Premier League - souhrn 11. kola

03.11.2018, 15:32, aktualizováno 05.11.2018, 22:54
Komentáře a souhrny
Man City nadělil Southamptonu půltucet a pojistil si vedoucí pozici. Na druhé místo se posunula Chelsea, která zvládla derby s Crystal Palace. Manchester United si zásluhou pozdní trefy Marcuse Rashforda zajistil vítězství v Bournemouthu a bodově se na svého protivníka dotáhl. Premiérové tři body slaví Newcastle, ve šlágru mezi Arsenalem a Liverpoolem se zrodila remíza...

Huddersfield Town - Fulham FC 1:0

05.11.2018 21:00

Góly: 29. Timothy Fosu-Mensah (vl.)

Jedenácté kolo anglické Premier League přineslo radost z prvního vítězství sezony nejen fotbalistům Newcastlu, ale také Huddersfieldu. Terriers si v pondělní dohrávce poradili s Fulhamem a odpoutali se ze dna tabulky, kam naopak odsunuli svého londýnského soupeře. Smolařem utkání se stal Timothy Fosu-Mensah, jehož vlastenec stanovil konečnou podobu skóre 1:0.

Chtělo by se říci, že jinak než přímou pomocí protivníka by snad Huddersfield doma ani neskóroval. Tým Davida Wagnera totiž naposledy potěšil domácí příznivce vstřeleným gólem v polovině dubna a od té doby se na John Smith’s Stadium střelecky trápil. Kouč Huddersfieldu se tak dočkal až nyní zrovna na své jubilejní třetí výročí působení v klubu s bohatou historií. To jeho protějšek Slaviša Jokanović naopak udělal další krůček k ukončení vlastního angažmá, neboť po rozmařilém létě a stomilionové investici do nových posil se Cottagers hrubě nedaří a propadají se na samé dno tabulky. Huddersfield zůstává rovněž v pásmu sestupu, avšak pouze o skóre za sedmnáctým Newcastlem.

První velká událost, která mrznoucí diváky na stadionu zvedla ze sedaček, byla pumelice Philipa Billinga, jež po čtvrthodině hry skončila na břevně Ricovy brány. Domácí i následně vytrvali v územní převaze a zanedlouho se skutečně dočkali. Pritchardova rána si ještě na španělského brankáře nepřišla, avšak chvíli nato Schindlerova hlavička po Loweově centru trefila hostujícího Fosu-Mensaha tak akorát, aby míč zapadl přesně ke vzdálenější tyči. Domácí publikum tak mohlo poprvé po předlouhých 659 minutách křičet gólovou radostí.

Krátce po změně stran se Terriers mocně dožadovali odpískání pokutového kopu po zákroku Sessegnona, ovšem nepříznivé stanovisko sudího Taylora je nakonec o body nepřipravilo. Fulham totiž jen potvrdil matnou formu z posledních týdnů, připsal si pouze jeden přesný střelecký pokus za celý zápas a odjíždí z Huddersfieldu s nepořízenou. Aby toho pro Cottagers nebylo málo, v příštím kole je čeká obávaná návštěva liverpoolské Anfield Road, zatímco Wagnerova družina s vytouženou výhrou na kontě opět doma přivítá West Ham.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Crystal Palace 3:1

04.11.2018 17:00

Góly: 32. Álvaro Morata, 65. Álvaro Morata, 70. Pedro - 53. Andros Townsend

Španělské trio v modrých barvách udrželo neporazitelnost Chelsea. Proti Crystal Palace se dvakrát trefil Morata a jednou Pedro.

Podle očekávaného scénáře byl dominantnějším týmem prvních minut výběr Maurzia Sarriho. I přes typické, většinové držení míče si, ale Blues nedokázali vytvořit v první čtvrthodince utkání vytvořit zajímavou šanci. Naopak mohli být potrestání z rychlého protiútoku, ale Van Aanholt nedokázal svůj sprint po levé straně zakončit přesnou přihrávkou.

Ve 20. minutě pak přišla první střela zápasu. Zaha z okraje vápna našel Meyera, ten ale ze slibné pozice napálil míč několik metrů nad Kepu Arrizabalagu. Německý záložník byl v centru dění i o minutku později, ale na poslední chvíli stihl zablokovat projektil z jeho kopačky stoper Luiz.

Domácí si zahrávali s ohněm, další nebezpečně vypadající protiútok Zahy dokázal výbornou poziční prací zlikvidovat opět Luiz. Chelsea se držela postupného protiútoku a po půlhodině hry z něj vytěžila branku. Pedrovu první přihrávku na Moratu ještě stačili obránci Palace odklidit. Bohužel pro ně tak nešťastně, že ke spolupráci španělských hráčů mohlo dojít znovu. Druhý jmenovaný pohotovým zakončením otevřel skóre utkání.

Hra se otevřela a modří byli nebezpečnější a nebezpečnější. Willianovi se podařilo vsítit z dorážky druhou branku. Ta ale nemohla být uznána pro údajné ofsajdové postavení Brazilce. Z opakovaného záběru pak bylo možné vidět, že Willian zřejmě přece jen byl o pár centimetrů před Tomkinsovou pravou nohou, a tak měla branka platit. Na obranu rozhodčího je třeba podotknout, že se jednalo o opravdu velice těžko posouditelnou situaci. Do konce poločasu se ještě několik slibně vypadajících situací urodilo, ale k přímému ohrožení Hennesseyho branky nedošlo.

Běžela osmá minuta druhé půlky a Crystal Palace srovnal na 1:1. McArthur jemnou přihrávkou za obranu vybídl Townsenda a ten se nemýlil. O pár minutek později si centr do pokutového území našel Morata a Hennessey musel pohotově na zem. Vzrušení na stadionu trvalo ale jen několik sekund, jelikož byl pískán útočníkův ofsajd.

V 63. Minutě zafungovala brazilská souhra a po Willianově nadýchaném centru z přímého kopu hlavičkoval Luiz. Hennessey byl znovu tam, kde měl být. Bezprostředně po této příležitosti sáhl domácí trenér po dvojitém střídání. Na hřiště poslal Hazarda s Kovačičem. Oba hráči se ani nestihli ohřát na hřišti a už se mohli radovat z gólu. Druhou branku v utkání vsítil Álvaro Morata. Hazardův přímý kop prolétl přes hlavy všech až ke španělskému hroťákovi a ten jako v prvním případě zareagoval rychle a přesně.

A v 70. minutě už to bylo 3-1. Přízemní centr Marcose Alonsa nalezl Pedra a ten ho uklidil po zemi k tyči. Chelsea pak už s poklidem dokráčela k potřebným třem bodům, které ji posunuly před Liverpool na druhé místo v lize.

Více informací k zápasu

Manchester City - Southampton FC 6:1

04.11.2018 16:00

Góly: 6. Wesley Hoedt (vl.), 12. Sergio Agüero, 18. David Silva, 45+2. Raheem Sterling, 67. Raheem Sterling, 90+1. Leroy Sané - 30. Danny Ings (pen.)

Když se Mark Hughes objevil na Etiham Stadium naposledy, jeho Stoke City schytalo od domácího Manchesteru City nemilosrdný výprask 7:2. A ani tentokráte si Hughes jakožto kouč Southamptonu nevedl o nic lépe, neboť gólová propast mezi oběma kluby je při debaklu 6:1 totožná. Galapředstavení Citizens odřídil především Raheem Sterling, jenž dva góly dal a na dalších třech měl velký podíl. Tým Pepa Guardioly tak znovu vévodí Premier League, nyní již s dvoubodovým odstupem.

O výhře domácích nebylo pochyb již po osmnácti minutách hry, neboť v tu chvíli již platilo jednoznačné skóre 3:0. Southamptonskou pohromu odstartoval Wesley Hoedt, jenž si v šesté minutě srazil do vlastní sítě přízemní centr Saného, a vstřelil si tak letos již druhého vlastence. Přesně o dalších šest minut nato po dobré kombinaci Bernarda Silvy se Sterlingem udeřil Sergio Agüero, jenž zblízka doklepl do sítě svůj jubilejní 150. ligový gól v bleděmodrém dresu.

Citizens navíc neúprosně šlapali jako hodinky i nadále a po uplynutí dalších šesti minut skórovali do třetice. Tentokráte se na konci Sterlingova zpola odvráceného centru zjevil David Silva a udeřil parádní ranou z halfvoleje.

K úlevě příznivců Saints se však tímto gólem železná pravidelnost inkasovaných branek zastavila na delší časový úsek, a dokonce se na přelomu půlhodiny hry hostům podařilo nemožné - vstřelit gól do té správné sítě. Po předlouhých 505 minutách ligového fotbalu se totiž prosadil Danny Ings, jenž si nejprve sám na Stonesovi s Edersonem vybojoval výhodu pokutového kopu a následně jej sám proměnil. Přesto měli na závěr první půle poslední slovo Citizens, kteří prostřednictvím nepolapitelného Sterlinga a dobré práce napadajícího Agüera stanovili v druhé minutě nastavení poločasové skóre 4:1.

Po změně stran si oba celky připravily několik šancí na další změnu skóre, ale góly již padaly jen na jedné straně. V 67. minutě se opakovala kombinace u předešlého gólu, když Agüero vybídl k zakončení Sterlinga a ten se s další přízemní ranou nemýlil. Závěrečnou tečku pak v samém nastavení přidal Leroy Sané, jehož na kraji šestnáctky nenašel nikdo jiný než Sterling, a německý křídelník levačkou propálil brankáře McCarthyho pošesté.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Tottenham Hotspur 2:3

03.11.2018 20:45

Góly: 68. Rúben Neves (pen.), 79. Raúl Jiménez (pen.) - 27. Erik Lamela, 30. Lucas Moura, 61. Harry Kane

Ani náročný program s plejádou zraněných hráčů s Tottenhamem nezamával natolik, aby londýnský klub ztratil body ve večerním duelu s Wolverhamptonem. Spurs si sice v závěru utkání zahrávali, neboť z velké části prohospodařili luxusní tříbrankový náskok, ovšem nakonec i tak uhájili výsledek 3:2 a posouvají se v tabulce na čtvrté místo před městského rivala z Arsenalu.

Tottenham dlouhodobě platí za bijce nováčků na prvoligové scéně a ve Wolverhamptonu jen rozmnožili úctyhodnou bilanci proti postupujícím týmům do Premier League, která nyní čítá 39 zápasů bez porážky, z toho 36 vítězných. V sobotu nastartovali výhru slepenými góly Erik Lamela a Lucas Moura, jež po změně stran podpořil Harry Kane. Domácí sice díky dvěma pokutovým kopům ještě střetnutí v posledních minutách zdramatizovali, ale víc toho už nestihli a připisují si třetí porážku v řadě za sebou.

Ospalý úvod zápasu ještě více zpomalilo zranění Moussy Dembélého, jenž opustil hřiště Molineux na nosítkách. Po pětadvaceti minutách se ale Spurs osmělili a v rychlém sledu za sebou strhli utkání jasně na svou stranu. Nejprve se o průlom skóre postaral po rychlé kombinaci s Heung-Min Sonem Erik Lamela a pouhé tři minuty nato pokořil Ruie Patrícia v brance soupeře i Lucas Moura. Brazilský driblér těžil na zadní tyči z perfektního pasu Kierana Trippiera a navzdory nevysokému vzrůstu s přehledem uklidil míč hlavou do sítě.

Teprve s dvoubrankovým mankem o sobě dali vědět i domácí, jenže o brzké snížení ještě do přestávky je smolně připravil verdikt sudích. Gólu Raúla Jiméneze totiž dle čárového rozhodčího předcházelo Moutinhovo postavení mimo hru, a tak se do kabin odcházelo za stavu 0:2, byť opakované záběry ukázaly, že zkušený portugalský reprezentant se v ofsajdu nenacházel.

Přestože již měli Wolves po změně stran více ze hry a Hugo Lloris měl co dělat, aby lapil pokusy Jiméneze s Nevesem, jejich favorizovaný soupeř dostal ještě jednu brankovou příležitost a beze zbytku jí využil. Harry Kane nadvakrát procpal míč za Patrícia a připsal si první gól v posledních čtyřech zápasech.

Právě Kaneova trefa se nakonec ukázala být tou vítěznou, neboť Spurs následně polevili v koncentraci a darovali soupeři výhodu hned dvou pokutových kopů. Faulujícím hříšníkem byl v obou případech mladý stoper Julian Foyth, byť v prvním případě byl na vině v prvé řadě bohorovný Trippier, jenž se před vlastní brankou neúspěšně pokoušel nasadit napadajícímu Bonatinimu "jesličky".

Poté, co Rubén Neves nabídnutou příležitostí nepohrdl, následně Foyth srazil v šestnáctce i pronikajícího Jonnyho a také Raúl Jiménez jakožto penaltový exekutor obstál na výbornou. V tu chvíli domácím zbývalo jedenáct minut na dokonání nečekaného zmrtvýchvstání, ovšem s příchodem Davinsona Sáncheze již Spurs žádné další komplikace před vlastní brankou nepřipustili a odváží si tak všechny body za výhru 3:2.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Liverpool FC 1:1

03.11.2018 18:30

Góly: 82. Alexandre Lacazette - 61. James Milner

Očekávaný duel Arsenalu s Liverpoolem nakonec oproti předešlým střetnutím bohaté gólové hody nenabídl, ovšem řádná atraktivita mu nescházela ani tak. Zápas plný šancí na obou stranách, hraný takřka neustále ve vysokém tempu, nakonec skončil dělbou bodů a výsledkem 1:1, neboť na Milnerův průlom skóre dokázal osm minut před koncem odpovědět Alexandre Lacazette.

Přestože první půle skončila bez branek, diváci na Emirates Stadium se nenudili ani na chviličku. Arsenal vstoupil do zápasu nebojácně a úvodní čtvrthodinu strávil neúprosným útočením přes levou stranu hřiště, kde Piérre-Emerick Aubameyang dával co proto svému protějškovi Alexanderu-Arnoldovi. Blízko k průlomu skóre měl pak v 16. minutě Henrik Mchitarjan, jenže pod tlakem vyběhnuvšího brankáře Alissona umístil hlavou Aubameyangův centr těsně vedle.

V tu chvíli se zničehonic hra obrátila o 180 stupňů a další desetiminutovka naopak patřila pouze Liverpoolu. Pouhé dvě minuty po Mchitarjanově tutovce se hosté propracovali k první vlastní brankové příležitosti, když se před brankářem Lenem zjevili osamocení Firmino s Maném. Rána prvního jmenovaného však skončila jenom na brankové konstrukci a dorážejícímu Manému zkazil gólovou radost zdvižený praporek čárového rozhodčího, byť opakované záběry potvrdily, že senegalský forvard byl v postavení mimo hru pouze na začátku celé akce a jeho trefa měla platit.

Než liverpoolský tlak ustal, dostal se ještě do vyložené příležitosti pozapomenutý Virgil van Dijk, kterého díky včasnému vyběhnutí vychytal Leno. Pak zase převzal iniciativu Arsenal a trpělivými kombinacemi od vlastní branky i rychlými výpady po jakémkoli zisku míče dělal soupeři ustavičné potíže. Nejprve jen těsně vedle po lahůdkové akci Xhaky s Özilem zakončoval Lacazette a pár minut nato gól francouzského útočníka zneplatnil odmávaný ofsajd. Ani to ale nebylo z první půle všechno, neboť v 45. minutě po Lenově chybném vyběhnutí doskákala Van Dijkova hlavička až do levé tyče.

Také po změně stran měl lepší nástup Arsenal, ovšem Mchitarjanův únik zavčasu zpacifikoval dominantní Van Dijk a Liverpool si na svou šanci trpělivě počkal. Na přelomu hodiny hry si Bernd Leno nezvládl poradit s prudkým centrem Maného, který pouze konečky prstů vyrazil před sebe, a odražený míč připadl Jamesi Milnerovi, jenž přízemní ranou propálil vše, co mu stálo v cestě. Arsenal kontroval střelou Torreiry, s níž si ale Alisson poradil.

Ani s klíčovým ziskem vedení Liverpoolští neustávali v ofenzivním snažení a druhý gól měl na hlavě osmnáct minut před koncem nezastavitelný Van Dijk, kdyby jen usměrnil svou střelu po rohovém kopu mimo střed brány a Lenovu připravenou rukavici. S přibývajícími minutami se navíc otevírala okénka pro bleskové kontry, s nimiž si ale především Mohamed Salah nezvládl patřičně poradit.

Arsenalu už v závěrečné desetiminutovce nezbývalo než vrhnout všechny síly dopředu, což demonstrovalo nasazení Alexe Iwobiho na levý kraj obrany. A byl to právě mladý nigerijský reprezentant, kdo perfektní kolmicí našel za defenzivní linií Liverpoolu Alexandra Lacazetta, jenž využil chvilkového zaváhání soupeřovy defenzivy, obtočil se s míčem a přesnou ranou k tyči obstřelil marně se natahujícího Alissona. Oba týmy se ještě v závěru snažily strhnout zápas na svou stranu, avšak nastupující únava hráčů přispěla k tomu, že se již skóre 1:1 nezměnilo. Liverpool tak nadále zůstává v letošní sezoně bez porážky, zatímco Arsenal si připisuje druhou ligovou remízu v řadě.

Více informací k zápasu

Everton FC - Brighton & Hove Albion 3:1

03.11.2018 16:00

Góly: 26. Richarlison, 50. Séamus Coleman, 77. Richarlison - 33. Lewis Dunk

Před vzájemným zápasem Brighton a Everton dělil pouze rozdíl jednoho bodu ve prospěch Evertonu, jednalo se tak o přímý souboj v tabulce. Do zápasu šli s lepší formou hosté, neboť dp Goodison Parku přijížděli se šňůrou tří vítězných zápasů se shodným výsledkem 1:0. Jako vítězové ze zápasu vyšli hráči Evertonu a to hlavně díky svému nejlepšímu střelci Richarlisonovi, který si připsal hned dva zásahy a rozšířil svojí letošní sbírku na 6 ligových gólů a Everton tak Brighton zdolal 3:1.

Vlažný začátek rozčeřil dvěma střelami Gylfi Sigurdsson, který ale pokaždé těsně minul levou tyč a kromě nepřesné hlavičky Zoumy po rohovém kopu to bylo veškeré vzrušení, které diváci mohli v Liverpoolu v prvních minutách zápasu vidět. O pár minut později rozjeli domácí po rohu soupeře rychlý protiútok po levé straně, kde si Bernard vyměnil míč se Sigurdssonem, který vysunul aktivního Richarlisona a ten nekompromisní střelou nad hlavu nedal Ryanovi šanci a Everton se tak ujmul vedení.

Tento stav však nevydržel ani 10 minut a hosté úder vrátili. Naprosto přesný centr po rohu rozehraném na krátko poslal na malé vápno March a Dunk byl z bezprostřední blízkosti nekompromisní a překonal bezmocného Pickforda. Jelikož Lucas Digne svojí šanci zahodil a vyslal svojí střelu z dobré pozice pouze do vyšších řad hlediště, po poločase skóre zůstalo nerozhodné 1:1.

Po změně stran začal aktivně Everton, když jako první zahrozil z dobré pozice Theo Walcott, jeho pokus byl ale ještě nepřesný. To se nedá říct o zakončení evertonského kapitána Seamuse Colemana, který v 50. minutě tvrdou přízemní střelou z hranice vápna překonal brankáře hostů a poslal Everton podruhé v zápase do vedení.

Po druhém gólu Everton hru uklidnil a snažil se kontrolovat průběh utkání, ani jeden z týmů se nedostával do nebezpečných pozic pro ohrožení soupeřovy brány. Až v 77. minutě vystihnul Richarlison pohotově slabou přihrávku Dunka na Duffyho a v samostatném úniku na branku, lehce obešel Ryana a do prázdné branky tak upravil skóre na rozdíl dvou gólů.

Závěru zápasu už jen Jahanbakhsh vyslal technickou střelu, kterou s obtížemi vyrazil Pickford na roh. Když po něm hlavičkou ani Dunk neskóroval bylo rozhodnuto, že vítězná série hostů končí a tři body si ze zápasu po výsledku 3:1 tentokrát odnese domácí Everton.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Watford FC 1:0

03.11.2018 16:00

Góly: 65. Ayoze Pérez

Od začátku sezony čekal Rafael Benítez marně na své jubilejní padesáté vítězství jakožto manažer Newcastlu. Nyní se konečně dočkal. V jedenáctém kole Premier League jeho tým na domácí půdě proti Watfordu vydřel těsnou výhru 1:0 a odlepil se ze dna tabulky na první nesestupové sedmnácté místo. O jediný gól utkání se krátce po hodině hry postaral Ayoze Pérez.

Přestože nyní z Mapgies může konečně padnout deka z výsledkového trápení, sobotní triumf měl vysokou cenu v podobě tří zraněných hráčů. Kapitán Jamal Lascelles, klíčový záložník Jonjo Shelvey i forvard Yoshinuri Muto totiž museli předčasně opustit trávník St. James‘ Parku a jejich stav je do dalších kol přinejmenším nejistý.

Zatímco domácí před svými fanoušky všechny předešlé duely prohráli, Watford s nabytým sebevědomím sedmého týmu ligy vstoupil do zápasu lépe. V první půli Hornets zasypali branku Martina Dúbravky hned třinácti střeleckými pokusy, avšak slovenský gólman přesto takřka nemusel zasahovat. Jako první z hloubi pokutového území zamířil nepřesně Mariappa, pak dobrou práci Holebase zkazil bídným zakončením Deulofeu a španělský útočník následně zahodil i vůbec největší šanci první půle, když se ocitl v samostatném úniku.

Také po změně stran měli lepší nástup do hry hosté, neboť Newcastle se musel vyrovnávat s absencí zmíněného tria hráčů. Kroucený pokus Pereyry však k úlevě Dúbravky i domácího publika skončil pouze na břevně a Craig Cathcart následně z nadějné pozice zamířil hlavou příliš vysoko.

Straky tak i s notnou dávkou štěstí zůstaly ve hře o všechny body, což se jim povedlo beze zbytku zužitkovat. Jednalo se o ukázkovou spolupráci střídajících hráčů - Ki naservíroval ideální přímý kop na hlavu Péreze, který si chladnokrevně připsal první zásah sezony. Když pak v samém závěru podtrhl nemohoucnost Watfordu v zakončení i Stefan Okaka, jenž po vzoru svých parťáků z bezprostřední blízkosti přestřelil, uhájil Newcastle klíčovou první výhru v sezoně a unikl ze sestupového pásma.

Více informací k zápasu

West Ham United - Burnley FC 4:2

03.11.2018 16:00

Góly: 10. Marko Arnautović, 68. Felipe Anderson, 84. Felipe Anderson, 90+2. Javier Hernández - 45. Jóhann Gudmundsson, 77. Chris Wood

Kde je ta skálopevná obrana Burnley z loňské sezóny? Ani skvělý Joe Hart nedokáže střežit branku jednoho z nejangličtějších týmů Premier League před takovou smrští, která se na ni zápas co zápas řítí. Ještě víc než čtyři góly mohli dát fotbalisté West Hamu, kteří především zásluhou dua Felipe Anderson - Marko Arnautović doma přestříleli Burnley 4:2.

Žádný gólman nepochytal v letošní sezóně víc střel než Joe Hart a Lukasz Fabianski. A vzájemný zápas obou brankářů nám ukázal proč. Už v desáté minutě se nedávno ještě reprezentační stoper James Tarkowski coby poslední hráč dopustil hrubky, Arnautović mu důrazně míč sebral a samostatný nájezd zakončil střelou přesně k tyči.

Demolice měla pokračovat i v dalších minutách, to si Arnautović narazil s Andersonem, ale tentokrát na přední tyči na Harta nevyzrál. Po půlhodině hry udělali hosté další chybu a Felipe Anderson už už slavil druhý gól v síti Burnley, ale za Harta zaskočil famózním hlavičkovým zákrokem Ben Mee. Burnley pomohl i sudí, který o chvíli později přehlédl penaltový zákrok Defoura na Dianganu.

A pak jako blesk z čistého nebe udeřili svěřenci Seana Dychea. V poslední minutě prvního poločasu vyhrál Matěj Vydra hlavičkový souboj pro Westwooda, ten poslal nádherný pas mezi obránci na Gudmundssona a byl z toho souboj s Fabianskim 1 na 1. Islandský záložník byl úspěšnější a do kabin se šlo překvapivě za nerozhodného stavu.

Ten na výsledkové tabuli vydržel až do minuty číslo 68. Diangana byl ve středu pole ošklivě faulován, stihl předtím ale předat míč Andersonovi, který mezi nohama Harta procedil míč a vrátil West Hamu vedení. Čtvrt hodiny před koncem ovšem proměnil Chris Wood v gól Bradyho centr a zase se začínalo od začátku. Tehdy už se Kladivářům krátil čas.

Klíčový třetí gól mohly tribuny Olympijského stadionu slavit ve čtyřiaosmdesáté minutě, kdy si nezastavitelný Arnautović narazil s Dianganou, a přestože mu pak střelu zblokovala obrana, dorážku Felipeho Andersona tečoval Mee mimo Hartův dosah. 3:2 a zdálo se, že je po všem.

Jenže West Ham nepřestal hazardovat a pět minut před koncem měl namále, když Woodova hlavička olízla břevno. Definitivní klid do duší Hammers přinesla až druhá minuta nastaveného času a střídající Chicharito, jehož zakončení po brejku a sklepnutí Antonia zastavila až síť za Hartem.

Více informací k zápasu

Cardiff City - Leicester City 0:1

03.11.2018 16:00

Góly: 55. Demarai Gray

Cardiff se stále trápí, tentokrát nedokázal prolomit střelecké trápení proti Leicesteru, který po jediné brance utkání z kopačky Graye ukořistil tři body.

Jak asi neuniklo nikomu sledujícímu fotbalové dění. Minulý víkend se zřítila helikoptéra, ve které zahynul spolu s dalšími čtyřmi pasažéry majitel Leicesteru Vichai Srivaddhanaprabhu. K uctění jeho památky došlo úvodní minutou ticha, fanoušci byli navíc před zápasem vybaveni bílými tričky s nápisy a fotkou uctívající zesnulého, hráčům nechyběly na pažích černé pásky. Jakoby ponurá atmosféra spojená s touto tragédií dolehla na hráče více, než by bylo zdrávo. První třicet minut se nerodily žádné šance. Navíc smůla hostí neměla skončit. Ve 27. minutě totiž přišli o Harryho Maguierea, který byl z důvodu zranění donucen střídat.

Jako první pak hrozili Bluebirds. Kontroverzně pokračovali ve hře, zatímco Demarai Gray se svíjel s bolestnými grimasami na okraji vápna, a po faulu na Harryho Artera vybojovali přímý kop ze zajímavé pozice. Nemohl se k němu postavit nikdo jiný než Victor Camarasa, který ho zahrál náramně a Kasper Schmeichel hájící hostující branku, mohl jen sledovat jak se míč odráží zpátky do hry od břevna.

Leicester se osmělil až v samotném závěru poločasu. Dobrou příležitost zahodil Ndidi, který nedokázal nasměrovat svoji hlavičku po rohovém kopu do branky. Pereirova střela poté skončila jen na boční tyči. Už pomalu začínala třetí nastavená minuta, když přišla obrovská šance Leicesteru. Vardy pálil na odkrytou bránu a v cestě mu stál jen ostřílený stoper Bamba. V případě, že by Bamba zastával pozici brankáře, jednalo by se dost možná o zákrok kola. V tomto případě se ale po ruce stopera Cardiffu měla pískat penalta a Bamba se měl klidit do sprch. Bohužel pro Lišky z Leicesteru sudí Lee Probert přehlédl tento incident a nechal hru pokračovat zahráním rohového kopu. I přes protesty šedých dresů už na svém rozhodnutí nic nezměnil a o minutu později ukončil poločas za bezbrankového stavu.

Ve druhém poločase se nejprve na odvážný útok vydal domácí Murphy. Přetlačil v souboji rychlíků Pereiru a z úhlu se hnal na Schmeichela. Z obtížné pozice ale nedokázal dánskou jedničku překonat.

O tři minuty později propuknul ohňostroj oslav, když se Leicester ujal vedení. Pěknou, pomalu vystavěnou, týmovou akci zakončil po Chillwellově centru Demarai Gray přesnou, přízemní střelou k pravé tyči. Jak moc důležitý gól pro hosty byl, dokázala následná oslava. Nejen, že střelec gólu Gray sundal dres, pod nímž se skrývalo podvlíkací tričko s nápisy uctívajícími památku Vichaie Srivaddhanaprabhu, ale všichni hráči včetně brankáře Kaspera Schmeichela, který přesprintoval celé hřiště, branku oslavovali spolu se svými fanoušky za soupeřovou bránou. Nádherný, emotivní moment.

Hra se co se šancí týče spíše podobala prvním třiceti minutám. Docházelo k různým náznakům, ale do vyložených příležitostí se týmy nedostávaly. Zajímavě vypadala skrumáž ve vápně Leicesteru ze 68. Minutě, kdy se Bamba pokusil o nůžky, míč ale netrefil ideálně. V 70. minutě se na hřiště podíval Danny Simpson. Anglický obránce, jenž patřil do Ranieriho sestavy, která vyhrála pát let zpátky Premier League, se do dnešního dne nedostal v dosavadní sezóně s A týmem na hřiště. Trénoval a hrál pouze s juniorkou, a Claude Puel už v přestupovém období jasně naznačil, že s ním nepočítá. Dnes mu, ale dal čuchnout a Simpson odehrál solidních 30. minut, při kterých poctivě plnil pokyny francouzského kouče.

Jak se utkání chýlilo ke konci a domácím docházel čas na srovnání, začaly se otvírat okénka v jejich obraně, vybízející k náběhům za obranu. A když by se dělala v testu dělala spojovačka mezi hráči a způsoby hry, Jamie Vardy by rozhodně byl prvním, kdo by Vám přišel na mysl. V 88. minutě se takto dostal za stopery Cardiffu a pravděpodobně by i skóroval, jenže Etheridge přečetl hru a vyběhl pár metrů z branky. Díky tomu pak mohl Vardyho pokus zlikvidovat a dát tak ještě šanci svým spoluhráčům na vstřelení branky. Ti už se ale na gól nezmohli a utrpěli sedmou porážku z posledních osmi zápasů.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Manchester United 1:2

03.11.2018 13:30

Góly: 11. Callum Wilson - 35. Anthony Martial, 90+2. Marcus Rashford

Se značně lepší formu šli do zápasu Cherries, kteří vyhráli hned 5 z posledních 6 zápasů, na rozdíl od Manchesteru United, který za stejnou dobu uspěl pouze dvakrát. Avšak i přesto nakonec Rudí ďáblové po rozpačitém prvním poločase dokázali v závěru zápasu zásluhou Rashforda zápas zvrátit na svojí stranu a poprvé od 5. kola zvládli ve dvou ligových zápasech po sobě uspět.

Rozdíl ve formě byl vidět na první pohled, domácí si v kombinaci počínali klidně a spíše vyčkávali, než aby se pouštěli do bezhlavého útočení. Jejich protiútoky byly během prvního poločasu téměř vždy nebezpečné.

Proměnit je v gól se jim podařilo hned v 11. minutě zápasu, kdy po přesné Stanislasově přihrávce s přehledem uklidil míč za de Geovi záda nejlepší střelec Bournemouthu Callum Wilson. Potvrdil tak propustnost obrany hostů, kteří v lize udrželi pouze jedno čisté konto. Po vstřeleném gólu se domácí uklidnili a dlouho soupeři nepovolili žádné nebezpečné akce, které by musel Begović hasit.

Až kolem 30. minuty se hostům podařilo na delší době udržet míč na kopačkách. Zlepšení hostujícího týmu se projevilo ihned - kapitán hostů Young vysunul po kraji vápna Alexise, ten vrátil míč před bránu a nejlepší střelec United Martial s klidem zakončil do protipohybu Begoviće - 1:1. Gól hosty viditelně uklidnil a záhy se dostal do další nebezpečné šance Mata, pálil však těsně vedle.

Konec poločasu patřil domácím, nejprve Fraser prověřil pozornost de Gey a po sérii rohů vybojoval Bournemouth nebezpečný přímý kop kousek před velkým vápnem. Stanislas však míč napálil pouze do soupeřovy zdi a jelikož ani z protiútoku United gól nevstřelili, oba týmy šly do kabin za vyrovnaného stavu.

Do druhé půle oba týmy vkročili s odhodláním urvat zápas pro sebe. Jako první se utkání pokusil rozhodnout Brooks, ke kterému dostal míč po rychlém uvolnění na levé straně Fraser. Brooksovu patičku ale de Gea zlikvidoval. Od této chvíle začal Manchester United tlačit. Krátce po střele domácích se dostal po rychlé narážečce s Martialem sám před brankáře domácích Luke Shaw, avšak Begović jeho samostatný nájezd pohotově vykryl.

Po přímém kopu Ashleyho Younga, který trefil tyč, nastal závar před bránou, kdy nejprve Aké vlastním tělem vykryl dorážku a poté Brooks ještě vykopnul míč z brankové čáry. Rudí ďáblové stupňovali svůj tlak, ale domácí držel skvělý Begović a obětavá obrana. Po nepřesných střelách Herrery a Pogby se hra na chvíli uklidnila. Jedinou výjimkou byla rychlá kombinace před bránou hostů, po které se dostal do slibné šance Brooks, který však mířil jen přímo na de Geu.

Téměř na konci zápasu se dostal ke střele i střídající Lingard, ale i jeho střelu kryl Begović. Utkání rozhodnul v 92. minuté taktéž střídající hráč Marcus Rashford. Ve vápně s klidem zpracoval Pogbův centr, který těsně před ním podskočil nejlepší hráč utkání Aké, a pohotově zakončil. Ani proti Manchester United tak domácí nezlepšili svojí statistiku z uktání s velkou 6 a potřetí v ligové sezóně prohráli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City1192033:429
2.Chelsea FC1183027:827
3.Liverpool FC1183021:527
4.Tottenham Hotspur1180319:1024
5.Arsenal FC1172225:1423
6.AFC Bournemouth1162320:1420
7.Manchester United1162319:1820
8.Watford FC1161416:1319
9.Everton FC1153319:1518
10.Leicester City1151517:1616
11.Wolverhampton Wanderers1143411:1215
12.Brighton & Hove Albion1142512:1614
13.West Ham United1132613:1711
14.Crystal Palace112278:168
15.Burnley FC1122712:258
16.Southampton FC111467:207
17.Newcastle United111377:146
18.Huddersfield Town111375:216
19.Cardiff City111289:245
20.Fulham FC1112811:295

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (848)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele