Evropská liga - preview 5. kola skupinové fáze

25.11.2021, 09:16, aktualizováno 25.11.2021, 09:16
Previews
Sparta Praha se představí na Ibrox Stadium, kde si výhrou nad Rangers může zajistit postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. Ve skupině B se odehraje zajímavé střetnutí neporažených mezi Monacem a Realem Sociedad. Leicester potřebuje zdolat Legii Varšava, zatímco Marseille čeká těžký duel na půdě Galatasaraye. Leverkusen a West Ham si chtějí zajistit první místo a přímý postup do osmifinále...
Skupina A
Rangers FC - Sparta Praha  (čtvrtek 21:00)
Sparťané se ve čtvrtek v předposledním 5. kole skupiny Evropské ligy v přímém souboji o druhé místo utkají v Glasgow s Rangers. Oba týmy mají na kontě čtyři body. Pokud Pražané zvítězí a kodaňské Bröndby v souběžně hraném duelu neporazí jistého vítěze skupiny Lyon, postoupí do jarní vyřazovací fáze soutěže. Totéž se může povést i obhájcům skotského titulu, které poprvé povede trenér Giovanni van Bronckhorst. Rangers ale vedle zaváhání dánského celku potřebují zdolat sparťany minimálně o dvě branky, jelikož první vzájemný zápas na Letné na konci září prohráli 0:1.

Do vyřazovací části Evropské ligy projdou vždy první dva týmy. Mužstva na třetím místě nově čeká play off Evropské konferenční ligy. "Na postup ze skupiny potřebujeme ve dvou zbývajících zápasech uhrát tři body. Byli bychom rádi, kdybychom to uhráli co nejrychleji," řekl sparťanský trenér Pavel Vrba v rozhovoru pro klubovou televizi.

Jeho mužstvu ani Rangers se nedělní generálka na vzájemný souboj nepovedla. Letenští podlehli Slovácku na jeho hřišti 0:4, čímž vyrovnali svou nejvyšší porážku v samostatné lize. "Jezdci" zase v semifinále Ligového poháru vypadli s Hibernian po prohře 1:3.

"Proti Slovácku jsme propadali v osobních soubojích ve všech řadách a na klíčových postech. Určitě se budeme babrat v porážce, protože kdybychom k tomu přistoupili stejně jako se Slováckem, tak to proti Rangers dopadne stejně, ne-li hůř. Slovácko nám ukázalo to, co nás čeká i ve Skotsku. Pokud si budeme myslet, že to uhrajeme kombinačním fotbalem, tak to bude špatné," uvedl Vrba pro O2 TV.

Před letošním měřením sil se týmy v pohárech utkaly pouze v 1. kole Pohárů mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů) v sezoně 1991/92. Letenští postoupili po domácí výhře 1:0 a venkovní prohře 1:2 po prodloužení. Od porážky na Ibrox Stadium v říjnu 1991 sparťané nepodlehli skotským týmům v pohárech sedmkrát po sobě, z toho šestkrát zvítězili. V minulé sezoně skupiny Evropské ligy zdolali Celtic Glasgow dvakrát 4:1.

Rangers během listopadu opustil kouč Steven Gerrard, který odešel do Aston Villy. Nahradil ho bývalý hráč "Jezdců" Van Bronckhorst. "Bude to pro mě výjimečný večer na Ibroxu. Nejdůležitější ale je dobrý výsledek pro klub. Vítězství nás posune do další fáze Evropské ligy," konstatoval někdejší nizozemský reprezentant na tiskové konferenci.

Mezi českým a skotským fotbalem panují napjaté vztahy. Gerrard po zápase v Praze kritizoval bučení sparťanských dětí na záložníka tmavé pleti Glena Kamaru, jenž byl vyloučen. Na Letné kvůli disciplinárnímu trestu za rasismus části fanoušků v srpnovém utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem chyběli dospělí fanoušci. Výjimkou byl doprovod téměř 11 tisíc dětí.

Vítěz Ligy mistrů z roku 2005 Gerrard později vyjádřil překvapení a zklamání z verdiktu UEFA netrestat Spartu za neprokázané rasistické chování diváků. Do kauzy se vložili i politici.

Kamara je mezi českými fanoušky neoblíbenou postavou od březnové odvety osmifinále Evropské ligy proti Slavii, po které obvinil obránce Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky a napadl ho v útrobách stadionu v Glasgow, údajně za Gerrardovy přítomnosti. I když Kúdela rasismus popřel, dostal od UEFA zákaz startu v 10 zápasech a přišel také o mistrovství Evropy. Finskému reprezentantovi Kamarovi zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání. Útočník Rangers Kemar Roofe navíc v odvetě brutálním zákrokem zranil slávistického brankáře Koláře, který od té doby nosí ochrannou masku. Slavia vyřadila Rangers po domácí remíze 1:1 a venkovní výhře 2:0.

Sparta svým fanouškům cestujícím do Glasgow doporučila, aby se pohybovali pouze po centru města ve skupinkách a nechodili kolem stadionu Rangers a do hospod či restaurací v jeho blízkosti. Zároveň své příznivce vyzvala, aby před zápasem nenosili na veřejnosti symboly klubu jako dresy, vlajky či šály.

Utkání má výkop ve 21:00 SEČ.
Rangers FC - pravděpodobná sestava:
McGregor - Tavernier, Goldson, Balogun, Barišič - Hagi, Davis, Kamara - Aribo, Morelos, Kent.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Panák, Hancko, Vindheim - Pavelka, Ladislav Krejčí II - Haraslín, Hložek, Ladislav Krejčí I - Pulkrab.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.92 - 5.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brøndby IF - Olympique Lyon  (čtvrtek 21:00)
Lyon zatím kráčí hlavní fází Evropské ligy suverénně. A dokonce i takovým způsobem, že si už po čtyřech odehraných kolech zajistil kvalifikaci do osmifinále. Na půdě Bröndby tak zisk bodů úplně vyhledat nemusí, určitě si nicméně nehodlá výrazně kazit reputaci. Dánský protivník naopak úspěch zaznamenat potřebuje, zatím totiž figuruje v tabulce jako poslední.

Družstvo kouče Nielse Frederiksena ztrácí na dva soupeře před sebou, tedy Spartu a Rangers, dva body. A tuhle nepříjemnost způsobuje hlavně ta skutečnost, že na své konto neuzmulo ani jedno vítězství. V nynějším případě každopádně může využít faktu, že Olympique by nemusel být na sto procent motivovaný, poněvadž svůj prvotní úkol, čili postup ze skupiny, už splnil.

Domácí rozhodně musejí zlepšit především útočnou produktivitu, vždyť doposud branku vsítili jednou, a to v minulém měření sil s Rangers. "Myslím si, že Bröndby nebylo v nejlepší formě. Ale teď je sebevědomější," řekl Peter Bosz. "Není tomu tak dávno, co sehrálo dobrý zápas v dánské Superligaen s FC Kodaň, přičemž nebylo daleko od skalpu celku z Glasgow."

Lyonský stratég možná nebude mít snadnou úlohu připravit mužstvo na aktuální střetnutí. Jeho svěřenci minulou neděli neprožívali krásné fotbalové momenty, lépe řečeno si je ani užít nemohli. Šlágr francouzské nejvyšší soutěže s Marseille byl hned zpočátku přerušen a zůstal nedohraný, neboť z tribun přistála hostujícímu útočníkovi Dimitriovi Payetovi lahev do hlavy.

Je zkrátka otázkou, jak moc tenhle moment tým poznamenal. "Byli jsme zklamaní tím, co se v tom utkání stalo," hlesl Bosz. "Situace je taková, jaká je. Prostě nás čeká další zkouška a my chceme vyhrát. Hráčům jsem vzkazoval, aby se soustředili pouze na Bröndby. Upřímně bylo těžké přijmout celou tu událost. Pro fotbal ve Francii je celý ten incident mizernou vizitkou."

Bröndby má hodně solidní formu, v předchozích šesti zápasech na všech frontách se pětkrát radovalo z výhry. "Chci porazit úplně každého," slíbil Bosz, že jeho družina závěrečná dvě klání v Evropské lize nepodcení. "Takovou mentalitu musíme mít vždy a za všech okolností, i když jsme už jistě na první pozici. Jedině takový přístup nám může pomoci dojít co nejdále."
Brøndby IF - pravděpodobná sestava:
Mikkelsen - Rosted, Tshiembe, Maxsö - Bruus, Ben Slimane, Frendrup, Radoševič, Mensah - Pavlovič, Uhre
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Gusto, Denayer, Lukeba, Henrique - Thiago Mendes, Caqueret - Cherki, Aouar, Kadewere - Thiago Mendes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.44 - 3.68 - 2.09
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympique Lyon (FRA)440012:312
2.Rangers FC (SCO)41123:44
3.Sparta Praha (CZE)41124:74
4.Brøndby IF (DEN)40221:62
Skupina B
PSV Eindhoven - SK Sturm Graz  (čtvrtek 21:00)
PSV Eindhoven se nachází v poměrně složité pozici a postup zdaleka nemá ve svých rukou. I proto hodlá za všech okolností využít utkání se Sturmem Graz, posledním týmem tabulky, a sledovat, jak jeden nebo víc jeho soupeřů ztratí.

PSV se nepovedla dvojice duelů s Monakem, protože jednou dostalo dvě branky a prohrálo, na což v minulém kole navázalo bezbrankovou remízou. Jeho aktuální situace tedy uvádí až třetí místo s tím, že na první celek tabulky, Monaco, ztrácí tři body. Druhé postupové místo obsadil Real Sociedad, s nímž se právě Monaco nyní popere.

Tradiční nizozemský klub se proto obrací k dobrým výsledkům aspoň na domácí scénu. V Eredivisie PSV vyhrálo čtyři z pěti posledních kol a stále se mu daří pronásledovat první Ajax, od něhož jej dělí jen horší skóre.

PSV to zvládá i přesto, že svěřence trenéra Rogera Schmidta trápí široká marodka. Na ní jsou v tuto chvíli hráči jako Cody Gakpo, Ryan Thomas, Eran Zahavi, Noni Madueke nebo Jordan Teze. Zpátky do formy se aspoň dostává Marco van Ginkel. Hosté nebudou v Eindhovenu kompletní, schází jim zranění Sandro Ingolitsch, Otar Kiteishvili, Stefan Hierländer, Francisco Mwepu a Vincent Trummer.

S rakouským celkem má PSV velmi dobré zkušenosti, protože mu naposledy dalo hned čtyři branky a postaralo se v Grazu o jasný debakl. Další dobrou zprávou pro domácí je fakt, že Rakušanům se teď vůbec nedaří. Z posledních deseti soutěžních duelů zvládl tým trenéra Christiana Ilzera vyhrát jen dvakrát.

Poslední výhru zaznamenal Graz v polovině minulého měsíce, když si poradil s Riedem, ale od té doby mu vyschl střelecký prach. Čtyři porážky (jedna mimo jiné v osmifinále domácího ÖFB Cupu) a dvě remízy znamenají velmi špatnou formu, po níž si Graz sice uchovává druhou příčku v domácí lize, ale náskok prvního Red Bullu Salzburg vzrostl už na hrozivých 15 bodů! V rámci Evropské ligy se Graz dočkal jen jediného bodu, což při skóre 2:7 není nic neuvěřitelného.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Drommel - Mwene, Ramalho, Boscagli, Max, Sangaré, Van Ginkel, Götze, Doan, Vinícius, Bruma
SK Sturm Graz - pravděpodobná sestava:
Siebenhandl - Gazibegović, Affengruber, Wüthrich, Dante - Prass, Stanković, Lubić - Niangbo, Jantscher, Yeboah
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 6.88 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Real Sociedad  (čtvrtek 21:00)
Monaco je se dvěma získanými výhrami a dvěma remízami ve skupině B zatím tím nejlepším a zbývá mu udělat poslední krůček k definitivnímu stvrzení první pozice. Pokud uzme i třetí tříbodový výsledek, o postup do osmifinále Evropské ligy ho nikdo nepřipraví. V cestě mu nyní bude stát Real Sociedad, který se v tabulce nachází jen o příčku a dva body pozadu.

Hosty dostalo přece do trochu horší pozice minulé zaváhání se Sturmem Graz, proti němuž se bez příkras čekalo, že vítězství je jejich jasnou povinností. Pořád jsou každopádně lepší než třetí PSV, které mimochodem vyzvou na samotný závěr hlavní fáze. I kdyby španělský výběr na jihu Francie naplno uspěl, pořád nebude mít jistotu, že se v konečném pořadí umístí první.

Domácí naopak v případě skalpu klubu ze San Sebastiánu budou moci slavit prvenství. Co se otázky druhého místa týče, může jim přece stačit remíza, tedy za předpokladu, že PSV zaváhá v souběžně hraném mači s rakouským sokem a například s ním plichtí. Prosadit se v souboji s Los Txuri-Urdin ovšem bude pro ASM představovat bezpochyby pořádně náročnou zkoušku.

Real Sociedad totiž v letošním ročníku padl pouze jednou, a to hned na začátku v Barceloně. Od té doby napříč La Ligou a evropskými poháry už sedmnáctkrát v řadě neprohrál. Před pár dny hrál bez branek s Valencií. "Já vždycky myslím pouze na výhru. Bez ohledu na okolnosti zápasu. A to i když máme třeba vyloučeného," hodnotil klání hostující kouč Imanol Alguacil.

Taktéž Monaco se muselo vypořádávat v minulém ligovém duelu proti Lille s nepříjemností červené karty. A i svěřenci trenéra Nika Kovače nakonec uzmuli nerozhodný rezultát. "Byli jsme frustrovaní, jelikož i v oslabení jsme mohli prorazit a zvítězit," mrzelo Sofianeho Diopa, domácího záložníka. "Byli jsme alespoň rádi, jak jsme dokázali na vývoj utkání zareagovat."

Obě mužstva po čtyřech kolech v Evropské lize nepadla. Hledat favorita v tomto měření sil, a přisuzovat tak někomu tuto roli i kvůli těmto faktům, můžeme jen stěží. "Ačkoli jsme si přáli jiný výsledek, výkon ze druhé půle nám pozvedl sebevědomí před důležitým bojem s Realem Sociedad. Psychicky a vlastně i fyzicky budeme silnější," vzkázal Diop po střetnutí v Ligue 1.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Nübel - Aguilar, Maripán, Disasi, Caio Henrique - Gelson Martins, Tchouaméni, Fofana, Diop - Volland, Boadu
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Álex Remiro - Zaldúa, Elustondo, Le Normand, Aihen Muňoz - Mikel Merino, Martín Zubimendi - Portu, David Silva, Mikel Oyarzabal - Isak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.27 - 2.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco (FRA)42204:28
2.Real Sociedad (ESP)41305:46
3.PSV Eindhoven (NED)41217:55
4.SK Sturm Graz (AUT)40132:71
Skupina C
Leicester City - Legia Varšava  (čtvrtek 21:00)
Skupina C je před závěrečnými dvěma zápasy asi nejvíce zamotaná a do osmifinále může vskutku postoupit úplně kdokoli. Ve vedení se stále nachází italská Neapol, ta ale ve středeční předehrávce 5. kola prohrála s ruským Spartakem (1:2) a oba soupeři proto mají na kontě sedm bodů. Legia svými výkony v úvodu překvapovala a je třetí se šesti body, naopak jeden z největších favoritů Leicester vybojoval pět bodů a prozatím mu patří úplně poslední pozice.

Avšak když Lišky ve čtvrtek porazí houževnatého polského protivníka, tak se rázem vyhoupnou do čela tabulky s osmi body a před závěrečným duelem budou mít všechno ve svých rukách. Anglický mistr z roku 2016 nejprve remizoval v Neapoli (2:2) a vzápětí senzačně prohrál právě ve Varšavě (0:1). Poté zvládl přestřelku v Moskvě se Spartakem (4:3) a naposledy se stejným soupeřem uhrál nerozhodný výsledek 1:1.

Tato ztráta ho v konečném účtování může mrzet, nicméně také vzhledem k situaci nemusí znamenat vůbec nic. Svěřencům trenéra Brendana Rodgerse se momentálně příliš nedaří ani v Premier League, po dvanácti odehraných kolech se nacházejí až na dvanáctém místě s patnácti body a spokojeni tak určitě být nemohou. V generálce na tento duel jasně nestačili na vedoucí Chelsea (0:3). Na druhou stranu Legia disponuje ještě mnohem horší formou.

V polské nejvyšší soutěži prohrála dokonce sedmkrát za sebou a propadla se na sestupovou sedmnáctou příčku s devíti body. "Obě soutěže vůbec nemůžeme srovnávat. Legii se sice v lize nedaří, ale mezi evropskou špičkou zatím obstála a my si na ní musíme dát velký pozor. Doma nás překvapila skvěle organizovanou hrou a obrovskou houževnatostí, teď to jiné nebude. Pevně však věřím, že to tentokráte zvládneme a získáme tři body," uvedl Rodgers optimisticky.

Hosté kromě výhry nad Liškami získali všechny tři body na půdě Spartaku (taktéž 1:0), jenomže pak neměli šanci ve dvojzápase s Neapolí (0:3 a 1:4). Rodgers zřejmě opět nenasadí od samého začátku svého kanonýra Jamieho Vardyho, jehož především šetří na ostrá utkání v Premier League, na marodce se k tomu nacházejí Tielemans, Fofana a Pereira. Kormidelník varšavského týmu Marek Gołębiewski postrádá Abu Hannu s Kapustkou.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Amartey, Soyuncu, Evans - Castagne - Ndidi, Soumare, Bertrand - Maddison; Daka, Iheanacho
Legia Varšava - pravděpodobná sestava:
Miszta - Jedrzejczyk, Johansson, Wieteska - Ribeiro, Slisz, Kharatin, Martins, Mladenovič - Kastrati - Emreli
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.45 - 17.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Moskva - SSC Neapol  (středa 16:30)
Neapol se po pomalejším rozjezdu v Evropské lize dostala na první příčku a tu už nehodlá opustit. Svou pozici může posílit už ve středu odpoledne, kdy se dostaví do Moskvy. V Otkrytie Areně se totiž utká s posledním týmem tabulky, Spartakem.

Neapol bude mít co napravovat, protože právě se Spartakem nemá nejlepší bilanci. Už třikrát se proti ruskému týmu postavila, ale ani jednou neslavila vítězství. Na Spartak narazila i ve druhém kole základních skupin a zdálo se, že jí štěstí přeje. Domácí se na stadionu Diega Maradony dostali do rychlého vedení a trenér Spalletti mohl vypadat o chlup spokojeněji než obvykle.

Dlouho mu to ale nevydrželo, protože po půlhodině hry se nechal vyloučit obránce Mário Rui a v úžasném závěru dokázal Spartak otočit skóre až na 3:2! Jenže tam téměř začaly problémy pro jeho trenéra Ruie Vitoriu. Od konce září totiž jeho svěřenci dokázali vyhrát už jen v jednom jediném utkání! Z následujících sedmi zápasů si totiž odnesli jen čtyři remízy a tři prohry.

Spartak nezačal špatně ani další duel s Leicesterem, jenže perfektní výkon Patsona Daky přispěl k tomu, že anglický celek dokázal otočit utkání ve svůj prospěch, smazal dvougólové manko soupeře a vyhrál senzačně 4:3. Vitoriovi svěřenci kromě toho jen remizovali v derby s Lokomotivem a v minulém kole dokonce propadli na půdě Krasnodaru. Už se proto začíná spekulovat o jeho konci na lavičce.

V Evropské lize znamená jejich zaváhání propad na poslední příčku se ztrátou tří bodů právě na první Neapol. Čili ze strany ruského týmu není nic ztraceno, ale v případě další porážky by se mohly jeho šance na postup definitivně uzavřít.

Domácí si budou muset poradit s několika vážnými absencemi, mezi které patří hráči jako Ezequiel Ponce, Jorrit Hendrix, Roman Zobnin nebo George Melkadze. Neapol taky nemá zrovna klidnou přípravu, protože jí bude nejspíš ještě pár týdnů scházet hlavní střelec Victor Osimhen. Kromě něj se při minulém utkání zranil i dynamický záložník Anguissa a kapitán Insigne.

Pro trenéra Spallettiho nedopadlo minulé kolo Serie A vůbec dobře. Neapol sice sehrála s Interem Milán jeden z nejpovedenějších zápasů dosavadní sezony, ale prohrála ho. Všechny tři body ztratila úplně poprvé a i když ji z první příčky ještě nikdo nesesadil, tak s ohledem na ty absence by to mohla být jen otázka času. Neapol proto musí reagovat a ideálně výhrou nad Spartakem, která ji udrží na čele.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Selichov - Caufriez, Gigot, Džikija - Moses, Ignatov, Litvinov, Ayrton - Larsson, Sobolev, Promes
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Ospina - Di Lorenzo, Rrahmani, Koulibaly, Rui - Lobotka, Ruiz - Lozano, Zieliński, Mertens - Petagna
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.74 - 3.98 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)421111:67
2.Legia Varšava (POL)42023:76
3.Leicester City (ENG)41217:75
4.Spartak Moskva (RUS)41127:84
Skupina D
Olympiakos Pireus - Fenerbahçe SK  (čtvrtek 21:00)
Ve skupině D už mohou být známi oba postupující. Zatímco Eintracht Frankfurt nebude v jarní části EL chybět, Olympiakos Pireus si může postup definitivně zajistit v domácím zápase s Fenerbahçe. Hosté budou hrát na stadionu Georgiose Karaiskakise o všechno a o víkendu se na důležitý duel náležitě naladili vítězstvím v istanbulském derby. V utkání proti sobě nastoupí i dva čeští reprezentanti - brankář Tomáš Vaclík a obránce Filip Novák.

Fenerbahçe v neděli zvítězilo nad velkým rivalem Galatasarayem 2:1, když rozhodující branku vstřelil až ve čtvrté minutě nastavení Miguel Crespo. Pro svěřence Vitora Pereiry to byla veledůležitá výhra, která je posunula na páté místo tabulky, avšak na dostřel druhému místu. Na titul to ze strany Fenerbahçe zatím nevypadá, protože ligu vede s dostatečným náskokem Trabzonspor. Na druhou stranu turecká Süper Lig ještě není ani ve své polovině.

Istanbulský celek má před sebou důležité období. Čtvrteční zápas v Řecku je pro něho nesmírně klíčový, protože pokud prohraje, skončí jeho letošní účinkování v Evropské lize a zamíří "jen" do Konferenční ligy.

Také Olympiakos má za sebou víkendový šlágr, tentokrát na hřišti druhého AEK Athény. I v brance s Tomášem Vaclíkem zvítězil v Athénách 3:2 a upevnil si vedoucí příčku. Nyní může přidat i postup do další fáze Evropské ligy, ale potřebuje zvítězit. Pokud se mu to nepodaří, bude se muset rozhodnout v posledním kole a to Řeky čeká cesta do belgických Antverp. Olympiakos vyhrál první dva zápasy ve skupině, ale v dalších už nebodoval. V Istanbulu se mu koncem září podařilo zvítězit překvapivě vysoko 3:0, přičemž dvěma góly se blýskl Georgios Masouras. Obecně se ale na stadionu Georgiose Karaiskakise očekává vyrovnanější průběh hry.

Olympiakosu bude scházet Michael Karbownik, ovšem dobrou zprávou je návrat Pierra Kundeho. Ani Fenerbahce není v plné síle a ve čtvrtečním zápase budou chybět Altay Bayindir a Eder Valencia. Pochopitelně by mělo dojít na souboj českých reprezentantů Tomáše Vaclíka a Filipa Nováka.
Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Lala, Papastathopoulos, Cissé, Reabciuk - M'Vila, M. Camara - Onyekuru, A. Camara, Masouras - El-Arabi
Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Ozer - Kadioglu, Kim, Novak, Tisserand - Yandas, Sosa - Özil, Zajc, Kahveci - Berisha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.87 - 4.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - Royal Antverpy FC  (čtvrtek 21:00)
Německý Eintracht nyní marně vzpomíná na svou zašlou slávu a rozhodně se mu tolik nedaří jako před pěti lety, ovšem nyní bojuje o postup do osmifinále Evropské ligy a zatím je na tom velmi dobře. Ve čtyřech zápasech získal solidních deset bodů a je ve vedení skupiny D o čtyři body před druhým řeckým Olympiakosem, teď si tak si může definitivně zajistit první přímé postupové místo proti beznadějně posledním Antverpám.

Klub z Frankfurtu kromě úvodní remízy s tureckým Fenerbahce (1:1) třikrát za sebou zvítězil, jelikož uspěl právě nad belgickým Royalem (1:0) a pak ve dvojzápase přehrál také nebezpečný Olympiakos (3:1 a 2:1). Na ligové scéně se touto úchvatnou bilancí pyšnit nemůže, protože je jedenáctý s patnácti body a do evropských pohárů má v tuto chvíli poměrně daleko. Na tento duel se však přeci jen dobře naladil, když zvítězil ve Freiburgu (2:0).

Hosté mají jen malou naději na udržení se v evropských pohárech i pro jarní část, jediný dosavadní bod získali v Istanbulu s Fenerbahce (2:2) a na třetí příčku tureckého protivníka ztrácejí propastné čtyři body. Jestliže tedy ve Frankfurtu nevyhrají, tak se stoprocentní jistotou obsadí poslední čtvrté místo. Royalu se naopak celkem daří v belgické lize a je druhý se sedmadvaceti body, i když v generálce na tento zápas prohrál se Sint-Truidenem (1:2).

Hostující trenér Brian Priske nenasadí Coopmana a zřejmě ani Butu, jeho protějšek Oliver Glasner nemůže využít služeb Paciency, na trávníku se s největší pravděpodobností dále neobjeví Hintereggerer s Lenzem. "Chceme potvrdit dobré rozpoložení i proti Antverpám, náš soupeř ale momentálně nemá co ztratit a pokusí se nás překvapit. Je proto nutné, abychom k celému zápasu přistoupili s naprostou zodpovědností a nemysleli si, že vše půjde hladce," pronesl Glasner s velkou dávkou respektu.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Hasebe, Ndicka - Kostič, Jakič, Sow, Chandler - Kamada, Lindström - Borré
Royal Antverpy FC - pravděpodobná sestava:
Butez - De Laet, Seck, Engels, Vines - Yusuf, Verstraete - Benson, Balikwisha, Nainggolan - Samatta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.97 - 8.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Eintracht Frankfurt (GER)43107:310
2.Olympiakos Pireus (GRE)42027:66
3.Fenerbahçe SK (TUR)41216:65
4.Royal Antverpy FC (BEL)40133:81
Skupina E
Galatasaray SK - Olympique Marseille  (čtvrtek 18:45)
Na turecké scéně si Galatasaray nepočíná dle vlastních očekávání, na té evropské ovšem píše jiný příběh. V Evropské lize má po čtyřech odehraných kolech hlavní fáze nejblíže uzmutí první příčky ve skupině, i remíza v nynějším souboji s Marseille mu přitom zajistí kvalifikaci do jarní části. Pokud si ale chce zaručit samotné prvenství, vítězství je tou lepší variantou.

Jenže skolit OM nebude představovat pro domácí vůbec jednoduchý úkol. Ačkoli francouzský výběr je o čtyři body pozadu, doposud ještě neprožil pocit porážky. Ze čtyř případů totiž hned čtyřikrát remizoval. Když Galatasaray na konci září zavítal na Stade Vélodrome, dopadl duel bez branek. A také v tomto měření sil se v podstatě očekává vyrovnané dění na hrací ploše.

Obě ekipy neprožily před tímto důležitým střetnutím vyvedenou generálku. Lépe řečeno Les Phocéens prakticky podnikli pouze jakýsi výlet do Lyonu. Uběhla totiž jen chvilka a nedělní šlágr Ligue 1 byl přerušený poté, co byl jejich hráč Dimitri Payet trefen jedním z diváků lahví s vodou do hlavy. Zápas se nedohrál, marseillský tým tak ze sebe sotva vydal nějakou energii.

Ta se mu rozhodně může hodit právě v Istanbulu, kde jednoznačně musí najít konečně cestu za toužebnou výhrou, aby začal v průběžném pořadí ohrožovat jak tureckého protivníka, tak aktuálně druhé Lazio. A zapomínat by neměl rovněž na zadní vrátka, moskevský Lokomotiv totiž stále není bez šance na úspěch. Od Marseille je vzdálený na rozdíl pouhých dvou bodů.

Je zkrátka otázkou, jak se hosté vypořádají s nepříjemnostmi, prožitými před pár dny v derby Choc des Olympiques. Galatasaray každopádně také musí co nejrychleji zapomenout na svoje poslední vystoupení, i on sehrál ostře sledované klání, a to proti jednomu ze svých úhlavních rivalů. S Fenerbahçe nakonec padl o gól. A v Süper Lig se tak teď ocitá až na osmé pozici.

Udobřit si své fanoušky zrovna po této ztrátě tak bude pro domácí prvořadou prioritou. "My jsme Galatasaray. Znovu se postavíme na nohy," sliboval Necati Ates, asistent trenéra Fatiha Terima. "Nejsme šťastní, ten nezdar nás mrzí. Ale je před námi další klíčový mač, a i proto se té prohře nehodláme věnovat," cílil svá slova na bitvu s celkem kouče Jorgeho Sampaoliho.
Galatasaray SK - pravděpodobná sestava:
Muslera - Yedlin, Nelsson, Marcao, van Aanholt - Kutlu - Feghúli, Cicaldau, Morutan, Aktürkoglu - Diagne
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pau López - Pol Lirola, Saliba, Čaleta-Car, Luan Peres - Kamara - Ünder, Guendouzi, Gerson, De La Fuente - Milik
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.96 - 3.33 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Lokomotiv Moskva - SS Lazio  (čtvrtek 18:45)
Lokomotiv je stále ještě ve hře o postupové místo, ale musí vyhrát oba další duely. Hned ten příští pro něj bude představovat náročnou zkoušku, protože do Moskvy míří římské Lazio. A s ním nemá Lokomotiv moc dobré zkušenosti.

Moskevskému Lokomotivu se poslední dobou přestalo úplně dařit a to se odráží jak na jeho působení v Premier Lize, tak v Evropské lize. Pokud jde o domácí saoutěž, tak v ní Lokomotiv vyhrál jen čtyři duely z posledních deseti. Generálku na evropské poháry hrál na začátku měsíce a příliš se mu nepovedla. V městském derby se Spartakem vybojoval jen bod i přesto, že domácí hráli více než 50 minut v početní nevýhodě.

Další bod mu zajistil až čtvrtou příčku s tím, že na první Zenit ztrácí Lokomotiv už osm bodů. A v pohárech to není o moc lepší. Moskevský celek totiž zaujal až poslední místo v našlapané skupině, v níž stále čeká na premiérové vítězství. Celkově má na kontě jen dva body a jediné, co ho trochu zachraňuje, je impotence ostatních soupeřů. Tohle je totiž vzácně vyrovnaná skupina a od druhého Lazia dělí Rusy jen tři body.

Na postup by to tedy stačilo, kdyby Lokomotiv dokázal Lazio obrat o všechny body a již po tomto kole by ho mohl vystřídat na druhé příčce. S Laziem hrál Lokomotiv všehovšudy třikrát a nedokázal ho ani jednou porazit. Při posledním měření sil (předtím se spolu oba týmy utkaly dvakrát ještě v roce 1999 v PVP) Lazio vyhrálo snadno 2:0.

Pokud chce domácí trenér Markus Gisdol předčít slavnějšího kolegu na lavičce římského klubu, tak určitě sledoval poslední duel Lazia. Ten se Římanům moc nepovedl, protože pro Juventus nepředstavovali žádnou větší hrozbu. Na Olympijském stadionu od soupeře dostali dvě branky a sami si vypracovali jen minimum šancí. I kvůli tomu se ocitli až na šestém místě. Dobrou zprávou pro trenéra Sarriho je kompletní kádr, jemuž chybí jen Marušić.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Guilherme - Živogljadov, Barinov, Pablo, Rybčinskij - Žamaletdinov, Maradišvili, Kulkov, Beka Beka - Smolov, Anjorin
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Lazzari, Luiz Felipe, Acerbi, Hysaj - Milinković-Savić, Lucas Leiva, Bašić - Felipe Anderson, Immobile, Zaccagni
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.59 - 3.66 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Galatasaray SK (TUR)42203:18
2.SS Lazio (ITA)41214:35
3.Olympique Marseille (FRA)40403:34
4.Lokomotiv Moskva (RUS)40222:52
Skupina F
FC Midtjylland - SC Braga  (čtvrtek 18:45)
Skupina F ještě bude mít velmi dramatickou zápletku v boji o postup do vyřazovací fáze, Midtjylland se nyní pokusí oživit svou naději na udržení se v Evropské lize proti favorizované portugalské Braze. Dánský vicemistr doposud vybojoval pět bodů a nachází se na třetím místě tabulky, jeho čtvrteční rival vybojoval o čtyři body více a je ve vedení o dva body před srbskou Crvenou Zvezdou. Oba proto teď rozhodně chtějí bodovat.

FC dokázalo zvítězit pouze jednou, a to trochu překvapivě na srbské půdě, když před necelými třemi týdny udolalo právě Crvenou Zvezdu (1:0). Předtím se mu tolik nedařilo a doma uhrál nerozhodné výsledky 1:1 s Ludogorcem i Crvenou Zvezdou, právě na půdě svého portugalského rivala prohrál v poměru 1:3. Na ligové scéně si vede velmi dobře, se čtyřiatřiceti body je první a před druhou Kodaní drží čtyřbodový odstup.

Hosté hned na úvod prohráli v Bělehradu (1:2), pak ale už neztratili ani bod. V portugalské nejvyšší soutěži opět zaostávají za vedoucím triem Porto - Sporting - Benfica, s devatenácti body jsou až pátí s hrozivým desetibodovým mankem na vedoucí příčku. SC v generálce na tento souboj deklasovalo ve 4. kole národního poháru Santa Claru (6:0), předtím však jasně nestačilo na Benficu a utrpělo s ní debakl 1:6.

Trenér Carlos Carvalhal věří, že si jeho svěřenci v Herningu zajistí přímý postup do osmifinále: "Nechceme se ohlížet na druhý výsledek. Karty jsou totiž rozdané jasně - pokud vyhrajeme, tak se přiblížíme k prvnímu místu a tedy i k nejlepší šestnácte, což je náš hlavní cíl. Čeká nás však opravdu těžký soupeř, který skvěle brání a nedá nám nic zadarmo." Braga nenasadí Sequeiru s Carmem, lodivod Midtjyllandu by měl mít k dispozici kompletní výběr.
FC Midtjylland - pravděpodobná sestava:
Lossl - Dalsgaard, Sviatčenko, Juninho - Andersson, Evander, Onyedika, Paulinho - Isaksen, Sisto, Brumado
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Tormena, Oliveira, Leite - Fabiano, Castro, Musrati, Galeno - Piazón, Rúiz, R. Horta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.38 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FK Crvena Zvezda - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 18:45)
Crvena Zvezda až do minulého kola jasné vládla skupině F a zdálo se, že bez potíží postoupí do osmifinále Evropské ligy, ovšem naposledy nečekaně selhala s dánským Midtjyllandem a tím si situaci výrazně zkomplikovala. V tuto chvíli ji patří druhá příčka se sedmi body a za vedoucí Bragou zaostává o body dva, na dánského vyzyvatele disponuje dvoubodovým náskokem. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti bulharskému Ludogorci.

Slavný klub z Bělehradu v úvodních třech zápasech ani jednou neprohrál, neboť dokázal porazit Bragu (2:1) a pak uspěl v Razgradu (1:0), ovšem následně v Dánsku remizoval 1:1 a vzápětí podlehl stejnému soupeři po výsledku 0:1. "Ludogorec v žádném případě nemůžeme podcenit, i když jeho šance na pokračování se pohybují jen v teoretické rovině. Prohra s Midtjyllandem nás mrzí, ale chceme se dívat do budoucnosti," uvedl kouč Dejan Stankovič.

Domácí lodivod se bude muset obejít hned bez dvou vykartovaných hráčů, když proti dánskému soupeři byli vyloučeni obránci Degenek s Gobeljičem a svému klubu proto budou citelně scházet. "Samozřejmě je to nepříjemnost, ale jsem přesvědčen, že se s touto situací dokážeme vyrovnat. Momentálně je nejdůležitější, abychom se koncentrovali na svou tradiční hru a k tomu nedělali zbytečné chyby," dodal závěrem Stankovič.

Crvena Zvezda se v lize nachází na druhé pozici s jednačtyřiceti body a za svým odvěkým rivalem Partizanem zaostává o bodů šest, obhajoba titulu proto vůbec nebude snadná. Ludogorec naopak v bulharské nejvyšší soutěži znovu vede, s třiatřiceti body je první o čtyři body před druhým týmem CSKA Sofia. Pokud se ale chce ještě udržet v evropských pohárech, tak nutně musí zvítězit, jelikož doposud vybojoval jediný bod za nerozhodný výsledek s Midtjyllandem (1:1) a od té doby třikrát za sebou prohrál.
FK Crvena Zvezda - pravděpodobná sestava:
Borjan - Gajič, Dragovič, Pankov, Rodič - Srnič, Sanogo - Ben, Kaku, Ivanič - Pavkov
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Kahlina - Cicinho, Verdon, Plastun, Ikoko - Badji, Goncalves - Tekpetey - Yankov, Despodov - Sotiriou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 4.89 - 9.26
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)43019:59
2.FK Crvena Zvezda (SRB)42114:37
3.FC Midtjylland (DEN)41214:55
4.Ludogorec Razgrad (BUL)40133:71
Skupina G
Bayer Leverkusen - Celtic FC  (čtvrtek 18:45)
Možná jen jeden zápas dělí Leverkusen od toho, aby si zajistil triumf ve skupině Evropské ligy a tím pádem přímý postup do osmifinále. V cestě mu nyní stojí Celtic, jemuž naopak mohou po tomto kole postupové naděje skončit.

Situace v tabulce se má tak, že ze hry venku už je Ferencváros, jenž dosud nezískal ani jeden bod. Celtic má ty své jen za dvě vítězství právě s tímto soupeřem, o bod více má Betis. Jelikož Bayer má na kontě bodů hned deset a ještě k tomu lepší vzájemný zápas se sevillským soupeřem, stačí mu k prvnímu místu jediné vítězství. Zároveň pokud neschytá v nadcházejícím utkání čtyřgólový debakl, jediná remíza mu zajistí postup alespoň z druhé příčky.

Leverkusen se po nepovedeném říjnovém programu v listopadu vrátil do solidní formy. Na evropské půdě čtyřmi zásahy roznesl na kopytech Betis, v Bundeslize pak remizoval na hřišti Herthy a naposledy doma díky brzké trefě Adliho zdolal Bochum poměrem 1:0. Díky tomu se tak vyšvihnul na čtvrté místo do těsné blízkosti za třetí Freiburg. Zároveň jej ale jen tři body dělí od devátého Mönchengladbachu.

Celtic ve všech soutěžních kláních naposledy prohrál právě před téměř dvěma měsíci s Leverkusenem. Od té doby dvakrát zvítězil v Evropské lize, jednou v Ligovém poháru a pětkrát ve skotské Premiership, kde si zároveň připsal i jednu remízu. Poslední utkání, které sehrál, bylo pohárové semifinále. V sobotu si doma poradil se St. Johnstonem zásluhou jediného zásahu Forresta a postoupil tak do finále, kde narazí na Hibernian.

Domácí mužstvo se v utkání musí obejít bez zraněných Bakkera, Baumgartlingera a Fosu-Mensaha, karetní trest zase do hry nepustí Demirbaye. Na straně hostí se ze zdravotních důvodů nepředstaví Dembélé, Jullien, Rogić, Starfelt a Taylor.

Utkání v leverkusenské BayAreně začíná ve čtvrtek v 18.45, jako hlavní rozhodčí na něj bude dozorovat Tasos Sidiropoulos. Tomu budou na čarách asistovat Kostara a Kourompylia, čtvrtým rozhodčím je další Řek Diamantopoulos. Za video však usedne dvojice Italů, vedle Massimiliana Irratiho to bude ještě jeho asistent Maurizio Mariani.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Frimpong, Tah, Tapsoba, Hincapie - Diaby, Andrich, Palacios, Amiri - Wirtz - Adli
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Ralston, Welsh, Carter-Vickers, Juranovic - Bitton, McGregor, Turnbull - Forrest, Furuhashi, Jota
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.79 - 6.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Ferencvárosi TC  (čtvrtek 18:45)
Maďarský Ferencváros stále čeká na první body a rád by se dočkal ve čtvrtečním duelu s Realem Betis. Španělský celek ale ví, že nesmí polevit, protože se mu na paty dotahuje třetí Celtic. Real proto má skvělou šanci odtrhnout se od něj.

Španělský celek se v domácím prostředí Estadio Benito Villamarín pokusí naplno využít šanci, která se mu naskýtá. V souběžně hraném utkání hostí první Bayer Leverkusen třetí Celtic, takže jeden z nich nebo teoreticky oba soupeři ztratí. To hraje Realu Betis do karet. Ale sám musí splnit svou část úkolu, kterým je výhra nad Ferencvárosem.

S maďarským týmem se svěřenci trenéra Manuela Pellegriniho už utkali a dopadlo to pro ně velmi dobře, protože svému soupeři u něj doma nasázeli tři branky a připsali si snadnou výhru. Ta by se jim teď, po drtivé porážce od Bayeru Leverkusen, hodně hodila. Minule totiž Béticos dostali od zkušenějšího německého soka čtyři branky a klesli na druhou pozici.

A záložník Andrés Guardado dobře ví, že teď musí on i jeho spoluhráči zabrat, aby se přiblížili postupu. "Mrzí nás, jak dopadlo poslední utkání s Bayerem. Máme našim fanouškům co vracet, protože nás neustále podporují, ať se děje cokoli. A my jim dlužíme snahu z naší strany. S Ferencvárosem se nehrálo snadno, je to hodně bojovný tým, který umí hrát tvrdě. Ale my máme obrovskou motivaci a chceme vyhrát."

Hrát nebude moct Nabil Fékir, který pyká za karty. A kromě něj ani zraněný Guido Rodríguez, přičemž menší zdravotní obtíže trápí dvojici Camarasa - Sabaly. Hostům schází pouze jedno jméno, defenzivní záložník Dávid Sigér.

Real Betis vyhrál jen jedno utkání z posledních čtyř, zatímco hostujícímu týmu se daří nepoměrně lépe. Ve stejném počtu Ferencváros vyhrál naopak třikrát a jedinou porážku utrpěl z rukou Celticu. Ve zbylých třech utkáních navíc dokázali svěřenci trenéra Petera Stögera udržet čisté konto. I proto jim v domácí lize patří pořád první místo.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Bravo - Montoya, Bartra, González, Miranda - Carvalho, Guardado - Joaquín, Canales, Ruibal - Iglesias
Ferencvárosi TC - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Wingo, Blazić, S. Mmaee, Civić - Laidouni, Vécsei - Uzuni, Zachariassen, Nguen - R. Mmaee
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.82 - 15.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)431011:210
2.Real Betis (ESP)42118:97
3.Celtic FC (SCO)42028:106
4.Ferencvárosi TC (HUN)40044:100
Skupina H
Dinamo Záhřeb - KRC Genk  (čtvrtek 18:45)
Zatímco West Ham je ve skupině H patřičně odskočený, zbylá mužstva za ním ještě čekají velké bitvy o to, kdo postoupí do jarní fáze Evropské ligy. Už v tomto kole si to může zajistit Dinamo Záhřeb, pokud zdolá Genk.

"Kladiváři" skupinu H vedou s deseti body na kontě, jedinou ztrátu si připsali naposledy právě s Genkem. Ten má na třetí příčce zisk čtyř bodů, o dva méně než jeho nadcházející chorvatský soupeř, avšak o jeden více, než poslední Rapid Vídeň.

Záhřebští sice právě celek z rakouské metropole v posledním klání Evropské ligy porazili, nicméně od té doby strádají. V domácí soutěži nejprve neuspěli v městském derby na hřišti Lokomotivu, sobotní duel na svém stadionu jim přinesl jen jeden bod za remízu s Osijekem. Po Fiolićově trefě dokonce prohrávali, nicméně Petković v závěru srovnal na konečných 1:1. Právě Osijek je tak aktuálním lídrem ligy a před Dinamem je i Rijeka, nicméně výhra v dohrávce by Záhřebu přinesl návrat na první příčku.

Genk je na tom ve své Jupiler Pro League ještě podstatně hůře. O víkendu překvapivě prohrál na půdě Beerschotu po brankách Shanklanda a Caiceda, což mu přineslo pád až na osmé místo tabulky s náskokem pouhého bodu na dvanáctou příčku. Může za to zejména to, že z posledních šesti ligových zápasů vytěžil pouhé čtyři body.

Chorvatské mužstvo bude v utkání postrádat zraněného Ademiho, otazník visí nad Dilaverem, Jurićem a Čopem. Belgičané zřejmě nastoupí bez zdravotně indisponovaného kolumbijského dua Cuesta, Muňóz, v ohrožení je i start Jukleroeda.
Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Livakovic - Moharrami, Sutalo, Theophile-Catherine, Franjic - Misic, Gojak - Ivansuec, Petkovic, Orsic - Andric
KRC Genk - pravděpodobná sestava:
Vandervoordt - Munoz, Sadick, Lucumi, Arteaga - Thorstvedt, Hrosovsky - Ito, Heynen, Paintsil - Onuachu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.72 - 3.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rapid Vídeň - West Ham United  (čtvrtek 18:45)
West Ham United vede tabulku skupiny H a už po čtyřech zápasech má jistý postup, ve hře ale z jeho pohledu ještě zůstává potvrzení prvního místa. Kladiváři mají vše ve svých rukou, ve čtvrtek jim bude stačit triumf na půdě Rapidu Vídeň.

Londýnský klub zatím ztratil jenom za remízu v Genku, jinak pokaždé triumfoval a na svém kontě má deset bodů. Skvěle si vede i v anglické Premier League, přestože naposledy padl na půdě Wolverhamptonu - v tabulce je čtvrtý a rovněž letos hodlá bojovat o evropské poháry.

"Mentalita je taková, že chceme vyhrát každý zápas. V hlavě má takto vše nastaveno manažer a totéž platí o hráčích. Před reprezentační přestávkou jsme měli skvělou formu, vyhráli šest ze sedmi zápasů a v tom posledním remizovali, teď se chceme vrátit na vítěznou vlnu," říká jasně útočník Jarrod Bowen.

"Cílem je prvenství ve skupině, ale i poté nás případně bude čekat dlouhá cesta. Působení v Evropě si užíváme, spousta hráčů s ní neměla žádné zkušenosti a jedním z nich jsem byl já, milujeme každou minutu. Chceme dojít daleko, v ideálním případě nás ovšem čeká ještě hromada zápasů. Koncentrujeme se na ten nejbližší a uvidíme, kam až to dotáhneme," dodal.

West Ham v listopadu utrpěl jednu výraznou ztrátu, obránce Angelo Ogbonna si přetrhl kolenní vazy a musel na operaci, po níž přijde o zbytek sezony. Manažer David Moyes jinak má z čeho vybírat a může si dovolit šetřit síly, volno dostanou Michail Antonio a Lukasz Fabianski.

Rapid na tom tak dobře jako jeho soupeř není a do čtvrtečního zápasu jde s tím, že případná porážka bude znamenat konec pohárového účinkování už v základní skupině. V té dokázal doma porazit Dinamo Záhřeb, naposledy ovšem padl právě v Chorvatsku a se třemi body se krčí na posledním místě.

Daleko k dokonalosti mají výsledky a výkony rakouského klubu na domácí scéně. Rapid je až na šestém místě s propastným dvacetibodovým mankem na vedoucí Red Bull Salzburg, v listopadu odvolal trenéra Didiho Kühbauera a tým nyní dočasně vedou Thomas Hickersberger a Steffen Hofmann.

Jako hlavní rozhodčí byl delegován Sergej Ivanov a nebude se muset obávat tlaku ze strany fanoušků. V Rakousku nezvládají boj s koronavirem a vláda vyhlásila lockdown, v jehož rámci nesmějí fanoušci ani na sportovní akce.
Rapid Vídeň - pravděpodobná sestava:
Gartler - Ullmann, Moormann, Aiwu, Stokjović - Grahovac, Ljubičić - Fountas, Grull, Knasmüllner - Kara.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Zouma, Dawson, Cresswell - Noble, Rice - Masuaku, Lanzini, Benrahma - Antonio.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.45 - 4.32 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)43109:210
2.Dinamo Záhřeb (CRO)42027:56
3.KRC Genk (BEL)41123:84
4.Rapid Vídeň (AUT)41033:73

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele