Ligue 1 - preview 37. kola: Nedělní večer může rozhodnout o titulu

16.05.2021, 09:06
Previews
Burak Yilmaz (© AFP)
Kompletní 37. kolo má dnes na programu francouzská nejvyšší soutěž a večer budeme znát mistra v případě, že Lille proti Saint-Étienne uhraje více bodů než PSG proti Remeši. Hodně vyrovnané je to v boji o páté a šesté místo, na opačném pólu tabulky je v kritické situaci Nimes...
Paris Saint-Germain - Stade Reims  (neděle 21:00)
Oproti předchozím ročníkům zkrátka kráčí PSG k mnohdy očekávaným vítězstvím daleko těžkopádněji než v letech minulých. Budiž důkazem i středeční měření sil v Coupe de France, v němž muselo potvrzovat neúprosnou roli favorita až po penaltovém rozstřelu. Nic jiného mu přitom nezbývá ani v nynějším případě proti Remeši, pokud se chce ještě stát mistrem ligy.

Tři body ztrácejí Les Parisiens na první Lille, situaci nemají vůbec ve svých rukou. A pokud jejich soupeř vydoluje v posledních dvou zápasech aspoň čtyři body, prvenství jim unikne mezi prsty. "Pro nás je každé utkání důležité. Vůbec nerozhoduje o této skutečnosti fakt, jestli usilujeme o celkový triumf. Hráči však vědí, že tyhle rozhodují," uvedl Mauricio Pochettino.

Domácí stratég bude i nadále postrádat zraněnou čtveřici ve složení Marco Verratti, Layvin Kurzawa, Juan Bernat a Alexandre Letellier, podobně jako ve Francouzském poháru nebude k dispozici ani vykartovaný Presnel Kimpembe. "Všichni jsme na duel s Remeší motivovaní. Chceme ho vyhrát a pořád tlačit na Lille. Soustředíme se jen sami na sebe," dodal Pochettino.

PSG čeká opravdu pořádně krušný závěr sezóny. Sotva si může odpočinout po útocích na prvenství v Ligue 1, už příští středu ho čeká další bitva o cennou trofej. S Monacem se porve ve finále o svůj čtrnáctý zisk domácího poháru. "Nechceme proti Remeši dělat stejné chyby jako před týdnem v Rennes. Hodláme dění na hřišti plně ovládnout," ujišťoval pařížský kouč.

Remeš naposledy nepředvedla špatný výkon proti favorizovanému Monacu, nakonec mu jen o jednu branku přece jenom podlehla. Remízový král ligového pelotonu není povětšinou snadno k poražení, zároveň ale často nevyhrává, tři body uzmul dosud jen v devíti případech. Pořád navíc musí myslet na zadní vrátka, matematicky je totiž možné, že by mohl ještě sestoupit.

Od barážové osmnácté příčky ho nicméně dělí na oko dostatečných pět bodů. "Budeme ve středu pozornosti. Hráči do Parku princů vždy rádi jezdí," říkal hostující kouč David Guion, jenž bude postrádat Valona Berishu, Yehvanna Dioufa a Diona Lopyho, avšak využít už bude moci Moussu Doumbiu. "Naším cílem je skončit v tabulce na dvanáctém místě," pokračoval.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Dagba, Marquinhos, Diallo, Bakker - Ander Herrera, Danilo Pereira - Di María, Neymar, Draxler - Mbappé
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Foket, Faes, Abdelhamid, Konan - Moreto Cassama - Cafaro, Chavalerin, Munetsi, Mbuku - Dia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.93 - 27.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - RC Lens  (neděle 21:00)
Zcela odlišné cíle budou sledovat ve vzájemném zápase celky Girondins Bordeaux a RC Lens. Zatímco domácí ekipa bojuje o holé přežití a potřebuje bodovat, RC Lens si v nováčkovské sezoně brousí zuby na pohárovou Evropu.

Na Matmut Atlantique dojde v neděli večer k dost možná rozhodujícímu zápasu. Jak domácí Les Girondins, tak RC Lens mohou definitivně splnit své hlavní cíle a ty jsou odlišné. Bordeaux se před sezonou vidělo v první polovině tabulky a pomýšlelo na boj o evropské poháry, nic z toho se ale neuskutečnilo a jeho fanoušci teď trnou, aby nedošlo na nejhorší - pád do nižší soutěže. Bordeaux je v tabulce patnácté, ale od sedmnáctého Nantes ho dělí jen dva body. Je jasné, že Gassetův tým se bude chtít nepříjemné baráži obloukem vyhnout a k tomu vede jediná cesta - porazit v nedělním zápase RC Lens.

Jeho příznivci mohou být na rozdíl od těch domácích klidnější, protože záchrana se jich netýká. RC Lens se vrátilo do Ligue 1 teprve před sezonou a svojí premiérovou účast rázem proměnilo v boj o evropské poháry. Evropskou konferenční ligu nebo Evropskou ligu si může s definitivní platností zajistit už v Bordeaux. Oba týmy mají v neděli co napravovat, protože před týdnem prohrály o tři góly s Nantes respektive Lille.

Domácím citelně scházejí stoper Laurent Koscielny a defenzivní záložník Otávio. Další marody už Jean-Louis Gasset neregistruje. V kompletním složení nebude ani RC Lens, jenž se musí obejít bez karetních hříšníků Sotocy, Sylly a Michelina.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Benito, Baysse, Mexer, Sabaly - Peville, Bašić, Adli, Zerkane - Ui-Jo, Oudin
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Leca - Fortes, Bade, Gradit - Boura, Doucoure, Cahuzac, Clauss - Kakuta - Kalimuendo, Ganago
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.56 - 3.59 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dijon FCO - FC Nantes  (neděle 21:00)
Nantes v posledních třech kolech jasně naznačilo, že udržet se v Ligue 1 je jednoduše jeho prvořadým cílem. Díky třem vítězstvím v řadě pořádně zamotalo situaci na spodku tabulky, a najednou se tak o koryta musí strachovat i ti, kteří si mohli myslet, že je před pár týdny už nadobro sestup nemůže postihnout. Teď navíc Kanárky čeká papírově přijatelný sok z Dijonu.

Pouhý bod je dělí od přímé záchrany. A protože v tomto kole narazí na protivníka, který už se z poslední příčky v tabulce nevymaní a opravdu stěží bude hledat další hmatatelnější motivaci k získání pozitivního výsledku, mohlo by se klidně stát, že se dostanou ze sestupového pásma a kontrolu nad záchranářskými pracemi získají před samým závěrem hned do vlastních otěží.

Hosté jsou aktuálně pořádně nažhaveni. Přitom například obránce Dennis Appiah měl ještě nedávno skeptickou náladu. "Ostatní týmy nad námi tvořily sérii dobrých rezultátů. Už jsem si říkal, že my nedokážeme vyhrát ani dvakrát v řadě," povídal. "Nyní máme tři vítězství ze tří pokusů, jsme na dobré cestě. A jsme v pozici, kdy znovu můžeme věřit v šanci na úspěch."

La Maison Jaune nemá již delší dobu větší potíže s absencemi, kouč Antoine Kombouaré by dokonce měl mít k dispozici kompletní kádr, jelikož se mu navrátil po karetním trestu Jean-Charles Castelletto. Fit by měl být i Abdoulaye Sylla, ten se ale nakonec nevešel do finální nominace, očekávaně v ní nejsou ani Jean-Kévin Augustin, Thomas Basila a Bridge Ndilu.

Dijon sice v dubnu dokázal nečekaně skolit Nice, jenže následně utrpěl tři porážky, během nichž inkasoval dohromady třináct branek. Domácímu stratégovi Davidovi Linarésovi se s vidinou jistého sestupu evidentně těžko pracuje, navíc neustále musí řešit početné absence. Ani v tomto případě nehlásí nikterak pozitivní zprávy, co se složení finálního kádru týče.

Kvůli zdravotním potížím mu chybí hned osmička hráčů ve složení Yassine Benzia, Sacha Boey, Aníbal Chalá, Pape Cheikh, Roger Assalé, Wesley Lautoa, opětovně Arthur Zagre a nově také Frédéric Sammaritano, z osobních důvodů nebude k dispozici ani Didier Ibrahim N'Dong a karetní trest stále trápí Bersanta Celinu. Distanc aspoň vypršel Senouovi Coulibalymu.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Allagbé - Chafik, Écuélé Manga, Panzo, Ngonda - Marié, Younoussa - Dobre, Ebimbe, Chouiar - Mama Baldé
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Corchia, Castelletto, Pallois, Appiah - Simon, Chirivella, Louza, Blas - K. Coulibaly, Muani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.85 - 4.67 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lille OSC - AS Saint-Étienne  (neděle 21:00)
Když se z ligového prvenství radovalo Lille naposledy, psal se rok 2011. Tehdy ještě Ligue 1 ale výrazně neovlivňoval příchod katarských majitelů do PSG, jenž nastavil ve Francii jasnou strukturu. Podařit se triumfovat na domácí scéně na úkor pařížského giganta se podařilo už jenom Monacu. Teď se k podobnému počinu můžou domácí přiblížit v duelu se St. Étienne.

Titul je strašně blízko, udělat však k němu poslední kroky může být pro Dogy velmi svazující, byť jim los v závěrečných dvou kolech nepřisoudil papírově nesplnitelné zkoušky. Po tomto měření sil ještě vyzvou Angers, které má již vyřešenou otázku záchrany, podobně jako nynější soupeř. A navíc mohou využít čerstvých problémů ASSE především v defenzivních řadách.

Na poslední chvíli totiž hostujícímu kouči Claudeovi Puelovi vypadli oba stopeři, a to Harold Moukoudi a Pape Abdou Cissé. Právě oni dva figurovali v základní sestavě při minulé výhře nad Marseille a přispěli k udržení čistého konta. Do hry tak budou muset po boku zkušeného Timothéeho Kolodziejczaka zasáhnout nevyhraný Panagiotis Retsos či mladík Saidou Sow.

Hostům jinak pořád chybějí zranění Yvann Macon, Anthony Modeste i brankářská jednička Jessy Moulin, na finální soupisce se neobjevili Billal Benkhedim, Alpha Sissoko ani Ryad Boudebouz, naopak do akce by se mohl zapojit opětovně povolaný Kévin Monnet-Paquet. "Proti Marseille jsme si zasloužili uspět. Všichni jsme tvrdě pracovali," velmi těšilo Puela.

Lille potřebuje pouze udržet tříbodový náskok před PSG, matematicky mu bude stačit uhrát aspoň čtyři body bez ohledu na výsledky svého konkurenta. Na druhou stranu by si nemělo dovolit dostat se do situace shodného počtu bodů. O konečném pořadí totiž rozhoduje skóre a oproti němu disponuje už teď horšími čísly. Za určitých okolností může slavit úspěch už nyní.

Muselo by ovšem věřit v zaváhání Les Parisiens proti Remeši. "Tohle mužstvo prostě plně přijímá moje rozhodnutí," uvedl domácí stratég Christophe Galtier po minulém zvládnutém derby s Lens, v němž se blýskl ve svých pětatřiceti letech především neúnavný Burak Yilmaz. "Všichni bojují jeden za druhého. Už deset minut před koncem jsem myslel na tento zápas."

Domácím zůstává na marodce pouze Isaac Lihadji, k dispozici naopak může být Benjamin André, jemuž vypršel disciplinární trest. Je dost možné, že Galtier bude přemýšlet o výběru své sestavy i z pohledu možných suspendací, protože třeba Domagoje Bradariče dělí jen jedna žlutá karta od automatického trestu. "Jediné, co musíme, je se soustředit," dodal trenér LOSC.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, José Fonte, Botman, Reinildo - Luiz Araujo, André, Soumaré, Bamba - Yilmaz, David
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Green - Debuchy, Sow, Kolodziejczak, Trauco - Nordin, Gourna-Douath, Neyou Noupa, Bouanga - Khazri, Hamouma
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.86 - 9.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - FC Metz  (neděle 21:00)
Zadrápnout se alespoň do sedmnácté pozice a nestrachovat se případnou baráží či dokonce přímým sestupem, tenhle jediný cíl mají před závěrečnými dvěma koly fotbalisté Lorientu, kteří pořád nemůžou zlomit odpor Nantes ani Nimes, jež se v tabulce nacházejí těsně pod nimi. Výhra z klání proti ve středu průběžného pořadí hrajícím Métám je pro ně povinností.

Hosté měli před startem této sezóny vlastně podobné ambice jako jejich protivník, tedy hlavně jim šlo o udržení se v Ligue 1. Tuhle otázku každopádně vyřešili s dostatečným předstihem, jednu dobu se hovořilo i o proklouznutí do evropských pohárů, jenže šance na nečekaný zdar se jim v uplynulých několika týdnech rozplynuly. Aktuálně nemají opravdu dobrou formu.

Možná že svěřenci trenéra Frédérica Antonettiho ztratili určitou motivaci, spokojili se zkrátka až příliš s faktem, že spadnout níže už nemůžou. V Lorientu se nepředstaví i nadále Vincent Pajot, Warren Tchimbembé, Manuel Cabit a Opa Nguette, chybět budou taktéž Victorien Angban, Aaron Leya Iseka, Farid Boulaya a Lamine Gueye, nejistý je start u Johna Boyeho.

Les Merlus před týdnem jasně nestačili na Lyon, nutno však podotknout, že v tom zápase po papírové stránce s bodovým ziskem úplně nepočítali. Závěrečný los jim nepřisoudil vyloženě těžké překážky, po Métách narazí ještě na Štrasburk, jehož jsou přímým sousedem v tabulce vlivem horšího skóre. Situace ohledně záchrany je pořád pevně v jejich režii a schopnostech.

Skalpem Mét by udělali zásadní krok k záchraně. Domácí trenér Christophe Pélissier vítá zpět po karetním trestu Juliena Laporteho, ovšem zdravotně do kupy se nedali Jonathan Delaplace ani Quentin Boisgard, přičemž do konce sezóny jsou mimo hru Thomas Fontaine a Matthieu Saunier. Fit jsou Tiago Ilori i Sylvain Marveaux, oba ale nefigurují v nominaci na utkání.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Nardi - Hergault, Chalobah, Laporte, Morel, Le Goff - Le Fée, Lemoine, Abergel - Moffi, Wissa
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Kouyaté, Bronn, Boye - Centonze, Maïga, Sarr, Udol - Ambrose, Niane, Vágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.02 - 5.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Angers SCO  (neděle 21:00)
Tvrdý boj o účast v evropských pohárech v příští sezóně se Marseille po průběhu semifinále Coupe de France přece jenom ulehčuje, neboť do nich se nově bude postupovat i z šesté příčky. Pokud však předvede i proti absencemi stále zmítanému Angers obdobně mdlé výkony jako v posledních dvou vystoupeních, velmi těžko se jim bude urvávat i tato pozice.

Remíza se Štrasburkem, porážka v St. Étienne, to jsou aktuální dva výsledky OM, které je jen vlivem lepšího skóre před Lens a o jeden bod vepředu před Rennes. Tříbodový rezultát je zkrátka v současné chvíli neoddiskutovatelnou záležitostí, jinak na úkor těchto dvou soků vážně může přijít o šanci zahrát si Evropskou ligu či alespoň Evropskou konferenční ligu.

A moc dobře si uvědomuje sílu okamžiku i trenér Jorge Sampaoli, který se rozhodl k utkání nenominovat trochu překvapivě Michaëla Cuisanceho, Valéreho Germaina a Saifa-Eddineho Khaouiho. "Existují určité nejistoty, zda zde někteří hráči budou pokračovat i po konci tohoto ročníku. A já potřebuji, aby ze sebe všichni vydali sto procent," naznačil důvody rozhodnutí.

Naopak kdo by měl oblékat dres Les Phocéens i v příští sezóně, to by měl být rozhodně pilíř defenzívy Álvaro González. "Chci tady zůstat," povídal španělský stoper. "Vím totiž, že se atmosféra v dalším ročníku změní. Dobře trénuji, vedu zdravý život a cítím se ve svém věku lépe jak v pětadvaceti. O mé budoucnosti budou jednat funkcionáři a trenérský personál."

Na marodce OM by se jinak v současné chvíli neměl nacházet vůbec nikdo, k dispozici kromě třech zmíněných jmen výše nebude už akorát Pape Gueye, který je suspendovaný. "Pro nás je nejdůležitější kvalifikovat se do Evropské ligy," pokračoval Álvaro González. "Pak můžeme identifikovat fakta, která jsou potřeba vylepšit. Jsem si vědom toho, že jde i o mě samotného."

Hosté naposledy neměli příliš slitování s posledním Dijonem, skolili ho o tři góly a nadobro vyřešili otázku záchrany. Velmi povedeným výkonem se mimochodem prezentoval Angelo Fulgini, který se vrátil po třech týdnech zpátky do akce po zranění stehna a pomohl mužstvu především s ofenzivní prezentací, která v posledních několika týdnech opravdu výrazně drhla.

Jenže jeho přítomnost je v podstatě slabou náplastí na celkový stav zraněných na straně Les Scoïstes. Hostující kouč Stéphane Moulin nemá nově k dispozici Ibrahima Amadoua, i nadále mu chybějí Enzo Ebosse, Rachid Alioui, Sofiane Boufal, Abdoulaye Bamba, Zinédine Ould Khaled, Souleyman Doumbia, Ismaël Traoré, Kévin Boma i vykartovaný Lassana Coulibaly.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Perrin, Álvaro González, Balerdi - Pol Lirola, Kamara, Rongier, Luis Henrique - Thauvin, Milik, Payet
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Manceau, Thomas, Pavlovič, Capelle - Bobichon, Mangani - Mathias Lage, Fulgini, Thioub - Diony
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.43 - 7.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Stade Rennes  (neděle 21:00)
Naposledy Rennes dokázalo uhrát bod s PSG, jen o týden později ho čeká další francouzský gigant, ambiciózní a též notně povzbuzený o postup do finále Coupe de France, jenž má velký zájem zůstat v aktuální top trojce, aby si zahrál v příští sezóně Ligu mistrů. Monaco udržuje zatím jednobodový odstup od čtvrtého Lyonu a míní ho zachovat i před závěrečným kolem.

Rennes však stejně jako jeho soupeř bojuje o proklouznutí do evropských pohárů, akorát že jeho se týká Evropská liga, případně nově vytvořená Evropská konferenční liga. Pátá a šestá pozice jsou pro něj cílenými artikly, o něž usilují také Marseille a Lens. A bretaňský výběr tahá aktuálně přece za kratší konec, byť na oba dva své konkurenty ztrácí pouze jediný bod.

Je možné, že knížecí celek přitom bude představovat pro svěřence trenéra Bruna Génésia ještě tvrdší kalibr než PSG. Alespoň s formou je na tom totiž ASM ještě lépe než pařížský celek. Na druhou stranu budou moci Les Rouge et Noir nasadit silnější sestavu, neboť karetní trest již vypršel klíčovému prvku ofenzívy Eduardovi Camavingovi a pak i Stevenovi Nzonzimu.

Zdravotně do kupy se dal hostům taktéž Adrien Truffert, a tak by na marodce měl být jenom Jonas Martin, jenž si nezahraje až do konce sezóny. "Tím, že finále Francouzského poháru budou hrát Monaco a PSG a že se tak do pohárové Evropy budete moci kvalifikovat i ze šestého místa, se naše situace zásadně mění. Může mít vliv i na přestupy," uvedl Génésio.

Moc dobře si uvědomuje, že pokud se SRFC nezdaří vybojovat aspoň Evropskou konferenční ligu, stěží klub udrží právě Camavingu, kolem nějž už delší dobu krouží hned několik velkoklubů. "Pro hráče je vždy atraktivní, když se mohou měřit na evropské scéně. Nejde jen o odchody, ale také o případné nové posily. Pořád je ve hře páté místo," dodával.

Monaco ve čtvrtek nemělo výraznější problémy se semifinálovým pohárovým utkáním na půdě Rumilly-Valliéres, ekipy ze čtvrté nejvyšší soutěže. Teď ho rozhodně čeká daleko náročnější zkouška. "Fakt, že jsme ve finále, nás možná vůbec nejlépe navnadil na tenhle duel," povídal domácí kouč Niko Kovač. "Jsem rád, že o trofej budeme bojovat proti PSG."

Domácí vítají zpět Krépina Diattu, pořád však nebudou k dispozici zdravotně indisponovaní Sofiane Diop a Stevan Jovetič, suspendovaný zůstává Willem Geubbels a Pietro Pellegri má nově potíže se zády. Zpátky do brány by se měl vrátit Benjamin Lecomte, jenž před pár dny dostal volno a v Coupe de France ho zastoupil jeho obvyklý náhradník Radoslaw Majecki.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Sidibé, Maripán, Badiashile, Caio Henrique - Fofana, Tchouaméni - Aguilar, Golovin, Volland - Ben Yedder
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Gomis - Traoré, Aguerd, Da Silva, Maouassa - Nzonzi, Camavinga, Tait - Doku, Guirassy, Terrier
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 4.00 - 5.01
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Montpellier HSC - Stade Brestois  (neděle 21:00)
V Montpellieru zavládlo po středečním nezdaru v semifinále Coupe de France bezpochyby velké zklamání. Nejenže díky neúspěšnému penaltovému rozstřelu proti PSG přišel klub o šanci bojovat o cennou trofej, ale zároveň zřejmě i o možnou účast v evropských pohárech pro příští sezónu. O jakousi naději bude usilovat nyní proti Brestu, který nemá jistou záchranu.

Šest bodů ztrácejí svěřenci trenéra Michela Der Zakariana na šestou pozici, která zaručuje nově účast v Evropské konferenční lize, neboť do finále Francouzského poháru postoupilo kromě pařížského giganta ještě Monaco. Na tuto metu můžou ještě matematicky dosáhnout, jenže v reálném světě je tenhle cíl nedostižitelný. Muselo by dojít opravdu k hotové senzaci.

Domácí se opětovně budou muset obejít bez brankářské jedničky Jonase Omlina, jehož podobně jako v duelu s PSG nahradí Dimitry Bertaud. "Vypadli jsme z domácího poháru opravdu krutým způsobem. Odehráli jsme přitom velký zápas," hlesl. "Věděli jsme, jak reagovat, díky našemu charakteru se nám povedlo vyrovnat. Jsme frustrovaní," dodával.

Kromě absence na gólmanském postu bude Montpellier postrádat až do konce sezóny Pedra Mendese, čerstvě se na marodce zjevil taktéž Jordan Ferri. Už delší dobu je zraněný Ambroise Oyongo, s ním však vedení klubu pro jarní část sezóny stejně nepočítalo, neboť byl původně poslán na hostování do Krasnodaru, z něhož se ale brzy vrátil poté, co si zle poranil koleno.

Když Brest skolil na konci dubna St. Étienne, zdálo se, že již nebude mít potíže s udržením se v Ligue 1. Jenže situace se po klíčové prohře s Nantes a Nice rapidně změnila a najednou tým kouče Oliviera Dall'Oglia dělí od barážové osmnácté příčky jen tři body. Pořád má události pod vlastní kontrolou, měl by ovšem v posledních dvou kolech opravdu zabrat a nestrádat.

Christophe Hérelle, Paul Lasne, Romain Philippoteaux pořád zůstávají Pirátům mimo hru, k nim se přidal ještě Jean Lucas, který měl v průběhu týdne dopravní nehodu, alespoň se dal do kupy náhradník mezi třemi tyčemi Sébastien Cibois. "Nemáme moc času na litování se. Potřebujeme uspět v Montpellieru, hlavně obrana musí být na pozoru," burcoval Dall’Oglio.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Bertaud - Souquet, Hilton, Congré, Ristič - Sambia, Le Tallec, Savanier - Laborde, Delort, Mavididi
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Pierre-Gabriel, Chardonnet, Duverne, Perraud - Honorat, Belkebla, Faivre, Cardona - Charbonnier, Mounié
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.84 - 2.82
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
OGC Nice - Racing Strasbourg  (neděle 21:00)
OGC Nice přivítá v předposledním kole francouzské nejvyšší soutěže Racing Štrasburk a o nic zásadního už mu nepůjde. V opačné pozici budou hosté, kteří stále nemají jistotu záchrany. Navzdory poslední výhře nad Brestem v Nice vědí, že si v příštím roce nezahrají evropské poháry. Dvě kola před koncem ztrácejí na šestý RC Lens nedostižných sedm bodů a tak už sezonu jenom dohrávají. Pro trenéra Adriena Urseu je to příležitost dát šanci mladým nebo méně vytěžovaným hráčům.

A právě to je velká příležitost pro Racing, který potřebuje vyhrát. Alsasané mohou ještě spadnout do sestupového pásma a ve hře jsou obě varianty - přímý sestup nebo nevyzpytatelná baráž. Štrasburk minulý týden prohrál zápas s Montpellierem a celkově nevyhrál už pátý duel v řadě. Forma tedy není v závěrečných kolech zrovna optimální a hosty ještě čeká spousta práce.

Co se týče vzájemné bilance, jsou na tom oba celky zhruba stejně. Nice sice naposledy vyhrálo v Alsasku 2:0, ale jinak jsou jejich duely vyrovnané. V roce 2019 vyhrál pokaždé domácí tým jen o jednu branku.

Nice i před tímto zápasem trápí několik absencí, konkrétně se jedná o Leese Meloua, Schneiderlina, N'Sokiho, Danteho, Maolidu a Reineho-Adélaïdeho. Na druhé straně zase scházejí Saadi, Waris, Simakan a Mothiba.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benitez - Lotomba, Todibo, Saliba, Kamara - Attal, Claude Maurice, Boudaoui, Thuram, Lopes - Dolberg
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Guilbert, Mitrović, Djiku, Caci - Aholou, Bellegarde, Lienard, Thomasson - Diallo, Ajorque
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.58 - 3.63 - 2.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Nîmes Olympique - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Už jenom dvě kola zbývají Lyonu na to, aby se ještě posunul na třetí místo a tím si vydobyl kvalifikaci o Ligu mistrů. Potřebuje k tomu dvě výhry a alespoň jedno zaváhání Monaka. Druhý předpoklad přitom nemá ve svých rukou. Podobně je na tom i Nîmes, který bojuje o holé přežití v nejvyšší soutěži.

Nîmes je v tabulce na předposledním místě a aby šlo minimálně do baráže, potřebuje stáhnout dvoubodové manko. Potřebuje ho nejen stáhnout, ale i překonat, protože s FC Nantes má horší vzájemnou bilanci, takže při rovnosti bodů by zůstalo v pásmu přímého sestupu. Dvě kola před koncem je to pro "Krokodýly" velice nepříjemná záležitost.

Určitě je povzbudilo vysoké vítězství 3:0 na půdě Met, ale na to teď potřebují navázat se silným Lyonem. Pokud by se to nepodařilo, mohlo by to znamenat definitivní konec všech nadějí. A Lyon určitě nemá v úmyslu body rozdávat, tím spíše, že je také potřebuje jako sůl. OL ztrácí na Ligu mistrů bod, ale pokud Monako nezaváhá, už nezvládne hubené manko dotáhnout a tím pádem Monako přeskočit. Mimochodem i tady hrozí bodová rovnost, v jejímž případě by byl ve výhodě Lyon.

Lyon si zkomplikoval Ligu mistrů před týdnem, když doma nestačil na lídra celé soutěže Lille (2:3). Garciovým svěřencům přitom stačil i bod, který by je ponechal v tabulce před Monakem. Ten ale zase nestačil "Dogám" a pět minut před koncem jim vystřelil veledůležité vítězství Burak Yilmaz.

Nîmes vyhrálo nad Lyonem naposledy v sezoně 1993 a to už je pěkná řádka let. Na druhou stranu obrat o body ho dokázalo letos v prvním zápase v Lyonu (0:0).

Výhodou domácích je kompletní kádr. Panují pouze obavy, že by do utkání nemuseli zasáhnout Martínez a Depres. U Lyonu je pak jasné, že se do hry nepodívá obránce De Sciglio i útočník Kadewere.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Reynet - Paquiez, Ueda, Landre, Meling - Cubas, Fomba - Eliasson, Ripart, Ferhat - Kone
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Dubois, Denayer, Marcelo, Cornet - Aouar, Guimaraes, Paqueta - Cherki, Depay, Toko Ekambi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.06 - 5.54 - 1.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC362310362:2279
2.Paris Saint-Germain36244880:2876
3.AS Monaco36235874:4174
4.Olympique Lyon362110574:3873
5.Olympique Marseille3615111050:4456
6.RC Lens3615111055:5156
7.Stade Rennes3615101149:3855
8.Montpellier HSC3613111258:6150
9.OGC Nice361471547:4949
10.FC Metz3612101442:4546
11.AS Saint-Étienne361291542:5345
12.Angers SCO361281637:5344
13.Stade Reims369151241:4442
14.Stade Brestois361171850:6440
15.Girondins Bordeaux361161937:5539
16.Racing Strasbourg361081846:5738
17.FC Lorient361081847:6638
18.FC Nantes368131542:5337
19.Nîmes Olympique36981938:6435
20.Dijon FCO36392424:6918

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Seydou Doumbia

Který inteligent vymyslel, že se celé kolo hraje ve stejný den a stejnou hodinu? Tam jsou reálně zajímavý čtyři zápasy na sledování.

Reagovat
Thimpu25

PSG - Remeš - o titul

Lille - ASSE - o titul

Bordeaux - Lens - o záchranu, o poháry

Monaco - Rennes - o LM, o poháry

Nimes - Lyon - o záchranu, LM

Marseille - Angers - o EL, KL

Nice - Štrasburk - o záchranu

Montpellier - Brest o záchranu

Lorient - Méty - o záchranu

Dijon - Nantes - o záchranu

asi by se dalo nakombinovat aspoň v časových sekcích, no... ale v L1 bylo přece vždy tradičně ve stejný čas předposlední i poslední kolo

Reagovat
Seydou Doumbia

Má to takhle více lig. Španěli ted a nebo Anglie za týden. Racionální důvod asi je, ale neznám ho.

Reagovat
Čekám na brejk

cTo je kvůli případnému prodávání zápasů si myslím. Ono takhle, stejně už jsou týmy, které nemají o co hrát, takže ty to nějak neovlivní, ale alespoň trochu to ovlivnit může. Další věcí je, že to může být i dobrá show. Například zisk titulu City v sezóně 11/12 po otočce na QPR. United už pomalu slavili, ale nakonec titul připadl druhé polovině Manchesteru.

Reagovat
Realita

Ty ses narodil včera?? Poslední kola se vždy hrají ve stejný čas...

Reagovat
Jackmaker1989

Ak Lille vyhrá, ma titul?

Reagovat
Thimpu25

ne, pokud PSG porazí Remeš (rozhoduje skóre)

Reagovat
smazaný uživatel

Čísla dresu v duhovych barvách už musí jebat...

Reagovat
Realita

Jde vám to? Na Nova Sport dávaj košíkovou

Reagovat
Pyroman

Na Nova Sport 2 normálně běží Lille s ASSE.

Reagovat
Realita

merci :DD

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele