Názory a komentáře

Darida a ti další

Freiburg konečně vyhrál v tomto ročníku Bundesligy a gólem z penalty se o to postaral Vladimír Darida. Sledovat českého reprezentačního záložníka je vždy zajímavé, a tak se nad některými souvislostmi jeho výkonu ohlédl komentátor české verze Eurosportu Michal Šíma.

Říjen v Ligue 1: Suverenita mocných a srovnávání rozdílů

Říjnový program ve francouzské nejvyšší soutěži přinesl tentokrát jen tři kola, o zajímavé okamžiky však nebyla nouze - situace na obou koncích tabulky se začíná krystalizovat, tradiční velkokluby nabírají formu a k vidění bylo i několik nádherných gólů. Pětibrankové představení Carlose Eduarda v Guingampu je pak pouze pomyslnou třešničkou na dortu..

Šachovnice pro 10 figurek: Statistická analýza fotbalových systémů v Evropě

Fotbal je jediným celosvětově rozšířeným míčovým sportem, v němž hraje klíčovou roli zvolené rozestavení jednotlivých hráčů. Existují sice určitá neměnná pravidla, jako je rozdělení sestavy na obranu, zálohu a útok, jinak je ale konkrétní systém závislý na konkrétním trenérovi. Jaké trendy v Evropě v tomto směru převládají?

Po Duttovi potopa!

Byl chloubou německého klubového fotbalu. Hrdý klub, který dlouhodobě proháněl Bayern. Stabilní účastník pohárů zanechávající stopu i v Lize mistrů. K tomu všemu dobře fungující firma vedena jasným směrem. Kvalitním sportovním úsekem postavena na reálných finančních základech. A navíc vyznávající oku lahodící atraktivní fotbal. Ano, řeč je o Werderu Brémy...

Láska a nenávist v La Lize: Recenze

Do prvního letošního El Clásica už zbývají pouze hodiny a fanoušci v celém Španělsku netrpělivě vyhlížejí jeho výkop. Domácí Real Madrid nabral skvělou formu, Barcelona však v lize ještě nedostala ani gól. V souvislosti se španělským svátkem fotbalu jsme pro vás připravili recenzi knihy uznávaného novináře Sida Loweho...

Dortmundská krize - trápení na pátou!

V Lize mistrů mají bodů dost. Ale v domácí soutěži se potápějí níž a níž. Fotbalisté Borussie Dortmund zažívají pekelný start a po osmi kolech mají na svém kontě už pět porážek! Náhoda to není. Pojďme si rozkrýt důvody, proč svěřenci kouče Kloppa tolik tápou.

Není Balkán jako Balkán

"Zápas bez fanoušků ztrácí ty pravé emoce," prohlásil před výkopem prvního měření sil Albánie se Srbskem za posledních bezmála 50 let prezident Albánské fotbalové asociace Armand Duka. A brzy svá slova hořce polykal. Přesto se vážně nedá říct, že bychom přihlíželi vzplanutí těch pravých balkánských vášní, jak je známe...

Tři úkoly pro Leonarda Jardima

PSG není jediným týmem, který na úvod nového ročníku Ligue 1 posbíral více ztrát, než jeho fanoušci doufali; ještě hůře je na tom loňský vicemistr z Monaka. Knížecí klub sice tentokrát nevyhlašoval útok na titul, přesto je však zřejmé, že jeho aktuální postavení mohlo (a mělo) být mnohem lepší..

Vyhodit, či nevyhodit?

Rada, Čuhel nebo Uhrin ml. to už mají za sebou. Vítězslav Lavička krizi překonal a pod dalšími trenéry se jejich židle povážlivě klinká... Nebyl by to ani řádný ročník tuzemské ligy, pokud by alespoň polovina klubů nevyměnila kouče.

Čaj o páté: Pochettinův milostný trojúhelník

Southampton loni pod vedením Mauricia Pochettina učaroval celé Anglii. Po sezóně však argentinský manažer odešel do Tottenhamu a spolu s ním "svatou loď" opustily i mnohé opory. Jak si osmý tým loňské Premier League vede bez svého manažera? A jak si on vede bez něj? Na odpověď je možná příliš brzy, úvod ligy a vzájemný zápas však alespoň napověděl...

Naldo, stoper za všechny peníze

Před lety jsem četl přepis jednoho rozhovoru, ale je to tak dlouho, že už si pamatuji jen pointu: Klub A: "Za našeho obránce požadujeme tuto částku, za méně ho neprodáme." Klub B: "Tolik peněz může stát jenom útočník!" Za 7. kolem bundesligy se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Michal Šíma.

Září v Ligue 1: Marseilleský valčík a nováčkovská odvaha

Ještě než dnes večer zahájí fotbalisté Bordeaux a Remeše program prvního říjnového kola Ligue 1, přichází na řadu ohlédnutí za uplynulým měsícem. Řeč bude samozřejmě hlavně o fenomenálním Marseille, francouzská tabulka ale už po osmi kolech ukazuje mnohem více podnětů k zamyšlení..

Čaj o páté: Je Burnley skutečně na odpis?

V neděli si kdekdo se zájmem v anglické nejvyšší soutěži udělal jasno minimálně v jedné věci: Burnley se mezi elitou příliš neohřeje a okamžitě poputuje zase o patro níž. Což se opravdu může velmi snadno stát; v první řadě by nicméně nebylo na škodu uvědomit si veškerý kontext a přestat činit ukvapené závěry...

Kloppovo klopýtání

Měli prohánět Bayern Mnichov a bojovat s bavorským celkem o titul. Po anglickém týdnu se ale fotbalisté Borussie Dortmund propadli až na 12. místo tabulky a obhájce titulu už má dvakrát tolik bodů. Za 6. kolem bundesligy se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Tomáš Petr.

Pod pařížskou šibenicí: Je Laurent Blanc mužem na svém místě?

Dnes osmačtyřicetiletý Laurent Blanc je jednou z nejrespektovanějších person ve francouzském fotbale. Jeho jméno je synonymem pro úspěch, což dokazuje už letmý pohled na jeho hráčskou i trenérskou kariéru. Nyní však stojí před dost možná nejobtížnějším úkolem od doby, kdy se rozhodl pověsit kopačky na hřebík..

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele