálo i AEK a sice na hřišti PAS Gianniny 1:0.

O první rozruch se svojí střelou postaral Maddison, ale branku netrefil. Brankář Tsintotas se výrazněji zapojil až o tři minuty později, ovšem v negativním slova smyslu. Unikajícího Vardyho ve vápně podrazil a na světě nebylo nic jiného, než pokutový kop. Sám Vardy si vůbec nedělal problém a Leicester razantní ranou poslal do vedení. Angličané ještě do poločasu výsledek navýšili. Athéňané nepokryli rohový kop, ten propadl až k nohám úplně volného Hamzy Choudhuryho, jehož rána na přední tyč byla milimetrově přesná. Leicester jinak žádným velkým tlakem neoplýval, byl však vysoce efektivní a po poločase vedl o dva góly.

Řekově potřebovali něco změnit a začít si vytvářet brankové příležitosti. Z tohoto důvodu přišli po přestávce Tanković a Oliveira a byl to správný tah domácího kouče. Muamer Tanković si seběhl za obranu na pas Mantalose a neomylně zakončil. AEK bylo zpět v zápase a dokonce mohlo rychle vyrovnat. Pouhou minutu po snížení byl Tanković v další ložence a jeho ráně se do cesty postavilo břevno! Leicester měl kliku a pokud by pokračoval v podobném duchu, mohl na vítězství zapomenout. Hosté se ale včas vzpamatovali a do dalších šancí už AEK nepouštěli a vlastně už nepustili.

Domácí trenér Massimo Carrera se tak znovu pokusil oživit závěr střídáním a na plac poslal tři nové hráče, jenže tentokrát to nevyšlo. AEK si závěrečný tlak nevytvořilo a hosté výsledek uhájili. Leicester zůstává po dvou kolech stoprocentní, stejně jako portugalská Braga. Oba celky mají navíc shodné skóre 5:1. AEK a Luhansk jsou bez bodu a v příštím týdnu je čeká vzájemný zápas.

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - SC Braga 1:2

29.10.2020 18:55

Góly: 90+6. Dmytro Ivanisenja - 3. Paulinho, 11. Nicolás Gaitán

Když se v roce 2018 oba týmy potkaly v Evropské lize naposledy, slavila tehdy úspěch překvapivě Zarja, která prošla přes Bragu do čtvrtého předkola i díky dvěma remízám, neboť rozhodlo o jejím postupu pravidlo o více vstřelených brankách na cizím hřišti. V nynějším případě se ale radoval po závěrečném hvizdu sudího Kruašviliho portugalský výběr.

Hosté na stadionu v Záporoží potvrdili svou dobrou formu a napříč všemi soutěžemi si připsali již pátou výhru v řadě. Zůstali tak společně s Leicesterem City, který v souběžném hraném střetnutí skolil aténské AEK, v čele tabulky. Na ostatní dva soky mají společně s anglickým celkem už po dvou odehraných zápasech šestibodový náskok.

Svěřencům trenéra Carlose Carvalhala rozhodně notně pomohl famózní vstup do tohoto klání. Už ve 3. minutě se podařilo skórovat Paulinhovi, jehož ve vápně našel svým dlouhým pasem z pravé strany Ricardo Esgaio, a portugalský forvard poté zamířil tvrdě pod břevno. Jen o osm minut později se prosadil střelecky také Gaitán, premiant ve složení Os Arcebispos.

Nová letní posila zatím do průběhu tohoto ročníku ještě nezasáhla, při svém debutu však zanechala bezpochyby dobrý dojem. Gaitán ukázal, že zakončení ze střední vzdálenosti mu nedělá žádné potíže, a po přihrávce Raúla Silvy zacílil nechytatelně do šibenice. Zarja mohla odpovědět na nepříznivý stav v závěru půle, jenže Jurčenko dvakrát pálil pouze do zámezí.

Ve druhém dějství přišlo na řadu zlepšení od mužstva kouče Viktora Skrypnyka, v koncovce se ale jeho ovečkám nedařilo podle představ. V 58. minutě nasměroval míč mimo Kabajev, v 65. minutě také Ivanisenja netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Domácí stačili v nastavení jen snížit, Ivanisenja tentokráte z dálky poslal merunu parádně do dolního rohu soupeřovy brány.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)22005:16
 Leicester City (ENG)22005:16
3.AEK Atény (GRE)20021:50
 Zarja Luhansk (UKR)20021:50
Skupina H

AC Milán - Sparta Praha 3:0

29.10.2020 18:55

Góly: 24. Brahim Díaz, 57. Rafael Leão, 66. Diogo Dalot

Sparťané prohráli 0:3 s AC Milán a ani ve druhém kole základní skupiny Evropské ligy nebodovali. O výhře Rossoneri na San Siru rozhodli Brahim Díaz, Rafael Leão a Diogo Dalot, v prvním poločase navíc hvězdný útočník Zlatan Ibrahimović neproměnil pokutový kop.

Sparta vstoupila do skupiny minulý týden porážkou 1:4 s Lille, která pro ni po reprezentační přestávce a přerušení české ligy kvůli koronaviru byla prvním zápasem do začátku října. A protože se tuzemská nejvyšší soutěž stále nerozběhla, byli Letenští v podobné situaci i dnes.

Zápas s italským favoritem jim navíc zkomplikovala i řada absencí. Kvůli červené kartě proti Lille chyběl Ladislav Krejčí mladší a pro zranění nemohli hrát ani Štetina s Hanckem. K dispozici už však byl uzdravený Čelůstka, který ve stoperské dvojici doplnil Lischku.

Domácí nastoupili bez brankářské jedničky Donnarummy, kterého ze hry vyřadila nákaza koronavirem. Stejně jako v pondělí při remíze 3:3 s AS Řím, která byla pro AC první ztrátou v sezoně, ho zastoupil Tătăruşanu. V sestavě nechyběla ani největší hvězda útočník Ibrahimović.

A byl to právě švédský kanonýr, který se dostal do první šance zápasu a v šesté minutě hlavičkoval nad. Ibrahimović zahrozil také po rohu ve 14. minutě, ale ani tentokrát nemířil přesně. Sparta pak vyrovnala hru, ale ve 24. minutě chyboval Lischka a Díaz po přihrávce od Ibrahimoviče otevřel skóre.

Další slabou chvilku si Lischka vybral ve 36. minutě, kdy ve vápně stáhl Ibrahimoviče a rozhodčí nařídil penaltu. K ní se postavil sám nejlepší střelec AC Milán, ale trefil pouze břevno. Sparta se dostala ke slovu až v závěru prvního poločasu, ale vyloženou šanci neměla.

Do druhé půle už nenastoupil Ibrahimović, jehož zastoupil Leão. A hned mohl zvýšit na 2:0, jenže jeho sólo skvěle zlikvidoval Heča a poradil si i s následnou dorážkou Tonaliho do odkryté branky. V 58. minutě už se Leão dočkal, když ho v náběhu za obranou našel přesnou přihrávkou Dalot a jednadvacetiletý Portugalec uklidil míč do branky.

Skóre uzavřel o deset minut později Dalot, který si naběhl na dlouhou přihrávku Binnásira. Spartě tak návrat do základní skupiny, ve které se představila po čtyřech letech, zatím vůbec nevychází a v tabulce jí patří bez bodu a se skóre 1:7 poslední místo.

Vede zatím stoprocentní AC Milán, druhé je se čtyřmi body Lille, které dnes sice doma s Celticem prohrávalo už 0:2, ale nakonec vybojovalo remízu 2:2. Skotský celek je s jedním bodem třetí a právě na jeho stadionu se Sparta představí příští čtvrtek.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Celtic FC 2:2

29.10.2020 18:55

Góly: 67. Zeki Çelik, 75. Jonathan Ikoné - 28. Mohamed Elyounoussi, 33. Mohamed Elyounoussi

Lille odvrátilo svou vůbec první porážku napříč všemi soutěžemi, poněvadž se mu podařilo dohnat dvoubrankové manko. V tabulce skupiny H však přišlo o průběžnou vedoucí příčku, a to na úkor AC Milán, který v souběžně hraném klání skolil Spartu. Hosté alespoň mohli být ve finále rádi za tu skutečnost, že na severu Francie urvali svůj první bod v Evropské lize.

Třikrát v řadě se Celticu nepodařilo zvítězit poté, co v domácím derby s Rangers prohrál. Následovala porážka s AC Milán a také pouhá plichta v Abeerdenu, protože však hostující lodivod Neil Lennon již měl k dispozici Odsonneho Édouarda i Nira Bittona, kteří překonali onemocnění COVID-19, očekávalo se, že dojde k jakémusi výsledkovému i hernímu zlepšení.

Jenže paradoxně, když oba dva v průběhu druhé půle zasáhli do hry v rolích náhradníků, přišli The Bhoys poměrně záhy na Stade Pierre-Mauroy o dvougólové vedení. O to se mimochodem postarali ještě před přestávkou, a to díky norskému záložníkovi Elyounoussimu. Svůj první přesný zásah zaznamenal ve 28. minutě, ten druhý pak o čtyři minuty později.

LOSC bylo v tomto utkání pasováno do pozice mírného favorita a proti svému soupeři se prakticky od úvodního hvizdu severomakedonského sudího Stavreva tlačilo do útoku. Ve 13. minutě prověřil schopnosti Baina zakončující Soumaré, avšak hostující gólman si stačil poradit, v 16. minutě se snažil prosadit z přímého kopu Yazici, ale Bain znovu zasáhl.

Až po dvaceti minutách hry zahrozil poprvé výrazněji taktéž Celtic. Ajetimu se podařilo rozvlnit síť, nicméně jeho branka nebyla uznána pro porušení pravidla o ofsajdu. Nakonec se však celek z Glasgowa dočkal své odměny poté, co obránce Çelika obral o míč Ajeti, jeho spoluhráč Elyounoussi si ho následně navedl za šestnáctku a technicky zamířil k tyči.

"Dogám" bylo ještě více úzko o pár chvil později, to když Frimpong zprava poslal přihrávku do vápna, tam našel Elyounoussiho, který skrytou střelou po zemi překonal brankáře Maignana podruhé. Ve 38. minutě se reprezentant ze Skandinávie pokoušel o zkompletování hattricku, svou hlavou ovšem ze slušného postavení balón do prostoru třech tyčí zkrátka nenasměroval.

Svěřenci trenéra Christopheho Galtiera mohli snížit pro ně nepříznivý stav ve 40. minutě. Stoper Duffy v blízkosti hranice vlastního pokutového území, možná spíše před ním, podrazil nešikovně podnikajícího Davida, penalta byla přesto nařízená, a postavil se k ní sám faulovaný. Avšak Bain pokus Kanaďana směřující doprostřed brány vyrazil nohama pryč.

Ve 44. minutě nenašel odpověď na negativní skóre Botman, který orazítkoval pouze brankovou konstrukci, každopádně v rozmezí 67. a 75. minuty Lille přece dvakrát skórovalo a urvalo remízu. Nejprve na zadní tyčce po Yaziciho pasu z rohového čtvrtkruhu a sklepnutí od Soumaora zacílil přesně Çelik, vyrovnání pak zařídil ve vápně dobře se orientující Ikoné.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AC Milán (ITA)22006:16
2.Lille OSC (FRA)21106:34
3.Celtic FC (SCO)20113:51
4.Sparta Praha (CZE)20021:70
Skupina I

Qarabağ Ağdam - Villarreal CF 1:3

29.10.2020 18:55

Góly: 78. Owusu Kwabena - 80. Yeremy, 85. Paco Alcácer, 90+6. Paco Alcácer (pen.)

Španělský Villarreal se dlouho trápil s Karabachem a hodně dlouhou dobu se nemohl prosadit, navíc zhruba čtvrthodiny před koncem inkasoval. Ovšem poté výrazně zvýšil své obrátky a dokázal vývoj otočit, jelikož stihl vsítit hned tři branky. Největší favorit skupiny I se proto udržel v čele tabulky s plným bodovým ziskem, Karabach naopak zůstává na nule a výrazně se snížila jejich naděje na jarní fázi Evropské Ligy.

Domácí se v azylu v Istanbulu přitom neprezentovali úplně špatným výkonem a i přes jasnou střeleckou převahu favorizovaného soupeře drželi krok, celkově měli míč v držení z osmačtyřiceti procent. Úvodní poločas toho příliš zajímavého nenabídl, první větší možnost byla k vidění krátce po čtvrthodině hry. Čtyřiatřicetiletý zkušený útočník Bacca si naskočil na parádní centr z pravého křídla od Triguerose a svou dobrou hlavičkou orazítkoval protější tyč.

Po odehrané půlhodině se postavil k přímému volnému kopu z nadějné pozice Trigueros a mířil do levé šibenice, avšak skvělý zákrok předvedl gólman Mähämmädäliyev a balón odvrátil na rohový kop. Hosté se po změně stran snažili přidat a v 55. minutě nebyl daleko od skórování Chukwueze, jenž po parádní nabídce od Baccy zkusil vystřelit k vzdálenější konstrukci a fantastický domácí strážce branky znovu zabránil téměř jisté pohromě.

Stejný hráč se v ještě lepší pozici zjevil o osmi minut později, kdy díky výtečné práci Kuba a následné zpětné přihrávce pálil osamocen z první, jenže bližší tyč trestuhodně minul o několik decimetrů. Pak se nedokázal prosadit ani Costa, jehož nenápadný pokus skončil v boční síti. Domácí výběr výborně prorazil v 78. minutě. Do senzačního vedení ho poslal Owusu Kwabena, jenž obdržel parádní oblouček od Patricka Andradeho a okamžitou ranou překonal marně se natahujícího gólmana Rulliho.

Neuběhly však ani dvě minuty a svěřenci trenéra Unaie Emeryho bleskově srovnali stav. Yeremi si v levém rohu pokutového území posunul míč do výhodnější pozice a následně ukázkově zavěsil do bližšího horního rohu, Mähämmädäliyev se jen naprázdno proletěl vzduchem. Rozhodující okamžik se zrodil za další čtyři minuty, kdy otočil vývoj střídající kanonýr Paco Alcácer.

Sedmadvacetiletý španělský forvard převzal zpětnou nahrávku od Chukwuezeho a po zemi z hranice brankového území snadno rozvlnil síť. V nastaveném čase se ve vlastní šestnáctce dopustil nedovoleného zákroku Hüseynov a český rozhodčí Pavel Orel bez váhání ukázal na penaltový puntík, balón si pak postavil hrdina Alcácer. Mähämmädäliyev sice vystihl směr střely a na míč si dokonce i sáhl, ale v cestě mezi tři tyče mu zabránit nedokázal.

Více informací k zápasu

Sivasspor - Maccabi Tel-Aviv 1:2

29.10.2020 18:55

Góly: 55. Olarenwaju Kayode - 68. Dan Biton (pen.), 75. Dor Peretz

Maccabi si řeklo díky svému druhému uhranému vítězství jednoznačně o postup do další fáze Evropské ligy. Porazilo venku v důležitém klání Sivasspor, a protože Villareal v souběžně hraném klání skolil Karabach, společně se španělským celkem má šestibodový náskok na ostatní dva soupeře. Domácím totiž výrazně uškodilo vyloučení Samby Camary z 67. minuty.

Byť je ještě předčasné dělat závěry, izraelský klub má rozehranou hru na evropské scéně nadmíru dobře. Z klíčových soubojů s tureckým a ázerbájdžánským sokem urval dosud plný bodový zisk a upevnil si druhou pozici v tabulce. Přitom utkání se pro něj nevyvíjelo zcela ideálně, poté však využil nabídnutou přesilovku a strhl vítězství ve svůj prospěch.

Opatrnější první dějství příliš zajímavého nenabídlo. V 8. minutě se nějakým způsobem osmělil domácí krajní obránce Yalcin, s jeho pokusem si ovšem poradil gólman Daniel. Na druhé straně se ve slušnější možnosti objevil ve 13. minutě Rikan, nicméně ten svoje mířidla neseřídil ideálně a nasměroval míč jen mimo bránu. Až po přestávce se událo vše podstatné.

V 55. minutě se o premiérovou domácí branku celku ze Sivasu v rámci Evropské ligy postaral jediný typický hrot Kayode. Využil dobré práce Gradela na levé straně, jenž přihrál ve správnou chvíli na hranici brankového území, odkud jeho spoluhráč ve skluzu pohotově zacílil. Nicméně o dvanáct minut později se Sivassporu situace notně zkomplikovala.

Camara hasil požár na poslední chvíli, nakopl ve vyložené brankové možnosti Golasu, sudí Peljto ho tak vyloučil a ještě nařídil penaltu pro prosperující Maccabi. Pokutový kop poté proměnil Biton do protipohybu brankáře Samassy. V 74. minutě rozhodl o výhře tel-avivského klubu Dor Peretz, který napoprvé na Samassu nevyzrál, z dorážky ale přece již ano.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)22008:46
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)22003:16
3.Sivasspor (TUR)20024:70
4.Qarabağ Ağdam (AZE)20021:40
Skupina J

LASK Linz - Ludogorec Razgrad 4:3

29.10.2020 18:55

Góly: 2. Husein Balić, 11. Andreas Gruber, 35. Marko Raguž, 56. Husein Balić - 15. Elvis Manu, 67. Elvis Manu, 74. Elvis Manu (pen.)

Jen málokdo čekal, že v utkání rakouského LASKu a bulharského Ludogorce bude k vidění hned sedm branek, a už vůbec nikoho ani nenapadlo, že hattrick hostujícího Elvise Manua nestačí týmu z Razgradu ani na bod. Rakouský výběr vedl v průběhu utkání 2:0 a 4:1, jenomže pak si výrazně zkomplikoval situaci hlavně po vyloučení Lukase Grgice a v samém závěru měl co dělat, aby udržel alespoň jednobrankový náskok.

Svěřenci trenéra Dominika Thalhammera začali naprosto skvěle a už po necelých dvou odehraných minutách se dostali do vedení. Po nádherné kolmici Marka Raguže za defenzivu soupeře převzal míč Husein Balić a při brejku čtyři na jednoho vzal vše na sebe, jeho prudká střela z dvaceti metrů zapadla do sítě kolem marně se natahujícího gólmana Ilieva. Klub z Lince rozhodně nepolevoval a v 11. minutě vedl o dva góly.

Rohový kop Michorla z levé strany propadl až ke zcela zapomenutému Andreasi Gruberovi, který na nic nečekal a z první zamířil přímo do vzdálenějšího spodního rohu. Hosté se ale v žádném případě nevzdávali a za další čtyři minuty snížil Manu. Sedmadvacetiletý nizozemský útočník obdržel přesně načasovanou nahrávku do nohy od Alexe Santany a stanul před brankářem Schlagerem, jehož překonal pohotovým přízemním pokusem.

Hosté dokonce mohli srovnat stav přesně po odehrané půlhodině, jenomže Santana ve stoprocentní pozici selhal a z deseti metrů těsně minul levou konstrukci. Domácí si proto vzali zpět své dvoubrankové vedení zhruba deset minut před poločasovou přestávkou. Na pravém křídle se uvolnil Andrade a odcentroval do předbrankového prostoru, kde zůstal Raguž a akrobatickým zakončením překonal Ilieva skákavou ranou - 3:1.

Po změně stran začal úřadující mistr stále více riskovat a v 56. minutě kapituloval počtvrté, po druhé vstřelené brance Baliće se zdálo být definitivně rozhodnuto. Ten po několika odražených střelách i centrech napřáhl z hranice pokutového území, trefil před sebou stojícího Andradeho a míč změnil trajektorii letu takovým způsobem, že zapadl do sítě za záda naprosto bezmocného Ilieva. Domácí od tohoto momentu polevili a málem na to doplatili.

Přesně v polovině druhého dějství totiž zůstal stát na středové čáře Manu, tím přelstil ofsajdovou past a díky geniální nahrávce od Santany utíkal přes půl hřiště sám vstříc Gruberovi. Domácího strážce branky se nezalekl a nakonec ho tvrdou ranou propálil, i když měl i trochu štěstí - 4:2. V 73. minutě prožil hodně nešťastný okamžik padající Grgic, neboť zastavil dělovku Manua rukou a po druhé žluté kartě musel předčasně opustit hrací plochu.

K následnému pokutovému kopu se postavil Manu a znovu nezaváhal, balón totiž razantně usměrnil do pravé šibenice. Hosté tedy měli necelých dvacet minut na to, aby v početní výhodě něco s výsledkem udělali, v 81. minutě však nebyli daleko od páté inkasované branky. Střídající Goiginger nejprve vybojoval balón a vzápětí se elegantně zbavil jednoho z bránících protihráčů, nicméně levou tyč přeci jen minul o několik decimetrů.

Ve zbývajícím průběhu se domácí stáhli na vlastní polovinu a hubené vedení ubránili až do závěrečného hvizdu. V příštím střetnutí zavítají na půdu zatím stoprocentního belgického klubu Royal Antverpy a nic jednoduchého je nečeká, Ludogorec narazí na věhlasný anglický Tottenham a jakýkoli bodový zisk by se rovnal obrovské senzaci.

Více informací k zápasu

Royal Antverpy FC - Tottenham Hotspur 1:0

29.10.2020 18:55

Góly: 29. Lior Refaelov

Nečekanou prohru mají za sebou v Evropské lize hráči Tottenhamu. Ti si v souboji vítězných týmů z prvního kola nedokázali poradit v Antverpách, kde prohráli 0:1. Jedinou trefu utkání má na kontě Refaelov.

Na první zajímavější příležitosti se čekalo přes dvacet minut. Pak si do dobré pozice navedl míč Bergwijn, jenže jeho střela letěla jen po zemi doprostřed na připraveného Buteze. Na druhé straně se Refaelov výtečně zbavil bránícího hráče, načež z druhého dotyku výrazně překopl bránu.

Byl to ale právě Lior Refaelov, kdo v devětadvacáté minutě otevřel gólový účet zápasu. Davies předvedl na své polovině školáckou chybu, když otálel s rozehrávkou a nechal se obrat o balón. S tím pak Mbokani upaloval směrem na Llorisovu bránu, následně přenesl hru právě na volného Refaelova a ten už si prudkou ranou poradil.

Krátce po návratu ze šaten mohlo být vedení dvojnásobné, Refaelova však tentokrát těsně před zakončením obral o míč Davinson Sánchez. V ještě větší příležitosti se objevil Mbokani, jemuž Mijoši naservíroval do tutové pozice před poloodkrytou branku. Konžský útočník ale svou šanci trestuhodně zahodil a přestřelil.

Dalším hráčem, který mohl potvrdit vítězství Antverp, byl Jukleröd, jenž postupoval od poloviny hřiště sám na brankáře. Ani on si ovšem neseřídil mířidla a zamířil příliš vysoko. Antverpy i tak udržely těsné vítězství a vzhledem k úspěchu v prvním utkání při své premiérové účasti v Evropské lize vedou nabitou skupinu J s plným počtem bodů. Tottenham se s rakouským Lincem dělí o druhé místo se třemi body, poslední je bez jediného úspěchu Ludogorec Razgrad.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Royal Antverpy FC (BEL)22003:16
2.Tottenham Hotspur (ENG)21013:13
3.LASK Linz (AUT)21014:63
4.Ludogorec Razgrad (BUL)20024:60
Skupina K

CSKA Moskva - Dinamo Záhřeb 0:0

29.10.2020 18:55

Góly: -

Ani na druhý pokus nedokázali hráči CSKA Moskva zvítězit v letošním ročníku Evropské ligy a komplikují si postupové cíle. Na domácím hřišti neporazili Dinamo Záhřeb a nepotvrdili tak roli favorita.

Úřadující chorvatský šampion nepřiletěl do Moskvy s velkými nadějemi na tříbodový zisk a podle toho také vypadala taktika trenéra Mamiče. Hosté se dopředu nijak nehnali a prostor pro práci s míčem měli hlavně domácí.

Přesto si první velkou šanci připsalo již ve 2. minutě Dinamo. Majer dobře viděl nabíhajícího Orsiče a obloučkem za obranu vytvořil pro zkušeného útočníka velkou šanci. Orsić ovšem nepotvrdil pověst nekompromisního zakončovatele a míč, který špatně zpracoval, před ním vypíchl brankář Akinfejev.

Hráči CSKA působili, že hlavy nechali v šatně a v úvodu utkání si šance vypracovávali hlavně Chorvaté. V 17. minutě Ademi poslal z levého křídla zpětnou přihrávku na nabíhajícího Orsiče, jehož střelu z hranice pokutového území musel likvidovat Akinfejev.

Po ospalé úvodní dvacetiminutovce konečně začali hrát i domácí. Ve 28. minutě musel proti Vlasičovu zakončení z přímého kopu zasahovat brankář Livaković. O deset minut později se pětadvacetiletý reprezentant Chorvatska vytáhl i proti Ejukeho střele.

Tlak domácích se stupňoval až do konce úvodního dějství, ale gól nepřinesl a po změně stran už zdaleka nebyl takový. Hned po dvou minutách sice pálil zpoza šestnáctky opět Vlašić, ale opět nevyzrál na připraveného Livakoviče. To byl jeden z mála nebezpečných pokusů jinak bezzubého útoku CSKA.

Armádní klub sice zakončoval mnohem častěji než hosté, ale málo který pokus snesl přísnější měřítka. V 86. minutě přeci jenom mohl po Dzagojevově sklepnutí vstřelit vytoužený gól Sigurdsson, ale proti byl opět dobře chytající Livaković, a tak branka v duelu mezi CSKA Moskva a Dinamem Záhřeb nepadla.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Wolfsberger AC 1:4

29.10.2020 18:55

Góly: 54. Steven Berghuis - 4. Michael Liendl (pen.), 13. Michael Liendl (pen.), 60. Michael Liendl, 66. Dejan Joveljić (pen.)

Nizozemský Feyenoord se v poslední době nenachází v úplně nejlepším rozpoložení a hodně bídnou formu potvrdil také v základní skupině K, když naprosto senzačně nestačil na trápící se rakouský Wolfsberger ve vysokém poměru 1:4. Hosté zažili naprosto úchvatný start do čtvrtečního utkání a už po necelé čtvrthodině hry vedli díky dvěma brankám hrdiny Michaela Liendla, který navíc po odehrané hodině zkompletoval hattrick.

Rotterdamský celek klesl v tabulce na poslední čtvrtou pozici s jediným bodem na kontě a v boji o postup do vyřazovací fáze to nebude mít vůbec jednoduché. Naopak AC se senzačně vyšvihlo do čela tabulky se čtyřmi body a svými dosavadními výkony zatím nebývale překvapuje. První důležitý moment se zrodil již ve 4. minutě, kdy Botteghin ve vlastní šestnáctce trefil nohy protihráče a srbský rozhodčí Jovanović po udělení žluté karty nařídil pokutový kop.

K němu se postavil již zmiňovaný Liendl a přízemní střelou k levé tyči uspěl, gólmana Bijlowa totiž poslal na opačnou stranu. Neuběhlo ani dalších devět minut a hosté kopali svou druhou penaltu, Nieuwkoop totiž nešťastně zasáhl nohy pronikajícího Wernitzniga a Jovanović opět neměl slitování. Za zmaření vyložené brankové možnosti i tentokráte vytáhl žlutou kartu a pak přišla další chvíle Liendla.

Zkušený pětatřicetiletý záložník zvolil opačnou stranu a Bijlow i přes vystižení směru na balón nedosáhl - 0:2. O šest minut později mohl na druhé straně snížit Linssen, nicméně jeho hlavička byla na poslední chvíli zablokována. Ve 33. minutě se postavil k přímému volnému kopu z dvaadvaceti metrů domácí kapitán Steven Berghuis a břevno přestřelil zhruba o půl metru.

Feyenoord vykřesal naději na bodový zisk devět minut po přestávce, kdy aktivní Berghuis napřáhl po zpětné přihrávce Narsingha z voleje a z deseti metrů propálil vše, co mu stálo v cestě. Ihned nato odmítl šanci na vyrovnání Linssen, jelikož svou hlavičku ze stoprocentní pozice poslal o kousek vedle levé tyče. Hosté se přeci jen mohli uklidnit v 60. minutě, svůj třetí gól v zápase přidal neúnavný Liendl.

Po rychlém přečíslení ještě neuspěl se svým průnikem nově příchozí Stratznig, míč se poté odrazil právě k veteránovi Wolfsbergeru a ten z dvanácti metrů snadno zamířil po zemi do pravého spodního rohu. Za následujících šest minut došlo ke kurióznímu okamžiku, jelikož Jovanović sebral odvahu k odpískání třetího pokutového kopu ve prospěch AC a ani v tomto případě nechyběla žlutá karta, kterou obdržel Bijlow.

K němu se postavil jiný exekutor Dejan Joveljić a ani on nezaváhal, domácí strážce branky byl bez jakékoliv naděje na úspěšný zákrok. Svěřenci trenéra Dicka Advocaata ještě mohli alespoň korigovat stav čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, nicméně když hlavička Hapse nebyla přesná, tak se výsledek neměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Wolfsberger AC (AUT)21105:24
2.CSKA Moskva (RUS)20201:12
3.Dinamo Záhřeb (CRO)20200:02
4.Feyenoord Rotterdam (NED)20111:41
Skupina L

FK Crvena Zvezda - Slovan Liberec 5:1

29.10.2020 18:55

Góly: 7. El Fardou Ben, 21. El Fardou Ben, 50. Milan Gajić, 67. Aleksandar Katai, 70. Diego Falcinelli - 41. Jan Matoušek

Liberec nenavázal na překvapivý úspěch s Gentem a ve druhém kole základních skupin Evropské ligy prohrál na půdě Crvene Zvezdy 1:5. Dva góly vstřelil El Fardou Ben, další trefy přidali Gajić, Katai a Fatinelli. Za hosty se prosadil Matoušek.

Bělehradští nastoupili do utkání velmi aktivně a Slovanu jasně ukazovali, že si chtějí domácí prostředí ustrážit. Vstříc tomuto cíli vyrazili v sedmé minutě, kdy sice Tijani dokázal odvrátit nebezpečnou přihrávku, Rodić ovšem balón vrátil zpět do vápna, navíc přesně na hlavu El Fardou Bena a ten už si se situací poradil. Vzápětí mohla přijít druhá trefa, gólu zabránil až fantastickým zásahem Nguyen.

Ten musel znovu do akce v sedmnácté minutě, kdy si za obranu naběhl na přesný pas Ivanić, jenž tváří v tvář libereckému gólmanovi neuspěl. Ve dvaadvacáté minutě ale musel Nguyen podruhé kapitulovat, a znovu to bylo ve prospěch El Fardou Bena. K tomu tentokráte dostal míč Ivanić, komorský reprezentant jej pak dělovkou poslal do sítě.

Hned třikrát stálo při Hoftychových svěřencích štěstí v závěru poločasu. Nejprve si zhruba pětadvacet metrů od brány navedl balón na pravačku Katai, jehož zajímavá střela se odrazila od tyče mimo nebezpečí. Nedlouho poté předvedl velmi pěknou kombinaci Sadílek s Janem Matouškem, přičemž druhý jmenovaný napřáhl a levačkou ze střední vzdálenosti překonal Borjana. Ještě před odchodem do šaten se Crvena Zvezda mohla vrátit do dvougólového vedení, ve výtečné pozici však naprosto selhal Ivanić, který zakončil velmi nepřesně.

Co se nepovedlo jemu, to dokázal pět minut po návratu z kabin Milan Gajić. Potřeboval k tomu i velkou dávku štěstěny, na to se ale historie neptá. El Fardou Ben se snažil zaseknout kolem Mikuly, jenž dokázal ukopnout míč bohužel pro něho a jeho spoluhráče jen právě ke Gajićovi. Na něj už zírala poloprázdná svatyně, čímž bylo téměř nemožné pohrdnout. Střelec jediné liberecké branky Matoušek pak předvedl i výtečný návrat dozadu, když spolu s pozorným Nguyenem zabránil Kataiovi, aby naservíroval míč před odkrytou bránu.

Po hodině hry dostali Severočeši příležitost přímého kopu ze zajímavé pozice. Exekuce se ujal Kamso Mara, jehož ránu zastavil v cestě do sítě až famózní Borjan. Namísto kontaktní branky tak přišla pro Liberec další pohroma. Aleksandar Katai prošel soupeřovou polovinou jako nůž máslem, dostal se až do vápna a odtamtud vystřelil. Jeho střelu by sice Nguyen chytil, jenže dráha letu se po teči změnila mimo jeho dosah. 4:1.

Tím ale koncert Crvene Zvezdy neskončil. O tři minuty později zahrál El Fardou Ben rohový kop na přední tyč na nabíhajícího Diega Falcinelliho, jenž hlavičkou o zem poslal míč do bližší šibenice. Šestou trefu mohl v sedmaosmdesáté minutě přidat Gavrić, další ze svých skvělých zákroků proti němu ale vytáhl Nguyen.

Ani jeho zákroky ovšem Slovanu nepomohli k bodům a všechny tři tak z tohoto zápasu sebrali domácí. Tabulku skupiny L vede suverénní Hoffenheim s plným počtem šesti bodů. Na polovině jeho zisku jsou Crvena Zvezda a Liberec, na svůj premiérový úspěch stále čeká Gent.

Více informací k zápasu

KAA Gent - TSG Hoffenheim 1:4

29.10.2020 18:55

Góly: 90+3. Tim Kleindienst - 36. Ishak Belfodil (pen.), 52. Florian Grillitsch, 73. Mijat Gačinović, 90+4. Munas Dabbur

Po dvou zápasech základní skupiny zůstává belgický Gent bez bodu a tudíž na posledním čtvrtém místě. "Indiáni" bundesligovému Hoffenheimu vůbec nestačili a nakonec schytali čtyřbrankový příděl. TSG šlo do vedení v prvním poločase a postupně navýšilo náskok o tři góly. Gent snížil v závěru, ale poslední slovo měli v podobě čtvrtého gólu hosté. Domácí na začátku zápasu neproměnili pokutový kop, což mělo na další vývoj zásadní vliv.

Gent potřeboval po porážce s Libercem bodovat, ale to se mu nakonec nepovedlo. Svěřenci Wima de Deckera prožívají nepovedený start do sezony a vedle evropských pohárů se jim nedaří ani na ligové scéně. O víkendu "Indiáni" podlehli Genku 1:2.

Hoffenheim byl po všech stránkách lepší a v zápase měl i první gólovou příležitost, když Posch napálil balón do náruče Roefa. Vzápětí mohlo udeřit na druhé straně a dost možná šlo také o klíčový okamžik celého střetnutí. Posch ve vlastní šestnáctce fauloval Jaremčuka a Gent měl k dispozici pokutový kop! Sám Jaremčuk trefil přesně stranu, kam skákal Baumann a z možného náskoku nic nebylo. Gent to vyšlo draho. Po půlhodině hry se naskytla penalta i hostům po nešťastné ruce Ngadeua a Ishak Belfodil jí proměnil. Zvolil sice také stejný směr skoku brankáře, ale mířil přesně k tyči a vyšlo to. Nic dalšího už se v prvním poločase neudálo.

Hosté vedli zaslouženě a dobře vstoupili i do druhého poločasu. Pokus Floriana Grillitsche vytěsnil na rohový kop Roef a v 52. minutě už se stejný hráč prosadil. Bebou mu ve vápně adresoval zpětnou přihrávku a Roef na jeho střelu nedosáhl. Gentu to směrem dopředu příliš nešlo, do zakončení se dostával ojediněle a spíše hrozilo nebezpečí ze strany Hoffenheimu. Golman Roef musel tasit další zákrok po střele Belfodila a netrvalo to dlouho a TSG vedlo už o tři góly. V 73. minutě se dostal na hranici šestnáctky ke střele Mijat Gaćinović a Roef neměl žádný nárok. Gaćinović trefil přesně horní roh branky.

Zápas byl v podstatě rozhodnutý a otázkou byla konečná podoba výsledku. Gent chtěl porážku alespoň zmírnit, ale ani to se mu nepovedlo. Kleindienst nejprve nastřelil tyč a ve třetí minutě dokonce po přihrávce Botaky snížil, ale poslední slovo měl zase Hoffenheim. Dabbur si hned z následující akce navedl balón na pravačku a střelou k tyči uzavřel střelecký účet. Hoffenheim má po dvou zápasech šest bodů a skvěle nakročeno k postupu, zatímco Gent je na tom přesně opačně - bez bodu a poslední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.TSG Hoffenheim (GER)22006:16
2.FK Crvena Zvezda (SRB)21015:33
3.Slovan Liberec (CZE)21012:53
4.KAA Gent (BEL)20021:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Beči

Antverpy a Wolsberger

Reagovat
Rudnevs

Linz a najmä Wolfsberg Rakúsko dnes pekne ide

Reagovat
stas87

Skoda toho Rapidu, keby udrzali s Arsenalom aspon remizu. Ale co, zatial to je dobra sezona, je ale dolezite aby Salzburg skoncil treti, vyhrat v Moskve mozu.

Reagovat
Petrinho17

Asi Rím to bola paródia na futbal Bruno Peres a Karsdorp smerom dopredu úplne k ničomu a stred, teda hlavne Cristante na úrovni 3.ligy. Villar je mladý ale takýmito výkonmi na A tím nemá šancu.

Reagovat
pastal

Obrovský hnůj zahráli úplně bez chutí snahy vyhrát !!! Náhradníci místo toho aby makali a hráli o základní sestavu tak to odchodi tam nikdo nevyvinul rychlost větší než 10 km za hodinu!!! Lopez nejlepší hráč chytil dva góly, u nás to trochu oživil Dzeko který jediný dal balón z jedné a měl snahu

Reagovat
REPLIKATOR

Rangers další čisté konto Gerrard odvádí neskutečnou práci

Reagovat
Ferguson6

Povieme si po Vianociach. Minulý rok to vyzeralo podobne o tomto čase. Ale Gerrard nemá mentalitu na výhru v lige, čiže kým sa mu to nepodarí, neverím, že pod ním tú ligu vyhráme.

Reagovat
Kily

co šířka kádru, mají Rangers na to zvládnout ligu, oba domácí poháry a k tomu EL?

Reagovat
Ferguson6

Útok, záloha a brankári sú pokrytí dobre a kvalitne, otázna je obrana no. Stopéri sú na tom ešte celkom fajn, najmä keď bude zdravý Katič, ale kraje sú podľa mňa celkom biedne, čo sa týka náhrad za hráčov základu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele