Premier League v kostce (11. kolo)

09.11.2016, 19:05
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Reprezentační přestávka se Chelsea vůbec, ale vůbec nehodí. Takovou formu, kterou se svěřenci Antonia Conteho můžou nyní chlubit, jsme v Premier League dlouho neviděli - pět zápasů, pět jasných výher a pět čistých kont. Vrchem k tomu fenomenální výkon proti Evertonu, jenž komentátor BBC John Motson označil za "nejlepších 90 minut fotbalu, které v kariéře viděl".

Je zřejmé, že Chelsea fantasticky vyšel přechod na systém se třemi obránci, který se nyní začíná stávat jakýmsi trendem. Londýňané si ve formaci 3-4-3 nesmírně libují a přímo brilantní formu má jejich největší hvězda Eden Hazard. Právě on byl při debaklu 5:0 strůjcem nezastavitelné ofenzivní smrště, na kterou budou minimálně diváci přímo na stadionu vzpomínat hodně dlouho.

S tím souvisí i mimořádná podoba ideální sestavy kola, která čítá hned pětici modrých. Velký vliv na tom má právě systém, v němž mají oba křídelní obránci svou pozici šitou dokonale na míru. Dvě nominace pak po zásluze získal Hull, ten naopak překvapivě porazil silný Southampton. Překvapivě o to víc, že Tigers předtím šestkrát v řadě prohráli a osm zápasů čekali na vítězství.

Ještě delší čekání utnul Sunderland, kterému se podařil snad ještě senzačnější kousek. Na hřišti Bournemouthu (před vlastními fanoušky do soboty ztratil jen 5 bodů) vyhrál 2:1, a to i přes déle než půlhodinovou hru v oslabení. Faktor Rodwell zkrátka funguje. Přesto Black Cats zůstávají na dně tabulky spolu se Swansea, jež se stala obětí probuzeného Zlatana Ibrahimoviće.

Do čela tabulky vyskočil Kloppův ofenzivně senzační Liverpool, který tentokrát zničil 6:1 chybující Watford. Druhá je díky podobnému debaklu Chelsea a až na třetí místo spadl Manchester City. Pep Guardiola v Premier League strádá, z posledních pěti klání vyhrál jen jedinkrát. No a na oblíbené čtvrté pozici je po mírně zklamávajícím severolondýnském derby Arsenal.
Zápas 11. kola: Chelsea vs. Everton

Čtvrt hodiny se Toffees drželi, ale pak Chelsea během dvou minut dvakrát udeřila a bylo po všem. Domácí na Stamford Bridge rozehráli neuvěřitelný koncert fotbalové kvality na obou pólech hrací plochy, kdy si Everton zkrátka a dobře ‚ani neštrejchl‘. Chvíli to bylo bago, chvíli série smrtících protiútoků, chvíli důkladná a technická ofenzivní práce. A když bylo nejhůř, dokonalá defenziva v čele s Davidem Luizem jakýkoli pokus o vzdor nekompromisně zažehnala.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.
Gól 11. kola: Paul Pogba

Čekalo se od něj určitě víc, nejdražší fotbalista historie Paul Pogba zatím svoji obrovskou cenovku nezvládá splácet úplně dokonale. Proti Swansea však předvedl jeden z výkonů, za který ho fanoušci budou jistě chválit - přidal navíc i svůj typický gól. Totiž takový, po němž zůstaneme alespoň na vteřinku s otevřenými ústy. Volej par excellence.



Zákrok 11. kola: Jordan Pickford

Sunderland se po desátém kole stal na chvíli nejhorší týmem historie Premier League. A tak hozenou rukavici navlékl mladík Jordan Pickford a prohloubení krize zažehnal. Nejlepší ze svých šesti zákroků předvedl proti dělové ráně Joshuy Kinga, kterou lapil fantastickým "jednoručákem".



Hráč 11. kola: Eden Hazard

Nový systém Chelsea se třemi obránci pomohl snad úplně všem hráčům v základní sestavě. Vedle křídelních beků či Davida Luize si formaci jistě nemůže vynachválit ani Eden Hazard, který má o poznání více volnosti než dříve. Proti Evertonu hrál neskutečně, ostatně nominaci na Hráče kola by zasloužil už jen za dvě parádní branky. Belgický křídelník však navíc předvedl všechny své silné stránky, od bleskového zrychlení, přes hru 1 na 1, až po dokonalou techniku. Prsty měl ve všech pěti brankách Blues.



Břídil 11. kola: Adrián

Tenhle duel se gólmanovi West Hamu příliš nepovedl. Adrián postrádal jindy neotřesitelnou jistotu ve vzduchu - hlavně pak ovšem jedním nepochopitelným vyběhnutím daroval gól Bojanovi. Kdyby přitom drobný útočník Stoke City neskóroval, kopala by se za Adriánův bláznivý výběh penalta.



Hvězdy 11. kola dle WhoScored.com

1. Eden Hazard (Chelsea) - 9.76
- 2 góly, 2 úspěšné průniky, 3 přesné centry, 95% úspěšnost přihrávek

2. Pedro (Chelsea) - 9.75
- gól, 2 asistence, 4 úspěšné průniky, 4 vyhrané souboje

3. Roberto Firmino (Liverpool) - 9.42
- gól, 2 asistence, 5 střel, z toho 3 na bránu, 4 klíčové přihrávky
Ideální sestava 11. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Jordan Pickford je hrdinou Sunderlandu. Proti Bournemouthu pochytal šest střel, včetně dělovky pod břevno od Joshe Kinga. Takřka Heatonovský výkon vynesl Black Cats vůbec první výhru v sezóně. Po dlouhé době uspěl i Hull, jehož kapitán Michael Dawson na tom měl lví podíl. Dal vítězný gól a zblokoval hned šest střel fotbalistů Southamptonu.

Nejsilnější dojem však o víkendu udělala londýnská Chelsea. Everton na své polovině nepustila ani k jediné střele na branku a jen k jedné vůbec! Jako zjevení působil David Luiz, který s chirurgickou přesností odebíral veškeré míče směřující ke Courtoisovi a přidal i řadu průniků a technických fines. Další nominaci získal i Victor Moses. Ve skvostné formě hrající křídelní bek opět perfektně bránil a vedle řady výjezdů na útočnou polovinu trefil i brankovou konstrukci.

Ještě lépe ovšem na opačné straně pětičlenného obranného valu působil Marcos Alonso. Vyhrál hned sedm obranných soubojů (nejvíc z obou týmů), právě Mosesovi nahrál do jasné šance a sám jeden gól vstřelil. Severolondýnské derby sice úrovní mírně zaostávalo, jenže Moussa Dembélé rozhodně nezklamal. Šesti průniky bavil fanoušky, zato soupeře trýznil. Po jednom takovém dokonce vybojoval pokutový kop.

Doposud nejlepším hráčem Premier League je pravděpodobně Philippe Coutinho. Hraje úžasně, a přesto se každým kolem zlepšuje. Proti Watfordu dal gól, na další nahrál a vůbec; zase byl prostě nezastavitelný. Hull pak vytáhl z bryndy Robert Snodgrass, taktéž autor branky a jedné asistence. Zápas přitom začal na lavičce a do hry se dostal až po zranění dvou spoluhráčů.

Eden Hazard odehrál úchvatný zápas a je nejlepším hráčem kola. V ofenzivě ho ze spoluhráčů doplňuje ještě Pedro, který sice neměl prsty ve všech gólech, ale za to jeden dal a na dva další přímo nahrál. Hrot útoku pak obsadil po dlouhé době Zlatan Ibrahimović - svůj střelecký půst protrhl na půdě Swansea hned dvěma góly.
Statistické okénko 11. kola

- Premier League dosáhla dalšího milníku, 25 000. gól v její historii vstřelil Zlatan Ibrahimović

- Chelsea vyhrála v tomto ročníku 5 z 6 domácích zápasů; loni na tuto porci spotřebovala úplně celou sezónu

- Sunderland se konečně dočkal prvního vítězství v sezóně; čekal na to rekordních 11 zápasů

- Liverpool zaznamenal proti Watfordu 17 střel na bránu; víc nedokázal nakupit žádný tým od začátku statistických měření (2003/04)

- Wayne Rooney proti Swansea nahrál na dva góly a dostal se do velmi úzkého klubu "ligových nahrávačů"; 100 asistencí před ním v Premier League zkompletoval jen Ryan Giggs a Frank Lampard
Nejvtipnější momenty 11. kola

1. Marcos Alonso slaví naplno!



2. Nepoučitelný Lineker

3. Starej dobrej Zlatan


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (326)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele