Evropská liga - preview 3. kola skupinové fáze

21.10.2021, 09:30
Previews
Deutsche Bank Park, Frankfurt (© AFP)
Evropská liga ve čtvrtek večer servíruje několik atraktivních zápasů a jedním z nich bude souboj PSV Eindhoven s AS Monaco. Betis nastoupí proti Leverkusenu, Lazio zase bude měřit síly s Marseille. Olympiakos cestuje do Frankfurtu, West Ham hostí Genk...
Skupina A
Sparta Praha - Olympique Lyon  (čtvrtek 21:00)
Sparťané se v pátém vzájemném pohárovém duelu pokusí poprvé porazit sedminásobného francouzského mistra Lyon, s nímž se ve čtvrtek utkají ve 3. kole hlavní fáze Evropské ligy. Zároveň půjde o přímý souboj o první místo ve skupině A. Oba celky v úvodních dvou zápasech neprohrály a neinkasovaly, Olympique je navíc stoprocentní. Utkání má výkop ve 21:00.

Letenští nejprve remizovali v Kodani s obhájcem dánského titulu Bröndby bez branek a poté doma zdolali úřadujícího skotského mistra Rangers 1:0 zásluhou branky Dávida Hancka. Lyon zvítězil na hřišti týmu z Glasgow 2:0 a následně si před vlastními fanoušky poradil s Bröndby 3:0. Do vyřazovací fáze Evropské ligy projdou vždy první dva týmy. Mužstva na třetím místě nově čeká play off Evropské konferenční ligy.

"Chceme postoupit do jarní části soutěže. Uhrát čtyři body v prvních dvou zápasech je podle mého názoru dobrý krok. Víme, že to zatím nestačí, ale pro mě byl zápas s Rangers strašně důležitý a jsem rád, že jsme ho zvládli," řekl na tiskové konferenci sparťanský trenér Pavel Vrba.

Pražané ve čtyřech soutěžních zápasech Olympique neporazili a třikrát mu podlehli. Mužstva na sebe v pohárové skupině narazí potřetí: poprvé se tak stalo v Lize mistrů v sezoně 2004/05 a poté v ročníku 2012/13 v Evropské lize.

Sparťané proti favorizovanému Lyonu zkusí vylepšit i celkovou pohárovou bilanci proti francouzským soupeřům, které zdolali pouze ve dvou z 13 zápasů (bez Poháru Intertoto). Od výhry nad Marseille v listopadu 1991 v Poháru mistrů evropských zemí (dnes Liga mistrů) na Letné neporazili některý z francouzských celků pětkrát za sebou. V minulém ročníku skupiny Evropské ligy dvakrát podlehli pozdějšímu šampionovi Ligue 1 Lille (1:4 doma a 1:2 venku) a v této sezoně ve 3. předkole Ligy mistrů Monaku (0:2 doma a 1:3 venku).

Tři z pěti gólů Lyonu ve skupině Evropské ligy obstaral Karl Toko Ekambi. Kamerunský útočník je jedním ze tří nejlepších střelců současného ročníku soutěže. O to víc bude Sparta spoléhat na obranu. "V mužstvech, kde jsem byl, jsme začínali od defenzivy, která musela být stoprocentní hlavně v důležitých zápasech. Pak se můžete odrážet. Pokud s těmito mužstvy neuhrajete nulu, je to potom velký problém," uvedl sedmapadesátiletý Vrba.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko - Pešek, Pavelka, Sáček, Hložek, Haraslín - Minčev.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Emerson, Denayer, Boateng, Dubois - Caqueret, Guimaraes - Shaqiri, Aouar, Toko Ekambi - Cherki.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.90 - 3.84 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rangers FC - Brøndby IF  (čtvrtek 21:00)
Ve skupině A figurují dva týmy, které se střelecky ještě ani jednou neprosadili. A právě souboj těchto dvou matných ofenziv čekáme ve čtvrtek v Ibrox Parku. Do Skotska totiž zavítá dánské Brøndby toužící po první výhře.

Rangers jsou zatím zklamáním celé skupiny. Asi ne pro české fanoušky, ale objektivně se dá říct, že zatím hodně tápou. Po úvodním losu se čekalo, že se skotský celek bude rvát o postup. Místo toho je ale po dvou odehraných duelech na posledním místě a herně ani výsledkově se mu vůbec nedaří. Doposud se tým Stevena Gerrarda neprosadil střelecky ani jednou a jako jediný ve skupině nemá ani bod.

Dvě branky dostal od Lyonu a jedna stačila při posledním měření sil Spartě. Na tuhle prohru sice Jezdci reagovali výhrou nad Hibernian, ale minule jim opět soupeř připravil hořkou pilulku. Heart of Midlothian totiž minule zásluhou branky Craiga Halketta v 90. minutě srovnalo na konečných 1:1 a obralo Rangers o další body. I přesto ale Rangers stále dominují lize a jsou první. Tenhle pocit by teď rozhodně chtěli využít v duelu s dánskou návštěvou.

S ní se ještě nikdy v historii neutkali, takže se v populárním Ibrox Parku můžeme těšit na premiéru. Respektive ne všichni, protože Glena Kamary se utkání týkat nebude. Veřejný nepřítel mnoha slávistických fanoušků byl totiž v utkání se Spartou po dvou žlutých vyloučen a teď si musí odkroutit trest.

Dánský velikán Brøndby se teď zrovna nenachází v ideálním rozpoložení. V letošní sezoně jsou jeho výkony hodně nevyrovnané a střídá skvělé momenty s mizernými. Kouč Niels Frederiksen si asi dělá starosti, jak pomoct svému týmu, který za posledních deset soutěžních duelů vyhrál pouze čtyřikrát.

Premiéra v Evropské lize nezačala špatně, se Spartou si Dánové rozdělili body. Ale poslední duel se jim rozhodně nepovedl, protože od Lyonu inkasovali rovnou třikrát. A doma to není o moc lepší. Dánská Superligaen má za sebou 12 kol základní části a Brøndby se nachází až na šestém místě.
Rangers FC - pravděpodobná sestava:
McGregor - Tavernier, Goldson, Balogun, Barišić - Aribo, Davis, Kent - Hagi, Morelos, Roofe
Brøndby IF - pravděpodobná sestava:
Mikkelsen - Borkeeiet, Maxso, Tshiembe - Bruus, Slimane, Radošević, Frendrup, Mensah - Hedlund, Uhre
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.46 - 7.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympique Lyon (FRA)22005:06
2.Sparta Praha (CZE)21101:04
3.Brøndby IF (DEN)20110:31
4.Rangers FC (SCO)20020:30
Skupina B
PSV Eindhoven - AS Monaco  (čtvrtek 21:00)
Až na bezbodový celek ze Štýrského Hradce je situace ve skupině B očekávaně velmi napjatá. A pro PSV i Monaco představuje vzájemný zápas možný důležitý artikl v souboji o první dvě příčky tabulky, které zajišťují účast v jarním play-off. Dosud oba výběry získaly shodně čtyři body, jsou tedy i nadále neporaženy, a o dva body pozadu za nimi je pak třetí Real Sociedad.

Oběma mužstvům vyšly generálky před tímto kláním, aspoň po výsledkové stránce, odlišně. Domácí sice porazili před vlastními fanoušky outsidera ze Zwolle, ovšem nebýt perfektního závěru, během něhož skórovali hned třikrát, možná se schylovalo k velké senzaci. Hosté měli proti sobě papírově rozhodně daleko těžšího protivníka. A venku Lyonu nestačili zaslouženě.

Hostující stratég Niko Kovač potřebuje nyní svůj tým připravit lépe, aby jakkoli uspěl na půdě nizozemského soka. "Musíme se po nedávné porážce odrazit zpátky a získat vítězství," říkal. "PSV je ve své zemi velkým klubem. A jak kvalitní tam můžou být, prokázal třeba mač Ajaxu s Dortmundem v Lize mistrů. Očekávám vážně těžký duel proti skvělému soupeři," dodával.

PSV je v současné chvíli ve vedení celého uskupení jen díky lepšímu skóre. Čili aby se ASM mohlo vecpat před něj, musí vyhrát. "PSV hraje moderní, dynamický a rychlý fotbal," mínil Kovač. "Musíme se s těmito skutečnostmi vypořádat. Rád bych, abychom působili agresivně a okamžitě presovali. Nechceme mu nechat čas na kombinaci. Je třeba ho plně respektovat."

Eindhovenský lodivod Roger Schmidt před pár dny nemohl vypadat uvolněně. Jeho svěřenci se na svůj zdar v Eredivisie opravdu pořádně nadřeli. Až nečekaně moc. "Měli jsme nějakých osm minut na vstřelení branky. V takovém případě je těžké zůstat v klidu," uvedl. "Na druhou stranu bylo dobré vidět, že si vždycky věříme. V budoucnu však musíme vyhrávat snadněji."

Zatím si oba týmy připsaly na své konto, jakožto předvídaní favorité, vítězství nad rakouským rivalem. Případný další tříbodový výsledek by notně vylepšil jejich šance na postup do další fáze. "Proti Monacu potřebujeme být v mnoha ohledech lepší. Čeká nás ale zcela jiné utkání než proti Zwolle. Hodláme podnikat kroky k přezimování v Evropské lize," hovořil Schmidt.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Drommel - Mwene, André Ramalho, Boscagli, Max - Pröpper, van Ginkel, Götze - Madueke, Zaháví, Gakpo
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Nübel - Aguilar, Maripán, Badiashile, Jakobs - Diatta, Jean Lucas, Tchouaméni, Fofana, Diop - Boadu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.60 - 3.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SK Sturm Graz - Real Sociedad  (čtvrtek 21:00)
Sturm Graz se zatím stále nedokázal odlepit ode dna tabulky a na první body stále čeká. A teď není moc pravděpodobné, že by se měl dočkat, protože Real Sociedad oplývá velmi dobrou formou. Pokud chtějí domácí tři body, musí se vzpamatovat hlavně jejich ofenziva.

Ta je totiž zatím naprosto tristní. Dva duely odehrány, Sturm Graz z nich nezískal ani jeden bod a navrch ještě vstřelil pouhou jedinou branku. Ta padla v duelu s PSV Eindhoven, na který ale Sturm Graz nebude mít dobré vzpomínky. Povedlo se mu totiž dostat čtyři branky a domácí utkání tak skončilo debaklem.

Následovala porážka v domácí lize, kdy tři branky Sturmu Graz vstřelil Hartberg. Generálku na utkání Evropské ligy sice Graz zvládl, když porazil SV Ried, ale spokojený se svou formou být prostě nemůže. V rakouské bundeslize mu patří druhé místo s obrovskou ztrátou osmi bodů na první Red Bull Salzburg a z posledních deseti soutěžních duelů vyhráli svěřenci trenéra Christiana Ilzera jen šestkrát.

Trenér Ilzer si je dobře vědom síly svého soupeře. "Real Sociedad se dlouhodobě prezentuje velmi ofenzivním fotbalem a z jeho zápasů, které jsme viděli, je jasné, že nás bude hodně tlačit. Má velmi kreativní hráče ve středu pole a pro nás bude velkým testem, jak se k utkání postavíme. Samozřejmě začínáme za stavu 0:0, takže nehodláme házet flintu do žita. Ale reálně je jasné, kdo je tu favorit. Pokusíme se to hostům co nejvíce ztížit."

La Real se bude muset popasovat s jednou výraznou absencí. Mikel Oyarzabal, jeden z hlavních tahounů ofenzivy týmu, si poranil stehenní sval a jeho absence se podle lékařů odhaduje dokonce až na několik týdnů, po které bude nedostupný.

Uvidíme, jak si La Real s jeho absencí poradí. O víkendu se popasoval s Mallorcou, nad níž vyhrál nejtěsnějším možným rozdílem. Už v tomto utkání ale byla nepřítomnost španělského reprezentanta hodně cítit. Rozhodnutí oslabenému týmu nabídl Julen Lobete až v první minutě nastavení.
SK Sturm Graz - pravděpodobná sestava:
Siebenhandl - Gazibegović, Affengruber, Wuthrich, Dante - Ljubić, Stanković, Prass, Niangbo - Jantscher, Yeboah
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Gorosabel, Elustondo, Le Normand, Muñoz - Guevara, Zubimendi - Januzaj, Navarro, Portu - Isak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.98 - 4.35 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven (NED)21106:34
2.AS Monaco (FRA)21102:14
3.Real Sociedad (ESP)20203:32
4.SK Sturm Graz (AUT)20021:50
Skupina C
SSC Neapol - Legia Varšava  (čtvrtek 21:00)
Zvláštní příběhy v letošní sezoně zatím píší Neapol a Legia Varšava, jako den a noc se totiž lidí jejich výsledky v domácích nejvyšších soutěžích v porovnání s těmi v Evropské lize. V té je na tom mnohem lépe polský klub, který se už ve čtvrtek večer může výrazně přiblížit k postupu.

Legia nejprve překvapivě triumfovala na půdě Spartaku Moskva a výhrou 1:0 skončil i její druhý duel v základní skupině, do Anglie se vrátil s prázdnou Leicester. V celkovém součtu to znamená vedení v tabulce a na tom nic nezměnila ani středeční předehrávka mezi Spartakem a Leicesterem.

"Zápas v Neapoli neberu tak, že nemáme co ztratit. Samozřejmě jsme šťastní, že můžeme nastoupit na tomto stadionu a cítit historii, hrály se zde velké zápasy a budeme hrát proti klubu, který v lize vyhrál všechny zápasy. Skupinu jsme začali dobře a působení v Evropě si užíváme, cítíme pozitivní tlak, nikoli ten negativní. Chceme uhrát dobrý výsledek a zároveň si zapamatovat každou vteřinu utkání," řekl ve středu trenér Czesław Michniewicz.

"Vyberu tu nejvhodnější sestavu, to ale neznamená, že bude stejná jako v ligových zápasech. Chci vsadit na hráče silné na míči, kteří dovedou vytvořit šance. Rozhodně se nebudeme koncentrovat jenom na defenzívu, chceme být nebezpeční i v ofenzívě," slibuje kouč.

Legia válí v evropských pohárech, na domácí scéně to je ovšem bída a aktuálně prohrála tři zápasy za sebou. V tabulce se krčí až na 15. příčce s průměrem jednoho bodu na zápas. Bilanci šesti proher z devíti zápasů jedné ligové sezony přitom varšavský klub neměl od sezony 1976/77.

V podání Neapole je to naopak na domácí scéně zcela jiná písnička, svěřenci Luciana Spallettiho porážejí jednoho soupeře za druhým a o body je v neděli nepřipravil ani Turín. Evropská liga oproti domu přinesla dvě zklamání v podobě remízy v Leicesteru a nezdaru proti Spartaku Moskva před domácími fanoušky (2:3).

Neapoli určitě nepomůže vykartovaný obránce Mário Rui, na marodce je jeho kolega z defenzivní linie Kostas Manolas a zdravotní problémy mají i Kevin Malcuit a Adam Ounas. Svalové zranění oproti tomu doléčuje Piotr Zielinski, po zranění je k dispozici Stanislav Lobotka.

Kompletní nebude ani Legia Varšava. O výlet pod Vesuv přijde Bartosz Kapustka (koleno), potíže se zády nadále má brankář Artur Boruc.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Di Lorenzo, Rrahmani, Koulibaly, Ghoulam - Anguissa, Ruiz, Elmas - Insigne, Osimhen, Politano.
Legia Varšava - pravděpodobná sestava:
Miszta - Johansson, Wieteska, Nawrocki, Mladenović - Josue, Slisz - Kastrati, Muci, Luqinhas - Emreli.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 7.97 - 18.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Legia Varšava (POL)22002:06
2.Leicester City (ENG)31116:64
3.Spartak Moskva (RUS)31026:73
4.SSC Neapol (ITA)20114:51
Skupina D
Fenerbahçe SK - Royal Antverpy FC  (čtvrtek 18:45)
Hodně důležité utkání v rámci skupiny D odehrají Fenerbahçe a Royal Antverpy. Domácí získali ve dvou zápasech jeden bod, zatímco hosté zůstávají na nule. Vítěz čtvrtečního klání oživí šance na postup do další fáze, pro poraženého už bude situace hodně složitá.

Rozhodnuto však ještě nebude. Od Fenerbahçe je to zatím velké zklamání. Tradiční turecký velkoklub z Istanbulu uhrál v prvním kole remízu ve Frankfurtu, ale následně doma nestačil na Olympiakos. Ani v Süper League to není žádná hitparáda. Fenerbahçe sice ztrácí na první místo jen dva body, ale o víkendu prohrálo šlágr s Trabzonsporem a v sezoně zaznamenalo už třetí soutěžní porážku.

Fenerbahçe nebude proti Royalu Atverpy bojovat jen za sebe, ale za celý turecký klubový fotbal. Zástupci Süper League letos v Evropě neoslňují a v koeficientu jim patří až devatenácté místo! Přitom ve hře jsou všechny tři velké kluby z Istanbulu - Fenerbahçe, Galatasaray a Beşiktaş, který v úterý podlehl Sportingu Lisabon v Lize mistrů.

Na stadionu Şükrü Saracoğlu se Royal Antverpy představí vůbec poprvé. Belgický celek zatím ve skupině Evropské ligy neuhrál ani bod, ovšem nelze jej podceňovat. S Olympiakosem a Eintrachtem Frankfurt prohrál jen těsně!

Také Royal neprožil povedený víkend. V sobotu prohrál na hřišti Zulte Waregem 1:2 a po jedenácti kolech mu v Jupiler Pro League patří čtvrté místo. Ztráta na čelo je ale minimální.

Fenerbahce bude bez Irhana Kahveciho a to je zároveň jediná absence. Dobrou zprávou pro trenéra Vitora Pereriru je návrat Sangareho, Sosy a Tisseranda. Na druhé straně budou scházet Samuel Vines, který laboruje se zraněním klíční kosti a také Sanderuro Coopman.
Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Bayindir - Min-jae, Szalai, Novák - Sosa, Gustavo, Crespo, Osayi-Samuel, Özil - Rossi, Valencia
Royal Antverpy FC - pravděpodobná sestava:
Butez - Buta, Almeida, Dessoleil, De Laet - Yusuf, Verstraete - Benson, Fischer, Balikwisha - Frey
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.95 - 4.82
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - Olympiakos Pireus  (čtvrtek 21:00)
Dva top týmy skupiny D Evropské ligy si to ve Frankfurtu rozdají o pole position pro zbytek skupinové fáze. Olympiakos sice bude hrát venku, očekává však podporu až dvou tisícovek fanoušků a navíc má po dvou suverénních výsledcích oproti Eintrachtu výhodu dvou bodů...

Svěřenci Olivera Glasnera před nedávnem v Bundeslize vystřihli frustrující šňůru pěti remíz a doposud překvapivě uhráli jedinou výhru zrovna s jinak nekompromisním Bayernem. V Evropě se však čtrnáctému Eintrachtu daří dle očekávání - remíza s Fenerbahce se dala skousnout a poté přišlo povinné vítězství nad Antverpami. Nyní prý ze sebe hráči Frankfurtu musí dle Glasnera vydat "110 procent”, aby tak odčinili další víkendové selhání s Herthou.

Oliver Glasner na druhou stranu nadále pracuje v rámci tzv. období hájení. Přišel ostatně nahradit oblíbeného Adiho Hüttera, jehož Eintrachtu přetáhl Mönchengladbach, a navíc musel okamžitě přicházet s plánem B, který nepočítá s nejlepším střelcem Andrém Silvou. Tým si pod jeho vedení stále zvyká na přechod z neortodoxního rozestavení 3-4-3 na tradičnější 4-2-3-1, a nadále nemá zcela evidentního lídra útočné vozby.

Glasnerův protějšek Pedro Martins však Eintracht v žádném případě nepodceňuje a je si vědom jeho síly především v tranzici, když je Frankfurtu ponechán prostor k útočení. Proti Fenerbahce Martins připravil překvapení na pravém beku s Usainem Ba, a něco podobného bude nejspíš vymýšlet i tentokrát proti největší zbrani soupeře Filipovi Kostićovi. Poslední tréninky Olympiakosu obnášely mnoho ozkoušených systémů a kombinací.

Olympiakos bude v Německu postrádat Markoviće a Fortounise, to je však otázka několika týdnů, ba měsíců, takže není na co si zvykat - tým je s 24 zdravými hráči prakticky kompletní. Mathieu Valbuena se k mužstvu připojí přímo z Francie, kde v mezidobí svědčil u soudu.

Na opačné straně barikády by se měl po víkendovém orazu vrátit do sestavy Rafael Santos Borre.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp; Hinteregger, Hasebe, Ndicka; Chandler, Jakic, Sow, Kostić, Hauge; Borre, Lammers
Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Vaclík; Lala, Cisse, Papastathopoulos, Reabciuk; M. Camara, Bouchalakis; Onyekuru, A. Camara, Masouras; Tiquinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.76 - 4.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympiakos Pireus (GRE)22005:16
2.Eintracht Frankfurt (GER)21102:14
3.Fenerbahçe SK (TUR)20111:41
4.Royal Antverpy FC (BEL)20021:30
Skupina E
SS Lazio - Olympique Marseille  (čtvrtek 18:45)
Mimořádně vyrovnaná skupina E nabídne skvělou podívanou, protože se ve čtvrtek podívá do Říma Olympique Marseille. Tomu sice v domácím prostředí Ligue 1 střílení branek jde, ale v Evropské lize má co napravovat. Dokáže si poradit s Laziem, které trenér Sarri dostal znovu do formy?

Lazio má za sebou hodně náročný duel s posledním mistrem Itálie, Interem. Do ostře sledovaného šlágru kola šel sice jako outsider, ale o to větší radost mohl mít z výsledku. Brzy sice s milánským velkoklubem prohrával, ale díky trefám Immobileho, Andersona a Milinkoviće-Saviće v závěru zápasu otočil vývoj utkání ve svůj prospěch.

Tři góly dalo Lazio už podruhé ve čtyřech posledních utkáních a ukázalo, že se pomalu dostává do takové formy, v jaké by ho ofenzivní mág Maurizio Sarri rád viděl. Z posledních pěti duelů třikrát vyhrál a mrzet ho může snad jen hodně překvapivá porážka 0:3 od Bologny z předminulého kola. Jinak se ale Biancocelesti dál šplhají tabulkou a v tuto chvíli jim v hodně nabité konkurenci patří solidní pátá příčka.

Evropská liga zatím takovou naději nevzbuzuje a Lazio zatím spíš kráčí ve stopách dalších italských týmů, které mají často tendenci (nejen) Evropskou ligu vypouštět. Za dva úvodní duely si Lazio dokázalo připsat jen tři body, protože hned na úvod se mu hrubě nepovedlo utkání s tureckým Galatasarayem. Doma se mu ale povedlo odpovědět ve velkém stylu, neboť si o dvě branky poradilo s Lokomotivem Moskva.

Proti francouzskému Olympiquu se Lazio postavilo v historii už šestkrát a jeho bilance je fantastická. V Římě Olympique ještě nikdy nevyhrál a třeba v roce 2000 dostal od Lazia dokonce pět branek. Celkově Římané evidují čtyři výhry, jednu remízu a jen jednu jedinou porážku. Dobrou zprávou pro Sarriho je taky prázdná marodka, takže může v utkání s Marseille vesele rotovat.

Marseille bude zřejmě postrádat útočného záložníka Harita, jinak se ale trenér Jorge Sampaoli může těšit z kompletního kádru. Tentokrát by v Římě potřeboval za každou cenu zabrat, protože jeho celek se zatím pohybuje až na třetím místě ve skupině. Dva duely mu zatím přinesly jen stejný počet bodů a ani v domácí soutěži to není zrovna hitparáda. Celek z přístavního města sice naposledy čtyřmi góly zesměšnil Lorient, ale i tak ztrácí na vedoucí PSG už deset bodů!
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Lazzari, Felipe, Acerbi, Hysaj - Alberto, Leiva, Milinković-Savić - Pedro, Immobile, Anderson
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
López - Saliba, Gonzalez, Peres, Lirola - Kamara, Guendouzi - Ünder, Payet, De la Fuente - Milik
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.79 - 4.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lokomotiv Moskva - Galatasaray SK  (čtvrtek 21:00)
Turecký vicemistr Galatasaray Istanbul získal ve dvou zápasech skupinové fáze Evropské ligy čtyři body a ani v jednom případě neinkasoval. Solidní základ na postup bude chtít vylepšit v Moskvě, kde se střetne s Lokomotivem.

Skupina E bude zajímavá až do samotného konce. Už těsně po losu bylo jasné, že postoupit může kdokoliv a že nás čekají vyrovnané duely. Po dvou kolech je se čtyřmi body na prvním místě Galatasaray. Turci porazili nejtěsnějším rozdílem Lazio a z Marseille si přivezli cenný bod (0:0). Do třetice pak chtějí v Moskvě zvítězit a připravit si lepší pozici pro postup. "Přijeli jsme sem jako lídr a jako lídr se chceme také vrátit. Hráči Lokomotivu nás příliš nezajímají, my jsme sem prostě přijeli vyhrát. Doufám, že to bude dobré utkání," prohlásil sebevědomě Alpaslan Öztürk. Galatasaray v neděli porazil Konyaspor, ale v tabulce turecké Süper League mu patří až šesté místo.

V domácí lize se příliš nedaří ani Lokomotivu, který je po jedenácti kolech až šestý s pětibodovou ztrátou na Zenit Petrohrad. V Evropské lize uhrál jen domácí remízu s Marseille a ve čtvrtečním utkání ve vlastní RZD Aréně by potřeboval nejlépe zvítězit.

Oba týmy se potkaly před třemi lety ve skupinové fázi Ligy mistrů a pokaždé vyhrál domácí celek. Nakonec se ale ani jednomu nepodařilo postoupit do osmifinále, pouze Galatasaray si ze třetího místa zajistil místenku pro Evropskou ligu.

Do sestavy Lokomotivu se sice vrací Nair Tiknizyan, ale jinak schází celá řada hráčů. Tin Jedvaj a Murilo Cerqueira zůstávají mezi zraněnými. Chybí rovněž Stanislav Magkejev a Anton Mirančuk. Ani Galatasaray nebude v plné síle, scházet mu budou Sacha Boey a Arda Turan.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Guilherme - Zhivoglyadov, Pablo, Barinov, Tiknizyan - Beka Beka, Kulikov, Maradishvili - Zhemaletdinov - Anjorin, Smolov
Galatasaray SK - pravděpodobná sestava:
Muslera - Yedlin, Nelsson, Marcao, Van Aanholt - Kutlu, Antalyali - Morutan, Cicaldau, Akturkoglu - Dervisoglu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.30 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Galatasaray SK (TUR)21101:04
2.SS Lazio (ITA)21012:13
3.Olympique Marseille (FRA)20201:12
4.Lokomotiv Moskva (RUS)20111:31
Skupina F
Ludogorec Razgrad - SC Braga  (čtvrtek 18:45)
Ludogorec má na svém kontě po dvou odehraných kolech v Evropské lize zatím jenom jeden bod, a pakliže si nechce v boji o první dvě místa v tabulce situaci vážně komplikovat po první polovině hlavní fáze, měl by určitě hledat úspěch i proti evropskými poháry ostřílené Braze. Ta si po úvodní prohře s Crvenou Zvezdou přece napravila reputaci a skolila Midtjylland.

V loňské sezóně této soutěže bulharský celek prožíval katastrofický scénář a nakonec během šesti duelů neuzmul jediný zdárný výsledek. Ani v nynějším ročníku se přitom chlubit nijak nemůže, dosud remizoval pouze s dánským protivníkem, který je v tabulce skupiny F až na poslední příčce. Před týdnem tým kouče Valdase Dambrauskase padl se srbským výběrem.

Nicméně razgradský klub aktuálně hledá nového trenéra. Zkraje října se totiž litevský rodák dohodl na ukončení spolupráce, dočasně tedy mužstvo kormidluje Stanislav Genčev, asistent, po němž vedení klubu sáhlo v minulosti za těchto okolností již potřetí. Pro Ludogorec se tedy jednalo pouze o další, už celkově čtvrtý neúspěšný pokus s angažováním zahraniční akvizice.

Dambrauskas v podstatě ve své funkci vydržel zhruba stejně dlouhou dobu jako český stratég Pavel Vrba, jenž v Bulharsku působil v průběhu roku 2020. Ačkoli na domácí scéně si jeho družstvo počínalo očekávaným způsobem, na té evropské jednoduše spíše strádalo. A právě tahle skutečnost mu srazila vaz. Je otázkou, v jakém rozpoložení kabina je před tímto mačem.

Když Braga narazila na tohoto soupeře naposledy, psal se rok 2017. A tehdy ho ani v jednom případě nedokázala skolit. Zlepšit tuhle statistiku k lepšímu v současné době by pro ni mohlo představovat perfektní načasování. Vítězství by ji rázem katapultovalo k postupovým metám. "V téhle vyrovnané skupině je každý zápas důležitý," řekl hostující lodivod Carlos Carvalhal.
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Kahlina - Josué Sá, Plastun, Verdon - Cicinho, Badji, Alex Santana, Pinas - Claude Goncalves - Tekpetey, Sotiriou
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Yan Couto, Vítor Tormena, Diogo Leite, Nuno Sequeira - Iuri Medeiros, Castro, Ali Musrati, Galeno - Mario González, Ricardo Horta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.54 - 3.42 - 2.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Midtjylland - FK Crvena Zvezda  (čtvrtek 18:45)
Bělehradská Crvena zvezda za sebou má perfektní start do skupinové fáze Evropské ligy a se stoprocentním bodovým ziskem prozatím vévodí své skupině, přesto však na půdu posledního Midtjyllandu necestuje s přílišným sebevědomím. Na vině je hráčský kádr, který se nachází v lehce dezolátním stavu...

Není Dán jako Dán, ale přesto je v Srbsku nedávná zkušenost s FC Kodaň aktuálně velkým tématem. Před dvěma roky se Crvena zvezda s dánským mistrem utkala v rámci 3. předkola Ligy mistrů a po domácí remíze vyválčila na penalty postup do další fáze. Teď by několik pamětníků v sestavě bělehradského celku rádo podobný úspěch zopakovalo ve fázi, kdy o tolik nejde. To ovšem platí pro Crvenu zvezdu, a ne tak pro Midtjylland, který musí vyhrát.

Pro srbský tým je to tak nyní už devět zápasů v evropských pohárech bez prohry, což na druhou stranu nedokumentuje úplně zcela skutečnost, že se CZ Bělehrad na svá dvě poslední vítězství dosti nadřela - proti Braze potřebovala pozdní penaltu a s jedním gólem si vystačila i s Ludogorcem. To doma je to už odlišná story: Crvena zvezda o víkendu deklasovala Kolubaru 7:1 a zaokrouhlila tak sérii neporazitelnosti na krásných 50 utkání.

Od té doby se však leccos změnilo; v úterý hvězdný forvard Milan Pavkov, který se roku 2018 proslavil jako kat Liverpoolu, odevzdal pozitivní test na koronavirus a jeho jedinou nadějí byl negativní druhý test. Na předzápasové tiskové konferenci však Pavkovovu účast fakticky vyloučil kouč Dejan Stanković, a k němu přidal i další ofenzivní stálice Kataje a Živkoviće. Útočník Dioni, který by mohl Pavkova zastoupit, prý absolvoval jednu tréninkovou jednotku.

Bez problémů není ani Midtjylland, který jednak v obou úvodních duelech více či méně prohospodařil vlastní vedení, jednak už devětkrát v řadě v Evropské lize neudržel čisté konto. Aby toho nebylo málo, tak se dánskému celku zranil nejlepší střelec Júnior Brumado, jehož poraněný kotník vyřadí zhruba na měsíc. Chybět bude i obvyklý stoper Juninho.
FC Midtjylland - pravděpodobná sestava:
Olafsson; Dalsgaard, Sviatchenko, Cools; Andersson, Onyedika, Evander, Paulinho; Isaksen, Sisto, Lind
FK Crvena Zvezda - pravděpodobná sestava:
Popović; Eraković, Sanogo, Pankov; Gobeljić, Kanga, Srnić, Rodicć; Ivanić; Ben, Diony
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.36 - 2.84
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Crvena Zvezda (SRB)22003:16
2.SC Braga (POR)21014:33
3.Ludogorec Razgrad (BUL)20111:21
4.FC Midtjylland (DEN)20112:41
Skupina G
Real Betis - Bayer Leverkusen  (čtvrtek 18:45)
Čtvrteční podvečer nabídne souboj jediných dvou týmů ze skupiny G, které zůstaly i po dvou kolech stoprocentní. Real Betis se přetahuje o první místo s Bayerem Leverkusen a teď cítí velkou šanci se na čele skupiny osamostatnit.

Real Betis si zatím vede nad očekávání dobře, a to jak v pohárech, tak i v Evropské lize. Zatím se svěřenci trenéra Manuela Pellegriniho hodně snaží, abychom si na ně "museli" v pohárové Evropě zvykat. Občas se sice nevyhne zklamání a překvapení, ale po většinu dosavadního průběhu sezony předvádí dobré výkony se třemi body na konci. Bodů získal za devět zápasů už 15 a i díky nekompletní tabulce ztrácí na čelo ligy jen pět bodů.

Na porážku od Villarrealu, kterou bude asi ještě hodně dlouho zpracovávat, reagoval tím nejlepším možným způsobem, tedy výhrou. Na půdě Deportiva Alavés se sice pořádně nadřel a hned dvakrát ho zachránila branková konstrukce, ale byl efektivnějším týmem, takže po brance Iglesiase z 89. minuty se domů vrátil jako vítěz.

Evropská liga pro něj zatím taky představuje celkem solidní lákadlo. Vstoupil do ní nezapomenutelným utkáním s Celticem, od nějž sice dostal tři branky a brzy prohrával, ale sám dokázal utkání otočit a po čtyřech vstřelených gólech vyhrál. Následoval ještě poměrně pohodlný zápas s maďarským Ferencvárosem, jemuž na jeho půdě nadělil tři branky a nyní se usadil na druhém místě o skóre za Bayerem.

Domácímu týmu nyní bude scházet zraněný obránce Victor Ruíz, zatímco hosté přijedou bez Fosu-Mensaha, Aránguize a Baumgartlingera.

S německým celkem nemají hráči Betisu žádné zkušenosti, tohle bude jejich premiéra. A nutno říct, že nepotkávají soupeře ve zrovna ideální chvíli. Bayer totiž má formu jako málokdy. Německý tým prohrál z posledních deseti utkání jen dvakrát a daří se mu v lize i pohárech. Minule sice v rámci bundesligového kalendáře nestačil na Bayern Mnichov, od něhož dostal rovnou pět branek, ale před tímhle debaklem hrál víc než solidně.

Pět předchozích duelů Němci vyhráli a ještě v nich často dopřáli svým fandům parádní podívanou. Čtyři góly od nich dostal jak skotský Celtic v druhém kole Evropské ligy, tak i Arminia Bielefeld. Za první dva duely navíc Bayer inkasoval jen jednu jedinou branku, takže střelce Realu Betis nečeká nic snadného.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Silva - Bellerín, Bartra, Gonzalez, Moreno - Guardado, Carvalho - Joaquín, Fekir, Canales - Iglesias
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Frimpong, Kossounou, Tah, Bakker - Andrich, Demirbay - Diaby, Wirtz, Paulinho - Schick
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.68 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)22006:16
2.Real Betis (ESP)22007:46
3.Celtic FC (SCO)31025:83
4.Ferencvárosi TC (HUN)30032:70
Skupina H
Rapid Vídeň - Dinamo Záhřeb  (čtvrtek 18:45)
Na to, že neodehrál marný dvojzápas se Spartou a následně musel přejít přes dva soupeře v předkolech Evropské ligy, vstoupil Rapid Vídeň do skupinové fáze otřesně - bez bodu i vstřeleného gólu. To Dinamo Záhřeb naopak vyhrálo ve všech soutěžích už šestkrát v řadě a budou chtít nepochybně další zářez na pažbu...

Na to, že neodehrál marný dvojzápas se Spartou a následně musel přejít přes dva soupeře v předkolech Evropské ligy, vstoupil Rapid Vídeň do skupinové fáze otřesně - bez bodu i vstřeleného gólu. To Dinamo Záhřeb naopak neprohrálo ve všech soutěžích už pětkrát v řadě a bude chtít nepochybně další zářez na pažbu...

Z ofenzívy Dinama jde skutečně obrovský strach. Defenzíva si sice proti Rijece vybrala den volna, a proto záhřebští nemohou hovořit o vítězné sérii (3:3), ale v žádném duelu od 22. září Dinamo nekleslo pod tři vstřelené branky a celkem jich v posledních pěti startech nastřílelo 22!

To Rapid má spíš opačný problém - v Evropské lize dosud nedal ani gól a naprázdno vyšel i v nedávném trapném domácím vystoupení se Sturmem Graz (0:3). Teď by přitom Rapid nemusel mít ani výhodu domácí atmosféry: až 1650 fandů Dinama si zajistilo lístky, přičemž vídeňští ultras nedávno bojkotovali domácí duel s WSG Tirol kvůli rakouským zákonům, které znevýhodňují nevakcinované občany. Dají se teď všichni očekávat zpátky na tribunách?

Utkání mezi Dinamem a Rapidem není utkáním ledajakým, neboť oba kluby pojí silná historická tradice - konkrétně v rovině hráčských výměn, kdy mnohé významné postavy dějin Dynama či obecně chorvatské kopané dříve nebo později předváděly svůj um také v Prateru. To se týká především Zlatka "Cica” Kranjčara, jenž po boku Antonína Panenky nastoupil i ke slavnému finále Poháru vítězů pohárů 1985, ale také Petara Bručiće, který jej zrovna vynechal, ačkoliv v Rapidu tou dobou též působil. Tým tehdy vedl další Chorvat Otto Barić.

Proto není překvapením, že speciální zápas nyní čeká dalšího hráče, který alespoň na papíře spojuje oba břehy: Roberta Ljubičiće. Nikoliv pouze proto, že s největší pravděpodobností poprvé na mezinárodní půde nastoupí od začátku, ale hlavně proto, že tak bude činit zrovna proti týmu z krajiny svých předků. Ljubičić sice vyrostl ve Vídni, ale původem je bosenský Chorvat a roku 2019 flirtoval s možností přesunu pod křídla chorvatského svazu. Aby toho nebylo málo, tak v dresu Dinama budou mít zvláštní motivaci plynulí němečtí mluvčí Leovać a Dilaver, kteří dříve působili ve strukturách konkurenční vídeňské Austrie.

Dinamo Záhřeb se muselo na poslední chvíli přizpůsobovat, když obvykle startující útočník Duje Čop na jednom z posledních tréninků ucítil pnutí ve svalu a jeho šance na dnešní start se blíží nule.
Rapid Vídeň - pravděpodobná sestava:
Gartler; Ullmann, Hofmann, Greiml, Stojković; Petrović, Ljubičić; Grull, Fountas, Ballo; Kara
Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Livaković; Ristovski, Leovać, Theophile-Catherine, Lauritsen; Oršić, Franjić, Mišić, Ivanušec; Petković; Andrić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.61 - 2.34
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
West Ham United - KRC Genk  (čtvrtek 21:00)
I s Tomášem Součkem, který bude navzdory potřeby menší plastické operace obličeje dle kouče Davida Moyese připraven nastoupit, West Ham vstoupí do třetího utkání skupinové fáze Evropské ligy s cílem uhájit stoprocentní bilanci a pokud možno i dosavadní čisté konto. Soupeřem mu bude belgický Genk, který po úvodním vítězství utrpěl debakl od Dinama Záhřeb...

Pro West Ham je tato celková evropská zkušenost výjimkou, a to platí dvojnásobně pro zápas s Genkem. Tomu nejen, že londýnský klub dosud nikdy nečelil, ale také s belgickým sokem se obecně naposledy potkal dávného roku 1976, když ve finále Poháru vítězů pohárů podlehl Anderlechtu. Genk mezitím na anglickou půdu cestoval ke dvěma porážkám - jedné drtivé s Chelsea před deseti lety (0:5) a jedné těsnější na hřišti Liverpoolu v Lize mistrů 2019/20.

Jinak má ovšem Genk konkrétně v Evropské lize pozoruhodně solidní venkovní bilanci; na cestách byl dosud z 19 výjezdů pokořen všehovšudy čtyřikrát, přičemž hned sedm zápasů vyhrál - včetně toho letošního na Rapidu. Soupeře tak rozhodně nelze podceňovat, přestože v domácí lize prohrál tři z posledních čtyř utkání a klesl až na průběžnou osmou příčku.

David Moyes sám může přidat k dobru jednu nemilou zkušenost s belgickým sokem, kterého možná jeho tehdejší Everton rovněž podcenil - v 1. kole Poháru UEFA se v sezoně 2008/09 nechal vyřadit Standardem Lutych. Uvidíme, zda teď jiný výsledek přinese skutečnost, že je dle ryšavého manažera jeho klub "ve skvělém rozpoložení” a evropskou jízdu si "užívá”.

Genk se zatím umístil na čele skupiny Evropské ligy ve všech čtyřech předešlých případech včetně poslední sezony 2018/19, tentokrát to však nevypadá hlavně kvůli fazoně West Hamu. Declan Rice se může stát teprve třetím Kladivářem, který se trefí ve třech po sobě jdoucích evropských kláních. Ve dvou startech v Evropské lize přitom oslavil gól přesně tolikrát, kolikrát napříč celou uplynulou ligovou sezonou, kdy si odkroutil téměř tři tisíce minut.

Moyesovo mužstvo na druhou stranu pořád čeká na první domácí čisté konto a dokonce i Rapidu povolilo deset pokusů mezi tři tyče, takže určitě není bez slabin. Tím spíš, když to pro teď vypadá, že nebude k návratu připraven klíčový pravý bek Vladimír Coufal a sobotní klání zmeškal i jeho backup Ryan Fredericks. Alex Král má pro změnu covid a Mark Noble laboruje s menším úrazem kyčle. Genk bude též muset udělat alespoň jednu změnu v obranné linii, protože Daniel Muñoz nemůže hrát pro červenou kartu.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski; Johnson, Zouma, Ogbonna, Cresswell; Rice, Souček; Bowen, Fornals, Benrahma; Antonio
KRC Genk - pravděpodobná sestava:
Vandevoordt; Arteaga, McKenzie, Sadick, Lucumi; Heynen, Hrošovský; Ito, Bongonda, Ugbo; Onuachu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.37 - 8.82
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)22004:06
2.Dinamo Záhřeb (CRO)21013:23
3.KRC Genk (BEL)21011:33
4.Rapid Vídeň (AUT)20020:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Liquid

je škoda, že se vedení EF neodhodlalo k tipu Sparta-Lyon nedohráno

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele