základní skupiny - skupina A, 3. kolo
21.10.2021 21:00 CET
3 : 4
(2:1)

Reportáž

Radost hráčů Lyonu (© AFP)

Sparta promrhala skvělý úvod a nakonec ze zápasu s Lyonem nebere ani bod

Začalo to víc než skvostně - dvěma brankami během prvních dvaceti minut. Co však vypadalo jako velká show Lukáše Haraslína se postupem času proměnilo v obří zahozenou šanci a hotovou noční můru. Lyon zvládl během necelých 50 minut třemi góly otočit a čtvrtou, ve výsledku rozhodující branku přidal dokonce v oslabení. Krejčího snížení už přišlo moc pozdě...

Sparta na Lyon naskočila beze strachu a s patřičnou odvahou i agresivitou, za což byla okamžitě odměněna. Hložek si to neohroženě namířil až k pravému rohovému praporku, odkud nacentroval, a byť jeho donáška vedla pouze k nepovedenému pokusu Minčeva o nůžky, sehrála výraznou roli ve výsledné výrazně tečované gólové střelce Haraslína.

Brzy nato slovenský křídelník úřadoval znovu a tentokrát mu už nikdo nepomáhal - nachytal brankáře nečekanou, perfektně umístěnou i dostatečně razantní střelou na přední tyč z pozice, kde se útočníci obvykle snaží kroutit míč na zadní. Neuběhlo ani 20 minut a už to bylo 2:0.

Dva vstřelené góly byly skvělou zprávou, zároveň však nešlo ignorovat rezervy Sparta vzadu. Toko Ekambi si na Nitu nepřišel v obří šanci, ale z mírného ofsajdu, přičemž Kadewere ve vápně potřeboval po podklouznutí Pavelky už jen obejít Panáka, který se na něj vytáhl málokdy vídaným způsobem.

To byla první varování a dalším zlým znamením byla postupně rostoucí pasivita domácích, kterým se zhruba od 30. minuty nedařilo delší dobu podržet balon a ulevit tlaku. Za to byla ještě ke konci první půle byla potrestána jednou hbitou kolmicí do mezery mezi Hanckem a Čelůstkou, kde si jedním dotykem zpracoval míč Toko Ekambi a druhým jemně prohodil Nitu.

Do druhé půle Lyon na Spartu vyrazil už i se svou největší ofenzivní hvězdou Lucasem Paquetou, a ten byl okamžitě zapojen do vyrovnávací akce, na jejímž konci byl vyražený centr Shaqiriho a dorážka Aouara, který na volný míč reagoval podstatně rychleji než Čelůstka.

V tu ránu se spustil lyonský ohňostroj. Zdánlivě nevyhnutelnou pohromu nejprve sice nadvakrát odvracel Nita - nejprve proti Emersonově záludně tečované střele Panákem, potom po bleskurychlém vystartování zlikvidoval i dorážku. Následně pro změnu rozdílový žolík Paquetá plíživou střelou po zemi nastřelil tyč.

Napočtvrté už to Sparta neustála a kapitulovala potřetí. Do rozevřené obrany zaútočil Ekambi a nečitelnou šajtlí nasměroval míč před částečně odkrytou klec, kam míč nekompromisně zametl přibíhající Paquetá. Na hřiště se sesypaly kelímky od piva, fanoušci Sparty měli rázem ke spokojenosti daleko.

Ani to však nebylo všechno, a přestože šli lyonští čtvrthodinu před koncem do deseti kvůli dvěma žlutým kartám Gusta, přidali ještě čtvrtou branku díky zaspanému autu a Ekambiho manévru proti Hanckovi.

Teprve záhy se Sparta probrala k závěrečné steči. Haraslín trefil v nastavení tyč a Hancko dorážel sice z regulérní pozice, avšak jeho gól nebyl uznán pro "mrtvý ofsajd” Krejčího. Snížení se tak pražané dočkali až o něco později, kdy se do vzduchu dominantě pověsil Krejčí. To už se ale hrála sedmá minuta šestiminutového nastavení a dále nebylo co řešit.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (399)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele