Evropská liga - souhrn 3. kola skupinové fáze

21.10.2021, 20:45, aktualizováno 21.10.2021, 23:06
Komentáře a souhrny
Karl Toko Ekambi (© AFP)
Sparta neudržela dvougólové vedení nad Lyonem, jenž po výhře 4:3 zůstává stoprocentní. To platí i pro West Ham United, který nedal šanci Genku. Monaco si veze body z Eindhovenu a je také na cestě za postupem. Leverkusen se ve šlágru skupiny G rozešel smírně s Realem Betis. Další výhru si připsaly Frankfurt nebo Galatasaray a důležité body vybojovala Neapol...
Skupina A

Sparta Praha - Olympique Lyon 3:4

21.10.2021 21:00

Góly: 4. Lukáš Haraslín, 19. Lukáš Haraslín, 90+6. Ladislav Krejčí - 42. Karl Toko Ekambi, 53. Houssem Aouar, 67. Lucas Paquetá, 88. Karl Toko Ekambi

Začalo to víc než skvostně - dvěma brankami během prvních dvaceti minut. Co však vypadalo jako velká show Lukáše Haraslína se postupem času proměnilo v obří zahozenou šanci a hotovou noční můru. Lyon zvládl během necelých 50 minut třemi góly otočit a čtvrtou, ve výsledku rozhodující branku přidal dokonce v oslabení. Krejčího snížení už přišlo moc pozdě...

Sparta na Lyon naskočila beze strachu a s patřičnou odvahou i agresivitou, za což byla okamžitě odměněna. Hložek si to neohroženě namířil až k pravému rohovému praporku, odkud nacentroval, a byť jeho donáška vedla pouze k nepovedenému pokusu Minčeva o nůžky, sehrála výraznou roli ve výsledné výrazně tečované gólové střelce Haraslína.

Brzy nato slovenský křídelník úřadoval znovu a tentokrát mu už nikdo nepomáhal - nachytal brankáře nečekanou, perfektně umístěnou i dostatečně razantní střelou na přední tyč z pozice, kde se útočníci obvykle snaží kroutit míč na zadní. Neuběhlo ani 20 minut a už to bylo 2:0.

Dva vstřelené góly byly skvělou zprávou, zároveň však nešlo ignorovat rezervy Sparta vzadu. Toko Ekambi si na Nitu nepřišel v obří šanci, ale z mírného ofsajdu, přičemž Kadewere ve vápně potřeboval po podklouznutí Pavelky už jen obejít Panáka, který se na něj vytáhl málokdy vídaným způsobem.

To byla první varování a dalším zlým znamením byla postupně rostoucí pasivita domácích, kterým se zhruba od 30. minuty nedařilo delší dobu podržet balon a ulevit tlaku. Za to byla ještě ke konci první půle byla potrestána jednou hbitou kolmicí do mezery mezi Hanckem a Čelůstkou, kde si jedním dotykem zpracoval míč Toko Ekambi a druhým jemně prohodil Nitu.

Do druhé půle Lyon na Spartu vyrazil už i se svou největší ofenzivní hvězdou Lucasem Paquetou, a ten byl okamžitě zapojen do vyrovnávací akce, na jejímž konci byl vyražený centr Shaqiriho a dorážka Aouara, který na volný míč reagoval podstatně rychleji než Čelůstka.

V tu ránu se spustil lyonský ohňostroj. Zdánlivě nevyhnutelnou pohromu nejprve sice nadvakrát odvracel Nita - nejprve proti Emersonově záludně tečované střele Panákem, potom po bleskurychlém vystartování zlikvidoval i dorážku. Následně pro změnu rozdílový žolík Paquetá plíživou střelou po zemi nastřelil tyč.

Napočtvrté už to Sparta neustála a kapitulovala potřetí. Do rozevřené obrany zaútočil Ekambi a nečitelnou šajtlí nasměroval míč před částečně odkrytou klec, kam míč nekompromisně zametl přibíhající Paquetá. Na hřiště se sesypaly kelímky od piva, fanoušci Sparty měli rázem ke spokojenosti daleko.

Ani to však nebylo všechno, a přestože šli lyonští čtvrthodinu před koncem do deseti kvůli dvěma žlutým kartám Gusta, přidali ještě čtvrtou branku díky zaspanému autu a Ekambiho manévru proti Hanckovi.

Teprve záhy se Sparta probrala k závěrečné steči. Haraslín trefil v nastavení tyč a Hancko dorážel sice z regulérní pozice, avšak jeho gól nebyl uznán pro "mrtvý ofsajd” Krejčího. Snížení se tak pražané dočkali až o něco později, kdy se do vzduchu dominantě pověsil Krejčí. To už se ale hrála sedmá minuta šestiminutového nastavení a dále nebylo co řešit.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Brøndby IF 2:0

21.10.2021 21:00

Góly: 18. Leon Balogun, 30. Kemar Roofe

Rangers po úvodních dvou porážkách potřebovali zabrat a proti Brøndby splnili svůj cíl na jedničku. Dánského soupeře přehráli, zaslouženě zvítězili a mohli litovat jenom toho, že nevyhráli vyšším rozdílem. Soupeř ze severu Evropy za celý zápas nevyslal ani jednu přímou střelu na bránu.

Ofenzivní choutky skotského mistra naznačil už v sedmé minutě Aribo, jehož rána proletěla nad břevnem. Rangers měli od úvodního hvizdu navrch a převahu vyjádřili gólově už v osmnácté minutě. James Tavernier rozehrál rohový kop, obrana si nepohlídala náběh Baloguna a proti jeho hlavičce byl Thomas Mikkelsen krátký - 1:0.

Duel se přitom mohl vyvíjet jinak, kdyby se ve 28. prosadil Andrija Pavlović, ten měl obrovskou příležitost a míč poslal těsně nad. Jeho omyl mrzel hosty o to více, že o chvíli později domácí odskočili už na rozdíl dvou branek. Po půlhodině přišel centr z pravé strany, hlavička Morelose a zákrok Mikkelsena, vyražený míč ovšem našem pod svýma nohama Kemar Roofe a dal jednu z nejsnazších branek v kariéře - 2:0.

Dánský celek plnil roli sparingpartnera a mohl být rád, že do šaten neodcházel s ještě větším mankem, v samém závěru první půle střílel Morelos a jeho ránu zastavila tyč.

Komplikaci pro Rangers nakonec neznamenala ani první minuta druhé půle. Při rozehrávce zazmatkoval Barišić a do samostatného úniku se dostal Mikael Uhre, jenomže zakončení vůbec nezvládl a vystřelil nepřesně.

Rangers si náskok jinak v poklidu hlídali a v závěru mohli výsledek ještě vylepšit. V 80. minutě se na pravé straně uvolnil Scott Wright, zpětnou přihrávkou našel Arfielda a Mikkelsen konečky prstů vytěsnil balón na břevno. Za další dvě minuty se pak hostující brankář vyznamenal ještě jednou, tváří v tvář proti němu neuspěl Fashion Sakala.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Olympique Lyon (FRA)33009:39
2.Sparta Praha (CZE)31114:44
3.Rangers FC (SCO)31022:33
4.Brøndby IF (DEN)30120:51
Skupina B

PSV Eindhoven - AS Monaco 1:2

21.10.2021 21:00

Góly: 59. Cody Gakpo - 19. Myron Boadu, 89. Sofiane Diop

Monaco si napravilo reputaci po minulém nepovedeném výkonu v Ligue 1 proti Lyonu, na evropské scéně zabralo a díky vítězství na půdě eindhovenského PSV se dostalo do samého čela tabulky skupiny B. Ještě minutu před koncem byl stav mezi oběma týmy nerozhodný, v tu chvíli nicméně stačil ještě zajistit radost francouzskému klubu Sofiane Diop.

Hosté se poprvé jaksi osmělili v 11. minutě, ze střední vzdálenosti vyzkoušel připravenost gólmana Drommela technickým pokusem Jean Lucas, avšak výrazněji svého soupeře nevystrašil. V 19. minutě však již knížecí celek gólově úřadoval. Caio Henrique z levé strany vyslal dlouhý pas dopředu, na něj si naběhl Boadu, jenž z blízkosti zamířil do brankové sítě.

ASM působilo směrem dopředu i nadále o trochu nebezpečnějším dojmem, ve 27. minutě se snažil náskok svého mužstva navýšit Volland, Drommel si každopádně s jeho střelou poradil. Vlastně až ve 33. minutě se ozvalo PSV, hlavička Van Ginkela ovšem skončila v rukavicích brankáře Nübela. A nad jeho břevno poté ve 41. minutě vypálil z dálky Götze.

Do druhého poločasu vstoupil nizozemský výběr bezpochyby lépe než do toho prvního, ve 48. minutě se objevil v solidní pozici Carlos Vinícius, nicméně zakončení mu nakonec zablokoval vracející se stoper Maripán. O pár chvil později přece Nübela už přímo zaměstnal z hranice šestnáctky Gakpo, jenomže směřoval balón pouze do míst, kde byl jeho protivník nachystaný.

V 59. minutě došlo na vyrovnání. Gakpo ve středu pole uzmul míč, přihrál ho dopředu, a byť ho jeho spoluhráč Carlos Vinícius nezpracoval ideálně, v podstatě trochu nechtěně nabil právě sbíhajícímu Gakpovi, jenž tvrdě zacílil. Poslední slovo ale řeklo Monaco, a to v 89. minutě, to když Volland uvolnil Caia Henriqueho a po jeho nahrávce ve skluzu skóroval střídající Diop.

Více informací k zápasu

SK Sturm Graz - Real Sociedad 0:1

21.10.2021 21:00

Góly: 68. Alexander Isak

Real Sociedad nemohl dlouho otevřít sejf strážený brankářem Jörgem Siebenhandlem a povedlo se mu to až v závěru po jeho obrovské chybě.

Štýrský Hradec se dnes chtěl před vlastními fandy vytáhnout a měl k tomu dobrou příležitost, protože do Merkur Areny přicestoval velmi silný španělský zástupce, Real Sociedad. A o jeho kvalitách se mohli domácí přesvědčit vlastně už po pěti minutách. Portu vracel míč na pravé straně šestnáctky po přetaženém centru z levého křídla do ohně a Jörg Siebenhandl ho nedokázal zachytit. K míči se dostal David Silva a pálil téměř do prázdné, ale na poslední chvíli mu do rány skočil David Affengruber!

O chvíli později obrana domácího týmu zase zaspala a tentokrát Januzaj vysouval do šance největší hvězdu týmu, švédského kanonýra Alexandera Isaka. Ten pálil na přední tyči velmi zdařile, ale brankář Jörg Siebenhandl se jeho akcí nenechal rozhodit a míč vyboxoval. S dorážkou hbitého útočníka si už obránci Grazu poradili.

Domácí nehráli špatně a chvílemi to už vypadalo, že se dostanou do nějaké větší šance, ale velmi často brzdilo jejich nadšení ofsajdové postavení. Až ve čtvrté minutě nastavení se před Isakem otevřela dálnice, kterou Isak nevyužil a pálil nad. Dvě minuty po návratu ze šaten kopal La Real standardní situaci a Januzajův centr jemně tečoval Mikel Merino. Nastřelil ale jen tyč!

Aihen Muñoz si o chvíli později naběhl na levé straně šestnáctky na kolmou přihrávku a pálil pod břevno. Brankář Jörg Siebenhandl byl ale na místě a jeho tvrdou ránu vyrazil nad. Dlouho se La Real nemohl prosadit, až mu k tomu doposud výtečný brankář hodně pomohl. Isak umotal ve vápně dva protihráče a pak vyslal slabou střelu, která domácímu brankáři po velkém podcenění prošla mezi nohama! V samotném závěru byl ještě po brutálním faulu na Lobeteho stojnou nohu vyloučen Jon Gorenc Stankovič.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco (FRA)32104:27
2.Real Sociedad (ESP)31204:35
3.PSV Eindhoven (NED)31117:54
4.SK Sturm Graz (AUT)30031:60
Skupina C

SSC Neapol - Legia Varšava 3:0

21.10.2021 21:00

Góly: 76. Lorenzo Insigne, 80. Victor Osimhen, 90+5. Matteo Politano

Neapol se sice dlouho trápila, ale po změně stran dokázala nesporně lepší projev přetavit ve tři branky. O ně se proti Legii Varšava postarali útočné hvězdy Insigne, Osimhen a Politano.

Neapol potřebovala vrhnout všechny síly do tohoto zápasu, pokud chtěla pomýšlet na postup ze skupiny. Doposud se jí totiž povedlo vyválčit jen jeden bod, takže vyhrát bylo dnes pro Spallettiho svěřence klíčové. Kromě domácího prostředí stadionu Diega Armanda Maradony měla Neapol výhodu i větší kvality než její soupeř, polská Legia.

Chvíli to sice Neapoli trvalo, ale postupem času se do svého soka zakousla s plnou parádou. V deváté minutě se utrhl Hirving Lozano a naběhl do vápna, kam dostal perfektní míč a hlavičkoval. Mířil ale jen do rukou připraveného brankáře. To duo krajních útočníků v podání Lozana a kapitána Insigneho hodně zlobilo obranu polského klubu, ale každou jeho aktivitu hosté nakonec dokázali ukočírovat.

Ani třetí do party, uzdravený Dries Mertens, nechtěl zůstat pozadu. Po dvaceti minutách byl u míče k vápnu nejdřív a z voleje ho napálil jen těsně vedle tyče. Spallettiho nepotěšil ani aktivní Lozano, který v 27. minutě zpoza jednoho obránce napálil dalšího a s jeho ránou si nakonec poradil brankář Cezary Miszta, jenž nohou vyrazil balon vedle. Jinak toho první půle už moc nenabídla a Neapol musela začít znovu po změně stran.

Bod byl pro ni málo. A opravdu se snažila dostat soupeře na lopatky. Osm minut po změně stran vymyslel dělovku zpoza vápna záložník Diego Demme, jehož otec pojmenoval právě podle neapolské legendy. K bráně hostí posléze doklouzával Dries Mertens, ale chyběly mu asi dva kroky, aby míč doklepl do sítě.

Po hodině hry se brankář Miszta opět zapotil, když likvidoval vysoký míč směrující pod břevno. Patnáct minut před koncem nastřelil Emreli tyč a vzápětí hořce litoval. Hned z dalšího brejku totiž Neapol udeřila! Střídající Matteo Politano nahrál po rychlém útoku Insignemu, který už si poradil.

A nebylo to všechno, protože o pouhé dvě minuty později Osimhen znovu zaútočil a propálil brankáře Misztu. Sudí jeho gól neuznal kvůli ofsajdu, ale Osimhen si spravil chuť po sto dvaceti vteřinách. Tentokrát už jeho gól uznán byl a bylo to dobře, protože mu předcházela skvělá akce. Osimhen si šikovně narazil míč s kapitánem Insignem, ten mu míč vrátil a z úhlu se už Osimhen prosadil bez potíží - 2:0.

Neapol ovládá konce zápasů skvěle a jen v této sezoně už mnohokrát převážila misky vah na svou stranu právě v posledních deseti minutách. Dnes to nebylo třeba, ale stejně si jeden zásah nechala ještě na nastavený čas. O poslední třetí branku se postaral Matteo Politano, jehož si nikdo z obránců nevšímal, takže mladý Ital mohl vymyslet krásnou ránu k levé tyči.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - Leicester City 3:4

20.10.2021 16:30

Góly: 11. Aleksandr Sobolev, 44. Jordan Larsson, 86. Aleksandr Sobolev - 45. Patson Daka, 48. Patson Daka, 54. Patson Daka, 79. Patson Daka

Patson Daka prožil asi vůbec nejlepší den ve své kariéře. Reprezentant Zambie letos zasáhl do pouhých šesti utkání, nepočítáme-li tedy toto, přece ale čtyřmi brankami přisoudil Leicesteru výhru v Evropské lize z půdy moskevského Spartaku. Alespoň do čtvrtečního večera se Lišky vecpaly na druhé místo tabulky a na třetí pokus zaznamenaly svůj první tříbodový výsledek.

Domácí přitom vedli dokonce o dva góly. Jenže Daka, který snížil v závěru prvního poločasu, jako by předznamenal, že anglický výběr ještě neřekl poslední slovo. A také že ano. Hostující forvard neztratil nic ze svého elánu v rámci druhého dějství, během půlhodinky skóroval ještě třikrát a byl hlavním hnacím motorem svého týmu. Ruský celek poté stačil již pouze snížit.

Příliš se ovšem nečekalo, když ve 44. minutě zařizoval Larsson druhý přesný zásah Spartaku, že by se ještě svěřenci trenéra Brendana Rodgerse mohli vzedmout k nějakému odporu. V tu chvíli vytěžil z dobré práce spoluhráče Mosese, jenž u pravé lajny obral o balón velmi snadno obránce Söyüncüho, a po přihrávce před bránu pohotově překonával brankáře Schmeichela.

Abychom doplnili informace rovněž k první trefě Spartaku, ta na řadu přišla už po jedenácti minutách hry. Bakajev sice se svým pokusem neuspěl, poněvadž namířil míč jen do bránícího Amarteyho, nicméně ho přenechal nakonec Sobolevovi, který trochu překvapivě z rohu vápna vypálil, a jelikož se jeho střela odrazila od protihráče Soumarého, zapadla zvláštně k tyčce.

Kdyby mužstvo kouče Ruie Vitóriy neinkasovalo těsně před obrátkou, možná by bylo v lepší pohodě, protože by se tolik nemuselo bát o výsledek. Kdo ví, jak moc tenhle moment vlastně zamával s psychickou Moskvanů. Naopak Leicesteru určitě notně pomohlo, že Daka využil jemného obloučku Iheanacha a že sám před gólmanem Maksimenkem v koncovce nezaváhal.

A na vstup do druhé pětačtyřicetiminutovky si hosté rozhodně nemohli stěžovat. Daka mohl ve 48. minutě znovu zaúřadovat poté, co obdržel nahrávku před prázdnou bránu od Iheanacha. V 54. minutě byl následně obrat definitivně dokonán. Tielemans ze středu pole uvolnil na levé straně Daku, jenž se pohyboval na hraně ofsajdu a pak zacílil přesně mezi nohy Maksimenka.

Hattrick však muži s devětadvacítkou na zádech jednoduše nestačil. V 78. minutě se prosadil naposledy, merunu mu tentokrát adresoval do běhu Maddison a Maksimenko byl na Dakovo zakončení zase krátký. Spartak stačil též ještě jednou rozvlnit síť, Sobolev zužitkoval zpětnou pobídku od Mosese, další změna skóre se každopádně nekonala, a tak úspěch slavil jeho sok.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Legia Varšava (POL)32012:36
2.SSC Neapol (ITA)31117:54
3.Leicester City (ENG)31116:64
4.Spartak Moskva (RUS)31026:73
Skupina D

Eintracht Frankfurt - Olympiakos Pireus 3:1

21.10.2021 21:00

Góly: 26. Rafael Borré (pen.), 45+3. Almamy Touré, 59. Daichi Kamada - 30. Youseff El Arabi (pen.)

Na první místo skupiny D se po třech zápasech posunul Frankfurt, německý celek doma našel recept na dosavadního lídra z Řecka a Olympiakos Pireus zaslouženě porazil 3:1. Sudí Martins nařídil už v prvním poločase dvě penalty, po jedné na každé straně.

Mezi hostujícími tyčemi nechyběl Tomáš Vaclík a ve třinácté minutě se ohlédl za hlavičkou Kamady, ten ve své první šanci mířil nepřesně, ideálně seřízená mířidla neměl ani ve 20. minutě Santos Borré. Hodně vzruchu přinesla třetí desetiminutovka, vše odstartovala hlavička Borrého a na brankové čáře zákrok Vaclíka. O dvě minuty později pak nestíhal Pape Abou Cissé, fauloval a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Borré - 1:0.

Jenomže pokutový kop byl nařízen i na druhé straně. Hříšníkem situace ze 29. minuty byl Kristijan Jakić, který zahrál ve vlastním vápně rukou a nabízenou příležitostí nepohrdl Youseff El Arabi, brankáři Trappovi nebylo nic platné ani to, že na rozdíl od kolegy Vaclíka vystihl směr střely - 1:1.

V závěru prvního poločasu se do role hlavního hrdiny obsadil Almamy Touré. Ve 38. minutě vyslal povedenou ránu a ta jenom těsně minula cíl, aby ve třetí minutě nastavení vrátil svému týmu vedení. Po rohovém kopu hlavičkoval do břevna Martin Hinteregger, akce pokračovala, domácí předvedli parádní kombinaci a po pasu od Sowa zakončoval Touré do prázdné brány - 2:1.

Čtvrtou změnu skóre nabídla 59. minuta. Z dálky zkusil štěstí Gonçalo Paciência, Vaclík jeho ránu nezkrotil, ani nevyrazil do bezpečí a navíc se nedočkal pomoci od spoluhráčů. Na odražený míč jako jediný reagoval Daichi Kamada, českého reprezentanta obešel a do prázdné svatyně zakončil - 3:1.

Olympiakos prohrával o dvě branky, na větší odpor se nezmohl a nedokázal si vypracovat tlak. Naopak mohl domů odlétat s ještě vyšší porážkou. V 61. minutě si svůj souboj zopakovali Paciência a Vaclík a druhý jmenovaný měl navrch.

Paciência byl hodně vidět a ke slovu se dostal ještě jednou, když v 75. minutě hlavičkoval nad po centru Kostiće. Tečku za zajímavým duelem udělala nepřesná rána Martina Hintereggera.

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - Royal Antverpy FC 2:2

21.10.2021 18:45

Góly: 20. Enner Valencia, 45. Enner Valencia (pen.) - 2. Mbwana Samatta, 62. Pieter Gerkens

Remízou 2:2 skončilo utkání mezi istanbulským Fenerbahçe a Royalem Antverpy. Domácí pořádně šokoval rychlou brankou Samatta, ale ještě do poločasu zařídil obrat Valencia. Ekvádorský útočník mohl klidně zkompletovat hattrick, kdyby proměnil i první nařízenou penaltu. Royal po hodině hry srovnal a skóre už se nezměnilo. Až v 87. minutě se dostal na hřiště i český reprezentant Filip Novák.

Fenerbahçe nevstoupilo do utkání vůbec dobře a na domácím stadionu už po třech minutách prohrávalo. Fischer si dobře navedl balón do šestnáctky, přihrál Mbwanu Samattovi, který jen doklepl do branky. Úvodní branku ještě zkoumalo video a dalo hostům za pravdu. Pro domácí to nebyl ideální začátek, ovšem ve 24. minutě se podařilo vyrovnat. Při rohovém kopu Turků dokázal Butez vyrazit hlavičku, avšak s dorážkou Ennera Valencii si poradit nedokázal - 1:1. Fenerbahçe následně převzalo iniciativu a ještě do konce poločasu dokonalo obrat.

Ve 34. minutě odpískal sudí Ivanov spornou penaltu za obranný faul, ale Enner Valencia naložil se stoprocentní příležitostí špatně. Pokus o penaltu á la Panenka mu nevyšel a hosty zachránilo břevno! Každopádně Valencia ukázal odolnou nervovou soustavu, když se před koncem poločasu postavil i ke druhé penaltě. Nedovolený zákrok Alemeidy neunikl pozornosti Ivanova a Enner Valencia tentokrát druhý pokus proměnil.

Royal tedy začínal druhý poločas za nepříznivého stavu a chtěl pokud možno co nejdříve vyrovnat. Belgičané byli opravdu aktivnější a dočkali se po hodině hry. Verstraete rozehrál rohový kop a hlavičkující Pieter Gerkens srovnal na 1:1.

Do konce utkání stále zbývalo dost času a především Fenerbahçe nebylo s remízou spokojeno. V 68. minutě se objevil v zajímavé možnosti Rossi a Butez dobře zasáhl. Hra se na trávníku stadionu Şükrü Saracoğlu přitvrdila a sudí Ivanov musel nejednou sahat pro žlutou kartu. Závěr zápasu ale nepřinesl další gólové příležitosti a stav 2:2 se až do závěrečného hvizdu nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Eintracht Frankfurt (GER)32105:27
2.Olympiakos Pireus (GRE)32016:46
3.Fenerbahçe SK (TUR)30213:62
4.Royal Antverpy FC (BEL)30123:51
Skupina E

Lokomotiv Moskva - Galatasaray SK 0:1

21.10.2021 21:00

Góly: 82. Kerem Aktürkoğlu

Po třech kolech Evropské ligy vévodí skupině E turecký Galatasaray. Svěřenci Fatiha Terima zvítězili na půdě Lokomotivu Moskva 1:0, když se osm minut před koncem prosadil Aktürkoğlu.

Lokomotiv se už ve druhé minutě dožadoval odpískání pokutového kopu, ale zákrok na Kerka nebyl posouzen jako nedovolený. O čtvrthodinu později to byl zase Kerk, který měl tentokrát dál k zakončení než vyběhnutý brankář Muslera. Do konce prvního poločasu zahodili dobré příležitosti Marcão i Maradišvili.

První poločas možná nenabídl takovou podívanou, jak by se asi očekávalo. Po změně stran se obraz hry zlepšil a gólových příležitostí bylo hned několik. Viktor Nelsson měl na kopačce vedoucí gól, ale trefil jen prostor, kde stál Guilherme. Hned vzápětí minul tyč Babel a po něm i hlavičkující Mohamed.

V 63. minutě se osmělil i Lokomotiv. Střelu Barinova nedokázal usměrnit do branky Rybus a další pokus opět Barinova minul branku. Čtvrthodinu před koncem neuspěl hlavou ani Kutlu a zdálo se, že branka Guilhermeho je pro Galatasaray zakletá. Devět minut před koncem trefil jen Guilhermeho i Aktürkoğlu, ale stejný hráč dokázal toto zaváhání napravit. Morutan vyslal fantastický pas a rozeběhnutý Aktürkoğlu překonal brankáře Lokomotivu.

Galatasaray mohl přidat i druhý gól, ale Guilerme další minisouboj s Aktürkoğluem vyhrál. V nastavení pak selhal i Diagne a stav 1:0 se nezměnil. Galtasaray zvítězil zaslouženě, domácí Lokomotiv za celý zápas ani jednou netrefil prostor tří tyčí.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Olympique Marseille 0:0

21.10.2021 18:45

Góly: -

Lazio hodně chtělo tři body před vlastními fanoušky, ale obrana Marseille nepovolila. Alespoň ne regulérně, protože Ciro Immobile sice dal gól, ale VAR ho pro ofsajd správně odvolal.

Trenér Maurizio Sarri nehodlal šetřit své hvězdy na ligu a i dnes večer vyslal do pole velmi silnou sestavu. Nechyběli v ní Immobile, Acerbi, Lazzari nebo Milinković-Savić. V dresu Marseille se na Stadio Olimpico do Věčného města vrátilo duo Pau López a Cengiz Ünder, kteří prozatím v Marseille hostují právě z konkurenta Lazia, AS. Takže to pro ně bylo v podstatě takové malé derby.

Oba týmy se v úvodních minutách spíš oťukávaly, na první šanci jsme čekali čtvrthodinku. Dostal se do ní právě turecký reprezentant Ünder, který si naběhl do vápna a počkal si na nahrávku před bránu. Hráč, o kterém věhlasný Francesco Totti kdysi prohlásil, že má levačku jako málokdo, koho potkal, však zamířil vysoko nad.

Prostředí italského calcia zná velmi dobře také často zraněný Arkadiusz Milik, který dnes dostal na hrotu šanci. U vápna Lazia převzal míč, zpracoval si ho a vypálil po zemi, ale brankáře Strakoshu nepřekonal. O chvíli později se na opačné straně musel ukázat William Saliba, který zblokoval dělovku Sergeje Milinkoviće-Saviće.

První poločas se blížil ke svému završení a právě v té chvíli domácí málem udeřili. Ciro Immobile, který se pohyboval na hraně ofsajdu, na perfektní nahrávku ale dosáhl jen špičkou, takže španělský brankář Pau López neměl se zkrocením balonu žádné potíže.

V 58. minutě se domácí příznivci už radovali, když se Ciru Immobilemu povedlo skórovat, ale VAR jeho trefu kvůli ofsajdu neuznal. Další šanci Immobileho zase zastavila spojnice tyče a břevna, takže se Lazio rozešlo s hosty z Francie remízově.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Galatasaray SK (TUR)32102:07
2.SS Lazio (ITA)31112:14
3.Olympique Marseille (FRA)30301:13
4.Lokomotiv Moskva (RUS)30121:41
Skupina F

Ludogorec Razgrad - SC Braga 0:1

21.10.2021 18:45

Góly: 7. Ricardo Horta

Ludogorec ještě v prvních dvou kolech skupinové fáze Evropské ligy řídil z lavičky Valdas Dambrauskas, do třetího zápasu v pořadí zasáhl dočasně zvolený Stanislav Genčev, jenže ani tahle změna zásadní úspěch nepřinesla. Braga vsítila jediný gól utkání už ze začátku, a to díky Ricardu Hortovi, přičemž nejtěsnější vedení se jí podařilo udržet až do závěrečného hvizdu.

Na domácí scéně si bulharský výběr počíná očekávaným způsobem, praktiky je ve své zemi těžko sesaditelným králem, avšak na té evropské hodně strádá. Ve skupině F má dost ztíženou situaci po druhé porážce, poněvadž na druhé místo, zaručující pokračování v této soutěži, ztrácí již pět bodů. Reálně tak spíše bude moci usilovat o konečnou třetí příčku.

Svěřenci trenéra Carlose Carvalhala vstoupili do tohoto klání tou správnou nohou a evidentně mínili vylepšovat bilanci s tímto sokem, jehož v roce 2017 ve dvou případech nedokázali porazit. Již v 6. minutě byl blízko rozvlnění sítě Iuri Medeiros, trefil však jenom bližší tyčku, nicméně o pár chvil později se přece úspěšně střelecky prosadil jeho spoluhráč Ricardo Horta.

Nuno Sequeira zleva vběhl do vápna, přeposlal zpětnou přihrávku na muže s jednadvacítkou na zádech, a ten levačkou přelstil gólmana Kahlinu. Domácí mohli na pro ně nepříznivý stav párkrát reagovat, v 10. minutě ovšem přesná hlavička Josuého Sá nebyla uznána za regulérní branku kvůli ofsajdu a hostující brankář Matheus pak ve 43. minutě zkrotil pokus Sotirioua.

Více informací k zápasu

FC Midtjylland - FK Crvena Zvezda 1:1

21.10.2021 18:45

Góly: 78. Nikolas Dyhr - 58. Mirko Ivanić

Crvena Zvezda vyhrála úvodní dva zápasy a s prázdnou neskončila ani v tom třetím. Bělehradský celek získal cenný bod na půdě Midtjyllandu, který v nepříznivě se vyvíjejícím duelu stihl jenom vyrovnat na 1:1.

Jako první se osmělil Kanga a jeho rána skončila těsně vedle, jinak se ale v první půli hrálo podle dánských not a Midtjylland měl hned několik zajímavých šancí. V té z deváté minuty selhala technika, Raphael Onyedika si na malém vápně nezpracoval míč a ten se od jeho kopačky odrazil do náruče brankáře Borjana.

Po půlhodině hry musel hostující gólman do akce znovu, když robinzonádou likvidoval povedenou střelu Isaksena a recept na něho nenašel ani aktivní Sisto. Vůbec největší šanci úvodní části hry měl Nikolas Dyhr, ve 34. minutě se ocitl sám před Borjanem a trefil tyč.

Crvena Zvezda s aktivitou šetřila a znovu se připomněla až těsně před odchodem do kabin, ve 42. minutě to z dálky zkusil Filippo Falco a Olafsson musel na zem.

Na branky se tak muselo čekat až do druhého poločasu a skóre nakonec otevřeli hosté. V 58. minutě přiletěl do vápna centr z pravé strany, Diony hlavou prodloužil na volného Ivaniće a ten prostřelil Olafssona - 0:1.

Domácí odpověděli nepřesnou ranou Linda, na druhé straně skončil ve stejných místech další pokus Kangy. Zaslouženého vyrovnání se Midtjylland ale dočkal a tribuny se radovaly v 78. minutě. Znovu zvonila tyč, kterou nastřelil Lind, míč se ale odrazil k Dyhrovi a ten si už věděl rady - 1:1.

Midtjylland v závěru dokonce sahal po třech bodech. V 90. minutě se Borjan vyznamenal proti střele Evandera, ve čtvrté minutě nastavení pak těsně minul Dalsgaard.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Crvena Zvezda (SRB)32104:27
2.SC Braga (POR)32015:36
3.FC Midtjylland (DEN)30213:52
4.Ludogorec Razgrad (BUL)30121:31
Skupina G

Real Betis - Bayer Leverkusen 1:1

21.10.2021 18:45

Góly: 75. Borja Iglesias (pen.) - 82. Robert Andrich

První poločas byl velmi chudý na zajímavé příležitosti a oba týmy šly do kabin za bezbrankového stavu. Až po přestávce začaly padat góly a utkání získalo na tempu. V 76. minutě otevřeli skóre domácí po proměněné penaltě Iglesiase. Hosté však v 83. minutě srovnali po tečované střele Andricha. V závěru mohl Bayer získat všechny tři body, ale Bakkera skvěle vychytal gólman Bravo. Situace v tabulce G se tak nemění, Leverkusen je první o skóre právě před Betisem.

První příležitost utkání si vypracovali hráči hostujícího Bayeru. Po levé straně se prosmýkl Diaby, který následně nacentroval na Adliho, jehož pokusil skvěle zneškodnil gólman Bravo. Ze hry poté měli více domácí, ale dlouho se nedokázali dostat do větší příležitosti. Až v 27. minutě zahrozil zpoza vápna Iglesias. Jeho pumelici ale kryl pozorný Hrádecký. Po hříchu to byla poslední pořádná šance prvního poločasu.

U míče byl převážně Leverkusen, ale jeho kombinace zpravidla končily neúspěchem. Diváci na sevillském Estadio Benito Villamarín tedy viděli nepříliš záživnou první půli a doufali, že po přestávce jim fotbalisté nabídnou výrazně zajímavější podívanou.

S hrou Betisu zřejmě nebyl spokojený ani trenér Manuel Pellegrini a poslal na hřiště domácí legendu Joaquína, který nahradil Diega Laineze. Zelenobílí sice vyvíjeli větší aktivitu, ale stejně jako jejich soupeři, se jim nedařilo vytvořit si nějakou výraznější možnost ke skórování. Na vývoj utkání už se nemohl dívat hostující trenér Gerard Seoane a rozhodl se o výrazné občerstvení slabé ofenzivy. Na hřiště se tak dostaly dvě největší hvězdy Leverkusenu - Florian Wirtz a český šutér Patrik Schick.

Následující příležitost však měli domácí a to hned pokutový kop! Stalo se tak po hraní rukou jednoho z obránců Bayeru ve vápně. K penaltovému puntíku se v 76. minutě postavil Borja Iglesias a zkušeně poslal míč doprostřed brány, zatímco Hrádecký skočil k tyči - 1:0.

Ihned na to přišli na straně Bayeru na hřiště Paulinho s Bakkerem a hosté se vrhli do útoku. V 82. minutě ještě měli domácí štěstí po hlavičce Diabyho, nicméně o minutu později už Bravo inkasoval. Domácí obrana nezvládla odkop, k míči se před vápnem dostal Robert Andrich a jeho tečovaná rána skončila v síti. 1:1

Bayer se ještě snažil překlopit utkání na svojí stranu a nebyl od toho daleko! V poslední minutě se dostal ke střele Bakker, ale domácí gólman Bravo se vytasil s výborným zákrokem a zachránil Betisu bod.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Ferencvárosi TC 2:0

19.10.2021 16:30

Góly: 57. Kyogo Furuhashi, 81. Bálint Vécsei (vl.)

Celtic a Ferencváros v předkolech pohárových soutěží vyzrály na české kluby, nyní narazily na sebe a jednalo se o poměrně jasnou záležitost. Skotský celek měl více ze hry a převahu vyjádřil i gólově, i když až po změně stran.

Oba týmy v úvodních dvou zápasech prohrály a vzájemný duel měl jednomu z nich přinést naději na postup. V kritické situaci se nakonec ocitl maďarský klub.

Nejaktivnějším hráčem na trávníku byl Jota a poprvé se předvedl ve 12. minutě, když unikl po levé straně a jeho střelu Dibusz vykopl na rohový kop. O pět minut později si oba vzájemný souboj zopakovali a po chybě spoluhráčů v rozehrávce se znovu radoval gólman, tentokráte vyškrábl povedenou střelu ze střední vzdálenosti.

Na druhé straně hřiště se Hart rozehřál po pokusu Uzuniho, ve 36. minutě pak šel na zem a ke své levé tyči skákal zbytečně, Vécsei totiž svůj pokus nasměroval mimo.

Bezbrankový stav se změnil až po návratu z kabin, konkrétně v 57. minutě. Jota poslal pas za obranu na Furuhashiho, ten si skvěle zpracoval míč a střelou na bližší tyč rozvlnil síť - 1:0.

Ferencváros ani nevstřebal první inkasovanou branku a po hodině hry se málem dostal do ještě složitější situace. Do pokutového území se hnal Jota, Wingo ho fauloval a sudí Jakob Kehlet nařídil penaltu. Exekuce se ujal Callum McGregor a neuspěl, Dibusz vystihl směr a udržel svůj tým nad vodou.

Celtic každopádně kontroloval zápas a deset minut před koncem přidal pojistku. Giakoumakisovy nůžky ještě proletěly nad břevnem, o chvíli později ale McGregor našel ve vápně Jotu. Ten gól opět nedal, když netrefil ideálně, při pokusu o dorážku se mu ovšem Bálint Vécsei pokoušel znepříjemnit pozici tak nešťastně, že se od něj míč odrazil do vlastní brány - 2:0.

Ferencváros nakonec musel prohru o dva góly brát, jelikož domů mohl odjíždět s debaklem. V 86. minutě se sám před brankářem ocitl David Turnbull a zakončil nepřesně, v nastavení si pak stejně vedl i Jota.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)32107:27
2.Real Betis (ESP)32108:57
3.Celtic FC (SCO)31025:83
4.Ferencvárosi TC (HUN)30032:70
Skupina H

West Ham United - KRC Genk 3:0

21.10.2021 21:00

Góly: 45+1. Craig Dawson, 57. Issa Diop, 58. Jarrod Bowen

Domácí tým, který šetřil několik opor, si první zásah připsal až na konci první půle, kdy se v nastavení po rohovém kopu trefil Craig Dawson. Po změně stran skóre navýšil Issa Diop, který si v 57. minutě naběhl na Cresswellův centr ze standardky. O dvě minuty později uzavřel gólový účet zápasu Jarrod Bowen, jenž úspěšně zakončil rychlý brejk. West Ham je tak i nadále suverénní a s devíti body vede tabulku skupiny H. Genk je poslední a postup do jarní části se mu vzdaluje.

První poločas byli o něco lepší hráči londýnského West Hamu United. Svoji převahu se 64% držením míče však dlouho nedokázali zužitkovat a většinu času jen kombinovali kolem hostujícího vápna.

Když už se zdálo, že oba týmu půjdou do šaten za bezbrankového stavu, "Kladiváři" z čistajasna v druhé minutě nastavení udeřili. Aaron Cresswell rozehrával rohový kop z levé strany. Na jeho centr se důrazně vyšplhal Craig Dawson, jehož hlavička přeletěla hostujícího gólmana a mířila do sítě. Na brankové čáře se ještě snažil míč odrazit jeden z obránců Genku, ale pohromě už nedokázal zabránit.

Do druhého poločasu poslal hostující kouč Van den Brom Mujaida Sadicka, který nahradil Cuestu. Prim ale dál hráli domácí a Genk se jen velmi těžko dostával do hry a většinu času jen bránil. V 57. minutě ale defenziva belgického týmu zaspala a inkasovala po standardní situaci. Cresswell přesně nacentroval do pokutového území a nikým nehlídaný Issa Diop opřel svojí prudkou hlavičku o břevno, od nějž se míč odrazil do sítě za záda bezmocného Vandevoorta - 2:0.

Genk nepůsobil tak, že by měl síly alespoň na vstřelení snižující branky. O dvě minuty později navíc definitivně zhasly jeho naděje na bodový úspěch z dnešního zápasu. West Ham se dostal do rychlého brejku, Jarrod Bowen si po pravé straně naváděl míč, který si před ustupující obranou bez problému posunul do středu vápna a jeho ránu nedokázal hostující gólman vytěsnit mezi tři tyče.

Genk se už nezmohl na žádný odpor a utkání se tak v poklidu dohrálo až do samotného konce.

Více informací k zápasu

Rapid Vídeň - Dinamo Záhřeb 2:1

21.10.2021 18:45

Góly: 9. Marco Grüll, 34. Maximilian Hofmann - 24. Mislav Oršić

Rapid Vídeň prohrál úvodní dva zápasy základní skupiny, před tím třetím měl nůž na krku a se složitou situací si poradil velmi dobře. Rakouský klub doma porazil Dinamo Záhřeb 2:1, získal první body a nadále může uvažovat o postupu dále.

V rakouské metropoli se začalo pěkně zostra a skóre se mohlo poprvé měnit už v páté minutě, Kara dostal přihrávku do pokutového území a naneštěstí pro něho trefil jen připraveného Livakoviće. Domácí ale nemuseli truchlit dlouho, za další čtyři minuty zrealizoval gólovou akci Kelvin Arase, uvnitř šestnáctky našel nehlídaného Marca Grülla a ten neměl problém napnout síť - 1:0.

Vídeňský celek dostal chuť, pokračoval v náporu a chvíli po vedoucí brance se opět činil Livaković, napodruhé si na něho nepřišel Kara. Zahozená tutovka ho musela o to více mrzet ve 24. minutě, kdy přišlo jako blesk z čistého nebe vyrovnání. Oršić převzal pas od Ivanušece, rychle se zorientoval a uklidil míč za záda Gartlera - 1:1.

Stav 1:1 ovšem měl jen jepičí život. Rovněž u další gólové akce Rapidu se nachomýtl Grüll, jeho centr přetavil v branku přesně hlavičkující Maximilian Hofmann - 2:1.

První půle měla rychlé tempo a do šaten se nakonec mohlo jít za nerozhodného stavu, to by ale nikým nehlídaný Oršić musel zamířit lépe.

Druhá půle už tak atraktivní podívanou nenabídla, Rapid si hlídal cenný náskok a Dinamo marně hledalo cestičku do šestnáctky. Výjimku tvořila až 74. minuta a únik Andriće, který včasným skluzem zmařil Hofmann.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)33007:09
2.Dinamo Záhřeb (CRO)31024:43
3.Rapid Vídeň (AUT)31022:43
4.KRC Genk (BEL)31021:63

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
stas87

Co robil Vaclik u tretieho golu? Tu strelu vyrazil len pred seba, dost lacny gol.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele