Evropská liga - souhrn 1. kola skupinové fáze

16.09.2021, 22:58
Aktuality
Florian Wirtz (© AFP)
Přestřelka byla k vidění v Seville a vítězně z ní nakonec vyšel Betis, glasgowský Celtic porazil 4:3. West Ham si veze body ze Záhřebu, Galatasaray si doma poradil s Laziem a Leverkusen přehrál Ferencváros...
Skupina A

Rangers FC - Olympique Lyon 0:2

16.09.2021 21:00

Góly: 23. Karl Toko Ekambi, 55. James Tavernier (vl.)

Olympique Lyon nedovolil žádné překvapení a v Glasgow nakonec zvítězil 2:0. Domácí Rangers nesehráli špatný zápas, ale na rozdíl od Lyonu nebyli tolik efektivní. V největší šanci Skotů trefil Tavernier tyčku, přičemž stejný hráč měl na svědomí i vlastní gól. Do vedení poslal Francouze už v prvním poločase Karl Toko Ekambi.

Lyonu úplně nevyšel začátek nové sezony a v Evropské lize si to chtěl vynahradit. Čekal ho ale složitý soupeř v podobě skotských Rangers FC. Ti loni ve stejné soutěži dokráčeli do osmifinále a získali domácí titul.

Úvodní minuty patřily spíše hráčům Rangers, kteří sice drželi balón, ale do žádné gólovky se nedostali. Lyon byl v tomto ohledu efektivnější. Ve 23. minutě udělal rychlou přešlapovačku Karl Toko Ekambi a parádním obstřelem o tyč překonal McGregora. Hrálo se v dobrém tempu a i Rangers dokázali být před šestnáctkou soupeře nebezpeční. Střelu Ariba vyrazil Lopes a neujal se ani pokus Lundstrama. Asi největší příležitost domácích měl ve 41. minutě Kent. Jeho ránu uvnitř šestnáctky vyrazil fantastický Lopes.

Lyon mohl být po prvním poločase spokojenější. V Ibrox Parku vedl a domácím toho zas tolik nedovolil. Steven Gerrard i Peter Bosz ponechali stejné jedenáctky i po změně stran a tento stav více vyhovoval Lyonu.

V 55. minutě už Francouzi vedli 2:0. Lyonští si vytvořili velký závar a balón po několika dorážkách skončil v síti. Branka nakonec byla přiznána nešťastníkovi Jamesovi Tavernierovi. Za tohoto stavu už to měli Rangers hodně složité, ale určitě se nevzdávali. Po volném přímém kopu kroutil balón do branky Tavernier a hosty zachránila branková konstrukce.

Do konce utkání stále zbývala spousta času a jediná branka mohla Skoty znovu vrátit do hry. Čas ale domácím rychle ubíhal a Lyon si náskok pohodlně hlídal. Rangers nepomohlo nic. Olympique Lyon v prvním zápase letošního ročníku Evropské ligy zvítězil na hřišti Rangers 2:0 a ujal se vedení ve skupině.

Více informací k zápasu

Brøndby IF - Sparta Praha 0:0

16.09.2021 21:00

Góly: -

Jediné utkání hrané od 21 hodin, které nepřineslo ani branku. A nebylo jí vpravdě příliš blízko. Brøndby prakticky sparťanskou svatyni neohrozilo, zatímco Sparta si největší situace vytvářela prostřednictvím stopera Hancka po útočných rozích...

Utkání v Kodani nabídlo opatrný start a vyloženě nezáživný zbytek první půle. Nejzajímavější výpad předvedlo Brøndby hned ve zkraje, a i ten byl zakončen jen takovou polostřelou, polopřihrávkou. Rovněž ve zbytku úvodní části se domácí zaměřili primárně na využívání chyb soupeře, kterých se v rozehrávce kupilo poměrně dost, ale k ničemu závratnému nevedly.

Sparťané se mezitím utápěli v centrech, které železně nenacházely svůj cíl, a Adam Hložek se za celý první poločas prakticky nepotkal s balonem či jej ztrácel v okamžitém souboji. Výrazněji branku soupeře ohrozil pouze Hancko, který se při jednom rohu vyšplhal proklatě vysoko, ale také až příliš vysoko namířil svou vlastní hlavičku po centru na přední tyč.

Situaci navíc Spartě vůbec neulehčilo další střídání zraněného levého beka - Matěj Polidar si tentokrát v souboji nešťastně zalehl a nejspíš vykloubil rameno, čímž způsobil "škatulata, hejbejte se”, neboť na jeho místo přišel Vindheim, který se okamžitě přesunul doprava.

Nezáživná kopaná se hrála i po změně stran. První střela na jakoukoliv z branek dokonce přišla až v 70. minutě prostřednictvím střídajícího Moberga Karlssona, který to zároveň zkoušel z větší dálky a gólmana soupeře sotva prověřil. Totéž záhy platilo i pro Peškovu individuální akci, přestože proti křídelníkovi Sparty stál už jen jeden obránce a brankář.

Největší šanci si Sparta vytvořila opět po rohu, kdy se znovu až příliš jednoduše prosazoval Hancko, jehož výtečným skokem po levé ruce odmítl brankář Hermansen. Jednalo se o první skutečně reflexivní zákrok jakéhokoliv z gólmanů, a jediným také zůstal. Hložek totiž později v zajímavé pozici již v samotném nastavení utkání už akorát trefoval přímo náruč brankáře.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Olympique Lyon (FRA)11002:03
2.Sparta Praha (CZE)10100:01
 Brøndby IF (DEN)10100:01
4.Rangers FC (SCO)10010:20
Skupina B

PSV Eindhoven - Real Sociedad 2:2

16.09.2021 21:00

Góly: 31. Mario Götze, 54. Cody Gakpo - 33. Adnan Januzaj, 39. Alexander Isak

Po statistické stránce bylo PSV lepším týmem, drželo daleko více balón na svých kopačkách, vystřelilo i vícekrát na bránu, nakonec však v úvodním duelu skupinové fáze Evropské ligy uhrálo jen remízu s Realem Sociedad. Hostům lépe vyšel první poločas, zaznamenali totiž dva přesné zásahy oproti jednomu na straně soupeře, ten však po obrátce přece dokázal vyrovnat.

Španělský výběr přicestoval do Nizozemska v dobrém rozpoložení, v nové sezóně v minulých třech ligových zápasech urval všechny body, nicméně i jeho protivník se mohl pyšnit dobrými výsledky v Eredivisie, vždyť dosud ligovou soutěž vede se stoprocentní bilancí. Dalo se tedy očekávat vyrovnané měření sil a konečný rezultát vlastně předpoklady pouze náležitě naplnil.

Do první větší šance se propracoval eindhovenský celek, a to zásluhou Zahaviho, který pravačkou vypálil ze střední vzdálenosti a mířil do spodního rohu brány, avšak gólman Álex Remiro vymrštil svou ruku a míč vyrazil do zámezí. Ve 25. minutě si naopak možnost vypracoval klub ze San Sebastiánu, Januzaj ale neuspěl, jelikož trefil brankovou konstrukci.

První gól utkání přišel na řadu ve 31. minutě. Madueke zprava vlétl do šestnáctky, vyslal prudkou přihrávku přes bránícího Aihena Muňoze před bránu, ta nakonec propadla k nohám Götzeho, jenž z dorážky snadno zacílil. Avšak tento moment jako by Real Sociedad opravdu pořádně probudil. A během pouhých šesti minut otočili vývoj tohoto klání ve svůj prospěch.

Už ve 35. minutě se musel podívat smutně po své tyčce domácí brankář Drommel, k ní mu umístil míč Januzaj, jehož si našel centr zprava od Zaldúy. Belgický záložník dokázal balón vystřelit z voleje a právě tahle skutečnost byla klíčem ke zdárnému konci. A ve 39. minutě Los Txuri-Urdin udeřili gólové ještě jednou, znovu jim vyšla akce založená u pravé lajny.

Opět rozhodující pas vyslal Zaldúa, vracející se Boscagli merunu nešťastně lehce přizvedl, ta se tedy dostala až do cesty Isaka, jenž z blízkosti neměl problémy zacílit. PSV každopádně do druhé půle vstoupilo s jasným cílem nenechat pro něj nepříznivý stav jen tak a v 55. minutě se mu přece zdařilo vyrovnat, po Götzeho jemném uvolnění se ze slušné pozice prosadil Gakpo.

Více informací k zápasu

AS Monaco - SK Sturm Graz 1:0

16.09.2021 21:00

Góly: 66. Krépin Diatta

Monaco si po nevalných výkonech na domácí scéně spravilo náladu alespoň v Evropské lize, doma nejtěsnějším možným způsobem skolilo Graz, a protože v souběžně hraném klání PSV remizovalo doma s Realem Sociedad, dostalo se do vedení tabulky skupiny B. O jeden jediný přesný zásah se postaral Krépin Diatta, rakouský celek na něj už poté zareagovat nedokázal.

Domácí byli po celou dobu přece jenom nebezpečnějším celkem. Pokud chtějí reálně usilovat o postup do jarní fáze této soutěže, představoval pro ně tento duel důležitý artikl, protože právě klub ze Štýrského Hradce je pasovaný do role největšího outsidera. Ve 4. minutě se pokoušel změnit bezgólový stav svou hlavičkou Isidor, avšak hostující bránu jenom minul.

V 17. minutě se dostal do slušné možnosti rovněž Diatta, ani on ovšem neseřídil svoje mířidla správně. Ve 26. minutě se snažil překonat brankáře Siebenhandla z úhlu Gelson Martins, ale mezírku mezi nohama vyběhnuvšího soupeře nenašel. Ve 30. minutě došlo na souboj Gelsona Martinse a Siebenhandla ještě jednou, pokus monackého záložníka ovšem skončil v zámezí.

V podstatě až dvě minuty před obrátkou se osmělil rovněž Graz, a to zásluhou Ljubiče, jenže ten ke své smůle trefil jen brankovou konstrukci. V 60. minutě ještě neskóroval Diatta, jeho střela, tečovaná bránícím Dantem, totiž proplachtila mimo bránu, o šest minut později už každopádně Diatta gólově zaúřadoval, to když hlavou zužitkoval jemný centr Golovina a rozhodl tak o třech bodech pro Monaco.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco (FRA)11001:03
2.PSV Eindhoven (NED)10102:21
 Real Sociedad (ESP)10102:21
4.SK Sturm Graz (AUT)10010:10
Skupina C

Leicester City - SSC Neapol 2:2

16.09.2021 21:00

Góly: 9. Ayoze Pérez, 64. Harvey Barnes - 69. Victor Osimhen, 87. Victor Osimhen

Očekávaný šlágr skupiny C nabídl celkem čtyři branky, a protože se urodila konečná remíza, zůstala na vedoucí příčce Legia, jež o den dříve vyhrála na půdě Spartaku Moskva. Leicester přitom ještě zhruba pětadvacet minut před koncem vedl o dva góly, Neapol se však nevzdala, zaznamenala dva přesné zásahy a dotáhla nakonec své počínání aspoň k zisku jednoho bodu.

Hosté byli dosud v nové sezóně stoprocentní, v Serii A uzmuli tři vítězství v řadě, přičemž naposledy se jim povedlo skolit i giganta z Juventusu. Také nyní je čekal po papírové stránce bezpochyby hodně náročný protivník. Domácí sice o minulém víkendu utrpěli porážku proti Manchesteru City, evidentně se z ní ale oklepali, protože zprvu vypadali oni ve větší pohodě.

Italský celek možná trochu zaspal úvodní pasáže tohoto střetnutí. Lišky naopak dostala do klidu poměrně rychle zaznamenaná trefa, která na řadu přišla v 9. minutě. Už tři minuty předtím se dostal do slibné šance Barnes, vychytal ho ovšem brankář Ospina, ten každopádně přece kapituloval jen chvilku poté, co Barnesův pas zleva využil z dobré pozice Ayoze Pérez.

V 15. minutě se snažil vyrovnávat z přímého kopu Insigne, nicméně kýžený a chtěný prostor brány netrefil, ve 21. a 30. minutě se zastřeloval Osimhen, avšak ani on svoje mířidla neseřídil správným způsobem. Ve 37. minutě měla Neapol asi největší možnost na odpověď, Osimhen našel nakrátko Zieliňského, ovšem jeho pokus zastavil s velkým vypětím gólman Schmeichel.

V závěru druhého poločasu Gli Azzurri mohli udeřit ještě jednou, Schmeichel byl v tu chvíli v docela solidní permanenci, poněvadž na úvod musel likvidovat hlavičku Lozana, k dorážce se navíc ještě propracoval Fabián Ruiz, i jeho však zastavil. Do druhého dějství, podobně jako do toho prvního, následně Neapol nevstoupila nejlépe a, bohužel pro ni, opětovně inkasovala.

Už v 59. minutě měla kliku, že radost Daky, jemuž se dělovkou podařilo rozvlnit síť, byla jen předčasná, protože ho video usvědčilo z velmi těsného ofsajdu, nicméně v 64. minutě se již Leicester propracoval k dalšímu skórování. Iheanacho unikl od levé lajny blíže do středu pole, nahrál bleskově neustále aktivnímu Barnesovi, jenž míč umístil po zemi ke vzdálenější tyči.

Možná že od té chvíle anglický klub tak trochu polevil v koncentraci, čehož naopak jeho sok uměl parádně využít. Kontaktní branku si připsal na své konto Osimhen, tomu balón sklepl hlavou Fabián Ruiz, a nigérijský forvard stačil Schmeichela v nelehkém postavení přehodit. A v 87. minutě se Osimhen prosadil ještě jednou, to když hlavičkou zužitkoval centr Politana.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - Legia Varšava 0:1

15.09.2021 16:30

Góly: 90+1. Lirim Kastrati

První překvapení Evropské ligy se událo už v předčasně hraném utkání. Středeční odpoledne nabídlo souboj favorizovaného Spartaku Moskva, který doma překvapivě nestačil na polskou Legii. Celek z Varšavy zvítězil díky trefě Kastratiho z nastavení.

Jasný favorit na postup ze skupiny zaváhal hned ve svém prvním vystoupení. Přitom jeho porážce od začátku nic nenasvědčovalo. Spartak kontroloval hru i svého soupeře a vytvářel na něj nenápadný, ale konstantní tlak. Nepovedla se mu vyloženě jen 24. minuta, v níž se zranil důležitý záložník Roman Zobnin. Jeho náhrada, Nizozemec Jorrit Hendrix, za něj ale zaskočil výborně.

Velezkušeného brankáře Artura Boruce vyzkoušel během prvních 45 minut především Quincy Promes a to hned několikrát. Jeho první hlavičku ale někdejší opora Celticu vyrazila a poradila si i s další přízemní ranou na zadní tyč. Pozor si Boruc musel dávat i při ráně Victora Mosese, která mířil metr nad bránu.

Zajímavá příležitost se před Spartakem otevřela pár minut po změně stran, kdy se faulu u vlastního vápna dopustil Mateusz Wieteska. Quincy Promes si ale vylámal zuby na pevně semknuté zdi. V 66. minutě muselo Boruce zachránit břevno, protože přesně do něj nasměroval hlavičku Samuel Gigot.

O deset minut později vystrčil růžky také polský celek. Střídající Kastrati naservíroval lahůdkový centr do vápna, jenže Mahir Emreli hlavičkoval jen do tyče. Tak si Lirim Kastrati musel poradit sám. Psala se už první minuta nastavení, když Muci poslal z levého křídla přihrávku před bránu. Tomáš Pekhart na ni sice nedosáhl, ale dobíhající Kastrati už ano! Stejný hráč překonal Boruce ještě jednou, ale druhá jeho trefa pro ofsajd nemohla platit.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Legia Varšava (POL)11001:03
2.SSC Neapol (ITA)10102:21
 Leicester City (ENG)10102:21
4.Spartak Moskva (RUS)10010:10
Skupina D

Olympiakos Pireus - Royal Antverpy FC 2:1

16.09.2021 21:00

Góly: 52. Youseff El Arabi, 87. Oleg Reabciuk - 74. Mbwana Samatta

Řecký Olympiakos má za sebou úspěšný vstup do Evropské ligy a belgický Royal Antverpy porazil těsně 2:1. Všechno podstatné se událo až po změně stran. Nejprve otevřel skóre El Arabi, ale hosté zvládli odpovědět prostřednictvím Samatty. Ještě tři minuty před koncem drželi Belgičané nerozhodný výsledek, když v tom vstřelil rozhodující branku Reabciuk. Vyloučení Batailleho už nemělo na konečný výsledek žádný vliv.

Bylo to vyrovnané utkání, ve kterém Royal častěji držel balón, ale co se týče střelby a branek, byli úspěšnější domácí. V brance Olympiakosu se dle očekávání objevil český reprezentant Tomáš Vaclík, ale příliš práce neměl.

V první příležitosti se ocitli domácí. Po standardní situaci hlavičkoval vedle branky Cissé a o chvíli později už dostal balón do sítě El Arabi, ovšem ke smůle domácích se jednalo o ofsajd. Na druhé straně podnikly Antverpy rychlý kontr, po kterém pálil těsně vedle Fischer. To už bylo před koncem prvního poločasu, který žádnou fotbalovou parádu nenabídl.

Gólů se dočkali diváci na stadionu Georgiose Karaiskakise až po přestávce. V 52. minutě Camara krásně posadil balón na hlavu Youssefa El Arabiho a Olympiakos zaslouženě vedl 1:0. O chvíli později byl Olympiakos blízko druhému gólu, ale Cissé v dalším výskoku opět netrefil zařízení.

Antverpy tahaly za kratší konec, ale v 74. minutě se jim podařilo vyrovnat. Krásný centr vykouzlil Benson a Mbwanu Samatta hlavou překonal Vaclíka. Byla to první střela Royalu na branku, ale těžko s tím mohl český brankář něco dělat.

Royal byl blízko cennému bodu, ale nadějný výsledek neudržel. Tři minuty před koncem spálil velkou šanci Benson a vzápětí Olympiakos vstřelil rozhodující gól. Oleg Reabciuk si seběhl na přihrávku Vrousaie a v pádu přesně trefil horní roh branky. Olympiakos porazil Royal Antverpy 2:1 a získal do tabulky první tři body.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Fenerbahçe SK 1:1

16.09.2021 21:00

Góly: 41. Sam Lammers - 10. Mesut Özil

Eintracht může být rád za bod, i když se po většinu utkání snažil a byl tureckému tým vyrovnaným soupeřem. V nastavení totiž musel čelit penaltě. A hodně si oddychl, když ji brankář Trapp Pelkasovi chytil.

Frankfurt si v tomto ročníku docela věřil, i když hned v prvním utkání dostal dost nevyzpytatelného soupeře. Do Frankfurtu přijelo turecké Fenerbahce i s Özilem. Istanbul začal aktivně a po nahrávce Gustava se už ve druhé minutě hnal do útoku Rossi, jenže v obklíčení dvou vracejících se stoperů dokázal zamířit jen do brankáře Trappa.

Co nevyšlo Rossimu, to se povedlo největší hvězdě Turků. Mesutu Özilovi. V desáté minutě předvedli hosté skvěle sehranou rychlou akci, po níž pálil Valencia. Trappa sice zachránilo břevno a po další ráně Rossiho pro změnu vyrážel míč před sebe. A to byla chyba, protože u balonu byl nejdřív právě hvězdný Özil, který míč snadno dorazil do sítě - 1:0

Postupem času se Frankfurt zapojoval do stále většího množství akcí a přibližoval se vysněné srovnávací trefě. Dočkal se jí pět minut před koncem první půle. Na delší míč si za obranu naběhl Filip Kostić, který přihrávkou pod sebe oslovil Sama Lammerse. A mladý střelec už nemohl minout - 1:1.

Druhá půle byla mnohem pasivnější, na obou stranách. Özilovu šanci zkazila nepřesnost, Kostićův průnik zase gólem neskončil kvůli dobrému zásahu hostujících obránců. Fenerbahçe vytasilo své trumfy v 76. minutě, kdy se na hřišti ukázalo trio Berisha - Meyer - Pelkas.

Právě Meyera totiž v 90. minutě fauloval brankář Trapp a sudí byl neoblomný - penalta! K ní se postavil Pelkas, jenže Trapp svou chybu napravil a jeho ránu vyrazil. Přesně k nohám dobíhajícího Berishy, jenže ten byl v ofsajdu a jeho gól proto platit nemohl!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Olympiakos Pireus (GRE)11002:13
2.Eintracht Frankfurt (GER)10101:11
 Fenerbahçe SK (TUR)10101:11
4.Royal Antverpy FC (BEL)10011:20
Skupina E

Galatasaray SK - SS Lazio 1:0

16.09.2021 18:45

Góly: 66. Thomas Strakosha (vl.)

Galatasaray má první body, doma totiž dokázal porazit návštěvu z Říma. Lazio naopak podalo naprosto bídný výkon a po zásluze (a vlastním gólu brankáře Strakoshy) prohrálo.

V turecké metropoli se proti sobě postavily dva velmi silné a evropskými soutěžemi protřelé týmy. Hostující celek z Věčného města navíc držel trumf v podobě Maurizia Sarriho, jenž před třemi lety Evropskou ligu s Chelsea vyhrál. Jenže Laziu se dnešní duel od začátku moc nedařil. Poměrně snadno přicházeli jeho hráči o míč, z čehož rezultovaly nebezpečné šance.

Alexandru Cicâldău pálil na Strakoshu a jeho dělovka jen o pár desítek centimetrů minula tyč. Turecký celek neponechával nic náhodě a Lazio hrálo až překvapivě laxně. Potrestáno za to mohlo být už ve 23. minutě, ale to mu ještě pomohla branková konstrukce. limpiu Moruțan zůstal osamocen na pravé straně vápna a jeho rána měla gólové parametry, jenže místo Strakoshy zasáhlo břevno.

Směrem dopředu působilo Lazio bezradně až zakřiknutě a trenér Sarri musel reagovat. Do druhé půle poslal Sergeje Milinkoviće-Saviće, který měl rozhýbat strnulou záložní řadu biancocelesti. S jeho příchodem vzrostlo nebezpečí pro brankáře Musleru a v 58. minutě si Lazio vytvořilo první vážnější šanci. Španělský tvůrce hry Luis Alberto se s míčem otočil kolem vlastní osy a pálil zpoza vápna k rohu brány, jenže Muslera jeho ránu dobře viděl a dokázal ji zneškodnit.

Víc práce měl jeho protějšek, Thomas Strakosha. Zkušený brankář, který místo jedničky přepustil Pepemu Reinovi, se musel hodně rychle natahovat k tyči, aby zlikvidoval ránu Karema Aktürkoğlua. Na Strakoshovi bylo hodně vidět, jak je nervózní, což se v plné míře projevilo v 67. minutě. Turci centrovali do vápna, kde Lazio dlouhým nákopem vzhůru poslalo balon vysoko nad bránu. Strakosha míč kontroloval, jenže místo toho, aby bylo vyrazil, si ho při stažení ze vzduchu tragikomicky srazil do vlastní brány!

Lazio se snažilo o kontr díky akci Milinkoviće-Saviće, jenže proti němu naprosto perfektně vyběhl brankář Muslera.

Více informací k zápasu

Lokomotiv Moskva - Olympique Marseille 1:1

16.09.2021 18:45

Góly: 89. Faustino Anjorin - 59. Cengiz Ünder (pen.)

Lokomotiv Moskva doma remizoval s Marseille a může za to být ještě hodně rád. Kýžený gól vstřelil ruský celek až minutu před koncem zápasu.

Moskevský Lokomotiv hostil Marseille a dobře věděl, že francouzský celek je v dobré formě. Navíc trenér Jorge Sampaoli nasadil své oblíbené ofenzivní hvězdy jako Ünder, Gerson, Harit nebo Guendouzi. Proti nim se na hrotu Lokomotivu rvali Smolov s Kamanem. Cengiz Ünder zahrozil jako první. Turecký záložník dostal přihrávku na pravou stranu, odkud pohotově vyslal krátký centr směrem do velkého vápna, jenže tam zasáhl skvěle stoper Jedvaj.

Velmi zajímavým, pokusem se prezentoval Matteo Guendouzi, jehož rána zaplavala ve vzduchu a brankář Guilherme měl obrovské problémy míč zkrotit. Francouzský záložník o pár minut později narýsoval krásnou kolmici do vápna na nabíhajícího Amina Harita, ale k němu na poslední chvíli přistoupil opět Jedvaj. Guendouzi do třetice pokoušel štěstí ve 29. minutě, kdy se prosmýkl do vápna a z úhlu pálil do brankáře Guilhermeho.

Pozadu nechtěl zůstat ani domácí celek a Fjodor Smolov si po půlhodině hry dokázal najít míč za vápnem. Jeho dělovka ale skončila jen na tyči! První půli zakončila šance Álvara Gonzáleze, který hlavičkoval o zem do náruče brankáře Guilhermeho.

Druhá polovina utkání dost dlouho nenabízela větší šanci. Až v 59. minutě se domácí celek dopustil chyby. Pronikající Cengiz Ünder byl totiž zastaven nedovoleně ve vápně, Tiknizjan dostal za faul na něj druhou žlutou a především pak mladý Turek proměnil pokutový kop - 1:0 pro hosty.

To ale nebylo všechno. Nedůrazná obrana Marseille totiž nechala před vlastním vápnem míč dotírajícímu Faustinu Anjorinovi, který za vápnem propálil všechno před sebou a doslova za minutu dvanáct srovnal na konečných 1:1!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Galatasaray SK (TUR)11001:03
2.Olympique Marseille (FRA)10101:11
 Lokomotiv Moskva (RUS)10101:11
4.SS Lazio (ITA)10010:10
Skupina F

FC Midtjylland - Ludogorec Razgrad 1:1

16.09.2021 18:45

Góly: 3. Gustav Isaksen - 32. Kiril Despodov

Midtjylland v domácím prostředí přehrál Ludogorec a v průběhu celého zápasu byl jasně aktivnější, selhal ovšem v zakončení a nakonec se musí smířit jen s bodem za remízu 1:1. Domácí nedokázali zužitkovat ani vynikající start do zápasu.

Dánský celek měl vynikající start, už ve třetí minutě našel Evander hlavu Isaksena a ten uklidil míč přesně k tyči - 1:0.

Uklidňující pojistku mohl ve 27. minutě přidat Onyedika, po rohovém kopu hlavičkoval z malého vápna nad a tento moment ho mohl mrzet. O chvíli později se totiž osmělil i Ludogorec, sraženou střelu jednoho ze spoluhráčů si v pokutovém území našel Despodov a následně procedil míč skrz brankáře až do sítě - 1:1.

Otřesení domácí si v první půli už nic většího nevytvořili a šance si schovali do druhé části hry. Největší příležitost měl v 64. minutě Sisto, který z několika metrů zakončoval jen do míst, v nichž stál brankář Kahlina.

Kahlina se zaskvěl i proti ráně Juninha, v 72. minutě zkusil střelecké štěstí také Evander a jeho projektil prosvištěl těsně nad břevnem. Midtjylland měl jasně navrch ve všech statistických aspektech, v závěru se ale do jeho hry vkrádala křeč a z tlaku nakonec vytěžil jen remízu 1:1.

Více informací k zápasu

FK Crvena Zvezda - SC Braga 2:1

16.09.2021 18:45

Góly: 74. Milan Rodić, 85. Aleksandar Katai (pen.) - 76. Wenderson Galeno

Až do závěrečné čtvrthodiny se na góly čekalo v Bělehradě, kde Crvena Zvezda hostila Bragu. Srbský klub vyhrál 2:1, rozhodující trefu zaznamenal z penalty Aleksandar Katai.

Ve vyrovnaném průběhu zápasu přitom šance střádal především portugalský klub. Tu první měl ve 21. minutě, Dragović nešťastně zablokoval střelu z dálky a míč srazil jenom k Ricardu Hortovi, ten byl sám před brankářem a zakončil vysoko nad. Mnohem blíže ke skórování byl jeho spoluhráč Galeno, po rohovém kopu střílel z velkého úhlu a orazítkoval tyč.

V 57. minutě musel do práce brankář Borjan, když zpacifikoval pokus Ricarda Horty, situaci mu přitom zkomplikoval clonící Mineiro. Crvena Zvezda s příležitostmi šetřila a první si vypracovala až po hodině hry, do vápna prošel Ivanić a rozvlnil boční síť.

V 64. minutě zachránila domácí podruhé branková konstrukce. Lucas Piazón nenašel střeleckou parketu a alespoň přistrčil Mineirovi, ten vypálil a o záda uhýbajícího Ricarda Horty se balón odrazil do břevna.

Na góly se čekalo až do závěru a nakonec padly tři. V 73. minutě postupoval Diony sám na brankáře a Matheus jeho tutovku vykopl na roh. Standardní situaci rozehrál Kanga, na malém vápně dostal spoustu prostoru Rodić a po jeho hlavičce se Matheus natahoval zbytečně - 1:0.

Vedení Crvene Zvezdy ovšem mělo jen jepičí život, o několik desítek vteřin později chyboval v rozehrávce Sanogo, Galeno si navedl míč na střelu a vyrovnal - 1:1.

Bláznivou pasáž pak zakončila 84. minuta a faul Tormeny na Ivaniće. K nedovolenému zákroku došlo v pokutovém území a po potvrzení od videa nařídil sudí Beaton penaltu, kterou s přehledem proměnil Katai - 2:1.

Na výhře domácích se už nic nezměnilo, přestože Braga měla připravenou ještě jednu odpověď. V 89. minutě pálil Ricardo Horta a Borjan musel vytasit perfektní zákrok.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Crvena Zvezda (SRB)11002:13
2.Ludogorec Razgrad (BUL)10101:11
 FC Midtjylland (DEN)10101:11
4.SC Braga (POR)10011:20
Skupina G

Bayer Leverkusen - Ferencvárosi TC 2:1

16.09.2021 18:45

Góly: 37. Exequiel Palacios, 69. Florian Wirtz - 8. Ryan Mmaee

Bayer Leverkusen si nechává všechny tři body doma a vděčí za to dvojici Palacios - Wirtz. Domácí sice už v osmé minutě překvapivě kapitulovali, když se prosadil mladý útočník Ferencvárose Ryan Mmaee, jenže Němci dokázali vývoj utkání otočit.

Bayer vstupoval do utkání s maďarským sokem jako jasný favorit, jenže od prvních minut se mu moc nedařilo tuhle roli plnit. Chvíli mu trvalo, než jeho kombinace začaly vycházet a hráči německého celku nevypadali od začátku moc soustředěně. Z letargie je probrala až osmá minuta. A byl to šok, protože Nguen dostal krásný pas do vápna, počkal si na náběh kolegů a z nich si vybral útočníka Ryana Mmaeeho - 1:0.

A za prvních patnáct minut to nebylo jediné varování. S většinou si ale poradil brankář Hradecky. Postupem času se už konečně začali projevovat i jeho ofenzivnější spoluhráči, zejména Kerem Demirbay byl hodně vidět a cítit. Jeho první rána ale směřovala nad a s druhou si poradil brankář Dibusz, jež dokázal jeho standardní situaci vyrazit úchvatným zákrokem mimo!

Brankář Dibusz se vtělil do role hlavního hrdiny hostujícího týmu a po třiceti minutách se ukázal také proti zakončení Lucase Alaria, která mu dala pořádně zabrat. Bayer tlačil a za svůj tlak si gól zasloužil. Dočkal se ho ve 37. minutě, když si Jeremie Frimpong vyměnil míč s Diabym a posunul balon do druhé vlny na Exequiela Palaciose. Na jeho přesně umístěnou ránu už neměl Dibusz nárok - 1:1.

Jenže o pouhé dvě minuty si hosté málem vzali své vedení zpátky. Po chaosu v domácí šestnáctce Vécsei sice gól razantní střelou dal, jenže při zpracování si pomohl rukou, což sudí dobře viděl. Rozhodčí Treimanis neuznal před koncem první půle ani gól Taha, který před zakončením fauloval soupeře.

Obrovskou šanci na vedení spálil Lucas Alario, který dostal balon po asistenci soupeře ve vápně, jenže z otočky pálil asi metr nad. Mnohem přesněji zakončoval v 69. minutě Florian Wirtz. Hosté totiž při zakládání vlastního útoku chybovali, míč uzmul dravý Jeremie Frimpong a ještě krásnější nahrávkou mezi obránce našel volného Wirtze. Ten už se zakončením neměl potíže - 2:1.

Více informací k zápasu

Real Betis - Celtic FC 4:3

16.09.2021 18:45

Góly: 32. Juan Miranda, 34. Juanmi, 50. Borja Iglesias, 53. Juanmi - 13. Albian Ajeti, 27. Josip Juranović (pen.), 87. Anthony Ralston

Real Betis doma dokázal zvládnout emotivně i fyzicky náročný střet s ostrovním fotbalem, když porazil Celtic. Už první poločas nabídl čtyři branky, po dvou na obou stranách, takže druhá polovina slibovala opravdu skvělý zážitek. Povedla se ale jen domácím, kteří v rychlém sledu krátce po změně stran přidali dva rozhodující zásahy.

Celtic si v Seville chtěl trochu spravit chuť po posledních nepovedených duelech skotské elitní soutěže. Béticos zatím mohou být se svým postavením v LaLize spokojení a dnes chtěli svým fandům dopřát další exkluzivní zážitek taky na poli Evropské ligy. Od prvních minut jim ale Skotové ukazovali, že dnes to bude hodně vypjatý a především fyzicky náročný duel s běhavým soupeřem.

Už ve třinácté minutě navíc Celtic proměnil svůj tlak ve vedoucí trefu. Střílenou přihrávku do vápna si našel Albian Ajeti a zblízka se mu povedlo dostat balon za záda brankáře Claudia Brava! Nejprve to sice vypadalo, že si Ajeti pomohl rukou a sudí také branku neuznal, ale poté, co se poradil s VARem, svůj názor změnil a Celtic po chvíli čekání mohl slavit.

O chvíli později se zapotil také hostující brankář Joe Hart, kterému přichystal nepříjemné zakončení Guardado. Hart si ale poradil a jeho hlavičku dokázal vytáhnout nad. Celtic tou dobou hrál naprosto jednoduše směrem dopředu a vysloužil si další gól. Jota upaloval za míčem do vápna a byl faulován brankářem Bravem, což neušlo pozornosti hlavního sudího. Jović měl o celé záležitosti jasno a dovolil Josipu Juranovićovi, aby zahrával penaltu. Chorvatský obránce si poradil zkušeně a Celtic pomalu začal přemýšlet o výhře.

Jenže na to bylo brzo. Po třiceti minutách si totiž Juan Miranda našel dlouhý centr na zadní tyči, obhodil si prvního obránce a narazil si míč s Fékirem. Ten mu balon vrátil těsně před brankáře a mladý obránce dokázal chladnokrevně zakončit k tyči - 1:2

Celtic v tu chvíli naprosto vypadl z role a dovolil španělskému soupeři další akci. Zdánlivě nenápadný útok zrychlil veterán Joaquín krásnou nahrávkou na nabíhajícího Iglesiase. Ten si pohlídal ofsajdovou linii a pak už mu stačilo jen vyzvat kolegu Juanmiho k té nejsnazší úloze střelce - 2:2.

To byl pro Skoty šok a zdaleka nebyl jediný. Do druhé půle totiž domácí vstoupili přesně tak, jak odešli z té první - dvěma rychlými góly. V padesáté minutě si Miranda poradil s prvním obráncem a nahrál na kraj vápna Canalesovi. Ten počkal s centrem a našel v kapse mezi obranou a brankářem nabíhajícího Borju Iglesiase. Tomu stačilo míč jen jednoduše tečovat za Hartova záda a Celtic už prohrával.

Blackout Celticu pokračoval o dvě minuty později, kdy se Juanmi po centru Mirandy sice dostal ke střele, ale ve skluzu mířil těsně vedle. Jenže uplynula sotva minuta, když si všechno mohl vynahradit. Po rohovém kopu zleva od Fékira sice hosté balon odvrátili, jenže nejdřív u něj byl opět pozorný Juanmi. A ten jej dokázal přesně napálit do míst, kam Hart ani jeho obránci nedosáhli!

Šílený večer pokračoval ve zběsilém tempu a po pár minutách se Celtic dočkal snížení. Tedy jen na chvíli, protože Rogićova hlavička, třebaže skončila v síti, nebyla pro ofsajd uznána. Stejný hráč měl dneska hodně velkou smůlu, neboť o sedm minut později trefil v dobré šanci jen tyč!

Celtic však nehodlal odjet poražen a zvyšoval svůj tlak, takže Bravo a jeho obránci měli co dělat. Nakonec se ale skotský celek dočkal jen jedné, téměř nic neřešící branky. Tři minuty před koncem utkání zahrával standardní situaci z levé strany a střílený centr poslal tvrdou hlavičkou do sítě mladý obránce Anthony Ralston.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Betis (ESP)11004:33
2.Bayer Leverkusen (GER)11002:13
3.Celtic FC (SCO)10013:40
4.Ferencvárosi TC (HUN)10011:20
Skupina H

Dinamo Záhřeb - West Ham United 0:2

16.09.2021 18:45

Góly: 21. Michail Antonio, 50. Declan Rice

Fotbalisté West Hamu vstoupili do základních skupin Evropské ligy výhrou 2:0 na půdě Dinama Záhřeb a z českých krajánků u toho byl jen Tomáš Souček. Vladimír Coufal a Alex Král zůstali na lavičce náhradníků a sledovali, jak Livakoviće překonali Antonio a Rice. Domácí ani jednou nevystřelili na branku.

David Moyes nakonec nešetřil sestavou a v Záhřebu vyběhly opory jako Antonio, Souček, Fornals nebo Rice. Dinamo Záhřeb patří mezi zkušené týmy, které hrají evropské poháry každý rok a West Ham proto nehodlal nic podcenit.

Anglický celek byl od začátku dominantní a obranu Záhřebu poprvé překonal ve 22. minutě Michail Antonio. Pravda, Théophile-Catherine vyrobil strašlivou malou domů, kterou urostlý útočník Antonio před Livakovićem vypíchl a střelou do prázdné zajistil Kladivářům vedení.

Kdo ale čekal ofenzivní smršť, ten byl zklamán. West Ham byl sice lepší a kontroloval hru, ale další šance si nevytvořil. Chybující Théophile-Catherine byl po prvním poločase stažen a nahrazen Jurićem. Dinamu se ale vstup do druhého poločasu nepovedl a pět minut po přestávce vstřelil West Ham druhý gól. Declan Rice vybojoval balón a od poloviny hřiště ho zavedl do šestnáctky, kde i neomylně vystřelil.

Až za dvoubrankového stavu West Ham střídal, ale Coufal s Králem se na hřiště nedostali. Kladiváři se nikam nehnali, šetřili síly na víkendové utkání proti Manchesteru United. Čtvrthodinu před koncem se hnal do další šance Antonio, ale na poslední chvíli byl obranou Záhřebu zneškodněn.

Dinamo se omezilo jen na několik nebezpečných centrů, ale k přímému ohrožení Fabiańskiho branky nedošlo. West Ham zvítězil v poklidu 2:0 a získal první tři body do tabulky.

Více informací k zápasu

Rapid Vídeň - KRC Genk 0:1

16.09.2021 18:45

Góly: 90+2. Paul Onuachu

Rapid Vídeň si proklestil cestu do základní skupiny Evropské ligy a tu nezačal dobře, na úvod doma podlehl Genku. Především po změně stran byla k vidění řada šancí a v nastavení také jedna regulérní branka.

Utkání nemělo jasného favorita a z úvodní opatrnosti vybočila až čtrnáctá minuta a v ní první šance. Do svého prvního zakončení se dostal Onuachu a jeho hlavička skončila těsně vedle. Hostující útočník byl nejaktivnějším hráčem celého zápasu a před poločasovou pauzou se připomněl znovu, to dostal centr do vápna a obtočil se okolo obránce, aby míč poslal vysoko nad. Ve stejných místech následně skončil i pokus jeho spoluhráče Bongondy.

Po návratu z kabin už byli hosté přesnější, zakončení Eitinga museli zablokovat obránci Rapidu a Ndayishimiye v 51. minutě mířil jen těsně mimo. O chvíli později se připomněli také domácí, Fountas si našel prostor ve vápně, zakončil hlavou a Vandevoordt předvedl svůj první zákrok. Vandevoordta poté nepřekvapil Kara, který to zkoušel patičkou.

Zápas nabíral na tempu, hrálo se nahoru dolu a atraktivní pasáž plnou zajímavých momentů zakončila 69. minuta a v ní předčasná radost Genku. Ndayishimiye patičkou oslovil Ita, ten poslal centr do vápna a Onuachu ho na dlouhou nohu uklidil do sítě, celou situaci ovšem přezkoumával VAR a nakonec objevil těsný ofsajd japonského fotbalisty.

Onuachu si chtěl spravit chuť a v 75. minutě mu radost překazil obránce Maximilian Hofmann, který na brankové čáře odvrátil jistý gól. Rapid měl s nigerijským útočníkem velké problémy a ve druhé minutě se mu další zaváhání defenzívy stalo osudným. Po pravé straně se prodral Ito, adresoval do vápna přesný centr a nehlídaný Onuachu rozhodl - 0:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)11002:03
2.KRC Genk (BEL)11001:03
3.Rapid Vídeň (AUT)10010:10
4.Dinamo Záhřeb (CRO)10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Spasitel
Reagovat
Petrinho17

Ako by povedal Marcel Merčiak "nastal lom svetla" (ako pri chybe Dúbravku proti Španielsku)

Reagovat
smazaný uživatel

Evropská kontinentální liga. Štěpán opět nezklamal.

Reagovat
Shevchenko

To je ko*ot

Reagovat
Pokahontas

ve které hraje v jablonecké skupině tým ,,rendrs"

Ta podoba s ,,Rangers" pravda na první pohled k takové výslovnosti svádí,až na to,že jsou to týmy z jiných zemí,a tedy je to ,,tak trochu" v jiné řeči.

Reagovat
krisa

ty voe, ten gól Galatasaray

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele