Evropská liga - souhrn čtvrtých zápasů skupinové fáze

26.11.2020, 21:00, aktualizováno 26.11.2020, 23:10
Komentáře a souhrny
Trofej pro vítěze (© AFP)
Pražská Sparta otočila skóre proti Celticu a udržela si naději na postup do jarní části soutěže. Lille ve druhém zápase této skupiny remizovalo s AC Milán. Liberci se naopak šance pomalu rozplývají. S Hoffenheimem doma dlouho držel remízu, ale nakonec po dvou chybách padl. Vzhledem k vítězství Crvené Zvezdy Bělehrad v Gentu už jsou naděje Severočechů spíše teoretické. K postupu se ovšem díky vítězství v Nice přiblížila Slavia, kterou nezastavila ani chyba brankáře Koláře...
Skupina A

CFR Cluj - AS Řím 0:2

26.11.2020 21:00

Góly: 49. Gabriel Debeljuh (vl.), 67. Jordan Veretout (pen.)

Giallorossi sice sehráli s Kluží první poločas hodně nudné představení bez pohybu i šancí, ale po změně stran se jim vydařila hned tři střídání. Pod oba góly se podepsal zejména střídající Jordan Veretout.

Římané jeli do Kluže plni optimismu a dobré nálady i přesto, že jejich základní jedenáctka byla značně decimovaná. Trenér Fonseca měl k dispozici jen jednoho jediného stopera a jinak musel experimentovat. Doufal, že jeho tým Kluž prostě přestřílí, připíše si tři body a bude mít jistotu postupu do další fáze.

Jenže jeho tým, značně nesehraný tým, se po celý první poločas mimořádně trápil. Spíš to byla ospalá a velmi pomalá kombinace a jen málokdo z hostí se odvážil k průnikové nahrávce. Člověk by čekal, že ve třech stupních pod nulou, hráči udělají cokoliv, aby se zahřáli. Domácím se to ovšem dařilo mnohem víc.

Víc běhali a mnohem častěji se snažili o střelbu. Jenže jim chybělo víc klidu a určitě i kvality, takže improvizovaná obrana Vlků neměla s hráči Kluže větší potíže. První větší šance se diváci dočkali až ve 25. minutě a trochu překvapivě ji měla Kluž. Kapitán Mário Camora poslal z levé strany výborný centr do vápna, na který si naskočil na bližší tyči Gabriel Debeljuh. Jenže zamířil hlavičkou těsně vedle.

Deset minut před koncem nepříliš atraktivní první půle se do míče opřel Borja Mayoral, který si naběhl na delší míč, jenže měl tu smůlu, že brankář Cristian Bălgrădean bez potíží zasáhl. Změnu z pohledu AS znamenalo až poločasové střídání. Kapitán Pellegrini zůstal v šatně a jeho místo zaujal Jordan Veretout.

Po faulu na Calafioriho se právě Veretout ujal centrovaného míče a jeho nabídka prosvištěla vápnem až na nohu domácího obránce Gabriela Debeljuha. Proti jeho teči byl brankář Bălgrădean bezmocný a kapituloval.

Další střídání bylo stejně povedené. Džeko s Mchitarjanem šli do hry v 64. minutě, další gól jen o 60 vteřin později. A právě po spolupráci střídajícího dua. Džeko se pokoušel prostrčit míč na Mchitarjana a díky teči obránce Camory se k němu opravdu dostal. Zkušeného Arménce následně fauloval domácí brankář a Jordan Veretout už se z penalty nemýlil. Ke konci utkání mohl pojistit výhru AS Bruno Peres, kterému poslal do obrovské šance míč Milanese. Jenže zkušený Brazilec před brankářem nepochopitelně selhal a poslal míč vysoko na tribunu.

Více informací k zápasu

CSKA Sofia - BSC Young Boys 0:1

26.11.2020 18:55

Góly: 34. Jean Pierre Nsamé

Švýcarský celek z Bernu dokázal potvrdit úlohu mírného favorita na bulharské půdě v Sofii a díky vítěznému gólu Jeana Pierreho Nsamého získal do tabulky skupiny A nesmírně důležité tři body. V tuto chvíli se posunul na druhé místo se sedmi body a před druhou rumunskou Kluží si vytvořil tříbodový náskok. Naopak CSKA ani ve svém čtvrtém utkání neskórovalo a s jediným bodem na kontě s nelichotivým skóre 0:6 ztratilo naději na vyřazovací fázi.

Domácí jsou totiž stále beznadějně poslední čtvrtí a na svého konkurenta mají vzhledem k horší bilanci vzájemných střetnutí nedostižné šestibodové manko. Čtvrteční souboj rozhodně neoplýval fotbalovou krásou a spíše byl k vidění urputný výkon z obou stran. Po úvodní opatrnější čtvrthodině z ničeho nic zahrozili favorizovaní hosté, kdy si Garcia krásně narazil míč se spoluhráčem, jenomže pak z mírného úhlu pálil o kousek nad břevno.

Hosté v následujícím průběhu zvyšovali svůj tlak a rozhodující trefy se dočkali ve 34. minutě. Hefti krásnou kolmicí vysunul Nsamého, jenž se i v husté mlze parádně zorientoval a svůj přízemní pokus z hodně ostrého úhlu nasměroval k vzdálenější konstrukci, domácí gólman Busatto si tento okamžik rozhodně za rámeček nedá. Svěřenci trenéra Gerarda Seoaneho mohli pojistit svůj náskok tři minuty po změně stran.

V pokutovém území se dostal k míči Elia a v krkolomné pozici se snažil zamířit do levého spodního rohu, avšak pozorný Busatto tentokráte předvedl jistý zákrok. CSKA neproměnilo svou největší možnost zápasu v 64. minutě. K přímému volnému kopu z dvaadvaceti metrů se postavil Beltrame a nádherně obstřelil zeď, nicméně proti jeho ráně famózně zasáhl von Ballmoos a balón ukázkově zkrotil ve svých rukavicích.

Asi o pět minut později chtěl na druhé straně definitivně uklidnit svůj výběr střídající Aebischer, ale po skvostné pobídce od Nsamého podklouzl v rozhodující chvíli a trestuhodně mířil vedle levé konstrukce. Hostům však tato neproměněná příležitost příliš vadit nemusela, neboť až do závěrečného hvizdu svého protivníka již k ničemu nepustili.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)43109:110
2.BSC Young Boys (SUI)42116:37
3.CFR Cluj (ROU)41123:84
4.CSKA Sofia (BUL)40130:61
Skupina B

Dundalk FC - Rapid Vídeň 1:3

26.11.2020 21:00

Góly: 63. Chris Shields (pen.) - 11. Christoph Knasmüllner, 37. Ercan Kara, 58. Ercan Kara

Rakouský Rapid prožil s Dundalkem na vlastním stadionu ve Vídni pořádné drama, nyní si v Irsku počínal přeci jen suverénnějším způsobem. Nad svým rivalem zvítězil po výsledku 3:1 a oživil svou naději na postup do vyřazovací fáze, neboť se prozatím posunul na druhé místo se šesti body o skóre před norské Molde. Hosté při své premiéře v hlavní fázi Evropské ligy prohráli i počtvrté za sebou a definitivně přišli o naději na dvaatřicítku nejlepších.

Hosté vstoupili do tohoto střetnutí mnohem aktivněji a z vedení se mohli radovat krátce po deseti odehraných minutách ze své první nebezpečnější možnosti. Christoph Knasmüllner převzal balón v blízkosti půlící čáry od Grahovace a po samostatném sólu nakonec napřáhl z více jak třiceti metrů, jeho fantastický projektil zapadl přímo do levé šibenice a zcela bezmocný brankář Rogers se pouze naprázdno proletěl vzduchem.

Jasný favorit mohl navýšit svůj náskok v 18. minutě, avšak Rogers si s další dělovkou ze střední vzdálenosti poradil a ránu Fountase odvrátil do strany. Po necelé půlhodině hry se postavil k přímému volnému kopu Ercan Kara a míč otřel o hlavu bránícího Gannona, pozorný domácí strážce skvěle vyškrábl tento kroucený pokus nad svou branku. Hosté přeci jen přidali druhou uklidňující trefu asi deset minut před výměnou stran.

Aktivní Kara obdržel parádní centr z pravého křídla od Thorstena Schicka a ze středu pokutového území nádherně zamířil hlavou do bližšího horního růžku. Hosté se mohli vrátit zpět do hry pět minut po přestávce, kdy Barać zaváhal při rozehrávce a pak evidentně podrazil napadajícího Kellyho, maďarský rozhodčí Bognár bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil střídající Oduwa a naprosto selhal, levou tyč totiž minul o několik decimetrů.

Rapid definitivně rozhodl o svém úspěchu v 58. minutě. Podruhé v tomto utkání skóroval Kara, jenž napřáhl z hranice pokutového území a precizní střelou pokořil plachtícího Rogerse. Dundalk zahrával svou druhou penaltu o čtyři minuty později kvůli nedovolenému zákroku Grahovace na Oduwu a přesnou mušku tentokráte měl Chris Shields, který poslal bezmocného gólmana Gartlera na opačnou stranu. Domácí se ve zbývajícím průběhu i přes šanci Kellyho na nic nezmohli a teď už budou bojovat jen o čest.

Více informací k zápasu

Molde FK - Arsenal FC 0:3

26.11.2020 18:55

Góly: 50. Nicolas Pépé, 55. Reiss Nelson, 83. Folarin Balogun

S předstihem dvou kol si zajistili postup ze základní skupiny Evropské ligy fotbalisté Arsenalu. Ti zvítězili na hřišti Molde 3:0, přičemž branky vstřelili ve druhé půli Pépé, Nelson a Balogun.

Oproti úvodnímu vzájemnému zápasu provedl Arsenal v sestavě čtyři změny. Mezi třemi tyčemi nahradil Lena Runnarsson, na kraji obrany startoval vedle Maitlanda-Nilese tentokráte Soares namísto Kolašinace. Křídelní pozici obstaral Nelson na úkor Williana, do středu zálohy se zase místo Ceballose posunul Willock, jehož pozici v útoku zaujal Lacazette.

V úvodní čtvrthodině měl každý z týmů jednu příležitost. Na straně Gunners pronikl do vápna z levé strany Nelson, jehož přízemní zakončení na bližší tyč vytěsnil Linde. Na opačném konci hřiště zabránila Molde ve skórování jen nešikovnost. Přízemní centr zleva znamenal možnost zakončení do prázdné brány Sinyan, který ale ve skluzu napálil míč podél brankové čáry přímo do Runnarssona.

Další zajímavější akce se zrodili až ve druhém poločase. V jeho úvodu si Nicolas Pépé navedl za vápnem míč na levačku a famózní ranou rozezvučil břevno, o chvíli později už se Pépé dočkal branky. Tentokráte k němu propadl přetažený Willockův centr, on si pak balón zpracoval a zavěsil jej do vzdálenější šibenice.

Jen o pět minut později si Willock připsal druhou asistenci. Tentokrát pronikl pro změnu po pravé straně, odkud po zemi nacentroval do malého vápna. Tam si nabíhal Reiss Nelson, jenž těsně před brankářem zakončil a skóroval. Vzápětí se mohl prosadit i další mladík Nketiah, jenž ovšem Pépého pobídky nevyužil a zamířil mimo.

Po sedmdesáti minutách hry Nelson skvěle podržel míč na hranici vápna, načež jej naservíroval Lacazettovi, jenž ranou z první pořádně prověřil Lindeho. Na druhé straně se po individuální akci dostal ke střele Bolly, který zakroutil balón jen těsně nad břevno. Nedlouho poté nastoupil na hřiště mladičký Folarin Balogun, jenž po pár desítkách sekund pobytu na hřišti dostal balón na úrovni penalty, otočil se s ním a přesně zakončil.

Arsenal tak zvítězil 0:3 a se dvanácti body suverénně vede skupinu. Molde je v poměrně výhodné pozici, o postup ovšem bude muset bojovat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)440012:212
2.Rapid Vídeň (AUT)42028:76
3.Molde FK (NOR)42024:86
4.Dundalk FC (IRL)40045:120
Skupina C

Bayer Leverkusen - Hapoel Beer-Sheva 4:1

26.11.2020 21:00

Góly: 29. Patrik Schick, 48. Leon Bailey, 76. Kerem Demirbay, 80. Lucas Alario - 58. Itamar Shviro

Leverkusen potvrdil roli favorita proti Beer Šeevě, získal své třetí vítězství ve skupině C a výrazně nakročil společně s pražskou Slavií, která v souběžně hraném klání skolila venku Nice, k postupu do jarní fáze Evropské ligy. Tohle utkání zanechalo také českou stopu, skóre totiž načal Patrik Schick, který v dresu Bayeru zaznamenal od svého příchodu již třetí gól.

Už v prvním vzájemném klání německý výběr nasázel svému soupeři čtyři branky, tentokráte se historie opakovala. Mrzet ho může v podstatě jen jedno inkasování, o které se postaral Itamar Shviro. Domácí každopádně měli tenhle souboj plně pod kontrolou, k Schickovi se na střeleckou listinu mimochodem zapsali rovněž Leon Bailey, Kerem Demirbay i Lucas Alario.

Svěřenci trenéra Yossiho Abukasise po úvodní výhře nad Slavií utrpěli ve skupině již svou třetí porážku v řadě a mají už jen minimální šanci proklouznout dál. Bezpodmínečně musejí ve zbývajících dvou duelech zvítězit, navíc se spoléhat na konstelaci správných výsledků z ostatních zápasů. Aktuálně ztrácejí v tabulce na druhou postupovou příčku šest bodů.

Mužstvo kouče Petera Bosze mohlo poprvé skórovat ve 23. minutě, Demirbay se ocitl ve velmi slušné pozici a svou levačkou vypálil, nicméně ke své smůle orazítkoval pouze brankovou konstrukci. O šest minut později se však již podařilo rozvlnit síť Schickovi, který svým břichem po rohovém kopu Amiriho a následné hlavičce Jedvaje dopravil míč do brány.

Hapoel už v prvním poločase působil směrem dopředu značně bezradným dojmem, navíc se mu nevydařil ani vstup do dějství druhého, protože náskok Leverkusenu navýšil Bailey. Přihrávku na hranici šestnáctky mu adresoval Wendell, jamajský reprezentant se pak hbitě uvolnil až před gólmana Levitu, jehož překonal přesnou střelou po zemi ke vzdálenější tyči.

V 58. minutě hosté každopádně tohle střetnutí zdramatizovali. Je ovšem pravda, že jeho protivník si komplikace způsobil zcela sám, a to obrovskou hrubicí Jedvaje, který po kombinaci s brankářem Hradeckym doslova namazal balón na nohu napadajícímu Shvirovi, jenž pohotově zacílil do prázdné branky. Tenhle moment ovšem Die Werkself nepoložil.

A do závěrečného hvizdu rozhodčího Gila své vítězství ještě opepřil dvěma přesnými zásahy. V 76. minutě se jal exekuce standardky z velmi výhodného postavení Demirbay, levačkou obstřelil připravenou zeď a nasměroval merunu parádně do šibenice. V 80. minutě se pak trefil též Alario. Ten využil zaváhání Levity, jemuž míč v nevhodnou chvíli vypadl z ruky.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Slavia Praha 1:3

26.11.2020 21:00

Góly: 61. Amine Gouiri - 15. Ondřej Lingr, 64. Peter Olayinka, 75. Abdallah Sima

Fotbalisté Slavie zvládli i druhý ze vzájemných zápasů proti Nice a od postupu je dělí jediný bod. Ve Francii brzy vedli díky trefě Lingra, po vyrovnávacím gólu Gouiriho ihned vrátil vedení hostům Olayinka. Na konečných 1:3 pak upravil Sima.

Jindřich Trpišovský vsadil na sestavu, jež v poslední době sbírá dobré výsledky. Před Ondřejem Kolářem nastoupili Kúdela se Zimou, kraje obrany obstarali Masopust s Bořilem a jen na lavičce tak začal Oscar. Stejně tak nedostal důvěru Stanciu, střed pole obstarali Holeš, Ševčík a Lingr, křídla pak pilovali Sima s Olayinkou. Na hrotu dostal další příležitost Kuchta.

V úvodních minutách utkání se lépe jevili slávisté, kteří se však dlouho nemohli dostat do větších příležitostí. Až po necelé čtvrthodině dlouho vedl míč Ondřej Lingr, a i když to vypadalo, že už prováhal ideální moment pro přihrávku, on vyslal ze své kopačky famózní střelu, která zapadla milimetrově přesně do vzdálenější šibenice.

Ve dvacáté minutě mohlo být srovnáno, když se za obranou zjevil Claude-Maurice, jenž orazítkoval tyč a balón pak nerušeně projel podél brankové čáry. Druhou trefu hostů mohl přidat Olayinka, jehož zakončení z ostrého úhlu, které už překonalo brankáře, vykopl až na poslední chvíli bránící hráč.

Další zajímavé momenty přišly až po návratu ze šaten. Jen pár desítek sekund po začátku druhé půle napřáhl z dvaceti metrů Reine-Adelaïde, jehož přízemní pokus vytěsnil Kolář na tyč a na roh. Po hodině hry už se Nice dočkalo branky. Ondřej Kolář předvedl tristní vyběhnutí proti Atalovi, jehož střela sice ještě skončila na tyči (dnes už potřetí), dorážející Amine Gouiri ovšem už měl před poloodkrytou klecí snadnou práci.

Sešívané jako by to nakoplo, bleskově odcentroval z pravé strany Ševčík, čehož Peter Olayinka trestuhodně nevyužil a zcela osamocen na malém vápně hlavičkoval jen do brankáře. Nigerijský křídelník ale toto zaváhání bleskově napravil, když si naběhl na další Ševčíkův roh a tentokráte už se nemýlil.

Hosté potřebovali uklidňovací gól jako sůl, poskytl jim ho opět hlavou jiný z afrických hráčů. Na famózní Holešův lob za obranu si naběhl Abdallah Sima, jenž předvedl perfektně načasovaný výskok. Benítez mohl jen sledovat, jak potřetí v zápase proletěl balón za jeho záda.

V závěru nakonec byla k vidění i červená karta. Búdáwí fauloval Provoda a následně měl ještě nevhodné slovní poznámky, za každý tento prohřešek viděl žlutou kartu a musel tak jít do kabin.

Slavia je každopádně ve skvělé pozici, neboť spolu s Leverkusenem vede s devíti body a k jistotě postupu jí chybí jeden jediný bod ze dvou zápasů. Přidat jej může už za týden v domácím zápase s Beer Shevou, jež má stejně jako Nice na kontě tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)430114:69
2.Slavia Praha (CZE)43018:69
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)41036:103
4.OGC Nice (FRA)41036:123
Skupina D

Standard Lutych - Lech Poznań 2:1

26.11.2020 21:00

Góly: 63. Abdoul Tapsoba, 90+3. Konstantinos Laifis - 61. Mikael Ishak

Souboj dvou nejhorších celků skupiny D byl k vidění v Lutychu, kam zamířil Lech. Oba soupeři během něj viděli červenou kartu, nakonec se po obratu radovali z vítězství domácí. Na Ishakovu trefu bleskově zareagoval Tapsoba a v nastavení rozhodl Laifis.

První půle se nesla v opatrnějším duchu, na šanci se čekalo do osmnácté minuty, kdy Faie vychytal Bednarek. To bylo co do ohrožení branek všechno, nicméně důležitý moment přišel v nastavení Oularé za svůj loket do hlavy protihráče uviděl žlutou kartu, a jelikož byla už druhá, musel se odebrat do sprch.

Toho hosté využili po hodině hry. Mikael Ishak si ve vápně vyměnil balón s Puchaczem, načež přízemní ranou na bližší tyč překvapil a také překonal brankáře. Jenže domácí dokázali bleskově zareagovat. Proti Balikwishově střele si ještě Bednarek poradil, Abdoul Tapsoba pak ale dorážel do poloprázdné brány, přičemž se nemýlil a vyrovnal.

Patnáct minut před koncem základní hrací doby předvedl několikátý nebezpečný faul i hostující Crnoarković, což bylo stejně jako v případě protihráče odměněno druhou žlutou kartou a počet hráčů na hřišti se tudíž srovnal.

Lutych se v závěru dostal do tlaku. Nejprve Fai prudce hlavičkoval, jeho střela proletěla jen těsně nad břevnem. Co nedokázal on, to zvládl Konstantinos Laifis, jenž si naběhl na Jansův centr a hlavou rozhodl o vítězství Lutychu.

Oba celky jsou ovšem po tomto kole v nelichotivé pozici. V tabulce mají jen tři body a dvě kola před koncem tak ztrácí pět bodů na vedoucí duo Rangers, Benfica.

Více informací k zápasu

Rangers FC - SL Benfica 2:2

26.11.2020 21:00

Góly: 7. Scott Arfield, 69. Kemar Roofe - 78. Gonçalo Ramos, 81. Pizzi

Fotbalisté skotských Rangers opět naprosto selhali v závěrečné čtvrthodině a s portugalskou Benficou se rozešli smírně, v tuto chvíli po výsledku 2:2. Domácí i přesto mají na dosah postup do jarní fáze Evropské ligy, s osmi body se udrželi na druhé příčce o skóre za svým čtvrtečním rivalem a před zbývajícím duem ve skupině mají celkem dostatečný pětibodový náskok. Nicméně druhý zpackaný závěr zápasu jim může ještě hodně dlouho ležet v žaludku.

Svěřenci světoznámého trenéra Stevena Gerrarda vedli před třemi týdny v Lisabonu v poměru 3:1 a navíc disponovali početní výhodou, jenomže nakonec se museli smířit s nerozhodným výsledkem 3:3. Stejná situace se jim přihodila taktéž v Glasgow, kde ještě v 77. minutě drželi příznivý stav 2:0, avšak pak dvakrát inkasovali během necelých čtyř minut a sen o vítězství nad nesmírně silným portugalským konkurentem se tak rozplynul.

Domácí začali naprosto skvěle a po necelých sedmi minutách skórovali z první vážnější možnosti tohoto duelu. Po krásném centru z pravého křídla se probojoval k hlavičce Kemar Roofe a fantastický gólman Leite vyrazil balón nad sebe. Poté hlavičkoval z bezprostřední blízkosti Tavernier a orazítkoval břevno, další možnost dorážky následně dostal Scott Arfield a ten už z bezprostřední blízkosti snadno rozvlnil síť.

Skotský klub v následujícím průběhu skvěle bránil a protivníka prakticky k ničemu nepouštěl, obrázek hry se dlouho neměnil ani po změně stran. Rangers se přiblížili k důležitému tříbodovému zisku v 69. minutě. Kemar Roofe převzal nahrávku od Barišiče a napřáhl z dobrých dvaceti metrů, jeho úchvatný projektil zaplachtil přímo do bližší šibenice a naprosto bezmocný Leite se jen naprázdno proletěl vzduchem.

Benfica se vrátila do hry o bodový zisk zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Po velmi nenápadné akci a zmatcích v domácí defenzívě vystřelil Seferovič a gólman McGregor pouze vyrazil balón před sebe do nohy Taverniera, jenž hodně smolně zamířil do vlastní sítě. Na domácích byla od tohoto okamžiku znát mírná nervozita a Benfica toho dokonale využila v 81. minutě, jelikož skóre dorovnal tradiční kanonýr Pizzi.

Leite těsně předtím bravurně vyřešil ošemetnou situaci, po následné akci se Pizzi prosadil dokonce počtvrté v tomto ročníku základních skupin Evropské ligy. Nyní stál na konci naprosto úchvatné přízemní kombinace svých spoluhráčů a ze středu pokutového území soupeře nekompromisně zavěsil pod břevno.

Ve zbývajících minutách bylo na obou výběrech znát, že hlavně nechtějí udělat chybu a výsledek již proto zůstal stejný.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica (POR)422012:78
2.Rangers FC (SCO)42208:58
3.Lech Poznań (POL)41036:83
4.Standard Lutych (BEL)41033:93
Skupina E

PSV Eindhoven - PAOK Soluň 3:2

26.11.2020 21:00

Góly: 20. Cody Gakpo, 51. Noni Madueke, 53. Donyell Malen - 4. Fernando Varela, 13. Christos Tzolis

Když po pouhých třinácti minutách zvyšoval už na 2:0 pro PAOK Christos Tzolis, vypadalo s domácí družinou všelijak. Nizozemský celek ale předvedl ukázkovou bojovnost a po rychlém snížení nakonec ještě celý výsledek otočil a zvítězil. Dvě kola před koncem skupin se tak posunul na druhé místo za vedoucí Granadu, PAOK je třetí.

V Eindhovenu došlo na konfrontaci holandského a řeckého fotbalu v důležitém utkání, které mělo prozradit, kdo bude mít lepší výchozí pozici na postup ze skupiny. PAOK v domácím prostředí zvítězil vysoko 4:1 a Holanďané tak měli co oplácet. Případná porážka by jim výrazně zkomplikovala postupové ambice.

PAOK vstoupil do zápasu, jak nejlépe mohl. Domácí se nestačili ani rozkoukat a už prohrávali o dva góly. Po třech minutách otevřel skóre Christian Tzolis respektive Fernando Varela, když prvně jmenovaný napálil odražený balón na branku a díky Varelově teči skončil balón v síti. PSV s odpovědí neotálelo a po rohové kopu prodlužoval balón na tyč Zahavi a Donyell Malen hlavou vyrovnal. Radost Holanďanů byla zbytečná, protože pomezní sudí odmával ofsajd. Domácí po právu cítili křivdu, protože o žádné postavení mimo hru se nejednalo. Absence VARu byla v tomto případě fatální. Tím hůř, že PSV o tři minuty později inkasovalo druhý gól. Krásnou akci uvnitř šestnáctky zakončil zblízka Christos Tzolis a PAOK už vedl o dva góly.

I na druhou branku domácí rychle reagovali a tentokrát sudí ponechali vše tak, jak měli. Cody Gakpo se ve vápně opřel do balonu a trefil přímo Živkovićovi mezi nohy. PSV zvýšilo aktivitu a ještě do poločasu mohlo vyrovnat. Těsně před koncem vypálil Malen a Živković měl co dělat, aby po teči balón vytěsnil. Do šaten šli spokojenější hráči ze Soluně, nicméně před sebou měli ještě pořádnou šichtu a jak se ukázalo, ne úplně dobře ji zvládli.

Eindhovenu to tam po obrátce začalo padat. Nejprve v 51. minutě vyrovnal na 2:2 Noni Madueke. Po zpětné přihrávce Gakpa zůstal ve vápně neobsazený a střelou k tyči nedal Živkovićovi nárok. Za další dvě minuty pak dokonal obrat Donyell Malen, který dorazil do branky Zahaviho střelu. PAOK ztratil dvoubrankové vedení a najednou se zase musel tlačit dopředu. PSV ale bylo v laufu a dál podnikalo nebezpečné útoky. Řekové se ukázali být směrem dopředu bezzubí, měli sice fantastický začátek zápasu, ale dál už nic nepředvedli a z Holandska se vrací s nepořízenou. Výhra posunula PSV na druhé místo tabulky za Granadu, PAOK je v těsném závěsu třetí. Postupové šance však zůstávají nadále otevřené.

Více informací k zápasu

Granada CF - Omonia Nikósie 2:1

26.11.2020 21:00

Góly: 8. Luis Javier Suárez, 73. Alberto Soro - 60. Ernest Asante

Španělská Granada si užívá premiérovou účast v Evropské lize a je velmi blízko postupu do jarní vyřazovací fáze. Domácí porazili Omonii Nikósie 2:1 a v tabulce už mají deset bodů. Naopak další porážka je pro Kypřany komplikací, i když ani oni ještě nejsou bez šance na postup. V utkání se jednou asistencí zviditelnil i Jan Lecjaks.

Aby se Omonia objevila v jarní části, musel by se ve zbývajících dvou kolech stát malý zázrak. Předně Kypřané musejí oba své zápasy vyhrát a pak doufat v souhru ostatních výsledků.

Zpátky však k samotnému utkání na Estadio Nuevo los Cármenes. Domácí začali velmi dobře a po osmi minutách už svítila na světelné tabuli první změna skóre. Luis Javier Suárez obdržel na hranici pokutového území přihrávku, podíval se kam bude střílet a pak také učinil. Přesně mířená střela k tyči zapadla do sítě a Granada vedla 1:0. Domácí posléze kontrolovali hru, ale do dalších příležitostí se už nedostávali. Až před koncem prvního poločasu přihrával po skvělé narážečce Luis Javier Suárez na Roberta Soldada a ten pověst kanonýra prozatím nepotvrdil.

Ve druhém poločase se dostalo i na českého legionáře Jana Lecjakse, který přišel na trávník v 59. minutě a okamžitě měl prsty ve vyrovnávacím gólu. Jeho centr prolétl vápnem až k nohám Ernesta Asanteho, který pumelenicí pod břevno vyrovnal. Omonii to nevydrželo příliš dlouho, za třináct minut Alberto Soro vrátil vedení na stranu Granady. Fabiano nejprve vyrazil střelu Machíse, ale s dorážkou Sora nemohl nic dělat.

Omonia se v závěru pokusila o tlak, ale do nesnázích domácí celek nedostala. Granada si výsledek 2:1 udržela a upevnila si vedení na čele skupiny. Omonia zůstává poslední, ale její šance na postup ještě žijí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Granada CF (ESP)43106:210
2.PSV Eindhoven (NED)42027:96
3.PAOK Soluň (GRE)41217:55
4.Omonia Nikósie (CYP)40133:71
Skupina F

SSC Neapol - NK Rijeka 2:0

26.11.2020 21:00

Góly: 41. Matteo Politano, 75. Hirving Lozano

Neapol si snadno poradila s chorvatskou Rijekou. Doma udržela čisté konto a snad na počest Diega Maradony dvakrát skórovala. Díky tomu vede skupinu o dva body.

Neapol je teď v centru dění. Největší hvězda její historie, božský Diego Maradona, zemřel. Což italský klub samozřejmě hodně prožívá. Dnes stejně jako ostatní týmy nastoupil s černou páskou coby symbolem uctění jeho památky. Mnohem víc ji ale chtěl uctít dobrým výsledkem. V trochu béčkové sestavě se ale domácí zprvu trápili.

Šestá minuta nabídla dlouhý nákop dopředu, balon si po nepříliš povedeném odkopu hostí zpracoval Diego Demme a jeho tvrdá rána proskotačila jen těsně vedle brány. Neapol vědoma si své převahy nikam nespěchala, Rijeka naopak neměla dostatek kvality ani štěstí, aby brankáře Mereta ohrozila nějakou náročnější situací.

Větší množství centrů od domácích obránců sice splnilo svůj účel a dostalo se do vápna, ale to bylo všechno. Až do 41. minuty. V ní totiž Matteo Politano dostal krásný pas ze strany až na zadní tyč, kam si nabíhal. A protože tento ostrý centr nikdo nezastavil, Partenopei vedli před koncem poločasu o jednu branku - 1:0.

Rijeka se ale nevzdávala a ještě ve 44. minutě málem srovnala. Za míčem se hnal Lončar, který si sbíhal z druhé vlny. Balon se k němu snadno dostal a Lončar dokázal vypálit. Brankář Meret ale včas zaskočil a vyrazil míč mimo bránu. Nástup do druhé půle byl z pohledu Neapole hodně pomalý a první větší šanci si Partenopei vypracovali až v 72. minutě.

Po krásném pasu se do rány položil Andrea Petagna a míč z jeho kopačky jen těsně minul tyč! Šanci na druhou branku zahodil o minutu později také stoper Maksimović, jehož rána na zadní skončila nakonec jen v boční síti. Po další minutě už to ale Neapoli vyšlo. Brilantní pas za obranu od Insigneho chytil střídající Hirving Lozano a sám před Nevistićem si bez větších potíží poradil. V nastavení ještě nedal velkou šanci Insigne, jehož ránu z blízkosti brankář Nevistić chytil.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Real Sociedad 0:0

26.11.2020 21:00

Góly: -

Oba dva čtvrteční protivníci by se při případné výhře mohli přiblížit k účasti ve vyřazovací fázi Evropské ligy, ovšem po nerozhodném výsledku v poměru 0:0 je stále vše otevřené. Po výhře nad Rijekou se dostala do čela skupiny F italská Neapol s devíti body, Alkmaar i Real Sociedad momentálně mají na kontě o dva body méně a díky příznivějšímu skóre je na tom teď lépe nizozemský vicemistr. Stejně jako před třemi týdny nebyla k vidění nijak ofenzivní podívaná.

Nizozemský i španělský celek se především soustředily na pozornou práci v defenzívě a příliš vyložených možností k vidění nebylo. Úvodních pětadvacet minut se odehrávalo spíše v opatrnějším duchu, poté mohl z ničeho nic udeřit současný španělský lídr. Zpětná přihrávka z levé strany propadla až ke zcela zapomenutému Januzajovi, který však v jasné pozici naprosto selhal a ze čtrnácti metrů trestuhodně mířil příliš vysoko.

Domácí se poprvé ozvali krátce po odehrané půlhodině, kdy chytrá nahrávka z pravého křídla přistála na kopačce Koopmeinerse, s jehož tečovanou střelou si dokázal poradit připravený brankář Remiro. Ve zbývajícím průběhu úvodního dějství se již nic zásadního nepřihodilo a obrázek hry se příliš neměnil ani po změně stran. V 59. minutě se mohli svěřenci trenéra Arnheho Slota prosadit z rohového kopu.

Nejvýše do vzduchu vyskočil de Wit a vyprodukoval nepříjemnou hlavičkou, kterou však znovu zneškodnil pozorný Remiro. Za další čtyři minuty se Real Sociedad dožadoval odpískání pokutového kopu po pádu Oyarzabala, nicméně píšťalka severomakedonského rozhodčího Stavreva zůstala němá. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem mohl rozhodnout o úspěchu celku ze San Sebastiánu střídající Roberto López.

Ten se ani ne po osmi minutách strávených na trávníku postavil k přímému volnému kopu z dvaadvaceti metrů a pořádně protáhl gólmana Bizota, jenž vytěsnil míč do strany. V 88. minutě se naopak chtěl stát hrdinou Alkmaaru teprve dvacetiletý forvard Aboukhlal, jenomže ve stoprocentní příležitosti pálil z deseti metrů těsně nad břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)43015:29
2.AZ Alkmaar (NED)42115:27
3.Real Sociedad (ESP)42112:17
4.NK Rijeka (CRO)40042:90
Skupina G

SC Braga - Leicester City 3:3

26.11.2020 18:55

Góly: 4. Al Musrati, 24. Paulinho, 90. Fransérgio - 9. Harvey Barnes, 79. Luke Thomas, 90+5. Jamie Vardy

Velmi divoký zápas byl k vidění v portugalské Braze, kde padlo hned šest branek a oba celky se nakonec rozešly smírně po netradičním výsledku 3:3. Domácí přitom v důležitém čtvrtečním duelu hned třikrát vedli o jednu trefu, jenomže v páté nastavené minutě je o výhru připravil tradiční hostující kanonýr Jamie Vardy. "Lišky" si zásluhou této trefy definitivně zajistily postup do vyřazovací fáze Evropské Ligy a s deseti body mají na dosah i první místo.

Domácí hráli od samého začátku velmi odvážně a bylo na nich vidět, že favorizovanému anglickému rivalovi chtějí vrátit tři týdny starý neúspěch v poměru 0:4. Díky nečekané porážce řeckého AEK však také mají blízko k postupu mezi dvaatřicítku nejlepších, se sedmi body jsou druzí a ve dvou zbývajících utkáních jim k udržení stávajícího postavení stačí jedna výhra. To samé platí v případě Leicesteru, aby bez ohledu na ostatní výsledky skončil první.

Braga začala naprosto fantasticky a do vedení se dostala již po necelých čtyřech minutách. Po rychlé akci na pravém křídle byl hned dvakrát zablokován Medeiros, pak se ale z dobrých pětadvaceti metrů opřel do odraženého balónu Al Musrati a jeho skákavý pokus ukázkově zapadl do levého spodního rohu. Hosté na sebe nenechali čekat s odpovědí příliš dlouho a ani ne o pět minut později srovnali stav.

Harvey Barnes obdržel přesně načasovanou přihrávku do volného prostoru od Iheanacha a z první chladnokrevně zavěsil pod břevno. Ve vysokém tempu se pokračovalo také v následujícím průběhu a svěřenci trenéra Carlose Carvalhala si vzali zpět ztracený náskok ve 24. minutě. Horta převzal míč na hranici ofsajdu a zjevil se sám před brankářem Schmeichelem, pak zpětnou nahrávkou ještě našel lépe postaveného Paulinha a ten nezaváhal.

Za další tři minuty po obrovské hrubce Bruna Viany mohl skórovat Ünder, nicméně zblízka si na famózního gólmana Matheuse nepřišel. Zhruba pět minut před přestávkou předvedl na opačné straně velmi nejistý zákrok Schmeichel, ovšem své zaváhání okamžitě napravil a brilantně zneškodnil dorážku Paulinha. Ve 44. minutě se hostující strážce opět blýskl, tentokráte odvrátil okamžitou ránu aktivního Brazilce Paulinha na rohový kop.

Leicester byl blízko ke druhému vstřelenému gólu krátce po odehrané hodině, ale famózní Matheus jeho kroucený pokus z necelých dvaceti metrů vyrazil do strany. Ihned na to ani ne po minutě strávené na trávníku rozvlnil síť Vardy, avšak jeho trefa nemohla platit kvůli ofsajdovému postavení. Přesně v polovině druhého dějství znovu neměl štěstí Paulinho, jehož prudkou hlavičku směřující pod horní tyčku bravurně vytáhl Schmeichel.

Mírný favorit se přeci jen dočkal čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem. Tečovaná přihrávka Maddisona z levé strany propadla k zapomenutému Thomasovi, který z bezprostřední blízkosti přeci jen pokořil pozdě zasahujícího Matheuse - 2:2. Braga se v žádném případě nevzdala a v poslední minutě základní hrací doby ji přiblížil k nesmírně cennému skalpu střídající Fransérgio.

Zkušený třicetiletý záložník se po výtečné práci Galena zjevil v levém rohu brankového území a z mírného úhlu překonal naprosto bezmocného Schmeichela. Jenomže v poslední možnou chvíli měl závěrečné slovo Vardy, když se díky nezištné nahrávce Albrightona zjevil u vzdálenější konstrukce a stoprocentní příležitostí nepohrdl, Matheus byl naprosto bez šance.

Více informací k zápasu

AEK Atény - Zarja Luhansk 0:3

26.11.2020 18:55

Góly: 61. Artem Hromov, 75. Vladyslav Kabajev, 85. Vladlen Jurčenko (pen.)

První body v základní skupině Evropské ligy si připsali fotbalisté Luhansku. Ti vyhráli na hřišti AEK Atény 0:3, přičemž všechny branky vstřelili po pauze. Jmenovitě to byli Gromov, Kabajev a Jurčenko.

První poločas se nesl ve znamení nudy, když ani jeden z gólmanů nemusel chytat žádnou střelu. Největší vzrušení přišlo hned ve čtvrté minutě, kdy domácí Livaja po standardní situaci nastřelil tyč.

Po přestávce už toho bylo k vidění mnohem víc akce. V padesáté minutě předvedl zbytečný faul Šachov, který trefil protihráče ve výskoku loktem a po zásluze uviděl žlutou kartu. A jelikož to byla v utkání již druhá, musel odejít do sprch.

Trvalo to asi deset minut, než Zarja tuto hloupost potrestala. Od levého rohového praporku přiletěl do malého vápna centr, který gólman vyboxoval jen pod sebe, odkud Arťom Gromov snadno dorazil do prázdné brány.

Čtvrt hodiny před koncem hosté své vedení zdvojnásobili. Na hranici pokutového území si skvělým způsobem navedl míč na střelu Vladyslav Kabajev, který následně vypustil projektil svou levačkou a přesně ke vzdálenější tyči skóroval.

Po pětaosmdesáti minutách hry se domácí dopustili faulu v pokutovém území, což neuniklo zraku sudího, jenž nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Vladlen Jurčenko, jenž s naprostým přehledem proměnil a zpečetil na konečných 0:3.

Oba týmy tak zatím získaly body jen za úspěchy ve vzájemných zápasech, v tabulce tak výrazně zaostávají. Zatímco ony mají na kontě tři body, druhá Braga jich má sedm a první Leicester je mimo dosah na desíti. Trochu ve výhodě je AEK, který hned příští týden přivítá Bragu na svém hřišti a může se dotáhnout na rozdíl jednoho bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City (ENG)431012:410
2.SC Braga (POR)42118:87
3.AEK Atény (GRE)41035:93
 Zarja Luhansk (UKR)41035:93
Skupina H

Sparta Praha - Celtic FC 4:1

26.11.2020 18:55

Góly: 27. Dávid Hancko, 38. Lukáš Juliš, 80. Lukáš Juliš, 90+4. Srdjan Plavšić - 15. Odsonne Édouard

Stále reálnou naději na postup do jarní fáze Evropské ligy má pražská Sparta. Ta sice s Celticem prohrávala po brzké brance Edouarda, ještě do poločasu ale otočila Hanckem a Julišem, poslední jmenovaný se prosadil i ve druhé půli, načež Plavšić upravil na konečných 4:1.

Oproti prvnímu vzájemnému utkání v Celtic Parku provedl Václav Kotal několik změn. Rozhodl se hrát na tři stopery, tudíž Plechatého s Pavelkou ve středu obrany doplnil Hancko, jenž původně hrál na levé straně, kam se přesunul Hanousek. Pravý kraj nadále obstarával Vindheim, hodně se však zatřáslo středem zálohy. S Krejčím tam tentokráte nenastoupili Sáček a Karabec, nýbrž duo Dočkal, Trávník. Na lavičku šel krajní záložník Polidar, druhý z nich Karlsson se přesunul k Julišovi do útoku. Čtyřikrát sáhl do sestavy hostující kouč Lennon. Tři z těchto výměn proběhly v obranné řadě, kde Frimponga, Duffyho a Bittona nahradili Abd Elhamed, Jullien a Ajer. Tvorbu hry tentokrát kouč svěřil Ntchamovi na úkor Rogice.

Jako první se přitom z gólu radovali hosté, kteří měli po debaklu v prvním zápase co odčiňovat. Odsonne Edouard dostal po čtvrthodině přihrávku za obranu, akci ovšem ještě trochu zpozdil a dvěma zasekávačkami kolem Hancka se dostal do střelecké pozice, načež propálil Nitu na zadní tyč.

Na vyrovnání se však na Letné nemuselo čekat příliš dlouho. Dočkalem zahraný rohový kop sice odhlavičkoval bránící hráč, ovšem jen k Pavelkovi. Ten jej ještě šikovně prostrčil Dávidu Hanckovi, který z druhého dotyku ranou k tyči překonal brankáře a odčinil tak ne zrovna nejlepší bránění u inkasované branky.

V osmatřicáté minutě sparťani dokonali obrat, a byl to kdo jiný než hlavní kat Celticu Lukáš Juliš. Vše začalo na pravé straně, odkud po zemi přihrával do malého vápna Dočkal. Obránci spoléhali na to, že si pro balón v klidu dojde gólman Bain, ten však zůstal stát na čáře a pustil balón právě k Julišovi, jenž jej snadno doklepl za Bainova záda. Další trefu mohl ještě před přestávkou přidat Krejčí, jehož hlavička po standardní situaci skončila na tyči.

Krátce po návratu ze šaten mohlo být srovnáno poté, co se exekuce přímého kopu ujal Edouard. Ten poslal balón skrz špatně stojící zeď, chybu svých spoluhráčů napravil výtečným zákrokem Nita. Edouard dostal další příležitost ke skórování po hodině hry, když si vyměnil míč s Ntchamem a následně selhal tváří v tvář Nitovi.

Po osmdesáti minutách hry se Letenští uklidnili, a to díky třetí brance. Rychlý protiútok vedl po levé straně Moberg Karlsson, který přenesl hru na svého parťáka z ofenzivy Lukáše Juliše, jehož volej letěl mimo dosah Baina a skončil za brankovou čarou. Bain pak předvedl další obrovské zaváhání, když nezvládl rozehrávku a nechal se obrat Karlssonem. Naštěstí pro něj a jeho tým stihl ještě tygřím skokem zamezit švédskému forvardovi ve skórování.

Namísto snížení stavu celkem z Glasgow zatloukla Sparta ve čtvrté minutě nastavení pověstný hřebíček do rakve. Opět to bylo díky rychlému přechodu z obranné poloviny na útočnou, Srdjan Plavšić pak překonal vybíhajícího Baina, obešel i McGregora a do poloprázdné brány zakončil.

Zatímco Celtic tak už přišel o šanci na postup, Sparta je nadále ve hře. Ztrácí totiž jen bod na AC Milán a dva na vedoucí Lille.

Více informací k zápasu

Lille OSC - AC Milán 1:1

26.11.2020 18:55

Góly: 65. Jonathan Bamba - 46. Samuel Castillejo

Druhé utkání mezi Lille a AC Milán skončilo remízou 1:1. Milánští se ujali vedení brankou Samuela Castilleja, ale domácí Dogy zaslouženě vyrovnaly prostřednictvím Jonathana Bamby. Situace se i díky výhře Sparty nad Celticem dramatizuje a ve hře o postup zůstávají tři týmy. Vedení si o bod udrželo Lille právě před milánským soupeřem. O další dva body zpět je Sparta.

AC Milán dorazil do Francie bez zraněného Zlatana Ibrahimoviće a trenérského dua Pioli - Murelli. V roli hlavního kouče se tak objevil stejně jako v ligovém zápase proti Neapoli Daniele Bonera. Jeho protějšek Christopher Galtier zase nemohl využít služeb Portugalce Renata Sanchese. Lille v prvním zápase vyhrálo na San Siru 3:0 a italský gigant měl co oplácet.

Utkání bylo od začátku poměrně opatrné a svázané taktikou. První varování vyslal směrem na Donnarummu až po několika minutách útočník Yazici, když se po chybě Tonaliho dostal rychle do zakončení, ovšem svatyni netrefil. Milán nebyl směrem dopředu nijak zvlášť aktivní a před koncem prvního poločasu se dostal pod tlak domácích. Araújo zkoušel technicky překvapit Donnarummu, ale ten vyrazil balón na rohový kop. Krátce na to se Yazici dokázal uvolnit přes Kjaera, ovšem v zakončení nebyl přesný. Do třetice pak donutil k výtečnému zákroku Donnarumu aktivní Araújo. Převážně taktická bitva v prvním poločase žádný gól nepřinesla.

Galtier ani Bonera se nerozhodli využít střídání a do druhého poločasu vstoupily obě jedenáctky beze změn. To však nezabránilo rychlé změně skóre. Hned ve 46. minutě vyslal lahůdkovou přihrávku rozeběhnutému Rebićovi Tonali. Chorvatský útočník postupoval sám na Maignana, ale rozhodl se nezakončovat, počkal na náběh Castilleja, který pak bez problému trefil odkrytou branku.

Nicméně milánské vedení vydrželo jen do 65. minuty, než David sklepl balón pro Jonathana Bambu a jeho střela s pomocí Kjaerovy teče skončila za zády Donnarummy. Vzhledem k průběhu utkání byl nerozhodný stav pro obě strany zasloužený. Zápas poté znovu nabral předchozí tempo, navíc plichta stačila oběma účastníkům a ti se nikam nehrnuli. Ve zbytku utkání už se žádná velká šance nekonala a oba celky tak získávají po bodu. AC Milán znovu Lille neporazil a situace ve skupině H se i díky vítězství Sparty dramatizuje. V příštím kole Rossoneri přivítají na San Siru Celtic a Lille čeká domácí utkání se Spartou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC (FRA)422010:48
2.AC Milán (ITA)42117:57
3.Sparta Praha (CZE)42029:96
4.Celtic FC (SCO)40135:131
Skupina I

Maccabi Tel-Aviv - Villarreal CF 1:1

26.11.2020 18:55

Góly: 47. Aleksandar Pešić - 45. Alejandro Baena

Villarreal se ještě jistým postupujícím do další fáze Evropské ligy nestal. Na půdě Maccabi uhrál totiž pouze plichtu, přišel o svou stoprocentní bilanci, a protože do karet mu nehrál ani výsledek souběžně hraného klání Karabachu se Sivassporem, bude si muset na své oslavy počkat. Aktuálně disponuje čtyřbodovým náskokem na třetí příčku.

Žlutá ponorka potřebovala udělat ještě poslední krok k tomu, aby se mohla radovat z předčasného úspěchu po čtyřech kolech, skutečnost udržení se na prvních dvou příčkách bez ohledu na zbývající program jí ovšem mohla zaručit jedině výhra. I proto, že Maccabi zkraje listopadu skolila doma snadno čtyřmi brankami, plnila v Izraeli roli jednoznačného favorita.

Oběma mužstvům se v rámci prvního poločasu v ofenzívě opravdu moc nedařilo. Šancí bylo vážně poskrovnu, čili ten nejzásadnější moment přišel na řadu až těsně před přestávkou. Bacca si ve středu pole všiml, že může poslat snadnou přihrávku na Álexe Baenu, ten se najednou ocitl zcela sám před brankářem Danielem, jehož bez větších obtíží překonal.

Nicméně jak dobře zakončil Villarreal dějství první, tak bídně vstoupil do toho druhého. Svěřencům trenéra Giorgose Donise se podařilo vyrovnat už ve 47. minutě poté, co Dor Peretz sklepl míč hlavou v šestnáctce pro nehlídaného Pešiče, ten měl dostatek času a prostoru pro střelbu, a z halfvoleje z hranice brankového území nasměroval svůj pokus pod břevno.

Domácí dokonce nebyli daleko od zaznamenání druhého gólu, avšak Pešič tentokráte nebyl úspěšný v koncovce a z rychlého brejku zamířil pouze vedle brány. Mužstvo kouče Unaie Emeryho se do útoku nikterak nehnalo, nijak nereagovalo ani během vlastní krátké početní výhody, to když v závěru červenou kartu inkasoval Saborit za postrkování s Rubénem Peňou.

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - Sivasspor 2:3

26.11.2020 18:55

Góly: 8. Abdellah Zoubir, 51. Uroš Matić - 40. Arouna Koné, 58. Olarenwaju Kayode, 79. Arouna Koné

Karabach nebodoval ani ve čtvrtém zápase v řadě, a ačkoli souboj se Sivassporem neměl rozehraný vůbec špatně, nakonec rozhodl o svém předčasném neúspěchu v hlavní fázi Evropské ligy. Nejenže už nemůže postoupit do jarního play-off, dokonce je jasné, že skončí v tabulce poslední, neboť získal zároveň také horší vzájemné zápasy právě s tureckým sokem.

Hostující trenér Riza Calimbay neměl před tímhle důležitým duelem, kterým reálně oživil šance na postup do další fáze evropských pohárů, vůbec jednoduchou úlohu. Oproti ligovému klání na hřišti Karagümrüksporu udělal pouze dvě změny v sestavě, a to z jediného prostého důvodu. Neměl zkrátka na výběr, neboť proti Karabachu měl k dispozici jen patnáct hráčů.

Jeho mužstvo totiž setnuly problémy s koronavirem, a tak na hřiště nemohl poslat zásadní prvky v podobě Faycala Fajra, Olarenwajua Kayodeho i Mustafy Yatabarého. Ve finále však i domácí stratég Gurban Gurbanov musel pracovat pouze s okleštěným složením. Měl na lavičce náhradníků jen pět hráčů, také jeho kabinu pravděpodobně zasáhla nemoc COVID-19.

Do utkání lépe vstoupili domácí, kteří se hned v 8. minutě ujali vedení. Matič ze středového kruhu vyslal parádní kolmici na rozeběhnutého Zoubira, ten zleva naběhl do pokutového území, odkud nasměroval míč po zemi přesně ke vzdálenější tyčce. Na druhé straně se v 15. minutě snažil o vyrovnání Koné, jeho hlavičku ovšem polapil gólman Mähämmädälijev.

Své odměny se Sivasspor dočkal až pět minut před obrátkou. Bránící Garajev ve vzduchu na čáře šestnáctky trefil rukou do obličeje podnikajícího Öztekina, který se ani neskácel na zem, a sudí Kehlet nařídil poměrně dost přísnou penaltu. K té se postavil Koné, a ačkoli směr jeho zakončení Mähämmädälijev vystihl, balón v cestě za brankovou čáru zkrátka nestačil zastavit.

V 51. minutě celek z Ázerbájdžánu vsítili svůj druhý gól díky Matičovi, který z hranice vápně propálil vše, co mu stálo ve výhledu, hosté se každopádně nevzdali a strhli ve finále výhru ve svůj prospěch. V 58. minutě se trefil Kayode těsně po svém příchodu na trávník, to když hlavou využil pas Öztekina, a v 79. minutě zacílil Koné na bližší tyčku po pobídce Ciftciho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)431013:510
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)42114:67
3.Sivasspor (TUR)42029:96
4.Qarabağ Ağdam (AZE)40043:90
Skupina J

Tottenham Hotspur - Ludogorec Razgrad 4:0

26.11.2020 21:00

Góly: 16. Carlos Vinícius, 34. Carlos Vinícius, 63. Harry Winks, 73. Lucas Moura

Tottenham plynule navázal na minulé vítězství v Premier League nad Manchesterem City, a ačkoli domácí stratég José Mourinho již před utkáním naříkal nad ztrátou čerstvě zraněného Tobyho Alderweirelda, i bez něj si jeho svěřenci poradili doma hladce s Ludogorcem. Ten tak kvůli této porážce přišel definitivně o možnost usilovat o postup do další fáze Evropské ligy.

Dost se toho v rámci tohoto měření sil napovídalo o tom, v jaké sestavě nakonec mužstvo kouče Stanislava Genčeva nastoupí. Údajně totiž razgradský výběr citelně zasáhly problémy s nemocí COVID-19, ve finále se však konečné absence nepočítaly ve velkém. Hosté každopádně tahali v Londýně jasně za kratší konec, a zůstávají tak bodově stále nasuchu.

Bulharský celek si tenhle výsledek za rámeček určitě nedá už jen z toho důvodu, že za celých devadesát minut ani jednou jedinkrát nevystřelil na bránu. A to nezaznamenal byť jeden jediný zablokovaný či nepřesný pokus! Zato domácí si v útoku pořádně zařádili. Dohromady vyprodukovali pětadvacet střel na bránu, drželi také daleko více míč na svých kopačkách.

Již v 7. minutě se snažil s průběžně bezgólovým skóre něco udělat Bale, v rámci přímého volného kopu ovšem zamířil jen mimo, a o tři minuty později hlavičkoval do zámezí. Až Carlos Vinícius v 16. minutě byl v koncovce tím úspěšným, to když přebral Alliho kolmici, tečovanou stoperem Grigorem, a sám poté brankáře Ilieva překonal do jeho protipohybu.

Útočná snaha Spurs nevymizela ani ve chvílích následujících, ve 21. minutě levačkou zase netrefil kýžený a chtěný prostor mezi třemi tyčemi Bale, ve 27. minutě nenašel správnou mušku Winks. Ve 33. minutě se snažil náskok navýšit taktéž Davies, měl ovšem smůlu, že orazítkoval pouze brankovou konstrukci. Až o minutu později zase úřadoval Carlos Vinícius,

Nejprve ze střední vzdálenosti vypálil Ndombélé, Iliev na tuhle situaci reagoval povedeným zákrokem, jenže balón vyrazil jen k nohám Alliho, který ho pak adresoval svému spoluhráči, a ten neměl problém trefit prázdnou bránu. Po přestávce The Lilywhites trochu ve svém tempu polevili, ale i tak prokazovali, že fotbalově jsou na jiné úrovni než malátný Ludogorec.

V 57. minutě se snažil zapsat na střeleckou listinu Bale, tomu však prostě nebylo přáno, jelikož z blízkosti ho vychytal účelně Iliev. Avšak ten přece ještě dvakrát kapituloval. A nutno říci, že v prvém případě šlo o dost bizarní záležitost. Davies rozehrál míč z autu Winksovi, ten ho pak chytře napálil skoro přes půl hřiště a překonal značně překvapeného soka v rukavicích.

V 73. minutě přišel na řadu poslední zásadní okamžik tohoto klání, které rozhodlo o tom, že po čtyřech odehraných kolech se na prvních dvou pozicích v tabulce objevil jak Tottenham, tak Antverpy, které mimo jiné skolily linecký LASK. Carlos Vinícius si připsal rovněž asistenci, neboť po jeho pobídce z vápna zacílil pravačkou ke vzdálenější tyči Lucas Moura.

Více informací k zápasu

LASK Linz - Royal Antverpy FC 0:2

26.11.2020 18:55

Góly: 53. Lior Refaelov, 83. Pieter Gerkens

Z hlediska postupové matematiky velmi důležitý zápas byl k vidění v Linci. LASK i Antverpy měly stejně jako Tottenham na kontě šest bodů, toto utkání nakonec skončilo výsledkem 0:2 ve prospěch belgického celku. Brankami se o to zasloužili Refaelov a Gerkens.

Během první čtvrthodiny se každý z týmů dostal do jedné příležitosti. Nejprve domácí Michorl zahrával přímák z pozice vhodné spíše pro centr, on ale střelou na bránu překvapil gólmana, který horko těžko vyrazil na roh. Na druhé straně pronikl za obranu Refaelov, který ztroskotal na Schlagerovi.

Po čtvrtině utkání Butez pokazil rozehrávku, následný pokus Ranftla ovšem mířil mimo prostor tří tyčí. Nedlouho po něm zahrozil i De Laet, který po rohovém kopu poslal balón hlavou jen pár centimetrů vedle tyče.

Klíčový moment zápasu přišel po pěti minutách druhé půle. De Laet obešel Traunera, jenž jej poslal k zemi, a jelikož byl posledním hráčem, znamenalo to pro něj červenou kartu. Antverpy toho využily hned z následného přímého kopu. Lior Refaelov jej poslal tak, že jej zeď tečovala do protipohybu gólmana. Ten se na balón už jen podíval.

Hra se na několik následujících desítek minut uklidnila, až ve třiaosmdesáté minutě přidali hosté druhý zářez. Lukaku odcentroval přesně na hlavu Pietera Gerkense, proti jehož pokusu se Schlager natahoval marně. Okamžitě mohl přidat třetí branku Ampomah, jenž po pohledné individuální akci zakončil nepřesně.

V tabulce skupiny J tak Antverpy spolu s Tottenhamem vedou s devíti body na kontě, LASK je o tři body pozadu a s nevýhodou vzájemného zápasu oproti Antverpám. Ludogorec je pak bez bodu beznadějně poslední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)430110:29
2.Royal Antverpy FC (BEL)43015:29
3.LASK Linz (AUT)42025:86
4.Ludogorec Razgrad (BUL)40045:130
Skupina K

CSKA Moskva - Feyenoord Rotterdam 0:0

26.11.2020 18:55

Góly: -

CSKA se nepovedlo vyhrát, přestože hrálo prakticky celý druhý poločas v početní výhodě. Feyenoord toho směrem dopředu moc nepředvedl a s bodem bude nejspíš spokojen.

Feyenoord minulé utkání s CSKA zvládl lépe a soupeři dal tři branky. Dnes to chtěl dokázat znovu, aby vylepšil své postavení v tabulce. Před utkáním mu patřilo až třetí místo. Stále na tom ale hosté nebyli tak špatně jako domácí celek. Moskevský klub totiž sídlil až na posledním místě. Takže bylo jen logické, že do zápasu vstoupil aktivněji.

Už v osmé minutě málem otevřel skóre utkání mladý střelec Nikola Vlašić, jenž se odhodlal k přízemní střele z hranice šestnáctky. Jeho rána jen těsně prosvištěla kolem tyče brankáře Marsmana. Toho posléze pořádně protáhl domácí Ivan Obljakov, kterému adresoval krásnou průnikovou nahrávku opět Vlašić. Avšak také Obljakova rána zamířila s přispěním brankáře mimo.

Feyenoord se začal aspoň trochu probírat deset minut před koncem první půle. Bart Nieuwkoop se dostal ke střele z levé strany šestnáctky, kterou vyboxoval Akinfejev. Ten pak musel likvidovat také dorážku Jörgensena.

Poslední slovo první půle měl brankář Akinfejev, který musel do akce poté, co centr Kökçüa zakončoval hlavou Nieuwkoop. Začátek druhé půle začal z pohledu hostí nejhůř jak mohl. Nicolai Jörgensen při výskoku na hlavičku zasáhl loktem do hlavy Magnússona a rozhodčí Tohver ho okamžitě vyloučil!

Z početní převahy se CSKA snažilo vykřesat gól co nejdřív a povedlo se mu to aspoň na chvíli v 65. minutě. Střídající Ilja Škurin si naběhl na pas do vápna a po vyražení brankářem se dostal k dorážce. Jenže stál v ofsajdu, takže gól platit nemohl. Deset minut před koncem byl blízko vedoucí trefě Čalov, jenže jeho tvrdou ránu Marsman bez větších potíží chytil.

Více informací k zápasu

Wolfsberger AC - Dinamo Záhřeb 0:3

26.11.2020 18:55

Góly: 60. Lovro Majer, 75. Bruno Petković, 90. Luka Ivanušec

Dinamo udrželo i počtvrté v rámci hlavní fáze Evropské ligy čisté konto, zachovalo si zároveň svou neporazitelnost ve skupině, a protože Wolfsberg porazilo také podruhé, výrazně se přiblížilo jarnímu play-off. Zatímco zkraje listopadu chorvatský celek svého protivníka skolil nejtěsnějším možným způsobem, v nynějším případě zaznamenal hned tři přesné zásahy.

Nutno ovšem říci, že svěřenci trenéra Zorana Mamiče nemají po tomto vítězství ještě zdaleka vyhráno, neboť je ještě čekají souboje na půdě rotterdamského Feyenoordu a pak ten domácí s moskevským CSKA. Narazí tedy na soupeře notně ostřílené evropskými poháry. Disponují každopádně slušným čtyřbodovým náskokem na třetí místo, které okupuje právě Wolfsberg.

Mužstvo kouče Ferdinanda Feldhofera výrazně nezvládlo především poslední třetinu zápasu. Do té chvíle drželo s chorvatským sokem krok, už v prvním poločase každopádně Dinamo ukázalo svou nebezpečnost. Jenže ve 42. minutě neproměnil svou příležitost Petkovič, jehož vychytal Kuttin, a jen o minutu později na domácího muže v rukavicích nevyzrál ani Ademi.

Rakouský výběr ani po přestávce nepůsobil v ofenzívě nikterak dobrým dojmem, naopak Purgeri začali svoje možnosti proměňovat. V 60. minutě ještě bránící Novak stačil míč odvrátit před dotírajícím Lauritsenem, jenže pouze k nohám Majera, jenž z vyložené pozice pohotově překonal Kuttina. Marně se snažil Wolfsberg na tenhle inkasovaný gól reagovat.

O čtvrthodinu později se přitom hosté ujali dvoubrankového vedení, to když Ademi až nečekaně snadno vlétl do pokutového území, včas stačil přihrát Petkovičovi, který poté zacílil do prázdné brány. Výhru záhřebskému klubu pojišťoval ještě v nastavení Ivanušec, jemuž balón prostrčil Ademi, a následná technická střela skončila přesně u vzdálenější tyčky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dinamo Záhřeb (CRO)42204:08
2.Feyenoord Rotterdam (NED)41214:55
3.Wolfsberger AC (AUT)41125:64
4.CSKA Moskva (RUS)40312:43
Skupina L

KAA Gent - FK Crvena Zvezda 0:2

26.11.2020 18:55

Góly: 2. Njegoš Petrović, 58. Nemanja Milunović

Belgický Gent doma podtrhl bídu v Evropské lize a postupové brány se mu definitivně uzavřely porážkou od Crvené Zvezdy. Srbové udeřili v samotném začátku utkání a druhý gól přidali po změně stran. Nejprve se trefil Njegoš Petrović a druhý gól obstaral Nemanja Milunović.

Domácí tým měl sice po celý zápas větší převahu i častěji střílel, ale prosadit se na rozdíl od soupeře nedokázal. Efektivita byla nakonec rozhodujícím faktorem.

Gent měl vůbec poslední šanci se svou situací něco udělat, ale do zápasu vstoupil tím nejhorším možným způsobem. Už ve 2. minutě napřáhl za šestnáctkou Njegoš Petrović a Bolata doslova nachytal na švestkách. Rána to sice byla povedená, ale Bolat ji mohl chytit. Crvena Zvezda se tak rychle ujala vedení a pozice Belgičanů se zase o něco zhoršila. Domácí sice začali přebírat iniciativu a hostům moc často nepůjčovat balón, chyběl ale překvapivý moment a zakončení. Až před koncem poločasu přilétl do vápna Srbů centr a po hlavičce Bukariho předvedl vynikající zákrok brankář Borjan.

Do druhého poločasu už nenastoupil Botaka, kterého nahradil Castro-Montes a Gent pokračoval v hledání skulinek uvnitř bělehradské defenzívy. Žádné vyrovnání se ale nekonalo a místo toho Crvena Zvezda vstřelila druhý gól. V 58. minutě se po rohovém kopu Nabouhaneho prosadil Nemanja Milunović a s Gentem už to vypadalo skutečně zle.

Indiáni se sympaticky nevzdávali, jenomže jim chyběl klid v zakončení. Ve vyložené pozici selhal Kums a to byla poslední kapka. Nic dalšího už si Gent nevytvořil a po domácí porážce už nemůže postoupit. Gent bude příštím soupeřem Liberce, zatímco Hoffenheim se představí v Bělehradě.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - TSG Hoffenheim 0:2

26.11.2020 18:55

Góly: 77. Christoph Baumgartner, 89. Andrej Kramarić (pen.)

Sympatický výkon předvedl v domácím utkání proti Hoffenheimu Liberec, nakonec ale německému soupeři podlehl 0:2. Mohly za to chyby jednotlivců, nejprve Nguyen propustil slabou Baumgartnerovu střelu, následně Mara hloupou rukou umožnil skórovat z penalty Kramarićovi.

Severočechům se oproti pětigólovému debaklu v Hoffenheimu uzdravilo několik koronavirem nakažených hráčů, z čehož také vyplynulo mnoho změn v sestavě. Do brány se vrátil Nguyen, jenž tak nahradil Hasalíka, do obranné čtveřice se namísto Pourzitidise postavil Jugas. Ve středu zálohy doplnili Maru Chaluš se Sadílkem, a nikoliv Nešický s Hromadou, na křídlech se namísto Cancoly a Koska představilo duo Pešek, Mosquera a v útoku nepobíhal Rondić, nýbrž Júsuf.

Začátek utkání se nesl ve velmi opatrném duchu, favorit z Hoffenheimu poprvé zahrozil až po půlhodině. Po rohovém kopu a hlavičce Baumgartnera zachránila Liberec branková konstrukce. Tentýž hráč po stejné standardní situaci později ztroskotal na Nguyenovi, stejně tak si domácí gólman vyšlápl na Klausse.

Ani po přestávce stále nepřicházel tlak německého celku, naopak po sedmdesáti minutách nebyl daleko od skórování Slovan. Chalušovi ovšem po standardní situaci chybělo pár centimetrů k tomu, aby dosáhl na míč.

Namísto senzační radosti domácích ale první gól vstřelili hosté. Aktivní Christoph Baumgartner se dostal k balónu po Bogardeho centru, následně z druhého doteku vypustil krkolomnou střelu. Ta ale Nguyena zaskočila a pomaličku zaplula za jeho záda.

Slovan se ihned začal hnát za vyrovnáním, jako první prověřil Baumanna Sadílek, který to zkoušel technickým obstřelem na zadní tyč. Následně vznikl v pokutovém území pořádný závar, z něhož ale ani Rabušc, ani Mara a ani Sadílek nedokázali vytěžit gól.

Po chvíli přišlo na opačném konci hřiště trestuhodné zaváhání Kamso Mary, který po rohovém kopu nesmyslně sáhl po balónu, který se snažil vyboxovat Nguyen. To neuniklo zraku sudího, který nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Andrej Kramarić, jenž na druhou stranu, než skákal gólman, proměnil.

Hoffenheim tak nadále neztratil ani bod a s přehledem a předstihem si zajistil postup, naopak Liberec ze třetího místa zachrání už jen zázrak. Musel by zvítězit proti Gentu, Crvena Zvezda podlehnout Hoffenheimu a ve vzájemném střetu proti bělehradskému celku vyvážit úvodní porážku 5:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.TSG Hoffenheim (GER)440013:112
2.FK Crvena Zvezda (SRB)43019:49
3.Slovan Liberec (CZE)41032:123
4.KAA Gent (BEL)40042:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
h8_sfatto

trenér Gentu dělá radost všem fandům "východoevropského fotbalu", jen tak dál Wim De Decker a skončíš jako Boris Becker, Sparta nezklamala, Schick dal gól, provinční Lingr trefu života,Putinův tým jede,Villareal nejede a old cunt Sofii nepomohl, proč tedy Putin radši nezachraňuje CSKA ? A co na to Jan Tleskač ?

Reagovat
LokoLFC

FC Koeficient

Reagovat
stas87

Tak dnesok aspon ciastocne zachranil Rapid, inak zly tyzden pre rakusky futbal. Wolfsberger aj LASK este ziju, ale u oboch je to uz skor nerealne, aby postupili. Salzburg nemal prehrat vcera, odohral dobry zapas v AA ale narozdiel od Werderu z toho nic nevytazil a Loko este vezie bod. Vyhrat v Moskve mozu, ale musi mat vyssiu efektivitu, na Wande nemali tiez daleko k bodu.

Demirbay kopol priamak fakt exkluzivne.

Reagovat
Elliasson

Doufám, že v Moskvě Wolfsberg nevyhraje. CSKA má docela dost smůly, kromě zápasu s Feyenoordem.

Reagovat
smazaný uživatel

Koefientus!!!

Reagovat
20DollarsInMyPocket

</b>

Reagovat
Pablos

Proč je Slavia za Levekursenem v tabulce, když oficiálně je na prvním ?

Reagovat
Shevchenko

Protože má horší skóre a ještě se nehrála odveta?

Reagovat
Pablos

Jasný,ale když je to na oficiálních stránkách UEFA ...tak to asi takhle nerozdělujou právě, tudíž tohle pravidlo neplatí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele