Evropská liga - preview čtvrtých zápasů skupinové fáze

26.11.2020, 08:34, aktualizováno 26.11.2020, 08:34
Previews
Trofej pro vítěze (© AFP)
Liga mistrů už zná první postupující ze základních skupin a boje v jarní fázi pohárů si dnes mohou zajistit i účastníci Evropské ligy. Vše má skvěle rozehrané Arsenal, který se představí v Molde a po postupu sahají i Leicester, Hoffenheim a Villarreal, ve skupině F může hodně napovědět souboj Alkmaaru s Realem Sociedad...
Skupina A
CSKA Sofia - BSC Young Boys  (čtvrtek 18:55)
Bulharský celek CSKA překvapil svým postupem do základní skupiny Evropské ligy a při své cestě dokonce vyřadil i Basilej (3:1), teď se pokusí ukořistit svou premiérovou výhru proti jinému švýcarskému týmu. Domácí výběr je v tabulce skupiny A na poslední čtvrté příčce s jediným bodem na kontě, a jestli si chce udržet naději na postup do jarní fáze, tak nyní bezpodmínečně potřebuje bodovat.

Výběr ze Sofie nejprve přivítal rumunskou Kluž a i přes mírnou převahu ji podlehl po výsledku 0:2. Následně vybojoval senzační bezbrankový nerozhodný výsledek v Římě s místním AS, ovšem těsně před reprezentační přestávkou naprosto nezvládl začátek v Bernu a domů si odvezl jasnou porážku po výsledku 0:3. Na ligové scéně mu momentálně patří čtvrté místo s jednadvaceti body a za vedoucím Ludogorcem zaostává o bodů pět.

Oproti svému čtvrtečnímu rivalovi by měl mít více sil, neboť jeho víkendový duel s městským rivalem Levski byl odložen. Domácí trenér Bruno Akrapović by mohl mít k dispozici téměř kompletní kádr, chybět zřejmě bude jen zraněný Zanev. "Nutně potřebujeme zvítězit a jako vždy se pokusíme odvést maximum. V každém případě máme co napravovat a bez šance nejsme, nicméně je nutné hrát odvážněji," prohlásil Akrapović s mírným optimismem.

Hosté jsou v této konkurenci stále považováni za druhého adepta na postup mezi dvaatřicítku nejlepších, a jestliže znovu získají tři body, tak se ke svému cíli výrazně přiblíží. Nejprve přivítali AS a po srdnatém výkonu mu podlehli 1:2, poté si odvezli bod z Kluže za remízu 1:1. S bulharským vyzyvatelem dokázali skórovat třikrát během úvodních dvaatřiceti minut a dostatečný náskok si s přehledem pohlídali až do závěrečného hvizdu.

Ve švýcarské lize jim patří první místo s patnácti body a na druhé Lugano disponují dvoubodovým náskokem, v generálce si poradili s Basilejí (2:1). Trenér Gerardo Seoane nenasadí Laupera s Petignatem (oba poraněné koleno), mimo hru jsou též Spielmann a Martins. "Očekávám vyrovnanější souboj než před třemi týdny, nesmíme vypustit jediný souboj. K tomu je nutné neztrácet trpělivost, ať se děje cokoliv," uvedl Seoane opatrně.
CSKA Sofia - pravděpodobná sestava:
Busatto - Mazikou, Mattheij, Antov, Vion - Sankhare, Youga - Penaranda, Jomov, Sinclair - Sowe
BSC Young Boys - pravděpodobná sestava:
Von Ballmoos - Hefti, Camara, Lustenberger, Lefort - Fassnacht, Sierro, Aebischer, Sulejmani - Nsame, Mambimbi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.53 - 3.91 - 1.77
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
CFR Cluj - AS Řím  (čtvrtek 21:00)
AS Řím může zpečetit svůj postup do další fáze a čeká ho zdánlivě snadná práce. Jasný favorit skupiny dostal jen jednu jedinou branku a Kluži naposledy nadělil pět branek. Kluž ale přesto cítí šanci, protože italský celek je decimován zraněními.

Kluž se s AS Řím už několikrát utkala v milionářské Lize mistrů, na kterou oba týmy už nějaký ten pátek pouze vzpomínají. Jednou vyhrála Kluž, jednou se body dělily a ve zbylých dvou duelech se radovalo AS. To předvedlo parádní výkon také při posledním měření sil. Z Věčného města totiž Kluž odjížděla s hodně nepříjemným zážitkem, neboť od domácích "Vlků" dostala pět branek.

Jindy houževnatý celek, proti němuž se hraje velmi obtížně, na hřišti prakticky nehrozil a jeho obrana byla značně nekompaktní až dezorientovaná. A nutno dodat, že obecně se Kluži v poslední době vůbec nedaří. V pěti minulých soutěžních duelech se ze tří bodů radovala jen v jednom případě. V rámci první rumunské ligy podlehla Kluž trochu nečekaně týmu UTA Arad, jejím katem se ke konci utkání stal Ioan Hora.

Přesto proti AS cítí rumunský celek velkou šanci na bodový přísun. Vychází jednak z domácího prostředí, kde je těžké jej porazit a jednak z množství absencí, které zasáhly především obranu. Italská média označují současnou situaci heslem Jesus Superstar s odkazem na legendární muzikál. Právě Juan Jesus totiž zůstává jediným čistokrevným stoperem AS. Mimo hru pro zranění jsou Mancini, Smalling a také Ibañez. Do toho musíme započítat dvojici Fazio - Kumbulla, která se nakazila koronavirem.

Obrana AS je v troskách a trenéra Fonsecu nečeká snadné rozhodování. Musí slepit obranu, která spolu v tomto složení nikdy nehrála. Ještě štěstí, že po nákaze jsou zpět v tréninku Pellegrini s Džekem. Pokud by bosenský kanonýr nastoupil, jednalo by se o jeho sté utkání pod hlavičkou UEFA.

Římanům se i přesto poměrně daří a v lize zatím neprohráli (aspoň ne na hřišti) ani jedno utkání. Evropská liga jim skýtá možnost šachovat a experimentovat se sestavou a přesto je AS první se sedmi body.

Utkání z roku 2008 si pamatuje především někdejší záložník AS Matteo Brighi, který se tehdy prosadil dvakrát. "Pro mě osobně to bylo skvělé utkání a rád na něj vzpomínám. Vybavuji si z něj všechno a doteď mám z těch dvou gólů husí kůži. Povedlo se nám v něm všechno. Tajemství našeho týmu byl tehdy jak Totti, tak také další skvělí fotbalisté jako Vučinić, De Rossi nebo Perrotta. Doufám, že AS zopakuje podobný výsledek i nyní," dodal Brighi v rozhovoru pro Tuttomercatoweb.
CFR Cluj - pravděpodobná sestava:
Balgradean - Sušić, Manea, Ciobotariu, Camora - Hoban - Rondon, Itu, Djoković, Deac - Debeljuh
AS Řím - pravděpodobná sestava:
López - Karsdorp, Cristante, Juan Jesus - Peres, Villar, Diawara, Calafiori - Carles Pérez, Pedro - Borja Mayoral
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.77 - 4.04 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)32107:17
2.BSC Young Boys (SUI)31115:34
3.CFR Cluj (ROU)31113:64
4.CSKA Sofia (BUL)30120:51
Skupina B
Molde FK - Arsenal FC  (čtvrtek 18:55)
Souboj prvních dvou celků skupiny B bude k vidění ve čtvrtek v podvečer v Molde. Domácí tým tam přivítá Arsenal, který si v případě vítězství zajistí postup do jarní části Evropské ligy. Za určitých okolností mu stačí i remíza.

V prvním vzájemném utkání si nakonec jednoznačnou výhru připsali Gunners. Ti sice brzy prohrávali po Ellingsenově trefě, krátce před pauzou bylo srovnáno po Haugenově vlastenci. Gól do vlastní sítě si pak vstřelil i Sinyan, na konečný 4:1 upravovali Pépé a Willock.

Molde o víkendu přišlo i o matematickou šanci o titul v norské lize. Ačkoliv po dvou gólech Jamese a jedné Gregersenově brance zvítězili na hřišti Stabaeku 0:3, úspěch Bodo/Glimt v současně hraném zápase ukončil jakékoliv jeho naděje. Naopak ještě bude muset bránit pozice zaručující Evropskou ligu. V té zatím letos drží postupové příčky, před porážkou od Arsenalu o gól porazil Rapid Vídeň a Dundalk. Napravuje tak své zklamání z vypadnutí předkol Ligy mistrů, s Ferencvárosem vypadl smolně po dvou remízách.

Pro Kanonýry jsou evropské poháry vysvobozením z ligových útrap, zatím totiž ve třech zápasech získali plný počet bodů a nastříleli devět gólů. Jaký to rozdíl oproti Premier League, kde v posledních pěti utkáních dali gól jen z penalty na Old Trafford, naopak jich pět inkasovali a vytěžili pouhých pět bodů.

"Bude to těžký zápas. Je to odlišná soutěž, kterou hrajeme opravdu rádi, a utkání proti týmu, jehož kvality známe. Hodně nám hru ztížili v prvním zápase a nyní na umělé trávě to bude obzvláště náročné. Musíme si na to při tréninku zvyknout," říká Mikel Arteta. "Jedná se o tým s organizovanou hrou. V lize patří mezi nejlepší týmy a jsou tak zvyklí vyhrávat. Častokrát hrají velmi agresivně, mají propracované protiútoky a standardky. Chceme zvítězit, jelikož víme, že si tím zajistíme postup," dodal manažer Arsenalu.

Domácí tým bude v zápase postrádat Haraldseida a Omoijuanfa, hosty trápí mnohem početnější marodka. Mimo hru jsou Elneny, Kolašinac, Martinelli a Mari, v ohrožení je navíc i start Chamberse, Saky, Thomase a Williana.

Utkání na Aker Stadion začíná pět minut před čtvrteční devatenáctou hodinou, dozorovat na něj bude bosenský sudí Peljto.
Molde FK - pravděpodobná sestava:
Linde - Wingo, Bjornbak, Gregersen, Risa - Hussain, Aursnes - Ellingsen, Eikrem, Brynhildsen - James
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Cedric, Mustafi, Luiz, Maitland-Niles - Xhaka, Ceballos - Nelson, Willock, Smith Rowe - Nketiah
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.89 - 4.21 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dundalk FC - Rapid Vídeň  (čtvrtek 21:00)
Irský Dundalk naprosto zaskočil všechny odborníky svým historickým postupem do základní skupiny Evropské ligy, a i když v ní zatím ani jednou nebodoval, tak se v žádném případě neprezentuje špatnými výkony. Jestliže si nyní chce udržet alespoň teoretickou naději na postup do jarní části soutěže, tak bezpodmínečně potřebuje porazit Rapid. Vídeňský celek se však též nenachází v záviděníhodné pozici a i on nutně potřebuje získat tři body.

Domácí celek začal sebevědomě proti norskému Molde a o poločase vedl, nicméně náskok neudržel a nakonec prohrál 1:2. Pak neměl příliš šancí na půdě londýnského Arsenalu (0:3) a před třemi týdny sehrál úchvatnou bitvu v Rakousko, kde i navzdory dvěma proměněným penaltám znovu odjížděl domů s prázdnou (3:4). V tomto střetnutí vedl 1:0 a asi čtvrthodiny před závěrečným hvizdem srovnal na 2:2, avšak v samém závěru mu přeci jen došly síly.

Devětačtyřicetiletý italský kouč Filippo Giovagnoli nemůže počítat s Masseym (poraněná kyčel), mimo hru zůstává i McEleney (svalové potíže). "Už před prvním vzájemným utkáním jsem avizoval, že nás nečeká odevzdaný rival a to se potvrdilo. Pevně doufám, že k tomuto zápasu přistoupíme ještě zodpovědněji a opět zvítězíme, což je v tuto chvíli podmínka pro kýženou druhou příčku," myslí si hostující lodivod Dietmar Kühbauer.

Jeho svěřenci po úspěchu s Dundalkem zaskočili v rakouské lize suverénní Salzburg a remizovali s ním v poměru 1:1. Víkendová generálka jim však vůbec nevyšla, jelikož na půdě podceňovaného Riedu selhali v defenzívě a utrpěli porážku 3:4. V tabulce jim patří třetí místo se sedmnácti body a za vedoucím Red Bullem zaostávají o body dva. V EL kromě posledního úspěchu nestačili na Arsenal (1:2) a nezvládl ani klíčové utkání v Molde (0:1).

Kühbauer se musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které se nacházejí Schobesberger, Dibon či Velimirovic (problémy s kolenem), na trávník se dále nepodívají Petrovič s Ljubičičem. "Jsme dostatečně připraveni a všichni hráči vědí, o co v tuto chvíli jde. Musíme si dát pozor na standardní situace soupeře, navíc by bylo potřeba přidat v důrazu v pokutovém území," doplnil závěrem devětačtyřicetiletý Kühbauer.
Dundalk FC - pravděpodobná sestava:
McCarey - Hoare, Cleary, Boyle, Leahy - Mountney, Shields - Colovič, Flores, Oduwa - McMillan
Rapid Vídeň - pravděpodobná sestava:
Gartler - Stojkovič, Hofmann, Barac, Ullmann - Ritzmaier, Grahovac - Demir, Knasmullner, Arase - Kara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.36 - 4.48 - 1.59
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)33009:29
2.Molde FK (NOR)32014:56
3.Rapid Vídeň (AUT)31025:63
4.Dundalk FC (IRL)30034:90
Skupina C
Bayer Leverkusen - Hapoel Beer-Sheva  (čtvrtek 21:00)
Leverkusen získal v Evropské lize dosud solidních šest bodů, situace ve skupině C je ovšem poměrně hodně napjatá, před druhou Slavií je v průběžném pořadí jen zásluhou lepšího skóre. Aby si německý celek své postavení nijak zbytečně nezkomplikoval, měl by nyní potvrdit roli favorita. Narazí totiž na Beer Ševu, asi nejpodceňovanější klub v tomto složení.

Svěřenci trenéra Yossiho Abukasise vstoupili do hlavní fáze Evropské ligy velmi dobře, porazili na své domácí půdě pražský výběr, jenže od té doby napříč všemi soutěžemi žádnou další výhru nezaznamenali. V uplynulých šesti zápasech třikrát remizovali a třikrát prohráli. O minulém víkendu nestačili venku na Ashdod a v izraelské lize jsou až na jedenácté příčce.

Hapoel je bezpochyby rád, že se po dvouleté odmlce opět probojoval do podzimní části evropských pohárů, nechtěl by však působit jen jako jakýsi kompars. Pořád je ve hře o první dvě místa, na ně ztrácí jen tři body. "V lize se hraje úplně jinak než na evropské scéně. Musíme se naučit novým dovednostem," mínil hostující kouč po minulé ligové porážce.

Uspět na půdě rozjetého Leverkusenu nebude pro jeho tým vůbec jednoduchou zkouškou. Domácí letos padli jen v jednom jediném případě, a to na české půdě v Edenu, v posledních osmi utkáních hned sedmkrát zvítězili. Navíc se Beer Ševa zřejmě opětovně nebude moci spolehnout na kapitána a šéfa obrany Miguela Vítora, kterého pořád trápí poraněné stehno.

Ani domácí však nebudou moci nastoupit v nejsilnějším složení. Sven Bender i Lars Bender nedohráli kvůli zraněním generálku pro tenhle mač v Bielefeldu a je tak otázkou, jak moc bude chtít Peter Bosz, kouč Die Werkself, riskovat jejich zdravotní stav. S nemocí COVID-19 se aktuálně potýká Edmond Tapsoba, z marodky se jinak zřejmě nikdo do hry nevrátí.

Exequiel Palacios, Charles Aránguiz, Paulinho ani Santiago Arias stále nedoléčili své neduhy, alespoň ovšem bude k dispozici Karim Bellarabi, jemuž disciplinárka nakonec zkrátila trest za červenou kartu v souboji se Slavií. "Čeká nás ještě spousta zápasů. Všichni hráči v kádru neodehrají stejně dlouhou dobu, nicméně vážně potřebuji každého," povídal domácí lodivod.

Co se ještě dalších absencí na straně hostů týče, tedy kromě té v podobě klíčového muže defenzivy, údajně kvůli poraněnému kolenu nemůžou moci nastoupit Amit Bitton a Gal Levi. "Nikdy nemluvím o mých ovečkách jako o náhradnících či členech základní sestavy, mohli jste se přesvědčit v utkání na hřišti Arminie. Každý je tu velmi důležitý," zakončoval Bosz.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Jedvaj, Tah, Dragovic, Wendell - Demirbay, Baumgartlinger - Bellarabi, Wirtz, Bailey - Schick
Hapoel Beer-Sheva - pravděpodobná sestava:
Levita - Taha, Tzedek, Kabha - Dadya, Josué, Bareiro, Goldberg - Sallallich, Agudelo, Acolatse
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.51 - 18.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Slavia Praha  (čtvrtek 21:00)
Slavia se ve čtvrtečním 4. kole základní skupiny C Evropské ligy představí v Nice. Pražané budou po dvou domácích výhrách usilovat o třetí vítězství za sebou, které by je výrazně přiblížilo k postupu do jarní vyřazovací fáze. Francouzský celek odehrál poslední soutěžní zápas 8. listopadu, jelikož ho zasáhla nákaza koronavirem. K tréninku se vrátil teprve v pondělí.

Slavia vyhrála první vzájemný duel ve skupině v Edenu 3:2 i díky dvěma gólům útočníka Jana Kuchty navzdory tomu, že jí kvůli koronaviru chybělo pět hráčů. Nice postihlo onemocnění covid-19 ještě hůře, protože se nakazilo minimálně deset hráčů. Zatímco český šampion v sobotní ligové generálce vyhrál v Opavě drtivě 6:0, čímž vyrovnal nejvyšší vítězství v sezoně, utkání Nice s Marseille bylo odloženo.

"Příprava je poměrně stejná jako na každý zápas. Zprávy jsou, že jejich hráči by měli být po karanténě a zdraví. My jsme byli v podobné situaci při domácím utkání. U nich je úplně jedno, kdo nastoupí, ta kvalita tam prostě je," řekl v nahrávce pro média asistent trenéra Slavie Zdeněk Houštecký.

Zápas považuje za klíčový k postupu. Zatímco Pražané s Leverkusenem zatím získali šest bodů, Nice s Beer Ševou tři. Ze skupiny projdou dál první dva celky.

"Víme, o co hrajeme, a oni to vědí taky. Tenhle zápas je, dá se říct, nejdůležitější. Kdybychom vyhráli, už by nám asi v podstatě stačila jen jedna remíza a postupujeme," prohlásil Houštecký.

Slavia půjde do utkání v pozici lídra české ligy. Pro Pražany je to v této sezoně poprvé, co před utkáním Evropské ligy nastoupili v domácí soutěži. V říjnu a listopadu se kvůli opatřením v boji proti koronaviru sportovní soutěže v Česku zastavily.

"Rozpoložení je teď fantastické. Kluci zase najeli na to, co nás vždy zdobilo, absolutně stoprocentní přístup po všech stránkách. Doufejme, že nám to vydrží, nálada je fakt výborná. Doufejme, že se to přenese i do zápasu a uspějeme," uvedl Houštecký.

Velký náboj bude mít zápas pro brankáře Ondřeje Koláře. Slávistický gólman, o něhož Nice v minulosti stálo, nedaleko tohoto města vyrůstal, neboť jeho otec hrál ve Francii volejbal. "Těším se na návrat do Francie, dlouho jsem tam nebyl. Jsem zvědavý, jak to tam vypadá. Hlavně se těším na zápas," konstatoval Kolář.

Utkání má výkop ve čtvrtek v 21:00.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Robson Bambu, Daniliuc, Pelmard - Lotomba, Lees-Melou, Schneiderlin, Boudaoui, Claude-Maurice - Rony Lopes, Gouiri
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Masopust, Kúdela, Zima, Bořil - Ševčík, Traoré - Sima, Stanciu, Olayinka - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 3.43 - 2.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)320110:56
2.Slavia Praha (CZE)32015:56
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)31025:63
4.OGC Nice (FRA)31025:93
Skupina D
Standard Lutych - Lech Poznań  (čtvrtek 21:00)
Standard Lutych má před sebou jedinečnou šanci, jak získat první tři body. Zatím je jediným týmem ve skupině, který zůstává na nule. Ve čtvrtek večer přivítá na Stade Maurice Dufrasne polský Lech, který na něj momentálně má náskok jen tři body.

Právě polský celek je spolu s tím belgickým největším kandidátem na poslední místo ve skupině. Jejich vzájemné měření sil, které bylo na pořadu dne v minulém kole ale ukázalo, že mezi oběma týmy je aktuálně velký rozdíl. Domácí Lech si totiž s návštěvou z Belgie poradil naprosto jednoznačně a díky dvěma trefám Mikaela Ishaka ji poslal domů se třemi inkasovanými góly.

To se teď Standard pokusí svému soupeři vrátit. Zkušený záložník Gojko Cimirot v rozhovoru pro klubové stránky zmínil: "Jsme na posledním místě a zatím se skupina pro nás vyvíjí velmi špatně. Víme, kde děláme chyby, ale nedaří se nám je eliminovat. Doufám, že teď předvedeme všem, že si zasloužíme v pohárech být a že umíme bojovat. Naposledy jsme sice s Lechem prohráli, ale teď to bude úplně jiné utkání a věříme si.

Současná forma ale rozhodně není na straně Lutychu. Belgický celek vyhrál z posledních deseti utkání pouhá tři a ani v domácí soutěži zrovna neexceluje. Po třinácti odehraných duelech mu patří až páté místo.

Lech je na tom ale obdobně. Nebýt utkání s Lutychem, jeho bilance v poslední době by byla ještě horší. Čtyři porážky v posledních deseti duelech, jen čtyři výhry. Na zápas Evropské ligy se Lech připravil divokou remízou 3:3 s Raków Częstochowa, o tři body přišel až v nastavení. Toto utkání bude mít i českou stopu, neboť hlavním sudím je Čech Petr Ardeleanu, asistenty mu budou dělat pánové Moláček s Caletkou.
Standard Lutych - pravděpodobná sestava:
Bodart - Fai, Laifis, Dussenne, Gavory - Bokadi - Raskin, Bastien - Lestienne, Oularé, Amallah
Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek - Czerwiňski, Šatka, Rogne, Puchacz - Skóraš, Pedro Tiba, Moder, Marchwiňski - Dani Ramírez - Ishak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.65 - 2.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - SL Benfica  (čtvrtek 21:00)
Oběma čtvrtečním soupeřům se v dosavadním průběhu Evropské ligy daří a mají blízko k postupu do jarní fáze Evropské Ligy, vítěz tohoto střetnutí může získat jistotu už teď. Celky z Glasgow i Lisabonu doposud vybojovaly solidních sedm bodů a naposledy spolu sehrály nesmírně dramatickou bitvu. V ní skotský celek otočil nepříznivý vývoj, vedl 3:1 a více jak sedmdesát minut hrál proti oslabenému rivalovi, nakonec ale bral jen bod za remízu 3:3.

Pokud jeden z favoritů skupiny D zvítězí a polský Lech zároveň nebude bodovat v Lutychu s místním Standardem, tak ho vytoužený postup mezi dvaatřicítku nemine. Rangers po úspěšných předkolech zahájil hlavní fázi v Lutychu a dokázal zvítězit po výsledku 2:0, následně přivítal Lech a zdolal ho 1:0. Před reprezentační přestávkou zkolaboval v Lisabonu v závěrečné čtvrthodině a nerozhodný výsledek ho hodně mrzel.

"Když hrajete proti deseti a navíc vedete o dvě branky, tak už musíte získat tři body, ať se děje cokoliv. Nám se to bohužel nepovedlo a Benfica jasně dokázala, že její kvality jsou obrovské i v hodně složitých situacích. Teď hrajeme doma a znovu nás nečeká nic jednoduchého, musíme být koncentrovaní od samého začátku. Pevně věřím, že to nyní zvládneme a s předstihem postoupíme," uvedl domácí manažer Steven Gerrard.

Tomu stále scházejí Katič (poraněné koleno) a Zungu, na trávník se navíc nepodívají ani Jones s Edmundsonem. "Soupeře samozřejmě respektujeme, ale v žádném případě se ho nebojíme. Je velká škoda, že na stadionu nemohou být přítomni diváci, určitě by se měli na co těšit," dodal Gerrard závěrem. Hostům se poslední dobou příliš nedaří, na ligové scéně totiž po pěti výhrách za sebou nezískali ani bod dvakrát v řadě.

Nejprve utrpěli senzační prohru s Boavistou (0:3) a před více než třemi týdny nezvládli ani očekávaný šlágr s Bragou (2:3). V tabulce portugalské nejvyšší soutěže proto klesli na druhou příčku s patnácti body a za městským rivalem ze Sportingu zaostávají o body čtyři. Hostující kouč Jorge Jesus se musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Almeida (potíže s kolenem), Todibo (problémy s achilovkou) a též Pedrinho s Tavararsem.

Testováním na koronavirus k tomu neprošli Núñez, Weigl a nejspíše ani Taarabt, trest za červenou kartu v Glasgow bude odpykávat zkušený třicetiletý argentinský obránce Otamendi. "Náš protivník vyznává ofenzivní styl, je nesmírně silný v napadání na útočné polovině a dokáže skórovat téměř z každé pozice. Čtvrtečního večera se nemůžeme dočkat a pro úspěch uděláme maximum," pronesl pro klubové stránky šestašedesátiletý Jesus.
Rangers FC - pravděpodobná sestava:
McGregor - Tavernier, Goldson, Balogun, Barišič - Arfield, Jack, Kamara - Hagi, Morelos, Kent
SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Goncalves, Jardel, Vertonghen, Grimaldo - Rafa, Pires, Taarabt, Everton - Pizzi - Seferovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.62 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica (POR)321010:57
2.Rangers FC (SCO)32106:37
3.Lech Poznań (POL)31025:63
4.Standard Lutych (BEL)30031:80
Skupina E
PSV Eindhoven - PAOK Soluň  (čtvrtek 21:00)
První ze dvou důležitých zápasů o druhé postupové místo nezvládli fotbalisté PSV, kteří nyní mají příležitost PAOKu oplatit porážku. Pokud by opět prohráli, účast v jarní fázi už by se jim výrazně vzdálila.

Eindhovenští totiž v prvním kole podlehli Granadě, načež sice vyhráli v Nikósii, ovšem zápas v Soluni je zase poslal do spodní poloviny tabulky. Ačkoliv tam po penaltě Zahaviho ještě v poločase vedli, po přestávce se dvakrát prosadil Živković a další dvě trefy přidali Schwab s Tzolisem, což přineslo konečný výsledek 4:1. PSV tak nenavázal na své úspěchy ve vzájemných střetech na přelomu tisíciletí, kdy dvakrát přes PAOK postoupil do osmifinále Poháru UEFA.

Aktuálně ovšem PSV nezáří ani v domácí Eredivisie, kde ve vyrovnané tabulce drží až čtvrté místo se čtyřbodovou ztrátou na první Ajax. Mohl přitom být o dvě pozice výše, to by ale nesměl v neděli jen remizovat v Enschede. Tam sice velmi brzy trefou Malena vedl, po zahozené Zahaviho penaltě ale tutéž situaci využil na druhé straně Danilo.

"Nemůžeme z tohoto neúspěchu vinit útočníky. Jsme tým a musíme se zlepšit. Abych byl upřímný, také jsem nepočítal, že Twente vyrovná. Ztratil jsme dva důležité body a musíme se poučit z našich chyb," řekl k tomuto neúspěchu Denzel Dumfries.

PAOK je naopak v solidní formě a drží již osmizápasovou neporazitelnost. Naposledy prohrál v předkole Ligy mistrů s Krasnodarem, od té doby se mu v Evropské lize i domácí soutěži dařilo. V Super League je aktuálně na třetím místě a bez porážky se ztrátou pouhého bodu na vedoucí duo Olympiakos, Aris, když naposledy uspěl doma proti Giannině díky El Kaddouriho rozhodující brance v nastavení.

Zatímco hosté nejsou zdravotními problémy sužováni, domácí se musí obejít bez zraněných Götzeho, Gutierréze a Obispa. Otazník navíc visí nad startem Romera a van Ginkela.

V tabulce skupiny E vede Granada se sedmi body, PAOK je druhý s pěti. Po dvou bodech je to odstupňované i nadále, u PSV svítí trojka a Omonia zatím vybojovala jen jednu remízu.

Utkání na Philips Stadion začne se čtvrteční jednadvacátou hodinou, řídit jej bude čtveřice lotyšských sudích v čele s Andrisem Treimanisem.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Mvogo - Dumfries, Teze, Boscagli, Max - Gakpo, Rosario, Sangare, Ihattaren - Zahavi, Malen
PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Zivkovic - Soares, Varela, Crespo, Giannoulis - Schwab, Kaddouri, Douglas - Zivkovic, Colak, Biseswar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 4.01 - 4.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Omonia Nikósie  (čtvrtek 21:00)
Granada se snaží udržet překvapivé první místo ve skupině E a čtvrteční večer by pro ni mohl být velkou pomocí. Na domácí půdě Estadio Nuevo Los Cármenes totiž uvítá poslední Omonii. Ta zatím obrala soupeře jen o jeden bod.

V zápasech skupiny E nepadá zas tak moc branek. Žádný ze čtyř týmů jich nedal víc než pět. První Granada dokonce vstřelila jen čtyři góly a i ty jí stačily na zisk sedmi bodů. Úsporně hrající Granada možná netěší oko diváka tak jako jiné týmy, ale stačí jí to k prvnímu místu. A teď má velkou šanci na to, že svůj náskok ještě rozšíří. Což je samozřejmě hodně důležité.

Situace na prvních třech místech je totiž i po třech hracích dnech velmi vyrovnaná. První Granadu dělí od třetího PSV Eindhoven jen čtyři body, takže ani nizozemský celek není bez šance na postup. Za záda se Granada musí ohlížet především kvůli řeckému PAOKu Soluň, jenž ztrácí na Španěly jen dva body. Granada se může spolehnout na defenzivu, která zatím dostala jen jednu jedinou branku.

A velkou zásluhu na tom má brankář Rui Silva, který dostal jen dva góly v šesti evropských duelech. V rozhovoru pro klubové stránky uvedl: "Máme skvělou obranu, samozřejmě nejsou ta čistá konta jen můj vlastní úspěch. Každý je velmi pozorný a hraje obětavě, dobře čteme hru a myslím, že se naše komunikace na hřišti stále zlepšuje. A bez ní to nejde."

Omonia vyhrála soutěžní duel naposledy v polovině října, což je už sedm utkání zpátky. Naposled prohrála v Evropské lize právě s Granadou a z velké části proto, že musela více než poločas hrát v početním oslabení po vyloučení Michala Ďuriše.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Rui Silva - Pepe Sánchez, Germán Sánchez, Vallejo, Carlos Neva - Gonalons, Herrera, Montoro - Machís, Suárez, Kenedy
Omonia Nikósie - pravděpodobná sestava:
Fabiano - Hubočan, Lüftner, Lang, Lecjaks - Vitor Gomes, Jordi Gómez - Bauthéac, Papoulis, Tzionis - Thiago Santos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.34 - 10.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Granada CF (ESP)32104:17
2.PAOK Soluň (GRE)31205:25
3.PSV Eindhoven (NED)31024:73
4.Omonia Nikósie (CYP)30122:51
Skupina F
SSC Neapol - NK Rijeka  (čtvrtek 21:00)
Hned tři týmy se ve skupině F přetahují o první místo a všechny tři mají na kontě stejný počet bodů - šest. Další tři k nim hodlá přidat Neapol, která má tu výhodu, že doma narazí na chorvatskou Rijeku. A hostům patří právě až poslední místo.

V kádru Neapole poslední dobou není úplně klidno. V rámci Serie A patří ambicióznímu celku až průběžné šesté místo se ztrátou už šesti bodů na vedoucí AC Milán. Právě proti Rossoneri se Neapol naposledy musela obejít bez tří bodů, neboť milánský velkoklub především díky dvěma gólům legendárního Ibry porazil Partenopei na jejich hřišti 3:1.

A znáte to, jak italská média obecně situaci ráda dramatizují a nafukují. Takže jsme se hned po zápase dočkali zaručených zpráv o tom, že vedení klubu hráčům platí výplatu se značným zpožděním, že mezi trenérem Gattusem a hráči došlo k málem až fyzické konfrontaci a tak dále. To sice trenér Gattuso rázně dementoval, ale pravdou je, že Neapol touto dobou chtěla mít mnohem větší klid na práci jak v lize, tak v Evropě.

Evropská liga zatím nabízí Neapoli druhé místo za vedoucím Alkmaarem, což je trochu překvapení. Ale pro Neapol samozřejmě není nic ztraceno, neboť má pouze horší skóre než nizozemský celek. Za tři duely se jí totiž povedlo dát jen dvě branky, což je v rámci jejích standardů hodně málo.

K tomu všemu musí trenér Gattuso řešit zranění spolu s pozitivním testem na covid obránce Rrahmaniho a především ztrátu útočníka číslo jedna, Victora Osimhena. Mladý střelec je rovněž zraněn a doufá, že se vrátí do zápasu aspoň v nadcházejícím ligovém šlágru Neapole s AS Řím. V nejlepší formě není ani brankářská jednička Ospina.

Z negativních řečí si obránce Kalidou Koulibaly nic nedělá. Na tiskové konferenci před utkáním zmínil: "Slyšel jsem o tom, co se u nás v týmu prý děje a můžu s klidným srdcem říct, že to není pravda. Naopak je v týmu pohoda a trenér Gattuso dobře ví, že se snažíme odevzdávat maximum. Pokud se podobné zvěsti o rozkladu kádru šíří, pak jedině proto, že naháníme soupeřům strach."

Rijece patří až poslední místo a zatím je stále bez bodů. A důvod je jasný. Z posledních pěti soutěžních utkání prohrála Rijeka čtyři, z toho tři v Evropské lize. Navíc je její kádr stíhá covidovým prokletím. Je ale rozhodně víc odpočinutá, protože soutěžní duel hrála naposledy 8. listopadu.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Di Lorenzo, Maksimović, Koulibaly, Mario Rui - Zieliński, Bakayoko - Politano, Mertens, Lozano - Petagna
NK Rijeka - pravděpodobná sestava:
Nevistić - Tomečak, Escoval, Velkoski, Smolčić, Braut - Murić, Cerin, Loncar - Kulenović, Menalo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.80 - 25.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - Real Sociedad  (čtvrtek 21:00)
Nizozemský Alkmaar se v poslední době dostal do dobré formy a na ligové scéně zvítězil již třikrát za sebou, teď se ve velmi těžké skupině F pokusí přiblížit k vysněnému postupu do jarní fáze a vše má ve svých rukách. Nyní na vlastním stadionu přivítá španělské překvapení jménem Real Sociedad. Hosté totiž v silné konkurenci vévodí tamní nejvyšší soutěži s třiadvaceti body a také v hlavní fázi Evropské ligy si nevedou špatně.

Oba dva čtvrteční protivníci doposud vybojovali šest bodů a jsou na tom tedy stejně jako vysoce favorizovaná italská Neapol, ve druhé polovině se proto dají očekávat nelítostné bitvy o dvě postupová místa. Nejmenší šance se dává právě nizozemskému celku, který nejprve šokoval výhrou v Itálii v poměru 1:0 a pak si hladce poradil s chorvatskou Rijekou (4:1). Před reprezentační pauzou byl v San Sebastiánu výrazně horší a prohrál 0:1.

Trenér Arne Slot si je vědom velkých kvalit nadcházejícího rivala a nabádá své svěřence k maximální opatrnosti. "Když vedete španělskou ligu a v deseti zápasech jste jen jednou prohráli, tak to v žádném případě nemůže být náhoda. Real Sociedad nás před třemi týdny přehrával a mohl uspět i mnohem vyšším rozdílem. Jestli ho chceme porazit, tak potřebujeme předvést výkon na hranici možností," uvedl domácí stratég s velkým respektem.

AZ se po katastrofálním vstupu do Eredivisie zvedl a začíná se drápat vzhůru, po úspěších s Waalwijkem, Heerenveenem (v obou případech 3:0) a i Emmenem (1:0) je momentálně sedmý se čtrnácti body. Slot stále postrádá dlouhodobě zraněného Helmera, jistotu startu dále nemají obránce Vlaar a záložník Clasie. "Máme k dispozici téměř kompletní kádr a cítíme se dobře, na trávníku necháme všechno," dodal Slot odhodlaně.

Hosté v tuto chvíli vyhráli ve španělské lize šestkrát v řadě, o víkendu si poradili s Cádizem (1:0) a předtím našli recept na Granadu (2:0), proto disponují tříbodovým náskokem na druhé Atlético. Kromě již zmiňované výhry s AZ nestačili stejným poměrem na Neapol a taktéž 1:0 přehráli Rijeku. Manažer Imanol Alguacil se musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které se nacházejí Sagnan, Gorosabel, Sangalli, Illarramendi, Guridi, Silva i Sola.

"Alkmaar má své kvality v ofenzivní fázi a v nedávné době se zlepšil také při obranné činnosti, proto nás čeká nesmírně náročný zápas. V prvním vzájemném utkání jsme museli být velmi trpěliví a teď tomu nebude jinak," má jasno devětačtyřicetiletý Alguacil.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Bizot - Svensson, Chatzidiakos, Martins Indi, Wijndal - Koopmeiners, Midtsjo - Stengs, De Wit, Karlsson - Gudmundsson
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Elustondo, Le Normand, Sagnan, Monreal - Merino - Oyarzabal, Guevara, Zubimendi, Portu - Isak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.16 - 3.84 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)32015:26
2.SSC Neapol (ITA)32013:26
3.Real Sociedad (ESP)32012:16
4.NK Rijeka (CRO)30032:70
Skupina G
SC Braga - Leicester City  (čtvrtek 18:55)
Leicester City se letos prezentuje solidními výkony na všech frontách a teď si může s velkým předstihem zajistit postup do jarní fáze Evropské ligy. Ve všech třech dosavadních zápasech dokázal zvítězit, s devíti body a parádním skóre 9:1 nemá ve skupině G žádnou konkurenci. Nyní ho čeká papírově nejtěžší souboj, i přesto je považován za mírného favorita. Druhou postupovou příčku drží právě portugalská Braga a rozhodně by potřebovala bodovat.

"Lišky" až do minulého střetnutí na stadionu Anfield s Liverpoolem (0:3) zvítězili šestkrát za sebou a na konto si připsaly i cenné skalpy londýnského Arsenalu či nevyzpytatelného Wolverhamptonu (v obou případech 1:0). V Premier League jim momentálně patří čtvrté místo s osmnácti body a na vedoucí Tottenham mají manko dvou bodů. V EL nejprve zdolaly Zarju (3:0), pak AEK (1:2) a před třemi týdny též Bragu ve vysokém poměru 4:0.

Trenér Brendan Rodgers věří, že nedávná prohra s obhájcem titulu nebude mít na výkon jeho týmu žádný vliv. "Liverpool momentálně patří mezi nejlepší celky Evropy a za prohru se stydět nemusíme, i když jsme rozhodně nehráli optimálně. Braga dlouhodobě patří mezi evropské stálice a v Portugalsku se pokaždé nachází mezi nejlepšími, proto se musíme připravit nejlépe, jak jen to půjde," pronesl sedmačtyřicetiletý rodák ze Severního Irska.

Tomu v tomto utkání budou scházet Amartey (zraněné stehno), Söyüncü (potíže s kyčlí) a zřejmě i Ndidi (problémy s třísly), na trávník se navíc nepodívá Slimani. SC v úvodních dvou zápasech porazilo řeckého rivala z Atén (3:0) i Luhansk (1:2), v tuto chvíli se při případném tříbodovém zisku může výraznou měrou přiblížit k vytoužené účasti mezi dvaatřicítkou nejlepších. V portugalské lize začalo příšerně, avšak teď naopak září.

Braga zvítězila na domácí scéně pětkrát za sebou, těsně před reprezentační přestávkou zaskočila Benficu (3:2) a je třetí s patnácti body o čtyři body za vedoucím Sportingem. Kouč Carlos Carvalhal bude ve zbytku sezóny postrádat obránce Mouru, jenž si přetrhl přední zkřížený vaz v koleni a čeká ho operace. Kromě něho je na marodce Fonte, trest za žluté karty odpykává Carmo a vinnou pozitivního testu na koronavirus nenastoupí ani Fransérgio.

"Je pro nás obrovská čest nastoupit proti Leicesteru, ale prohrát v žádném případě nehodláme. Máme připravený plán a chceme se ho držet, na druhou stranu nás takto kvalitní konkurent může čímkoli překvapit. Budeme bojovat a chceme si upevnit druhou příčku ve skupině," uvedl Carvalhal pro klubové stránky.
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Esgaio, Viana, Silva, Sequeira - Medeiros, Musrati, Castro, Horta, Galeno - Paulinho
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Forfana, Evans, Fuchs - Albrighton, Praet, Choudhury, Thomas - Under, Maddison, Iheanacho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.54 - 3.64 - 2.06
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AEK Atény - Zarja Luhansk  (čtvrtek 18:55)
Řecká metropole očekává příjezd ukrajinské Zarjy Luhansk k duelu Evropské ligy, který může mít zásadní význam pro další vývoj ve skupině. AEK je na tom se třemi body přeci jenom lépe, pod větším tlakem jsou hosté. Jejich případná porážka totiž bude znamenat konec nadějí.

Zarja Luhansk má poslední šanci, jak se svojí situací ještě něco udělat. Ve třech duelech nezískala ani bod a celkem inkasovala devět branek. Je pravda, že Luhansku se nedaří ani v domácí soutěži, kde okupuje až deváté místo a kouč Skripnik nemá lehkou pozici.

Poslední soutěžní zápas sehráli hosté na začátku listopadu proti Vorskle Poltava a utkání skončilo 0:0. Poté následovala reprezentační přestávka a víkendové utkání s Olimpikem Doněck bylo odloženo. Jak se Zarja s tímto výpadkem vypořádá? Forma Ukrajinců nebyla optimální a delší přestávka by mohla týmu naopak prospět. Je evidentní, že Zarja nebude v Athénách v roli favorita, naopak může jenom překvapit. První vzájemný duel ve skupině skončil hladkou výhrou AEK 4:1.

Hosté se pokusí porážku oplatit, ale bude proti nim stát tým, který se neustále zlepšuje. Athény o víkendu v Super League zostudily Larisu 4:1 a v tabulce se přiblížily čelu na rozdíl tří bodů. AEK dokázal napříč všemi soutěžemi vyhrát tři zápasy v řadě a ve čtvrtek večer může přidat čtvrtý "korálek".

V Evropské lize si Řekové připsali jen tři body za zmiňovanou výhru nad Luhanskem, v předchozích zápasech prohráli, nejprve v Braze a poté i doma s Leicesterem. Výhra nad Zarjou se tak jeví jako povinnost. Hned v následujícím kole čeká Athéňany Braga a závěr skupiny odehrají na King Power Stadium v Leicesteru.
AEK Atény - pravděpodobná sestava:
Tsintotas - Bakakis, Svarnas, Nedelcearu, Insua - Shakhov, Krsticic, Livaja - Mantalos - Hélder Lopes, Ansarifad.
Zarja Luhansk - pravděpodobná sestava:
Vasilij - Favorov, Vernydub, Cvek, Khomchenovskiy - Nazaryna, Ivanisenia, Yurchenko - Lunov, Kochergin, Kabajev.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.45 - 6.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Leicester City (ENG)33009:19
2.SC Braga (POR)32015:56
3.AEK Atény (GRE)31025:63
4.Zarja Luhansk (UKR)30032:90
Skupina H
Sparta Praha - Celtic FC  (čtvrtek 18:55)
Řada zranění a nepříjemný výpadek formy trápí před čtvrtečním zápasem Evropské ligy s Celticem fotbalisty Sparty. Letenští se sice před třemi týdny výhrou 4:1 v Glasgow vrátili do hry o postup ze skupiny, pak ale prohráli oba zápasy v domácí soutěži, v nichž navíc inkasovali celkem sedm branek.

Sparta přitom do nové sezony vstoupila skvěle. Výběr trenéra Václava Kotala vyhrál úvodních šest kol české ligy, a i když prohrál první dva zápasy v Evropské lize s Lille a AC Milán, díky hattricku Lukáše Juliše porazil v důležitém utkání Celtic a stále může živit naději na postup.

V tabulce skupiny patří Spartě třetí místo se ziskem tří bodů. Se sedmi body vede Lille, druhou postupovou pozici drží AC Milán se šesti body. Celtic, který se ve čtvrtek na Letné představí od 18:55, ještě jako jediný nevyhrál a je s jedním bodem poslední.

Před domácím utkáním se skotským soupeřem se však musejí Pražané vypořádat s výpadkem formy. Sparta totiž po restartu ligy, která byla přes měsíc přerušená kvůli koronaviru, prohrála 1:3 v Plzni a v neděli nečekaně doma podlehla 2:4 Českým Budějovicím.

Kotal však věří, že ve dvojici nepovedených zápasů si Sparta vybrala smůlu a naváže na výkon ze Skotska. "Individuální chyby z lavičky těžko můžete ovlivnit. Je to v hlavách hráčů a pokud si neuvědomí, že základ kvalitní hry je bezpečnost v obranné fázi a bezpečnost při zakládání útoků, tak je to složité," řekl při dnešní videkonferenci kouč Sparty.

"Ale věřím, že jsme si to už vybrali a zítra podáme lepší výkon," dodal Kotal. "Přestože jsme s Budějovicemi prohráli, tak jsme měli převahu a spoustu střel. Rozhodla naše nízká efektivita a chyby v obraně. Věřím, že právě efektivitou navážeme na zápas v Glasgow, kde se nám dařily protiútoky," přidal.

Na výsledcích se podepsala i řada absencí. Proti Jihočechům chyběli zranění útočníci Adam Hložek s Liborem Kozákem, záložník Adam Karabec a obránci Lukáš Štetina, Dávid Hancko a Ondřej Čelůstka. A především ztráta defenzivních hráčů byla pro Spartu velmi citelná.

"K dnešnímu dni je to o jednoho hráče lepší. Do tréninku jde Dávid Hancko a pokud se vyjádří, že je připraven, tak by měl nastoupit," řekl Kotal. "Hanci hrál naposledy na Celticu, takže věřím, že on je tím hráčem, který dodá obraně klid. Ale bude to otázka práce celého týmu a organizace celé defenzivy," dodal.

V dobrém rozpoložení však není ani Celtic. V Glasgow utrpěl se Spartotu rekordní domácí porážku v Evropské lize a jejím předchůdci Poháru UEFA, ve skotské lize vyhrál jen jedno z posledních čtyř utkání. V tabulce ztrácí na městské rivaly Rangers 11 bodů a zisk desátého titulu v řadě je v ohrožení.

Také proto dnes před stadionem v Glasgow protestovali fanoušci a požadovali odstoupení trenéra Neila Lennona. "Mrzí mě to, ale mají na názor právo. Teď se nám moc nedaří, ale to se stane všem týmům. Nakonec máme dva zápasy k dobru a začali jsme lépe než před dvěma lety," řekl Lennon na dnešní videokonferenci.

"Já teď řeším pouze naši šanci na postup, kterou si udržíme jen v případě, že zítra vyhrajeme," dodal severoirský kouč. "Náš domácí výkon proti Spartě nebyl ten pravý Celtic. Takže zítřejší zápas je pro nás odplata, a když vyhrajeme, tak budeme i v dobré pozici zabojovat o postup," přidal kapitán Scott Brown.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Vindheim, Plechatý, Pavelka, Hanousek (Hancko) - Karlsson, Trávník, Dočkal, Krejčí II, Plavšič - Juliš
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Bain - Frimpong, Bitton, Ajer, Laxalt - Christie, Brown, Rogič, McGregor, Elyounoussi - Ajeti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.77 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - AC Milán  (čtvrtek 18:55)
Francouzské Lille se ve čtvrtek může přiblížit postupu, pokud i ve druhém zápase porazí AC Milán. Přední tým Ligue 1 ještě nikdy s Rossoneri neprohrál a skvělou bilanci by si rád podržel. Milánští zůstávají v domácí soutěži neporaženi, ale v EL prohráli právě s Lille. Na stadionu Pierra Mauroye se pokusí nečekanou porážku 0:3 odčinit.

Pro Milánské to byl nejméně povedený večer v nové sezoně. Lille trestalo chyby domácího celku a nakonec na San Siru zvítězilo rozdílem třídy 3:0. Díky tomu jsou Dogy v čele skupiny H o bod před italským soupeřem.

Lille zůstalo po vítězství v Miláně jediným týmem z TOP evropských lig, který napříč všemi soutěžemi ani jednou neprohrál. Dlouho to však nevydrželo. Hned následující víkend Lille padlo v Brestu 2:3, nicméně šrámy to nezanechalo a po reprezentační přestávce se vrátilo vše do starých kolejí - díky dvěma brankám Yaziciho, gólu Araúja a Jonathana Davida porazilo Lorient vysoko 4:0. LOSC se tak přiblížilo prvnímu PSG na rozdíl dvou bodů.

Christophe Galtier si může mnout ruce, Lille se daří na všech frontách a pokud zvládne i druhé utkání s Milánem, bude postupu do jarních bojů už velmi blízko. Francouzi na italský celek umí, nikdy v historii s ním totiž neprohráli. Dokonce ani v sezoně Ligy mistrů 2006/2007, kdy se oba celky utkaly v základní skupině a AC Milán později celou soutěž ovládl.

Rossoneri nadále vévodí tabulce italské Serie A, kde jsou zároveň neporaženi. O víkendu si díky dvěma brankám Ibrahimoviće a jedné trefě Haugeho odvezli tři body z Neapole. Pouze jeden celek je letos dokázal porazit - Lille. "Čelíme velmi silnému týmu, který nás v prvním zápase dostal do potíží. Není překvapením, že je druhý ve své lize a první ve skupině Evropské ligy. V útoku mají kvalitní hráče. Všichni jsme udělali nějaké chyby - technické, taktické, ale zítra se jich nedopustíme," prohlásil sebevědomě Daniele Bonera. "Chceme napravit porážku z prvního utkání a zvítězit. Uděláme pro to všechno," dodal bývalý obránce Milána a Villarrealu a v současnosti asistent trenéra AC.

Milánští se podobně jako v ligovém zápase v Neapoli musí obejít bez hlavního kouče Stefana Pioliho. On i jeho asistent Giacomo Murelli jsou v karanténě, takže se kormidla chopí opět Daniele Bonera. Z hráčů budou chybět Alexis Saelemaekers, Zlatan Ibrahimović, který si poranil stehenní sval a nejspíše i Rafael Leao, někdejší hráč Lille. Beze ztrát se neobejde ani domácí strana. Renato Sanches je na marodce a u Soumarého se vznáší otazník.

Utkání na stadionu Pierra Mauroye bude pískat anglický sudí Craig Pawson.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Bradarić, Botman, Fonte, Celik - Bamba, Soumaré, André, Ikoné - Yazici, David
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Calabria, Kjaer, Romagnoli, Dalot - Kessié, Tonali - Castillejo, Díaz, Krunić - Rebić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.42 - 2.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC (FRA)32109:37
2.AC Milán (ITA)32016:46
3.Sparta Praha (CZE)31025:83
4.Celtic FC (SCO)30124:91
Skupina I
Maccabi Tel-Aviv - Villarreal CF  (čtvrtek 18:55)
Villarreal si od startu sezóny vede vážně hodně slušně. V LaLize okupuje parádní třetí místo, naposledy ho neskolil ani slavný Real Madrid. A situaci má perfektně rozehranou taktéž v Evropské lize, v níž mu chybí poslední krůček k postupu do jarní fáze. Pokud skolí Maccabi Tel Aviv, nebude se muset ohlížet na souběžně hraný duel Karabachu se Sivassporem.

Za určitých okolností mu může stačit na Bloomfield Stadium uhrát bod, to by ovšem turecký výběr musel ve venkovním klání prohrát s dosud bezbodovým mužstvem s Ázerbájdžánu. A na něco takového Žlutá ponorka nemíní spoléhat. Nynější výhra by totiž na devadesát devět procent zaručila zároveň také první místo ve skupině. Zatím mají hosté stoprocentní bilanci.

V minulém klání nad Maccabi potvrdili, že ve skupině I jsou oni největšími favority. A v souboji dvou družstev, která do té chvíle v úvodních dvou kolech dvakrát zvítězila, vyhráli hned o čtyři branky. "S maximální úctou k našemu soupeři chceme vyhrát i podruhé," burcoval Unai Emery, kouč Villarrealu. "Naším druhořadým cílem je držet si konzistentnost."

Sám rodák z Hondarribiy své ovečky upozorňoval, že je čeká těžší duel než ten ze začátku listopadu. Maccabi je v tabulce v současné chvíli na druhém místě, a to s tříbodovým náskokem na třetí Sivasspor a s šestibodovým na čtvrtý Karabach. "Naposledy Maccabi nebylo v nejsilnějším složení, někteří hráči mu chyběli. Teď nastoupí v plné palbě," varoval.

Domácí mají oproti svým dvěma protivníkům, kteří jsou v průběžném pořadí za nimi, velkou výhodu v zatím lepší vzájemné bilanci. Boj o druhé postupové místo zřejmě vypukne právě mezi těmito třemi celky, jakýkoli bodový úspěch s Villarrealem by tedy byl pro tel avivský tým velkým bonusem. "Jsme připraveni na sto procent," uvedl hostující bek Juan Foyth.

V izraelské lize si mimochodem svěřenci trenéra Giorgose Donise nevedou vyloženě dobře, okupují v ní sedmou pozici, v uplynulých dvou kolech ovšem dvakrát zvítězili. "Myslím si, že je náš soupeř jistější v kramflecích," pokračoval Unai Emery. "Věřím, že teď budeme čelit komplikovanější zkoušce, Maccabi podá určitě lepší výkon než v prvním vzájemném utkání."
Maccabi Tel-Aviv - pravděpodobná sestava:
Daniel Peretz - Yeini, Luis Hernández, Saborit - Kandil, Ben Chaim, Dor Peretz, Glazer, Biton - Pešič, Cohen
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Rulli - Rubén Peňa, Foyth, Ramiro Funes Mori, Jaume Costa - Álex Baena, Iborra, Dani Parejo - Kubo, Bacca, Yeremi Pino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.84 - 3.91 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Qarabağ Ağdam - Sivasspor  (čtvrtek 18:55)
Sivasspor si minulou výhrou nad Karabachem zapsal své premiérové vítězství v hlavní fázi Evropské ligy a zároveň obnovil možnost zabojovat o první dvě postupové pozice. V odvetě s ázerbájdžánským klubem by ovšem potřeboval tříbodový zisk zopakovat, aby se případně dotáhl na druhé Maccabi, které v souběžně hraném klání narazí na favorizovaný Villarreal.

Jenže svěřenci trenéra Rizy Calimbaye budou mít vážně složitou úlohu, protože jejich kabinu zasáhla obávaná hrozba s názvem koronavirus. Údajně jsou nakažení tři ze čtyř důležitých hráčů, hrát tak zřejmě nebudou Faycal Fajr, Olarenwaju Kayode i Mustafa Yatabaré. Navíc zdravotní neduhy trápí též Jorgeho Félixe, který se pořád zotavuje po zranění lýtkového svalu.

Užší kádr v kombinaci s náročným programem je pro klub z Turecka doslova smrtelnou kombinací. A je dost pravděpodobné, že proti Karabachu nastoupí ta samá sestava jako v minulém ligovém utkání s Karagümrüksporem, kde Sivasspor uhrál plichtu. "Mám teď k dispozici nějakých čtrnáct až patnáct hráčů. Ale nevymlouvám se," uvedl hostující stratég.

Domácí by početných absencí u svého soupeře mohli využít ke svému prospěchu. A pokud naplno zabodují oni, můžou bitvu o první dvě příčky pořádně zamotat. "Ti, kteří budou moci zasáhnout do hry, jsou dostatečně kvalitní. V tak důležitém klání odvedou maximum," ujišťoval Calimbay. "Budeme se rvát jako ve finále poháru. Ačkoli žijeme v nejistotě," dodal.

Tým kouče Gurbana Gurbanova, podobně jako v říjnu proti Villarrealu, neodehraje ani tento zápas v Baku. Kvůli válečnému konfliktu o Náhorní Karabach se znovu bude muset spokojit s neutrální půdou, byť v tomto případě jde vážně o hodně bizarní záležitost. Hrát se totiž bude na Basaksehir Fatih Terim Stadyumu v Istanbulu, tedy v Turecku, odkud Sivasspor pochází.

Ani ázerbájdžánský celek nebude moci nasadit nejsilnější možné složení, Gurbanov však nebyl v tomto ohledu konkrétnější. "Mám úzké uskupení hráčů, někteří nebudou moci nastoupit," pouze stroze odpověděl. "Víme, že tenhle mač je důležitý pro oba mančafty. Nemáme žádné body, chtěli bychom vyhrát. Sílu Sivassporu jsme už každopádně poznali."

Ázerbájdžánci v uplynulých několika týdnech sledovali spíše zprávy ohledně karabašské války než ty okolo fotbalu. A třeba Calimbay byl rád, že v dlouholetém sporu došlo na příměří. "Je nám líto, že lidé umírají," hlesl. "Nakonec ale Ázerbájdžán dosáhl jakéhosi vítězství. Jsme tedy též šťastní. Náš duel bude něco jako měření sil mezi bratrem a sestrou."
Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Mähämmädälijev - Medvedev, B. Hüsejnov, Medina, A. Hüsejnov - Garajev, Patrick Andrade, Matič - Ozobič, Kwabena, Zoubir
Sivasspor - pravděpodobná sestava:
Samassa - Marcelo Goiano, Osmanpasa, Camara, Ciftci - Claudemir, Cofie, Yalcin - Öztekin, Koné, Gradel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.29 - 2.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)330012:49
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)32013:56
3.Sivasspor (TUR)31026:73
4.Qarabağ Ağdam (AZE)30031:60
Skupina J
LASK Linz - Royal Antverpy FC  (čtvrtek 18:55)
Ve skupině J jsou aktuálně tři týmy na šesti bodech, přičemž dva z nich se střetnou ve veledůležitém zápase v rámci čtvrtého kola. Antverpy zamíří do Lince, kterému budou chtít oplatit domácí porážku.

Hráči Antverp se po vítězství s Ludogorcem a Tottenhamem zajisté cítili před prvním vzájemným zápasem sebevědomě, jenže LASK jejich hřiště vyplenil a díky Eggesteinově brance zvítězil 0:1. A to i přesto, že po vyloučení Hollanda hrál čtvrtinu zápasu v deseti.

LASK naposledy prohrál v prvním zápase skupiny na hřišti Tottenhamu, od té doby šestkrát za sebou nenašel přemožitele a teprve v posledním sobotním utkání v Hartbergu poprvé ztratil. Na branku Filipoviće totiž dokázal odpovědět Luckeneder a utkání skončilo nerozhodně 1:1. Linec tak nevyužil příležitosti dotáhnout se na první Salcburk, na který aktuálně ztrácí dva body.

Antverpští od konce září do konce října šestkrát v řadě zvítězili, od té doby však výrazně strádají. Ve čtyřech po sobě jdoucích utkání obdrželi jeden gól, proti Anderlechtu a LASKu sami neskórovali a odešli s prázdnou, s Lutychem a Oostende to skončilo remízou. Tak či tak to pokaždé byla ztráta. Zmíněný zápas v Oostende přinesl výsledek 1:1, přičemž oba góly padly okolo osmdesáté minuty.

Domácí se kromě výše zmíněného potrestaného Hollanda musí obejít bez Reitera, na druhé straně nepustí zdravotní problémy do hry Coopmana, De Pauwa, De Sarta, Gelina a Piuse. V ohrožení je navíc i Nsimbův start.

Utkání v Raiffeisen Areně začíná ve čtvrtek pět minut před sedmnáctou hodinou, dohlížet na něj bude čtveřice litevských sudích v čele s Donatasem Rumšasem.
LASK Linz - pravděpodobná sestava:
Schlager - Trauner, Filipovic, Wiesinger - Ranftl, Madsen, Michorl, Renner - Gruber, Eggestein, Balic
Royal Antverpy FC - pravděpodobná sestava:
Butez - De Laet, Seck, Batubinsika - Buta, Haroun, B. Verstaete, Lukaku - Gerkens, Benavente - Mbokani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.12 - 4.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 21:00)
Tottenham je prakticky od začátku sezóny ve velmi dobré pohodě. Až na pár výsledkových výpadků, které představují například porážka s Antverpami v Evropské lize či ligová ztráta skoro jistých tří bodů s West Hamem v samém závěru utkání, si ve finále vede dle vlastních představ. A v souboji s Ludogorcem hodlá potvrdit svou nynější první pozici v tabulce.

Aktuálně drží Spurs sérii čtyř výher v řadě, přičemž poslední skalp Manchesteru City v rámci Premier League jejich sebevědomí ještě více posílil. A jelikož bulharský celek prakticky celý podzim není v nejlepším rozpoložení, kvalitou kádru se dle papírových předpokladů nemůže s londýnským výběrem měřit, cokoliv jiného než domácí výhra by bylo velmi překvapující.

Teď by měl mít tottenhamský kouč José Mourinho na marodce pouze jedno jméno. Toby Alderweireld si údajně kvůli zranění nezahraje zhruba dva až čtyři týdny. "Trápí ho svalové problémy, ale jeho zdravotní stav není nejhorší, jak jsme si původně mysleli," prozrazoval portugalský lodivod. "Očekávali jsme totiž, že ho nebudeme moci využít minimálně měsíc."

Není pak úplně jasné, zda do hry zasáhnou Harry Winks, Japhet Tanganga a Erik Lamela, přičemž chybět bude i Joe Rodon, tyhle ztráty ovšem ve finále nejsou asi tak citelné jako v případě Alderweirelda. "Pro nás je jeho indispozice špatnou zprávou. Hrál totiž v posledních týdnech svůj nejlepší fotbal. Je velmi důležitým hráčem," hlesl José Mourinho.

Možná že si Tottenham představoval trochu hladší průběh základní fáze Evropské ligy, po třech odehraných kolech má shodný počet bodů jako druhé Antverpy a třetí Linec. Pořád tak musí bojovat nadoraz, aby si postup zajistil co nejdříve. Tentokráte však přivítá dosud nejslabšího účastníka. Razgradský tým neuhrál ani bod, suma sumárum inkasoval devět gólů.

A je otázkou, s jakým složením na anglické půdě vyrukuje. Prý se totiž objevily v jeho kabině pozitivní případy na koronavirus, přitom trable nejsou menšího rázu. "Nicméně podle mých indicií nejsou tyhle zprávy pravdivé," říkal José Mourinho. "Ludogorec měl potíže před naším prvním vzájemným kláním. Pak odehrál ještě jeden zápas a následovala reprezentační pauza."

Hosté v dosavadním průběhu Evropské ligy čelili hned šedesáti dvěma střelám, nejvíce ze všech zúčastněných družstev. A naopak Tottenham jich vyprodukoval padesát, což je naopak číslo nejvyšší, co se této statistiky týče. Pokud by hosté vážně nedorazili vlivem lapálií s nemocí COVID-19 v optimální náladě, těžko by svou bilanci v tomto ohledu vylepšovali.

Zraněný Higinio Marín a Wanderson, to jsou v současné chvíli asi jediné známé absence svěřenců trenéra Stanislava Genčeva, jenž nahradil v říjnu neúspěšného českého rodáka Pavla Vrbu. "Já úplně nerozumím tomu, proč se hovoří o nakažených v mužstvu našeho soupeře. Mezi tím, co vím já, a tím, o čem se hovoří, je velký rozpor," konstatoval José Mourinho.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Hart - Aurier, Sánchez, Dier, Davies - Winks, Sissoko - Bale, Lo Celso, Lucas Moura - Carlos Vinícius
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Iliev - Cicinho, Verdon, Terziev, Nedjalkov - Andrianantenaina, Badji, Alex Santana - Tekpetey, Keserü, Manu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 13.00 - 35.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)32016:26
2.Royal Antverpy FC (BEL)32013:26
3.LASK Linz (AUT)32015:66
4.Ludogorec Razgrad (BUL)30035:90
Skupina K
CSKA Moskva - Feyenoord Rotterdam  (čtvrtek 18:55)
Na posledním místě skupiny K Evropské ligy se po její polovině krčí fotbalisté CSKA Moskva. Ti nyní potřebují zabrat proti Feyenoordu, který na tom není o moc lépe - za aktuální konstelace by rovněž nepostoupil.

První vzájemný zápas skončil úspěchem rotterdamského celku. Hodinu se sice na góly čekalo, pak ovšem udeřili Haps, Kokcu a Geertruida, Senesiho vlastenec jen mírnil porážku. Nešlo přitom o první vzájemný střet, před dvanácti lety ruský tým uspěl v základní skupině Poháru UEFA, v roce 1996 zase slavil postup Feyenoord. Tehdejší úspěch mezi nejlepšími 64 celky mu však nic významného nepřinesl, v osmifinále totiž stejně ztroskotal na Tenerife.

CSKA aktuálně vede ruskou ligu, ačkoliv poslední zápas se mu příliš nevydařil. Se Soči na domácí půdě remizoval, ačkoliv se velmi brzy dostal do vedení díky Sigurdssonovi. Ještě během první půle srovnal Burmistrov a moskevský celek od porážky zachránilo jen to, že Yusupovův gól byl po zásahu VAR neuznán. Tím mu také skončila série pěti vítězných zápasů.

Feyenoord je na tom v domácí soutěži o něco hůře, ze třetí pozice se dívá na záda Vitesse a Ajaxu, přičemž za poslední vítězství a udržení se v kontaktu musí být skutečně rádi. Na hřišti Sittardu totiž od první minuty prohrávali a ve dvanácté minutě navíc Kokcu dostal červenou kartu, ještě do poločasu však dokázali otočit Senesi a z penalty Berghuis, který ze stejné situace potvrdil vítězství i v nastaveném čase druhé půle.

Situace ve skupině se má tak, že CSKA v prvních dvou utkáních pouze remizoval a má na kontě dva body, což nestačí na nic lepšího než poslední příčku. Feyenoord a Wolfsberger mají body čtyři, překvapivě vede záhřebské Dynamo s pěti.

Domácí tým trápí početná marodka, zdravotní problémy nepustí do hry Dzagova, Fernandese, Fuchse, Karpova, Kuchaeva, Nababkina a Vasina. Hosté na tom nejsou o mnoho lépe, nepomohou jim Bijlow, Boženík, Conteh, Fer, Haps, Malacia a Sinisterra.

Utkání v Areně CSKA začíná ve čtvrtek v 18.55, řídit jej bude skupina italských sudích na čele s Tohverem.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfeev - Fernandes, Diveev, Magnusson, Zaynutdinov - Maradishvilli, Oblyakov - Sigurdsson, Vlasic, Kuchaev - Chalov
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Marsman - Geertruida, Spajic, Senesi, Malacia - Diemers, Toornstra, Teixeira - Berguis, Linssen, Haps
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.74 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolfsberger AC - Dinamo Záhřeb  (čtvrtek 18:55)
I pouhý jeden vstřelený gól může stačit na vedení skupiny po třech odehraných kolech. Dosud neporažené Dinamo je vážně díky bizarnímu skóre na prvním místě tabulky, přičemž pokud nad Wolfsbergerem uspěje naplno i v tomto případě, výrazně nakročí k postupu do play-off Evropské ligy a na čele se jistojistě udrží. Rakouský celek má svému sokovi co oplácet.

První vzájemný duel mezi oběma celky ze začátku listopadu, notně ovlivněný absencemi způsobenými nemocí COVID-19, a to na obou stranách, nabídl tuhou a vyrovnanou bitvu, o které rozhodl jediný přesný zásah. Purgeri se po dvou ofenzivních půstech, lépe řečeno dvou bezbrankových remízách, dočkali zaznamenané branky. A hned se vyhoupli do popředí.

Paradoxně se ve skupině K zatím lépe prezentují právě chorvatský a rakouský výběr, a to na úkor spíše favorizovanějšího Feyenoordu a moskevského CSKA. "Čeká nás teď zápas, který může určit náš směr v Evropské lize," uvědomoval si hostující trenér Zoran Mamič. "V útočné fázi máme určité problémy, já ovšem věřím, že najdeme správné řešení," podotkl.

Těšit může záhřebský výběr skutečnost, že nejnovější testy na koronavirus dopadly velmi dobře, nakažený totiž není v jeho kabině vůbec nikdo. Bude mít navíc o motivaci postaráno, neboť v lize po reprezentační přestávce nestačil venku trochu překvapivě na Osijek. "Jasně že jsme prohrát nechtěli. Ale nikde není psáno, že musíme stále vyhrávat," pokračoval Mamič.

Zatímco on by měl mít k dispozici kompletní složení, byť určité zdravotní potíže hlásí jeho nejlepší střelec Mario Gavranovic, jenž by však přesto měl nastoupit, domácí mají přece o poznání větší potíže s absencemi. Brankářská jednička Alexander Kofler i náhradní gólman Marko Soldo jsou v karanténě kvůli koronaviru, zraněný je pak i nadále Guram Giorbelidze.

V Záhřebu se mimo jiné nechal vyloučit Matthäus Taferner, jenž tak vyfasoval od disciplinárky automatickou stopku pro tuhle odvetu. "Wolfsberger trochu změnil styl hry. Je těžké říct, jestli podobně jinak bude hrát i proti nám," konstatoval Mamič. "Jsme rádi, že jsme všichni zdraví. Porážka v Osijeku nás nevyvedla z míry. Ty prostě patří k fotbalu," zakončil.
Wolfsberger AC - pravděpodobná sestava:
Kuttin - Novak, Baumgartner, Ločošvili, Pavelic - Stratznig, Wernitznig, Scherzer, Peretz - Dieng, Joveljič
Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Zagorac - Moharrami, Lauritsen, Perič, Gvardiol - Jakič, Franjič, Ademi - Gavranovic, Petkovič, Oršič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.44 - 2.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dinamo Záhřeb (CRO)31201:05
2.Wolfsberger AC (AUT)31115:34
3.Feyenoord Rotterdam (NED)31114:54
4.CSKA Moskva (RUS)30212:42
Skupina L
KAA Gent - FK Crvena Zvezda  (čtvrtek 18:55)
Gent je i po třech kolech stále na posledním místě a to zcela oprávněně. Nezískal totiž ještě ani jeden bod. Další pokus má na domácí půdě v Belgii, kam se vypraví srbská Crvena Zvezda.

Gent to zkoušel už v Lize mistrů, ale nakonec si s ním poradilo Dynamo Kyjev, takže belgickému celku musí stačit "pouze" Evropská liga. A vzhledem k tomu, co v ní zatím předvádí, je možná rád, že ta Liga mistrů nevyšla. Těžko říct, co by s ním dělali mnohem slavnější a kvalitnější soupeři, když i ve společnosti Liberce nebo právě Crvene Zvezdy tak očividně ztrácí.

Zatím se mu povedlo získat přesně nula bodů, takže musí co nejdřív vyhrávat, pokud má jeho pouť Evropskou ligou ještě pokračovat. Pokud by teď naopak opět zaváhal, jeho cesta by skončila. Gent prostě musí vyhrát. Jeho současná forma mu ale moc nadějí nedává. Z posledních deseti soutěžních duelů se KAA radovalo z výhry jen ve třech případech.

Jako by nestačilo, že jeho naděje již tak nejsou velké, z pohledu belgických fanoušků bude ještě hůř. Před pár dny totiž vyšlo najevo, že ofenzivní tahoun Roman Jaremčuk dostal covid a bude muset být v karanténě. Gent si přesto chce spravit reputaci a oplatit Srbům poslední utkání. To totiž skončilo těsnou výhrou Crvene Zvezdy, pod níž se podepsalo duo Kanga - Katai.

Gent musí razantně vylepšit útok, který zatím nastřádal jen pouhé dva góly. CZ jich naopak zvládlo dát sedm. Ani srbský celek nehodlá zpomalit, protože za ním čeká Liberec se třemi body. Crvena Zvezda nehodlá dopustit drama a teď chce výhru.

Navíc je ve formě. Už posledních šest soutěžních duelů se jí povedlo vyhrát a optimismus v kádru je evidentní. V těch šesti utkáních nasázela ofenziva srbského celku už dvacet branek, takže je jasné, odkud hrozí domácímu Gentu největší nebezpečí. Utkání odřízené Slovincem Glovou začne za pět minut sedm.
KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Coosemans - Botaka, Hanche-Olsen, Ngadeu-Ngadjui, Marreh, Mohammadi - Dorsch, Odjidja-Ofoe, Kums, Owusu - Bezus
FK Crvena Zvezda - pravděpodobná sestava:
Borjan - Milunovič, Degenek, Gobeljič, Gajič - Katai, Kanga, Ivanič, Nikolič, Ben Nabouhane - Falcinelli
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.61 - 2.98
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - TSG Hoffenheim  (čtvrtek 18:55)
Liberečtí ve čtvrtek doma proti Hoffenheimu odehrají čtvrtý z šesti zápasů ve skupině Evropské ligy. Rádi by napravili svůj historicky nejvyšší debakl v pohárech 0:5, který kvůli masivnímu výskytu koronaviru v týmu utrpěli v úvodním vzájemném duelu v Německu. V odvetě už budou mít k dispozici uzdravené opory a pokusí se zvýšit šance na postup. Hoffenheim ve skupině dosud neztratil ani bod a k jistotě účasti v jarní fázi mu stačí remíza. Hostům bude dál chybět český bek Pavel Kadeřábek, jenž zůstal v Německu.

Severočeši na úvod skupiny doma porazili Gent 1:0, ale poté utrpěli debakly 1:5 v Bělehradě s Crvenou zvezdou a 0:5 na půdě Hoffenheimu. Slovan má kvůli tomu s deseti inkasovanými góly nejhorší obranu soutěže. Před třemi týdny v Německu Liberec postrádal ze zdravotních důvodů hned 15 hráčů. Koronavirus poté zasáhl i Hoffenheim. Tým dokonce musel do karantény, ale téměř všichni hráči se již opět zapojili.

"Teď máme určitě větší šance. První zápas byla trochu beznaděj. Dalo se lehce spočítat, že šance na dobrý výsledek je nula, zázraky se v tomto případě nedějí. Ale teď už jsme nachystaní a zázrak se podařit může. Jsme doma, známe to tu," řekl v nahrávce pro média kouč Slovanu Pavel Hoftych.

"Už můžeme využít rychlá křídla, to nám minule chybělo. Pokud odvedeme více než stoprocentní výkon, budeme soudržní, nechutní, zázrak se může stát. Na to už kvalitu v mužstvu máme. Musíme mít den, musí nám k tomu pomoci třeba i hřiště a povětrnostní podmínky, pak můžeme soupeře porazit. Ale samozřejmě česká a německá liga jsou dva rozdílné světy. Hoffenheim je favorit, kvalita ve všech činnostech je na jeho straně," dodal Hoftych, jehož tým v obou letošních domácích zápasech v pohárech vyhrál 1:0.

Severočeši ztrácejí po polovině skupiny na třetím místě na druhou Crvenou zvezdu tři body a na vedoucí Hoffenheim šest. Do vyřazovací fáze projdou první dva celky. Liberec hraje v pohárech skupinu popáté v historii a poprvé od sezony 2016/17, dál postoupil jen v ročníku 2013/14.

"Teď neřešíme postup. Chceme odehrát dobrý zápas se špičkovým soupeřem a být konkurenceschopní. Pokud budeme mít den, můžeme i bodovat. Pak se můžeme bavit o něčem dalším. Musíme být hlavně dobře nachystaní. Celý mančaft prakticky během měsíce prošel pozitivními testy na covid. Narušilo nám to tréninkový proces a formu, kterou jsme měli v zápasech s APOELem a Gentem," řekl Hoftych, který se vrátí na lavičku poté, co kvůli úmrtí matky chyběl při páteční ligové prohře 1:3 s Jabloncem.

"Zápas jsme si vyhodnotili. Dohnala nás covidová pauza. U každého měla jiný průběh, hráči naskakovali postupně. Pro některé to byl zápas po měsíci. Věřím, že za týden tréninku už jsme zase o něco dál," dodal kouč Slovanu.

Hoffenheim sice vládne skupině Evropské ligy, ale v německé bundeslize je po sérii šesti zápasů bez vítězství až na 12. místě. O víkendu remizoval s řadou absencí včetně zraněného Kadeřábka 3:3 se Stuttgartem. V pondělí se už ale po koronaviru vrátila do tréninku většina hráčů.

"Byli v karanténě. Mohou mít ještě nějaké absence, ale nemyslím si, že zásadní. Tým má 25 členů kádru a každý z hráčů je špičkový. Jsou to Němci, nehrozí žádné podcenění. Záleží, jestli jste v karanténě s příznaky nebo bez. Pokud hráči prošli nachlazením, které se v tomhle případě jmenuje covid, zanechá to na vás nějakou stopu," řekl Hoftych.

Zápas začne ve čtvrtek v 18:55 a kvůli opatřením proti covidu v Česku se bude hrát bez diváků. Hoffenheim nezvykle přicestuje do Liberce až v den utkání.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Pešek, Sadílek, Mara, Beran, Mosquera - Hilál
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Posch, Bogarde, Akpoguma - Samassékou - Bebou, Gaćinović, Baumgartner, Sessegnon - Klauss, Kramarić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.39 - 5.00 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.TSG Hoffenheim (GER)330011:19
2.FK Crvena Zvezda (SRB)32017:46
3.Slovan Liberec (CZE)31022:103
4.KAA Gent (BEL)30032:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
johan14

OT, ale dávam do pozornosti všetkým, čo nevideli.

ČT 2 dnes 22.00

Diego MARADONA

Strhující portrét jednoho z nejslavnějších a nejkontroverznějších fotbalistů, který náhle zemřel včera ve věku 60 let. Britský dokument oscarového režiséra Asifa Kapadii

Reagovat
Pyroman

dík

Reagovat
naheCZ

Evropská liga - SOUHRN čtvrtých zápasů skupinové fáze

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
h8_sfatto

kouč Gentu si opět užívá své rouhání o "typickým východoevropským" fotbalu ... ten si dobře nasral do huby před sezonou a patří mu to

Reagovat
Čekám na brejk

Ardeleánu píská Liege - Lech Poznaň . Zrovna takový rozhodčí je nominován UEFou na EL, jak si UEFA vybírá ty rozhodčí fakt nechápu .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele