Evropská liga - preview 1. kola skupinové fáze

16.09.2021, 09:19, aktualizováno 16.09.2021, 09:19
Previews
Jamie Vardy (© AFP)
Pražská Sparta je jediným českým zástupcem v evropské pohárové soutěži číslo 2. Na úvod se představí v dánské Kodani proti Bröndby. Lyon bude hrát na půdě skotských Rangers. Anglický Leicester přivítá Neapol. West Ham s českým zastoupením čeká záhřebský stadion Maksimir a domácí Dinamo. Galatasaray Istanbul si to rozdá s Laziem.
Skupina A
Rangers FC - Olympique Lyon  (čtvrtek 21:00)
Ibrox Park už je připraven na velkou bitvu dvou týmů, které chtějí jednoznačně postoupit do jarní vyřazovací části. Rangers FC prošli do hlavní fáze skrze Alashkert, zatímco Lyon zamířil přímo na základě umístění ve francouzské Ligue 1. Les Gones se netají velkými ambicemi a Evropskou ligu chtějí vyhrát.

"Evropská liga je skvělá soutěž s výbornými týmy. Je to naše Liga mistrů, chceme ukázat Evropě čeho jsme schopní. Vítězství v této soutěži je našim cílem. Musíme vyhrát každý zápas," prozradil ambice Moussa Dembélé. Lyon prožil v minulé sezoně velké zklamání, když se nedokázal umístit do třetího místa a přišel tak o Ligu mistrů. Francouzský velikán už dlouho nezažil nějaký úspěch, v domácí soutěži dávno nekraluje, vždyť poslední titul získal naposledy v roce 2008! Na evropské scéně to také není optimální, i když minulý rok a účast v semifinále Ligy mistrů byly světlou výjimkou.

Nezdary v domácí soutěži nakonec znamenaly i konec trenéra Rudiho Garcíi a od nového ročníku vede Les Gones Peter Bosz. A ten angažmá nezačal vůbec dobře. Po třech zápasech Ligue 1 neměl Lyon ani jedno vítězství, nicméně polepšil se a před reprezentační přestávkou porazil Nantes 1:0 a o víkendu i Racing Strasbourg 3:1.

Lyon se na úvod skupiny Evropské ligy představí v glasgowském Ibrox Parku, kde ho čeká hutná atmosféra. Své o tom ví Moussa Dembélé, který dva roky hrál za konkurenční Celtic. "Hrál jsem proti Rangers několik skvělých bitev. Vím, co očekávat. Je to tým, který hraje dobře na balónu a dává do toho všechno. Musíme jít zápas od zápasu. Dal jsem proti nim svůj první hattrick, hrál jsem ve Skotsku Ligu mistrů. Viděl jsem šílenou atmosféru. Ve čtvrtek tam bude velký hluk."

Rangers začínali letošní pouť evropskými poháry v předkole Ligy mistrů a zápasy se švédským Malmö vůbec nezvládli. Prohráli doma i venku a spadli do kvalifikace o Evropskou ligu. Tady už si poradili s Alaskhertem, když jedinou branku za dva zápasy vstřelil Alfredo Morelos. Celek z Glasgow hrál EL i loni a skončil v hodně propíraném souboji s pražskou Slávií v osmifinále. Už je tomu čtrnáct let, co se Rangers potkali s Lyonem v základní skupině Ligy mistrů. Tehdy vyhrál pokaždé hostující tým výsledkem 3:0. Pro čtvrteční měření sil ale není tato statistika nijak důležitá.

Rangers měli už v průběhu kvalifikace o EL problémy s pozitivně testovanými hráči na koronavirus a také před zápasem s Lyonem se podobné obtíže objevují. Týká se to Connora Goldsona a Ianise Haghiho. Ryan Jack zase laboruje se zraněným lýtkem, takže i jeho start je vyloučen.

Ani Lyon nebude kompletní. Leo Dubois, Tino Kadewere, Lenny Pintor a Jeff Reine-Adelaide zůstávají na soupisce zraněných.
Rangers FC - pravděpodobná sestava:
McLaughlin - Barišić, Balogun, Helander, Tavernier - Aribo, Davis, Kamara - Roofe, Morelos, Kent
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Gusto, Diomande, Denayer, Emerson - Caqueret, Guimaraes - Shaqiri, Aouar, Toko Ekambi - Dembélé
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.41 - 2.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Brøndby IF - Sparta Praha  (čtvrtek 21:00)
Čtvrtečním zápasem na hřišti Bröndby Kodaň vstoupí fotbalisté Sparty do základní skupiny Evropské ligy. Zatímco Pražané se v hlavní fázi soutěže představí podruhé za sebou, úřadující dánský mistr premiérově od sezony 2005/06, kdy se hrála pod názvem Pohár UEFA. Pro Bröndby půjde zároveň od té doby o první podzimní účast v evropských pohárech.

Svěřenci trenéra Nielse Frederiksena se do Evropské ligy dostali po vyřazení v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů se Salcburkem po dvou porážkách 1:2. Letenští přešli do soutěže po postupu ve 2. předkole Ligy mistrů přes Rapid Vídeň a vypadnutí v následujícím předkole s Monakem.

Skupinu A doplňují čtvrtý celek uplynulé sezony francouzské ligy Olympique Lyon a obhájce skotského titulu Rangers sídlící v Glasgow. Do vyřazovací fáze Evropské ligy projdou vždy první dva týmy. Mužstva na třetím místě nově čeká play off Evropské konferenční ligy.

"Skupina je těžká, ale jsou ještě těžší skupiny. Musíme být do druhého, nebo třetího místa, abychom hráli na jaře. Doufám, že se nám to podaří. Hlavně zjistíme, na co doopravdy máme," řekl pro klubovou televizi sparťanský trenér Pavel Vrba.

"Podařilo se nám přejít přes Rapid Vídeň, který taky dokázal postoupit do Evropské ligy. Je to mužstvo na podobné úrovni jako my. Pak jsou tam mužstva, která jsou trošku dál. Jsem zvědavý, jak tu konfrontaci, co nás teď čeká, zvládneme a jestli můžeme myslet dál," uvedl sedmapadesátiletý bývalý kouč Plzně nebo české reprezentace.

Bröndby v minulé sezoně získalo po 16 letech titul, celkově jedenáctý v klubových dějinách. V novém ročníku však zvítězilo v jediném z deseti soutěžních duelů. V páteční generálce remizovalo doma s nováčkem Silkeborgem 1:1 a v domácí lize je až na osmém místě. "Jsem rád, že nám vyšlo Bröndby, protože si myslím, že to je pro nás hratelný soupeř. Zároveň srovnání s dánským týmem může být zajímavé," prohlásil záložník Filip Souček.

Sparta v sobotu prohrála v Plzni 2:3 a v české nejvyšší soutěži poprvé od dubna po 15 zápasech nebodovala. "Zápas nám spíš ukázal, co nás čeká. Teď je otázka, jestli to dokážeme zvládnout a jestli to pro nás bude dostatečné poučení," konstatoval Vrba.

Celek z dánské metropole se dosud v pohárech utkal s českým mužstvem pouze v 1. kole Poháru UEFA v sezoně 2003/04, kdy jiný pražský celek Žižkov zdolal dvakrát 1:0. Se Spartou se Bröndby v soutěžním utkání ještě nestřetlo.

Duel má výkop v 21:00. Oficiálně na stadion smí i hostující fanoušci, kteří se kvůli nařízení UEFA s ohledem na pandemii koronaviru nesměli účastnit předkol.
Brøndby IF - pravděpodobná sestava:
Hermansen - Bruus, Maxsö, Tshiembe, Mensah - Cappis, Radošević, Frendrup, Greve - Uhre, Hedlund
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Niţă - Wiesner, Panák, Hancko, Polidar - Haraslín, Pavelka, Souček, Sáček, Pešek - Hložek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.72 - 3.51 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympique Lyon (FRA)00000:00
 Rangers FC (SCO)00000:00
 Sparta Praha (CZE)00000:00
 Brøndby IF (DEN)00000:00
Skupina B
PSV Eindhoven - Real Sociedad  (čtvrtek 21:00)
PSV i Real Sociedad chytily v Evropské lize poměrně náročnou skupinu, narazí totiž ještě na Monaco a rakouský Sturm, tudíž vstup do soutěže bude pro ně velmi důležitý. A jelikož v případě rovnosti bude rozhodovat bilance ze vzájemných zápasů, může tento duel představovat důležitou složku v boji o první dvě postupová místa. Hledat favorita v tomto klání jde opravdu hodně stěží.

Obě mužstva si na start do sezony vlastně nemohou nijak stěžovat. Celek ze San Sebastiánu v lize padl pouze na úvod s Barcelonou, od té doby oslavil hned tři vítězství. Eindhovenský klub má za sebou už přece jen větší porci utkání, protože se pral o kvalifikaci do hlavní fáze Ligy mistrů, kde mu stopku vystavila Benfica, v Eredivisie ovšem působí dobře.

Zatím je totiž jako jediný z celého ligového pelotonu bodově stoprocentní, a to i třeba na úkor Ajaxu, v posledních letech těžko sesaditelného vládce Nizozemska. "Myslím si, že náš soupeř má dobrý tým. Je velmi kompaktní a zaměřuje se na ofenzivní stránku hry," hodnotil domácí kouč Roger Schmidt španělský výběr. "Když si však situace žádá, umí být dobrý i v obraně."

Oba celky na sebe zatím v rámci historie pohárové Evropy nenarazily. "Proti Realu Sociedad už jednou hrál zhruba před třemi lety. A už tehdy měl silné mužstvo," prozrazoval Ramalho, obránce PSV. "Myslím si, že od té doby se ještě zlepšil. Vždyť nedávno dokonce vyhrál ve Španělském poháru. Právě tenhle jeho úspěch potvrzuje vlastně moje slova," pokračoval.

Boeren v posledních týdnech podstoupili opravdu hodně náročný program. Generálka na tento mač jim vyšla moc dobře, venku skolili Alkmaar, každopádně už v neděli je čeká očekávaný duel proti Feyenoordu. Rotace v sestavě tak zkrátka bude dost potřeba. "My se ale nehodláme ohlížet na následující program. Ve čtvrtek si chceme jít pro vítězství," ujišťoval Schmidt.

Svěřenci trenéra Imanola Alguacila by opravdu mohli využít toho faktu, že PSV má v nohách daleko větší porci zápasů. LaLiga se přece jenom teprve rozjíždí, je nicméně otázkou, zda jsou již na vrcholu svých sil a dosahují té nejlepší formy. "Bude pro nás velkou výzvou dostat se na postupová místa. Nemáme snadnou skupinu. Každý bod bude důležitý," mínil Schmidt.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.40 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Monaco - SK Sturm Graz  (čtvrtek 21:00)
Monaco, jakožto obhájce třetího místa z Ligue 1, bezpochyby neprožilo žádný dobrý do nové sezóny. Nepodařilo se mu proklouznout do hlavní fáze Ligy mistrů, spadlo pouze do Evropské ligy, především se mu však výrazně nedaří na domácí scéně. Svou reputaci si hodlá napravit alespoň na evropském poli, doma zkusí naplnit roli favorita proti Štýrskému Hradci.

Šestnáctá příčka v ligové tabulce určitě není v souladu s dlouhodobými ambicemi knížecího klubu. Dosud se mu podařilo skolit jen nováčka z Troyes, třeba v posledních čtyřech zápasech hned třikrát prohrál. Ani generálka na tohle utkání mu nikterak nevyšlo a doma v souboji o jih Francie nestačil na Marseille. Přitom v rámci šestého kola už ho čeká další těžký mač s Nice.

I proto může brát tohle střetnutí jako ideální šanci vzchopit se a těšit se na následující týdny v daleko lepším rozpoložení. Proti rakouskému soupeři je ASM pasováno do role favorita. "Samozřejmě doufáme, že vyhrajeme. Ukázali jsme zatím v letošním ročníku dvě tváře, lépe se nám dařilo v pohárově Evropě než ve Francii," přiznával monacký lodivod Niko Kovač.

Někteří fotbaloví experti volají po možné změně v systému hry. Je pravda, že může být pro všechny zúčastněné trochu čitelnější rozpoznat Kovačův styl. "Já si nemyslím, že v tomto ohledu je potřeba něco měnit," ubezpečoval domácí stratég. "Spíše musíme ukázat, že umíme být lepší. Rádi bychom navázali na výkony z předkol Ligy mistrů proti Spartě a Šachtaru."

Svěřenci Christiana Ilzera budou mít ještě v konkurenci PSV a Realu Sociedad těžkou úlohu porvat se o postupová místa. Už tohle měření sil může dost napovědět o jeho šancích. "Když jsem končil v Rakousku svou hráčskou kariéru, všiml jsem si, jak se tam v tu chvíli fotbal vyvinul, a to jak na klubové, tak na reprezentační úrovni," varoval před podceněním Kovač.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 4.90 - 8.93
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco (FRA)00000:00
 PSV Eindhoven (NED)00000:00
 Real Sociedad (ESP)00000:00
 SK Sturm Graz (AUT)00000:00
Skupina C
Leicester City - SSC Neapol  (čtvrtek 21:00)
Toto střetnutí by mělo být jednou z největších ozdob hlavní fáze letošního ročníku Evropské ligy. Leicester společně s Neapolí rozhodně mají ambice na to pokračovat v této soutěži i v jarní části sezóny a bezpochyby hodlají usilovat o první dvě postupová místa. Moskevský Spartak a polská Legia, tihle soupeři pak čekají v následujícím průběhu základních skupin.

Domácí nemůžou být se startem do nového ročníku vyloženě nespokojeni, že by si však mohli vesele hvízdat a tancovat radostně kolem stolu, to se říci určitě nedá. Po triumfu v Anglickém superpoháru si v Premier League připsali na své konto dvě vítězství a dvě porážky. Generálka na tenhle mač jim pak nevyšla nejlépe, podlehli totiž favorizovanému Manchesteru City.

Neapol sehrála v Serii A celkem tři zápasy a byla stoprocentní. Na začátky této sezóny si nijak stěžovat nemůžou, a to i proto, že před pár dny se jí podařilo skolit Juventus. Leicester pro ně bude představovat velmi náročnou zkoušku. Dosud na svého protivníka nikdy v historii nenarazila, nemá ovšem jediný důvod si nevěřit, protože je evidentně v moc dobrém rozmaru.

Lišky loni dokráčely do play-off Evropské ligy, tam jim vystavila stopku pražská Slavia. Pomalu a jistě se ale začínají stávat stálým účastníkem evropských pohárů, a i proto by velmi rády pro letošek vylepšily své výsledky. "Klub se snaží neustále zlepšovat," povídal domácí brankář Kasper Schmeichel. "Pro mě je třeba tenhle fakt velmi důležitý."

Ve středu si Spartak doma neporadil, možná trochu překvapivě, s Legií v rámci předehrávky Evropské ligy, a tak pokud se obě družstva chtějí posunout na průběžně první příčku v tabulce, budou muset zvítězit. "Nemůžeme se nikdy ohlížet na minulost, ta už je prostě za námi. Vždy musíme koukat jenom před sebe," pokračoval v rozhovoru Schmeichel.

Je otázkou, jak oba celky nakonec budou přistupovat k Evropské lize. V minulosti především italské výběry stavěly tuto soutěž tak trochu na vedlejší kolej, a protože nově se může v jarní části sezóny postupovat, lépe řečeno sestupovat do Konferenční ligy, i ze třetí pozice, dá se předpokládat, že v některých utkáních budou oba kluby šetřit své opory na domácí ligové soutěže.

Úvodní zápas by ale takový být neměl. Bude se jednat o prestižní souboj, z něhož by Leicester i Neapol chtěly odejít minimálně s bodovým ziskem. "V Evropské lize jsou mužstva nejvyšší kvality, na další z Ligy mistrů můžete navíc narazit. Neohlížíme se na ostatní. Když se podívám do naši kabiny, můžu říct, že jsme sebevědomí," dodal Schmeichel.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.26 - 3.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Legia Varšava (POL)11001:03
2.SSC Neapol (ITA)00000:00
 Leicester City (ENG)00000:00
4.Spartak Moskva (RUS)10010:10
Skupina D
Olympiakos Pireus - Royal Antverpy FC  (čtvrtek 21:00)
Na stadionu Georgiose Karaiskakise přivítá Olympiakos soupeře z Belgie. Antverpy mají s pohárovými zápasy už poměrně velké zkušenosti a v Řecku se pokusí překvapit. Řeckému šampionovi už se o víkendu vrátil brankář Tomáš Vaclík a je otázkou, zdali se ho trenér Pedro Martins rozhodne využít i na pohárový zápas.

Olympiakos si letos brousil zuby na Ligu mistrů, ovšem dvojutkání 3. předkola mistrovské části nezvládl a s Ludogorcem vypadl. Následovalo tedy předkolo o Evropskou ligu se Slovanem Bratislava a to už nebyl žádný problém. Po domácí výhře 3:0 stačila na Slovensku i remíza 2:2.

Tým z přístavního města Pireus, které aglomeračně spadá pod Athény, je pravidelným účastníkem evropských pohárů, ovšem na velký úspěch stále čeká. V minulé sezoně se dostal do Evropské ligy skrze třetí místo v Lize mistrů, ale v osmifinále vypadl s Arsenalem. V domácí soutěži je Olympiakos hegemonem, ale první kolo nezačal nejlépe, když jenom remizoval 0:0 s Atromitosem.

Antverpy si už loni zahrály skupinovou fázi Evropské ligy a byly v ní úspěšné, když obsadily celkové druhé místo a postoupily do jarních bojů. Ve vyřazovací fázi potkaly Glasgow Rangers a po dvou divokých výsledcích vypadly.

Postup ze skupiny je hlavním cílem i letošní sezony, ale konkurence je možná ještě složitější. Vedle Olympiakosu jsou dalšími soupeři Fenerbahce a německý Eintracht Frankfurt. Jedinou absencí domácího celku je Konstantinos Fortounis. Dobrou zprávou je návrat Tomáše Vaclíka, který utrpěl zranění nohy během reprezentačního zápasu s Belgií. Mnohem početnější marodku hlásí Antverpy a v Řecku jistě nenastoupí Michel-Ange Balikwisha, Fars Haroun, Sam Vines a Alhassan Yusuf.
Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Vaclik - Reabciuk, Cisse, Sokratis, Ba - Onyekuru, Lopes, M'Vila, Valbuena - Soares, El Arabi
Royal Antverpy FC - pravděpodobná sestava:
Butez - Bataille, De Laet, Engels, Buta - Verstraete, Nainggolan, Gerkens, Benson - Eggestein, Frey
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.77 - 7.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - Fenerbahçe SK  (čtvrtek 21:00)
Frankfurtští "Orli" se po letní trenérské rošádě ne a ne chytnout. Vítěznou vlnu chce Eintracht chytit v Evropské lize, v níž již několikrát udělal dobrý dojem. Na úvod skupinových klání se v Hesensku představí turecké Fenerbahçe.

Pamatujete na výjezdy frankfurtských fanoušků do Bordeaux či Říma? V obou městech zavalily tisíce fanatiků z Německa tribuny a i v cizí zemi vytvořily pro své oblíbené mužstvo domácí prostředí. Atmosféra, kterou dokáží příznivci Eintrachtu v Evropské lize vyvolat, je již pověstná. I proto se zápasy Die Adler rozhodně vyplatí sledovat — nejlépe naživo.

Bouřlivé prostředí lze navzdory epidemiologickým opatřením očekávat i přímo v metropoli Hesenska. A to nejen díky domácímu publiku, ale též zásluhou fanoušků Fenerbahçe. Turecká komunita je totiž přímo ve Frankfurtu velmi početná a mnoho přistěhovalců pořád fandí klubům z Malé Asie. Z istanbulským celkem navíc do Hesenska dorazí Mesut Özil, někdejší hvězda německé reprezentace a zvláštní ambasador turecké diaspory, jehož mnoho diváků pořád hodlá spatřit na vlastní oči.

Kvůli stále přítomnému koronaviru nemůže Özil uskutečnit očekávané setkání se svým někdejším koučem z národního mužstva Joachimem Löwem, Dojem tak musí zanechat alespoň na hřišti v dresu svého milovaného mužstva. "Fener byl vždycky mým nejoblíbenějším klubem" prohlásil ostatně po lednovém přesunu do Turecka.

Fenerbahçe se do skupiny D kvalifikovalo skrze čtvrté předkolo, v němž snadno přemohlo helsinské HJK. Poměrně slušně si "Žlutí kanárci" vedou též v domácí Süper Lig — za čtyři kola ztratili body jen jednou kvůli remíze se Sivassporem. Jejich čtvrteční sok má zkraje sezony větší potíže. Frankfurt již stihl vypadnout z DFB-Pokalu a po čtyřech bundesligových utkáních ani jednou nezvítězil.

Vedle Fenerbahçe se Eintracht ve skupině utká ještě s řeckým Olympiakosem a belgickými Antverpami — samé těžké či nevyzpytatelné váhy. Gólman "Orlů" Kevin Trapp je nicméně za nalosované protivníky rád. "Pro fanoušky je to skupina snů. Myslím, že Olympiakos je těžký soupeř, stejně tak Fenerbahçe, do Antverp to zase není tak daleko," uvedla jistota mezi třemi tyčemi Frankfurtu.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp — Durm, N'Dicka, Hinteregger, Lenz — Sow, Hrustic — Hauge, Kamada, Kostić — Borré
Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Bayindir — Tisserand, Kim, Szalai; Sangare, Sosa, Gustavo, Kadıoğlu — Osayi-Samuel, Samatta, Özil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.16 - 5.26
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympiakos Pireus (GRE)00000:00
 Eintracht Frankfurt (GER)00000:00
 Fenerbahçe SK (TUR)00000:00
 Royal Antverpy FC (BEL)00000:00
Skupina E
Galatasaray SK - SS Lazio  (čtvrtek 18:45)
Lazio Řím hodlá udělat dojem a tentokrát chce v Evropské lize dojít hodně daleko. Na startu nové sezony k tomu má jeden trumf v rukávu - kouče, který tuto soutěž relativně nedávno celou vyhrál. Galatasaray ale pro Římany nebude vůbec lehkým soupeřem.

V Türk Telekom Areně se ve čtvrtek v podvečer představí domácí Galatasaray, který přivítá Lazio. Oba soupeři se již před nějakou dobou potkali osobně a to celkem čtyřikrát. Z toho dvakrát v Evropské lize. Ani jednou se ale nestalo, že by se ze tří bodů radoval hostující tým, ať už jím byl kdokoli. Ze čtyř střetnutí vyhráli hned třikrát domácí a jednou se body dělily.

Skupina E patří mezi ty nejvyrovnanější a nejzajímavější. O postup se budou rvát především týmy Lazia a Marseille, ale svou roli sehraje určitě i ambiciózní turecký tým. Jeho trenér, uznávaný taktik Fatih Terim, prozatím v nové sezoně neprohrál ani jednou. Do Evropské ligy se musel prokousat přes dánské překvapení Randers a svou úlohu nakonec zvládl.

V rámci turecké Süper Lig by to z pohledu Galatasaraye mohlo být určitě lepší. Po čtyřech odehraných kolech má Galatasaray osm bodů na kontě za dvě výhry a dvě remízy. V pěti ze šesti odehraných duelů dal celek z Istanbulu vždycky dvě branky, jenže v posledních dvou ligových kolech to na výhru nestačilo ani jednou.

Lazio do předkol nemuselo díky umístění v minulém ročníku. Jeho kádr doznal podstatných změn a jednu velkou změnu udělalo vedení také na lavičce. Skončila éra trenéra Inzaghiho, jehož místo zaujal protřelý ofenzivní stratég Maurizio Sarri.

Toskánský rodák si zatím připsal dvě výhry v první lize a obě si fanoušci Lazia museli užít. Celkové skóre z nich mělo Lazio 9:2. Naposledy se mu ale generálka na poháry nepovedla, neboť Biancocelesti dostali od AC Milán dvě branky, sami nedali ani jednu a celkově si nedokázali vytvořit větší šanci. V Evropě ale šanci cítí a pomáhá jim k tomu i trenér Sarri. Ten totiž Evropskou ligu v roce 2018 s Chelsea vyhrál.
Galatasaray SK - pravděpodobná sestava:
Muslera - Boey, Luyindama, Nelsson, Van Aanholt - Kutlu - Yilmaz, Morutan, Cicaldau, Akturkoglu - Digne
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Reina - Lazzari, Luiz Felipe, Acerbi, Hysaj - Milinković-Savić, Escalante, Luis Alberto - Zaccagni, Muriqi, Felipe Anderson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.42 - 3.49 - 2.16
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lokomotiv Moskva - Olympique Marseille  (čtvrtek 18:45)
Mezi nejprestižnější skupiny Evropské ligy patří bezesporu ta s označením "E", kde mimo jiné účinkují Lokomotiv Moskva a Olympique Marseille. Oba soupeři na sebe nikdy předtím nenarazili a ve čtvrtek budou mít v RZD Aréně konečně premiéru.

Loni hrál Lokomotiv základní skupinu Ligy mistrů, ale protože v ruské nejvyšší soutěži skončil až na třetím místě, musí se letos spokojit s Evropskou ligou. Na druhou stranu fanoušci o prestižní zápasy nepřijdou, protože do skupiny E byli ještě nalosováni Lazio, Galatasaray a Olympique Marseille.

Lokomotiv by v letošní sezoně rád dobyl ruský trůn a sesadil Zenit, ale konkurence je obrovská. Jen v rámci Moskvy chtějí totéž CSKA nebo Spartak. Začátek nové sezony se Lokomotivu vydařil a po sedmi odehraných kolech má ruská nejvyšší soutěž už jen dva neporažené - Zenit a právě tým trenéra Marka Nikoliće. "Loko" se o víkendu naladilo výhrou nad Samarou a už si brousí zuby na Marseille, se kterým se nikdy předtím neutkalo.

Olympique Marseille je tradiční značka francouzského fotbalu, který kdysi na evropské scéně válel. V roce 1993 vyhrál Ligu mistrů a dokonce před třemi lety byl i ve finále Evropské ligy, kde nestačil na Atlético Madrid.

Také Les Phocéens loni hráli Ligu mistrů a letos se musejí smířit s druhou nejprestižnější klubovou soutěží. Ve francouzské Ligue 1 totiž obsadili až páté místo. V nové sezoně jsou ambice OM opět vysoké a začátek to potvrzuje. Ze čtyř utkání získali svěřenci argentinského trenéra Jorgeho Sampaoliho solidních deset bodů.

Na domácí straně budou chybět Anton Mirančuk, Zé Luis i Aleksandr Siljanov. Ani Marseille nemůže počítat s kompletním kádrem, zvláště když nebude k dispozici Dimitri Payet. Bývalého francouzského reprezentanta trápí svalové problémy. Připraven už je Arkadiusz Milik, nicméně jeho start od úvodní minuty je nepravděpodobný. Na hrotu tak bude Bamba Dieng, který odehrál o víkendu fantastické utkání v Monaku a vstřelil dva góly.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Guilherme - Zhivoglyadov, Jedvaj, Magkeev, Rybus - Zhemaletdinov, Barinov, Kulikov, Kamano - Smolov, Lisakovich
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Saliba, Balerdi, Peres - Lirola, Kamara, Guendouzi, De la Fuente - Ünder, Harit - Dieng
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.74 - 3.50 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)00000:00
 Lokomotiv Moskva (RUS)00000:00
 Olympique Marseille (FRA)00000:00
 Galatasaray SK (TUR)00000:00
Skupina F
FC Midtjylland - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 18:45)
Loni se Midtjylland probojoval do skupinové fáze Ligy mistrů, letos se mu však v předkolech tolik nedařilo, a tak musel vzít zavděk účastí v Evropské lize. V ní bezpochyby bude usilovat o postup do další fáze, proti němu ovšem bude stát ostřílená Braga a taktéž dva balkánské celky, Crvena Zvezda a Ludogorec. Druhého jmenovaného vyzve zkraje soutěže na domácí půdě.

Oba celky se už plně zapojily do sezonního dění. Domácí nevstoupili do ligového měření sil vůbec špatně, po osmi odehraných kolech totiž obsazují druhou příčku za vedoucí Kodaní, a vlastně stejně můžeme hovořit také o výkonech hostujícího družstva, které, byť sehrálo jenom pět klání, vede s dosud stoprocentním bodovým ziskem před Slavií Sofia a Botevem Plovdiv.

Loňská účast v Evropské lize bulharskému klubu opravdu vůbec nevyšla, ze šesti duelů hned šestkrát padl a něco podobného nemíní opakovat v ročníku letošním. V Herningu se nicméně bude muset vypořádat s jednou velkou nepříjemností, přítomný přímo na střídačce nemůže být preventivně šéf lavičky Valdas Dambrauskas, a to kvůli nenadálým zdravotním důvodům.

Litevský stratég zůstal nakonec v Bulharsku, jelikož se cítil špatně. Bezpečností opatření byla na místě, a i když na vině zřejmě nebude obávaný koronavirus, jelikož Dambrauskas je proti této nemoci očkovaný, půjde na testování. "I tak je týmu blízko díky moderním technologiím. Má kvalitní asistenty, aby práci za něj zvládli," říkal výkonný ředitel klubu Angel Petričev.

Celek z Razgradu je pod vedením Dambrauskase od ledna letošního roku, Litevec nahradil ve funkci českého rodáka Pavla Vrbu a za úkol bude mít atakovat příčky zaručující pokračování v evropských pohárech i v jarní části. Domácí mají dokonce zcela nové velení a Bo Henriksen nebude mít snadnou úlohu navázat na éru Briana Priskeho, jenž v roce 2020 slavil ligový titul.
FC Midtjylland - pravděpodobná sestava:
Ólafsson - Dalsgaard, Sviatchenko, Juninho - Andersson, Onyedika, Evander, Dyhr - Isaksen, Júnior Brumado, Mabil
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Kahlina - Ikoko, Plastun, Verdon, Nedjalkov - Badji, Claude Goncalves - Despodov, Cauly, Wanderson - Sotiriou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.74 - 5.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FK Crvena Zvezda - SC Braga  (čtvrtek 18:45)
Braga by měla být pasována asi do role největšího favorita na prvenství ve skupině F, jenže vstup do nového ročníku ji nezastihl v úplně nejlepší formě, a je tak otázkou, jak moc dobře se jí zadaří v Evropské lize. Soupeře přitom na úvod vyzve hodně nepříjemného. Crvena Zvezda už loni na evropské scéně trápila třeba AC Milán a ráda by na tyhle chvíle navázala.

Bělehradský klub byl aktuálním čtyřnásobným mistrem své země v posledních čtyřech letech, a ačkoli aktuálně ligovou tabulku nevede, poněvadž po sedmi kolech, tedy na rozdíl od svého úhlavního rivala Partizanu, ztratil v jednom utkání, prakticky i fakticky je vládcem Srbska od roku 2017. Stejně jako u jeho nynějšího soka je jeho cílem pokračovat v této soutěži i na jaře.

I když hosté v Primeira Lize z pěti možností jen dvakrát zvítězili, přičemž v uplynulých dvou kolech uhráli pouze bezgólovou remízu, záložník Mirko Ivanić ví moc dobře, komu se svými spoluhráči bude čelit. "Braga má vynikající mužstvo. Věřím však, že ji můžeme porazit," řekl. "Doufám, že ukážeme, že máme v kádru mnoho hráčů, na něž je prostě vždycky spolehnutí."

Tenhle zápas může hodně napovědět, jak si svěřenci trenéra Dejana Stankoviče povedou též v dalších kláních. "Lidé na ulici mi velmi často říkají, že máme moc lehkou skupinu a že se z ní dostaneme velmi snadno. My se ovšem zabýváme těmito faktory dopodrobna a uvědomujeme si, že Braga bude těžko porazitelná. Nebudeme mít jednoduchou úlohu," dodával Ivanić.

Družina kouče Carlose Carvalhala zatím není v optimálním rozpoložení. K ideálním výkonům má v tuhle chvíli daleko. "Čeká nás velká výzva," povídal. "Nikdy nicméně neupínáme pozornost k něčemu jinému, pokaždé jen chceme zvítězit. Plně respektujeme Crvenu Zvezdu, ale nikoho se nebojíme, i když má v kádru spoustu individualit a reprezentantů," podotýkal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.29 - 3.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)00000:00
 FK Crvena Zvezda (SRB)00000:00
 Ludogorec Razgrad (BUL)00000:00
 FC Midtjylland (DEN)00000:00
Skupina G
Bayer Leverkusen - Ferencvárosi TC  (čtvrtek 18:45)
Bayer Leverkusen v posledním soutěžním utkání prohrál dramatický duel s Borussií Dortmund a ve čtvrtek navečer má ideální šanci se z tohoto zklamání oklepat. BayArena se totiž stane svědkem jeho duelu s maďarským Ferencvárosem.

Bayer se s Ferencvárosem ještě nikdy v historii neutkal a ani pro maďarský celek není návštěva Německa ničím obvyklým. Naposledy se tu v pohárovém utkání Maďaři objevili v roce 2004. Bayer má za sebou hodně nešťastné utkání s Borussií Dortmund, které sice dokázal dát tři branky, ale ještě o jednu víc dostal a smolně prohrál. Jinak ale mají svěřenci trenéra Gerarda Seoaneho docela fazonu.

V pěti doposud odehraných duelech ve všech soutěžích dohromady dokázali dát už 15 branek a výhru si připsali hned třikrát. Ostatně dávat branky Die Werkself umí. V minulé pohárové sezoně se jim povedlo jen na domácí půdě nastřílet 14 gólů, takže se maďarský celek má určitě na co těšit.

S maďarským soupeřem nemá Bayer žádné velké zkušenosti, protože mu čelil jen jednou. V sezoně 1994/1995 vyzval budapešťský Honvéd v předkole Poháru UEFA a byla to z jeho strany hodně povedená štace - soupeři nasázel celkem sedm branek a nedostal ani jednu. Něco podobného by Němci moc rádi zažili i nyní.

Bayer se bude muset opět obejít bez několika svých opor. Mimo hru jsou pro zranění stále ještě hráči jako Julian Baumgartlinger, Edmond Tapsoba a Timothy Fosu-Mensah. Útočník Alario si připsal první soutěžní start do sezony po zranění teprve v minulém utkání, takže na hrotu by se opět měl objevit Patrik Schick. Hostům bude kvůli kartám scházet tuniský záložník Aissa Laidouni.

Ferencváros se chystal na boj o Ligu mistrů, ale v souboji s ním byl úspěšnější poslední přemožitel Manchesteru United, Young Boys Bern. Maďaři by se na Bayer měli připravit lépe a mají jednu nepříliš tajnou zbraň. Trenéra Petera Stögera, který vzhledem k dlouholetému působení v Bundeslize Bayer velmi dobře zná. Do duelu s Bayerem jde maďarský celek po dvou domácích výhrách.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Frimpong, Kossounou, Tah, Bakker - Andrich, Demirbay - Diaby, Wirtz, Paulinho - Schick
Ferencvárosi TC - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Wingo, Blažić, Kovačević, Civić - Zachariassen, Charatin, Somalia, Uzuni - Boli, Mmaee
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.45 - 15.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Celtic FC  (čtvrtek 18:45)
Celticu se povedlo postoupit do základních skupin Evropské ligy přes předkola s Jabloncem a Alkmaarem, takže se může těšit, až se ukáže na poli pohárů. Jeho první kroky vedou do Sevilly, kde na něj čeká Real Betis. A Celtic se bude muset popasovat se silným soupeřem bez vlastních fanoušků.

Real Betis má za sebou skvělou loňskou sezonu, která mu dovolila se opět zapojit do boje v evropských pohárech. Úvod letošního ročníku už se ale týmu ze stadionu Benita Villamarína tak nepovedl. Zkušený kouč Manuel Pellegrini se první výhry dočkal až v tomto víkendu, kdy jeho svěřenci porazili domácí Granadu. Do té doby si připsali jen dvě remízy 1:1 a jednu těsnou porážku od Realu Madrid.

Především střelecky to v podání sevillského týmu není ono - ve čtyřech zápasech dali Béticos jen pouhé čtyři branky. To jim v LaLize zatím stačí až na deváté místo, což je dost daleko od příček, která by si namlsaní fanoušci představovali. Béticos se povedlo přes léto posílit hlavně defenzivní řady - přišli zkušení obránci Germán Pezzella s Hectorem Bellerínem nebo oceňovaný brankář Rui Silva.

Héctor Bellerín, který v klubu hostuje tento rok z Arsenalu, před duelem Evropské ligy prozradil: "Možná zatím nezažíváme tak oslnivý start do nového ročníku, jaký bychom si přáli, ale nesmíme zapomínat, že jsme teprve na začátku. V klubu je hodně nových hráčů a vše si musí časem sednout. Před námi je velká výzva a všichni se na domácí utkání s Celticem moc těšíme. Celtic je ostrovní tým, hraje tvrdě, neustále běhá a napadá. Bude těžké ho porazit, ale máme plán, jak na něj."

Celtic má za sebou podstatně víc zápasů. Do Evropské ligy se musel prokousávat přes Jablonec a pak také přes Alkmaar. S nizozemským týmem ho zachránil výsledek z domácího utkání, neboť odvetu těsně prohrál. Hned poté museli jeho fanoušci zakusit další těžkou ránu, protože ve slavném Old Firm derby Celtic nestačil na Rangers.

Generálku na duel v Seville ale zvládl dobře a nasázel tři branky Ross County. Zápas v Seville, který odřídí chorvatský sudí Fran Jović, se odehraje bez hostujících fanoušků, kterým místní úřady nepovolily z důvodů koronavirové pandemie přicestovat. Celtic se s Betisem potká v rámci soutěžních zápasů úplně poprvé.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Silva - Bellerín, Barta, Ruiz, Moreno - Rodriguez, Canales - Rodri, Fékir, Tello - Iglesias
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Ralston, Carter-Vickers, Starfelt, Taylor - Turnbull, McGregor, Rogić - Jota, Ajeti, Abada
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.22 - 6.76
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayer Leverkusen (GER)00000:00
 Celtic FC (SCO)00000:00
 Real Betis (ESP)00000:00
 Ferencvárosi TC (HUN)00000:00
Skupina H
Dinamo Záhřeb - West Ham United  (čtvrtek 18:45)
Na Maksimiru v Záhřebu rozehraje hlavní fázi evropských pohárů West Ham United i s trojicí českých legionářů. Anglický celek je favoritem skupiny H, ale je otázkou jak se vypořádá s už tak nabitým programem. Dá se očekávat, že manažer David Moyes bude upřednostňovat jinou jedenáctku, než tu, která válí v Premier League. Dinamo Záhřeb má na rozdíl od West Hamu s evropskými poháry bohaté zkušenosti a rozhodně ho nelze podceňovat. Jenom loni vyřadil jiný anglický celek Tottenham Hotspur.

Dinamo letos začínalo v předkolech Ligy mistrů a byť došlo až do závěrečného play-off, základní skupinu nehraje. Chorvatský šampion totiž nezvládl dvojutkání s Sheriffem Tiraspol a překvapivě vypadl. Zbyla na něho Evropská liga, kterou si zahrál už loni a dokázal dokráčet do čtvrtfinále, kde vypadl až s pozdějším vítězem Villarrealem. O největší rozruch se postaral letos v březnu, když vyřadil jiný anglický celek Tottenham Hotspur a výrazně se tak podepsal pod pozdější vyhazov Josého Mourinha.

V chorvatské nejvyšší soutěži patří Dinamu vedoucí příčka o skóre před Hajdukem a Rijekou. O víkendu si "Modri" bez problému poradili s Šibenikem a zvítězili po gólech Lauritsena a Ivanušece.

Méně radosti měl po víkendu West Ham, který remizoval 0:0 se Southamptonem. Na druhou stranu remíza z venkovního hřiště má v Premier League svojí váhu. Svěřenci Davida Moyese udrželi neporazitelnost a dál se drží v popředí.

Nyní ho čekají evropské poháry a ty se na východě Londýna nehrály dlouhých 22 let. Přesněji myšleno hlavní fáze soutěže. West Ham si zajistil postup do základních skupin Evropské ligy díky skvělému šestému místu z loňské sezony a výrazně k tomu dopomohlo české duo Tomáš Souček - Vladimír Coufal, které se ještě rozrostlo o další české jméno Alexe Krále. "Mezi Ligou mistrů a Evropskou ligou je samozřejmě rozdíl, ale evropské soutěže jsou obecně odlišné. V Premier League hrajete pořád s těmi samými týmy, kdežto v Evropě narazíte na celky, se kterými jste nikdy nehráli," prohlásil Nikola Vlašić, pro něhož je návrat do Chorvatska velmi speciální záležitostí.

Dinamu bude chybět brankařská jednička Dominik Livaković, stejně jako útočník Mario Gavranović a obránce Dino Perić. Co se týče sestavy West Hamu, ta oproti víkendovému zápasu Premier League dozná několik změn a šanci dostanou méně vytěžovaní hráči. Je to i z důvodu náročného programu, protože Kladiváře čeká v neděli těžké utkání s Manchesterem United.
Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Zagorać - Lauritsen, Šutalo, Theopile-Catherine - Ristovski, Ademi, Mišić, Franjić - Oršić, Petković, Ivanusec
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Areola - Fredericks, Zouma, Ogbonna, Johnson - Král, Noble - Yarmolenko, Vlašić, Bowen - Antonio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.50 - 3.55 - 1.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rapid Vídeň - KRC Genk  (čtvrtek 18:45)
Už popáté v krátkých dějinách soutěže načíná KRC Genk skupinovou fázi Evropské ligy, a také popáté má v plánu opanovat svou skupinu, což se mu doposud senzačně podařilo na každý ze čtyř pokusů. Ten minulý - roku 2018 - následoval okamžitý krach s pražskou Slavií...

V prvním utkání čeká na Genk papírově nejslabší soupeř, takže tříbodový úvod se jeví jako naprostá povinnost. Rapid Vídeň do sezony odstartoval mizerně; nejen vypadnutím z Ligy mistrů se Spartou, ale především pouhými dvěma výhrami v prvních sedmi kolech rakouské Bundesligy. Osm bodů samozřejmě nikoho netěší, ovšem trenér Dietmar Kühbauer před utkáním prohlásil, že mu prezident klubu sám volal, aby ho ujistil, že má jeho důvěru.

Trenér belgického soupeře John van den Brom však nic lehkého nečeká. Evropa je prý jiný svět a Rapid bude bezesporu namotivovaný a složitý soupeř, byť sám Van den Brom přiznává, že ho vídeňský celek v nedávných zápasech "nenadchnul”. Čtyřiapadesátiletý Nizozemec se přitom bude do Vídně vracet rád: když na stánku Ernsta Happela Ajax porazil AC Milán ve finále Ligy mistrů 1995, byl u toho - byť pouze jako nenominovaný pozorovatel z tribuny. ”Ten večer bude přesto navždy vytesán v mé paměti, prohlásil Van den Brom.

V Evropské lize však zatím Rapid na vlastní půdě doposud dominoval. V této sezoně tu uštědřil třígólový příděl při výhrách 3:0 jak Anorthosisu, tak Zorje Luhansk. V loňské sezoně musel v Rakousku pracně otáčet zápas i slovutný Arsenal, přičemž Molde a Dundalk tam nevyhrály. Genk tedy rozhodně nemůže počítat s automatickým triumfem.

Rovněž KRC se v domácí lize nadechovalo pomalu a čekalo na výhru až do třetího kola; následně si sice připsalo na konto třízápasovou sérii bez ztráty kytičky, tu však naposledy vyrovnávacím gólem v 95. minutě nečekaně utnul Union Saint-Gilloise.

Rapidu ve složitém startu do ročníku nijak nepomáhá ani početná marodka. Oliver Strunz, Christopher Dibon, Filip Stojković, Robert Ljubičić a Lion Schuste mají všichni scházet. Naproti tomu Genk do Vídně vyráží bez významnějších absencí.
Rapid Vídeň - pravděpodobná sestava:
Strebinger; Stojkovic, Greiml, Hofmann, Ullman; Grahovac, Petrovic; Grull, Fountas, Arase; Kara
KRC Genk - pravděpodobná sestava:
Vandevoort; Munoz, Cuesta, Lucumi, Arteaga; Heynen, Eiting, Thorstvedt; Ito, Onuachu, Bongonda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.87 - 3.71 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dinamo Záhřeb (CRO)00000:00
 KRC Genk (BEL)00000:00
 West Ham United (ENG)00000:00
 Rapid Vídeň (AUT)00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
king23

Sparta musí vyhrát, jestli chce pomýšlet na postup do další fáze EL.

Reagovat
oli9

Já bych to spíš viděl na Sparta musí zkusit uhrát bod... Pak se zas všichni budou divit až tam dostane 2:0. Vždyť ty týmy jsou tam absolutně vyrovnané

Reagovat
kiciN

Sparta proti Brondby musi, jsou letos uplne otresni jak v lize tak v poharech.

Reagovat
Desmond Glazebrook

Streams will be available 45 minutes before game starts.

https://streambible.org

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele