Ligue 1 - souhrn 36. kola: Lille udělalo důležitý krok

07.05.2021, 22:53, aktualizováno 09.05.2021, 23:05
Komentáře a souhrny
Burak Yilmaz (© AFP)
Lille vyhrálo na půdě RC Lens a mohlo v klidu sledovat, jak PSG v neděli pouze remizovalo na hřišti Stade Rennes, načež dvě kola před koncem ztrácí na "Dogy" tři body. Úřadující francouzský mistr si navíc musí dávat pozor na Monaco, které po výhře v Remeši ztrácí dva body. Stoprocentní byl ve 36. kole také Lyon, jenž rozstřílel Lorient...

Stade Rennes - Paris Saint-Germain 1:1

09.05.2021 21:00

Góly: 70. Serhou Guirassy - 45+5. Neymar (pen.)

V Ligue 1 se letos pomalu a jistě schyluje k velmi nečekané události. Ligový titul totiž podle papírových očekávání nespadne do klína PSG, jako tomu bylo obvykle v letech minulých, ale pravděpodobně Lille, tedy za předpokladu, že výrazně nepokazí závěrečná dvě kola. Pařížané totiž venku nedokázali skolit Rennes, a navýšili tak svou ztrátu na čelo na rozdíl tří bodů.

Dogám stačí k jistotě triumfu uhrát ze dvou posledních zápasů čtyři body a nebudou se muset ohlížet na výsledky pařížského giganta. A nutno říci, že nemají vyloženě složitý los. Nejprve narazí na St. Étienne, poté na Angers, tedy na dva protivníky, kteří se pohybují v klidném středu tabulky, mají vyřešenou otázku záchrany a budou usilovat jen o co nejlepší umístění.

PSG každopádně nemusí skládat zbraně úplně, jenom nemá situaci vůbec ve svých rukou. Musí zkrátka doufat v překvapivá zaváhání Lille, může mu přitom ve finále hrát do karet ta skutečnost, že letos o pořadí v případě rovnosti získaných bodů rozhoduje skóre a ne bilance vzájemných duelů, kterou má s rivalem ze severu Francie horší. Ještě vyzve Remeš a Brest.

Rennes naopak urvalo velmi cenný výsledek v boji o pátou pozici, která zatím jako poslední zaručuje účast v evropských pohárech pro příští sezónu. I ze šesté příčky by se do pohárové Evropy mohlo postupovat, záleží však, zda Coupe de France neovládnou na úkor Monaca či PSG senzace Rumilly-Valliéres, tým působící na čtvrté výkonnostní úrovni, nebo Montpellier.

Oba celky se před tímto kláním musely obejít bez dvou svých ofenzivních opor, které chyběly kvůli karetním trestům. Na straně domácích se nemohl zapojit do dění Eduardo Camavinga, v hostujícím výběru se neobjevil Kylian Mbappé. A bylo možná vážně vidět, že v útoku se bez nich oběma mužstvům nedaří asi tak, jak by očekávala, především pak v prvním dějství.

Ve 12. minutě jen lehce ozkoušel rukavice pařížského gólmana Navase svým pokusem Doku, následně se osmělili také Les Parisiens v 17. minutě, ovšem slušné zakončení Andera Herrery zlikvidoval Gomis, brankář SRFC. Ve 24. minutě na něj nevyzrál svou levačkou Di María, a skóre se tedy měnilo až v samotném závěru poločasu, to když PSG zahrávalo pokutový kop.

Kurzawu ve vlastním vápně během střelby nešetrně trefil do nohy bránící Aguerd, rozhodčí Buquet se jal podívat na video a ukázal na bílý puntík. Tradiční exekutor Neymar se nemýlil, a ačkoli Gomis směr jeho střely vystihl, inkasování nezabránil. Bretaňský celek se nicméně nevzdával. Už ve 47. minutě se pokoušel vyrovnat Doku, Navase však znovu nepřekonal.

V 56. minutě naopak mohl náskok PSG navýšit Draxler, který si ve vzduchu elegantně pohrál s balónem, následně ale pálil vedle brány. Jinak však bylo aktivnější Rennes, Tait zaměstnal Navase v 67. minutě, nakonec ho ovšem překonal až jeho spoluhráč Guirassy, který hlavou umístil merunu nechytatelně do šibenice po centru z rohového čtvrtkruhu od Bourigeauda.

Hosté ve zbývajícím čase nestrhli vítězství ve svůj prospěch. Nevytvořili si prakticky žádnou větší možnost, nevyvinuli na soupeře takový tlak, aby se ten musel pod nějakou palbou bortit. Ba naopak ještě umocnili svou frustraci v 87. minutě červenou kartu, tu inkasoval Kimpembe, který opravdu hodně nevybíravě a ve velké rychlosti sestřelil ve skluzu pronikajícího Dokua.

Více informací k zápasu

Stade Reims - AS Monaco 0:1

09.05.2021 17:05

Góly: 20. Eliot Matazo

Fotbalisté Monaka dál drží dvě kola před koncem soutěže klíčovou třetí příčku, která znamená kvalifikaci o Ligu mistrů. Knížata ještě mohou dosáhnout na přímý postup do základních skupin, ale tuhle možnost nemají ve vlastních rukou. Ve hře je i pád na čtvrté místo, protože Lyon je vzdálen pouze bod. Výhru v Remeši zařídil jedinou brankou Eliot Matazo.

Dostihy o Ligu mistrů ve Francii pokračují a Monako potřebovalo zareagovat na vítězství Lyonu. V Remeši čekala Knížata náročná práce, což nakonec potvrdil i jeden vstřelený gól za celých devadesát minut.

Už začátek zápasu napověděl, že to asi nebude gólová přestřelka. Oba celky hrály dost opatrně, přesto nakonec padla poměrně rychlá branka. Ve 20. minutě adresoval Ben Yedder přihrávku na malé vápno, kde osamocený Eliot Matazo trefil prázdnou branku. Za dalších devět minut se mohlo měnit skóre po druhé, ale Diovo zakončení vytáhl nohou Lecomte. Monako mohlo okamžitě trestat, Matazo se sice zbavil brankáře, ale pak se mu zamotal balón mezi nohy a z nadějné akci nic nebylo.

Monako dlouho hájilo jednobrankový náskok a k většímu klidu potřebovalo vstřelit pojistku. V 76. minutě střílel z vyložené pozice Gelson Martins a Rajković předvedl skvělý zákrok. O chvíli později zase Volland hledal před brankou volného spoluhráče, ovšem přihrávka k němu nedošla. Knížata se musela strachovat o výsledek až do závěrečného hvizdu, protože ani příležitost Tchouameniho ve druhé minutě nastavení gólem neskončila. Hosté uhájili v Remeši nejtěsnější náskok a znovu se posunuli na průběžnou třetí příčku.

Více informací k zápasu

Angers SCO - Dijon FCO 3:0

09.05.2021 15:00

Góly: 8. Angelo Fulgini, 50. Saturnin Allagbé (vl.), 89. Loïs Diony

Tímto vítězstvím si svěřenci Stéphana Moulina definitivně pojistili Ligue 1 i pro příští sezonu. DFCO naopak už nějakou dobu hraje pouze o čest. Dvě kola před koncem má na kontě osmnáct bodů a pouhé tři vítězství.

Více klidu vnesl na kopačky domácího celku už v 7. minutě Angelo Fulgini, když po dlouhém centru od Stéphana Bahokena využil zaváhání Bruna Ecueleho Mangy a Fouada Chafika, který se srazil s vyběhnuvším Saturninem Allagbém. Trefit odkrytou klec z nějakých šesti metrů pak nebyla žádná složitá práce - 1:0.

Následující minuty se vyznačovaly bojovností i nepřesností. Až v závěru úvodní půl hodiny se osmělil autor do té doby jediné branky utkání, jenže tentokrát mu scházelo nějakých dvacet čísel. Záhy po změně stran gólman Dijonu vyrazil střelu, která putovala jeho směrem, pouze k nohám Stéphana Bahokena, jehož dorážka se zastavila až v síti. Sudí Jérôme Brisgard však tenhle zásah neuznal pro ofsajd, který pokud byl, tak jedině milimetrový.

V každém případě Les Noirs et Blancs si z toho těžkou hlavu nedělali a už za cca 180 sekund se dočkali regulérní trefy. Farid El Melali nepochybně věděl o na zadní tyči číhajícím spoluhráči, nicméně k překvapení všech, a zvláště pak Saturnina Allagbého, zvolil střelu na bránu, s čímž sedmadvacetiletá jednička Dijonu opravdu nepočítala a balonu v cestě za svá záda trochu pomohla - 2:0.

Hráči v tabulce posledního klubu už v té době museli tušit, že si s velkou pravděpodobností připíšou čtyřiadvacátou porážku. A nespletli se. Akorát výsledek doznal do závěrečného hvizdu ještě jedné změny. Krátce před ní Pierrick Capelle centroval na Loïse Dionyho, jeho skvěle vychytal Allagbé. Při další konfrontaci těchto dvou fotbalistů byl ten útočící po přihrávce Mathiase Pereiry Lageho ve vápně zcela osamocený. A třebaže při střele pravačkou podklouznul, dokázal skórovat - 3:0.

Více informací k zápasu

FC Metz - Nîmes Olympique 0:3

09.05.2021 15:00

Góly: 61. Lamine Fomba, 68. Renaud Ripart (pen.), 89. Zinedine Ferhat

Tahle výhra sama o sobě však na udržení v Ligue 1 stačit nebude, jelikož ztráta na první nesestupovou pozici zůstává tříbodová. Les Grenats budou hrát ve zbývajících dvou kolech o setrvání v horní polovině tabulky.

Z časomíry neutekla ještě ani minuta a Habib Maïga mohl být rád, že se svůj faul na Loïcka Landreho neviděl červenou kartu. V úvodní desetiminutovce se pak osmělil hostující Moussa Koné. Jeho pokus však skončil nad břevnem. Jeho spoluhráč Landre byl zanedlouho až příliš přesný, protože cílil do středu brány.

V minutě desáté zkusil štěstí domácí Papa Yade, nicméně trefil jenom boční síť. Následně centroval do vápna Fabien Centonze a hlavička Ibrahimy Nianeho pořádně vyděsila kouče Pascala Plancqueho. Ve 21. minutě střílel těsně vedle tyče Renaud Ripart. Osmadvacetiletý forvard si podobně počínal i po uplynutí úvodní půl hodiny, když ho ke skórování vyzval Zinedine Ferhat.

Po změně stran se jako první připomněl Pape Sarr. Protože mířil doprostřed brány, mohl mu Baptiste Reynet jenom poděkovat. Krokodýli se dočkali po hodině hry. Niclas Eliasson obešel ve vápně Matthieua Udola a z pravé strany přihrál na bližší tyč, kde se z voleje prosadil Lamine Fomba - 0:1. Za nějakých 180 sekund si Ripart narazil s Ferhatem a následně byl Oukidjou faulován. Nařízený pokutový kop sám proměnil, fotbalovým poučkám navzdory - 0:2.

Snížit mohl Thierry Ambrose, kdyby svojí ránu neotřel pouze o tyčku. V 76. minutě se neohroženě pustil do soupeřovy šestnáctky Vagner a dokázal prostřelit Reyneta. Rozhodčí Letexier musel záhy tuhle snižující trefu odvolat, protože se pětadvacetiletému Kapverďanovi zatoulal balon na ruku. Při další akci tedy místo zakončení centroval, jenže Thierry Ambrose hlavičkoval nad.

Skóre dostalo svou finální podobu v předposlední minutě řádné hrací doby, když hráči Nîmes vystihli soupeřovu rozehrávku a Zinedine Ferhat pak zacílil levačkou po zemi k pravé tyči, čímž zaznamenal svou šestou branku v sezoně - 3:0. Jeho současný zaměstnavatel bude o další body bojovat v zápase proti Lyonu, kdežto Mety zkusí napravit tohle zaváhání v Lorientu.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Stade Brestois 3:2

09.05.2021 15:00

Góly: 38. Rony Lopes, 60. Hicham Boudaoui, 89. Hassane Kamara - 4. Steve Mounié, 43. Steve Mounié

Dvakrát museli domácí dotahovat náskok soupeře, aby v předposlední minutě mohl o jejich čtrnácté výhře rozhodnout Hassane Kamara. A to i přesto, že Orli hráli čtyřicet minut o deseti. Svěřenci Oliviera Dall’Oglia se musí mít dál na pozoru. Sice mají na kontě čtyřicet bodů, jenže tahle hranice letos nemusí být pro udržení dostačující.

Hosté si lepší vstup do utkání snad ani nemohli přát. Už ve 4. minutě se totiž do Perraudova centru z levé strany ukázkově položil Steve Mounié. A protože se balon odrazil od země, Walter Benítez na něj nedosáhnul - 0:1. Následovala poklidnější pasáž, kterou utnul až ve dvaadvacáté minutě svou ranou Alexis Claude-Maurice. Na muže v rukavicích ale nevyzrál.

Poté byla hra poněkud rozkouskovaná, avšak ve 38. minutě se domácí dočkali vyrovnání. Svou pomalejší akcí jakoby protivníka poněkud uspali. Brendan Chardonnet pak nedosáhnul na přihrávku Alexise Claude-Maurice, kterou Rony Lopes nekompromisně uklidil na místo určení - 1:1. Jenže nerozhodný stav až do poločasového hvizdu nevydržel.

Steve Mounié hlavičkoval po centru Romaina Faivreho přesně k levé tyči, díky čemuž si připsal druhou branku v tomto duelu a celkově už devátou - 1:2. V 52. minutě to vypadalo, že si Les Aiglons zadělají na pořádné potíže. Pierre Lees-Melou totiž šlápnul na ležícího brankáře a sudí Thomas Leonard mu po poradě s videem ukázal rovnou červenou kartu!

Nutno dodat, že Gautier Larsonneur tohle střetnutí dohrál, ačkoli dvakrát inkasoval. Poprvé už za devět minut. Claude-Maurice stihnul kulatý předmět na hrací ploše, a ač byl v obtížné pozici, dokázal ho poslat zpět před bránu, kde z voleje neomylně zakončoval na úrovni penalty se pohybující Hicham Boudaoui. Hostujícího Romaina Perrauda tak muselo dvojnásob mrzet, že krátce předtím svou dobrou šanci zahodil.

Skvadra Adriana Ursey vycítila příležitost a při dalším útoku nahrál Dolberg střídajícímu kolegovi Gouirimu, který těsně minul, což se za deset minut podařilo na opačné straně Francku Honoratovi. Jak uvedeno, rozhodující moment se odehrál v 89. minutě. Claude-Maurice se dokázal prosadit proti třem protihráčům a následně přihrával po zemi na zadní tyč, kde levačkou zakončoval přesně Hassane Kamara, třebaže nešlo o úplně jednoduchou pozici - 3:0. Tři gólové asistence jeho bezmála třiadvacetiletého spoluhráče rovněž nejde nevyzdvihnout.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Montpellier HSC 2:3

09.05.2021 15:00

Góly: 69. Ludovic Ajorque, 90+4. Kévin Zohi - 36. Gaëtan Laborde, 46. Andy Delort, 50. Gaëtan Laborde

La Paillade si tak připisují první vítězství po dvou porážkách, nicméně přesto vědí, že účast v Evropské lize jest už nereálná. Naopak pro Racing zůstává boj o setrvání ve francouzské nejvyšší soutěži setsakramentsky skutečný.

Při absenci Jonase Omlina nastoupil v brance hostujícího celku Dimitry Bertaud a první, rutinní zákrok si připsal už ve 4. minutě. Jeho protějšek měl poprvé práci po výmyslu Mihailo Ristiće, jenž se pokusil o skórování z poloviny hřiště. V minutě třinácté si dobře připravil balon Ludovic Ajorque, ale to nepřesné zakončení si rozhodně za rámeček nedá.

První gól zápasu přišel na pořad odpoledne ve 36. minutě. Výborný centr Juniora Samby od rohového praporku uklidil hlavou Gaëtan Laborde přesně na místo určení - 0:1. Úvodní dějství tedy vyšlo lépe družině Michela Der Zakariana, který po sezoně na lavičce skončí. To však neznamená, že by mu úvod druhého poločasu nepřinesl další radost.

Z časomíry uteklo teprve sedmatřicet sekund, když Andy Delort po Hiltonově dlouhém nákopu - ač tísněn Alexandrem Djikuem - mazácky přeloboval Matze Selse - 0:2. A než se domácí stačili vzpamatovat, převezl další hřebíček Gaëtan Laborde, protože vystřihnul parádní nůžky k tyči, kterým by jistě i legendární Pelé zatleskal - 0:3.

Teď bylo na výběru Thierryho Laureyho, aby se pokusil s nepříznivým stavem něco udělat a nepřipsal si debakl. V 64. minutě sklepnul Thomasson pro Habiba Dialla, jenže jeho volej z rohu pokutového území byl v podstatě s předstihem odsouzený k neúspěchu. V 69. minutě si jeho spoluhráč Ludovic Ajorque počínal o poznání lépe, když byl na hranici malého vápna u odraženého balonu o zlomek sekundy dříve, než gólman Bertaud - 1:3.

V minutě osmdesáté se v soupeřově velkém čtverci poroučel na zem Djiku, leč sudí Miguelgorry po konzultaci s videem penaltu ve prospěch domácích nakonec nepísknul. Těsně před vypršením řádné hrací doby se ten samý fotbalista Racingu ocitnul před bránou jihofrancouzského celku, jenže muže v rukavicích nepřekonal, ač měl na to dva pokusy. Následná dorážka Moïseho Sahiho směřovala nad.

Snížení se tedy dostavilo až v nastaveném čase, dvě minuty předtím, než rozhodčí naposledy fouknul do píšťalky. Kévin Zohi si udělal prostor a z nějakých patnácti metrů parádně vymetl pravou šibenici - 2:3. Na body to nestačilo, ale třeba se je podaří uhrát za týden na stadionu Allianz Riviera v Nice. MHSC bude hostit další sestupem ohrožený klub, konkrétně Brest.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - Olympique Marseille 1:0

09.05.2021 13:00

Góly: 43. Arnaud Nordin

Klub z přístavního města může o účast ve druhé nejprestižnější klubové soutěži připravit Lens a Rennes. Oproti tomu Les Verts po dalším dobrém výkonu poskočili v tabulce do její poloviny.

První šanci si na konto připsal Denis Bouanga, leč Steva Mandandu takto nemohl ohrozit. Wahbi Khazri si v 18. minutě počínal o poznání lépe a jeho umístěnou střelu musel brankář likvidovat s vypětím všech sil. Za necelých šedesát sekund se minisouboj těchto dvou borců opakoval a znovu z něj vyšel vítězně muž v rukavicích.

Domácí byli nadále aktivnější. Ve dvaadvacáté minutě už pálil Bouanga o poznání přesněji, ale jeho pokus byl zablokován. Teprve potom se osmělil Florian Thauvin a jeho rána mířila těsně vedle. Do třetice zakončoval Denis Bouanga krátce před odchodem do šaten. Tady scházelo zhruba půl metru. Mrzet to gabonského reprezentanta nemuselo věru dlouho.

Následující akce už skončilo gólem, protože díky tomu, že Leonardo Balerdi zaváhal ve vlastní šestnáctce, propadnul Khazriho centr až k na zadní tyči číhajícímu Arnaudu Nordinovi, který pak uklízel z první z bezprostřední blízkosti - 1:0. Vyrovnání mohlo přijít na pořad odpoledne už šest minut po startu druhé půle. Obávaný exekutor přímých kopů Dimitri Payet však minul zařízení.

V 76. minutě centroval Pol Lirola a Balerdi mohl ve vyložené pozici odčinit svoje zaváhání. Jeho hlavička se bohužel pro celý OM mezi tři tyče nevešla. Následně o sobě dal znovu vědět Payet. Zakončením do středu brány ale Etiennu Greenovi mnoho starostí nenadělal. Gólman ve službách ASSE se v závěrečné desetiminutovce vyznamenal proti příležitosti Daría Benedetta, ke které došlo krátce poté, co si Romain Hamouma vylámal zuby na Mandandovi.

Následně už sudí Hamel akorát přemýšlel u videa, jestli by neměl faul Álvara Gonzáleze potrestat červenou kartou. Nakonec zůstalo pouze u žluté. Tým Claudea Puela zajíždí za týden do Lille, které v žádném případě nebude chtít dopustit v boji o titul jakékoli zaváhání. Olympique pro změnu přivítá doma Angers SCO.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - FC Lorient 4:1

08.05.2021 17:00

Góly: 53. Houssem Aouar, 65. Lucas Paquetá, 72. Bruno Guimarães (pen.), 77. Bruno Guimarães - 83. Thomas Monconduit

Po roce bez pohárové Evropy si Olympique dělá zálusk rovnou na Champions League. Plánovaný útok na titul se sice nezdařil, nicméně pořád z toho za příznivých okolností může být konečné druhé místo. Jenže ve hře jsou stále také PSG a Monaco. Naopak Les Merlus zůstávají výrazně namočení do hry o setrvání v Ligue 1.

Svěřenci Rudiho Garcii svého soupeře málem dokonale zaskočili už během úvodních šedesáti sekund. Rayan Cherki nakonec zakončoval nad. Mladičký odchovanec proslulé lyonské akademie byl nadále aktivní. Po čtvrthodině hry to byl však jeho spoluhráč Karl Toko Ekambi, kdo svou střelou jen o malý kousek minul levou tyčku.

Na opačné straně barikády přispěchal se svým až příliš přesným pokusem Enzo Le Fée. Následně pobídl Terem Moffi svého ofenzivního parťáka Yoaneho Wissu, který v tísni mířil mimo. Před odchodem do šaten měl v rychlém sledu dvě výborné šance ke skórování Tino Kadewere. Pokaždé ztroskotal na Paulu Nardim.

První dějství tedy vyšlo pro hosty dobře. Už osm minut po startu toho druhého však prohrávali. Houssem Aouar skvělým zpracováním ve vápně vyšachoval ze hry obránce. A následně uklízel po zemi vedle gólmanovy levé nohy - 1:0. Také v dalších minutách se musel mít Nardi neustále na pozoru. V 65. minutě ale znovu tahal míč ze své svatyně, když se se štěstím odrazil k Lucasovi Paquetovi, jehož hlavička skončila přesně tam, kde měla - 2:0.

V 68. minutě Fabien Lemoine podkopnul ve vlastním vápně Bruna Guimarãese a kopala se penalta, ze které sám faulovaný Paula Nardiho nepřekonal. Brankář Lorientu nestál na čáře, takže se "pětka" opakovala a napodruhé už brazilský záložník nezaváhal - 3:0. Za pět minut bylo na domácí lavičce ještě veseleji.

Čtvrtá trefa padla poté, co Islam Slimani šikovně vrátil patičkou Brunovi Guimarãesovi, který se tváří v tvář muži v rukavicích mohl rozhodnout, jestli zakončí sám, nebo posune na vedle stojícího Karla Toko Ekamibiho, který by dával do prázdné. Nakonec zvolil první variantu a dobře udělal - 4:0. Skvadra Christopha Pélissiera se dočkala alespoň čestného zásahu.

V 83. minutě přihrál Trevor Chalobah z pravého křídla zpátky. Armand Laurienté přenechal Thomasi Mondoncuitovi, na jehož křižnou ránu levačkou z nějakých dvaceti metrů Anthony Lopes nedosáhl - 4:1. Do konce utkání mohl skórovat devatenáctiletý debutant Habib Keïta, jenže minul. V nastaveném čase pak pro změnu Mondoncuitovi chyběly centimetry k tomu, aby skóre malinko poupravil.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Girondins Bordeaux 3:0

08.05.2021 13:00

Góly: 19. Kalifa Coulibaly, 51. Imran Louza (pen.), 70. Randal Kolo Muani

Les Canaris vyhráli potřetí v řadě a nadále se snaží utéct hrobníkovi z lopaty. Dvě kola před koncem jest ztráta na konkurenty v boji o udržení minimální. A los také nebyl k týmu Antoina Kombouarého nepříznivý, jelikož po Dijonu se střetne s nepřesvědčivými výkony podávajícím Montpellierem. Mizérie v podání Les Girondins pokračuje, což klidně může vyústit v konečnou barážovou příčku.

Oba celky hrály v úvodní dvacetiminutovce odhodlaně a soustředěně, což se změnilo v jejím závěru. Tehdy nacentroval z pravé strany Ludovic Blas a ve vápně byl Kalifa Coulibaly u balonu dříve, než za ním číhající kolega Randal Kolo Muani - 1:0. Rodákovi z města Bondy to líto být nemuselo, jelikož i jemu bylo souzeno v tomto mači skórovat.

V sedmadvacáté minutě k tomu měl ideální příležitost, jenže v ní selhal. Ve 36. minutě se balon po rohovém kopu dostal k Sabalymu, který vyrovnání odmítl. Úvodní půle přinesla více radosti "Kanárkům", kteří byli na koni také po startu druhého poločasu. V jeho páté minutě spadl Muani v soupeřově šestnáctce po kontaktu s Lorisem Benitem.

Nařízený pokutový kop uklízel Imran Louza po své pravé ruce, zatímco Benoît Costil skákal na opačnou stranu - 2:0. V minutě sedmdesáté mohl snížit střídající Nicolas De Préville, kdyby měl lépe seřízená mířidla. A po následném protiútoku se opět potvrdilo pořekadlo o tom, že když nedáš, tak dostaneš.

Moses Simon sebral na levém křídle kulatý předmět, se kterým si to následně štrádoval rovnou do vápna, kde v souboji uplatnil svoje kilogramy, načež posunul na Randala Kola Muaniho, jehož volej z nějakých sedmi metrů se zastavil až v síti - 3:0. Nantes nejenže v posledních třech týdnech naplno boduje, ale zároveň si i výrazněji vylepšuje statistiku vstřelených branek.

Více informací k zápasu

RC Lens - Lille OSC 0:3

07.05.2021 21:00

Góly: 4. Burak Yilmaz (pen.), 40. Burak Yilmaz, 60. Jonathan David

Lille i po kole číslo třicet šest zůstane ve vedení Ligue 1. Zvládlo velmi důležitý zápas proti lokálnímu rivalovi z Lens, ovládlo jednoznačně Derby du Nord, především díky neúnavnému výkonu útočníka Buraka Yilmaze, a udrželo tak čtyřbodový odstup od PSG, které čeká ještě duel v Rennes. Domácí naopak opět podkopali svou pozici v boji o páté místo v tabulce.

Lepší začátek si fotbalisté Lille snad nemohli ani přát. Bamba se v šestnáctce zjevil ve slušné šanci, vrhli se na něj jako supi bránící Fofana a Clauss, bohužel pro ně jen za cenu zákroku proti fotbalovým pravidlům, a tak sudí Turpin nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se chopil Yilmaz, který nasměroval míč nekompromisně nad tělo marně se natahujícího brankáře Lecy.

Lens následně hledalo cestu za vyrovnáním, působilo aktivněji, jeho protivník nicméně pár jeho příležitostí přežil. Fofanův pokus ze 16. minuty zlikvidoval gólman Maignan, ve 28. minutě si poradil i s pravačkou Ganaga, jenž se snažil balón natlačit ke vzdálenější tyči. A pak na řadu přišel možná vůbec klíčový okamžik tohoto do té doby nerozhodnutého střetnutí.

Ve 29. minutě vyfasoval první žlutou kartu domácí bek Michelin, který si počínal příliš ostře vůči Yilmazovi, a jen o šest minut později inkasoval také druhou žlutou kartu, a následně tedy červenou, jelikož v hlavičkovém souboji trefil loktem do obličeje Celika. V oslabení se Sang et Or vážně jen stěží prosazovali. Hosté navíc pět minut před obrátkou svůj náskok pojistili.

Druhý gól utkání patřil bezpochyby mezi ty nejmalebnější fotbalové artikly. Na plátno začal malovat Yilmaz, ten přebral přihrávku od Soumarého, narovnal si merunu na svou levačkou a zakroutil ji snad na centimetry přesně do šibenice. Leca mezi třemi tyčemi si mohl jen zlobně zanadávat, na tohle skvostné zakončení ovšem neměl nárok, to je potřeba jasně připomenout.

Ve druhé půli si Dogy tříbodový zisk bez větších obtíží hlídaly. V 55. minutě ještě na Lecu nevyzrál Luiz Araujo, v 60. minutě se ale již prosadil z dorážky David poté, co brankář Lens předtím neudržel střelu Bamby. Domácí mohli ve zbývajícím čase pouze mírnit následky konečné porážky, avšak Ganago v 62. minutě a Fofana v 84. minutě svoje možnosti nevyužili.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC362310362:2279
2.Paris Saint-Germain36244880:2876
3.AS Monaco36235874:4174
4.Olympique Lyon362110574:3873
5.Olympique Marseille3615111050:4456
6.RC Lens3615111055:5156
7.Stade Rennes3615101149:3855
8.Montpellier HSC3613111258:6150
9.OGC Nice361471547:4949
10.FC Metz3612101442:4546
11.AS Saint-Étienne361291542:5345
12.Angers SCO361281637:5344
13.Stade Reims369151241:4442
14.Stade Brestois361171850:6440
15.Girondins Bordeaux361161937:5539
16.Racing Strasbourg361081846:5738
17.FC Lorient361081847:6638
18.FC Nantes368131542:5337
19.Nîmes Olympique36981938:6435
20.Dijon FCO36392424:6918

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (52)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Burak Yilmaz není nejlepší útočník letošní sezony, ale nejdůležitější možná ano. Nazval bych ho dědkem na útěku. Čekal jsem že bude plnit nějakou roli jako plnil Rémy při Osimhenovi, ale ten blázen to tam neskutečně táhne. Ten jeho eutuziasmus, zápal pro hru, bojovnost dokáže strhnout celé mužstvo. ASSE a Angers jsou sračky, tam už to snad neposerou, ne?

Reagovat
Israha

Tak těžko budeš nejlepší útočník v lize, když ve stejné soutěži s tebou hraje Mbappé Ale pokud se omezíme na čisté hroty, já bych to tomu Yilmazovi i přiznal. Konkurovat mu může kdo? Ben Yedder s Vollandem maximálně? A u nich bych řekl, že spíš dobře zapadají do skládačky, než že by tak dominovali individuálně.

Reagovat
Seydou Doumbia

Mbappého já osobně počítám jako křídlo. Letos ty zápasy má 50 na 50. I když Depay není čistokrevný hrot, ale odehrál tam většinu sezony. Já bych volil jeho. Volland s Yilmazem zhruba na podobné úrovní, Ben Yedder lehce za nimi. Ale ve formaci 4-3-3 bych tu trojici volil Mbappé-Depay-Volland, protože žádné pravé křídlo mě letos neoslnilo. Ani Thauvin ani Di Maria.

Reagovat
Israha

Depaye právě beru ještě méně jako hrot (nehraje spíš falešnou devítku?), než Mbappého, jinak bych o něm uvažoval taky. Ale jinak Yilmaz, no...už proto, že je oproti Vollandovi daleko soběstačnější v přípravě střelckých pozic a platnější do kombinace.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ano, hraje spíš falešnou devítku. Má větší volnost na tom hřišti a někdy si sbíhá více hlouběji do pole a rozehrává akci dále. Volland je daleko efektivnější v zakončení oproti Ben Yedderovi, ale ta jejich kombinace funguje dokonale. Nikde nic, potom dvě rychle přihrávky z první a už se jeden z nich řítí do gólovky. Ale Volland mi příjde bojovnější a efektivnější než Ben Yedder. Jak by si teda složil tu ofenzivní trojku nebo čtyřku do all stars ty? Do čtyřky se vejde Yilmaz ale bude tam třeba dát nějaký pravý záložník, do ofenzivní trojky se Yilmaz nevejde, ale bude to naštěstí bez pravého křídla, když tam nacpu Vollanda.

Reagovat
Israha

Mbappé, Depay, Yilmaz. Systém 3-4-1-2, Depay na podhrotu a Mbappé s Yilmazem nad ním. Hotovo, pravé křídlo nepotřebuješ .

Reagovat
Seydou Doumbia

No jo, fanoušek Bielsy.

Reagovat
Israha

Řekněme, že nejsem fanoušek konkrétních rozestavení, jako spíš schopnosti upravit rozestavení na míru kvalitě a formě hráčů, kteří jsou k dispozici. A tohle jsem tím i sledoval.

Reagovat
Israha

Ale Bielsu mám docela rád, to zas jo

Reagovat
Pyroman

Pokud bychom Delorta s Labordem počítali jako jednu osobu, dal bych to jim.

Reagovat
Israha

To mě napadlo taky

Reagovat
Kucka

Reagovat
Liquid

Reagovat
PH8

viděl jsem zápas s Lyonem a byl neskutečný.

Reagovat
Pyroman

Oni to snad fakt vyhrajou. Doufám, že se ASSE příští týden výjimečně nerozhodne hrát fotbal, tady bych jim jednu hladkou prohru klidně prominul. Ideálně by Rennes mohlo v neděli obrat PSG, Mbappé vykartovaný, únava a frustrace z LM, do toho tlak, že musí vyhrát...ale jak znám Genesia, bude to nějakých 0:1.

Reagovat
Seydou Doumbia

Sice bel Embappého, ale domácí bez Nzonziho a Camavingy to bude horší střed než má PSG a to je co říct.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Israha

Jsem přesvědčený, že si to Galtier pohlídá, PSG nePSG. I dnes, proti Lens, kteří jsou nebezpeční fakt každému v lize, vůbec nepřipustil žádné pochybnosti a ten zápas byl v poločase hotový.

Reagovat
Pyroman

Doufám a přeju mu to. Na druhou stranu i dneska měli to své klasické štěstí, hned ze začátku penalta, po 30 minutách soupeř do 10... já prostě furt čekám, že nějaký zápas poserou. Ztratit teď titul by každopádně byl docela výbuch, oba ty zápasy jsou víc než hratelné a pokud k tomu ASSE a Angers přistoupí jako minule Nice, vyhrajou to, i kdyby nechtěli. U Angers může být problém ta rozlučka Moulina.

Reagovat
Israha

Tak Angers jestli nemají problém se loučit s Moulinem výhrou 1 zápasu z posledních 13, tak mi z toho vyplývá, že asi ani ten úplně poslední mač nebudou úplně hrotit . Ale hlavně mi ten tým Lille (a zase jsme u Yilmaze, všímám si toho od jeho návratu po zranění) přijde soustředěný a jdoucí si za svým, to období výkyvů, zdá se, pominulo. Věřím jim, teď už jo.

Reagovat
REPLIKATOR

Lille už jenom dva zápasy zvládnout

Reagovat
Axelrose

A ještě záchrana Bordeaux a budu s Francií spokojený.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Ja tomu porad nejak neverim, ze zvladnou oba zapasy. Hrozne by pomohlo, kdyby Rennes prekvapili a aspon dva body jim sebrali.

Reagovat
Liquid

jen ať to zvládnou, přemoct současný PSG je obdivuhodný, hlavně ať Monako udrží LM

Reagovat
smazaný uživatel

Poche out?

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli neudělá titul, musí jít

Reagovat
Kongo

Tohle už vypada hodně dobře. Zápasy s Etienne a Angers už by mělo Lille zvládnout a navíc PSG čeká těžký zápas s Rennes, kde by mohli ztratit. I když to by PSG museli prohrát, remíza nejspíš nic nevyřeší a Lille to moc nepomůže.

Reagovat
PH8

Skóre je víc než vzájemné zápasy?

Reagovat
Kongo

V letošní sezóně bohužel ano.

Reagovat
smazaný uživatel

I remiza resi dost. Stacily by pro Lille 4 body, coz je slusnej polstar.

Reagovat
PH8

dobrá připomínka

Reagovat
Israha

No, aspoň mají ASSE jistou záchranu a nemusejí hrotit příští týden zápas s Lille, když už nic. To, co zafungovalo minulý týden Štrasburku, zabralo i jim, stačí běhat, chodit statickým a fyzicky slabým hráčům Marseille do těla, a výsledek se uhraje. Absolutorium pro Mandandu, Henriqueho a Gueyeho, jinak to zase nestálo za nic moc a skoro si říkám, jestli nakonec nebude lepší sezona bez nějaké stupidní konferenční ligy, aby si Sampaoli ten kádr přebral, v klidu vyladil pro své potřeby, a nemusel tříštit síly, když do EL se dá pohodově dostat i z ligy a nějaký pohár třetího sledu za tu námahu stejně moc nestojí. A ve výsledku je možná i dobře, že Thauvin odchází a Payetova budoucnost není jistá...na nich ta klubová ofenziva stála několik let, asi to chce už okysličit.

Reagovat
El Fáňos

jen nesouhlasím s poháry, kde se zkušenosti počítají 3x a něco cinkne do kasy + je to pro hodně hráčů lákadlo, takže budou ochotnější k nám jít

Reagovat
Israha

Tak u té konferenční ligy to o lákání lepších hráčů moc nebude. Prachy nějaké z toho asi budou, ale taky žádný zázrak, a že by se tam odehrálo kdovíjaké množství zápasů s kvalitními soupeři, to taky nečekám. Pro aktuální OM je vhodnou soutěží Evropská liga, řekl bych. Konferenční liga může být zajímavá tak pro to Lens...

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky tu konfederační ligu pro vás vidím jako spíš že by jste mohli jen ztratit než získat. Vy umíte v poháru prohrát s 2-4 ligistou a tohle bude soutěž na podobné bázi. Jenom by jste si mohli udělat ostudu a zápasy proti většině bezvýznamných soupeřů horších než jsou v lize taky nic neřeší.

Reagovat
Israha

Reagovat
LeonardoUžoa

Burák

Reagovat
Langi

Ach jo…cekal sem, ze je Reims vic potrapi a misto toho byli uplne impotentni…na to, ze na jare prohrali vseho vsudy 3x a pak nemuzou blbe Monaco obrat o 2 body

Reagovat
Seydou Doumbia

Mají horší los, ale jestli neuděláme tu LM tak to pro nás bude asi zdrcující, 2 sezony bez LM...

Reagovat
Kixi Syhimour

PSG to fakt projede

Reagovat
John Obi Mikel

Rennes

Reagovat
Salfovic

Reagovat
oli9

A

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Seydou Doumbia

To bude hodně zajímavý závěr ligy. Lille stačí čtyři body k titulu. To už musí vyjít!

PSG naopak je schopné s Brestem a Reims vyhrát 2x 4:0, ale taky bez Kimpembeho a Mbappého (?) uhrát dvě remízy 1:1. Centr hlava gol, respektive antifotbal Reims k tomu vybízí.

Teoreticky se dá ještě PSG vytlačit z LM, ale to už bych chtěl asi moc. Každopádně Monaco a Lyon to ještě bude válka. Monaco má těžší los, ale to nic neznamená.

Jinak Rennes dneska hodně kvalitní výkon, PSG nemělo moc šancí. Bez Camavingy a Nzonziho krásně držel ten střed. 17-letý Uguchugwu nebo jak se jmenuje hodně kvalitní debut. Ještě i oni můžou uhrát tu konferenční ligu. Nebýt Navase tak to klidně mohli ještě vyhrát, škoda.

Ani mě moc nesere prohraných 1400 na PSG. Za ten případný prohraný titul těch kokotů mi to stálo. Mám na ně větší averzi než na Real, Barcu, Chelsea, United, Live, Juve, Spurs, Spartu a Plzen dohromady.

Reagovat
Kixi Syhimour

Hmm, v EL by byla prča, Liverpool, Juventus, PSG

Reagovat
Seydou Doumbia

Nevidět tyto tři týmy v LM, tak si pískám.

Reagovat
Liquid

Reagovat
oli9

PSG krása, moc to přeju Lille vlastně komukoli

Reagovat
smazaný uživatel

Poch out a naspat do Tottenhamu

Reagovat
REPLIKATOR

PSG skončí na 4. místě mimo LM a oznámí přihlášení do Superligy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele