Evropská liga - souhrn 5. kola skupinové fáze

25.11.2021, 20:52, aktualizováno 25.11.2021, 23:03
Komentáře a souhrny
Gaetan Laborde (© AFP)
Sparta podlehla na půdě Rangers a už ví, že uhraje maximálně třetí místo. West Ham United si veze vítězství z Vídně. Na zisku tří bodů se podíleli všichni tři Češi v kádru Kladivářů. Betis si poradil doma s Ferencvárosem. Leverkusen otočil na domácí půdě bitvu s Celticem. Lazio s přehledem zvládlo moskevskou misi na Lokomotivu.
Skupina A

Rangers FC - Sparta Praha 2:0

25.11.2021 21:00

Góly: 15. Alfredo Morelos, 48. Alfredo Morelos

Sparta o víkendu utrpěla debakl na půdě Slovácka a po dalším nepovedeném výkonu padla rovněž na půdě Rangers. Skotský mistr měl více ze hry, vytvořil si spoustu šancí a profitoval i z chyb letenské defenzívy, hostujícímu týmu nepomohl ani zlepšený výkon v závěrečné čtvrtině střetnutí.

Mezi sparťanskými tyčemi se překvapivě objevil Dominik Holec a dlouho měl mnohem více práce než jeho protějšek Allan McGregor. V šesté minutě ho po akci Kenta s Aribem ještě zachránilo břevno, po čtvrthodině hry přesto kapituloval. Tavernier vyslal kolmici na Hagiho, až příliš pasivní bránění předvedl Filip Panák a na hranici velkého vápna se rázem ocitl nikým nehlídaný Morelos, který uklidil míč přesně k tyči - 1:0.

Ve 23. minutě si Tavernier zopakoval spolupráci s Hagim a po centru druhého jmenovaného měl další tutovku Aribo, defenzíva na něho opět pozapomněla a Nigerijec naštěstí pro ni poslal míč nad. Sparta dobře napadala, směrem dopředu ale byla neškodná a jedinou výjimkou v prvním poločase byla 26. minuta, po pravé straně prošel Haraslín, zpětnou přihrávkou našel tísněného Minčeva a McGregor reflexivně vykopl na rohový kop.

Po změně stran se dlouho hrálo podle stejných not, Rangers kontrolovali zápas a podnikali rychlé brejky. Do prvního se krátce po návratu z kabin vydal Kent, připravil si míč na pravačku a těsně minul.

Smutným hrdinou duelu se stal Filip Panák, který fatálně chyboval ve 49. minutě. Ve vlastním vápně neměl příliš možností, přesto zvolil konstruktivní rozehrávku na Krejčího mladšího, jeho pas vzduchem ovšem přistál na hlavě připraveného Morelose a Kolumbijec bez problémů trefil prázdnou bránu - 2:0.

Panáka tento moment poznamenal, o několik desítek vteřin později předvedl další špatnou rozehrávku a proti tutovce unikajícího Kenta zachránil Spartu Holec. Slovenský brankář se v těchto momentech musel činit a zaměstnával ho především Morelos. V 63. minutě Holce protáhl ranou z úhlu, za další dvě minuty zlikvidoval další Morelosovu tutovku. Jihoameričan dostal po okamžitém centru z pravé strany šanci na nápravu a hlavou zamířil nad.

Rangers měli několik možností stvrdit výhru a dvě neproměnil Aribo, ani v jednom případě neměl přesně seřízená mířidla. Spartě nakonec pomohla střídání a vidět byl především David Moberg Karlsson. V 72. minutě na sebe poprvé upozornil Adam Karabec a s jeho nepříliš razantní střelou neměl McGregor velké problémy. O pět minut později se Karabec červenal mnohem více, centr na zadní tyč mu adresoval Moberg Karlsson a mladík hlavou z několika metrů netrefil zařízení.

Sparta se přece jenom zvedla, jenomže doplatila na špatnou koncovku, respektive skvělého McGregora. Veterán mezi tyčemi Rangers se vyznamenal v 87. minutě, to nejprve zneškodnil gólovou hlavičku Krejčího mladšího a následně fantasticky vykopl ještě gólovější dorážku Pulkraba.

Výsledek 2:0 znamená rozřešení tajenky ohledně postupujících do jarních bojů - skupinu vyhraje suverénní Lyon před Rangers. Sparta bude hrát o třetí místo a v závěrečném vystoupení proti Brøndby ji bude stačit remíza.

Více informací k zápasu

Brøndby IF - Olympique Lyon 1:3

25.11.2021 21:00

Góly: 50. Mikael Uhre - 57. Rayan Cherki, 66. Rayan Cherki, 76. Islam Slimani

Lyon uzmul na své konto i své páté vítězství v rámci hlavní fáze Evropské ligy. Bröndby se sice zkraje druhé půle dostalo na kontě, jenže těsný náskok neuhájilo, jelikož jeho protivník odpověděl třemi góly. Dánský výběr ztratil možnost dostat se na druhou příčku, a tak se s pražskou Spartou v prosinci utká v Praze v přímém boji o pokračování v Konferenční lize.

Domácí působili zpočátku možná přece o něco aktivněji, ve 14. minutě se zjevil na zadní tyči Riveros, nicméně hlavou z bezprostřední blízkosti pouze minul bránu. Až ve 21. minutě se osmělili poprvé zásadně také hosté, z dálky napřáhl Cherki, ovšem jeho přízemní pokus lapil gólman Hermansen. Ve 36. minutě střílel Greve, zablokoval ho však hostující obránce Gusto.

A když ve 38. minutě nepohnul skóre kupředu ani Kadewere, který zamířil těsně vedle branky Bröndby, museli si zkrátka diváci v Dánsku počkat na všechny trefy až do druhého poločasu. A daleko spokojenější byli ti přející Drengene fra Vestegnen, po centru Hedlunda, tečovaném bránícím Lukebaou, totiž za záda brankáře Anthonyho Lopese zacílil ve skluzu útočník Uhre.

Olympique jako by tento moment nabudil a poměrně záhy na nepříjemné inkasování reagoval. Slimaniho dělovku ještě zlikvidoval Hermansen, míče se chopil domácí křídelník Riveros, ale ten místo aby balón odkopl do bezpečí, obral ho o něj ve vlastní šestnáctce Cherki a následně pohotově skóroval. O devět minut později se přitom Lyon dokázal ujmout průběžného vedení.

O druhý přesný zásah Les Gones se opět postaral Cherki, který podnikl hodně odvážný výpad podél pravé lajny, ve vápně si merunu ve správný okamžik zasekl a nasměroval ji přesně na bližší tyčku. Hermansen se na své spoluhráče právem zlobil, v defenzivě určitě působili dost nedůrazně. Mimochodem jakási laxnost při obranných činnostech způsobila další katastrofu.

Konkrétně hovoříme o 76. minutě, kdy si Lucas Paquetá vyměnil míč s Tokem Ekambim na levé straně, jemný oblouček vyslal na hranici brankového území, odkud pak Slimani přetlačil obránce Tshiembeho a hlavou překonal Hermansena. Domácí neměli sílu klání ještě nějakým způsobem zdramatizovat, ve zbývajících pasážích hry dokonce ani jednou nestačili vystřelit.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Olympique Lyon (FRA)550015:415
2.Rangers FC (SCO)52125:47
3.Sparta Praha (CZE)51134:94
4.Brøndby IF (DEN)50232:92
Skupina B

PSV Eindhoven - SK Sturm Graz 2:0

25.11.2021 21:00

Góly: 45. Carlos Vinícius (pen.), 55. Bruma

PSV si na domácí půdě poradilo s rakouským Sturmem Graz a dalo mu dvě branky, po jedné za poločas. Díky tomu v kombinaci s porážkou Realu Sociedad zůstává ve hře o postup a rozdá si to o něj s Realem v posledním utkání.

Sturm Graz by asi na letošní pouť Evropskou ligou nejraději zapomněl, protože ze čtyř duelů se mu povedlo vybojovat jen jediný bod. A ani dnes večer to na výhru zrovna nevypadalo, protože rakouský celek se vydal do Eindhovenu. A ten pořád živil naději na postup, protože od druhého místa jej dělil jediný bod.

Ta ofenzivní trojka ve složení Doan, Vinícius a Bruma dělala hostujícím zadákům poměrně velké potíže a od prvních minut hýřila pohybem. Alespoň po optické stránce to v první půli vypadalo, že PSV svého soka naprosto drtí a přehrává. Ale opravdu jen opticky - žádnou větší šanci si PSV dlouho nedokázalo vytvořit.

Právě, když končil první poločas, se udála jedna ze dvou klíčových situací v zápase. Technicky zdatný veterán Mario Götze byl totiž faulován ve vápně a sudí nařídil penaltu. K ní se postavil sebevědomý kanonýr Carlos Vinícius a s velkým štěstím dokázal dostat míč za záda brankáře Siebenhandla - 1:0.

Hostující celek byl po většinu utkání v ofenzivě bezzubý a ani větší statický tlak po změně stran to nezlepšil. Naopak, v 57. minutě se na hraně ofsajdu pohyboval Bruma, který dostal citlivou nahrávku za obranu od Doana a sám před brankářem Rakušanů si už věděl rady. Zvýšit vedení na 3:0 mohl Pröpper, kterého našel krátce po svém příchodu na hřiště Van Ginkel, ale na Pröpperův postup si obrana Sturmu Graz dala pozor.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Real Sociedad 2:1

25.11.2021 21:00

Góly: 28. Kevin Volland, 37. Youssouf Fofana - 35. Alexander Isak

Souboj dvou mužstev, které si po čtyřech kolech nezapsaly na své konto porážku, dopadl lépe pro Monaco. To si zcela po právu vysloužilo své třetí vítězství, zároveň nadobro taktéž první příčku v tabulce, a tudíž účast v osmifinále Evropské ligy. Real Sociedad neodvedl povedenou práci, přišel tak o druhé místo ve skupině B a na závěr se o něj bude muset rvát doma s PSV.

Domácí byli v úvodní třetině střetnutí aktivnějším týmem, žádnou z příležitostí vlivem horší koncovky nicméně využít nedokázali, čili se dočkali vlastní odměny až ve 28. minutě. Ben Yedder v rychlosti prostrčil míč na Golovina, ten ho adresoval do brankového území, kde byl Volland sice těsně bráněn vracejícím se Zaldúou a Elustondem, ale i přesto si uměl poradit.

ASM tenhle okamžik hodně nabudil, ve 31. minutě se na střeleckou listinu hodlal zapsat Ben Yedder, jenže jeho pokus zpoza šestnáctky zlikvidoval pozorný brankář Ryan. Real Sociedad do té doby působil poměrně neškodným dojmem, na druhou stranu vykázal prvky efektivnosti využívání gólových možností a ve 35. minutě se mu zdařilo na Stade Louis II vyrovnat účty.

Januzaj vyslal kolmici ze středu pole na rozeběhnutého Isaka, jenž pronikl do vápna, všiml si, že gólman Nübel startoval ze své brány, a tak ho chytrým obloučkem elegantně přehodil. Do obrátky se každopádně skóre přece měnilo ještě jednou. Ve 37. minutě rozehrál přímý volný kop Diop, v pokutovém území balón přetáhl Badiashile k Fofanovi, a ten z blízkosti zacílil.

Výběr ze San Sebastiánu ve druhé půli na tuhle trefu soupeře tentokráte nereagoval. Pořád se jevil v útoku nebezpečně Isak, v 60. minutě jeho zakončení tečoval do zámezí stoper Maripán, jinak však vlastně hosté již nezahrozili. Závěr duelu musel knížecí celek dohrávat v oslabení, neboť přímo vyloučený byl Fofana za ostrý zákrok z frustrace vůči Beňatovi Turrientesovi.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco (FRA)53206:311
2.PSV Eindhoven (NED)52219:58
3.Real Sociedad (ESP)51316:66
4.SK Sturm Graz (AUT)50142:91
Skupina C

Leicester City - Legia Varšava 3:1

25.11.2021 21:00

Góly: 11. Patson Daka, 21. James Maddison, 33. Wilfred Ndidi - 26. Filip Mladenović

Lišky z Leicesteru naplnily papírové předpoklady proti trápící se Legii, během úvodních třiatřiceti minut vsítily hned tři branky a nakonec svého protivníka přehrály po výsledku 3:1. Díky tomu se dostaly do čela skupiny s osmi body a o přímý postup do osmifinále druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže budou bojovat v italské Neapoli, kde k jistotě udržení prvního místa potřebují zvítězit.

Hosté naopak prohráli na evropské scéně potřetí za sebou a klesli na poslední čtvrtou příčku se šesti body, o pokračování v evropských pohárech i v jarní části budou usilovat za čtrnáct dní proti moskevskému Spartaku. Domácí režírovali hru v tomto čtvrtečním utkání od úvodního hvizdu a hned svou první gólovou možnost krátce po deseti odehraných minutách přetavili ve vedoucí gól.

Po přihrávce na pravou stranu převzal balón Barnes, jenž po krásném individuálním sólu parádně uvolnil svou kolmici rozběhnutého Patsona Daku a třiadvacetiletý zambijský útočník po elegantní otočce obstřelil marně se natahujícího gólmana Misztu. Přesně o deset minut později byl rozdíl ve skóre dokonce dvoubrankový, jelikož James Maddison využil zpětné přihrávky z pravé strany od Lookmana a po krátké kličkované náramně zavěsil do levé šibenice.

Hostům svitla naděje na bodový zisk ve 26. minutě, kdy pozdější střelec Wilfred Ndidi zahrál ve vlastní šestnáctce nešťastně rukou a německý rozhodčí Aytekin bez váhání nařídil pokutový kop. Na penaltový puntík si následně postavil balón Mahir Emreli, a i když ho brankář Schmeichel perfektně vychytal, tak se zkušený srbský špílmachr Filip Mladenovič dostal k dorážce a zcela prázdnou branku již nemohl minout - 2:1.

Neuběhlo však ani dalších sedm minut a anglický favorit si vzal zpět dvoubrankové vedení. Po rohovém kopu Maddisona z levé strany předskočil právě již zmiňovaný Ndidi pozdě reagujícího Misztu a svou hlavičkou bez potíží rozvlnil síť. Od tohoto okamžiku začal Leicester spíše taktizovat a soupeře prakticky k ničemu nepouštěl ani po změně stran.

Ve druhém dějství se obrázek nastavený ze závěrečné čtvrthodiny první půle příliš neměnil a až do samotného konce stojí za zmínku jen jedna šance z 67. minuty. Výhru domácího klubu mohl pečetit Barnes, jenž ale po patičce aktivního Daky nepřekonal dobře postaveného Misztu a následně svou dorážku poslal o pár decimetrů mimo prostor tří tyčí. V dresu Legie se na trávníku objevil český krajánek Tomáš Pekhart, který nastoupil v 78. minutě.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - SSC Neapol 2:1

24.11.2021 16:30

Góly: 3. Aleksandr Sobolev (pen.), 28. Aleksandr Sobolev - 64. Eljif Elmas

Další zápletku dostala v Evropské lize skupina C. Spartak Moskva si díky dvěma gólům Soboleva vyšlápnul na Neapol, za níž po přestávce Elmas jen snižoval na konečných 2:1. V posledním kole tak o jarní fázi této soutěže budou s jistotou bojovat všechny čtyři týmy.

Moskevští do utkání vstoupili opravdu ve velkém stylu. Promes předvedl dobrou individuální akci a dostal se až do pokutového území, kde jej Lobotka poslal k zemi. Sudí nařídil penaltu, kterou mu posvětilo i video, a k té se postavil Alexandr Sobolev. Ten s naprostým přehledem proměnil a otevřel gólový účet utkání.

Hosté mohli srovnat po čtvrthodině, kdy však jejich zajímavou šanci zlikvidoval Selichov. Brankář Spartaku si výtečně počínal i o něco později při Mertensově střele, kterou vytlačil mimo prostor tří tyčí. A díky tomu tak mohli jeho spoluhráči skórovat. Moses na pravé straně vymíchal obránce a odcentroval na zadní tyč, odkud Alexandr Sobolev hlavou vsítil svůj druhý gól v zápase.

Nedlouho po návratu ze šaten italské mužstvo slavilo kontaktní gól, jenže tato radost byla předčasná. Skórující Di Lorenzo totiž nabíhal na přihrávku z ofsajdového postavení a trefa tak nemohla platit. Regulérní zásah si Neapol připsala ve čtyřiašedesáté minutě. Byla to akce podobná té, z níž vstřelil druhou branku Spartak. Tentokrát zprava odcentroval Petagna, na zadní tyči situaci zavíral a hlavou skóroval Eljifa Elmas.

Jenže to bylo v podání družiny Luciana Spalettiho všechno. Na vyrovnání už se nezmohla a namísto toho se na ní Spartak bodově dotáhl. Jelikož vyhrál oba vzájemné zápasy, má v tomto ohledu velkou výhodu. Oba aktéři úterního střetu mají na kontě sedm bodů, avšak o zápas více než Legia s Leicesterm. Varšavští ztrácí jeden bod, Leicester dva. V posledním kole přitom Spartak bude zápasit v polské metropoli a Neapol doma s "Liškami".

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City (ENG)522110:88
2.SSC Neapol (ITA)521212:87
3.Spartak Moskva (RUS)52129:97
4.Legia Varšava (POL)52034:106
Skupina D

Olympiakos Pireus - Fenerbahçe SK 1:0

25.11.2021 21:00

Góly: 89. Tiquinho Soares

Skupina D už zná oba postupující. Eintracht Frankfurt doprovodil do jarní části soutěže řecký šampion Olympiakos Pireus, který porazil Fenerbahçe pozdním gólem Tiquinha Soarese. Pro českého fanouška byl zápas zajímavý z hlediska startu dvou českých reprezentantů. Jak Tomáš Vaclík v brance Olympiakosu, tak i obránce Fenerbahçe Filip Novák nechyběli v zahajovacích sestavách.

A dá se říci, že oba hráči plnili přesně to, co se od nich očekávalo. Vaclíkovi pomohlo i štěstí, když v 18. minutě orazítkoval tyč krásnou střelou Irfan Can Kahveci. Na druhé straně zase Novák zablokoval Masourase a Lala dorážkou přestřelil. Zajímavý moment byl k vidění i ve 32. minutě, kdy se na hranici šestnáctky střetli v souboji o balón Sosa s El Arabim a padající "list" musel vyškrábnout na rohový kop brankář Özer.

První poločas branku nepřinesl a bez gólu se dlouho hrálo i po změně stran. Větší držení balónu bylo na straně Olympiakosu, ale to samo o sobě nic neznamenalo. Čtvrthodinu před koncem měli domácí slibnou příležitosti, ovšem El Arabimu vůbec nesedla koncovka. Gólem neskončil ani pokus z první v podání Laly. Každopádně převaha Olympiakosu před koncem zápasu rostla a v 90. minutě vystřelil vítězství Tiquinho Soares. Ten se natlačil na Reabciukův střílený centr a Özer nestačil zareagovat. Na odpověď už Fenerbahçe nemělo čas a v Řecku definitivně přišlo o postup do jarní fáze EL.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Royal Antverpy FC 2:2

25.11.2021 21:00

Góly: 12. Daichi Kamada, 90+4. Gonçalo Paciência - 33. Radja Nainggolan, 88. Mbwana Samatta

Eintracht Frankfurt vyzval ve čtvrtečním utkání Konferenční ligy Antverpy. Již jistě postupující Frankfurt si chtěl upevnit první místo v tabulce skupiny D, naopak Antverpy toužily po první výhře a po uchování naděje na postup. Remízou 2:2 svůj cíl nakonec nesplnil ani jeden tým.

Po pomalém začátku využil už ve 13. minutě první šanci zápasu nejlepší střelec Frankfurtu v této sezóně Evropské ligy, Daichi Kamada, když po milimetrovém centru Američana Timothyho Chandlera v podstatě doklepl míč do branky soupeře, brankář Butez nedokázal střelu vytěsnit mimo tři tyče. Za dvě minuty mohlo být vyrovnáno, z nepřehledné situace před brankou Frankfurtu se míč dostal na kopačky Michaela Freye, toho nicméně z bezprostřední blízkosti vychytal reflexivním zákrokem Kevin Trapp.

Po půlhodině hry už vyrovnání přišlo, když se po nacvičeném signálu trefil Radja Nainggolan. Viktor Fischer našel při zahrávání rohového kopu na hranici vápna právě bývalého belgického reprezentanta, který vystřelil z voleje. Díky teči jednoho z bránících hráčů zapadl míč do levého dolního rohu branky, gólman Trapp byl bez šance.

Začátek druhé půle jako by napodoboval start té první. První větší šance přišla až po hodině hry, kdy se po náběhu dostal Borré do situace jeden na jednoho. Kolumbijský útočník však svou střelou pouze trefil hostujícího gólmana, navíc byl následně odpískán i jeho ofsajd. V 72. minutě se hostům opět podařilo prosadit po standardní situaci. Fischer přímým kopem našel přímo kapitána Ritchieho De Laeta a ten lobem překonal Trappa, branka však po přezkoumání situace u videa pro nepatrný ofsajd neplatila.

V závěru ještě přišlo drama, když se v 88. minutě dostali do vedení hosté, kteří do té doby byli horším týmem. Na konci rychlého protiútoku stál Mbwana Samatta, který neatakován před brankou soupeře poslal míč do protipohybu brankáře - 1:2. Ještě však nebyl konec, v nastaveném čase našel Kostić centrem nehlídaného Gonçala Paciênciu, jenž z poslední šance utkání hlavičkou na zadní tyč srovnal na konečných 2:2.

S výsledkem nakonec nemůže být spokojený ani jeden tým. Frankfurt sice zůstal v čele tabulky, ale na druhý Olympiakos má jen dva body náskok a poslední zápas sehraje na horké půdě tureckého Fenerbahce. Antverpy už ví, že si pohárové jaro nezahrají, ve skupině skončí poslední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Eintracht Frankfurt (GER)53209:511
2.Olympiakos Pireus (GRE)53028:69
3.Fenerbahçe SK (TUR)51226:75
4.Royal Antverpy FC (BEL)50235:102
Skupina E

Galatasaray SK - Olympique Marseille 4:2

25.11.2021 18:45

Góly: 12. Alexandru Cicâldău, 30. Duje Ćaleta-Car (vl.), 64. Sofiane Feghouli, 83. Ryan Babel - 68. Arkadiusz Milik, 85. Arkadiusz Milik

Galatasaray před vlastními fanoušky přestřílel Marseille, upevnil si své postavení na prvním místě v tabulce a s definitivou si zajistil postup do jarní fáze Evropské ligy. V posledním klání podstoupí přímý souboj s Laziem o konečné prvenství ve skupině E. Hosté naopak kvůli této prohře ztratili šanci na uzmutí aspoň druhé pozice a s Lokomtivem se na závěr porvou o třetí.

Domácí vlétli na svého soupeře hodně zostra, už v 11. minutě se mohli ujmout vedení, to když Feghúli z pravé strany poslal centr do vápna, odkud z nelehké pozice vystřelil Diagne, avšak ke své smůle orazítkoval pouze břevno. O pár chvil později již turecký výběr ale přece gólově udeřil. Feghúli elegantně uvolnil Cicaldaua, který pravačkou propálil gólmana Paua Lópeze.

V 19. minutě mohlo OM srovnat stav, nedůrazně si počínal bránící Kutlu, a tak se míče ujmul Luan Peres, nicméně trefil jenom vzdálenější tyčku. Po půlhodině hry se naopak Galatasaray propracoval ke své druhé brance, Cicaldau se snažil přihrávkou najít některého ze spoluhráčů, nakonec ovšem ani nemusel, neboť vracející se Čaleta-Car protečoval balón do vlastní brány.

Hosty každopádně tenhle negativní moment nedonutil složit zbraně. Ve 37. minutě se po pasu od Guendouziho ze standardky hodlal uvést Dieng, gólmana Musleru však nepřelstil. A ve 42. minutě hostující forvard zakončoval ještě rizikověji, jeho dělovku tedy znovu musel polapit pozorný Muslera, který merunu s notnou dávkou štěstí vyrazil konečky prstů do svého břevna.

Dieng byl při chuti i ve druhém dějství, hned po obrátce málem snížil, nebýt toho faktu, že se dostal do složitějšího úhlu, a tak síť nerozvlnil. Istanbulský celek slabou efektivitu svého soka následně tvrdě potrestal a svůj náskok ještě vylepšil. Aktürkoglu zatáhl míč k brankové čáře, poslal ho až na zadní tyčku, odkud skóroval do zcela odkrytého prostoru brány lehce Feghúli.

V 68. minutě každopádně došlo na dramatizaci tohoto duelu. Stále těžko udržitelný Dieng se v pokutovém území domácích pohyboval nebezpečně, fauloval ho tam Aktürkoglu a rozhodčí Stieler nařídil pokutový kop. Exekutor Milik ho sice neproměnil, měl však kliku, že se balón odrazil zpátky do jeho cesty, poněvadž z dorážky ho již dopravil úspěšně za brankovou čáru.

Avšak v 83. minutě Galatasaray zaznamenal definitivní pojistku, jež mu pomohla k finálnímu zisku vítězství. Babel byl na hřišti po svém střídání sotva pár okamžiků, naběhl si na bleskový centr Marcaa a nekompromisně zamířil do šibenice. Milik o dvě minuty později stačil už jen kosmeticky upravit skóre, číhající na hranici brankového území cílil z blízkosti svou hlavou.

Více informací k zápasu

Lokomotiv Moskva - SS Lazio 0:3

25.11.2021 18:45

Góly: 56. Ciro Immobile (pen.), 63. Ciro Immobile (pen.), 87. Pedro

Římské Lazio postupuje do jarní fáze Evropské ligy. Definitivní jistotu mu kromě porážky Marseille dala především výhra v Moskvě. Lokomotiv sice doma začal aktivně, ale na dvě proměněné penalty Cira Immobileho odpověď nenašel.

Lokomotiv potřeboval vyhrát a aspoň částečně napravit doposud tragickou formu v pohárech. Hrálo se páté kolo a Lokomotiv doteď nevyhrál ani jednou. Vzhledem k extrémně vyrovnané skupině měl ale pořád dost solidní šanci postoupit. Jen musel porazit římské Lazio. To mělo bodů pět a dnešní výhra by mu dala skvělou startovní pozici před posledním kolem.

Do první šance se už po pěti minutách dostal hráč, pro něhož to dnes bylo trochu derby. Obránce Tin Jedvaj působil v kádru městské rivala Lazia, AS. Nikterak úspěšně, ale tehdy byl ještě hodně mladý. Tentokrát se dostal k hlavičce ve vápně, kterou ale poslal těsně vedle. Hlavičkou to zkoušel o pár minut později i urostlý hostující stoper Acerbi, ale na jeho zakončení byl brankář Chudjakov připraven.

Po pětadvaceti minutách zahrávala návštěva z Věčného města rohový kop, který těsně před bránou zakončoval Toma Bašić. Jeho hlavičku ale na poslední chvíli odpálil přesně z brankové čáry jeden z domácích stoperů. Brankář Chudjakov se kromě toho moc nezapotil a likvidovat musel další šanci až v záběru první půle.

Po změně stran ale nastoupilo na hřiště úplně jiné Lazio. Poprvé přestali domácí fandové dýchat v 54. minutě, kdy obránce Siljanov zajel ve vápně do Zaccagniho a sudí i po poradě s VARem pískal penaltu. K ní se postavil poslední dobou trochu kritizovaný Immobile a nemýlil se!

Jen o pár minut později pohřbila šance Lokomotivu další penalta. Tentokrát už méně průkazná, i když Barinov si měl dávat větší pozor. Ve vápně fauloval Immobileho a italský kanonýr proměnil úspěšně i svou druhou penaltu. A aby toho nebylo na domácí fanoušky málo, tak v samém závěru si veterán Pedro nachystal za vápnem míč na levačku a krásnou skákavou ranou překonal marně zasahujícího brankáře Chudjakova - 3:0 pro Římany.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Galatasaray SK (TUR)53207:311
2.SS Lazio (ITA)52217:38
3.Olympique Marseille (FRA)50415:74
4.Lokomotiv Moskva (RUS)50232:82
Skupina F

FC Midtjylland - SC Braga 3:2

25.11.2021 18:45

Góly: 2. Erik Sviatchenko, 48. Gustav Isaksen, 90+3. Evander (pen.) - 43. Ricardo Horta, 85. Wenderson Galeno

Dánský Midtjylland měl na kontě po polovině odehraných zápasu skupiny F jen dva body a s jeho vyhlídkami na přímý postup do osmifinále Evropské ligy to nevypadalo příliš růžově, ovšem po překvapivém vítězství v Bělehradě nad Crvenou Zvezdou (1:0) nyní udolal v domácím prostředí největšího favorita z portugalské Bragy po divokém výsledku 3:2 a před závěrečným duelem ještě zůstal ve hře o konečné druhé místo.

Dánové jsou momentálně třetí s osmi body a je jasné, že na první přímou postupovou pozici již neposkočí, ovšem pokud na závěr vyhrají v Razgradu nad beznadějně posledním Ludogorcem, tak jistojistě obsadí druhé místo a zahrají si dodatečné play-off o nejlepší šestnáctku. Se svým čtvrtečním rivalem sice dvakrát přišli o jednobrankové vedení, jenomže v nastaveném čase přeci jen rozhodli o svém úspěchu díky proměněné penaltě Brazilce Evandera.

Mírný outsider začal naprosto skvěle a již po necelých dvou odehraných minutách překvapivě skóroval. Po dlouhém autovém vhazování a následné prodloužené hlavičce se zjevil sám před brankářem Sá zcela osamocený Erik Sviatchenko a ten i z krkolomné pozice dokázal usměrnit míč do sítě. Další větší příležitost byla k vidění až těsně před přestávkou a opět byla gólová, na opačné straně totiž srovnal stav Ricardo Horta.

Sedmadvacetiletý záložník obdržel vynikající kolmici do volného prostoru od Medeirose a z mírného úhlu usměrnil balón k protější konstrukci mimo dosah gólmana Lössla. Domácí se však v žádném případě nevzdávali a hned zkraje druhého dějství si vzali zpět ztracený náskok. Po parádním centru z pravé strany a okamžité hlavičce Anderssona si naběhl před branku důrazný Gustav Isaksen a taktéž hlavou zamířil k levé tyči mimo dosah Sá.

Ihned na to mohl bleskově vyrovnat Wenderson Galeno, nicméně dělovkou z dvanácti metrů pouze napálil břevno. Midtjylland neproměnil tisíciprocentní možnost v 70. minutě. Jeho vedení mohl pojistit aktivní Isaksen, jenž dokonce obešel i hostujícího strážce, avšak poté nepochopitelně selhal a mířil jen do horní tyčky. Trest v podobě druhé vyrovnávací branky přišel necelých deset minut před závěrečným hvizdem z kopačky Galena.

Čtyřiadvacetiletý forvard nezištně napřáhl z hranice pokutového území a svou táhlou ranou pokořil dívajícího se Lössla s pomocí břevna. Poslední slovo přeci jen měli svěřenci Bo Henriksena, jelikož slovinský rozhodčí Jug nařídil v jejich prospěch pokutový kop za nedovolený zákrok Leiteho. Balón si následně postavil právě Evander a bezmocného Sá zkušeně poslal na opačnou stranu.

Více informací k zápasu

FK Crvena Zvezda - Ludogorec Razgrad 1:0

25.11.2021 18:45

Góly: 57. Mirko Ivanić

Crvena Zvezda dokázala alespoň částečně napravit poslední zaváhání s dánským Midtjyllandem (0:1) a tentokráte stejným poměrem přehrála podceňovaný Ludogorec. Díky této těsné výhře a překvapivé porážce Bragy na dánské půdě (2:3) poskočila na první místo skupiny F s deseti body a o přímý postup do osmifinále Evropské ligy bude hrát příště v Portugalsku, přičemž jí stačí získat bod.
,br> Naopak bulharský celek prohrál již počtvrté z pěti utkání a jistojistě skončí na beznadějně poslední čtvrté pozici, své účinkování zakončí doma s Midtjyllandem. Domácí favorit si vytvořil úvodní větší možnost už v první minutě, ale Erakovič ve velmi slibné pozici hlavičkoval příliš vysoko. Přesně po odehrané půlhodině se na opačné straně vytáhl brankář Borjan, jenž po sklepnutí Sotirioua brilantně zneškodnil dělovku v podání Gonçalvese.

Ještě do poločasu předvedl Padt nejistý zákrok proti razantní střele Mirka Ivaniče z pětadvaceti metrů, v poslední minutě úvodní části znovu zahrozil stejný hráč, avšak z mírného úhlu nyní pálil těsně vedle. Zhruba deset minut po přestávce se opět vytáhl Padt proti tečované ráně Pavkova, poté přeci jen prolomil střeleckou smůlu Ivanič, jenž rozhodl o osudu tohoto duelu parádní bombou z hranice pokutového území přímo pod břevno.

Pak tempo hry lehce opadlo, Crvena Zvezda začala opět tlačit až v závěrečných pětadvaceti minutách hry. Nejprve bývalý hráč pražské Sparty Kanga minul prostor tří tyčí o několik decimetrů, vzápětí po rohu střídajícího Bena Nabouhaneho znovu nebezpečně střílel aktivní Ivanič a Padt se blýskl vynikajícím zákrokem jednoruč. Hosté ve zbývajícím průběhu začali riskovat a domácí permanentně ohrožovali Padta, nicméně překonat ho již nedokázali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Crvena Zvezda (SRB)53115:310
2.SC Braga (POR)530211:89
3.FC Midtjylland (DEN)52217:78
4.Ludogorec Razgrad (BUL)50143:81
Skupina G

Bayer Leverkusen - Celtic FC 3:2

25.11.2021 18:45

Góly: 16. Robert Andrich, 82. Robert Andrich, 87. Moussa Diaby - 40. Josip Juranović (pen.), 56. Jota

Bayer sehrál s Celticem parádní show a zůstávají mu tři body. Domácí celek musel sice dotahovat vedení skotského soupeře, ale díky skvělému závěru a dvěma brankám záložníka Roberta Andricha dokázal otočit zápas ve svůj prospěch.

Bayer měl výhodu domácího prostředí, lépe rozehrané skupiny a taky aktuální formy. Skupinu totiž před tímhle utkáním vedl a pokud by se mu dnes povedlo vyhrát, zatímco druhý Real Betis by nebodoval, pak by o jeho prvním místě už nebylo sporu. Celtic do tohohle utkání šel z pozice třetího týmu, který na svého soka ztrácel čtyři body.

A rozdíl v kvalitě i přístupu obou týmů byl patrný od prvních minut. Sotva uplynula první desetiminutovka, domácí málem mohli jít do vedení. Zajímavý rohový kop zakončoval hlavou Robert Andrich, jenž z blízkosti pálil jen vysoko nad. Mnohem přesnější byl Paulinho, jehož o gól po centru Diabyho obral perfektní zákrok Cartera-Vickerse, jenž mu míč odpálil na poslední chvíli od nohy.

Tlak, který domácí výběr vyvinul na svého soka, nezůstal dlouho bez odměny. V patnácté minutě totiž Němci zahrávali další rohový kop a na perfektní centr Wirtze si naběhl Robert Andrich. Přesnou hlavičkou k tyči nedal brankáři Hartovi žádnou šanci zasáhnout a Bayer vedl.

Delší dobu se na hřišti nic zajímavého nedělo, až pět minut před koncem zůstali domácí fandové jako opaření. Po kontaktu japonského útočníka Furuhashiho s brankářem Lukasem Hradeckym totiž sudí po nápovědě od videa pískal penaltu! K jejímu zahrávání se postavil Josip Juranović, který si vzpomněl na mistra Panenku a obyvatele Nespek napodobil vyrovnávací trefou značící obrovské sebevědomí.

Domácí mohli opět vést ještě před odchodem do kabin, jenže Diabyho ránu zlikvidoval hostující brankář Hart se stejnou samozřejmostí jako dorážku Paulinha. Po změně stran se hned dvakrát procpal do šance Adli, jenže poprvé upadl v naději, že bude pískána penalta (nebyla), zatímco o pár minut později trefil jen brankáře Harta.

A hned za tři minuty ho to muselo hodně mrzet. Celtic sehrál rychlý kontr po chybě Frimponga, jenž podklouzl při snaze o založení útoku. A Jota krásnou ranou na zadní tyč poslal hosty do vedení!

Jenže to by nebyl Bayer, aby nepředvedl parádní show v samém závěru utkání. Nejprve se musel činit Joe Hart po dvou střelách Amineho Adliho. Osm minut před koncem už ale Bayer mohl srovnat. Wirtz poslal krásný pas do vápna na Amiriho, který nahrál do druhé vlny na Roberta Andricha. Zkušený záložník nelenil a z voleje usměrnil míč za záda brankáře Harta! A to nebylo všechno, protože o pět minut později Wirtz vylepšil pozici pro nehlídaného Moussu Diabyho a ten na penaltě pálil přesně - 3:2.

Více informací k zápasu

Real Betis - Ferencvárosi TC 2:0

25.11.2021 18:45

Góly: 5. Cristian Tello, 52. Sergio Canales

Andaluský celek si doma snadno poradil s maďarským mistrem a zajistil si, i díky domácímu vítězství Bayeru Leverkusen v souběžně hraném utkání proti skotskému Celtiku, minimálně druhé postupové místo v základní skupině G. Po poměrně vyrovnaném prvním poločase, na jehož začátku se trefil Tello, přidal pojistku Sergio Canales.

Španělský celek následně kontroloval zbytek utkání, ve skupině beznadějně poslední Ferencváros si nevytvořil žádnou velkou brankovou příležitost a odjíždí ze Španělska bez bodu.

Skóre otevřel už v páté minutě Cristian Tello. Na přízemní centr Héctora Bellerína do pokutového území zareagoval nejlépe právě bývalý útočník Barcelony, z malého vápna se nemýlil a rozvlnil síť odkryté branky. Jedinou větší šanci hostujícího celku v prvním poločase měl v deváté minutě Kameruňan Ryan Mmaee, ale střela z krkolomné pozice mu úplně nesedla, a tak brankář Bravo neměl náročnou práci. Ve dvacáté minutě vyslal svižnou přízemní střelu ze vzdálenosti asi dvaceti metrů Sergio Canales, nicméně branku Dibusze těsně minul.

Po půlhodině hry měl dvě obrovské šance zkušený forvard Betisu Borja Iglesias. Po přesném nákopu Sergia Brava se dostal do situace jeden na jednoho, nicméně gólman Dibusz jej skvěle vychytal, a o tři minuty později, když k němu propadl balón, trefil ze slibného místa pouze spoluhráče Juana Mirandu.

Na začátku druhého poločasu těžil Betis z postupného tlaku, když se v 52. minutě zpoza vápna prosadil krásnou střelou na zadní tyč Sergio Canales a pojistil vedení. Po hodině hry se skvělým zákrokem opět blýsknul gólman Dibusz, když konečky prstů vyrazil nadějnou střelu Cristiana Tella.

V 70. minutě byl z důvodu zranění vystřídán gólman Betisu Claudio Bravo, jeho místo zaujmul Rui Silva. O pět minut později měl na své hlavě další branku domácích Borja Iglesias, nicméně odkrytou branku vysoko přestřelil. Svěřenci trenéra Manuela Pellegriniho udrželi čisté konto a mohou tak slavit jistotu postupu do jarní části soutěže.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)541014:413
2.Real Betis (ESP)531110:910
3.Celtic FC (SCO)520310:136
4.Ferencvárosi TC (HUN)50054:120
Skupina H

Dinamo Záhřeb - KRC Genk 1:1

25.11.2021 18:45

Góly: 35. Luka Menalo - 45. Iké Ugbo

Chorvatské Dinamo si v případě tříbodového zisku nad konkurenčním Genkem mohlo definitivně zajistit druhé místo zaručující dodatečné play-off o osmifinále Evropské ligy, avšak ani konečná remíza 1:1 pro něj není k zahození. Celek ze Záhřebu si totiž minimálně zajistil třetí místo a pokračování v Evropě a se ziskem sedmi bodů je druhý o dva body právě před KRC, na suverénní West Ham ztrácí již nedostižných šest bodů.

Domácí celek skončí na druhém místě v případě, že v Londýně s West Hamem bude bodovat, nebo jeho belgický rival neporazí v domácím prostředí rakouský Rapid. Úvodní půlhodina tohoto čtvrtečního utkání nic zajímavého nepřinesla, pak se z osmi metrů opřel do balónu kanonýr Oršič a poslal ho příliš vysoko nad horní tyčku. Neuběhlo však ani dalších pět minut a Dinamo šlo přeci jen do vedení zásluhou Luky Menala.

Pětadvacetiletý bosenský útočník se po dlouhém nákopu Théophilego-Catherinego zjevil za defenzívou protivníka, balón si posunul směrem kupředu svou hrudí a pak z bezprostřední blízkosti překonal brankáře Vandevoordta. Hosté se ale v žádném případě nevzdali a ještě v poslední minutě úvodního dějství dokázali srovnat stav zásluhou třiadvacetiletého kanadského forvarda Ikého Ugba, jenž se v Evropské lize prosadil vůbec poprvé v kariéře.

Po rohovém kopu Hrošovského nedokázali domácí odkopnout balón do bezpečí, ten nakonec skončil právě na kopačce Ugba a následná razantní dělovka se odrazila od spodního okraje břevna za brankovou čáru. Po změně stran tempo hry výrazně opadlo a ani jeden celek se nikam výrazně netlačil, k vidění byla jen jedna solidní možnost. V 81. minutě mohl rozhodnout Špikič, ale jeho přízemní pokus zkrotil ve svých rukavicích pozorný Vandevoordt.

Více informací k zápasu

Rapid Vídeň - West Ham United 0:2

25.11.2021 18:45

Góly: 39. Andrij Jarmolenko, 45+2. Mark Noble (pen.)

Suverénem skupiny H je trochu podle očekávání West Ham United a potvrdil to i na půdě Rapidu Vídeň. Londýnský klub už měl zajištěný postup a po čtvrtku má definitivu prvního místa, dala mu ji výhra na hřišti Rapidu Vídeň.

Hammers se daří na ligové i pohárové scéně a potvrdili to i v Rakousku. O svém triumfu rozhodli v závěru prvního poločasu, kdy dvakrát udeřili, hostitelé se před prázdnými tribunami nezmohli ani na korekci a v prosinci budou muset vyhrát v Genku, pokud chtějí přežít pohárový podzim.

Utkání nepatřilo mezi nejatraktivnější a v první půli spíše nudilo. V sedmé minutě pálil těsně mimo Jarrod Bowen, za domácí odpověděl ve 21. minutě Taxiarchis Fountas, jehož rána skončila v podobných místech.

Z první půle nakonec vybočil samotný závěr a v něm hned dva góly West Hamu. Ve 40. minutě se na levé straně uvolnil Nikola Vlašić, centrem našel volného Jarmolenka a Ukrajinec hlavou rozvlnil síť - 0:1.

Rapid potřeboval přidat a jeho lavička už spřádala plány pro druhou část hry, když přišel druhý kolaps. V nastavení byl v akci znovu Jarmolenko, Maximilian Hofmann ho dostoupil pozdě, fauloval a následovala penalta. Míč si vzal Mark Noble a zvýšil, přestože Paul Gartler vystihl směr střely - 0:2.

Na Rapid čekala pořádná fuška a už tak náročný úkol se mohl stát neřešitelným po návratu z kabin, spoustu prostoru dostal Bowen a Gartler předvedl své kvality. V 61. minutě se blýskl ještě jednou, to pokazil radost Tomáši Součkovi, který o chvíli později přepustil místo na hřišti Alexi Královi.

Domácí si nedokázali vypracovat tlak, gólman Aréola neměl moc práce a nepřidělal mu ji ani Fountas, ten zakončoval z dobré pozice a minul. Výsledek 0:2 už zůstal konečný a hlavní zásluhu na tom měl Gartler, deset minut před koncem vyškrábl na rohový kop hlavičku střídajícího mladíčka Perkinse.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)541011:213
2.Dinamo Záhřeb (CRO)52128:67
3.KRC Genk (BEL)51224:95
4.Rapid Vídeň (AUT)51043:93

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
eder

Trapas Praha ČKD...

Reagovat
Pharrell

Trapas EF admine proč tam máte fotku - útočník Laborde z Rennes? Vždyť teďka Rennes hraje tu novou Konferenční ligu a ne EL. to vím i já a to je co říci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele