Souhrn čtvrtých zápasů základních skupin Evropské ligy

05.11.2009, 21:15, aktualizováno 05.11.2009, 23:33
Komentáře a souhrny
Evropská liga zná první tři postupující do vyřazovacích bojů. Krok do další fáze dnes přesvědčivými výhrami udělaly Galatasaray, Brémy a obhájce trofeje Šachtar Doněck. Další týmy jsou k postupu blízko, slušné šance má i Sparta. Zamotaná je naopak situace ve slávistické skupině. Janov porazil Lille a má spolu s Valencií šest bodů, Lille je na sedmi.
Skupina A

RSC Anderlecht - FC Temešvár 3:1

05.11.2009 19:00

Góly: 30. Matías Suárez (pen.), 69. Mbark Boussoufa, 90. Jonathan Legear - 51. Winston Parks

Anderlecht zvládl duel s Temešvárem, když po devadesáti minutách svítil na tabuli výsledek 3:1 ve prospěch domácích. Ten pro belgický celek znamená zvýšení šancí na postup do další fáze EL.

Utkání ovšem začalo opatrným tempem. Oba celky spíše vyčkávali na chyby soupeře. Ty však nepřicházely, a tak se v Bruselu diváci dočkali vážné akce až po půlhodině hry. Suarez se obtočil podél bránících hráčů Temešváru a tlačil se do zakončení, avšak jeden z hostujících obránců to přehnal s agresivitou a rozhodčí neváhal. K pokutovému kopu se postavil sám Suarez a tvrdou ranou poslal domácí do vedení.

Hostující celek poté začal tlačit. Blížil se konec prvního poločasu a o největší šanci Temešváru se postaral Bourceanu, avšak jeho rána se mezi tři tyče nevešla a pouze přeletěla branku Anderlechtu.

Hosté ovšem do druhé půle vletěli s elánem. Míč po většinu času byl pouze na jejich kopačkách a v 50. minutě přišla pro Temešvár zasloužená odměna. K míči se totiž dostal osamocený Parks a přesnou ranou vyrovnal.

To však popohnalo domácí k zodpovědnějšímu výkonu. Na řadu však přišla krátká mezihra, ve které ani jeden celek nedokázal nic vymyslet. Více vůle po vítězství byla však v hlavách domácích. Přišla 69. minuta a centrovaný míč do pokutového území. Na ten si nejvýše vyskočil Boussoufa a pohodlně poslal Anderlecht do vedení.

Temešvár v tu chvíli byl jako opařený a nedokázal nic vymyslet. Naopak Belgičané drželi vedení a iniciativu stále na svých kopačkách. Přišel tedy samotný závěr utkání a hřebíček do rakve Temešváru zasadil střílející Legear, který se z hranice pokutového kopu nemýlil a stanovil tak konečné skóre 3:1.

Více informací k zápasu

Dinamo Záhřeb - AFC Ajax 0:2

05.11.2009 19:00

Góly: 14. Marko Pantelić, 45. Demy De Zeeuw

Hodně snadné to dnes měl Ajax. Rozhodčí vyloučil hned dva borce z řad Dinama, takže si hoši z hlavního města Nizozemska hladce dokráčeli pro vítězství 2:0. Pro Záhřeb to byla opravdu trpká noc - nejenže domácí hráli před prázdnými tribunami, ale ještě i za přispění bodového odpočtu definitivně přišli o šanci postoupit.

Hosté ani nepotřebovali přesilovku, aby se ujali vedení. Stalo se tak už po čtrnácti minutách, kdy Emanuelsonův brilantní centr ze standardní situace doklepl za Butinova záda Pantelič. Ten krátce před gólovou akcí neuspěl, teď si však vše vrchovatě vynahradil. Původci dalších zajímavých momentů na Maksimiru byli výhradně domácí fotbalisté. Ty přízemní ranou reprezentoval nejdříve Sivonjič a posléze to byl Sammir, kdo si na Stekelenburgovi vynutil decentní zákrok.

Ajaxu k nějakým těm šancím dopomohla šňůra rohových kopů, z níž vzešly zajímavé pokusy Alderweirelda s Vertonghenem. Ještě hůře bylo záhřebským deset minut před přestávkou, kdy se loket v Suarezově obličeji stal osudným Cufremu. S úderem 45. minuty pak přišel okamžitý trest - oběť rudého faulu přesně našla hlavu De Zeeuwa a bylo hotovo.

Druhý poločas už byl přeci jen chudší na větší gólové příležitosti. Po hodině hry se akorát mezi střeleckou společnost snažil protlačit Suarez, proti však byl pohotový Butina. Za tvrdý zákrok na De Zeeuwa pak uviděl druhou žlutou kartu Calello a celé Dinamo mohlo děkovat jen svému brankáři za to, že neprohráli vyšším rozdílem. Někdejší golman belgických Brugg totiž v závěru zasahoval hned dvakrát proti střídajícímu Donaldovi a jednou proti Panteličovi.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.RSC Anderlecht (BEL)42206:28
2.AFC Ajax (NED)42205:28
3.FC Temešvár (ROM)40221:62
4.Dinamo Záhřeb (CRO)41034:60
Bodové odečty
Dinamo Záhřeb-3za řádění fanoušků v Temešváru
Skupina B

Slavia Praha - Valencia CF 2:2

05.11.2009 19:00

Góly: 79. Petr Janda, 82. Peter Grajciar - 22. Joaquín (pen.), 47. Hedwiges Maduro

Nevídaný průběh měl duel pražské Slavie se slovutnou Valencií. Favorizovaní hosté poměrně brzy vedli, krátce po přestávce přidali druhou branku a vše jim navíc hned záhy usnadnil vyloučený Šenkeřík. Ovšem červenobílí i v početní nevýhodě vystrojili soupeři takovou vzpouru, že si nakonec Španělé z Edenu odváží pouhý bod.

Ještě než se slávisté vydali na cestu za oživením postupových šancí, pochytali se všichni kolem ramen a minutou ticha uctili památku nedávno zesnulého Františka Veselého. Potom, samozřejmě i s černými páskami na svých pažích, byli Španělům chvíli i vcelku vyrovnanými protivníky.

A zvládali to i s mnoha nepřesnostmi, které neustále sužovaly jejich rozehrávku. Přesto se Pražané postupem času stahovali čím dál hlouběji do obranného valu, což jim zrovna nesvědčilo. Matu však zatím zradilo zpracování a Baraja ještě mířil pouze do Romanovse.

Jenže ve 21. minutě už se s dalším dlouhým balonem do pokutového území Mata vypořádal o něco lépe než před chvílí, nechal se zfaulovat Hubáčkem a pasivita Slavie měla brzy dostát svého trestu. Dostála - Joaquín dal zapomenout na své selhání v penaltovém rozstřelu na Euru 2000 a učebnicovou ránou takříkajíc pod víko nedal domácímu brankáři žádnou šanci.

V Edenu zůstal i po změně skóre obrázek hry stále stejný. Tuze zatažení slávisté pak ve 27. minutě mohli děkovat jen zmatenému čárovému, jenž Valencii upřel zcela regulérní branku, že se ještě udrželi ve hře o nějaký ten bod. Přitom to byla opravdu radost pohledět, když Matu vyzval ke skórování Marchena patičkou zády k brance. Každopádně postrannímu rozhodčímu se nelíbilo střelcovo postavení, které mělo být dle jeho gestikulace ofsajdové.

Jinak se ovšem na Slavii sypalo neštěstí ze všech světových stran. Důkazem budiž nucené odstoupení golmana Romanovse, jehož stehno mu po střetu se Žigičem nedovolovalo pokračovat. Los Che už soupeřova oslabení využili tak akorát k ukázkovému bagu.

Přehlídka červenobílého zmaru zvesela pokračovala i po přestávce. Už po dvou minutách na hraně šestnáctky Grajciar s Hubáčkem včas nedostoupili k Madurovi, který tak mohl úchvatným způsobem vymést pravý horní růžek Vaniakovy klece. A hned vzápětí putoval předčasně pod sprchu Zdeněk Šenkeřík, když za šlapák na Marchenu inkasoval druhou žlutou kartu.

Netopýři už pak neměli moc motivaci se snažit a Pražané byli pro změnu ze zřejmých důvodů psychicky úplně na dně, takže se ve Vršovicích po dobu zbývajících minut nehrálo zrovna v tempu. Pouhým zábleskem zábavy byla Pablova šance, při níž hostující mladík ve skluzu jen těsně minul vzdálenější tyčku. Stejně jako Barajova hlavička, jež lízala břevno Vaniakovy branky.

Nic nenasvědčovalo tomu, že by měly ochozy Synot Tip Areny brzy propuknout v jásot. A jen snílek formátu Dona Quijota si představoval radost hnedka dvojnásobnou. Nicméně stalo se. Deset minut před koncem ideálně rozehrál rohový kop Grajciar, do vzduchu se nad zkoprnělé Netopýry povznesl Janda a vykřesal jiskru naděje. Nažhavený uhlík se pak nenechal dvakrát pobízet, a co nevidět naplno vzplál. Postarala se o to Grajciarem rychle rozehraná standardka u půlící čáry, která vyústila ve Slovákovu neomylnou dorážku Hlouškovy lapené střely.

Edenem zmítala nespoutaná euforie. Tu jen utužovaly nervózní zákroky hostí, přičemž jeden z nich, Barajův loket, musel rozhodčí ocenit červenou kartou. Na trávníku však nebyl všemu konec a slávisty čekal ještě pořádný boj o každý metr vlastního pokutového území. To nakonec červenobílí s vypětím všech sil ubránili.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Lille OSC 3:2

05.11.2009 19:00

Góly: 8. Rodrigo Palacio, 58. Hernán Crespo, 90. Giuseppe Sculli - 76. Pierre-Alain Frau, 84. Gervinho

Situace v popředí tabulky "slávistické" skupiny se vyrovnává. Janov totiž dnešním výsledkem zase oživil naděje na postup mezi nejlepších 32 týmů Evropské ligy. Měl však namále - Sculliho vítězná trefa se datuje až do nastavení druhého dějství.

Janov plaval svým vedoucím gólem tak trochu proti proudu - do té doby totiž dost tápal. Během úvodní čtvrthodiny domácí fotbalisty po navlhlém trávníku s oblibou vozil aktivní Vittek a i pomotané hlavy italských zadáků mohly za to, že Beria málem v deváté minutě hlavou otevřel skóre. Nakonec to byl tedy na opačném konci hřiště Palacio, kdo úspěšně navázal na spoluhráčův centr. Landreau si jen sáhl, pořádně zasáhnout nedokázal.

Pak pro sebe na dlouhou veškerou pozornost publika ukradl Hernán Crespo, který se postupně, přestávkou rozděleně, dostal hned do čtyř gólových příležitostí. Nejprve ještě před pauzou pálil vedle. Po kratším odpočinku to nebylo o nic lepší. Zprvu si pořádně nezpracoval chytrou pobídku Modesta, posléze zblízka trestuhodně minul v 56. minutě. Až biliár o dvě minuty později přinesl argentinskému střelci zápis do statistik dnešního utkání. Crespo nejdříve trefil tyčku, aby záhy vleže přispěchal s okamžitou dorážkou.

Lille svou jízdu za vyrovnáním načalo až v 77. minutě, kdy Beriovo sklepnutí se štěstím i s brankářem Scarpim dopravil do sítě střídající Frau. Pět minut před koncem pak vyrovnával Gervinho, který se pro změnu radoval hlavně díky Rossiho teči. Janovští však nemuseli bláznit, i když si vítězství zajistili de facto z poslední možné akce. Sculli si na zadní tyči bravurně zpracoval Palladinův balon a neomylně zavěsil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Lille OSC (FRA)421111:57
2.Valencia CF (ESP)41307:66
3.Janov CFC (ITA)42027:86
4.Slavia Praha (CZE)40224:102
Skupina C

Hamburger SV - Celtic FC 0:0

05.11.2009 19:00

Góly: -

Hamburg ani napodruhé neprohrál se skotským Celtikem. Diváci se v Nordbank aréně branky nedočkali, ačkoliv šancí bylo v zápase plno. Remíza 0:0 hraje do karet spíše domácímu HSV, který tak udržel druhou postupovou pozici. Celtic je nadále poslední.

Němci začali lépe a už ve 2.minutě utkání mohl vést, Berg měl gólovou příležitost, ale Zalusku v brance Celtiku nepřekonal. Na druhé straně se pokoušel o zakončení Robson, ale Berg měl před ním větší příležitost. Ve 31.minutě se dostal Mcdonald až před brankáře Rosta, jenže ten rychlým vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a šanci zlikvidoval. Utkání bylo vyrovnané, Zé Roberto napřáhl z dálky, ale míč do sítě neprocpal.

Na začátku druhého poločasu měl velice slibnou příležitost domácí Mathijsen, který nebezpečně hlavičkoval. Celtic pak měl štěstí i po dvou střelách Elii, a svojí šanci si schoval na 64. minutu, kdy zakončoval Samaras. Ačkoliv se nedařilo vstřelit úvodní branku, hrál se zajímavý fotbal plný šanci, svojí troškou do mlýna přispěl i David Rozehnal, který neúspěšně hlavičkoval. Hamburg i Celtic mohli v závěru zvítězit. Střely Zé Roberta a Berga v brance neskončili a totéž platilo i v nastaveném čase, kdy zakončovali Jarolím s Trochowskim.

Více informací k zápasu

Rapid Vídeň - Hapoel Tel-Aviv 0:3

05.11.2009 19:00

Góly: 13. Avihay Yadin, 65. Gil Vermouth, 70. Bebars Natcho

Ani na druhý pokus se Rapidu v souboji s Hapoelem nevedlo a utkání znovu skončilo nebaklem, místo pětigólového to tentokrát "pouze" třígólový, ovšem v domácím prostředí. Tel-Aviv se tak s devíti získanými body odpoutal od druhého Hamburgu a těžko už se nechá o postup připravit.

Naopak Rakušané jsou podle všecho ze hry, k postupu by bylo třeba stáhnout v přímém souboji manko tří bodů na Hamburg.

Ambice domácích byly patrné na první pohled, v sestavě se totiž objevili hned tři útočníci. Rapid začal aktivně, jak mu povinnost a vůle odčinit trapný debakl z Izreale velela. Ovšem málo platné, po třinácti minutách se do vedení dostali hosté - stačilo k tomu málo, Yadin napřáhl z velké dálky a překonal Payera. Horší začátek domácí snad ani postihnout nemohl a na hráčích to bylo vidět, přesto se však Rakušané posléze oklepali a v dobré příležitosti se ocitl Kavlak. O chvíli po něm hostujícího gólmana notně protáhl Jelavić.

Ještě blíže kýženého vyrovnání byli domácí ve 31. minutě, když kapitán Hoffman hlavičkou trefil břevno, pár chvil po něm střílel z dobré pozice nepřesně Heikkinen. Rapid dále tlačil, čas však běžel neúprosně a i přes aktivní a velice dobrou hru Rapid gól Hapoelu vstřelit nedokázal a Izraelci si tak do kabin odnesli velice důležité a také hodně šťastné vedení 0:1.

Domácí na začátku druhé půle navázali na výkon z prvního poločasu a na úvod Tel-Aviv znovu natlačili do defenzivy. Málo však platné, šance znovu proměňovali hosté - v 65. minutě to byl zblízka Vermouth, o pět minut později stejný hráč vybídl ke skórování Natcha, jež využil i třetí brankovou příležitost hostí. Rapid se ani tváří v tvář ještě hrozivějšímu debaklu útočení nevzdal, a když ne za body, tak alespoň za čestným úspěchem se domácí hnali stůj, co stůj. Příležitosti Dobera ani Salihiho však gólem neskončily a Hapoel tak ve Vídni zvítězil tříbrankovým rozdílem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hapoel Tel-Aviv (ISR)430112:69
2.Hamburger SV (GER)42115:57
3.Rapid Vídeň (AUT)41125:94
4.Celtic FC (SCO)40222:42
Skupina D

Sporting CP - FK Ventspils 1:1

05.11.2009 19:00

Góly: 22. Carlos Saleiro - 15. Alessandro Zamperini

Sporting odmítl jistotu postupu do další fáze EL, když na domácí půdě překvapivě remizoval s lotyšským celkem Ventspils poměrem 1:1. Přesto však portugalský tým drží všechny trumfy v ruce a s deseti body jasně vede tabulku základní skupiny D.

V portugalském Lisabonu se odehrálo tentokrát nudné utkání. Favorit nastoupil s ambicemi jednoznačně zvítězit, avšak již od úvodního hvizdu bylo znát jasné podcenění ze strany domácích. Přičtěme do toho značný respekt hostujícího celku a zbude jasná fotbalová nuda.

Začátek utkání patřil spíše hostům. Ti využívali laxního pohybu domácích a snažili se překvapit. To se jim také podařilo, když po čtvrt hodině hry se k přímému kopu z dobré pozice postavil Zamperini a technickou střelou poslal hostující celek překvapivě do vedení.

Ovšem domácí věděli, že zbývá ještě mnoho času a tak s okamžitě začali tlačit do útoku. To přineslo zasloužené ovoce, když ve 22. minutě utekl všem Saleiro a technickou střelou srovnal skóre.

Tím ovšem skončil první poločas a diváci se těšili na ten druhý. Nikdo na stadionu však nečekal, že druhý poločas nepřinese prakticky nic zajímavého a utkání tak skončí překvapivou remízou 1:1.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Hertha BSC 2:3

05.11.2009 19:00

Góly: 4. Michal Papadopulos, 36. Michal Papadopulos - 21. Valeri Domovčijski, 52. Valeri Domovčijski, 90. Artur Wichniarek

Hertha tahala v Heerenveenu od začátku za krátší konec, výborným výkonem zejména ve druhé půli a bojovností na hranici možností ale výsledek otočila a veze si domů výhru 3:2, která řádně zamotává situaci ve skupině D. Za domácí se dvakrát trefil český útočník Papadopulos, na druhé straně ale předvedl stejný výkon Domovčijski a v nastavení vzal spravedlnost do svých rukou Wichniarek.

Pro domácí "srdíčka" začalo utkání, jak nejlépe jen mohlo. Už ve třetí minutě zapomněl hostující Nicu na Papadopoulose, který zcela volný zúročil rohový kop Losady - 1:0. Hosté se ovšem oklepali celkem brzy, mladíček Bigalke uvolnil Wichniarka, ten ale mířil mimo. Stejně si vedl i na druhé straně Assaidi, poté však už přišla chvíle Berlíňanů. Ve 21. minutě vyhrál Wichniarek souboj s Breuerem a předložil míč Domovčijskému, jenž ho ze sedmi metrů v pohodě poslal do sítě - 1:1.

Hrálo se ve velkém tempu, bez přílišné taktiky a defenzivní obezřetnosti, čehož mohl ve 27. minutě využít Nicu, který prošel jako nůž máslem domácí obranou, ale gólman Vandenbussche jeho střelu vykopl. Poté předvedli menší nedorozumění hostující Stein s Drobným, potrestáni za to sice nebyli, přesto ještě do poločasu český brankář inkasoval a bylo to znovu od krajana Papadopoulose. Ve 36. minutě se na levé straně uvolnil Assaidi a po jeho centru hlavičkoval ostravský odchovanec přesně ke vzdálenější tyčí, čímž stanovil poločasový stav 2:1.

Ten po změně stran ale nevydržel ani sedm minut. Aktivní Wichniarek tentokrát střílel, jeho pokus byl zblokován ke kopačkám Domovčijského a ten z první uklidil balon k tyči - 2:2. Bulharský útočník hostí mohl v minisouboji Papadopulose dokonce předčít, přesně po hodině hry už takřka zvedal ruce nad hlavu, ale radost mu zkazila tyč. Nepříliš oslnivý dojem ze svého výkonu pak mírně zlepšil i Stein, který udělal kličku dvojici protihráčů, ale se svou ránou na Vandenbusscheho nevyzrál.

Na straně domácích poté zahrozil z přímého kopu Losada a chvíli po něm pohotovým zakončením Beerens, to však byly jediné dvě akce Heerenveenu ve druhé půli. Jinak měla převahu Hertha a to místy hodně znatelnou, dlouho ale trpěla na nízké efektivitě. Zvlášť Domovčijski mohl strhnout vedení na stranu hostí hned dvakrát, ale Vandenbusscheho zákroky byly proti. Když pak se svou bombou neuspěl ani Wichniarek, zdálo se, že utkání skončí nerozhodně.

Jenže přišla první minuta nastavení a možnost Herthy jít do protiútoku. Ten rozjel kapitán Friedrich, který kolmicí vysunul Domovčijského, ten dopravil do pokutového území přízemní centr a Artur Wichniarek ho levačkou z první poslal za záda bezmocného Vandenbusscheho - 2:3. Hertha tak vyhrála soutěžní zápas téměř po třech měsících a značně zdramatizovala situaci, neboť nyní má se svým dnešním soupeřem stejný počet bodů a dokonce i rozdíl ve skóre.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sporting CP (POR)43107:410
2.SC Heerenveen (NED)41125:64
3.Hertha BSC (GER)41124:54
4.FK Ventspils (LAT)40313:43
Skupina E

AS Řím - Fulham FC 2:1

05.11.2009 19:00

Góly: 69. John Arne Riise, 76. Stefano Okaka - 19. Diomansy Kamara (pen.)

AS Řím doma porazil Fulham 2:1 a udělal důležitý krok v cestě za postupem. Giallorossi sice prohrávali po penaltě Kamary, jenomže vyloučení Nevlanda anglický celek oslabilo a Řím toho dokonale využil. Nejprve vyrovnal Riise, a vítěznou branku zaznamenal Okaka.

V úvodní čtvrthodině se oba soupeři spíše oťukávali a až v 18. minutě se na hřišti něco událo. Obránce Andreolli v pokutovém území fauloval a rozhodčí odpískal pokutový kop, s jehož exekucí neměl žádné problémy Kamara - 1:0 pro Fulham. Římané mohli brzy vyrovnat, francouzský stoper Mexes se pověsil do vzduchu ale hlavou z dobré pozice branku netrefil. Úspěšný nebyl ani o dvě minuty později Baptista.

Autor první branky Kamara ve 38.minutě opět vystrašil domácí fanoušky, poté co se objevil uvnitř pokutového území naprosto sám ,nikým nehlídaný zakončil ale brankáře Vlků nepřekonal. V závěru prvního dějství se domácí málem radovali z vyrovnání, Okaka hlavičkoval a brankář Schwarzer musel vytáhnout dobrý zákrok. Neproměněná šance mohla Římany mrzet, z následného protiútoku totiž zazdil velkou šanci Dempsey. První poločas skončil trošku překvapivě 1:0 pro hostující Fulham.

Dobré vzpomínky nebude mít na tento zápas hostující Nevland, jenž přišel ve 47. minutě za Kamaru. Neuběhli totiž ani tři minuty a Nevland byl za ostrý faul vyloučen. Římu se tak naskytla přesilovka, a tu Giallorossi parádně využili. Nejprve z velké dálky napřáhl Taddei, poté nebezpečně hlavičkoval Cassetti.

Fulham byl pod velkým tlakem, Baptistova rána se ještě neujala, ovšem Riiseho dělovka ze 69.minuty už v síti skončila - 1:1. Nicméně to Římu pochopitelně nestačilo, a svěřenci trenéra Ranieriho pokračovali v odstřelování. De Rossi minul, ale čtvrthodiny před koncem strhl vedení na stranu domácích úspěšnou hlavičkou Okaka Chuka - 2:1. V 90. minutě byl vyloučen i Paul Konchesky a AS Řím už v početní převaze výsledek udržel.

Více informací k zápasu

FC Basilej - CSKA Sofia 3:1

05.11.2009 19:00

Góly: 35. Marcos Gelabert, 41. Alexander Frei (pen.), 67. Alexander Frei - 61. Todor Jančev

Basilej zvládla své utkání a na domácí půdě dokázala zdolat CSKA Sofia poměrem 3:1. Touto výhrou si tak švýcarský celek zajistil postup do další části Evropské ligy.

Favorit byl jasně daný, avšak utkání začalo překvapivě pod taktovkou hostujícího celku. O první velkou šanci se postaral hostující Baez, avšak jeho střela z dálky pouze orazítkovala břevno domácí branky. O pár minut později znovu přišla akce hostů. Tentokrát se však střílelo z přímého kopu, ke kterému se postavil Marquinhos. Jeho střela ovšem postrádala razanci a pro Colomba v brance Basileje nebyla žádný problém.

Poté se o slovo přihlásili i domácí. Nejprve se ve 24. minutě dostal po centrovaném míči do šance Frei, avšak branka mu v tu chvíli byla malá. Poté však přišla 35. minuta a parádní kousek v podání Galaberta. Ten z uctivé vzdálenosti napřáhl ke střele, která nabrala nepříjemnou rotaci a zapadla za záda překvapeného brankáře CSKA.

Neuběhlo mnoho a Basilej své vedení zvýšila. CSKA začalo mít problémy s disciplínou a ty vyvrcholily nepříjemným faulem uvnitř pokutového území, po kterém byla nařízena rovnou penalta. Té se chopil Frei a s přehledem skóroval.

Na řadu přišlo druhé dějství a ním i prakticky jasný scénář, který všem ukazoval, kdože tu dnes vyhraje. Ovšem nečekanou záplatku mohla přinést kontaktní branka Sofie. Na rohový kop si v 61. minutě nejvýše naskočil Yanchev a s přehledem zakončil.

Domácí ovšem neponechali nic v náhodě a o pouhých šest minut později stanovily konečné skóre 3:1, když se k míči dostal osamocený Frei a v souboji jeden na jednoho proti brankáři hostů uspěl.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Basilej (SUI)43017:29
2.AS Řím (ITA)42115:47
3.Fulham FC (ENG)41214:45
4.CSKA Sofia (BUL)40132:81
Skupina F

Dinamo Bukurešť - Galatasaray SK 0:3

05.11.2009 19:00

Góly: 22. Harry Kewell, 24. Shabani Nonda, 56. Mehmet Topal

Galatasaray je v dalším kole! Účast mezi nejlepší dvaatřicítkou si zajistil příkladně - drtivým triumfem nad Dinamem Bukurešť v poměru 3:0. Turecký velkoklub je tak stále neporažen, dnes si připsal již třetí výhru.

Přitom Rumuni byli tím prvním, kdo vyděsil soupeřova brankáře. Stalo se tak ve 14. minutě, kdy střelu z přímého volného kopu Tamas nasměroval jen těsně vedle. Pak už se ovšem iniciativy neohroženě ujali hosté. V minutě 22. se ze střední vzdálenosti při zemi v poklidu trefil Kewell, aby na jeho záslužný čin o pár okamžiků později navázal přesnou hlavičkou po Turanově centru Nonda.

Galatasaray se pak do přestávky soustředil spíše na obranu, což mu proti nepříliš kreativním domácím bohatě stačilo. Hostující brankář Franco byl konečně otestován až krátce před poločasovým hvizdem, kdy ho dalekonosnou pumelicí pozdravil Alexe.

Také úvod druhého dějství patřil spíše Bukurešti, ani další standardka Tamase však gól nepřinesla. Gala tak brzy neváhalo definitivně pohřbít naděje domácích, když se parádní ránou z 20 metrů zaskvěl Topal. Jelikož hráčům Dinama dnes zoufale scházela jakási jiskra, nadále hrozilo spíše turecké mužstvo. Jelikož si však Arda na pozorného Dolhu nepřišel, skóre už se do konce zápasu neměnilo.

Více informací k zápasu

SK Sturm Graz - Panathinaikos FC 0:1

05.11.2009 19:00

Góly: 70. Kostas Katsouranis

Blízko postupu je po dnešním kole také Panathinaikos, který si znovu jen taktak poradil se Sturmem Graz. Hrdinou zelených by mohl být záložník Katsouranis, který se jako jediný zapsal na listinu střelců. Řekům teď stačí uhrát remízu s Galatasarayem a jsou v další fázi.

Pana vzalo stánek ve Štýrském hradci útokem a už ve 12. minutě málem slavilo vedení, když se Salpingidisova střela kroutila jen těsně mimo Gratzeiovy svatyně. Prakticky celý první poločas se domácí dostávali do zápasu. Soupeřova brankáře se snažil stříleným centrem překvapit Gilberto, nemalé nebezpečí s sebou potom nesl i Katsouranisův pokus. Až po 36 minutách se Rakušané dostali ke své první šanci, na Beichlera si však Tzorvas s klidem počíhal. Daleko nebezpečněji vypadala pozdější bomba Muratoviče, nesměle laškující s břevnem hostující klece.

Druhé dějství začalo v opačném stylu jak to první - příležitostí Beichlera, který ze skvělé pozice nezacílil přesně. Gratzei si však chvilek oddychu příliš neužil. Ihned ho zaměstnali Simao s Katsouranisem. Panathinaikos už pomalu začal propadat frustraci, když z hranice šestnáctky netrefil ani Vyntra, nakonec se však přece jen dočkal. V 71. minutě usměrnil do sítě Letův centr zcela nehlídaný Katsouranis. V úplném závěru mohl ještě zvýšit Cissé, s povedeným zákrokem se ale vytáhl Gratzei.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Galatasaray SK (TUR)431011:310
2.Panathinaikos FC (GRE)43014:39
3.Dinamo Bukurešť (ROM)41032:83
4.SK Sturm Graz (AUT)40131:41
Skupina G

Levski Sofia - Red Bull Salzburg 0:1

05.11.2009 21:05

Góly: 90+3. Franz Schiemer

Salzburg pokračuje v královské jízdě skupinou G, ve které ani po čtvrtém zápase neztratil jediný bod. Levski Sofia byla několikrát blízko překvapení, nicméně hlavička v páté minutě nastavení zabalila všechny body do rakouského kufru. Domácí tak přesně naopak na první alespoň poloviční úspěch nadále čekají.

Do zápasu přišel s chutí hostující Janko, ten hned ve druhé minutě prověřil z vápna Petkova. V jedenácté minutě pak dokonce stejný hráč rozezvučel břevno domácího brankáře. Po úvodní fázi, kterou ovládli favorizovaní hosté, začali převládat na hřišti bulharští hráči. Jenže Yovov zblízka branku netrefil a další pokusy též postrádaly přesnost. Až devět minut před koncem připravil Yovov dobrou pozici pro Tasevskiho. Ten tak ztroskotal na brankáři Gustafssonovi.

Druhý poločas opět nenaznačoval větší převahu hostů, ovšem pouze do doby, než v 62. minutě musel za cenu vyloučení faulovat Sarmov Slováka Šventa. Do té doby minimálně vyrovnaní hráči Sofie začali postupně ztrácet kontakt a první branka byla pouze otázkou času.

S postupem času se však zdálo, že rakouští hráči odpověď nenajdou. Až pět minut po řádné hrací době se k hlavičce po dlouhém pasu dostal Franz Schiemer a skoro jistě poslal své spoluhráče do dalších bojů v Evropské lize.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - SS Lazio 4:1

05.11.2009 21:05

Góly: 2. Robert Pirès, 13. Cani, 15. Robert Pirès (pen.), 83. Giuseppe Rossi (pen.) - 72. Mauro Zárate

Opravdu zajímavý průběh mělo utkání mezi Villarrealem a Laziem. V zápase byly k vidění dvě červené karty a hned tři penalty. Domácí měli raketový nástup a už po šestnácti minutách hry vedli 3:0. Poté ještě každý z týmů přidal po jedné brance. Výsledek 4:1 oživil naděje domácího týmu na postup - Villarreal se totiž bodově dotáhl právě na Lazio.

Už ve druhé minutě zahrával přímý kop z velké dálky Pires. Míč však nikdo z nabíhajících hráčů ve vápně netrefil a ten tak skončil za zády překvapeného Bizzarriho - 0:1. Od čtvrté minuty už hrálo Lazio oslabené o vyloučeného Baronia, který sice Llorenteho zasáhl rukou do tváře, ale domácí záložník tento střet výrazně přihrál.

Ve třinácté minutě se skóre měnilo podruhé, Cani z hranice pokutového území vyslal přízemní střelu k tyči, kterou gólman Bizzarri přes bránící hráče příliš neviděl a rázem to bylo o dva góly. Hvězdná čtvrthodinka vyvrcholila gólem Pirese, který proměnil pokutový kop nařízený za faul na Nilmara.

Domácí výhoda jednoho hráče v poli navíc skončila po půlhodině hry, kdy byl po faulu v šestnáctce na Rocchiho vyloučen Rodríguez, hlavní rozhodčí navíc nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Foggia, ale trefil pouze tyč Lópezovy svatyně. Hodně zajímavý první poločas tak skončil vedením Villarrealu 3:0.

Hosté vykřesali naději dvacet minut před koncem utkání. Eliseu vracel míč z autové čáry na hranici pokutového území, kde stál Zárate a ten prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 1:3. Veškeré naděje Lazia ale vyhasly v 83. minutě, kdy se penalta kopala i na druhé straně. Mauri stáhl Caniho a sudí byl nekompromisní. Míč si na penaltový puntík postavil střídající Rossi a bez problémů uzavřel gólový účet velmi zajímavého utkání na 4:1.

Po tomto kole Evropské ligy mají oba čtvrteční soupeři na svém kontě šest bodů. Postoupit z nich může však jen jeden. Který z týmů to bude, se nejpozději dozvíme v posledním dni hracích skupin, který je na programu 17. prosince.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Red Bull Salzburg (AUT)44006:112
2.SS Lazio (ITA)42028:76
3.Villarreal CF (ESP)42026:56
4.Levski Sofia (BUL)40040:70
Skupina H

FC Twente - Sheriff Tiraspol 2:1

05.11.2009 21:05

Góly: 8. Miroslav Stoch, 89. Miroslav Stoch - 68. Cheik Tioté (vl.)

Miroslav Stoch se pro dnešní večer stane jasným hrdinou fanoušků Twente. Rodák z Nitry totiž nejprve skóre otevřel, aby ho minutu před koncem také uzavřel a získal tak veledůležité tři body pro svůj tým. Tiraspol nenavázal na domácí vítězství a postupové šance se o poznání ztenčily.

Hned po osmi minutách vypukl domácí stadion radostí, když rohový kop Janssena skončil střelou mladičkého Slováka, který tak poslal domácí do vedení. Kontrovat mohl již za pět minut Kuchuk, branku však z výhodné pozice minul. Obdobně si ve dvou dalších šancí vedl Balima, na druhé straně nemířil přesně z pár kroků N’Kufo.

Po dvaceti minutách druhé půle přidal Stoch druhý přesný zásah, radost mu ale zkazil pomezní rozhodčí mávající ofsajd. Jen chvíli poté přišlo zchlazení všech domácích diváků. Luis Antonio Rodriguez nepřesně odcentroval, k jeho štěstí se ale míč odrazil od Tiotého, který do zápasu nastoupil až po přestávce.

Twente se vrhlo do útoku, po krásné akci však N’Kufo branku opět minul. Do zápasu tak musel vstoupit slovenský osvoboditel Stoch, který pravačkou z dvanácti metrů pálil přízemní ranou k pravé tyči a Namasco musel lovit míč ze sítě. Moldavští hráči už se k žádné gólové akci nezmohli a značně si přitížili v cestě za vysněným postupem.

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - Steaua Bukurešť 3:1

05.11.2009 21:05

Góly: 15. André Santos, 51. Fábio Bilica, 67. Alex - 38. Pantelis Kapetanos

Fenerbahce se díky hladké výhře nad trápící se Steauou uvelebilo v čele skupiny H. O postup už přijde jen stěží, když má na třetí Tiraspol náskok pěti bodů.

Turci byli na koni od samého počátku. Už v páté minutě zkoušel štěstí Topuz a svou dominanci také Fener brzy promítl na světelnou tabuli. Tam už ve 14. minutě svítil stav 1:0, neboť se zevnitřku pokutového území soupeře prosadil Santos.

Fotbalisté istanbulského celku i nadále kontrolovali hru a jen díky dvojitému zákroku Zapaty a selhání Baroniho své vedení brzy nezdvojnásobili. Nakonec o něj tedy ještě do přestávky přišli. Hostující hráči doteď mířili zpravidla nepřesně, až si v 37. minutě naběhl Kapetanos na Nicolitův centr a rozjásal rumunské příznivce.

Zase autorativně vstoupilo do druhého dějství Fenerbahce. Pořádek si okamžitě sjednalo nepřesnými pokusy Cristiana a Santose, aby brzy bylo znovu ve výhodě. Po faulu na Kazima zahrával standardní situaci Alex a nasměroval balon přesně na hlavu neomylného Bilicy. Steaua se snažila odpovědět, ne že ne, ale Turci byli stále nebezpečnější. Poté, co Kazim s Cristianem jenom minuli, navíc udeřili potřetí.

V 68. minutě překonal Zapatu střelou zpoza šestnáctky Alex. Fener se pak spokojil s dvoubrankovým vedením, přičemž soupeři dovolovalo tak akorát dalekonosné pokusy. Postupně však neuspěli Nicolita, Ghionea ani Moreno, a tak mužstvo z hlavního města Rumunska zůstává poslední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Fenerbahçe SK (TUR)43016:39
2.FC Twente (NED)42114:47
3.Sheriff Tiraspol (MDA)41123:34
4.Steaua Bukurešť (ROM)40221:42
Skupina I

AEK Atény - BATE Borisov 2:2

05.11.2009 21:05

Góly: 1. Ismael Blanco, 38. Gustavo Manduca - 17. Vital Radzivonaw, 26. Aljaksandr Valadzko

Dá se říci, že remíza je jak pro AEK Atény, tak pro BATE Borisov zklamáním. Oba týmy potřebovaly ke zvýšení postupových nadějí získat tři body, na druhé postupové místo tak nyní oba ztrácí stále dva body.

Běloruský tým ve vzájemném utkání z minulého týdne dokázal Řeky porazit a připsal si tak první výhru. Své tři body měli na svém kontě před zápasem také domácí - za překvapivou výhru 1:0 nad Benficou. Oba týmy tak kvůli dnešní dělbě bodů mají na svém kontě čtyři body, lepší skóre pak má běloruský celek. Na druhý Everton pak ztrácí dva body.

Zápas začal přímo raketově. Hned v první minutě rozjásal domácí příznivce Ismael Blanco, jenž vstřelil úvodní branku zápasu. Po 27 minutách již ale vedli hosté. Po čtvrthodině hry se nejprve trefil Rodionov, obrat pak dokonal Volodko. Ještě před koncem prvního poločasu ale určil konečný stav utkání na 2:2 Manduca. AEK pak ještě nedokázalo využít patnáctiminutovou početní převahu, po druhé žluté kartě musel ze hřiště odejít Igor Shitov.

Necelých patnáct sekund. Zhruba tak dlouho vydržel bezbrankový stav na Olympijském stadionu. Poté ofsajdovou past přelstil Krisztián Németh, jenž chytrým přiťuknutím uvolnil Blanca. Ten si již se zakončením starosti nedělal - 1:0. Vedení ale Řekům příliš dlouho nevydrželo.

Nejdříve z protiútoku zakročil Rodionov, poté se svým zrůdným zakončením prosadil také Volodko. Brankář Sebastián Saja vyběhl z pokutového území, aby vykopl, svým odkopem ale našel pouze Volodka, který z první nasměroval míč do branky. Ani dobíhající obránce již nestihl pohromě zabránit. Rázem hosté byli na koni, vedli 2:1.

Domácí se ale nedali zastrašit a ještě před koncem prvního poločasu vyrovnali. Na skvělý centr Nacha Scocca z přímého kopu si naskočil Manduca, který rychle klesající hlavičkou podruhé překonal běloruského gólmana. 2:2.

AEK se i po změně stran tlačilo do útoku a několikrát bylo blízko rozhodující brance. Snad nejblíže měl opět Brazilec Manduca - jeho točená rána levačkou se ale nakonec zastavila na tyči. Své individuální schopnosti dokázal také Nemeth, když obešel své dva strážce, následná střela už ale postrádala razanci a Veremko ji snadno chytil. Tlak Řeků se ještě znásobil po vyloučení Shitova, branková konstrukce se za gólmanem hostů otřásla ještě dvakrát. Ani Sanel Jahić, ani Scocco ale přesto přesně nemířili a museli se spokojit pouze s remízou.

Více informací k zápasu

Everton FC - SL Benfica 0:2

05.11.2009 21:05

Góly: 63. Javier Saviola, 76. Óscar Cardozo

Everton nestačil na Benfiku ani v domácím prostředí a tentokrát prohrál 2:0. O výhře Portugalců rozhodli trefy Javiera Savioly a Oscara Cardoza. Benfica se tak velmi přiblížila postupu, Everton je i navzdory další porážce stále druhý.

Domácí Everton měl Portugalcům co oplácet, Angličané totiž prohráli v Lisabonu 4:0 a o ostudu bylo postaráno. Everton tentokrát přistoupil k utkání opatrněji a už ve 4.minutě nebezpečně zakončil Fellaini. Více vzruchu ale přinesla ve stejné minutě šance Javiera Savioly, který z úhlu zkoušel propálit Tima Howarda. Z těžké situace se o střelu pokoušel Di María, kterého bylo v prvním utkání plné hřiště.

Asi největší šance domácího celku měl na svědomí Yakubu, v 15. minutě nevyzrál z blízka na Howarda a po půlhodině hry ještě pokoušel štěstí z dálky. Nicméně ve 41. minutě to mohla být Benfica, která by vstřelila úvodní branku, Saviola z malého vápna ale nepropálil brankáře Evertonu.

Benfica vstoupila do druhé půle aktivnější a to se jí vyplatilo. Nejprve však svoje šance promarnili Saviola, a poté hlavou Javi Garcia. Everton přežil i dvě "gólovky" Di Marii, ovšem v 63. minutě už prohrával 1:0. Saviolova střela přes obranu skončila i za zády Tima Howarda - 1:0 pro Benfiku. Místo snahy o vyrovnání však přišla druhá branka portugalského celku, v 76. minutě obdržel Oscar Cardozo přesnou přihrávku a tu v pokutovém území přetavil ve druhý gól - 2:0 pro Benfiku.

Everton v závěru zápasu nejspíše psychicky odešel a utkání se mohlo opět proměnit v debakl. Cardozo ale v další šanci selhal. V závěru se domácí sice snažili s výsledkem něco udělat, ale nebylo jim to nic platné.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SL Benfica (POR)43019:19
2.Everton FC (ENG)42026:86
3.BATE Borisov (BLR)41125:74
4.AEK Atény (GRE)41124:84
Skupina J

Toulouse FC - Šachtar Doněck 0:2

05.11.2009 21:05

Góly: 50. Luiz Adriano, 64. Oleksij Haj

Šachtar pokračuje ve skvělých výkonech na evropské scéně. Ani ve čtvrtém utkání nenašel svého přemožitele a na půdě Toulouse vyhrál 2:0. O branky se postaral Luiz Adriano a Aleksej Haj. Hosté mají v tabulce už pětibodový náskok na druhé Bruggy a suverénně kráčejí za prvním místem skupiny J.

Domácí chtěli Šachtaru vrátit vysokou porážku 4:0 z posledního vzájemného střetnutí a do zápasu vstoupili aktivně. Už v páté minutě nebezpečně střílel Pentecote, ale jeho pokus o pár decimetrů minul branku hostů. O chvíli později byl blízko gólu Sirieix, ale trefil pouze břevno branky Šachtaru.

První vážnější pokus hostů zaznamenal až Tomáš Hübschman, jeho střela se ale mezi tři tyče nevešla. Toulouse bylo v prvním poločase lepším týmem, vytvořilo si i několik slibných šancí, ale nedokázalo je přetavit v góly. Velkou příležitost zahodil Luan a následně i Pentecote. Gólman francouzského týmu se musel v brance nudit, za poločas totiž řešil pouze dvě šance hostů. Kromě již zmíněného pokusu Hübschmana musel likvidovat ještě Jadsonovu střelu z voleje.

Vlak s logem Šachtaru se rozjel až ve druhé půli, kdy hosté během šesti minut skórovali hned dvakrát a rozhodli o osudu utkání. V 50. minutě se Luiz Adriano v malém vápně obtočil kolem domácího obránce a poslal míč za záda překvapeného Pelého. To však nebylo ze strany Ukrajinců všechno. O šest minut později se Willian po křídle prohnal kolem domácích obránců a naservíroval míč Hajovi, který z deseti metrů posla zkušeně míč do sítě - 0:2.

Na dva rychlé góly už nedokázali Francouzi najít odpověď. Zdálo se, že i Šachtar je s výsledkem spokojen a zápas se poté vyloženě dohrával. Za zmínku stojí pouze pokus Didota, který však skončil v náručí gólmana hostů Pjatova.

Více informací k zápasu

FK Partizan - Club Bruggy 2:4

05.11.2009 21:05

Góly: 52. Adem Ljajić, 66. Washington da Silva - 28. Ivan Perišić, 36. Dorge Kouemaha, 57. Dorge Kouemaha, 74. Vadis Odjidja-Ofoe

Belgické Bruggy dokázaly ve velmi divokém střetnutí se srbským Partizanem Bělehradem vyhrát a dostaly se na druhé míso tabulky o tři body před Toulouse. Zápas s francouzským výběrem je ovšem ještě čeká a proto nemají nic jisté.

To naopak Bělehradští mohou na postup zcela zapomenout už po čtvrtém kole, mají na kontě nula bodů a sedmibodový odstup právě od čtvrtečního soupeře.

Hosté tlačili hned od začátku a po celý zápas kontrolovali průběh hry. Do vedení šli po necelé půl hodině, kdy se z branky radoval Ivan Perišic. Předtím se urodily dvě velké šance. Nabil Dirar pálil mimo, na druhé straně proti ráně Brana Iliče zasáhl skvělý gólman Stijn Stijnen. Poté se Bruggy radovali po pasu Michaela Klukowského, jenž uklidil balón z blízka ze bezmocného brankáře Radosavljevice.

Hned za osm minut už bylo prakticky hotovo, kdy si Perišic krásně zpracoval pas Kouemahy a poslal ho nekompromisně za záda gólmana. Domácí mohli srovnat krátce před pauzou, jenže pokus Lamine Diarry kryl Stijnen. Snížení se přeci jen dočkali pět minut po pauze, kdy po dobrém pasu zamířil z neuvěřitelné dálky přesně Adem Ljajic. Jenže za další minuty vrátil hostům dvoubrankové vedení svou druhou trefou vedení Kouemaha.

Domácí se sice dokázali vrátit do zápasu, když po Krstajicově hlavičce našel po předchozí neproměněn tutovce konečně síť Washington. Konečnou podobu duelu ovšem určil na druhé straně Ofoe čtvrthodiny hry před závěrečným hvizdem, když po jeho krásném volném přímém kopu pouze zaplaval ve vzduchu brankář Radosavljevic.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Šachtar Doněck (UKR)440014:212
2.Club Bruggy (BEL)42119:87
3.Toulouse FC (FRA)41125:104
4.FK Partizan (SRB)40045:130
Skupina K

FC Kodaň - PSV Eindhoven 1:1

05.11.2009 21:05

Góly: 40. Jesper Grønkjaer (pen.) - 72. Balázs Dzsudzsák

Fotbalisté Eindhovenu rázně vykročili za postupem do dalšího kola Ezopské ligy poté, co po velmi dramatickém souboji dokázali uhrát remízový výsledek na hřišti dánské Kodaně. Na kontě tak mají osm bodů a pokud uhrají další bodík za měsíc v rumunské Kluži, postup do další fáze by jim opravdu neměl uniknout.

Naopak pokud chce myslet na dobré umístění tým Zdeňka Pospěcha a Libora Sionka, bude zřejmě muset zvítězit na půdě Sparty Praha.

V úvodní dvacetiminutovce rozhodně nebylo na co koukat a hrálo se naprosto bez šancí. Proti první možnosti Bo Norregaarda musel zasáhnout Andreas Isaksson. Ofenzíva Kodaně v průběhu první půle byla mnohem viditelnější a do průniku se dral Atiba Hutchinson, dokázal být ovšem včas zastaven. Po hodině hry vyprodukoval další možnost William Kvist, u tyče byl ale včas i tentokráte Isaksson.

Domácí se dočkali přesně pět minut před pauzou, kdy Erik Pieters poslal v pokutovém území k zemi Ndoye a k penaltovému puntíku se postavil Gronkjaer, jenž nedal Isakssonovi žádnou naději. Hosté se však osmělili po pauze a přesně po deseti minutách to zkoušel Danko Katovič, tentokrát se tedy musel vytáhnout i strážce mezi třemi tyčemi na druhé straně Johan Wiland.

Rozhodující vyrovnání bylo k vidění dvacet minut před závěrečným hvizdem, když Lazovič dokázal uvolnit Balazse Dzsudzsaka a ten neměl se zakončením nejmenší problémy - 1:1. V samém závěru se pokusil zvrátit výsledek na domácí stranu Ndoye, ovšem obrana ho včas zablokovala a stav se proto již nezměnil.

Více informací k zápasu

CFR Cluj - Sparta Praha 2:3

05.11.2009 21:05

Góly: 25. Lacina Traoré, 90+1. Sebastiàn Dubarbier - 6. Jan Holenda, 13. Jan Holenda, 90+5. Wilfried Bony

Fotbalisté pražské Sparty ve 4. kole Evropské ligy vyhráli v rumunské Kluži 3:2. O vítězství v dramatickém závěru rozhodl v páté minutě nastavení útočník Bony Wilfried. Konec zápasu, v němž Sparta brzy vedla o dvě branky díky trefám Jana Holendy, přinesl nevídané drama.

Domácí i bez dvou vyloučených hráčů vyrovnali na 2:2 zásluhou střídajícího Dubarbiera a pak měli další šanci, ale těsně před koncem Wilfried bezchybně zakončil nájezd a zařídil, že Sparta porazila Kluž podruhé za sebou. Pražané si udrželi druhé místo ve skupině K zaručující postup, další zápas sehrají v prosinci na půdě lídra tabulky Eindhovenu, který dnes remizoval v Kodani.

Sparta plánovala využít momentální nepohody vítězů Rumunského poháru, kteří z posledních čtyř ligových zápasů třikrát jen remizovali, ale hosté asi ani nesnili o tom, jak báječně se pro ně bude zápas v metropoli Transylvánie vyvíjet. Už v zápase v Praze byla nejistá obrana Kluže rozvrácená po čtvrt hodině, dnes ji nespasily ani dvě změny, které ohrožený kouč Coceicao oproti duelu na Letné provedl. Za pouhých třináct Sparta vedla o dvě branky po zásazích Holendy, který se v základní sestavě objevil po třech zápasech.

V šesté minutě nejprve útočník Sparty lehce proměnil samostatný nájezd poté, co jej přesnou kolmicí vysunul záložník Kucka. Holenda tak mohl oslavit nedávné narození syna a povedlo se mu to, o co v Kluži marně usilovaly hvězdy Chelsea, které zde loni v Lize mistrů uhrály jen bezbrankovou remízu. Druhý velký moment Holendy přišel za sedm minut: rychlou akci Vacka a Kušníra na pravé straně Holenda zakončil pohotovou tečí z bezprostřední blízkosti.

Otřesená Kluž pak těžko sbírala síly na pádnou odpověď. Také nakvašení diváci dávali najevo, že jim poslední dobou nejsou výkony jejich oblíbenců po chuti. Rumunskému týmu při pokusech o návrat do utkání pomáhal hlavně útočník z Pobřeží slonoviny Lacina Traoré.

Často zaměstnával sparťanskou obranu, ve 25. minutě díky důslednosti obral o míč váhajícího Řepku a po dlouhém nákopu z hloubi pole v jasné šanci nezaváhal. Sparta znejistěla, přesto ještě do poločasu stačila zahrozit. Wilfried ve skluzu trefil míč jen do brankáře, pak s dorážkou neuspěl ani bek Pamič, který se v týdnu dočkal premiérové pozvánky do chorvatské reprezentace.

Domácí fanoušci se po poločasové pauze těšili na vzestup svého týmu a nápor, který měl být korunován nejméně vyrovnáním. Ovšem po hluchých minutách jen mlčky sledovali, jak se Kluž marně snaží probít před branku Sparty. V 65. minutě navíc domácí tým potkala další nečekaná komplikace.

Holenda se vydal na zteč branky Kluže, ale u postranní čáry jeho postup utnul faulující Muresan, který po druhé žluté kartě se sklopenou hlavou odešel předčasně do kabin. Sparťané vycítili, že rozhozeného soka mohou zdrtit dalším úderem. Blízko ke gólu měl nepřesně hlavičkující Kucka, Wilfried pak zkazil nadějnou akci zbrklou střelou a po výpadu Kušníra si zmatený bek Tony málem dal vlastní gól.

Oslabená Kluž se topila ve vlastních kiksech, až třináct minut před koncem znovu zahrozil Traoré. Znovu se dostal za sparťanské beky a ostrou ranou prověřil připraveného gólmana Blažka. Na druhé straně se Pražané málem radovali z pojišťovací branky, ale Kadlecovu euforii z prvního zásahu v pohárech překazil zdvižený praporek asistenta signalizujícího ofsajd.

Závěr zápasu připomínal divoký thriller se šťastným koncem pro Spartu. Domácí v první minutě nastaveného času vyrovnali přesnou ranou střídajícího Dubarbiera a dokonce se ještě hnali za vítěznou trefou, když vzápětí nevyužili obrovský závar.

Sparťané by v té chvíli možná brali i bod, ale ještě si nachystali jeden nečekaný protiúder. V páté minutě nastaveného času vyrazil do samostatného úniku Wilfried, ustál faul gólmana a lehce trefil opuštěnou branku. Sparta tak nakonec odjela s těžce vydřeným vítězstvím a potvrdila, že se českým klubům v Rumunsku daří, protože zde neprohrály už 27 let.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven (NED)42205:38
2.Sparta Praha (CZE)42117:57
3.FC Kodaň (DEN)41122:44
4.CFR Cluj (ROM)41034:63
Skupina L

Werder Brémy - Austria Vídeň 2:0

05.11.2009 21:05

Góly: 81. Tim Borowski, 84. Hugo Almeida

Fotbalisté Werderu Brémy zvítězili v ostře sledovaném zápase nad rakouskou Austrií Víděň 2:0 a zajistili si s předstihem postup do další fáze této soutěže. Utkání bylo ale velmi vyrovnané a o výhře Werderu rozhodla až trefa Borowského z 81. minuty, o chvíli později zvýšil na konečných 2:0 Hugo Almeida.

Sedmnáct minut čekali diváci na stadionu v Brémách na první šanci, vytvořil si jí hostující Ačimovič, který zkoušel překonat Wieseho z pravé strany. Podobně byl na tom i domácí Fritz, jenž pro změnu ohrožoval branku Austrie z leva. Ve 26. minutě se předvedl dobrým zákrokem Tim Wiese, Sulimaniho ránu skvěle vyrazil. Ani samotný obránce Per Mertesacker pak nečekal, že se ocitne v tváří v tvář Sáfárovi, s překvapivou šancí naložil prachbídně.

V závěru prvního poločasu si oba celky připsaly po jedné šanci, Leovac se střelou neuspěl a Özilova rána sice měla gólové parametry, nicméně stejně jako Leovacův pokus v brance neskončila.

Austria předváděla v Brémách nebojácný výkon, Schumachrova hlavička šla mimo a na druhé straně vychytal obrovskou šanci Özila brankář Sáfár. Šance se střídali na obou stranách, ale míč v brance ne a ne skončit. Povedlo se to až devět minut před koncem domácímu Werderu, respektive Timu Borowskému, který pře-hlavičkoval Sáfára - 1:0 pro Brémy. Za tři minuty zvýšil po povedené akci Hugo Almeida a celý Wesserstadion mohl začít slavit zisk tří bodů a postup do další fáze.

Více informací k zápasu

CD Nacional - Athletic Bilbao 1:1

05.11.2009 21:05

Góly: 62. Edgar Silva (pen.) - 85. Joseba Etxeberria

Athletic Club remizoval na půdě Nacionalu Funchal i díky pozdní brance zachránce Joseba Etxeberríi a o druhé postupové místo jej pravděpodobně nikdo neokrade. Ba naopak je zde možnost postoupit do další fáze Evropské ligy z prvního místa, stačí jen zvítězit na San Mamés proti dosavadnímu lídru skupiny Werderu Brémy.

Pro madeirský klub Nacional naopak působení v evropských pohárech nezdárně končí, to samé platí pro Austrii Vídeň, která má shodný počet dvou bodů. Werderu již postup nikdo nevezme. Athleticu stačí k němu stačí bod.

Baskičtí Lvi málem svého soka roztrhali, ale nedokázali proměňovat svoje šance. Byli v neustálém a nekončícím tlaku, bod je pro hosty zklamáním. Již od úvodních minut byl znát, ač Athletic nenastoupil v nejsilnější sestavě, výkonnostní rozdíl mezi oběma kluby, které ve svých soutěží patří k tomu lepšímu průměru, soudě podle současného postavení v tabulce.

První šanci si připsal Igor Gabilondo, ale Rafael Bracali byl pozorný. Tato vlastnost mu nescházela ani při pokusu Andoni Iraoly. První poločas byl zcela v režii hostujícího celku, který pro sebe chtěl utkání rozhodnout co nejdříve. Jenže na pozorného a bránícího se soupeře ofenzíva nevyzrála, a když už se Fernando Llorente do šance dostal, minul Bracaliho svatyni.

Po obrátce pokračoval nápor hostí. David Lopéz si připravil pro domácího brankáře rozcvičku po příchodu z kabin, Bracali byl opět pozorný. Po ojedinělém výpadu se domácí dočkali pokutového kopu za ruku v šestnáctce. Gorka Iraizoz fauloval někdejšího hráče Sparty Praha Nejce Pečnika a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Bruno Edgar.

V devětasedmdesáté minutě inkasoval druhou žlutou kartu Pinto, a tak hráli domácí zákonitě oslabeni o jednoho hráče v poli. Baskové nakonec této výhody a i drtivé převahy, kterou měli, využili. U podstatného momentu byl de Cerio, jenž vytvořil pro legendárního Etxeberríu šanci, se kterou si zkušený mazák Joseba poradil.

Závěr patřil rozjetému Athleticu, ale skvěle chytající brankáře Rafael Bracali byl proti. I díky němu se podařilo domácímu mužstvu udržet plichtu, která ale nic podstatného neřeší.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Werder Brémy (GER)431010:510
2.Athletic Bilbao (ESP)42117:57
3.CD Nacional (POR)40225:72
4.Austria Vídeň (AUT)40223:82

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (94)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Villarreal - Lazio zapas ako ma byt goly do siete lazia, penalty, karty....inak najlahsie zarobene peniaze ake som kedy videl zarobia stvrty rozhodcovia, len by im tam mohli dat aj nejake stolicky aby tam tak nepostavali cely zapas chudaci

Reagovat
smazaný uživatel

Stoch

Reagovat
andkoo

Reagovat
smazaný uživatel

papa ukazuje, ze neni takovy kopyto, jak si o nem vetsina lidi po jeho vystoupeni proti polsku mysli...(ale chapu, ze necid je rozhodne lepsi)

Reagovat
smazaný uživatel

GOOOOOOOOOOOOOOOL STOCH 2:1

Reagovat
Shevchenko

Zachránil mi život. Ode dneška mu budu líbat kopačky.

Reagovat
Xavi8

Reagovat
terry

Mě taky.

Reagovat
Tsigi

i ten čilič byl psycho, já ho měl na tiketu a docela jsem se bál

Reagovat
Shevchenko

Jsem tam měl celkem na hovno kurz a kámoš mi tam hodil ty tenisy, já tomu totiž moc nerozumím. Ale stejně prohrávat v tie breaku 6:3 a otočit to. To byl druhý zápas a už jsem myslel že konec, pak stejné nervy s Genoou a nakonec s Twente.

Reagovat
smazaný uživatel

Troicki se ted hodně rozehrál, hodně lidí mělo na Čiliče a ten tekl už v prvním setu, kterej ale dotáhl do TB a nakonec i vyhrál.

Reagovat
$dolar$

Po tom co mi Cilic provedl proti Berdychovi bych na nej vsadil leda tak terc a do nej bych ho mlatil Nejvetsi pi°us na okruhu

Reagovat
smazaný uživatel

Tam to asi nečekal nikdo no. Ale tak on je furt mladej, letos už má přes 20 odehraných turnajů, do toho Davis Cupy, někde se to projevit muselo, zvlášť na konci sezony. O kolik tě připravil?

Reagovat
$dolar$

400 eur Jako aby hrac vyhraval ve 3. setu 4:2 plus mel na podani Berdycha 0:40 a nakonec prohral zapas, to me omluv, ale je to ten nejvetsi cur°k na svete ...

Reagovat
smazaný uživatel

Aha...takže sa v podstate nič zlé nestalo. Podobne to dával kedysi i Davydenko.

Reagovat
$dolar$

400eur je nic zleho?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som myslel, že niečo zlé učinil Berdychovi, nie tebe. Samozrejme, že je to škoda

Reagovat
smazaný uživatel

400 vsadils nebo to byla výhra?

Reagovat
$dolar$

Vsadil

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Kolja to možná dává doted Naposledy přijel unavenej do Moskvy, nalosovali mu kamaráda Safina, pro něho to byl poslední turnaj v Moskvě v kariéře, tak mu to Davyděnko pustil

Reagovat
smazaný uživatel

Jj a nikdy sa neviem rozhodnúť, či ho preto neznášam alebo žeriem Každopádne ma niekoľkokrát veru slušne na*ral.

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho rád nemám teda vůbec, ale tenista je to hodně skvělej, to zase jo. Zajímavý je ho sledovat ve finále turnaje, v případě výhry máš jedinečnou příležitost vidět ho, že se usmál

Reagovat
smazaný uživatel

Ani ja ho príliš nemusím, ale áno, súhlasím, ak to nepustí už v semi, máš šancu tento neobvyklý úkaz zaznamenať. Je to proste čudák

Reagovat
smazaný uživatel

A který hráče máš jako svoje favority?

Reagovat
smazaný uživatel

Ivaniševič a Agassi Ale momentálne... Neznášam Nadala, to je základ. Fedexa príliš nemusím. Murray je pre mňa dosť defenzívne ladený. Djokovič mi nevadí,možno je to aj Vajdom, ale fandím dvojici Roddick - Blake. Inak Nenadovi Zimoničovi (ako hráčovi individuálne, darmo, že je to deblista). Južanovi som fandil jediný raz - na Australian open Verdascovi proti Nadalovi.

Reagovat
$dolar$

Slusny vyber

Reagovat
smazaný uživatel

Ďakujem.

Reagovat
$dolar$

Az na toho Djokopice teda A proc Zimonjic?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Djokovič mi proste až tak nevadí, hlavne teda po hernej stránke a tie paródie má celkom slušné. Navyše je to Vajdov zverenec, podobne ako kedysi Hrbatý Samozrejme, chlapec si o sebe slušne myslí, ale ak toto opomeniem, nemám dôvod ho neznášať. Ako však hovorím, rposte mi len nevadí a bodka. A prečo Nenad? Ťažko povedať, ale je mi čímsi sympatický ako hráč. Rovnako tak mám rád jeho silový štýl, to, koľko dokáže odbehať, ako režíruje hru a aký vie byť presný a nekompromisný. Za druhé mám už dosť Bryanovcov a i keď mi Nestor, pri všetkej úcte k jeho schopnostiam príde skôr ako Nenadov apendix, držím im na turnajoch palce proste viac. Som si samozrejme vedomý, že keby Zimonič nastupoval pravidelne aj na dvojhru, tak by zo svojho čara a predností stratil, ale aj napriek tomu ho považujem za excelentného hráča a asi najlepšieho deblistu na okruhu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dřív jsem zbožňoval Samprase Nadala taky nesnáším, pak i toho Kolju a všechny ty mladý francouze Tsonga, Simon, Monfils, Chardy, Gasquet... Nejradši mám Verdasca a Soderlinga Sympatický mi je Arod, Haas, Murray, Blake... A i když debl nesleduju, tak Nestor-Zimonjič jsou ted skvělí.

Reagovat
smazaný uživatel

Sampresa som podobne ako Fedexa nikdy nemusel

Tak u mňa je to v opačnom póle samozrejme Gonzáles-Nadal- púšťači zápasov podivín Davydenko a flegmoš Monfils, nasledovaní Karlovičom. Moc v láske veru nemám ani Del Potra. Jednak nemusím ten typ tenistu aký predstavuje, jednak tým s*riem Chazyho

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Potra taky nemusím, ale ve finále USO jsem mu fandil.

Reagovat
smazaný uživatel

Co provedl že vytlačil Gonzálesa? Nesledoval som

Reagovat
smazaný uživatel

Prohrál s Berdychem v Šanghaji na ATP1000 a eviedentně pokazil dolarovi tiket

Reagovat
$dolar$

Ale nejde o to ze prohral , jde o to jak ....

Reagovat
smazaný uživatel

Já si to pamatuju no.

Reagovat
didosh

Ke spokojenosti mě dnes chybělo že všechny Rakouské týmy neprohráli Salzburg

Reagovat
smazaný uživatel

Běž si svou protirakouskou přituplost léčit někam jinam.

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Prohráli 3 rakušani ze čtyř a stejně tady zas tvoříš ty svoje nesmysly.

Reagovat
didosh

No jo škoda toho Salzburgu

Reagovat
smazaný uživatel

Snad z toho zcvokneš.

Reagovat
didosh

Jebu na ně ale jestli se dostanou s koef.před nás tak si tě najdu.....

Reagovat
smazaný uživatel

Můžeš to zkusit Letos se před nás nedostanou, na postup je jen RBS, a i kdyby šli před nás, tak zaslouženě.

Reagovat
didosh

Já vím že jenom býci ale i to je moc........

Reagovat
Tomanatura

Proc by? Takovy tym z CR nikdo nema, nikdo nema takove zazemi a rozpocet. Naprosto zaslouzene.

Reagovat
didosh

V tom s tebou souhlasím ale na druhou stranu si myslím že by Sparta s něma hrála vyrovnanou partii

Reagovat
Tomanatura

Se Salzburgem hráli vyrovnanou partii i ti irové, co s němi byli v 2. předkole LM. Oni to vždycky ale nějak ukopou. Hrozně mi ten tým připomíná Inter. Hrají nezáživně, ale vyhrávají

Reagovat
irik

Bylo by to tak správné.

Reagovat
smazaný uživatel

Villareal, Galatasaray, Benfika, Šachtar, Ajax a aj Sparta a Slávia, výnimočne

Reagovat
$dolar$

Reagovat
terry

GENOAA!!

Reagovat
fantomas

Pirés.

Reagovat
smazaný uživatel

Ljajič

Reagovat
fantomas

On je někde na hostovačce?

Reagovat
smazaný uživatel

Partizan.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes dal gól za Partizan. Zůstal tam na hostování

Reagovat
fantomas

Aha, díky oběma.

Reagovat
smazaný uživatel

A v lednu už se přesune na Ostrovy

Reagovat
fantomas

Supr. Křidýlko?

Reagovat
smazaný uživatel

Nene, kreatívny stredný záložník

Reagovat
fantomas

Oh yeah. Tak ten by vás moh vytrhnout. Tak ten druhej je křídlo, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Mohl, ale ešte s n´m nerátam, potrebuje čas, veď je len o kúsok starší od Jacka. Nerád by som to uponáhľal, ale je pravda, že takého hráča potrebujeme. Je výborný, to hovorím všade, kde prídem. To, čo má v nohe, to je krása. Na U17 eur. bol najlepší záložník, písal som to aj pod reviews. Ten druhej - myslíš Tošiča? Ak áno, tak ten je krídlo.

Reagovat
fantomas

No, přišli spolu, nebo ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, ale Ljajiče klub nechal ještě na rok doma, protože tam měl prakticky jistotu, že si zahraje a možná to bylo i kvůli pracovnímu povolení, to nevím. A slyšel jsem, že pravidelně lítá do Manchesteru, aby nad ním měli trenéři dohled, jestli se jeho talent rozvíjí.

Reagovat
fantomas

Fuu...to se takle nedělá běžně, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

To asi nedělá no, slyšel jsem o tom poprvé. Tak když už stál 9 milionů liber v 17 letech, asi chce mít klub jistotu, tomu se nemůžeme divit.

Reagovat
fantomas

Ale nák si to nedokážu představit. "Tak, a teď nám předveď zidanovku. Dobrá, vystřel pětkrát zpoza vápna a aspon třikrát tref pravou šibenici"...nebo si ho snad nechaj u sebe na pár tréninků? To se stíhá? A kolik toho z nich poznaj? Nebylo by snazší občas zaletět do Srbska?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, lítá tam proto, aby se zúčastnil některých tréninků. Jak to stíhá to ví bůh, ale tak třeba tam byl během sezony za ten rok dvakrát třikrát a pak někdy během přípravy. Taky mě napadá, že mu třeba dělají fyzický testy, měření tuku, svalstva a tak, aby si to mohli porovnat. Tím by se vysvětlovalo i to, proč je pro klub snažší nechat ho přiletět než za ním někoho poslat.

Reagovat
smazaný uživatel

Tošič křídlo je, ale ten neválí ani v rezervě, navíc je mu už myslím 22, nedokážu odhadnout, jestli se chytí, ale spíš mu nevěřím.

Reagovat
smazaný uživatel

V CC bol v poslednom zápase (kt. si myslím nevidel) viac než dobrý, až som čumel. Bojoval, podržal, rozohral, nahral, vystrelil

Reagovat
smazaný uživatel

Ale viděl jsem to, střídal do hry a docela to oživil, ale výkonem proti Barnsley mě holt asi nepřesvědčí

Reagovat
fantomas

Furt si je pletu.

Reagovat
smazaný uživatel

To sa zmení

Reagovat
smazaný uživatel

Ofenzivně laděný střední záložník. Jsem na něj moc zvědavej, ohlasy na něj dou výborný a to je mu ještě nebylo 19.

Reagovat
fantomas

Tak je nebo nebylo?

Jinak přesně takovej typ hráče potřebujete/chybí vám, když pominu nevýrazného Andersona a zraněného Giggse (kdoví, jak dlouho mu bude zdravíčko sloužit)...

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem se upsal. Je ročník 91, takže mu je prostě 18 I tak by ale šanci mohl dostat, Carrick nic moc, Anderson pořád nic, Giggs se Scholesym zvládnou nanejvýš jeden zápas týdně a Fletcher bude až do konce sezony hrát pod injekcema, má prý bolesti v kotníku kvůli uštíplé kosti nebo co. A ještě se těším na návrat oblíbence Hargreavese

Reagovat
fantomas

Jo, na Owena se taky třesu.

Reagovat
smazaný uživatel

Bru noc páni.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrou

Reagovat
fantomas

Brú.

Reagovat
smazaný uživatel

Má len čerstv 18 A ohlasy idú najlepšie odo mňa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
Xavi

Etxeberría tomu to přeju nejvíc.

Reagovat
smazaný uživatel

Villarreal se hlásí zpět

Reagovat
smazaný uživatel

AS Roma a Genoa

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Jedem Šachťor, Luiz Adriano je kanec.

Reagovat
Slejdy

Reagovat
$dolar$

Proc?

Reagovat
Kongo

Pro me je naprostym prekvapenim Salzburk a potom Hapoel,ktery se pomale dostava do sve drivejsi formy.Zklamanim je pro me Partizan a Celtic

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele