Ligue 1 - souhrn 37. kola: Lille první šanci nevyužilo

16.05.2021, 22:57, aktualizováno 16.05.2021, 22:57
Komentáře a souhrny
Neymar a Kylian Mbappé (© AFP)
Lille pouze remizovalo se Saint-Étienne a před posledním kolem má na čele tabulky jednobodový náskok na PSG, které rozstřílelo Remeš. Tři body zapsaly také Monaco, Lyon a Marseille, která zdolala Angers. Další pohárový aspirant RC Lens prohrál v Bordeaux. V boji o záchranu naplno bodovaly také Štrasburk, Lorient a Nantes, které drží barážovou příčku...

Paris Saint-Germain - Stade Reims 4:0

16.05.2021 21:00

Góly: 13. Neymar (pen.), 24. Kylian Mbappé, 68. Marquinhos, 90. Moise Kean

O titulu v Ligue 1 se bude rozhodovat opravdu až v posledním kole. PSG totiž doma nemělo výraznější potíže s Remeší, oslabeného protivníka setnulo čtyřmi góly, a protože Lille jako by nezvládlo tíhu okamžiku a neskolilo St. Étienne, zmenšil se odstup od obou soupeřů na rozdíl jednoho bodu. I přes finální prohru se mimochodem hosté vlastně udrželi na ligové úrovni.

Je ale pravda, že po plichtě aktuálně vedoucího celku se vlastně stejně situace nijak rapidně nezměnila. LOSC k jistotě prvenství stačilo v posledních dvou kolech uzmout čtyři body, ten jeden teď právě získalo, akorát že aby se nemuselo ohlížet na výsledek pařížského celku na půdě Brestu, musí Angers na závěr bez otálení porazit. Trumfy každopádně chovají Dogy.

Les rouges et blancs v Parku princů nekladli velký odpor, nutno říci, že celé klání bezpochyby hodně ovlivnila brzká červená karta. I přesto, že jsou vzdáleni od barážové pozice na rozdíl pouhých dvou bodů, los je k nim příští neděli tak příznivý, že i kdyby přece došlo na shodný počet bodů hned u několika mužstev, mělo by jim pomoci k záchraně lepší konečné skóre.

Pařížané si pozitivnější vstup do utkání snad ani nemohli přát. Mbappé už v 10. minutě hodlal cílit do prázdné brány, ve skluzu se snažil inkasování zamezit stoper Abdelhamid, a jelikož ho míč nešťastně trefil do ruky, nejenže byla nařízena penalta, zároveň rovněž došlo k vyloučení. Tradiční exekutor Neymar se nemýlil, pohotově do protipohybu gólmana Rajkoviče zakončil.

Oklepat se z téhle rány bylo pochopitelně pro Remeš nesmírně složité. Jakýsi herní plán se jí v tu chvíli sesypal jako domeček z karet, ve 24. minutě přitom obdržela další branku, v tomhle případě už se na střeleckou listinu Mbappé zapsal, obránce Foket totiž zachyboval, neodvrátil balón do bezpečí a pouze ho nahrál do loženky svému protihráči, jenž hrubici tvrdě potrestal.

PSG nepotřebovalo odvést dechberoucí výkon, ve druhém poločase si pouze hlídalo pohodlný náskok, který nenavýšil v 58. minutě Ander Herrera, jelikož trefil jen brankovou konstrukci. Avšak v 68. minutě již rozvlnil síť hlavou Marquinhos po rohovém kopu Neymara a vítězství pak ještě v 89. minutě pečetil Kean, jenž mířil z šestnáctky svou levačkou ke vzdálenější tyči.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - RC Lens 3:0

16.05.2021 21:00

Góly: 32. Ui-jo Hwang (pen.), 89. Youssouf Sabaly, 90+1. Mehdi Zerkane

Matematicky sice ještě záchrana jistá není, nicméně klubu ze stadionu Matmut Atlantique výrazně pomohlo rozlosování posledního kola. Naopak Racing ještě bude mít, co dělat, aby udržel pohárovou příčku před dotírajícím Rennes.

V 5. minutě zahrávali hosté přímý kop, který Costil vyrazil a měl štěstí, že následná střela Seka Fofany skončila díky teči vedle. Po vypršení úvodní dvacetiminutovky dostal Ignatius Ganago míč za obranu a z úhlu se řítil na domácího brankáře, který správně zmenšil střelecký úhel. Velmi důležitý moment se odehrál v minutě jednatřicáté.

Enock Kwateng si zažongloval v soupeřově vápně s míčem, pro což neměl pochopení Jonathan Clauss a pískala se ruka. Hwang Ui-jo čekal, kam se Jean-Louis Leca pohne, jenže ten zůstal stát do poslední chvíle. Nakonec vystihnul i směr, jenže střela korejského protihráče byla příliš prudká. Není pochyb, že Les Girondins tento proměněný pokutový kop výrazně pomohl, tj. kdo ví, jestli by se bez něj utkáním spíše neprotrápili.

Tak jako před týdnem proti Nantes, kde prohráli 0:3. Úvodní dějství už více pozoruhodností nepřineslo. V tom druhém se jako první dostal k zakončení Nicolas de Préville a moc nechybělo, aby se kulatý předmět odrazil od tyče na místo určení. Po hodině hry se vyznamenal Costil proti Fofanovi, nicméně opakované záběry ukázaly, že se patrně jednalo o ofsajd.

Na opačném pólu vyzval Hwang ke skórování de Prévilleho, jenž v pádu mířil sám před bránou hodně nad. Ve dvaasedmdesáté minutě protáhnul střídající Arnaud Kalimuendo brankáře Bordeaux. Týmu Francka Haise rozhodně nešlo upřít snahu, avšak za záda soupeřova gólmana cílili už jenom domácí. V závěru utkání se jim to podařilo hned dvakrát.

Nejprve se s míčem neohroženě rozeběhnul Youssouf Sabaly. Narážečka s Marou ve vápně patrně nebyla úplně chtěná, leč následné zakončení bodlem si našlo cestičku za Lecova záda - 2:0. Hned po rozehrávce šel sám na muže v rukavicích Mehdi Zerkane, jehož přízemní střela levačkou se zastavila až v síti - 3:0.

Více informací k zápasu

Dijon FCO - FC Nantes 0:4

16.05.2021 21:00

Góly: 6. Kalifa Coulibaly, 32. Randal Kolo Muani, 90+1. Ludovic Blas, 90+3. Randal Kolo Muani

Les Canaris díky této deváté výhře a díky další prohře Nîmes uteklo hrobníkovi z lopaty. Ovšem pouze v tom smyslu, že jej určitě nemůže potkat přímý sestup. Pravděpodobnější se jeví býti baráž. Ta sice hrozí vícero mančaftům, nicméně právě Kombouarého družina má ze všech nejhorší výchozí pozici.

Klub ze Stade de la Beaujoire v minulých týdnech ukázal, že to se setrváním mezi francouzskou elitou myslí vážně. Také úvod tohoto duelu mu vyšel náramně. Už v 6. minutě si na Simonův centr od rohového praporku naskočil Kalifa Coulibaly a Saturnin Allagbé přes veškerou snahu nedokázal tuhle hlavičku zkrotit - 0:1.

Odpovědět mohl Pedro Chirivella, kdyby nenastřelil jen protihráče. Následně se do zakončení dostal Moussa Konaté, ale rozhodně nebylo z kategorie těch nejpřesnějších. Dvaatřicátá minuta přinesla hostům další radost. Rychlý brejk skončil tak, že zblokovaná přihrávka šťastně propadla k pravačce Randala Kolo Muaniho, jehož přízemní střela do protipohybů gólmana zapadla přesně k pravé tyči - 0:2.

Konec úvodního dějství doprovázely hlavně nepřesnosti. Také po změně stran se dlouho hrálo bez dobré příležitosti ke skórování. Tu první měl střelec druhé branky až v 72. minutě, jenže minul zařízení. Nedlouho po něm mohl snížit Konaté, kdyby ovšem nemířil pouze do připraveného Albana Lafonta.

A podobně jako v zápase Bordeaux proti Racingu Lens, také v tomto střetnutí padly poslední dvě branky až v samotném závěru. Při té první zaběhnul do šestnáctky z levé strany Muani. A přestože jeho zpětná přihrávka té rychlosti nebyla nejoptimálnější, Ludovic Blas ji dokázal parádně uklidit přesně pod břevno - 0:3.

Hned poté si oba strůjci předchozí trefy role vyměnili. Blas našel svého dvaadvacetiletého spoluhráče, který si pohlídal ofsajdovou hranu. Obhození Allagbého se zdálo býti příliš dlouhé, nicméně nakonec se podařilo zblízka před dobíhajícím obráncem skórovat - 0:4. Dijon dohrává proti ASSE, zatímco Nantes může poslat do baráže Montpellier, který vede Michel Der Zakarian, jenž má paradoxně s působením v bretaňském klubu bohaté zkušenosti.

Více informací k zápasu

Lille OSC - AS Saint-Étienne 0:0

16.05.2021 21:00

Góly: -

Na prvním místě tabulky zůstává nadále Lille, ale jeho náskok na čele tabulky se ztenčil. Pokud chtějí "Dogy" narušit nadvládu PSG a získat titul, budou muset s největší pravděpodobností vyhrát na hřišti Angers. V nedělním zápase se Lille ani Saint-Étienne nedokázaly prosadit.

Poslední krok bývá nejtěžší a to v Lille už dobře vědí. Vstup do zápasu proti ASSE byl z jeho strany nervózní a opatrný, čehož hosté využívali. Nicméně první velkou šanci prvního poločasu měly až ve 36. minutě "Dogy", jenomže Benjamin André poslal balón těsně vedle. Bohužel nic dalšího už první poločas nenabídl a skóre 0:0 perfektně odráželo dění na hřišti.

A dlouho nebylo k vidění nic i ve druhém poločase. Teprve až po hodině hry byla po pádu Davise v pokutovém území ve hře penalta, ovšem sudí jí po dohodě s videorozhodčím nenařídil.

Nudné utkání směřovalo k očekávanému konci, když v 90. minutě spálil asi největší příležitost v utkání Burak Yilmaz. Střelu tureckého útočníka zablokoval Sow a tím uchránil Saint-Étienne před inkasovanou brankou. Rozhodnutí nepřinesly ani čtyři minuty nastaveného času, které sudí Brisard ještě hodil do vínku.

Remíza 0:0 komplikuje Lille cestu za titulem, protože to bude muset s největší pravděpodobností v posledním kole vyhrát a na Angers to nebude mít jednoduché.

Více informací k zápasu

FC Lorient - FC Metz 2:1

16.05.2021 21:00

Góly: 31. Yoane Wissa (pen.), 74. Jérôme Hergault - 72. Boubacar Traoré

V něm změří síly se Strasbourgem, který může v závěrečném zúčtování také obsadit barážovou pozici. Mety v posledních týdnech marně hledaly stálou formu, přesto zůstanou v klidném středu tabulky.

Les Grenats poprvé zahrozili v 10. minutě, nicméně Paul Nardi se i díky pomoci obránců překonat nenechal. Po půl hodině hry byl unikající Yoane Wissa faulován Mamadouem Fofanou a A sudí Florent Batta okamžitě ukázal na penaltový puntík. Exekuce se ujal právě útočník Lorientu a s naprostým přehledem zacílil do pravé šibenice - 1:0.

Poločas zakončil nepřesnou hlavičkou Terem Moffi. Po změně stran musel jako první složitě krotit neposedný balon Nardi. Následující minuty se počítaly spíše nedovolené zákroky, kterých bylo dohromady pětatřicet! Další gól padnul až v 72. minutě. Po přiťuknutí Thomase Delaineho se o něj postaral Boubacar Traoré, když ze vzdálenosti nějakých třiceti metrů pálil prakticky z kroku do levého horního rohu branky - 1:1.

Parádní trefa hostům body nepřinesla, jelikož krátce po rozehrávce udržel Armand Laurienté balon proti přesile, aby jej následně mohl naservírovat Hergaultovi, na jehož volej ze sedmi metrů Alexandre Oukidja nedosáhnul - 2:1. Nepříjemný moment pro Mety, které do závěrečného hvizdu nenašly recept na výborně fungující obranu.

Nicméně pořád platí, že Frédéric Antonetti odvedl na lavičce klubu z departmentu Moselle velice dobrou práci, která naznačila možnosti do budoucna. V posledním kole tohoto ročníku přijede na Stade Municipal Saint-Symphorien Olympique Marseille. A jméno soupeře Lorientu je k dispozici v úvodu.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Angers SCO 3:2

16.05.2021 21:00

Góly: 9. Arkadiusz Milik, 48. Arkadiusz Milik, 90+5. Arkadiusz Milik (pen.) - 57. Mathias Pereira Lage, 85. Romain Thomas

Polský útočník, který na jihu Francie hostuje z Neapole, se před tímto duelem dokázal prosadit pouze pětkrát. Teď jeho tři branky zařídily sedmnáctou porážku pro SCO, které má přesto Ligue 1 jistou i pro příští sezonu.

Úvodní velkou šanci si připsal na konto už ve 4. minutě Florian Thauvin. Paul Bernardoni stál ovšem přesně tam, kde měl. V 9. minutě už se domácí radovali, protože Arkadiusz Milik přeměnil Lirolův pocukrovaný centr z pravé strany ve vedoucí trefu. I proto, že brankář Angers nedokázal míč zkrotit v rukavicích - 1:0.

Dlouho bez práce nezůstal, jelikož krátce po rozehrávce otestoval jeho pozornost svou typickou ranou zpoza vápna Dimitri Payet. Vicemistr Evropy z roku 2016 zůstával velmi aktivní a další pokus vyprodukoval po uplynutí zahajovací dvacetiminutovky. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby nebyl tečovaný na roh.

Ten rozehrál Thauvin na hlavu Álvara Gonzáleze, jenž orazítkovat břevno! Následně stvořil Pierrick Capelle nepřesný volej. Valentin Rongier pro změnu mířil jenom do středu brány. Ve 32. minutě poslal Payet krásnou přihrávku za obranu na Milika, který přeloboval vyběhnuvšího Bernardoniho, ale radost mu utnul zdvižený praporek kvůli těsnému ofsajdu, který potvrdilo i video.

V minutě pětatřicáté se do balonu pořádně opřel Antonin Bobichon, leč chyběla mu větší přesnost. Na opačném pólu si podobně počínal Rongier. Pět minut před koncem úvodního poločasu se znovu připomněl Milik, který cílil jen do rukavic připraveného gólmana. Hned po startu druhého dějství si drbal hlavu Thauvin, jehož pokus skončil na břevně.

Jenže za necelou minutku domácí navýšili svůj náskok, když Payet z první prodloužil na Arkadiusze Milika, jenž procedil kulatý předmět mezi nohama vybíhajícího brankáře Angers - 2:0. V 57. minutě se do protivníkova vápna dostal Mathias Pereira Lega a jeho obstřel zpoza obránce výtečně likvidoval Mandanda.

Po následném rohovém kopu si na hlavičku dělali zálusk hned dva hostující borci. Míč se snesl do malého vápna, kde jej bleskurychle dopravil na místo určení několik okamžiků předtím neúspěšný Mathias Pereira Lage - 2:1. O vyrovnání se pokusil v 68 minutě střídající Jimmy Cabot. Bohužel nastřelil spoluhráče Dionyho, od kterého míč putoval mimo.

Za necelých 120 sekund pobídnul Payet kolegu Rongiera, jenž zamířil přímo na muže s jedničkou na dresu. Hattrick mohl krajan Roberta Lewandowskiho zkompletovat patnáct minut před koncem, kdyby o malý kousek neminul zařízení. V 85. minutě rozehrávali svěřenci kouče Moulina přímý kop. Kulatý předmět zůstal na okamžik osamocený, čehož využil Romain Thomas ke vsítění vyrovnávací trefy.

Původní rozhodnutí o tom, že byl Steve Mandanda faulován, vzal sudí Schneider zpátky, jelikož si u videa všimnul, že se brankář Marseille srazil s Hirokim Sakaiem - 2:2. Trenér Jorge Sampaoli pak znovu potvrdil svoji emotivnost a po dvou žlutých kartách musel odejít na tribunu. Angers, proto kterému bude chtít Lille za týden oslavit titul, nakonec tento duel prohrálo.

Cheikh Bamba Dien byl ve vápně podražen, což si vyžádalo další konzultaci u videa. Nakonec se pískala penalta. Álvaro González se otočil zády, takže neviděl, jako Arkadiusz Milik završuje hattrick, protože střílel po zemi po své levé ruce, zatímco Paul Bernardoni si vybral opačnou stranu - 3:2. Pro úplnost, Olympique se v rámci osmatřicátého kola představí v Metách.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Stade Rennes 2:1

16.05.2021 21:00

Góly: 16. Wissam Ben Yedder, 29. Aleksandr Golovin - 68. Benjamin Bourigeaud

Monaco zvládlo udolat v předposledním kole Rennes, pojistilo si svou třetí pozici v tabulce, zaručující postup do Ligy mistrů, zároveň se udrželo i v boji o ligový titul, ačkoli ten je spíše možný pouze po matematické stránce. Zato bretaňský výběr po této porážce definitivně ztratil šanci na proklouznutí do Evropské ligy a bude usilovat už jen o Evropskou konferenční ligu.

Pro domácí se každopádně před závěrečným střetnutím proti Lensu v podstatě nic nemění, jejich největší konkurent v boji o top trojku z Lyonu totiž dokázal zvítězit na půdě Nîmes, a aby se knížecí celek nemusel ohlížet na jeho výsledek z duelu s Nice, musí opětovně uzmout tři body k zachování svého současného postavení. Jeho náskok na OL je stále jednobodový.

Hostům do karet určitě nenahrál výsledek z Marseille, která doma skolila Angers, protože OM si právě díky tomuto výsledku upevnilo své umístění na páté příčce a bude mu stačit v Métách neprohrát, aby postoupilo do Evropské ligy. SRFC přivítá Nîmes a potřebuje nutně stáhnout jednobodové manko na šestý RC Lens, který trochu překvapivě v neděli nestačil na Bordeaux.

Domácí byli v prvním poločase opravdu nesmírně produktivní. Vlastně si vytvořili dvě gólové možnosti, které přetavili ve dvě branky. Nejprve zaznamenal svůj dvacátý přesný zásah v této ligové sezóně Ben Yedder, který unikl na levé straně za obranu, naběhl si na přihrávku od Golovina, a i když gólman Gomis proti němu dobře vyběhl, překonal ho pohotovým lobem.

Ve 29. minutě si Golovin k asistenci připsal na své konto taktéž vstřelený gól, Fofana mu míč prostrčil do středu pole, ruský záložník si ho narovnal na svou pravačku, a protože jeho střelu ještě tečoval stoper Da Silva, nestačil Gomis na změnu směru zakončení zareagovat. V závěru půle se snažil vyrovnat Camavinga, avšak jeho pokus zlikvidoval pohotově brankář Lecomte.

Rennes obecně v prvním poločase nepůsobilo v útoku dobrým dojmem, jeho sok byl v obraně nesmírně kompaktní, přece se nakonec po výrazném zlepšení postaralo zaslouženě o nějakou odpověď, to když si hlavičku Bourigeauda srazil do vlastní sítě Disasi. Další změnu skóre už však utkání nepřineslo, pouze červenou kartu Da Silvy za nevybíravý zákrok vůči Ballovi.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Stade Brestois 0:0

16.05.2021 21:00

Góly: -

Padesát minut měli svěřenci Oliviera Dall’Oglia na to, aby tento duel vyhráli. Nestalo se, a tak budou v posledním kole bojovat o to, aby si vyhnuli ošidné baráži. Stejný problém bude řešit v podstatě dalších pět týmů. Naopak La Paillade může o osmou příčku připravit pouze Nice.

První šance se na Stade de la Mosson zrodila v 9. minutě. Romain Perraud nacentroval a Steve Mounié hlavou netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Krátce poté se osmělil střelou z větší vzdálenosti Hugo Magnetti. Ani on nebyl úspěšný. Hosté byli nadále aktivnější a po centru Harise Belkably došlo ve vápně Montpellieru k dosti nepřehledné situaci, až se míč otřel o brankovou konstrukci. Už předtím byl však máván a pískán ofsajd.

V jednatřicáté minutě musel do akci Dimitry Bertaud, protože jeho směrem letěla nebezpečná hlavička Mouniého. Potom zkusil štěstí Florent Mollet, jenže tohle nepřesné zakončení si za rámeček rozhodně nedá. Zmíněný hráč jihofrancouzského klubu ve 39. minutě nesmyslně brnknul o kopačku Mouniého a rozhodčím Petitem byl bez předchozího napomenutí rovnou vyloučen.

Der Zakarianův tým byl alespoň ušetřen penalty ve svůj neprospěch, neboť se ukázalo, že k celému incidentu došlo vně šestnáctky. V každém případě dohrávat více než poločas o deseti mužích také není zrovna terno. Vyloučení mohl záhy potrestat Franck Honorat. Bertaud jeho pokus kryl, takže do šaten se šlo na bezbrankového stavu.

Po změně stran jako první nebezpečně pálil Andy Delort a jeho ráně chyběly centimetry. V 54. minutě se do zakončení dostal dres Les Pirates oblékající Romain Faivre a gólman vyrážel na roh, po kterém Brendan Chardonnet hlavou mířil nad břevno. Ten samý hráč za necelých 120 sekund orazítkoval brankovou konstrukci a MHSC měli velkou kliku, že odražený balon dopadnul na čáru.

Také další příležitosti patřily Brestu. Jenže neskóroval ani Hugo Magnetti, ani Mounié, jemuž poslal fajnovou přihrávku Honorat. Po hodině hry přišla řada na domácí. Stephy Mavididi ale ztroskotal na vyběhnuvším Larsonneurovi. Po následném centru si pořádně oddychnul Jean-Kevin Duverne, když trefil břevno vlastní brány. Patnáct minut před koncem chyboval Congré a jenom díky skvělému zákroku Bertauda nešli Piráti do vedení. Ač gól v tomto klání nepadnul, žádná fotbalová nuda se nekonala.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Racing Strasbourg 0:2

16.05.2021 21:00

Góly: 2. Ludovic Ajorque, 66. Ludovic Ajorque

Dijon a Nîmes jsou jasnými sestupujícími. Na koho padne černý Petr s barážovou příčkou, bude jasné až ve 38. kole. To předposlední totiž vše zamotalo natolik, že hned šest klubů může po sezoně hrát dodatečné dva zápasy s třetím týmem Ligue 2. Racing jest jedním z nich. Naopak Nice navzdory rozpačité sezoně udrží místečko v horní polovině tabulky.

Pro skvadru Thierryho Laureyho snad tahle partie snad ani nemohla odstartovat lépe. Z časomíry uběhlo teprve 71 sekund, když Ludovic Ajorque dorazil z bezprostřední blízkosti do sítě balon poté, co Walter Benítez reflexivně vyrazil hlavičku Habiba Dialla - 0:1. Následující minuty přinesly řadu nepřesností a bezradnost v ofenzivní činnosti.

Až ve 23. minutě to zkusil Adrien Thomasson. Gólman Nice míč neviděl hned, leč přesto ho dokázal lapit. Do konce úvodního poločasu měli kulatý předmět na kopačkách v mnohem větší míře svěřenci Adriana Ursey, nicméně k přímému ohrožení soupeřovy svatyně se nedostali. Podařilo se jim to až záhy po změně stran, jenže Eiji Kawashima mohl zůstat v klidu.

Pojistku k vedoucí trefě se podařilo přidat v 66. minutě. Frédéric Guilbert poslal z pravé strany polovysoký centr na bližší tyč, kde Jean-Clair Todibo neuhlídal obrovitého Ajorqueho a útočník Racingu díky této nekompromisní hlavičce zaznamenal svůj šestnáctý zásah v aktuálním ročníku - 0:2, k velké radosti kouče Laureyho.

V jednaosmdesáté minutě vypadala nadějně Thomassonova akce, avšak fotbalista s šestadvacítkou na dresu se nechal vytlačit a z úhlu pak mířil jen do boční sítě. Více toho aktéři už nestihli. Les Aiglons se rozloučí se sezonou 2020/2021 v Parc Olympique Lyonnais, zatímco Strasbourg si to doma rozdá "na férovku" s Lorientem.

Více informací k zápasu

Nîmes Olympique - Olympique Lyon 2:5

16.05.2021 21:00

Góly: 5. Moussa Koné, 62. Moussa Koné - 8. Lucas Paquetá, 20. Memphis Depay, 24. Lucas Paquetá, 55. Houssem Aouar, 87. Islam Slimani

Ani po tomto kole se Lyon neposune na třetí místo. Na půdě Nîmes sice vyhrál hokejovým výsledkem 5:2, ale protože nezaváhalo ani Monako, zůstal na čtvrtém místě, které zaručuje "jen" Evropskou ligu. Naopak sestup už nemine domácí - v příští sezoně čeká "Krokodýly" Ligue 2. Dvakrát se v utkání prosadili Moussa Koné a Lucas Paquetá. Trefili se také Depay, Aouar a Slimani.

Byl to zápas o všechno. Nîmes potřebovalo vyhrát, aby si uchovalo naději alespoň na baráž. Lyon zase musel získat tři body, aby definitivně nepřišel o třetí místo. Při určité souhře výsledků se mohl posunout na třetí místo, které znamená kvalifikaci o Ligu mistrů.

Nehrál se žádný zanďour. Oba celky na to vlétly a "Krokodýli" vedli už po pěti minutách. Obrana Lyonu vyrobila obrovskou hrubku, špatnou malou domů vystihl Moussa Koné a okamžitě to potrestal. Vyrovnání Lyonu bylo bleskurychlé, přišlo za pouhé tři minuty. Brazilec Lucas Paquetá se dostal ve vápně k odraženému balónu a pohotovou střelou srovnyl na 1:1.

I tento výsledek měl krátkého trvání a ve 20. minutě hosté dokonali obrat. Ve vápně zůstal bez povšimnutí Memphis Depay a i tady byl brankář Reynet krátký. Defenziva Nîmes se během chvilky úplně sesypala a ve 25. minutě už Lyon vedl 3:1. Reynet nejprve předvedl skvělý zákrok po ráně z hranice šestnáctky, ale balón se vrátil k Paquetovi, jehož rána byla přesnější a skončila v síti. Paquetá byl i po druhé ve správný čas na správném místě a ani na chvilku nezaváhal.

Pohodlné vedení 3:1 udrželi Les Gones až do konce poločasu. Domácí se ještě chtěli vrátit kontaktní brankou, ale stal se přesný opak. V 55. minutě sehrál Lyon perfektní akci a z malého vápna jí neomylně zakončil do prázdné branky Houssem Aouar. Hosté vedli už 4:1 a utkání měli plně pod kontrolou.

Nîmes se ani za tohoto stavu sympaticky nevzdávalo a vzápětí snížilo na 2:4. Moussa Koné opět ukázal dravost v napadání, využil zaváhání obrany a přízemní ranou snížil. Za oba góly trenér Rudi Garcia své svěřence rozhodně nepochválí. Ze strany domácích to ale bylo všechno a poslední slovo měl stejně Lyon. V 87. minutě uzavřel na konečných 5:2 hlavičkou na zadní tyči Islám Slimani.

Vítězství trenéra Garciu potěšilo, na druhou stranu z ostatních zápasů přišly nelichotivé zprávy, protože zvítězilo i konkurenční Monako. A nelichotivé to bylo i pro Nîmes Olympique, které si tím definitivně podepsalo ortel sestupu do nižší soutěže. Kolo před koncem ztrácí na barážovou pozici nedostižných pět bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC372311362:2280
2.Paris Saint-Germain37254884:2879
3.AS Monaco37245876:4277
4.Olympique Lyon372210579:4076
5.Olympique Marseille3716111053:4659
6.RC Lens3715111155:5456
7.Stade Rennes3715101250:4055
8.Montpellier HSC3713121258:6151
9.OGC Nice371471647:5149
10.FC Metz3712101543:4746
11.AS Saint-Étienne3712101542:5346
12.Angers SCO371281739:5644
13.Stade Reims379151341:4842
14.Girondins Bordeaux371261940:5542
15.Racing Strasbourg371181848:5741
16.Stade Brestois371181850:6441
17.FC Lorient371181849:6741
18.FC Nantes379131546:5340
19.Nîmes Olympique37982040:6935
20.Dijon FCO37392524:7318

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kokoti. To maj za tu teploussky dresy.

A nechapu SE, ze jim to proste nepustili. O nic jim nejde a takhle venovat titul PSG. Lille ted bude psychicky uplne v pici pred tim zapasem s Angers.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by jim to proboha měli pouštět?

Reagovat
PH8

Jaké měli "teploussky dresy"?

Reagovat
smazaný uživatel

Duhova cisla.

Reagovat
PH8

Aha Mně přijdou přiteplený ty límčky co má nebo měla Paříž na dresech, ale tohle je zcela přímočaré

Reagovat
Pyroman

Klasika, to jsem přesně čekal, že se ASSE hecne a v jediným zápase sezóny, který by bylo úplně ok prohrát, něco uhrajou. Nutno dodat, že Lille předvedlo solidní bídu, kromě permanentní snahy vymodlit si penaltu neměli snad nic, až pak pár závarů na konci. Jsem na ně příští týden hodně zvědavej, Angers by sice dát měli, ale jestli se z toho rozklepou jako dneska, můžou to ještě darovat PSG.

Sestup Nimes se asi čekal, mají tam pár fajn hráčů, ale chybět mi moc nebudou. Na tom 18. místě nakonec klidně může skončit Brest, proti PSG nic neuhrajou a ostatním bude v klidu stačit bod, aby je přeskočili.

Reagovat
Israha

Sampaoli tu magorskou mentalitu na ty hráče dobře přenesl, v tom nejlepším slova smyslu. Už v pátém zápase pod ním se povedlo urvat body gólem v úplném závěru, a týmové psychice to strašně pomáhá, není tam ta deka, přenášená ze smolně ztracených či hůře odehraných zápasů předtím. Pomáhá i to, že hráče za špatné výkony okamžitě posadí (Balerdi) a naopak za dobré výkony jim dá prostor v základu (Henrique) a necpe si tam pořád jen své koně. A dost se mi líbí, jak jsou pod ním efektivní střídající hráči, zejména Benedetto. S nějakým tím posílením a okysličením kádru to příští rok může být zajímavé. Plus nakonec asi bude i EL, to je ve finále docela dobré vyústění téhle všelijaké sezony....

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
Realita

Prosím vás, bude letos play off (baráž) o Ligue1? Protože v Ligue 2 už nejsou naplánovány další zápasy...

Reagovat
Thimpu25

naplánovány další zápasy jsou, 18.5. hraje Grenoble - Paris FC, 21.5. Toulouse - Grenoble/Paris FC... baráž mezi L2 a L1 by se měla hrát 27.5. a 30.5.

Reagovat
Thimpu25

tak se Bordeaux přece udrželo, uhaluzila to i Remeš... z tý čtyřky Štrasburk, Brest, Lorient a Nantes mi to vychází na Brest, nevěřím, že by něco uhrál s PSG... zase Nantes taky nemůže vyhrávat do nekonečna, ale úplně něvřím, že by ten Montpellier nedali...

Reagovat
Israha

skóre OM pod Villas-Boasem/Larguetem: 34:34 za 27 zápasů

skóre OM pod Sampaolim: 19:12 za 10 zápasů

...jo, s plešounem ta zábava fakt bude

Reagovat
roman_tycka

Rennes jsem věřil docela. Škoda, no tak holt evropská liga, Monako tohle už nějak nepustí a i kdyby jo, tak ten první gol Marcela a Lopese stejně ukažuje, že Lyon to posere taky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele