Premier League v kostce (14. kolo)

07.12.2016, 16:18
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Jen jednou v historii Premier League v kostce se stalo, aby jeden fotbalista byl dvakrát za sebou hráčem kola. V minulé sezóně se to díky hattricku proti Swansea a gólu s asistencí proti Chelsea povedlo nejlepšímu hráči minulé sezóny Riyadu Mahrezovi. Nyní můžeme k alžírskému záložníkovi přidat druhé jméno - Alexis Sánchez hraje v neskutečné formě.

Už dvěma góly v utkání s Bournemouthem si jasně řekl o nominaci, natožpak abychom ho vynechali po hattricku s West Hamem, kdy navíc další gól doslova věnoval Özilovi. Podaří se snad Alexisovi napodobit Mahreze i z dlouhodobějšího hlediska? Cenu pro PFA Player of the Year či snad ligový titul s Arsenalem by chilský šutér nejspíš neodmítl.

Na špici tabulky však zatím Kanonýři stále vzhlíží, protože Chelsea předvádí stabilně brilantní výkony. Po těžké zkoušce s Tottenhamem vyzrála i na Manchester City, a to dokonce na jeho půdě. Připsala si tak už osmou (!) výhru v řadě. To posledně dokázal Arsenal v únoru až dubnu 2015. Delší šnůru pak naposled natáhl Liverpool přesně o rok dříve (11 výher).

Právě Reds ale v neděli selhali na hřišti Bournemouthu a spadli na třetí místo. K umístění v první čtyřce se naopak stále nepřibližuje Manchester United, jenž tentokrát ztratil s Evertonem. Sestupové pozice "drží" Swansea, která po výprasku s Tottenhamem spadla na poslední místo. Černého Petra má kromě ní v ruce Hull a Sunderland.
Zápas 14. kola: Bournemouth vs. Liverpool

Když před týdnem Swansea v nastaveném čase dvěma góly otočila zápas s Crystal Palace, které předtím taktéž obrátilo výsledek - a to hned třemi brankami - čekal jsem nějakou chvíli půst. Jenže už o týden později jsme se dočkali dalšího fantastického zápasu, jež snad můžeme vidět jen v Premier League. Liverpool dlouho vedl 2:0, než Csaplárova past sklapla. Pak přišel na trávník Ryan Fraser, zařídil tři góly Bournemouthu a Nathan Aké v nastaveném čase spustil na Dean Court euforii gólem na konečných 4:3. Fantastické představení.



Celý záznam zápasu, sestřih z Match of the Day od BBC a mnoho dalšího si můžete prohlédnout zde.
Gól 14. kola: Son Hueng-min

O víkendu padlo na elitních anglických trávnících 37 gólů a některé z nich byly vskutku parádní. Od fantastických protiútoků Chelsea, přes Alexisovo cizelérské zakončení, "Zlatanovský" gól Steva Cooka, až po branku skutečného Zlatana. Nejkrásněji se však trefil Son Hueng-min, jehož akrobatická trefa de facto položila Swansea na lopatky.



Zákrok 14. kola: David De Gea

David De Gea zase jednou potvrdil, že patří zhruba do TOP 2 světových gólmanů. Španělský gólman toho proti Evertonu nemusel řešit přespříliš, střela Kevina Mirallase však rozhodně měla gólové parametry. Reprezentační jednička nicméně prokázala skvělé reflexy a vychýlila balón mimo tři tyče.



Hráč 14. kola: Alexis Sánchez

Pohled na jeho statistiky níže je všeříkající. Ba ne, West Ham nebyl celý zápas tak zoufalý, jak napovídá konečný výsledek. Do sedmdesáté minuty se Arsenal v ofenzivě nikterak enormně neprosazoval, samozřejmě s výjimkou gólu Özila, který pro něj do putníku připravil Alexis Sánchez. Chilský reprezentant nicméně v závěru předvedl excelentní individuální výkon a během patnácti minut nastřílel hattrick.



Břídil 14. kola: Fraser Forster

Jak vtipně poznamenal debutující pundit v Match of the Day Chris Sutton, "jestli jste Fraser Forster, teď odvraťte zrak". Taková minela se totiž v Premier League jen tak nevidí. Anglický reprezentační gólman vyrobil před očima Garetha Southgatea šílenou botu, když při snaze odkopnout balón omylem nadzdvihl míč druhou nohou a pak jej minul. Bentekemu tak věnoval nejsnazší možný gól a Crystal Palace umetl cestu za vítězstvím.



Hvězdy 14. kola dle WhoScored.com

1. Alexis Sánchez (Arsenal) - 10.00
- 3 góly, asistence, 5 klíčových přihrávek, 3 úspěšné průniky

1. Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal) - 10.00
- gól, asistence, 4 klíčové přihrávky, 6 úspěšných průniků

1. Christian Eriksen (Tottenham) - 10.00
- 2 góly, asistence, 7 střel, z toho 4 na bránu, 7 klíčových přihrávek
Ideální sestava 14. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Po skvostných výkonech Heatona, Pickforda či Randolpha byla tentokrát o dominantního gólmana nouze. Nejlépe zachytal asi Thibaut Courtois, jenž si poradil se čtyřmi střelami Manchesteru City a především jeho zákrok po tvrdé ráně Agüera v prvním poločase pomohl Chelsea k vítězství.

Crystal Palace velmi prospěl přesun Jamese Tomkinse na pravou stranu obrany, na úkor chybujícího Kellyho. Tomkins pomohl k čistému kontu dobrou defenzivní prací a navíc se prosadil i gólově. V ofenzivě se dařilo i Nachovi Monrealovi, který hlavní v prvním poločase West Hamu neustále zatápěl náběhy po levé straně.

První gól v Premier League, čtyři vyhrané souboje, deset odklizených míčů a konečně čisté konto vyneslo nominaci Marcu Muniesovi, hlavní hvězdě Stoke v zápase s Burnley. To Steve Cook sice s Bournemouthem inkasoval třikrát, žádná branka však nešla přes něj. Naopak zablokoval další gólovou ránu Firmina, odklidil těžko uvěřitelných 19 míčů a hlavně rozhodl o výhře Cherries. Jeden gól dal a v nastaveném čase donutil tvrdou ranou Kariuse k minele, jíž potrestal Aké.

Jako již tradičně byla v ofenzivě velká konkurence, kterou nicméně pokořil geniální žolík Ryan Fraser. Za pětatřicet minut vybojoval penaltu, dal gól, na další nahrál a řídil senzační obrat proti Liverpoolu. Levou stranu pak nebývale opanoval Matt Philipps, jenž Watford skutečně terorizoval. Dal krásný gól, centroval, připravoval šance a nevyhýbal se ani bránění.

Střed pole o víkendu patřil hlavně dvěma mužům. V defenzivní činnosti exceloval Idrissa Gueye z Evertonu, kterému statistikové napočítali hned 7 vyhraných soubojů. Navíc na těžkopádném Fellainim vybojoval penaltu. Christian Eriksen měl naproti tomu největší ofenzivní vliv při vítězství Tottenhamu 5:0 nad Swansea. Dva góly dal, na další "nahrál" a další kanadský bod nezískal jen vinou nebývalé dřevěnosti Wanyamy v zakončení na malém vápně.

V útoku pak zářili hlavně dva londýnští mužové. Alexis Sánchez si v derby s West Hamem podmanil celou Anglii a o jeho výkonu se dočtete výše. Neméně excelentně však proti Manchesteru City zahrál Diego Costa. Jako obvykle se na hrotu rval, vyhrával souboje a otravoval obráncům soupeře život, k tomu navíc přidal dva geniální momenty. Jeho zpracování dlouhého Fábregasova pasu před vyrovnávacím gólem bylo úchvatné, neméně pak pohyb a pas Willianovi k brance vítězné.
Statistické okénko 14. kola

- Leicester zase prohrál, tentokrát se Sunderlandem, a potvrdil, že v lize (na rozdíl od LM) zažívá příšernou sezónu; po 14 kolech má na kontě 13 bodů a je oficiálně nejhorším obhájcem titulu historie Premier League

- Alexis Sánchez dal West Hamu hattrick a ukázal, že střeleckou formu má fantastickou; za poslední dva zápasy má na kontě hned 5 branek - jen dva týmy (Tottenham a Crystal Palace), vyjma Arsenalu, daly víc

- hvězda Kanonýrů se navíc zapsala i do klubové historie, Alexisův sobotní počin zabral přesně 14 minut a 29 sekund; rychleji to za Arsenal v PL stihli jen Ian Wright (9 minut) a Jermaine Pennant (10 minut)

- slavný Csaplárův "nejhorší poločasový výsledek" se stal osudným Liverpoolu, jenž vedení 2:0 ztratil a podlehl Bournemouthu 3:4; v historii Premier League však tímto způsobem prohrálo jen 23 týmů z 1062 (2,2 %)

- fotbalisté Middlesbrough došli proti Hullu k vítězství po vskutku neúnavném výkonu; dohromady naběhali 120,8 kilometru, což je nejvíc ze všech celků letošní Premier League
Nejvtipnější momenty 14. kola

1. "Kdo ti řekl, že se máš jít rozcvičit?"



2. Jistojistý Boruc a reakce Bobbyho Madleyho

3. Fellainiho svkostné jubileum


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (818)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele