Evropská liga - souhrn třetích zápasů skupinové fáze

25.10.2018, 20:55, aktualizováno 25.10.2018, 22:58
Komentáře a souhrny
Zenit Petrohrad otočil zápas s Bordeaux a vede tabulku skupiny, v níž hraje také Slavia. AC Milán doma nestačil na Betis, Leverkusen prohrál v Curychu, Arsenal naopak uspěl v Lisabonu proti Sportingu a tři body má rovněž Chelsea. Před vlastními fanoušky si zastřílely Sevilla a Villarreal...
Skupina A

FC Curych - Bayer Leverkusen 3:2

25.10.2018 18:55

Góly: 44. Antonio Marchesano, 59. Toni Domgjoni, 78. Stephen Odey - 50. Karim Bellarabi, 54. Karim Bellarabi

Curych nakonec přeci jen ovládl hodně nevyzpytatelné utkání s Bayerem Leverkusen a bere si tři body. V utkání jsme viděli dokonce pět branek a dva obraty ve vedení, ale šťastnější jsou domácí.

Bayer Leverkusen vedl před zápasem skupinu a chtěl další tři body. K tomu povolal všechny své největší hvězdy, takže se od prvních minut na trávníku představili hráči jako Bender, Havertz, Bailey, Dragović nebo Wendell. Domácí Curych ale nebyl soupeř, který by snadno rozdával body, což měli favoritovi utkání připomínat Bangura, Winter, Odey nebo Maxsö.

Jako první byl prověřen brankář Hradecky v bráně Bayeru. Do problémů ho chtěl dostat Domgjoni a jeho rána určitě hodně štípala. Nakonec ji Hradecky svým reflexem parádně vyrazil! Prvních dvacet minut mnoho šancí nenabídlo a celkově tempo hry nebylo moc vysoké. Delší kombinační hru se pokusil přerušit Marchesano, když z velké dálky zkusil štěstí. Razanci jeho střela měla, ale přesnost už nikoli.

Na druhé straně se o to samé pokusil Kai Havertz, jemuž ale rána taktéž nesedla. Ve větší permanenci byl brankář Hradecky, jehož znovu vyzkoušeli domácí velmi povedenou akcí. Stephen Odey se na něj řítil prakticky osamocen, jenže znovu narazil na výborné nohy brankáře Hradeckyho, který si poradil.

Deset minut před koncem první půle se ozvalo také břevno. Opět zachránilo brankáře Hradeckyho, kterému jeho obránci nechávali až příliš mnoho prostoru pro vyniknutí. Maxsö však po rohovém kopu hlavou trefil právě jen břevno. Bayer si nicméně nedal pozor a minutu před koncem první půle už ani Hradecky nestačil. Na pravé straně vápna se uvolnil kapitán Rüegg a našel Antonia Marchesana. Ten pohotově zakončil do protipohybu brankáře Hradeckyho - 1:0.

Druhá půle už byla z pohledu hostí mnohem lepší. V 50. minutě se do míče opřel záložník Karim Bellarabi a jeho projektil z hranice vápna se zastavil až v síti - 1:1. Fantastický nástup do poločasu druhého potvrdili hosté o pouhé čtyři minuty později, neboť se po nahrávce od mladíka Kaie Havertze dostal k míči dnes velmi aktivní Karim Bellarabi a po další jeho parádní ráně hosté otočili vývoj utkání!

Schopností otočit utkání ve svůj prospěch se ale domácí inspirovali a předvedli o chvíli později to samé. Nejprve se v 59. minutě dočkali vyrovnání, když vyslal hodně překvapivou střelu Toni Domgjoni a brankář Hradecky reagoval na jeho střelu příliš pozdě.

Další branka visela ve vzduchu a v 78. minutě se jí dočkali aktivnější domácí. Skvělou akci po straně prodloužil Pa Modou Jagne do vápna, kam si naběhl Stephen Odey a z blízkosti poslal domácí do vedení - 3:2 pro domácí Curych. Utkání plné dramat a šancí nakonec našlo vítěze v podobě domácího týmu. Bender sice v nastaveném čase vstřelil srovnávací branku, ale sudí dobře viděl předchozí faul a gól neuznal.

Více informací k zápasu

AEK Larnaka - Ludogorec Razgrad 1:1

25.10.2018 18:55

Góly: 25. Jorge Larena - 7. Jody Lukoki

Ani jeden z týmů v dosavadním průběhu skupiny A nebodoval a příliš jim nepomohla ani remíza 1:1 ze vzájemného souboje. Kyperská Larnaka se rozešla smírně s bulharským Ludogorcem a oba dva tak mají na kontě po polovině soutěže jediný bod. Vzhledem k senzační výhře švýcarského Curychu nad německým Leverkusenem se jejich naděje na postup do jarní části výrazně snížily.

Do zápasu měli mnohem lepší vstup hosté a hned v úvodních minutách si vytvořili dvě obrovské šance. Nejprve v 5. minutě skóroval Wanderson, jenž zblízka nezaváhal před brankářem Toňem, ovšem radost mu překazil praporek pomezního rozhodčího. Za další dvě minuty se přeci jen mohl bulharský mistr radovat, skóre totiž regulérně otevřel pětadvacetiletý rodák s kořeny z DR Kongo Jody Lukoki.

Ten si naběhl na skvělou křižnou přihrávku z levé strany od Natanaela a z první z dvanácti metrů zamířil naprosto přesně k pravé konstrukci. Hosté mohli zvýšit své vedení o šest minut později. Po rohovém kopu z pravé strany se probojoval k hlavičce Moti a orazítkoval bližší tyč, Toňo se stačil pouze ohlédnout. Domácí udeřili z ničeho nic v polovině první půle, kdy byl po zákroku gólmana Renana na Makedonce Tričkovskiho nařízen pokutový kop.

Brazilský strážce domácí branky šel do souboje velmi neobratně a zřetelně nakopl svého protihráče, o penaltě tak nemohlo být pochyb. K té se postavil Jorge Larena a nezaváhal, míč zkušeně napálil do protipohybu Renana. Poté tempo hry opadlo, další příležitosti se diváci dočkali osm minut po změně stran.

Otočit vývoj chtěl Hevel, ale jeho střela z hranice šestnáctky prosvištěla o decimetry vedle vzdálenější tyče. V 83. minutě ho mohl zastoupit střídající Taulemesse, který po zblokovaných nůžkách pálil z mírného úhlu z voleje, jenomže jeho projektil trestuhodně proletěl nad břevnem. Ve zbývajícím průběhu se nic zajímavého nestalo, odveta je na programu za čtrnáct dní a tentokráte bude mírným favoritem Ludogorec.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Curych (SUI)33005:29
2.Bayer Leverkusen (GER)32019:76
3.Ludogorec Razgrad (BUL)30123:51
4.AEK Larnaka (CYP)30123:61
Skupina B

Red Bull Salzburg - Rosenborg BK 3:0

25.10.2018 18:55

Góly: 34. Munas Dabbur, 53. Hannes Wolf, 59. Munas Dabbur (pen.)

Rakouský Salzburg potvrdil úlohu velkého favorita nad norským Rosenborgem, před vlastními fanoušky mu nedal žádnou šanci na úspěch a přehrál ho hladce 3:0. Navázal tak na skvělou formu, skupinou B proplouvá jak nůž máslem a s plným počtem devíti bodů s přehledem vede o tři body před německým Lipskem. Norský mistr naopak potřetí prohrál a s nulou na kontě klesly jeho naděje na postup do další fáze na bod mrazu.

Domácí výběr byl od samého začátku mnohem aktivnější, soupeře pouštěl k míči jen sporadicky a jednoznačně ho přestřílel ve vysokém poměru 18:6. První možnost si vypracoval po necelé čtvrthodině hry, kdy to zkusil z hranice pokutového území Hannes Wolf a horní tyčku minul zhruba o metr. Za další dvě minuty se postavil k přímému volnému kopu Januzovič a propálil zeď, jeho pokus však ukryl gólman Hansen u bližší tyče do rukavic.

Rakouský gigant se dostal do zaslouženého vedení ve 34. minutě. Po centru z pravé strany od Gulbrandsena se zjevil na hranici brankového území zcela osamocený Munas Dabbur a hlavou s pomocí země usměrnil balón k pravé tyči, Hansen se natahoval marně. O tři minuty později mohl soupeře dostat na kolena Wolf, nicméně mířil z deseti metrů příliš vysoko. Dvě minuty před přestávkou měl na noze druhý gól Red Bullu Gulbrandsen.

Ten po zpětné nahrávce z pravého křídla od Lainera tečoval balón z osmi metrů a Hansen tygřím skokem famózně vyrážel do strany. Domácí se uklidnili v 53. minutě. Aktivní Wolf se na levé straně pokutového území zbavil svého bránícího protihráče a pak tvrdě vypálil z hodně ostrého úhlu. Hansen nedokázal včas zaklapnout nohy a míč mu smolně propadl do sítě. Salzburg přidal definitivní pojistku po necelé hodině hry.

Po nedovoleném zákroku na Haidaru totiž nařídil pokutový bosenský sudí Peljto. Na penaltový puntík si postavil balón Dabbur a svůj přízemní pokus umístil k levé konstrukci, v tomto duelu tak skóroval podruhé. Hansen sice vystihl směr střely, ale na míč nedosáhl. Ve zbývající půlhodině se duel spíše dohrával a ani jeden z gólmanů neměl výraznější práci, v následující odvetě se Rosenborg pokusí odvrátit předčasné vyřazení.

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Celtic FC 2:0

25.10.2018 18:55

Góly: 31. Matheus Cunha, 35. Bruma

Lipsko zvládlo domácí utkání s Celtice mnohem lépe a skotský celek se vrací domů bez bodů. O to se v dresu Red Bullu postarali úspěšní střelci Matheus Cunha a Bruma, kteří se trefili krátce po sobě.

Lipsko doma potřebovalo zabrat a pod dohledem českého sudího Královce k tomu využilo opory jako Kampla, Augustina, Brumu nebo Klostermanna s Upamecanem. Skotský Celtic spoléhal na Boyatu, Ntchama, Morgana nebo Edouarda. První šance na sebe nenechala dlouho čekat a ve třetí minutě se po akci Sabitzera hnal do zakončení Augustin. Jeho rána ale byla zablokována na rohový kop.

V osmé minutě jsme málem byli svědky první branky utkání. Mladík Odsonne Edouard se v pokutovém území dostal k přihrávce z pravé strany a tvrdou ranou na zadní tyč pořádně vyděsil brankáře Mvoga! Ten si hodně oddechl, když viděl, jak se míč točí mimo bránu. Na opačné straně mířil za míčem Matheus Cunha, jenže mladý útočník se nakonec přeci jen dostal do ofsajdu.

Obránci Celticu působili velmi důrazně a domácí hráči, jakkoli byli aktivní, dlouho nemohli najít recept na defenzivní hradbu před sebou. Povedlo se jim to až ve 32. minutě utkání. Centr ze strany propadl na vápně k mladému útočníkovi Matheusovi Cunhovi, který na nic nečekal a balon parádně umístil za záda brankáře Gordona - 1:0.

A aby se Celtic nestihl moc rozkoukat, zasadili mu domácí ještě jednu rychlou branku. Jen čtyři minuty po první brance podnikli hráči Lipska další povedený útok po straně a balon nešťastně tečoval Boyata. Míč nechtěně poslal jen k Brumovi, který číhal za ním a z voleje usměrnil balon do sítě - 2:0!

Domácí obránce Marcelo Saracchi se ještě ke konci první poloviny utkání několikrát dostal do zajímavého náběhu a svými centry hrozil obraně Celticu, ale nakonec se skóre do poločasu již neměnilo. Změna stran znamenala jednu změnu v dresu prohrávajícího Celticu a do hry se dostal Lustig. Zajímavý pas do vápna posílal pár minut po návratu na hřiště obránce Jozo Šimunović a na jeho vybídku Christie jen těsně nedosáhl.

Konrad Laimer si posléze krásnou patičkou obhodil obránce a pokračoval do vápna. V něm se nakonec rozhodl pro střelu, která však prolétla těsně kolem tyče! V těchto chvílích Celtic opět tahal za kratší konec provazu. Unaveného Marcela Sabitzera pak vystřídal Stefan Ilsanker a hned se zapojil do útoku. Jeho rána ale prosvištěla nad břevnem.

Když už Craig Gordon v hostující bráně kapituloval, pomohla mu tyč. Po hodině hry ji krásnou ránou nastřelil Jean-Kévin Augustin. Na opačné straně zahrozil Odsonne Edouard, jehož zakončení v pohodě chytil brankář Mvogo. V závěru se Bruma dostal k odraženému míči, ale celou akci pokazil špatnou nahrávkou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)33009:39
2.RB Lipsko (GER)32017:46
3.Celtic FC (SCO)31022:53
4.Rosenborg BK (NOR)30031:70
Skupina C

Zenit Petrohrad - Girondins Bordeaux 2:1

25.10.2018 18:55

Góly: 41. Artjom Dzjuba, 85. Daler Kuzjajev - 26. Jimmy Briand

Zenit Petrohrad dokázal na domácí půdě otočit utkání s francouzským Girondins Bordeaux, i když brzy prohrával a navíc neproměnil penaltu. Ani to ale Zenitu vadit nemusí, protože díky trefám Dzjuby s Kuzjajevem slaví.

Francouzský celek si musel kromě pověstné atmosféry v Petrohradu dávat pozor především na tři útočníky - Maka, Dzjubu a Driussiho. S úkolem tvořit a zakončovat akce Bordeaux na hřiště vyběhli Briand, Otávio a Karamoh. Právě mladý talent byl prvním hráčem, který vymyslel něco konstruktivního. Jeho pas na Brianda měl oči, jenže zkušený kanonýr nezakončil vůbec podle svých představ.

Petrohrad svého soupeře prakticky nenechal vydechnout a vytvořil si konstantní tlak. Domácí obránce Elmir Nabiulin poslal z levé strany zajímavý centr do vápna, kam si naběhl Daler Kuzjajev. Ten však balon ani z dobré pozice nedokázal umístit do brány!

Na opačné straně zahrozili hosté po centru Kalua, který našel ve vápně číhajícího Yanna Karamoha. Mladý talent sice na zadní tyči hlavičkoval, jenže do střely mu skočil obránce Ivanović. Od něj se balon odrazil pryč. O tři minuty později už ale ani Ivanović nestačil. Nádherný pas do vápna poslal po rychlé akci Karamoh a naskakující Jimmy Briand neměl problémy hlavou prostřelit brankáře Lunjova - 1:0 pro Bordeaux.

Zenit se ale nevzdával a znovu útočil. Po Paredesově centru z pravé strany se Mammana pokusil prodloužit míč k volnému Ivanovićovi, který však reagoval pozdě. Pět minut před koncem první půle už to Zenitu vyšlo. Nabiulin dostal hodně prostoru i času k tomu, aby si svůj další postup pořádně promyslel. Vymyslel centrovaný míč do vápna, v němž si Artjom Dzjuba naskočil na balon a srovnal!

Do konce prvního poločasu už se nic vážnějšího nestalo, ale druhá půle začala velmi aktivně. Nejprve pálil z větší vzdálenosti Yann Karamoh a brankář Lunjov měl co dělat, aby ránu vyrazil. Zenit dostal obrovskou šanci na vedoucí branku v 52. minutě, když Otávio ve vlastním vápně fauloval Kuzjajeva. Sudí Brych okamžitě pískal pokutový kop a k němu se postavil střelec první branky. Dzjuba si ale vylámal zuby na brankáři Costilovi!

Samuel Kalu na opačné straně předvedl parádní individuální šanci, jenže jeho zakončení bylo hodně mizerné. Po zajímavé akci Bordeaux se k míči dostal zkušený obránce Maxime Poundjé, který ale odražený míč napálil vedle brány.

Vypadalo to, že se Bordeaux s bodem smířilo a že je s výsledkem spokojené, protože jeho aktivita s každou další minutou upadala. A právě tehdy domácí trestali! Útočník Artjom Dzjuba není jen zakončovatel, ale umí perfektní pasy také rozdávat. V 85. minutě vybídl nabíhajícího záložníka Dalera Kuzjajeva, který si ve vápně poradil a brankáře Costila přehodil - 2:1 pro Zenit.

Více informací k zápasu

FC Kodaň - Slavia Praha 0:1

25.10.2018 18:55

Góly: 46. Jan Matoušek

Slavie vyhráli ve třetím utkání Evropské ligy na stadionu FC Kodaň 1:0 a přiblížili se postupu. Zápas rozhodl ve 46. minutě premiérovým gólem ve slávistickém dresu útočník Jan Matoušek.

Pražané se po druhém vítězství dostali v polovině skupiny C na postupové druhé místo čtyřčlenné tabulky o dva body před dnešního soupeře, na vedoucí Petrohrad ztrácejí bod. Poslední je Bordeaux bez bodu.

V dalším utkání slávisté za dva týdny přivítají Kodaň v domácí odvetě v Edenu. Do jarních vyřazovacích bojů postoupí první dva celky ze skupiny.

Červenobílí zvítězili teprve ve druhém z posledních 24 venkovních duelů v pohárech a připravili Kodani první porážku v této sezoně Evropské ligy po předchozích deseti zápasech.

Slávistický trenér Trpišovský udělal jednu změnu oproti nedělnímu vítěznému utkání v Liberci, když místo Baluty nasadil na hrot útoku Matouška. V domácí sestavě chyběl bývalý obránce červenobílých Michael Lüftner, který si proti krajanům nezahrál kvůli zranění kolena.

V prvním poločase se v kodaňské aréně odehrával spíše boj a ani jeden z týmů si nevytvořil příliš šancí. Slávisté zpočátku více drželi míč a v osmé minutě po rohovém kopu na zadní tyči zakončil Coufal na dlouhou nohu mimo.

Aktuálně druhý celek dánské ligy po 25 minutách přidal a ve 34. minutě měl první výraznější možnost, ale N'Doye hlavičkoval kousek vedle. Na druhé straně Zmrhalovu střelu v poslední chvíli zblokoval obránce a na druhé vzápětí pálil těsně mimo domácí Greguš, který v minulosti hrával českou ligu za Ostravu a Jablonec.

Do druhé půle vstoupili Pražané nejlépe, jak mohli. Coufal po 50 sekundách hry poslal z pravé strany přízemní centr do vápna a nabíhající Matoušek překonal Andersena. Při svém sedmém startu za Slavii po příchodu z Příbrami si připsal premiérovou trefu. Ve středu přitom kvůli komplikacím v dopravě málem nestihl odlet týmu z Prahy.

V 60. minutě mohl zvýšit Zmrhal, technicky však mířil těsně vedle. Neprosadil se ani Traoré, který sám před brankářem upadl a vysloužil si žlutou kartu za simulování. Kodaň se tlačila za vyrovnáním, ale hosté bránili dobře a nepustili soupeře k jediné přímé střele mezi tyče

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)32104:27
2.Slavia Praha (CZE)32012:16
3.FC Kodaň (DEN)31113:34
4.Girondins Bordeaux (FRA)30032:50
Skupina D

RSC Anderlecht - Fenerbahçe SK 2:2

25.10.2018 18:55

Góly: 35. Zakaria Bakkali, 50. Zakaria Bakkali - 53. Michael Frey, 57. Hasan Ali Kaldirim

Anderlecht má první bod v tomto ročníku Evropské ligy! Uhrál ho na domácí půdě proti návštěvě z Turecka a děkovat za něj může především záložníkovi Zakariovi Bakkalimu, který se do sítě Fenerbahçe prosadil dvakrát.

Už v páté minutě musel své umění ukazovat hostující brankář Harun Tekin. Ten se musel mít na pozoru po náběhu Gerkense, který dostal ve vápně míč a tvrdou ranou vypálil. Tekin však počítal s touhle variantou a míč vyrazil! Byl to ale spíš první záchvěv ofenzivy domácích, protože jinak byli aktivnější hráči hostí.

Po patnácti minutách se k ráně ze třiceti metrů dostal Yassine Benzia, který ale mířil nad bránu. Benzia byl ostatně hodně aktivním hráčem, míč měl často na kopačkách a Fener na něj spoléhal. Jeho problémem nebyl přístup, ale totální nepřesnost, s jakou dokázal spálit i dobře se rozvíjející akci. A když se Benzia nedokázal prosadit ani po několikáté šanci, povedlo se to domácím.

Zkušený záložník Kums totiž viděl ve vápně uličku pro Zakariu Bakkaliho, který si míč převzal a krásnou ranou pod břevno otevřel střelecký účet dnešního duelu!

A nebyla to jediná šance Anderlechtu. Ve 45. minutě totiž z nařízeného volného přímého kopu trefil Sven Kums tyč hostující brány! Anderlechtu se mimořádně povedl také vstup do druhé poloviny utkání. Pět minut po změně stran se do vápna dostal opět Zakaria Bakkali, který udělal kličku před pokutovým územím a nachystal si míč ke střele. Tu nakonec zakroutil ke vzdálenější tyči a Tekin byl bez šance!

Jen o pouhé tři minuty ale hosté snížili. Po obrovské chybě obrany se k míči snadno dostal nabíhající Švýcar Michael Frey, který postupoval prakticky sám na brankáře Didillona. Obrovskou šanci dokázal využít a prostřelit svého soupeře!

Anderlecht se o vedení připravil v podstatě sám a to nebylo to nejhorší. Jen o čtyři minuty později už bylo srovnáno! Zkušený obránce Hasan Ali Kaldirim pronikl s míčem u nohy do vápna domácích, zmátl kličkou dva obránce a poslal míč k tyči! Anderlecht se do konce utkání už nezmohl na žádnou odpověď.

Více informací k zápasu

Spartak Trnava - Dinamo Záhřeb 1:2

25.10.2018 18:55

Góly: 32. Ali Ghorbani - 65. Mario Gavranović, 77. Mislav Oršić

Po sľubnom prvom dejstve aj priebehu podľahol napokon Spartak Trnava na domácej pôde Dinamu Záhreb 1:2 (1:0).

Spartak začal výborne a dokonale eliminoval nebezpečného súpera. Ten sa nielen do gólových šancí, ale ani k žiadnym strelám nedostával. V 17. minúte po priamom kope zasunul hráč v sklze loptu za Chudého chrbát, ale gól pre ofsajd neplatil. V 20. minúte Oršič unikol po ľavej strane a pred ním bol už iba Chudý. Strelu Chorváta Godál zblokoval a zrejme tak zabránil gólu. V 28. minúte sa Godál v súboji zrazil s hráčom hostí a chvíľu to s ním vyzeralo zle nedobre. Skúsený stopér Trnavy sa však pozbieral a pokračoval v hre. V 32. minúte Trnava pekne zakombinovala na ľavej strane, Čonka odcentroval, loptu zrazil jeden z chorvátskych hráčov smerom k svojmu brankárovi a Ghorbani ju špičkou kopačky zasunul popod jeho telo - 1:0 pre Spartak! V 40. minúte Hajrovič fauloval Grendela a Trnava mala výhodu priameho kopu takmer z rohu šestnástky. V nadstavenom čase kiksol Chudý, keď zle vybehol a odkrytú bránu hostia vysoko prestrelili.

V 52. minúte Chorváti prekonali Chudého a od gólu Slovákov zachránil Oravec svojím kolenom. Veľké šťastie pre Spartak. V 58. minúte mohli ísť červenočierni do dvojgólového trháku: Jirka z ľavej strany vystrelil po zemi vari najlepšie, ako sa dalo, ale gólman Dinama vytlačil mimo priestoru troch žrdí. V 64. minúte sa lopta pľantala pred päťkou domácich a Gavranovič ju doklepol dnu - 1:1. V 67. minúte prenikol Oršic a Chudého preveril Olm. V 77. minúte Gavranovič nabil z ľavej strany Oršičovi. Menovaný hráč z prvej vyprášil Chudého rukavice, avšak na jeho prudkú dorážku už nedosiahol nikto - 2:1 pre Záhreb. V 89. minúte Gojak napálil loptu do Chudého. Spartak Trnava podľahlo Dinamu Záhreb 1:2 v zápase, keď prehrať vôbec nemusel. Dinamo Záhreb už s veľkou pravdepodobnosťou postúpi do ďalšej fázy Európskej ligy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dinamo Záhřeb (CRO)33008:29
2.Fenerbahçe SK (TUR)31115:64
3.Spartak Trnava (SVK)31022:43
4.RSC Anderlecht (BEL)30122:51
Skupina E

Qarabağ Ağdam - Vorskla Poltava 0:1

25.10.2018 18:55

Góly: 48. Vladyslav Kulač

Poltava vydolovala tři body na půdě Karabachu a v tabulce odskočila právě tomuto soupeři. Domácí měli v zápase častěji míč na kopačkách. Hostům však vyšlo střídání. Do druhé půle nastoupil Careca, jenž zařídil rozhodující branku a k tomu ještě několikrát provětral obranu Jezdců.

Nervózní začátek duelu znamenal, že oba celky často zbytečně ztrácely balón a nedostávaly se do příležitostí. Za zmínku tak stojí pouze brzká žlutá karta pro obránce hostů Kulače. Po dvaceti minutách se diváci konečně dočkali střeleckého pokusu, domácí Slavčev však zamířil mimo bránu. K dalšímu nepřesné střele Jezdců se za dvě minuty dostal Míchel, jenž hlavičkoval po rohovém kopu.

Karabach začal přitápět pod kotlem a nebezpečné šance si vytvářel především po centrech od rohového praporku. Po jednom takovém po půlhodině hry pálil nepřesně hlavou Gurrier. O tři minuty později se Medveděv dostal ke střele, kterou ale obrana Poltavy zblokovala. Stejně dopadl i následný pozdrav od Česnakova na druhé straně. Domácí se v první půli tlačili dopředu víc než soupeř, ovšem vždy bez kýženého efektu. Snahu Atlilar dokumentoval Sadygovův přímý kop tři minuty před přestávkou, jenž Míchel tečoval opět vedle.

Po změně stran se na trávník nově objevil záložník Careca, a jak skvělý to byl, se ukázalo již ve 48. minutě. Právě nový muž na hřišti Careca nabídl míč Kulačovi, jenž z dálky sice vypálil doprostřed brány, avšak gólman Karabachu Vágner zaváhal a nechal merunu propustit za svá záda - 0:1. Jezdci mohli vyrovnat za čtyři minuty. Zoubir vyslal ránu směřující do horního rohu brány, ale Vorsklu zachránil skvělým zákrokem brankář Šust. Neúspěšný byl krátce po Zoubirovi také jeho spoluhráč Emeghara, který pálil nad břevno.

Domácí při honbě za vyrovnáním občas zapomínali na zadní vrátka, čehož chtěla Poltava využít v 71. minutě. U akce byl opět Careca, jenž vybídl Rebenoka, který těsně minul tyč. S odpovědí přispěchal za minutu Ozobić, ale taktéž netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Ve festivalu nepřesných střel pokračoval záhy hostující Kulač a po něm zase pálil vedle Zoubir.

Atlilar se vytoužené vyrovnávací branky málem dočkali minutu před koncem. Šust zasáhl nepřesvědčivě ve vzduchu, čehož vyhužil Guerrier, jenže z otočky minul bránu Vorskly. V nastaveném čase si již hráči Poltavy pohlídali vítězství, po kterém se dočkali prvních bodů v tabulce skupiny E.

Více informací k zápasu

Sporting CP - Arsenal FC 0:1

25.10.2018 18:55

Góly: 77. Danny Welbeck

Další zápas, další vítězství Arsenalu. Tým Unaie Emeryho protáhl na půdě Sportingu svou vítěznou šňůru již na jedenáct utkání, když v Lisabonu zvítězil 1:0. Jak už je pro Kanonýry dobrým zvykem, po nevýrazné první půli podali výrazně zlepšený výkon po změně stran a vytvořili si dostatek brankových příležitostí k průlomu skóre. Nejaktivnější byl v zakončení Danny Welbeck, jenž se po dvou smolně nevyužitých šancích přece jen dočkal a posunul Arsenal vstříc jarní vyřazovací fázi.

Hosté podle očekávání nastoupili ve značně obměněné základní sestavě a nedostatek krajních obránců musel dokonce stejně jako v závěru nedávného utkání s Leicesterem vyvažovat na levém beku Granit Xhaka. Švýcarský středopolař se však s novou rolí popasoval bez větších potíží a nebezpečí pro brankáře Lena vznikalo spíše z opačné strany.

První poločas příliš fotbalové krásy nenabídl. Oba týmy se zmohly jen na řadu nepřesností a rány z uctivé vzdálenosti. O pořádné pozdvižení se postaral až Sokratis Papastathopoulos, jenž neodhadl dráhu letu míče a hasil situaci cynickým zatažením unikajícího Montera. K úlevě řeckého stopera však toto provinění zůstalo rozhodčím nepotrestáno a hra tak pokračovala dále.

Stejně jako v předešlých sedmi soutěžních zápasech Arsenalu platilo o přestávce nerozhodné skóre, které Kanonýři po změně stran kvalitnějším výkonem strhli na svou stranu, a totéž platilo i tentokráte. Netrvalo dlouho a Piérre-Emerick Aubameyang se ocitl v samostatném úniku, který vytrčenou pravicí zneškodnil brankář Ribeiro. Pak přišly na řadu velké šance Dannyho Welbecka. Nejprve anglický forvard v hloubi pokutového území smolně otřel svou gólovou ránu o bránícího hráče a míč tak skončil těsně vedle, a chvíli nato Welbeckovu excelentní hlavičku do sítě zneplatnil hvizd přísného sudího Skominy kvůli útočnému faulu.

Sporting směrem dopředu předvedl pouze občasnou hrubě nepřesnou střelu zdálky a na zvýšenou aktivitu soupeře reagoval zpomalením hry skrze dlouhá ošetření několika hráčů na trávníku. Ani to však lisabonskému týmu nakonec nepomohlo. V 77. minutě totiž Torreirovu přihrávku přiťukl Aubameyang nabíhajícímu Welbeckovi, jenž využil zaváhání Coatese a samostatný únik proměnil tvrdou ranou mezi nohy bezmocného Ribeira.

Zbytek utkání si již Arsenal bezpečně pohlídal a s plným počtem devíti bodů na kontě s přehledem kraluje své skupině E, o tři body právě před Sportingem. Oba celky se nyní utkají i v Londýně, a pokud Arsenal potvrdí roli favorita i napodruhé, o jeho postupu dále již nebude sporu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)33008:29
2.Sporting CP (POR)32014:26
3.Vorskla Poltava (UKR)31024:63
4.Qarabağ Ağdam (AZE)30030:60
Skupina F

AC Milán - Real Betis 1:2

25.10.2018 18:55

Góly: 83. Patrick Cutrone - 30. Tonny Sanabria, 54. Giovani Lo Celso

Betis dokázal zvítězit na San Siru v Miláně 2:1 a ve skupině se ujal vedení. Španělský celek porazil domácí AC Milán zcela zaslouženě, jednoduše byl lepší a efektivnější. Především duo Lo Celso-Sanabria činilo obraně Rossoneri velké problémy.

AC Milán tak po porážce v derby s Interem ztratil i druhý důležitý duel a Gennaro Gattuso rozhodně nemůže být spokojen. Utkání s Betisem ukázalo, že návrat slavných časů ještě nějakou dobu potrvá. Na druhou stranu Andalusané předvedli výborný výkon. Na San Siru otevřeli skóre přesně po půlhodině hry.

Lo Celso uspěl v souboji jeden na jednoho proti Zapatovi a jeho přihrávku na malé vápno procedil mezi Romagnolim a Reinou do sítě Antonio Sanabria. Betis vedl 1:0 a za další čtyři minuty přidal druhý gól znovu Sanabria, jenže radost mu pokazil odmávaný ofsajd. Milán byl každopádně hodně opařený a Betis nepřestával útočit. Všechny akce Béticos přitom přicházely z levé strany, po další přihrávce Lo Celsa opět neuspěl Sanabria. Kdyby španělský celek vedl po prvním poločase 3:0, nikdo by se nemohl divit. Milán měl v prvním poločase jen jednu gólovku, v nastavení pláchl obraně i brankáři Higuaín a nebýt zasáhnuvšího Mandiho, bylo by vyrovnáno.

Gennaro Gattuso se na hru svých svěřenců nemohl dále dívat a na druhý poločas přichystal hned dvojí střídání. Boriniho s Bakayokem nahradili ofenzivně ladění Suso a Cutrone. Ale byl to znovu Betis, kdo byl nebezpečnější a hlavně efektivnější. V 55. minutě vyslal na Reinovu branku technickou střelu Giovani Lo Celso a španělský brankář ve službách AC inkasoval po druhé.

Až za tohoto stavu hosté trochu polevili a i Milán se dostal ke slovu. Samu Castillejo trefil nádhernou ranou v 75. minutě tyčku a zhruba o osm minut později vstřelili Rossoneri kontaktní branku. Prsty v ní měl přihrávkou Castillejo a před brankou výborně ustál situaci Patrick Cutrone! Milán se v závěrečných minutách tlačil dopředu a zatímco Castilleja na poslední chvíli odzbrojil Bartra, pro domácího útočníka zanedlouho zápas skončil. Milánský křídelník pocítil frustraci a ostře fauloval Lo Celsa, načež sudí vytáhl rovnou červenou kartu. Tím byly naděje Milána na vyrovnání definitivně pohřbeny.

Více informací k zápasu

F91 Dudelange - Olympiakos Pireus 0:2

25.10.2018 18:55

Góly: 66. Vasilios Torosidis, 81. Konstantinos Fortounis

Byla to pořádná fuška, ale Olympiakos nakonec zápas na hřišti lucemburského Dudelange zvládl. Outsider skupiny kladl řeckému soupeři tuhý odpor a kouč hostí Pedro Martins si mohl definitivně oddechnout až v 81. minutě, kdy druhou brankou pojistil výsledek Konstantinos Fortunis. První branka přitom padla také až v 66. minutě, když se trefil zkušený stoper Vasilis Torosidis.

Už AC Milán se na hřišti lucemburského soupeře trápil a podobně dopadl i Olympiakos Pireus. Řekové přitom měli vytrvalou převahu, ale dlouho nemohli na obranu Dudelange najít ten správný recept. Brankář Bonnefoi musel během první čtvrthodiny zasahovat dvakrát, nejprve po ráně Leivy a posléze po Fortunisově dělovce. Olympiakos i v dalších minutách zápasu výrazně přitápěl a byl skoro zázrak, že první poločas skončil nerozhodným výsledkem 0:0.

Začátek druhého poločasu už tolik záživný nebyl. Olympiakos se tentokrát nikam nehnal a tak trochu vyčkával na svojí příležitost. Ta přišla přesně v 66. minutě, Fortunis při rohovém kopu našel hlavičku Vasilise Torosidise a zkušený stoper poslal hosty z přístavu Pireus do zaslouženého vedení.

Jednobrankový náskok ale hostujícímu celku nestačil. Dudelange bylo stále v kontaktu a to Olympiakos hodlal změnit. V 81. minutě vstřelili Řekové druhý, uklidňující gól a nikdo už o jejich výhře nepochyboval. Fortunis dostal v běhu přihrávku do vápna a díky neschopnosti Jordanova skončil balón za brankovou čárou. Dudelange si jedinou příležitost vytvořilo až v poslední minutě, ale Turpel přestřelil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Betis (ESP)32105:17
2.AC Milán (ITA)32015:36
3.Olympiakos Pireus (GRE)31113:34
4.F91 Dudelange (LUX)30030:60
Skupina G

Rangers FC - Spartak Moskva 0:0

25.10.2018 21:00

Góly: -

Přestože byli Rangers po většinu času lepším týmem, Spartak si ze Skotska odváží bod za remízu. I tak se ale ruský tým nachází na posledním místě skupiny G. Svěřenci Stevena Gerrarda se naopak společně s Villarealem dělí o první místo a živí velké naděje na postup do další fáze Evropské ligy.

V prvním poločase bylo možné vidět vyrovnanou hru, která moc šancí nepřinesla. Byli to Rangers, kteří kontrolovali hru, avšak branku se jim vstřelit nepodařilo. Jednou z mála nebezpečných situací byl prudký centr Candeiase, který musel brankář Maksimenko uklidit na rohový kop.

Druhý poločas pokračoval v podobném rytmu, šancí ovšem bylo více. Jako první se o změnu stavu snažil Morelos, z úhlu však Maksimenka nepřekvapil. Kolumbijský útočník se poté ozval znovu, když stříleným centrem hledal Coulibalyho, tomu scházel krůček od toho, aby míč uklidil do prázdné branky. V 77. minutě našel Kent v pokutovém území střídajícího Grezdu, který byl v souboji sražen obráncem, sudí Blom však penaltu nenařídil. Další sporná situace nastala při zákroku na Kenta, i tehdy ovšem zůstala píšťalka v ústech hlavního rozhodčího němá. V nastaveném čase měl tři body na noze Grezda, po Kentově přihrávce ale vystřelil jen o kousek nad.

Přes několik šancí zejména ke konci utkání se hráčům skotského týmu prolomit obranný val soupeře nepodařilo. V této sezóně je to poprvé v 11 domácích zápasech, kdy se jim nepodařilo vstřelit branku. Prodlužují však svou šňůru neporazitelnosti v 11 evropských utkáních. Nad svou hrou se musí zamyslet ruský celek, který do 70. minuty nevystřelil na branku. Navíc jeho hráči vyhráli pouze jeden z posledních 15 evropských výletů. Mohou tak být rádi za cenný bod.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Rapid Vídeň 5:0

25.10.2018 21:00

Góly: 26. Pablo Fornals, 30. Karl Toko Ekambi, 45. Mateo Barać (vl.), 63. Daniel Raba, 85. Gerard Moreno

Španělský Villarreal naprosto zdecimoval před vlastními fanoušky trápící se rakouský Rapid Vídeň a deklasoval ho vysoko 5:0, díky tomu se posunul do čela tabulky skupiny G s pěti body o skóre před skotské Rangers. Domácí měli jasnou územní převahu a mohli zvítězit i vyšším rozdílem. Hosté podruhé za sebou prohráli a klesli na třetí příčku se třemi body, před posledním ruským Spartakem Moskva jsou pouze o bod.

Prvního vzrušení se diváci dočkali po necelých deseti minutách, kdy brankář Strebinger váhal s odkopem tak dlouho, až napálil dotírajícího Karla Toka Ekambiho a balón nakonec doskákal těsně mimo prostor tří tyčí. Ve 14. minutě si katastrofálně zpracoval míč Mateo Barać a nabídl tak obrovskou možnost Ekambimu, jenž o kousek minul vzdálenější konstrukci. Ekambi selhal potřetí během krátké chvíle krátce po odehrané čtvrthodině.

Tentokráte šestadvacetiletý útočník s kamerunskými kořeny postupoval sám po pravém křídle a pokusil se obstřelit Strebingera, jenomže pálil hodně mimo. "Žlutá ponorka" se dostala do zaslouženého vedení ve 26. minutě. Ekambi ze znovu zjevil nikým nehlídán na levé straně, nakonec odcentroval k zadní tyči na nabíhajícího Pabla Fornalse a ten po zemi bez potíží uklízel míč doprostřed branky. Villarreal od tohoto momentu ještě více ožil.

Za další čtyři minuty se dočkal nejaktivnější muž na hřišti Ekambi, po dlouhém pasu si posunul míč kolenem blíže do středu a z hranice šestnáctky se trefil do protipohybu Strebingera - 2:0. V poslední minutě úvodního dějství klesly naděje Rapidu ještě hlouběji, střílený centr Llambricha z pravého křídla si nešťastně srazil do vlastní sítě Mateo Barać, jenž se opět snažil zabránit ve skórování nezastavitelnému Ekambimu.

Ihned po přestávce se Strebinger musel blýsknout proti ráně Ekambiho ze šesti metrů, v 63. minutě však strážce vídeňského klubu inkasoval počtvrté. Po nahrávce Jaumeho Costy přistrčil Ekambi míč pro rozběhnutého Daniela Rabu a ten chladnokrevně zamířil k zadní tyči. V 79. minutě byl zbytečně po druhé žluté kartě vyloučen právě domácí Costa, za dalších šest minut uzavřel gólový účet čtvrtečního klání střídající Gerard Moreno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)312010:55
2.Rangers FC (SCO)31205:35
3.Rapid Vídeň (AUT)31023:83
4.Spartak Moskva (RUS)30213:52
Skupina H

Eintracht Frankfurt - Apollon Limassol 2:0

25.10.2018 21:00

Góly: 13. Filip Kostić, 32. Sébastien Haller

Německý Frankfurt potvrdil skvělou formu v základní skupině H a potřetí za sebou zvítězil, nyní před vlastními fanoušky přehrál papírově největšího outsidera Apollon Limassol v poměru 2:0. V tabulce je tak stoprocentní s devíti body o tři body před druhým italským Laziem a je tedy jednou nohou v jarní fázi Evropské ligy. Naopak šance kyperského celku se výrazně snížily, s jediným bodem je poslední o pět bodů za římským klubem.

Domácí rozhodli o svém úspěchu již zhruba po půl hodině hry, kdy vsítili oba dva své góly. Hned první větší příležitost po necelé čtvrthodině hry skončila vedoucí trefou Frankfurtu. Po dlouhém nákopu od Sébastiena Hallera se mezi třemi bránícími protihráči procpal ke střele Filip Kostić. Jeho přízemní pokus z dvaadvaceti metrů nebyl příliš razantní, nicméně brankáři Valemu trestuhodně propadl balón a i přes veškerou snahu mu v cestě do sítě již nezabránil.

O necelých dvacet minut později pojistil vedení Eintrachtu kanonýr Haller, když si na hranici ofsajdové pasti seběhl před hranici brankového území a prudkou hlavičkou ze sedmi metrů zavěsil do dolního levého rohu. Stejný hráč mohl přidat třetí gól německého celku ve 36. minutě, tentokráte ale v záklonu mířil hlavou nad horní tyčku. V nastavení první půle se v ještě větší příležitosti zjevil de Guzmán.

Ten po zpětné nahrávce od Hallera pálil z první z dvanácti metrů a bližší tyč minul zhruba o půl metru. Haller neztratil chuť ani po přestávce a byl hlavní ofenzivní zbraní svého výběru. V 50. minutě vystihl rozehrávku protivníka Rebič a elegantní patičkou přenechal míč právě čtyřiadvacetiletému francouzskému rodákovi, jehož bombu z jedenácti metrů odvrátil fantastický Vale do strany a výrazně podržel svůj tým.

Po hodině hry hlavičkoval nad břevno Abraham, v 66. minutě vypálil z hranice pokutového území de Guzmán a jeho pumelice se lehce otřela o pravou tyč. Poslední možnost se zrodila zhruba deset minut před závěrečným hvizdem a vůbec poprvé v zápase zahrozil Limassol. Oblouček téměř od brankové čáry z naprosto nemožného úhlu orazítkoval zadní tyč, poté vystřihl nůžky ze tří metrů Schembri a napálil břevno, závěrečnou dorážku nakonec vykopl z brankové čáry střídající Russ.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - SS Lazio 1:3

25.10.2018 21:00

Góly: 86. Dimitri Payet - 10. Wallace, 59. Felipe Caicedo, 90. Adam Marušić

V atraktivním utkání přehrálo italské Lazio Řím francouzský Olympic Marseille. Ocitá se tak na druhém místě za suverénním Frankfurtem, to loňský finalista Evropské ligy dělá na dně skupiny H společnost Apollonu Limassol.

Z první půle se mohlo více radovat hostující Lazio, když se v 10. minutě k Leivově rohovém kopu nedostal vybíhající brankář Mandanda a to potrestal hlavou obránce Wallace. V další šanci se ocitl Cáceres, kterého šikovným pasem za obranu našel Immobile, ve skluzu však těsně netrefil bránu. Poté po kombinaci v šestnáctce soupeře zakončoval technickou střelou sám Immobile, ke své smůle trefil pouze tyč. Na druhé straně se střelou z dálky připomněl Gustavo, gólman Strakosha jeho pokus ovšem zneškodnil. O chvíli později se nepřesnou ranou pokoušel vyrovnat Mitroglou. Ke krásnému gólu měl blízko Sanson, jeho technická střela jen těsně minula italskou svatyni. Chvíli nato musel Mandanda vyrážet jedovatou střelu Immobileho.

Na výkon z prvního poločasu se Laziu dařilo navazovat i v té druhé. Na jeho začátku si Lulić přebral balón od Caiceda a po střetu s gólmanem upadl, pokračovalo se však ve hře. O moment později zazdil obrovskou šanci Sanson. Ohrožení se stupňovalo, když v další šanci těsně minul Gustavo. V 59. minutě už hráči Lazia slavili další branku. Aktivní Immobile vyslal do úniku Caiceda, který se vyhnul skluzu soupeře a chytře obstřelil Mandandu. V 87. minutě ovšem naději vykřesali domácí, když se k přímému kopu postavil špílmachr Payet a výstavní ranou na bližší tyč snížil skóre. O osudu utkání rozhodl v 90. minutě střídající Marušić, jenž si míč před šestnáctkou posunul na střed a levou nohou krásně vymetl vzdálenější šibenici.

Hráči Marseille sice svého soka přehráli, co se statistik týče, nicméně efektivnější byli hráči Lazia. Připisují si tak veledůležité tři body v boji za postupem ze skupinové fáze, francouzský tým to naopak kvůli dnešní prohře bude mít s pokračováním v soutěži hodně složité.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Eintracht Frankfurt (GER)33008:29
2.SS Lazio (ITA)32016:66
3.Olympique Marseille (FRA)30124:71
4.Apollon Limassol (CYP)30123:61
Skupina I

Sarpsborg 08 FF - Malmö FF 1:1

25.10.2018 21:00

Góly: 87. Ole Jørgen Halvorsen - 79. Andreas Vindheim

V důležitém utkání skupiny I o postup do další fáze vítěz znám nebyl, norský Sarpsborg se totiž rozešel smírně bez branek se švédským Malmö a oba dva si tak udrželi reálnou naději na postup do jarní fáze Evropské ligy. Duel byl od samého začátku nesmírně opatrný, oběma to skřípalo především ve finální fázi a diváci se tak mnoha vyložených možností nedočkali. Góly padaly až v závěrečné čtvrthodině, k vítězství měli o něco blíže hosté.

Ani jeden ze čtvrtečních soupeřů tak nenavázal na výborný výkon z uplynulého kola, kdy 08 FF senzačně porazil rozjetý Genk 3:1, a Malmö si dokázalo poradit s oslabeným Besiktasem (2:0). Norský výběr je se čtyřmi body druhý jen díky lepšímu skóre právě před třetím švédským mistrem, oba ztrácejí na vedoucího belgického soupeře dva body a před vysoce favorizovaným tureckým gigantem drží jednobodový náskok.

Statisticky byl zápas od samého začátku nesmírně vyrovnaný, k vidění bylo celkově pouze sedm střel do prostoru tří tyčí. Balón se nejčastěji nacházel v blízkosti středového kruhu, celky se snažily především hrozit ze standardních situací. Nicméně až do 79. minuty neměl ani jeden z gólmanů výraznější práci. Hosté se v této minutě dostali z ničeho nic do vedení, když se podruhé v tomto soutěžním ročníku paradoxně prosadil Nor Andreas Vindheim.

Třiadvacetiletý obránce si naběhl na přetažený centr z levého křídla od Riekse a z naprosto nemožného úhlu překonal ve skluzu překvapeného brankáře Vasjutina, balón obloučkem zapadl do sítě. Domácí výběr se však nevzdal a výrazně přidal na obrátkách, z čehož vytěžil důležitou vyrovnávací trefu v 87. minutě. Posedmé v této sezóně skóroval zkušený jednatřicetiletý kanonýr Ole Jørgen Halvorsen.

K němu se po několika hlavičkových soubojích odrazil balón po sražené přihrávce od Zachariassena a z voleje ze šesti metrů nekompromisně propálil naprosto bezmocného gólmana Dahlina. Ve zbývajících minutách bylo vidět, že ani jeden z protivníků nechce udělat chybu a výsledek se tak již nezměnil. Odveta je v plánu za dva týdny na švédské půdě a navrch by tentokráte mělo mít Malmö.

Více informací k zápasu

Beşiktaş JK - KRC Genk 2:4

25.10.2018 21:00

Góly: 74. Vágner Love, 86. Vágner Love - 23. Mbwana Samatta, 70. Mbwana Samatta, 81. Dieumerci Ndongala, 83. Jakub Piotrowski

Více jak čtyřiceti tisíc diváků se ve Vodafone Parku v Istanbulu dočkalo gólové přestřelky, ve které bylo k vidění hned šest branek. Úspěšnější nakonec byl belgický Genk, jenž si domů odvezl cenné tři body po výhře 4:2 a ještě více prohloubil mizérii oslabeného Besiktase. Ve skupině I tak napravil nečekané zaváhání s norským Sarpsborgem a pobojoval se do čela se šesti body. Naopak turecký gigant podruhé za sebou prohrál a klesl na poslední čtvrté místo.

Domácí výběr si tak výrazně zkomplikoval cestu za jarní fází EL, se třemi body je poslední a v odvetě na belgické půdě potřebuje bodovat. Hosté byli od úvodního hvizdu mírně lepší, do vedení se dostali z ničeho nic v polovině první půle. Po rychlém přechodu na útočnou polovinu a parádním centru od Mæhleho si do středu pokutového území naběhl zapomenutý Mbwana Samatta a z voleje ukázkově zamířil pod břevno.

Zhruba deset minut před přestávkou mohl KRC své vedení navýšit. Na nádhernou kolmici od kapitána Pozuela si seběhl aktivní Samatta a před prázdnou brankou hledal ještě lépe postaveného Ndongalu, jemuž chyběl k zakončení jediný krok. Po hodině hry zlikvidoval domácí gólman Karius střelu z levého křídla od Paintsila, o devět minut později dokázal vychytat tváří v tvář i osamoceného Pozuela.

Genk však ani ne za šedesát sekund přeci jen vsítil druhou branku. Znovu se prosadil Samatta, když obdržel přesně načasovanou nahrávku z pravé strany od Mæhleho a poté zblízka propálil přesunujícího se Kariuse. Domácím svitla naděje na bodový zisk v 74. minutě. Střídající Vágner Love po zpětné hlavičce Gönüla téměř od brankové čáry vystřelil ze sedmi metrů a jeho pokus zapadl do levého dolního rohu.

Hosté definitivně odrazili nápor protivníka v rozmezí 81. - 83. minuty. Nejprve zakončil své sólo střelou doprostřed branky Ndongala, následně po pasu Samatty hlavičkoval k bližší tyči s přispěním teče Uysala nově příchozí Jakub Piotrowski - 1:4. JK alespoň korigoval výsledek v 86. minutě. Podruhé v tomto klání skóroval čtyřiatřicetiletý zkušený brazilský kanonýr Vágner Love, jenž hlavou zblízka pokořil naprosto bezmocného brankáře Vukoviče.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KRC Genk (BEL)32017:56
2.Sarpsborg 08 FF (NOR)31115:54
3.Malmö FF (SWE)31113:34
4.Beşiktaş JK (TUR)31025:73
Skupina J

Standard Lutych - FK Krasnodar 2:1

25.10.2018 21:00

Góly: 47. Renaud Emond, 90+3. Konstantinos Laifis - 39. Ari Ferreira

Fotbalisté Krasnodaru nedokázali navázat na předchozí dvě vítězství ve skupině a odmítli tak šanci se výrazněji přiblížit k jarní fázi Evropské ligy. Po úspěchu s tureckým Akhisarem (1:0) a senzačním vítězství nad španělským gigantem ze Sevilly (2:1) vedli i v belgickém Lutychu, jenomže ihned po přestávce bylo vyrovnáno a ruský výběr nakonec prohrál nejtěsnějším poměrem 1:2 inkasovanou brankou ze třetí nastavené minuty.

Standard naopak naplno bodoval podruhé v řadě a se šesti body je třetí, za svými dvěma úhlavními konkurenty zaostává jen o skóre. Hosté vstoupili do utkání mnohem aktivněji a v prvním poločase na trávníku naprosto dominovali. Do úvodní větší příležitosti se dostali po necelé čtvrthodině hry. K přímému volnému kopu z pětadvaceti metrů se postavil Ramírez a jeho plachtící střelu vyrazil gólman Ochoa s problémy před sebe.

K následné dorážce se tlačili Spajić s Claessonem, ale ani jeden ve skluzu míč před prázdnou brankou netrefili. FK šel do zaslouženého vedení ve 39. minutě. Po krásné kolmici za obranu se na pravém křídle zjevil Petrov. Ten mohl střílet z ostrého úhlu, ovšem všiml si rozběhnutého Ariho, který po přesně načasované nahrávce snadno rozvlnil síť z hranice brankového území. Domácí vkročili do druhého dějství jako vyměnění.

Vyrovnat se jim podařilo ani ne po 120 sekundách. Dlouhý nákop téměř z půlící čáry nepřesvědčivě odhlavičkoval Martynovič. Do míče se vzápětí opřel Renaud Emond a jeho volej z dvaadvaceti metrů parádně zapadl k pravé konstrukci za plachtícího gólmana Sinicina. Za dalších pět minut mohl belgický výběr dokonce otočit vývoj, ale Carcela-González,po rychlém úniku nastřelil z mírného úhlu vzdálenější tyč.

Krátce po odehrané hodině mohl podruhé ve čtvrtečním střetnutí skórovat Ari, jenomže tváří v tvář si na obětavého Ochou nepřišel. V 68. minutě selhal Ari podruhé, ani tentokráte zblízka nepropálil fantasticky chytajícího strážce Lutychu. Krasnodar doplatil na neproměněné příležitosti v samém závěru. Po rohovém kopu Marina hlavičkoval z větší vzdálenosti zády k brance Konstantinos Laifis a obloučkem zavěsil k levé tyči, stadion okamžitě vybuchl radostí.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Akhisar Belediyespor 6:0

25.10.2018 21:00

Góly: 7. Roque Mesa, 9. Pablo Sarabia (pen.), 35. Milan Lukač (vl.), 50. Luis Muriel, 60. Quincy Promes, 67. Gabriel Mercado

Po víkendové prohře s Barcelonou si Sevilla se vším všudy spravila chuť v Evropské lize, kde na domácí půdě znemožnila turecký Akhisar Belediyespor šestigólovým přídělem. Tvrdý debakl sevillští nastartovali hned v úvodní desetiminutovce, když se výstavně trefil Mesa a chvíli nato proměnil penaltu Sarabia, a neštěstí hostí v první půli dokonal vlastencem brankář Lukač. Po změně stran si pak přisadili ještě Muriel, Promes a Mercado, díky čemuž Sevilla s exkluzivním skóre kraluje skupině J.

Zatímco Andalusané mohou vesele slavit, hosté čtvrtečním duelem jen podtrhli své letošní trápení. Akhisar se nachází na samém dně tabulky turecké ligy, v Evropské lize platí s bilancí tří porážek totéž a loňské euforické tažení tureckým pohárem, které v závěrečných kolech odskákaly oba slavné istanbulské kluby Galatasaray a Fenerbahce, se již jeví na míle daleko.

Už po devíti odehraných minutách bylo patrné, kdo prožije vydařený večer a kdo si naopak bude přát brzký konec. O brzký průlom skóre se ve velkém stylu postaral Roque Mesa, jenž napřáhl z uctivé vzdálenosti a skákající míč poslal pravačkou neomylně do horního růžku branky. Když pak nešikovný zákrok Lopese ve vlastní šestnáctce neunikl pozornosti rozhodčího Clancyho, zařídil Seville dvoubrankový náskok úspěšný penaltový exekutor Pablo Sarabia. Smolné představení Belediyesporu deset minut před odchodem do kabin dokonal brankář Lukač, od nějž se nešťastně odrazil míč za brankovou čáru poté, co srbský gólman vyrazil akrobatické zakončení Promese do tyče.

Sevilla, která jako obvykle nastoupila s Tomášem Vaclíkem v brance, navíc nepolevila v nasazení a hladu po gólech ani v druhé půli. Hned v 50. minutě se dostal k ráně zpoza pokutového území Luis Muriel a s pomocí smolné teče bránícího hráče míč neomylně skončil přesně u Lukačovy levé tyče. Deset minut nato se oficiálně svého gólu dočkal i aktivní Promes a v 67. minutě vytrestal Lukačovu minelu po rohovém kopu Gabriel Mercado, čímž stanovil konečné skóre 6:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sevilla FC (ESP)320112:36
2.FK Krasnodar (RUS)32014:36
3.Standard Lutych (BEL)32015:76
4.Akhisar Belediyespor (TUR)30031:90
Skupina K

FK Jablonec - FC Astana 1:1

25.10.2018 21:00

Góly: 4. Jakub Považanec - 11. Pedro Henrique

Jablonečtí ve 3. kole Evropské ligy doma remizovali 1:1 s Astanou a do skupiny K si připsali druhý bod. Zůstávají však na posledním místě se ztrátou tří bodů právě na kazašský celek a Dynamo Kyjev, které se dělí o vedení v tabulce.

Severočeši šli rychle do vedení gólem Jakuba Považance ze čtvrté minuty. Soupeř však záhy odpověděl hlavičkou Brazilce Pedra Henriqueho. Jablonec pak byl aktivnější, častěji držel míč, ale druhou branku nepřidal, zatímco hosté se spokojili s hájením remízy.

Jablonec nasadil stejnou sestavu jako v posledních zápasech, hosté překvapili jen nasazením Zajnutdinova na levého beka. A právě přes jeho prostor byl domácí tým nejnebezpečnější a brzy také udeřil.

Ve 3. minutě Jovovič prováhal dobrou možnost ke střele, ale Jablonec zůstal v útoku a zamkl soupeře. Holeš z pravé strany našel ve vápně Považance, který střelou po zemi zařídil vedení a navázal na dvě trefy z posledního ligového duelu s Příbramí.

Astana spoléhala především na brejky přes velmi rychlého Kabanangu a v 11. minutě jí to vyšlo. Konžský útočník utekl po levé straně, poslal před branku prudký centr, který nabíhající Henrigue hlavou usměrnil do branky.

Po další akci Henriqueho měl velkou šanci Tomasov, ale sám před brankářem prudkou přihrávku nezpracoval. Na druhé straně pálil nad Trávník. Ve 32. minutě byl po standardce závar před brankou hostů, Lischka ale hlavičkoval jen do brankáře a s dorážkou neuspěl ani Jovovič, který dobře netrefil míč.

V 54. minutě Hovorka podskočil dlouhý nákop a Kabananga svedl sprinterský souboj s Lischkou. Ten ho alespoň vytlačil z úhlu a útočník Astany napálil míč jen do boční sítě.

O deset minut později měl slibnou možnost Jablonec, ale Považancovu ránu vyrazil brankář Erič. Závěr utkání byl hodně vyhrocený a rozkouskovaný řadou faulů a diskutováním. Po jednom z faulů zahrozil z přímého kopu Tomasov, ale brankář Hrubý byl u tyče včas.

Jinak se Astana starala spíše o to, aby před domácí odvetou hranou 8. listopadu udržela bod a také neporazitelnost s českými týmy. Loni porazila a remizovala se Slavií. Jablonec se dostal už jen k náznakům šancí, i tak za výkon sklidil potlesk fanoušků.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Dynamo Kyjev 1:2

25.10.2018 21:00

Góly: 41. Clément Grenier - 21. Tomasz Kędziora, 89. Vitalij Bujalskyj

Situace ve skupině K je nadále vyrovnaná i díky výhře Dynama Kyjev na půdě francouzského Rennes. Vše vypadalo na remízu, jenomže Rennes i v přesilové hře v závěru inkasovalo rozhodující gól z kopačky Vitalije Bujalskiho.

Trenér Sabri Lamouchi se rozhodl dát prostor méně vytěžovaným hráčům. V bráně byl však místo Tomáše Koubka stejně jako v posledních zápasech Abdoulaye Diallo. Ten mohl poprvé inkasovat ž po pouhých šedesáti sekundách, kdy zmatky v obraně Rennes ukončil střelou do břevna Morozjuk!

Také před Bojkem bylo živo, v páté minutě střílel Sarr a opora hostí musela nadvakrát zasahovat. Nerozhodný výsledek vydržel do 21. minuty, kdy Tomasz Kedziora přiběhl k odraženému balónu a z velké dálky neuvěřitelně přesnou dělovkou nedal Diallovi šanci. To byl parádní fotbalový moment, který znamenal vedení Dynama Kyjev v Roazhon Parku 1:0.

Hosté ale do konce poločasu výsledek neudrželi, těsně před odchodem do šaten rozehrávali domácí volný přímý kop, Clément Grenier obstřelil zeď a s pomocí jemné teče i gólmana Bojka, pod kterým balón trochu nešťastně prošel.

Druhý poločas dlouho nabízel vyrovnanou podívanou a vše vypadalo na konečnou dělbu bodu. Závěr zápasu ale lehce převážel na domácí stranu, když Volodymyr Šepeljev uviděl druhou žlutou kartu, naskytla se Rennes krátká, zhruba desetiminutová, přesilovka. Jenomže místo toho, aby ji domácí využili, inkasovali rozhodující gól. Vitalij Bujalski dostal průnikovou přihrávku do vápna a z úhlu se rozhodl Dialla přehodit, to se mu i díky zaváhání brankáře povedlo a ukrajinská radost byla na světě!

Dynamo Kyjev vstřelilo v oslabení rozhodující gól a ve zbývajících minutách už si výsledek pohlídalo. Ukrajinci mají na svém kontě pět bodů a patří jim společně s Astanou postupové místo, Rennes je se třemi body na třetím místě a poslední zůstává Jablonec.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Astana (KAZ)31205:35
2.Dynamo Kyjev (UKR)31206:55
3.Stade Rennes (FRA)31023:53
4.FK Jablonec (CZE)30214:52
Skupina L

Chelsea FC - BATE Borisov 3:1

25.10.2018 21:00

Góly: 2. Ruben Loftus-Cheek, 8. Ruben Loftus-Cheek, 54. Ruben Loftus-Cheek - 80. Aljaksej Ryas

Chelsea zůstává v Evropské lize nadále stoprocentní. Blues sice od běloruského BATE jednou inkasovali, ale protože třikrát mířil do černého autor hattricku Ruben Loftus-Cheek, tři body zůstaly na Stamford Bridge. Mimochodem počin anglického reprezentanta dal vzpomenout na Didiera Drogbu, do této doby posledního hráče Blues, který v pohárech vstřelil tři góly. Chelsea je díky výhře už jen krůček od postupu do další fáze.

Londýnský velkoklub byl před utkáním velkým favoritem a to navzdory faktu, že Maurizio Sarri nasadil poněkud jinou jedenáctku, než která hraje základ v Premier League. Na samotné hře to však vůbec nebylo znát a Chelsea vlétla do zápasu jako uragán.

Už ve 2. minutě zůstal Loftus-Cheek ve vápně trestuhodně nehlídán, takže když ze strany přilétl Zappacostův centr anglický reprezentant se jen opřel do balónu a mohl se jít radovat. O pár minut později rozehráli Blues rohový kop a ve vápně, ač těsně bráněn, si opět nejlépe počínal Loftus-Cheek - 2:0. Začátek zápasu musel Sarrimu imponovat a vůbec nevadilo, že Chelsea pak trochu sundala nohu z plynu. BATE si za první poločas nedokázalo vytvořit žádnou brankovou příležitost a do šaten šlo se dvougólovým mankem.

Maurizio Sarri si od svých svěřenců přál co nejrychlejší rozhodnutí zápasu a jak bylo řečeno, tak hráči Chelsea konali. V 54. minutě se opřel do odraženého balónu zpoza vápna opět Loftus-Cheek a poprvé od roku 2006, kdy Didier Drogba sestřelil v Lize mistrů Levski Sofia, vsítil některý z hráčů Blues v pohárech tři branky. Sarriho přání bylo vyplněno.

Domácí ve zbytku utkání víceméně kontrolovali hru. BATE sice v 79. minutě zčistajasna snížilo, když po standardní situaci zleva překonal Kepu Alexej Rios, ale to byla jen kosmetická úprava výsledku. Bělorusové se do žádného závěrečného náporu nedostali a Chelsea i své třetí vystoupení v Evropské lize zvládla vítězně.

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - MOL Vidi FC 0:2

25.10.2018 21:00

Góly: 12. Szabolcs Huszti, 45. Stopira

Jeden z nejpřekvapivějších výsledků 3. kola základních skupin Evropské ligy se zrodil v Soluni, kde maďarský mistr z Videotonu naprosto zaskočil řecký PAOK a z jeho půdy si odvezl nesmírně cennou výhru 2:0. Výrazně tak oživil své naděje na postup mezi dvaatřicítku nejlepších v EL. Naopak domácí výběr nedokázal navázat na poslední vysokou výhru v Bělorusku s místním Borisovem (4:1) a v probíhajícím ročníku teprve podruhé prohrál.

MOL Vidi se bodově dotáhl jak na PAOK, tak i na BATE, navíc se posunul na třetí místo ve skupině se skóre 2:3. Utkání nebylo příliš bohaté na vyložené příležitosti, hosté svého protivníka dokonale zaskočili hned v prvním poločase a díky skvělé defenzívě mu téměř nic nedovolili. Do překvapivého vedení se dostali z ojedinělé akce již po necelé čtvrthodině, kdy se prosadil velezkušený záložník Szabolcs Huszti.

Již pětatřicetiletý matador využil skvělého důrazu Francouze Nega na pravé straně pokutového území, když po obrovské chybě obránce Varely a následné zpětné přihrávce téměř od pomezní čáry usměrnil balón lehkou tečí ze tří metrů kolem šokovaného brankáře Paschalakise. Domácí se snažili okamžitě odpovědět, jenomže kvůli hlubokému obrannému valu protivníka to zkoušeli hlavně z větší distance a jejich střely příliš nebezpečné nebyly.

Naopak v samém závěru úvodního dějství utrpěli další nečekanou ránu. Vedení mírného outsidera čtvrtečního střetnutí navýšil Stopira. Třicetiletý rodák z Kapverd si po fantasticky zahraném rohovém kopu Husztiho z levé strany seběhl ke vzdálenější tyči a prudkou hlavičkou usměrnil míč přímo k bližší konstrukci, Paschalakis se nestačil včas přesunout a i přes lehký dotek nezabránil balónu v cestě do sítě.

Řecký klub se po změně stran snažil udělat změny, a hrál mnohem přímočařeji, jenomže své ovoce to nepřineslo. Hosté byli mohutně povzbuzeni dvoubrankovým náskokem, taktické pokyny plnili do puntíku a gólman Kovácsik byl prakticky bez práce. Naopak sami mohli přidat třetí gól v 86. minutě. Po rychlém přečíslení se v samostatném úniku zjevil rychlonohý Hodžić, avšak tváří v tvář nepřekonal brilantně zasahujícího Paschalakise.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC (ENG)33005:19
2.PAOK Soluň (GRE)31024:43
3.MOL Vidi FC (HUN)31022:33
4.BATE Borisov (BLR)31024:73

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (35)

Přidat komentář
Mastný Chobot

Emeryho win ratio 84,6% Ďakujeme ďakujeme

Reagovat
Counter

Blbé je, že nepotrvá dlouho a půjde to už jen dolů

Reagovat
smazaný uživatel

AC - Betis - do pi.. prosim uz vyhodte Gattusa lebo to co dnes muzstvo predvadzalo bolo este horsie ako v zapase s Interom. Toto nebolo hodne ani prvej tal. ligy Hraci mali uplne na haku. Fuj sa mi chce z nich zvracat! take Ac mozem zvysoka ochcat !

Reagovat
Phillipinho

Absolutne nechapu proc PSG pustili Lo Celsa. Dneska absolutne brutalni vykon. Opce 25 mega je uplne zadarmo za takovyho hrace, ktery se navic bude dale zlepsovat.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Lo Ceso ma prekvapil technikou a skvelym prehladom s finalnou prihravkou. To by som sa cudoval, ak by Betis nezaplatil tych 25 milionov. To su drobne.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Ze strany PSG slušná charita.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Leverkusen, Leverkusen... Pokiaľ Herrlich prehrá i cez víkend, tak podľa mňa už definitívne pôjde.

Reagovat
Kily

půjde hned, prý už mluvili s Hasenhüttlem

Reagovat
Rudnevs

To, že pôjde hneď, je samozrejme tiež možné. Hasenhüttl to ale asi nebude, ten im dal košom.

Reagovat
Pipo123

Paráda, výhru v OM som nečakal, no mohli sme im dať viac gólov, tá ich obrana bola hrozná, FORZA SS

Reagovat
Israha

Inzaghi si z Garcii udělal trhací kalendář, především. Vynikající taktická příprava, přetavená v odpovídající výkon na hřišti. Na druhé straně pouze individuální záblesky, které trenér absolutně nezvládl spojit do funkčního celku.

Reagovat
Israha

Začínám být čím dál víc pro odchod Garcii z Marseille. Dokázal sice ten klub mentálně pozvednout z marasmu, vtisknout tam jakous takous bojovnou mentalitu a vytvořit pozitivní klima, a za to zaslouží uznání...ale ten tým prostě není tak dobrý, aby na jeho koučování stačil jen motivátor a dobrý psycholog. Musí přijít taktik, stratég s jasnou herní vizí, co poskládá ze solidních individualit koherentní celek - to totiž Garcia nezvládá a dnes proti Laziu, kde to Inzaghi naopak provádí skvěle, se to už poněkolikáté v sezoně projevilo. Ten rozdíl byl propastný...zatímco každý laziálský míč letěl ke svému adresátovi, každý volný prostor byl vyplněn hráčem, každý pronikající hráč byl zdvojen; tak z opačného úhlu pohledu to prostě bylo o náhodě a občasné dobré práci jednotlivců, ale systém nikde. Pak to ve výsledku vypadalo, že se potkaly týmy s kvalitativním rozdílem třídy, přitom papírově šlo o zápas dvou srovnatelných soupeřů. Pak jsou tu ty podivné přístupy ke skladbě základních sestav a (letos) ještě podivnější volba posil (těch 30 mega, co vyplázli za to duo tragédů ze Salzburgu, nechápu doteď)...negativa už převažují nad pozitivy.

Reagovat
Gedofrey

Začínám si pochvalovat, že jsem si pustil radši Jablonec Po loňsku je to tvrdý dopad do reality. Snad odchod Garcii

Reagovat
Pyroman

Mám dojem že se nedávno psalo něco o prodloužení smlouvy. Takový Jardim by pro vás byl perfektní, ale pochybuju že na odvolání Garcii dojde, pořád má ještě imunitu za tu slušnou loňskou sezónu.

Reagovat
Israha

Nejdřív na konci sezony, pokud se neudělají LM nebo poháry obecně. Jinak asi ne...

Reagovat
Svatej

Chci LoftusČíka na ty fotce

Reagovat
smazaný uživatel

Co to tam ten Ruben včeea předváděl

Reagovat
Shevchenko

Kde je ten Conte?

Reagovat
smazaný uživatel

Děkujeme Trnavo

Reagovat
Free_player

Welbeck to je děsná držka ....

Reagovat
kiciN

Chtel bych videt ten tvuj kureci ksicht

Reagovat
Mastný Chobot

on má černošskú len farbu pleti a nos, inak je úplný beloch

Reagovat
smazaný uživatel

vypadá jako rooney

Reagovat
Ferguson6

však vyzerá jak staršia verzia toho černocha zo Stranger Things

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lacko_Boh

kurva to kto bucha na KAVE rukou do stola? unbelievable. Typek s kundou, ani sa nehadali niiic, pohodicka piatocek a minimalne tak 20 ran narafali. unbelievable. Stolu nic, stol v pohode, otras mozgu ma.

Reagovat
Counter

Damn right, tohle vůbec neunderstanduju.

Reagovat
Lacko_Boh

asi z nej bol nervozny. SDE. :) Ale uz je dobre, uz odisli.

Reagovat
Counter

Asi se zalekli, když tě viděli se zaťatou pěstí a jiskrou v oku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jak niekde v krčme, že...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele