Evropská liga - souhrn pátých zápasů skupinové fáze

29.11.2018, 18:46, aktualizováno 29.11.2018, 22:57
Komentáře a souhrny
Slavia odjíždí bez bodu z Bordeaux a o postup bude na závěr skupinových bojů hrát se Zenitem Petrohrad, který už má vyřazovací fázi zajištěnou. Naopak Jablonec měl již dopředu jasno, že o postup hrát nemůže, navíc s Rennes stejně padl. Vyjma Salzburgu zůstávají stoprocentní Frankfurt a Chelsea...
Skupina A

FC Curych - AEK Larnaka 1:2

29.11.2018 18:55

Góly: 74. Salim Khelifi - 38. Apostolos Giannou, 85. Ivan Tričkovski

Curych překvapivě podlehl Larnace, přesto může slavit postup do další fáze soutěže. Druhý gól dostali domácí až v 85. minutě.

Curych byl jasným favoritem zápasu s Larnakou, ve skupině A sahal po prvním místu, nyní má ale úlohu o poznání sníženou. Po prohře 1:2 se nachází s devíti body na druhém místě, o bod za prvním Leverkusenem. Třetí Larnaca má pouhých pět bodů a před Curych už se tedy nedostane.

Zápas byl poměrně nudný a kromě třech gólů jsme neviděli žádnou vyloženou šanci. Oba týmy však hrály velmi tvrdě a ruský rozhodčí Eskov musel rozdat celkem osm žlutých karet. V prvním poločase jsme na první stěžejní okamžik čekali až do 38. minuty.

Z pravé strany centroval do pokutového území domácích Acorán a po teči, kterou má na svědomí Giannou se míč dostal až za záda gólmana Brechera. Do konce prvního poločasu už se nic zásadního nestalo a do kabin se šlo za překvapivého stavu - 1:0 pro kyperský tým.

A druhý poločas pokračoval v téměř nulovém tempu, stejné jako probíhal ten první. V 74. minutě zahrával Curych přímý volný kop zpoza vápna, k němuž se postavil Salim Khelifi, jenž přestřelil zeď a trefil se přímo do levého horního rohu Tonovy branky. Vyrovnáno.

Šanci Curychu na nějaké body však v 85. minutě odmítl Tričkovski. Rohový kop hostů zahrával Joan Tomás a míč si našel cestu až k Ivanovi Tričkovskimu, jenž se s míčem otočil a elegantně zakončil přímo ke vzdálenější tyči.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Ludogorec Razgrad 1:1

29.11.2018 18:55

Góly: 85. Mitchell Weiser - 69. Marcelinho

Leverkusen pouze remizoval s Ludogorcem Razgrad, přesto si zajistil postup do šestnáctifinále Evropské ligy. To bulharský Ludogorec už postoupit nemůže.

Německý Bayer Leverkusen zachraňoval remízu až v 85. minutě, kdy se trefil Weiser. Leverkusen si zajistil postup do jarní části Evropské ligy, ještě však musí v posledním zápase s Larnakou zabojovat o první místo ve skupině A. Ludogorec naopak s jistotou nedosáhne výš než na třetí místo.

V prvním poločase jsme byli svědky jediné vyložené šance a ta patřila hostům. Ve 30. minutě se dostal k míči v bezprostřední vzdálenosti brankáře Özcana hostující Joao Paulo a prudce vystřelil skákající míč směrem na svatyni domácích, nakonec však pouze přestřelil. Do kabin se tedy k poločasové přestávce šlo za bezbrankového stavu.

V 59. minutě si svou první šanci vypracoval také Leverkusen. Z větší dálky se odhodlal ke střele Leon Bailey, míč však na poslední chvíli dokázal vyrazit brankář hostů Renan, jenž pochází - trochu netypicky na svou pozici - z Brazílie. Z této jihoamerické země bylo celkem šest hráčů základní sestavy Ludogorce.

A o deset minut později dal Ludogorec Razgrad gól. V 69. minutě se do samostatného úniku dostal hostující Marcelinho, jenž přišel o přibližně šest minut dříve do hry z lavičky. Marcelinho doběhl až před brankáře Özcana a s ledovým klidem zakončil do odkryté části brány. 0:1.

Inkasovaný gól Leverkusen probudil a od této chvíle vyvíjeli domácí obrovský tlak, Ludogorec však všemi možnými silami bránil a pro domácí tedy nebylo jednoduché propracovat se do koncovky. Až v 85. minutě byla tato bulharská (nebo brazilská) hradba prolomena.

Po přímém volném kopu z levé strany míč propadl až na pravou stranu k Mitchellu Weiserovi, který střílel z úhlu a brankář Renan udělal obrovskou chybu, protože si s největší pravděpodobností myslel, že míč určitě nemíří mezi tři tyče. Mýlil se, za míčem ani nešel a ten tak zaplul přímo do prázdné brány.

Obrovská chyba gólmana Ludogorce tedy bulharský celek stála nejen dva body, ale především ztrátu naděje na postup do jarní části druhé nejprestižnější Evropské soutěže. Leverkusen je naopak s deseti body na prvním místě tabulky, o bod před švýcarským Curychem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)531111:810
2.FC Curych (SUI)53026:59
3.AEK Larnaka (CYP)51225:75
4.Ludogorec Razgrad (BUL)50324:63
Skupina B

Red Bull Salzburg - RB Lipsko 1:0

29.11.2018 18:55

Góly: 74. Fredrik Gulbrandsen

Salzburg doma zvládl úlohu favorita a stejně jako v předchozích čtyřech utkáních si poradil i v pátém. Jediným gólem utkání rozhodl o jeho úspěchu Fredrik Gulbrandsen. Lipsko naopak padá až na třetí příčku skupiny a v posledním utkání ho čeká hodně náročná práce.

Domácí Salzburg letos v Evropské lize skoro nemá konkurenci a zvládá skupinové boje s naprostým přehledem. Favoritem byl i dnes a od prvních minut nastoupily opory jako Lainer, Samassékou, Dabbur nebo Gulbrandsen. Hosté vyslali na trávník Brumu, Cunhu, Wernera nebo Orbana s Laimerem.

První větší šanci musel likvidovat hostující brankář Yvon Mvogo v šesté minutě, když jeho obránci nezasáhli a nechali Junuzoviće zakončovat z dvaceti metrů. Hostující útočník Bruma pak v blízkosti vlastního pokutového území fauloval Wolffa, načež domácí zahrávali přímý volný kop. Zlatko Junuzović ho ale poslal ve velmi nadějné pozici jen nad břevno brány Mvoga!

Po dvaceti minutách našel Dabbur perfektní přihrávkou za hostující obranu nabíhajícího Gulbrandsena, který si míč ještě lépe zpracoval. Pak ale nezvládl zakončení a brankář Mvogo byl opět za hvězdu. Na opačné straně pálil po vlastní individuální akci Bruma, jehož rána směřovala vysoko nad bránu. Pár minut před koncem první půle Junuzović ještě zakončoval nepovedenou akci domácích mimo.

Ve 44. minutě Ramalho ztratil míč kousek před vlastním pokutovým územím a jeho chyby spěchal využít Timo Werner. Mladý útočník sice postupoval prakticky sám na brankáře Walkeho, jenže technickou střelou minul tyč! Krátce po změně stran postupoval do zajímavé šance Ulmer, jenže na poslední chvíli se mu do cesty postavil Upamecano.

Po hodině hry se Junuzović dostal k dalšímu rohovému kopu a tentokrát jej poslal ukázkově na hlavu Gulbrandsena. Ten však zakončení pod tlakem nezvládl podle svých představ a poslal míč jen vysoko nad bránu! Stejná situace se opakovala také na druhé straně, když na centr Brumy naskakoval urostlý obránce Upamecano.

Patnáct minut před koncem utkání se tlak domácích stupňoval, ale mohli zahrozit hosté. Bruma se dostal ve vápně až k zakončení, ale i když jeho rána před Walkem skočila, brankář Salzburgu stihl zakročit. A o pouhou minutu později domácí trestali. Junuzović uvolnil Ulmera, ten utekl po křídle a krásnou nahrávkou našel osamoceného Fredrika Gulbrandsena - 1:0 pro domácí.

V podstatě tato branka ukončila utkání. Hosté totiž nenašli sílu vzdorovat a Salzburg se velmi dobře bránil. Brankář Walke musel zasahovat po ráně útočníka Tima Wernera, která mířila přesně pod břevno, ale svou roli dobře zvládl. Na konci utkání ještě obráncům utekl Hannes Wolf a předložil míč na japonského útočníka Takumiho Minamina, který poslal míč hlavou těsně vedle.

Více informací k zápasu

Rosenborg BK - Celtic FC 0:1

29.11.2018 18:55

Góly: 42. Scott Sinclair

Skotský Celtic vykradl Trondheim a domácí Rosenborg zůstal bez bodů. Postaral se o to Scott Sinclair trefou krátce před koncem první půle. Celtic se díky tomu posunul na druhé místo, zatímco Lipsko po porážce sklouzlo až na třetí příčku.

Celtic byl od prvních minut mnohem aktivnějším týmem a brzy se mohl dostat do vedení. Zkušený útočník Scott Sinclair se pokusil o první zajímavější ránu, jenže brankář André Hansen byl připravený a míč chytil. O pár minut později se na Hansenovu bránu valila další lavina. Kieran Tierney napřáhl zpoza šestnáctky ke střele, která byla tečována. I kvůli tomu minula o vlásek tyč.

Později Celtic spustil rychlou kombinační hru, díky níž se balon dostal až k Tomu Rogićovi Zkušený záložník na nic nečekal a rychlým švihem ji poslal vstříc brankáři Hansenovi. Ten musel rychle na zem a jen díky své rychlosti se k tyči dostal včas, aby míč vyrazil! Obránci Hansenovi dnes moc nepomáhali a uniknout nechali také Jamese Forresta. Ten pálil sice z úhlu, ale jeho štiplavá rána pod břevno brankáři Hansenovi nadělala hodně starostí.

Ke konci první půle si hosté vytvořili souvislejší tlak a sevřeli domácího soupeře před jeho vápnem. A to se jim nakonec vyplatilo. Ve 42. minutě totiž James Forrest dostal dostatek prostoru i času na povedený centr z kraje vápna. Na něj si naběhl Scott Sinclair, který přesnou hlavičkou pokořil do té doby perfektního brankáře Hansena - 1:0.

Skotský celek byl po zásluze odměněn za svou aktivitu, ale dobře věděl, že nemůže polevit. I proto byl stále u míče a nebezpečně kombinoval. Scott Sinclair se uprostřed šestnáctky dostal ke střele z otočky po přihrávce z levé strany, jenže do rány mu skočil obětavý obránce Vegar Eggen Hedenstad. Norský celek neměl dnes tak úplně svůj den a na jeho rozehrávce to bylo hodně znát.

Množství nepřesností naopak vyhovovalo Celticu, který by se za tohoto stavu dostal na druhou příčku. S obranou domácího týmu si pohrál Tom Rogić, ale když měl ideální šanci na střelu, promrhal ji nepovedenou nahrávkou na obsazeného spoluhráče! Další Rogićova střela už zaměstnala pohotového brankáře Hansena, jenž dokázal míč nakonec zkrotit. V nastavení se Hansen opět vyznamenal a domácí těsně padli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)550015:515
2.Celtic FC (SCO)53025:69
3.RB Lipsko (GER)52038:76
4.Rosenborg BK (NOR)50053:130
Skupina C

Zenit Petrohrad - FC Kodaň 1:0

29.11.2018 18:55

Góly: 59. Róbert Mak

Zenit Petrohrad na domácí půdě zvládl náročné utkání a houževnatou návštěvu z Kodaně porazil. Jediným gólem o tom rozhodl slovenský univerzál Róbert Mak, díky jehož trefě Zenit definitivně postupuje do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy!

V Petrohradě jsme se dočkali souboje tří Slováků hrajících na opačných pólech hřiště. V domácím dresu nastoupil od první minuty Róbert Mak, jehož protivníky v dresu hostující Kodaně se stali Ján Greguš a mladý talent Denis Vavro. Ten si dnes musel dávat pozor především na Driussiho s Dzjubou, kteří pro obranu Kodaně představovali největší riziko.

Právě Dzjuba se dostal k zajímavému míči už v šesté minutě, jenže ho zradilo špatné zpracování. Zenit byl v prvních minutách mnohem aktivnějším týmem a jen díky pozorné obraně Kodaň neinkasovala. Jako v případě zákroku Ankersena na probíhajícího Maka, jehož zkušený obránce zablokoval. Ataky domácího týmu často z hloubi pole rozjížděl Argentinec Leandro Paredes, jehož rozhled na hřišti dodával Zenitu převahu.

První půle se poměrně loudala a nedělo se na trávníku nic, co by promrzlé fanoušky alespoň trochu rozpálilo. Kodaň se do útočení příliš často nedostávala a hrála spíše na jistotu. Leandro Paredes pak prošel s míčem na polovinu soupeře, kde ho však zradila přihrávka. Zeca na opačné straně našel N‘Doyeho, který si sice poradil i s prvním obráncem, ale střela už mu podle představ nevyšla.

Slovo, které by vystihovalo první poločas, bylo "opatrný". Krátce po změně stran se už poněkolikáté hnal do vápna Artjom Dzjuba, se kterým měli obránci hostí pořádné trable. Dzjuba se tlačil do pokutového území, jenže hned na jeho hranici si předkopl míč daleko od nohy, takže zakončit nedokázal.

O chvíli později Driussi odcentroval z levé strany do pokutového území, jenže jeho zajímavá a technicky parádní nabídka nezastihla nikoho ze spoluhráčů. Zenitu to ale zase tak moc vadit nemuselo, protože v 59. minutě udeřil. Aktivní Jerochin dostal míč a hromadu prostoru na straně, udělal s míčem několik rychlých kroků a nahrál na Róberta Maka. Slovenské křídlo se trefilo po zemi parádně a otevřelo skóre utkání!

Po obdrženém gólu se Kodaň samozřejmě vrhla do útoku, aby ještě zdramatizovala vývoj zápasu. Dvacet minut před koncem utkání Artjom Dzjuba vyslal prudkou přihrávku na hranici pokutového území, kam si naběhl mladý talent Sebastián Driussi. Tomu však na poslední chvíli zastoupil cestu obránce Pierre Bengtsson.

Poté si Pieros Sotiriou naběhl na krásnou kolmici do pokutového území, kterou o krok nestihl na hrací ploše! Čtyři minuty před koncem utkání se Dame N'Doye v blízkosti pokutového území opřel do odraženého míče, ale tvrdou ranou po zemi jen těsně minul dobře postavenou tyč!

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Slavia Praha 2:0

29.11.2018 18:55

Góly: 49. Nicolas De Préville, 90+5. Jules Koundé

Slávisté prohráli v předposledním pátém kole skupiny Evropské ligy v Bordeaux 0:2 a zatím nemohou slavit postup. Francouzský klub, v jehož sestavě chyběl český záložník Jaroslav Plašil, poslal v 49. minutě do vedení Nicolas De Previllé a v nastavení přidal pojistku Jules Koundé.

Slavia utrpěla druhou porážku ve skupině a první po devíti soutěžních zápasech. I tak zůstala na druhém místě tabulky o dva body před Kodaní, která podlehla 0:1 v Petrohradu. Červenobílým tak za 14 dní doma stačí k postupu proti ruskému klubu uhrát bod a v případě remízy Kodaně s Bordeaux si mohou dovolit i prohrát.

Na tři roky starý stadion s kapacitou přes 42 tisíc míst dorazilo jen několik tisícovek diváků. Slávističtí fanoušci měli kvůli disciplinárnímu trestu za výtržnosti v Kodani zákaz vstupu, v hledišti však mohli být čestní hosté pražského klubu a dostali se do něj patrně i další příznivci, jelikož bylo v průběhu zápasu často slyšet povzbuzování vršovického týmu.

Do základní sestavy Slavie se po měsíci vrátil útočník Matoušek. Bordeaux o víkendu přivítá ve francouzské lize Paris St. Germain a trenér Bedouet udělal oproti poslednímu duelu hned sedm změn v zahajovací jedenáctce. Jen na lavičce Girondins zůstal Čech Plašil.

Slávisté příliš nezachytili vstup do utkání a v prvních 30 minutách měli navrch domácí, kteří si za tu dobu vytvořili více šancí než při zářijové porážce 0:1 v úvodním vzájemném duelu v Edenu.

V sedmé minutě Youssoufovu střelu z přímého kopu vyškrábl hostující brankář Kolář. V 27. minutě měli Pražané štěstí, že Corneliusovi chyběl před odkrytou brankou k míči krok a poté Youssoufův volej vyrazil Kolář.

Až poté zahrozili i slávisté. Zřejmě nejaktivnější hostující hráč Stoch však nejprve pálil nad a pak po centru na zadní tyč jeho pokus zablokoval skluzem obránce.

Čtyři minuty po přestávce otevřel dvanáctý celek francouzské ligy skóre. Kalu rozehrál přímý kop po zemi, míč nečekaně prošel vápnem až k De Prévillemu a ten křížnou střelou k zadní tyči překonal Koláře.

Hostující kouč Trpišovský poslal na trávník Olayinku místo Matouška. Pražané po hodině hry trochu přidali a v 68. minutě hlavičkoval Souček kousek vedle. V 79. minutě měl největší šanci hostů střídající Sýkora, jehož střelu v ideální pozici zablokoval obránce.

Na druhé straně v 83. minutě ještě udržel při Sankharého gólové šanci slávistické naděje brankář Kolář. Bordeaux přidalo pojistku až v páté minutě nastavení, kdy nejprve Karamoh po kličce brankáři trefil tyč, ale poté už se prosadil Koundé. Pražané ve Francii inkasovali více branek než v celém předchozím průběhu skupiny.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)53206:311
2.Slavia Praha (CZE)52122:37
3.FC Kodaň (DEN)51223:45
4.Girondins Bordeaux (FRA)51135:64
Skupina D

RSC Anderlecht - Spartak Trnava 0:0

29.11.2018 18:55

Góly: -

Spartak Trnava remizoval v zápase piateho kola D-skupiny Európskej ligy na pôde Anderlechtu Brusel bez gólov 0:0.

Zverenci trénera Látala napriek dobrému výsledku a zisku cenného bodu z horúcej pôdy stratili šancu na postup do 16-finále. V ňom sa predstavia Dinamo Záhreb a Fenerbahce Istanbul. Domáci aj hostia nastúpili v improvizovaných zostavách. Spartak potreboval víťazstvo a súčasne pomoc od Dinama Záhreb v súboji s Fenerbahce. Po vyrovnanom úvode sa k lepším pozíciám začali dostávať hráči Anderlechtu; lopty za obranu hostia zakaždým "prečítali". Spartakovcov hnalo vpred asi 700 verných fanúšikov. V prvom polčase prevládala bojovnosť. V 17. minúte Saief na ľavej strane obišiel ležérneho Čanturišviliho, prenikol do šestnástky, a jeho prízemnú strelu Chudý chytil. V 25. minúte mieril mimo Kayembe. Slovenský majster mohol skórovať v 32. minúte. Po prihrávke Jirku brankár Didillon vyrazil Bakošovu strelu zblízka. V 40. minúte to skúšal Dauda a Chudý zbadal loptu v poslednej chvíli. Tá sa odrazila od pravej žrde.

V druhom dejstve držal Anderlecht loptu, ale nemal veľké šance. Spartak hral svoju defenzívnu hru a robil to dobre. Nebezpečný závar v 58. minúte pred Chudého bránkou vyriešili obetavé zákroky Spartakovcov. V 64. minúte prešiel Appiah cez troch hráčov, no jeho krížna strela nemierila do priestoru brány. Po rohu nepresne vystrelil Tóth. V 76. minúte si Morioka zasekol dvoch obrancov, ale Chudý predviedol veľmi dobrý zákrok a gólu zabránil. Anderlecht trikrát striedal. Bod v Burseli je pekný výsledok, žiaľ, na postup nestačí. "Máme bod, vychádzali sme z defenzívy, dobre sme bránili, čo bol predpoklad úspechu, aj keď tam nejaké náznaky boli. Ale máme bod, dokopy štyri a sme spokojní. Chceme ešte nejaké body a tešíme sa na Fenerbahce, bude to taká naša rozlúčka s úspešným polrokom," povedal po dueli tréner Radoslav Látal.

"V Európe mám jednu, či dve šance za zápas a buď sa to podarí alebo nie. V Trnave mi to veľmi nejde. Škoda tej šance, mohli sme vyhrať. Bol som veľmi dlho mimo, mal som zdravotné problémy a som veľmi rád, že som bol opäť na ihrisku a mal som šancu pomôcť tímu," pridal postreh útočník Marek Bakoš. "Do zápasu sme išli s tým, že chceme hrať poctivú defenzívu a myslím si, že sa nám to podarilo. Chalani dreli a súpera sme nepúšťali do šancí. V druhom polčase tam jedna taká bola, ale podľa mňa to bola lopta, ktorú som musel chytiť," zrekapituloval gólman Martin Chudý. Spartak sa s premiérovou účasťou v skupinovej fáze európskeho pohára číslo dva rozlúči vo štvrtok trinásteho decembra o 21:00 v domácom súboji s tureckým tímom.

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - Dinamo Záhřeb 0:0

29.11.2018 18:55

Góly: -

Ačkoli záhřebský klub poprvé v základních skupinách Evropské ligy nebodoval naplno a istanbulský tým poprvé nezvítězil před vlastními fanoušky, mohla se obě mužstva ve finále radoval z konečné bezgólové remízy. Fenerbahce si totiž s definitivou zajistilo postup do jarních bojů ze druhého místa a Dinamo si rezervovalo prvenství v tabulce.

Hosté potřebovali uhrát v turecké metropoli aspoň bod, aby před posledním kolem, v němž přivítají Anderlecht, nemohli být předstiženi na první příčce. Domácí nemuseli v tomhle zápase vyloženě triumfovat, k tomu, aby se však udrželi ve skupině za Dinamem, museli doufat, že Trnava nevyhraje v Bruselu. A to se stalo, Spartak hrál rovněž bez branek.

V prvním dějství Fenerbahce drželo více míč na svých kopačkách, každopádně pravidelně se do nějakých větších šancí nepropracovávalo. Dění na hrací ploše bylo obecně vyrovnané, celkem bylo vyprodukováno deset střel na obou stranách, nicméně pouze tři mířily na bránu. Tu první vyslal v 10. minutě Gavranovic, domácí gólman Tekin ovšem zasáhl.

V 18. minutě vypálil mezi tři tyče také domácí defenzivní záložník Jaílson, avšak ani on výrazněji neohrozil soupeřova brankáře Livakoviče. Po půlhodině hry vyzkoušel svou levačku Ademi, na Tekina si však nepřišel, a turecký celek o tři minuty později mohl protivníkovi zatopit díky Freyovi, jenže jeho hlavička byla doslova prachbídná.

Švýcarský forvard ve službách Sari Kanaryalar se devět minut po obrátce už přece jenom objevil v o dost slušnější příležitosti, hlavičkoval z hranice brankového území, jeho prudký pokus ale skončil pouze mimo. Ani druhý poločas jinak nepřinesl nějakou záživnou ofenzivní podívanou. Oba týmy jako by se prostě předem spokojily s konečnou plichtou.

V poslední čtvrthodině hry mohlo nakonec strhnout vítězství na svou stranu Dinamo, a to díky dvěma vytvořeným příležitostem. Gojakovi se dokonce v 75. minutě podařilo rozvlnit síť, jenže rozhodčí Schörgenhofer jeho přesný zásah neuznal za regulérní. V 86. minutě by blízko skórování taktéž Stojanovič, trefil však jen brankovou konstrukci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dinamo Záhřeb (CRO)541011:313
2.Fenerbahçe SK (TUR)52217:68
3.Spartak Trnava (SVK)51133:74
4.RSC Anderlecht (BEL)50232:72
Skupina E

Qarabağ Ağdam - Sporting CP 1:6

29.11.2018 18:55

Góly: 14. Abdellah Zoubir - 5. Bas Dost (pen.), 20. Bruno Fernandes, 33. Nani, 65. Abdoulay Diaby, 75. Bruno Fernandes, 81. Abdoulay Diaby

Fotbalisté Sportingu potvrdili úlohu favorita na půdě ázerbájdžánského Karabachu, ovšem takový příděl jistě nikdo nečekal. Portugalský výběr totiž uštědřil svému čtvrtečnímu soupeři obrovský debakl v poměru 6:1 a zajistil si postup do jarní fáze EL z druhého místa. Na vedoucí Arsenal má totiž manko tří bodů a nemůže ho předskočit kvůli horší bilanci ve vzájemných zápasech. Domácí prozatím klesli na poslední čtvrté místo se třemi body.

K zachování naděje potřebovali v tomto duelu naplno bodovat, jenomže jejich jinak pevná defenzíva byla po celý zápas naprosto v rozkladu. V závěrečném klání na půdě anglického Arsenalu budou bojovat na dálku o třetí místo s Vorsklou a kvůli horšímu skóre potřebují získat více bodů než ukrajinský výběr. Ve čtvrtečním utkání narušil jejich plány okamžik již ze 4. minuty, kdy lisabonský klub zahrával pokutový kop.

Ten český rozhodčí Ardeleanu nařídil za strčení Rzeźniczaka do kanonýra Base Dosta, po právu udělil žlutou kartu a míč si postavil právě faulovaný Dost. Devětadvacetiletý nizozemský snajpr nezaváhal a snadno zamířil doprostřed branky do protipohybu gólmana Halldórssona. Neuběhlo ani deset minut a Karabach srovnal zásluhou Abdellaha Zoubira, jenž po pasu z pravé strany a zpětné hlavičce od Guerriera propálil z osmi metrů bezmocného brankáře Ribeira.

CP si vzal zpět ztracené vedení ve 20. minutě. Nahrávku Wendela zužitkoval Bruno Fernandes, zkusil štěstí z dobrých pětadvaceti metrů a jeho skákavý pokus zapadl přesně k pravé konstrukci. O třináct minut později předvedl parádní sólo středem hřiště hned kolem trojice bránících hráčů Nani a vystřelil z blízkosti pokutové značky, chytrou placírkou nachytal na švestkách všechny včetně překvapeného Halldórssona - 1:3.

Druhý poločas začal v opatrnějším duchu, pak ale hosté znovu rozehráli ofenzivní rošádu. V 65. minutě využil obrovské hrubky hlavičkujícího Guerriera rozběhnutý Abdoulaye Diaby, kličkou obešel Halldórssona a z hranice pokutového území uklidil míč do odkryté sítě - 1:4. Za dalších deset minut podruhé skóroval Fernandes prudkou ranou levačkou k bližší tyči a bylo to o čtyři trefy, gólový účet uzavřel v 81. minutě Diaby chytrou střelou z první a taktéž zaznamenal svou druhou branku v tomto střetnutí.

Více informací k zápasu

Vorskla Poltava - Arsenal FC 0:3

29.11.2018 18:55

Góly: 10. Emile Smith Rowe, 27. Aaron Ramsey (pen.), 41. Joseph Willock

Ani s postupem v kapse a poslepovanou sestavou plnou mladíčků z klubové akademie londýnský Arsenal v Evropské lize nezaváhal a odváží si z Ukrajiny suverénní vítězství 3:0 proti Vorskle Poltava. Utkání, jež bylo na poslední chvíli přesunuto z Poltavy do Kyjeva, se sice odehrávalo za tuhého mrazu s teplotami sahajícími až k minus deseti stupňům, ovšem hosté se s nepříznivými podmínkami popasovali náramně a o svém triufmu rozhodli již v úvodních minutách.

Lze jen spekulovat, nakolik hráčům Vorskly ublížilo rozhodnutí UEFA pouze pár dní zpátky, že vzhledem ke konfliktní situaci mezi Ukrajinou a Ruskem utkání neodehrají na domácí půdě, nýbrž na kyjevském olympijském stadionu. Až šest hodin před stanoveným výkopem bylo teprve jasné, že k utkání skutečně dojde, ovšem svěřenci Unaie Emeryho se žádnou z uvedených komplikací nenechali rozhodit.

Španělský manažer vsadil podobně jako Arséne Wenger v pohárových soutěžích na řadu mladičkých talentů, doplněných o pár zkušených harcovníků typu Čech, Ramsey či Lichtsteiner. Svého prvního soutěžního startu v dresu Kanonýrů se dočkal třeba útočník Eddie Nketiah, jehož doplňovali další odchovanci Smith Rowe či Willock.

Vorskla do utkání vstoupila nadějně a podrobila branku Petra Čecha několika slibnými střeleckými pokusy, ovšem po deseti minutách hry šli do vedení hosté. Povedená kombinace Ramseyho s Nketiahem vyústila ve velkou šanci Emila Smithe Rowa, jenž zachoval chladnou hlavu a s přehledem napálil míč do odkryté brány rovnou pod břevno. Nedlouho poté si aktivní Ramsey vybojoval výhodu pokutového kopu, který následně také sám proměnil, a parádní tečku za povedeným výkonem Kanonýrů v první půli udělal Joe Willock, jehož skrytá rána placírkou na zadní tyč nechala vzpomenout na klubovou legendu Thierryho Henryho.

Ani po změně stran nadšené mládí Arsenalu v ukrajinském mrazu nepolevovalo s aktivitou a Smith Rowe dokonce z tečovaného Lichtsteinerova centru vstřelil i čtvrtý zásah večera, avšak radost mu vzápětí zhatil zdvižený praporek čárového rozhodčího. V závěru pak dostalo šanci nastoupit ke kariérnímu debutu i trio z juniorky Medley, Gilmour a Sako a Arsenal si před severolondýnským derby odbyl povedený výjezd, který navzdory neúčasti největších hvězd opanoval 3:0 a má již před posledním zápasem doma s Karabachem i jistotu prvního místa ve skupině, a tedy výhodnější pozici pro první kolo vyřazovací fáze.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)541011:213
2.Sporting CP (POR)531110:310
3.Vorskla Poltava (UKR)51044:103
4.Qarabağ Ağdam (AZE)51042:123
Skupina F

AC Milán - F91 Dudelange 5:2

29.11.2018 18:55

Góly: 21. Patrick Cutrone, 66. Stélvio (vl.), 70. Hakan Çalhanoğlu, 77. Tom Schnell (vl.), 80. Fabio Borini - 39. Dominik Stolz, 49. David Turpel

AC Milán potvrdil na San Siru úlohu favorita proti lucemburskému outsiderovi z Dudelange, ovšem na tříbodovém zisku se pořádně natrápil. Vítězství 5:2 sice vypadá na první pohled jednoznačně, jenže domácí ještě v 65. minutě prohrávali 1:2. Pak ale přepnuli na vyšší obrátky a soupeře dostali na kolena hned čtyřmi brankami během pouhých čtrnácti minut. Výraznou měrou se přiblížili k postupu do jarní fáze EL, vyhráno však ještě nemají.

V tuto chvíli jim patří druhá pozice s deseti body, díky výhře španělského Betisu nad Olympiakosem (1:0) si za čtrnáct dní v Řecku mohou dovolit prohrát o jednu branku, v případě dvou a více vstřelených gólů mohou padnout i o dvě trefy. Boj o první místo se příliš reálný nezdá, neboť klub ze Sevilly by musel zaváhat v Dudelange. A to pravděpodobné opravdu není, neboť lucemburský mistr je beznadějně poslední s nulovým bodovým ziskem a s hrozivým skóre 3:16.

První zajímavější moment se odehrál po dvaceti minutách, kdy Higuaín posunul míč na Patricka Cutroneho, jenž z otočky vypálil po zemi a brankáři Bonnefoiemu nešťastně propadl míč do sítě. Nicméně vedení italského giganta nevydrželo příliš dlouho, ve 39. minutě vyrovnal stav Dominik Stolz. K osmadvacetiletému německému záložníkovi propadl míč po rohovém kopu z levé strany a ten ho následně nekompromisně napálil do levé šibenice.

Domácí zažili šok necelých pět minut po přestávce, kdy otočil vývoj David Turpel. K němu se odrazil balón na pravou stranu šestnáctky, následná křižná rána zapadla k levé konstrukci a brankář Reina se po ni natahoval marně. Hosté se poté zatáhli do hlubokého obranného bloku a na tuto taktiku doplatili. Obrovský favorit čtvrtečního utkání srovnal v 66. minutě, kdy po pasu Hakana Çalhanoğlua z levého křídla tečoval míč smolně k zadní tyči hlavičkující Stélvio.

Za další čtyři minuty domácí podruhé vedli. Çalhanoğlu po neúspěšném průniku Higuaína vypálil šajtlí z dvaadvaceti metrů a jeho kroucený pokus zaplachtil do branky kolem Bonnefoie. Necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem přišel třetí nešťastný okamžik pro Dudelange, to když si přímý volný kop z levé strany srazil pod vlastní břevno Tom Schnell - 4:2. V 80. minutě stvrdil výhru AC dorážející Fabio Borini, který po teči Çalhanoğlua do horní tyčky propálil zblízka zoufalého Bonnefoie.

Více informací k zápasu

Real Betis - Olympiakos Pireus 1:0

29.11.2018 18:55

Góly: 39. Sergio Canales

Real Betis dokázal na Estadio Benito Villamarín porazit řecký Olympiakos a je na nejlepší cestě ovládnout celou skupinu. Postup už má jistý, zatímco Olympiakos bude prožívat nervy až do posledního kola.

Fanoušci domácích Béticos se těšili na to, co předvedou jejich miláčci, kterým Evropská liga očividně sedí. A nudit se tedy rozhodně nemohli. Už v 6. minutě se po sprintu sesunul ve vápně hostí k zemi mladý talent Tonny Sanabria, ale sudí jeho minimální kontakt s Omarem Elabdellaouim neposoudil jako nedovolený. Olympiakos ukazoval, že dnes nepřijel jen bránit, ale že mu není cizí ani útočení.

To potvrdil třeba mladý Ghaňan Mady Camara, který svižnou ranou protáhl brankáře Joela Roblese. Real Betis ale byl jasně lepším týmem a v 17. minutě mohl jít do vedení. Pape Abou Cissé totiž ve vápně fauloval a tentokrát sudí už na značku penalty ukázal. K míči se postavil zkušený kanonýr Sergio León, jenže nechal vyniknout brankáře Josého Sá. A to dokonce dvakrát, protože ho nepřekonal ani z dorážky!

Pak se zběsilé tempo utkání trochu uklidnilo, i když to možná byla taktika domácích. Ve 39. minutě totiž Sanabria načasoval perfektní nahrávku do vápna, míče se chopil Sergio Canales a stihl ještě vypálit. Balon poslal přesně k tyči a brankář Sá nestačil zasáhnout!

Krátce před koncem první půle zakončoval povedenou akci hostí Konstantinos Fortunis, který však mnoho štěstí neměl - jeho zakončení totiž z brankové čáry vyrazil Mandi! Gólu se chtěl dočkat také Antonio Sanabria, který k tomu měl hodně blízko v 59. minutě. Jeho tvrdou ránu po sprintu do vápna však Sá vyrazil jen do břevna!

Real Betis hrál velmi efektivně a kontroloval utkání, aniž by byl hostujícím týmem nějak výrazně vyrušen. Zajímavou šanci pak spálil křídelník Cristian Tello, jehož zakončení šlo těsně vedle. Poslední šanci utkání si připsal na své konto hostující tým, který dnes potřeboval bodovat. Obránce Jagoš Vuković pálil rychle zpoza vápna, ale pouze vysoko nad branku střeženou brankářem Joelem Roblesem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Betis (ESP)53207:211
2.AC Milán (ITA)531111:610
3.Olympiakos Pireus (GRE)52128:57
4.F91 Dudelange (LUX)50053:160
Skupina G

Rangers FC - Villarreal CF 0:0

29.11.2018 21:00

Góly: -

Slavný Ibrox Park v Glasgow branku nenabídl a po vzájemné remíze Rangers s Villarrealem zůstává situace ve skupině G nadále hodně zamotaná. Šanci na postup totiž mají všechny týmy. Skotové předvedli proti favoritovi týmový výkon a nezlomilo je ani vyloučení Candeiase ze závěru prvního poločasu.

Španělský celek byl po celou dobu zápasu o něco aktivnější, jenže svojí převahu nedokázal gólově vyjádřit a nepomohla mu ani hra v početní převaze, která trvala celý druhý poločas. Rangers předvedli bojovný výkon a před posledním zápasem jsou stále ve hře o postup.

Rangers měli proti Villarrealu i patřičné štěstí, Žlutá ponorka totiž dokázala zahodit velké příležitosti. Tu první po půlhodině hry zlikvidoval brankář McGregor, který vychytal samostatný únik Ekambiho, jen krátce po nepřesné voleji Connora Goldsona. Hvězdou zápasu byl ale Allan McGregor, před koncem poločasu si vychutnal Ekambiho i po druhé a výtečným zákrokem udržel stav 0:0. Rangers si utkání výrazně zkomplikovali těsně před odchodem do šaten, když Candeias udeřil do obličeje Cáserese a od sudího viděl už druhou žlutou kartu.

Oslabeným Rangers nezbývalo nic jiného, než se pokusit týmovým duchem snahu Villarrealu eliminovat. Žlutá ponorka se přes bojovné Skoty opravdu těžce prosazovala a čtvrthodinu před koncem jí pořádně vyděsil neuznaný gól Glenna Middletona, který na malém vápně zakončoval už v ofsajdu. Rangers pak vystrčili růžky ještě jednou po ráně Laffertyho, kterou Fernández vyrazil na rohový kop. Villarreal se překvapivě na nic nezmohl, přesilovku nevyužil a z Glasgow si veze jen bod.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - Rapid Vídeň 1:2

29.11.2018 16:50

Góly: 20. Zé Luís - 80. Mert Müldür, 90+1. Philipp Schobesberger

Moskevský Spartak překvapivě prohrál s Rapidem Vídeň a ve vyrovnané skupině G spadl na poslední místo. Rozdíl mezi prvním a posledním týmem skupiny přitom činí pouhé dva body.

Naopak podceňovaný Rapid Vídeň posunul zisk třech bodů na první místo tabulky, kde se nyní nachází se sedmi body. O bod méně má Villarreal, o další bod méně pak skotští Rangers. Tato dvojice však ještě svůj zápas pátého kola základních skupin odehraje.

Spartak Moskva je s pěti body na posledním místě a vzhledem k tomu, že poslední zápas skupiny odehraje na půdě Villarrealu, to bude mít s postupem do jarní části soutěže velmi těžké. Ale teď už k samotnému zápasu.

Jak bylo již řečeno, favoritem utkání Spartaku s Rapidem byli jednoznačně domácí, kteří mohli těžit především z výhody domácího prostředí. Do první velké šance se dostal moskevský klub již v 10. minutě. Tehdy obdržel Melgarejo přihrávku uvnitř vápna a z první střílel pouze těsně vedle.

Nastolený trend pokračoval a Spartak Moskva dominoval začátku utkání. Ve 20. minutě domácí Melgarejo nahrával kolmo na rozběhnutého Zé Luíse, jenž s míčem došel až do pokutového území hostů a následně míč trefil přímo mezi nohy brankáře Strebingera. Domácí tedy vedli 1:0.

První poločas byl dohrán v klidu a mužstva se do kabin k poločasové přestávce odebrala za stavu 1:0 pro domácí. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl vývoj utkání ve druhé půli změnit a přesto k něčemu takovému došlo.

V 53. minutě se po standardní situaci domácích dostal v mele před Hanniho, jenž střílel do prázdné brány, ale na brankové čáře míč dokázal vykopnout vídeňský Barać. Jednalo se na dlouhou dobu o poslední šanci, kterou jsme viděli.

Další důležitý moment totiž přišel až v 80. minutě. Z rohového kopu centroval do pokutového území domácích Philipp Schobesberger a míč si našel hlavou Mert Muldur, který ho líbivým způsobem posunul přímo k levé tyči.

A senzační obrat, který Rapid může posunout do jarní části Evropské ligy, tým dokonal v nastaveném čase druhé půle. Domácí úplně přestali bránit a k míči se tváří v tvář brankáři Rebrovovi dostal Schobesberger, jenž ho elegantně přehodil a vstřelil vítězný gól zápasu. Domácí fanoušci hráče po zápase vybučelil

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)514010:57
2.Rapid Vídeň (AUT)52125:97
3.Rangers FC (SCO)51318:76
4.Spartak Moskva (RUS)51228:105
Skupina H

Eintracht Frankfurt - Olympique Marseille 4:0

29.11.2018 21:00

Góly: 1. Luka Jović, 17. Luiz Gustavo (vl.), 62. Bouna Sarr (vl.), 67. Luka Jović

Frankfurt deklasoval Marseille a skupinu H vyhraje. Znovu zářil srbský talent Luka Jović.

Frankfurtský Eintracht zažívá v Evropské lize skvělou jízdu. Zatím v ní neztratil ani bod a navíc dostal pouze čtyři góly v pěti zápasech, přičemž patnáct jich vstřelil. Výhra 4:0 nad francouzským Marseille to pouze umocňuje.

Frankfurt šel do vedení již ve 2. minutě zápasu, když po rohovém kopu střílel Gačinović a míč se od brankáře Peleho odrazil k Lukovi Jovićovi, který vystřelil přímo do odkryté části brány Marseille. A další gól domácí přidali hned o čtvrt hodiny později.

V 17. minutě se stalo něco, co v profeionálním fotbale uvidíte pouze zřídkakdy. Hostující Luis Gustavo dával malou domů na brankáře Peleho, který však vůbec nevystihl směr této přihrávky a míč nakonec skončil v bráně Marseille! 2:0 pro domácí.

Prvnímu poločasu Frankfurt zcela dominoval a gólů mohlo padnout mnohem více než pouze dva. Během poločasové přestávky všichni řešili především kiks brankáře Peleho ze 17. minuty. Gólman hostů totiž za míčem spíše klusal, než sprintoval.

To s dalším gólem už Pele nemohl dělat vůbec nic. V 63. minutě centroval z pravé strany před bránu hostů Danny da Costa a míč na malém vápně tečoval Bouna Sarr a ten se nakonec odrazil přímo mezi tři tyče. Z gólu však Sarr příliš radosti neměl, byl totiž vlastní. 3:0.

Poslední gól zápasu přidal Frankfurt v 67. minutě, o vlastní gól už se však nejednalo. Po centru Hallera do pokutového území Marseille vzduchem si míč našel Luka Jović a pouhým přiťuknutím ho usměrnil za záda brankáře Peleho. Jović vstřelil svůj pátý gól v Evropské lize a je tak jejím nejlepším střelcem.

Frankfurt se nachází s patnácti body na prvním místě a Marseille počítá po dalším zcela katastrofálním výkonu další prohru a s jedním bodem se krčí na posledním místě tabulky skupiny H.

Více informací k zápasu

Apollon Limassol - SS Lazio 2:0

29.11.2018 21:00

Góly: 31. David Faupala, 82. Saša Marković

Lazio už s postupem v kapse prohrálo na kyperské půdě 0:2 a v tabulce před posledním kolem skončí na druhém místě. Apollonu vystříleli první tři body Faupala a Marković. Nutno podotknout, že výhra Apollonu byla zcela zasloužená.

Simone Inzaghi nepřivezl na Kypr ty největší opory v čele s Cirem Immobilem, cílem bylo šetřit kádr na víkendový zápas a tak dostali prostor jiní. Pozměněná sestava ale Inzaghiho hodně zklamala, Lazio si za celý zápas nepřipsalo ani jednu střelu na branku!

Oproti tomu domácí neměli co ztratit, naopak. V první šanci se sice ocitli Biancocelesti, jenomže Valon Beriša nasměroval svůj pokus jen vedle tyčky. Utkání mělo do té doby pomalejší tempo, přesto přesně po půlhodině hry přišla nádherná branka domácího celku. David Faupala si počkal na vysoký centr a uvnitř vápna si střihl parádní nůžky a náhradnímu brankáři Protovi nedal šanci. Lazio se nějakou dobu nemohlo vzpamatovat a z prvního poločasu odcházelo s nepříznivým výsledkem.

Italský celek nehrál dobře ani po změně stran. Apollon se v podstatě bez problému bránil a co je zarážející, brankář Vale nemusel řešit jedinou vážnější situaci před svojí brankou. Biancocelesti skutečně za celých 90.minut ani jednou na kyperskou branku nevystřelili. Obrovský úspěch Apollonu pak pečetil osm minut před koncem Saša Marković, který potrestal povedený brejk dorážkou do prázdné branky. Inzaghiho svěřenci, byť v pozměněné sestavě, předvedli ostudný výkon a na Kypru prohráli zcela zaslouženě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Eintracht Frankfurt (GER)550015:415
2.SS Lazio (ITA)53028:99
3.Apollon Limassol (CYP)51137:94
4.Olympique Marseille (FRA)50145:131
Skupina I

Sarpsborg 08 FF - Beşiktaş JK 2:3

29.11.2018 21:00

Góly: 1. Rashad Muhammed, 6. Tobias Heintz - 62. Jeremain Lens, 66. Vágner Love, 90. Jeremain Lens

Sarpsborg měl rozehraný zápas s Besiktasem velmi dobře. Ještě zhruba půlhodinu před koncem totiž vedl o dvě branky, nakonec ovšem nevytěžil ani bod. Turecký celek předvedl parádní obrat, předskočil svého soupeře v tabulce a postup do jarní fáze Evropské ligy má před posledním kolem ve svých rukou. Domácí klesli na příčku třetí.

Norský tým mohl udělat výrazný krok k proklouznutí do play-off, notně ovšem pokazil poslední třetinu zápasu. I po téhle kruté porážce ovšem stále může usilovat o první dvě pozice ve skupině. Pokud v posledním klání porazí venku Genk, minimálně druhý jistojistě skončí. Besiktasi naopak v posledním utkání bude stačit uhrát s Malmö aspoň plichtu.

Svěřenci trenéra Geira Bakkeho vstoupili do prvního poločasu doslova famózně. Už po pár sekundách hry nasměroval Heintz přihrávku za obranu na nabíhajícího si Muhammeda, ten obešel vyběhnuvšího brankáře Kariuse, jenž se dostal až za hranici pokutového území, a následně francouzský forvard zakončoval do úplně prázdné brány.

Uběhlo jen dalších pět minut a Sarpsborg přidal další přesný zásah. Znovu přitom neměl Karius úplně čisté svědomí při tomto inkasovaném gólu. Lund Nielsen předal ve středu pole míč na Heintze, ten si všiml, že německý muž v rukavicích je poměrně daleko od své brankové čáry, a z dobrých pětatřiceti metrů ho nádherně přeloboval.

Domácí byli i nadále při chuti, ještě v první patnáctiminutovce se ocitli v dobrých šancích Muhammed, jenže ten trestuhodně minul bránu, a pak také Heintz s Halvorsenem, jejich hlavičkové pokusy ale vychytal Karius. Hosté se začali vzpamatovávat opravdu až po změně stran. Do 62. minuty mělo mužstvo ze severu Evropy střetnutí pod kontrolou.

V téhle minutě došlo ke snížení, které vlilo hráčům Besiktase novou krev do žil. Ljajič za šestnáctkou přiťukl balón Lensovi, jenž svou výstavní střelu usměrnil ke vzdálenější tyčce. A o čtyři minuty později bylo dokonce vyrovnáno, neboť po milimetrovém centru z pravé strany od Lense skóroval Vágner Love, jenž byl po svém střídání na hřišti teprve chvilku.

Lens byl v tomhle důležitém mači jednoznačně tou nejklíčovější postavou pro Kara Kartallar. A k jednomu vstřelenému gólu a jedné asistenci si na své konto připsal také rozhodující branku v 90. minutě. Özyakup poslal dlouhý nákop dopředu, nizozemský forvard nelenil a spěchal za ním, a ačkoli byl nepříjemně atakován, krásným obloučkem zacílil do sítě.

Více informací k zápasu

Malmö FF - KRC Genk 2:2

29.11.2018 21:00

Góly: 65. Oscar Lewicki, 67. Marcus Antonsson - 42. Alejandro Pozuelo, 53. Joseph Paintsil

Švédské Malmö sice smazalo dvoubrankovou ztrátu proti belgickému Genku a vybojovalo cennou remízu 2:2, ovšem vzhledem k druhému výsledku mezi norským Sarpsborgem a tureckým Besiktasem (2:3) se jeho cesta do jarní fáze EL výrazně zkomplikovala. FF se momentálně nachází na třetí pozici se šesti body, a pokud chce mezi dvaatřicítku nejlepších, tak potřebuje ve svém posledním duelu zvítězit v Istanbulu.

Belgický Genk naopak odmítl šanci na jarní část a nerozhodný výsledek mu žádnou jistotu nedal. Na závěr proti Sarpsborgu potřebuje získat bod, k první příčce bude nejspíše nutné vítězství. KRC měl v prvním poločase mírně navrch a úvodní větší možnost si vypracoval po necelé čtvrthodině hry. Trossard obdržel po ose hřiště kolmici do běhu, zbavil se bránícího protihráče, pak ale mířil z mírného úhlu z osmi metrů do připravené náruče brankáře Dahlina.

Hosté se dostali do vedení tři minuty před poločasovou přestávkou. Po chybě ve středu hrací plochy stačil Trossard přistrčit míč na levou stranu pokutového území pro volného Alejandra Pozuela, jenž z nevýhodné pozice geniálně přeloboval mírně vyběhnutého Dahlina. Osm minut po změně stran se o vítězi čtvrtečního klání zdálo být rozhodnuto, to když se Joseph Paintsil po přesně načasované nahrávce od Pozuela zjevil sám před Dahlinem.

Svou střelu rozhodně neuspěchal a míč uklidil do dolního levého rohu. Domácí hnáni skvělými fanoušky se však nevzdali a zhruba po hodině hry přebírali iniciativu. V 63. minutě ještě neslavil úspěch Christiansen, když byl na poslední chvíli zablokován, ale za další dvě minuty již přeci jen snížil Oscar Lewicki. Šestadvacetiletý záložník s polskými kořeny obdržel zpětnou nahrávku od Marcuse Antonssona a z voleje trefil vzdálenější šibenici.

Třetí celek právě skončené švédské ligy byl polit živou vodou. Neuběhlo totiž ani 120 sekund a o vyrovnání se postaral Antonsson. Těsně předtím nevyužil rychlý brejk hostující Ndongala a svým lobem ze stoprocentní pozice minul branku, pak na druhé straně při přečíslení dva na jednoho oslovil Rieks právě volného Antonssona a ten i přes zásah gólmana Vukoviče skóroval. Ve zbývajícím průběhu se již nic nepřihodilo, remíza nevyhovuje ani jednomu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KRC Genk (BEL)522110:88
2.Beşiktaş JK (TUR)52129:107
3.Malmö FF (SWE)51316:66
4.Sarpsborg 08 FF (NOR)51228:95
Skupina J

Standard Lutych - Sevilla FC 1:0

29.11.2018 21:00

Góly: 62. Moussa Djenepo

Standard Lutych překvapivě vyhrál nad Sevillou a oživil tak šanci na postup do jarní části Evropské ligy. Sevilla dohrávala v deseti kvůli dvěma žlutým kartám, které dostal Sarabia během čtyř minut.

Favoritem zápasu v Lutychu byla španělská Sevilla, před kterou však stály dvě překážky. První z nich byla zemi. Teplota v Belgii totiž narozdíl od slunného Španělska dosahovala pouhých osmi stupňů a to hráče mohlo rozhodit. Druhým klíčovým faktorem mohl být fakt, že Sevilla odehrála svůj poslední ligový zápas v neděli a Lutych už v sobotu. Belgický tým měl tedy více času na regeneraci.

I přes znatelnou únavu a těžkou adaptaci na prostředí si první velkou šanci vypracovali právě hosté, za které nastoupil v základní sestavě český brankář Tomáš Vaclík. Ve 27. minutě si míč v pokutovém území našel Vázquez, jeho nadějná střela však skončila pouze na tyči.

Následně jsme byli dlouhou dobu svědky nudné hry, k vidění nebyly žádné šance ani průniky. Až v 63. minutě se do své první velké šance v zápase dostal domácí Standard. Moussa Djenepo se s míčem dostal až na hranici pokutového území, kde si narazil s Gonzalesem a po následném převzetí míče zakončil za Vaclíkova záda. Gól byl uznán, podle dostupných záběrů stál však Djenepo v době poslední přihrávky v ofsajdu.

V 69. minutě navíc bezohledně fauloval Sarabia a německý sudí Siebert mu bez váhání udělil druhou žlutou a následně červenou kartu. Šance Sevilly na zisk nějakých bodů byly tedy rázem o poznání menší.

Zápas skončil překvapivou výhrou domácích, kteří mají nyní devět bodů a nachází se na třetím místě skupiny J. Stejně bodů má však také Sevilla, která ale může těžit z lepšího gólového rozdílu. Na prvním místě je s dvanácti body ruský Krasnodar, poslední Akhisar Belediye pak nemá ani bod.

Více informací k zápasu

FK Krasnodar - Akhisar Belediyespor 2:1

29.11.2018 18:55

Góly: 48. Jurij Gazinskij, 57. Ari Ferreira - 24. Serginho

Nebyl to vůbec snadný úkol, jaký se dal přepokládat před samotným začátkem tohoto střetnutí. Akhisarspor rozhodně nedovedl v Krasnodaru špatnou práci a působil mu potíže. Svěřenci trenéra Olega Fomenka, jenž na lavičce tentokráte koučoval bez svého parťáka Murada Musajeva, však ve finále zvládli tenhle důležitý duel.

Musajev se nemohl zúčastnit přímého dění na hřišti, neboť se nedávno stal otcem, i bez jeho přítomnosti ale Krasnodar získal své čtvrté vítězství v základních skupinách Evropské ligy. Hosté, kteří už po čtyřech odehraných kolech nemohli promluvit do bojů o postup, neodehráli nijak tragickou partii, pořád ovšem mají na svém kontě nula získaných bodů.

Konečný poločasový výsledek byl bezpochyby hodně překvapivý. Domácí totiž byli v tomhle souboji předem považováni za jasného favorita, jako by ale soupeře v úvodu zkrátka podcenil. Přitom když v 6. minutě Wamberto napřáhl ze slušné vzdálenosti a svou pumelicí pořádně prověřil gólmana Lukače, očekávalo se, že první branka přijde na řadu brzy.

Na tu se nakonec čekalo do 24. minuty, málokdo ovšem očekával, že by se jí mohl dočkat právě Akhisarspor. Vural rozehrál rohový kop prudkým centrem do šestnáctky, kde si na bližší tyči naskočil hlavičkující Hélder Barbosa, prodloužil balón těsně za sebe, a sbíhající si Serginho ho usměrnil nechytatelně podél pouze přihlížejícího brankáře Safonova.

Krasnodarští Býci byli tímhle inkasovaným gólem evidentně zaskočeni. A v podstatě na nepříznivý stav nějakým způsobem zareagovali až sedm minut před obrátkou. To nejprve Wamberto znovu nevyzrál na Lukače, Stockij byl následně tím, kdo se k míči prosadil, avšak k jeho smůle trefil pouze brankovou konstrukci hostující brány.

Ruský celek musel po změně stran zabrat. Rozhodně mohl být spokojený se vstupem do druhého poločasu, neboť se mu podařilo srovnat. Wamberto podnikl výpad po pravé straně, následně přistrčil balón do pokutového území k Petrovovi, jehož jemný oblouček doplachtil na hlavu Gazinského, a ten nekompromisně zamířil pod břevno.

K rozhodujícímu okamžiku tohoto utkání došlo v 57. minutě. Wamberto přihrál do středu pole na Ariho, jenž z hranice vápna vymyslel velmi lišácké zakončení. Chytrým a táhlým lobem totiž překonal vyběhnuvšího Lukače, který mohl jen bezmocně přihlížet, jak mu míč plachtí do sítě. Vedení se pak domácím podařilo udržet až do konce.

V 77. minutě mohl definitivně zpečetit klíčovou výhru Ignatěv, avšak Lukač tentokráte proti jeho střele včas zasáhl. Mužstvo z Akhisaru mohlo ještě zápas zdramatizovat a dosáhnout na senzační rezultát, Ayik střílel v 84. minutě z voleje z poměrně krkolomné pozice, přesto vyprodukoval poměrně slušný pokus, leč kýžený a chtěný prostor netrefil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Krasnodar (RUS)54018:512
2.Sevilla FC (ESP)530215:69
3.Standard Lutych (BEL)53027:99
4.Akhisar Belediyespor (TUR)50054:140
Skupina K

FK Jablonec - Stade Rennes 0:1

29.11.2018 21:00

Góly: 55. Clément Grenier

Jablonec v 5. kole Evropské ligy prohrál doma s Rennes a zakončí skupinu K na posledním místě. Severočeši měli více šancí, ale Martin Doležal trefil jen břevno. Další šance pochytal český gólman francouzského celku Tomáš Koubek. V 55. minutě se na druhé straně prosadil Clément Grenier a udržel Rennes v boji o postup, k němuž potřebuje v posledním kole porazit Astanu.

Jablonec už před utkáním přišel o naději na postup, jelikož druhý zápas skupiny v Astaně vyhrálo Dynamo Kyjev a zajistilo si postup. Český celek tak už mohl hrát jen o třetí místo, jenže slabou produktivitou se připravil i o něj.

V mrazivém počasí trvalo hráčům několik minut, než se zahřáli do provozní teploty. Rychleji se to povedlo domácím, kteří po 25 minutách začali hodně zlobit francouzskou obranu. Nejprve byl zablokován Hovorka, následně po Kubistově centru nevyužil slibnou pozici Doležal a hlavou dobře netrefil míč.

O chvíli později měl Doležal další tutovku, když se po jeho souboji s dvěma obránci odrazil míč ke Kubistovi na malé vápno. Ten se střelou ale váhal, a tak se do míče opřel sám Doležal, trefil však jen břevno. Vzápětí přišel roh, po němž hlavičkoval Lischka, ale brankář Koubek dobrým zákrokem uhájil branku francouzského celku.

Rennes potřebovalo k udržení postupových nadějí vyhrát, a tak po změně stran přidalo. A v 55. minutě bylo odměněno. Po centru zleva se k míči dostal Sarr, přistrčil ho Grenierovi a ten z hranice vápna trefil ideálně šibenici. Brankář Hrubý byl proti jeho umístěné střele bez šancí.

Jablonec se snažil s výsledkem něco udělat, vytvořil si tlak, ale proti dobře fungující soupeřově obraně se dostával spíše jen k náznakům. Po Holešově tečované střele musel zasáhnout Koubek stejně jako předtím po Kubistově hlavičce.

Aktivní Kubista prověřil Koubka i pět minut před koncem, reprezentační gólman ale jeho pokus pod břevno vyrazil. V poslední minutě ještě udržel pro Jablonec naději brankář Hrubý, kterého v jasné šanci neprostřelil Hunou. V nastavení toho mohl využít Chramosta, ale z úhlu Koubka neprostřelil a Rennes tak těsné vítězství uhájilo.

Více informací k zápasu

FC Astana - Dynamo Kyjev 0:1

29.11.2018 16:50

Góly: 29. Benjamin Verbič

Ukrajinské Dynamo Kyjev prokázalo skvělou produktivitu na umělé trávě v Astaně a domácímu výběru uštědřilo hodně nečekanou porážku v poměru 1:0. Ve skupinové fázi potřetí vyhrálo a už teď je jasné, že skončí na první pozic. V závěrečném duelu proti Jablonci mu tedy o nic nepůjde. Naopak český výběr definitivně přišel o naději na jarní fázi EL a bude hrát pouze o čest, ve večerním duelu s Rennes mu určitě bude fandit kazašský výběr.

Ten totiž potřebuje k jistotě postupu prohru nebo remízu francouzského rivala, v opačném případě by musel na závěr bodovat právě v Rennes. Momentálně má na kontě osm bodů a je stále druhý, vyhráno však zdaleka nemá. Ukrajinského velikána přestřílel v divokém poměru 22:5, jenomže naprosto selhával v koncovce. Naopak hosté zužitkovali jednu ze dvou svých střel mezi tři tyče a domů si tak odvážejí rozhodující tři body.

První větší možnost se zrodila již po sedmi minutách hry, kdy po prudké přihrávce Tomasova z pravé strany vyrážel brankář Bojko míč jednoruč před sebe a dorážející Majevski ho nasměroval v pádu z hranice pokutového území vedle levé tyče. Dynamo se poprvé ozvalo po necelé půl hodině hry a hned se radovalo z gólu. Postaral se o něj pětadvacetiletý slovinský záložník Benjamin Verbič, jenž využil elegantního přistrčení patičkou od Cygankova.

Vzápětí si posunul balón dopředu a placírkou po zemi obstřelil marně se natahujícího gólmana Eriče, míč zapadl přesně ke vzdálenější konstrukci. Tři minuty před poločasovou přestávkou měl na kopačce srovnání Murtazajev, ale před poloprázdnou brankou trestuhodně promáchl. Astana po změně stran ještě více přitlačila a soupeře doslova uzavřela na vlastní polovině. V 55. minutě to zkusil z hranice šestnáctky Tomasov a Bojko ukryl balón v rukavicích.

Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem podruhé selhal ve vyložené možnosti Murtazajev, když se sice po centru od Rukaviny zbavil bránícího Kędziory, jenže pak prudce hlavičkoval mimo. Největší a zároveň poslední šance na srovnání byla k vidění v 81. minutě. Parádní táhla rána Rukaviny z dvaadvaceti metrů se odrazila od břevna přímo ke střídajícímu Šomkovi, jenž byl nabídnutou příležitosti zaskočen a horní tyčku zbrkle přestřelil. Kyjev se ve zbývajícím průběhu bez potíží ubránil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dynamo Kyjev (UKR)532010:611
2.FC Astana (KAZ)52217:58
3.Stade Rennes (FRA)52035:86
4.FK Jablonec (CZE)50235:82
Skupina L

Chelsea FC - PAOK Soluň 4:0

29.11.2018 21:00

Góly: 27. Olivier Giroud, 37. Olivier Giroud, 60. Callum Hudson-Odoi, 78. Álvaro Morata

Chelsea rozdrtila soluňský PAOK a zajistila si postup z prvního místa skupiny L. PAOK má velmi špatný gólový rozdíl a do další fáze soutěže už se naopak s největší pravděpodobností nepodívá.

Favoritem zápasu byli pochopitelně domácí a ti svou dominanci potvrzovali hned od úvodního hvizdu. Již v 7. minutě jim navíc snažení hodně usnadnil Evgen Chačeridi jenž zmařil faulem zjevnou gólovou příležitost domácích a rozhodčí Tohver mu bez váhání udělil červenou kartu. Hosté šli tedy do deseti.

Početní výhody využila Chelsea poprvé ve 27. minutě, když se míč přes Pedra dostal k osamocenému Giroudovi, jenž střílel ke vzdálenější tyči a gólman PAOKu Paschalakis byl bez šance. O necelých deset minut později přidal Giroud i svůj druhý gól v zápase.

Tentokrát se prosadil po centru Fábregase do pokutového území hostů z první, přičemž v tomto případě střílel k bližší tyči. Do konce poločasu se již nic zásadního nestalo a do druhého poločasu mužstva nastoupila za stavu 2:0.

V 60. minutě přidala Chelsea svůj třetí gól a trefil se teprve osmnáctiletý Callum Hudson-Odoi, který vstřelil svůj pátý soutěžní gól za Chelsea, ale předchozí čtyři byly "pouze" v nižší EFL Trophy, kde týmy z Premier League většinou nasazují své rezervy. Hudson-Odoi došel s míčem sám až do vápna a následně líbivě vystřelil, přičemž síť skoro protrhl.

Poslední hřebík do rakve PAOKu Soluň zatloukl v 78. minutě šestadvacetiletý Španěl Morata, který si naskočil na centr Hudson-Odoie a míč hlavou usměrnil přímo pod sebe k bližší tyči. Brankář Paschalkis měl navíc ztížený výhled jedním ze svých obránců a téměř vůbec tedy nezakročil.

Chelsea je po pěti kolech bez ztráty bodu s patnácti body na prvním místě a skupinu L už s jistotou vyhraje. PAOK má naopak pouze tři body a příštím zápasem s BATE Borisov se s Evropskou ligou s největší pravděpodobností rozloučí.

Více informací k zápasu

BATE Borisov - MOL Vidi FC 2:0

29.11.2018 18:55

Góly: 22. Mikalaj Sihnevič, 85. Mirko Ivanić

BATE zvítězil podruhé v rámci základních skupin Evropské ligy, navázal na zářijový tříbodový výsledek ze Székesfehérváru a MOL Vidi zase skolil o dvě branky. Pokud běloruský celek získá v posledním kole stejný počet bodů jako jeho aktuální soupeř, udrží se na druhé příčce. Bude mít totiž výhodu lepších vzájemných zápasů.

Pro klub z Borisova bylo tohle utkání nesmírně důležité. Kdyby Vidi neporazil, musel by v posledním klání skolit venku PAOK, a ani v takovém případě by nemusel postoupit. Hosté i nadále mohou usilovat o druhou pozici v tabulce, čeká je však na závěr pořádně náročná zkouška. Před vlastními fanoušky totiž přivítají slavnou Chelsea.

Pakliže v posledních týdnech působilo družstvo kouče Marka Nikoliče velmi dobře v obraně, v minulých pěti utkáních obdrželo jen jeden gól, pak v mrazivé Minské oblasti jednoduše nesplnilo svoje očekávání. Větším problémem však tentokráte byla ofenzíva. Vždyť za celých devadesát minut vyprodukovalo pouze jedinou střelu na bránu.

Oni ani svěřenci trenéra Aljakseja Bahy nepředvedli bůhvíjak oslnivý výkon, přesto svoje šance dokázali proměnit. Do té první se už ve 3. minutě propracoval Signěvič, jehož uvolnil ve středu pole Ivanič, domácí forvard následně z pokutového území tlačil balón na vzdálenější tyčku, nicméně ten pouze orazítkoval vnější hranu brankové konstrukce.

Ve 22. minutě již BATE poprvé gólově udeřil. Stasevič rozehrál rohový kop centrem na bližší tyčku, tam si hostující defenzíva nepohlídala nejlépe Signěviče, a ten v nelehké pozici hlavou z hranice brankového území usměrnil míč do sítě. Vyrovnáno mohlo být ve 40. minutě, nicméně Husztiho pokus z přímého kopu zlikvidoval gólman Ščerbickij.

Ani po obrátce se MOL Vidi nenadechnul k nějakému velkému náporu. Domácí v podstatě pohodlně hlídali svůj nejtěsnější možný náskok a pět minut před koncem definitivně pojistili svou výhru. Skavyš svým pasem vybídl Ivaniče, ten balancoval na hranici ofsajdu, a když vběhl do vápna, propálil tvrdou střelou brankáře Kovácsika.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC (ENG)550010:115
2.BATE Borisov (BLR)52036:86
3.MOL Vidi FC (HUN)52033:56
4.PAOK Soluň (GRE)51044:93

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
poz3n

Někdo, kdo sledoval Milán, jak hrál prosím Simič? Šly góly přes něj, nebo si naopak řekl o další zápasy? Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Mne sa jeho vykon pacil. Netvrdim, ze hral super ale zle to urcite nebolo, podla mna si rekl o dalsi zapasy

Reagovat
Kily

sestřih Sarpsborg - Besiktas hodně zajímavý a výživný

Reagovat
ernyyyy

to byl nářez

Reagovat
Elliasson

Že jo? Ale Eintracht taky nebyl špatný.

Reagovat
stas87

Strasna skoda toho Sarpsborgu. V 12. minute mali vyhravat 4-0 a poslat ciganov do hajzlu. Fakt neskutocne, co nedali, tolko sanci. Besiktas si zachranil prdel v Linzu v 92. minute postupovym golom a zasa maju nehorazne stastie.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele