Ligue 1 - preview 36. kola: Paříž pronásleduje Lille

07.05.2021, 11:45, aktualizováno 09.05.2021, 09:33
Previews
Radost hráčů PSG (© AFP)
Závody o francouzský titul pokračují. Lille je od pátku o kousek vepředu, ale Paris Saint Germain chce náskok zase stáhnout na jediný bod. K tomu ale potřebuje vyhrát na půdě Rennes. Monaco, které zřejmě fatálně zaváhalo v minulém kole s Lyonem se bude chtít po zápase v Remeši posunout alespoň zpět na třetí příčku. Štrasburk a Nimes mají před sebou důležité bitvy v boji o udržení v Ligue 1.
AS Saint-Étienne - Olympique Marseille  (neděle 13:00)
Marseille se po pátečním večeru dostala na páté místo tabulky, a to ani nemusela sehrát svůj zápas šestatřicátého kola. Lens si totiž po porážce s Lille zhoršilo svoje skóre tak, že se šouplo směrem dolů právě na úkor Les Phocéens. Ti však nemíní uzmout tuhle pozici jen za cenu této skutečnosti. A rádi by si v duelu se St. Étienne utvořili tříbodový náskok na tomto místě.

Tenhle týden představuje pro hosty bezpochyby ideální příležitost, jak dostat situaci ohledně strategické páté příčky do svých rukou. Ta zatím zaručuje jako poslední postup do pohárové Evropy pro příští sezónu. Dalšího konkurenta z Rennes, usilující o toto umístění, totiž čeká na neděli večer velmi náročná bitva s PSG. Odstup od něho a také Lens se tedy dá slušně navýšit.

Jenže takový scénář nastane jedině v případě, že svěřenci trenéra Jorgeho Sampaoliho uspějí naplno na půdě St. Étienne. "Myslím si, že na nás bude od prvních minut vyvíjet silný tlak. Může nám zatápět," podíval hostující stratég o soupeři. "Příprava na zápasy v nové zemi, v níž nyní jsem, je pro mě velmi vzrušující. Je tu jiná kultura a ta je pro mě velkou výzvou."

Před týdnem OM málem ani nebodovalo proti Štrasburku, nakonec aspoň vydolovalo remízu. Konečně se v nominaci objevil Jordan Amavi, který byl na delší čas mimo hru kvůli poranění stehenního svalu, uzdravený je taktéž Hiroki Sakai. Je pak otázkou, zda už je zcela zdravý Christopher Rocchia, každopádně na konečné soupisce pro toto utkání zkrátka zapsaný není.

St. Étienne aktuálně nepodstupuje úplně nejjednodušší los, naposledy nicméně zvládlo klání v Montpellieru a spravilo si náladu po dvou předchozích porážkách. V podstatě definitivně vyřešilo otázku záchrany v Ligue 1, i když po matematické stránce není tahle rovnice zcela vyřešená. V dalším kole zavítá do Lille a až na úplný závěr si může odlehčit proti Dijonu.

Ani domácí stratég Claude Puel nemá výraznější potíže s absencemi. Až do konce sezóny by měli chybět Yvann Macon, Anthony Modeste i brankářská jednička Jessy Moulin, povoláni zpět naopak byli Yvan Neyou Noupa, Panagiotis Retsos i Aïmen Moueffek, avšak ve finálním složení nejsou Billal Benkhedim, Ryad Boudebouz, Saidou Sow ani Kévin Monnet-Paquet.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Green - Debuchy, Moukoudi, Cissé, Trauco - Nordin, Camara, Neyou Noupa, Bouanga - Khazri - Abi
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Balerdi, Álvaro González, Čaleta-Car - Pol Lirola, Thauvin, Kamara, Gueye, Luis Henrique - Payet, Milik
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.28 - 3.50 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Angers SCO - Dijon FCO  (neděle 15:00)
Je vidět, že kombinace mnohačetných absencí, jakési možné ztráty motivace pro další průběh ročníku, ačkoli sestoupit stále není pouze teoretický fakt, a oznámení informace o posezónním odhodu dlouholetého kouče Stéphaneho Moulina způsobily u Angers zřejmě logický propad dolů. Aspoň se v souboji s posledním Dijonem může vrátit do akce tvůrce hry Angelo Fulgini.

Pokud započítáme do statistik i měření sil v Coupe de France, padli domácí už pětkrát v řadě. Za tohle období přitom hned čtrnáctkrát inkasovali a ani jednou neskórovali! Tuhle pořádně nelichotivou bilanci rozhodně hodlají co nejrychleji zastavit. A jakýsi svěží vítr na trávníky by mohl přinést právě Fulgini, který zhruba nějaké tři týdny laboroval s poraněným stehnem.

Bez jeho pomoci jako by se Les Scoïstes stali bezzubými především v útočné činnosti. "Jsme velmi znepokojeni našimi výsledky. Všichni," povídal čtyřiadvacetiletý záložník. "Musíme jít kupředu a tenhle zápas brát smrtelně vážně. Potřebujeme konečně zvítězit. Pokud si budeme říkat, jak složitý los máme, hrajeme totiž ještě s Marseille a Lille, vystrašíme jen sami sebe."

I tak je Fulginiho návrat jen slabou náplastí na celkový stav marodky domácích. Enzo Ebosse, Rachid Alioui, Sofiane Boufal, Abdoulaye Bamba, Zinédine Ould Khaled a také Souleyman Doumbia zůstávají mimo hru, nově je zraněný až do konce sezóny Ismaël Traoré, karetní trest postihl Lassanu Coulibalyho, přičemž do akce se nemůže podívat ani mladík Kévin Boma.

Jisté pochybnosti pak vyvstávají nad starty Matea Pavloviče a Romaina Thomase, naopak fit by měli být Farid El Melali i Ibrahim Amadou. "Jednoduše povolám zdatné a schopné," hlesl Moulin. "Mám opravdu hodně omezený výběr. Při složení sestavy nebudu mít příliš možností. Zařadím do ní ty, kteří budou pouze způsobilí vběhnout na hřiště," vzkazoval svému soupeři.

Ten by mohl problémů Angers mohl využít, byť prožívá hrůznou sezónu, jež se proměnila v sestup do Ligue 2. I hosté nebudou ani náhodou kompletní, trenérovi Davidovi Linarésovi chybějí Yassine Benzia, Sacha Boey, Aníbal Chalá, Pape Cheikh, Roger Assalé i Wesley Lautoa, suspendovaní jsou Senou Coulibaly a Bersant Celina, fit je alespoň Arthur Zagre.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Thomas, Pavlovič, Manceau - Mangani, Amadou, Fulgini, Capelle - Thioub, El Melali, Bahoken
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Allagbé - Chafik, Panzo, Écuélé Manga, Ngonda - Marié, Ndong, Sammaritano - Mama Baldé, Konaté, Chouiar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.07 - 5.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Nîmes Olympique  (neděle 15:00)
Nîmes Olympique má tři kola před koncem obtížný úkol vyhrabat se ze sestupového pásma, k tomu aby to zvládl mu ale výhra v Metách nemusí stačit. Reálnější je posun na barážovou pozici, ze které se dá o setrvání v Ligue 1 ještě zabojovat.

Pro hosty je to kritická situace, tři kola před koncem soutěže ztrácejí na sedmnáctý Lorient šest bodů a tak se mnohem pravděpodobněji jeví možnost získat barážové umístění. Nîmes v posledních deseti kolech prohrálo jen třikrát a jeho forma není tak špatná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vysoký počet remíz však bilanci kazí, nebýt jich, mohli být na tom Krokodýli mnohem lépe. Hosté mohou litovat i minulého kola, ve kterém se střetli s Remeší a ještě deset minut před koncem zápasu vedli 2:1, než srovnal na konečných 2:2 Alexis Flips. To jsou ztracené body, které hostům zrovna citelně scházejí. V Metách se pokusí situaci zlepšit, koneckonců na barážovou příčku ztrácejí jen dva body.

Mety žádné záchranářské starosti nemají a v klidu si hoví na devátém místě tabulky. Každopádně teprve minulý týden se jim povedlo stylově ukončit sedmizápasové čekání na ligové vítězství. V Dijonu nastříleli nebohým Hořčicím pět branek!

Ačkoliv si oba celky vedou rozdílně, jednoznačného favorita utkání nemá. Vzájemná bilance je vyrovnaná a například listopadový zápas na půdě Nîmes rozhodl jedinou brankou Lamine Gueye ve prospěch FC Met.

Těm bude v neděli chybět trojice hráčů Pajot, Tchimbembe a Cabit, zatímco Nîmes hlásí jen jednu absenci a tou je Martínez.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Bronn, Boye, N'Doram - Centonze, Sarr, Maiga, Udol - Gueye, Niane, Ambrose
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Reynet - Burner, Ueda, Landre, Meling - Deaux, Sarr; Ripart, Eliasson, Ferhat - Kone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.38 - 2.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - Stade Brestois  (neděle 15:00)
Pořádně tvrdý debakl utrpěl Brest před týdnem v bitvě o Bretaňský poloostrov s Nantes. A protože pořád nemá jistotu záchrany, musí tenhle výsledek co nejrychleji napravit, nejlépe právě na půdě Nice, které bude až do konce sezóny bojovat pouze o co nejlepší umístění v tabulce. To by se též rádo předvedlo v o něco blyštivějším světle než před týdnem v Lille.

Celou situaci na spodku tabulky opravdu výrazně komplikuje především Nantes, které se po sobotním vítězství nad Bordeaux nepříjemně dotáhlo na všechny celky, které jsou stále ještě namočeny do sestupových starostí, a to včetně Brestu. Ten je vzdálen od svého soupeře na rozdíl tří bodů, nutno však připomenout, že právě nynější střetnutí má přece ještě k dispozici.

A jelikož v posledních dvou duelech Piráti vyzvou nepříjemný Montpellier a následně doma PSG, proti němuž budou hledat bodový úspěch velmi ztuha, představuje tenhle mač poměrně důležitou složku celé sezóny. Nic se nezměnilo na stavu hostující marodky, stále jsou mimo hru indisponovaní Christophe Hérelle, Paul Lasne, Sébastien Cibois a Romain Philippoteaux.

Nice letos chtělo usilovat o opětovné proklouznutí do evropských pohárů, nestabilní výkony a výsledky mu však mohly vynést vlastně jen logické umístění na pozicích v průběžném středu. Před tímhle kláním hlásí vážně pozitivní zprávy, navracejí se totiž do akce Amine Gouiri i Khéphren Thuram, avšak zranění zůstávají Dante, Jeff Reine-Adélaïde i Myziane Maolida.

Nově jinak OGC nebudou k dispozici Morgan Schneiderlin, jenž laboruje s bolavým lýtkem, a taktéž vykartovaný Jordan Lotomba. Oba výběry se naposledy střetly v lednu tohoto roku, SB29 tehdy skolilo svého soka o dvě branky. Celkově Nice nemá tohoto protivníka úplně v oblibě, tedy alespoň ne od roku 2019, zatím ho totiž ani jednou ze tří případů neporazilo.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Atal, Kamara, Saliba, Daniliuc - Boudaoui, Lees Melou, Todibo - Gouiri, Dolberg, Claude Maurice
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Perraud, Brassier, Chardonnet, Pierre-Gabriel - Jean Lucas, Faivre, Belkebla - Cardona, Honorat, Charbonnier
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.52 - 2.98
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Racing Strasbourg - Montpellier HSC  (neděle 15:00)
Na Stade de la Meinau může Racing Strasbourg udělat poslední krok na cestě za záchranou. Potřebovat k tomu bude jednak vlastní vítězství a také zaváhání Nimes s Nantes. Už splnění prvního předpokladu bude náročné, Montpellier se ještě nedávno pyšnil solidní sérii neporazitelnosti, nicméně naposledy dvakrát v řadě prohrál.

Alsasané jsou konečné záchraně blízko, nicméně stále chybí udělat poslední krůček, který bývá dost často nejtěžší. Na osmnáctou příčku má Strasbourg čtyřbodový náskok, takže za určité konstelace už bude moci slavit definitivní záchranu. Co vše je k tomu potřeba? Především porazit Montpellier, což se podařilo naposledy v září roku 2019. A pak také doufat v bodovou ztrátu FC Nantes potažmo i Nimes.

Racing po novém roce sbírá dobré výsledky s těmi špatnými a je zajímavé, že se mu daří především proti klubům hrajícím o špičku tabulky. Posuďte sami - remíza s Lille, výhra v Monaku nebo před týdnem remíza s Marseille na Stade Vélodrome. Jak ale zvládne duel proti osmému Montpellieru?

Hosté mohou být v klidu, nic zásadního jim totiž už nehrozí. Na evropské poháry už nedosáhne a maximálně se může propadnout o pár příček níže do druhé poloviny tabulky. Jinými slovy sezona se v Montpellieru už jen dohrává. To však neznamená, že by HSC mělo zápase ve Strasbourgu vypustit.

Do sestavy Racingu se vrací Adrien Thomasson, ovšem mimo hru jsou Waris a Simakan, který už si s velkou pravděpodobností za Racing nezahraje, protože v létě odchází do Lipska. Co se týče Montpellieru, tak zranění zůstávají Savanier s Molletem a nejistý je i start brankařské jedničky Omlina, místo něhož se do branky postaví Bertaud. Naopak dobrou zprávou je návrat do sestavy kapitána Hiltona.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Guilbert, Djiku, Kone, Mitrović, Caci - Sissoko, Aholou - Thomasson - Ajorque, Diallo
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Bertaud - Sambia, Congre, Hilton, Cozza - Ferri, Chotard, Le Tallec - Laborde, Delort, Mavididi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.31 - 5.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - AS Monaco  (neděle 17:05)
O titul už Monako přišlo, ale ve hře pořád zůstává velké lákadlo a to je Liga mistrů. Knížata hájí na třetí příčce jednobodový náskok a to je nutí v Remeši jednoznačně zvítězit. V opačném případě je Lyon připraven Monako na třetím místě vystřídat.

Porážka s Lyonem sice Monako s největší pravděpodobností definitivně připravila o francouzský titul, ale hlavním cílem zůstává beztak postup do Ligy mistrů. Trenér Niko Kovać se před nedávnem nechal slyšet, že postup do pohárové Evropy je už splněným cílem, ale to ještě netušil, že se před Knížaty otevřou brány milionářské soutěže.

Monako má situaci ve svých rukou, pokud všechny tři zbylé zápasy zvládne, nebude mezi evropskou klubovou smetánkou chybět. Jaké nástrahy ale ještě číhají? První z nich je Remeš, která jen zřídka prohrává. V dalším kole čeká na Knížata nebezpečné Stade Rennes a na závěr jedno z největších překvapení letošní Ligue 1 RC Lens.

A že hned první soupeř představuje složitou překážku dosvědčuje vzájemná bilance, která je překvapivě vyrovnaná. Za posledních pět let porazilo Monako Remeš jen jednou a to platí i opačně. Ve zbytku zápasů se dělily body, stejně jako na začátku sezony v prvním zápase v Monaku.

Remeš je v tabulce jedenáctá a rozhodně nemá špatnou formu, byť v mnoha zápasech remizovala. Za posledních deset kol našli domácí jen jednoho přemožitele - Marseille.

Trenér Guion se bude muset obejít bez Doumbii a Berishy, všichni další jsou připraveni do zápasu zasáhnout. Ztráty hlásí i Monako. Geubbels a Pellegri byli potrestaní za červené karty proti Lyonu. Gelson Martins a Golovin byli zase pozitivně testování na koronavirus, takže ani jich se zápas v Remeši nebude týkat. A co se týče Diopa s Jovetićem, ti jsou zranění.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Foket, Faes, Abdelhamid, Konan - Lopy - Mbuku, Cassama, Chavalerin, Zeneli - Dia
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Sidibe, Maripan, Disasi, Henrique - Fofana, Tchouameni - Aguilar, Fabregas, Volland - Ben Yedder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.60 - 4.92 - 1.41
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Rennes - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
PSG, notně frustrované po nezdaru v semifinále Ligy mistrů proti Manchesteru City, zároveň však také povzbuzené o aktuální prodloužení smlouvy klíčového prvku sestavy Neymara až do roku 2025, nečeká žádný pohodový závěr sezóny. Potřebuje bezpodmínečně reagovat na páteční výhru Lille v derby s Lens a skolit venku Rennes, aby se reálně drželo v bojích o titul.

Čtyři body, taková je nynější ztráta Les Parisiens na vedoucí příčku, stáhnout manko ovšem můžou opětovně na jeden jediný bod. Takový scénář mu nicméně napíše pouze plný bodový zisk na Bretaňském poloostrově, kde vyzvou celek, jenž má rovněž enormní zájem nějakým způsobem uspět. Dost tvrdě totiž usiluje o postup do evropských pohárů s Lens a Marseille.

Podobně jako v posledních dvou duelech s Lens a na evropské scéně se nebudou moci hosté spolehnout na služby Kyliana Mbappého, jehož rekonvalescence probíhá údajně velmi dobře, avšak pro toto klání je suspendovaný. Na marodce figurují i nadále Juan Bernat i Alexandre Letellier, čerstvě má zdravotní potíže taktéž Marco Verratti, kterého trápí poraněné koleno.

U italského záložníka se přitom spekuluje, že jeho zdravotní stav mu neumožní zasáhnout do závěrečných zápasů sezóny, lepší informace však ukážou následná vyšetření. "Není snadné vstřebat vypadnutí z Ligy mistrů, ale jsme profesionálové a pokračujeme v naší práci. V lize zbývají tři zápasy, musíme odevzdat maximum," uvedl hostující kouč Mauricio Pochettino.

Rennes před týdnem poměrně nečekaně nestačilo venku na trápící se Bordeaux a zbytečně si zkomplikovalo svou cestu za možným urváním páté příčky v tabulce. Aby toho nebylo málo, vyloučený tam byl Steven Nzonzi, který tak není pro tohle utkání k dispozici, a karetní trest postihl též klíčového tvůrce hry Eduarda Camavingu. Čelí tedy nyní velkým nepříjemnostem.

Na marodce domácím jinak zůstala dvojice ve složení Adrien Truffert a Jonas Martin, nové absence spjaté se zraněními kouč Bruno Génésio nehlásil. V nominaci na střetnutí se jinak z neznámých důvodů neobjevil Yann Gboho. "Výhra Lille nás dostává pod tlak. Už není moc šancí na zvrat. Musíme zvítězit, abychom stále mohli v lize triumfovat," dodával Pochettino.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Gomis - Aguerd, Traoré, Da Silva, Maouassa - Tait, Ugochukwu, Bourigeaud - Doku, Terrier, Del Castillo
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Dagba, Marquinhos, Kimpembe, Bakker - Gueye, Danilo Pereira - Kean, Neymar, Draxler - Icardi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.14 - 4.41 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Nantes - Girondins Bordeaux  (sobota 13:00)
Kdyby Bordeaux naposledy neporazilo nečekaně Rennes a neodpoutalo se na větší rozdíl od pásma sestupu, mohlo být tohle derby Derby de l'Atlantique ještě více třaskavější. I tak by ovšem mohlo nabídnout bezpochyby tuhou bitvu o velmi klíčové body, protože hosté nemají záchranu v Ligue 1 pořád jistou. Nantes se přitom aktuálně nachází na barážové příčce.

V určitě horší pozici jsou před tímto duelem domácí. Ačkoliv v posledních dvou venkovních zápasech dvakrát zvítězili, přičemž před týdnem zvládli na výbornou jiné menší derby, a to bretaňské proti Brestu, na bezpečnou sedmnáctou pozici ztrácejí pořád čtyři body. V sérii výher jednoduše musejí pokračovat i nadále, aby se ještě vymanili z nepříjemného postavení.

Kanárci se nově budou muset obejít bez vykartovaného Jeana-Charlese Castelletta, čerstvě se na marodku zařadil Abdoulaye Sylla, ten každopádně není pravidelným účastníkem ligových zápasů áčkového výběru. Otazník pak visí nad startem Kalify Coulibalyho, který i přes své trable přece figuruje ve finální nominaci na utkání, stejně jako již uzdravený Charles Traoré.

Nic se jinak nezměnilo na situaci trojice ve složení Jean-Kévin Augustin, Thomas Basila a Bridge Ndilu, jež stále zůstávají v rezervním týmu. "V Brestu jsme byli rádi, že jsme ukázali, čeho jsme schopni. Byli jsme silní v několika fotbalových dovednostech. Je potřeba stavět na nich a pokračovat v práci. Nemáme nárok na relax," povídal Imran Louza, záložník Nantes.

Les Girondins před týdnem získali tříbodovou injekci v opravdu pravou chvíli. Do té doby zapsali na své konto ze třinácti duelů pouhé čtyři body a propadali se tabulkou níže a níže. Teď je jejich pozice rozhodně příznivější. I plichta by v tomto případě nebyla úplně špatným výsledkem, porážka by nicméně mohla fanouškům způsobovat opětovné mdloby a závratě.

Bordeaux by zkrátka potřebovalo alespoň udržet pětibodový odstup od svého rivala, vítězství by mu s jistotou zaručilo záchranu, a to i bez ohledu na výkony Nimes, dalšího konkurenta, jenž je namočený v sestupových starostech. Chybět Bordeaux nyní budou stále zranění Loïc Bessilé, Otávio, Vukašin Jovanovič, Laurent Koscielny, Dilane Bakwa a nově také Hatem Ben Arfa.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Corchia, Andrei Girotto, Pallois, Appiah - Louza, Chirivella - Muani, Blas, Simon - Emond
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Sabaly, Mexer, Baysse, Benito - Adli, Bašič, Seri, Kalu - Oudin, Hwang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.50 - 4.16
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - FC Lorient  (sobota 17:00)
Díky poslednímu vítězství na půdě Monaca se Lyon udržel v honbě za titulem, matematicky přitom na jeho pozici nic nezměnila ani páteční výhra Lille v derby s Lens, prakticky mu ale půjde ve zbývajících třech kolech hlavně o postup do strategické top trojky. Proti Lorientu se ovšem bude muset obejít bez svého kapitána a stabilního článku ofenzívy Memphise Depaye.

Ten je totiž pro toto střetnutí vykartovaný. S jeho jménem navíc ani náhodou absence na straně Les Gones nekončí. Kouč Rudi Garcia bude mít dost složitou úlohu při vybírání sestavy, obzvláště v defenzívě. Vykartovaný je klíčový stoper Marcelo, zraněný je jeho obvyklý parťák Jason Denayer a k dispozici není ani další volba na středního obránce Djamel Benlamri.

Aby toho nebylo málo, s potížemi ohledně nemoci COVID-19 se stále potýká též krajní bek Melvin Bard, suspendovaný je rovněž Maxence Caqueret, a nebýt toho, že bylo pozastaveno na nátlak klubu, který se odvolával až k Francouzskému olympijskému výboru, pozastaveno disciplinární řízení ohledně Mattiy De Sciglia, těžko říct, s kým by Lyon vlastně vyrukoval.

Italský obránce se tedy bude moci objevit v úvodní jedenáctce, byť byl proti Monacu před týdnem vyloučený. Návrat alespoň hlásí již uzdravený Islam Slimani. "Všechno je stále možné," uvedl domácí forvard Tino Kadewere. "Pokusíme se prostě porazit na závěr všechny naše tři soupeře. Uzmout titul už bude těžké, chceme však postoupit do Ligy mistrů."

Právě skalp Monaca naposledy notně oživil naděje na urvání třetí příčky v tabulce. Jedině ta zaručuje kvalifikaci do milionářské soutěže. Tahle meta je vzdálena na rozdíl jediného bodu. "Podívám-li se na hráče, kteří nejsou typickými obránci, asi by se do defenzívy hodil Thiago Mendes. Nikdy tam nehrál, avšak má potřebné atributy," hledal jiné odvážné varianty Garcia.

Lorient má v tomto souboji rozhodně o co bojovat, v průběžném pořadí je sedmnáctý, a ačkoli udržuje určitě solidní čtyřbodový odstup od osmnáctého Nantes, musí zkrátka ještě podnikat závěrečné kroky k definitivní záchraně. Určitě velmi rád by využil tíživých potíží svého soka v zadních liniích, do Lyonu přijede jistě notně povzbuzený po zdarech s Bordeaux i Angers.

Thomas Fontaine, Matthieu Saunier, Tiago Ilori, Jonathan Delaplace, Sylvain Marveaux a Quentin Boisgard každopádně stále nejsou kvůli různým zdravotním problémům připraveni zasáhnout do hry. Všechny zmíněné ale nemohl hostující kouč Christophe Pélissier využít už před týdnem, nově tedy řeší jen ztrátu Juliena Laporteho, jehož neminul disciplinární trest.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Dubois, Diomandé, Özkacar, Cornet - Thiago Mendes, Lucas Paquetá, Bruno Guimaraes - Toko Ekambi, Kadewere, Cherki
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Dreyer - Hergault, Chalobah, Gravillon, Morel, Le Goff - Abergel, Lemoine - Le Fée, Moffi, Wissa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.36 - 7.77
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
RC Lens - Lille OSC  (pátek 21:00)
Stále jeden bod dělí Lille od druhého PSG. A aby se nemuselo ohlížet na výsledky pařížského giganta, musí ve zbývajících třech kolech i nadále naplno bodovat. Přitom právě nynější mač pro něj představuje velmi nebezpečnou překážku. Bitva o sever Francie proti Lens nebude i s ohledem na formu domácího celku dle papírových předpokladů snadno řešitelným úkolem.

Tenhle zápas může být, co se otázky prvenství v Ligue 1 týče, vážně zásadní. Ne rozhodující, ale výrazně by mohl napovědět o možnostech Les Dogues na uzmutí titulu. Ne že by další dva duely proti St. Étienne a Angers měly představovat pouze jakousi formalitu, Lens nicméně má na rozdíl od těchto družstev, pohybujících se ve středu tabulky, hmatatelně opravdu o co hrát.

Konkrétně hovoříme o nečekaném postupu do evropských pohárů. Jakožto nováček soutěže v uplynulých čtrnácti ligových zápasech prohrál jednou, a to před týdnem v Paříži, a potřebuje v této pranici odstranit Marseille i Rennes. Zatím je na cíleném pátém místě, neboť ani jeho dvěma protivníkům se v minulém kole nedařilo. Avšak pouze vlivem o něco lepšího skóre.

Domácí tak zkrátka mají enormní zájem bodovat. "Ať už se stane cokoliv, tahle sezóna bude výjimečná. Počet našich bodů přesně mapuje naši identitu. A něco takového se nestává často," hlásal Franck Haise, kouč Sang et Or. "Dáme do závěru sezóny všechny svoje síly. Budu hrdý na naše úspěchy, byť bychom evropské poháry nevybojovali. Nám jde hlavně o dobrý fotbal."

Jakoukoli ztrátu Lille může PSG ihned tvrdě potrestat. Ačkoli i Pařížany čeká náročný úkol, v neděli večer zavítají do Rennes, zřejmě by svou kořist mínili za každou cenu chytnout, jen by ucítili špetku slabosti na straně LOSC. Mimochodem i oni v závěrečných dvou zápasech Ligue 1 nemají nikterak náročný los, přivítají doma nejprve Remeš a pak odcestují do Brestu.

Hostující kouč Christophe Galtier si moc dobře uvědomuje, že zisk devíti bodů do konce tohoto ročníku je zřejmě tím jediným možným scénářem pro uzmutí cenné trofeje, ačkoli matematika pochopitelně hovoří jinak. "Myslím si, že PSG vyhraje svoje poslední tři utkání," předpovídal. "Pokud si prostě chceme udržet svůj náskok, musíme být v tomto ohledu stejní."

Oba celky by měly nastoupit prakticky v plných sestavách. Domácím nově bude chybět pouze vykartovaný Benjamin André a zraněný Isaac Lihadji, hostům zůstává vykartovaný Issiaga Sylla, na marodce jsou i nadále Adam Oudjani, Adrien Louveau i Zakaria Diallo, ovšem tahle trojice patří mezi výrazně nestabilní články složení, a čerstvě se zranil též Massadio Haïdara.

Každopádně disciplinární trest pro Derby du Nord alespoň vypršel Loïcovi Badému, který je rozhodně velkou posilou do obrany Lens. "Nevím, jestli vypadnutí pařížského mužstva z Ligy mistrů představuje nějakou výhodu. Jeho hráči jsou zvyklí usilovat o všechny možné trofeje, za svým cílem směřovali i na evropském poli, teď v lize i Coupe de France," dodal Galtier.
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Leca - Gradit, Badé, Steven Fortés - Clauss, Cahuzac, Doucouré, Fofana, Michelin - Ganago, Kakuta
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, José Fonte, Botman, Reinildo - Ikoné, Xeka, Soumaré, Bamba - Yilmaz, David
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.23 - 3.51 - 1.98
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC352210359:2276
2.Paris Saint-Germain35243879:2775
3.AS Monaco35225873:4171
4.Olympique Lyon352010570:3770
5.RC Lens351511955:4856
6.Olympique Marseille351511950:4356
7.Stade Rennes351591148:3754
8.Montpellier HSC3512111255:5947
9.FC Metz3512101342:4246
10.OGC Nice351371544:4746
11.Stade Reims359151141:4342
12.AS Saint-Étienne351191541:5342
13.Angers SCO351181634:5341
14.Stade Brestois351171748:6140
15.Girondins Bordeaux351161837:5239
16.Racing Strasbourg351081744:5438
17.FC Lorient351081746:6238
18.FC Nantes357131539:5334
19.Nîmes Olympique35881935:6432
20.Dijon FCO35392324:6618

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Florian Thauvin po sezoně opustí Marseille a jako volný hráč zamíří do Mexika. Ofenzivní francouzský fotbalista bude hrát za Tigres UANL, s vedením podepsal pětiletý kontrakt.Florian Thauvin po sezoně opustí Marseille a jako volný hráč zamíří do Mexika.

?

Reagovat
Čekám na brejk

Šel za Gignacem . Kdyby tam nebyl, tak by tam rozhodně nešel, asi ho ukecal. Od něj ví, že se nebude muset moc snažit a stejně bude hrát a bude hvězdou, tak už se mu asi nechce makat a jde si užívat .

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda ho. Měl mnohem na víc.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele