Evropská liga - preview pátých zápasů skupinové fáze

29.11.2018, 08:40, aktualizováno 29.11.2018, 08:40
Previews
Základní skupiny Evropské ligy mají na programu páté zápasy a po nich bude známa řada postupujících. AC Milán je favoritem souboje s Dudelange, zajímavou podívanou zase slibují souboje Salzburgu s Lipskem nebo Frankfurtu s Marseille...
Skupina A
FC Curych - AEK Larnaka  (čtvrtek 18:55)
Švýcarský Curych je prozatím jedním z největších překvapení dosavadního průběhu základních skupin EL a na evropské scéně letos dokonale zastínil mnohem věhlasnější ligové konkurenty z Bernu i Basileje. Po čtyřech odehraných zápasech má totiž jistotu postupu do jarní fáze, s devíti body je druhý o skóre za německým Leverkusenem a před duem Razgrad - Larnaka si vytvořil nedostižný sedmibodový náskok.

Nyní bude plnit úlohu favorita s kyperským výběrem, jenž sice nepředvádí špatné výkony, ale výsledkově se nijak nepředvedl. Nejprve doma prohrál právě s Curychem nejtěsnějším poměrem 0:1, poté neudržel vedení v Leverkusenu a podlehl mu 2:4. S bulharským Ludogorcem dvakrát remizoval (1:1 a 0:0) a ve zbývajících dvou duelech rozhodně bude chtít alespoň jednou zvítězit. Jenomže také švýcarský klub má o motivaci postaráno.

Kromě souboje o první pozici s Bayerem hraje také o důležité body do koeficientu, neboť Švýcarsko bude mít co dělat, aby se udrželo v elitní patnáctce hodnocení národů a zajistilo si pět účastníků v sezóně 2020/2021. Kromě úspěchu na půdě AEK zvládl vyrovnaný duel s Ludogorcem a přehrál ho taktéž 1:0. O velkou senzaci se postaral s německým favoritem, se kterým prohrával 1:2 a nakonec otočil vývoj ve svůj prospěch na 3:2.

Ani na půdě protivníka neměl daleko k bodovému zisku, o čemž svědčí těsná porážka 0:1. Přitom FC nijak nezáří ve švýcarské lize, o to jsou jeho výsledky na mezinárodní scéně obdivuhodnější. V patnácti utkáních Super League získal pouhých 21 bodů a je až čtvrtý o tři body za druhou Basilejí a na vedoucí Young Boys má manko propastných devatenácti bodů. Také Larnaka je v domácí soutěži čtvrtá, oproti úhlavním konkurentům má dvě utkání k dobru.

V osmi střetnutích vydolovala devatenáct bodů, za lídrem z Apollonu Limassol zaostává o body tři. Naposledy si poradila s mnohonásobným mistrem APOEL Nikósie (1:0). "Jsme moc rádi, že relativně brzy máme klid. Ve hře je první pozice a určitě na ní můžeme dosáhnout. Larnaka je nepříjemný protivník, což nám ukázala v prvním vzájemném měření sil, avšak spokojeni budeme jen se třemi body," uvedl krátce domácí lodivod Ludovic Magnin.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.47 - 4.32
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayer Leverkusen - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 18:55)
Leverkusen po čtyřech kolech splnil svou očekávanou povinnost a proklouzl do jarních bojů Evropské ligy. Ve zbývajících dvou zápasech ho čeká bránění aktuálně vedoucí pozice, o kterou by měl mít zájem také jeho již postupující konkurent z Curychu. Ludogorec bude naopak usilovat o to, aby skončil třetí v tabulce před Larnakou.

V Bayeru zavládla po podzimním působení v evropských pohárech určitě pozitivní nálada. Postup si zajistil v nejrychlejším možném termínu, během čtyř utkání vsítil hned deset branek, má navíc taktéž lepší vzájemné zápasy s Curychem. Akorát defenzíva kolikrát zaskřípala. Přece jenom je celkem sedm inkasovaných branek poměrně vysoké číslo.

Pokud domácí porazí Ludogorec a následně v prosinci rovněž Larnaku, první místo jim nikdo nesebere. "Samozřejmě že teď nebudeme pod takovým tlakem. Na druhou stranu hrajeme za svou čest, rozhodně chceme vyhrát a mí hráči to budou chtít ukázat," říkal trenér Heiko Herrlich. "Vytyčili jsme si jasný cíl, a to triumfovat v téhle skupině."

I vzhledem k náročnosti programu je jasné, že leverkusenský stratég sáhne k několika změnám v sestavě. Přece jenom bude mít v tuhle chvíli přednost Bundesliga, v níž jeho tým okupuje až dvanácté místo. "Varianty mám na stole, ale neprozradím je. Hráči, kteří se na hřišti objeví, tam budou, protože si to plně zaslouží," vysvětloval Herrlich.

Přece však jednu změnu ohlásil předem, a to na postu brankáře. Obvyklou jedničku Lukase Hradeckého nahradí dvojka Ramazan Özcan. "Ludogorec bude chtít asi postavit svůj nejlepší tým. Hodně hráčů bude chtít ukázat, jakou kvalitou disponují na evropské scéně," varoval před možným podceněním Herrlich. "Máme však na soupeře svůj plán."

Razgradský celek prožil jednu z nejhorších sezón na evropském poli během uplynulých několika sezón. Přece jenom si maloval lepší budoucnost. Dosud nezvítězil. "Loni v Evropské lize získal čtyři body proti Hoffenheimu, který dneska hraje Ligu mistrů. Má skvělý tým, ne nadarmo získal sedmkrát v řadě domácí titul," připomínal Herrlich.

V bulharské lize svěřenci trenéra Antoniho Zdravkova okupují první příčku, výrazným náskokem na druhý CSKA Sofia ovšem nedisponují. Jejich forma je jinak v posledních týdnech na požadované úrovni, neprohráli už devětkrát za sebou. Dosud v Evropské lize uhrál Ludogorec jen dvě remízy, v obou případech tomu bylo s Larnakou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.71 - 6.36
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)430110:79
2.FC Curych (SUI)43015:39
3.Ludogorec Razgrad (BUL)40223:52
4.AEK Larnaka (CYP)40223:62
Skupina B
Red Bull Salzburg - RB Lipsko  (čtvrtek 18:55)
Salzburg se utká v zápase dvou týmů silně podporovaných Red Bullem s německým Lipskem. Navzdory dominantnímu postavení v tabulce Evropské ligy jsou podle sázkových kanceláří domácí outsiderem zápasu.

Salzburgu se vstup do letošní sezóny Evropské ligy vydařil na jedničku s hvězdičkou. Dominantní je také v rakouské nejvyšší soutěži, kterou vede o dvanáct bodů před druhým LASK Linz. Tradiční kluby Austria Vídeň a Rapid Vídeň se v tabulce nachází až na pátém, respektive osmém místě.

Kromě Salzburgu a Lipska je ve skupině B Evropské ligy ještě skotský Celtic a norský Rosenborg. Prvním zápasem Salzburgu v základní skupině byl však právě venkovní souboj s Lipskem, jenž Salzburg vyhrál překvapivě 3:2, přičemž do střeleckých statistik se za Salzburg zapsali Dabbur, Haidara a Gulbrandsen a dva góly Lipska dali Laimer a Poulsen.

Právě spojitost Salzburgu a Lipska přes společného majoritního vlastníka přinesla vlnu kritiky z celé Evropy. Salzburg se totiž nachází s dvanácti body na prvním místě a postup už má téměř jistý. Po Lipsku zvítězil nad Celticem i Rosenborgem, který doma i venku pokořil se souhrnným skóre 8:2.

To cesta Lipska za vysněným postupem do jarní části Evropské ligy tak růžová není. Do Evropské ligy vstoupilo výše zmíněnou prohrou s nadcházejícím soupeřem, následně však vyhrálo na půdě Rosenborgu Trondheim 3:1 a doma nad Celticem 2:0, když se trefili Cunha a Bruma. Na začátku listopadu však přišla prohra 1:2 na půdě Celticu a Lipsko bude muset o postup ještě hodně zabojovat. Se šesti body je zatím druhé a potřebuje nutně zvítězit, neboť stejně bodů má i třetí Celtic. I proto se skotský klub bojí, že Salzburg by mohl důležitý zápas spřízněnému Lipsku takzvaně "pustit".

Lipsko je papírově silnější a má větší motivaci vyhrát. Otázkou však zůstává, který tým bude lépe fyzicky připraven, jelikož sezóna už trvá čtvrt roku a evropské poháry v kombinaci s domácími soutěžemi jsou pro mnohé hráče fatální.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.60 - 2.54
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Rosenborg BK - Celtic FC  (čtvrtek 18:55)
Klíčový zápas o postup do jarní fáze Evropské ligy čeká na skotský Celtic, který před třemi týdny oživil svou naději po domácí výhře nad favorizovaným německým Lipskem (2:1) a teď si bude chtít odvézt všechny tři body z půdy norského Rosenborgu. Ten má ještě teoretickou šanci na postup, ovšem vzhledem k tomu, že v dosavadních čtyřech zápasech nezískal ani bod a je beznadějně poslední čtvrtý se skóre 3:12, tak je naděje velmi malá.

Norský celek měl za úkol obhájit titul v lize a jistotu získal dvě kola před koncem, nakonec zvítězil s pětibodovým náskokem na druhé Molde. Naposledy přivítal Bodø/Glimt a rozešel se s ním smírně v poměru 1:1. V základní skupině B se mu však vůbec nedaří. Po prohře v Celtic Parku v poměru 0:1 prohrál doma s Lipskem (1:3) a ve dvojzápase s rakouským gigantem ze Salzburgu inkasoval hned osmkrát (0:3 a 2:5).

Mezi dvaatřicítku nejlepších se podívá jen za shody bláznivých okolností, k tomu by musel dva zbývající protivníky zdolat větším než jednobrankovým rozdílem. Jestliže Lipsko v souběžně hraném střetnutí neprohraje se Salzburgem, tak bude definitivně po nadějích. Trenér Rini Coolen příliš nedoufá, že by jeho svěřenci ještě mohli skončit do druhého místa, rozhodl se tak šetřit svůj ofenzivní klenot Pala Andreho Hellanda.

Na výběr z Trondheimu totiž v neděli čeká finále národního poháru se Strømsgodsetem a to je v tuto chvíli přeci jen důležitější. "Nebude hrát celých 90 minut, více vám neprozradím," řekl Coolen úvodem. "V žádném případě nechceme končit EL bez bodů, fanoušci si od nás zaslouží vidět bojovný výkon. S Celticem očekávám ofenzivnější pojetí, i vzhledem k současné situaci ve skupině je k poražení," dodal Coolen s optimistickými vyhlídkami.

Hosté v posledních týdnech ustálili své výkony v domácí soutěži a vrátili se do čela o dva body před rivala z Rangers, v generálce snadno přehráli Hamilton 3:0. Momentálně mají stejný počet šesti bodů jako Lipsko, výhra by jim výrazně pomohla a přiblížila je k postupu. Kouč Brendan Rodgers již může počítat s uzdraveným Brownem i Rogičem. "Bude to těžké utkání, Rosenborg nebude chtít končit s nulou. My však nemáme na výběr, tři body z norské půdy jsou pro nás životně důležité," vyjádřil se Rodgers s jasným cílem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.51 - 4.35 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Red Bull Salzburg (AUT)440014:512
2.RB Lipsko (GER)42028:66
3.Celtic FC (SCO)42024:66
4.Rosenborg BK (NOR)40043:120
Skupina C
Zenit Petrohrad - FC Kodaň  (čtvrtek 18:55)
FC Kodaň bude zajíždět do Petrohradu k pátému zápasu skupiny C Evropské ligy. Místní Zenit si v případě výhry zajistí postup do jarní části druhé nejprestižnější evropské soutěže.

Zenit Petrohrad vede s osmi body skupinu C, přičemž do soutěže vstoupil remízou v Kodani, kde se za ruský celek trefil Mak a v druhém poločase srovnal na konečných 1:1 Sotiriou. Po remíze v Dánsku Zenit zvítězil 1:0 doma nad pražskou Slavií, když vstřelil jediný gól zápasu Kokorin, jenž do zápasu s Kodaní určitě nezasáhne.

Kokorin totiž na začátku října společně s Pavlem Mamajevem napadl a těžce zranil několik lidí v centru Moskvy a podle informací ruských médií se doposud nachází ve vazbě. Podle zpráv tamní policie mu hrozí až několikaletý trest.

Ale zpět k fotbalu. Ve třetím zápase základní skupiny vyhrál Petrohrad 2:1 nad Bordeaux, ačkoliv prohrával kvůli gólu z 26. minuty. Přibližně pět minut před koncem prvního poločasu srovnal Dzjuba a v 85. minutě vstřelil vítězný gól zápasu Kuzjajev.

Se stejným soupeřem hrál Zenit i na začátku listopadu ve Francii, kde remizoval 1:1, přičemž se za něj trefil Zabolotnyj, jenž je útočníkem, který se propracovává do sestavy Zenitu právě po nuceném odchodu Aleksandara Kokorina. A Zenit má vítěznou náladu, minulou neděli v rámci ruské nejvyšší soutěže vyhrál nad Rostovem 2:0.

A jak je na tom FC Kodaň? Dánskou Superligu vede o tři body před konkurenčním Midtjyllandem, který dokázali v neděli v přímém souboji o první místo porazit 2:1 díky gólům Skova a Greguše. V Evropské lize už je pro dánský celek situace o poznání složitější.

Kodaň je po čtyřech zápasech s pěti body třetí a na druhou Slavii ztrácí dva body. Jak bylo zmíněno výše, v září remizovala Kodaň 1:1 se Zenitem. Následně si přivezla cennou výhru 2:1 z Bordeaux, když se trefili Sotiriou a Skov. Poté však přišla domácí prohra se Slavií Praha a nakonec bezbranková remíza na půdě stejného soupeře.

Domácím v zápase nepomůže zraněný Neto, hosté zase nebudou moci ze stejných důvodů těžit ze služeb českého stopera Michaela Lüftnera. U jedné z opor týmu, útočníka Viktora Fischera, je navíc start po nedávném zranění nejistý.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.65 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Slavia Praha  (čtvrtek 18:55)
Slavia může ve čtvrtek v předposledním pátém kole skupiny C na hřišti Bordeaux oslavit premiérový postup do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. Pražané, jimž patří druhé místo ve čtyřčlenné tabulce, k tomu potřebují na půdě posledního Girondins získat více bodů než Kodaň v druhém utkání v Petrohradu. Zápas ve Francii začne v 18:55.

Slavia má po čtyřech z šesti kol skupiny sedm bodů. Na vedoucí Petrohrad ztrácí bod a před třetí Kodaní drží dvoubodový náskok. Poslední Bordeaux má dosud jen bod. Pokud Pražané neuhrají na stadionu francouzského klubu, jehož dres obléká bývalý český reprezentační záložník Jaroslav Plašil, lepší výsledek než Kodaň v Rusku, rozhodne se stejně jako před rokem až v jejich posledním zápase skupiny s Petrohradem.

Vloni Slavia na závěr podlehla doma Astaně 0:1 a stejně jako při premiérové účasti ve skupině Evropské ligy v sezoně 2009/10 nepostoupila. Dosavadním pohárovým maximem červenobílých je účast v semifinále Poháru UEFA v roce 1996, kdy vypadli právě s Bordeaux po dvou porážkách 0:1.

"Když to vezmu zpětně, tak před začátkem skupiny bychom asi nečekali, že budeme moci postoupit už nyní. Je to blízko, ale zároveň i daleko. Poslední krok bývá vždy nejtěžší. Ale já doufám, že to dobře dopadne. V koutku duše v to všichni doufáme a přáli bychom si to," řekl novinářům obránce Ondřej Kúdela.

"Bylo by to krásné, byla by to bomba. Hlavně kdybychom si už teď zajistili postup, kluky to ještě víc nakopne. Když Kodaň prohraje v Petrohradu, bude nám stačit i remíza. Ale my na remízy nehrajeme, za celý podzim jsme remizovali jen dvakrát. Hrajeme na vítězství," dodal asistent trenéra Zdeněk Houštecký.

V úvodním vzájemném duelu v září v Edenu zvítězila Slavia na startu skupiny nad Bordeaux 1:0. V dalších třech zápasech červenobílí inkasovali jediný gól a spolu s Chelsea mají nejlepší obranu v soutěži. Od precizní defenzivy se chtějí odrazit i v Bordeaux.

"Nechci to zakřiknout, někdy se o tom mluví a pak abychom nedostali nějaký hloupý gól. Ale zatím obrana funguje úplně na 100 procent. Je to vždy základ úspěchu, když nedostanete gól. Chceme zase hrát ten náš fotbal, hodně držet balon a navázat na předchozí výkony," řekl Houštecký, jehož celek devět soutěžních zápasů po sobě neprohrál.

Naopak Bordeaux už sedm utkání nezvítězilo, čtyřikrát za sebou remizovalo a v posledních dvou duelech hrálo bez branek. Dvanáctý celek francouzské ligy má už jen teoretickou naději na postup, a jelikož o víkendu hraje prestižní zápas s Paris St. Germain, je možné, že trenér Eric Bedouet zamíchá sestavou. "První zápas na Slavii nám moc nevyšel. Dovedeme hrát líp, tak snad to v odvetě zvládneme lépe," uvedl Plašil.

Slávisté se musejí v Bordeaux obejít bez fanoušků, kteří mají zákaz vstupu na stadion jako trest za výtržnosti v Kodani. V hledišti budou jen čestní hosté vršovického klubu. "Atmosféra, kterou nám fanoušci vytvořili v Kodani, nám hodně pomohla. Vznikly nějaké nepříjemnosti a musíme se s tím srovnat. Právě tím, že tu teď nebudou, je to takový závazek vůči nim udělat třeba ten postup a pozvat je na Petrohrad," dodal Houštecký.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Palencia, Jovanović, Pablo, Sabaly - Tchouaméni, Lerager, Youssouf - Kalu, Cornelius, De Préville
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček - Stoch, Hušbauer, Traoré, Zmrhal - Olayinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.34 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Zenit Petrohrad (RUS)42205:38
2.Slavia Praha (CZE)42112:17
3.FC Kodaň (DEN)41213:35
4.Girondins Bordeaux (FRA)40133:61
Skupina D
RSC Anderlecht - Spartak Trnava  (čtvrtek 18:55)
Spartak sa v predposlednom zápase skupinovej fázy Európskej ligy predstaví na pôde Anderlechtu Brusel a proti jeho možnému úspechu hovorí snáď všetko.

Trnava prehrala v lige s Nitrou na domácej pôde 2:3 dvomi gólmi v nadstavenom čase a začala sa reálne potápať. Koniec v klube ohlásili tréner, generálny manažér, majiteľ aj prezident. Spartaku v Bruseli budú navyše chýbať skúsený obranca a kapitán Boris Godál a s ním i Kadlec, Čonka, či Rada. Slovenský šampión je matematicky stále v hre o postup do jarného 16-finále. Belgičania môžu poskočiť maximálne už iba o jedno miesto vyššie pred Spartak. "Obaja sme na tom rovnako. Žiaľ, je to tak, ale nevyplakávame. Chystáme sa na zápas proti tradičnému klubu s veľkou históriou. Vieme, že nás v tomto zložení čakajú už len štyri zápasy, ale sme profesionáli a robíme všetko pre to, aby sme ich zvládli. Ostatné veci neriešime," tvrdil na tlačovej konferencii pred zápasom tréner Spartaka Radoslav Látal. On, ako aj generálny manažér Pavel Hoftych po jesennej časti v Trnave končia.

Stredopoliar Erik Grendel bude v Bruseli spokojný s akýmkoľvek ziskom. "Boli by sme radi, keby sme si odtiaľto odviezli aspoň bodík. Náš cieľ je neskončiť v skupine na poslednom mieste. Dúfam, že sa po zápase budeme tešiť z dobre odvedenej práce," povedal. Sám Grendel pre zranenie nehral v predošlom súboji EL na pôde Dinama Záhreb. "Nie je jednoduché nahradiť týchto hráčov. Každý zápas hráme v inom zložení a automatizmy nemáme také vžité. Musíme sa s tým vyrovnať, pretože zajtra nás čaká veľká ofenzívna sila v podaní domácich," upozornil Erik na absenciu štvorice opôr Trnavy. Duel Anderlechtu so Spartakom povedú grécki rozhodcovia. V druhom zápase D-skupiny sa stretnú Fenerbahce Istanbul a Dinamo Záhreb, ktoré už má istý postup do 16-finále. Ak by Turci so Záhrebom zvíťazili, rovnako postúpia a nezabráni im v tom ani víťazstvo Trnavy v Belgicku.

Zápas medzi Anderlechtom Brusel a Spartakom Trnava sa začne vo štvrtok o 18:55.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.35 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fenerbahçe SK - Dinamo Záhřeb  (čtvrtek 18:55)
Možná až nečekaně snadno si Dinamo doposud vedlo v základních skupinách Evropské ligy. Zůstává totiž po čtyřech odehraných hracích dnech stoprocentní, přičemž v každém utkání minimálně vsítilo dvě branky. Tentokráte se představí na horké půdě Fenerbahce, které musí o postup bojovat. Jestli navíc chce triumfovat v tabulce, musí zvítězit.

Záhřebský celek rozhodně nebude pod takovým tlakem jako jeho soupeř. V Istanbulu mu bude stačit uhrát remízu a zajistí si před posledním kláním s Anderlechtem prvenství. "Soustředíme se sami na sebe, chceme znovu vyhrát. Víme, že to bude těžký úkol, věříme však v naše mužstvo," uvedl na tiskové konferenci hostující trenér Nenad Bjelica.

Logicky by mohl Bjelica dát šanci méně vytěžovaným hráčům, neboť situaci má Dinamo pevně pod svojí kontrolou, tyhle spekulace však sedmačtyřicetiletý stratég odmítl. "Nemám sestavu pro chorvatskou ligu a pro evropské poháry," vysvětloval. "Budeme hrát s nejsilnějším týmem, cílem jsou tři body. Důležité jsou totiž i pro koeficient."

V lize Plavi nemají větší potíže, okupují první příčku s dostatečným sedmibodovým náskokem na druhou Lokomotivu, každopádně o minulém víkendu nestačili na půdě Rijeky. Byla to pro ně teprve druhá porážka v sezóně, tu první utrpěli v srpnu v předkole Ligy mistrů s Young Boys. Zároveň se rozpadla jeho úctyhodná série devíti výher v řadě.

Byl to ovšem v podstatě jeden z mála výpadků Dinama v tomto zatím velmi povedeném ročníku. Jinak řeči o možném tříbodovém rezultátu rozhodně nejsou jen nějakými slovy do větru. Už v září Fenerbahce doma skolilo poměrně vysokým rozdílem, jeho soupeř navíc ani náhodou neprožívá povedenou sezónou a má velké potíže v domácí soutěži.

Vždyť v Süper Lig se nachází až na patnácté příčce, pouhý bod ho dělí od sestupu. Odvolán byl nedávno vážený trenér Phillip Cocu, vzkřísit tým se zatím marně snaží Erwin Koeman. "I když se Fenerbahce nedaří, víme, že má kvalitu. Musíme být opatrní," vyzýval své spoluhráče hostující záložník Izet Hajrovič. "Jsme však připraveni," dodával.

Poté, co Sari Kanaryalar uhráli na začátku listopadu v derby bod s Galatasarayem a porazili v důležitém mači Anderlecht, uspěli taktéž nad Alanyasporem, jenže generálka na nynější duel se jim nepovedla. Padli na půdě Trabzonsporu. "Ukázali jsme, že umíme porazit kohokoli ve skupině. Neměli bychom se ničeho bát," zakončil Hajrovič.

Domácí si dokonce mohou dovolit v tomto střetnutí i prohrát, museli by se však spoléhat na výsledek ze souběžně hraného střetnutí v Bruselu. V případě, kdyby Anderlecht porazil před vlastními fanoušky Trnavu, definitivně by Fenerbahce, které doma v rámci Evropské ligy zatím dvakrát zvítězilo a ani jednou přitom neinkasovalo, skončilo na druhé příčce.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.33 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dinamo Záhřeb (CRO)440011:312
2.Fenerbahçe SK (TUR)42117:67
3.Spartak Trnava (SVK)41033:73
4.RSC Anderlecht (BEL)40132:71
Skupina E
Qarabağ Ağdam - Sporting CP  (čtvrtek 18:55)
Sporting pořád nemá jistý postup do jarní fáze Evropské ligy, ale situaci má pevně ve svých rukou. Na půdě Karabachu, který se bude v tomhle duelu snažit překvapit, může splnění svého cíle slavit i v případě remízy, a to za předpokladu, že Arsenal neprohraje na půdě Poltavy. Jinak stoprocentně mu zisk aspoň druhé příčky zaručí jedině vítězství.

V souboji dvou tradičních evropských velkoklubů zatím tahá za kratší konec ten lisabonský. A protože má s Arsenalem horší vzájemné zápasy, je už hodně nepravděpodobné, byť matematicky reálné, aby ještě dosáhl na prvenství ve skupině. Jeho cílem je tak co nejrychleji zajistit si play-off, kam by proklouzl díky udržené druhé příčce.

Jestli si los Evropské ligy opravdu s někým zašpásoval, co se cestování týče, pak bezpochyby s těmito dvěma celky. Větší vzdálenost než ta mezi Lisabonem a Baku, která měří 5000 kilometrů, by pak byla už jen mezi portugalskou metropolí a Astanou. V září mimochodem Karabach na půdě Sportingu padl o dvě branky, oba inkasoval až po přestávce.

Výkony hostujícího celku nebyly ještě před několika týdny vůbec ideální. Vedení se proto rozhodlo odvolat trenéra Josého Peseira a nahradit ho Marcelem Keizerem. Ten si na nové prostředí stále ještě zvyká. "Myslím si, že první dny s ním byly pozitivní. My hráči se snažíme vnímat jeho myšlenky co nejlépe," uvedl obránce André Pinto.

Karabach naposledy získal své první body v Evropské lize, venku totiž skolil Vorsklu, a nečekaně se vrátil do bojů o postup. V jeho případě je výhra povinností, pokud chce o tuhle metu usilovat. "Oba týmy budou hrát na vítězství, a proto si myslím, že bude zápas zajímavý. Soupeř hraje moderní fotbal, hrozí často z protiútoků," varoval Keizer.

Nizozemský stratég, který v roce 2017 vedl na půl roku Ajax, přičemž tohle angažmá bylo jeho dosavadním kariérním maximem, by v Baku neměl nasadit nějakou okleštěnou sestavu. "Cílem je vyhrát, ale zároveň hrát také atraktivní fotbal. Pomoc Arsenalu je vítána, není to však nutnost. Budeme se soustředit jen sami na sebe," zakončoval.

Tenhle zápas bude mít českou stopu, neboť komise rozhodčích UEFA svěřila tento duel do rukou českých arbitrů. Hlavním rozhodčím byl delegován pan Petr Ardeleanu, asistovat na čarách mu budou Petr Blažej a Tomáš Mokrusch. Funkci čtvrtého rozhodčího bude vykonávat Jan Paták, brankovými sudímu jsou pak Zbyněk Proske a Emanuel Marek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.34 - 3.20 - 2.42
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Vorskla Poltava - Arsenal FC  (čtvrtek 18:55)
Jedním z nejostřeji sledovaných zápasů pátého kola skupinové fáze Evropské ligy bude duel Vorskly Poltava s londýnským Arsenalem, byť ne tak úplně ze sportovních důvodů. Vzhledem k bouřlivé situaci na Ukrajině v souvislosti s konflikty se sousedním Ruskem se totiž toto utkání na poslední chvíli přesunulo do Kyjeva a stále není zcela jisté, zda k utkání skutečně dojde v řádném termínu.

Pouhé dva dny před stanoveným zahajovacím výkopem totiž organizace UEFA rozhodla o změně dějiště čtvrtečního duelu, neboť v částech Ukrajiny byla vyhlášena vojenská pohotovost, byť ne přímo v Poltavě. Vorskla však vydala prohlášení, v němž ukrajinský klub nezaručuje, že si s touto pořadatelskou změnou dovede na poslední chvíli poradit.

Z ryze sobeckého pohledu Kanonýrů jde o vítanou změnu, neboť jsou tímto ušetřeni vleklé několikahodinové cesty autobusem právě z kyjevského letiště. Nastalá situace jistě zkomplikovala plány asi pěti stovkám fanoušků Arsenalu, kteří se rozhodli svůj oblíbený klub osobně podpořit, přestože londýnský celek má již postup do jarní vyřazovací fáze předem zajištěn.

Daleko důležitějším milníkem tohoto týdne je pro Arsenal víkendové derby s Tottenhamem, což se jistě odrazí i na složení čtvrteční zápasové soupisky. Unai Emery s sebou do Kyjeva přibral celou řadu mladých hráčů z klubové akademie, jež doplňuje několik zkušených hráčů jako Petr Čech, uzdravivší Stephan Lichtsteiner, Aaron Ramsey či Henrik Mchitarjan. Jestliže Kanonýři i v této výrazně pozměněné sestavě potvrdí roli papírového favorita, přivezou si z ukrajinské půdy vůbec první vítězství v klubové historii a stvrdí tím také umístění na čele skupiny E.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.37 - 3.85 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)43108:210
2.Sporting CP (POR)42114:27
3.Vorskla Poltava (UKR)41034:73
4.Qarabağ Ağdam (AZE)41031:63
Skupina F
AC Milán - F91 Dudelange  (čtvrtek 18:55)
Další zástupce italské kopané na domácí půdě San Sira hostí podceňovaného outsidera skupiny, který ale může pořádně zamotat postupujícími. Rossoneri dobře vědí, že v souboji s lucemburským Dudelange musí vyhrát, aby mohli pomýšlet na postup.

Milánské plány před sezonou Evropské ligy byly jasné - hlavním cílem byl postup ze skupiny. Ta na prví pohled neměla být vůbec náročná, jenže postupem času začalo AC odpadat. Aktuálně je až na třetím místě za prvním Realem Betis a druhým Olympiakosem Pireus, což v plánu rozhodně nebylo. Jeho jediným štěstím je, že první tým je vzdálen jen o jeden bod, takže z hlediska postupu je všechno otevřené.

Další dobrou zprávou pro trenéra Gennara Gattusa je fakt, že jeho dalším oponentem bude tým, který v tomto ročníku Evropské ligy stále čeká na první bod. Rossoneri příliš nezvládli minulé kolo Evropské ligy, v němž se o první místo měli poprat s Realem Betis. Jenže s ním pouze remizoval a od té doby se mu nedaří. Prohrál o dvě branky s Juventusem Turín a minulé kolo Serie A mu taky moc radosti neudělalo.

AC totiž nestačilo na Lazio a nejvíc ho musel mrzet způsob, jakým o dva body přišel. Za domácí Lazio totiž na konečných 1:1 srovnal Joaquín Correa dokonce až ve třetí minutě nastavení. Další ztráta v posledních minutách hry pro AC, které navíc trápí poměrně široká marodka. Mezi největší absence můžeme zařadit Bonaventuru s Romagnolim a Caldarou, kteří jsou dlouhodobě mimo hru. Jediní aktuálně zdraví stopeři jsou Zapata se Simičem.

Útočník Suso si ale nehodlá stěžovat. "Je před námi hodně těžké utkání, které je potřeba zvládnout co nejlépe. Musíme a chceme vyhrát, nic jiného nepřipadá v úvahu. Chceme postoupit ze skupiny a k tomu jsou teď zapotřebí tři body. V minulém kole jsme zklamali a nepovedlo se nám odehrát takový výsledek, jaký jsme chtěli. Ale teď to musíme hodit za hlavu a odevzdat maximum, i když je nás hodně zraněných."

S lucemburským týmem už AC hrálo a na jeho půdě rozhodl utkání jediným gólem argentinský útočník Gonzalo Higuaín. Výhra by Rossoneri poslala na druhé nebo první místo s tím, že do konce skupiny zůstane jeden zápas. Pro hosty je toto utkání šancí zlepšit si bilanci a ochutnat atmosféru majestátního stadionu.

Dudelange má za sebou velkou část premiérové základní skupiny Evropské ligy a zatím se dá říct, že plní očekávání. Outloukánek skupiny zatím nezískal ani jeden bod a připsal si na své konto zatím jen čtyři porážky. Během nich se trefil jen jednou, takže obrana AC, jakkoli decimovaná, nemusí mít zase takový strach. Podcenit houževnatého soka před vlastními fanoušky by ale byla chyba.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Reina - Simič, Zapata, Rodriguez - Calabria, Bakayoko, Bertolacci, Laxalt - Suso, Higuaín, Castillejo
F91 Dudelange - pravděpodobná sestava:
Frising - Malget, Prempeh, Schnell, El Hriti - Stolz, Stelvio, Couturier, Kruska - Turpel, Sinani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.07 - 14.30 - 32.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Olympiakos Pireus  (čtvrtek 18:55)
Real Betis přivítá Olympiakos Pireus a před zápasem je za favorita utkání. Případná výhra zajistí Betisu postup do jarní části Evropské ligy.

Betis hraje v Evropské lize prim a trochu překvapivě je ve skupině F první. V konkurenci AC Milán, Olympiakosu Pireus a lucemburského trpaslíka Dudelange. Jak španělský klub k takovému postavení přišel? V září vstoupil do soutěže bezbrankovou remízou na půdě Olympiakosu.

V druhém zápase už v klidu porazil Dudelange 3:0 díky gólům, které vstřelili Sanabria, Lo Celso a Tello. Následně si Betis přivezl velmi cennou výhru 2:1 z Milána, kde se znovu trefili Sanabria a Lo Celso a za domácí snižoval až v úplném závěru zápasu Cutrone.

Na začátku listopadu remizoval Betis doma s AC Milán 1:1 a střelcem jediného gólu Španělů v zápase byl kdo jiný než Giovani Lo Celso. Právě argentinský záložník Lo Celso je jedním z hlavních tahounů Betisu v této sezóně, a to je v klubu "pouze" na hostování z francouzského PSG.

Úplně jiný Betis než v Evropské lize ale vidíme ve španělské La Lize. V nejvyšší soutěži Španělska je Betis po třinácti odehraných kolech až na čtrnáctém místě a na sestupové pásmo má náskok pouhých pěti bodů. Minulou neděli Betis prohrál 2:1 na půdě Villarrealu.

To Olympiakos bojuje v rámci řecké nejvyšší soutěže, jako již tradičně, o nejvyšší příčky. Po jedenácti odehraných kolech se však nachází se třiadvaceti body "až" na třetím místě a na vedoucí PAOK Soluň ztrácí šest bodů. V neděli však klub z Pireus zvítězil na půdě Atromitos Atény 2:1.

Do Evropské ligy vstoupil Olympiakos výše zmíněnou bezbrankovou remízou s Realem Betis, na začátku října pak prohrál 3:1 v Miláně. Poté přišla venkovní výhra 2:0 nad Dudelange, během níž se gólově prosadil Torosidis. Druhý gól Olympiakosu si vstřelili hráči Dudelange sami.

Stejného soupeře porazil Olympiakos na začátku listopadu i na domácí půdě, tentokrát 5:1 a dvěma góly se prezentoval Konstantinos Fortounis. Podle španělských médií by měly mít oba týmy k dispozici všechny klíčové hráče, pouze za Betis nenastoupí zraněný obránce Sidnei.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.66 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Betis (ESP)42206:28
2.Olympiakos Pireus (GRE)42118:47
3.AC Milán (ITA)42116:47
4.F91 Dudelange (LUX)40041:110
Skupina G
Spartak Moskva - Rapid Vídeň  (čtvrtek 16:50)
Situace ve skupině G je tak napjatá, že případné vítězství Spartaku nebo Rapidu může mít pro oba kluby zásadní význam, co se otázky postupu týče. Oba týmy se po čtyřech odehraných kolech nacházely na třetí a čtvrté příčce tabulky, tedy na nepostupových pozicích, nicméně třeba na první místo ztrácejí domácí jen jeden bod a hosté pouze dva.

Všechny celky v tomto vyrovnaném složení, tedy včetně Villarealu a Rangers, vyhrály jen jednou. O průběžném pořadí tak rozhoduje jen větší počet uhraných remíz, případně dokonce skóre. Pakliže se ve španělsko-skotském souboji urodí remíza, pak poražený z duelu mezi Spartakem a Rapidem pořád bude mít šanci na to proklouznout do jarní fáze Evropské ligy.

Na tyhle spekulace by však ani jeden z nich nechtěl spoléhat. A nutno podotknout, že během takového scénáře by onen poražený neměl v posledním kole vůbec nic ve svých rukou. "Mužstva z Rakouska hrají v podobném duchu jako německé. Jsou organizovaná, disciplinovaná a fyzicky připravená na 90 minut," uvedl domácí kouč Oleg Kononov.

V lize se jeho svěřencům nedaří úplně podle vlastních představ. Okupují až sedmou příčku, jsou ovšem v kontaktu s popředím. O minulém víkendu Spartak skolil Samaru, v takovém trendu by chtěl pokračovat v domácí soutěži určitě i nadále, jenže už po důležitém mači proti Rapidu ho následně čeká městské derby s Lokomotivem.

Kononov však striktně odmítl, že by dával přednost té či oné soutěži. "Soustředíme se pouze a jen na Rapid," říkal. "Co se týče rotace v sestavě, nejsem toho úplně zastáncem. Vždy se soustředím na to, aby utkání mělo potřebnou kvalitu. Uvidíme, jak dopadne zápas s Rapidem, až poté se teprve budeme rozhodovat, koho nasadíme proti Lokomotivu."

Vídeňský celek prohrál v základních skupinách jako jediný dvakrát, a proto se nachází na samotném dně. Stále má ale reálnou šanci uspět, flintu do žita rozhodně házet nemusí. Už jen proto, že právě nad Spartakem v září získal dosud své jediné tři body. Jeho celková forma ovšem není na požadované úrovni. V lize je až na osmém místě z deseti účastníků!

V posledních dvou zápasech navíc nezískali svěřenci kouče Dietmara Kühbauera, který teprve na začátku října nahradil Gorana Djuricina, ani bod. "Doma se nám v evropských pohárech vždy dařilo. Teď je na čase dokázat to i venku," burcoval kapitán Stefan Schwab. "Je nám jasné, jak obtížné to na Spartaku bude. Ale naším cílem je urvat aspoň něco."
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Rebrov - Ješčenko, Kutepov, Bocchetti, Kombarov - Fernando, Glušakov - Lomovickij, Hanni, Melgarejo - Luiz Adriano
Rapid Vídeň - pravděpodobná sestava:
Strebinger - Potzmann, Barač, Sonnleitner, Müldür - Ljubicic, Schwab - Ivan, Knasmüller, Murg - Alar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.57 - 5.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Villarreal CF  (čtvrtek 21:00)
Rangers doma musí bezpodmínečně vyhrát a ještě doufat v pomoc Rapidu Vídeň, aby mohli pomýšlet na postup. Stejné plány má také Villarreal, který v tuto chvíli vede celou skupinu. I pro něj by ale případné zaváhání mohlo mít fatální následky.

Skotští Rangers se naposledy postarali o výtečný zážitek, když v Moskvě s domácím Spartakem svedli napínavou bitvu o sedmi gólech. Bohužel pro ně ale většina z nich padla do jejich sítě, čímž se posílila pozice Spartaku právě na úkor Rangers. Spartak se díky tomuhle výsledku bodově dotáhl na svého soka a Rangers tak ještě čeká pořádný kus práce, pokud chtějí postoupit.

Náladu si skotští hráči spravili v domácí lize, kde předvedli od porážky v Evropě dvě skvělá utkání. Nejprve rozstříleli Motherwell sedmi góly a následně se na Villarreal připravili vítězstvím 3:0 nad Livingstonem. Pár minut před koncem se prosadil také zkušený středopolař Scott Arfield, který by rád podobný výsledek zopakoval také proti španělskému soku.

"Do posledního utkání Evropské ligy jsme investovali hodně času a sil, takže nás přirozeně hodně mrzí, jak to celé dopadlo. Teď to ale musíme hodit za hlavu a soustředit se jen na Villarreal. Dokázali jsme v lize dvakrát vyhrát a vždycky to bylo hodně povedené utkání, takže věříme, že se nám něco podobného může znovu podařit i v Evropské lize. Navíc budeme mít za sebou tu úžasnou podporu našich fanoušků, kteří nás ženou vpřed," dodává zkušený záložník.

Domácím bude v jejich snažení chybět Jamie Murphy a zcela optimální zdravotní podmínky nemá ani Borna Barisić. Hosté postrádají trojici hráčů, kterou tvoří Manu Trigueros, Bruno Soriano a Javi Fuego. Oba týmy se spolu utkaly zatím jen třikrát, ale všechny jejich souboje mají společnou jednu věc - všechny totiž skončily dělbou bodů.

Villarreal se na rozdíl od svého soka nemusí ohlížet na nikoho dalšího a svůj postup má zcela ve svých rukou. Stačí mu, aby zvítězil, a nemine jej postup do vyřazovací fáze. Pořád je ale ve vzduchu otázka pořadí, které zřejmě určí až závěrečné kolo skupiny. Villarreal mohl mít mnohem méně starostí, kdyby lépe zvládl minulé kolo. V něm ale jen remizoval s Rapidem Vídeň a dokonce mu nevstřelil ani jednu branku.

Toho pak mladík Alfonso Pedraza litoval. "Je hrozná škoda, že jsme minule nevyužili své šance, protože jsme jich měli dost. Mohli jsme rozhodnout o postupu a mít teď větší náskok. I proto se teď ale musíme opravdu snažit a vyhrát, protože náš hlavní cíl je postup z prvního místa. Víme, že máme situaci jen ve svých rukou. Atmosféra v Glasgow bude hodně náročná, ale my to zvládneme," nepochybuje mladý talent.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.55 - 2.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)413010:56
2.Rangers FC (SCO)41218:75
3.Spartak Moskva (RUS)41217:85
4.Rapid Vídeň (AUT)41123:84
Skupina H
Eintracht Frankfurt - Olympique Marseille  (čtvrtek 21:00)
Eintracht Frankfurt si může zajistit první místo už s předstihem jednoho utkání, ale k tomu musí nejprve vyhrát a ještě doufat v zaváhání Lazia Řím. Marseille už postoupit nemůže a doufá, že alespoň oplatí svému soupeři porážku z předchozího duelu.

Bodový rozdíl mezi prvním Eintrachtem a třetí Marseille je dost ohromující, protože činí jedenáct bodů! Eintracht má v Evropské lize skvělou fazónu a ještě ani jednou neztratil body. Na to, o jak nezkušený tým v rámci pohárů se jedná, je to skvělá a nečekaná vizitka. Eintracht zažívá skvělou sezonu nejen v pohárech, ale také v rámci první německé bundesligy.

V minulém kole se na Evropskou ligu připravil parádně, když si poradil s domácím Augsburgem. A právě jeho ofenzivní linie mu dělá radost, protože Eintracht už ve čtyřech soutěžních duelech dal vždy tři branky! Jen za posledních deset utkání v rámci všech soutěží dohromady Eintracht devětkrát vyhrál a jednou remizoval. Výhru si připsal také v EL, když se mu povedlo nasázet tři góly Apollonu Limassol.

Z hlediska postupové matematiky tento výsledek také má svou váhu. Pokud nyní Eintracht vyhraje a Laziu se to samé nepovede, tak si německý celek pojistí první místo. Domácím by teoreticky stačila i remíza, ale v tom případě by Apollon musel nad Laziem zvítězit. Eintracht se zatím s francouzským celkem utkal jen jednou a díky úžasnému obratu v závěru jej dokázal i v početním oslabení porazit.

Teď má více zkušeností, ale menší počet hráčů schopných nastoupit. Z důvodů karetního trestu mu totiž schází Marc Stendera a zraněni navíc jsou Geraldes, Abraham, Torró, Chandler nebo Paciência. Je až s podivem, jak i bez nich dokáže německý celek hrát jistě a konstantně. Marseille naopak nemá žádné absentující hráče, ale ani to trenéru Rudimu Garciovi moc nepomáhá.

Marseille letos totiž zůstává hodně za očekáváním, jak v lize, tak v pohárech. Na půdě Evropské ligy se špatný podzim francouzského celku ukazuje v plné "parádě". Marseille totiž ještě ani jednou nevyhrála a tři ze čtyř duelů prohrála. Poslední dva duely v Ligue 1 ale skončily jejím vítězstvím, což mužstvo evidentně dost nabudilo. Naposledy proti Amiens Marseille dokonce otočila nepříznivý výsledek a díky hattricku Floriana Thauvina zvítězila.

Záložník Bouna Sarr k tomu uvedl: "Je jasné, že takové výsledky hodně podporují morálku týmu. Potřebovali jsme zvládnuté utkání a tohle se nám opravdu povedlo. Teď se ale musíme zaměřovat naplno na našeho dalšího soupeře. Pokusíme se udělat maximum pro to, abychom vyhráli i nad Eintrachtem a oplatili mu poslední porážku. Jedeme si do Německa pro tři body," dodal zkušený hráč.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.34 - 5.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Apollon Limassol - SS Lazio  (čtvrtek 21:00)
Apollon Limassol má před sebou další náročnou výzvu v podobě utkání s Laziem Řím, protože žádný italský tým ještě nikdy nedokázal porazit. Biancocelesti jsou už jasným postupujícím a první příčku rovněž nemají ve své moci.

Na té se ve skupině H usadil Eintracht Frankfurt a nehodlá se jí jen tak vzdát. Od Lazia ho dělí tři body, takže nemá důvod se příliš obávat. Lazio má vše jisté, postup už ho nemine a na třetí Marseille má náskok solidních osmi bodů, což čekal asi málokdo. Římané přesto nejsou ve zcela ideální formě. Ta se týká především jejich působení v Serii A.

Lazio už ve dvou po sobě jdoucích duelech dokázalo jen remizovat a nejvíc ho asi mrzí ztráta bodů se Sassuolem. Naposledy si Biancocelesti rozdělili body s AC Milán v souboji dvou pohárových účastníků. I kvůli tomu je Lazio až na páté příčce ligy a moc rádo by se posunulo výš. To uvádí také trenér Inzaghi, který poskytl rozhovor pro Gazzettu.

"Naším cílem v Evropské lize vždy byl postup. Chceme z toho udělat pravidelnou záležitost, musíme si zvyknout na vyhrávání. Samozřejmě bychom rádi postoupili z prvního místa a uděláme pro to všechno, dokud bude existovat byť jen nepatrná šance, že se to může povést. Aktuálně nemáme úplně ideální formu, ale alespoň je to příležitost na sobě pracovat. Věřím, že si další dobrý výsledek připíšeme na Kypru," přeje si trenér Inzaghi.

Když jelo Lazio do Nikósie naposledy, urodila se remíza bez branek. Od té doby se celek z hlavního města Itálie utkal s Apollonem dvakrát a v obou případech ho porazil. Minulé vzájemné klání na straně Biancocelesti rozhodli Ciro Immobile s Luisem Albertem, zatímco za hosty se trefil až v samém závěru Emilio Zelaya, což už na výsledku nic nezměnilo. Menší starostí pro trenéra Inzaghiho je otázka Luise Alberta. V letošní sezoně se mu nedaří a na vině je také zdravotní potíž. Svalové problémy má Alberto také nyní, takže se možná opět dočkáme Correy.

Apollon v minulé sezoně skončil na druhém místě v lize i v poháru a do základní skupiny Evropské ligy se dostal už po šesté v řadě. Ve skupině se mu ale příliš nedaří a aktuálně má na kontě jen jeden jediný bod! K tomu ještě připočtěme negativní a všeříkající skóre 5:9, aby bylo jasné, že na postup to tentokrát opravdu nebylo.

Postup už Apollon dávno ztratil a teď bude doufat, že poslední domácí utkání v letošních pohárech zakončí co nejlépe. Proti italským soupeřům se mu ale nedaří a v sedmi utkáních kyperský celek spolu se třemi remízami už čtyřikrát prohrál.
Apollon Limassol - pravděpodobná sestava:
Kissas - Kyriakou, Robrege, Ouedraogo - Sylianou, Markovic, Sachetti, Vasiliou - Sardinero, Maglica, Schembri
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Proto - Wallace, Luiz Felipe, Bastos - Caceres, Murgia, Cataldi, Berisha, Durmisi - Correa - Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.95 - 4.23 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Eintracht Frankfurt (GER)440011:412
2.SS Lazio (ITA)43018:79
3.Olympique Marseille (FRA)40135:91
 Apollon Limassol (CYP)40135:91
Skupina I
Sarpsborg 08 FF - Beşiktaş JK  (čtvrtek 21:00)
Sarpsborg s pokusí o senzaci. Klub hraje za svou desetiletou historii poprvé evropské poháry a může postoupit do vyřazovací fáze Evropské ligy. V cestě mu stojí Besiktas.

Norský Sarpsborg byl založen v roce 2008, nejvyšší norskou soutěž hraje teprve od roku 2013. Loni skončil v norské Eliteserien třetí a v létě se postupně propracoval přes všechna předkola Evropské ligy až do základní skupiny. Pro město s padesáti tisíci obyvatel, kde se ještě před šesti lety hrála druhá liga, absolutní senzace.

A o to víc, když se Sarpsborgu v Evropské lize relativně daří. První zápas s Besiktasem sice norský klub v Turecku prohrál 3:1, poté však dokázal stejným rozdílem porazit belgický Genk, když se trefil dvakrát Mortensen a jednou Zachariassen.

Následně remizoval Sarpsborg 1:1 v rámci skandinávského derby s Malmö doma a o dva týdny později i venku. Po čtyřech odehraných kolech se tedy klub nachází s pěti body na druhém místě, stejně bodů má však také Malmö a pouze o bod méně Besiktas. První Genk má sedm bodů a postup do jarní části soutěže tedy také nemá jistý.

Besiktas navíc trápí mizerná forma z turecké Superligy. Z posledních pěti zápasu turecké nejvyšší soutěže Besiktas tři prohrál a vyhrál pouze minulou sobotu na půdě Ankaragucu 4:1. V Evropské lize nejdřív vyhrál nad Sarpsborgem 3:1, přičemž mezi střelce se zapsali Babel, Roco a Lens.

Právě nizozemský útočník Babel nebude pro zápas v Sarpsborgu k dispozici z důvodu zranění, které si způsobil v zápase Ligy národů v Německu. Po výhře nad Sarpsborgem však Besiktas v říjnu podlehl jak Malmö 0:2, tak Genku 2:4.

Na začátku listopadu pak turecký klub remizoval 1:1 na půdě Genku, přičemž vyrovnávací gól dostal Besiktas až v 87. minutě. V případě výhry nad Sarpsborgem se však tým z Istanbulu výrazně přiblíží postupu, který byl jedním z cílů klub před touto sezónou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.74 - 3.43 - 2.72
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Malmö FF - KRC Genk  (čtvrtek 21:00)
Nejvíce zamotaná situace o postup do jarní fáze Evropské ligy je ve skupině I, kde stále mají šanci všechny čtyři celky. Nejblíže k dvaatřicítce nejlepších má belgický Genk, jenž vede se sedmi body a v případě vítězství na půdě švédského Malmö získá definitivní jistotu. Jeho protivník se ale poslední dobou zvedá, a i když není favoritem, tak rozhodně může překvapit. S pěti body je zatím třetí o skóre za norským Sarpsborgem.

Přitom svěřenci německého rodáka Uweho Röslera nemohou být se svým letošním vystupováním příliš spokojeni. Ve skončené švédské lize totiž na poslední chvíli skončili třetí a zajistili si alespoň předkolo Evropské ligy pro příští ročník, díky závěrečné výhře nad Elfsborgem (2:0) předskočili o skóre čtvrté Hammarby. K účasti v další fázi EL se mohli výraznou měrou přiblížit ve dvojzápase se Sarpsborgem.

Na úvod skupiny prohráli v Genku 0:2, pak šokovali turecký Besiktas a zdolali ho stejným poměrem. Jenomže norského outsidera porazit nedokázali, dvě remízy po výsledku 1:1 jsou málo. "Bohužel jsme si situaci hodně zkomplikovali, teď už budeme hrát bez nervů. Uvědomujeme si, jak kvalitní soupeř proti nám stojí, ovšem naposledy hrajeme doma a fanoušci nás poženou kupředu. Tři body potřebujeme, a jestliže je chceme získat, tak musíme předvést nadstandardní výkon," řekl s důležitostí v hlase odhodlaný Rösler.

Naopak KRC musí být nadmíru spokojen. Na ligové scéně to šlape jak švýcarské hodinky, s pětatřiceti body je v čele celé soutěže o tři body před druhými Antverpami a sen o Lize mistrů rozhodně žije. Na druhou stranu se jeho forma lehce zasekla, neboť po remízách 1:1 se silnými Bruggami a Mouscronem nezvládl generálku na čtvrteční souboj proti podceňovanému Cercle a podlehl mu 1:2.

V dosavadním průběhu kromě výhry nad Malmö selhal v Sarpsborgu (1:3), s tureckým Besiktasem vybojoval solidní čtyři body (4:2 a 1:1). Trenér Philippe Clement opět bude nejvíce spoléhat na úderné duo Samatta - Trossard, které dohromady nastřílelo těžko uvěřitelných 35 gólů. "Šance jsou naprosto vyrovnané, očekávám lehce nervóznější průběh. Chceme stvrdit postup a zvítězit, za určitých okolností by však nebyl k zahození ani bod," vyjádřil se skromně Clement.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.74 - 3.45 - 2.13
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KRC Genk (BEL)42118:67
2.Sarpsborg 08 FF (NOR)41216:65
3.Malmö FF (SWE)41214:45
4.Beşiktaş JK (TUR)41126:84
Skupina J
FK Krasnodar - Akhisar Belediyespor  (čtvrtek 18:55)
Krasnodar potřebuje udělat poslední kroky k tomu, aby postoupil do jarní fáze Evropské ligy. Za určitých okolností mu může stačit i bod, to by však Lutych musel se Sevillou doma selhat. Hlavním cílem pro ruský celek budou každopádně tři body. Obzvláště, když narazí na Akhisarspor, poslední tým tabulky, jenž do play-off projít už nemůže.

Svěřenci trenéra Murada Musajeva vstoupili do základních skupin jako uragán, radovali se ze dvou výher v řadě, pak ovšem přišla na řadu porážka na půdě Standardu. Tu ovšem belgickému protivníkovi následně před vlastními fanoušky oplatili, a rázem tak mají vše ve svých rukou. Pořád ale musejí myslet na to, že na závěr hrají v Seville.

Tam by se případné body sbíraly opravdu těžko, a i proto by neměli s překvapivým loňským vítězem Tureckého poháru zaváhat. "Neočekávám od zápasu nic jiného než stoprocentní výhru," potvrdil záložník Tornike Okriašvili. Jeho spoluhráčům se v posledních týdnech daří, z posledních šesti utkání ani jednou neprohráli a pouze jednou remizovali.

Kvůli tomu, že Musajev nemá potřebnou trenérskou licenci, je jen jakýmsi neoficiálním hlavním koučem Krasnodaru. Tuhle funkci papírově musí vykonávat Oleg Fomenko, jenž je naopak neoficiálním asistentem trenéra. V tomhle utkání bude mít hlavní slovo Fomenko, neboť Musajev kvůli osobní radostné události, konkrétně narození dítěte, přítomný nebude.

I přesto, že se bude pro krasnodarské Býky jednat o trochu nezvyklou situaci, je údajně mužstvo připravené tak, jak má být. "Máme dobrou náladu. Analyzovali jsme poslední ligové utkání proti Tule a zároveň jsme si podrobně rozebrali i Akhisarspor. Má nebezpečné a rychlé brejky. Víme ovšem, jak s ním bojovat, jak se s tím vyrovnat," ujišťoval Fomenko.

Hosté jakožto nováček padli ve všech čtyřech dosavadních utkáních. Nula bodů na kontě měly za toto období na svém kontě ze 48 účastníků Evropské ligy už jen Rosenborg a Dudelange. Mužstvo trenéra Cihata Arslana má obrovské potíže v domácí soutěži, kde bojuje o holou záchranu, a tak evropské poháry nejsou takovou prioritou.

Akhisarspor dokonce předem odmítl svou kvótu vstupenek pro své fanoušky, takže pro něj bude tohle střetnutí opravdu ryze venkovní. "Očekáváme těžký zápas se silným soupeřem. Všichni hráči vědí, že Krasnodar je dobrým klubem. Jsem přesvědčený, že může postoupit a dosáhnout velkých úspěchů. Má velkou budoucnost," říkal hostující stratég.

Do Ruska neodcestoval ukrajinský útočník Jevhen Selezňov, který paradoxně v Krasnodaru v minulosti působil, akorát v konkurenční Kubani. Cestu na stará známá místa mu zatrhl sám Arslan. "Je to dobrý hráč, ale nemá profesionální postoj ke své práci. Můžu říct, že nezapadá do naší koncepce," vysvětloval a dodal, že Selezňov si hledá nové angažmá.
FK Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Safonov - Petrov, Martynovič, Spajič, Ramírez - Gazinskij, Kaboré, Pereyra - Wamberto, Ari, Stockij
Akhisar Belediyespor - pravděpodobná sestava:
Lukač - Miguel Lopes, Sissoko, Osmanpasa - Vršajevič, Josué, Ceviker, Vural - Ayik, Manu, Hélder Barbosa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.69 - 16.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Standard Lutych - Sevilla FC  (čtvrtek 21:00)
Standard Lutych má stále ještě šanci postoupit do vyřazovací fáze Evropské ligy, ale k tomu musí porazit Sevillu. Právě Sevilla sídlí na prvním místě skupiny a nebude to vůbec jednoduchý soupeř. Především obrana domácích musí být v pozoru, protože Sevilla má nejlepší útok soutěže.

O první místo ve skupině J v tuto chvíli soupeří především Sevilla a Krasnodar, neboť oba týmy mají devět bodů. Jen o tři méně má Standard Lutych, který je logicky ještě ve hře. Jeho šance na postup jsou ale přímo sdíleny s utkáním Krasnodaru a to následovně: pokud by Lutych domácí utkání se Sevillou prohrál a Krasnodar neprohrál, ztratil by šanci. V případě remízy Lutychu a výhry Krasnodaru by se radoval rovněž Krasnodar.

Lutych zatím nasbíral šest bodů a posledním utkáním byla právě nešťastná konfrontace s Krasnodarem. Hosté sice rychle vedli, když se v 19. minutě trefil Mehdi Carcela-González, jenže během posledních deseti minut přišli o všechno. Dva rychlé góly v rozmezí pouhých tří minut totiž poslaly do sedla Krasnodar, zatímco Standard Lutych zklamaně odjížděl bez bodů.

Se Sevillou má ale belgický tým ještě horší zážitky. Dlouhodobě se mu proti ní nedaří a poslední výhru nad španělským sokem si připsal před deseti lety ještě v rámci Poháru UEFA. Naposledy mu Sevilla udělila lekci v podobě debaklu pěti gólů a ukázala, že Lutych má na čem pracovat, především pak v obraně. Tenhle nepříjemný zážitek by teď Belgičané Seville moc rádi oplatili.

Moussa Djenepo, autor jediné branky ve zmíněném utkání, pronesl: "Sevilla je fantastický tým plný skvělých hráčů a jejich herní styl se těžko zastavuje nebo neutralizuje. Musíme se o to ale pokusit, protože i přes poslední porážku myslíme na postup a výhra je k tomu jedinou cestou. Když budeme dostatečně pozorní, můžeme si vést mnohem lépe než minule. Potřebujeme k tomu ale také víc využívat šance, které si vytváříme," dodal Djenepo.

Na duel s favorizovanou Sevillou se Standard Lutych připravil pohodlnou výhrou 3:0 nad Eupenem. Sevilla dala v minulém soutěžním duelu s Realem Valladolid jen jeden gól, ale i ten jí v kombinaci s perfektní obranou stačil na tři body. Díky nim se Sevilla ocitá na první příčce španělské elitní soutěže a na druhou Barcelonu má náskok jednoho bodu!

Ve skupině Evropské ligy naposledy Sevilla těsně přetlačila turecký tým Akhisar Belediyespor a díky závěrečné penaltě Évera Banegy se mohla radovat ze tří bodů. Ve druhé půli se ale nechal vyloučit obránce Sergi Gómez, který tak bude chybět. Sevilla se však pyšní jinou zbraní - nejlepším útokem celé Evropské ligy, protože nasázela už 15 branek. Lutych opravdu v obraně nečeká snadná práce.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.94 - 4.30 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sevilla FC (ESP)430115:59
2.FK Krasnodar (RUS)43016:49
3.Standard Lutych (BEL)42026:96
4.Akhisar Belediyespor (TUR)40043:120
Skupina K
FC Astana - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 16:50)
Astana a Dynamo Kyjev teď mohou udělat poslední krok k tomu, aby s jistotou proklouzly do jarní fáze Evropské ligy. Výhra jim tenhle cíl stoprocentně zaručí, k zahození by ovšem pro oba nebyla ani vzájemná konečná remíza. I z tohoto výsledku by se totiž mohly zaradovat, pakliže by ve večerním utkání Rennes neuspělo naplno na půdě Jablonce.

Francouzský i český celek mají v podstatě minimální šanci na to ještě ohrozit první dvě postupové příčky. Pokud zbývající dvě kola Astana s Dynamem opravdu výrazně nepokazí, měly by si svoje pozice pohlídat. Tenhle zápas může sehrát především důležitou roli o celkové prvenství v tabulce. Tu zatím vede díky lepšímu skóre kyjevský klub.

Obě mužstva mají v tuhle chvíli shodný počet osmi bodů. Pokud hosté chtějí skupinu ovládnout, nesmějí v Kazachstánu prohrát. Na konci by totiž měli horší vzájemné zápasy, neboť doma v září se svým soupeřem remizovali. "V žádném případě mě nijak neovlivní, že jsem tehdy pustil dva góly," vracel se k tomuto utkání ukrajinský gólman Děnis Bojko.

Daleké cestování a časový posun, to jsou nepříjemnosti, se kterými se musí potýkat každý, kdo zavítá do daleké Astany. A ještě s nástrahami umělého trávníku. "Dosud jsme ale neměli žádné potíže. Přiletěli jsme a odpočinuli si," prozradil Bojko. "Zatím jsme hráli jen na přírodních trávnicích. Nemyslím si však, že bychom měli mít nyní problémy."

Že by měly panovat během utkání nějaké ideální podmínky? To ani náhodou! Meteorologové hlásí možná až patnáctistupňový mráz. "Samozřejmě že bude velká zima. Ale myslím, že to bude kvalitní fotbal, protože nebude foukat žádný vítr," nestěžoval si hostující trenér Aljaksandr Chackevič. "Obecně si také myslím, že přímo na hřišti bude vyšší teplota."

Dynamu, které v lize okupuje aktuálně třetí místo, nevyšla generálka na tenhle duel úplně podle představ. Padlo totiž naposledy na půdě Oleksandrije, která ho právě vystřídala na druhé pozici. "Jestli je Astana silnější než Oleksandrija? Jediné, co vím určitě, že Astana má velmi dobrý tým. My se musíme pořád soustředit jenom sami na sebe," dodával Bojko.

Domácí v letošním ročníku Evropské ligy v podstatě jasně potvrdili, že na evropské scéně nejsou žádnými zelenáči, a postup mají ve svých rukou. Před vlastními fanoušky skolili Rennes i Jablonec, kazašskou ligu nedávno ovládli už popáté za sebou, jsou zkrátka v optimální pohodě. První místo ve skupině by bylo třešničkou na dortu úspěšného roku 2018.
FC Astana - pravděpodobná sestava:
Erič - Šomko, Aničič, Postnikov, Rukavina - Majeuski - Pedro Henrique, Mužikov, Kleinheisler, Tomasov - Kabananga
Dynamo Kyjev - pravděpodobná sestava:
Bojko - Kedziora, Burda, Kádár, Mykolenko - Harmaš, Bujalskyj - Cyhankov, Tche Tche, Morozjuk - Suprjaha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 2.30 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Stade Rennes  (čtvrtek 21:00)
Jablonec sice už má jen teoretickou šanci na postup ze skupiny Evropské ligy, v posledním domácím utkání proti Rennes ji však bude chtít udržet. To mu zajistí jen výhra a zároveň porážka Dynama Kyjev v Astaně. Také francouzské mužstvo ale nutně potřebuje zvítězit, aby mělo v posledním kole o co hrát.

"Zkusíme doma porazit Rennes a uvidíme," řekl útočník Martin Doležal. "Chceme vyhrát, stejně jako jsme chtěli vyhrát ve všech předchozích zápasech. Ale na druhé straně je soupeř, který také chce vyhrát. A má svou kvalitu," přidal trenér Petr Rada.

Oba celky se utkaly na úvod skupiny ve Francii. Pro Jablonec šlo o první zápas v hlavní fázi evropských pohárů. Přesto svedl se soupeřem vyrovnaný duel a prohrál 1:2 až po penaltě v nastavení. "Přesvědčili jsme se, jak je fotbal někdy krutý," řekl tehdy Rada.

Od té doby odehrál Jablonec vyrovnané bitvy i s Dynamem Kyjev a Astanou, s nimiž doma remizoval. V Astaně pak prohrál 1:2. S dvěma body je tak na posledním místě skupiny, přestože ani v jednom utkání nebyl výrazně horším týmem.

To Rennes se po úvodní výhře tolik nedařilo a prohrálo všechny tři zbylá utkání. V Astaně 0:2 a s Kyjevem 1:2 a 1:3. Celkem od zářijového vítězství nad Jabloncem vyhrál francouzský celek jen dva z 12 soutěžních zápasů.

"Pro mě a celý tým ten zápas znamená možnost nakopnout se na nějakou sérii. Ať už se dostat nahoru v tabulce francouzské ligy, nebo se třeba pokusit v Evropské lize ještě o to, abychom měli ještě šanci v posledním zápase hrát o postup," řekl český gólman Rennes Tomáš Koubek.

"Pro oba týmy remíza nic neřeší, určitě budou oba hrát na vítězství. Očekávám dobrý zápas a věřím, že se projeví naše kvalita. Že zvítězíme a budeme hrát poslední zápas s Astanou o něco," dodal reprezentační gólman.

Jablonec má potíže zejména na křídlech, kvůli zranění nemohou hrát Lukáš Masopust ani Rafael Acosta. V posledním utkání se zranil Miloš Kratochvíl, potíže má také reprezentační záložník Michal Trávník. "Kratochvílovi se zablokovala záda, Trávníkovi křuplo v koleni, ale měl by být v pořádku," věřil Rada.

Utkání v Jablonci začne ve čtvrtek ve 21:00. Přímý přenos vysílá Nova Sport 1.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Jovović, Trávník, Považanec, Sobol - Doležal
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Koubek - Traoré, Da Silva, Mexer, Bensebaini - André, Grenier, Bourigeaud, Del Castillo - Sarr, Ben Arfa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.25 - 3.37 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dynamo Kyjev (UKR)42209:68
2.FC Astana (KAZ)42207:48
3.Stade Rennes (FRA)41034:83
4.FK Jablonec (CZE)40225:72
Skupina L
BATE Borisov - MOL Vidi FC  (čtvrtek 18:55)
S tím, že si Chelsea zajistí postup ze skupiny L, se dopředu tak nějak počítalo. Velmi zajímavě se však v tomto kontextu jeví bitva o druhou postupovou pozici, kterou aktuálně drží MOL Vidi s tříbodovým náskokem před PAOK Soluní a BATE Borisovem. Právě se druhým jmenovaným se maďarský celek střetne v rámci pátého kola základní fáze Evropské ligy.

Nutno podotknout, že pro oba týmy bude tenhle souboj nesmírně důležitý. Pokud by domácí zvítězili, rázem by byli pořádně na koni před posledním zápasem, který odehrají v Soluni. Ta se mimochodem v nynějším hracím dnu představí na půdě favorizované Chelsea. "Existuje hodně možností, které mohou vše ovlivnit," říkal domácí stratég Aljaksej Baha.

Když se v únoru roku 2011 BATE střetl v Evropské lize doma s PSG, údajně bylo během tohoto zápasu naměřeno až mínus patnáct stupňů Celsia. Teď se prý dá očekávat "pouze" desetistupňový mráz. "A co s tím máme dělat? Nemůžeme si vybírat. Normální scénář fotbalového života. Nepanikaříme z toho," nestěžoval si na zimu Baha.

V běloruské lize má už klub z Borisova splněno, získal svůj třináctý titul v řadě a může soustředit všechny svoje síly na evropské poháry. "To, jestli MOL bude slabší nebo silnější než v předchozím zápase v Maďarsku, záleží výhradně jen na nás. I v těžké skupině už soupeř získal šest bodů," připomínal. "Nesmíme mu dovolit, aby se jenom bránil."

BATE dosud bodoval ze čtyř případů jen jednou, a to právě v Székesfehérváru, kde urval konečné vítězství. Od té doby však výrazně strádal, a to především díky špatné defenzívě. Ve třech dalších utkáních inkasoval dohromady osm branek. Když však ve zbývajících dvou kolech dvakrát uhraje tříbodový rezultát, může situaci ještě zachránit.

Hosté by si v případě své výhry bez ohledu na ostatní výsledky s jistotou zajistili konečnou druhou příčku. Do karet jim totiž hrají i lepší vzájemné zápasy s PAOK, nad nímž urvalo své dvě dosavadní vítězství. Svěřenci trenéra Marka Nikoliče mají na rozdíl od svého aktuálního protivníka velmi dobrou obranu, což dokazují i na domácí scéně.

Ačkoli v lize MOL Vidi je zatím až na druhé příčce, určitě může získat ligový titul. Postup do jarní fáze by přitom byl pořádně příjemným zpestřením. I bod z Běloruska by jeho pozici nepokazil, musí však myslet na to, že na závěr se střetne s gigantem z Chelsea. V posledních pěti utkáních mimochodem Nikoličovo mužstvo obdrželo jen jeden gól.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.38 - 3.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - PAOK Soluň  (čtvrtek 21:00)
Chelsea přivítá soluňský PAOK v zápase, ve kterém bude jasným favoritem. Zatímco londýnský klub už má postup do jarní fáze soutěže v podstatě jistý, PAOK o něj bude muset ještě hodně zabojovat.

Chelsea fungovala až do konce října jako dobře promazaný stroj. Převzetí týmu trenérovi Sarrimu vyšlo a pokud nepočítáme Community Shield, tak čekala Chelsea na první soutěžní prohru v této sezóně až do minulé soboty, kdy prohrála 3:1 na půdě Tottenhamu. Jeidným střelcem "Blues" v zápase byl v 85. minutě Olivier Giroud.

To v Evropské lize zatím Chelsea neztratila ani bod, příliš suverénně si však ale také nepočíná. Tři ze čtyř zápasů totiž svěřenci trenéra Sarriho vyhráli pouze o gól. Nejdřív 1:0 v Soluni, poté stejným výsledkem nad MOL Vidi. Na konci října 3:1 nad BATE Borisov a na začátku listopadu 1:0 na půdě stejného soupeře.

Až na černou kaňku v podobě sobotního zápasu s Tottenhamem si tedy "Blues" počínají suverénně, v anglické Premier League jsou přesto až na čtvrtém místě, konkurence Liverpoolu a především Manchesteru City je totiž příliš velká.

A jak je na tom PAOK Soluň? Má nějakou šanci vzdorovat londýnskému obrovi? Určitě ano. V zářijovém zápase, který Chelsea vyhrála nad řeckým klubem 1:0 měl PAOK i světlé momenty a Chelsea určitě celý zápas nedominovala, jako by mohl před utkáním leckdo předpokládat.

PAOK následně vyhrál v Borisově vysoko 4:1, následně si však dobrou výsledkovou sérii zkazil dvěma prohrami s maďarským MOL Vidi. Nejdřív podlehl MOLu doma 0:2, následně v Maďarsku 0:1. Poslední soutěžní utkání měl PAOK na programu - stejně jako Chelsea - minulou sobotu.

PAOK Soluň však tento zápas dokázal na rozdíl od Chelsea vyhrát, a sice 2:0 nad Xanthi. V zápase se gólově prosadili Prijović a Mauricio.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.05 - 11.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC (ENG)44006:112
2.MOL Vidi FC (HUN)42023:36
3.PAOK Soluň (GRE)41034:53
4.BATE Borisov (BLR)41034:83

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Pipo123

Šímské Latio nebude hrát proti Apollonu Limassol v Evropské lize v plné síle. Biancocelesti už mají zajištěn postup ze skupiny, a tak trenér Simone Inzaghi bude největší hvězdy týmu šetřit. Hrát nebudou na Kypru Tomas Strakosha, Luis Alberto, Sergej Milinkovic-Savič, nejlepší střelec Lorenzo Insigne, ani brazilský záložník Lucas Leiva. (football-italia.net)

Insigneho treba šetriť

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Ahoj, na mém blogu je úvodní článek ze série o FC Sevilla. Další články vyjdou v následujících dnech. https://bielsistablog.blogspot.com/2018/11/vamos-mi-sevilla.html

Reagovat
Shevchenko

Dno konečně nalezeno

Reagovat
smazaný uživatel

Poltava má vsazeno, takový goly se tomu smějou i hráči arsenalu

Reagovat
Rudnevs

Škoda, škoda... Na San Sire som to dnes prial Luxemburcom, keď som videl, že je stav relatívne zaujímavý, tak som to zapol.

Inak tí španielski komentátori, to je niečo neskutočné, tí sú schopní i gól na 5:2 pomaly jak keby to bolo finále...

A som veľmi zvedavý dnes na Frankfurt...

Reagovat
stas87

Ty pico, co to ten sasek Ardeleanu odpiskal? Taka simulacia Dosta a on piskne penaltu. Kurvi to v ceskej lige a este aj v EL.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele