základní skupiny - skupina H, 4. kolo
26.11.2020 18:55 CET
4 : 1
(2:1)

Reportáž

Dávid Hancko (© AFP)

Sparta otočila s Celticem a zůstává ve hře o postup

Stále reálnou naději na postup do jarní fáze Evropské ligy má pražská Sparta. Ta sice s Celticem prohrávala po brzké brance Edouarda, ještě do poločasu ale otočila Hanckem a Julišem, poslední jmenovaný se prosadil i ve druhé půli, načež Plavšić upravil na konečných 4:1.

Oproti prvnímu vzájemnému utkání v Celtic Parku provedl Václav Kotal několik změn. Rozhodl se hrát na tři stopery, tudíž Plechatého s Pavelkou ve středu obrany doplnil Hancko, jenž původně hrál na levé straně, kam se přesunul Hanousek. Pravý kraj nadále obstarával Vindheim, hodně se však zatřáslo středem zálohy. S Krejčím tam tentokráte nenastoupili Sáček a Karabec, nýbrž duo Dočkal, Trávník. Na lavičku šel krajní záložník Polidar, druhý z nich Karlsson se přesunul k Julišovi do útoku. Čtyřikrát sáhl do sestavy hostující kouč Lennon. Tři z těchto výměn proběhly v obranné řadě, kde Frimponga, Duffyho a Bittona nahradili Abd Elhamed, Jullien a Ajer. Tvorbu hry tentokrát kouč svěřil Ntchamovi na úkor Rogice.

Jako první se přitom z gólu radovali hosté, kteří měli po debaklu v prvním zápase co odčiňovat. Odsonne Edouard dostal po čtvrthodině přihrávku za obranu, akci ovšem ještě trochu zpozdil a dvěma zasekávačkami kolem Hancka se dostal do střelecké pozice, načež propálil Nitu na zadní tyč.

Na vyrovnání se však na Letné nemuselo čekat příliš dlouho. Dočkalem zahraný rohový kop sice odhlavičkoval bránící hráč, ovšem jen k Pavelkovi. Ten jej ještě šikovně prostrčil Dávidu Hanckovi, který z druhého dotyku ranou k tyči překonal brankáře a odčinil tak ne zrovna nejlepší bránění u inkasované branky.

V osmatřicáté minutě sparťani dokonali obrat, a byl to kdo jiný než hlavní kat Celticu Lukáš Juliš. Vše začalo na pravé straně, odkud po zemi přihrával do malého vápna Dočkal. Obránci spoléhali na to, že si pro balón v klidu dojde gólman Bain, ten však zůstal stát na čáře a pustil balón právě k Julišovi, jenž jej snadno doklepl za Bainova záda. Další trefu mohl ještě před přestávkou přidat Krejčí, jehož hlavička po standardní situaci skončila na tyči.

Krátce po návratu ze šaten mohlo být srovnáno poté, co se exekuce přímého kopu ujal Edouard. Ten poslal balón skrz špatně stojící zeď, chybu svých spoluhráčů napravil výtečným zákrokem Nita. Edouard dostal další příležitost ke skórování po hodině hry, když si vyměnil míč s Ntchamem a následně selhal tváří v tvář Nitovi.

Po osmdesáti minutách hry se Letenští uklidnili, a to díky třetí brance. Rychlý protiútok vedl po levé straně Moberg Karlsson, který přenesl hru na svého parťáka z ofenzivy Lukáše Juliše, jehož volej letěl mimo dosah Baina a skončil za brankovou čarou. Bain pak předvedl další obrovské zaváhání, když nezvládl rozehrávku a nechal se obrat Karlssonem. Naštěstí pro něj a jeho tým stihl ještě tygřím skokem zamezit švédskému forvardovi ve skórování.

Namísto snížení stavu celkem z Glasgow zatloukla Sparta ve čtvrté minutě nastavení pověstný hřebíček do rakve. Opět to bylo díky rychlému přechodu z obranné poloviny na útočnou, Srdjan Plavšić pak překonal vybíhajícího Baina, obešel i McGregora a do poloprázdné brány zakončil.

Zatímco Celtic tak už přišel o šanci na postup, Sparta je nadále ve hře. Ztrácí totiž jen bod na AC Milán a dva na vedoucí Lille.

Autor: Martin Vejdělek / o2tv.cz

Komentáře (431)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele