Mistral Weiser

07.11.2016, 10:50
Názory a komentáře
Hrdinou zápasu Hertha - Mönchengladbach byl pro většinu publika patrně autor hattricku Salomon Kalou. Pro výsledek byl ale minimálně stejně důležitý vynikající výkon záložníka Weisera. Za 10. kolem Bundesligy se ohlíží komentátor Eurosportu Michal Šíma.

Byl jako vítr. Mitchell Weiser: nyní 22letý záložník Herthy, svého času nejmladší hráč, který nastoupil v zápase Bundesligy v dresu Kolína nad Rýnem.

V únoru 2012 si odbyl debut v poslední čtvrthodině zápasu proti Leverkusenu a v červnu se už stěhoval do Bavorska. S Bayernem podepsal tříletou smlouvu, nikdy se v něm ale výrazněji neprosadil. Nastoupil jen do šestnácti ligových zápasů a svůj jediný gól dal Paderbornu. Na pár minut se ukázal i plzeňskému publiku v Lize mistrů, když ve Štruncových Sadech střídal Götzeho. Bayern tehdy po ležérním výkonu uhrál v Plzni výhru 1:0.

Přestup do menšího klubu tak byl pro Weisera logickou volbou. Vzala si ho Hertha, a přestože v první sezóně jeho výkony značně kolísaly, teď se ukazuje, že bude v hlavním městě zřejmě jedním ze stěžejních hráčů. K jeho výhodám patří rychlost a drzost. Drzost v tom pozitivním slova smyslu, kdy se nikdy nebojí obejít soupeře a i z nevýhodné pozice je schopen vytěžit nebezpečnou akci.

Weiser je výrazně útočně laděný, a i když bývá považován napůl za obránce, jeho přednosti nejlépe vyniknou v ofenzivě. V devátém kole, kdy Hertha prohrála v Hoffenheimu, hrál pravého beka a jeho výkon tak dobrý nebyl. V 10. kole už těžil ze hry Pekaríka za sebou, dobře kombinoval jak s ním, tak s ostatními záložníky i Ibiševičem, byl neúnavný a perfektně připravil dva ze tří Kalouových gólů.

Mitchell Weiser v 10. kole řečí čísel:
- 2 gólové asistence
- 9 nahrávek na střelu (z 12 střel Herthy celkem)
- 3 centry
- 66 kontaktů s míčem
- 2. největší počet vítězných soubojů na hřišti (úspěšnost 50 %)
- 2. největší uběhnutá vzdálenost na hřišti

Problémem Weisera je závislost na tom, jaký post v zápase obsadí. Ukazuje se, že pravé křídlo je pro něj ideální, pokud však má více obranných úkolů, tak tolik výrazný není. Právě to mohou být nuance, o kterých mluvil v rozhovoru po zápase. Chválil i svého spoluhráče Kaloua za chladnokrevnost v koncovce.

On sám si ale za výkon proti Borussii Mönchengladbach jistě zaslouží nominaci do sestavy kola. Platí, že v současnosti je hráčem, který za Herthu připravuje nejvíc šancí a jeho cena na fotbalovém trhu logicky poroste. V létě v Berlíně prodloužil kontrakt až do roku 2020 a nejen generální manažer Michael Preetz si může mnout ruce.

Radost budou mít bezesporu i trenéři. Jak ten současný Pál Dárdai, tak i ten budoucí Joachim Löw. Kouč německé reprezentace zápas proti Gladbachu sledoval a dalo se odhadnout, že ho navštívil právě kvůli Weiserovi. Po páteční podívané bude Löw jen stěží hledat důvody, proč ho v budoucnu nepoctít nominací.

Mitchellův táta Patrick svého času odehrál přes stovku zápasů za Kolín a přes 150 za Wolfsburg. Taky se pohyboval mezi obranou a zálohou, ale do reprezentačního týmu to nedotáhl. Weiser junior by tak brzy mohl jeho odkaz překonat.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (49)

Přidat komentář
Dufan

Jsem zvedavej jestli zbyde místo na Daridu, jestli se jim bude dál dařit jako proti Gladbachu. Ví tu někdo prosím na jak dlouho to ještě vypadá?

Reagovat
Manau

začátkem prosince začíná s tréninkem

Reagovat
Dufan

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Chystám se za Daridou, pokud to vyjde, do konce roku na rozhovor. Pokud byste měli nějakou zajímavou otázku, pošlete mi ji na msima@eurosport.cz. Předem díky.

Reagovat
andrew96

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne ho odomňa pozdravte, môj obľúbený hráč

Reagovat
smazaný uživatel

jsem nevěděl, že tu máš/máte profil

když mě něco napadne, něco opravdu originálního, tím myslím dotaz, kdyžtak písnu

Reagovat
smazaný uživatel

Majú tuna viacerí, JozkokozleJ je Slovák čo komentuje BL a MistrTom (alebo tak nejak) je pán Petr.

Reagovat
Rudnevs

Ten JozkokozleJ bude pravdepodobne Radoslav Vagaský.

Reagovat
Uwe háže buly

I Vlášek tu má profil.

Reagovat
smazaný uživatel

Vlášek Procházka?

Reagovat
Kluivert9

Masopust

Reagovat
smazaný uživatel

Vlášek pls

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Spalovač šancí

Se ho hlavně zeptejte, jestli jezdí pařit do Plzně, aby ho Petržela nezavrhl jako Jiráčka

Reagovat
Rudnevs

V článku je spomenuté, že má 22 rokov. Tak sa teda chcem spýtať, ako je možné, že stále nastupuje za U21?

Reagovat
smazaný uživatel

jde o to, aby jsi nebyl starším 21 v době začátku kvalifikace

Reagovat
Xaviercreus

Normálně hrávají borci do 23 let, protože na začátku kval. cyklu jim bylo 21..

Reagovat
smazaný uživatel

Kategorie U21 je brána jako mládežnická/juniroská, kde se věkové omezení vztahu je na ročníky narození v době začátku cyklu, jak tu bylo zmíněno.

Člověk narozený 2.1. je prakticky o rok starší než člověk narozený 28.12. stejného roku, avšak nikoliv pro potřeby fotbalu xD

Reagovat
smazaný uživatel

jj, já vždycky těžil z toho, že jsem se narodil hned na začátku ledna

Reagovat
smazaný uživatel

Smolně jsem listopadovej a dokonce se mi stalo, že jsem neuspěl na testech v mládeži jednoho nejmenovaného ligového mančaftu a jako zdůvodnění mi bylo řečeno: nižší vyspělost a potenciál vzhledem k datu narození

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Ďakujem všetkým.

Reagovat
Rudnevs

OT: Mike Büskens a Andreas Müller končia v Rapide.

Škoda, že to nebolo skôr. Mne by sa v HSV táto dvojica páčila oveľa viac, ako Gisdol - Todt/Heldt.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale Buskens môže trénovať HSV nie? Možno pôjde do Nemecka, Ingolstadt teraz hľadá trénera...

Reagovat
Znalec

Německej Darida

Reagovat
smazaný uživatel

Darida je český Weiser

Reagovat
bayern987

A stejně nebyl nominovaný...

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Hraje niekto z BL sekcie ešte vôbec toho BL fantasy manažéra? Ja som prestal po prvom kole (zabudol som si svoje údaje) potom som sa prihlásil ešte raz a zopakovalo sa to..

Reagovat
cologneFC

https://www.facebook.com/fcskcz/posts/542275422627702:0

Ak by mal niekto záujem, píšte mi správu.

Reagovat
Arne

Ten program a i cena jsou naprostá paráda..

Reagovat
cologneFC

Nechceme na to zarabat, vypadli nam 2 ludia, tak budem rad ak niekto pojde.

Reagovat
Arne

Nesouhlasím, že by v Hoffenheimu hrál vyloženě špatně... Minimálně první půli směrem dopředu jako jediný byl schopen něco vytvořit a nepřišlo mi, že by vzadu nějak extra hořel. Podle mě byl nejlepší z týmu, když nepočítám Jarsteina. Páteční zápas jsem bohužel neviděl kvůli Dynamu, ale ze sestřihů vypadal (nejen Mitch) skvěle. Ten jeho podpis se povedl.

Už to tady, myslím, zaznělo, ale nechápu, kdy jindy by ho už Jogi měl povolat... Lepší pravý bek tam momentálně není.

Reagovat
db18

+ jsem narazil na sestavu kola od Sportschau, ve které se právě objevil i Mitch.

Reagovat
db18

...a s Hoffenheimem vlastně nehráli v tomto kole, ale už dříve.

Reagovat
smazaný uživatel

Akurát, že Jogi je v tomto strašný kretén. Ten je schopný tam dávať Kimmicha, Cana či stopérov, keď mu to doteraz ako tak vychádzalo. Weiser si šancu jednoznačne zaslúži, ak ho bude Low naďalej ignorovať, tak je to jeho naprostá demencia...

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Hoci trebárs ten Ginter tam hral dobre

Reagovat
smazaný uživatel

Ono dobre tam hral aj Kimmich či Howi v niektorých zápasoch, a určite sa to Jogimu nedá vyčítať, keď tam vtedy nemal koho dať, ale keď sa mu núka mladý, kvalitný a perspektívny pravý obranca, tak by mal po ňom okamžite skočiť a prestať to lepiť hráčmi, ktorí majú úplne iné herné návyky, ako by mal moderný krajný obranca mať ...

Reagovat
Rudnevs

Tentoraz súhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

Dúfam, že bude aj Jogi...

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tak, ale z pozice beka jsem se na to díval více defenzivním okem. Přijde mi, že když ho ještě někdo zajišťuje, je to pak celkově lepší. Díval jsem se i na loňský rozptyl známek od Kicekru, skoro pravidelně to kolísalo 2,0-4,0, letos to ale také není extra vyrovnané.

Reagovat
smazaný uživatel

Cítal som v buse, pekný článok.

Inak, Lustenberger hrá stopéra?

Reagovat
db18

Jak kdy... střídá to skoro ob půlrok nebo ob sezonu - teď je zase spíše nasazován na DM a na stoperu jsou pravidelně nasazování JAB a Langkamp (případně Stark, jehož primární post je ale DM)

Reagovat
smazaný uživatel

Diky. A keby je Labgkamp zdravy, tak je idealna stop. dvojica Langkamp-Brooks?

Reagovat
db18

Mám takový pocit, že letos to tak je.

Reagovat
smazaný uživatel

Vdaka, Willi.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele