Ligue 1 - souhrn 20. kola

10.01.2020, 22:50, aktualizováno 12.01.2020, 23:07
Komentáře a souhrny
PSG po delší době zaváhalo, když doma remizovalo s Monacem, načež zůstává na špici o pět bodů před Marseille, která zvítězila na hřišti Stade Rennes. Nantes veze další body ze Saint-Étienne, naopak Lille překvapivě padlo v Dijonu. Utkání mezi Bordeaux a Lyonem skončilo těsnou výhrou hostů...

Paris Saint-Germain - AS Monaco 3:3

12.01.2020 21:00

Góly: 3. Neymar, 24. Fodé Ballo-Touré (vl.), 42. Neymar (pen.) - 7. Gelson Martins, 13. Wissam Ben Yedder, 70. Islam Slimani

Premiéra trenéra Roberta Morena, který na lavičce Monaca nahradil Leonarda Jardima, byla v rámci Ligue 1 úspěšná. V Parku princů jeho mužstvo uhrálo bod s favorizovanou Paříží, a to po divoké šestigólové přestřelce. Ještě před přestávkou vedli Les Parisiens o branku, ve druhém poločase však těsné vedení nakonec neudrželi.

Knížecí celek hodlá pod novým vedením v jarní části sezóny vybojovat místa, která by mu zaručila v příštím ročníku účast evropských pohárech. Hned první ligové kolo nového roku naznačilo, že by se to mohlo podařit. Poslední slovo si totiž v utkání vzal Islam Slimani, který přisoudil svému týmu velmi cennou plichtu.

Ne každý dokáže v hlavním městě Francie skórovat hned třikrát. Naposledy se takový počin povedl Manchesteru United loni v rámci Ligy mistrů. Ne že by pro PSG tahle ztráta znamenala nějakou katastrofu, co se týče boje o titul, každopádně jeho náskok na druhou Marseille, která naopak vyhrála v Rennes, se přece jen ztenčil. Konkrétně na pět bodů.

Domácí si přitom na úvodní minuty utkání nemohli nijak výrazně stěžovat. Už ve 3. minutě Verratti našel svým pasem za obranu rozběhnutého Neymara, jenž se pak z vyložené pozice sám před brankářem Lecomtem v koncovce nezmýlil. Jenže ASM tenhle moment do kolen neposlal. Ba naopak. Během krátké chvíle se najednou ujalo nečekaného vedení.

Nejprve předvedlo dobrou kombinaci v 7. minutě, a ačkoli Ben Yeddera fauloval ve vlastním pokutovém území brankář Navas a kopala by se na devadesát devět procent penalta, sudí Gautier ponechal výhodu, z níž vytěžil Gelson Martins vyrovnání. O pár chvil později se přesně trefil po přihrávce Baldého šikovným způsobem sám Ben Yedder.

Brankové hody pokračovaly i nadále, ve 24. minutě bylo znovu vyrovnáno. Opět měl v pařížské akci prsty Neymar, který pronikl do pokutového území, zakončoval na vzdálenější tyčku a od nohy bránícího Balla se balón dostal za brankovou čáru. Ve 31. minutě mohl na druhé straně Navase překonat Glik, měl ovšem smůlu, neboť z blízkosti hlavičkoval do tyče.

A tak naopak potřetí udeřili Pařížané. Mbappého ve vápně fauloval evidentně Gelson Martins, Gautier logicky ukázal na bílý puntík, a z nařízeného pokutového kopu se snadno prosadil Neymar. V 54. minutě mohl brazilský forvard zkompletovat hattrick, tentokráte ale selhal a nikým nehlídaný napálil pouze dobře reagujícího Lecomteho.

V 65. minutě se za Fábregase podíval na hrací plochu útočník Slimani, jenž přišel posílit monackou ofenzívu, a jen pět minut nato určil konečný výsledek utkání. Stoper Marquinhos se sice snažil odvrátit míč do bezpečí, odrazil ho však jen do cesty Alžířana, který pohotově překonal Navase. Situace se zkoumala na videu a gól byl nakonec uznán.

V závěrečných minutách měly ještě oba celky možnosti na to, jak zaznamenat svůj čtvrtý přesný zásah, který by zřejmě znamenal tříbodový úspěch. Za Monaco mohl znovu zacílit Slimani, nicméně jeho zakončení bravurně zlikvidoval Navas, na domácí straně zase v nastavení po Neymarově pobídce vystřelil nebezpečně Mbappé, avšak mířil pouze mimo.

Více informací k zápasu

Dijon FCO - Lille OSC 1:0

12.01.2020 17:00

Góly: 47. Júlio Tavares

Dijon po pěti ligových zápasech konečně slavil další vítězství. Ze třech bodů se naposledy radoval v rámci kola čtrnáctého proti Rennes, teď si vyšlápl na jiného soupeře z popředí, kterým mu bylo Lille. To nemůže hodnotit tenhle zápas pozitivně. Ačkoli hrálo prakticky polovinu času z devadesáti minut v přesile, nevstřelilo v Burgundsku ani branku.

Hosté vstupovali do tohoto klání v roli mírného favorita. Přece jenom měli daleko lepší formu, vždyť napříč všemi soutěžemi v uplynulých devíti utkáních hned sedmkrát vyhráli, včetně posledního mače Ligového poháru proti Amiens. Drželi sice daleko více míč na svých kopačkách, nedařilo se jim ovšem vůbec v koncovce a ve finále značně ostrouhali.

Domácí si na vstup do nového roku rozhodně nemůžou stěžovat, po postupu do další fáze Coupe de France se jim podařilo zvítězit taktéž v prvním jarním ligovém kole. Byli přitom na svého protivníka evidentně hodně nažhaveni, už v 1. minutě totiž po akci Mavididiho vypálil hodně nebezpečně Chouiar, nicméně gólman Maignan neposedný balón zkrotil.

Jenže ve 21. minutě přišla na řadu velká komplikace pro mužstvo kouče Stéphaneho Jobarda. Bránící Mendyl si počínal hodně nevybíravě vůči Luizi Araujovi, kterého kopl ve vzduchu podrážkou kopačky do žeber, a vyfasoval po právu červenou kartu. V početní výhodě pak Lille začalo hrozit, avšak k dosažení svých cílů nenašlo ani jednou přesnou mušku.

Ve 37. minutě se zastřeloval Xeka, ovšem dijonský brankář Gomis se mezi třemi tyčemi nenechal nachytat na švestkách, o pár chvil později zakončoval možná ještě lépe Ikoné, ale i s jeho levačkou si Gomis poradil. V nastavení první půle hodlal zaúřadovat Osimhen, hlavní ofenzivní zbraň Dog, ani on však na pozorného Gomise se svým pokusem nevyzrál.

Zkraje druhého dějství naopak družina kolem trenéra Christopheho Galtiera inkasovala a nenašla na tenhle nepříjemný moment žádnou vlastní odpověď. Střídající Ngouyamsa Nounchil vhodil dlouhý aut na hranici vápna, tam Mama Baldé sklepl merunu svou hrudí pro Júlia Tavarese, jenž pak z vyložené pozice neměl problém zacílit za záda Maignana.

V 67. minutě se poměr sil na hřišti vyrovnal. Soumaré, který už jednu žlutou kartu obdržel před obrátkou, zastavil ve slibné příležitosti Amalfitana a po další žluté byl vyloučený. LOSC bylo od té chvíle v ofenzívě bezradné. Útok sice přišel posílit forvard Bamba, s jehož střelou si Gomis v 85. minutě poradil, jinak se však ve své brance v podstatě nikterak nezapotil.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - FC Nantes 0:2

12.01.2020 15:00

Góly: 23. Mehdi Abeid, 48. Ludovic Blas

Fanoušci Les Verts si v letošní sezoně připadají jako na houpačce, poté co jejich tým odvolal kouče Ghislaina Printanta, začalo se mu pod Claudem Puelem nebývale dařit, jenomže jeho fantastická série bez porážky skončila a v tuto chvíli se natahuje ta bez vítězství. Saint-Étienne doma prohrálo s Nantes 0:2 a zapsalo čtvrtou ligovou porážku v řadě.

Saint-Étienne se díky tomu opět propadlo z pohárových pozic až do blízkosti barážové příčky. Domácí sice s Nantes nesehráli zas tak špatné utkání, ale byli velmi málo produktivní a celkově v ofenzivě působili vyčpělým dojmem.

Domácí začali na oko dobře, ale ve 23. minutě z jejich pohledu všechno zkomplikoval Mahdí Abíd, který využil sklepnutého centru a povedenou ranou z hranice šestnáctky otevřel skóre utkání. O chvíli později mohl po individuální akci zvyšovat Moses Simon, ale naštěstí pro Les Verts mířil jen do připraveného Ruffiera. Saint-Étienne nemělo v prvním poločase jedinou vyloženou šanci a když na začátku druhé půle inkasovalo druhý gól, vypadalo to s bodovým ziskem hodně špatně. Simon se tři minuty po pauze skvěle obtočil kolem obránce a naservíroval balón před branku, kde Ludovic Blas dílo dokonal.

I když se domácí snažili s výsledkem něco udělat a zvýšili aktivitu, nebylo jim přáno. Nejnebezpečnější moment pro branku "Kanárků" znamenala střela Chazrího, která však skončila těsně mimo. Neuspěl ani Cabaye, který přestřelil a to bylo skutečně všechno.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Stade Brestois 2:5

11.01.2020 20:00

Góly: 16. Bafodé Diakité, 20. Bafodé Diakité - 7. Yoann Court, 72. Gaëtan Charbonnier, 72. Gaëtan Charbonnier, 79. Hiang'a Mbock, 85. Irvin Cardona

Nový trenér "Téfécé" Denis Zanko nebude na svou premiéru vzpomínat zrovna v dobrém. Toulouse si před vlastními diváky nechalo nastřílet pět gólů a ještě více prohloubilo vlastní výsledkovou krizi. Všechno přitom vypadalo nadějně, domácí vyhráli první poločas, ovšem v závěrečné čtvrthodině zcela odpadli.

Závěrečná čtvrthodina byla nakonec klíčová, Fialkám jakoby úplně došly síly a z nadějného výsledku se stal velký propadák.

Ale pěkně postupně, Toulouse vstupovalo do zápasu s velkou nadějí, že právě Denis Zanko je tím správným mužem, který dokáže vyvést tradiční francouzský celek z hluboké krize. Začátek utkání ale ukázal, že tak snadné to nebude. V 7. minutě poslal Diallo perfektní kolmici na rozeběhnutého Yoanna Courta a ten dokonce nasadil brankáři jesličky. Čekání na odpověď domácích netrvalo dlouho, o devět minut později nakrátko rozehraný rohový kop poslal do šestnáctky Dossevi a Bafodé Diakité srovnal na 1:1. Jen o čtyři minuty později mělo TFC další rohový kop a opět Bafodé Diakité ze vzduchu překonal brankáře Larsonneura. Toulouse otočilo průběh utkání a Denis Zanko mohl být spokojen.

Toulouse bylo po obrátce dál aktivnějším týmem a i na začátku druhého poločasu působilo jistěji. Ve 49. minutě se blýskl dobrým zákrokem proti Dossevimu brankář Larsonneur a tím zachránil Brest před třetím gólem. Tato akce se nakonec ukázala být klíčovou, Fialky totiž ani v následujících minutách nedokázaly výsledek pojistit a v závěrečné čtvrthodině je stíhala jedna pohroma za druhou. Nejprve v 72. minutě vyrovnal nádhernou ranou z voleje Gaëtan Charbonnier a o pět minut později strhl druhým gólem vedení opět na hostující stranu. Ještě před druhým Charbonnierovým gólem se Toulouse prosadilo také, ale ke vší smůle kvůli ofsajdu nebyla branka uznána.

Každopádně obrana domácích se úplně sesypala a za další dvě minuty zvyšoval na 4:2 střelou od břevna Hianga'a Mbock. Poslední slovo měl pět minut před koncem v úniku Irvin Cardona, který dal výsledku finální podobu 5:2 pro Brest.

Více informací k zápasu

Amiens SC - Montpellier HSC 1:2

11.01.2020 20:00

Góly: 14. Bakaye Dibassy - 50. Gaëtan Laborde, 83. Andy Delort

I končenou remízu by o záchranu usilující Amiens z tohoto souboje určitě bralo především kvůli tomu, že ve druhé půli byl lepším mužstvem favorizovanější Montpellier. Ten nakonec ze Stade de la Licorne urval všechny tři body, protože se sedm minut před koncem trefil parádně Andy Delort. A to přitom domácí po prvním poločase vedli o jednu branku.

Les Licornes prožívají od půlky listopadu opravdu krušné chvíle. V lize byl tenhle bezbodový neúspěch už šestým v posledních sedmi utkáních, stačili taktéž po novém roce vypadnout z Coupe de France i Coupe de la Ligue. I nadále se tak v Ligue 1 nacházejí v tabulce na osmnácté pozici, která by znamenala po konci tohoto ročníku baráž o udržení.

Montpellier naopak mohl být naprosto spokojený, ačkoli se na zisk vítězství bezpochyby pořádně nadřel. Rozhodně mu dobře nevyšel vstup do nynějšího klání, nepohlídal si totiž standardní situaci. Po centru Ghoddose ještě mířil do tyčky Calabresi, míč se však odrazil k Dibassymu, který ho již z vyložené pozice nasměroval tam, kam potřeboval.

Hosté působili v ofenzivě v první pětačtyřicetiminutovce opravdu dosti uťáplým dojmem. Ani jednou napřímo neohrozili brankáře Gurtnera, všudy všeho nebezpečně, a tenhle termín je třeba použít ve velkých uvozovkách, vypálili v 18. minutě Savanier a po něm ve 29. minutě jeho spoluhráč Laborde, avšak ani jeden z nich neposlal balón do prostoru brány.

Nicméně v 50. minutě to bylo naopak Amiens, které si nepohlídalo soupeřův přímý volný kop, a rázem bylo vyrovnáno. Prudký, nepříjemně letící centr vyslal do šestnáctky Savanier, za protivníkovu obranu si naběhl Laborde, který hlavou pohotově zacílil. Montpellier začínal svého soka zlobit čím dál víc, v 61. minutě lízl Delort svým pokusem z dálky břevno.

O pár chvil později se snažil hlavou skórovat Laborde, jenž tlačil balón do šibenice, Gurtner ale stačil svou rukavicí na poslední chvíli zasáhnout. Nakonec v 83. minutě domácí gólman přece inkasoval. Laborde, celkově asi nejaktivnější muž na hřišti, poslal zleva dlouhý centr do pokutového území, odkud z voleje vyslal přesnou dělovku ke vzdálenější tyči Delort.

Více informací k zápasu

FC Metz - Racing Strasbourg 1:0

11.01.2020 20:00

Góly: 68. John Boye

Od roku 2007 se Štrasburku nepodařilo zvítězit v Métách, a že je to v posledních letech jeho poměrně neoblíbený soupeř, prokázalo i nynější měření sil. Poté, co hosté v lize třikrát v řadě urvali tři body, se jim nyní nepodařilo ani jednou skórovat a nezískali nic. Za domácí se totiž trefil John Boye, který přisoudil svému týmu důležitý úspěch v boji o záchranu.

Tenhle duel přitom mohl mít pro Méty velmi nepříjemnou dohru. Už v průběhu prvního poločasu totiž podstoupil vzdušný souboj Diallo, nejlepší šutér mužstva, o jehož služby se mimochodem zajímá i londýnská Chelsea, spolu se stoperem Mitrovičem, a nepříjemně dopadl na zem. Nehezky vypadající zranění jeho nohy ale ve finále nebylo vážné.

Senegalský forvard nakonec odehrál celých devadesát minut, přesto to nebyl on, kdo si připsal na své konto rozhodující přesný zásah. V 68. minutě rozehrál rohový kop centrem do šestnáctky Noss Traoré, a ačkoli brankář Sels stačil zachytit reflexivně hlavičku Maïgy, míč stačil vyrazit pouze k Boyemu, jenž ho snadno doklepl za soupeřovu brankovou čáru.

Štrasburk ve druhém dějství v ofenzivě nepůsobil nijak pohotovým dojmem, na rozdíl třeba od minulého klání Ligového poháru na půdě Remeše, v němž se sice taktéž žádného gólu nedočkal, byl však vůči svému sokovi aspoň nebezpečný. V Métách ale tahle rovnice neplatila. A na tenhle inkasovaný gól v podstatě nedokázal nijak zareagovat.

Tedy abychom hostům nekřivdili, v poslední desetiminutovce, která byla asi nejlepší pasáží Le Racingu v dějství druhém, přece jenom mohli negativní stav aspoň dorovnat. V 81. minutě vystřelil velmi slušně Fofana, leč nemířil přesně, v 86. minutě hlavičkoval Djiku z blízkosti po pasu od Laly, jenže jeho tvrdý pokus stačil perfektně vychytat gólman Oukidja.

Méty jednoduše vyučovaly z produktivity. Třeba v úvodním dějství byl daleko lepší Štrasburk, vůbec se mu ovšem nedařilo v koncovce. Nejprve Oukidja lapil zakončení Bellegardeho, poradil si i se situací, po níž si málem vlastence vsítil Pajot, ale hlavně zastavil největší příležitost Laly, jehož ve 31. minutě zcela osamoceného vychytal nohama.

Více informací k zápasu

Angers SCO - OGC Nice 1:1

11.01.2020 20:00

Góly: 37. Sada Thioub - 45+4. Wylan Cyprien (pen.)

Remíza 1:1 byla k vidění na stadionu Raymonda Kopy v Angers. Domácí SCO šlo sice v prvním poločase do vedení zásluhou Thiouba, ale těsně před odchodem do šaten srovnal z pokutového kopu Cyprien a více už se na hrací ploše neudálo.

Konečný výsledek asi nikoho moc nepřekvapí. V sobotu večer se spolu utkaly dva týmy, které od sebe dělil pouze jeden bod. Očekával se vyrovnaný průběh utkání a dění na hřišti nakonec dalo za pravdu.

První poločas byl ale přeci jenom více v režii domácích hráčů, kteří byli o něco aktivnější a ve 37. minutě šli zaslouženě do vedení. Sada Thioub si před šestnáctkou šikovně narazil s Manganim a prudkou přízemní ranou k tyči nedal Benítezovi žádnou šanci. Nadějný výsledek ale domácí dlouho neudrželi. Nejprve museli před koncem poločasu poprvé střídat a zraněného Nouriho nahradil Pellenard a v nastavení se provinil faulem Traoré, načež sudí nařídil pokutový kop. Wylan Cyprien si s klidem poradil a srovnal na 1:1.

Ve druhém poločase zase mělo o něco více navrch Nice, ale žádná další branka už na stadionu Raymonda Kopy nepadla. Čtvrthodinu před koncem se domácí rovněž dožadovali pokutového kopu za hraní rukou, ale VAR jejich prosby nepotvrdil a tudíž ani nevyslyšel.

Více informací k zápasu

Nîmes Olympique - Stade Reims 2:0

11.01.2020 20:00

Góly: 15. Renaud Ripart, 90+3. Yassine Benrahou

Velmi důležité vítězství si na své konto připsal Nimes Olympique, který porazil ambiciózní Remeš 2:0. Domácí šli na začátku prvního poločasu do vedení a v průběhu druhé půle jim vydatně pomohlo správné vyloučení Jacquese-Alaixyse Romaa. Nimes pak stačilo oslabenému soupeři vstřelit ještě jeden gól - z přímáku se trefil Yassine Benrahou.

Vzhledem k postavení v tabulce byli hosté favority a hned v úvodu je mohl poslat do vedení Hyun-Jun, který zkoušel Bernardoniho nachytat na přední tyči. Brankář Nimes ale dobře zareagoval a balón vytěsnil na rohový kop. Hlavní arbitr zápasu ještě zkoumal, zda nedošlo k hraní rukou a jelikož k žádný prohřešek neobjevil, hra mohla pokračovat. Bezbrankový stav nakonec vydržel jen patnáct minut. Po centru do šestnáctky nastal před Rajkovićem zmatek, ve kterém se nejlépe zorientoval Renaud Ripart a z malého vápna poslal domácí do vedení!

Hra se pak poměrně přiostřila, což zejména brankář Rajković odnesl viditelnou boulí na čele. Sudí se rozhodl hráče netrestat a poločas skončil jen s jednou udělenou žlutou kartou. Před koncem poločasu ještě vyzkoušel Rajkovićovu pozornost Ripart.

I ve druhém poločase se hrálo dost ostře a sudí se tomu rozhodl učinit přítrž v 57. minutě, kdy sáhl pro druhou žlutou kartu pro Jacquese-Alaixyse Romaa. Nimes tak dohrávalo v početní výhodě, ale pojistku vstřelilo až v samotném závěru utkání. V nastavení nádherně zakroutil volný přímý kop do branky Yassine Benrahou.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Olympique Lyon 1:2

11.01.2020 17:30

Góly: 15. Jimmy Briand - 50. Maxwel Cornet, 53. Moussa Dembélé

Po dobrém vstupu do nového roku v rámci Coupe de France a Coupe de la Ligue se hráči Lyonu úspěšně prezentovali taktéž ve svém prvním jarním kole Ligue 1 v Bordeaux, odkud si domů odvezli domů tři body, ačkoli po prvním poločase prohrávali o branku. Posunuli se tak rázem do horní poloviny tabulky a blíže příčkám zaručující evropské poháry.¨

Nebyl to pro Les Gones vůbec jednoduchý zápas. Ačkoli drželi více míč na svých kopačkách a byli střelecky daleko aktivnější, soupeř jim velmi dobře odolával. Rozhodně Les Girondins pomohla poměrně rychlá branka Jimmyho Brianda, jenže začátek druhé půle jim nevyšel, a během krátké chvíle inkasovali od Maxwela Corneta a Moussy Dembélého.

Olympique vyrobili už v 15. minutě obrovskou chybu v obraně, kterou jejich sok ihned potrestal. Konkrétně tedy stoper Andersen, který jako by si nevěděl rady před dotírajícím De Prévillem, přihrál zpátky svému brankáři Anthonymu Lopesovi dosti mizerně, míč se podařilo zachytit zkušenému Briandovi, který následně snadno poslal svůj tým do vedení.

Hosté směrem dopředu v první pětačtyřicetiminutovce narazili na tvrdou a pevnou defenzivu Bordeaux. V ofenzivě působili, na rovinu řečeno, tragickým dojmem a nějakou šanci na vyrovnání si vytvořili až ve 41. minutě. K zakončení se ještě nepropracoval Aouar, jeho spoluhráč Cornet už ovšem ano, avšak svůj přízemní pokus nasměroval jen mimo.

Druhé dějství však vyšlo svěřencům trenéra Rudiho Garcii o dost lépe. V 50. minutě se dočkali svého prvního přesného zásahu. Nutno ovšem podotknout, že Cornet měl poměrně velké štěstí, protože jeho střela zpoza vápna nebyla původně nikterak nebezpečná, protože se však otřela o bránícího Sabalyho, možná i o Koscielnyho, skončila nakonec v síti.

Jen o tři minuty později OL zaúřadovalo podruhé. Rozhodující trefu si na své konto připsal Dembélé, jenž po nahrávce Corneta sice trochu zavrávoral, přesto se dokázal srovnat a pravačkou z vyložené pozice zamířil přesně ke vzdálenější tyčce. Dembélé mohl v 75. minutě náskok navýšit, jenomže z úhlu poslal balón, smolně pro něj, pouze do břevna.

Domácí měli největší možnost na urvání aspoň jednoho bodu šest minut před závěrečným hvizdem sudího Turpina. Po standardce se do blízkosti Anthonyho Lopese propracoval urputný Koscielny, jenž i z krkolomné pozice překonal hostujícího gólmana, konečný verdikt rozhodčích byl pro něj ovšem nekompromisní. Těsně předtím byl totiž v ofsajdu.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Olympique Marseille 0:1

10.01.2020 20:45

Góly: 84. Kevin Strootman

Marseille přetlačila Rennes díky jediné brance Kevina Strootmana z 84. minuty, protáhla svou sérii neporazitelnosti už na devět zápasů v řadě a upevnila si svou druhou pozici v tabulce, ze které může stále dobře útočit na vedoucí PSG. Aspoň nějakým způsobem bodovat hned devětkrát za sebou se zatím letos v rámci Ligue 1 nepodařilo žádnému celku.

Asi se od tohoto duelu dvou celků z popředí tabulky čekalo trochu více. Oba týmy v ofenzívě nijak nezářily, šancí si nevytvořily tolik, kolik by si asi samy představovaly. A v podstatě o osudu střetnutí, které mimochodem odstartovalo ligovou jarní část sezóny, rozhodl jeden jediný zásadní okamžik. O ten se přitom postaral trochu netradiční, sváteční střelec.

Nizozemský reprezentant dorazil na hřiště až v 82. minutě za Rongiera, spíše aby pohlídal cenný bod z bretaňské půdy. Od svého příchodu z italského AS Řím neprožíval na podzim úplně nejlepší období své kariéry, neboť o pozici defenzivního záložníka se začal dělit s Boubacarem Kamarou a neměl místo v úvodní jedenáctce v žádném případě jisté.

Moment, který na řadu přišel jen o dvě minuty později poté, co vstoupil na hrací plochu, ho ale rozhodně může psychicky posunout kupředu. Skórovat se snažil z přímého kopu jeho spoluhráč Payet, jenž zakroutil míč přes zeď, u tyčky však zasáhl gólman Mendy. Jenže balón vyrazil pouze ke Strootmanovi, jenž následně zamířil do sítě.

Rennes určitě nebylo na hřišti o nic horším týmem než jeho soupeř. Jenže v koncovce se mu nakonec nedařilo tak jako Marseille. Už ve 14. minutě se řítil Del Castillo sám na gólmana Mandandu, zamířil ovšem jen do boční sítě. A i kdyby ho nakonec překonal, stejně by jeho případná trefa neplatila, neboť si nepohlídal pravidlo číslo jedenáct ohledně ofsajdu.

Ve 28. minutě se Rennes dožadovalo nařízení pokutového kopu a původně sudí Millot opravdu ukázal svou rukou na bílou značku. Jenže po přezkoumání videa zjistil, že Sarr fauloval Leu Silikiho ještě před vápnem, a tak z celé akce zbyla jen standadka. K ní se jako exekutor postavil Bourigeaud, ovšem jeho pokus skončil pouze mimo tři tyče.

Tři minuty před přestávkou se chtěl na střeleckou listinu zapsat opětovně Bourigeaud, vyslal totiž solidní pumelici ze střední vzdálenosti, na Mandandu ale nevyzrál. Ve druhém poločase měl asi největší možnost na změnu do té chvíle bezbrankového skóre Raphinha, v 66. minutě vystřelil levačkou, jenže do Mandandovy brány o kousek nezamířil.

Útočnou snahu OM řídil hlavně Payet. V první půli z přímáku přestřelil, ve druhé již napřímo ohrozil Mendyho, avšak ten si s jeho zakončením poradil. Ve 27. minutě hodlal zaúřadovat také hostující stoper Álvaro González, napálil ovšem pouze tyčku. A tak se až v závěrečných chvílích musel ukázat Strootman, aby přisoudil hostům konečné těsné vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain19151346:1346
2.Olympique Marseille20125330:2141
3.Stade Rennes19103624:1833
4.FC Nantes20102819:1832
5.Lille OSC2094724:2231
6.Montpellier HSC2086628:2030
7.Olympique Lyon2085731:1929
8.AS Monaco1985634:2929
9.Angers SCO2085723:2529
10.Stade Reims1977516:1228
11.OGC Nice2084829:2828
12.Racing Strasbourg2083923:2527
13.Girondins Bordeaux2075829:2426
14.Stade Brestois2067726:2625
15.AS Saint-Étienne2074922:3125
16.Dijon FCO2056915:2221
17.FC Metz2048818:2820
18.Amiens SC19451022:3817
19.Nîmes Olympique19361015:3215
20.Toulouse FC20331421:4412

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
Gedofrey

Díval jsem se po dlouhé době. Výkon nic extra, ale oproti začátku sezóny je to balzám na duši. Spokojenost, letos by ta LM konečně mohla vyjít

Reagovat
El Fáňos

já se celkem těšil po vánoční pauze... bohužel mi přijde, že rozhodčí pískal každý dotek, především nesmyslné útočné fauly a hráči Rennes toho samozřejmě začali hned využívat, OM zase několik stejných zákroků nepískl a Payet dostal kvůli tomu zbytečnou žlutou. Pamatuji si zápas s Troyes, který taky nechtěli hrát a jenom padali, francouzští rozhodčí jsou v tomhle dost špatní a vyloženě s OM se asi snaží krotit emoce, tak pískají úplně všechno a vůbec se pak ani jeden z týmu nedostane do hry

Reagovat
smazaný uživatel

Rennes hráli lépe, OM bylo lepší v zarputilosti, bránění a možná takovém tom Mourinhovském pojetí těžkého zápasu.

Nicméně je to úžasné, z posledních 8 zápasů Rennes vyhráli 7 a ted je OM připravilo o všechny body doma, plus má 8 bodů náskok. AVB top. Nicméně ta hra by chtěla minimálně venku zlepšit, jelikož takhle se body budou ztrácet. Chce to Thauvina. A radonjic je k hovnu, on je dobrý tak na posledních 10 minut a protiutok 3 na 3, jinak k ničemu hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

Minulý zápas hral slušne aj keď hral od začiatku. Toto bol podstate prvý ťažký zápas po pauze. Takže som rad ze to zvládli bojovnosťou a môžeme pokračovať ďalej.

Reagovat
Israha

Radonjić neměl jít dolů, Germain měl střídat Benedetta. Na konci do té otevřené obrany by fungoval lépe. A vůbec Benedetto začíná být problém....sympaťák, pracant a všechno, a určitě lepší hrot než Germain nebo Mitroglou, ale těch gólů dává sakra málo. Balotelli byl lepší, o Gomisovi s Gignacem ani nemluvě. Za mě Dario zatím spíše zklamání . Co mě nicméně těší, je po x letech konečně funkční stoperská dvojice. Hlavně Ćaleta-Car se rozehrál k výkonům jak řemen, a co se mi na něm vysloveně líbí, je jednoduchá hra. Balon v nebezpečné pozici - pryč s ním. Žádné vymýšlení a hra na riziko. On se s Payetem a Amavim pod AVB zvedl asi nejvíc.

Reagovat
smazaný uživatel

To souhlasím, Radonjic se právě presne na ty posledni minuty hodil. Dario ja nevím, nevadily mi ty goly, furt udelal neco v mezihre alespon parkrat za zapas, ale poslední týdny (až mesice) je to prostě strašně slaby, souhlasim. A přijde mi, že je to prostě dost i jeho vina, hýbe se jinak a min se nabizi. Ale AVB moc nepomaha tím že ho ujistuje a furt staví a na lavičce ma Germaina.

Caleta Car je muj favorit! Strašně mu fandím, a doufám, že AVB ho neposadi na ukor kamary (což už ho parkrat napadlo).

Nicméně mám strach z kvalifikace. Furt čtu že se bude i nutně prodavat a my nemame prachy, ale prostě do LM se musi posilit a ne jen počty proboha. Jinak vypadneme ve skupině a skončíme v lize nejlip 6. Dost mě to trápí.

Reagovat
Israha

Kamara podle mě bude stabilně nastupovat na DM a abych pravdu řekl, pasuje mi tam víc. On je více než slušný na míči, hlavně vedení má na úrovni, do toho je pohyblivý, ale i náchylný ke ztrátám. S tímhle profilem je pro něj DM vhodnější, však tam taky hraje o třídu lépe než Strootman.

U Benedetta mám i částečně pocit, že mu AVB dává pokyny chodit víc do mezihry a chce ho využívat jako otvírače prostorů a dříče pro Thauvina a Payeta. Což ale těžko bude fungovat s Radonjićem a Sarrem, což jsou herně hrozně hloupí fotbalisti a nic, než lítání po křídle a pár opakujících se kliček, nevymyslí. Nejlépe Dario fungoval, když vedle něj zprava byl Germain, podle mě. Ale i přesto - sedm gólů je prostě zatraceně málo, být na levelu Ajorqua nebo Bouangy je pro hroťáka týmu, hrajícího o LM, nedostačující.

Jestli nejsou prachy, tak vidím dvě možná řešení. Buď prostě prodat jednoho cenného hráče (Lopez? Sanson? nabízí se i Kamara, ale toho bych nerad viděl odejít takto brzy, a Thauvin po tom zranění asi přijde o značnou část ceny), a pak prostě vyrabovat to nejlepší z horších týmu Ligue 1, aby se aspoň rozšířil kádr o jakous takous kvalitu. A nebo přitáhnout pár nepotřebných hráčů z lepších týmů na hostovačky. Jinak to asi proveditelné nebude, nemá-li nastat výkonnostní propad.

Reagovat
Israha

1) Co chce Bordeaux s takovým bezpohlavním herním projevem a totální mentální rozloženosti dokázat? Sestup do Ligue 2? 2) Jak je možné, že je Garcia stejně málem neporazil?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to čo nedal Auoar a Cornet je na zamyslenie

Reagovat
smazaný uživatel

A Dembele

Reagovat
Seydou Doumbia

Vyložené šance, kvůli kterým bych měl hledat sestřih?

Reagovat
Israha

Snad ještě víc stojí za to vidět rozehrávku Bordeaux, která k některým těm šancím vedla.

Reagovat
Seydou Doumbia

Kde najdu co nejdelší sestřih zápasů?

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak už jsem viděl pořádný sestřih zápasů. Nevím fakt co je víc k pláči. To že je Cornet tragéd a nebo to, že má 1+1 a ještě jednu klíčovou přihrávku na Dembélého břevno? Ten kluk se měl prodat hned po dvojzápase se City, kdy vypadal jako fotbalista. Někam do Spartaku nebo Watfordu když byl zájem. Kdy měl Lyon opravdu špičkového čistokrevné křídlo? Traorému jsem věřil že by ním být mohl před dvěma sezonama hrál skvěle, ale potom to postupně upadlo a mezi ním, Terrierem a Cornetem se žádné extra křídlo prostě nenajde...

Reagovat
Langi

Cornet je strašně vtipnej...on si při sprintu nejdřiv 2x málem zakopne o vlastní nohu a pak dá gól...jinak co píšeš o těch křídlech...ona je poslední rok a půl bohužel vidět velká stagnace více méně všech nadějných hráčů - Terrier, Tousart, Traore a Denayer...bohužel oni k tomu, aby mohli být dobří, potřebují nejdřív, aby tým jel na nějaké vítězné vlně a celkově se vše dařilo...ani jeden není typově hráč o kterého se tým může opřít, když se nedaří...přitom jsem čekal, že minimálně Tousart a Denayer by jím být mohli...a letos se, zcela upřímně, oba pohybují někde na pomezí základní sestavy a lavičky a defakto to stojí na dlouhodobě zraněném Depayovi a gólech Dembelého

Reagovat
Seydou Doumbia

Jenže pokud se Denayer a Tousart pohybují na hraně základu/lavičky, kde se pohybuji 20+ milionové posily Andersen s Mendesem? Jediný hráč, který je nadějný a umí hrát i v těžkých podmínkách a být rozdílový je asi Aouar. Jinak jak píšeš góly Depaye a Dembélého drželi Lyon mimo sestupové pásmo + Adeleide, který je taky zrakvený...

Ono ale co se s těmi křídly dá dělat? Corneta bych odstřelil, ale přivést někoho dalšího a doufat že to bude pecka? Napadají mě jména jako Bergwijn, Rebić, Tsygankov, Chukwueze, Under, J.Kluivert, Rigoni nebo nějakou pecku z jižní ameriky...samořejmě to ani zdaleka nevyřeší všechny problémy Lyonu, ale schopné křídlo by se hodilo

Jinak Traoré mi přišel hodně dobrý když hrál s Fekirem. Po jeho odchodu to je jeho stín...ale třeba to je jen má domněnka.

Reagovat
Langi

tak ono to, co předvedl Andersen při prvním gólu byla taky špica

Reagovat
Godwinson

Je taky zahadny, jak se jim dari hrat takhle na picu s takovym kadrem. Ale v L1 nic noveho.

Reagovat
Godwinson

Laborte s Delortem davaji vzpomenout (nebo zapomenout) na ikonicky utocny dvojice posledni dekady v L1

Reagovat
Whitemedia

Nesleduješ občas Monako? Já je teď sledoval asi pět minut, než mi spadl stream a vykašlal jsem se na to, ale Cesc během těch pěti minut čtyřikrát přišel o míč a vypadal hrozně tragicky.. to takhle hrává pořád, nebo nemá jen na to PSG?

Reagovat
Pyroman

Monako Parádní zápas, úplně v klidu mohli vyhrát, kdyby VAR fungovalo i proti PSG, Silvova ruka na konci jasná.

Reagovat
ernyyyy

Jak mohl platit gól Slimaniho, když v době střely byl v ofsajdu. To je teď nový pravidlo s tečí obránce?

Reagovat
dave30

Přesně na to se chci zeptat. Vždyť on využil svého ofsajdového postavení, ve ktrém se nacházel před tou tečí. Zřejmě nějaké nové pravidlo (protože toto bylo vidět jasně), ale mně se to moc nelíbí. Nicméně já jsem jen hloupý fanoušek...

Reagovat
Pyroman

To je imo už starý pravidlo, teč obránce ruší ofsajd.

Reagovat
havrys99

Absolutně špatný rozhodnutí. Obránce sice vědomě hrál, ale snažil se zabránit střele / přihrávce směřující přímo na bránu. Navíc se situace odehrála rychle a vzdálenost Marquinhose od míče byla malá, tudíž nejde mluvit o vědomém zahrání míče. Pro srovnání přidám tři videa, kdy se o ofsajd již nejedná v dnešní době. Hlavně první příklad je naprosto odlišný od včerejší situace.

https://www.youtube.com/watch?v=K6wzdYgDm-E

https://www.youtube.com/watch?v=0IhCC171IcY

https://www.youtube.com/watch?v=-RUmnD1_Ito

Reagovat
Pyroman

V druhý větě píšeš "obránce sice vědomě hrál", ve třetí "nejde mluvit o vědomém zahrání míče". Podle pravidel je to uznané správně, Marquinhos vědomě zblokoval přihrávku/střelu, jestli se situaci odehrála rychle/pomalu je úplně jedno. Od střílejícího Martinse byl relativně daleko, po míči sám šel aktivně, netrefilo ho to.

Reagovat
Thimpu25

za mě absolutně správný rozhodnutí... předem upozorňuji, že o tom, co je "vědomé hraní" a co ne, se můžou vést mnohahodinové diskuze... každopádně za mě Marquinhos VEDOMĚ hrál, tudíž se o ofsajd nejednalo

laicky řečeno, reaguji na tu situaci, která se tam odehrála:

1. když by Marquinhos míč pouze tečoval, bez svého vědomí, třeba by se jenom otáčel a najednou by se dotkl míče, pak by se o ofsajd nejednalo... i když se předtím dotkl míče, než vsítil gól Slimani, vědomě by tím míčem nezahrál

2. Marguinhos bohužel nemusel míč zahrávat... bude to znít blbě, ale byl to jeho problém, že do té přihrávky-střely vkládal svojí nohu... a tady mi nemůže nikdo nic odpárat - vědomě do toho míče hrábl... kdyby to neudělal, Slimani by byl v ofsajdu, mohl to klidně udělat takhle... čili v tomhle případě je jakoby "nová akce", takže Slimani jako by míč "pouze přebral od svého protihráče" (hodně zjednodušeně řečeno)

a to jsem dlouholetý fanda PSG, fakt se snažím být objektivní a bohužel, i když vůči mému oblíbenému týmu, tohle bylo za mě zcela správně uznané

Reagovat
Thimpu25

oprava u bodu 1, malinko jsem se v tom zamotal:

1. když by Marquinhos míč pouze tečoval, bez svého vědomí, třeba by se jenom otáčel a najednou by se dotkl míče, pak by se o ofsajd JEDNALO... i když se předtím dotkl míče, než vsítil gól Slimani, vědomě by tím míčem nezahrál

Reagovat
smazaný uživatel

Od Monaka skvelej vykon, celkove remiza asi spravedliva. Neymar je proste rozdilovej hrac, to je videt v kazdym momentu, v jeho kazdym doteku s micem (ta paticka kdy lobem kohosi uvolnil, zvire proste...)

Reagovat
Elliasson

Oni mohli regulérně vyhrát, kdyby Golovin dal jasnou šanci a Glik nedal tyč. A ještě Baldo-Touré.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele